【单元考点培优】Module 8 考点14:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 8 考点14:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)
格式 docx
文件大小 48.1KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-11-24 11:34:24

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Module 7 考点14:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Today is Mother’s Day (母亲节). Dabing wants to buy something for his mother. What does he buy He doesn’t buy a card as usual (通常地). And he doesn’t buy a rose because his father often buys it for his mother. Look! He buys an English book. He says it can help mother learn English.
1.Dabing wants to buy something on Mother’s Day. ( )
2.Dabing buys a rose for his mother on Mother’s Day. ( )
3.He doesn’t buy a card for his mother. ( )
4.Dabing’s father never buys a rose for his mother. ( )
5.The book is for learning English. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
At the weekend, my families are always very busy. My father often reads books. My mother does some housework. And sometimes she goes shopping. I usually do my homework. I sometimes watch TV. We have a happy family. We often visit my grandparents. We want to have a picnic this Sunday. What about your weekend And what do you want to do this Sunday Can you tell me
6.My families are always very busy at the weekend. ( )
7.My father often reads newspapers. ( )
8.My mother goes shopping, and sometimes she does some housework. ( )
9.I usually watch TV. ( )
10.We often visit my grandparents. ( )
根据短文内容判断下列句子的正(T)或误(F)
Jack is an old man. He likes walking in the street after dinner. And he goes home at eight o'clock. But a police car stops in front of his house tonight. A policeman helps him get out. Then the policeman tells Jacks wife, "The old man is lost in the street. He asks me to take him home. After the policeman leaves, his wife asks, "Jack, you walk in that street every night. How can you be lost "Jack says, "I am not lost. I am just tired. And I don’t want to go home on foot.”
11.Jack likes watching TV after dinner. ( )
12.A policeman takes Jack home tonight. ( )
13.Jack is lost in the street. ( )
14.Jack doesn’t want to go home on foot. ( )
15.A policewoman helps Jack. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Betty and Kitty are twins. They’re 12 years old. They look the same. But they have different hobbies. Betty likes watching TV. Kitty likes listening to music. They both like reading books. Betty likes reading storybooks. But Kitty likes reading science books. On Sunday, they usually ride bikes to the park. They can play with their friends. Sometimes their parents go there too.
16.Betty is Kitty’s sister. ( )
17.Betty likes growing flowers. ( )
18.Kitty likes reading storybooks. ( )
19.The twins are twelve years old. ( )
20.The twins usually take a bus to the park on Sundays. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
At the weekend, my families are always very busy. My father often reads books. My mother does some housework. And sometimes she goes shopping. I usually do my homework. I sometimes watch TV. We have a happy family. We often visit my grandparents. We want to have a picnic this Sunday. What about your weekend And what do you want to do this Sunday Can you tell me
21.My families are always very busy at the weekend. ( )
22.My father often reads newspapers. ( )
23.My mother goes shopping, and sometimes she does some housework. ( )
24.I usually watch TV. ( )
25.We often visit my grandparents. ( )
26.We want to have a picnic this Sunday. ( )
读短文,判断正误。( 用T表示正确,F表示错误)
Hello, my name is Oliver. I’m from Australia. I am hard-working at school. I like weekend very much. I often clean my room on Saturday. On Saturday afternoon, I do homework with my friends. In the evening, I draw pictures in the study. I often play ping-pong on Sunday. This is my weekend. What about you
27.Oliver is from Australia. ( )
28.Oliver is polite at school. ( )
29.Oliver often does homework with his friends on Saturday afternoon. ( )
30.Oliver reads books on Saturday evening. ( )
31.Oliver often plays ping-pong on Sunday. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Today is Mother’s Day(母亲节). Dabing wants to buy something for his mother. What does he buy He doesn’t buy a card or a book as usual(通常地). And he doesn’t buy a rose because his father often buys it for his mother. Look! He buys a CD-ROM. He says it can help mother learn English.
32.Dabing buys a rose for his mother on Mother’s Day. ( )
33.Dabing wants to buy something on Mother’s Day. ( )
34.He doesn’t buy a book for his mother. ( )
35.Dabing’s father often buys a rose for his mother. ( )
36.The CD-ROM is for learning English. ( )
阅读短文,判断句子正T误F。
I have a big family. They are my father, mother, sister and I. We love each other very much. We like to do different things. My father often watches TV after work. My mother always cooks delicious food for us. Sometimes I help my mother do the housework. My sister is a student. She always studies hard at school. We sometimes go for a walk after supper. I have a happy family.
37.My mother always cooks delicious food for us. ( )
38.My father never watches TV after work. ( )
39.My sister always helps my mother do the housework. ( )
40.There are four people in my family. ( )
41.I have a small and happy family. ( )
阅读短文,判断对错
My name is Mary, I am a student. I study in Bianqiao Primary school. From Monday to Friday, I get up at 6:00 and go to school at 7:00. Usually I go to school by bike, but sometimes I go on foot with my sister. We know the traffic rules. We must stop at a red light. At the green light, we can cross the street.
42.Mary gets up at 7:00. ( )
43.Mary goes to school at 6:00. ( )
44.Usually Mary goes to school on foot. ( )
45.At the green light, they can cross the street. ( )
46.Mary doesn’t know the traffic rules . ( )
读短文,判断对(T)错(F)
Jack studies at No. 2 Primay School. He lives with his grandparents in a small village. He is a good student. He always goes to school on time and takes notes carefully in class. So everyone likes him. His favourite food is chocolate. But his grandma doesn’t let him eat too much chocolate. She says it’s bad for his health. Jack also likes to eat fruits, such as cherries, grapes and dates. On Sundays, Jack often goes bike riding or skating with his friends. And sometimes he also plays computer games.
47.Jack is a pupil. ( )
48.Jack is a naughty boy at school.( )
49.Jack likes to eat chocolate.( )
50.Jack doesn’t like to eat fruits.( )
51.Jack often goes bike riding on Sundays.( )
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
Hi, everyone! I am Wang Bing. Now I am twelve years old. Five years ago, I was in Grade One. Every morning, my mother took me to school. Then she went to work. At that time, my mother liked buying new clothes for me. She always bought clothes from shops. But now she can buy things on the Internet, so she begins to buy clothes for me on the Internet at home. Sometimes she also uses her mobile phone to buy things.
52.Wang Bing is ten years old now. ( )
53.Wang Bing’s mother didn’t go to work five years ago. ( )
54.Five years ago, his mother bought clothes from shops. ( )
55.But now his mother can buy things on the Internet. ( )
56.His mother doesn’t use her mobile phone to buy things now. ( )
Read and judge (阅读短文,判断正误,用T或F表示)
Helen is a twenty-four-year-old lady. She is a teacher. She works in a primary school. In her office, there are four English teachers. They are all young. So they are good friends. They like singing and dancing. Helen can sing very well, but she can’t dance. She goes to visit her grandparents every Sunday. She often plays cards with her grandfather. Her grandma cooks nice food for her. Helen is very happy because she can have chicken soup on Sundays. It’s her favourite.
57.Helen has some friends in her office. ( )
58.There are three old teachers in Helen’s office. ( )
59.All the teachers can sing and dance well. ( )
60.Helen goes to see her grandparents every Saturday. ( )
61.Helen likes noodles best. ( )
Read and judge.阅读短文,判断句子正误,相符的写T,不符的写F
Grandma Li lives in an Old People's Home. She is sixty five years old. She likes painting very much. She has painting lessons every Tuesday. She can paint very well. Some students of No.16 Primary School often visit her at weekends. Sometimes they give her presents. Some sing and dance for her. At the Double Ninth festival, the students take Grandma Li to the countryside(郊外). They climb a mountain and eat Double Ninth cakes . Grandma Li has a good time and feels very happy.
62.Grandma Li lives in an Old People's Home.( )
63.Grandma Li is good at painting.( )
64.Grandma Li has painting lessons twice a week.( )
65.Some students of No.16 Middle School often visit her at weekends.( )
66.At the Double Ninth festival, the students take Grandma Li to countryside and eat mooncakes.( )
Read and judge(阅读短文,判断句子正误。用T或F表示)
David is a policeman. He works at night. He gets up at half past seven in the evening. Then he eats his dinner. He often eats vegetables and rice. At nine o'clock he goes to work. He arrives at the police station at a quarter past nine. Then he goes outside. If he finds any thieves, he will catch them. He goes home at seven o'clock in the morning. He eats breakfast and washes his face. Then he goes to bed.
67.David works in the morning. ( )
68.David eats vegetables and rice for dinner every day. ( )
69.David goes to the police station at a quarter past nine. ( )
70.David goes to bed at 7.00 a. m. ( )
71.David catches thieves. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Eric likes animals and he often plays in the garden. Sometimes he enjoys catching butterflies. Sometimes he waters the flowers. One day, a bird falls onto the ground. The boy brings it to his home and takes care of it. The little bird becomes better and better day by day. But it begins not to eat and seems unhappy. Eric lets the bird out, because he knows that the bird can’t be happy without freedom. He decides not to keep animals in cages, because he wants to be a good boy with a loving heart.
72.The boy enjoys catching birds for fun. ( )
73.One day, he catches a dog. ( )
74.The bird is sad because it can’t fly in the sky. ( )
75.Eric wants to be a good boy with a loving heart. ( )
76.People love animals and they can put them into cages. ( )
阅读短文,判断下面的句子与短文是“T”否“F”相符。
Doris is my new pen friend. She lives in Hong Kong. Her father is a doctor. He works in a great hospital. Her mother is a singer. She never does housework at home. Doris has a sister. She is only one year old. She is so lovely. She looks like a doll. She likes laughing and playing with her dolls. Doris loves her sister very much.
77.There are five people in Doris’ family. ( )
78.Doris’ father is a doctor. ( )
79.Doris’ sister is only one year old. ( )
80.Her sister likes laughing and playing with her pet cat. ( )
81.Doris loves her sister. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.F 5.T
【导语】本文讲述了母亲节大兵给妈妈买礼物的事。
1.句意:大兵想在母亲节买点东西。根据Today is Mother's Day. Dabing wants to buy something for his mother. 今天是母亲节. 大并想给他的妈妈买点东西。可知题干与原文相符,故答案为T。
2.句意:大兵在母亲节那天给他妈妈买了一朵玫瑰。根据And he doesn't buy a rose because his father often buys it for his mother. 他也没有买玫瑰花,因为他的爸爸经常买给他的妈妈。可知题干与原文不相符,故答案为F。
3.句意:他没有给他妈妈买贺卡。根据He doesn't buy a card as usual. 他没有像往常那样买贺卡。可知题干与原文相符,故答案为T。
4.句意:大兵的爸爸从不给他的妈妈买玫瑰。根据And he doesn't buy a rose because his father often buys it for his mother. 他也没有买玫瑰花,因为他的爸爸经常买给他的妈妈。可知题干与原文不相符,故答案为F。
5.句意:这本书是用来学习英语的。根据He buys an English book. He says it can help mother learn English.他买了一本英语书。他说这可以帮助妈妈学英语。可知题干与原文相符,故答案为T。
6.T 7.F 8.F 9.F 10.T
【导语】本文介绍了作者一家人的周末生活。
6.句意:我的家人周末总是很忙。根据“At the weekend, my families are always very busy.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
7.句意:我爸爸经常看报纸。根据“My father often reads books.”,可知爸爸经常看书,故答案为F。
8.句意:我妈妈去购物,有时她做一些家务。根据“My mother does some housework. And sometimes she goes shopping.”,可知妈妈做家务,有时去购物,故答案为F。
9.句意:我通常看电视。根据“I usually do my homework. I sometimes watch TV.”,可知作者通常做作业,有时看电视,故答案为F。
10.句意:我们经常去看望我的祖父母。根据“We often visit my grandparents.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
11.F 12.T 13.F 14.T 15.F
16.T 17.F 18.F 19.T 20.F
【解析】16.句意为“贝蒂是基蒂的妹妹。”根据文中第一句“Betty and Kitty are twins.”可知她们是双胞胎,所以可以判断该句正确。故答案为T。
17.句意为“贝蒂喜欢种花。” 根据文中句子“Betty likes watching TV. ”可知贝蒂喜欢看电视。”可知该句为错误,故答案为F。
18.句意为“基蒂喜欢读故事书。”根据文中句子“They both like reading books. Betty likes reading storybooks. But Kitty likes reading science books.”她们两个都喜欢读书。贝蒂喜欢读故事书。但是基蒂喜欢读科学书。可判断该句错误,故答案为F。
19.句意为“这对双胞胎12岁了。”根据文中句子“They’re 12 years old.”她们12岁了。可知该句是正确的,故答案为T。
20.句意为“这对双胞胎经常在周日乘公共汽车去公园。”根据文中句子“On Sunday, they usually ride bikes to the park.”在周日,她们通常骑自行车去公园。可知该句是错误的,故答案为F。
21.T 22.F 23.F 24.F 25.T 26.T
【解析】21.由句子At the weekend, my families are always very busy.可知我的家人在周末很忙,与题干意思一致,故答案为T。
22.由句子My father often reads books.可知我的爸爸在看书,不是再看报纸,故答案为F。
23.由句子My mother does some housework. And sometimes she goes shopping.可知我的妈妈做家务,偶尔去购物,题干与短文不符,故答案为F。
24.由句子I usually do my homework.可知我经常写作业,题干与原文不符,故答案为F。
25.由句子We often visit my grandparents.可知我们经常去拜访爷爷奶奶,故答案为T。
26.由句子We want to have a picnic this Sunday.可知我们要去野餐,故答案为T。
27.T 28.F 29.T 30.F 31.T
32.F 33.T 34.T 35.T 36.T
【解析】32.句意为大兵在母亲节给他的妈妈买了玫瑰。根据And he doesn’t buy a rose because his father often buys it for his mother,可知该句是错误的,故答案为F。
33.句意为Dabing 想在母亲节买点东西。根据Dabing wants to buy something for his mother,可知该句是正确的,故答案为T。
34.句意为他不给他妈妈买书。根据He doesn’t buy a card or a book as usual(通常地),可知该句是正确的,故答案为T。
35.句意为大兵的爸爸经常给妈妈买玫瑰。根据And he doesn’t buy a rose because his father often buys it for his mother,可知该句是正确的,故答案为T。
36.句意为光盘是用来学英语的。根据He buys a CD-ROM. He says it can help mother learn English,可知该句是正确的,故答案为T。
37.T 38.F 39.F 40.T 41.F
42.F 43.F 44.F 45.T 46.F
47.T 48.F 49.T 50.F 51.T
52.F 53.F 54.T 55.T 56.F
57.T 58.F 59.F 60.F 61.F
62.T 63.T 64.F 65.F 66.F
【解析】62.Grandma Li lives in an Old People's Home.第一句话。
63.She can paint very well.第五句话。
64.She has painting lessons every Tuesday. 第四句话。
65.Some students of No.16 Primary School often visit her at weekends.
66.文中未提及eat mooncakes.
67.F 68.F 69.F 70.F 71.T
72.F 73.F 74.T 75.T 76.F
77.F 78.T 79.T 80.F 81.T
【解析】77.由短文可知家里一共有4口人,分别是 她的爸爸,妈妈,妹妹,和她自己,,所以题干叙述说有5个人是错误的,故答案为F。
78.由句子Her father is a doctor可知她爸爸是一名医生,所以题干叙述正确,故答案为T。
79.由句Doris has a sister. She is only one year old.可知她妹妹是一岁,所以题干叙述错正确,故答案为T。
80.由句子She likes laughing and playing with her dolls.可知妹妹喜欢笑和玩娃娃,所以题干叙述错误,故答案为F。
81.由句子Doris loves her sister very much.可知她非常爱她的妹妹,所以题干叙述正确,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)