英语 必修 第二册 WY
Section Ⅰ Starting out & Understanding ideas
一、阅读单词
1.dragon n. 龙
2.lunar adj. 月球的
3.poet n. 诗人
4.harvest n. 收成
5.freedom n. 自由,自由权利
6.regardless adv. 不管,不顾
7.inequality n. (社会上的)不平等
8.fantasy n. 幻想,想象
9.novel n. (长篇)小说
10.limitless adj. 无限的
11.literature n. 文学
12.envelope n. 信封
13.pole n. (行星的)地极,(尤指地球的)北极或南极
14.handwritten adj. 手写的
15.polar adj. 极地的
16.roof n. (建筑物、汽车、帐篷等的)顶,顶部
17.starving adj. 挨饿的,即将饿死的
二、核心单词
1.honour v. 向……表示敬意
2.participate v. 参加,参与
3.vote v. 投票,表决
4.regular adj. 频繁的,经常的
5.complain v. 抱怨,不满,发牢骚
6.warning n. 警告,警示,告诫
三、拓展单词(可查字典)
decoration n. 装饰物→decorate v. 装饰,布置,美化→decorative adj. 装饰性的;作装饰用的
四、熟词生义
regard 熟义:v. 认为,看作
生义:n. 关注,关心;尊敬;致意,问候
五、核心短语
regard__...__as__... 把……视作……
课文三维剖析
THE REAL FATHER CHRISTMAS
真正的圣诞老人
Many people still remember the magic of Father Christmas from1 when2 they were children. As parents, they try to keep that magic alive3 for their children for as long as they can4. 来自童年时代的圣诞老人的魔力,很多人(长大以后)还依然记得。为人父母之后,他们也想让自己的孩子尽可能长久地相信这份魔力的存在。 That is why5 Letters from Father Christmas could be the perfect book for those who6 regard Christmas as a special time of year. The man who7 wrote these letters is one of the most famous names in English literature— J.R.R. Tolkien, author of The Lord of the Rings8. The letters were Tolkien's way of keeping Father Christmas alive9 for his four children, over a period of more than twenty years. 有些人把圣诞节视为每年的特别时光,那就是为什么对于他们,《圣诞老人的来信》是再合适不过的书了。写这些信的人是英国文坛的一位巨匠——《魔戒》的作者J. R. R. 托尔金。在二十多年的时间里,托尔金以写信这种方式让他的四个孩子相信圣诞老人真的存在。 Every Christmas, an envelope with a North Pole stamp10 arrived. It was addressed to Tolkien's children. Who could it be from The children must have been very excited as11 they opened it. Inside, they would find a handwritten letter from Father Christmas. The letters were also beautifully illustrated—each must have taken12 its true author, Tolkien, a long time to complete. 每年圣诞节,托尔金的家里都会收到一封贴有北极邮票的信,收信人是托尔金的孩子们。会是谁寄来的呢?孩子们打开时一定非常兴奋。他们会看到里面有一封圣诞老人的亲笔信。信里还配着精美的插图——它们真正的作者托尔金一定花了很长时间去完成每一幅画作。 The letters told wonderful stories about Father Christmas's life and13 adventures at the North Pole. A regular character in the letters was Polar Bear, who14 once climbed the North Pole (an actual pole in this case) and fell through the roof of Father Christmas's house. In another letter, Father Christmas complained about how15 he could not stop his helpers playing games with the toys instead of wrapping them up. Interestingly, the letters did not contain the usual warnings to children that16 they might not receive their presents if17 they were not good. The letters did18, however, change as19 Tolkien's children got older: 这些信里讲述了圣诞老人在北极生活和探险的精彩故事。信中经常出现的一个角色是北极熊。有一次,它爬上北极(在信中,北极是一根真的杆子),结果摔下来砸穿了圣诞老人家的屋顶。在另一封信中,圣诞老人抱怨说,他那些助手们非但没有把玩具包装起来,反而拿着玩具玩起了游戏,他怎么也没法让他们停下来。值得关注的是,信里并没有那些常见的对孩子的警告,比如表现不好就可能得不到礼物之类的话。不过,随着托尔金的孩子们渐渐长大,信的内容确实发生了一些变化: ... but if20 you find that21 not many of the things you asked for22 have come, and not perhaps quite as many as sometimes, remember that23 this Christmas all over the world there are a terrible number of poor and starving people. ……但是,如果你发现自己并没有得到很多你想要的东西,有时甚至所获无几,请你记住,在这个圣诞节,世界上还有很多贫穷而饥饿的人。 Letters from Father Christmas tells us that24 as well as enjoying the adventures of Father Christmas, Polar Bear and other characters at the North Pole, we can all share the true spirit of giving at Christmas time. By expressing love for his children in such a special way, Tolkien may indeed have been the real Father Christmas. 《圣诞老人的来信》告诉我们,在圣诞节,除了欣赏圣诞老人、北极熊和其他一些生活在北极的人物的冒险故事之外,我们还可以共同体会真正的给予精神。托尔金用这样一种特别的方式来表达对儿女的爱,他可以算得上是真正的圣诞老人。 1介词短语作后置定语 2引导宾语从句;作介词from的宾语 3不定式短语作宾语 4 as+adj.+as sb can结构,意为“尽某人所能……” 5That is why ... “那就是……的原因”,why引导表语从句 6引导定语从句,修饰先行词those 7引导定语从句,修饰先行词The__man 8作J.R.R. Tolkien的同位语 9动名词短语作宾语 10介词短语作后置定语 11引导时间状语从句 12must have done结构,意为“肯定做了” 13连接两个并列成分life和adventures 14引导非限制性定语从句 15引导宾语从句 16引导同位语从句,补充说明warnings的内容 17引导条件状语从句 18强调谓语动词change 19引导时间状语从句 20引导条件状语从句 21引导宾语从句 22省略引导词that的定语从句,修饰the__things 23引导宾语从句 24引导宾语从句
阅读领悟
一、课文分段主旨大意
二、问题链
1.Please write a sentence to explain the title of the passage.
Tolkien's__love__and__care__for__his__children__made__him__seem__very__much__like__Father__Christmas.
2.How do you think Tolkien's way of writing letters from Father Christmas influenced his children's view of Christmas
Tolkien's__letters__made__kids__see__Christmas__as__magical,__taught__the__true__spirit__of__the__holiday,__and__shaped__their__view__of__it__beyond__presents.__
探究一 高频词
1.honour v. 向……表示敬意 n. 尊敬;荣幸;奖励,荣誉称号(教材P17)
→honourable adj. 可敬的,值得敬佩的 →honoured adj. 受尊敬的,感到荣幸的 (1)It is sb's honour to do sth 做某事是某人的荣幸 have the honour of doing sth 有幸做某事 in honour of sb=in sb's honour 为了纪念某人;为了向某人表示敬意 (2)be honoured for ... 因……而受到尊敬或获得荣誉 be honoured as ... 被尊为…… feel honoured to do sth 为做某事感到荣幸
【语境感知】
①The tower was built in honour of the people who devoted themselves to the foundation of the state.
建造这座塔是为了纪念那些将自己奉献给国家建立的人们。(推荐信)
②He was honoured with an award for excellence in teaching.
他因卓越的教学表现而被授予奖项。(人物介绍)
③I feel honoured to be here to give you a speech about the power of music.
我很荣幸在这里为大家做一场关于音乐力量的演讲。(演讲稿)
honour表示“荣誉;尊敬”时,是不可数名词;表示“奖励,荣誉称号,头衔”时,是可数名词。
【靶向小练】
①He is honoured for his kindness and hard work among his workmates.
②It's my great honour to__be__asked (ask) to make a speech here.
③Yuan Longping is honoured as the “Father of Hybrid Rice”.
④我很荣幸能代表我们公司参加这次会议。
I__have__the__honour__of__attending the conference on behalf of our company. (honour)
=It__is__my__honour__to__attend the conference on behalf of our company. (honour)
=I__feel__honoured__to__attend the conference on behalf of our company. (honoured)
2.participate v. 参加, 参与(教材P17)
→participant n. 参加者,参与者 →participation n. 参加,参与 participate with sb in sth 与某人分担某事;同某人一起参与某事 participate in (doing) sth 参与(做)某事
【语境感知】
①I want to thank all the participants, because your participation makes the activity more meaningful.
我要感谢所有的参与者,因为你们的参与让此次活动更有意义。(感谢信)
②I hope I can participate in more social and campus activities.
我希望能参加更多的社交和校园活动。(申请信)
【易混辨析】participate in/take part in/join/join in/attend
participate in 正式用词,特指参加团体活动,暗示以一个积极的角色参加
take part in 侧重参加某项群众性、集体性的事业、工作或活动,突出参加者在其中发挥一定的作用
join 普通用词,指加入党派、团体组织等并成为其中一员,如参军、入党、入团等
join in 参加小型活动,强调与他人一起参与某一活动。一般可与take part in互换。也可用于join in (doing) sth/join sb in (doing) sth中
attend 正式用语,指出席会议、婚礼、典礼或听报告、讲座等
【靶向小练】
①With an important class meeting to participate in,__I can't go outing with you this weekend.
②Mary is an active participant (participate) in the group discussion, which makes her popular in the class.
③A back injury prevented active participation (participate) in any sports for a while.
④So many students participate in the competition, so it is difficult for you to defend your championship.(with复合结构)
→With__so__many__students__participating__in__the__competition,__it is difficult for you to defend your championship.
3.vote v. 投票,表决 n. 投票,表决;选票,选举权(教材P17)
(1)vote for/against ... 投票赞成/反对…… vote to do sth 投票表决做某事 (2)have/take a vote on sth 对某事投票表决
【语境感知】
①People should wake up to the fact that people with disabilities have got a vote as well.
人们应该意识到,残疾人也有投票权。(演讲稿)
②Believe me! If you vote for me, you will never be disappointed!
相信我!如果你投票给我,你将永远不会失望!(自荐信)
③Whether you vote for or against the plan doesn't seem to matter very much.
你是赞成还是反对这项计划似乎并不重要。(发表观点)
【靶向小练】
①They took a vote on who should go first.
②Heck, if you don't like it, don't vote for him.
③Our family voted to__turn (turn) to the lawyer for help.
④让我们投票决定去哪里度假吧。
Let's__have/take__a__vote__on__where__to__go__for__our__holiday.
4.complain v. 抱怨,不满,发牢骚(教材P19)
→complaint n. 抱怨,投诉 (1)complain (to sb) about/of ... (向某人)抱怨/投诉…… complain (to sb) that ... (向某人)抱怨/投诉…… (2)make a complaint about ... 投诉…… have a complaint against/about ... 对……有怨言
【语境感知】
①The quickest way to find happiness is to quit complaining about your present life.
找到幸福最快的方法就是停止抱怨你现在的生活。(演讲稿)
②He complained to us that no one had been at the airport to meet him.
他向我们抱怨没有人在机场接他。(动作描写)
③I am writing to make a complaint about the poor quality of food and service in your restaurant.
我写信投诉你们餐馆饭菜和服务的低劣质量。(投诉信)
complain 用作及物动词时,只能接that从句,不可直接跟名词或代词。 【靶向小练】
①It's remarkable that no one has complained about/of this system before.
②Some people complain that this service is inconvenient for the old, especially for the disabled customers.
③You can make a complaint (complain) to the manager unless you are happy.(建议信)
④在学习上抱怨是没有用的。为什么不尝试着去面对这个挑战呢?(建议信)
It's no use complaining__about/of__your__studies. Why not try to face the challenge
5.warning n. 警告,警示,告诫(教材P19)
→warn v. 警告;告诫;提醒 warn sb of/about sth 警告某人当心某事 warn sb to do sth 提醒/告诫某人做某事 warn sb not to do sth=warn sb against doing sth 警告某人不要做某事 warn sb (that) ... 警告/提醒某人……
【语境感知】
①There is a warning that up to 100,000 plant species could permanently disappear.
有警告称,多达10万种植物可能会永久消失。(人与自然)
②Teenagers have been warned against using the extreme methods to lose weight.
青少年被警告不要使用极端的减肥方法。(生活方式)
③Parents should warn their kids not to play by the river in case something terrible happens.
父母应该告诫他们的孩子不要在河边玩耍,以防不测。(建议信)
【靶向小练】
①The leader warned us of/about the serious situation.
②She would sometimes warn me to__be (be) careful of certain persons; often, she turned out to be right.
③She was warned that if she did it again she would lose her job.
④医生警告病人不要再吸烟。
The doctor warned__the__patient__not__to__smoke any longer.
=The doctor warned__the__patient__against__smoking any longer.
探究二 拓展词
6.decoration n. 装饰物→decorate v. 装饰,布置,美化→decorative adj. 装饰性的;作装饰用的
【语境感知】
Red is a lucky colour for Chinese people, so during the Spring Festival, many people decorate their houses with red decorations.
红色是中国人的幸运色,因此在春节期间,许多人用红色装饰物来装饰他们的房子。(节日风俗)
【靶向小练】
①Some drivers like to draw some special patterns as decorations (decorate) on their cars.
②用一些鼓舞人心的图片装点这个地方。
Decorate__the__place__with__some__inspiring__pictures.
探究三 熟词生义
7.regard [熟义]v. 认为,看作 [生义]n. 关注,关心;尊敬;致意,问候
【语境感知】
①Her research on new energy was regarded as a contribution to the field then.
她对新能源的研究当时被认为是对该领域的贡献。(科学技术)
②He was driving without regard to speed limits.
他开车不考虑速度限制。
③Burt had a high regard for his old law professor.
伯特对他原来的法律教授非常敬重。(人物介绍)
④Give your brother my regards when you see him.
看到你哥哥时,代我向他问好。
【靶向小练】
①Please give my best greetings to other friends who come to the dinner.汉意:问候 同义词:regards
②他似乎是把整件事当成玩笑。
He__seemed__to__regard__the__whole__thing__as__a__joke.
③我非常尊重他和他所取得的成就。
I__have__a__very__high__regard__for__him__and__what__he__has__achieved.
探究四 短语
8.regard ... as ... 把……视作……(教材 P18)
其他同义词组有: view ... as ... consider ... as ... think of ... as ... look on ... as ... see ... as ... treat ... as ...
【语境感知】
①Smiling is regarded as an effective way to express friendship.
微笑被认为是表达友谊的有效方式。(生活方式)
②The law should be viewed as a way of meeting certain social goals.
法律应该被视为实现某些社会目标的一种方式。
③I've lived there so long that I look on the town as my home.
我在那里住了很长时间,所以我把那个城镇当作我的家。
【靶向小练】
①As time goes by, you'll come to think of English as your friend and love it.
②Mr Zhang is more than a teacher to us, and we look on him as our friend.
③书法被认为是一种艺术形式。
Calligraphy is__regarded/viewed/considered/thought__of/looked__on/seen/treated__as an art form.
探究五 长难句分析
9.As parents, they try to keep that magic alive for their children for as long as they can. (教材P18) 为人父母之后,他们也想让自己的孩子尽可能长久地相信这份魔力的存在。
【分析】 as+adj.+as sb can意为“尽某人所能……”。as long as 还可以用来引导条件状语从句,意为“只要”。
(1)引导条件状语从句的短语还有: so long as (只要); in case (如果;万一); on condition that (只要); provided/providing that (如果;条件是) (2)其他常用的as ... as短语: as well as(也;和;和……一样);as good as (和……一样好;差不多;几乎);as far as (就……而言;远至)
【语境感知】
①As long as you have a dream, keep trying and you'll make it, too.
只要你有梦想,不断努力,你也会成功的。(演讲稿)
②It is OK to leave an electrical appliance on so long as you are using it—if not, turn it off!
只要你在使用电器,就可以把它开着;如果不用,就把它关掉! (日常生活)
③Few guitarists can sing as well as they can play; Eddie, however, is one of them.
很少有吉他手能唱得跟弹得一样好,而艾迪是其中一个。(人物描写)
④Fields and hills stretched out as far as we could see.
放眼望去,田野和山丘绵延不绝。(景色描写)
表示“只要”时,as long as和so long as可以相互替换;表示“与……一样长”时,as long as多用于肯定句,而so long as多用于否定句。
【靶向小练】
as far as; as well as; as good as; as long as
①We as__well__as Tom went to Hainan to spend our holiday.
②As__far__as I am concerned, I am strongly against the plan.
③It is acceptable for students to watch TV, as__long__as within the given time.
④A distant relative is not as__good__as a near neighbour.
⑤只要你继续努力学习,就能提高你的数学水平。
As__long__as__you__keep__studying__hard,__you can improve your maths.
=On__condition__that/So__long__as__you__keep__studying__hard,__you can improve your maths.
10.That is why Letters from Father Christmas could be the perfect book for those who regard Christmas as a special time of year.(教材P18) 有些人把圣诞节视为每年的特别时光,那就是为什么对于他们,《圣诞老人的来信》是再合适不过的书了。
【分析】 This/That is/was why ... 意为“这/那就是为什么,这/那就是……的原因”;why引导表语从句,后接导致的结果;who引导限制性定语从句,修饰限定先行词those。
表示“原因”的表语从句还有: (1)This/That is/was because ... 这/那是因为……(because 引导表语从句,后接事情产生的原因) (2)The reason why ... is/was that ... ……的原因是…… (why引导定语从句,并在从句中作原因状语;that引导表语从句,解释原因)
【语境感知】
He fell from a tall tree. That was why he hurt his leg.
=He hurt his leg. That was because he fell from a tall tree.
=The reason why he hurt his leg was that he fell from a tall tree.
他从一棵很高的树上摔下来。那就是他弄伤腿的原因。
在句型“The reason why ... is/was that ...”中,表语从句只能用that引导,不能用because。
【靶向小练】
①He's more of a talker than a doer; that is why he never finishes anything.
②From space, the earth looks blue; this is because about seventy one percent of its surface is covered by water.
③The reason why we don't trust him is that he often lies.
④Tom came late for the meeting because he was ill.
→Tom was ill. That__was__why he came late for the meeting.
→Tom came late for the meeting. That__was__because he was ill.
→The__reason__why Tom came late for the meeting was__that he was ill.
11.The letters did, however, change as Tolkien's children got older ... (教材P19~20) 不过,随着托尔金的孩子们渐渐长大,信的内容确实发生了一些变化……
【分析】 此处助动词did起强调作用,强调谓语动词change,意为“的确,确实”。
“do/does/did+动词原形”表示强调的用法: (1)用于强调谓语动词,直接在动词原形前加助动词do,does或did,表示“的确,确实,真的”。这种强调结构只有一般现在时和一般过去时两种形式,没有疑问和否定形式 (2)do/does用于一般现在时,根据主语的单复数来选择;did用于一般过去时的各种人称
【语境感知】
①Do be careful when you cross the street.
过马路时,务必要小心。
②He does look like his father.
他的确长得像他爸爸。(外貌描写)
③He did come but soon went back.
他的确来过,但很快就回去了。
【靶向小练】
①I did telephone you last night.
②He does read newspapers every day.
③They do deserve a reward for their outstanding work.
④Read English words aloud for 20 minutes every day.
→Do__read__English__words__aloud for 20 minutes every day.
⑤Jane told us a lot of interesting stories in class yesterday.
→Jane__did__tell__us a lot of interesting stories in class yesterday.
Ⅰ.写出单词
1.We have the freedom (自由) to decide our own future.
2.The manager put forward a proposal to offer a discount to regular (经常的) customers.
3.He loves reading fantasy (幻想) novels, where he can escape into worlds of magic and wonder.
4.The handwritten (手写的) note on the fridge reminded him to buy milk on the way home.
5.The social inequality (不平等) is often due to the unfair distribution of the social wealth and power.
6.I participate in various activities to improve my general competence.
7.If you're not satisfied with the life you're living, don't just complain but do something about it.
8.I was so starving that I wolfed down a big bowl of rice.
9.Please give my regards to your parents and wish them good health.
10.In Chinese culture, the dragon is a symbol of power and good fortune.
Ⅱ.单句语法填空
1.This autumn, 6,000 residents will participate in the first phase of the project.
2.My sister complained to me about the rude behavior of a salesperson in the mall.
3.What is amazing is that the wisdom of ancient people was limitless (limit).
4.Reading books can expand your knowledge as well as improve your language skills.
5.I am honoured to__have (have) a speech here, standing for my school.
6.She pursued her dream of becoming an artist regardless (regard) of the difficulties she faced.
7.He kept his promise to__help (help) her with the project.
8.He was__voted (vote) the most-promising new actor for his part in the movie.
9.The parents warned their children of the dangers of playing near the road.
10.In the game, players can choose from a variety of characters (character), each with special skills.
Ⅲ.语段填词
1.He would always complain about the slow service in that restaurant. His complaint made him stop going there regularly. (complain)
2.She made some handmade decorations for the classroom. Later, she helped her classmates (to)__decorate the blackboard with them. (decorate)
3.The mother gave a warning to her child about touching the hot stove. She warned him that he could get burned. (warn)
4.The town built a statue in honour of the local hero. The hero, who is highly honoured by the community, saved many lives during a flood. (honour)
5.The event attracted many participants. Their active participation made the event a huge success. (participate)
Ⅳ.翻译
1.I know you are very interested in ping-pong, which is__regarded__as (被视为) the National Ball in China.
2.I'll agree to your request as__long__as__you__win__the__game (只要你赢得了比赛), regardless of the cost.
3.It__is__my__great__honour__to__be__here (我很荣幸在这里) to share with you my learning experience in senior high school.
4.这张照片确实使我想起了我快乐的童年。(强调句)
The__photo__did__remind__me__of__my__happy__childhood.
5.那就是很多交换生想要来中国了解中国文化的原因。(that's why ...)
That__is__why__many__exchange__students__want__to__come__to__China__to__learn__about__Chinese__culture.
课后课时作业
较易题(占比70%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比0%)
题号 Ⅰ Ⅱ Ⅲ
难度 ★ ★★ ★
Ⅰ 阅读
The Longtaitou Festival, which means “dragon raises head” in Chinese, is a traditional Chinese festival held on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar. So, it's also called Eryueer Festival. In Chinese culture, the dragon is an auspicious (吉祥的) animal that dominates clouds and rains. The 2nd day of the 2nd lunar month is thought to be the day when dragon awakes and raises its head according to the Chinese folk legend. So the day is called Dragon Heads raising Day. After the day, spring is coming and there will be more and more rain. People think these credits (功劳) go to the dragon. So the day is also called Spring Dragon Festival. Since the Tang Dynasty (618-907 AD), Chinese people have had the custom of spending the Spring Dragon Festival.
The most popular custom on the Dragon Heads raising Day is cutting hair. Dragon is highly honored for its dignity (尊贵) and power for good. It is thought to be auspicious to cut hair on the Dragon Heads raising Day. Luck and opportunities will always knock at your door in the year. So, on that day, barbershops' businesses are growing and full of customers.
The most common foods for celebrating the festival are popcorn, pancakes, noodles, dumplings, fired soy beans and pig's head. People in different areas have different traditions about the food on the day. In Beijing, people eat Lvdagunr (Glutinous Rice Rolls with Sweet Bean Flour) and spring pancakes on the day. In Shanxi, people like to eat fried dough twists (油条) and pancakes. In Shandong, fried soy beans, noodles and dumplings are the festival food. In Fuzhou, the salted porridge made of glutinous rice, celery, scallion, garlic, fry dried shrimps and shredded meat is eaten. These show people's hope to be blessed (保佑) with favorable weather and plentiful grain harvest by the dragon.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了龙抬头节这一传统节日及其习俗。
1.What can we learn about the Longtaitou Festival
A.It dates back to Song Dynasty.
B.It is celebrated for two days.
C.It attracts fewer people than other festivals.
D.It suggests the return of spring.
答案:D
解析:细节理解题。根据第一段中的“After the day, spring is coming and there will be more and more rain.”可知,龙抬头这一天过后,春天来到,雨水变多,这表明龙抬头节预示着春天的回归。故选D。
2.Why do people cut hair on the Dragon Heads raising Day
A.It is the most popular custom.
B.It is in honor of dragon's dignity and power.
C.It is people's wish for luck and opportunities.
D.It is a sign of barbershops' prospering businesses.
答案:C
解析:推理判断题。根据第二段中的“It is thought ... in the year.”可推知,人们在龙抬头节理发是人们对好运和机遇的期盼。故选C。
3.What can we infer from the last paragraph about the Longtaitou Festival
A.People in China share the similar traditional foods on the day.
B.Foods for celebrating the festival usually bear people's best wishes.
C.Salted foods are used to celebrate the festival throughout China.
D.Traditional foods on the day are prepared for the dragon to eat.
答案:B
解析:推理判断题。根据最后一段中的“These show people's hope ... by the dragon.”可知,虽然不同地区的人们对这一天的食物有不同的传统,但他们都希望得到龙的保佑,能够风调雨顺,五谷丰登。由此可推知,庆祝龙抬头节的食物通常承载着人们最美好的祝愿。故选B。
4.What might be the best title for the text
A.The Dragon Heads raising Day
B.The celebrations of the Longtaitou Festival
C.The origin of the Longtaitou Festival
D.The purpose of the Dragon Heads raising Day
答案:A
解析:标题判断题。通读全文可知,本文主要介绍的是中国的传统节日——龙抬头节,因此A项(龙抬头节)最适合作为文章标题。故选A。
Ⅱ 完形填空
The Spring Festival is the most important festival for Chinese. I decided to participate in all the activities organized for __1__ students to celebrate the Spring Festival.
The preparation began a month ago, __2__ our rooms with Spring Festival couplets (对联) and New Year paintings. Later we __3__ an activity to write Spring Festival couplets. When I saw my teacher bring a special kind of pen, I became __4__ to know what it was called. Later I learned that this kind of pen is called brush pen. In addition, the teacher also brought a lot of red paper. I guessed that we were going to use a brush to __5__ Chinese characters on red paper. Besides, there was another __6__ thing called ink. After __7__ the tools needed for Spring Festival couplets, we started our __8__ journey. The teacher taught us how to hold a writing brush. I tried to hold it, __9__ it in the ink, and start writing carefully, but the __10__ of the pen was too soft and I couldn't __11__ it at all. I was disappointed but I did not give up. I carefully studied the teacher's __12__. After several attempts, I wrote a line of words. At this time, I found that my sleeves (袖子) were already filled with ink as I was too focused on __13__.
Even so, I was very happy, because I felt that I had learned the __14__ of writing calligraphy, that is, to hold the pen in the correct __15__. Then I realized I sometimes have to experience something in order to understand it.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一位外国留学生在中国学校为庆祝春节写春联的故事。
1.A.minority B.foreign
C.local D.low income
答案:B
解析:minority 少数的;foreign 外国的;local 当地的;low income 低收入的。根据上文“The Spring Festival is the most important festival for Chinese.”以及下文内容可知,此处指为外国留学生组织春节庆祝活动。故选B。
2.A.cleaning B.decorating
C.designing D.building
答案:B
解析:clean 打扫;decorate 装饰;design 设计;build 建立。根据下文“Spring Festival couplets (对联) and New Year paintings”可知,此处指用春联和年画装饰房间。故选B。
3.A.won B.described
C.launched D.restricted
答案:C
解析:win 赢得;describe 描述;launch 发起;restrict 限制。根据下文“an activity to write Spring Festival couplets”可知,他们发起了写春联的活动。故选C。
4.A.curious B.miserable
C.upset D.ashamed
答案:A
解析:curious 好奇的;miserable 困苦的,悲惨的;upset 不安的;ashamed 羞愧的。根据上文“When I saw my teacher bring a special kind of pen”以及下文“to know what it was called”可知,老师带来了一种特殊的笔,作者对于这种笔叫什么感到很好奇。故选A。
5.A.learn B.carve
C.draw D.write
答案:D
解析:learn 学习;carve 雕刻;draw 画;write 写。上文提到brush pen,下文提到red paper,因此,作者猜测他们要用毛笔在红纸上写汉字。故选D。
6.A.magical B.global
C.affordable D.useless
答案:A
解析:magical 神奇的;global 全球的;affordable 买得起的;useless 无用的。根据上文“When I saw my teacher ... what it was called.”可知,作者认为墨水也是神奇的东西。故选A。
7.A.using B.mixing
C.recycling D.understanding
答案:D
解析:use 使用;mix 混合;recycle 循环;understand 了解。根据下文“the tools needed for Spring Festival couplets”可知,此处指了解写春联需要的工具。故选D。
8.A.repetitive B.easy
C.creative D.effective
答案:C
解析:repetitive 重复的;easy 容易的;creative 有创造性的;effective 有效的。根据上文“After __7__ the tools needed for Spring Festival couplets”可知,作者了解了写春联的工具后,就开始了创作旅程。故选C。
9.A.dip B.hang
C.cover D.set
答案:A
解析:dip 蘸,浸;hang 悬挂;cover 覆盖;set 设置。根据下文“it in the ink, and start writing carefully”可知,作者把毛笔蘸上墨水开始写字。故选A。
10.A.figure B.material
C.ink D.tip
答案:D
解析:figure 数字;material 材料;ink 墨水;tip 尖端。根据下文“of the pen was too soft”以及常识可知,毛笔笔尖很软。故选D。
11.A.correct B.make
C.accept D.solve
答案:B
解析:correct 纠正;make 使成功;accept 接受;solve 解决。根据上文“The teacher taught us how to hold a writing brush.”及下文“I was disappointed but I did not give up.”可知,此处指作者没有做到,很失望,但是没有放弃。make it意为“成功做到”,为固定短语。故选B。
12.A.goal B.method
C.reaction D.course
答案:B
解析:goal 目标;method 方法;reaction 反应;course 课程。根据上文“The teacher taught us how to hold a writing brush.”和“but I did not give up”可知,作者没有放弃,仔细研究老师的握笔方法。故选B。
13.A.improving B.reading
C.practising D.listening
答案:C
解析:improve 改善;read 读;practise 练习;listen 听。根据上文“After several attempts, I wrote a line of words.”可知,作者努力尝试写毛笔字,此处指他一直在专心练习。故选C。
14.A.difficulty B.form
C.meaning D.way
答案:D
解析:difficulty 困难;form 形式;meaning 意义;way 方式,方法。根据上文“The teacher taught us how to hold a writing brush.”可知,作者认为自己学到了写毛笔字的方法。故选D。
15.A.posture B.emotion
C.attitude D.habit
答案:A
解析:posture 姿势;emotion 情感;attitude 态度;habit 习惯。根据上文“hold the pen in the correct”可知,作者认为写毛笔字的方法是要以正确的姿势握笔。故选A。
Ⅲ 语法填空
I came to China __1__ 2007. Now it has been over 10 years. And I would like to stay possibly much __2__ (long) because I enjoy living here. In fact, China has become my home in my heart. Now I work __3__ a business consultant (顾问), lawyer and university lecturer.
One day in 2007, my friend said to me, “I know you want to study abroad. Why not choose China?” After __4__ (think) about it, I listened to him. I was supposed to stay in Beijing for only 6 months as __5__ exchange MBA student at Tsinghua University. But why did I continue to live here after that Many reasons were behind the __6__ (decide). However, all those could __7__ (explain) in a simple sentence—This is the place to be!
__8__ many of my Chinese friends enjoy going abroad to study and work for a time, they prefer to come back as soon as possible to work and enjoy their personal life in China.
Great changes __9__ (take) place in China. If I do not want to stay behind, I need to improve __10__ (I) all the time and be creative to get used to a fast-changing environment.
1.________ 2.________ 3.________ 4.________
5.________ 6.________ 7.________ 8.________
9.________ 10.________
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者自2007年来到中国后,便深深地爱上了这里。
1.答案:in
解析:考查介词。此处表示“在2007年”,应用介词in。故填in。
2.答案:longer
解析:考查形容词的比较级。根据设空前的much可知,应用形容词的比较级。故填longer。
3.答案:as
解析:考查介词。work as为固定短语,意为“担任……工作”。故填as。
4.答案:thinking
解析:考查非谓语动词。此处After为介词,其后应用动名词作宾语。故填thinking。
5.答案:an
解析:考查冠词。此处泛指“一位交换生”,且exchange的发音以元音音素开头。故填an。
6.答案:decision
解析:考查词性转换。此处应用名词作介词behind的宾语。故填decision。
7.答案:be explained
解析:考查动词的语态和情态动词。all those与explain之间为被动关系,且情态动词could后应用动词原形。故填be explained。
8.答案:Though/Although/While
解析:考查状语从句的连接词。设空处引导让步状语从句,表示“尽管,虽然”,应用though或although或while。位于句首,单词首字母应大写。故填Though/Although/While。
9.答案:have taken
解析:考查动词的时态和主谓一致。句子表述发生在过去的动作对现在产生的影响,应用现在完成时,主语Great changes是复数,助动词应用have。故填have taken。
10.答案:myself
解析:考查代词。此处主语和宾语是同一人,应用反身代词作宾语。故填myself。
精深阅读
At the Smithsonian Folklife Festival, among mountain songs and ethnic costumes and special ceremonies, I am noticeable despite my modern dress, as my green “VOLUNTEER” name tag brands me as a perfect target for curious tourists. I have volunteered to learn about global customs, but my knowledge of my native culture is limited. I had boxed up my past before moving to America eight years ago, when a new continent considered my old self foreign.
Here on the National Mall, I am the only means of communication between the Americans and the artisans (工匠), who were invited from China to display their talents. They see my awkward hand gestures as I test my mother tongue, speaking Mandarin (普通话) and putting it into English for visitors.
The artisans possess exceptional skills. He Guoyao can read thousands of pictographic characters and bears the duty of passing on Dongba culture. Cheng Zhirong creates fantastic animal figures with a spoon and melted sugar in minutes.Standing among them, I wonder about the contributions a 16 year old girl can make.
“Ooh, it's so pretty!” A young girl sticks her nose close to a sugar dragon. Zhirong, the candy maker, signals to me, and I explain to the girl that the dragon is pure sugar. “Mommy, it's candy!” she excitedly says. “Beautiful ...” The crowd breathes in__awe. One woman taps me on the shoulder, saying, “Please, tell her that her work is surreal ... a gift from another world.”
As Zhirong takes my hand and calls me “little sister”, I find my place in this group of extraordinary people who crossed oceans to build a bridge between different ethnicities and nationalities through sugar sculptures and painted words. I, too, am a bearer of traditions.
I smile at Guoyao, as he paints in pictographic characters the English words I have taught him, “You're welcome.” I come to know that culture is not shelved behind glass cases in museums. It is in the life that I once thought backward and dull—the Chinese way of life that is a part of me.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者作为志愿者参加了史密森尼民俗节,在这期间见识了两名来自中国的手工艺人的卓越技巧,从而感悟到中国文化始终是自己身份的一部分。
1.Why does the author attend the Smithsonian Folklife Festival
A.To learn about global traditions.
B.To improve her interpersonal skills.
C.To interview some talented artisans.
D.To appreciate the wonderful artworks.
答案:A
解析:细节理解题。根据第一段中的“I have volunteered to learn about global customs”可知,作者来参加这次活动的目的是了解全球的文化传统。故选A。
2.What is the author's role on the National Mall
A.A visitor. B.A translator.
C.A tour guide. D.A security guard.
答案:B
解析:细节理解题。根据第二段中的“Here on the National Mall ... display their talents.”可知,作者是美国人和中国工匠之间唯一的沟通渠道,也就是一名翻译。故选B。
3.What does the underlined part “in awe” in Paragraph 4 mean
A.In doubt. B.In silence.
C.In satisfaction. D.In amazement.
答案:D
解析:词义猜测题。根据画线部分后文“One woman taps ... a gift from another world. (一位女士拍着我的肩膀说:‘请告诉她,她的作品不像人间凡品……简直就像来自另外一个世界的礼物。’)”可知,众人已经被中国工匠的手艺折服,感到惊叹。故选D。
4.What does the author realize in the end
A.Chinese culture has been part of her own identity.
B.Culture should be presented in different forms.
C.Culture can only be kept alive through exchanges.
D.Chinese culture has helped her better adapt to her new life.
答案:A
解析:推理判断题。根据最后一段中的“It is in the life ... a part of me. (正是在那种我曾经认为落后又乏味的生活——中国式的生活中,我找到了属于自己的一部分。)”可推知,作者认为中国文化始终是她身份的一部分。故选A。
精深阅读——好词句小练
(一)热词
1.means n. 途径;方式,方法
2.awkward adj. (动作)笨拙的
3.signal v. 示意;发信号
4.extraordinary adj. 非凡的;卓越的
5.dull adj. 枯燥无味的;无聊的
(二)高频短语
6.volunteer__to__do__sth 自愿做某事
7.box up ... 将……装箱
8.thousands__of 成千上万的
9.pass on 传递
10.make__contributions 做贡献
(三)根据语境填入恰当的内容
11.This course is specially (special) designed for beginners like you, focusing on listening and speaking practice.
12.She is curious about what is taught in American senior high school.
13.All contributions (contribute), no matter how small, will be much appreciated.
(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义
14.She has a strong character and never gives up easily in the face of difficulties.性格
15.I'm still trying to figure out how to organize this big event. 理解
16.It's his custom to take a walk after dinner every day.习惯
(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分
means, limited, special
17.But when Dennis Williams received a text that clearly wasn't intended for him, he did something particular. special
18.The old man has a very narrow view of the world. limited
19.One of the ways to learn a language is to keep practicing. means
(六)长难句分析
20.They see my awkward hand gestures as I test my mother tongue, speaking Mandarin (普通话) and putting it into English for visitors.
句意:当我试着用母语,说着普通话并为游客将其翻译成英语时,他们看到了我笨拙的手势。
分析:主干是They__see__my__awkward__hand__gestures;as引导时间状语从句;and连接两个现在分词短语speaking Mandarin和putting it into English,这两个现在分词短语在句中作伴随状语。
(七)根据所给汉语,完成下列句子
21.China has__made__important__contributions (做出重要贡献) to advancing global peace and development in recent years.
22.He was the one who passed__on__that__important__message (传递了那个重要的信息) to me.
(八)仿写句子
23.It is in the life that I once thought backward and dull—the Chinese way of life that is a part of me.(强调句)
仿写:正是她的责任感让我钦佩她。
It__is__her__sense__of__responsibility__that__makes__me__admire__her.
精深阅读
Down in Oaxaca, Mexico, there is a special festival on December 23rd called la Noche de Rábanos, or the Night of the Radishes (萝卜之夜). Every year, people from all over the state display their amazing radish sculptures. Both Oaxacans and tourists wait excitedly for the 23rd, and line up starting in the afternoon to see the year's art.
Over a hundred years ago, there was a market held on December 23rd called la Vigila de Navidad. It was a special Christmas market for people to buy ingredients, decorations, and so on. Vendors (摊贩) at this market would carve radishes to decorate their stalls. The carved radishes became very popular, and people started to buy them as Christmas decorations. Over the years, it is said, the vendors would compete to see who could make the best sculptures. Finally the tradition has become today's yearly festival which draws tourists from all over the world.
The radishes used in the festival are bigger than normal (up to 3 kg), and are harvested just a week beforehand. There are two types of sculptures: traditional designs and “free” designs. The traditional designs include Christmas scenes or designs related to Oaxaca. Free designs can be anything, but sometimes include famous people and animals. There are also two other types of plant sculptures, one made from flowers, another made from cornhusk.
As you walk through the rows of radish art you'll hear live music, and you can even see fireworks at the end. Close by there is delicious street food, Christmas markets, and many galleries and stores, all decorated with lights.
For people wanting to travel for Christmas, Oaxaca is an excellent place to visit. There are lots of different events along with the Night of the Radishes. The weather in December is usually warm (20℃ on average), and the sky is often sunny and cloudless. It's a perfect vacation place for people coming from wintery climates.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了墨西哥瓦哈卡州萝卜之夜的起源和节日盛况。
1.Why is the Night of the Radishes held
A.To display radish art.
B.To celebrate good harvest.
C.To express best wishes.
D.To mark seasonal changes.
答案:A
解析:细节理解题。根据第一段中的“Down in Oaxaca, Mexico ... amazing radish sculptures. (在墨西哥的瓦哈卡州,12月23日是一个特殊的节日,叫做 la Noche de Rábanos,也就是萝卜之夜。每年,来自全州各地的人们都会展示他们令人惊叹的萝卜雕塑。)”可知,举行萝卜之夜是为了展示萝卜艺术。故选A。
2.What does Paragraph 2 focus on about the Night of the Radishes
A.Its impact. B.Its origin.
C.Its meaning. D.Its celebrations.
答案:B
解析:推理判断题。根据第二段内容可知,一百多年前的12月23日有一个“圣诞集市”,摊贩们会雕刻萝卜来装饰摊位,雕刻的萝卜变得很受欢迎,人们开始购买萝卜作为圣诞装饰品,小贩们也会比谁雕刻得好。最后,这一传统变成了如今一年一度的节日。由此可推知,第二段主要是关于萝卜之夜的起源。故选B。
3.Which belongs to traditional designs of radish sculptures
A.A horse.
B.A flower.
C.Mexican president.
D.The museum of Oaxaca.
答案:D
解析:推理判断题。根据第三段中的“There are two types ... to Oaxaca. (雕塑有两种类型:传统设计和‘自由’设计。传统设计包括圣诞节场景或与瓦哈卡州有关的设计。)”可推知,瓦哈卡博物馆属于萝卜雕塑的传统设计。故选D。
4.What's the purpose of the text
A.To draw tourists from cold climates.
B.To show the link between art and life.
C.To promote Mexican handmade artworks.
D.To introduce a special Christmas tradition.
答案:D
解析:推理判断题。通读全文,尤其是根据第一段中的“Down in Oaxaca, Mexico ... of the Radishes (萝卜之夜).”可推知,本文旨在介绍一个特殊的圣诞节传统:墨西哥瓦哈卡州的萝卜之夜。故选D。
精深阅读——好词句小练
(一)热词
1.amazing adj. 令人惊叹的
2.normal n. 通常标准;一般水平 adj. 正常的,标准的
3.scene n. 场面,情景
4.excellent adj. 极好的,卓越的
5.climate n. 气候
(二)高频短语
6.line up 排队
7.(be)__related__to__... 与……有关
8.decorate ... with ... 用……装饰……
9.along__with__... 和……一起;随同
10.on__average 平均
(三)根据语境填入恰当的内容
11.400 people a year die of this disease on average.
12.I've got three days' holiday including (include) New Year's Day.
13.Fruits can be__harvested (harvest) during this season.
(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义
14.His display of wealth only made people dislike him more.卖弄
15.He stated his opinion firmly during the meeting. 陈述
16.Hard work and determination are the main ingredients of success. 要素,因素
(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分
amazing, draw, display
17.They have decided to use a new teaching method to attract students' attention in class. draw
18.Jane paused in front of a counter where some attractive ties were on show. display
19.It is surprising for us to see such beautiful scenery in this ancient city. amazing
(六)长难句分析
20.Over the years, it is said, the vendors would compete to see who could make the best sculptures.
句意:据说,多年来,商贩们会互相竞争,看谁能做出最好的雕塑。
分析:主干是the__vendors__would__compete;it is said是插入语,动词不定式作目的状语,who引导宾语从句,作see的宾语。
(七)根据所给汉语,完成下列句子
21.She lost her job when the factory closed, along__with (和……一起) hundreds of others.
22.Look! The students are__lining__up (正在排队) to enter the school gate.
(八)仿写句子
23.Close by there is delicious street food, Christmas markets, and many galleries and stores, all decorated with lights. (完全倒装句)
仿写:人们挨饿的日子一去不复返了。
Gone__are__the__days__when__people__suffered__from__hunger.
29(共125张PPT)
WELCOME UNIT
Unit 2 Let’s celebrate!
单元主题:人与社会——中外节日
Section Ⅰ Starting out & Understanding ideas
预学检测 单词打卡
自主学习 课文语篇
目录
CONTENTS
1
2
合作探究 硬核考点
3
课后课时作业
5
课堂作业 巩固内化
4
预学检测 单词打卡
一、阅读单词
1._______ n. 龙
2. _______ adj. 月球的
3. _______ n. 诗人
4. _______ n. 收成
5. _______ n. 自由,自由权利
6. _________ adv. 不管,不顾
7. __________ n. (社会上的)不平等
8. _______ n. 幻想,想象
dragon
lunar
poet
harvest
freedom
regardless
inequality
fantasy
9. _______ n. (长篇)小说
10. _______ adj. 无限的
11. _______ n. 文学
12. _______ n. 信封
13. _______ n. (行星的)地极,(尤指地球的)北极或南极
14. ___________ adj. 手写的
15. _______ adj. 极地的
16. _______ n. (建筑物、汽车、帐篷等的)顶,顶部
17. _______ adj. 挨饿的,即将饿死的
novel
limitless
literature
envelope
pole
handwritten
polar
roof
starving
二、核心单词
1. _______ v. 向……表示敬意
2. ___________ v. 参加,参与
3. _______ v. 投票,表决
4. _______ adj. 频繁的,经常的
5. __________ v. 抱怨,不满,发牢骚
6. ________ n. 警告,警示,告诫
honour
participate
vote
regular
complain
warning
三、拓展单词(可查字典)
__________ n. 装饰物→ _________ v. 装饰,布置,美化→ __________ adj. 装饰性的;作装饰用的
四、熟词生义
regard 熟义:v. _____________
生义:n. 关注,关心;尊敬;致意,问候
五、核心短语
_____________________ 把……视作……
decoration
decorate
decorative
认为,看作
regard ... as ...
自主学习 课文语篇
THE REAL FATHER CHRISTMAS
真正的圣诞老人
Many people still remember the magic of Father Christmas from1 when2 they were children. As parents, they try to keep that magic alive3 for their children for as long as they can4.
来自童年时代的圣诞老人的魔力,很多人(长大以后)还依然记得。为人父母之后,他们也想让自己的孩子尽可能长久地相信这份魔力的存在。
课文三维剖析
1介词短语作_________
2引导______从句;作介词from的______
3不定式短语作______
4 as+adj.+as sb can结构,意为“________________”
后置定语
宾语
宾语
宾语
尽某人所能……
5That is why ... “那就是……的原因”,why引导______从句
6引导_____从句,修饰先行词______
7引导____从句,修饰先行词___________
8作J.R.R. Tolkien的_______
9动名词短语作______
That is why5 Letters from Father Christmas could be the perfect book for those who6 regard Christmas as a special time of year. The man who7 wrote these letters is one of the most famous names in English literature—J.R.R. Tolkien, author of The Lord of the Rings8. The letters were Tolkien's way of keeping Father Christmas alive9 for his four children, over a period of more than twenty years.
有些人把圣诞节视为每年的特别时光,那就是为什么对于他们,《圣诞老人的来信》是再合适不过的书了。写这些信的人是英国文坛的一位巨匠——《魔戒》的作者J. R. R. 托尔金。在二十多年的时间里,托尔金以写信这种方式让他的四个孩子相信圣诞老人真的存在。
表语
定语
those
定语
The man
同位语
宾语
10介词短语作________
11引导________从句
12must have done结构,意为“___________”
Every Christmas, an envelope with a North Pole stamp10 arrived. It was addressed to Tolkien's children. Who could it be from The children must have been very excited as11 they opened it. Inside, they would find a handwritten letter from Father Christmas. The letters were also beautifully illustrated—each must have taken12 its true author, Tolkien, a long time to complete.
每年圣诞节,托尔金的家里都会收到一封贴有北极邮票的信,收信人是托尔金的孩子们。会是谁寄来的呢?孩子们打开时一定非常兴奋。他们会看到里面有一封圣诞老人的亲笔信。信里还配着精美的插图——它们真正的作者托尔金一定花了很长时间去完成每一幅画作。
后置定语
时间状语
肯定做了
13连接两个并列成分______和_____________
14引导____________从句
15引导______从句
16引导______从句,补充说明__________ 的内容
17引导_________从句
18强调_________change
19引导__________从句
The letters told wonderful stories about Father Christmas's life and13 adventures at the North Pole. A regular character in the letters was Polar Bear, who14 once climbed the North Pole (an actual pole in this case) and fell through the roof of Father Christmas's house. In another letter, Father Christmas complained about how15 he could not stop his helpers playing games with the toys instead of wrapping them up. Interestingly, the letters did not contain the usual warnings to children that16 they might not receive their presents if17 they were not good. The letters did18, however, change as19 Tolkien's children got older:
life
adventures
非限制性定语
宾语
同位语
warnings
条件状语
谓语动词
时间状语
这些信里讲述了圣诞老人在北极生活和探险的精彩故事。信中经常出现的一个角色是北极熊。有一次,它爬上北极(在信中,北极是一根真的杆子),结果摔下来砸穿了圣诞老人家的屋顶。在另一封信中,圣诞老人抱怨说,他那些助手们非但没有把玩具包装起来,反而拿着玩具玩起了游戏,他怎么也没法让他们停下来。值得关注的是,信里并没有那些常见的对孩子的警告,比如表现不好就可能得不到礼物之类的话。不过,随着托尔金的孩子们渐渐长大,信的内容确实发生了一些变化:
20引导__________从句
21引导________从句
22省略引导词that的_______从句,修饰 __________
23引导______从句
... but if20 you find that21 not many of the things you asked for22 have come, and not perhaps quite as many as sometimes, remember that23 this Christmas all over the world there are a terrible number of poor and starving people.
……但是,如果你发现自己并没有得到很多你想要的东西,有时甚至所获无几,请你记住,在这个圣诞节,世界上还有很多贫穷而饥饿的人。
条件状语
宾语
定语
the things
宾语
24引导_____从句
Letters from Father Christmas tells us that24 as well as enjoying the adventures of Father Christmas, Polar Bear and other characters at the North Pole, we can all share the true spirit of giving at Christmas time. By expressing love for his children in such a special way, Tolkien may indeed have been the real Father Christmas.
《圣诞老人的来信》告诉我们,在圣诞节,除了欣赏圣诞老人、北极熊和其他一些生活在北极的人物的冒险故事之外,我们还可以共同体会真正的给予精神。托尔金用这样一种特别的方式来表达对儿女的爱,他可以算得上是真正的圣诞老人。
宾语
一、课文分段主旨大意
阅读领悟
alive
twenty
excited
adventures
giving
二、问题链
1.Please write a sentence to explain the title of the passage.
_______________________________________________________________________________.
2.How do you think Tolkien's way of writing letters from Father Christmas influenced his children's view of Christmas
______________________________________________________________________________________________________________.
Tolkien’s love and care for his children made him seem very much like Father Christmas
Tolkien's letters made kids see Christmas as magical, taught the true spirit of the holiday, and shaped their view of it beyond presents
合作探究 硬核考点
1.honour v. 向……表示敬意 n. 尊敬;荣幸;奖励,荣誉称号(教材P17)
→honourable adj. 可敬的,值得敬佩的
→honoured adj. 受尊敬的,感到荣幸的
(1)It is sb's honour to do sth 做某事是某人的荣幸
have the honour of doing sth 有幸做某事
in honour of sb=in sb's honour 为了纪念某人;为了向某人表示敬意
(2)be honoured for ... 因……而受到尊敬或获得荣誉
be honoured as ... 被尊为……
feel honoured to do sth 为做某事感到荣幸
探究一 高频词
【语境感知】
①The tower was built in honour of the people who devoted themselves to the foundation of the state.
建造这座塔是为了纪念那些将自己奉献给国家建立的人们。(推荐信)
②He was honoured with an award for excellence in teaching.
他因卓越的教学表现而被授予奖项。(人物介绍)
③I feel honoured to be here to give you a speech about the power of music.
我很荣幸在这里为大家做一场关于音乐力量的演讲。(演讲稿)
honour表示“荣誉;尊敬”时,是不可数名词;表示“奖励,荣誉称号,头衔”时,是可数名词。
【靶向小练】
①He is honoured ____ his kindness and hard work among his workmates.
②It's my great honour ____________ (ask) to make a speech here.
③Yuan Longping is honoured _______ the “Father of Hybrid Rice”.
④我很荣幸能代表我们公司参加这次会议。
__________________________ the conference on behalf of our company. (honour)
=______________________ the conference on behalf of our company. (honour)
=______________________ the conference on behalf of our company. (honoured)
for
to be asked
as
I have the honour of attending
It is my honour to attend
I feel honoured to attend
2.participate v. 参加, 参与(教材P17)
→participant n. 参加者,参与者
→participation n. 参加,参与
participate with sb in sth 与某人分担某事;同某人一起参与某事
participate in (doing) sth 参与(做)某事
【语境感知】
①I want to thank all the participants, because your participation makes the activity more meaningful.
我要感谢所有的参与者,因为你们的参与让此次活动更有意义。(感谢信)
②I hope I can participate in more social and campus activities.
我希望能参加更多的社交和校园活动。(申请信)
【易混辨析】participate in/take part in/join/join in/attend
participate in 正式用词,特指参加团体活动,暗示以一个积极的角色参加
take part in 侧重参加某项群众性、集体性的事业、工作或活动,突出参加者在其中发挥一定的作用
join 普通用词,指加入党派、团体组织等并成为其中一员,如参军、入党、入团等
join in 参加小型活动,强调与他人一起参与某一活动。一般可与take part in互换。也可用于join in (doing) sth/join sb in (doing) sth中
attend 正式用语,指出席会议、婚礼、典礼或听报告、讲座等
【靶向小练】
①With an important class meeting to participate _______, I can't go outing with you this weekend.
②Mary is an active ____________ (participate) in the group discussion, which makes her popular in the class.
③A back injury prevented active __________ (participate) in any sports for a while.
④So many students participate in the competition, so it is difficult for you to defend your championship.(with复合结构)
→_______________________________________________, it is difficult for you to defend your championship.
in
participant
participation
With so many students participating in the competition
3.vote v. 投票,表决 n. 投票,表决;选票,选举权(教材P17)
(1)vote for/against ... 投票赞成/反对……
vote to do sth 投票表决做某事
(2)have/take a vote on sth 对某事投票表决
【语境感知】
①People should wake up to the fact that people with disabilities have got a vote as well.
人们应该意识到,残疾人也有投票权。(演讲稿)
②Believe me! If you vote for me, you will never be disappointed!
相信我!如果你投票给我,你将永远不会失望!(自荐信)
③Whether you vote for or against the plan doesn't seem to matter very much.
你是赞成还是反对这项计划似乎并不重要。(发表观点)
【靶向小练】
①They took a vote _______ who should go first.
②Heck, if you don't like it, don't vote _______ him.
③Our family voted ___________ (turn) to the lawyer for help.
④让我们投票决定去哪里度假吧。
_______________________________________________.
on
for
to turn
Let's have/take a vote on where to go for our holiday
4.complain v. 抱怨,不满,发牢骚(教材P19)
→complaint n. 抱怨,投诉
(1)complain (to sb) about/of ... (向某人)抱怨/投诉……
complain (to sb) that ... (向某人)抱怨/投诉……
(2)make a complaint about ... 投诉……
have a complaint against/about ... 对……有怨言
【语境感知】
①The quickest way to find happiness is to quit complaining about your present life.
找到幸福最快的方法就是停止抱怨你现在的生活。(演讲稿)
②He complained to us that no one had been at the airport to meet him.
他向我们抱怨没有人在机场接他。(动作描写)
③I am writing to make a complaint about the poor quality of food and service in your restaurant.
我写信投诉你们餐馆饭菜和服务的低劣质量。(投诉信)
complain 用作及物动词时,只能接that从句,不可直接跟名词或代词。
【靶向小练】
①It's remarkable that no one has complained __________ this system before.
②Some people complain _______ this service is inconvenient for the old, especially for the disabled customers.
③You can make a __________ (complain) to the manager unless you are happy.(建议信)
④在学习上抱怨是没有用的。为什么不尝试着去面对这个挑战呢?(建议信)
It's no use ______________________________. Why not try to face the challenge
about/of
that
complaint
complaining about/of your studies
5.warning n. 警告,警示,告诫(教材P19)
→warn v. 警告;告诫;提醒
warn sb of/about sth 警告某人当心某事
warn sb to do sth 提醒/告诫某人做某事
warn sb not to do sth=warn sb against doing sth 警告某人不要做某事
warn sb (that) ... 警告/提醒某人……
【语境感知】
①There is a warning that up to 100,000 plant species could permanently disappear.
有警告称,多达10万种植物可能会永久消失。(人与自然)
②Teenagers have been warned against using the extreme methods to lose weight.
青少年被警告不要使用极端的减肥方法。(生活方式)
③Parents should warn their kids not to play by the river in case something terrible happens.
父母应该告诫他们的孩子不要在河边玩耍,以防不测。(建议信)
【靶向小练】
①The leader warned us _________ the serious situation.
②She would sometimes warn me _______ (be) careful of certain persons; often, she turned out to be right.
③She was warned _______ if she did it again she would lose her job.
④医生警告病人不要再吸烟。
The doctor ______________________________ any longer.
=The doctor _______________________________ any longer.
of/about
to be
that
warned the patient not to smoke
warned the patient against smoking
6.decoration n. 装饰物→__________ v. 装饰,布置,美化→__________ adj. 装饰性的;作装饰用的
【语境感知】
Red is a lucky colour for Chinese people, so during the Spring Festival, many people decorate their houses with red decorations.
红色是中国人的幸运色,因此在春节期间,许多人用红色装饰物来装饰他们的房子。(节日风俗)
探究二 拓展词
decorate
decorative
【靶向小练】
①Some drivers like to draw some special patterns as ___________ (decorate) on their cars.
②用一些鼓舞人心的图片装点这个地方。
________________________________________________________.
decorations
Decorate the place with some inspiring pictures
7.regard [熟义]v. 认为,看作
[生义]n. ____________________________
【语境感知】
①Her research on new energy was regarded as a contribution to the field then.
她对新能源的研究当时被认为是对该领域的贡献。(科学技术)
②He was driving without regard to speed limits.
他开车不考虑速度限制。
③Burt had a high regard for his old law professor.
伯特对他原来的法律教授非常敬重。(人物介绍)
④Give your brother my regards when you see him.
看到你哥哥时,代我向他问好。
探究三 熟词生义
关注,关心;尊敬;致意,问候
【靶向小练】
①Please give my best greetings to other friends who come to the dinner.汉意:_______ 同义词:_______
②他似乎是把整件事当成玩笑。
__________________________________________.
③我非常尊重他和他所取得的成就。
_________________________________________________.
问候
regards
He seemed to regard the whole thing as a joke
I have a very high regard for him and what he has achieved
8.regard ... as ... 把……视作……(教材 P18)
其他同义词组有:
view ... as ...
consider ... as ...
think of ... as ...
look on ... as ...
see ... as ...
treat ... as ...
探究四 短语
语境感知】
①Smiling is regarded as an effective way to express friendship.
微笑被认为是表达友谊的有效方式。(生活方式)
②The law should be viewed as a way of meeting certain social goals.
法律应该被视为实现某些社会目标的一种方式。
③I've lived there so long that I look on the town as my home.
我在那里住了很长时间,所以我把那个城镇当作我的家。
【靶向小练】
①As time goes by, you'll come to think _____ English as your friend and love it.
②Mr Zhang is more than a teacher to us, and we look _______ him as our friend.
③书法被认为是一种艺术形式。
Calligraphy _________________________________________________________ an art form.
of
on
is regarded/viewed/considered/thought of/looked on/seen/treated as
9.As parents, they try to keep that magic alive for their children for as long as they can. (教材P18)
为人父母之后,他们也想让自己的孩子尽可能长久地相信这份魔力的存在。
探究五 长难句分析
【分析】 as+adj.+as sb can意为“尽某人所能……”。as long as 还可以用来引导条件状语从句,意为“只要”。
(1)引导条件状语从句的短语还有:
so long as (只要); in case (如果;万一); on condition that (只要); provided/providing that (如果;条件是)
(2)其他常用的as ... as短语:
as well as(也;和;和……一样);as good as (和……一样好;差不多;几乎);as far as (就……而言;远至)
【语境感知】
①As long as you have a dream, keep trying and you'll make it, too.
只要你有梦想,不断努力,你也会成功的。(演讲稿)
②It is OK to leave an electrical appliance on so long as you are using it—if not, turn it off!
只要你在使用电器,就可以把它开着;如果不用,就把它关掉! (日常生活)
③Few guitarists can sing as well as they can play; Eddie, however, is one of them.
很少有吉他手能唱得跟弹得一样好,而艾迪是其中一个。(人物描写)
④Fields and hills stretched out as far as we could see.
放眼望去,田野和山丘绵延不绝。(景色描写)
表示“只要”时,as long as和so long as可以相互替换;表示“与……一样长”时,as long as多用于肯定句,而so long as多用于否定句。
as far as; as well as; as good as; as long as
【靶向小练】
①We ___________ Tom went to Hainan to spend our holiday.
②___________ I am concerned, I am strongly against the plan.
③It is acceptable for students to watch TV, ___________ within the given time.
④A distant relative is not ____________ a near neighbour.
⑤只要你继续努力学习,就能提高你的数学水平。
_______________________________, you can improve your maths.
=______________________________________________, you can improve your maths.
as well as
As far as
as long as
as good as
As long as you keep studying hard
On condition that/So long as you keep studying hard
10.That is why Letters from Father Christmas could be the perfect book for those who regard Christmas as a special time of year.(教材P18)
有些人把圣诞节视为每年的特别时光,那就是为什么对于他们,《圣诞老人的来信》是再合适不过的书了。
【分析】 This/That is/was why ... 意为“这/那就是为什么,这/那就是……的原因”;why引导表语从句,后接导致的结果;who引导限制性定语从句,修饰限定先行词those。
表示“原因”的表语从句还有:
(1)This/That is/was because ... 这/那是因为……(because 引导表语从句,后接事情产生的原因)
(2)The reason why ... is/was that ... ……的原因是…… (why引导定语从句,并在从句中作原因状语;that引导表语从句,解释原因)
【语境感知】
He fell from a tall tree. That was why he hurt his leg.
=He hurt his leg. That was because he fell from a tall tree.
=The reason why he hurt his leg was that he fell from a tall tree.
他从一棵很高的树上摔下来。那就是他弄伤腿的原因。
在句型“The reason why ... is/was that ...”中,表语从句只能用that引导,不能用because。
【靶向小练】
①He's more of a talker than a doer; that is _______ he never finishes anything.
②From space, the earth looks blue; this is _______ about seventy one percent of its surface is covered by water.
③The reason why we don't trust him is _____ he often lies.
④Tom came late for the meeting because he was ill.
→Tom was ill. _____________ he came late for the meeting.
→Tom came late for the meeting. _______________ he was ill.
→_______________ Tom came late for the meeting _________ he was ill.
why
because
that
That was why
That was because
The reason why
was that
11.The letters did, however, change as Tolkien's children got older ... (教材P19~20)
不过,随着托尔金的孩子们渐渐长大,信的内容确实发生了一些变化……
【分析】 此处助动词did起强调作用,强调谓语动词change,意为“的确,确实”。
“do/does/did+动词原形”表示强调的用法:
(1)用于强调谓语动词,直接在动词原形前加助动词do,does或did,表示“的确,确实,真的”。这种强调结构只有一般现在时和一般过去时两种形式,没有疑问和否定形式
(2)do/does用于一般现在时,根据主语的单复数来选择;did用于一般过去时的各种人称
【语境感知】
①Do be careful when you cross the street.
过马路时,务必要小心。
②He does look like his father.
他的确长得像他爸爸。(外貌描写)
③He did come but soon went back.
他的确来过,但很快就回去了。
【靶向小练】
①I _____ telephone you last night.
②He _______ read newspapers every day.
③They _______ deserve a reward for their outstanding work.
④Read English words aloud for 20 minutes every day.
→____________________________ for 20 minutes every day.
⑤Jane told us a lot of interesting stories in class yesterday.
→______________ a lot of interesting stories in class yesterday.
did
does
do
Do read English words aloud
Jane did tell us
课堂作业 巩固内化
Ⅰ.写出单词
1.We have the ________ (自由) to decide our own future.
2.The manager put forward a proposal to offer a discount to ________ (经常的) customers.
3.He loves reading ________ (幻想) novels, where he can escape into worlds of magic and wonder.
4.The _____________ (手写的) note on the fridge reminded him to buy milk on the way home.
5.The social _________ (不平等) is often due to the unfair distribution of the social wealth and power.
freedom
regular
fantasy
handwritten
inequality
6.I ___________ in various activities to improve my general competence.
7.If you're not satisfied with the life you're living, don't just ________ but do something about it.
8.I was so ________ that I wolfed down a big bowl of rice.
9.Please give my ________ to your parents and wish them good health.
10.In Chinese culture, the ________ is a symbol of power and good fortune.
participate
complain
starving
regards
dragon
Ⅱ.单句语法填空
1.This autumn, 6,000 residents will participate __ the first phase of the project.
2.My sister complained to me ______ the rude behavior of a salesperson in the mall.
3.What is amazing is that the wisdom of ancient people was ________ (limit).
4.Reading books can expand your knowledge _____ well as improve your language skills.
5.I am honoured ________ (have) a speech here, standing for my school.
in
about
limitless
as
to have
6.She pursued her dream of becoming an artist ___________ (regard) of the difficulties she faced.
7.He kept his promise ________ (help) her with the project.
8.He ________ (vote) the most-promising new actor for his part in the movie.
9.The parents warned their children ______ the dangers of playing near the road.
10.In the game, players can choose from a variety of __________ (character), each with special skills.
regardless
to help
was voted
of
characters
Ⅲ.语段填词
1.He would always ________ about the slow service in that restaurant. His __________ made him stop going there regularly. (complain)
2.She made some handmade ____________ for the classroom. Later, she helped her classmates _____________ the blackboard with them. (decorate)
3.The mother gave a ________ to her child about touching the hot stove. She ________ him that he could get burned. (warn)
4.The town built a statue in _______ of the local hero. The hero, who is highly ________ by the community, saved many lives during a flood. (honour)
5.The event attracted many __________. Their active ____________ made the event a huge success. (participate)
complain
complaint
decorations
(to) decorate
warning
warned
honour
honoured
participants
participation
Ⅳ.翻译
1.I know you are very interested in ping-pong, which ______________ (被视为) the National Ball in China.
2.I'll agree to your request ________________________ (只要你赢得了比赛), regardless of the cost.
3. ___________________________ (我很荣幸在这里) to share with you my learning experience in senior high school.
is regarded as
as long as you win the game
It is my great honour to be here
4.这张照片确实使我想起了我快乐的童年。(强调句)
____________________________________________________________.
5.那就是很多交换生想要来中国了解中国文化的原因。(that's why ...)
______________________________________________________________________________________________________.
The photo did remind me of my happy childhood
That is why many exchange students want to come to China to learn about Chinese culture
课后课时作业
较易题(占比70%) 中档题(占比30%) 拔高题(占比0%)
题号 Ⅰ Ⅱ Ⅲ
难度 ★ ★★ ★
Ⅰ 阅读
The Longtaitou Festival, which means “dragon raises head” in Chinese, is a traditional Chinese festival held on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar. So, it's also called Eryueer Festival. In Chinese culture, the dragon is an auspicious (吉祥的) animal that dominates clouds and rains. The 2nd day of the 2nd lunar month is thought to be the day when dragon awakes and raises its head according to the Chinese folk legend. So the day is called Dragon Heads raising Day. After the day, spring is coming and there will be more and more rain. People think these credits (功劳) go to the dragon. So the day is also called Spring Dragon Festival. Since the Tang Dynasty (618-907 AD), Chinese people have had the custom of spending the Spring Dragon Festival.
The most popular custom on the Dragon Heads raising Day is cutting hair. Dragon is highly honored for its dignity (尊贵) and power for good. It is thought to be auspicious to cut hair on the Dragon Heads raising Day. Luck and opportunities will always knock at your door in the year. So, on that day, barbershops' businesses are growing and full of customers.
The most common foods for celebrating the festival are popcorn, pancakes, noodles, dumplings, fired soy beans and pig's head. People in different areas have different traditions about the food on the day. In Beijing, people eat Lvdagunr (Glutinous Rice Rolls with Sweet Bean Flour) and spring pancakes on the day. In Shanxi, people like to eat fried dough twists (油条) and pancakes. In Shandong, fried soy beans, noodles and dumplings are the festival food. In Fuzhou, the salted porridge made of glutinous rice, celery, scallion, garlic, fry dried shrimps and shredded meat is eaten. These show people's hope to be blessed (保佑) with favorable weather and plentiful grain harvest by the dragon.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了龙抬头节这一传统节日及其习俗。
1.What can we learn about the Longtaitou Festival
A.It dates back to Song Dynasty.
B.It is celebrated for two days.
C.It attracts fewer people than other festivals.
D.It suggests the return of spring.
解析:细节理解题。根据第一段中的“After the day, spring is coming and there will be more and more rain.”可知,龙抬头这一天过后,春天来到,雨水变多,这表明龙抬头节预示着春天的回归。故选D。
2.Why do people cut hair on the Dragon Heads raising Day
A.It is the most popular custom.
B.It is in honor of dragon's dignity and power.
C.It is people's wish for luck and opportunities.
D.It is a sign of barbershops' prospering businesses.
解析:推理判断题。根据第二段中的“It is thought ... in the year.”可推知,人们在龙抬头节理发是人们对好运和机遇的期盼。故选C。
3.What can we infer from the last paragraph about the Longtaitou Festival
A.People in China share the similar traditional foods on the day.
B.Foods for celebrating the festival usually bear people's best wishes.
C.Salted foods are used to celebrate the festival throughout China.
D.Traditional foods on the day are prepared for the dragon to eat.
解析:推理判断题。根据最后一段中的“These show people's hope ... by the dragon.”可知,虽然不同地区的人们对这一天的食物有不同的传统,但他们都希望得到龙的保佑,能够风调雨顺,五谷丰登。由此可推知,庆祝龙抬头节的食物通常承载着人们最美好的祝愿。故选B。
4.What might be the best title for the text
A.The Dragon Heads raising Day
B.The celebrations of the Longtaitou Festival
C.The origin of the Longtaitou Festival
D.The purpose of the Dragon Heads raising Day
解析:标题判断题。通读全文可知,本文主要介绍的是中国的传统节日——龙抬头节,因此A项(龙抬头节)最适合作为文章标题。故选A。
Ⅱ 完形填空
The Spring Festival is the most important festival for Chinese. I decided to participate in all the activities organized for __1__ students to celebrate the Spring Festival.
The preparation began a month ago, __2__ our rooms with Spring Festival couplets (对联) and New Year paintings. Later we __3__ an activity to write Spring Festival couplets. When I saw my teacher bring a special kind of pen, I became __4__ to know what it was called. Later I learned that this kind of pen is called brush pen. In addition,
the teacher also brought a lot of red paper. I guessed that we were going to use a brush to __5__ Chinese characters on red paper. Besides, there was another __6__ thing called ink. After __7__ the tools needed for Spring Festival couplets, we started our __8__ journey. The teacher taught us how to hold a writing brush. I tried to hold it, __9__ it in the ink, and start writing carefully, but the __10__ of the pen was too soft and I couldn't __11__ it at all. I was disappointed but I did not give up. I carefully studied the teacher's __12__. After several attempts, I wrote a line of words. At this time, I found that my sleeves (袖子) were already filled with ink as I was too focused on __13__.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一位外国留学生在中国学校为庆祝春节写春联的故事。
Even so, I was very happy, because I felt that I had learned the __14__ of writing calligraphy, that is, to hold the pen in the correct __15__. Then I realized I sometimes have to experience something in order to understand it.
1.A.minority B.foreign
C.local D.low income
解析: minority 少数的;foreign 外国的;local 当地的;low income 低收入的。根据上文“The Spring Festival is the most important festival for Chinese.”以及下文内容可知,此处指为外国留学生组织春节庆祝活动。故选B。
2.A.cleaning B.decorating
C.designing D.building
解析: clean 打扫;decorate 装饰;design 设计;build 建立。根据下文“Spring Festival couplets (对联) and New Year paintings”可知,此处指用春联和年画装饰房间。故选B。
3.A.won B.described
C.launched D.restricted
解析:win 赢得;describe 描述;launch 发起;restrict 限制。根据下文“an activity to write Spring Festival couplets”可知,他们发起了写春联的活动。故选C。
4.A.curious B.miserable
C.upset D.ashamed
解析:curious 好奇的;miserable 困苦的,悲惨的;upset 不安的;ashamed 羞愧的。根据上文“When I saw my teacher bring a special kind of pen”以及下文“to know what it was called”可知,老师带来了一种特殊的笔,作者对于这种笔叫什么感到很好奇。故选A。
5.A.learn B.carve
C.draw D.write
6.A.magical B.global
C.affordable D.useless
解析:learn 学习;carve 雕刻;draw 画;write 写。上文提到brush pen,下文提到red paper,因此,作者猜测他们要用毛笔在红纸上写汉字。故选D。
解析:magical 神奇的;global 全球的;affordable 买得起的;useless 无用的。根据上文“When I saw my teacher ... what it was called.”可知,作者认为墨水也是神奇的东西。故选A。
7.A.using B.mixing
C.recycling D.understanding
8.A.repetitive B.easy
C.creative D.effective
解析:use 使用;mix 混合;recycle 循环;understand 了解。根据下文“the tools needed for Spring Festival couplets”可知,此处指了解写春联需要的工具。故选D。
解析:repetitive 重复的;easy 容易的;creative 有创造性的;effective 有效的。根据上文“After __7__ the tools needed for Spring Festival couplets”可知,作者了解了写春联的工具后,就开始了创作旅程。故选C。
9.A.dip B.hang
C.cover D.set
解析:dip 蘸,浸;hang 悬挂;cover 覆盖;set 设置。根据下文“it in the ink, and start writing carefully”可知,作者把毛笔蘸上墨水开始写字。故选A。
10.A.figure B.material
C.ink D.tip
解析:figure 数字;material 材料;ink 墨水;tip 尖端。根据下文“of the pen was too soft”以及常识可知,毛笔笔尖很软。故选D。
11.A.correct B.make
C.accept D.solve
解析:correct 纠正;make 使成功;accept 接受;solve 解决。根据上文“The teacher taught us how to hold a writing brush.”及下文“I was disappointed but I did not give up.”可知,此处指作者没有做到,很失望,但是没有放弃。make it意为“成功做到”,为固定短语。故选B。
12.A.goal B.method
C.reaction D.course
解析:goal 目标;method 方法;reaction 反应;course 课程。根据上文“The teacher taught us how to hold a writing brush.”和“but I did not give up”可知,作者没有放弃,仔细研究老师的握笔方法。故选B。
13.A.improving B.reading
C.practising D.listening
解析:improve 改善;read 读;practise 练习;listen 听。根据上文“After several attempts, I wrote a line of words.”可知,作者努力尝试写毛笔字,此处指他一直在专心练习。故选C。
14.A.difficulty B.form
C.meaning D.way
解析:difficulty 困难;form 形式;meaning 意义;way 方式,方法。根据上文“The teacher taught us how to hold a writing brush.”可知,作者认为自己学到了写毛笔字的方法。故选D。
15.A.posture B.emotion
C.attitude D.habit
解析:posture 姿势;emotion 情感;attitude 态度;habit 习惯。根据上文“hold the pen in the correct”可知,作者认为写毛笔字的方法是要以正确的姿势握笔。故选A。
Ⅲ 语法填空
I came to China __1__ 2007. Now it has been over 10 years. And I would like to stay possibly much __2__ (long) because I enjoy living here. In fact, China has become my home in my heart. Now I work __3__ a business consultant (顾问), lawyer and university lecturer.
One day in 2007, my friend said to me, “I know you want to study abroad. Why not choose China?” After __4__ (think) about it, I listened to him. I was supposed to stay in Beijing for only 6 months as __5__ exchange MBA student at Tsinghua University. But why did I continue to live here after that Many reasons were behind the __6__ (decide). However, all those could __7__ (explain) in a simple sentence—This is the place to be!
__8__ many of my Chinese friends enjoy going abroad to study and work for a time, they prefer to come back as soon as possible to work and enjoy their personal life in China.
Great changes __9__ (take) place in China. If I do not want to stay behind, I need to improve __10__ (I) all the time and be creative to get used to a fast-changing environment.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者自2007年来到中国后,便深深地爱上了这里。
1.________ 2.________ 3.________ 4.________ 5.________
6.________ 7.________ 8.________ 9.________ 10.________
1.答案:in
解析:考查介词。此处表示“在2007年”,应用介词in。故填in。
2.答案:longer
解析:考查形容词的比较级。根据设空前的much可知,应用形容词的比较级。故填longer。
3.答案:as
解析:考查介词。work as为固定短语,意为“担任……工作”。故填as。
4.答案:thinking
解析:考查非谓语动词。此处After为介词,其后应用动名词作宾语。故填thinking。
5.答案:an
解析:考查冠词。此处泛指“一位交换生”,且exchange的发音以元音音素开头。故填an。
6.答案:decision
解析:考查词性转换。此处应用名词作介词behind的宾语。故填decision。
7.答案:be explained
解析:考查动词的语态和情态动词。all those与explain之间为被动关系,且情态动词could后应用动词原形。故填be explained。
8.答案:Though/Although/While
解析:考查状语从句的连接词。设空处引导让步状语从句,表示“尽管,虽然”,应用though或although或while。位于句首,单词首字母应大写。故填Though/Although/While。
9.答案:have taken
解析:考查动词的时态和主谓一致。句子表述发生在过去的动作对现在产生的影响,应用现在完成时,主语Great changes是复数,助动词应用have。故填have taken。
10.答案:myself
解析:考查代词。此处主语和宾语是同一人,应用反身代词作宾语。故填myself。
At the Smithsonian Folklife Festival, among mountain songs and ethnic costumes and special ceremonies, I am noticeable despite my modern dress, as my green “VOLUNTEER” name tag brands me as a perfect target for curious tourists. I have volunteered to learn about global customs, but my knowledge of my native culture is limited. I had boxed up my past before moving to America eight years ago, when a new continent considered my old self foreign.
精深阅读
Here on the National Mall, I am the only means of communication between the Americans and the artisans (工匠), who were invited from China to display their talents. They see my awkward hand gestures as I test my mother tongue, speaking Mandarin (普通话) and putting it into English for visitors.
The artisans possess exceptional skills. He Guoyao can read thousands of pictographic characters and bears the duty of passing on Dongba culture. Cheng Zhirong creates fantastic animal figures with a spoon and melted sugar in minutes.Standing among them, I wonder about the contributions a 16 year old girl can make.
“Ooh, it's so pretty!” A young girl sticks her nose close to a sugar dragon. Zhirong, the candy maker, signals to me, and I explain to the girl that the dragon is pure sugar. “Mommy, it's candy!” she excitedly says. “Beautiful ...” The crowd breathes in__awe. One woman taps me on the shoulder, saying, “Please, tell her that her work is surreal ... a gift from another world.”
As Zhirong takes my hand and calls me “little sister”, I find my place in this group of extraordinary people who crossed oceans to build a bridge between different ethnicities and nationalities through sugar sculptures and painted words. I, too, am a bearer of traditions.
篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者作为志愿者参加了史密森尼民俗节,在这期间见识了两名来自中国的手工艺人的卓越技巧,从而感悟到中国文化始终是自己身份的一部分。
I smile at Guoyao, as he paints in pictographic characters the English words I have taught him, “You're welcome.” I come to know that culture is not shelved behind glass cases in museums. It is in the life that I once thought backward and dull—the Chinese way of life that is a part of me.
1.Why does the author attend the Smithsonian Folklife Festival
A.To learn about global traditions.
B.To improve her interpersonal skills.
C.To interview some talented artisans.
D.To appreciate the wonderful artworks.
解析:细节理解题。根据第一段中的“I have volunteered to learn about global customs”可知,作者来参加这次活动的目的是了解全球的文化传统。故选A。
2.What is the author's role on the National Mall
A.A visitor. B.A translator.
C.A tour guide. D.A security guard.
解析:细节理解题。根据第二段中的“Here on the National Mall ... display their talents.”可知,作者是美国人和中国工匠之间唯一的沟通渠道,也就是一名翻译。故选B。
3.What does the underlined part “in awe” in Paragraph 4 mean
A.In doubt. B.In silence.
C.In satisfaction. D.In amazement.
解析:词义猜测题。根据画线部分后文“One woman taps ... a gift from another world. (一位女士拍着我的肩膀说:‘请告诉她,她的作品不像人间凡品……简直就像来自另外一个世界的礼物。’)”可知,众人已经被中国工匠的手艺折服,感到惊叹。故选D。
4.What does the author realize in the end
A.Chinese culture has been part of her own identity.
B.Culture should be presented in different forms.
C.Culture can only be kept alive through exchanges.
D.Chinese culture has helped her better adapt to her new life.
解析:推理判断题。根据最后一段中的“It is in the life ... a part of me. (正是在那种我曾经认为落后又乏味的生活——中国式的生活中,我找到了属于自己的一部分。)”可推知,作者认为中国文化始终是她身份的一部分。故选A。
(一)热词
1.means n. ___________________
2.awkward adj. ______________
3. __________ v. 示意;发信号
4.extraordinary adj. _________________
5.dull adj. _________________
精深阅读——好词句小练
途径;方式,方法
(动作)笨拙的
signal
非凡的;卓越的
枯燥无味的;无聊的
(二)高频短语
6. _________________ 自愿做某事
7.box up ... ______________
8. _____________ 成千上万的
9.pass on _______
10. _________________ 做贡献
volunteer to do sth
将……装箱
thousands of
传递
make contributions
(三)根据语境填入恰当的内容
11.This course is ___________ (special) designed for beginners like you, focusing on listening and speaking practice.
12.She is curious _______ what is taught in American senior high school.
13.All ____________ (contribute), no matter how small, will be much appreciated.
specially
about
contributions
(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义
14.She has a strong character and never gives up easily in the face of difficulties. ______
15.I'm still trying to figure out how to organize this big event. _______
16.It's his custom to take a walk after dinner every day._______
性格
理解
习惯
(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分
17.But when Dennis Williams received a text that clearly wasn't intended for him, he did something particular. ________
18.The old man has a very narrow view of the world. ________
19.One of the ways to learn a language is to keep practicing. ________
special
means, limited, special
limited
means
(六)长难句分析
20.They see my awkward hand gestures as I test my mother tongue, speaking Mandarin (普通话) and putting it into English for visitors.
句意:当我试着用母语,说着普通话并为游客将其翻译成英语时,他们看到了我笨拙的手势。
分析:主干是________________________________ ;as引导___________从句;and连接两个现在分词短语speaking Mandarin和putting it into English,这两个现在分词短语在句中作____________ 。
They see my awkward hand gestures
伴随状语
时间状语
(七)根据所给汉语,完成下列句子
21.China ___________________________ (做出重要贡献) to advancing global peace and development in recent years.
22.He was the one who ______________________________ (传递了那个重要的信息) to me.
has made important contributions
passed on that important message
(八)仿写句子
23.It is in the life that I once thought backward and dull—the Chinese way of life that is a part of me.(强调句)
仿写:正是她的责任感让我钦佩她。
__________________________________________________.
It is her sense of responsibility that makes me admire her
Down in Oaxaca, Mexico, there is a special festival on December 23rd called la Noche de Rábanos, or the Night of the Radishes (萝卜之夜). Every year, people from all over the state display their amazing radish sculptures. Both Oaxacans and tourists wait excitedly for the 23rd, and line up starting in the afternoon to see the year's art.
精深阅读
Over a hundred years ago, there was a market held on December 23rd called la Vigila de Navidad. It was a special Christmas market for people to buy ingredients, decorations, and so on. Vendors (摊贩) at this market would carve radishes to decorate their stalls. The carved radishes became very popular, and people started to buy them as Christmas decorations. Over the years, it is said, the vendors would compete to see who could make the best sculptures. Finally the tradition has become today's yearly festival which draws tourists from all over the world.
The radishes used in the festival are bigger than normal (up to 3 kg), and are harvested just a week beforehand. There are two types of sculptures: traditional designs and “free” designs. The traditional designs include Christmas scenes or designs related to Oaxaca. Free designs can be anything, but sometimes include famous people and animals. There are also two other types of plant sculptures, one made from flowers, another made from cornhusk.
As you walk through the rows of radish art you'll hear live music, and you can even see fireworks at the end. Close by there is delicious street food, Christmas markets, and many galleries and stores, all decorated with lights.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了墨西哥瓦哈卡州萝卜之夜的起源和节日盛况。
For people wanting to travel for Christmas, Oaxaca is an excellent place to visit. There are lots of different events along with the Night of the Radishes. The weather in December is usually warm (20℃ on average), and the sky is often sunny and cloudless. It's a perfect vacation place for people coming from wintery climates.
1.Why is the Night of the Radishes held
A.To display radish art.
B.To celebrate good harvest.
C.To express best wishes.
D.To mark seasonal changes.
解析:细节理解题。根据第一段中的“Down in Oaxaca, Mexico ... amazing radish sculptures. (在墨西哥的瓦哈卡州,12月23日是一个特殊的节日,叫做 la Noche de Rábanos,也就是萝卜之夜。每年,来自全州各地的人们都会展示他们令人惊叹的萝卜雕塑。)”可知,举行萝卜之夜是为了展示萝卜艺术。故选A。
2.What does Paragraph 2 focus on about the Night of the Radishes
A.Its impact. B.Its origin.
C.Its meaning. D.Its celebrations.
解析:推理判断题。根据第二段内容可知,一百多年前的12月23日有一个“圣诞集市”,摊贩们会雕刻萝卜来装饰摊位,雕刻的萝卜变得很受欢迎,人们开始购买萝卜作为圣诞装饰品,小贩们也会比谁雕刻得好。最后,这一传统变成了如今一年一度的节日。由此可推知,第二段主要是关于萝卜之夜的起源。故选B。
3.Which belongs to traditional designs of radish sculptures
A.A horse.
B.A flower.
C.Mexican president.
D.The museum of Oaxaca.
解析:推理判断题。根据第三段中的“There are two types ... to Oaxaca. (雕塑有两种类型:传统设计和‘自由’设计。传统设计包括圣诞节场景或与瓦哈卡州有关的设计。)”可推知,瓦哈卡博物馆属于萝卜雕塑的传统设计。故选D。
4.What's the purpose of the text
A.To draw tourists from cold climates.
B.To show the link between art and life.
C.To promote Mexican handmade artworks.
D.To introduce a special Christmas tradition.
解析:推理判断题。通读全文,尤其是根据第一段中的“Down in Oaxaca, Mexico ... of the Radishes (萝卜之夜).”可推知,本文旨在介绍一个特殊的圣诞节传统:墨西哥瓦哈卡州的萝卜之夜。故选D。
(一)热词
1._________ adj. 令人惊叹的
2. ________ n. 通常标准;一般水平 adj. 正常的,标准的
3. scene n. __________
4. __________ adj. 极好的,卓越的
5.climate n. _______
精深阅读——好词句小练
amazing
normal
场面,情景
excellent
气候
(二)高频短语
6.line up __________
7. ___________________ 与……有关
8.decorate ... with ... __________________
9. _______________ 和……一起;随同
10. __________ 平均
排队
(be) related to ...
用……装饰……
along with ..
on average
(三)根据语境填入恰当的内容
11.400 people a year die of this disease _____ average.
12.I've got three days' holiday __________ (include) New Year's Day.
13.Fruits can _____________ (harvest) during this season.
on
including
be harvested
(四)写出下列句子中黑体部分的汉语释义
14.His display of wealth only made people dislike him more.______
15.He stated his opinion firmly during the meeting. ________
16.Hard work and determination are the main ingredients of success. __________
卖弄
陈述
要素,因素
(五)用方框中单词的正确形式替换下列句子中的黑体部分
17.They have decided to use a new teaching method to attract students' attention in class. _______
18.Jane paused in front of a counter where some attractive ties were on show. ____
19.It is surprising for us to see such beautiful scenery in this ancient city. ______
draw
amazing, draw, display
display
amazing
(六)长难句分析
20.Over the years, it is said, the vendors would compete to see who could make the best sculptures.
句意:据说,多年来,商贩们会互相竞争,看谁能做出最好的雕塑。
分析:主干是_________________________ ;it is said是_________,动词不定式作__________,who引导_______从句,作see的_______。
the vendors would compete
插入语
目的状语
宾语
宾语
(七)根据所给汉语,完成下列句子
21.She lost her job when the factory closed, __________ (和……一起) hundreds of others.
22.Look! The students __________ (正在排队) to enter the school gate.
along with
are lining up
(八)仿写句子
23.Close by there is delicious street food, Christmas markets, and many galleries and stores, all decorated with lights. (完全倒装句)
仿写:人们挨饿的日子一去不复返了。
____________________________________________.
Gone are the days when people suffered from hunger