/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读理解
It’s cold today. Mary feels cold and she can’t get up early. Her mother asks her: “What’s wrong with you ” Mary answers: “I feel cold. Maybe I’m ill.” Her mother is worried and says: “Let’s go to the hospital. You’ll be better soon.”
1.What’s the weather like today
2.Can Mary get up early
3.What’s wrong with Mary
4.Where are Mary and her mother going
5.How does Mary’s mother feel
6.阅读日记,根据日记内容,用1-5给下列图片排序。
Tuesday, June 29th
Today was the first day of my summer holiday. Sam and I went to the bookstore by bike. Because it is near my home. We bought some interesting books there. Then at noon, we were hungry, so we went home for lunch. On the way home, we talked happily. So I didn’t see a stone in front of me. I fell off my bike and hurt my foot. I was sad. Sam called my parents and they took me to the hospital. The doctor said I should stay in bed for a week. What a pity. I can’t go swimming with Sam the day after tomorrow. What a bad day!
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
根据短文,填入表格中所缺的内容。
Kate goes to the doctor with her mother. She has a bad cold. She sees many children there. Peter has a fever and a headache. Yang Ming has a toothache. He can’t eat anything. Lily has a cough. The doctor says that they can’t go to school. They should take some medicine and take a good rest.
Name What’s wrong
7 has a bad cold
Yang Ming 8
Peter 9
Lily 10
阅读短文,完成下列各题。
Dan is a middle school student. He is fourteen years old. He often stayed up late and got up late. At last he became ill. He had a bad headache. And he couldn’t get to sleep at night. He went to see a doctor, Mr Smith.
“Oh, you look tired. What’s the matter ” Mr Smith asked.
“I have a bad headache and can’t get to sleep at night.” Dan said.
“Let me see. You have a fever. When do you usually go to bed ” Mr Smith asked.
“I usually go to bed after twelve o’clock. ” Dan said.
“That’s too late. You should go to bed before ten o’clock. Take this medicine. I’m sure you will get better soon.”
From then on, Dan went to bed early and soon he got better.
It’s a good habit to go to bed early and get up early.
11.请你根据短文内容,帮助医生填写病历。
Name
Sex
Age
Symptoms症状
Results诊断结果
Advice建议
12.哪些习惯有助于健康?请至少写出两条。(开放性)
(1)
(2)
阅读日记,完成文后任务。
Tuesday, June 29th
Today was the first day of my summer holiday. Sam and I went to the bookstore by bike. Because it is near my home. We bought some interesting books there. Then at noon, we were hungry, so we went home for lunch. On the way home, we talked happily. So I didn’t see a stone in front of me. I fell off my bike and hurt my foot. I was sad. Sam called my parents and they took me to the hospital. The doctor said I should stay in bed for a week. What a pity. I can’t go swimming with Sam the day after tomorrow. What a bad day!
13.根据日记内容,用1-5给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) . ( ) ( )
14.根据日记内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) The first day of my summer holiday was Thursday. ( )
(2) We went to the bookstore by bike to read some books. ( )
(3) I hurt my leg on that day. ( )
(4) Sam and his parents took me to the hospital. ( )
(5) I can’t go swimming with Sam on July 1st. ( )
根据短文内容填空。
The CDC (疾控中心) says if you don’t wash your hands, you may pick up viruses (病毒) from many places and get ill. It would be dangerous for you to touch your eyes, nose or mouth. One of the most common (常见) reasons why people catch a cold is that they rub (揉) their nose or their eyes when there are cold viruses on their hands. And they may spread (传播) the viruses to others. You should wash your hands in the following ways.
●After using the bathroom; After you blow your nose or cough; Before meals; After you play with pets; When your hands are dirty.
●Follow the advice (建议) below and you can wash your hands clean: Use warm water; Wash for more than 15 seconds.
W 15 to stop the spread of illness Washing hands
Please wash your hands After u 16 the bathroom. After you blow your nose or cough; Before m 17 ; After playing with pets; When your hands are not c 18
The advice on how to w 19 your hands clean Use warm water; Wash for more than 15 seconds.
阅读短文,完成下列各题。
I got up early this morning and I had noodles and an egg for breakfast at seven o’clock. And then I went to school on foot with my friend Jane. It was cold this morning, but I didn’t wear a coat. My home was a little far away from my school. When I was having an English class in the morning, I didn’t feel very well. After class, my English teacher called my mother. My mother came to school and took me to hospital. The doctor said that I had a bad cold. So the doctor gave me some medicine and asked me to have a good rest. Now I can only stay in bed. I can’t go to school this afternoon. I should take some medicine.
20.根据短文内容,用数字给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
21.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) I walked to school with my friend Jane. ( )
(2) My home was a little far away from my school. ( )
(3) I didn’t feel well when I was having an art class. ( )
(4) The doctor didn’t give me any medicine. ( )
(5) I can’t go to school this afternoon. ( )
请认真阅读下面的短文,按要求回答问题。
When doing sports, playing with family pet or cooking a meal, you might sometimes get small wounds (伤口) , like cuts and scrapes (擦伤) . But most small wounds are not serious. You can learn how to care for them at home. Here’s what you can do.
Step 1: Stop the bleeding (流血) . Press a clean, soft cloth on the wound for a few minutes.
Step 2: Clean the wound. Run water over it for five minutes. This may hurt a little. But don’t be afraid.
This can help to make the wound clean.
Step 3: Cover the wound with a band-aid (创可贴) or bandage (绷带) .
Step 4: Keep the wound dry. Before the wound heals (愈合) , don’t swim or take a bath.
If your wound is long and deep, or it keeps bleeding, be careful. You should go to the hospital.
22.判断下列句子与短文内容是否相符,相符的写“T”,不相符的写“F”。
(1) Most small wounds are serious. ( )
(2) Stop the bleeding is the first thing to do when you get a cut. ( )
(3) Never use water to clean the wound, it hurts. ( )
(4) It’s good to keep the wound dry. ( )
23.请根据提示,用完整的句子回答问题。
(1) What should you do if your wound is long and deep (请据短文内容,用完整的句子回答。)
(2) Do you often get hurt when doing sports What will you do if you get a small wound next time (请根据你的实际情况,用完整的句子回答。)
阅读题。
I’m Emma. Yesterday was my birthday. My parents bought a dragon kite for me. I flew the kite with my sister Tina in the park. We were happy. We went home at 12 o’clock. We were hot and thirsty. We had some ice creams. Mum cooked a big lunch for us. Today is Monday. I don’t feel well in the morning. Mum takes me to see a doctor. “You have got a cold, ” the doctor says. “Have a good rest and drink more water. You’ll feel better soon. ”
24.读完短文,选择正确的答案。
(1) Emma’s birthday was on ______. ( )
A.Saturday B.Sunday C. Monday
(2) Emma and Tina ______ yesterday morning. ( )
A.flew a kite B.drew a dragon C. bought a kite
(3) Emma is ______ this morning. ( )
A.happy B.better C. ill
25.回答问题。
(1) Did Emma eat an ice cream after lunch yesterday
(2) What’s the matter with Emma
根据短文内容,完成下列表格,每空一词。
The CDC (疾控中心) says if you don’t wash your hands, you may pick up viruses (病毒) from many places and get ill. It would be dangerous for you to touch your eyes, nose or mouth. One of the most common (常见的) reasons why people catch a cold is that they rub(擦)their nose or their eyes when there are cold viruses on their hands. And they may spread(传播) the viruses to others. You should wash your hands in the following situation.
●After using the bathroom; After you blow your nose or cough; Before meals; After you play with pets; When your hands are dirty.
●Follow the advice(建议) below and you can wash your hands clean; Use warm water; Wash for more than 15 seconds.
The w 26 to stop the spread of illness Washing hands
Please wash your hands After u 27 the bathroom; After you blow your nose or cough; Before m 28 ; After playing with pets; When your hands are not c 29
The advice on how to w 30 your hands clean Use warn water; Wash for more than 15 seconds
阅读信息,完成表格。
Feeling sick is very bad for people. When children are sick, they can’t go to school and have to stay at home. Parents can’t go to work because they have to take their kids to the hospital and stay with them. After children are healthy again, they have more lessons to learn. Children always feel bad. When adults are ill, they can’t go to work. They often see the doctor or stay in bed. And also, it’s easy for people to get angry and sad when they are sick. If you don’t want to feel bad, you should keep fit every day.
Children Adults(成人)
Feeling sick can’t go to 31 and have to 32 at home can’t go to 33 See the 34 or stay in bed
Feeling after health, always feel bad get 35 and 36 for people
阅读理解。
I got up early this morning and I had noodles and an egg for breakfast at seven o’clock. And then I went to school on foot with my friend Jane. It was cold this morning, but I didn’t wear a coat. My home was a little far away from my school. When I was having an English class in the morning, I didn’t feel very well. After class, my English teacher called my mother. My mother came to school and took me to hospital. The doctor said that I had a bad cold. So the doctor gave me some medicine and asked me to have a good rest. Now I can only stay in bed. I can’t go to school this afternoon. I should take some medicine.
37.根据短文内容,按时间顺序,给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
38.判断下列句子正(T)误(F)。
(1) I walked to school with my friend Jane. ( )
(2) My home was very far away from my school. ( )
(3) I felt bad when I was having an art class. ( )
(4) I can’t go to school this afternoon. ( )
39.根据短文内容,回答下列问题。
(1) What did the doctor give me
(2) What’s wrong with me
(3) Can I go to school this afternoon
阅读理解。
Lin Ming is from Beijing. He went to Xiamen last summer. He went swimming and boating with his parents. On his way home, he broke his leg. He went to see a doctor. The doctor asked him to stay in hospital. He was worried about his lessons. His classmates were nice to him. They took some fruits and milk to see him. Lin Ming showed them the photos of Xiamen on his mobile. They hoped he could go back to school soon.
40.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Lin Ming went to Xiamen last winter. ( )
(2) Lin Ming went swimming and boating with his friends. ( )
(3) Lin Ming broke his arm in Xiamen. ( )
(4) Lin Ming must(必须) stay in hospital. ( )
(5) Lin Ming showed his classmates the photos of Xiamen on his mobile. ( )
回答下列问题。
41.(1) Where does Lin Ming come from
(2) What does the word “doctor” mean in Chinese
Hello, everyone. I’m the Novel Coronavirus. Are you afraid of me I look like a crown. You can’t see me with your eyes because I am so small. I have babies to make my family larger and larger. I can jump from one person to another and make people feel sick.
How can I do this When you sneeze (打喷嚏)or cough (咳嗽) in front of someone, I come out from your body and go into the other person's body. I can stay on your hands for some minutes. When you touch your mouth, nose and eyes with your hands, I can also go into your body. Be careful, we can stay in the air for some minutes, too.
You should stay at home and don’t go to the crowded places, such as supermarket, shops, school…You should wash your hands often and wear a mask when you go out. I hope you can keep away from me and never stay with me.
42.Read and judge. 阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) The passage (短文) is about the Novel Coronavirus. ( )
(2 We can see the Novel Coronavirus with our eyes. ( )
(3) When the Novel Coronavirus comes into our body, we will feel sick. ( )
(4) The word “crowded” means “拥挤的”. ( )
(5) The Novel Coronavirus can stay on our hands for a long time. ( )
(6) We should make friends with the The Novel Coronavirus and stay with it. ( )
43.Read and answer. 阅读短文,回答问题。
How can we keep away from the Novel Coronavirus
To: sam@
From: ellen@
Dear Sam,
I am so glad to be your pen pal. I live in a small village. There aren't many tall buildings in my hometown. There aren't many cars either. But my home is far from my school, so I usually go to school by bus. It is fast and cheap. Susan is my best friend. We are in the same class. I like playing the piano and she likes playing the violin. At school, we have Chinese, maths, English, PE, art, music and science. We both like music best. Miss Smith is our music teacher. We all like her.
Today I am not very happy. Because my dad has a cold and feels very tired. I feel very worried about him. Mum says, “Don't worry. Let's take your father to see a doctor this afternoon.” So we are going to the hospital this afternoon. OK, so much for this email. Please tell me something about you.
Yours,
Ellen
44.读短文判断对(T)错(F)。
(1) There are many cars in Ellen's village. ( )
(2) Sam usually goes to school by bus, it is fast and cheap. ( )
(3) Ellen and Susan both like music best. ( )
(4) Ellen's father has a cold. ( )
(5) Ellen is going to the hospital this afternoon. ( )
45.阅读短文,完成填空,每空一词。
Ellen has a pen pal. His name is Sam. Ellen lives in a small . He usually goes to school by . He likes playing the . Susan is Ellen's best friend. She likes playing the . At school, they have many classes. They like best. Today Ellen is not very happy, because his dad has a cold.
Dear Jim,
It’s sunny today. I am very happy. I am going to visit my grandparents. Because of COVID-19 (2019冠状病毒病), I had to stay at home last two months. I had to wash my hands every day. I had to wear a mask when I went out. I couldn’t go to school. I couldn’t play with my friends, either. I could only learn something online. I was very sad. But we all knew it was good for our health to do these things. Chinese all united together to fight against COVID-19. We have a good result now. I believe everything will be fine soon in China. How about you
Write soon!
Wu Yifan
46.(1) The underlined word “mask” means “________”. ( )
A.口罩 B.帽子 C. 上衣
(2) This passage (短文) is a ________. ( )
A.magazine B.story C. letter
(3) Which sentence is right ( )
A.Wu Yifan had a good time with his friends. B.Wu Yifan learned something on the Internet.
C. Wu Yian was happy when he stayed at home.
47.Jim正身处疫情严重的地区。请你代他给Wu Yifan写一封回信,谈论一下他以前和现在在生活学习等方面的情况。要求不少于5句话。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.It’s cold. / It’s cold today. 2.No, she can’t. 3.Maybe she’s ill. / She’s ill. 4.The hospital. / They are going to the hospital. 5.She feels worried.
【分析】短文大意:今天天气很冷,玛丽感觉不舒服,她妈妈要带她去医院。
1.问句句意:今天的天气怎么样?根据It’s cold today.可知今天天气很冷。故答案为It’s cold. / It’s cold today.
2.问句句意:玛丽起得很早吗?根据Mary feels cold and she can’t get up early.可知她感觉很冷,不能早早起床。故做否定回答,故答案为No, she can’t.
3.问句句意:玛丽怎么啦?根据Mary answers: “I feel cold. Maybe I’m ill.” 可知她生病了。故答案为Maybe she’s ill. / She’s ill.
4.问句句意:玛丽和她的妈妈要去哪里?根据Her mother is worried and says: “Let’s go to the hospital. 可知她们要去医院。故答案为The hospital. / They are going to the hospital.
5.问句句意:玛丽的妈妈感觉如何?根据Her mother is worried and says: “Let’s go to the hospital. 可知她很担心。故答案为She feels worried.
6.1 5 2 3 4
【导语】本文主要介绍作者和萨姆去书店买书回家的路上摔倒了去医院的故事。
【详解】根据“Sam and I went to the bookstore by bike.”可知去书店,第一幅图是书店,排1。
根据“Then at noon, we were hungry, so we went home for lunch.”可知他们饿了,第三幅图是饿了,排2。
根据“I fell off my bike and hurt my foot.”可知是摔倒了。第四幅图是摔倒了,排3。
根据“Sam called my parents and they took me to the hospital.”可知父母带作者去了医院,第五幅图是医院,排4。
根据“The doctor said I should stay in bed for a week.”可知应该卧床休息,第二幅图是医生包扎好,排5。
故答案为15234。
7.Kate 8.has a toothache 9.has a fever and a headache 10.has a cough
【导语】本文讲了几个人的身体情况。
7.根据“Kate goes to the doctor with her mother. She has a bad cold.”,可知凯特得了重感冒,故答案为Kate。
8.根据“Yang Ming has a toothache.”,可知杨明牙疼,故答案为has a toothache。
9.根据“Peter has a fever and a headache.”,可知彼得发烧和头疼,故答案为has a fever and a headache。
10.根据“Lily has a cough.”,可知莉莉咳嗽,故答案为has a cough。
11.Dan boy fourteen have a bad headache and can’t get to sleep at night have a fever go to bed before ten o’clock;take medicine 12.Doing exercise is good for health. Eating more fruit and vegetables is good for health.
【导语】本文是关于丹生病看医生的故事。
11.Name姓名:根据原文“Dan is a middle school student.”可知丹是一名中学生,姓名处填丹Dan,故答案为Dan。
Sex性别:根据原文“He is fourteen years old.”可知丹十四岁了,他是一名男生,性别处填男生boy,故答案为boy。
Age年龄:根据原文“He is fourteen years old.”可知丹十四岁了,年龄处填十四fourteen,故答案为fourteen。
Symptoms症状:根据原文“I have a bad headache and can’t get to sleep at night.”可知丹的症状是头疼得厉害,晚上睡不着觉,故答案为have a bad headache and can’t get to sleep at night。
Results诊断结果:根据原文“You have a fever.”可知诊断结果是丹发烧了,故答案为have a fever。
Advice建议:根据原文“You should go to bed before ten o’clock. Take this medicine.”可知医生的建议是晚上十点前睡觉,吃药,故答案为go to bed before ten o’clock;take medicine。
12.题干要求写两条有助于健康的习惯,答案不唯一。
(1)答案可以是:做运动有助于健康。做运动do exercise,有助于be good for,健康health,动名词作主语,be动词用单数is,do的动名词是doing,故答案为Doing exercise is good for health.
(2)答案可以是:吃更多水果和蔬菜有助于健康。吃eat,更多more,水果和蔬菜fruit and vegetables,有助于be good for,健康health,动名词作主语,be动词用单数is,eat的动名词是eating,故答案为Eating more fruit and vegetables is good for health.
13.1 5 2 3 4 14.F F F T F
【导语】本文讲了作者在暑假第一天做的事情。
13.短文翻译:今天是我暑假的第一天。山姆和我骑自行车去了书店。因为它离我家很近。我们在那里买了一些有趣的书。然后中午,我们饿了,所以我们回家吃午饭。在回家的路上,我们愉快地交谈着。所以我没有看到前面有一块石头。我从自行车上摔了下来,伤了脚。我很难过。萨姆打电话给我父母,他们把我送到了医院。医生说我应该卧床一周。真是遗憾。后天我不能和萨姆一起去游泳。多么糟糕的一天!根据短文翻译可知第一幅图排第一,第二幅图排第五,第三幅图排第二,第四幅图排第三,第五幅图排第四,故答案为15234。
14.(1)句意:我暑假的第一天是星期四。根据“Tuesday, June 29th”,可知暑假的第一天是星期二,故答案为F。
(2)句意:我们骑自行车去书店读一些书。根据“We bought some interesting books there.”,可知买了一些书,故答案为F。
(3)句意:我在那天伤了腿。根据“I fell off my bike and hurt my foot.”,可知伤了脚,故答案为F。
(4)句意:山姆和父母带我去了医院。根据“Sam called my parents and they took me to the hospital.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(5)句意:我6月1日不能和山姆一起游泳。根据“I can’t go swimming with Sam the day after tomorrow.”,可知7月1日不能一起游泳,故答案为F。
15.Ways/ays 16.using/sing 17.meals/eals 18.clean/lean 19.wash/ash
【导语】本文主要介绍洗手可以阻止疾病的传播及怎样洗手。
15.句意:阻止疾病传播的方法。ways方法,故答案为Ways。
16.句意:使用浴室之后。根据“After using the bathroom;”可知是using使用,故答案为using。
17.句意:饭前;根据“Before meals;”可知是meals饭,故答案为meals。
18.句意:当你的手不干净时。根据“When your hands are dirty.”可知是手脏的时候,根据句意及所给字母可知是clean干净的,故答案为clean。
19.句意:洗手的建议。根据“Follow the advice (建议) below and you can wash your hands clean”可知是wash清洗,故答案为wash。
20.5 4 1 2 3 21.T T F F T
【导语】本文介绍了作者的个人经历。
20.根据全文可知面条和鸡蛋排第一,感觉冷排第二,上英语课排第三,看医生排第四,休息排第五,故答案为54123。
21.(1)句意: 我和朋友简步行去学校。根据“And then I went to school on foot with my friend Jane.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:我家离学校有点远。根据“My home was a little far away from my school.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:我上美术课的时候感觉不舒服。根据“When I was having an English class in the morning, I didn’t feel very well.”,可知上英语课时不舒服,故答案为F。
(4)句意:医生没有给我任何药物。根据“So the doctor gave me some medicine and asked me to have a good rest.”,可知医生给了药,故答案为F。
(5)句意:今天下午我不能去上学。根据“I can’t go to school this afternoon.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
22.F T F T 23.We should go to the hospital. No, I don’t.,I will stop the bleeding first. Then I will clean the wound and cover the wound with a band-aid. Finally, I will keep the wound dry.
【导语】本文主要介绍了如何在家处理小伤口。
22.(1)句意:大多数小伤口都很严重。根据“But most small wounds are not serious.”可知大多数的小伤口不严重,故答案为F。
(2)句意:止血是割伤时要做的第一件事。根据“Step 1: Stop the bleeding (流血) .”可知受伤时第一步是止血,故答案为T。
(3)句意:切勿用水清洁伤口,会很痛。根据“Run water over it for five minutes.”可知要用流动的清水洗五分钟,故答案为F。
(4)句意:保持伤口干燥是件好事。根据“Keep the wound dry.”可知要保持伤口干燥,故答案为T。
23.(1)句意:如果你的伤口又长又深,你应该怎么做?根据“If your wound is long and deep, or it keeps bleeding, be careful. You should go to the hospital.”可知当伤口又长又深,我们要去医院,故答案为We should go to the hospital.
(2)句意:你在运动时经常受伤吗?如果下次受了点小伤怎么办?本题答案不唯一。题干第一句是do引导的一般疑问句,用yes或no回答,do问do答。第一问可以回答:不,我没有。No, I don’t.第二问可以回答:我会先止血,然后清洁伤口,贴上创可贴,最后保持伤口干燥。止血stop the bleeding,清洁伤口clean the wound,贴上创可贴cover the wound with a band-aid,保持伤口干燥keep the wound dry。故答案为No, I don’t.;I will stop the bleeding first. Then I will clean the wound and cover the wound with a band-aid. Finally, I will keep the wound dry.
24.B A C 25.No, she didn’t. She has got a cold.
【分析】本文主要介绍了艾玛的生日活动和生病的情况。
24.(1) 句意:艾玛的生日在 。A周六,B周日,C周一。根据文中“Yesterday was my birthday.”和“ Today is Monday.”可知,今天是周一,昨天是星期日,是艾玛的生日,故选B。
(2) 句意:艾玛和缇娜昨天上午 。A放风筝,B画恐龙,C买风筝。根据文中“I flew the kite with my sister Tina in the park.”可知,艾玛和缇娜在公园放风筝,故选A。
(3) 句意:艾玛今天早上 。A高兴,B好多了,C病了。根据文中“I don’t feel well in the morning.”可知,艾玛感觉不舒服,生病了,故选C。
25.(1) 句意:艾玛昨天午饭后吃了一个冰激淋吗?根据文中“We were hot and thirsty. We had some ice creams. Mum cooked a big lunch for us.”可知,午饭前,艾玛和缇娜感觉又饿又渴,吃了冰激凌,故答案为No, she didn’t.
(2) 句意:艾玛怎么了?根据文中“You have got a cold”可知,艾玛感冒了,故答案为She has got a cold.
26.way/ay 27.using/sing 28.meals/eals 29.clean/lean 30.wash/ash
【导语】本文主要介绍了洗手是防止疾病传播的一种方式,并给出了如何洗干净手的建议。
26.句意:防止疾病传播的____。根据“The CDC (疾控中心) says if you don’t wash your hands, you may pick up viruses (病毒) from many places and get ill.”可知如果你不洗手,你可以从许多地方带上病毒让自己生病。因此洗手就是防止疾病传播的一种方式,所以空处应填方式way,故答案为way.
27.句意:在____卫生间之后。根据“After using the bathroom;”可知应该是用完卫生间后,故答案为using。
28.句意:在你擤鼻涕或咳嗽之后;在____之前。根据“After you blow your nose or cough; Before meals;”可知应该在饭前,故答案为meals。
29.句意:与宠物玩耍后;当你的手不____时。根据“After you play with pets; When your hands are dirty.”可知应该是当你的手不干净时,干净的clean,故答案为clean。
30.句意:关于如何____干净你的手的建议。根据“Follow the advice(建议) below and you can wash your hands clean; Use warm water; Wash for more than 15 seconds.”可知是关于如何洗干净你的手的建议,所以空处应填洗wash,故答案为wash。
31.school 32.stay 33.work 34.doctor 35.angry 36.sad
【导语】本文是讲述大人和小孩生病都是很糟糕的事。
31.句意:孩子们感觉身体不适,不能去______。根据原文“When children are sick, they can’t go to school and have to stay at home.”可知当孩子们生病,他们不能去上学必须待在家里。故答案为school。
32.句意:孩子们感觉身体不适,不能去上学必须______在家。根据原文“When children are sick, they can’t go to school and have to stay at home.”可知当孩子们生病,他们不能去上学必须待在家里。故答案为stay。
33.句意:成人感觉身体不适,不能去______。根据原文“When adults are ill, they can’t go to work.”当成人病了,他们不能去工作。故答案为work。
34.句意:成人感觉身体不适,看______或者待在床上。根据原文“They often see the doctor or stay in bed.”可知他们经常看医生或者待在床上。故答案为doctor。
35.句意:成人生病时的感受,他们会变得______和______。根据原文“And also, it’s easy for people to get angry and sad when they are sick.”可知并且,人们生病时很容易生气和悲伤。第一个空为angry,故答案为angry。
36.句意:成人生病时的感受,他们会变得生气和______。根据原文“And also, it’s easy for people to get angry and sad when they are sick.”可知并且,人们生病时很容易生气和悲伤。第二个空为sad,故答案为sad。
37.5 4 1 2 3 38.T F F T 39.The doctor gave you some medicine. You have a cold. No, you can’t.
【导语】本文主要讲述了“我”早上上学路上没有穿外套感冒了去看医生的过程。
37.(1)根据句子“I got up early this morning and I had noodles and an egg for breakfast at seven o’clock.”可知起床后吃早餐,早餐吃的面条和鸡蛋,图3是面条,故图3排第1。
(2)根据句子“ It was cold this morning, but I didn’t wear a coat.”可知早上很冷,没有穿外套,图4是没有穿外套很冷,故图4排第2。
(3)根据句子“When I was having an English class in the morning, I didn’t feel very well.”可知上英语课是我感到不舒服,图5是上英语课,故图5排第3。
(4)根据句子“My mother came to school and took me to hospital. The doctor said that I had a bad cold.”可知妈妈把我带到医院看医生,图2是看医生,故图2排第4。
(5)根据句子“ Now I can only stay in bed.”可知现在我只能待在床上,图1是待在床上,故图1排第5。
故答案为54123。
38.(1)句意: 我和我的朋友简步行去学校。根据句子“And then I went to school on foot with my friend Jane.然后我和我的朋友简步行去上学。”可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意: 我家离学校很远。根据句子“My home was a little far away from my school.我家离学校有点远。”可知题干与短文不符,故答案为F。
(3)句意: 上美术课的时候我感觉很糟糕。根据句子“When I was having an English class in the morning, I didn’t feel very well.当我早上上英语课的时候,我感觉不太好。”可知题干与短文不符,故答案为F。
(4)句意: 今天下午我不能去学校。 根据句子“I can’t go to school this afternoon.今天下午我不能去学校。”可知题干与短文相符,故答案为T。
39.(1)问句句意: 医生给了我什么?根据句子“So the doctor gave me some medicine and asked me to have a good rest.”可知医生给我药让我休息。故答案为The doctor gave you some medicine.
(2)问句句意: 我怎么了?根据句子“The doctor said that I had a bad cold.”可知医生说我感冒了,故答案为You have a cold.
(3) 问句句意:今天下午我能去学校吗?根据句子“I can’t go to school this afternoon.”可知下午不能去学校,故答案为No, you can’t.
40.F F F T T 41.He comes from Beijing. It means “医生”.
【导语】本文主要介绍了去年夏天林明去了厦门玩,回来的路上腿受伤住院了。他的同学都来看望他。
40.(1) 句意:林明去年冬天去了厦门。根据“He went to Xiamen last summer.”可知林明去年夏天去了厦门,而不是冬天。故答案为F。
(2)句意:林明和他的朋友们去游泳和划船。根据“He went swimming and boating with his parents. ”可知林明和他的父母去游泳和划船,而不是和朋友们,故答案为F。
(3) 句意:林明在厦门摔断了胳膊。根据“On his way home, he broke his leg.”可知在回家的路上,他摔断了腿。故答案为F。
(4) 句意:林明必须住院治疗。根据“The doctor asked him to stay in hospital. 医生让他住院。”可知林明必须住院治疗。故答案为T。
(5) 句意:林明用手机给同学们看厦门的照片。根据“Lin Ming showed them the photos of Xiamen on his mobile. ”可知林明用手机给同学们看厦门的照片。故答案为T。
41.(1) 句意:林明来自哪里?根据“Lin Ming is from Beijing.”可知林明来自北京。答语用人称代词he代替林明,come from来自,因为主语he是第三人称单数,所以谓语动词要用第三人称单数comes。故答案为He comes from Beijing.
(2)“doctor”在中文里是什么意思?根据“The doctor asked him to stay in hospital. ”doctor要求他住院,可知doctor是医生。答语用人称代词it代替doctor,mean意思是,因为主语it是第三人称单数,所以谓语动词要用第三人称单数means。故答案为It means “医生”.
42.T F T T F F 43.We should stay at home and don’t go to the crowded places.
【分析】短文主要介绍了新型冠状病毒。
42.(1)句意:短文是关于新型冠状病毒的。根据文中句子Hello, everyone. I’m the Novel Coronavirus. 可知短文介绍了新型冠状病毒,故答案为T。
(2)句意:我们可以用我们的眼睛看见新型冠状病毒。根据文中句子You can’t see me with your eyes because I am so small. 可知我们用眼睛看不见新型冠状病毒,故答案为F。
(3)句意:当新型冠状病毒进入我们的身体时,我们会感到难受。根据文中句子 I can jump from one person to another and make people feel sick.可知当新型冠状病毒进入人身体时,人们会感觉难受,故答案为T。
(4)句意:单词crowded意思是拥挤的。crowded是形容词,意思是拥挤的,故答案为T。
(5)句意:新型冠状病毒可以在我们手上停留很长时间。根据文中句子I can stay on your hands for some minutes.可知新型冠状病毒可以在手上停留一些分钟。故答案为F。
(6)句意:我们应该和新型冠状病毒交朋友,和它在一起。根据文中句子I hope you can keep away from me and never stay with me.可知我们应该远离新型冠状病毒,故答案为F。
43.句意:如何才能远离新型冠状病毒?根据文中句子You should stay at home and don’t go to the crowded places, such as supermarket, shops, school…可知我们应该呆在家里不要去拥挤的地方,故答案为We should stay at home and don’t go to the crowded places.
44.F F T T T 45.village bus piano violin music
【分析】本文介绍了艾伦的村庄,最好的朋友苏珊,学校科目及今天爸爸感冒了。
44.(1)句意:艾伦的村庄有很多汽车。根据There aren't many cars either.,可知艾伦的村庄没有很多汽车,故答案为F。
(2)句意:萨姆通常乘公共汽车上学,既快又便宜。根据But my home is far from my school, so I usually go to school by bus. It is fast and cheap.,可知艾伦通常乘公共汽车上学,故答案为F。
(3)句意:艾伦和苏珊都最喜欢音乐。根据We both like music best.,可知艾伦和苏珊都最喜欢音乐,故答案为T。
(4)句意:艾伦的爸爸感冒了。根据Because my dad has a cold and feels very tired.,可知艾伦的爸爸感冒了,故答案为T。
(5)句意:艾伦今天下午要去医院。根据Let's take your father to see a doctor this afternoon.,可知艾伦今天下午要去医院,故答案为T。
45.(1)句意:艾伦住在一个小______。根据I live in a small village.,可知艾伦住在一个小村庄,故答案为village。
(2)句意:他通常坐______去上学。根据But my home is far from my school, so I usually go to school by bus.,可知他通常坐公共汽车去上学,故答案为bus。
(3)句意:他喜欢弹______。根据I like playing the piano and she likes playing the violin.,可知他喜欢弹钢琴,故答案为piano。
(4)句意:她喜欢拉______。根据I like playing the piano and she likes playing the violin.,可知苏珊喜欢拉小提琴,故答案为violin。
(5)句意:他们最喜欢______。根据We both like music best.,可知他们最喜欢音乐,故答案为music。
46.A C B 47.范文:
Dear Wu Yifan,
I got a letter from you last week. I was very happy. I want to tell you about my life. Two months ago, I went to school every day and I could go to the park. But now, I must stay at home with my family, and I learnt something online too. Because the COVID-19 is very serious in my country. If I want to go outside, I have to wear a mask. I believe it will be fine soon in my country. What do you think
Jim
【分析】本文是书信文体,是吴一凡写给Jim的信件,吴一凡介绍冠状病毒病期间自己的生活和学习情况。
46.(1)句意为:划线单词“mask”的意思是什么。课文原文为 I had to wear a mask when I went out.意为当我外出时我闭上戴上口罩,A为口罩,B为帽子 C为上衣,由于冠状病毒具有极强的传染性,外出必须佩戴口罩,故选A。
(2)句意为:这篇短文是一篇__。根据文章的开头的称呼和结尾的右下方的署名,可知为书信体形式,A为杂志,B为故事,C为书信,故选C。
(3)句意:哪一个句子是正确的。A意为吴一凡和他的朋友玩的愉快,B意为吴一凡在网上学习,C意为当吴一凡呆在家的时候他很开心。根据文中的原句I could only learn something online.可知吴一凡只能在线上学习,故选B。
47.1. 题干解读:该题目要求根据提示帮Jim写一篇回信。注意文章中要写疫情前的生活为一般过去时态,现在的生活情况为一般现在时。
2. 参考词汇与句型:
参考单词:letter 信,delicious美味的,stay待, learnt学习, COVID-192019冠状病毒病,serious严重的
参考句型:Two months ago …;I must … ;I have to … and ...;
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)