【精品解析】广西柳州市第三十五中学2025-2026学年上学期九年级英语开学试题

文档属性

名称 【精品解析】广西柳州市第三十五中学2025-2026学年上学期九年级英语开学试题
格式 zip
文件大小 60.8KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-11-24 11:28:18

文档简介

广西柳州市第三十五中学2025-2026学年上学期九年级英语开学试题
(2025九上·柳州开学考) 根据对话内容,从下面方框中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
A: Wow l The park is so beautiful and quiet!
B:  1.   .
A: Is it a new park
B: No. It looks new, but in fact it has a history of over 100 years.
A: Really  2.   It looks so modern!
B: I agree. It's famous for its beautiful lake and ancient buildings. There are also some wild animals inside.
A: That's amazing!  3.  
B; Most of them are monkeys, sometimes foxes.
A: I like monkeys. They're cute and funny.
B:  4.  We should be careful with them.
A: What do you mean Do they hurt people
B: They seldom hurt people, but they like taking away people's food.
A: That's interesting!  5.  
B: Look out your food! Hahal
A. What kind of wild animals do people usually see here B. Are you kidding me C. Oh, look, here comes a monkey. D. I can hardly believe it! E. But sometimes they are really naughty. F. Yes, it's usually very quiet at this time of the day.
【答案】1.F;2.D;3.A;4.E;5.C
【知识点】旅游观光类;其他语篇类型
【解析】【分析】本文讲述了A和B在一个公园中交流,谈论公园的环境、历史以及园内野生动物的对话。
【点评】考查任务型阅读,做题时需紧扣上下文的内容逻辑来匹配句子,同时要注意辨别并排除多余选项。
1.根据"A: Wow! The park is so beautiful and quiet!",可知此处需回应公园的安静特点,选项F"是的,一天中的这个时候它通常都很安静"符合语境,故选F。
2.根据"A: Really ...It looks so modern!",可知A对公园有超百年历史的信息表示惊讶,选项D"我几乎不敢相信!"符合语境,故选D。
3.根据"B: Most of them are monkeys, sometimes foxes.",可知此处是询问园内野生动物的种类,选项A"人们在这里通常能看到哪种野生动物?"符合语境,故选A。
4.根据"A: I like monkeys. They're cute and funny."和"B: ...We should be careful with them.",可知此处需转折说明猴子的调皮属性,选项E"但有时候它们真的很调皮"符合语境,故选E。
5.根据"B: Look out your food! Hahal",可知此处是提示猴子出现的场景,选项C"哦,看,一只猴子过来了"符合语境,故选C。
(2025九上·柳州开学考) 阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
I was tired. I had been studying English was terrible. I went to English was terrible. I went to English school every night. I 6. different textbooks and learnt the grammar rules in them every day. But during the 7. years, I hadn't got any 8. at all!
Being tired of school, I searched the Internet for" Leam English" one night Then I found a 9. English learning system.
Seven days later I started using the system to learn English. My life 10. from then on. I used the system every day. I was 11. to find that learning English in this way was so easy and interesting. No boring grammar rules, the articles were interesting and the stories were funny.
Then something amazing happened. One day I 12. an American man named James in a coffee shop. Without thinking, I started to 13. him. My English words came out automatically(无意识地). It was hard fort me to believe it. I could speak English so easily. I didn't feel any stress or 14. James understood my ideas and feelings. We talked for two hours without 15. Then we exchanged email addresses and Skype IDs. We decided to talk to each other on the Internet every week.
My English has improved greatly now. I think there are many ways of learning English for us to use. You should stop using a way that doesn't work and find out what is helpful to you.
6.A. caught B. saw C. read
7.A. seven B. eight C. nine
8.A. messages B. mistakes C. progress
9.A. boring B. common C. perfect
10.A. changed B. started C. practised
11.A. afraid B. angry C. surprised
12.A. met B. beat C. helped
13.A. wait for B. talk with C. laugh at
14.A. interest B. hobbies C. worry
15.A. saying B. hurting C. stopping
【答案】6.C;7.A;8.C;9.C;10.A;11.C;12.A;13.B;14.C;15.C
【知识点】记叙文;学会学习
【解析】【分析】本文讲述了作者原本长期学习英语却无进步,后来通过一个合适的学习系统提升了英语水平,还能轻松与外国人交流的经历。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文的逻辑变化(如学习状态的转变)推断词义,同时关注语境中的呼应细节。
6.句意:我每天阅读不同的课本,学习里面的语法规则。caught抓住;saw看见;read阅读。由"textbooks(课本)"可知,对应的动作是"阅读",故选read。故选C。
7.句意:但在这七年的学习中,我根本没有任何进步。seven七;eight八;nine九。由后文"Seven days later I started using the system(七天后我开始使用这个系统)"的"Seven"呼应,可推断此处是"七年",故选seven。故选A。
8.句意:但在这七年的学习中,我根本没有任何进步。messages信息;mistakes错误;progress进步。由前文"一直学习但效果差"的语境,可知是"没有进步","get progress"表示"取得进步",故选progress。故选C。
9.句意:然后我发现了一个完美的英语学习系统。boring无聊的;common普通的;perfect完美的。由后文"用这个系统学英语既简单又有趣"的描述,可知这个系统是"完美的",故选perfect。故选C。
10.句意:七天后我开始用这个系统学英语。从那时起,我的生活改变了。changed改变;started开始;practised练习。由后文"学英语的状态从枯燥变有趣"的变化,可知生活"改变了",故选changed。故选A。
11.句意:我惊讶地发现,用这种方式学英语既简单又有趣。afraid害怕的;angry生气的;surprised惊讶的。由"之前学英语没进步,现在突然变简单有趣"的反差,可知是"惊讶的",故选surprised。故选C。
12.句意:有一天我在咖啡店遇到了一个叫詹姆斯的美国人。met遇见;beat打败;helped帮助。由"在咖啡店遇到陌生人"的语境,可知是"遇见",故选met。故选A。
13.句意:我不假思索地开始和他交谈。wait for等待;talk with和……交谈;laugh at嘲笑。由后文"我能轻松说英语、交流想法"的描述,可知是"和他交谈",故选talk with。故选B。
14.句意:我没有感到任何压力或担忧。interest兴趣;hobbies爱好;worry担忧。由"能轻松说英语"的状态,可知是没有"压力或担忧",故选worry。故选C。
15.句意:我们不间断地聊了两个小时。saying说;hurting伤害;stopping停止。由"聊了两个小时"可知是"没有停止","without stopping"表示"不间断地",故选stopping。故选C。
(2025九上·柳州开学考) 阅读短文,回答问题
Pan Yuzhen,77, comes from Taijiang County, Guizhou Province. She is an inheritor(继承人)of Miao embroidery (刺 绣)。
"The girls in my hometown can embroider at an early age. When I was five years old, I learned embroidery from my mother and sister. Miao embroidery skills are not easy to learn, but I have learned all embroidery methods," Pan said. At first, Pan embroidered for her own use, but as she grew older and married, her skills were putto use for her family, creating beautiful embroidered clothes.
Pan's daughter Zhang Yanmei, who was born in 1977, suffered from an illness at the age of three. To treat her daughter and feed the family, Pan embarked on a journey, travelling to different cities to sell her Miao embroidery products.
In 1999, Zhang went to Beijing to join her mother. At that time, Pan had a store in a market. Here, she met a lot of foreign friends who were attracted by her embroidery skills and encouraged her to expand her business abroad."They advised me to go to foreign countries and sell cultural and creative products. Then I went to the US to do business connected with Miao embroidery," Pan said.
In 2016, Pan's career took a huge leap forward as she worked with a famous clothing brand (品牌) in China. With the help of the brand, Pan went to the UK to take part in different fashion shows. Now Pan is well-known. Pan hopes more young people can inherit Miao embroidery skills.
16.How did Pan learn Miao embroidery when she was little
A.By teaching herself.
B.By watching videos.
C.By learning from her family.
17.What is the turning point in Pan's career
A.She worked with foreign friends.
B.She tried hard to learn embroidery skills.
C.She worked with a Chinese clothing brand.
18.Which is the right order according to the passage
a. Pan's daughter went to Beijing to join Pan.
b. Pan went to the US to sell Miao embroidery works.
c. Pan went to the UK to take part in different fashion shows.
d. Pan gave birth to a babygirl in 1977.
A.a-b-c-d B.d-a-b-c C.d-b-c-a
19.In which part of a newspaper can we read the passage
A.HEALTH B.PEOPLE. C.ANIMALS. D.HISTORY.
20.What's the best title for the passage
A.A famous clothing brand in China.
B.Pan Yuzhen's journey of Miao embroidery.
C.Ways to learn Miao embroidery skills.
【答案】16.C
17.C
18.B
19.B
20.B
【知识点】记叙文;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文讲述了77岁的苗族刺绣传承人潘玉珍从幼时学习刺绣、为家庭谋生售卖绣品,到走出国门、与知名品牌合作并推广苗族刺绣的故事。
【点评】考查阅读理解,做题时需先明确题目考查类型,细节题需定位原文关键信息(如时间、人物、事件),标题题需紧扣全文核心主旨,出处题要结合文章内容匹配对应报刊板块。
16.细节理解题。根据文中原句"When I was five years old, I learned embroidery from my mother and sister.",可知潘玉珍小时候是向家人学习苗族刺绣的,故选C。
17.细节理解题。根据文中原句"In 2016, Pan's career took a huge leap forward as she worked with a famous clothing brand in China.",可知潘玉珍事业的转折点是与中国某知名服装品牌合作,故选C。
18.细节理解题。根据文中时间线:1977年女儿出生(d)→1999年女儿到北京投奔母亲(a)→之后赴美国做苗族刺绣生意(b)→2016年合作后赴英国参加时装秀(c),可知正确顺序为d-a-b-c,故选B。
19.文章出处题。根据文中原句全文围绕苗族刺绣传承人潘玉珍的人生经历和事业发展展开,属于人物相关报道,"PEOPLE"版块适合刊登此类内容,故选B。
20.标题选择题。全文核心讲述潘玉珍、传承和推广苗族刺绣的历程,选项B能概括全文主旨,故选B。
(2025九上·柳州开学考) 阅读短文,回答问题
Young star shines
Over the years, skilled Chinese players have been doing very well in table tennis. Now, young athletes from Generation Z are becoming the stars of the 2024 Paris Olympics.
Born in 2000, Sun Yingsha has been given the nickname" Little Devil" by her fans. When she was little, Sun was sensitive to the sound of a table tennis ball hitting the ground." I felt I had some talent," she told China Daily.
When Sun first joined the reserve squad (预备队) of the national table tennis team, she was excited. Becoming a world top player like her idol Zhang Yining has always been her dream.
However, there have been challenges along the way. She took part in the Tokyo Olympics in 2021 and it was there that she faced huge losses." I was not well-rounded enough to win the gold medal in the women's singles," Sun said.
Sun believes that life is always full of ups and downs." Determination and courage can make a good athlete," she said." What keeps me going are the goals and dreams I set for myself."
At the 2023 Singapore Smash, Sun won the women's singles, the women's doubles and the mixed doubles, becoming the first athlete to get three gold medals at the tournament (锦标赛). Looking at the world ranking website, you can see Sun's name at the top of the women's singles, women's doubles and mixed doubles.
When talking about younger table tennis players, Sun encourages them to keep their love and stay focused. "If you truly love table tennis, I hope you can hold on to it," she said.
21.What can we know about Sun Yingsha when she was young
A.She was unsure about her talent in table tennis.
B.She was determined to be the best from a young age.
C.She started to play table tennis when she joined the national team.
22.What does the underlined word" well-rounded" mean when describing a table tennis player
A.A player who is good at all aspects of the game.
B.A player who has a perfect shape.
C.A player who has won a round medal.
23.According to Sun Yingsha's words, which type of person is likely to become a good athlete
A.Someone who is talented and sensitive.
B.Someone who gives up when faced with challenges.
C.Someone who is strong-willed and brave.
24.What is Sun Yingsha's achievement in the 2023 Singapore Smash
A.It was her first international competition.
B.She was the first three-goal-medal winner at the tournament.
C.It marked the beginning of her professional career.
25.What is the purpose of the text
A.To encourage teenagers to be good athletes.
B.To explain how Sun became famous.
C.To encourage readers with Sun's story of hard work and success.
【答案】21.B
22.A
23.C
24.B
25.C
【知识点】新闻报道类;优秀运动员及其体育成就;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文讲述了中国乒乓球名将孙颖莎的成长历程,包括她的童年天赋、职业梦想、遭遇的挑战、取得的辉煌成就,以及她对年轻选手的鼓励,展现了她的拼搏精神与坚持。
【点评】考查阅读理解,做题时需先明确题目考查类型,再根据题干关键词定位原文相关语句,结合语境分析判断答案,注意细节信息的精准匹配和词义的语境推断。
21.细节理解题。根据文中正解原因原句:"Becoming a world top player like her idol Zhang Yining has always been her dream."可知,孙颖莎从小就立志成为顶尖选手,即决心成为最优秀的人,故选B。
22.词义猜测题。根据文中正解原因原句:"I was not well-rounded enough to win the gold medal in the women's singles"+结合语境,此处指孙颖莎认为自己在女单项目中因某方面不足未能夺冠,"well-rounded"应表示"各方面都擅长",故选A。
23.细节理解题。根据文中正解原因原句:"Determination and courage can make a good athlete"可知,有决心(strong-willed)和勇气(brave)的人可能成为优秀运动员,故选C。
24.细节理解题。根据文中正解原因原句:"At the 2023 Singapore Smash... becoming the first athlete to get three gold medals at the tournament"可知,她是该赛事首位获得三枚金牌的选手,故选B。
25.文章大意题。全文讲述孙颖莎的成长经历、挑战与成就,以及她的励志话语+可知,文章旨在用她的奋斗与成功故事鼓励读者,故选C。
(2025九上·柳州开学考) 根据语篇内容,选择最佳选项,
To travel around the world is the dream of many adventurous people. But very few people can afford a global tour because hotels, food and airplane tickets are too expensive. Some people, however, have thought of some ways to realize their dreams.
Laura Cody and Tanbay Theune, a couple from Britain, decided to travel around the world. They have found a good way to pay for their trips. They look after pets for rich house owners. In exchange, they can stay in the houses for free. They have looked after horses, cows, cats, dogs and fish. In two years, the couple has been to Australia, Germany, Spain and Italy. They have stayed in big cities and small villages. The home owners are usually very generous and have given them food, wine and day trips.
Another person who tries to realize her travel dream is photographer Rhiannon Taylor. She travels around the world to visit, review and take photos of the best hotels. She shares the places she stays and the food she eats on the Internet with tens of thousands followers.
With these ways of making money, traveling around the world is no longer a dream. More and more young people are thinking creatively to make their dream come true.
26.Why do most people feel hard to make their travel dream come true ____
A.Because they can hardly afford hotels.
B.Because the food is not healthy.
C.Because the cost of travel is high.
27.What does the underlined word" generous"mean in Chinese
A.吝啬的 B.友善的 C.慷慨的
28.It is known from the passage that Laura and Tanbay paid for their trips by ____
A.staying in the house for free
B.looking after pets for rich house owners
C.going to Australia and other countries
29.According to the passage, Taylor is a photographer who shares her photo ____.
A.on the Internet
B.during her travel
C.with hundreds of followers
30.The best word to describe the way of realizing the travel dream is ____.
A.special B.creative C.rich
【答案】26.C
27.C
28.B
29.A
30.B
【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文讲述了环游世界是很多人的梦想,但因成本高难以实现,而Laura Cody夫妇、摄影师Rhiannon Taylor等人通过创意方式(照顾宠物换免费住宿、旅行探店分享)实现了环游世界的梦想。
【点评】考查阅读理解,做题时需先明确题目类型,再根据题干定位原文关键句,结合语境分析选项;做词义猜测题时,可通过上下文的举例、描述等线索推断词义。
26.细节理解题。根据文中:"But very few people can afford a global tour because hotels, food and airplane tickets are too expensive."可知,多数人难以实现旅行梦想是因为旅行成本太高,故选C。
27.词义猜测题。根据文中:"The home owners are usually very generous and have given them food, wine and day trips."可知,房主给了他们食物、酒和短途旅行,说明"generous"是"慷慨的"意思,故选C。
28.细节理解题。根据文中:"They look after pets for rich house owners. In exchange, they can stay in the houses for free."可知,Laura和Tanbay通过为富有的房主照顾宠物来支付旅行费用,故选B。
29.细节理解题。根据文中:"She shares the places she stays and the food she eats on the Internet with tens of thousands followers."可知,Taylor在互联网上分享她的照片,故选A。
30.推理判断题。根据文中:"More and more young people are thinking creatively to make their dream come true."可知,实现旅行梦想的方式是"有创意的",故选B。
(2025九上·柳州开学考) 阅读短文,回答问题
Plastic pollution has become one of the most serious environmental issues in recent years. According to a 2023 report by the United Nations Environment Programme (UNEP), about 8 million tons of plastic waste enter the oceans every year— equivalent to dumping a full garbage truck of plastic into the sea every minute. This waste harms marine life: sea turtles mistake plastic bags for jellyfish, and seabirds often die from ingesting(吞食) small plastic pieces. Worse, these plastics break down into microplastics(微塑料), which enter our food chain through fish and seafood.
China, as a major player in plastic pollution control, has made great progress. In 2023, China's plastic recycling rate(回收率) reached 30%, up by 5% from 2022. The government has introduced policies like the" plastic Restriction Order" to reduce single-use plastics. For example, Hainan Province has been a pilot area for a" plastic-free island" since 2020. By 2025, over 80 certified companies in Hainan produce biodegradable(可生物降解的) alternatives like cornstarch-based(玉米淀粉基) bags. Local schools in Hainan also organize" No Plastic Week" activities, encouraging students to use reusable lunch boxes and water bottles. Experts warn that everyone's action is needed— small daily choices, like using reusable bags, reducing plastic waste at home, and supporting eco-friendly products, can all make a difference.
31.Is plastic pollution a serious environmental issue    
32.How much plastic waste enters the oceans every year according to the 2023 UNEP report    
33.What was China's plastic recycling rate in 2023    
34.Which province in China is a pilot area for a" plastic-free island"    
35.What activities do local schools in Hainan organize to reduce plastic use    
【答案】31.Yes, it is.
32.About 8 million tons.
33.30%.
34.Hainan Province.
35.They organize "No Plastic Week" activities.
【知识点】说明文;环境污染问题;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了塑料污染是当前严重的环境问题之一,介绍了其对海洋生物和人类的危害,同时说明了中国在塑料污染治理方面的进展(如回收率提升、政策实施、海南试点等),并强调每个人都需参与环保行动。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确题目类型,再根据题干关键词定位原文对应信息,精准提取答案;注意信息的准确性和完整性,避免遗漏细节。
31.细节理解题。根据"Plastic pollution has become one of the most serious environmental issues in recent years."可知,塑料污染是严重的环境问题,故答案为Yes, it is.
32.细节理解题。根据"According to a 2023 report by the United Nations Environment Programme (UNEP), about 8 million tons of plastic waste enter the oceans every year"可知,每年约800万吨塑料垃圾进入海洋,故答案为About 8 million tons.
33.细节理解题。根据"In 2023, China's plastic recycling rate reached 30%"+可知,2023年中国的塑料回收率是30%,故答案为30%.
34.细节理解题。根据"For example, Hainan Province has been a pilot area for a "plastic-free island" since 2020."+可知,海南省是"无塑岛"试点地区,故答案为Hainan Province.
35.细节理解题。根据"Local schools in Hainan also organize "No Plastic Week" activities"+可知,海南当地学校组织"无塑料周"活动,故答案为They organize "No Plastic Week" activities.
(2025九上·柳州开学考) 根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词,并用其正确形式填空。每个单词只能用一次。
short do although carefully help worry sentence into difficult their
Do you know that people spent almost six years making the TV show Journey to the West (1987) Now it might take just a few months to do that with the  36.   of Sora.
What is Sora It is an AI model that was created by the company pared with what we have  37.   before, Sora can create videos more easily. This AI model is able to turn words  38.   videos. For example, if you give a few  39.   to Sora, like" Monkey King is fighting with a monster in a forest", Sora will make a video for you very soon.
Sora has become a hot topic on the Internet,  40.   it can now only create videos which are up to one minute long. Sora can improve the whole process of making videos with  41.   time and less money.
However, there are also worries. Some video makers are afraid that Sora may take over  42.   jobs. And some people  43.   that Sora might be used to make videos to cheat. It seems  44.   to choose what to believe while people are watching videos. Maybe people need to use Sora  45.   and wisely. As the saying goes," Technology is a double-edged sword(双刃剑)." The most important thing is that we should make good use of it.
【答案】36.help;37.done;38.into;39.sentences;40.although;41.shorter;42.their;43.worry;44.difficult;45.carefully
【知识点】说明文;人工智能(AI)
【解析】【分析】选项汉译英:short(短的);do(做);although(尽管);carefully(仔细地);help(帮助);worry(担心);sentence(句子);into(变成);difficult(困难的);their(他们的)。
本文讲述了AI模型Sora能轻松将文字转化为视频,虽提升了视频制作效率,但也引发了人们对其取代工作、被用于行骗的担忧,强调应谨慎明智地使用这项技术。
【点评】考查选词填空,注意词形变化(如比较级、词性转换)、固定搭配和逻辑关系(如让步、并列)。
36.句意:现在在Sora的帮助下,做这件事可能只需要几个月。根据前文"制作《西游记》曾花6年"和"现在只花几个月"的对比,可知是"在Sora的帮助下",固定搭配"with the help of"表示"在……的帮助下",故答案为help。
37.句意:与我们之前所做的相比,Sora能更轻松地创作视频。根据"what we have..."后接动词的过去分词构成现在完成时,结合语境"之前所做的(事)",可知此处填"do"的过去分词"done",故答案为done。
38.句意:这个AI模型能够把文字变成视频。根据固定搭配"turn...into..."表示"把……变成……",结合"把文字变成视频"的语境,故答案为into。
39.句意:例如,如果你给Sora一个简短的句子,比如"美猴王正在和一个怪物战斗",Sora很快就会给你一个视频。根据"like ‘Monkey King is fighting with a monster'"是一个句子,sentence,根据a few可知,这里用复数形式,故答案为sentences。
40.句意:Sora已经成了网络上的热门话题,尽管它现在只能创作时长不超过一分钟的视频。根据前后句"是热门话题"和"只能创作短时长视频"的让步关系,可知此处填"although(尽管)",故答案为although。
41.句意:Sora可以用更短的时间和更少的钱改善整个视频制作流程。根据"and less money"的并列结构,可知此处填"short"的比较级"shorter",表示"更短的时间",故答案为shorter。
42.句意:一些视频制作者担心Sora可能会取代他们的工作。根据"take over...jobs"(取代……的工作),可知此处填形容词性物主代词"their(他们的)"修饰"jobs",故答案为their。
43.句意:还有一些人担心Sora可能会被用来制作视频行骗。根据前文"there are also worries"的提示,结合主语"some people"是复数,可知此处填动词"worry(担心)",故答案为worry。
44.句意:当人们看视频时,似乎很难选择该相信什么。根据固定句型"it seems + 形容词 + to do sth."表示"做某事似乎是……的",结合语境"选择相信什么是困难的",故答案为difficult。
45.句意:或许人们需要谨慎且明智地使用Sora。根据"and wisely"的并列结构,可知此处填副词"carefully(仔细地/谨慎地)",故答案为carefully。
1 / 1广西柳州市第三十五中学2025-2026学年上学期九年级英语开学试题
(2025九上·柳州开学考) 根据对话内容,从下面方框中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
A: Wow l The park is so beautiful and quiet!
B:  1.   .
A: Is it a new park
B: No. It looks new, but in fact it has a history of over 100 years.
A: Really  2.   It looks so modern!
B: I agree. It's famous for its beautiful lake and ancient buildings. There are also some wild animals inside.
A: That's amazing!  3.  
B; Most of them are monkeys, sometimes foxes.
A: I like monkeys. They're cute and funny.
B:  4.  We should be careful with them.
A: What do you mean Do they hurt people
B: They seldom hurt people, but they like taking away people's food.
A: That's interesting!  5.  
B: Look out your food! Hahal
A. What kind of wild animals do people usually see here B. Are you kidding me C. Oh, look, here comes a monkey. D. I can hardly believe it! E. But sometimes they are really naughty. F. Yes, it's usually very quiet at this time of the day.
(2025九上·柳州开学考) 阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
I was tired. I had been studying English was terrible. I went to English was terrible. I went to English school every night. I 6. different textbooks and learnt the grammar rules in them every day. But during the 7. years, I hadn't got any 8. at all!
Being tired of school, I searched the Internet for" Leam English" one night Then I found a 9. English learning system.
Seven days later I started using the system to learn English. My life 10. from then on. I used the system every day. I was 11. to find that learning English in this way was so easy and interesting. No boring grammar rules, the articles were interesting and the stories were funny.
Then something amazing happened. One day I 12. an American man named James in a coffee shop. Without thinking, I started to 13. him. My English words came out automatically(无意识地). It was hard fort me to believe it. I could speak English so easily. I didn't feel any stress or 14. James understood my ideas and feelings. We talked for two hours without 15. Then we exchanged email addresses and Skype IDs. We decided to talk to each other on the Internet every week.
My English has improved greatly now. I think there are many ways of learning English for us to use. You should stop using a way that doesn't work and find out what is helpful to you.
6.A. caught B. saw C. read
7.A. seven B. eight C. nine
8.A. messages B. mistakes C. progress
9.A. boring B. common C. perfect
10.A. changed B. started C. practised
11.A. afraid B. angry C. surprised
12.A. met B. beat C. helped
13.A. wait for B. talk with C. laugh at
14.A. interest B. hobbies C. worry
15.A. saying B. hurting C. stopping
(2025九上·柳州开学考) 阅读短文,回答问题
Pan Yuzhen,77, comes from Taijiang County, Guizhou Province. She is an inheritor(继承人)of Miao embroidery (刺 绣)。
"The girls in my hometown can embroider at an early age. When I was five years old, I learned embroidery from my mother and sister. Miao embroidery skills are not easy to learn, but I have learned all embroidery methods," Pan said. At first, Pan embroidered for her own use, but as she grew older and married, her skills were putto use for her family, creating beautiful embroidered clothes.
Pan's daughter Zhang Yanmei, who was born in 1977, suffered from an illness at the age of three. To treat her daughter and feed the family, Pan embarked on a journey, travelling to different cities to sell her Miao embroidery products.
In 1999, Zhang went to Beijing to join her mother. At that time, Pan had a store in a market. Here, she met a lot of foreign friends who were attracted by her embroidery skills and encouraged her to expand her business abroad."They advised me to go to foreign countries and sell cultural and creative products. Then I went to the US to do business connected with Miao embroidery," Pan said.
In 2016, Pan's career took a huge leap forward as she worked with a famous clothing brand (品牌) in China. With the help of the brand, Pan went to the UK to take part in different fashion shows. Now Pan is well-known. Pan hopes more young people can inherit Miao embroidery skills.
16.How did Pan learn Miao embroidery when she was little
A.By teaching herself.
B.By watching videos.
C.By learning from her family.
17.What is the turning point in Pan's career
A.She worked with foreign friends.
B.She tried hard to learn embroidery skills.
C.She worked with a Chinese clothing brand.
18.Which is the right order according to the passage
a. Pan's daughter went to Beijing to join Pan.
b. Pan went to the US to sell Miao embroidery works.
c. Pan went to the UK to take part in different fashion shows.
d. Pan gave birth to a babygirl in 1977.
A.a-b-c-d B.d-a-b-c C.d-b-c-a
19.In which part of a newspaper can we read the passage
A.HEALTH B.PEOPLE. C.ANIMALS. D.HISTORY.
20.What's the best title for the passage
A.A famous clothing brand in China.
B.Pan Yuzhen's journey of Miao embroidery.
C.Ways to learn Miao embroidery skills.
(2025九上·柳州开学考) 阅读短文,回答问题
Young star shines
Over the years, skilled Chinese players have been doing very well in table tennis. Now, young athletes from Generation Z are becoming the stars of the 2024 Paris Olympics.
Born in 2000, Sun Yingsha has been given the nickname" Little Devil" by her fans. When she was little, Sun was sensitive to the sound of a table tennis ball hitting the ground." I felt I had some talent," she told China Daily.
When Sun first joined the reserve squad (预备队) of the national table tennis team, she was excited. Becoming a world top player like her idol Zhang Yining has always been her dream.
However, there have been challenges along the way. She took part in the Tokyo Olympics in 2021 and it was there that she faced huge losses." I was not well-rounded enough to win the gold medal in the women's singles," Sun said.
Sun believes that life is always full of ups and downs." Determination and courage can make a good athlete," she said." What keeps me going are the goals and dreams I set for myself."
At the 2023 Singapore Smash, Sun won the women's singles, the women's doubles and the mixed doubles, becoming the first athlete to get three gold medals at the tournament (锦标赛). Looking at the world ranking website, you can see Sun's name at the top of the women's singles, women's doubles and mixed doubles.
When talking about younger table tennis players, Sun encourages them to keep their love and stay focused. "If you truly love table tennis, I hope you can hold on to it," she said.
21.What can we know about Sun Yingsha when she was young
A.She was unsure about her talent in table tennis.
B.She was determined to be the best from a young age.
C.She started to play table tennis when she joined the national team.
22.What does the underlined word" well-rounded" mean when describing a table tennis player
A.A player who is good at all aspects of the game.
B.A player who has a perfect shape.
C.A player who has won a round medal.
23.According to Sun Yingsha's words, which type of person is likely to become a good athlete
A.Someone who is talented and sensitive.
B.Someone who gives up when faced with challenges.
C.Someone who is strong-willed and brave.
24.What is Sun Yingsha's achievement in the 2023 Singapore Smash
A.It was her first international competition.
B.She was the first three-goal-medal winner at the tournament.
C.It marked the beginning of her professional career.
25.What is the purpose of the text
A.To encourage teenagers to be good athletes.
B.To explain how Sun became famous.
C.To encourage readers with Sun's story of hard work and success.
(2025九上·柳州开学考) 根据语篇内容,选择最佳选项,
To travel around the world is the dream of many adventurous people. But very few people can afford a global tour because hotels, food and airplane tickets are too expensive. Some people, however, have thought of some ways to realize their dreams.
Laura Cody and Tanbay Theune, a couple from Britain, decided to travel around the world. They have found a good way to pay for their trips. They look after pets for rich house owners. In exchange, they can stay in the houses for free. They have looked after horses, cows, cats, dogs and fish. In two years, the couple has been to Australia, Germany, Spain and Italy. They have stayed in big cities and small villages. The home owners are usually very generous and have given them food, wine and day trips.
Another person who tries to realize her travel dream is photographer Rhiannon Taylor. She travels around the world to visit, review and take photos of the best hotels. She shares the places she stays and the food she eats on the Internet with tens of thousands followers.
With these ways of making money, traveling around the world is no longer a dream. More and more young people are thinking creatively to make their dream come true.
26.Why do most people feel hard to make their travel dream come true ____
A.Because they can hardly afford hotels.
B.Because the food is not healthy.
C.Because the cost of travel is high.
27.What does the underlined word" generous"mean in Chinese
A.吝啬的 B.友善的 C.慷慨的
28.It is known from the passage that Laura and Tanbay paid for their trips by ____
A.staying in the house for free
B.looking after pets for rich house owners
C.going to Australia and other countries
29.According to the passage, Taylor is a photographer who shares her photo ____.
A.on the Internet
B.during her travel
C.with hundreds of followers
30.The best word to describe the way of realizing the travel dream is ____.
A.special B.creative C.rich
(2025九上·柳州开学考) 阅读短文,回答问题
Plastic pollution has become one of the most serious environmental issues in recent years. According to a 2023 report by the United Nations Environment Programme (UNEP), about 8 million tons of plastic waste enter the oceans every year— equivalent to dumping a full garbage truck of plastic into the sea every minute. This waste harms marine life: sea turtles mistake plastic bags for jellyfish, and seabirds often die from ingesting(吞食) small plastic pieces. Worse, these plastics break down into microplastics(微塑料), which enter our food chain through fish and seafood.
China, as a major player in plastic pollution control, has made great progress. In 2023, China's plastic recycling rate(回收率) reached 30%, up by 5% from 2022. The government has introduced policies like the" plastic Restriction Order" to reduce single-use plastics. For example, Hainan Province has been a pilot area for a" plastic-free island" since 2020. By 2025, over 80 certified companies in Hainan produce biodegradable(可生物降解的) alternatives like cornstarch-based(玉米淀粉基) bags. Local schools in Hainan also organize" No Plastic Week" activities, encouraging students to use reusable lunch boxes and water bottles. Experts warn that everyone's action is needed— small daily choices, like using reusable bags, reducing plastic waste at home, and supporting eco-friendly products, can all make a difference.
31.Is plastic pollution a serious environmental issue    
32.How much plastic waste enters the oceans every year according to the 2023 UNEP report    
33.What was China's plastic recycling rate in 2023    
34.Which province in China is a pilot area for a" plastic-free island"    
35.What activities do local schools in Hainan organize to reduce plastic use    
(2025九上·柳州开学考) 根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词,并用其正确形式填空。每个单词只能用一次。
short do although carefully help worry sentence into difficult their
Do you know that people spent almost six years making the TV show Journey to the West (1987) Now it might take just a few months to do that with the  36.   of Sora.
What is Sora It is an AI model that was created by the company pared with what we have  37.   before, Sora can create videos more easily. This AI model is able to turn words  38.   videos. For example, if you give a few  39.   to Sora, like" Monkey King is fighting with a monster in a forest", Sora will make a video for you very soon.
Sora has become a hot topic on the Internet,  40.   it can now only create videos which are up to one minute long. Sora can improve the whole process of making videos with  41.   time and less money.
However, there are also worries. Some video makers are afraid that Sora may take over  42.   jobs. And some people  43.   that Sora might be used to make videos to cheat. It seems  44.   to choose what to believe while people are watching videos. Maybe people need to use Sora  45.   and wisely. As the saying goes," Technology is a double-edged sword(双刃剑)." The most important thing is that we should make good use of it.
答案解析部分
【答案】1.F;2.D;3.A;4.E;5.C
【知识点】旅游观光类;其他语篇类型
【解析】【分析】本文讲述了A和B在一个公园中交流,谈论公园的环境、历史以及园内野生动物的对话。
【点评】考查任务型阅读,做题时需紧扣上下文的内容逻辑来匹配句子,同时要注意辨别并排除多余选项。
1.根据"A: Wow! The park is so beautiful and quiet!",可知此处需回应公园的安静特点,选项F"是的,一天中的这个时候它通常都很安静"符合语境,故选F。
2.根据"A: Really ...It looks so modern!",可知A对公园有超百年历史的信息表示惊讶,选项D"我几乎不敢相信!"符合语境,故选D。
3.根据"B: Most of them are monkeys, sometimes foxes.",可知此处是询问园内野生动物的种类,选项A"人们在这里通常能看到哪种野生动物?"符合语境,故选A。
4.根据"A: I like monkeys. They're cute and funny."和"B: ...We should be careful with them.",可知此处需转折说明猴子的调皮属性,选项E"但有时候它们真的很调皮"符合语境,故选E。
5.根据"B: Look out your food! Hahal",可知此处是提示猴子出现的场景,选项C"哦,看,一只猴子过来了"符合语境,故选C。
【答案】6.C;7.A;8.C;9.C;10.A;11.C;12.A;13.B;14.C;15.C
【知识点】记叙文;学会学习
【解析】【分析】本文讲述了作者原本长期学习英语却无进步,后来通过一个合适的学习系统提升了英语水平,还能轻松与外国人交流的经历。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文的逻辑变化(如学习状态的转变)推断词义,同时关注语境中的呼应细节。
6.句意:我每天阅读不同的课本,学习里面的语法规则。caught抓住;saw看见;read阅读。由"textbooks(课本)"可知,对应的动作是"阅读",故选read。故选C。
7.句意:但在这七年的学习中,我根本没有任何进步。seven七;eight八;nine九。由后文"Seven days later I started using the system(七天后我开始使用这个系统)"的"Seven"呼应,可推断此处是"七年",故选seven。故选A。
8.句意:但在这七年的学习中,我根本没有任何进步。messages信息;mistakes错误;progress进步。由前文"一直学习但效果差"的语境,可知是"没有进步","get progress"表示"取得进步",故选progress。故选C。
9.句意:然后我发现了一个完美的英语学习系统。boring无聊的;common普通的;perfect完美的。由后文"用这个系统学英语既简单又有趣"的描述,可知这个系统是"完美的",故选perfect。故选C。
10.句意:七天后我开始用这个系统学英语。从那时起,我的生活改变了。changed改变;started开始;practised练习。由后文"学英语的状态从枯燥变有趣"的变化,可知生活"改变了",故选changed。故选A。
11.句意:我惊讶地发现,用这种方式学英语既简单又有趣。afraid害怕的;angry生气的;surprised惊讶的。由"之前学英语没进步,现在突然变简单有趣"的反差,可知是"惊讶的",故选surprised。故选C。
12.句意:有一天我在咖啡店遇到了一个叫詹姆斯的美国人。met遇见;beat打败;helped帮助。由"在咖啡店遇到陌生人"的语境,可知是"遇见",故选met。故选A。
13.句意:我不假思索地开始和他交谈。wait for等待;talk with和……交谈;laugh at嘲笑。由后文"我能轻松说英语、交流想法"的描述,可知是"和他交谈",故选talk with。故选B。
14.句意:我没有感到任何压力或担忧。interest兴趣;hobbies爱好;worry担忧。由"能轻松说英语"的状态,可知是没有"压力或担忧",故选worry。故选C。
15.句意:我们不间断地聊了两个小时。saying说;hurting伤害;stopping停止。由"聊了两个小时"可知是"没有停止","without stopping"表示"不间断地",故选stopping。故选C。
【答案】16.C
17.C
18.B
19.B
20.B
【知识点】记叙文;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文讲述了77岁的苗族刺绣传承人潘玉珍从幼时学习刺绣、为家庭谋生售卖绣品,到走出国门、与知名品牌合作并推广苗族刺绣的故事。
【点评】考查阅读理解,做题时需先明确题目考查类型,细节题需定位原文关键信息(如时间、人物、事件),标题题需紧扣全文核心主旨,出处题要结合文章内容匹配对应报刊板块。
16.细节理解题。根据文中原句"When I was five years old, I learned embroidery from my mother and sister.",可知潘玉珍小时候是向家人学习苗族刺绣的,故选C。
17.细节理解题。根据文中原句"In 2016, Pan's career took a huge leap forward as she worked with a famous clothing brand in China.",可知潘玉珍事业的转折点是与中国某知名服装品牌合作,故选C。
18.细节理解题。根据文中时间线:1977年女儿出生(d)→1999年女儿到北京投奔母亲(a)→之后赴美国做苗族刺绣生意(b)→2016年合作后赴英国参加时装秀(c),可知正确顺序为d-a-b-c,故选B。
19.文章出处题。根据文中原句全文围绕苗族刺绣传承人潘玉珍的人生经历和事业发展展开,属于人物相关报道,"PEOPLE"版块适合刊登此类内容,故选B。
20.标题选择题。全文核心讲述潘玉珍、传承和推广苗族刺绣的历程,选项B能概括全文主旨,故选B。
【答案】21.B
22.A
23.C
24.B
25.C
【知识点】新闻报道类;优秀运动员及其体育成就;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】本文讲述了中国乒乓球名将孙颖莎的成长历程,包括她的童年天赋、职业梦想、遭遇的挑战、取得的辉煌成就,以及她对年轻选手的鼓励,展现了她的拼搏精神与坚持。
【点评】考查阅读理解,做题时需先明确题目考查类型,再根据题干关键词定位原文相关语句,结合语境分析判断答案,注意细节信息的精准匹配和词义的语境推断。
21.细节理解题。根据文中正解原因原句:"Becoming a world top player like her idol Zhang Yining has always been her dream."可知,孙颖莎从小就立志成为顶尖选手,即决心成为最优秀的人,故选B。
22.词义猜测题。根据文中正解原因原句:"I was not well-rounded enough to win the gold medal in the women's singles"+结合语境,此处指孙颖莎认为自己在女单项目中因某方面不足未能夺冠,"well-rounded"应表示"各方面都擅长",故选A。
23.细节理解题。根据文中正解原因原句:"Determination and courage can make a good athlete"可知,有决心(strong-willed)和勇气(brave)的人可能成为优秀运动员,故选C。
24.细节理解题。根据文中正解原因原句:"At the 2023 Singapore Smash... becoming the first athlete to get three gold medals at the tournament"可知,她是该赛事首位获得三枚金牌的选手,故选B。
25.文章大意题。全文讲述孙颖莎的成长经历、挑战与成就,以及她的励志话语+可知,文章旨在用她的奋斗与成功故事鼓励读者,故选C。
【答案】26.C
27.C
28.B
29.A
30.B
【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文讲述了环游世界是很多人的梦想,但因成本高难以实现,而Laura Cody夫妇、摄影师Rhiannon Taylor等人通过创意方式(照顾宠物换免费住宿、旅行探店分享)实现了环游世界的梦想。
【点评】考查阅读理解,做题时需先明确题目类型,再根据题干定位原文关键句,结合语境分析选项;做词义猜测题时,可通过上下文的举例、描述等线索推断词义。
26.细节理解题。根据文中:"But very few people can afford a global tour because hotels, food and airplane tickets are too expensive."可知,多数人难以实现旅行梦想是因为旅行成本太高,故选C。
27.词义猜测题。根据文中:"The home owners are usually very generous and have given them food, wine and day trips."可知,房主给了他们食物、酒和短途旅行,说明"generous"是"慷慨的"意思,故选C。
28.细节理解题。根据文中:"They look after pets for rich house owners. In exchange, they can stay in the houses for free."可知,Laura和Tanbay通过为富有的房主照顾宠物来支付旅行费用,故选B。
29.细节理解题。根据文中:"She shares the places she stays and the food she eats on the Internet with tens of thousands followers."可知,Taylor在互联网上分享她的照片,故选A。
30.推理判断题。根据文中:"More and more young people are thinking creatively to make their dream come true."可知,实现旅行梦想的方式是"有创意的",故选B。
【答案】31.Yes, it is.
32.About 8 million tons.
33.30%.
34.Hainan Province.
35.They organize "No Plastic Week" activities.
【知识点】说明文;环境污染问题;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了塑料污染是当前严重的环境问题之一,介绍了其对海洋生物和人类的危害,同时说明了中国在塑料污染治理方面的进展(如回收率提升、政策实施、海南试点等),并强调每个人都需参与环保行动。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确题目类型,再根据题干关键词定位原文对应信息,精准提取答案;注意信息的准确性和完整性,避免遗漏细节。
31.细节理解题。根据"Plastic pollution has become one of the most serious environmental issues in recent years."可知,塑料污染是严重的环境问题,故答案为Yes, it is.
32.细节理解题。根据"According to a 2023 report by the United Nations Environment Programme (UNEP), about 8 million tons of plastic waste enter the oceans every year"可知,每年约800万吨塑料垃圾进入海洋,故答案为About 8 million tons.
33.细节理解题。根据"In 2023, China's plastic recycling rate reached 30%"+可知,2023年中国的塑料回收率是30%,故答案为30%.
34.细节理解题。根据"For example, Hainan Province has been a pilot area for a "plastic-free island" since 2020."+可知,海南省是"无塑岛"试点地区,故答案为Hainan Province.
35.细节理解题。根据"Local schools in Hainan also organize "No Plastic Week" activities"+可知,海南当地学校组织"无塑料周"活动,故答案为They organize "No Plastic Week" activities.
【答案】36.help;37.done;38.into;39.sentences;40.although;41.shorter;42.their;43.worry;44.difficult;45.carefully
【知识点】说明文;人工智能(AI)
【解析】【分析】选项汉译英:short(短的);do(做);although(尽管);carefully(仔细地);help(帮助);worry(担心);sentence(句子);into(变成);difficult(困难的);their(他们的)。
本文讲述了AI模型Sora能轻松将文字转化为视频,虽提升了视频制作效率,但也引发了人们对其取代工作、被用于行骗的担忧,强调应谨慎明智地使用这项技术。
【点评】考查选词填空,注意词形变化(如比较级、词性转换)、固定搭配和逻辑关系(如让步、并列)。
36.句意:现在在Sora的帮助下,做这件事可能只需要几个月。根据前文"制作《西游记》曾花6年"和"现在只花几个月"的对比,可知是"在Sora的帮助下",固定搭配"with the help of"表示"在……的帮助下",故答案为help。
37.句意:与我们之前所做的相比,Sora能更轻松地创作视频。根据"what we have..."后接动词的过去分词构成现在完成时,结合语境"之前所做的(事)",可知此处填"do"的过去分词"done",故答案为done。
38.句意:这个AI模型能够把文字变成视频。根据固定搭配"turn...into..."表示"把……变成……",结合"把文字变成视频"的语境,故答案为into。
39.句意:例如,如果你给Sora一个简短的句子,比如"美猴王正在和一个怪物战斗",Sora很快就会给你一个视频。根据"like ‘Monkey King is fighting with a monster'"是一个句子,sentence,根据a few可知,这里用复数形式,故答案为sentences。
40.句意:Sora已经成了网络上的热门话题,尽管它现在只能创作时长不超过一分钟的视频。根据前后句"是热门话题"和"只能创作短时长视频"的让步关系,可知此处填"although(尽管)",故答案为although。
41.句意:Sora可以用更短的时间和更少的钱改善整个视频制作流程。根据"and less money"的并列结构,可知此处填"short"的比较级"shorter",表示"更短的时间",故答案为shorter。
42.句意:一些视频制作者担心Sora可能会取代他们的工作。根据"take over...jobs"(取代……的工作),可知此处填形容词性物主代词"their(他们的)"修饰"jobs",故答案为their。
43.句意:还有一些人担心Sora可能会被用来制作视频行骗。根据前文"there are also worries"的提示,结合主语"some people"是复数,可知此处填动词"worry(担心)",故答案为worry。
44.句意:当人们看视频时,似乎很难选择该相信什么。根据固定句型"it seems + 形容词 + to do sth."表示"做某事似乎是……的",结合语境"选择相信什么是困难的",故答案为difficult。
45.句意:或许人们需要谨慎且明智地使用Sora。根据"and wisely"的并列结构,可知此处填副词"carefully(仔细地/谨慎地)",故答案为carefully。
1 / 1
同课章节目录