Unit 3 On the move
Period One Starting out & Understanding ideas
【课前自主探究】
Task One Fast Reading
1.Ancient China 2. Great Britain 3.simple and cheap
4. creativity and excitement 5.to communicate
Task Two Careful Reading
1—4 DBBC
Task Three Micro-writing
1.most popular 2.when 3.started 4.for 5.basis
6.playing 7.creativity 8.to attract 9.a 10.is shaped
【语言知识梳理】
词汇点睛
1.(2)are known for (3)has been known as (4)It is known (to all);As is known (to all)/As we (all) know;What is known (to all)
2.(2)basis (3)basic (4)basically (5)Based on my own experience (6)take exercise on a regular basis
3.(2)for (3)with (4)equipment (5)equips me with;am equipped with
4.(2)to live (3)①内容 ②目录 ③容纳的东西 ④满意的;满足的 (4)to your heart’s content (5)be content with;content ourselves with
5.(2)from/against (3)defence (4)defensive (5)in defence of
6.(1)①垮掉 ②分解 ③失败 ④忍不住哭起来 ⑤砸破
⑥出故障 ⑦破除 (2)①break in ②break away from
③broke into ④breaks down ⑤broke out ⑥broke up
⑦break through (3)broke down
句型透视
(3)Given that he was still a child (4)Given her interest in childrenUnit 3 On the move
Period One Starting out & Understanding ideas
Ⅰ.1.conflict 2.plastic 3.soldiers 4.content 5.goal
6.factor
Ⅱ.1.Representing 2.equipment 3.Defence 4.surfing
5.basis 6.death
Ⅲ.1.dates back to 2.to my heart’s content 3.Take; for example 4.break down 5.broke out 6.known as 7.is shaped like 8.ended/ends up with
Ⅳ.1.Given that my mother likes reading
2.where he was admitted into a new school
3.to consider
4.to carry him
Ⅴ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了根据一项新研究,打网球或参加其他球类或团体运动的人,不仅比长时间久坐的人寿命长,同时也比那些参加像慢跑、游泳、骑车这类单独完成的运动的人寿命长。
1.D 细节理解题。根据第一段“The study found that adults who frequently participated in tennis or other racket (球拍) and team sports lived longer than people who were spending a lot of time sitting down.”可知,打羽毛球可以帮助人们活得更久。故选D。
2.A 词义猜测题。根据第一段“The study found that adults who frequently participated in tennis or other racket (球拍) and team sports lived longer than people who were spending a lot of time sitting down.”以及画线词上文“According to the data, cycling added an average of 3.7 years to riders’ lives, compared to…”可知,数据显示,与久坐不动的丹麦人相比,骑自行车的人的寿命平均延长了3.7年。故sedentary意为“久坐的”,故A项词义最接近。故选A。
3.B 细节理解题。根据最后一段“For now, people who run or ride alone might consider finding a group or a partner to work out together. ‘Raising your heart rate is important for health,’ he says. ‘But it looks like connecting with other people is, too.’”可知,Dr James O’Keefe建议大家多参加团体运动,因为社交互动可能会放大运动带来的好处。故选B。
4.C 推理判断题。根据第五段“Why and how some sports might add more years to people’s lives than others is impossible to know from this kind of observational study…”可知,有些运动更能延长人的寿命的原因还不清楚。故选C。
Ⅵ.【文章大意】 本文是一篇说明文。本文主要介绍了进行滑板运动的注意事项和好处。
1.F 根据上文“If you’re looking for a new sport to have a go at, put skateboarding at the top of your list.”可知, 上文介绍了滑板运动是新运动的首选,F项中的it指代上文提到的skateboarding,F项中的“…is suitable for all fitness levels.”与下文“All you need is a skateboard, some protection and somewhere to skate.”相呼应,因此推断F项“这是一项有趣且活跃的运动,适合所有健身水平的人。”符合题意,承上启下。故选F。
2.G 根据上文“You will also need protection—a helmet, elbow, knee and wrist pads (软垫) are essential when you fall over.”可知,此处介绍了进行滑板运动时需要进行的一些防护。G项“摔倒是学习滑板的一部分,所以你应该总是得到充分的保护。”符合题意。故选G。
3.C 根据上文“…while you learn how to balance. Stand on the board with your feet over its bolts.”可知,此处介绍了一些动作要领,C项“感受板子是如何左右移动的。”与动作要领有关,符合题意。故选C。
4.A 根据下文“You will meet many new friends at your local skate park or ramps (坡道), all of whom will be eager to welcome and help a beginner.”可知,此处介绍了滑板运动的社交方面,A项中的a very social sport与之相符,因此推断A项“滑板是一项社交性很强的运动。”符合题意,故选A。
5.B 根据下文“However, it’s worth it for the excitement of knowing you try to pull off a trick, and eventually, you achieve it.”中的however可知,此处为转折含义,与空格处内容相反,结合选项可知,B项“当然,你可能会偶尔受伤。”符合题意。故选B。
Ⅶ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章介绍了蹴鞠的历史来源。汉武帝喜爱蹴鞠,经常用它来训练士兵,而且也有汉代女性踢蹴鞠的记载。作为中国文化的一部分,蹴鞠被列为中国非物质文化遗产。
1.held 考查动词时态。分析句子可知,设空处应用动词作谓语,根据from the Western Zhou Dynasty to the Tang Dynasty可知,句子表述过去的事实,故应用一般过去时。故填held。
2.an 考查冠词。句中game为可数名词,此处表示泛指,故应用不定冠词,且ancient的首字母的发音为元音音素。故填an。
3.was described 考查动词时态、语态和主谓一致。分析句子可知,设空处作in which引导的定语从句中的谓语动词,结合句中的appeared可知,句子应用一般过去时,同时cuju与describe之间是被动关系,故应用一般过去时的被动语态,cuju是单数名词,谓语动词应用单数形式。故填was described。
4.commonly 考查副词。设空处应用副词commonly作状语,意为“普遍地”。故填commonly。
5.but 考查连词。not only…but (also)… 意为“不但……而且……”。故填but。
6.who 考查定语从句。分析句子可知,设空处引导非限制性定语从句,引导词在从句中作主语,先行词 Liu Che指人,故用who。故填who。
7.training 考查非谓语动词。分析句子可知,设空处应用动名词作介词of的宾语。故填training。
8.earliest 考查形容词最高级。句中应用形容词作定语,根据空前the可知,此处表示“最早的”,故应用early的最高级形式earliest。故填earliest。
9.tied 考查非谓语动词。分析句子可知,句中构成“with+宾语+宾补”复合结构,句中hair与tie之间是被动关系,故应用过去分词作宾补。故填tied。
10.protection 考查名词。分析句子可知,设空处应用protect的名词形式protection作宾语,意为“保护”。故填protection。Unit 3 On the move
Many of us know about Russia’s Lake Baikal from our textbooks, or by listening to Chinese singer Li Jian’s hit song, Lakeside of Baikal. But over the years, the world’s deepest freshwater lake has been a focus for an extreme sport.
Each March, about 150 people from around the world sign up for the Baikal Ice Marathon. The 26-mile journey starts on the lake’s eastern shore. In March, the ice is a metre thick and iron-hard. Runners cross this frozen surface, finishing on the western side of the lake.
It’s believed that Lake Baikal’s beauty is incomparable. Particularly known as “the Blue Eye of Siberia”, Lake Baikal has extremely clear waters. This means that its ice is almost perfectly transparent (透明的). Seen from above, a runner on the ice looks as if he or she were jogging through space.
The scenery might be beautiful, but strong winds blow across the lake and frostbite (冻伤) can happen within half an hour. Runners say the cold climate is what attracts them and that running in such condition is a test of their limits.
“When you are in such an environment, you don’t have cars around you, and you don’t have the noise around. I think these extreme races push you to be alone,” Alicja Barahona, a 64-year-old runner from the US, said.
The place offers some strange and unique features for this marathon. Tourists crowding the ice are mostly addicted to taking pictures and just ignore the runners.
For runners, without people watching and cheering for them, the race becomes more challenging and lonely. They must fight with themselves. “You are alone on Baikal. It is your race. You are alone with yourself. All you need to do is defeat yourself,” Veronique Messina, a French runner, told The Telegraph.
【主题词句背诵】
1.hit song热门歌曲
2.sign up for报名参加
3.incomparable adj.无与伦比的
4.a test of one’s limits 极限测试
5.push sb to be alone 逼某人独处
6.be addicted to对……上瘾
7.Seen from above, a runner on the ice looks as if he or she were jogging through space.
从上面看,冰上的跑步者看起来就像在太空中慢跑。
8.Tourists crowding the ice are mostly addicted to taking pictures and just ignore the runners.
挤在冰上的游客大多沉迷于拍照,对跑步者视而不见。
9.All you need to do is defeat yourself.
你所需要做的就是战胜你自己。
Period One Starting out & Understanding ideas
Task One Fast Reading
Task Two Careful Reading
Read the text and then choose the best answer according to the text.
( )1.What idea does the author try to convey by mentioning Neil Armstrong
A.It was convenient for Armstrong to take a football to the moon.
B.Armstrong was a football addict.
C.The football served as a gift for aliens.
D.Football is such a popular sport that it enjoys popularity everywhere.
( )2.According to the passage, why did British and German soldiers put down guns
A.Because they were too tired from war.
B.Because they wanted to have a football match.
C.Because they were not willing to fight any more.
D.Because the war between them had ended.
( )3.What does the author mean by mentioning what Bill Shankly said
A.Football can stop a war.
B.Football is more than a sport.
C.Football doesn’t cost too much.
D.Our planet is shaped like a football.
( )4.Where does this passage probably come from
A.A book review.
B.A TV interview.
C.A sports magazine.
D.An advertisement.
Task Three Micro-writing
Read the text carefully and fill in the following blanks.
Football is one of the 1. (popular) sports in the world. Its history goes back over 2,000 years to Ancient China, 2. it was known as cuju. Football as we know it today 3. (start) in Great Britain.
There are many reasons 4. the popularity of football. Firstly, that football is such a simple game to play is perhaps the 5. (base) of its popularity. It is also such a cheap game to play. All over the world you can see kids 6. (play) to their hearts’ content with a ball made of plastic bags. Another factor behind its global popularity is the 7. (creative) and excitement on the field. It’s fun enough 8. (attract) millions of people. What’s more, football has become one of the best ways for people to communicate: it doesn’t require words, but everyone understands it.
Bill Shankly said that football was much more important than 9. matter of life and death. This might sound funny, but one only has to think about the Earth to realise that our planet 10. (shape) like a football.
1.be known as 被认为是;被称为;作为……而著名(常与表示身份、地位和职业的名词连用)
(教材P34) It was then known as cuju…
在那时,它(足球)被称为蹴鞠……
be known for 因……而出名
be known to sb 被某人了解或知道
【名师点津】
“众所周知”的不同表达方式:
(1)It’s well known that…为that引导主语从句,it作形式主语;
(2)As is known to all/As we know…为as引导定语从句,先行词为后面的整个句子;
(3)What is known to all is that…中的what is known to all为主语从句,that引导表语从句。
【活学活用】
(1)Mo Yan is known as the first Chinese who won the Nobel Prize in Literature.
莫言作为首位获得诺贝尔文学奖的中国人而闻名。
(2)Longji Rice Terraces their breathtaking landscape.
龙脊梯田以其令人赞叹的风光而闻名。
(3)Since ancient times, tea
the “national drink” of China.
自古以来, 茶一直以中国的“国饮”而著称。
(4)同义句改写
Yang Liwei is known as the first pilot sent to space in China.
→ that Yang Liwei is the first pilot sent to space in China.(用it作形式主语改写)
→ , Yang Liwei is the first pilot sent to space in China.(用定语从句改写)
→ is that Yang Liwei is the first pilot sent to space in China. (用主语从句改写)
2.basis n. 基础;根据
(教材P35) That football is such a simple game to play is perhaps the basis of its popularity.
足球是一项非常简便的运动,这或许是它受欢迎的基本原因。
(1)on the basis of (=based on)…
根据……;基于……
on a daily/weekly/regular basis
每天/每周/定期
(2)base v. 把(总部等)设在
n. 根据;基础;基底;总部,大本营
base…on/upon… 把……建立在……的
基础上
be based on/upon… 以……为基础/依据
(3)basic adj. 基本的;基础的
(4)basically adv. 从根本上说
【活学活用】
(1)We should never judge others only based on our first impression of them.
我们不应只根据第一印象评价他人。
(2)The researchers drew this conclusion on the (base) of experiments.
(3)The trick of living in harmony with nature is to show (base) respect for nature.
(4)The village has remained (basic) unchanged for over 300 years.
(5) , learning English online is really a great way for English learners.
根据我自己的经验,在线学习英语对英语学习者来说真的是一个很好的方式。
(6)In order to maintain physical and mental health, I .
为了保持身心健康,我定期锻炼。
3.equipment n. 装备,设备,用具 (不可数名词)
(教材P35) You don’t need expensive equipment…
你不需要昂贵的装备……
(1)a piece of equipment 一件装备
(2)equip vt. 装备;配备
equip…for…(=be equipped for)
为……装备……
equip…with…(=be equipped with…)
用……装备……
【活学活用】
(1)The new building is equipped with a fully computerized security system.
新大楼配有全计算机化的安全系统。
(2)We are well equipped the new task before us.
(3)The hunter equipped himself a pair of sharp axes and set off for the forest.
(4)The Zhuang and Yao people there continue to use ancient methods of agriculture instead of using modern (equip).
(5)一句多译
I have prior experiences as a volunteer reporter, which practical skills to handle different situations and emergencies.
→I have prior experiences as a volunteer reporter, so I practical skills to handle different situations and emergencies.
我之前有过当志愿者记者的经历,这让我具备了处理不同情况和突发事件的实践技能。
4.to one’s heart’s content 尽情地,心满意足地
(教材P35) All over the world you can see kids playing to their hearts’ content with a ball made of plastic bags… 在世界各地,你都可以看到孩子们尽情地玩一个由塑料袋做成的球……
(1)content /k n tent/
adj. 满意的;满足的
vt. 使满足;使满意
n. 满意,满足
be content with 对……知足/满意/满足(近义词组:be satisfied with)
be content to do sth 愿意做某事
content oneself with (doing) sth
自我满足于(做)某事
(2)content / k ntent/
n. [pl.](书的)目录;[pl.]容纳的东西;(书籍、文章、讲话等的)主要内容
【活学活用】
(1)He who is content is always happy.
知足者常乐。
(2)My parents are content (live) in the country, where the air is fresh and clean.
(3)一词多义
①The contents of the document remain secret.
②There is a table of contents in the front of a dictionary.
③He emptied out the contents of his pockets onto the table.
④She smiled and nodded, looking content.
(4)You can camp on the seashore, lie on the beach and enjoy nature .
你可以在海滩上露营,躺在沙滩上,尽情享受大自然。
(5)一句多译
We should never book knowledge only. (content adj.)
→We should never book knowledge only. (content vt.)
我们不应只满足于书本知识。
5.defend v.防卫,防御;辩护
(教材P35)You do not have to be a fan to recognise the skill of professional players—how they use their bodies to pass, score and defend can be amazing to see—or to feel the excitement of a game ending with a surprising twist.
你不用成为球迷也能看明白职业球员的球技有多么好——他们如何运用身体传球、得分、防守,这些就足以令观众惊讶——或者感受到球赛最后的惊人逆转带来的那种兴奋感。
(1)defend sth/sb from/against…
保护……免于……
(2)defence n. 防御;保卫;辩护
in defence of=in one’s defence
保卫……;为……辩护
(3)defensive adj. 防御性的;戒备的
【活学活用】
(1)The PLA is always ready to defend our motherland from/against any foreign aggression.
中国人民解放军时刻准备保卫我们的祖国不受外国侵犯。
(2)White blood cells help defend the body infection.
(3)He stood there silently, offering nothing in his own (defend).
(4)Sometimes crossing your arms implies that you are (defend).
(5)I can find nothing to say his action.
我无言为他的行为进行辩护。
6.break down 打倒,砸破(某物); 破除 (障碍、偏见等);使分解;出故障;(健康或精神等方面)垮掉;忍不住哭起来;(讨论、关系等)失败
break out (战争、灾难等)突然发生,爆发
(教材P36)It breaks down walls and brings people together on and off the field.
足球打破隔阂,将赛场内外的人们凝聚在一起。
(教材P36)World WarⅠhad broken out months before, but British and German soldiers put down their guns and played football together—one moment of peace to remember during years of conflict.
虽然当时第一次世界大战的战火已经持续了数月,但是英国和德国的士兵仍然放下枪支,一起踢起了足球——这是战争年代值得铭记的和平的一刻。
break in 闯入,强行进入(不及物);
打断,插嘴
break into 强行进入(及物); 突然……起来
break away from 摆脱,脱离(政党、组织等)
break through 突破;冲破
break up 关系破裂;拆开;分解;(学校)
放假
【活学活用】
(1)一词多义
①With the increasing burden of his work, he finally broke down and had to take a complete rest.
②Food is broken down in the stomach.
③News reports say peace talks between the two countries have broken down with no agreement reached.
④On hearing the sad news, she broke down in tears.
⑤Firefighters had to break the door down to reach the people trapped inside.
⑥I’m worried that his car has broken down, or worse still, that he’s had an accident.
⑦The talks were meant to break down barriers between the two groups.
(2)用break相关短语的适当形式填空
①It’s impolite to when others are in conversation.
②The students were encouraged to the bad habits.
③The robber who the bank tried to take away some money.
④If the central heating again, I will refuse to pay the repair bill.
⑤A fire in the hospital last night.
⑥He lost his job and his marriage .
⑦Scientists think they are beginning to in the fight against cancer.
(3)He as he thought of his failure to sell all his papers.
想到自己没把报纸卖完,他崩溃了。
(教材P34)Given that Neil Armstrong wanted to take a football to the Moon, we could even say that it is also the most popular sport out of this world! 考虑到尼尔·阿姆斯特朗曾想把足球带上月球,我们甚至可以说它也是地球之外最受欢迎的运动!
given that (连词) 引导条件状语从句
句型公式
【句式点拨】
given that (连词) 意为“考虑到……;如果……,假定……”, 后接从句;given也可以用作介词,后接名词或代词。
[温馨提示] given that 引导条件状语从句时,相当于considering that,regarding that,providing/provided that。
【活学活用】
(1)Given that the professor has a frog in his throat today, the lecture has to be put off till next week.
鉴于今天教授喉咙不适说话困难,这个讲座不得不推迟至下周。
(2)Given his personal experiences and the historical background, it is only natural to see that the majority of Li Bai’s poems are characterized by the romantic style. 考虑到他的个人经历和历史背景,李白的多数作品皆富有浪漫主义色彩就不足为奇了。
(3) ,I forgave him.
考虑到他还是个孩子,我原谅他了。
(4)同义句改写
Given that she is interested in children, I’m sure that teaching is the right career for her.
→ , I’m sure that teaching is the right career for her. (用given作介词改写) Unit 3 On the move
Period One Starting out & Understanding ideas
●Ⅰ 单词拼写
1.There is a (冲突)between what they are doing and what you want.
2.Try to use environment-friendly shopping bags in order to avoid (塑料的) pollution.
3.They gathered in honour of the brave (士兵) who had lost their lives in the war.
4.We were (满足的) with watching the sea lions from the shore.
5.Only one g was scored in the entire match.
6.Interaction has been a major f in the improvement of students’ attention.
●Ⅱ 单句填空
1. (represent) our school, I am glad to tell you something about this activity.
2.The soldiers gave their (equip) a final check before setting off.
3. (defend) is action that is taken to protect someone or something against attack.
4.When we were in Hawaii, we went (surf) every day.
5.I suggest that we meet on a regular (base) to discuss progress.
6.As you know, natural disasters like earthquakes, floods and landslides can cause (die) and other loss and damage that is hard to measure.
●Ⅲ 短语填空
1.Acupuncture (针灸) is a cultural heritage unique to China, which (追溯到) more than 2,000 years ago.
2.I was delighted to be able to eat my favourite dishes (尽情地).
3. Harry Potter (以……为例), it’s a series of seven fantasy novels.
4.Let’s (分解) the whole process into several steps so that we can deal with them one by one.
5.Fires (爆发) everywhere, and the entire city went up in flames.
6.Yuan Longping, (作为……而著名) the “father of hybrid rice”, is one of China’s most famous scientists.
7.The most eye-catching lantern is the Dragon Pole, which (形状像) a golden dragon winding around a red pole.
8.The performance (以……结束) a storm of applause from the crowd.
●Ⅳ 句型训练
1. ,
I made a bookshelf for her.
考虑到我妈妈喜欢阅读,我为她做了一个书架。
2.Due to his father’s job, his family shifted to a new city,
.
由于他父亲的工作,他家搬到了一个新的城市,在那里他被一所新的学校录取了。
3.When you plan an exercise routine, the first thing is what you expect to improve.
在做日常锻炼的规划时,首先要考虑的是你期待提升哪方面。
4.I’m not strong enough .
我不够强壮,抱不动他。
●Ⅴ 阅读理解
[2024·湖南省长沙市雅礼中学高一期末]
Playing tennis might add years to your life, according to a new study of Danish men and women. The study found that adults who frequently participated in tennis or other racket (球拍) and team sports lived longer than people who were spending a lot of time sitting down. They also lived longer than people who took part in activities such as jogging, swimming and cycling. The results raise interesting questions about the role that social interactions might play in enlarging the benefits of exercise.
No one doubts that being physically active improves our health and can extend our longevity (寿命). But whether some activities might be better than others remains in argument. One widely publicized 2017 study of more than 80,000 British men and women found that those who played racket sports like tennis tended to outlive those who jogged.
The researchers widened their inquiry and looked at a variety of sports and their associations with life. To start, they turned to the same data resource they had used for the jogging study, the Copenhagen City Heart Study. The study’s participants had all completed health exams and lengthy questionnaires about their lifestyles and whether and how often they took part in some sports common in Denmark, including cycling, swimming, running, tennis, soccer, and perhaps unexpectedly, badminton.
According to the data, cycling added an average of 3.7 years to riders’ lives, compared to sedentary Danes. Running added 3.2 years while tennis 9.7 years. These associations remained unchanged even when the researchers controlled for people’s education, socio-economic status and age.
“Why and how some sports might add more years to people’s lives than others is impossible to know from this kind of observational study,” says Dr James O’Keefe, a study co-author. “But we know that social support probably has unique effects on helping people get more benefits from the exercise.”
For now, people who run or ride alone might consider finding a group or a partner to work out together. “Raising your heart rate is important for health,” he says. “But it looks like connecting with other people is, too.”
( )1.According to the passage, which activity may help people live longer
A.Cycling.
B.Running marathons.
C.Swimming.
D.Playing badminton.
( )2.What does the underlined word “sedentary” in the fourth paragraph mean
A.Inactive. B.Outgoing.
C.Depressed. D.Easy-going.
( )3.Which may Dr James O’Keefe recommend according to the last paragraph
A.Exercising alone.
B.Working out together.
C.Working out regularly.
D.Raising one’s heart rate.
( )4.It is suggested in the passage that .
A.women who prefer team sports live longer than men
B.people’s education and socio-economic status affect their longevity
C.the reason why some sports might add more years to people’s lives is still unknown
D.80,000 Danish men and women participated in the survey
●Ⅵ 阅读七选五
[2024·江西省新余市高一期末]
If you’re looking for a new sport to have a go at, put skateboarding at the top of your list. 1. All you need is a skateboard, some protection and somewhere to skate.
Choosing a board is straightforward—you can easily find inexpensive boards, but your best bet is to visit your local skate shop, where the staff can give you advice on the right board for your height and age. You will also need protection—a helmet, elbow, knee and wrist pads (软垫)are essential when you fall over. 2.
Once you have your board and protective equipment, you are ready to roll. It’s a good idea to begin on grass or a patch of carpet, because that will stop the board’s wheels from moving while you learn how to balance. Stand on the board with your feet over its bolts. 3. Aim for a relaxed position with your knees bent and head facing in your direction of travel. Then try pushing yourself along on a patch of smooth concrete (混凝土). You will quickly learn which foot feels more comfortable at the front of the board, and before you know it, you will be rolling along with a huge smile on your face.
4. You will meet many new friends at your local skate park or ramps (坡道), all of whom will be eager to welcome and help a beginner. With your friends you can spend hours perfecting tricks and attempting impressive jumps as you work on your technique and style. 5. However, it’s worth it for the excitement of knowing you try to pull off a trick, and eventually, you achieve it.
A.Skateboarding is a very social sport.
B.Sure, you may end up with the odd injuries.
C.Get a feeling for how the board moves to the left and right.
D.There are many skateboarding competitions held every year.
E.Falling is part of the sport but you can learn how to fall properly.
F.It is a fun and active sport, and is suitable for all fitness levels.
G.Falls are part of learning to skateboard, so you should always be fully protected.
●Ⅶ 语法填空
[2024·四川省绵阳市高一月考]
As the capital of 13 dynasties (朝代) throughout Chinese history, Xi’an has never been far from sports. From the Western Zhou Dynasty to the Tang Dynasty, the city 1. (hold) many sports events, such as cuju.
Cuju was 2. ancient Chinese competitive game involving kicking a ball through an opening. As the ancestor of soccer, it first appeared in the ancient Chinese historical work Zhanguo Ce, in which cuju 3. (describe) as one of amusements among the general public.
Later, cuju was 4. (common) played in the army during the Han Dynasty(202 BC—220 AD). Emperor Hangaozu Liu Bang, the first emperor of the Western Han Dynasty, not only liked watching cuju games, 5. always tried his footwork on the playground. Liu Che, Emperor Wu of the Han Dynasty, 6. was crazy about cuju, would set up a cuju field wherever his army went. He used cuju as a way of 7. (train) soldiers.
The 8. (early) record of women cuju players dates back to the Han Dynasty. We can see from the paintings females with their hair 9. (tie), waving their sleeves and looking elegant (优雅的) when they were playing.
As a way of national cultural 10. (protect), cuju was listed into the first batch of China’s intangible cultural heritage in 2006. (共81张PPT)
Period One
Starting out & Understanding ideas
Many of us know about Russia's Lake Baikal from our
textbooks, or by listening to Chinese singer Li Jian's hit song,
Lakeside of Baikal. But over the years, the world's deepest
freshwater lake has been a focus for an extreme sport.
Each March, about 150 people from around the world sign up
for the Baikal Ice Marathon. The 26-mile journey starts on the lake's
eastern shore. In March, the ice is a metre thick and iron-hard.
Runners cross this frozen surface, finishing on the western side of
the lake.
It's believed that Lake Baikal's beauty is incomparable.
Particularly known as “the Blue Eye of Siberia”, Lake Baikal has
extremely clear waters. This means that its ice is almost perfectly
transparent (透明的). Seen from above, a runner on the ice looks
as if he or she were jogging through space.
The scenery might be beautiful, but strong winds blow across
the lake and frostbite (冻伤) can happen within half an hour.
Runners say the cold climate is what attracts them and that
running in such condition is a test of their limits.
“When you are in such an environment, you don't have cars
around you, and you don't have the noise around. I think these
extreme races push you to be alone,” Alicja Barahona, a 64-year-
old runner from the US, said.
The place offers some strange and unique features for this
marathon. Tourists crowding the ice are mostly addicted to
taking pictures and just ignore the runners.
For runners, without people watching and cheering for them,
the race becomes more challenging and lonely. They must fight
with themselves. “You are alone on Baikal. It is your race. You are
alone with yourself. All you need to do is defeat yourself,”
Veronique Messina, a French runner, told The Telegraph.
【主题词句背诵】
1.hit song热门歌曲
2.sign up for报名参加
3.incomparable adj.无与伦比的
4.a test of one's limits 极限测试
5.push sb to be alone 逼某人独处
6.be addicted to对……上瘾
7.Seen from above, a runner on the ice looks as if he or she were
jogging through space.
从上面看,冰上的跑步者看起来就像在太空中慢跑。
8.Tourists crowding the ice are mostly addicted to taking pictures
and just ignore the runners.
挤在冰上的游客大多沉迷于拍照,对跑步者视而不见。
9.All you need to do is defeat yourself.
你所需要做的就是战胜你自己。
课前自主探究
语言知识梳理
练习册
Task One Fast Reading
Ancient China
Great Britain
simple and cheap
creativity and excitement
to communicate
Task Two Careful Reading
Read the text and then choose the best answer according to the
text.
( ) 1.What idea does the author try to convey by mentioning
Neil Armstrong
D
A.It was convenient for Armstrong to take a football to the moon.
B.Armstrong was a football addict.
C.The football served as a gift for aliens.
D.Football is such a popular sport that it enjoys popularity
everywhere.
( ) 2.According to the passage, why did British and German
soldiers put down guns
B
A.Because they were too tired from war.
B.Because they wanted to have a football match.
C.Because they were not willing to fight any more.
D.Because the war between them had ended.
( ) 3.What does the author mean by mentioning what Bill
Shankly said
B
A.Football can stop a war.
B.Football is more than a sport.
C.Football doesn't cost too much.
D.Our planet is shaped like a football.
( ) 4.Where does this passage probably come from
C
A.A book review. B.A TV interview.
C.A sports magazine. D.An advertisement.
Task Three Micro-writing
Read the text carefully and fill in the following blanks.
Football is one of the 1.__________________ (popular) sports in
the world. Its history goes back over 2,000 years to Ancient China,
2.________ it was known as cuju. Football as we know it today
3.__________(start) in Great Britain.
most popular
when
started
There are many reasons 4._____ the popularity of football.
Firstly, that football is such a simple game to play is perhaps the
5._______ (base) of its popularity. It is also such a cheap game to
play. All over the world you can see kids 6.__________(play) to their
hearts' content with a ball made of plastic bags. Another factor
behind its global popularity is the 7.____________(creative) and
excitement on the field. It's fun enough 8._____________ (attract)
millions of people. What's more, football has become one of the
best ways for people to communicate: it doesn't require words, but
everyone understands it.
for
basis
playing
creativity
to attract
Bill Shankly said that football was much more important than
9.___ matter of life and death. This might sound funny, but one
only has to think about the Earth to realise that our planet
10._____________(shape) like a football.
a
is shaped
1.be known as 被认为是;被称为;作为……而著名(常与表示身份、地位和职
业的名词连用)
(教材P34) It was then known as cuju…
在那时,它(足球)被称为蹴鞠……
be known for 因……而出名
be known to sb 被某人了解或知道
【名师点津】
“众所周知”的不同表达方式:
(1)It's well known that…为that引导主语从句,it作形式主语;
(2)As is known to all/As we know…为as引导定语从句,先行词为后面的整
个句子;
(3)What is known to all is that…中的what is known to all为主语从
句,that引导表语从句。
【活学活用】
(1)Mo Yan is known as the first Chinese who won the Nobel Prize
in Literature.
莫言作为首位获得诺贝尔文学奖的中国人而闻名。
(2)Longji Rice Terraces ___________________ their breathtaking
landscape.
龙脊梯田以其令人赞叹的风光而闻名。
are known for
(3)Since ancient times, tea _________________________the “national
drink” of China.
自古以来, 茶一直以中国的“国饮”而著称。
has been known as
(4)同义句改写
Yang Liwei is known as the first pilot sent to space in China.
→ ________________________ that Yang Liwei is the first pilot sent to
space in China.(用it作形式主语改写)
→ ______________________________________________, Yang Liwei is the
first pilot sent to space in China.(用定语从句改写)
→ _____________________________ is that Yang Liwei is the first pilot
sent to space in China. (用主语从句改写)
It is known (to all)
As is known (to all)/As we (all) know
What is known (to all)
2.basis n. 基础;根据
(教材P35) That football is such a simple game to play is perhaps
the basis of its popularity.
足球是一项非常简便的运动,这或许是它受欢迎的基本原因。
(1)on the basis of (=based on)… 根据……;基于……
on a daily/weekly/regular basis 每天/每周/定期
(2)base v. 把(总部等)设在
n. 根据;基础;基底;总部,大本营
base…on/upon… 把……建立在……的基础上
be based on/upon… 以……为基础/依据
(3)basic adj. 基本的;基础的
(4)basically adv. 从根本上说
【活学活用】
(1)We should never judge others only based on our first impression
of them.
我们不应只根据第一印象评价他人。
(2)The researchers drew this conclusion on the _______ (base) of
experiments.
(3)The trick of living in harmony with nature is to show ________
(base) respect for nature.
(4)The village has remained___________(basic) unchanged for over
300 years.
basis
basic
basically
(5)_____________________________________, learning English online is
really a great way for English learners.
根据我自己的经验,在线学习英语对英语学习者来说真的是一个很好的方式。
Based on my own experience
(6)In order to maintain physical and mental health,
I________________________________________.
为了保持身心健康,我定期锻炼。
take exercise on a regular basis
3.equipment n. 装备,设备,用具 (不可数名词)
(教材P35) You don't need expensive equipment…
你不需要昂贵的装备……
(1)a piece of equipment 一件装备
(2)equip vt. 装备;配备
equip…for…(=be equipped for) 为……装备……
equip…with…(=be equipped with…) 用……装备……
【活学活用】
(1)The new building is equipped with a fully computerized security
system.
新大楼配有全计算机化的安全系统。
(2)We are well equipped _____the new task before us.
(3)The hunter equipped himself _______ a pair of sharp axes and
set off for the forest.
for
with
(4)The Zhuang and Yao people there continue to use ancient
methods of agriculture instead of using modern ______________(equip).
equipment
(5)一句多译
I have prior experiences as a volunteer reporter, which
____________________ practical skills to handle different situations
and emergencies.
→I have prior experiences as a volunteer reporter, so I
________________________ practical skills to handle different
situations and emergencies.
我之前有过当志愿者记者的经历,这让我具备了处理不同情况和突发事件的实
践技能。
equips me with
am equipped with
4.to one's heart's content 尽情地,心满意足地
(教材P35) All over the world you can see kids playing to their
hearts' content with a ball made of plastic bags…
在世界各地,你都可以看到孩子们尽情地玩一个由塑料袋做成的球……
(1)content /k n’tent/ adj. 满意的;满足的
vt. 使满足;使满意
n. 满意,满足
be content with 对……知足/满意/满足(近义词组:be satisfied with)
be content to do sth 愿意做某事
content oneself with (doing) sth
自我满足于(做)某事
(2)content /k ntent/n. [pl.](书的)目录;
[pl.]容纳的东西;(书籍、文章、讲话等的)主要内容
【活学活用】
(1)He who is content is always happy.
知足者常乐。
(2)My parents are content _________ (live) in the country, where the
air is fresh and clean.
to live
(3)一词多义
①The contents of the document remain secret.
_______
内容
②There is a table of contents in the front of a dictionary. _______
③He emptied out the contents of his pockets onto the table.
______________
目录
容纳的东西
④She smiled and nodded, looking content.
_________________
满意的;满足的
(4)You can camp on the seashore, lie on the beach and enjoy
nature _____________________________.
你可以在海滩上露营,躺在沙滩上,尽情享受大自然。
to your heart's content
(5)一句多译
We should never _____________________ book knowledge only.
(content adj.)
→We should never _____________________________ book knowledge
only. (content vt.)
我们不应只满足于书本知识。
be content with
content ourselves with
5.defend v.防卫,防御;辩护
(教材P35)You do not have to be a fan to recognise the skill of
professional players—how they use their bodies to pass, score and
defend can be amazing to see—or to feel the excitement of a
game ending with a surprising twist.
你不用成为球迷也能看明白职业球员的球技有多么好——他们如何运用身体传
球、得分、防守,这些就足以令观众惊讶——或者感受到球赛最后的惊人逆转
带来的那种兴奋感。
(1)defend sth/sb from/against… 保护……免于……
(2)defence n. 防御;保卫;辩护
in defence of=in one's defence 保卫……;为……辩护
(3)defensive adj. 防御性的;戒备的
【活学活用】
(1)The PLA is always ready to defend our motherland
from/against any foreign aggression.
中国人民解放军时刻准备保卫我们的祖国不受外国侵犯。
(2)White blood cells help defend the body _________________
infection.
(3)He stood there silently, offering nothing in his own
___________(defend).
from/against
defence
(4)Sometimes crossing your arms implies that you are _____________
(defend).
defensive
(5)I can find nothing to say __________________ his action.
我无言为他的行为进行辩护。
in defence of
6.break down 打倒,砸破(某物); 破除 (障碍、偏见等);使分解;出故障;
(健康或精神等方面)垮掉;忍不住哭起来;(讨论、关系等)失败
break out (战争、灾难等)突然发生,爆发
(教材P36)It breaks down walls and brings people together on and
off the field. 足球打破隔阂,将赛场内外的人们凝聚在一起。
(教材P36)World WarⅠhad broken out months before, but British
and German soldiers put down their guns and played football
together—one moment of peace to remember during years of
conflict.虽然当时第一次世界大战的战火已经持续了数月,但是英国和德国的
士兵仍然放下枪支,一起踢起了足球——这是战争年代值得铭记的和平的一刻。
break in 闯入,强行进入(不及物);打断,插嘴
break into 强行进入(及物); 突然……起来
break away from 摆脱,脱离(政党、组织等)
break through 突破;冲破
break up 关系破裂;拆开;分解;(学校)放假
【活学活用】
(1)一词多义
①With the increasing burden of his work, he finally broke down
and had to take a complete rest. _______
垮掉
②Food is broken down in the stomach. _______
③News reports say peace talks between the two countries have
broken down with no agreement reached. _______
分解
失败
④On hearing the sad news, she broke down in tears.
________________
⑤Firefighters had to break the door down to reach the people
trapped inside._______
⑥I'm worried that his car has broken down, or worse still, that
he's had an accident. _________
⑦The talks were meant to break down barriers between the two
groups._______
忍不住哭起来
砸破
出故障
破除
(2)用break相关短语的适当形式填空
①It's impolite to ___________ when others are in conversation.
②The students were encouraged to______________________the bad
habits.
③The robber who ______________ the bank tried to take away some
money.
④If the central heating _________________ again, I will refuse to pay
the repair bill.
break in
break away from
broke into
breaks down
⑤A fire _____________ in the hospital last night.
⑥He lost his job and his marriage _____________.
⑦Scientists think they are beginning to ___________________ in the
fight against cancer.
broke out
broke up
break through
(3)He ________________ as he thought of his failure to sell all his
papers.
想到自己没把报纸卖完,他崩溃了。
broke down
(教材P34)Given that Neil Armstrong wanted to take a football to
the Moon, we could even say that it is also the most popular
sport out of this world! 考虑到尼尔·阿姆斯特朗曾想把足球带上月球,我
们甚至可以说它也是地球之外最受欢迎的运动!
句型公式
given that (连词) 引导条件状语从句
【句式点拨】
given that (连词) 意为“考虑到……;如果……,假定……”, 后接从句;given
也可以用作介词,后接名词或代词。
[温馨提示] given that 引导条件状语从句时,相当于considering
that,regarding that,providing/provided that。
【活学活用】
(1)Given that the professor has a frog in his throat today, the
lecture has to be put off till next week.
鉴于今天教授喉咙不适说话困难,这个讲座不得不推迟至下周。
(2)Given his personal experiences and the historical background, it
is only natural to see that the majority of Li Bai's poems are
characterized by the romantic style. 考虑到他的个人经历和历史背景,
李白的多数作品皆富有浪漫主义色彩就不足为奇了。
(3)______________________________________,I forgave him.
考虑到他还是个孩子,我原谅他了。
Given that he was still a child
(4)同义句改写
Given that she is interested in children, I'm sure that teaching is
the right career for her.
→_____________________________________, I'm sure that teaching is
the right career for her. (用given作介词改写)
Given her interest in children
练 习 册
Ⅰ 单词拼写
1.There is a __________ (冲突)between what they are doing and
what you want.
conflict
2.Try to use environment-friendly shopping bags in order to avoid
_________ (塑料的) pollution.
plastic
3.They gathered in honour of the brave___________(士兵) who had
lost their lives in the war.
soldiers
1
2
3
4
5
6
4.We were ___________ (满足的) with watching the sea lions from
the shore.
content
5.Only one g_____ was scored in the entire match.
oal
6.Interaction has been a major f________in the improvement of
students' attention.
actor
1
2
3
4
5
6
Ⅱ 单句填空
1._________________(represent) our school, I am glad to tell you
something about this activity.
Representing
2.The soldiers gave their ______________ (equip) a final check before
setting off.
equipment
3.___________ (defend) is action that is taken to protect someone
or something against attack.
Defence
1
2
3
4
5
6
4.When we were in Hawaii, we went __________ (surf) every day.
surfing
5.I suggest that we meet on a regular _______ (base) to discuss
progress.
basis
6.As you know, natural disasters like earthquakes, floods and
landslides can cause ________ (die) and other loss and damage that
is hard to measure.
death
1
2
3
4
5
6
Ⅲ 短语填空
1.Acupuncture (针灸) is a cultural heritage unique to China, which
__________________ (追溯到) more than 2,000 years ago.
dates back to
2.I was delighted to be able to eat my favourite dishes
____________________________(尽情地).
to my heart's content
3._______ Harry Potter ________________(以……为例), it's a series of
seven fantasy novels.
Take
for example
4.Let's________________(分解) the whole process into several steps so
that we can deal with them one by one.
break down
1
2
3
4
5
6
7
8
5.Fires _____________(爆发) everywhere, and the entire city went up
in flames.
broke out
6.Yuan Longping, _____________ (作为……而著名) the “father of
hybrid rice”, is one of China's most famous scientists.
known as
7.The most eye-catching lantern is the Dragon Pole, which
__________________(形状像) a golden dragon winding around a
red pole.
is shaped like
8.The performance __________________________ (以……结束) a storm
of applause from the crowd.
ended/ends up with
1
2
3
4
5
6
7
8
Ⅳ 句型训练
1._____________________________________________,I made a bookshelf
for her.
考虑到我妈妈喜欢阅读,我为她做了一个书架。
Given that my mother likes reading
2.Due to his father's job, his family shifted to a new city,
_____________________________________________________.
由于他父亲的工作,他家搬到了一个新的城市,在那里他被一所新的学校录取了。
where he was admitted into a new school
1
2
3
4
3.When you plan an exercise routine, the first thing _______________
is what you expect to improve.
在做日常锻炼的规划时,首先要考虑的是你期待提升哪方面。
to consider
4.I'm not strong enough _________________.
我不够强壮,抱不动他。
to carry him
1
2
3
4
Ⅴ 阅读理解
[2024·湖南省长沙市雅礼中学高一期末]
Playing tennis might add years to your life, according to a new
study of Danish men and women. The study found that adults who
frequently participated in tennis or other racket (球拍) and team
sports lived longer than people who were spending a lot of time
sitting down. They also lived longer than people who took part in
activities such as jogging, swimming and cycling.
1
2
3
4
The results raise interesting questions about the role that social
interactions might play in enlarging the benefits of exercise.
No one doubts that being physically active improves our health
and can extend our longevity (寿命). But whether some activities
might be better than others remains in argument. One widely
publicized 2017 study of more than 80,000 British men and women
found that those who played racket sports like tennis tended to
outlive those who jogged.
1
2
3
4
The researchers widened their inquiry and looked at a variety
of sports and their associations with life. To start, they turned to
the same data resource they had used for the jogging study, the
Copenhagen City Heart Study. The study's participants had all
completed health exams and lengthy questionnaires about their
lifestyles and whether and how often they took part in some
sports common in Denmark, including cycling, swimming, running,
tennis, soccer, and perhaps unexpectedly, badminton.
1
2
3
4
According to the data, cycling added an average of 3.7 years
to riders' lives, compared to sedentary Danes. Running added 3.2
years while tennis 9.7 years. These associations remained
unchanged even when the researchers controlled for people's
education, socio-economic status and age.
“Why and how some sports might add more years to people's
lives than others is impossible to know from this kind of
observational study,” says Dr James O'Keefe, a study co-author.
“But we know that social support probably has unique effects on
helping people get more benefits from the exercise.”
1
2
3
4
For now, people who run or ride alone might consider finding
a group or a partner to work out together. “Raising your heart
rate is important for health,” he says. “But it looks like
connecting with other people is, too.”
1
2
3
4
【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了根据一项新研究,打网球或
参加其他球类或团体运动的人,不仅比长时间久坐的人寿命长,同时也比那些
参加像慢跑、游泳、骑车这类单独完成的运动的人寿命长。
1
2
3
4
( ) 1.According to the passage, which activity may help people
live longer
D
A.Cycling. B.Running marathons.
C.Swimming. D.Playing badminton.
[解析] 细节理解题。根据第一段“The study found that adults who
frequently participated in tennis or other racket (球拍) and team
sports lived longer than people who were spending a lot of time
sitting down.”可知,打羽毛球可以帮助人们活得更久。故选D。
1
2
3
4
( ) 2.What does the underlined word “sedentary” in the
fourth paragraph mean
A
A.Inactive. B.Outgoing. C.Depressed. D.Easy-going.
[解析] 词义猜测题。根据第一段“The study found that adults who
frequently participated in tennis or other racket (球拍) and team
sports lived longer than people who were spending a lot of time
sitting down.”以及画线词上文“According to the data, cycling added
an average of 3.7 years to riders' lives, compared to…”可知,数据显
示,与久坐不动的丹麦人相比,骑自行车的人的寿命平均延长了3.7年。故
sedentary意为“久坐的”,故A项词义最接近。故选A。
1
2
3
4
( ) 3.Which may Dr James O'Keefe recommend according to
the last paragraph
B
A.Exercising alone. B.Working out together.
C.Working out regularly. D.Raising one's heart rate.
[解析] 细节理解题。根据最后一段“For now, people who run or ride
alone might consider finding a group or a partner to work out
together. ‘Raising your heart rate is important for health,’ he
says. ‘But it looks like connecting with other people is, too.’”可
知,Dr James O'Keefe建议大家多参加团体运动,因为社交互动可能会放大
运动带来的好处。故选B。
1
2
3
4
( ) 4.It is suggested in the passage that ________.
C
A.women who prefer team sports live longer than men
B.people's education and socio-economic status affect their
longevity
C.the reason why some sports might add more years to people's
lives is still unknown
D.80,000 Danish men and women participated in the survey
[解析] 推理判断题。根据第五段“Why and how some sports might
add more years to people's lives than others is impossible to know
from this kind of observational study…”可知,有些运动更能延长人的
寿命的原因还不清楚。故选C。
1
2
3
4
Ⅵ 阅读七选五
[2024·江西省新余市高一期末]
If you're looking for a new sport to have a go at, put
skateboarding at the top of your list. 1.___All you need is a
skateboard, some protection and somewhere to skate.
Choosing a board is straightforward—you can easily find
inexpensive boards, but your best bet is to visit your local skate
shop, where the staff can give you advice on the right board for
your height and age. You will also need protection—a helmet,
elbow, knee and wrist pads (软垫)are essential when you fall over.
F
1
2
3
4
5
2.____
Once you have your board and protective equipment, you are
ready to roll. It's a good idea to begin on grass or a patch of
carpet, because that will stop the board's wheels from moving
while you learn how to balance. Stand on the board with your feet
over its bolts. 3.___ Aim for a relaxed position with your knees
bent and head facing in your direction of travel. Then try pushing
yourself along on a patch of smooth concrete (混凝土). You will
quickly learn which foot feels more comfortable at the front of the
board, and before you know it, you will be rolling along with a
huge smile on your face.
G
C
1
2
3
4
5
4.___You will meet many new friends at your local skate park
or ramps (坡道), all of whom will be eager to welcome and help a
beginner. With your friends you can spend hours perfecting tricks
and attempting impressive jumps as you work on your technique
and style. 5.___However, it's worth it for the excitement of knowing
you try to pull off a trick, and eventually, you achieve it.
A
B
1
2
3
4
5
A.Skateboarding is a very social sport.
B.Sure, you may end up with the odd injuries.
C.Get a feeling for how the board moves to the left and right.
D.There are many skateboarding competitions held every year.
E.Falling is part of the sport but you can learn how to fall properly.
F.It is a fun and active sport, and is suitable for all fitness levels.
G.Falls are part of learning to skateboard, so you should always be
fully protected.
1
2
3
4
5
【文章大意】本文是一篇说明文。本文主要介绍了进行滑板运动的注意事项和
好处。
1.___
F
[解析] 根据上文“If you're looking for a new sport to have a go at,
put skateboarding at the top of your list.”可知, 上文介绍了滑板运动
是新运动的首选,F项中的it指代上文提到的skateboarding,F项中的“…is
suitable for all fitness levels.”与下文“All you need is a skateboard,
some protection and somewhere to skate.”相呼应,因此推断F项“这
是一项有趣且活跃的运动,适合所有健身水平的人。”符合题意,承上启下。
故选F。
1
2
3
4
5
2.____
G
[解析] 根据上文“You will also need protection—a helmet, elbow,
knee and wrist pads (软垫) are essential when you fall over.”可知,
此处介绍了进行滑板运动时需要进行的一些防护。G项“摔倒是学习滑板的一
部分,所以你应该总是得到充分的保护。”符合题意。故选G。
3.___
C
[解析] 根据上文“…while you learn how to balance. Stand on the
board with your feet over its bolts.”可知,此处介绍了一些动作要领,
C项“感受板子是如何左右移动的。”与动作要领有关,符合题意。故选C。
1
2
3
4
5
4.___
A
[解析] 根据下文“You will meet many new friends at your local
skate park or ramps (坡道), all of whom will be eager to welcome
and help a beginner.”可知,此处介绍了滑板运动的社交方面,A项中的a
very social sport与之相符,因此推断A项“滑板是一项社交性很强的运动。”
符合题意,故选A。
1
2
3
4
5
5.___
B
[解析] 根据下文“However, it's worth it for the excitement of
knowing you try to pull off a trick, and eventually, you achieve it.”
中的however可知,此处为转折含义,与空格处内容相反,结合选项可知,B
项“当然,你可能会偶尔受伤。”符合题意。故选B。
1
2
3
4
5
Ⅶ 语法填空
[2024·四川省绵阳市高一月考]
As the capital of 13 dynasties (朝代) throughout Chinese history,
Xi'an has never been far from sports. From the Western Zhou
Dynasty to the Tang Dynasty, the city 1._______(hold) many sports
events, such as cuju.
Cuju was 2._____ ancient Chinese competitive game involving
kicking a ball through an opening. As the ancestor of soccer, it
first appeared in the ancient Chinese historical work Zhanguo Ce,
in which cuju 3.__________________(describe) as one of amusements
among the general public.
held
an
was described
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Later, cuju was 4.______________(common) played in the army
during the Han Dynasty(202 BC—220 AD). Emperor Hangaozu Liu
Bang, the first emperor of the Western Han Dynasty, not only liked
watching cuju games, 5.______always tried his footwork on the
playground. Liu Che, Emperor Wu of the Han Dynasty, 6._______
was crazy about cuju, would set up a cuju field wherever his army
went. He used cuju as a way of 7.___________(train) soldiers.
commonly
but
who
training
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
The 8.__________(early) record of women cuju players dates
back to the Han Dynasty. We can see from the paintings females
with their hair 9.______(tie), waving their sleeves and looking
elegant (优雅的) when they were playing.
As a way of national cultural 10.______________(protect), cuju
was listed into the first batch of China's intangible cultural heritage
in 2006.
earliest
tied
protection
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了蹴鞠的历史来源。汉武帝喜爱蹴
鞠,经常用它来训练士兵,而且也有汉代女性踢蹴鞠的记载。作为中国文化的
一部分,蹴鞠被列为中国非物质文化遗产。
1._______
held
[解析] 考查动词时态。分析句子可知,设空处应用动词作谓语,根据from
the Western Zhou Dynasty to the Tang Dynasty可知,句子表述过去的
事实,故应用一般过去时。故填held。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2._____
an
[解析] 考查冠词。句中game为可数名词,此处表示泛指,故应用不定冠词,
且ancient的首字母的发音为元音音素。故填an。
3.__________________
was described
[解析] 考查动词时态、语态和主谓一致。分析句子可知,设空处作in which
引导的定语从句中的谓语动词,结合句中的appeared可知,句子应用一般过
去时,同时cuju与describe之间是被动关系,故应用一般过去时的被动语态,
cuju是单数名词,谓语动词应用单数形式。故填was described。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
4.______________
commonly
[解析] 考查副词。设空处应用副词commonly作状语,意为“普遍地”。故
填commonly。
5.______
but
[解析] 考查连词。not only…but (also)… 意为“不但……而且……”。故填
but。
6._______
who
[解析] 考查定语从句。分析句子可知,设空处引导非限制性定语从句,引导
词在从句中作主语,先行词 Liu Che指人,故用who。故填who。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
7.___________
training
[解析] 考查非谓语动词。分析句子可知,设空处应用动名词作介词of的宾语。
故填training。
8.__________
earliest
[解析] 考查形容词最高级。句中应用形容词作定语,根据空前the可知,此处
表示“最早的”,故应用early的最高级形式earliest。故填earliest。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
9.______
tied
[解析] 考查非谓语动词。分析句子可知,句中构成“with+宾语+宾补”复合
结构,句中hair与tie之间是被动关系,故应用过去分词作宾补。故填tied。
10.______________
protection
[解析] 考查名词。分析句子可知,设空处应用protect的名词形式protection
作宾语,意为“保护”。故填protection。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10