Unit 1 Food matters
Period 1 Welcome to the unit & Reading(1)
Ⅰ. 话题拓展阅读。
Ask any American what he or she is doing on the first Sunday in February and the answer is likely to be either hosting or attending a Super Bowl party. Played between the AFC and NFC champions for the title of the National Football League Champion, Super Bowl is the most watched annual television program in the United States.
A Super Bowl party is more than just a 60?minute football game—it is a well?designed production that features half?time performances, fireworks shows and television ads that people discuss for days.①
But most important of all, it is the day to set aside all diets and enjoy foods one would normally avoid or at least not consume at the same time. It should, therefore, come as no surprise that Super Bowl Sunday is one of the biggest food consumption days in the US—second only to Thanksgiving.②
The noshing will start early in the day, long before matches begin and continue long.
As a result, it is estimated that on Sunday, the nation will consume 11.2 million pounds of potato chips, 8.2 million pounds of tortilla chips, 3.8 million pounds of popcorn and 3 million pounds of nuts.③
When the real hunger pangs start to hit, they will seek out comfort foods. Not surprisingly, pizzas top the list. Chicken wings are also very popular. It is estimated that almost 1.3 billion wings will be consumed on Super Bowl Sunday. Other favorites include bacon, hot dogs and burgers.
But the food consumption is not without consequences. Data released indicates that antacid(解酸药) sales increase by 20% on the Monday following the big game. Additionally, over seven million Americans call in sick. It is no wonder that fans have been urging the government to declare Super Bowl Monday a holiday.④
一、 阅读短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
( ) 1. Why does Super Bowl become the most popular television program in the US?
A. It is the longest football game. B. It is hosted by famous film stars.
C. It contains the most wonderful ads. D. It involves various performances.
( ) 2. Which can replace the underlined word “noshing” in Paragraph 4?
A. Playing. B. Eating.
C. Competing. D. Resting.
( ) 3. Which comfort food is consumed the most?
A. Hot dogs. B. Pizzas.
C. Nuts. D. Chicken wings.
( ) 4. What bad result might Super Bowl Sunday lead to?
A. Lots of food is wasted. B. Public disorder is caused.
C. Some people have an upset stomach. D. Many people lose their work.
二、 分析文中加序号句子的结构,在原句上标出基本成分,然后试着在下面横线上写出译文。
1. 译文:_________________________________________________________
2. 译文:_________________________________________________________
3. 译文:_________________________________________________________
4. 译文:_________________________________________________________
Ⅱ. 完形填空。[2024深圳第二实验学校期中]
I'm now the cook and owner of a restaurant. Nothing in my early years led me to __1__ my life would connect to food and cooking deeply. My family did eat together often: we had a __2__ that my grandmother cooked the weekly big meal on weekends, but food was hardly the __3__ of my family's story. After I entered college. I was still __4__ about what I wanted to do. I was “supposed” to __5__ my family, getting a degree in medicine at graduate school or something similar.
When accepting the job assisting cooks after finishing college, I just __6__ to pay my rent. That didn't __7__ any big life plans. However, as I worked longer, the food world showed me amazing __8__.
Too little salt, and a dish is __9__ to be “tasteless”. A bit of lemon juice helps prevent cut apples and peaches from turning brown and __10__ their appealing colors. The lesson that small things matter reminds me to never __11__ tiny stuff in all parts of life.
Also, working with food teaches me to really taste, smell and touch. I learn to observe my __12__, watching ways birds land, the growth of trees along roads … and __13__ wonders in everyday life. __14__, I head down my own path, which is __15__ from going to medical school as my parents did, but gives my life purpose and direction.
( ) 1. A. wonder B. expect C. doubt D. admit
( ) 2. A. suggestion B. pleasure C. tradition D. desire
( ) 3. A. center B. trouble C. witness D. secret
( ) 4. A. sensitive B. passive C. unconcerned D. unclear
( ) 5. A. sponsor B. accompany C. follow D. urge
( ) 6. A. happened B. intended C. managed D. promised
( ) 7. A. inspire B. affect C. replace D. prevent
( ) 8. A. opportunity B. wisdom C. memories D. skills
( ) 9. A. easy B. fit C. true D. sure
( )10. A. preserve B. hide C. restore D. change
( )11. A. worry B. forgive C. justify D. ignore
( )12. A. decisions B. improvements C. surroundings D. differences
( )13. A. keep away B. end up C. suffer from D. come across
( )14. A. Even so B. Above all C. Therefore D. Anyway
( )15. A. free B. absent C. different D. separate
Ⅲ. 语法填空。
In China, there are many places where people prefer spicy food, but no place like Zaozhuang 1. ____________(have) spicy chicken dominating the locals' dining table for hundreds of years.
According to legend, in the late Qing Dynasty in Zaozhuang, Shandong Province, there was a chef named Xu Zihua, 2. ____________ used to work as a royal chef in the palace. He opened a restaurant after 3. ____________(return) to his hometown and created “spicy chicken”. The dish has a spicy flavor, which made diners sweat but hard 4. ____________(resist). There was a saying, “The guests sitting ten miles away can still smell the fragrance of the chicken.”
Zaozhuang spicy chicken is 5. ____________(extreme) bright in color, spicy and fragrant, with traditional and particular workmanship, and strict ingredients. Genuine spicy chicken needs making with Zaozhuang local chicken, peppers and peppercorns. In the dish, the chicken and peppers are of equal 6. ____________(important). They go fifty?fifty, with the whole chicken 7. ____________(bury) in the peppers.
Zaozhuang spicy chicken is 8. ____________ unique local delicacy that carries food 9. ____________(memory) of generations. The custom of eating spicy chicken has been passed down for 300 years. In 2016, Zaozhuang City was named “Hometown of Spicy Chicken in China” and its spicy chicken cooking skills were selected into the 10. ____________(five) batch of representative projects of Shandong provincial intangible cultural heritage in 2021.
Period 2 Language focus on Reading(2)
Ⅰ. 阅读理解。
A[2024南阳期末]
“Well, I made it,” says Chris Green with a smile.
Recently there have been news reports and television shows reporting on the quality of school lunches. According to federal(联邦的) guidelines, French fries count as a serving of vegetables. Many parents and others are upset that a salty, deep?fried food is replacing healthier options like carrot sticks. As a result, the potato—what French fries are made of—has been getting a bad rap.
“The problem is not the potato,” insists Chris. “Potatoes are very healthy. But any food, even carrots or lettuce(生菜), will be less healthy if it's cooked in grease(油脂).”
Two months ago, Chris decided to eat nothing but potatoes for 60 days. As a high school science teacher and son of a potato farmer, he wanted to do something to draw attention to potatoes as a healthy food and a good choice as part of anyone's regular meals.
“It's been an interesting experience,” Chris says. “For a while, I wasn't sure I would make it. I was pretty tired of eating potatoes after a few weeks.”
But for Chris there were some benefits that he hadn't expected. He's lost 15 pounds and he feels better than he has in years. “I have so much more energy,” he says. “I've been running and playing on a local basketball team, and I feel like I'm playing as well as I did when I was in high school.”
And Chris has got a lot of attention, much more than he expected. “It's been fantastic. Thousands of people have read my blog. I've been sharing recipes and talking about the experience. Every day I get to tell people what a great idea it is to eat potatoes.”
Chris is glad to be back to a normal diet, but he still eats potatoes at least 5 or 6 times a week. “Everyone should!” he says with a smile. “Potatoes are healthy and taste great!”
( ) 1. What situation do potatoes face?
A. They get more and more popular.
B. They become good for people's health.
C. They receive little attention.
D. They obtain an unfair judgement.
( ) 2. Why did Chris decide to eat potatoes only?
A. Because potatoes were cheap.
B. Because he loved potatoes very much.
C. Because he wanted to prove that potatoes were healthy.
D. Because he felt like drawing attention to himself.
( ) 3. After eating potatoes for a few weeks, how did Chris feel?
A. He became less fit.
B. He was sick of eating potatoes.
C. He felt like giving up his plan.
D. He felt that he had put on some weight.
( ) 4. Which of the following can best describe Chris?
A. Intelligent and selfless. B. Humorous and cooperative.
C. Courageous and adventurous. D. Determined and persistent.
B[2025安徽期初]
The Earth's population is expected to reach 9.7 billion by 2050. Experts estimate food production will have to increase by 70 percent to keep pace with that growth. Previous methods of agriculture will soon no longer be an option. According to a 2018 study, we have to turn away from meat and dairy products.
U.S. customers have proved themselves willing to test the waters. Americans spent $1.4 billion on plant?based meat in 2021, representing a market share of 2.7 percent of all meat sales. The plant?based food companies claim their burgers use less land and water and produce less greenhouse gases. But, consider the possibility that we left our most promising resource behind in the ocean. Will you swap meat for seaweed?
“I think seaweed needs branding(品牌创建),” says Mark Kulsdom, co?founder of the memorably?named Dutch Weed Burger. As Kulsdom explained Dutch Weed Burgers are vegetarian but for meat eaters. A decade after launching their first product, he and his partners now sell about a quarter of a million burgers each year.
Ultimately, Kulsdom is striving for a culture change. “I believe we need to raise interest sometimes by using a bit of an unorthodox(非正统的) approach to things,” he adds. “When people get what they already know, it's not that interesting. When their curiosity is awakened, that's when new things and ideas can enter their minds.”
In 2008, researchers discovered 14,000?year?old seaweed fragments(碎片) in southern Chile that had been pressed into cakes and clearly been cooked. As they wrote in Science, all seaweed recovered at the site are excellent sources of iodine, iron, zinc, protein, hormones and a wide range of elements. Though Mark Kulsdom's Dutch Weed Burger sounds futuristic, one could argue that they're revisiting one of the oldest stories we know.
( ) 5. How are plant?based burgers according to the companies?
A. They are healthy.
B. They are nutritious.
C. They are delicious.
D. They are environmentally friendly.
( ) 6. What does the underlined word “striving” in Paragraph 4 probably mean?
A. Leaving. B. Struggling.
C. Preparing. D. Waiting.
( ) 7. What can we learn from the last paragraph?
A. Chile is rich in seaweed.
B. Seaweed was the major food source in Chile.
C. People have long been using seaweed as food.
D. Mark Kulsdom's Dutch Weed Burger is too futuristic.
( ) 8. Where is the text most likely from?
A. A newspaper. B. A science fiction.
C. A travel guide. D. A textbook.
Ⅱ. 连句成文:逐句翻译下列句子,然后增加适当的过渡词语,把它们连成一篇小短文。
1. 每当我感到孤独的时候,我有一个秘方屡试不爽,这个完美组合总是足以让我振奋起来。(a secret recipe; lift one's spirits)
2. 有时只是闻到气味就有这种效果,更不用说那美妙的奶油的味道了,这种味道就像一台时光机,能立刻把我带回阳光灿烂的童年。(do the trick; not to mention)
3. 许多人都体会到了“治愈系食物”的独特力量,这种食物因人而异,取决于我们自己的独特经历,这些经历塑造了我们的生活。(vary from person to person; depending on)
4. 治愈系食物让我们有幸福感和归属感,这对于那些离开祖国的人来说尤为重要。
(sense of belonging; move away from)
5. 的确,治愈系食物尝起来美味,并且通过与我们的快乐记忆建立情感纽带,总能让我们感觉良好。(it's true that; build an emotional bond with)
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Period 3 Grammar and usage
Ⅰ. 阅读理解。
A[2024淮安楚州中学期中]
Madrid's Incredible Museums
CaixaForum
CaixaForum is a museum and cultural center that occupies an old power plant. From the outside the building appears to be floating, and there's a vertical(垂直的) garden with 15,000 plant species growing on the side of one wall. Inside are four floors of paintings, photos, and multimedia exhibitions, as well as workshops and a theater?auditorium. Even if you don't enter any exhibitions, it's worth stopping by to admire the building's striking outer and inner architecture.
Hours: 10:00 a.m. to 8:00 p.m. daily
Free admission: May 15, 18, and November 9
Museo Sorolla
This small art gallery is dedicated to the Impressionist painter Joaquín Sorolla(18631923). The gallery is in his former home and studio, and they've preserved the original atmosphere well so you get a feel for what it was like when he was living and working there.
Hours: Tuesday to Saturday from 9:30 a.m. to 8:00 p.m.
Sundays and holidays from 10:00 a.m. to 3:00 p.m., closed Mondays
Free admission: Saturdays after 2:00 p.m. and Sundays
Museo del Romanticismo
This small museum focuses on the history and daily life of the Romantic period. The museum recreates the Romantic atmosphere in its room displays with furniture, carpets, jewelry, paintings, and other antiques of the time period.
Hours: Tuesday to Saturday from 9:30 a.m. to 6:30 p.m.
Sundays and holidays from 10:00 a.m. to 3:00 p.m., closed Mondays
Free admission: Saturdays after 2:00 p.m. and Sundays
Museo Thyssen?Bornemisza
The Thyssen Museum began as the Thyssen family's private collection of seven centuries of European paintings, regarded as one of the most important collections of the last century. In 1992, it was converted into a public museum. It has a great variety of artists, styles, and time periods.
Hours: Mondays from 12:00 p.m. to 4:00 p.m.
Tuesday to Sunday from 10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Free admission: Mondays from 12:00 p.m. to 4:00 p.m.
( ) 1. What is special about CaixaForum?
A. Its room displays.
B. Its historic exhibits.
C. Its striking structure.
D. Its original atmosphere.
( ) 2. When can we visit Museo Sorolla for free?
A. 9:30 a.m. Sunday. B. 2:30 p.m. Saturday.
C. 6:00 p.m. Tuesday. D. 10:00 a.m. Monday.
( ) 3. What can be seen in both Museo Thyssen?Bornemisza and Museo del Romanticismo?
A. Paintings. B. Carpets.
C. Jewelry. D. Furniture.
B[2024常州溧阳期末]
Li Dan works as a teacher at East China Jiaotong University in Jiangxi Province. During her spare time, she recreates ancient Chinese delicacies that have been all but lost to history.
Li began working on the project in August 2020, and so far the many traditional dishes she has created include more than 60 from Dream of the Red Mansions, one of China's four greatest classic novels. To recreate the dishes, she has had to refer to books on traditional recipes, agriculture and even traditional Chinese medicine to learn and adopt traditional techniques.
“I've liked the novel since I was a kid because I was always impressed by the food described in it. Its illustration of the dishes vividly shows the elegance of life in that era, so I have been trying to revive them,” said Li. “I make these delicacies in the hope that more people will read the novel.”
Li says that one of the biggest challenges is recreating dishes that require highly seasonal ingredients. If all of her trial dishes fail during the short season, she needs to wait one year to try again. The most difficult dishes she has ever attempted are chicken skin soup with pickled bamboo shoots, and dried eggplant. It took her more than two weeks to finish each of the dishes.
“Clothing, jewelry and buildings can all be well looked after, whereas food can seldom be conserved in museums. For food, modern people have only ancient accounts to refer to,” she said.
Food is one of many highlights in traditional Chinese culture. As Chinese culture is increasingly accepted by the younger generations, many online influencers like Li have posted videos of themselves recreating ancient Chinese food. Professional chefs have also been bringing cuisines recorded in ancient books back to life, carrying forward traditional techniques. Through their efforts, the culture and folk customs behind the plate are also being brought back.
( ) 4. Why did Li recreate the dishes from Dream of the Red Mansions?
A. To gain more followers online.
B. To attract more people to the book.
C. To carry forward traditional techniques.
D. To make the dish?making process simple.
( ) 5. What brings Li challenges when she recreates traditional dishes?
A. Her lack of experience in cooking.
B. Her busy teaching job at university.
C. The high costs of some ingredients.
D. The short supply time of some ingredients.
( ) 6. What do we know about the dishes recreated by Li?
A. They can be kept in museums.
B. There are videos about them online.
C. Professional chefs speak highly of them.
D. They are from China's four classic novels.
( ) 7. What is the best title for the text?
A. New Life of Traditional Chinese Dishes
B. A Hobby Turned into a Second Career
C. Media Influence on Traditional Chinese Culture
D. Traditional Chinese Food Shines on the World Stage
Ⅱ. 语法填空。
The Mid Autumn Festival is one of the 1. ____________(important) festivals in China. It is an evening celebration when families gather together 2. ____________(merry) to light lanterns, eat mooncakes and appreciate the round moon. 3. ____________ that special night, the moon is the roundest and brightest thing in the sky. The full moon is a symbol for family reunion, 4. ____________ is the reason why that day is also known as the Festival of Reunion.
The Mid Autumn Festival celebrations date back to more than 2,000 years ago. In the Tang Dynasty, people began to enjoy 5. ____________ admire the full moon as a custom. In the Southern Song Dynasty, however, people sent round mooncakes to their relatives as gifts in expression of 6. ____________(they) best wishes for family reunion. After it turned dark, they looked up at the full silver moon or went sightseeing by lakes 7. ____________(celebrate) the festival. Since the Ming and Qing dynasties, the custom of Mid Autumn Festival celebration 8. ____________(become) even more popular. Together with the celebration appeared some special 9. ____________(custom) in different parts of the country, such as 10. ____________(burn) incense(香), planting Mid Autumn trees, lighting lanterns on towers and fire dragon dances, etc.
Period 4 Integrated skills
Ⅰ. 单句语境填词,注意词的词性和词形。
1. The smell is very familiar to everyone who lives near a ____________(面包店).
2. Would you like milk or ____________(奶油) in your coffee?
3. Pasta's basic ingredients are ____________(面粉) and water, sometimes with the addition of eggs or oil.
4. There are some traditional farmers left who still make ____________(奶酪)in the old?fashioned way.
5. According to the doctor's advice, the old lady decided to live in the place where the climate is ____________(温和的).
6. The Eagles went home, angry and b__________ because they did not win the tournament.
7. B__________ a cake and use frosting to write “Happy Birthday” on it.
8. There are two v__________ of the game, a long one and a short one.
9. The e__________ need special care in winter, as they are sensitive to the sudden change of weather.
10. She had never been greatly concerned about her a__________.
Ⅱ. 阅读理解。
America has long been crazy about weight loss. New diets continue to come up; diet and exercise apps are on the rise. It's no wonder more people are on diets now than were a decade ago and 4 out of 10 Americans consider themselves to be overweight.
While healthy eating and exercises are important to the length and quality of life, too many people think of weight?loss pills as a shorter path to removing extra pounds instead of as a sometimes?useful tool for the individuals they've been approved for. There are actually many dangers connected with weight?loss pills and it is not recommended that they be taken without seeking advice from the doctor.
For the right person, weight?loss pills can be a helpful tool in weight management, but they are usually only suggested for people with extreme fatness and after other weight?loss treatments such as diets and exercises have been put into one's lifestyle first.
While there is no shortage in the number of weight?loss pills on the market, only six drugs are currently approved by the US Food and Drug Administration(FDA) for long?term use. All but one of these drugs work to either control hunger or to help one feel full after meals. Such FDA?approved drugs are intended to be used by people struggling with significant extra weight and not by anyone looking to drop a few pounds by chance.
For everyone else, a healthy diet and exercise is usually all that is recommended. It is accepted that we do need to pay much more attention to preventing weight problems early in life through healthy diets and regular physical activities, rather than waiting to respond to developed fatness and illnesses. That's especially true when considering some risks of weight?loss drugs. They are recommended when the benefit of taking them to reduce weight is greater than the risk of side effects or other consequences of these medicines.
These medicines are best used with a complete diet and lifestyle program that can improve results, and when there is a doctor reviewing developing side effects to make adjustments to reduce risk.
( ) 1. What is people's wrong idea about weight?loss pills?
A. They work faster than diets and exercises.
B. They probably do harm to people's health.
C. They are taken under a doctor's guidance.
D. They are unable to satisfy everyone's needs.
( ) 2. What is TRUE about weight?loss pills on the market?
A. Most pills meet the needs of overweight people.
B. The market is flooded with FDA?approved pills.
C. None of these drugs work by controlling hunger.
D. People should keep a sharp eye on their choices.
( ) 3. How should people take care of weight problems?
A. Measures should be taken before the problems get worse.
B. Pills will do the trick if they win the favor of most people.
C. A healthy diet and exercise can solve any weight problem.
D. Medicines are recommended when they keep people slim.
( ) 4. What could be the best title for the text?
A. Eager to Lose Weight? B. FDA Drugs for Sale
C. Weight?Loss Pills for All? D. Efforts to Fight Fatness
Ⅲ. 七选五。[2024淮安楚州中学期中]
There are many customary differences between the West and the East, of which are some of China's eating habits, which many Westerners would find quite hard to understand. __1__.
Not eating food dropped on a table
I've seen the disgust(反感) in people's faces here when I've dropped food on the table only to then pick it up and eat it. __2__. Our thought is, “A tabletop has had nothing but food on it. No one walks on it, sits on it or throws garbage on it. Why is it considered so dirty?” We don't get it.
__3__
Westerners don't want their food near the floor. Dust, germs, etc. are far more likely to get into the rice. I've been in several restaurants and nearly everyone I've seen puts their rice cookers on the floor.
Eating dessert before a meal
Every Western child's dream would be to live in China for the purpose that he/she could eat the dessert before they eat their main meal. I'm not sure about this Western tradition of eating dessert last. In China, it doesn't matter. __4__. Westerners would find that very strange.
Drinking hot water with your meal
Often, it has been my experience that many Chinese will not have a drink(water, tea, etc.) with a meal. But, when they do, it is usually hot water. __5__. However, we Westerners like cold water or cold drinks.
A. Putting rice cookers on the floor
B. The following are just some of them
C. Having noodles or rice every day
D. Americans do eat a lot of hamburgers
E. You can have ice cream before your meal
F. I've often heard that hot water is better for digestion than cold water
G. In the West, we clean our tabletops quite well
1.___________2.___________3.___________4.___________5.___________
Ⅳ. 应用文写作。[2024盐城中学月考]
假定你是李华,你的英国朋友Peter说喜欢中国的美食,尤其想品尝中国的火锅,请你给他写一封回信介绍一下中国的火锅这一传统饮食。内容包括:
1. 深受欢迎;
2. 如何制作;
3. 发出邀请。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式作答。
Dear Peter,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
Period 5 Extended reading(1)
Ⅰ. 话题拓展阅读。
For travelling foodies, local cuisine is as important as the destination itself when planning a trip.① CNN readers had voted for the top 10 destinations for food lovers.
1. Taiwan, China: 8,242 votes
The island's food is a mix of the cuisine of the Min Nan(闽南), Teochew(潮州) along with Japanese cooking.
There are around 20 streets for snacking in Taipei. And then there's Tainan, Taiwan's oldest city, which is often referred to as its food capital.
Every time you think you've found the best stinky tofu(臭豆腐) or beef noodle, there's always another Taiwanese food shop that surpasses it.②
2. Philippines: 1,528 votes
Filipino food isn't as well known as the other cuisines on this list, but the country has some delicious dishes of its own.③
Adobo, for instance, is a dish cooked in every household in the Philippines. It's Mexican in origin, but Filipinos cook it with some special sauce.
Lechon, meanwhile, is the Philippines' most popular party guest. An entire pig is roasted over coals, ending with the crisp(脆的), golden?brown skin.
3. Italy: 810 votes
Italian food has attracted food lovers around the world for centuries, with its famous pizza, pasta and tomato sauce.④
Whether you visit Sicily to taste arancini(a kind of rice ball), make a special trip to Naples to sample the world's best pizza or take a train to Modena to taste the world's finest Parmigiano?Reggiano(帕马森干酪), no corner of Italy will leave your stomach disappointed.
4. Thailand: 470 votes
With influences from China, Malaysia, Indonesia, Myanmar and a royal culinary tradition, Thai cuisine is one of the best in the world.
The combination of so many herbs and spices in each dish produces complex flavours. Everyone's familiar with dishes like green curry and pad Thai(泰式炒面).
5. Japan: 443 votes 6. Malaysia: 265 votes
7. Hong Kong, China: 236 votes 8. India: 205 votes
9. Greece: 167 votes 10. Vietnam: 162 votes
一、 阅读短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
( ) 1. In which of the following places can people taste the world's finest Parmigiano?Reggiano?
A. Sicily. B. Modena. C. Naples. D. Mexico.
( ) 2. What does the underlined word “it” in Paragraph 4 refer to?
A. Japanese cooking.
B. A mix of the cuisine of the Min Nan and Teochew.
C. The oldest city in Taiwan—Tainan.
D. The best stinky tofu or beef noodle.
( ) 3. Which of the following was originally from Mexico?
A. Stinky tofu. B. Adobo. C. Beef noodle. D. Arancini.
( ) 4. Which of the following statements about green curry and pad Thai is TRUE?
A. They have been cooked by Filipinos with some special sauce.
B. They are a mix of the cuisine of the Min Nan and Teochew cooking.
C. They have complex flavours because of the combination of so many herbs and spices.
D. They are roasted over coals, ending with the crisp, golden?brown skin.
二、 分析文中加序号句子的结构,在原句上标出基本成分,然后试着在下面横线上写出译文。
1. 译文:_________________________________________________________
2. 译文:_________________________________________________________
3. 译文:_________________________________________________________
4. 译文:_________________________________________________________
Ⅱ. 七选五。[2024安徽A10联盟阶段练习]
It's been said that good cooking is an art form. __1__ It's a way to teach kids vital skills, such as critical thinking, creativity and collaboration. It invites kids to make connections to the broader world by asking, “Where does our food come from?” and “What is the history of this recipe?” And it allows them to apply what they are learning in school in a new context.
Cooking brings science concepts to life. __2__ It also tests the math skills of young chefs. Measuring ingredients are frequent tasks in cooking or baking.
__3__ When Helen, 11, took her cake out of the oven, she was disappointed to find that it was flat as a board. I told her about how, as a preteen, I accidentally made cookies with garlic powder instead of powdered ginger. Then we worked together to figure out what had gone wrong with her cake.
__4__ It encourages kids to work with others. It also encourages them to be open to foods they otherwise might not have tried. Jad, 11, had never eaten quinoa(藜麦) before testing a recipe for quinoa with herbs. His parents reported that he was so excited about this new ingredient that he cooked it for his family the next night.
Of course, the best part of cooking with kids isn't just above. __5__ This year, Olive and I have already done a lot of holiday baking, including our favorite chocolate?chip cookies. We both felt excited despite the mess that accompanied that experience.
A. The truth is that it's much more than that.
B. It's the memories you make together in the kitchen.
C. Beyond the practical skills, cooking builds character.
D. It is a valuable life skill that teaches children about patience.
E. Cooking encourages your child's interest and excitement in healthy foods.
F. It is a perfect opportunity for them to learn that oil and water don't usually mix.
G. Recipe failures matter as much as the successes, as they help kids develop resilience(适应力).
1.___________2.___________3.___________4.___________5.___________
Ⅲ. 语法填空。[2024南通海安实验中学月考]
An exhibition featuring “Jiaodong flower bobo” was held at Yantai Culture Center to greet the 1. ____________(approach) Spring Festival.
Made of wheat, bobo can assume various forms of animals and figures, 2. ____________(decorate) with red jujubes(枣) and colorful flowers. Eatable and entertaining, this kind of bobo looks like a delicate handicraft, showing the food culture and artistic pursuit of the local people.
It's hard to know when Jiaodong flower bobo first appeared. In ancient times it 3. ____________(use) as offerings. It still enjoys great 4. ____________(popular) in the rural areas of Weihai, Yantai and Qingdao, where people steam bobo to celebrate special occasions like the Spring Festival, weddings and birthdays, as the word for “steam” 5. ____________(pronounce) “zheng” in Chinese, indicating life's fortune will rise.
The exhibition was designed to showcase the city's protection of the craftsmanship of Jiaodong flower bobo, 6. ____________ was included in the Shandong provincial government's intangible cultural heritage list in 2009.
The exhibition gathered 100 works by 20 inheritors(传承人) of the Jiaodong flower bobo modeling craft from Qixia, Laizhou, Zhaoyuan and Longkou. These inheritors were also invited 7. ____________(introduce) the art of making Jiaodong flower bobo. One of them, Jia Yuping from Qixia, said it was 8. ____________ honor to preserve and promote the heritage and that she was 9. ____________(optimism) about its future.
“We wish to introduce 10. ____________ our citizens the folk customs of celebrating Chinese Lunar New Year through the exhibition,” said an organizer.
Period 6 Extended reading(2) & Project
Ⅰ. 阅读理解。
A
Kenya has been at the forefront(前沿) of the global war on plastic since the government banned single?use plastics in protected areas in June 2020. Unfortunately, the preventive measures have barely received attention. Hundreds of tons of industrial and consumer polymer waste continue to get dumped into landfills daily. However, if_29?year?old_Nzambi_Matee_has_her_way,_the_unsightly_plastic_heaps(堆)_will_soon_be_transformed_into_colorful_bricks.
The materials engineer's seeking to find a practical solution to control plastic pollution began in 2017. She quit her job and set up a small lab in her mother's backyard. It took her nine months to produce the first brick and even longer to convince a partner to help build the machinery to make them. But the determined eco?entrepreneur was confident in her idea and did not give up.
She says, “I wanted to use my education to handle plastic waste pollution. But I was very clear that the solution had to be practical, sustainable, and affordable. The best way to do this was by channeling the waste into the construction space and finding the most efficient and affordable material to build homes.” Her company produces over 1,500 bricks a day. The pavers are made using a mix of plastic products that cannot be reprocessed or recycled.
The collected plastic is mixed with sand heated at very high temperatures, and compressed(压缩) into bricks that vary in color and thickness. The resulting product is stronger, lighter, and about 30 percent cheaper than concrete bricks. More importantly, it helps repurpose the lowest quality of plastic. “There is that waste they cannot process anymore; they cannot recycle. That is what we get,” Matee says.
Matee is not nearly done. Her dream is to reduce the mountain of trash to just a hill by increasing production and expanding her offerings. She says, “The more we recycle the plastic, the more we produce affordable housing, the more we create employment for the youth.”
( ) 1. What does the underlined sentence in Paragraph 1 imply?
A. Plastic waste hasn't attracted enough attention.
B. Matee's idea has been widely accepted.
C. Colorful bricks are in huge demand.
D. Matee's method can be effective if adopted.
( ) 2. Which of the following can best describe Nzambi Matee?
A. Generous and ambitious. B. Confident and grateful.
C. Creative and determined. D. Optimistic and modest.
( ) 3. What is Nzambi Matee's final purpose in using a mix of plastic products?
A. To tackle plastic pollution.
B. To support the government.
C. To create job opportunities.
D. To build cheaper houses.
( ) 4. Which of the following is the best title for the text?
A. Kenya: Pioneer in Banning Plastic Single?Use Plastics
B. Nzambi Matee: Innovator in Solving Plastic Waste
C. Mix of Plastic Products: A New Construction Material
D. Plastic Recycling: A Creative Solution to Pollution
B[2024盐城亭湖高级中学期末]
Comfort food makes a person feel good. Food high in sugar or fat tends to improve moods by stimulating the brain's reward system. So it makes sense that many of us may turn to food for comfort in times of stress. There's some fascinating research that examines food as a source of comfort. However, the most interesting thing about this research may be that foods are far less comforting than we tend to believe they are.
Traci Mann, a professor of psychology, and colleagues conducted a series of studies with college students. The researchers examined how much comfort foods actually improve moods. They provided students with one of the three foods that they had indicated were their top, personal comfort foods. After producing a negative mood by having them watch movie clips designed to increase their sadness, anger and anxiety, the researchers offered the students their comfort food.
They had to assess(评估) how they felt before and after they were supposedly comforted by ice cream, pizza or whatever they had indicated they typically ate to feel better. All of the students completed the study on two separate occasions: once when they were able to eat their comfort food and once when they were able to eat another food they liked, but they wouldn't call it a comfort food. The researchers found that comfort food did improve students' moods—but only by a little bit and not more than the other food they liked.
In another study, comfort food was compared to no food at all, and students' moods seemed to improve even when they didn't eat anything—most likely just due to the passage of time.
The take?home message from the studies? While the comfort food may make the person feel better for the time being, it does little to address emotional problems. Of course, everyone can indulge(纵情) in comfort food from time to time, but overall, aim for these instances to be the exception rather than the rule.
( ) 5. Which aspect of comfort food do Traci Mann's studies focus on?
A. The means by which it affects moods.
B. Its role in reducing negativity.
C. The extent to which it lifts moods.
D. Its impact on physical health.
( ) 6. How were the studies carried out?
A. By comparison. B. By observation.
C. By analysis. D. By collecting data.
( ) 7. What does the author intend to do in the last paragraph?
A. To explain a rule. B. To introduce a concept.
C. To present a fact. D. To make a suggestion.
( ) 8. What is a suitable title for the text?
A. Feeling Negative? Try Comfort Food
B. Comfort Food May Not Do Wonders
C. The Science Behind Comfort Food
D. Comfort Food Tends to Be Unhealthy
Ⅱ. 七选五。[2024广州期末]
Food is not just something that supports life, but tells us stories about who we are, what we value, and how we establish relationships. __1__
Food and cultural identity are closely tied. The preparation and presentation of the traditional Japanese dishes like sushi are considered an art form. __2__ Similarly, the use of spices in Indian cuisine reflects the country's rich agricultural heritage and diverse regional flavors. Through food, individuals not only nourish their bodies but also nurture a deep connection to their cultural roots, cultivating a sense of identity and belonging.
__3__ A typical Italian child can name twenty?two different kinds of pasta, while a child in Canada might know three to four different kinds. But it's not just the vocabulary that matters. __4__ When people are asked what comes to mind when thinking of fried eggs, the French say “breakfast” while Americans say “cholesterol(胆固醇)”. The French prize the dining experience whereas Americans lay an emphasis on what is entering the bloodstream.
Food consumed by one person alone is not a social food. However, when consumed by a group of people together or eaten in a religious ceremony, it brings people together socially. In human society, food is a means for people to establish relationships between one another. __5__ For instance, in the Spring Festival in China, people eat dumplings to express the relationship between themselves and God.
In an increasingly interconnected world shaped by globalization, food not only helps preserve our culture but bridges cultural gaps, promoting understanding and appreciation across borders.
A. It offers us different perspectives to know about our culture.
B. Tradition is a word frequently referred to in their dictionary.
C. This bond can exist among individuals and religious groups.
D. A culture's food vocabulary is also a window into its values.
E. They mirror people's culturally rooted respect for artistic value.
F. It enables people to make friends with each other while dining.
G. It is also the attitudes that are transmitted through language about food.
1.___________2.___________3.___________4.___________5.___________
Ⅲ. 语法填空。
iFlytek, China's artificial(人工的) intelligence pioneer, will soon launch its grand model of cognition(认知) to the public, the company's chairman said on Wednesday.
Liu Qingfeng, also iFlytek 1. ____________(found), said that Spark Desk would come into the market starting on May 6. The model has been widely promoted 2. ____________ a Chinese?language replacement of ChatGPT since it was used by target users for testing on April 20.
He revealed the arrangement when 3. ____________(deliver) a special speech at the opening ceremony of the Second China Science and Technology Innovation Achievement Transformation Fair, 4. ____________ kicked off on Wednesday in Hefei, Anhui. Liu said the engineers of the project 5. ____________(start) their work as early as December 15, 2022.
“The company's open platform(平台) so far 6. ____________(serve) over 4 million developers, using iFlytek's technology for their own research and development 7. ____________ providing a strong database for the new product,” Liu said. While Liu's Wednesday speech was titled “A single spark(火花) can start 8. ____________ enormous fire”, he talked very little about Spark Desk. “As the owner of the State Key Laboratory of Cognitive Intelligence, the company was confident in its ability 9. ____________(achieve) breakthroughs in transformer technology,” Liu said 10. ____________(enthusiastic) at the end of the meeting.
Unit 1 Food matters
Period 1 Welcome to the unit & Reading(1)
Ⅰ. 【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了不仅一年一度的美国超级橄榄球杯大赛是全美收视率最高的电视节目,“超级碗星期天”也是美国单日食品消费量最高的节日之一。
一、 1—4 DBBC
1. D 细节理解题。根据第二段中“it is a well?designed production that features half?time performances, fireworks shows and television ads that people discuss for days”可知,比赛期间有各种各样的表演。因此,超级橄榄球杯大赛成为全美收视率最高的电视节目。
2. B 词义猜测题。画线词所在段的上下段均介绍在超级橄榄球杯大赛期间食品的消费情况,由此可知,此处应承上启下,也与吃有关。
3. B 细节理解题。根据第六段中“When the real hunger pangs start to hit, they will seek out comfort foods. Not surprisingly, pizzas top the list.”可知,比萨消费量最高,排在首位。
4. C 推理判断题。根据最后一段中“Data released indicates that antacid sales increase by 20%on the Monday following the big game.Additionally, over seven million Americans call in sick.”可知,人们会因为那段时间毫无顾忌地大吃大喝而导致肠胃不舒适。
二、 1. 分析:本句为并列复合句。此句用破折号连接两个并列的表述,强调超级碗派对不仅仅是一场足球比赛,还是精心设计的活动。其中“that features half?time performances, fireworks shows and television ads that people discuss for days”为定语从句,修饰 production,而在这个定语从句中又嵌套了一个“that people discuss for days”的定语从句,修饰 television ads。
译文:超级碗派对不仅仅是一场60分钟的足球比赛——它是一场精心设计的活动,以中场表演、烟花秀以及人们会讨论好几天的电视广告为特色。
2. 分析:本句为主从复合句。该句中包含了一个同位语从句 “that Super Bowl Sunday is one of the biggest food consumption days in the US”,用来解释说明前面的名词surprise。在这个同位语从句中, Super Bowl Sunday是主语, is是系动词, one of the biggest food consumption days in the US是表语。 second only to Thanksgiving是一个插入语,用来进一步说明Super Bowl Sunday在美国食品消费日中的排名,仅次于感恩节。
译文:因此,超级碗星期天是美国最大的食品消费日之一——仅次于感恩节,这一点也就不足为奇了。
3. 分析:本句为主从复合句。it是形式主语,真正的主语是that引导的从句内容。
译文:因此,据估计,在周日,这个国家将消耗1 120万磅薯片、820万磅玉米片、380万磅爆米花和300万磅坚果。
4. 分析:本句为主从复合句。“It is no wonder that …”是固定句型,It是形式主语,that引导的从句是真正的主语。have been urging是从句谓语动词,为现在完成进行时,表示从过去某一时间开始一直持续到现在并且还在进行的动作;the government是宾语,to declare Super Bowl Monday a holiday是宾语补足语。
译文:难怪粉丝们一直敦促政府宣布超级碗后的周一为假日。
Ⅱ. 1—5 BCADC 6—10 BABDA 11—15 DCDBC
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了食物和烹饪的智慧对作者的影响。
1. wonder想知道;expect预料;doubt怀疑;admit承认。根据下文“I was ‘supposed’ to __5__ my family, getting a degree in medicine at graduate school or something similar.”可知,作者从没预料到会与食物和烹饪结缘。
2. suggestion建议;pleasure乐事;tradition传统;desire欲望。根据下文“that my grandmother cooked the weekly big meal on weekends”可知,祖母在周末已习惯性地做每周的大餐,所以这已经成为作者家里的传统。
3. center中心;trouble麻烦;witness目击者;secret秘密。根据上文but的转折和下文“I was ‘supposed’ to __5__ my family, getting a degree in medicine at graduate school or something similar.”可知,祖母会在周末做大餐,但食物不是作者家故事的中心。
4. sensitive敏感的;passive被动的;unconcerned不关心的;unclear不清楚的,不确定的。根据下文“I was ‘supposed’ to __5__ my family, getting a degree in medicine at graduate school or something similar.”可知,家人希望作者从医,但作者对自己想做什么很迷茫,所以是不确定自己想做什么。
5. sponsor赞助;accompany陪伴;follow跟随,效仿;urge敦促,催促。根据下文my family以及getting a degree in medicine at graduate school or something similar可知,作者对未来职业感到迷茫时,认为自己或许应该跟随家人的脚步去学医。
6. happened碰巧;intended计划,打算;managed设法做到;promised承诺。根据上文accepting the job assisting cooks和下文to pay my rent可知,作者接受厨师助理的工作只是想赚点钱来支付房租。
7. inspire激励;affect影响;replace代替;prevent阻止。根据上文“I just __6__ to pay my rent”和下文any big life plans可知,作者刚开始接受厨师助理的工作只是想赚点钱来支付房租,这并没有激励自己有什么远大理想。
8. opportunity机会;wisdom智慧;memories记忆;skills技能。根据常识和下文“The lesson that small things matter reminds me to never __11__ tiny stuff in all parts of life.”可知,食物让作者感悟到人生智慧。
9. easy容易的;fit适合的;true真的;sure确定的。根据常识和上文Too little salt可知,盐放得太少了,菜一定是没味的。
10. preserve保持,维持;hide隐藏;restore恢复;change改变。根据上文“A bit of lemon juice helps prevent cut apples and peaches from turning brown”和下文their appealing colors可知,一点柠檬汁可以防止切开的苹果和桃子氧化变成棕色,从而保持苹果和桃子诱人的颜色。
11. worry担心;forgive原谅;justify证明……正当;ignore忽视,忽略。根据语境和上文“small things matter”可知,小事也是很重要的,这提醒作者不要忽略生活各方面的小事。
12. decisions决定;improvements改善;surroundings环境;differences不同。根据下文watching ways birds land, the growth of trees along roads … and __13__ wonders in everyday life可知,这些都是周围环境。
13. keep away远离;end up结束;suffer from遭受;come across偶然遇到。根据上文watching ways birds land, the growth of trees along roads和下文wonders可知,通过观察周边的环境,作者偶遇了日常生活中的奇迹。
14. Even so即使如此;Above all最重要的是;Therefore因此;Anyway无论怎样。根据上文“Also, working with food teaches me to really taste, smell and touch.”和下文“I head down my own path, which is __15__ from going to medical school as my parents did, but gives my life purpose and direction.”可知,作者在讲述自己从事厨师职业的感悟,其中最重要的是他走向了自己选择的人生道路,并未盲从父母的老路。
15. free自由的;absent缺席的;different不同的;separate单独的。根据上文“I'm now the cook and owner of a restaurant.”可知,作者目前是一名厨师,而这和他父母上医学院明显不同。
Ⅲ. 1. has had 2. who 3. returning
4. to resist 5. extremely 6. importance
7. buried 8. a 9. memories 10. fifth
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要讲的是枣庄辣子鸡的起源、特点、制作工艺以及它在当地的重要性和文化价值。
1. 考查动词的时态和主谓一致。根据for hundreds of years可知,句子时态用现在完成时,主语no place like Zaozhuang是单数,因此空处用has had。
2. 考查定语从句。空处引导的是非限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词Xu Zihua是人,因此空处用关系代词who。
3. 考查非谓语动词。after是介词,其后跟动名词returning做宾语。
4. 考查非谓语动词。make sb hard to do sth是固定搭配,意为“使某人很难做某事”,因此空处用不定式to resist。
5. 考查副词。空处用副词extremely修饰形容词bright,extremely意为“非常”。
6. 考查名词。equal是形容词,修饰名词,important的名词是importance,是不可数名词,意为“重要性”。
7. 考查非谓语动词。此处是with的复合结构,the whole chicken和bury之间是逻辑上的动宾关系,因此空处用过去分词表被动。
8. 考查冠词。delicacy意为“佳肴”时为可数名词,此处表泛指,前面要加不定冠词,unique是辅音音素开头,因此不定冠词用a。
9. 考查名词复数。根据of generations可知,空处用复数。
10. 考查序数词。上文有the且结合语境可知,空处用序数词fifth,表示“第五”。
Period 2 Language focus on Reading(2)
Ⅰ. 1—5 DCBDD 6—8 BCA
A
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Chris Green如何通过一项独特的挑战——在60天内只吃土豆——来引起公众对土豆作为健康食物的关注。
1. D 细节理解题。根据第二段中“Many parents and others are upset that a salty, deep?fried food is replacing healthier options like carrot sticks. As a result, the potato—what French fries are made of—has been getting a bad rap.”和第三段中“Potatoes are very healthy. But any food, even carrots or lettuce, will be less healthy if it's cooked in grease.”可知,土豆面临的情况是它们得到了不公正的评价。
2. C 推理判断题。根据第四段中“As a high school science teacher and son of a potato farmer, he wanted to do something to draw attention to potatoes as a healthy food and a good choice as part of anyone's regular meals.”可知,Chris决定只吃土豆是因为他想证明土豆是健康的。
3. B 细节理解题。根据第五段中“I was pretty tired of eating potatoes after a few weeks.”可知,吃了几个星期土豆后,Chris就厌烦吃土豆了。
4. D 推理判断题。根据第四段中“Two months ago, Chris decided to eat nothing but potatoes for 60 days.”和第一段中“Well, I made it”可知,Chris成功坚持60天内每天只吃土豆,所以他是坚定而执着的。
B
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了由于地球人口的不断增加,旧的农业方式已不能满足人们对食物的需求,于是科学家将目光转向了海藻。
5. D 细节理解题。根据第二段中“The plant?based food companies claim their burgers use less land and water and produce less greenhouse gases.”可知,植物性食品公司认为它们生产汉堡的过程中“使用较少的土地和水,产生更少的温室气体”,因此是环保的。
6. B 词义猜测题。根据第四段中“‘I believe we need to raise interest sometimes by using a bit of an unorthodox approach to things,’ he adds. ‘When people get what they already know, it's not that interesting. When their curiosity is awakened, that's when new things and ideas can enter their minds.’”可知Kulsdom是愿意让人们对海藻食物感兴趣的,因此推断他在努力奋斗使人们转变观念。所以画线词的意思是“奋斗”。
7. C 推理判断题。根据最后一段中“In 2008, researchers discovered 14,000?year?old seaweed fragments in southern Chile that had been pressed into cakes and clearly been cooked.”可知,早在14 000年前,人们就已经在食用海藻。由此可推知,人们长期以来一直有在使用海藻作为食物。
8. A 文章出处题。通读全文,尤其根据第一段中“Experts estimate food production will have to increase by 70 percent to keep pace with that growth. Previous methods of agriculture will soon no longer be an option. According to a 2018 study, we have to turn away from meat and dairy products.”可知,随着地球人口的不断增加,旧的农业方式已不能满足人们对食物的需求,科学家将目光转向了海藻。所以该短文属于食品生产类,最可能出现在报纸上。
Ⅱ. 1. Whenever I feel lonely, I have a secret recipe that never fails and the perfect combination is always enough to lift my spirits. 2. Sometimes the smell alone can do the trick, not to mention the lovely creamy flavour, which works like a time machine immediately transporting me back to my sunny childhood. 3. In fact, many people can experience the unique power of “comfort food”, which varies from person to person, depending on our own unique experiences that have shaped our lives. 4. In addition, comfort food lets us have the feeling of happiness and sense of belonging, which are particularly important for people who move away from their home country. 5. It's true that comfort food tastes good and by building an emotional bond with our happy memories, always makes us feel good.
Period 3 Grammer and usage
Ⅰ. 1—5 CBABD 6—7 BA
A
【语篇导读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了马德里几个令人惊叹的博物馆。
1. C 细节理解题。根据CaixaForum部分中“From the outside the building appears to be floating, and there's a vertical garden with 15,000 plant species growing on the side of one wall.”可知,CaixaForum特别之处在于它惊人的建筑结构,它的一面墙上有一个垂直的花园。
2. B 细节理解题。根据Museo Sorolla部分中“Free admission: Saturdays after 2:00 p.m. and Sundays”可知,周六下午2:30是可以免费参观Museo Sorolla的。
3. A 细节理解题。根据Museo del Romanticismo部分中“The museum recreates the Romantic atmosphere in its room displays with furniture, carpets, jewelry, paintings, and other antiques of the time period.”和Museo Thyssen?Bornemisza部分中“The Thyssen Museum began as the Thyssen family's private collection of seven centuries of European paintings”可知,在Museo del Romanticismo和Museo Thyssen?Bornemisza都能看到绘画作品。
B
【语篇导读】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了大学老师李丹在闲暇之余,复刻那些几乎已经失传的中国古代美食,到目前为止,她复刻的传统菜肴包括 60 多种来自《红楼梦》的菜肴,这给中国传统美食带来了新的生机。
4. B 推理判断题。根据第三段中“I make these delicacies in the hope that more people will read the novel.”可知,李丹复刻《红楼梦》里的菜肴是为了吸引更多人关注这本书。
5. D 细节理解题。根据第四段中“Li says that one of the biggest challenges is recreating dishes that require highly seasonal ingredients. If all of her trial dishes fail during the short season, she needs to wait one year to try again.”可知,李丹复刻传统菜肴时面临的挑战是有些食材只在特定季节才有、供应时间短。
6. B 细节理解题。根据最后一段中“As Chinese culture is increasingly accepted by the younger generations, many online influencers like Li have posted videos of themselves recreating ancient Chinese food.”可知,网上有关于李丹复刻这些菜肴的视频。
7. A 标题归纳题。通读全文,尤其是第一段中“During her spare time, she recreates ancient Chinese delicacies that have been all but lost to history.”和第二段中“Li began working on the project in August 2020, and so far the many traditional dishes she has created include more than 60 from Dream of the Red Mansions, one of China's four greatest classic novels.”以及最后一段中“Through their efforts, the culture and folk customs behind the plate are also being brought back.”可知,文章主要讲述了大学老师李丹在闲暇之余,复刻那些几乎已经失传的中国古代美食,到目前为止,她复刻了 60 多种来自《红楼梦》的菜肴,这给中国传统美食带来了新的生机,A项“传统中餐的新生命”适合做文章标题。
Ⅱ. 1. most important 2. merrily 3. On
4. which 5. and 6. their 7. to celebrate
8. has become 9. customs 10. burning
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了中国最重要的节日之一——中秋节。
1. 考查形容词最高级。one of the+形容词最高级+名词复数为固定搭配,意为“最……之一”。important为形容词,意为“重要的”,其最高级是the most important。
2. 考查副词。根据句子结构可知,空处应用副词修饰gather together,做状语;merry为形容词,意为“开心的”,其副词为merrily。
3. 考查介词。根据句子结构可知,空处应用介词,接宾语that special night;在具体的某一天前用介词on;位于句首,首字母大写。
4. 考查定语从句。空处引导非限制性定语从句,先行词为上文整个句子,从句缺少主语,应用关系代词which引导。
5. 考查连词。根据句子结构和句意可知,空处应填并列连词and,连接enjoy和admire。
6. 考查代词。根据下文best wishes可知,空处应用形容词性物主代词their做定语。
7. 考查非谓语动词。句中的looked和went为谓语动词,空处应用非谓语动词;此处表示目的,应用不定式做目的状语。
8. 考查动词的时态和主谓一致。根据Since the Ming and Qing dynasties可知,空处应用现在完成时。主语为the custom,是单数名词,助动词应用has。
9. 考查名词复数。根据句子结构可知,空处应用名词做主语;custom意为“风俗”,为可数名词,被some修饰,应用其复数形式。
10. 考查非谓语动词。根据下文planting和lighting可知,空处应用动名词,做such as的宾语。
Period 4 Integrated skills
Ⅰ. 1. bakery 2. cream 3. flour 4. cheese
5. mild 6. bitter 7. Bake 8. versions
9. elderly 10. appearance
Ⅱ. 1—4 ADAC
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了美国很多想减肥的人通过吃减肥药来达到减肥目的,但是减肥药并不是适合所有人。
1. A 细节理解题。根据第二段中“While healthy eating and exercises are important to the length and quality of life, too many people think of weight?loss pills as a shorter path to removing extra pounds”可知,健康的饮食和锻炼对生命的长度和质量很重要,但太多人认为减肥药是一种减肥的捷径。由此可知,减肥药比通过健康的饮食和锻炼减肥效果要快。
2. D 推理判断题。根据第三段内容可知,对于合适的人来说,减肥药可能是一种有助于体重管理的工具,但通常只建议极端肥胖的人服用;以及第四段中“Such FDA?approved drugs are intended to be used by people struggling with significant extra weight and not by anyone looking to drop a few pounds by chance.”可知,经美国食品药品监督管理局批准的药物旨在供那些体重严重增加的人使用,而不是供那些希望突击减掉几磅的人使用。所以人们选择市场上的减肥药时要慎重。
3. A 细节理解题。根据第五段中“It is accepted that we do need to pay much more attention to preventing weight problems early in life through healthy diets and regular physical activities, rather than waiting to respond to developed fatness and illnesses.”可知,人们普遍认为,我们确实需要通过健康饮食和定期体育活动来更多地防范体重问题,而不是等待肥胖和疾病出现后再做出反应。所以人们应该在肥胖和疾病出现之前就采取措施控制体重。
4. C 标题归纳题。根据第一段内容可知,美国人长期以来一直热衷于减肥。新的饮食方式不断出现,减肥和锻炼应用程序正在兴起,节食的人越来越多;第三段内容可知,对于合适的人来说,减肥药可能是一种有助于体重管理的工具,但通常只建议极端肥胖的人服用,且要先将健康饮食和锻炼纳入生活方式;第四段中“Such FDA?approved drugs are intended to be used by people struggling with significant extra weight and not by anyone looking to drop a few pounds by chance.”可知,这类经美国食品药品监督管理局批准的药物旨在供那些体重严重增加的人使用,而不是供那些希望突击减掉几磅的人使用。所以这篇文章是围绕“哪些人适合吃减肥药”展开讨论的,C项“减肥药适合所有人吗?”适合做文章的标题。
Ⅲ. 1—5 BGAEF
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了几点中国和西方在饮食文化上的差异。
1. 上文“There are many customary differences between the West and the East, of which are some of China's eating habits, which many Westerners would find quite hard to understand.”说明中国的饮食习惯和西方在某方面有不同,其中有些让西方人觉得很难理解。空处承接上文,且需引出下文中将要列举的具体差异。B项“以下只是其中的一些”符合语境,该项中的some of them指代下文中西方人无法理解的四个中国饮食习惯。
2. 上文“I've seen the disgust in people's faces here when I've dropped food on the table only to then pick it up and eat it.”说明在中国吃掉到桌子上的食物是会被人厌恶的。空处承接上文,解释西方人无法理解这点的原因。G项中的tabletops和上文中的on the table相呼应,说明“在西方,我们会被把桌面清理得很好”。
3. 下文“Westerners don't want their food near the floor.”和“I've been in several restaurants and nearly everyone I've seen puts their rice cookers on the floor.”说明本段主要介绍了西方人不想让食物靠近地板,而中国人是不在意的。所以A项“把电饭煲放在地板上”适合做本段的标题。
4. 上文“Every Western child's dream would be to live in China for the purpose that he/she could eat the dessert before they eat their main meal. I'm not sure about this Western tradition of eating dessert last. In China, it doesn't matter.”说明在中国,人们可以在主菜之前吃甜点,而在西方则不然。空处承接上文,E项中的have ice cream before your meal和标题Eating dessert before a meal相呼应。所以E项“你可以在饭前吃冰激凌”符合语境。
5. 标题“Drinking hot water with your meal”以及上文“Chinese will not have a drink(water, tea, etc. ) with a meal. But, when they do, it is usually hot water.”说明中国人喜欢喝热水。空处承接上文,解释为什么中国人喜欢喝热水。F项中的“hot water is better for digestion than cold water”对此进行了说明。所以F项“我经常听说热水比冷水更有利于消化”符合语境。
Ⅳ. One possible version:
Dear_Peter,
Learning that you are keen on Chinese hot pot, I am happy to introduce it to you.
The hot pot is well received by Chinese people. Whenever you come to China, you can find people eating hot pots everywhere. It is very convenient to make a hot pot. Usually a metal pot is fixed in the middle of the table. When the soup is boiling, dishes such as meat, fish and vegetables, are put into the pot. After a while, you can enjoy the delicious dishes.
I sincerely invite you to come to taste the Chinese hot pot.
Yours,
Li_Hua
Period 5 Extended reading(1)
Ⅰ. 【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了CNN读者投出的最适合吃货的10个旅行目的地。
一、 1—4 BDBC
1. B 细节理解题。根据3. Italy: 810 votes部分中“… or take a train to Modena to taste the world's finest Parmigiano?Reggiano”可知,游客前往Modena可以吃到这个世界上最美味的帕马森干酪。
2. D 代词指代题。根据画线词所在句“Every time you think you've found the best stinky tofu or beef noodle,there's always another Taiwanese food shop that surpasses it.”可知,每次你认为你已经发现了最好的臭豆腐或牛肉面,总有一家台湾美餐馆会超越它(即你所发现的你认为是最好的臭豆腐或牛肉面)。
3. B 细节理解题。根据2. Philippines: 1,528 votes部分中“Adobo, for instance, is a dish cooked in every household in the Philippines. It's Mexican in origin”可知,现在流行于菲律宾的Adobo,最初来源于墨西哥。
4. C 细节理解题。根据4. Thailand: 470 votes部分中“The combination of so many herbs and spices in each dish produces complex flavours. Everyone's familiar with dishes like green curry and pad Thai.”可知,绿咖喱鸡和泰式炒面的相同之处在于,两种美食都是加了许多的香料以调制出不同的口味。
二、 1. 分析:本句为主从复合句。For travelling foodies是介词短语做状语;主体部分“local cuisine is as important as the destination itself”是主系表结构,表语使用了as … as … 结构;when planning a trip使用了省略,构成时间状语。
译文:对于热衷于品尝美食的旅行者来说,在规划旅行时,当地的美食和旅行目的地本身一样重要。
2. 分析:本句为主从复合句。“Every time you think you've found the best stinky tofu or beef noodle”构成时间状语从句,其中you think后面接宾语从句,宾语从句“you've found the best stinky tofu or beef noodle”是主谓宾结构;主句部分“there's always another Taiwanese food shop that surpasses it”使用了there be句型,“that surpasses it”构成定语从句,修饰前面的another Taiwanese food shop。
译文:每次你认为找到了最好吃的臭豆腐或牛肉面,总还会有另一家台湾美食店超越它。
3. 分析:本句为并列复合句。整个句子由but构成并列句,逗号前一部分为主系表结构,后一部分为主谓宾结构。
译文:菲律宾的食物不如列表中的其他美食那么出名,但这个国家也有一些独特的美味佳肴。
4. 分析:本句为简单句。主语是Italian food;谓语是has attracted;宾语是food lovers around the world; for centuries是时间状语,表示 “几个世纪以来”; with its famous pizza, pasta and tomato sauce是介词短语做方式状语。
译文:几个世纪以来,意大利食物一直以其著名的比萨饼、意大利面和番茄酱吸引着世界各地的美食爱好者。
Ⅱ. 1—5 AFGCB
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了学习烹饪对孩子们的多种好处。
1. 根据上文“It's been said that good cooking is an art form.”和下文“It's a way to teach kids vital skills, such as critical thinking, creativity and collaboration.”可知,烹饪不仅仅是一种艺术形式。A项中的代词that指代的是上文 good cooking is an art form,A项“事实上还不仅仅如此”,与上文形成逻辑上的递进关系。
2. 根据本段首句“Cooking brings science concepts to life.”可知,烹饪与科学概念密切相关,所以F项就举例说明“孩子们可以通过烹饪了解到水油不能相融的道理”,上下文在逻辑上紧密衔接。
3. 本题为段首句,即为本段的中心句。根据下文“When Helen, 11, took her cake out of the oven, she was disappointed to find that it was flat as a board.”可知,下文以Helen烹饪失败为例介绍了她从失败中学习的经历,G项“食谱的失败和成功同样重要,因为它们有助于孩子培养适应力”符合上下文逻辑,选项中的Recipe failures和develop resilience等词正是Helen的例子想要佐证的学习烹饪的意义——烹饪的失败可以磨炼孩子们的韧性。
4. 本题为段首句,即为本段的中心句。根据下文“It encourages kids to work with others. It also encourages them to be open to foods they otherwise might not have tried.”可知,本段在介绍烹饪的另一个好处,即“鼓励孩子彼此合作,并大胆尝试”,这正是C项中cooking builds character所表示的“烹饪塑造品格”。
5. B项中的It指代的是上文中的“Of course, the best part of cooking with kids isn't just above.”。和孩子一起烹饪最棒的地方正是在于“与孩子一起在厨房创造美好的回忆”,而下文作者以自己为例,介绍