【精品解析】浙江省杭州市西湖区绿城育华2024-2025学年高二上学期期末考英语试卷

文档属性

名称 【精品解析】浙江省杭州市西湖区绿城育华2024-2025学年高二上学期期末考英语试卷
格式 zip
文件大小 81.0KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-11-24 12:17:49

文档简介

浙江省杭州市西湖区绿城育华2024-2025学年高二上学期期末考英语试卷
一、A
(2025高二上·杭州期末) The State of Colorado has four of the best parks out of the 58 national parks in the United States. The parks have some of the best scenery of all the national parks.
Black Canyon (峡谷) of Gunnison National Park
This park offers the most breathtaking views from up in the mountains into the canyons below. While exploring the canyons, you will find that the walls drop nearly straight down into the narrow valleys of the snake-like rivers below. Visitors are offered more than 100 camping sites, and a lot of bird species and many animals are native to the area.
Rocky Mountain National Park
It is the only national park in the north central region in the state of Colorado. Elevations in this park are anywhere from 8,000 feet to 14,259 feet at the top of Longs Peak. While traveling throughout this park you will notice two very different climates because of the difference the upper peaks of the Rocky Mountains make. You can enjoy 359 miles of hiking trails, a lot of places for camping, horse-back riding and beautiful scenery.
Mesa Verde National Park
This is probably the most interesting national park, offering a fascinating trip back in time to 600 AD up to 1300 AD.This park was declared a protected national park in 1906 because of the cliff dwellings(住所) that were found throughout the area, which were once home to American Indians. Many of these dwellings can be walked through, while you imagine what each room may have been used for so many years ago.
Great Sand Dunes (沙丘) National Park
The Great Sand Dunes National Park lies in south central Colorado, about 127 miles from Pueblo. This park has the tallest sand dunes in all of North America and has trails for hiking. The natural sandy beaches around the small rivers and lakes are good for swimmers.
1.What's the most breathtaking thing in the Black Canyon of Gunnison National Park
A.The animals. B.The walls.
C.The hiking trails. D.The camping sites.
2.If you are interested in history, you are advised to visit________.
A.the Mesa Verde National Park
B.the Rocky Mountain National Park
C.the Great Sand Dunes National Park
D.the Black Canyon of Gunnison National Park
3.What's the author's purpose in writing this passage
A.Telling people some traveling information in Colorado.
B.Persuading people to visit Colorado when in America.
C.Introducing the best four parks in Colorado to people.
D.Showing people which park is the best of the four in Colorado.
【答案】1.B
2.A
3.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;旅游观光类;应用文
【解析】【分析】本文为应用文。文章主要介绍了美国科罗拉多州四个最好的国家公园。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要对已有信息进行加工处理,推断出需要的信息。
1.细节理解题。根据Black Canyon (峡谷) of Gunnison National Park部分中的"This park offers the most breathtaking views from up in the mountains into the canyons below. While exploring the canyons, you will find that the walls drop nearly straight down into the narrow valleys of the snake-like rivers below 这个公园提供了从山上到下面峡谷的最令人惊叹的景色。在探索峡谷的过程中,你会发现墙壁几乎直直地伸向下面蜿蜒的河流所形成的狭窄山谷 "可知,在Gunnison国家公园的黑峡谷中,最令人惊叹的是那些墙壁。故选B。
2.细节理解题。根据Mesa Verde National Park部分中的"This is probably the most interesting national park, offering a fascinating trip back in time to 600 AD up to 1300 AD. 这可能是最有趣的国家公园,该公园可以让你感受一次时间回到公元600年到1300年的迷人之旅 "可知,如果你对历史有兴趣,建议你参观The Mesa Verde National Park。故选A。
3.推理判断题。根据第一段"The State of Colorado has four of the best parks out of the 58 national parks in the United States. The parks have some of the best scenery of all the national parks 在美国58个国家公园中,科罗拉多州有四个最好的公园。这些公园里有所有国家公园中最美的一些风景 "及对四个公园的具体介绍可知,作者写这篇文章的目的是向人们介绍科罗拉多州最好的四个公园。故选C。
二、B
(2025高二上·杭州期末)Levon Biss was looking at insects from his garden through a microscope he bought for his son. For fun, they unintentionally placed an insect under the lens (镜片). "It is amazingly beautiful!" they both screamed.
The father had been making a career taking photographs for advertisements. But that experience gave him a new direction. Around the world, insect populations are in decline because of habitat loss and climate change. Biss thought that if people could see what he saw through his son's microscope, they would care more about protecting insects.
So Biss turned to macrophotography: taking close-up pictures of small things, like flowers or bugs. His work has attracted attention not just for its unusual beauty. It also raises awareness about the need for conservation.
In 2016, Biss showed his first insect project, Microsculpture. The term refers to the features of an insect's exoskeleton, or outer shell, which develops over time as the bug adapts to its environment.
Biss's pictures capture the insects in all their microscopic details. Then he blows up the images until the insects become larger than life, some of them eight feet tall. But each image takes weeks to make. He uses a digital camera with a microscope lens. The camera is fixed on a computerized track, which allows Biss to take a shot, then move the camera by seven microns (微米) — a distance equals to about 1/10 the thickness of a human hair — for the next shot. In the end, Biss might take 10,000 shots of a bug. A computer combines these small pictures into a single image.
Biss's latest exhibition is Extinct and Endangered at the American Museum of Natural History. He selected bugs that were extinct or endangered, hoping his photographs would serve as a better purpose. "I communicate visually," he says, "The way I work is through pictures. But I think it's my duty to shake things up and get people to pay attention."
4.What made Levon Biss turn to macrophotography
A.Beautiful insects. B.Attractive environment.
C.An expensive microscope. D.An accidental observation.
5.How does Levon Biss manage to capture insects' microscopic details
A.By taking a shot at them twice.
B.By adjusting the camera on a track.
C.By taking close-up pictures countless times.
D.By putting them in order on a computer.
6.What does the underlined phrase "shake things up" refer to in the last paragraph
A.Get rid of the prejudice.
B.Take action to save wildlife.
C.Spare no efforts to face difficulties.
D.Make people think about nature differently.
7.Which of the following best describes Levon Biss
A.Patient and responsible. B.Wealthy and ambitious.
C.Polite and strong-willed. D.Curious and easy-going.
【答案】4.D
5.C
6.D
7.A
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;环境保护类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一名广告摄影师为保护昆虫而改变了自己的职业的故事。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推理判断题和词义猜测题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;词义猜测题需要对已有信息进行加工处理,利用上下文、表示转折、并列或因果的词、定语从句等信息推断出词的意思。
4.细节理解题。根据一段中"For fun, they unintentionally placed an insect under the lens (镜片). 为了好玩,他们无意中在镜头下放了一只昆虫"以及第二段中"But that experience gave him a new direction但那次经历给了他一个新的方向"可知,Levon Biss转向微距摄影是因为偶然的观察。故选D。
5.细节理解题。根据第五段中"The camera is fixed on a computerized track, which allows Biss to take a shot, then move the camera by seven microns (微米) — a distance equals to about 1/10 the thickness of a human hair — for the next shot. In the end, Biss might take 10,000 shots of a bug. A computer combines these small pictures into a single image. 摄像机固定在计算机控制的轨道上,这使得Biss可以拍摄一张照片,然后将相机移动7微米——大约相当于人类头发厚度的1/10——拍摄下一张照片。最后,Biss可能会拍1万张照片。计算机把这些小图片合成一张图像"可知,Levon Biss是通过无数次的特写照片捕捉到昆虫的微观细节的。故选C。
6.词句猜测题。划线词句前文"He selected bugs that were extinct or endangered, hoping his photographs would serve as a better purpose.他选择了已经灭绝或濒临灭绝的昆虫,希望他的照片能起到更好的作用 "说明他希望他的照片能够引起人们重视对自然界的保护,从而推知划线词句"But I think it's my duty to shake things up and get people to pay attention. 但我认为我有责任shake things up,引起人们的关注 "其中划线短语意思是"让人们对大自然重视起来"。故选D。
7.推理判断题。根据第五段中"In the end, Biss might take 10,000 shots of a bug. 最后,Biss可能会拍1万张照片"和最后一段中"But I think it's my duty toshake things up and get people to pay attention. 但我认为我有责任shake things up,引起人们的关注"可知,他既有耐心又有责任感。故选A。
三、C
(2025高二上·杭州期末) Good news, coffee lovers: Your daily cup of Joe might be doing good to your heart, namely by helping to reduce the risk of heart failure, suggest the findings of a new study. In an analysis of data from three large studies on the topic, researchers found that those who reported drinking one or more cups of caffeinated (含咖徘因的) coffee a day had "a related decreased long-term heart failure risk".
For the report published in Circulation: Heart Failure, researchers used machine learning to examine data from a large study from the Framingham Heart Study, referencing this data against two other studies. "Each study included at least 10 years of follow-up, and altogether the studies provided information on more than 21,000 U.S. adult participants," researchers said.
When analyzing the Framingham Heart Study, researchers noted that when compared to non-coffee drinkers, coffee drinkers' risk of heart failure decreased by 5% to 12% for each cup they drank each day. As for decaffeinated coffee, researchers noted that it did, not have the same benefits as caffeinated coffee, with one study suggesting that decaffeinated coffee may have an opposite effect.
Dr. David Kao, senior study author, said in a statement, "The relation between caffeine and heart failure risk reduction was surprising. Coffee and caffeine are often considered by the general population to be ‘bad' for the heart because people relate them to health problems like palpitations, high blood pressure, etc. The relationship between increasing caffeine consumption and decreasing heart failure risk turns that thought on its head."
"However, there is not yet enough clear evidence to prove that increasing coffee consumption can decrease the risk of heart disease with the same strength and certainty as stopping smoking, losing weight, or exercising," Kao noted. The researchers also warned that the findings only focused on black coffee, that is, plain coffee, without added sugar and high-fat dairy products such as cream.
8.What's the finding of the new study
A.The number of heart failure cases has decreased gradually.
B.Coffee can help lower the possibility of heart failure.
C.Caffeine does harm to people's health.
D.Coffee helps cure heart disease.
9.How did researchers achieve their finding
A.By searching online for detailed information.
B.By interviewing experts about their opinions.
C.By conducting surveys among young adults.
D.By comparing data from long-term studies.
10.What can directly affect the result of the study
A.The brand of coffee.
B.The age of the subjects.
C.The addition of caffeine to coffee.
D.The amount of coffee consumption.
11.What is Dr. Kao's attitude towards the result
A.Indifferent. B.Positive. C.Curious. D.Careful.
【答案】8.B
9.D
10.C
11.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;医疗保健类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。新的研究表明,每天喝一杯或几杯含咖啡因的咖啡会降低心脏衰竭的风险。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要对已有信息进行加工处理,推断出需要的信息。
8.细节理解题。由第一段中"Your daily cup of Joe might be doing good to your heart, namely by helping to reduce the risk of heart failure, suggest the findings of a new study. 一项新的研究表明,你每天喝一杯Joe咖啡可能对你的心脏有好处,即有助于降低心力衰竭的风险 "可知,新的研究结果表明喝咖啡可能会降低心脏衰竭的风险。故选B。
9.细节理解题。由第二段中"‘Each study included at least 10 years of follow-up, and altogether the studies provided information on more than 21,000 U.S. adult participants,' researchers said. 研究人员说:‘每项研究都包括至少10年的随访,这些研究总共提供了21000多名美国成年参与者的信息 '"可知,研究人员通过对比长期研究的数据,得出研究结果。故选D。
10.推理判断题。由第一段中"In an analysis of data from three large studies on the topic, researchers found that those who reported drinking one or more cups of caffeinated (含咖徘因的) coffee a day had‘a related decreased long-term heart failure risk'. 在对三项大型研究数据的分析中,研究人员发现,那些报告每天喝一杯或多杯含咖啡因咖啡的人‘长期心力衰竭风险降低'"和第三段中"As for decaffeinated coffee, researchers noted that it did, not have the same benefits as caffeinated coffee, with one study suggesting that decaffeinated coffee may have an opposite effect. 至于无咖啡因咖啡,研究人员指出,它确实没有含咖啡因咖啡那么有益,一项研究表明,无咖啡因咖啡可能会产生相反的效果 "可知,喝含咖啡因的咖啡才可能会降低心脏衰竭的风险,无咖啡因咖啡没有含咖啡因咖啡那么有益,故咖啡中咖啡因的添加对实验结果有直接影响。故选C。
11.推理判断题。由最后一段中"‘However, there is not yet enough clear evidence to prove that increasing coffee consumption can decrease the risk of heart disease with the same strength and certainty as stopping smoking, losing weight, or exercising' Kao noted. Kao指出:‘然而,目前还没有足够的明确证据证明,增加咖啡消费可以像戒烟、减肥或锻炼一样,降低患心脏病的风险'"可知,Kao认为没有足够的证据表明增加含咖啡因的咖啡的消耗量能降低心脏衰竭的风险,因此他对待研究的结果是持谨慎的(Careful)态度。故选D。
四、D
(2025高二上·杭州期末)"How many of us as children have stared up at a church-like top of a giant tree and climbed it in wonder, which is a rally special part of our lives " asks Bill Laurance, a tropical ecologist at James Cook University. "The leaves of big trees in forests are spreading out in all directions. We're faced with organisms that have evolved for long periods of ecological stability."
"There's a lot to discuss on the issue," says David Lindenmayer, a conservation ecologist at the Australian National University. "Climate change will mean that, in some forests, big trees won't reach the same sizes they used to." The effects of climate change, including long droughts, more invasive species and so on increase the simple physical challenges that big trees face in pulling water from their roots to their leaves and withstanding windstorms.
Lindenmayer and Laurance define "large, old trees" as the largest five percent mature trees within a species. The flexible definition means that in some forests, the large, old trees might be only 20 meters tall and 100 years old.
These large, old trees control the surrounding plant communities, affect water and nutrient distribution, and provide food and shelter for wildlife. "They're really the breadbaskets of the forest," says Laurance. "This is a very environmentally and ecologically important group of organisms, and they need special care and handling." Determining the distribution and habitat requirements for large, old trees in the landscape is the first step towards ensuring their survival, "We have to ensure that what we're thinking is long-term, to match the way these trees have existed for hundreds or even thousands of years," says Laurance. "It's going to be a real challenge to keep some places where there is still wildlife and the big church-like trees that we all really care about."
12.How does the author lead in the topic of the text
A.By definition. B.By comparison.
C.By quoting someone's words. D.By drawing some conclusions.
13.What can we learn about big trees from paragraph 2
A.They are affected by various factors.
B.They have become shorter but thicker.
C.They easily pull water from their roots.
D.They grow taller because of climate change.
14.Which of the following does Laurance want to express in the last paragraph
A.The plants around control trees' survival.
B.It is necessary to take good care of big trees.
C.Big trees mainly depend on wildlife for survival.
D.Planting big trees is the first step in forest protection.
15.What can be the best title for the text
A.Protect Forest Giants B.Keep Ecological Stability
C.Deal with Forest Organisms D.Fight Against Climate Change
【答案】12.C
13.A
14.B
15.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;环境保护类;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章说明了古树是森林的粮仓,对环境和生态都非常重要,我们要保护森林巨人。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题、和主旨题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;主旨题则需要考生掌握全文结构和行文脉络,重点关注每段的中心句或首句,利用关键词获取主旨大意。
12.推理判断题。根据第一段"‘How many of us as children have stared up at a church-like top of a giant tree and climbed it in wonder, which is a rally special part of our lives " asks Bill Laurance, a tropical ecologist at James Cook University. '‘我们当中有多少人在孩提时代曾仰望一棵像教堂一样的大树顶部,满怀好奇地爬上去,这是我们生活中特殊的一部分 '詹姆斯·库克大学的热带生态学家比尔·劳伦斯问道,第二段引用David Lindenmayer的话"Climate change will mean that, in some forests, big trees won't reach the same sizes they used to." "气候变化将意味着,在一些森林中,大树将无法达到它们过去的大小" ,可知作者导入主题是通过引用某人的话。故选C。
13.细节理解题。根据第二段最后一句"The effects of climate change, including long droughts, more invasive species and so on increase the simple physical challenges that big trees face in pulling water from their roots to their leaves and withstanding windstorms.气候变化的影响,包括长期干旱、更多入侵物种等,增加了大树在将水从根部抽到叶子和抵御风暴方面面临的简单物理挑战" ,可知从第2段我们可以了解到:大树受到各种因素的影响。故选A。
14.推理判断题。根据最后一段第二三句 "They're really the breadbaskets of the forest," says Laurance. "This is a very environmentally and ecologically important group of organisms, and they need special care and handling.他们真的是森林的粮仓," Laurance说。"这是一组对环境和生态都非常重要的生物,它们需要特别的照顾和处理" ,可知在最后一段中,Laurance想表达的是:有必要好好照顾大树。故选B。
15.主旨大意题。根据文章最后一段"These large, old trees control the surrounding plant communities, affect water and nutrient distribution, and provide food and shelter for wildlife. "They're really the breadbaskets of the forest," says Laurance. "This is a very environmentally and ecologically important group of organisms, and they need special care and handling." Determining the distribution and habitat requirements for large, old trees in the landscape is the first step towards ensuring their survival, "We have to ensure that what we're thinking is long-term, to match the way these trees have existed for hundreds or even thousands of years," says Laurance这些又大又老的树木控制着周围的植物群落,影响着水和养分的分布,并为野生动物提供食物和庇护所。"它们真的是森林的粮仓,"劳伦斯说。"这是一群在环境和生态上非常重要的生物体,它们需要特殊的照顾和处理。"确定景观中大型古树的分布和栖息地需求是确保它们生存的第一步,"我们必须确保我们的想法是长期的,以匹配这些树已经存在了数百年甚至数千年的方式,"劳伦斯说" ,可知文章是要告诉我们保护森林巨人。所以文章最佳标题是A选项(保护森林巨人),故选A。
五、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2025高二上·杭州期末)STEM(Science, Technology, Engineering, and Mathematics) education is future-oriented (面向未来的). The demands for jobs that need routine skills have decreased, while those requiring more technical (技术的) skills have increased. We should encourage students to choose STEM fields after school. 16.  
Improve the image of science.
Many people view science as something tough and boring. Much of this can be blamed on those movies and books that describe scientists as nerdy (书呆子). 17.   They can tell students how science has changed the world and say interesting things about the subject. They can encourage their students by showing different scientific experiments.
 18.  
If a student sees that a teacher is knowledgeable and passionate about science, then they will try to follow in their footsteps. So, try to act as their role model.
Make it fun.
You should get students involved in science at an early stage and try to make it fun and interesting. You can use hands-on experiments to develop their interest in science.
Connect it to everyday life.
You should show students how science is used in everyday life. We have cellphones, video games, computers, etc. because of science. 19.  
Give them opportunities.
You can create competitions and ask the students to use science to come up with new ideas, designs, etc. 20.   You can encourage group competitions as well.
A. Bring it to life.
B. Be a positive role model.
C. Teachers can play a big role in changing this view.
D. You should tell them how these things are making our life better.
E. For example, you can ask them to develop an app for everyday use.
F. Here are some ways to inspire students to choose science for their future.
G. You should encourage students to watch different programs related to science.
【答案】16.F;17.C;18.B;19.D;20.E
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】这是一篇说明文。STEM(科学、技术、工程和数学)教育是面向未来的。文章介绍了如何鼓励学生放学后选择STEM领域。
A. 让它活灵活现。
B. 成为积极的榜样。
C. 教师在改变这种看法方面可以发挥重要作用。
D. 你应该告诉他们这些事情是如何让我们的生活变得更好的。
例如,你可以让他们开发一个日常使用的应用程序。
F. 以下是一些激励学生为未来选择科学的方法。
G. 您应当鼓励学生观看各种与科学相关的节目。
【点评】七选五的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置。另外,通过阅读选项,有可能找出跟其他选项表达完全不同意思的句子,这样的话我们就可以直接将该选项排除。
16.根据上文"We should encourage students to choose STEM fields after school. 我们应该鼓励学生放学后选择STEM领域 "以及下文列举的几种方法可知,F项"Here are some ways to inspire students to choose science for their future. 这里有一些方法可以激励学生为他们的未来选择科学"能够承上启下,符合语境。故选F。
17.根据小标题"Improve the image of science. 提升科学形象 "和上文"Much of this can be blamed on those movies and books that describe scientists as nerdy (书呆子). 这在很大程度上要归咎于那些把科学家描述成书呆子的电影和书籍 "以及下文"They can tell students how science has changed the world and say interesting things about the subject. 他们可以告诉学生科学如何改变了世界,并说关于这个主题的有趣的事情 "可知,此处讲述如何提升科学形象。由此可知,C项"Teachers can play a big role in changing this view. 在改变这种观点方面,教师可以发挥很大的作用 "能够承上启下,符合语境,其中的this view指代前面的describe scientists as nerdy,Teachers与该空后的They相呼应。故选C。
18.根据下文"If a student sees that a teacher is knowledgeable and passionate about science, then they will try to follow in their footsteps. So, try to act as their role model. 如果学生看到老师学识渊博,对科学充满热情,他们就会努力追随老师的脚步。所以,试着做他们的榜样 "可知,本段主要讲述了老师应该给学生树立榜样。由此可知,B项"Be a positive role model.做一个积极的榜样"能够概括本段的主旨,适合作本段的小标题。故选B。
19.根据小标题"Connect it to everyday life. 把它与日常生活联系起来 "及上文"We have cellphones, video games, computers, etc. because of science. 因为科学,我们有了手机、电子游戏、电脑等 "可知,D项"You should tell them how these things are making our life better. 你应该告诉他们这些发明是如何让我们的生活变得更好的"符合语境,其中these things呼应上文中的cellphones, video games, computers, etc.,life与标题中的life属于原词复现。故选D。
20.根据小标题"Give them opportunities. 给他们机会 以及上文"You can create competitions and ask the students to use science to come up with new ideas; designs, etc. 你可以举办竞赛,让学生利用科学来提出新的想法、设计等 "可知,E项"For example, you can ask them to develop an app for everyday use. 例如,你可以让他们开发一个日常使用的应用程序"列举了一个具体的让学生利用科学来提出新的想法、设计的例子,符合语境。故选E。
六、阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
(2025高二上·杭州期末)Nathan was a boy in my band class as well as in my math class. I never really liked him. He didn't have any friends at all and always sat 21. at the lunch table listening to music with his phone. People just walked past him without 22. . In class, whenever he was asked a question, he would take a long time to answer it, which made the whole class get 23. . Whenever he got an answer 24. , the whole class would 25. .
One day, when I walked into band class and was 26. to play my flute (长笛), Mr. Kohler began the class. After we had played 27. for a little while, Mr. Kohler asked the class, "Who can tell what 28. it is just by hearing the pitch (音高) " Nobody raised their hands except Nathan. When I saw him, I laughed and thought he couldn't do anything 29. .
How could he possibly guess the note when the pitch was played Even Mr. Kobler laughed a little and then told Nathan "Come here, buddy." Nathan 30. and went to the front of the class. Mr. Kohler had a tuner (校音器). He played a pitch and asked Nathan to 31. it. Nathan said, "E flat." Mr. Kohler said, "OK. Good." He played another pitch. "F sharp," Nathan said. The whole class went 32. . Mr. Kohler 33. Nathan by playing two pitches together. "C and B flat," Nathan said. "Good job, go back to your seat." he said. Then I got surprised. Nathan had guessed all the pitches 34. .
That day I realized I shouldn't judge people 35. little things I saw and that I needed to see the great things people can do.
21.A.alone B.lazily C.happily D.hopelessly
22.A.listening B.caring C.praising D.sharing
23.A.satisfied B.excited C.confused D.annoyed
24.A.wrong B.long C.brief D.puzzling
25.A.applaud B.laugh C.ignore D.help
26.A.nervous B.afraid C.ready D.free
27.A.movies B.jokes C.games D.music
28.A.note B.beat C.tune D.song
29.A.bravely B.carefully C.properly D.independently
30.A.came B.rose C.jumped D.sat
31.A.repeat B.guess C.play D.sing
32.A.crazy B.noisy C.silent D.blank
33.A.tricked B.bothered C.encouraged D.challenged
34.A.correctly B.luckily C.seriously D.confidently
35.A.related to B.leading to C.based on D.deciding on
【答案】21.A;22.B;23.D;24.A;25.B;26.C;27.D;28.A;29.C;30.B;31.B;32.C;33.D;34.A;35.C
【知识点】人物传记类;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲的是不受作者和同学待见的Nathan却能正确回答老师的问题。作者由此明白了不能仅仅凭一些小事来判断一个人,而应看到他人的优秀之处。
【点评】考查完形填空。答题时首先要跳过空格,通读文章掌握大意。然后细读文章,字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
21.句意:他没有任何朋友,总是一个人坐在午餐桌旁,用手机听音乐。A. alone独自;B. lazily懒惰地;C. happily开心地;D. hopelessly没希望地。根据上文"He didn't have any friends at all他一个朋友都没有"可知,Nathan没有什么朋友,总是独自一个人。故选A。
22.句意:人们从他身边走过,毫不在意。A. listening听;B. caring关心,在意;C. praising表扬;D. sharing分享。根据上文"He didn't have any friends at all他一个朋友都没有"可知,Nathan没有什么朋友,所以也没有人在意他。故选B。
23.句意:在课堂上,每当被提问时,他总是要花很长时间才能回答出来,这让全班都很恼火。A. satisfied满足的;B. excited激动的;C. confused困惑的;D. annoyed心烦的,恼火的。根据上文"he would take a long time to answer it他要花很长时间才能回答这个问题"可知,Nathan要很长时间才能回答出来问题,耽误时间,这让全班人都很恼火。故选D。
24.句意:每当他答错了,全班就笑。A. wrong错误的;B. long长的;C. brief简洁的;D. puzzling令人困惑的。根据上文"he would take a long time to answer it他要花很长时间才能回答这个问题"可推知,Nathan可能会把问题回答错误。故选A。
25.句意:每当他答错了,全班就笑。A. applaud鼓掌;B. laugh笑;C. ignore忽视;D. help帮助。根据上文"Whenever he got an answer wrong每当他答错了"可知,Nathan问题回答错误时,全班都会大笑。故选B。
26.句意:一天,当我走进乐队教室,准备吹笛子时,Mr. Kohler开始上课了。A. nervous紧张的;B. afraid害怕的;C. ready准备好的;D. free空闲的。根据上文"when I walked into band class当我走进乐队课教室的时候"可知,作者走进教室,准备吹笛子。故选C。
27.句意:我们演奏了一小段音乐后,Mr. Kohler问全班同学:"谁能通过听音高分辨出这是哪个音符?"A. movies电影;B. jokes玩笑;C. games比赛,游戏;D. music音乐。根据上文"to play my flute吹奏我的长笛"可知,音乐课上是演奏音乐。故选D。
28.句意:我们演奏了一小段音乐后,Mr. Kohler问全班同学:"谁能通过听音高分辨出这是哪个音符?"A. note音符;B. beat节奏;C. tune曲调;D. song歌曲。根据下文"just by hearing the pitch仅仅通过聆听音调可知,老师问全班同学谁能通过听音高来分辨出音符。故选A。
29.句意:当我看到他时,我笑了,觉得他什么都做不好。A. bravely勇敢地;B. carefully仔细地;C. properly正确地;D. independently独立地。根据第一段"whenever he was asked a question, he would take a long time to answer it每当有人向他提问时,他都会花很长时间来回答"可知,作者认为Nathan回答不好问题,什么都做不对。故选C。
30.句意:Nathan站起来,走到教室前面。A. came来;B. rose上升,起身;C. jumped跳;D. sat坐。根据前文"Come here, buddy.过来吧,伙计"可知,听到老师的邀请,Nathan站起来走到前面。故选B。
31.句意:他演奏了一个音高,让Nathan猜。A. repeat重复;B. guess猜测;C. play玩耍;D. sing唱歌。根据上文"How could he possibly guess the note when the pitch was played当那声音响起时,他怎么可能猜到那句话呢"可知,此处是老师让Nathan猜测音高。故选B。
32.句意:全班鸦雀无声。A. crazy疯狂的;B. noisy吵闹的;C. silent寂静的;D. blank空白的。根据文章第一段大家对于Nathan的看法及上文"Nathan said, ‘E flat.' Mr. Kohler said, ‘OK. Good.' He played another pitch. ‘F sharp,' Nathan said内森说:‘降调 E 音。'科勒先生说:‘好的。不错。'他又弹了一个音符。‘升调 F 音',内森说道"可知,此处大家不敢相信Nathan居然能猜出正确的音符,所以是寂静无声的。故选C。
33.句意:Mr. Kohler向Nathan挑战,一起猜测演奏的两个音高。A. tricked戏弄;B. bothered麻烦;C. encouraged鼓励;D. challenged挑战。根据下文"Nathan by playing two pitches together内森通过将两个音符同时演奏出来"可知,老师又继续挑战Nathan,让他两个音符一起猜测。故选D。
34.句意:Nathan猜对了所有的音高。A. correctly正确地;B. luckily幸运地;C. seriously认真地、严肃地;D. confidently自信地。根据前文"‘C and B flat,'Nathan said.‘Good job, go back to your seat.' he said‘C调和降 B 调,'内森说道。‘干得好,回到你的座位上去吧。'他说道"可知,作者惊讶的是Nathan所有的音都猜对了。故选A。
35.句意:那一天,我意识到我不应该根据我看到的小事来判断一个人,我需要看到人们能做的了不起的事情。A. related to与……相关;B. leading to导致;C. based on根据;D. deciding on决定。根据上文"judge people评判他人"和下文"little things I saw我所看到的一些小事"可知,作者意识到不能根据小事来判断一个人。故选C。
七、第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2025高二上·杭州期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Wang Zhenyi is a Qing Dynasty astronomer and one of the greatest female scientists in Chinese history and one of the 36.   (great) female scientists in Chinese history. 37.   (bear) in 1768, when traditional customs in China prevented girls from 38.   (get) a formal education, she was lucky to grow in 39.   family of scholars who encouraged her and supported her learning.
In ancient China, lunar eclipses (月食) 40.  (consider) to be mysterious, beautiful and something beyond our grasp. Wang was famous 41.   creating a model to explain lunar eclipses, which she was especially interested in. She used a lamp, a mirror and a round table 42.   (represent) the Sun, the Moon and the Earth. By moving the three objects, she was able to show that a lunar eclipse happened when the Moon passed 43.   (direct) behind the Earth and moved into its shadow. Her article "The Explanation of a Lunar Eclipse" is still considered highly accurate for its time.
In 2004, the International Astronomical Union named a crater on Venus after her, to honor the woman beyond time and space. It was 44.   people like Wang Zhenyi did 45.   increased our curiosity about the universe.
【答案】36.greatest;37.Born;38.getting;39.a;40.were considered;41.for;42.to represent;43.directly;44.what;45.that
【知识点】说明文;人物传记类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了清代著名女天文学家王贞仪的生平及其贡献。
【点评】考查语法填空。本题考点涉及形容词最高级、非谓语动词、冠词、谓语动词、介词、副词、主语从句和强调句型等知识点的考查。要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:王贞仪是清代天文学家,中国历史上最伟大的女科学家之一,也是中国历史上最伟大的女科学家之一。此处考查固定搭配one of+the+形容词最高级+名词复数,表示"最……之一",所以空处应用great的最高级形式greatest。故填greatest。
37.句意:她出生于1768年,当时中国的传统习俗不允许女孩接受正规教育,她很幸运地成长在一个鼓励和支持她学习的学者家庭。分析句子结构可知,主句的谓语动词是was,且无连词,空处应用非谓语动词。be born in…"出生于"为固定搭配,空处应用过去分词born作状语。句首字母大写,故填Born。
38.句意:她出生于1768年,当时中国的传统习俗不允许女孩接受正规教育,她很幸运地成长在一个鼓励和支持她学习的学者家庭。prevent sb. from doing sth."阻止某人做某事",介词from后应用动名词作宾语。故填getting。
39.句意:她出生于1768年,当时中国的传统习俗不允许女孩接受正规教育,她很幸运地成长在一个鼓励和支持她学习的学者家庭。此处family为可数名词单数,应用不定冠词表泛指。并且family发音以辅音音素开头,故填a。
40.句意:在中国古代,月食被认为是神秘而美丽的,是我们无法理解的。根据时间状语In ancient China可知,此处描述过去的一般事实,应用一般过去时。动词consider与主语lunar eclipses之间存在被动关系,应用一般过去时的被动语态。主谓一致,故填were considered。
41.句意:王因创建了一个解释月食的模型而闻名,她对月食特别感兴趣。此处考查固定搭配be famous for…"因……而闻名"。故填for。
42.句意:她用一盏灯、一面镜子和一张圆桌来代表太阳、月亮和地球。此处考查固定句型use sth. to do sth."用某物做某事",空处应用动词不定式作目的状语。故填to represent。
43.句意:通过移动这三个物体,她能够证明,当月球直接从地球背后经过并进入地球的阴影时,月食就会发生。修饰动词passed应用副词。故填directly。
44.句意:正是像王贞仪这样的人所做的,增加了我们对宇宙的好奇心。分析句子结构可知,此处是一个强调句,"It is/was+被强调部分+that/who+其他",此处被强调部分是主语从句"____9____ people like Wang Zhenyi did",其中缺少did的宾语,应用连词what引导。故填what。
45.句意:正是像王贞仪这样的人所做的,增加了我们对宇宙的好奇心。此处是一个强调句,"It is/was+被强调部分+that/who+其他",此处被强调部分是主语从句,what people like Wang Zhenyi did,被强调部分指物,空处应用that。故填that。
八、第一节 (满分15分)
46.(2025高二上·杭州期末)你是高二学生李华。上周六,学校组织你们高二学生参观了以"future Life"为主题的科技展,请你为校英文报写篇报道,内容包括:
1. 活动的过程;
2. 收获与感想。
注意: 写作词数应为80左右。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 A Visit to "Future Life" Technology Exhibition
Last Saturday, our school organized Grade II students to visit the "Future Life" technology exhibition. Guided by experts, we explored AI-powered smart homes, self-driving vehicles, and holographic communication systems. The most impressive part was experiencing VR classrooms where digital avatars could interact with us.
This eye-opening trip deepened our understanding of technology's role in shaping future lifestyles. Not only did we witness cutting-edge innovations, but also realized our generation's responsibility to master scientific knowledge. It's clear that today's classroom learning will fuel tomorrow's technological breakthroughs.
【知识点】提纲作文;文字式应用文
【解析】【分析】本题是一篇英文报道,要求考生以李华的名义,为校英文报写篇报道,为校英文报写篇报道,内容是关于上周六学校组织高二学生参观的以 "future Life" 为主题的科技展,属于提纲类作文,内容包括:1)活动的过程;2)收获与感想。写这篇文章时,要注意文中给出的细节都要包括,不要遗漏。这篇文章对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力,需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇个固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:Guided by experts, we explored AI-powered smart homes, self-driving vehicles, and holographic communication systems运用了非谓语动词作状语;The most impressive part was experiencing VR classrooms where digital avatars could interact with us. 运用了where引导的限制性定语从句;Not only did we witness cutting-edge innovations, but also realized our generation's responsibility to master scientific knowledge. 运用了部分倒装结构;It's clear that today's classroom learning will fuel tomorrow's technological breakthroughs运用了It作形式主语、that引导真实主语从句的句型。
47.(2025高二上·杭州期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Be a true runner
For me, it was normal to feel lost at the inter-camp track. Four camps of kids were ready to lead their teams to a blue ribbon and win the day. Not me. I was too little to be the leader and too skinny to be an athlete. I knew this by the time I was twelve, because my camp counselors(辅导员)and the other kids reminded me of it every chance they got. So when our camp needed a fourth runner in the two-mile race around the lake, I knew I was no one's first choice.
I hid in the shade of a maple tree as they called the names of the runners, my body tensed as I heard a counselor call, "Fred! Where is Fred! He is in this race!" It was Barry. He spotted me under the tree. "Fred! We need a 12-year-old who hasn't been in other events to run the two-mile!"
He gave me a push towards the starting line. Having no confidence and trying to save myself from the shame of taking the last place as four camps watched, I pleaded with him.
"But I don't know the way around the lake!"
"You're in. Just follow Bill!" Barry smiled.
Bill was my friend and the fastest runner in our camp. And then Barry said, "When you make it to the last stretch(最后一程)on the field, just throw your head back and run."
At the starting line, I stood next to Bill and trembled.
"On your mark… Get set..." The gun cracked and sixteen of us took off. I stayed close on Bill's heels, a little too close for Bill, I guess. He shouted at me, "Back off!"
I did. Two guys passed me, but I kept my eyes on Bill.
It was tiring. The distance was widening between Bill and me. We made the turn from the dusty road onto the muddy, wooded trail that would go around the lake back to the field. Through the trees, I saw Bill trip over a tree root and fall. A runner from another camp passed him.
注意:1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置。
In a moment, Bill was up again and running.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I didn't know when I crossed the finish line.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
In a moment, Bill was up and running. I couldn't think of anything but to follow him closely. I could even feel the air hitting my face and I was totally worn out. Naturally, my pace slowed down. Just at the moment, Barry's words "Just follow Bill" called me back. Convinced that I was no longer a loser, I refreshed up again and accelerated and soon I was quite close to Bill again. Injected with confidence, I headed for the finishing line. The gun cracked again, announcing the last 200 meters. I closed my eyes, threw my head back and ran with my last ounce of strength, in the direction of the dream line.
I didn't know when I crossed the line. I still kept running on when a thunderous applause burst, which signaled the birth of the champion. I stopped and opened my eyes and saw my camp of kids and the camp counsellor gathering around me. "We have won the race! We are the champion!" they shouted and cheered, throwing me in the air. Showered with hugs and applause and whistles, I felt a surge of gaiety sweeping over me. To me, the race meant more than a champion; it well proved that I was not a loser as an athlete and that I could further explore my potential. Just as Hemingway put it, "The true nobility is superior to your former self."
【知识点】文字式记叙文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读可知,本文以人物和时间为线索展开,讲述了Fred因个儿小人瘦弱而一直没有机会在赛道上为自己队争得荣誉,心生自卑,但是一次环湖2英里的比赛中,辅导员Barry选他当第四个参赛运动员,并指点他只要跟着他的朋友,跑得最快的Bill就行了;Fred照做了,尽管心里忐忑,疲惫不堪,但最终获得了团体冠军,也使他对自己充满了自信。段落续写:①由第一段首句内容"不一会儿,比尔爬了起来,又开始跑"可知,第一段可描写Fred跟在Bill后面的状况,Barry的话鼓舞了Fred,在最后200处他全力冲向终点线;②由第二段首句内容"我不知道我什么时候越过了终点线。"可知,第二段可描写Fred的努力使小组赢得冠军,看着欢呼的老师和同学时Fred的心理变化。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型是文章显得更有档次。
【点评】本篇书面表达要点齐全,上下文连贯,使用了一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高了文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:Convinced that I was no longer a loser, I refreshed up again and accelerated and soon I was quite close to Bill again和 Injected with confidence, I headed for the finishing line都运用了非谓语动词作状语的语法结构; I still kept running on when a thunderous applause burst, which signaled the birth of the champion运用了which引导的非限制性定语从句;it well proved that I was not a loser as an athlete and that I could further explore my potential. 运用了that引导的宾语从句; Just as Hemingway put it, "The true nobility is superior to your former self."运用了as引导的非限制性定语从句。
1 / 1浙江省杭州市西湖区绿城育华2024-2025学年高二上学期期末考英语试卷
一、A
(2025高二上·杭州期末) The State of Colorado has four of the best parks out of the 58 national parks in the United States. The parks have some of the best scenery of all the national parks.
Black Canyon (峡谷) of Gunnison National Park
This park offers the most breathtaking views from up in the mountains into the canyons below. While exploring the canyons, you will find that the walls drop nearly straight down into the narrow valleys of the snake-like rivers below. Visitors are offered more than 100 camping sites, and a lot of bird species and many animals are native to the area.
Rocky Mountain National Park
It is the only national park in the north central region in the state of Colorado. Elevations in this park are anywhere from 8,000 feet to 14,259 feet at the top of Longs Peak. While traveling throughout this park you will notice two very different climates because of the difference the upper peaks of the Rocky Mountains make. You can enjoy 359 miles of hiking trails, a lot of places for camping, horse-back riding and beautiful scenery.
Mesa Verde National Park
This is probably the most interesting national park, offering a fascinating trip back in time to 600 AD up to 1300 AD.This park was declared a protected national park in 1906 because of the cliff dwellings(住所) that were found throughout the area, which were once home to American Indians. Many of these dwellings can be walked through, while you imagine what each room may have been used for so many years ago.
Great Sand Dunes (沙丘) National Park
The Great Sand Dunes National Park lies in south central Colorado, about 127 miles from Pueblo. This park has the tallest sand dunes in all of North America and has trails for hiking. The natural sandy beaches around the small rivers and lakes are good for swimmers.
1.What's the most breathtaking thing in the Black Canyon of Gunnison National Park
A.The animals. B.The walls.
C.The hiking trails. D.The camping sites.
2.If you are interested in history, you are advised to visit________.
A.the Mesa Verde National Park
B.the Rocky Mountain National Park
C.the Great Sand Dunes National Park
D.the Black Canyon of Gunnison National Park
3.What's the author's purpose in writing this passage
A.Telling people some traveling information in Colorado.
B.Persuading people to visit Colorado when in America.
C.Introducing the best four parks in Colorado to people.
D.Showing people which park is the best of the four in Colorado.
二、B
(2025高二上·杭州期末)Levon Biss was looking at insects from his garden through a microscope he bought for his son. For fun, they unintentionally placed an insect under the lens (镜片). "It is amazingly beautiful!" they both screamed.
The father had been making a career taking photographs for advertisements. But that experience gave him a new direction. Around the world, insect populations are in decline because of habitat loss and climate change. Biss thought that if people could see what he saw through his son's microscope, they would care more about protecting insects.
So Biss turned to macrophotography: taking close-up pictures of small things, like flowers or bugs. His work has attracted attention not just for its unusual beauty. It also raises awareness about the need for conservation.
In 2016, Biss showed his first insect project, Microsculpture. The term refers to the features of an insect's exoskeleton, or outer shell, which develops over time as the bug adapts to its environment.
Biss's pictures capture the insects in all their microscopic details. Then he blows up the images until the insects become larger than life, some of them eight feet tall. But each image takes weeks to make. He uses a digital camera with a microscope lens. The camera is fixed on a computerized track, which allows Biss to take a shot, then move the camera by seven microns (微米) — a distance equals to about 1/10 the thickness of a human hair — for the next shot. In the end, Biss might take 10,000 shots of a bug. A computer combines these small pictures into a single image.
Biss's latest exhibition is Extinct and Endangered at the American Museum of Natural History. He selected bugs that were extinct or endangered, hoping his photographs would serve as a better purpose. "I communicate visually," he says, "The way I work is through pictures. But I think it's my duty to shake things up and get people to pay attention."
4.What made Levon Biss turn to macrophotography
A.Beautiful insects. B.Attractive environment.
C.An expensive microscope. D.An accidental observation.
5.How does Levon Biss manage to capture insects' microscopic details
A.By taking a shot at them twice.
B.By adjusting the camera on a track.
C.By taking close-up pictures countless times.
D.By putting them in order on a computer.
6.What does the underlined phrase "shake things up" refer to in the last paragraph
A.Get rid of the prejudice.
B.Take action to save wildlife.
C.Spare no efforts to face difficulties.
D.Make people think about nature differently.
7.Which of the following best describes Levon Biss
A.Patient and responsible. B.Wealthy and ambitious.
C.Polite and strong-willed. D.Curious and easy-going.
三、C
(2025高二上·杭州期末) Good news, coffee lovers: Your daily cup of Joe might be doing good to your heart, namely by helping to reduce the risk of heart failure, suggest the findings of a new study. In an analysis of data from three large studies on the topic, researchers found that those who reported drinking one or more cups of caffeinated (含咖徘因的) coffee a day had "a related decreased long-term heart failure risk".
For the report published in Circulation: Heart Failure, researchers used machine learning to examine data from a large study from the Framingham Heart Study, referencing this data against two other studies. "Each study included at least 10 years of follow-up, and altogether the studies provided information on more than 21,000 U.S. adult participants," researchers said.
When analyzing the Framingham Heart Study, researchers noted that when compared to non-coffee drinkers, coffee drinkers' risk of heart failure decreased by 5% to 12% for each cup they drank each day. As for decaffeinated coffee, researchers noted that it did, not have the same benefits as caffeinated coffee, with one study suggesting that decaffeinated coffee may have an opposite effect.
Dr. David Kao, senior study author, said in a statement, "The relation between caffeine and heart failure risk reduction was surprising. Coffee and caffeine are often considered by the general population to be ‘bad' for the heart because people relate them to health problems like palpitations, high blood pressure, etc. The relationship between increasing caffeine consumption and decreasing heart failure risk turns that thought on its head."
"However, there is not yet enough clear evidence to prove that increasing coffee consumption can decrease the risk of heart disease with the same strength and certainty as stopping smoking, losing weight, or exercising," Kao noted. The researchers also warned that the findings only focused on black coffee, that is, plain coffee, without added sugar and high-fat dairy products such as cream.
8.What's the finding of the new study
A.The number of heart failure cases has decreased gradually.
B.Coffee can help lower the possibility of heart failure.
C.Caffeine does harm to people's health.
D.Coffee helps cure heart disease.
9.How did researchers achieve their finding
A.By searching online for detailed information.
B.By interviewing experts about their opinions.
C.By conducting surveys among young adults.
D.By comparing data from long-term studies.
10.What can directly affect the result of the study
A.The brand of coffee.
B.The age of the subjects.
C.The addition of caffeine to coffee.
D.The amount of coffee consumption.
11.What is Dr. Kao's attitude towards the result
A.Indifferent. B.Positive. C.Curious. D.Careful.
四、D
(2025高二上·杭州期末)"How many of us as children have stared up at a church-like top of a giant tree and climbed it in wonder, which is a rally special part of our lives " asks Bill Laurance, a tropical ecologist at James Cook University. "The leaves of big trees in forests are spreading out in all directions. We're faced with organisms that have evolved for long periods of ecological stability."
"There's a lot to discuss on the issue," says David Lindenmayer, a conservation ecologist at the Australian National University. "Climate change will mean that, in some forests, big trees won't reach the same sizes they used to." The effects of climate change, including long droughts, more invasive species and so on increase the simple physical challenges that big trees face in pulling water from their roots to their leaves and withstanding windstorms.
Lindenmayer and Laurance define "large, old trees" as the largest five percent mature trees within a species. The flexible definition means that in some forests, the large, old trees might be only 20 meters tall and 100 years old.
These large, old trees control the surrounding plant communities, affect water and nutrient distribution, and provide food and shelter for wildlife. "They're really the breadbaskets of the forest," says Laurance. "This is a very environmentally and ecologically important group of organisms, and they need special care and handling." Determining the distribution and habitat requirements for large, old trees in the landscape is the first step towards ensuring their survival, "We have to ensure that what we're thinking is long-term, to match the way these trees have existed for hundreds or even thousands of years," says Laurance. "It's going to be a real challenge to keep some places where there is still wildlife and the big church-like trees that we all really care about."
12.How does the author lead in the topic of the text
A.By definition. B.By comparison.
C.By quoting someone's words. D.By drawing some conclusions.
13.What can we learn about big trees from paragraph 2
A.They are affected by various factors.
B.They have become shorter but thicker.
C.They easily pull water from their roots.
D.They grow taller because of climate change.
14.Which of the following does Laurance want to express in the last paragraph
A.The plants around control trees' survival.
B.It is necessary to take good care of big trees.
C.Big trees mainly depend on wildlife for survival.
D.Planting big trees is the first step in forest protection.
15.What can be the best title for the text
A.Protect Forest Giants B.Keep Ecological Stability
C.Deal with Forest Organisms D.Fight Against Climate Change
五、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2025高二上·杭州期末)STEM(Science, Technology, Engineering, and Mathematics) education is future-oriented (面向未来的). The demands for jobs that need routine skills have decreased, while those requiring more technical (技术的) skills have increased. We should encourage students to choose STEM fields after school. 16.  
Improve the image of science.
Many people view science as something tough and boring. Much of this can be blamed on those movies and books that describe scientists as nerdy (书呆子). 17.   They can tell students how science has changed the world and say interesting things about the subject. They can encourage their students by showing different scientific experiments.
 18.  
If a student sees that a teacher is knowledgeable and passionate about science, then they will try to follow in their footsteps. So, try to act as their role model.
Make it fun.
You should get students involved in science at an early stage and try to make it fun and interesting. You can use hands-on experiments to develop their interest in science.
Connect it to everyday life.
You should show students how science is used in everyday life. We have cellphones, video games, computers, etc. because of science. 19.  
Give them opportunities.
You can create competitions and ask the students to use science to come up with new ideas, designs, etc. 20.   You can encourage group competitions as well.
A. Bring it to life.
B. Be a positive role model.
C. Teachers can play a big role in changing this view.
D. You should tell them how these things are making our life better.
E. For example, you can ask them to develop an app for everyday use.
F. Here are some ways to inspire students to choose science for their future.
G. You should encourage students to watch different programs related to science.
六、阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
(2025高二上·杭州期末)Nathan was a boy in my band class as well as in my math class. I never really liked him. He didn't have any friends at all and always sat 21. at the lunch table listening to music with his phone. People just walked past him without 22. . In class, whenever he was asked a question, he would take a long time to answer it, which made the whole class get 23. . Whenever he got an answer 24. , the whole class would 25. .
One day, when I walked into band class and was 26. to play my flute (长笛), Mr. Kohler began the class. After we had played 27. for a little while, Mr. Kohler asked the class, "Who can tell what 28. it is just by hearing the pitch (音高) " Nobody raised their hands except Nathan. When I saw him, I laughed and thought he couldn't do anything 29. .
How could he possibly guess the note when the pitch was played Even Mr. Kobler laughed a little and then told Nathan "Come here, buddy." Nathan 30. and went to the front of the class. Mr. Kohler had a tuner (校音器). He played a pitch and asked Nathan to 31. it. Nathan said, "E flat." Mr. Kohler said, "OK. Good." He played another pitch. "F sharp," Nathan said. The whole class went 32. . Mr. Kohler 33. Nathan by playing two pitches together. "C and B flat," Nathan said. "Good job, go back to your seat." he said. Then I got surprised. Nathan had guessed all the pitches 34. .
That day I realized I shouldn't judge people 35. little things I saw and that I needed to see the great things people can do.
21.A.alone B.lazily C.happily D.hopelessly
22.A.listening B.caring C.praising D.sharing
23.A.satisfied B.excited C.confused D.annoyed
24.A.wrong B.long C.brief D.puzzling
25.A.applaud B.laugh C.ignore D.help
26.A.nervous B.afraid C.ready D.free
27.A.movies B.jokes C.games D.music
28.A.note B.beat C.tune D.song
29.A.bravely B.carefully C.properly D.independently
30.A.came B.rose C.jumped D.sat
31.A.repeat B.guess C.play D.sing
32.A.crazy B.noisy C.silent D.blank
33.A.tricked B.bothered C.encouraged D.challenged
34.A.correctly B.luckily C.seriously D.confidently
35.A.related to B.leading to C.based on D.deciding on
七、第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2025高二上·杭州期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Wang Zhenyi is a Qing Dynasty astronomer and one of the greatest female scientists in Chinese history and one of the 36.   (great) female scientists in Chinese history. 37.   (bear) in 1768, when traditional customs in China prevented girls from 38.   (get) a formal education, she was lucky to grow in 39.   family of scholars who encouraged her and supported her learning.
In ancient China, lunar eclipses (月食) 40.  (consider) to be mysterious, beautiful and something beyond our grasp. Wang was famous 41.   creating a model to explain lunar eclipses, which she was especially interested in. She used a lamp, a mirror and a round table 42.   (represent) the Sun, the Moon and the Earth. By moving the three objects, she was able to show that a lunar eclipse happened when the Moon passed 43.   (direct) behind the Earth and moved into its shadow. Her article "The Explanation of a Lunar Eclipse" is still considered highly accurate for its time.
In 2004, the International Astronomical Union named a crater on Venus after her, to honor the woman beyond time and space. It was 44.   people like Wang Zhenyi did 45.   increased our curiosity about the universe.
八、第一节 (满分15分)
46.(2025高二上·杭州期末)你是高二学生李华。上周六,学校组织你们高二学生参观了以"future Life"为主题的科技展,请你为校英文报写篇报道,内容包括:
1. 活动的过程;
2. 收获与感想。
注意: 写作词数应为80左右。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
47.(2025高二上·杭州期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Be a true runner
For me, it was normal to feel lost at the inter-camp track. Four camps of kids were ready to lead their teams to a blue ribbon and win the day. Not me. I was too little to be the leader and too skinny to be an athlete. I knew this by the time I was twelve, because my camp counselors(辅导员)and the other kids reminded me of it every chance they got. So when our camp needed a fourth runner in the two-mile race around the lake, I knew I was no one's first choice.
I hid in the shade of a maple tree as they called the names of the runners, my body tensed as I heard a counselor call, "Fred! Where is Fred! He is in this race!" It was Barry. He spotted me under the tree. "Fred! We need a 12-year-old who hasn't been in other events to run the two-mile!"
He gave me a push towards the starting line. Having no confidence and trying to save myself from the shame of taking the last place as four camps watched, I pleaded with him.
"But I don't know the way around the lake!"
"You're in. Just follow Bill!" Barry smiled.
Bill was my friend and the fastest runner in our camp. And then Barry said, "When you make it to the last stretch(最后一程)on the field, just throw your head back and run."
At the starting line, I stood next to Bill and trembled.
"On your mark… Get set..." The gun cracked and sixteen of us took off. I stayed close on Bill's heels, a little too close for Bill, I guess. He shouted at me, "Back off!"
I did. Two guys passed me, but I kept my eyes on Bill.
It was tiring. The distance was widening between Bill and me. We made the turn from the dusty road onto the muddy, wooded trail that would go around the lake back to the field. Through the trees, I saw Bill trip over a tree root and fall. A runner from another camp passed him.
注意:1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置。
In a moment, Bill was up again and running.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I didn't know when I crossed the finish line.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B
2.A
3.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;旅游观光类;应用文
【解析】【分析】本文为应用文。文章主要介绍了美国科罗拉多州四个最好的国家公园。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要对已有信息进行加工处理,推断出需要的信息。
1.细节理解题。根据Black Canyon (峡谷) of Gunnison National Park部分中的"This park offers the most breathtaking views from up in the mountains into the canyons below. While exploring the canyons, you will find that the walls drop nearly straight down into the narrow valleys of the snake-like rivers below 这个公园提供了从山上到下面峡谷的最令人惊叹的景色。在探索峡谷的过程中,你会发现墙壁几乎直直地伸向下面蜿蜒的河流所形成的狭窄山谷 "可知,在Gunnison国家公园的黑峡谷中,最令人惊叹的是那些墙壁。故选B。
2.细节理解题。根据Mesa Verde National Park部分中的"This is probably the most interesting national park, offering a fascinating trip back in time to 600 AD up to 1300 AD. 这可能是最有趣的国家公园,该公园可以让你感受一次时间回到公元600年到1300年的迷人之旅 "可知,如果你对历史有兴趣,建议你参观The Mesa Verde National Park。故选A。
3.推理判断题。根据第一段"The State of Colorado has four of the best parks out of the 58 national parks in the United States. The parks have some of the best scenery of all the national parks 在美国58个国家公园中,科罗拉多州有四个最好的公园。这些公园里有所有国家公园中最美的一些风景 "及对四个公园的具体介绍可知,作者写这篇文章的目的是向人们介绍科罗拉多州最好的四个公园。故选C。
【答案】4.D
5.C
6.D
7.A
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;环境保护类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一名广告摄影师为保护昆虫而改变了自己的职业的故事。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推理判断题和词义猜测题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;词义猜测题需要对已有信息进行加工处理,利用上下文、表示转折、并列或因果的词、定语从句等信息推断出词的意思。
4.细节理解题。根据一段中"For fun, they unintentionally placed an insect under the lens (镜片). 为了好玩,他们无意中在镜头下放了一只昆虫"以及第二段中"But that experience gave him a new direction但那次经历给了他一个新的方向"可知,Levon Biss转向微距摄影是因为偶然的观察。故选D。
5.细节理解题。根据第五段中"The camera is fixed on a computerized track, which allows Biss to take a shot, then move the camera by seven microns (微米) — a distance equals to about 1/10 the thickness of a human hair — for the next shot. In the end, Biss might take 10,000 shots of a bug. A computer combines these small pictures into a single image. 摄像机固定在计算机控制的轨道上,这使得Biss可以拍摄一张照片,然后将相机移动7微米——大约相当于人类头发厚度的1/10——拍摄下一张照片。最后,Biss可能会拍1万张照片。计算机把这些小图片合成一张图像"可知,Levon Biss是通过无数次的特写照片捕捉到昆虫的微观细节的。故选C。
6.词句猜测题。划线词句前文"He selected bugs that were extinct or endangered, hoping his photographs would serve as a better purpose.他选择了已经灭绝或濒临灭绝的昆虫,希望他的照片能起到更好的作用 "说明他希望他的照片能够引起人们重视对自然界的保护,从而推知划线词句"But I think it's my duty to shake things up and get people to pay attention. 但我认为我有责任shake things up,引起人们的关注 "其中划线短语意思是"让人们对大自然重视起来"。故选D。
7.推理判断题。根据第五段中"In the end, Biss might take 10,000 shots of a bug. 最后,Biss可能会拍1万张照片"和最后一段中"But I think it's my duty toshake things up and get people to pay attention. 但我认为我有责任shake things up,引起人们的关注"可知,他既有耐心又有责任感。故选A。
【答案】8.B
9.D
10.C
11.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;医疗保健类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。新的研究表明,每天喝一杯或几杯含咖啡因的咖啡会降低心脏衰竭的风险。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题两种常考题型,细节题要注意通过关键词从文中寻找答案;推断题需要对已有信息进行加工处理,推断出需要的信息。
8.细节理解题。由第一段中"Your daily cup of Joe might be doing good to your heart, namely by helping to reduce the risk of heart failure, suggest the findings of a new study. 一项新的研究表明,你每天喝一杯Joe咖啡可能对你的心脏有好处,即有助于降低心力衰竭的风险 "可知,新的研究结果表明喝咖啡可能会降低心脏衰竭的风险。故选B。
9.细节理解题。由第二段中"‘Each study included at least 10 years of follow-up, and altogether the studies provided information on more than 21,000 U.S. adult participants,' researchers said. 研究人员说:‘每项研究都包括至少10年的随访,这些研究总共提供了21000多名美国成年参与者的信息 '"可知,研究人员通过对比长期研究的数据,得出研究结果。故选D。
10.推理判断题。由第一段中"In an analysis of data from three large studies on the topic, researchers found that those who reported drinking one or more cups of caffeinated (含咖徘因的) coffee a day had‘a related decreased long-term heart failure risk'. 在对三项大型研究数据的分析中,研究人员发现,那些报告每天喝一杯或多杯含咖啡因咖啡的人‘长期心力衰竭风险降低'"和第三段中"As for decaffeinated coffee, researchers noted that it did, not have the same benefits as caffeinated coffee, with one study suggesting that decaffeinated coffee may have an opposite effect. 至于无咖啡因咖啡,研究人员指出,它确实没有含咖啡因咖啡那么有益,一项研究表明,无咖啡因咖啡可能会产生相反的效果 "可知,喝含咖啡因的咖啡才可能会降低心脏衰竭的风险,无咖啡因咖啡没有含咖啡因咖啡那么有益,故咖啡中咖啡因的添加对实验结果有直接影响。故选C。
11.推理判断题。由最后一段中"‘However, there is not yet enough clear evidence to prove that increasing coffee consumption can decrease the risk of heart disease with the same strength and certainty as stopping smoking, losing weight, or exercising' Kao noted. Kao指出:‘然而,目前还没有足够的明确证据证明,增加咖啡消费可以像戒烟、减肥或锻炼一样,降低患心脏病的风险'"可知,Kao认为没有足够的证据表明增加含咖啡因的咖啡的消耗量能降低心脏衰竭的风险,因此他对待研究的结果是持谨慎的(Careful)态度。故选D。
【答案】12.C
13.A
14.B
15.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;环境保护类;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章说明了古树是森林的粮仓,对环境和生态都非常重要,我们要保护森林巨人。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题、和主旨题都是常考题型。细节题需要根据关键词从文中找出答案;推断题需要考生根据关键词,结合语境推断出所需要的信息;主旨题则需要考生掌握全文结构和行文脉络,重点关注每段的中心句或首句,利用关键词获取主旨大意。
12.推理判断题。根据第一段"‘How many of us as children have stared up at a church-like top of a giant tree and climbed it in wonder, which is a rally special part of our lives " asks Bill Laurance, a tropical ecologist at James Cook University. '‘我们当中有多少人在孩提时代曾仰望一棵像教堂一样的大树顶部,满怀好奇地爬上去,这是我们生活中特殊的一部分 '詹姆斯·库克大学的热带生态学家比尔·劳伦斯问道,第二段引用David Lindenmayer的话"Climate change will mean that, in some forests, big trees won't reach the same sizes they used to." "气候变化将意味着,在一些森林中,大树将无法达到它们过去的大小" ,可知作者导入主题是通过引用某人的话。故选C。
13.细节理解题。根据第二段最后一句"The effects of climate change, including long droughts, more invasive species and so on increase the simple physical challenges that big trees face in pulling water from their roots to their leaves and withstanding windstorms.气候变化的影响,包括长期干旱、更多入侵物种等,增加了大树在将水从根部抽到叶子和抵御风暴方面面临的简单物理挑战" ,可知从第2段我们可以了解到:大树受到各种因素的影响。故选A。
14.推理判断题。根据最后一段第二三句 "They're really the breadbaskets of the forest," says Laurance. "This is a very environmentally and ecologically important group of organisms, and they need special care and handling.他们真的是森林的粮仓," Laurance说。"这是一组对环境和生态都非常重要的生物,它们需要特别的照顾和处理" ,可知在最后一段中,Laurance想表达的是:有必要好好照顾大树。故选B。
15.主旨大意题。根据文章最后一段"These large, old trees control the surrounding plant communities, affect water and nutrient distribution, and provide food and shelter for wildlife. "They're really the breadbaskets of the forest," says Laurance. "This is a very environmentally and ecologically important group of organisms, and they need special care and handling." Determining the distribution and habitat requirements for large, old trees in the landscape is the first step towards ensuring their survival, "We have to ensure that what we're thinking is long-term, to match the way these trees have existed for hundreds or even thousands of years," says Laurance这些又大又老的树木控制着周围的植物群落,影响着水和养分的分布,并为野生动物提供食物和庇护所。"它们真的是森林的粮仓,"劳伦斯说。"这是一群在环境和生态上非常重要的生物体,它们需要特殊的照顾和处理。"确定景观中大型古树的分布和栖息地需求是确保它们生存的第一步,"我们必须确保我们的想法是长期的,以匹配这些树已经存在了数百年甚至数千年的方式,"劳伦斯说" ,可知文章是要告诉我们保护森林巨人。所以文章最佳标题是A选项(保护森林巨人),故选A。
【答案】16.F;17.C;18.B;19.D;20.E
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】这是一篇说明文。STEM(科学、技术、工程和数学)教育是面向未来的。文章介绍了如何鼓励学生放学后选择STEM领域。
A. 让它活灵活现。
B. 成为积极的榜样。
C. 教师在改变这种看法方面可以发挥重要作用。
D. 你应该告诉他们这些事情是如何让我们的生活变得更好的。
例如,你可以让他们开发一个日常使用的应用程序。
F. 以下是一些激励学生为未来选择科学的方法。
G. 您应当鼓励学生观看各种与科学相关的节目。
【点评】七选五的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置。另外,通过阅读选项,有可能找出跟其他选项表达完全不同意思的句子,这样的话我们就可以直接将该选项排除。
16.根据上文"We should encourage students to choose STEM fields after school. 我们应该鼓励学生放学后选择STEM领域 "以及下文列举的几种方法可知,F项"Here are some ways to inspire students to choose science for their future. 这里有一些方法可以激励学生为他们的未来选择科学"能够承上启下,符合语境。故选F。
17.根据小标题"Improve the image of science. 提升科学形象 "和上文"Much of this can be blamed on those movies and books that describe scientists as nerdy (书呆子). 这在很大程度上要归咎于那些把科学家描述成书呆子的电影和书籍 "以及下文"They can tell students how science has changed the world and say interesting things about the subject. 他们可以告诉学生科学如何改变了世界,并说关于这个主题的有趣的事情 "可知,此处讲述如何提升科学形象。由此可知,C项"Teachers can play a big role in changing this view. 在改变这种观点方面,教师可以发挥很大的作用 "能够承上启下,符合语境,其中的this view指代前面的describe scientists as nerdy,Teachers与该空后的They相呼应。故选C。
18.根据下文"If a student sees that a teacher is knowledgeable and passionate about science, then they will try to follow in their footsteps. So, try to act as their role model. 如果学生看到老师学识渊博,对科学充满热情,他们就会努力追随老师的脚步。所以,试着做他们的榜样 "可知,本段主要讲述了老师应该给学生树立榜样。由此可知,B项"Be a positive role model.做一个积极的榜样"能够概括本段的主旨,适合作本段的小标题。故选B。
19.根据小标题"Connect it to everyday life. 把它与日常生活联系起来 "及上文"We have cellphones, video games, computers, etc. because of science. 因为科学,我们有了手机、电子游戏、电脑等 "可知,D项"You should tell them how these things are making our life better. 你应该告诉他们这些发明是如何让我们的生活变得更好的"符合语境,其中these things呼应上文中的cellphones, video games, computers, etc.,life与标题中的life属于原词复现。故选D。
20.根据小标题"Give them opportunities. 给他们机会 以及上文"You can create competitions and ask the students to use science to come up with new ideas; designs, etc. 你可以举办竞赛,让学生利用科学来提出新的想法、设计等 "可知,E项"For example, you can ask them to develop an app for everyday use. 例如,你可以让他们开发一个日常使用的应用程序"列举了一个具体的让学生利用科学来提出新的想法、设计的例子,符合语境。故选E。
【答案】21.A;22.B;23.D;24.A;25.B;26.C;27.D;28.A;29.C;30.B;31.B;32.C;33.D;34.A;35.C
【知识点】人物传记类;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲的是不受作者和同学待见的Nathan却能正确回答老师的问题。作者由此明白了不能仅仅凭一些小事来判断一个人,而应看到他人的优秀之处。
【点评】考查完形填空。答题时首先要跳过空格,通读文章掌握大意。然后细读文章,字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
21.句意:他没有任何朋友,总是一个人坐在午餐桌旁,用手机听音乐。A. alone独自;B. lazily懒惰地;C. happily开心地;D. hopelessly没希望地。根据上文"He didn't have any friends at all他一个朋友都没有"可知,Nathan没有什么朋友,总是独自一个人。故选A。
22.句意:人们从他身边走过,毫不在意。A. listening听;B. caring关心,在意;C. praising表扬;D. sharing分享。根据上文"He didn't have any friends at all他一个朋友都没有"可知,Nathan没有什么朋友,所以也没有人在意他。故选B。
23.句意:在课堂上,每当被提问时,他总是要花很长时间才能回答出来,这让全班都很恼火。A. satisfied满足的;B. excited激动的;C. confused困惑的;D. annoyed心烦的,恼火的。根据上文"he would take a long time to answer it他要花很长时间才能回答这个问题"可知,Nathan要很长时间才能回答出来问题,耽误时间,这让全班人都很恼火。故选D。
24.句意:每当他答错了,全班就笑。A. wrong错误的;B. long长的;C. brief简洁的;D. puzzling令人困惑的。根据上文"he would take a long time to answer it他要花很长时间才能回答这个问题"可推知,Nathan可能会把问题回答错误。故选A。
25.句意:每当他答错了,全班就笑。A. applaud鼓掌;B. laugh笑;C. ignore忽视;D. help帮助。根据上文"Whenever he got an answer wrong每当他答错了"可知,Nathan问题回答错误时,全班都会大笑。故选B。
26.句意:一天,当我走进乐队教室,准备吹笛子时,Mr. Kohler开始上课了。A. nervous紧张的;B. afraid害怕的;C. ready准备好的;D. free空闲的。根据上文"when I walked into band class当我走进乐队课教室的时候"可知,作者走进教室,准备吹笛子。故选C。
27.句意:我们演奏了一小段音乐后,Mr. Kohler问全班同学:"谁能通过听音高分辨出这是哪个音符?"A. movies电影;B. jokes玩笑;C. games比赛,游戏;D. music音乐。根据上文"to play my flute吹奏我的长笛"可知,音乐课上是演奏音乐。故选D。
28.句意:我们演奏了一小段音乐后,Mr. Kohler问全班同学:"谁能通过听音高分辨出这是哪个音符?"A. note音符;B. beat节奏;C. tune曲调;D. song歌曲。根据下文"just by hearing the pitch仅仅通过聆听音调可知,老师问全班同学谁能通过听音高来分辨出音符。故选A。
29.句意:当我看到他时,我笑了,觉得他什么都做不好。A. bravely勇敢地;B. carefully仔细地;C. properly正确地;D. independently独立地。根据第一段"whenever he was asked a question, he would take a long time to answer it每当有人向他提问时,他都会花很长时间来回答"可知,作者认为Nathan回答不好问题,什么都做不对。故选C。
30.句意:Nathan站起来,走到教室前面。A. came来;B. rose上升,起身;C. jumped跳;D. sat坐。根据前文"Come here, buddy.过来吧,伙计"可知,听到老师的邀请,Nathan站起来走到前面。故选B。
31.句意:他演奏了一个音高,让Nathan猜。A. repeat重复;B. guess猜测;C. play玩耍;D. sing唱歌。根据上文"How could he possibly guess the note when the pitch was played当那声音响起时,他怎么可能猜到那句话呢"可知,此处是老师让Nathan猜测音高。故选B。
32.句意:全班鸦雀无声。A. crazy疯狂的;B. noisy吵闹的;C. silent寂静的;D. blank空白的。根据文章第一段大家对于Nathan的看法及上文"Nathan said, ‘E flat.' Mr. Kohler said, ‘OK. Good.' He played another pitch. ‘F sharp,' Nathan said内森说:‘降调 E 音。'科勒先生说:‘好的。不错。'他又弹了一个音符。‘升调 F 音',内森说道"可知,此处大家不敢相信Nathan居然能猜出正确的音符,所以是寂静无声的。故选C。
33.句意:Mr. Kohler向Nathan挑战,一起猜测演奏的两个音高。A. tricked戏弄;B. bothered麻烦;C. encouraged鼓励;D. challenged挑战。根据下文"Nathan by playing two pitches together内森通过将两个音符同时演奏出来"可知,老师又继续挑战Nathan,让他两个音符一起猜测。故选D。
34.句意:Nathan猜对了所有的音高。A. correctly正确地;B. luckily幸运地;C. seriously认真地、严肃地;D. confidently自信地。根据前文"‘C and B flat,'Nathan said.‘Good job, go back to your seat.' he said‘C调和降 B 调,'内森说道。‘干得好,回到你的座位上去吧。'他说道"可知,作者惊讶的是Nathan所有的音都猜对了。故选A。
35.句意:那一天,我意识到我不应该根据我看到的小事来判断一个人,我需要看到人们能做的了不起的事情。A. related to与……相关;B. leading to导致;C. based on根据;D. deciding on决定。根据上文"judge people评判他人"和下文"little things I saw我所看到的一些小事"可知,作者意识到不能根据小事来判断一个人。故选C。
【答案】36.greatest;37.Born;38.getting;39.a;40.were considered;41.for;42.to represent;43.directly;44.what;45.that
【知识点】说明文;人物传记类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了清代著名女天文学家王贞仪的生平及其贡献。
【点评】考查语法填空。本题考点涉及形容词最高级、非谓语动词、冠词、谓语动词、介词、副词、主语从句和强调句型等知识点的考查。要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:王贞仪是清代天文学家,中国历史上最伟大的女科学家之一,也是中国历史上最伟大的女科学家之一。此处考查固定搭配one of+the+形容词最高级+名词复数,表示"最……之一",所以空处应用great的最高级形式greatest。故填greatest。
37.句意:她出生于1768年,当时中国的传统习俗不允许女孩接受正规教育,她很幸运地成长在一个鼓励和支持她学习的学者家庭。分析句子结构可知,主句的谓语动词是was,且无连词,空处应用非谓语动词。be born in…"出生于"为固定搭配,空处应用过去分词born作状语。句首字母大写,故填Born。
38.句意:她出生于1768年,当时中国的传统习俗不允许女孩接受正规教育,她很幸运地成长在一个鼓励和支持她学习的学者家庭。prevent sb. from doing sth."阻止某人做某事",介词from后应用动名词作宾语。故填getting。
39.句意:她出生于1768年,当时中国的传统习俗不允许女孩接受正规教育,她很幸运地成长在一个鼓励和支持她学习的学者家庭。此处family为可数名词单数,应用不定冠词表泛指。并且family发音以辅音音素开头,故填a。
40.句意:在中国古代,月食被认为是神秘而美丽的,是我们无法理解的。根据时间状语In ancient China可知,此处描述过去的一般事实,应用一般过去时。动词consider与主语lunar eclipses之间存在被动关系,应用一般过去时的被动语态。主谓一致,故填were considered。
41.句意:王因创建了一个解释月食的模型而闻名,她对月食特别感兴趣。此处考查固定搭配be famous for…"因……而闻名"。故填for。
42.句意:她用一盏灯、一面镜子和一张圆桌来代表太阳、月亮和地球。此处考查固定句型use sth. to do sth."用某物做某事",空处应用动词不定式作目的状语。故填to represent。
43.句意:通过移动这三个物体,她能够证明,当月球直接从地球背后经过并进入地球的阴影时,月食就会发生。修饰动词passed应用副词。故填directly。
44.句意:正是像王贞仪这样的人所做的,增加了我们对宇宙的好奇心。分析句子结构可知,此处是一个强调句,"It is/was+被强调部分+that/who+其他",此处被强调部分是主语从句"____9____ people like Wang Zhenyi did",其中缺少did的宾语,应用连词what引导。故填what。
45.句意:正是像王贞仪这样的人所做的,增加了我们对宇宙的好奇心。此处是一个强调句,"It is/was+被强调部分+that/who+其他",此处被强调部分是主语从句,what people like Wang Zhenyi did,被强调部分指物,空处应用that。故填that。
46.【答案】 A Visit to "Future Life" Technology Exhibition
Last Saturday, our school organized Grade II students to visit the "Future Life" technology exhibition. Guided by experts, we explored AI-powered smart homes, self-driving vehicles, and holographic communication systems. The most impressive part was experiencing VR classrooms where digital avatars could interact with us.
This eye-opening trip deepened our understanding of technology's role in shaping future lifestyles. Not only did we witness cutting-edge innovations, but also realized our generation's responsibility to master scientific knowledge. It's clear that today's classroom learning will fuel tomorrow's technological breakthroughs.
【知识点】提纲作文;文字式应用文
【解析】【分析】本题是一篇英文报道,要求考生以李华的名义,为校英文报写篇报道,为校英文报写篇报道,内容是关于上周六学校组织高二学生参观的以 "future Life" 为主题的科技展,属于提纲类作文,内容包括:1)活动的过程;2)收获与感想。写这篇文章时,要注意文中给出的细节都要包括,不要遗漏。这篇文章对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力,需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇个固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:Guided by experts, we explored AI-powered smart homes, self-driving vehicles, and holographic communication systems运用了非谓语动词作状语;The most impressive part was experiencing VR classrooms where digital avatars could interact with us. 运用了where引导的限制性定语从句;Not only did we witness cutting-edge innovations, but also realized our generation's responsibility to master scientific knowledge. 运用了部分倒装结构;It's clear that today's classroom learning will fuel tomorrow's technological breakthroughs运用了It作形式主语、that引导真实主语从句的句型。
47.【答案】One possible version:
In a moment, Bill was up and running. I couldn't think of anything but to follow him closely. I could even feel the air hitting my face and I was totally worn out. Naturally, my pace slowed down. Just at the moment, Barry's words "Just follow Bill" called me back. Convinced that I was no longer a loser, I refreshed up again and accelerated and soon I was quite close to Bill again. Injected with confidence, I headed for the finishing line. The gun cracked again, announcing the last 200 meters. I closed my eyes, threw my head back and ran with my last ounce of strength, in the direction of the dream line.
I didn't know when I crossed the line. I still kept running on when a thunderous applause burst, which signaled the birth of the champion. I stopped and opened my eyes and saw my camp of kids and the camp counsellor gathering around me. "We have won the race! We are the champion!" they shouted and cheered, throwing me in the air. Showered with hugs and applause and whistles, I felt a surge of gaiety sweeping over me. To me, the race meant more than a champion; it well proved that I was not a loser as an athlete and that I could further explore my potential. Just as Hemingway put it, "The true nobility is superior to your former self."
【知识点】文字式记叙文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读可知,本文以人物和时间为线索展开,讲述了Fred因个儿小人瘦弱而一直没有机会在赛道上为自己队争得荣誉,心生自卑,但是一次环湖2英里的比赛中,辅导员Barry选他当第四个参赛运动员,并指点他只要跟着他的朋友,跑得最快的Bill就行了;Fred照做了,尽管心里忐忑,疲惫不堪,但最终获得了团体冠军,也使他对自己充满了自信。段落续写:①由第一段首句内容"不一会儿,比尔爬了起来,又开始跑"可知,第一段可描写Fred跟在Bill后面的状况,Barry的话鼓舞了Fred,在最后200处他全力冲向终点线;②由第二段首句内容"我不知道我什么时候越过了终点线。"可知,第二段可描写Fred的努力使小组赢得冠军,看着欢呼的老师和同学时Fred的心理变化。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型是文章显得更有档次。
【点评】本篇书面表达要点齐全,上下文连贯,使用了一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高了文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:Convinced that I was no longer a loser, I refreshed up again and accelerated and soon I was quite close to Bill again和 Injected with confidence, I headed for the finishing line都运用了非谓语动词作状语的语法结构; I still kept running on when a thunderous applause burst, which signaled the birth of the champion运用了which引导的非限制性定语从句;it well proved that I was not a loser as an athlete and that I could further explore my potential. 运用了that引导的宾语从句; Just as Hemingway put it, "The true nobility is superior to your former self."运用了as引导的非限制性定语从句。
1 / 1
同课章节目录