/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Module 7 考点15:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的答案。
Look at the picture of my family. This old man is my grandpa. He often reads books. The old woman beside him is my grandma. She often cleans our house. The boy in front of them is me. My name is Mike. I love taking photos. The man behind my grandpa is my father. He is a doctor. The woman beside him is my mother. She is a teacher. I love them very much.
1.It’s a photo of _______. ( )
A.Mike B.Mike’s family C.Jack’s family
2.There are _______ people in this family. ( )
A.three B.four C.five
3.Mike’s grandma often _______. ( )
A.takes photos B.reads books C.cleans the house
4.Mike’s parents are _______ his grandparents. ( )
A.behind B.beside C.in front of
阅读短文,选择正确的答案。
Mr Black and Mrs Black have two children. One is seven and the other is nine. In the morning, Mr Black goes to work and the children go to school. Mr Black takes them to school by car every day. Mrs Black stays at home. She does a lot of housework in the morning. In the afternoon, sometimes she goes to see her friends, and sometimes she goes shopping. They often have dinner at 6:15 pm. After that they play games or go for a walk or watch TV.
5.There are _________ people in the Black family. ( )
A.two B.three C.four
6._________ take(s) the children to school every day. ( )
A.Mr Black B.Mrs Black C.Mr and Mrs Black
7.How do the children go to school ( )
A.By car. B.By bus. C.On foot.
8.Mrs Black sometimes _________ in the afternoon. ( )
A.takes a walk in the park B.goes to see her friends C.reads a book
9.What do they often do after dinner ( )
A.Stay at home. B.Play games or watch TV. C.See their friends.
There are four people in Mr Clark's family. The Clarks get up early every day. In the morning, Mr Clark goes to work. Sandy and Sue go to school. Mrs Clark stays at home to do housework. At noon, Sandy and Sue have their lunch at school. In the afternoon, Sandy and Sue go back home. They usually get home at about 4 o'clock. In the evening, they do their homework. Mr Clark often reads newspapers. Mrs Clark cooks for them. After dinner, they watch TV and eat some fruit.
10._________ get up early every morning. ( )
A.Three of them B.Two of them C.All of them
11.Mr Clark _________ in the morning. ( )
A.goes to school B.goes to work C.goes shopping
12.Sandy and Sue are _________. ( )
A.students B.friends C.workers
13.Mrs Clark stays at home to _________. ( )
A.play B.do homework C.do housework
14.After dinner, the Clarks _________. ( )
A.read books B.watch TV C.play sports
In England people usually don't talk very much. On a bus or a train, you can see everyone sits there looking out of the window. And they don't talk much. When you meet English people, they often talk about one thing — the weather. So when you meet someone in England, you can say “It's fine today, isn't it ”
“But it was a little cold yesterday.” He may answer.
“Oh, it will be warmer later!” you can say. Talk like this, and the English will think, “How friendly you are!”
15.In England people often _____ on a bus or a train. ( )
A.read books B.read newspapers C.talk much D.look out of the window
16.When you meet English people, you can talk about one thing _____. ( )
A.the newspaper B.the family C.the weather D.the book
17.When you meet a young man on a train, you can say, _____ ( )
A.“You are beautiful.” B.“It's fine today, isn't it ”
C.“How old are you ” D.“It's very kind of you.”
18.The man may answer, _____ ( )
A.“Thank you.” B.“I'm twenty five.”
C.“You are beautiful, too.” D.“But it was a little cold yesterday.”
19.If you talk about the weather with English people, they may think you are _____. ( )
A.friendly B.friend C.beautiful D.Good
阅读短文,选择正确答案。
My uncle Dick lives in the US. He's a driver there. He often comes to China to see my father, my mother and me. He comes this summer. He always gets up at half past five in the morning. But I get up at seven. He often tells me to get up early. He speaks English very well. He teaches me English at the weekend. He's my nice uncle.
20.Dick is my _______. ( )
A.father B.aunt C.uncle
21.Dick can _______. ( )
A.swim B.dance C.drive
22.Dick _______ comes to China. ( )
A.often B.sometimes C.never
23.The writer(作者) gets up at _______. ( )
A.5:30 B.7:00 C.7:30
24.Dick can speak _______ well. ( )
A.Chinese B.French C.English
阅读短文,选择正确答案。
Look at the picture of my family. This old man is my grandpa. He often reads books. The old woman beside him is my grandma. She often cleans our house. The boy in front of them is me. My name is Mike. I love taking photos. The man behind my grandpa is my father. He is a doctor. The woman beside him is my mother. She is a teacher. I love them very much.
25.It's a photo of ________. ( )
A.Tom's family B.Mike's family C.Jack's family
26.There are ________ people in his family. ( )
A.three B.four C.five
27.Mike's grandma often ________. ( )
A.takes photos B.reads books C.cleans the house
28.Mike's father is a ________. ( )
A.policeman B.doctor C.teacher
29.Mike's parents are ________ his grandparents. ( )
A.behind B.beside C.in front of
阅读理解。
What animals do you like Bears, dogs or sheep I like pandas. They are from China. In the zoo, I can see three pandas: a mother panda, a father panda and a baby panda. They are beautiful. They have black eyes, white face, black ears and fat body. They wear black and white coat all the time. They like eating green bamboo. The mother panda likes to lie on the grass, the baby panda likes to roll (滚动) on the grass, and the father panda likes to play with his son. How cute they are!
30.What does the writer(作者) like ( )
A.Bears. B.Dogs. C.Pandas.
31.Where are pandas from ( )
A.China. B.England. C.Japan.
32.What colour are pandas' eyes ( )
A.Black. B.Blue C.Red.
33.What do pandas like eating ( )
A.Meat. B.Fruit. C.Bamboo.
34.How ________ the pandas are! ( )
A.bad B.cute C.sad
阅读短文,选择正确答案。
Mr Black and Mrs Black live in No. 15 King Road. They have two children. One is seven and the other is nine. In the morning, Mr Black goes to work and the children go to school. Mr Black often takes them to school by car every day. Mrs Black stays at home. She does a lot of housework in the morning. In the afternoon, sometimes she goes to see her friends, and sometimes she goes shopping. They often have dinner at 6:15 pm. After that they play games , go for a walk or watch TV.
35.There are ________ people in the Black family. ( )
A.two B.three
C.four D.five
36.Mr Black takes his children to school every ________.( )
A.afternoon B.evening
C.day D.week
37.Mrs Black sometimes ________ in the afternoon. ( )
A.takes a walk in the park B.watches TV
C.reads a book D.goes to see her friends
38.How do the children go to school ( )
A.By car. B.By bus.
C.On foot. D.By bike.
39.What do they often do after dinner ( )
A.Stay at home. B.Play games or watch TV.
C.See their friends. D.Go to bed.
读短文,选择正确的答案,将其序号填入括号里。
I have a friend. He is Jack. He is eleven years old. He is in primary school. He likes eating hamburgers, hot dogs and ice cream. He eats them every day. He doesn't like vegetables or fruit. He eats tomatoes once a week. He goes to school from Monday to Friday. He likes English and maths. He doesn't like PE. He never plays sports. On weekends, he often stays at home. He does his homework and watches TV. He likes watching cartoons on TV. He also often plays on a mobile phone(手机). I don't think he is healthy or strong.
40.Jack is a ________. ( )
A.teacher B.student C.policeman
41.Jack eats hamburgers, hot clogs and ice cream ________.( )
A.three times a week B.once a week C.seven times a week
42.Jack doesn't like ________. ( )
A.PE B.English C.maths
43.What kind of programmes(节日) does jack like watching on TV ( )
A.Music programmes. B.Ball games. C.Cartoons.
44.Who will be Jack ( )
A. B. C.
读短文,选择正确的答案。
Welcome to my school! There are 40 classrooms in my school. Look! This is a big playground. In that building, you can see the gym, the library and the art room are on the first floor. There are many storybooks and picture books in the library. We often read books in it. My classroom is on the third(第三)floor. It’s a big and clean. I like it.
45.There are _________ classrooms in my school. ( )
A.thirty B.forty C.twenty
46.The playground is ________.( )
A.small B.big C.long
47.The library in on the _________ floor. ( )
A.first B.second C.one
48.We often read books in the __________.( )
A.library B.classroom C.gym
49.The classroom is __________.( )
A.clean B.small C.cool
阅读短文, 根据短文内容选择正确答案。
Classes are over at 3:30 p. m. , so we always play after that. Most of us like to play at school some do their homework, some play at school. Sometimes we clean our classroom and school garden. Sometimes we play ballgames in the playground. On weekends we always visit Mrs. Li. She is an eighty-year-old woman. We read newspaper to her. Tell her some interesting things about school. We talk to her. We help her do some housework. Mrs. Li likes to be with us. We feel happy with each other.
50. at 3:30 p. m. ( )
A.We always go home B.Classes are over C.We always do our homework
51.Some of us do our homework . ( )
A.in the library B.at school C.in Mrs. Li's home
52.Some of us play ball games . ( )
A.in the garden B.in the playground C.in the park
53.We like to Mrs. Li. ( )
A.help B.learn from C.play with
54.We go to Mrs. Li's home on . ( )
A.Monday B.weekends C.Tuesday
Little Peter is a boy of nine. He began to go to school when he was six, and now he is in Grade Three. He lives not far from the school, but he is often late for class. He likes watching TV in the evening and goes to bed late, so he can’t get up on time in the morning. This term, Peter’s aunt works in Peter’s school. She is strict with Peter, and often tells the boy to obey (遵守) the school’s rules and come to school on time.
Yesterday morning, Peter got up late. When he hurried to school it was 8:15. His aunt was waiting for Kim at the school gate. You are ten minutes late for the first class, Peter. His aunt said angrily, Why are you often late for class Peter says, Every time I get to the street comer, I always see a guidepost (路标). It says, SCHOOL-GO SLOW.
55.Peter is in school for ________ years. ( )
A.one and a half B.two C.three
56.Peter is often late for school because _________. ( )
A.he can’t get up on time in the morning
B.he doesn’t like to go to school
C.he sleeps well at night
57.Peter’s aunt is a __________. ( )
A.worker B.teacher C.policeman
58.The first class begins at __________. ( )
A.ten to eight B.eight C.five past eight
59.The guidepost is for _________. ( )
A.drivers B.Peter C.students
阅读理解。
Mary is from Canada. She teaches English in China now. She knows a little Chinese. She isn`t free from Monday to Friday. So she often goes shopping on Saturday. Today is Saturday. Mary goes to the shop. She comes out of her car and goes into the shop. “What can I do for you ” the girl in the shop asks her in Chinese. Mary thinks she can tell the boy what she wants in Chinese. So she says in Chinese, “A quilt (被子), please.” Then the girl goes to the back of the shop. “My Chinese is not bad. The girl understands (理解) me.” She thinks. Mary is happy. Soon (不久) the girl comes back. She shows Mary a cup.
60.What`s Mary ( )
A.a student B.a doctor C.a teacher
61.What does Mary often do on Saturday ( )
A.do some washing B.go shopping C.go to school
62.How does Mary go to the shop ( )
A.by bus B.by train C.by car
63.What does Mary think of her Chinese ( )
A.very good B.very bad C.very poor
64.What does the girl think Mary need ( )
A.a cup B.a quilt C.books
请阅读下面语篇,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。
I’m George. I’m from Hong Kong. I’ve got two pen friends. They are Emma and Peter. We are all in Grade Six. Emma lives in London. Peter lives in Houston. They both like China. Emma likes reading and writing. She can read in Chinese, but she can’t write in Chinese. Peter likes swimming and drawing. He can draw a dragon. I like listening to music and collecting stamps. Some of my stamps are from the UK and the US.
65.George is a ______ boy. ( )
A.American B.Chinese C.Canadian (加拿大的)
66.George’s pen friends are ______. ( )
A.Emma and Peter B.Emma C.Peter
67.Emma can ______ in Chinese. ( )
A.read B.write C.speak
68.Peter likes _______. ( )
A.swimming B.drawing C.swimming and drawing
69.George likes _______ and collecting stamps. ( )
A.writing B.listening to music C.reading
阅读短文,根据短文内容选出能完成所给句子或回答所提问题的一个最佳答案。
Lucy likes sports. She can play ping-pong, tennis and basketball well. Now she is a PE teacher in Yucai School. She gets up at 5:30 every morning. At 5:45, she plays sports for an hour in the park. She usually has an egg, some bread and milk for breakfast. Then she walks to work at seven. She gets to the school at 7:30.
On weekends, she has many things to do. On Saturday morning, she teaches (教) children to play tennis. In the afternoon, she cleans the house. On Sunday, she often goes shopping. Sometimes she goes to the village by bus. Her grandpa lives there. Lucy thinks her life (生活) is happy and healthy.
70.Lucy plays sports for ______ minutes every morning in the park. ( )
A.fifteen B.fifty C.sixty
71.Lucy goes to work ______. ( )
A.by bus B.on foot C.by car
72.What does Lucy teach children to do on Saturday morning ( )
A.Play tennis. B.Play ping-pong. C.Play basketball.
73.Lucy often ______ on Sunday. ( )
A.goes to the village B.cleans the house C.goes shopping
74.Which one is RIGHT ( )
A.Lucy gets up at five o’clock in the morning. B.Lucy thinks her life is happy and healthy. C.Lucy’s grandpa lives in the city.
阅读短文,根据短文内容选择正确的答案。
Sam is from England, but he lives in Beijing now. He can speak some Chinese. He wants to know more about China. So he visits many famous places and talks with some Chinese people. They tells him that the Chinese New Year is coming. We will have a eight-day holiday. We’re going to have a big family dinner too. All of us will wear new clothes for the Chinese New Year. It means a new year, a new start. We hang lanterns and do the dragon dances. The children like this holiday best because they can get lucky money.
75.Where does Sam live now ( )
A.England. B.Beijing. C.Xi’an.
76.How many languages can Sam speak ( )
A.One. B.Two. C.Three.
77.How long is the holiday ( )
A.Seven days. B.Eleven days. C.Eight days.
78.What do people NOT do during Chinese New Year ( )
A.Have dragon boat races. B.Have a big family dinner. C.Wear new clothes.
79.Chinese New Year means ________. ( )
A.a new year, a new start B.a special day for teachers C.a special day for animals
根据短文内容,选择正确答案。
In China, National Day is on October 1st. Chinese people will have a long holiday. It has seven days, so it’s also called “the Golden Week”. Because it’s very precious for people. During the holiday, many people will take trips with their family, and they will see the most beautiful scenery in autumn. Some people will go back to their hometowns. They are going to visit their parents or grandparents. And they are going to have a big dinner with their family. Many people will go to Beijing and watch the flag-raising ceremony. Many young people will hold their wedding ceremonies during this long holiday. If you see many cars decorated with flowers, they may be the wedding cars.
80.China’s National Day comes in ______. ( )
A.summer B.autumn C.winter
81.How many days are there in “the Golden Week” ( )
A.Five. B.Six. C.Seven.
82.What does the underlined word “precious” mean in Chinese ( )
A.珍贵的。 B.亲爱的。 C.长的。
83.Which of the following is NOT true ( )
A.Many people will take trips in “the Golden Week”.
B.All the people will come back to their hometowns during the holiday.
C.Some people will watch the the flag-raising ceremony.
84.October 1st is our ______. ( )
A.New Year’s Day B.National Day C.Children’s Day
Reading and choose. 阅读短文,选择正确的答案。
Last summer holiday, Wang Kun took a trip to Sanya, Hainan with his sister. It was a long holiday. Their father drove them to the railway station and they took the train to Sanya on July 11th and got to Sanya on the morning of July 12th. It was sunny and much warmer in Sanya. On the first day, they went to a nature park with their uncle. There is a big forest in it. The air is fresh. The clouds are white. They ran and played there for a long time. On the second day, they went to the beach. Wang Kun and his sister went swimming in the sea. They were both really excited. On July 14th, they went to the aquarium. They saw a lot of interesting and unusual fish there. On July 15th, they went shopping. They bought special gifts for their friends. They got back home by plane on July 16th. They were tired, but they were very happy.
85.The passage(短文) is about ______. ( )
A.Wang Kun and his sister B.Wang Kun’s trip to Sanya C.the weather in Sanya
86.How is the weather in Sanya ( )
A.It was cool. B.It was rainy and warmer. C.It was sunny and much warmer.
87.The underlined word “aquarium” means(意思是) “_____” in Chinese. ( )
A.水族馆 B.博物馆 C.自然
88.How did Wang Kun get back home ( )
A.By plane. B.By train. C.By car.
89.How was Wang Kun’s holiday in Sanya ( )
A.Exciting. B.Tiring. C.Happy.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.C 4.A
【导语】本文介绍了迈克一家人。
1.句意:这是一张_____的照片。A迈克,B迈克的家人,C杰克的家人,根据“The boy in front of them is me. My name is Mike.”,可知这是迈克家人的照片,故选B。
2.句意:这个家庭有______口人。A三,B四,C五,根据全文可知这个家庭有五口人,故选C。
3.句意:迈克的奶奶经常_______。A拍照,B看书,C打扫房子,根据“The old woman beside him is my grandma. She often cleans our house.”,可知奶奶经常打扫房子,故选C。
4.句意:迈克的父母在他祖父母_______。A在……后面,B在……旁边,C在……前面,根据“he man behind my grandpa is my father. He is a doctor. The woman beside him is my mother.”,可知迈克的父母在他祖父母的后面,故选A。
5.C 6.A 7.A 8.B 9.B
【导语】本文主要讲述了布莱克一家人的生活习惯。
5.句意:布莱克家庭有_________人。A选项2,B选项3,C选项4,根据句子“Mr Black and Mrs Black have two children.布莱克先生和布莱克夫人有两个孩子。”可知是4人,故选C。
6.句意:_________每天带孩子们去上学。A布莱克先生,B布莱克夫人,C布莱克先生和夫人,根据句子“ Mr Black takes them to school by car every day.布莱克先生每天开车送他们上学。”可知是布莱克先生每天带孩子们上学,故选A。
7.句意:孩子们是怎么上学的?A乘汽车。B乘公共汽车。C步行。根据句子“ Mr Black takes them to school by car every day.布莱克先生每天开车送他们上学。”可知是乘汽车去上学,故选A。
8.句意:布莱克夫人有时在下午_________。A在公园里散步,B去看她的朋友,C读书,根据句子“ In the afternoon, sometimes she goes to see her friends, and sometimes she goes shopping.下午,她有时去看望她的朋友,有时去购物。”可知B选项与短文相符,故选B。
9.句意:他们晚饭后经常做什么?A待在家里。B玩游戏或看电视。C看看他们的朋友。根据句子“After that they play games or go for a walk or watch TV.之后他们会玩游戏、散步或看电视。”可知B选项与短文相符,故选B。
10.C 11.B 12.A 13.C 14.B
【分析】本篇文章介绍了Clark的家庭生活情况。
10.句意:____每天早上很早起床。A他们当中的三个,B他们当中的两个,C他们都,根据文章The Clarks get up early every day. 可知Clark一家人都起床起得早。故选C。
11.句意:Clark先生在早上_____。A去学校,B去上班,C去购物,根据文章.In the morning, Mr Clark goes to work. 得知他在早上去上班。故选B。
12.句意:Sandy和Sue是____。A学生们,B朋友们,C工人们,根据文章Sandy and Sue go to school. 得知Sandy和Sue是学生,故选A。
13.句意:Clark夫人呆在家做______。A玩,B做作业,C做家务,根据文章Mrs Clark stays at home to do housework. 得知Clark夫人呆在家做家务。故选C。
14.句意:吃过晚饭后,Clark一家人______。A读书,B看电视,C做运动,根据文章After dinner, they watch TV and eat some fruit.得知,吃过晚饭后,Clark一家人看电视,吃水果。故选B。
15.D 16.C 17.B 18.D 19.A
【分析】本文关于英国人寒暄的话题更多是谈论天气,以此表示友好。
15.题干句意:在英国人们常常在公共汽车或者火车上_____。原文中On a bus or a train, you can see everyone sits there looking out of the window. 在公车或火车上,你可以看到每个人都坐在那里,望着窗外。故选D。
16.题干句意:当你见到英国人,你能谈论一件件事情_____。原文中When you meet English people, they often talk about one thing the weather. 当你遇到英国人,他们经常谈论一件事,天气。故选C。
17.题干句意:当你在火车见到一个年轻的人,你可以说_____。原文中when you meet someone in England, you can say “It's fine today, isn't it ” 当你在英国遇到某人时,你可以说“今天天气不错,是吧?”。故选B。
18.题干句意:男人可以回答_____。原文中“But it was a little cold yesterday.” He may answer. “但是昨天有点冷”他可能会回答。故选D。
19.题干句意:如果你和英国人讨论天气,他们可能认为你是_____。原文中Talk like this, and the English will think, “How friendly you are!” 像这样说话,英国人会想“你真是太友好了!”。故选A。
20.C 21.C 22.A 23.B 24.C
【分析】本文讲述迪克叔叔的情况。
20.句意:迪克是我的_______。从文中句子“My uncle Dick lives in the US.”得知迪克是我的叔叔,故选C。
21.句意:迪克可以______。从文中句子“He's a driver there.”得知迪克会开车,故选C。
22.句意:迪克______来到中国。从文中句子“He often comes to China to see my father, my mother and me.”得知迪克经常来中国看望我的父亲、母亲和我。故选A。
23.句意:作者在______起床。从文中句子“I get up at seven.”得知作者七点起床。故选B。
24.句意:迪克说______很好。从文中句子“He speaks English very well.”得知英语讲得很好,故选C。
25.B 26.C 27.C 28.B 29.A
【分析】本文主要介绍了迈克的一家。
25.句意:这是一张______的照片。根据Look at the picture of my family. My name is Mike.,可知这是一张迈克家人的照片,故选B。
26.句意:他家有_______口人。根据全文可知有grandpa,grandma,father,mother,Mike,一共有5口人,故选C。
27.句意:迈克的奶奶经常_______。根据The old woman beside him is my grandma. She often cleans our house.,可知迈克的奶奶经常打扫房子,故选C。
28.句意:迈克的爸爸是一名_______。根据The man behind my grandpa is my father. He is a doctor.,可知迈克的爸爸是一名医生,故选B。
29.句意:迈克的父母在他爷爷奶奶_______。根据The man behind my grandpa is my father. He is a doctor. The woman beside him is my mother.,可知迈克的父母在他爷爷奶奶后面,故选A。
30.C 31.A 32.A 33.C 34.B
【分析】本文主要讲了三只大熊猫。
30.题干句意:作者喜欢什么?根据“I like pandas.”可知作者喜欢大熊猫,A熊,B狗,C大熊猫。故选C。
31.题干句意:大熊猫来自哪?根据“They are from China.”可知大熊猫来自中国,A中国,B英国,C日本。故选A。
32.题干句意:大熊猫的眼睛什么颜色?根据“They have black eyes”可知大熊猫的眼睛是黑色的,A黑色的,B蓝色的,C红色的。故选A。
33.题干句意:大熊猫喜欢吃什么?根据“They like eating green bamboo.”可知喜欢吃竹子,A肉,B水果,C竹子。故选C。
34.题干句意:大熊猫多_____啊!根据“How cute they are!”可知大熊猫很可爱,A坏的,B可爱的,C伤心的。故选B。
35.C 36.C 37.D 38.A 39.B
【解析】35.在家里有4口人,分别是Mr Black and Mrs Black,two children,所以答案为C。
36.由句子Mr Black often takes them to school by car every day.可知每天都送他们去学校,故答案为C。
37.由句子In the afternoon, sometimes she goes to see her friends可知他们下午去看望朋友,故答案为D。
38.问句:孩子们怎么去学校?
由句子Mr Black often takes them to school by car every day.可知是开车去学校,故答案为A。
39.问句:晚饭后他们做什么?
由句子After that they play games , go for a walk or watch TV.可知他们玩游戏,散步或看电视,故答案为B。
40.B 41.C 42.A 43.C 44.B
45.B 46.B 47.A 48.A 49.A
【解析】45.由原文“There are 40 classrooms in my school.”可知答案为B。
46.由原文“This is a big playground. ”可知答案B。
47.由原文“the library and the art room are on the first floor.”可知答案为A。
48.由原文“There are mamy storybooks and picture books in the library. We often read books in it.”可知答案为A。
49.由原文“My classroom is on the third(第三)floor. It’s a big and clean. ”可知答案为A
50.B 51.B 52.B 53.A 54.B
【解析】50.细节理解. 题意:……在下午三点三十分。根据文中语句“Classes are over at 3:30 p. m. ”理解可知,课结束在下午三点三十分。故答案为B .
51.细节理解. 题意:我们中的一些人在……做我们的作业。 根据文中语句“Most of us like to play at school some do their homework,”理解可知,我们中的一些人在学校做我们的作业。故答案为B .
52.细节理解. 题意:我们中的一些人在……玩球类比赛。根据文中语句“Sometimes we play ballgames in the playground. ”理解可知,有时我们中的一些人在操场上玩球类比赛,故答案为B .
53.推理判断. 题意:我们喜欢……李夫人。根据文中语句“We read newspaper to her. Tell her some interesting things about school. We help her do some housework.”理解可知,我们喜欢帮助李夫人,故答案为A .
54.细节理解. 题意:我们在……去李夫人家。根据文中语句“On weekends we always visit Mrs. Li. ”理解可知,我们在周末去李夫人家,故答案为B .
55.C 56.A 57.B 58.C 59.A
【分析】略
55.由文章开头“Little Peter is a boy of nine. He began to go to school when he was six, and now he is in Grade Three”“小彼得是个九岁的男孩,六岁开始上学,现在读三年级”可知答案。
56.由句子“ he can’t get up on time in the morning.” “早晨他不能按时起床。”可知答案。
57.由句子Peter’s aunt works in Peter’s school.“彼婶婶在彼得的学校上班”可知答案。
58.由句子When he hurried to school it was 8:15, ……You are ten minutes late for the first class, “当他匆忙到学校时已经8点15分了,他的婶婶告诉他,他迟到了10分钟”得知本题答案。
59.由句子 I always see a guidepost (路标).It says, SCHOOL—GO SLOW. 得知路口有路标,但是现实生活中路标是给司机看的。
【点睛】略
60.C 61.B 62.C 63.A 64.A
【解析】60.略
61.略
62.略
63.略
64.略
65.B 66.A 67.A 68.C 69.B
【导语】本文介绍乔治和他的两个笔友的能力及喜好。
65.句意:乔治是一个_____男孩。American美国的,Chinese中国的,Canadian加拿大的。根据“I’m from Hong Kong.”可知乔治来自香港,香港属于中国。故选B。
66.句意:乔治的笔友是_____。Emma and Peter艾玛和皮特,Emma艾玛,Peter皮特。根据“They are Emma and Peter.”可知乔治的笔友是艾玛和皮特。故选A。
67.句意:艾玛能____中文。read读,write写,speak说。根据“She can read in Chinese.”可知艾玛能读中文。故选A。
68.句意:皮特喜欢_____。swimming游泳,drawing画画,swimming and drawing游泳和画画。根据“Peter likes swimming and drawing.”可知皮特喜欢游泳和画画。故选C。
69.句意:乔治喜欢____和收集邮票。writing写作,listening to music听音乐,reading阅读。根据“I like listening to music and collecting stamps.”可知乔治喜欢听音乐和收集邮票。故选B。
70.C 71.B 72.A 73.C 74.B
【导语】本文介绍了露西的个人信息和周末活动。
70.句意:露西每天早上在公园里运动______分钟。fifteen十五,fifty五十,sixty六十,根据“At 5:45, she plays sports for an hour in the park.”,可知运动六十分钟,故选C。
71.句意:露西______去上班。by bus坐公共汽车,on foot步行,by car坐汽车,根据“Then she walks to work at seven.”,可知步行去上班,故选B。
72.句意:露西星期六早上教孩子们做什么?Play tennis.打网球。Play ping-pong.打乒乓球。Play basketball.打篮球。根据“On Saturday morning, she teaches (教) children to play tennis.”,可知是打网球,故选A。
73.句意:露西经常在星期天_______。goes to the village去村庄,cleans the house打扫房子,goes shopping去购物,根据“On Sunday, she often goes shopping.”,可知经常在星期天去购物,故选C。
74.句意:哪一个是正确的?Lucy gets up at five o’clock in the morning.露西早上五点钟起床。Lucy thinks her life is happy and healthy.露西认为她的生活是幸福和健康的。Lucy’s grandpa lives in the city.露西的爷爷住在城里。根据“Lucy thinks her life (生活) is happy and healthy.”,可知选项B是正确的,故选B。
75.B 76.B 77.C 78.A 79.A
【导语】本文主要介绍春节的习俗。
75.句意:萨姆现在住在哪里?England. 英国。Beijing. 北京。Xi’an. 西安。根据“Sam is from England, but he lives in Beijing now.”可知是住在北京,故选B。
76.句意:萨姆会说几种语言?One. 一种。Two. 两种。Three. 三种。根据“Sam is from England, but he lives in Beijing now. He can speak some Chinese.”可知会说两种,故选B。
77.句意:假期多长?Seven days. 七天。Eleven days. 十一天。Eight days. 八天。根据“We will have a eight-day holiday.” 可知有八天的假期,故选C。
78.句意:人们在春节期间不做什么?Have dragon boat races. 举行龙舟比赛。Have a big family dinner. 吃一顿丰盛的晚餐。Wear new clothes. 穿新衣服。根据“We’re going to have a big family dinner too. All of us will wear new clothes for the Chinese New Year.”和“. We hang lanterns and do the dragon dances.”可知会吃一顿丰盛的晚餐,穿新衣服,挂灯笼和舞龙,不会举行龙舟比赛,故选A。
79.句意:春节意味着_____。a new year, a new start 新的一年,新的开始,a special day for teachers 对老师来说特殊的一天,a special day for animals对动物来说特殊的一天,根据“It means a new year, a new start.”可知是意味着新的一年,新的开始,故选A。
80.B 81.C 82.A 83.B 84.B
【导语】本文讲了人们在国庆节假期做的事情。
80.句意:中国国庆节在_____来。A夏天,B秋天,C冬天,根据“During the holiday, many people will take trips with their family, and they will see the most beautiful scenery in autumn.”,可知中国国庆节在春天来,故选B。
81.句意:“黄金周”有多少天?A五天。B六天。C七天。根据“It has seven days, so it’s also called “the Golden Week”.”,可知有七天,故选C。
82.句意:画线单词“precious”的中文意思是什么?根据短文语境可知意思是珍贵的,故选A。
83.句意:以下哪一项是不正确的?A许多人会在“黄金周”旅行。B假期里,所有人都会回到家乡。C有些人会观看升旗仪式。根据“Some people will go back to their hometowns.”,可知假期里,有些人会回到家乡,选项B描述错误,故选B。
84.句意:10月1日是我们的_______。A元旦,B国庆节,C儿童节,根据“In China, National Day is on October 1st.”,可知是国庆节,故选B。
85.B 86.C 87.A 88.A 89.C
【导语】本文主要介绍了王坤和姐姐/妹妹去三亚的旅行。
85.句意:文章是关于王坤去三亚的旅行的。A王坤和他的姐姐/妹妹,B王坤去三亚的旅行,C三亚的天气,根据“Last summer holiday, Wang Kun took a trip to Sanya, Hainan with his sister.”可知文章主要介绍了王坤去三亚的旅行,故选B。
86.句意:三亚的天气怎么样?A天气是凉爽的。B天气是有雨并且比较暖和的。C天气是晴朗并且比较暖和的。根据“It was sunny and much warmer in Sanya.”可知三亚的天气是晴朗并且比较暖和的,故选C。
87.句意:划线的单词“aquarium”的中文意思是水族馆。A水族馆,B博物馆,C自然,根据“They saw a lot of interesting and unusual fish there.”可知他们看到许多鱼,应该是去了水族馆,故选A。
88.句意:王坤怎么回家的?A坐飞机。B坐火车。C开车。根据“They got back home by plane on July 16th.”可知王坤是坐飞机回家的,故选A。
89.句意:王坤在三亚的假期怎么样?A令人激动的。B累人的。C开心的。根据“They were tired, but they were very happy.”可知王坤在三亚的旅行是开心的,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)