【精品解析】四川省绵阳市游仙区2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题

文档属性

名称 【精品解析】四川省绵阳市游仙区2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
格式 zip
文件大小 272.7KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-11-20 09:56:26

文档简介

四川省绵阳市游仙区2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
(2025九上·游仙开学考)阅读短文,根据短文内容,判断下列句子正误。
Tom has a strong and faithful(忠诚的) dog, Bruce. The dog likes playing with Tom. Sometimes he also follows Tom's father to work.
One morning when Tom's father worked in the field, he took off his coat and put it on the ground under a big tree. He turned to the dog and said, "Watch my coat, Bruce!"
Bruce sat down on the coat. Later Tom's father remembered he had to buy some food. So he hurried to the shop. After shopping, he went home directly and forgot all about his coat and the dog.
Late in the evening Tom looked for his dog everywhere in the house, but he couldn't find him. At this time Tom's father suddenly remembered his coat and the dog. He went back to the tree at once. He found that Bruce was still sitting on the coat!
1.Bruce likes playing with Tom.
2.One morning Tom's father went to work in a factory with the dog.
3.Tom's father went home with the dog after shopping.
4.Bruce watched the coat from morning to evening that day.
5.Bruce was angry with Tom's father.
【答案】1.正确
2.错误
3.错误
4.正确
5.错误
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了汤姆的狗——布鲁斯,很忠诚,当它跟着汤姆的爸爸一起去工作的时候,忠实的在原地看了一天的外套的故事。
【点评】考查阅读判断。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案。
1.根据第一段Tom has a strong and faithful(忠诚的) dog, Bruce. The dog likes playing with Tom.汤姆有一只强壮而忠诚的狗,名叫布鲁斯。这只狗喜欢和汤姆玩,可知布鲁斯喜欢和汤姆玩。故答案为:正确。
2.根据第二段One morning when Tom's father worked in the field一天早上,汤姆的爸爸去田地里干活,可知不是去工厂里工作。故答案为:错误。
3.根据第三段After shopping, he went home directly and forgot all about his coat and the dog.购物后,他直接回家,把外套和狗都忘了,可知汤姆的爸爸买东西后没有带着狗回家。故答案为:错误。
4.根据第四段He turned to the dog and said, ‘Watch my coat, Bruce!'……He went back to the tree at once. He found that Bruce was still sitting on the coat!"他转身对狗说:"注意我的外套,布鲁斯!"他立刻回到树旁说。他发现布鲁斯还坐在外套上!可知,那天布鲁斯从早到晚看着那件大衣。故答案为:正确。
5.根据最后一段He found that Bruce was still sitting on the coat!他发现布鲁斯还坐在外套上!可知,布鲁斯从早上一直到晚上都在执行汤姆爸爸的命令,可知对汤姆的爸爸没有感到生气。故答案为:错误。
(2025九上·游仙开学考)Tina did a survey about volunteer work on a social networking site. Some volunteers gave their own information about this on the site.
Torlin: I have been a volunteer as a French teacher for three months and it was a great experience to teach French. I really enjoyed it and I also improved my French.
Freedom: During my college days, I joined a group called KOS (Reaching Out Society). We provide (提供) children and older people with food. It feels great to help other people. And now, I often give food to the homeless people in the street.
Indy: I'm volunteering at an animal shelter (动物收容所) that's just for cats. I feed the cats and play with them. It's very fun. I also volunteered in a hospital for a little more than 2 years. I answered phone calls, looked after patients and helped nurses. I did some cleaning too.
Marian: I did volunteer work to graduate (毕业) from high school. It was a requirement (要求). I volunteered at a school for disabled kids. I played basketball and other sports with them and served food and drinks. It was actually pretty cool. If I weren't so busy now, I'd do it again.
6.Torlin has volunteered a ________ for several months.
A.nurse B.French teacher C.doctor D.P. h. teacher
7.The group called ROS provides ________ for children and older people.
A.information B.rooms C.food D.clothes
8.Indy volunteered in a hospital for ________.
A.three months B.a school year
C.around 2 years D.three years
9.One requirement for Marian to graduate from high school was ________.
A.to do sports B.to feed animals
C.to pass a French exam D.to do volunteer work
10.From the reading we can learn ________.
A.Marian is busy now B.Indy loves dogs very much
C.Torlin isn't very good at French D.Freedom isn't volunteering now
【答案】6.B
7.C
8.C
9.D
10.A
【知识点】议论文;志愿服务与公共服务;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:这篇短文主要介绍了蒂娜在社交网站就志愿者工作的一个调查。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
6.细节理解题。根据文中Torlin中的信息I have been a volunteer as a French teacher for three months我做了三个月的法语教师志愿者,可知Torlin做了几个月的法语老师,故选B。
7.细节理解题。根据文中Freedom中的信息We provide children and older people with food.可知,是给孩子们和老人提供的食物,故选C。
8.细节理解题。根据原文中Indy 中的信息I also volunteered at a hospital for a little more than 2 years.可知,Indy在医院做了两年多的志愿者。故选C。
9.细节理解题。根据文中Marian中的信息I did volunteer work to graduate from high school. It was a requirement. I volunteered at a school for disabled kids.可知,Marian高中毕业的条件之一是做志愿者工作,故选D。
10.推理判断题。根据文中If I weren't so busy now, I'd do it again.如果我现在不是那么的忙,我愿意再做一次,可推知Marian现在忙。故选A。
(2025九上·游仙开学考)It was about 1:00 in the morning. It was bright light in my neighbor's kitchen. I thought he might be having midnight food so I went back to my bed. Soon, there was a burning smell and I realized there must be something wrong. I jumped out of bed at once and went to have a look. I saw fire coming out of his kitchen. I shouted, "Fire! Fire!" But nobody heard me. I ran quickly to my house and called the Fire Department (消防队) and went back to my neighbor's house.
I knocked at the door and called my neighbor's name, but there was no answer. I tried to break into the house and saved a cat and a chicken. Then I poured water through the kitchen window but it was no use, because the fire was too big. Luckily, the firemen arrived and put out the fire in time.
When my neighbor came back, he was sad because his kitchen was burnt down, but he thanked me for calling the Fire Department and saving his pets.
A week later, my neighbor invited me to his home for dinner. In his new kitchen, he took a photo of me. Later on, he gave me the photo as a gift. It made me happy.
11.When the writer saw the light in his neighbor's kitchen, he thought his neighbor was _________.
A.cooking B.drinking water
C.playing D.doing the dishes
12.What did the writer do first after he saw fire coming out of his neighbor's kitchen
A.He shouted for help. B.He ran into his house quickly.
C.He called the Fire Department. D.He knocked at his neighbor's door.
13.The writer's neighbor kept _________ as pets according to the text.
A.a dog and a cat B.a cat and a bird
C.a dog and a bird D.a cat and a chicken
14.Which of the following is TRUE according to the text?
A.The writer put out the fire at last.
B.The neighbor was at home when the fire happened.
C.The neighbor invited the writer to have dinner.
D.The writer took a photo with his neighbor in his new kitchen.
15.We can know from the text that the writer is _________.
A.outgoing B.famous C.helpful D.hardworking
【答案】11.A
12.A
13.D
14.C
15.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:本文讲述了作者发现邻居厨房着火,给消防队打电话扑灭火灾的事情。【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
11.推理判断题。根据第一段It was bright light in my neighbor's kitchen. I thought he might be having midnight food so I went back to my bed.我邻居的厨房里光线很亮。我想他可能正在吃夜宵,于是我回到床上,可知作者认为当时他的邻居正在做饭,故选A。
12.细节理解题。根据第一段I saw fire coming out of his kitchen. I shouted, ‘Fire! Fire!'我看见火从他的厨房里冒出来。我喊道:"着火了!开火!"可知作者看到厨房着火后,呼喊求救。故选A。
13.推理判断题。根据第二段I tried to break into the house and saved a cat and a chicken.我试图闯入房子,救了一只猫和一只鸡,可知邻居应该是养了一只猫和一只鸡作为宠物,故选D。
14.细节理解题。根据最后一段A week later, my neighbor invited me to his home for dinner一周后,我的邻居邀请我到他家吃饭,可知邻居邀请作者去吃晚饭,故选C。
15.推理判断题。阅读全文并根据倒数第二段but he thanked me for calling the Fire Department and saving his pets.但他感谢我打电话给消防局救了他的宠物,可知作者是乐于助人的,故选C。
(2025九上·游仙开学考)Bears are dangerous animals. We'd like to see them in movies but not face to face. For this reason, they live in the wild although there is pollution, killing and tree cutting.
The oldest bear is called Ursavus Elmensis. It was similar to a tiger. It was found in Europe and it lived there 10 million years ago. Over time, it turned into the bear we see in the zoo.
Brown bears are the strongest. They have the largest size and they weigh up to 850 kg (male) and 500 kg (female). The weight changes depending on life conditions and food.
Polar bears are the best swimmers of all kinds of bears. They live near the Arctic Ocean and have to swim for miles every day in cold water for food.
For bears, smell and hearing are the most developed. When the wind is blowing from the front, bears can smell a man about 400 meters away, and over 100 meters away if it is quiet. Their sight is not so good, and we can say that their eyesight is poor.
16.What does the passage NOT show us
A.Bears' weight. B.Bears' hearing.
C.Bears' food. D.Bears' history.
17.What can we learn from the first paragraph
A.Bears are facing many problems.
B.We'd like to see bears face to face.
C.Bears are afraid of humans.
D.We should make more movies about bears.
18.What may be the reason why brown bears are the strongest
A.They are very clever. B.They have the largest number.
C.They live in peace. D.They have the largest size.
19.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The reason why bears' eyesight is poor is clear.
B.A bear can feel you even if you are 400 meters away from it.
C.A female brown bear is stronger than a male one.
D.The oldest bear was just like a lion in size and look.
20.Which of the following can be a part of the passage
A.Different from bears, tigers may be more lovely to us.
B.A koala is not a bear though we call it "koala bear".
C.People like monkeys much more than other animals.
D.Tigers and lions are animals that people are afraid of.
【答案】16.C
17.A
18.D
19.B
20.B
【知识点】说明文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了熊的相关信息。【点评】考查阅读选择。注意:在选择答案时,要排除那些与原文不符或无关的干扰选项,尽量选择与原文一致的选项。
16.推理判断题。根据Brown bears are the strongest. They have the largest size and they weigh up to 850 kg (male) and 500 kg (female).棕熊是最强壮的。它们体型最大,体重可达850公斤(雄性)和500公斤(雌性),可知文章提到了熊的重量;根据第二段It was found in Europe and it lived there 10 million years ago.它在欧洲被发现,并在1000万年前生活在那里,可知文章提到了熊的历史;根据最后一段For bears, smell and hearing are the most developed.对于熊来说,嗅觉和听觉是最发达的,可知提到了熊的听力,没有提到熊的食物。故选C。
17.推理判断题。根据第一段For this reason, they live in the wild although there is pollution, killing and tree cutting.因此,尽管有污染、杀戮和砍伐树木,它们仍生活在野外,可推知熊面临着许多问题。故选A。
18.细节理解题。根据Brown bears are the strongest. They have the largest size棕熊是最强壮的。它们的体积最大,可知是因为它们的体型最大。故选D。
19.细节理解题。根据最后一段When the wind is blowing from the front, bears can smell a man about 400 meters away可知,当风从前方吹来时,熊能闻到400米外的人。故选B。
20.推理判断题。通读全文内容可知,本文主要介绍了熊的相关信息,可推知选项B"考拉不是熊,虽然我们叫它‘考拉熊'"可以成为文章的一部分。故选B。
(2025九上·游仙开学考)There's always a special place in everyone's heart. For me, the place is my 21. . Every time I think of it, many people and things will 22. in my mind. I grew up with my grandparents in a small village. I spent a relaxing 23. there. In summer, I liked to 24. and collect dew (露珠) on the grass in the early morning. It was not easy and it took me a few days to get one bottle. After lunch, I often played games with my friends. It seemed that we didn't have 25. things at that time. We always played happily outside until sunset. I enjoyed watching the sunset. It was so beautiful that I still 26. it in my mind now. In winter, the roads often became 27. after the heavy snow. My friends and I were excited about the snowy days 28. we could have snowball fights and go skating.
Now I live in a city and my hometown is quite different. Many old buildings were taken down and many new buildings were set up. I know 29. can stay the same all the time. But to tell the truth, I really miss the old days in my hometown. No matter how far I go, it always 30. the most beautiful part in my heart.
21.A.hometown B.university C.country D.school
22.A.hide B.record C.appear D.communicate
23.A.daytime B.weekend C.childhood D.holiday
24.A.give up B.search for C.part with D.belong to
25.A.relaxing B.exciting C.happy D.sad
26.A.remember B.copy C.report D.notice
27.A.thin B.icy C.thick D.strong
28.A.unless B.though C.because D.until
29.A.everything B.nothing C.anything D.something
30.A.spends B.forgets C.hates D.holds
【答案】21.A;22.C;23.C;24.B;25.D;26.A;27.B;28.C;29.B;30.D
【知识点】记叙文;家乡和社会变迁
【解析】【分析】大意:本文主要讲述了作者回忆小时候在家乡无忧无虑的生活,家乡是作者内心深处特别的地方,成了其生命中最美丽的一部分。
【点评】考查完形填空。注意在填空完成后,要仔细复查每个空格的答案,确保它们符合文章的主题、结构和语法要求,避免出现低级错误。
21.句意:对我来说,这个地方是我的家乡。hometown家乡;university大学;country国家;school学校。根据下文I grew up with my grandparents in a small village我和祖父母在一个小村庄长大,可知此处指家乡。故选A。
22.句意:每次我想起家乡,许多人和事就会出现在我的脑海里。hide隐藏;record记录;appear出现;communicate沟通。根据上文Every time I think of it每次我想起家乡,可知许多人和事会出现在脑海里。故选C。
23.句意:我在那里度过了令人放松的童年。daytime白天;weekend周末;childhood童年;holiday假期。根据上文I grew up with my grandparents in a small village.我和祖父母在一个小村庄长大,可知作者在那里度过了童年时代。故选C。
24.句意:在夏天,我喜欢在清晨的草地上寻找和收集露水。give up放弃;search for寻找;part with卖掉;belong to属于。根据collect dew (露珠) on the grass收集露水,可知作者应是先寻找露珠再收集。故选B。
25.句意:那时我们似乎没有悲伤的事情。relaxing放松的;exciting令人兴奋的;happy开心的;sad伤心的。根据下文We always played happily outside until sunset.我们总是在外面愉快地玩到日落,可知作者那时很快乐,似乎没有悲伤的事情。故选D。
26.句意:它是如此美丽,我现在我的脑海里仍然记得它。remember记住;copy复制;report报告;notice注意。根据 It was so beautiful 它是如此美丽,可知作者现在仍然记得它。故选A。
27.句意:冬天,大雪过后,道路经常结冰。thin薄的;icy结冰的;thick厚的;strong强壮的。根据after the heavy snow大雪过后,可知道路经常结冰。故选B。
28.句意:我和我的朋友们对下雪天很兴奋,因为我们可以打雪仗和滑雪。unless除非;though尽管;because因为;until直到。根据My friends and I were excited about the snowy days 我和我的朋友们对下雪天很兴奋,可知"我们可以打雪仗和滑雪"为原因,前后句为因果关系,应用连词because"因为"。故选C。
29.句意:我知道没有什么能永远保持不变,everything每件事情;nothing没有什么;anything任何事情;something某件事情。根据上文Many old buildings were taken down and many new buildings were set up.许多旧建筑被拆除,许多新建筑被建造,可知没有什么能保持不变。故选B。
30.句意:不管我走得多远,它永远保留着我心中最美的部分。spends花费;forgets忘记;hates憎恨;holds使保持。根据上文But to tell the truth, I really miss the old days in my hometown. 但说实话,我真的很想念家乡的旧时光,可知家乡是作者心中保留着的最美的部分。故选D。
(2025九上·游仙开学考)Dear Lucy,
I can't believe I'm finally in Madrid! The trip from Hong Kong was long and tiring, but I 31. it. My hotel is nice and I am staying in a guesthouse in the central area of Madrid. I get a cheap and simple 32. , much smaller than my own room at home. It only has a small bed, 33. it is quite comfortable to stay in. The weather here is 34. It's warm and sunny, with clear blue skies every day. There are a lot of things to see and do. I've found a friendly 35. here and yesterday I was 36. around the city. The whole experience was perfect. Tomorrow she will take me to Andalusia to 37. the city of Granada. I can't 38. to see the Alhambra palace and other places of interest. Also, I really want to try the food there, 39. gazpacho. It is a kind of cold soup which I hear is special, very 40. from anything else in Spain.
I'll bring you back some presents. See you next month!
Yours,
Paula
31.A.ordered B.made C.checked D.sent
32.A.desk B.life C.meal D.room
33.A.but B.or C.and D.if
34.A.changeable B.terrible C.wonderful D.windy
35.A.cook B.waiter C.actor D.guide
36.A.cared B.followed C.shown D.praised
37.A.visit B.describe C.clean D.build
38.A.refuse B.wait C.rush D.miss
39.A.separately B.generally C.hopefully D.especially
40.A.difficult B.tired C.different D.free
【答案】31.B;32.D;33.A;34.C;35.D;36.C;37.A;38.B;39.D;40.C
【知识点】旅游观光类;书信、电子邮件
【解析】【分析】大意:本文主要讲述了Paula从香港去西班牙的马德里旅行,这是他写给朋友Lucy的信,介绍了她在西班牙的首都——马德里的行程。【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
31.句意:从香港出发的旅程又长又累,但我做到了。ordered点餐;made做;checked检查;sent送。根据The trip from Hong Kong was long and tiring从香港出发的旅程又长又累,以及转折连词 but"但是",可知此处表示转折"我做到了"。故选B。
32.句意:我得到了一个便宜且简单的房间,比我自己在家里的房间小得多。desk桌子;life生活;meal饭菜;room房间。根据much smaller than my own room at home.比我自己在家里的房间小得多,可知此处指的是"房间"。故选D。
33.句意:它只有一张小床,但住在里面很舒服。but但是;or或者;and和;if如果。根据It only has a small bed它只有一张小床,可知"住在里面很舒服"表示转折,应该用but"但是"。故选A。
34.句意:这里的天气非常好。changeable多变的;terrible可怕的;wonderful好的;windy有风的。根据下文It's warm and sunny天气温暖晴朗,可知天气很好。故选C。
35.句意:我在这里找到了一位友好的导游,昨天他带我参观了这座城市。cook厨师;waiter服务员;actor演员;guide导游。根据下文Tomorrow she will take me to Andalusia明天她会带我去安达卢西亚,可知此处指的是"一位友好的导游"。故选D。
36.句意:我在这里找到了一个友好的导游,昨天他带我参观了这座城市。cared关心;followed跟随;shown展示;praised表扬。根据下文Tomorrow she will take me to Andalusia明天她会带我去安达卢西亚,可知此处说的是被导游带领参观这座城市,应用固定搭配show around"带领参观",此处为一般过去时的被动语态:was+过去分词shown。故选C。
37.句意:明天她将带我去安达卢西亚参观格拉纳达市。visit参观;describe描述;clean清洁;build建立。根据Tomorrow she will take me to Andalusia to明天她会带我去安达卢西亚,可知此处指"参观格拉纳达市"。故选A。
38.句意:我迫不及待地想看看阿尔罕布拉宫和其他名胜古迹。refuse拒绝;wait等待;rush匆忙;miss错过。根据固定搭配can't wait to do sth."迫不及待做某事",可知用动词wait。故选B。
39.句意:还有,我很想尝尝那里的食物,尤其是西班牙凉菜汤。separately分离地;generally通常;hopefully有希望地;especially尤其地。根据It is a kind of cold soup which I hear is special这是一种冷汤,我听说它很特别,可,此处表示"尤其是西班牙凉菜汤"。故选D。
40.句意:这是一种冷汤,我听说很特别,与西班牙的其他汤非常不同。difficult困难的;tired疲惫的;different不同的;free免费的。根据which I hear is special我听说很特别,可知这个汤与众不同,应用固定搭配be different from意为"与……不同"。故选C。
(2025九上·游仙开学考)A man was washed up on a small island because of a shipwreck.
He cried to God to help him out, and every day he watched to see whether there were any passing-by 41.   (ship) that could help him, 42.   none seemed to come.
"Although I have lost everything, I 43.   (not lose) my life yet." He said to 44.   (he). So he tried to build 45.   little house out of the wood. It could protect him from wild animals.
But then 46.   a sunny and hot day, after looking for food, he came back to find his little house on fire. The smoke rolled up to the sky.
It was 47.   (bad) thing he had ever met. Everything was lost in that moment. He was 48.   (complete) shocked with anger and sadness. "God, how could you do this to me!" he cried.
Early the next morning, however, while he 49.   (repair) his tools, a ship arrived on the island. Yes, people had come 50.   (save) him.
"How did you know I was here " the man asked.
"We saw your smoke signal." they replied.
【答案】41.ships;42.but;43.haven't lost;44.himself;45.a;46.on;47.the worst;48.completely;49.was repairing;50.to save
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文通过一名男子在船难后被冲上荒岛,最后得救的故事,告诉我们:即使在最糟糕的情况下,也可能存在转机。
【点评】考查语法填空。注意首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点阅读空格句,判断缺少的成分,再根据固定搭配等填写单词的正确形式;最后带着答案阅读一遍,进行复查。
41.句意:他呼求上帝帮助他,每天他都观察是否有过往的船只可以帮助他,但似乎没有一艘船来。ship船,可数名词。根据be动词were,可知主语为复数,此处使用名词的复数形式ships,故填ships。
42.句意:他呼求上帝帮助他,每天他都观察是否有过往的船只可以帮助他,但似乎没有一艘船来。根据 every day he watched to see whether there were any passing-by1 (ship) that could help him 每天他都观察是否有过往的船只可以帮助他,可知"似乎没有一艘船来"和上半句形成了转折关系,应填转折连词but"但是",故填but。
43.句意:虽然我失去了一切,但我还没有失去生命。lose失去,动词。根据副词yet可知,句子时态为现在完成时:have/has+过去分词,主语为I,助动词用have,且为否定结构,使用助动词haven't+过去分词lost。故填haven't lost。
44.句意:他自言自语道。he他,代词主格。根据主语he,可知主宾为同一人,使用he对应的反身代词himself,强调"对自己说",故填himself。
45.句意:于是他试着用木头造了一座小房子。根据空格后可数名词单数house,表泛指;再根据little以辅音音素开头,可知使用冠词a,泛指"一座"。故填a。
46.句意:但是,在一个阳光明媚、炎热的日子里,他找了食物回来,发现他的小房子着火了。根据a sunny and hot day可知,在具体某一天,使用介词on。故填on。
47.句意:这是他所遇到过的最糟糕的事情。bad糟糕的,形容词。根据he had ever met"他所遇到过的",可知此处表示最高级的含义,bad的最高级为the worst。故填the worst。
48.句意:他完全被愤怒和悲伤所震惊。complete完全的,形容词。根据副词作状语,可知此处使用副词completely"完全地"修饰过去分词shocked,故填completely。
49.句意:然而,第二天一大早,当他正在修理工具时,一艘船来到了岛上。repair修理,动词。根据a ship arrived on the island.一艘船来到了岛上,可知动作在过去的时刻正在进行,时态为过去进行时:was/were+现在分词,主语为he,be动词用was,动词repair的现在分词为repairing。故填was repairing。
50.句意:是的,有人来救他。save救,动词。根据 people had come 人们来了,可知人们来岛上的目的是为了救这个人,用动词不定式to save表目的,故填to save。
(2025九上·游仙开学考)阅读下面短文,根据要求完成下列各题。
Although many people read online, books have not gone out of fashion. In Beijing, Guangzhou and Shanghai, lucky passengers may find books somewhere on the underground.
The Fair, an online publishing company, has put 10,000 books on the underground, planes and taxis to make people more interested in reading. This project is called "Mobook".
"Mobook" gets its idea from "Books on the Underground", a community project in London. The purpose of "Books on the Underground" is to encourage people to read more. Zhang Wei, the CEO of the Fair also wanted to do something in China. He sent an e-mail to Ms Cordelia Oxley, the leader of "Books on the Underground", describing his plan and explaining the rules of "Mobook". The leader replied to him in just two hours, saying that she thought the idea was great and she would offer help if needed.
But "Mobook" project is a little different from that in London. It has its own online system. People who want to donate books must give their information online. QR code stickers (二维码标签) are then sent to their addresses. The book owners should stick them on the books before donating books and reader can know where the books are from with the help of QR codes.
"Mobook" is a hot topic. Now thousands of bookworms have already taken part in the project. Zhang Wei said, "I am happy to see more and more people share their views (观点) about the books online and enjoy the happiness that reading brings to them."
根据上面短文的内容回答问题。
51.How many books has the Fair put on the underground, planes and taxis
   
52.What's the purpose of "Books on the Underground"
   
53.Did Ms Cordelia Oxley support Zhang Wei
   
54.Where should the book owners stick the QR code stickers
   
55.According to Zhang Wei, how can people share their views about the books
   
【答案】51.10,000./10,000 books./It has put 10,000 (books)./The Fair/company has put 10,000 books.
52.To encourage people to read more./To let/make/help people read more (books)./To help people read more.
53.Yes, she did.
54.On the books.
55.On the Internet./Online./By using the Internet.
【知识点】新闻报道类;志愿服务与公共服务
【解析】【分析】大意:短文介绍了在线出版公司The Fair借鉴伦敦的一个社区项目"地铁图书"构建了 "Mobook",鼓励人们多阅读纸质图书,目前已经在地下、飞机和出租车上投放了10000本书,提升了人们的阅读兴趣。从而说明,尽管很多人在网上阅读,但纸质书籍并没有过时。
【点评】考查阅读表达。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。
51.根据第二段The Fair, an online publishing company, has put 10,000 books on the underground, planes and taxis to make people more interested in reading.在线出版公司The Fair已经在地下、飞机和出租车上放置了1万本书,以提高人们的阅读兴趣,可知The Fair投放一万册书。故填10,000. / 10,000 books./It has put 10,000 (books)./The Fair/company has put 10,000 books.
52.根据第三段The purpose of ‘Books on the Underground' is to encourage people to read more."地下书籍"的目的是鼓励人们多读书,可知地铁图书的目的是鼓励人们多读书。故填To encourage people to read more./To let/make/help people read more (books)./To help people read more.
53.根据第二段The leader replied to him in just two hours, saying that she thought the idea was great and she would offer help if needed.领导在两个小时内回复了他,说她认为这个想法很棒,如果需要,她会提供帮助,可知答案是肯定的,Cordelia Oxley女士认为这个主意很棒。故填Yes, she did.
54.根据第三段The book owners should stick them on the books before donating books and reader can know where the books are from with the help of QR codes.图书所有者在捐赠书籍之前应该把它们贴在书上,读者可以在二维码的帮助下知道书籍的来源,可知二维码要贴在书上。故填On the books.
55.根据最后一段"I am happy to see more and more people share their views about the books online and enjoy the happiness that reading brings to them..""我很高兴看到越来越多的人在网上分享他们对书籍的看法,并享受阅读带给他们的快乐。",可知人们可以在网上发表自己的看法。故填On the Internet./Online./By using the Internet.
56.(2025九上·游仙开学考)与西方国家的家长不同,现在很多中国家长为了孩子的学习,不让孩子做家务。作为中学生的你,你认为应该帮助父母做家务吗?请你以"Should We Do Some Housework "为题写一篇短文。
写作内容:
(1)你认为学生应该帮助父母做家务吗?表明你的立场。
(2)写出你的理由(至少三个)。
写作要求:
(1)不得出现学校的真实名称和学生的真实姓名。
(2)条理清晰,意思连贯,词数80个左右。
Should We Do Some Housework
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Should We Do Some Housework
Some people think students don't need to do any housework. They think the only thing students need to do is to study well. I don't think so. It is good for students to do some housework for three reasons.
First, doing some housework can make you independent. You can't depend on others in all your life. So, you should learn to do some housework now. Second, doing some housework can keep you healthy and strong. Some hard housework can be regarded as a kind of physical exercise. Finally, doing some housework can share your parents' work.
So I think it is good for students to do some housework.
【知识点】命题作文;材料作文;议论文;劳动实践;家庭生活
【解析】【分析】这是一篇命题作文,要求以 Should We Do Some Housework 为题。写作内容包括对家务的看法以及理由。根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文第一步介绍你是否认为学生应该帮助父母做家务;第二步,介绍你的三个理由,内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。本文使用的动名词作主语First, doing some housework can make you independent. "首先,做一些家务可以让你独立。"和含有情态动词的被动语态Some hard housework can be regarded as a kind of physical exercise."一些繁重的家务可以看作是一种体育锻炼。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的 depend on依靠,regard as视为,be good for对……有好处,等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1四川省绵阳市游仙区2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
(2025九上·游仙开学考)阅读短文,根据短文内容,判断下列句子正误。
Tom has a strong and faithful(忠诚的) dog, Bruce. The dog likes playing with Tom. Sometimes he also follows Tom's father to work.
One morning when Tom's father worked in the field, he took off his coat and put it on the ground under a big tree. He turned to the dog and said, "Watch my coat, Bruce!"
Bruce sat down on the coat. Later Tom's father remembered he had to buy some food. So he hurried to the shop. After shopping, he went home directly and forgot all about his coat and the dog.
Late in the evening Tom looked for his dog everywhere in the house, but he couldn't find him. At this time Tom's father suddenly remembered his coat and the dog. He went back to the tree at once. He found that Bruce was still sitting on the coat!
1.Bruce likes playing with Tom.
2.One morning Tom's father went to work in a factory with the dog.
3.Tom's father went home with the dog after shopping.
4.Bruce watched the coat from morning to evening that day.
5.Bruce was angry with Tom's father.
(2025九上·游仙开学考)Tina did a survey about volunteer work on a social networking site. Some volunteers gave their own information about this on the site.
Torlin: I have been a volunteer as a French teacher for three months and it was a great experience to teach French. I really enjoyed it and I also improved my French.
Freedom: During my college days, I joined a group called KOS (Reaching Out Society). We provide (提供) children and older people with food. It feels great to help other people. And now, I often give food to the homeless people in the street.
Indy: I'm volunteering at an animal shelter (动物收容所) that's just for cats. I feed the cats and play with them. It's very fun. I also volunteered in a hospital for a little more than 2 years. I answered phone calls, looked after patients and helped nurses. I did some cleaning too.
Marian: I did volunteer work to graduate (毕业) from high school. It was a requirement (要求). I volunteered at a school for disabled kids. I played basketball and other sports with them and served food and drinks. It was actually pretty cool. If I weren't so busy now, I'd do it again.
6.Torlin has volunteered a ________ for several months.
A.nurse B.French teacher C.doctor D.P. h. teacher
7.The group called ROS provides ________ for children and older people.
A.information B.rooms C.food D.clothes
8.Indy volunteered in a hospital for ________.
A.three months B.a school year
C.around 2 years D.three years
9.One requirement for Marian to graduate from high school was ________.
A.to do sports B.to feed animals
C.to pass a French exam D.to do volunteer work
10.From the reading we can learn ________.
A.Marian is busy now B.Indy loves dogs very much
C.Torlin isn't very good at French D.Freedom isn't volunteering now
(2025九上·游仙开学考)It was about 1:00 in the morning. It was bright light in my neighbor's kitchen. I thought he might be having midnight food so I went back to my bed. Soon, there was a burning smell and I realized there must be something wrong. I jumped out of bed at once and went to have a look. I saw fire coming out of his kitchen. I shouted, "Fire! Fire!" But nobody heard me. I ran quickly to my house and called the Fire Department (消防队) and went back to my neighbor's house.
I knocked at the door and called my neighbor's name, but there was no answer. I tried to break into the house and saved a cat and a chicken. Then I poured water through the kitchen window but it was no use, because the fire was too big. Luckily, the firemen arrived and put out the fire in time.
When my neighbor came back, he was sad because his kitchen was burnt down, but he thanked me for calling the Fire Department and saving his pets.
A week later, my neighbor invited me to his home for dinner. In his new kitchen, he took a photo of me. Later on, he gave me the photo as a gift. It made me happy.
11.When the writer saw the light in his neighbor's kitchen, he thought his neighbor was _________.
A.cooking B.drinking water
C.playing D.doing the dishes
12.What did the writer do first after he saw fire coming out of his neighbor's kitchen
A.He shouted for help. B.He ran into his house quickly.
C.He called the Fire Department. D.He knocked at his neighbor's door.
13.The writer's neighbor kept _________ as pets according to the text.
A.a dog and a cat B.a cat and a bird
C.a dog and a bird D.a cat and a chicken
14.Which of the following is TRUE according to the text?
A.The writer put out the fire at last.
B.The neighbor was at home when the fire happened.
C.The neighbor invited the writer to have dinner.
D.The writer took a photo with his neighbor in his new kitchen.
15.We can know from the text that the writer is _________.
A.outgoing B.famous C.helpful D.hardworking
(2025九上·游仙开学考)Bears are dangerous animals. We'd like to see them in movies but not face to face. For this reason, they live in the wild although there is pollution, killing and tree cutting.
The oldest bear is called Ursavus Elmensis. It was similar to a tiger. It was found in Europe and it lived there 10 million years ago. Over time, it turned into the bear we see in the zoo.
Brown bears are the strongest. They have the largest size and they weigh up to 850 kg (male) and 500 kg (female). The weight changes depending on life conditions and food.
Polar bears are the best swimmers of all kinds of bears. They live near the Arctic Ocean and have to swim for miles every day in cold water for food.
For bears, smell and hearing are the most developed. When the wind is blowing from the front, bears can smell a man about 400 meters away, and over 100 meters away if it is quiet. Their sight is not so good, and we can say that their eyesight is poor.
16.What does the passage NOT show us
A.Bears' weight. B.Bears' hearing.
C.Bears' food. D.Bears' history.
17.What can we learn from the first paragraph
A.Bears are facing many problems.
B.We'd like to see bears face to face.
C.Bears are afraid of humans.
D.We should make more movies about bears.
18.What may be the reason why brown bears are the strongest
A.They are very clever. B.They have the largest number.
C.They live in peace. D.They have the largest size.
19.Which of the following is TRUE according to the passage
A.The reason why bears' eyesight is poor is clear.
B.A bear can feel you even if you are 400 meters away from it.
C.A female brown bear is stronger than a male one.
D.The oldest bear was just like a lion in size and look.
20.Which of the following can be a part of the passage
A.Different from bears, tigers may be more lovely to us.
B.A koala is not a bear though we call it "koala bear".
C.People like monkeys much more than other animals.
D.Tigers and lions are animals that people are afraid of.
(2025九上·游仙开学考)There's always a special place in everyone's heart. For me, the place is my 21. . Every time I think of it, many people and things will 22. in my mind. I grew up with my grandparents in a small village. I spent a relaxing 23. there. In summer, I liked to 24. and collect dew (露珠) on the grass in the early morning. It was not easy and it took me a few days to get one bottle. After lunch, I often played games with my friends. It seemed that we didn't have 25. things at that time. We always played happily outside until sunset. I enjoyed watching the sunset. It was so beautiful that I still 26. it in my mind now. In winter, the roads often became 27. after the heavy snow. My friends and I were excited about the snowy days 28. we could have snowball fights and go skating.
Now I live in a city and my hometown is quite different. Many old buildings were taken down and many new buildings were set up. I know 29. can stay the same all the time. But to tell the truth, I really miss the old days in my hometown. No matter how far I go, it always 30. the most beautiful part in my heart.
21.A.hometown B.university C.country D.school
22.A.hide B.record C.appear D.communicate
23.A.daytime B.weekend C.childhood D.holiday
24.A.give up B.search for C.part with D.belong to
25.A.relaxing B.exciting C.happy D.sad
26.A.remember B.copy C.report D.notice
27.A.thin B.icy C.thick D.strong
28.A.unless B.though C.because D.until
29.A.everything B.nothing C.anything D.something
30.A.spends B.forgets C.hates D.holds
(2025九上·游仙开学考)Dear Lucy,
I can't believe I'm finally in Madrid! The trip from Hong Kong was long and tiring, but I 31. it. My hotel is nice and I am staying in a guesthouse in the central area of Madrid. I get a cheap and simple 32. , much smaller than my own room at home. It only has a small bed, 33. it is quite comfortable to stay in. The weather here is 34. It's warm and sunny, with clear blue skies every day. There are a lot of things to see and do. I've found a friendly 35. here and yesterday I was 36. around the city. The whole experience was perfect. Tomorrow she will take me to Andalusia to 37. the city of Granada. I can't 38. to see the Alhambra palace and other places of interest. Also, I really want to try the food there, 39. gazpacho. It is a kind of cold soup which I hear is special, very 40. from anything else in Spain.
I'll bring you back some presents. See you next month!
Yours,
Paula
31.A.ordered B.made C.checked D.sent
32.A.desk B.life C.meal D.room
33.A.but B.or C.and D.if
34.A.changeable B.terrible C.wonderful D.windy
35.A.cook B.waiter C.actor D.guide
36.A.cared B.followed C.shown D.praised
37.A.visit B.describe C.clean D.build
38.A.refuse B.wait C.rush D.miss
39.A.separately B.generally C.hopefully D.especially
40.A.difficult B.tired C.different D.free
(2025九上·游仙开学考)A man was washed up on a small island because of a shipwreck.
He cried to God to help him out, and every day he watched to see whether there were any passing-by 41.   (ship) that could help him, 42.   none seemed to come.
"Although I have lost everything, I 43.   (not lose) my life yet." He said to 44.   (he). So he tried to build 45.   little house out of the wood. It could protect him from wild animals.
But then 46.   a sunny and hot day, after looking for food, he came back to find his little house on fire. The smoke rolled up to the sky.
It was 47.   (bad) thing he had ever met. Everything was lost in that moment. He was 48.   (complete) shocked with anger and sadness. "God, how could you do this to me!" he cried.
Early the next morning, however, while he 49.   (repair) his tools, a ship arrived on the island. Yes, people had come 50.   (save) him.
"How did you know I was here " the man asked.
"We saw your smoke signal." they replied.
(2025九上·游仙开学考)阅读下面短文,根据要求完成下列各题。
Although many people read online, books have not gone out of fashion. In Beijing, Guangzhou and Shanghai, lucky passengers may find books somewhere on the underground.
The Fair, an online publishing company, has put 10,000 books on the underground, planes and taxis to make people more interested in reading. This project is called "Mobook".
"Mobook" gets its idea from "Books on the Underground", a community project in London. The purpose of "Books on the Underground" is to encourage people to read more. Zhang Wei, the CEO of the Fair also wanted to do something in China. He sent an e-mail to Ms Cordelia Oxley, the leader of "Books on the Underground", describing his plan and explaining the rules of "Mobook". The leader replied to him in just two hours, saying that she thought the idea was great and she would offer help if needed.
But "Mobook" project is a little different from that in London. It has its own online system. People who want to donate books must give their information online. QR code stickers (二维码标签) are then sent to their addresses. The book owners should stick them on the books before donating books and reader can know where the books are from with the help of QR codes.
"Mobook" is a hot topic. Now thousands of bookworms have already taken part in the project. Zhang Wei said, "I am happy to see more and more people share their views (观点) about the books online and enjoy the happiness that reading brings to them."
根据上面短文的内容回答问题。
51.How many books has the Fair put on the underground, planes and taxis
   
52.What's the purpose of "Books on the Underground"
   
53.Did Ms Cordelia Oxley support Zhang Wei
   
54.Where should the book owners stick the QR code stickers
   
55.According to Zhang Wei, how can people share their views about the books
   
56.(2025九上·游仙开学考)与西方国家的家长不同,现在很多中国家长为了孩子的学习,不让孩子做家务。作为中学生的你,你认为应该帮助父母做家务吗?请你以"Should We Do Some Housework "为题写一篇短文。
写作内容:
(1)你认为学生应该帮助父母做家务吗?表明你的立场。
(2)写出你的理由(至少三个)。
写作要求:
(1)不得出现学校的真实名称和学生的真实姓名。
(2)条理清晰,意思连贯,词数80个左右。
Should We Do Some Housework
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.正确
2.错误
3.错误
4.正确
5.错误
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了汤姆的狗——布鲁斯,很忠诚,当它跟着汤姆的爸爸一起去工作的时候,忠实的在原地看了一天的外套的故事。
【点评】考查阅读判断。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案。
1.根据第一段Tom has a strong and faithful(忠诚的) dog, Bruce. The dog likes playing with Tom.汤姆有一只强壮而忠诚的狗,名叫布鲁斯。这只狗喜欢和汤姆玩,可知布鲁斯喜欢和汤姆玩。故答案为:正确。
2.根据第二段One morning when Tom's father worked in the field一天早上,汤姆的爸爸去田地里干活,可知不是去工厂里工作。故答案为:错误。
3.根据第三段After shopping, he went home directly and forgot all about his coat and the dog.购物后,他直接回家,把外套和狗都忘了,可知汤姆的爸爸买东西后没有带着狗回家。故答案为:错误。
4.根据第四段He turned to the dog and said, ‘Watch my coat, Bruce!'……He went back to the tree at once. He found that Bruce was still sitting on the coat!"他转身对狗说:"注意我的外套,布鲁斯!"他立刻回到树旁说。他发现布鲁斯还坐在外套上!可知,那天布鲁斯从早到晚看着那件大衣。故答案为:正确。
5.根据最后一段He found that Bruce was still sitting on the coat!他发现布鲁斯还坐在外套上!可知,布鲁斯从早上一直到晚上都在执行汤姆爸爸的命令,可知对汤姆的爸爸没有感到生气。故答案为:错误。
【答案】6.B
7.C
8.C
9.D
10.A
【知识点】议论文;志愿服务与公共服务;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:这篇短文主要介绍了蒂娜在社交网站就志愿者工作的一个调查。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
6.细节理解题。根据文中Torlin中的信息I have been a volunteer as a French teacher for three months我做了三个月的法语教师志愿者,可知Torlin做了几个月的法语老师,故选B。
7.细节理解题。根据文中Freedom中的信息We provide children and older people with food.可知,是给孩子们和老人提供的食物,故选C。
8.细节理解题。根据原文中Indy 中的信息I also volunteered at a hospital for a little more than 2 years.可知,Indy在医院做了两年多的志愿者。故选C。
9.细节理解题。根据文中Marian中的信息I did volunteer work to graduate from high school. It was a requirement. I volunteered at a school for disabled kids.可知,Marian高中毕业的条件之一是做志愿者工作,故选D。
10.推理判断题。根据文中If I weren't so busy now, I'd do it again.如果我现在不是那么的忙,我愿意再做一次,可推知Marian现在忙。故选A。
【答案】11.A
12.A
13.D
14.C
15.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:本文讲述了作者发现邻居厨房着火,给消防队打电话扑灭火灾的事情。【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
11.推理判断题。根据第一段It was bright light in my neighbor's kitchen. I thought he might be having midnight food so I went back to my bed.我邻居的厨房里光线很亮。我想他可能正在吃夜宵,于是我回到床上,可知作者认为当时他的邻居正在做饭,故选A。
12.细节理解题。根据第一段I saw fire coming out of his kitchen. I shouted, ‘Fire! Fire!'我看见火从他的厨房里冒出来。我喊道:"着火了!开火!"可知作者看到厨房着火后,呼喊求救。故选A。
13.推理判断题。根据第二段I tried to break into the house and saved a cat and a chicken.我试图闯入房子,救了一只猫和一只鸡,可知邻居应该是养了一只猫和一只鸡作为宠物,故选D。
14.细节理解题。根据最后一段A week later, my neighbor invited me to his home for dinner一周后,我的邻居邀请我到他家吃饭,可知邻居邀请作者去吃晚饭,故选C。
15.推理判断题。阅读全文并根据倒数第二段but he thanked me for calling the Fire Department and saving his pets.但他感谢我打电话给消防局救了他的宠物,可知作者是乐于助人的,故选C。
【答案】16.C
17.A
18.D
19.B
20.B
【知识点】说明文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了熊的相关信息。【点评】考查阅读选择。注意:在选择答案时,要排除那些与原文不符或无关的干扰选项,尽量选择与原文一致的选项。
16.推理判断题。根据Brown bears are the strongest. They have the largest size and they weigh up to 850 kg (male) and 500 kg (female).棕熊是最强壮的。它们体型最大,体重可达850公斤(雄性)和500公斤(雌性),可知文章提到了熊的重量;根据第二段It was found in Europe and it lived there 10 million years ago.它在欧洲被发现,并在1000万年前生活在那里,可知文章提到了熊的历史;根据最后一段For bears, smell and hearing are the most developed.对于熊来说,嗅觉和听觉是最发达的,可知提到了熊的听力,没有提到熊的食物。故选C。
17.推理判断题。根据第一段For this reason, they live in the wild although there is pollution, killing and tree cutting.因此,尽管有污染、杀戮和砍伐树木,它们仍生活在野外,可推知熊面临着许多问题。故选A。
18.细节理解题。根据Brown bears are the strongest. They have the largest size棕熊是最强壮的。它们的体积最大,可知是因为它们的体型最大。故选D。
19.细节理解题。根据最后一段When the wind is blowing from the front, bears can smell a man about 400 meters away可知,当风从前方吹来时,熊能闻到400米外的人。故选B。
20.推理判断题。通读全文内容可知,本文主要介绍了熊的相关信息,可推知选项B"考拉不是熊,虽然我们叫它‘考拉熊'"可以成为文章的一部分。故选B。
【答案】21.A;22.C;23.C;24.B;25.D;26.A;27.B;28.C;29.B;30.D
【知识点】记叙文;家乡和社会变迁
【解析】【分析】大意:本文主要讲述了作者回忆小时候在家乡无忧无虑的生活,家乡是作者内心深处特别的地方,成了其生命中最美丽的一部分。
【点评】考查完形填空。注意在填空完成后,要仔细复查每个空格的答案,确保它们符合文章的主题、结构和语法要求,避免出现低级错误。
21.句意:对我来说,这个地方是我的家乡。hometown家乡;university大学;country国家;school学校。根据下文I grew up with my grandparents in a small village我和祖父母在一个小村庄长大,可知此处指家乡。故选A。
22.句意:每次我想起家乡,许多人和事就会出现在我的脑海里。hide隐藏;record记录;appear出现;communicate沟通。根据上文Every time I think of it每次我想起家乡,可知许多人和事会出现在脑海里。故选C。
23.句意:我在那里度过了令人放松的童年。daytime白天;weekend周末;childhood童年;holiday假期。根据上文I grew up with my grandparents in a small village.我和祖父母在一个小村庄长大,可知作者在那里度过了童年时代。故选C。
24.句意:在夏天,我喜欢在清晨的草地上寻找和收集露水。give up放弃;search for寻找;part with卖掉;belong to属于。根据collect dew (露珠) on the grass收集露水,可知作者应是先寻找露珠再收集。故选B。
25.句意:那时我们似乎没有悲伤的事情。relaxing放松的;exciting令人兴奋的;happy开心的;sad伤心的。根据下文We always played happily outside until sunset.我们总是在外面愉快地玩到日落,可知作者那时很快乐,似乎没有悲伤的事情。故选D。
26.句意:它是如此美丽,我现在我的脑海里仍然记得它。remember记住;copy复制;report报告;notice注意。根据 It was so beautiful 它是如此美丽,可知作者现在仍然记得它。故选A。
27.句意:冬天,大雪过后,道路经常结冰。thin薄的;icy结冰的;thick厚的;strong强壮的。根据after the heavy snow大雪过后,可知道路经常结冰。故选B。
28.句意:我和我的朋友们对下雪天很兴奋,因为我们可以打雪仗和滑雪。unless除非;though尽管;because因为;until直到。根据My friends and I were excited about the snowy days 我和我的朋友们对下雪天很兴奋,可知"我们可以打雪仗和滑雪"为原因,前后句为因果关系,应用连词because"因为"。故选C。
29.句意:我知道没有什么能永远保持不变,everything每件事情;nothing没有什么;anything任何事情;something某件事情。根据上文Many old buildings were taken down and many new buildings were set up.许多旧建筑被拆除,许多新建筑被建造,可知没有什么能保持不变。故选B。
30.句意:不管我走得多远,它永远保留着我心中最美的部分。spends花费;forgets忘记;hates憎恨;holds使保持。根据上文But to tell the truth, I really miss the old days in my hometown. 但说实话,我真的很想念家乡的旧时光,可知家乡是作者心中保留着的最美的部分。故选D。
【答案】31.B;32.D;33.A;34.C;35.D;36.C;37.A;38.B;39.D;40.C
【知识点】旅游观光类;书信、电子邮件
【解析】【分析】大意:本文主要讲述了Paula从香港去西班牙的马德里旅行,这是他写给朋友Lucy的信,介绍了她在西班牙的首都——马德里的行程。【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
31.句意:从香港出发的旅程又长又累,但我做到了。ordered点餐;made做;checked检查;sent送。根据The trip from Hong Kong was long and tiring从香港出发的旅程又长又累,以及转折连词 but"但是",可知此处表示转折"我做到了"。故选B。
32.句意:我得到了一个便宜且简单的房间,比我自己在家里的房间小得多。desk桌子;life生活;meal饭菜;room房间。根据much smaller than my own room at home.比我自己在家里的房间小得多,可知此处指的是"房间"。故选D。
33.句意:它只有一张小床,但住在里面很舒服。but但是;or或者;and和;if如果。根据It only has a small bed它只有一张小床,可知"住在里面很舒服"表示转折,应该用but"但是"。故选A。
34.句意:这里的天气非常好。changeable多变的;terrible可怕的;wonderful好的;windy有风的。根据下文It's warm and sunny天气温暖晴朗,可知天气很好。故选C。
35.句意:我在这里找到了一位友好的导游,昨天他带我参观了这座城市。cook厨师;waiter服务员;actor演员;guide导游。根据下文Tomorrow she will take me to Andalusia明天她会带我去安达卢西亚,可知此处指的是"一位友好的导游"。故选D。
36.句意:我在这里找到了一个友好的导游,昨天他带我参观了这座城市。cared关心;followed跟随;shown展示;praised表扬。根据下文Tomorrow she will take me to Andalusia明天她会带我去安达卢西亚,可知此处说的是被导游带领参观这座城市,应用固定搭配show around"带领参观",此处为一般过去时的被动语态:was+过去分词shown。故选C。
37.句意:明天她将带我去安达卢西亚参观格拉纳达市。visit参观;describe描述;clean清洁;build建立。根据Tomorrow she will take me to Andalusia to明天她会带我去安达卢西亚,可知此处指"参观格拉纳达市"。故选A。
38.句意:我迫不及待地想看看阿尔罕布拉宫和其他名胜古迹。refuse拒绝;wait等待;rush匆忙;miss错过。根据固定搭配can't wait to do sth."迫不及待做某事",可知用动词wait。故选B。
39.句意:还有,我很想尝尝那里的食物,尤其是西班牙凉菜汤。separately分离地;generally通常;hopefully有希望地;especially尤其地。根据It is a kind of cold soup which I hear is special这是一种冷汤,我听说它很特别,可,此处表示"尤其是西班牙凉菜汤"。故选D。
40.句意:这是一种冷汤,我听说很特别,与西班牙的其他汤非常不同。difficult困难的;tired疲惫的;different不同的;free免费的。根据which I hear is special我听说很特别,可知这个汤与众不同,应用固定搭配be different from意为"与……不同"。故选C。
【答案】41.ships;42.but;43.haven't lost;44.himself;45.a;46.on;47.the worst;48.completely;49.was repairing;50.to save
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】大意:本文通过一名男子在船难后被冲上荒岛,最后得救的故事,告诉我们:即使在最糟糕的情况下,也可能存在转机。
【点评】考查语法填空。注意首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点阅读空格句,判断缺少的成分,再根据固定搭配等填写单词的正确形式;最后带着答案阅读一遍,进行复查。
41.句意:他呼求上帝帮助他,每天他都观察是否有过往的船只可以帮助他,但似乎没有一艘船来。ship船,可数名词。根据be动词were,可知主语为复数,此处使用名词的复数形式ships,故填ships。
42.句意:他呼求上帝帮助他,每天他都观察是否有过往的船只可以帮助他,但似乎没有一艘船来。根据 every day he watched to see whether there were any passing-by1 (ship) that could help him 每天他都观察是否有过往的船只可以帮助他,可知"似乎没有一艘船来"和上半句形成了转折关系,应填转折连词but"但是",故填but。
43.句意:虽然我失去了一切,但我还没有失去生命。lose失去,动词。根据副词yet可知,句子时态为现在完成时:have/has+过去分词,主语为I,助动词用have,且为否定结构,使用助动词haven't+过去分词lost。故填haven't lost。
44.句意:他自言自语道。he他,代词主格。根据主语he,可知主宾为同一人,使用he对应的反身代词himself,强调"对自己说",故填himself。
45.句意:于是他试着用木头造了一座小房子。根据空格后可数名词单数house,表泛指;再根据little以辅音音素开头,可知使用冠词a,泛指"一座"。故填a。
46.句意:但是,在一个阳光明媚、炎热的日子里,他找了食物回来,发现他的小房子着火了。根据a sunny and hot day可知,在具体某一天,使用介词on。故填on。
47.句意:这是他所遇到过的最糟糕的事情。bad糟糕的,形容词。根据he had ever met"他所遇到过的",可知此处表示最高级的含义,bad的最高级为the worst。故填the worst。
48.句意:他完全被愤怒和悲伤所震惊。complete完全的,形容词。根据副词作状语,可知此处使用副词completely"完全地"修饰过去分词shocked,故填completely。
49.句意:然而,第二天一大早,当他正在修理工具时,一艘船来到了岛上。repair修理,动词。根据a ship arrived on the island.一艘船来到了岛上,可知动作在过去的时刻正在进行,时态为过去进行时:was/were+现在分词,主语为he,be动词用was,动词repair的现在分词为repairing。故填was repairing。
50.句意:是的,有人来救他。save救,动词。根据 people had come 人们来了,可知人们来岛上的目的是为了救这个人,用动词不定式to save表目的,故填to save。
【答案】51.10,000./10,000 books./It has put 10,000 (books)./The Fair/company has put 10,000 books.
52.To encourage people to read more./To let/make/help people read more (books)./To help people read more.
53.Yes, she did.
54.On the books.
55.On the Internet./Online./By using the Internet.
【知识点】新闻报道类;志愿服务与公共服务
【解析】【分析】大意:短文介绍了在线出版公司The Fair借鉴伦敦的一个社区项目"地铁图书"构建了 "Mobook",鼓励人们多阅读纸质图书,目前已经在地下、飞机和出租车上投放了10000本书,提升了人们的阅读兴趣。从而说明,尽管很多人在网上阅读,但纸质书籍并没有过时。
【点评】考查阅读表达。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。
51.根据第二段The Fair, an online publishing company, has put 10,000 books on the underground, planes and taxis to make people more interested in reading.在线出版公司The Fair已经在地下、飞机和出租车上放置了1万本书,以提高人们的阅读兴趣,可知The Fair投放一万册书。故填10,000. / 10,000 books./It has put 10,000 (books)./The Fair/company has put 10,000 books.
52.根据第三段The purpose of ‘Books on the Underground' is to encourage people to read more."地下书籍"的目的是鼓励人们多读书,可知地铁图书的目的是鼓励人们多读书。故填To encourage people to read more./To let/make/help people read more (books)./To help people read more.
53.根据第二段The leader replied to him in just two hours, saying that she thought the idea was great and she would offer help if needed.领导在两个小时内回复了他,说她认为这个想法很棒,如果需要,她会提供帮助,可知答案是肯定的,Cordelia Oxley女士认为这个主意很棒。故填Yes, she did.
54.根据第三段The book owners should stick them on the books before donating books and reader can know where the books are from with the help of QR codes.图书所有者在捐赠书籍之前应该把它们贴在书上,读者可以在二维码的帮助下知道书籍的来源,可知二维码要贴在书上。故填On the books.
55.根据最后一段"I am happy to see more and more people share their views about the books online and enjoy the happiness that reading brings to them..""我很高兴看到越来越多的人在网上分享他们对书籍的看法,并享受阅读带给他们的快乐。",可知人们可以在网上发表自己的看法。故填On the Internet./Online./By using the Internet.
56.【答案】例文
Should We Do Some Housework
Some people think students don't need to do any housework. They think the only thing students need to do is to study well. I don't think so. It is good for students to do some housework for three reasons.
First, doing some housework can make you independent. You can't depend on others in all your life. So, you should learn to do some housework now. Second, doing some housework can keep you healthy and strong. Some hard housework can be regarded as a kind of physical exercise. Finally, doing some housework can share your parents' work.
So I think it is good for students to do some housework.
【知识点】命题作文;材料作文;议论文;劳动实践;家庭生活
【解析】【分析】这是一篇命题作文,要求以 Should We Do Some Housework 为题。写作内容包括对家务的看法以及理由。根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文第一步介绍你是否认为学生应该帮助父母做家务;第二步,介绍你的三个理由,内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。本文使用的动名词作主语First, doing some housework can make you independent. "首先,做一些家务可以让你独立。"和含有情态动词的被动语态Some hard housework can be regarded as a kind of physical exercise."一些繁重的家务可以看作是一种体育锻炼。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的 depend on依靠,regard as视为,be good for对……有好处,等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1
同课章节目录