【单元考点培优】Module 9 Great inventions 专题12 阅读理解-2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培优外研版(含答案解析)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 9 Great inventions 专题12 阅读理解-2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培优外研版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 464.4KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-11-24 22:27:41

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级英语上册单元复习考点培优外研版
Module 9 Great inventions
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Students in Scotland (苏格兰) can now experience what it’s like to be in outer space, under the ocean or on the top of Mount Qomolangma in their smart classroom. This is thanks to the technology of 5G. The 5G classroom is the first of its kind in the UK. The smart classroom has become an exciting learning environment. The 360-degree room creates a digital projection (数字投影). All four classroom walls and ceilings (天花板) turn the real world into an amazing experience for students.
One day, the students were lost in a new experience with an underwater lesson about the ocean. A student said his favorite part was seeing the Northern Lights. “I loved the colors,” he said. “It was as if I were seeing them in real life!” Another enjoyed the hunting experience, saying it was great to watch the animals up close.
The smart classroom will help students understand the challenging topics through 3D models. If a student has difficulty in learning, the interactive (互动的) experience will develop his imagination, creative thinking and problem-solving skills.
The power of 5G is changing education. This is important for both students and teachers. A mixed learning method can help students study better than traditional ones. Scientists hope the teaching pattern will encourage students to study more happily and even harder.
The interactive experience can also be used in colleges, gym classes and tourism. It can be used by learners of all ages.
根据材料内容选择最佳答案。
1.Where can we find the first 5G classroom in the UK
A.In Scotland. B.In England. C.In Wales. D.In Northern Ireland.
2.What does the writer think of the 5G classroom
A.Tiring and boring. B.Tiring but exciting.
C.Exciting and amazing. D.Exciting but scary.
3.Why are students interested in the 5G classroom
A.Because they can enjoy many cartoon films in the classroom.
B.Because everything in the classroom looks dangerous to them.
C.Because they can play with real animals in the classroom.
D.Because everything in the classroom looks real to them.
4.Which skill is NOT mentioned as the skill developed by the interactive experience
A.The imagination skill. B.The sports skill.
C.The creative thinking skill. D.The problem-solving skill.
5.Who can use the interactive experience
A.People aged 12-14. B.People aged 14-16.
C.People aged 16-18. D.People of all ages.
Artificial Intelligence (AI) tools have become very powerful, surprising even their creators. Now, some people say there should be a pause (暂停) in AI work to make sure it doesn’t become dangerous, but not everyone agrees.
Most people have probably read a book or seen a movie or show about an AI or robot that has become so smart that it can take over the world. The AI in stories like these is known as an AGI or Artificial General Intelligence. A true AGI would be intelligent in many different areas and would be able to learn on its own.
Now, there are no AGIs. It will be many years before an AGI could possibly be created. Nowadays most AI tools are good at just one task, like answering questions, or identifying (识别) objects in photos. But scientists have worked to improve AI models, mainly by training the models on larger and larger collections of information. Those efforts are paying off. Extremely large models have surprised even their creators with what they can do.
The AI tool that’s got the most attention recently is ChatGPT, created by the company OpenAI. ChatGPT is a Large Language Model (LLM). ChatGPT allows users to “chat” with a powerful LLM. When asked a question, ChatGPT answers quickly in perfect sentences. It makes up stories and games, writes papers, programs computers, and much more. ChatGPT appears to be extremely intelligent. But really, ChatGPT is simply guessing — based on its training information — which word is most likely to come next, over and over again.
Last month, OpenAI announced a more powerful model called GPT-4. GPT-4 can create and explain jokes, and pass tests that are difficult for humans. GPT-4 was also trained on pictures, and can use them in powerful ways. For example, it can create a working website from a description and a rough (粗略的) drawing of the site.
The rapid progress of recent AI models worries some people. Last week, many computer experts released a letter calling for a six-month pause for any work on AI tools stronger than GPT-4. Not all AI experts agreed with the letter. ChatGPT has caused so much excitement that many companies are likely to keep developing powerful AI tools. But the letter has sent a strong warning that many people—including leaders—will be thinking about it carefully.
6.Which of the following sentences about “AGIs” is TRUE
A.They have brought people many real problems. B.They are too smart to take over the world.
C.They are intelligent only in the computer world. D.They needn’t be trained by humans.
7.Which of the following phrases “pay off” has the same meaning as the underlined one in Paragraph 3
A.We all know that the extra time spent studying now will pay off in the future.
B.Since he couldn’t pay off his credit cards, he left university and began working for a restaurant.
C.It’s impossible to pay off the police to let you go in our country.
D.It took the couple 30 years to pay off the money spent on their house.
8.Which of the following things can GPT-4 do but ChatGPT can’t
A.It can answer a question quickly in perfect sentences.
B.It can program computers as well as write papers.
C.It can create a website from a rough drawing.
D.It can make up stories and games.
9.What’s the best title of the passage
A.Are AGIs Becoming Too Intelligent B.Are AI Tools Becoming Too Powerful
C.Is ChatGPT Causing Too Much Excitement D.Is GPT-4 Getting Too Much Attention
It was 10:00 on a Wednesday night. Li Xiang, a 14-year-old student, sat at his desk worriedly. He had to write a 600-word book report and it must be handed in the next day. But he hadn’t read the book yet! Li opened a new AI app Deep Seek and typed in “Book report, The Old Man and the Sea.” In less than a minute, the boy had his book report.
Several days later, Li was called into his teacher’s office. Unluckily, the teacher knew about computers and AI apps. And by using the Deep Seek, he explained that although AI apps were helpful for some tasks, there was no shortcut (捷径). Li finally knew how to use AI apps in a proper way.
An AI app depends on a collection of information that someone has uploaded (上传) onto a computer system. A specially trained algorithm (算法) deals with the information to produce the type of writing someone might need. It may be useful for writing news reports, but it’s not useful for expressing your personal thoughts and ideas.
Writing is the most difficult of all the language skills. You need to be good at grammar and have a good vocabulary. Writing also requires you to think clearly. If you read the book and write the book report by yourself, you will learn a lot and express your own ideas about the story better. That’s something AI cannot do.
10.What did Li Xiang do on the night of Wednesday
A.He was busy reading the book.
B.He wrote his book report by himself.
C.He got the 600-word report with the help of Deep Seek.
11.Which word can best describe Li Xiang’s teacher
A.Brave. B.Patient. C.Humorous.
12.An AI app can do the following EXCEPT ________.
A.collecting information we upload
B.producing the type of writing we need
C.expressing our personal thoughts and ideas
13.In the last paragraph, the writer talks about the writing skills by ________.
A.giving examples B.listing facts C.asking questions
14.What’s the best title for the passage
A.Deep Seek Makes a Magic World
B.We Should Use AI Apps in a Proper Way
C.AI Apps Help Students with Study
Today, smartphones have become part of our daily life. So we want to tell kids about some free apps for learning.
If you have this app called NCERT Textbooks on your smartphone, then all the textbooks from Grade 1 to Grade 12 will appear on this app at all times. Children in other grades can also increase their knowledge through this app. Earth Atlas is an app for all students, especially those who love geography. It provides all types of information about places all over the world with lots of beautiful pictures and videos.
Story Builders is for kids who are good at English reading and writing but weak in speaking. The app teaches kids how to tell a story well. And an online teacher will give you a hand if necessary. Math Tricks is for students who are worried about their math. The formulas (公式) given in this app make problems in math very easy. It can not only improve your skills, but make your learning fun as well because you can enjoy math in games.
15.If kids study online by using these apps, ________.
A.they should pay for it B.they can use it for free
C.they should use it at night D.they must be good at English
16.An app called NCERT Textbooks can ________.
A.help children with math problems B.improve kids’ reading and writing skills
C.provide online textbooks for the fifth grade D.teach kids to tell stories and learn English well
17.Which map will he choose if a kid wants to know more about other countries
A. B. C. D.
18.When using Math Tricks, you may find it ________.
A.strange B.difficult C.boring D.interesting
19.What do these apps have in common
A.They are all good for kids’ learning. B.They all provide pictures and videos.
C.They all make kids study in games. D.They all help to improve writing skills.
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整,一空一句。
DeepSeek, a Chinese AI company that started in 2023, has become famous worldwide for its open-source technology. 20 Its AI tools are not only faster but also cheaper than many foreign products. The founder, Mr. Liang Wenfeng, once worked in finance but later chose to study AI with 140 young Chinese talents. Most team members graduated from top Chinese universities.
What makes DeepSeek special 21 . The team believes AI should be shared freely to help everyone, not just rich countries. For example, their technology helps doctors diagnose (诊断) diseases and supports teachers in making personalized lessons. 22 “AI should work with humans, not replace them,” says a DeepSeek engineer.
Another key to success is their Chinese-trained team. 23 This has encouraged many Chinese students to believe they can lead in AI too. However, the article warns: 24 If countries like China and the U.S. compete instead of cooperating, AI might become dangerous. The world needs a “DeepSeek moment” to make AI safe and helpful for all.
A.Unlike others, DeepSeek’s team members were all educated in China.
B.They’re also exploring ways to use AI to create more job opportunities in emerging fields.
C.It uses an open source model to reduce the “AI gap”.
D.Besides, they focus on human creativity and human—AI cooperation (合作).
E.AI development needs global rules to stay under control.
F.Their office in Hangzhou is busy training AI talents to work with those from other countries.
G.In less than two years, it surprised the tech world.
I’m Zhou Lei from Shenzhen, studying in a university in Harbin. The following apps (应用软件) on my smartphone help me a lot in my daily life in winter.
DiDi Mornings in Harbin are freezing. I open DiDi, hit the “book” button (按钮), and a warm car comes in a few minutes. I can see the driver’s name, the color and brand of the car, the license plate number (车牌号) and the ride cost as well, all before getting in. Ele.me It’s time for lunch. I open Ele.me, choose dumplings and Guo Bao Rou, and pay through the app. A rider in a yellow coat brings the food to the school gate—still hot. I give him a and he smiles back.
Bilibili Every evening, I watch 5-minute science cartoons on Bilibili. I learn a lot about both natural science and life knowledge. I often use Bilibili to live stream (直播) my life in Harbin to my cousin in London. Keep At 7:00 p.m., it is cold outside. I open Keep, pick the “15-min winter indoor exercise” for adults and follow the coach’s steps. In just 15 minutes, I burn 150 calories (卡路里). The app also records my progress, making it easy to follow my exercise plan.
根据语言材料内容选择最佳答案。
25.What can Zhou Lei know before getting into the car when he uses DiDi
①The license plate number of the car. ②The color of the car.
③The cost of the car. ④The brand of the car.
A.①②④ B.①③④ C.①②③
26.According to the passage, which app does Zhou Lei use to order food
A.DiDi B.Ele.me C.Keep
27.What does Zhou Lei usually do on Bilibili
A.He watches 15-minute science cartoons every evening.
B.He learns about natural science and life knowledge.
C.He often live streams his life in Harbin to his friend in London.
28.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Zhou Lei is studying in a middle school in Harbin.
B.Zhou Lei opens Ele.me to make dumplings.
C.Keep makes it easier for Zhou Lei to follow his exercise plan.
29.What’s the writer’s purpose (目的) in writing this passage
A.To show Zhou Lei’s life in Shenzhen
B.To tell us how to use phones.
C.To share some useful apps.
In the modern world, computers and the Internet are getting more and more popular. Most people think they are very useful in their studies and lives.
The first computer was made in 1946. It was very big and it worked slowly. Today computers are getting smaller and smaller but working faster and faster. At the same time, our world is getting smaller and smaller because of the Internet. The Internet came into the world about twenty-five years later than computers, but it is important, too.
Many students like the Internet so much that they would not like to do anything else. They make friends on the Internet, but maybe they have never seen these friends. Some of the students are cheated by the “online friends”. Because of the Internet, some students can’t work hard at their lessons. Many of them can’t catch up with others on the school subjects. A few of them have to leave school.
We can use computers and the Internet to learn more about the world. But please remember, “Not all good things are good for you. ”
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
30.The first computer was big and worked slowly.
31.Our world is getting much bigger because of the Internet.
32.The Internet was about born in 1971.
33.The computers and the Internet are not good for all the children.
34.The passage mainly tells us the history of computers and the Internet.
Look at your parents’ mobile phones. Can you see a small “5G” at the top Do you know what it is 5G means “5th generation mobile network (第五代移动通信技术)”.
Each mobile network generation is faster and more powerful than the one before it. In the 1980s, with 1G, phone calls were made for the first time. Around ten years later, 2G let us send messages. Then in the 2000s, using the Internet, listening to music, and sending emails came up in people’s lives with the development of 3G. Later, we could watch films and even buy things in the 2010s with 4G. To our surprise, 5G is coming now. What is special about 5G
Do you have online classes at home With 5G, you can have classes outside your home. The class can go as well as the ones you have at home. Students from poor places can have the chance to study just like you do.
Recently, you could see cars that can drive by themselves—you tell them where you want to go, and they take you there as fast as possible. With 5G, cars like this appear in our lives. It makes self-driving cars safer. These cars can send messages to each other and also “talk” to traffic lights.
5G networks are about 100 times faster than 4G. This means you can download a movie in seconds and make your video calls clearer. What’s more, VR games will become more popular with 5G. It will make the games feel even more real.
All in all, 5G will change the way people live and make our lives more comfortable and convenient than before. Now you can buy a new mobile phone to use 5G networks. Why not try 5G
35.The writer mentions (提到了) ________ kinds of mobile networks in this passage.
A.2 B.3 C.4 D.5
36.From the passage, we can ________ with 5G.
①have online classes ②have self-driving cars ③see a doctor at home
④study better ⑤make video calls clearer
A.①②③ B.②④⑤ C.①②⑤ D.①④⑤
37.To show how 5G changes our lives, the writer mainly ________.
A.gives examples B.gives definitions C.gives numbers D.tells stories
38.We can read the passage from ________.
A.a science magazine B.a guidebook
C.an ad D.a poster
As we all know, artificial intelligence (人工智能) is now playing an important part in our life. Below are some of the parts in which AI plays a role.
AI improves travel experience by making it easy to book flights (航班) and hotels and giving the best choice according to travelers’ likes. It can also make a traveling plan by giving advice for activities, dining, and places of interest according to the traveler’s interests. Also, AI shows weather and so on during trips, to make sure a successful trip.
AI has a big influence on home appliances (家用电器), making them more intelligent. Smart fridges can alert when some food is nearing going bad, and even show what dishes people can make according to the available food. AI washing machines and dishwashers make sure their cleaning time matches the size of clothes and how dirty they are, to make the best use of water and energy. And AI ovens can make sure cooking times and temperatures, to cook delicious meals.
AI has also changed driving a lot as the technology of autonomous vehicles (无人驾驶汽车) appears. Moreover, AI can help cars talk with each other on road to keep road safety. AI can also help improve the traffic condition by telling real-time road information. AI’s role in driving not only tries to improve safety but also makes a great difference to traffic.
In a word, AI is making our lives easier and safer in certain ways. From making travel easier to smarter home appliances and driving, AI is here to help. We are sure that AI will bring us a lot of wonderful things in the future.
39.How does AI help to improve travel experience
A.By helping make the best plans for travelers. B.By giving travelers delicious dishes.
C.By changing the weather during the trip. D.By making decisions for the travelers.
40.Which of the following best shows the underlined word “alert” in Paragraph 3
① adj. thinking about a problem quickly ② adj. thinking about what is happening
③ v. to make someone decide something ④ v. to tell someone about a problem
A.① B.② C.③ D.④
41.What is Paragraph 4 mainly about
A.AI can tell information. B.AI can make different kinds of cars.
C.AI can talk to people on road. D.AI can play an important role in driving.
42.Which of the following best shows the structure of the passage
A.B. C. D.
Now there are many things giving old people faster and easier ways to let them enjoy the modern life. Let us take a look at some of them.
Apps (应用软件) for old people Larger word sizes, easier ways to call for help, clearer voice guide... All these on the apps are useful for old people. Old people can buy vegetables, fruit and medicine easily. They can also call a taxi and find places like public toilets, hospitals, banks and parks nearby on these apps.
Houses for old people What should old people do if they fall over at home What should old people do if they don’t feel well but fail to call for help A house suitable for old people may solve these problems. By putting in an armrest (扶手) beside the toilet, old people find it easier to stand up and sit down. With the help of monitoring devices (监控设备), doctors can see how old people are and give them first aid when needed.
Wristbands (手环) for old people Wristbands are popular now and they are helpful to old people. The wristband for old people can make phone calls, get short messages and tell whether its owner is healthy. What’s more, old people can call for help with their voices. It is very helpful when old people are outside their homes.
43.What feature is NOT found on the apps for old people
A.Easier ways to call for help. B.Clearer voice guide. C.Useful skills to pass the crossing. D.Larger word sizes.
44.What can help old people to call for help outside according to the passage
A.Telephones. B.Wristbands. C.Sticks. D.Cameras.
45.What can we learn from this passage
A.Some apps can bring old people a better life.
B.Doctors can save more old people’s lives now.
C.Old people are too old to look after themselves.
D.A new house can let old people live safely.
What is Artificial Intelligence(AI) It is when machines show intelligence by watching carefully, thinking and guessing. 46
Imagine you want to teach an AI program to tell if a picture is of a cat or a dog. The difference might be quite easy for you to tell. 47 First you would show the program many pictures of cats and dogs. Each time you show it a picture, you would tell it, “This is a cat.” or “This is a dog.” After the program has seen many pictures, you test it by showing it a picture. The program makes a guess based (基于) on what it learned. 48 However, just because a program can show its results the same way a human might, it does not mean the computer program is “intelligent”.
To be considered truly “intelligent”, the program needs something called a feedback loop (反馈回路). 49 But it will not be able to learn and improve over time. The feedback loop is how you tell the program if it is right or wrong. This is like when your teacher checks your homework and tells you which answers are right and which are wrong. By receiving feedback many times, the program starts to learn. The more the program learns, the more “intelligent” it gets. And it can tell the difference between cats and dogs better.
Now, your program can notice the results of its actions, remember them and change its future actions based on feedback. How clever!
根据短文内容, 从下列选项中选出能填入文中空白处的最佳选项。选项中有一项为多余。
A.Without a feedback loop, the computer program can be smart.
B.It can give the right answer most of the time.
C.So AI is sometimes called machine intelligence.
D.Everyone can tell the difference between cats and dogs.
E.However, for a computer program it can be really difficult!
When you’re not at home, do many worries start to crowd your mind Did I turn the coffee maker off Did I lock the door With a smart home, you can quiet all of these worries.
A smart home offers convenience to its owners. The devices (设备) at home can connect with each other through the Internet, making the user-control functions, such as lighting and temperature.
“Haitangxiaozhen”, an Internet user from Xuzhou, Jiangsu, shared his experience of living in a smart home. He said that he usually gets off work late, so cooking used to be a big problem. But now, cooked rice waits for him at home because he can turn on the rice cooker with his phone before going home. He can also check the security camera at the door anytime through his phone. It’s very convenient for him.
During winter and summer holidays, when his child was alone at home, he used to worry about safety problems. For this reason, he specially set up a smart camera. With it, he can check if his child is OK at any time. His home also has a kitchen safety set, including smoke sensors (传感器), gas sensors and water sensors.
And these devices are really smart. They come with self-learning skills so they can learn the home owner’s time and make changes as needed. All these conveniences are making smart homes more and more popular both in China and around the world.
50.How does the writer introduce the topic in Paragraph 1
A.By explaining the reason. B.By asking a question.
C.By listing numbers. D.By telling a story.
51.What makes it possible to use smart devices at home
A.The owner’s voice. B.The bright light.
C.The right temperature. D.The Internet.
52.The writer gives Haitangxiaozhen’s example to show ________.
A.why smart homes are common in Xuzhou
B.how Haitangxiaozhen chooses different devices
C.when the owner can control the devices at smart homes
D.what Haitangxiaozhen can do with smart home devices
53.What can we infer from the passage
A.The smart devices are hard to control for people.
B.Children can keep safe with the smoke sensors.
C.Devices have the skills of learning by themselves.
D.People have almost set up these smart devices at home.
54.What is the best title of the text
A.Smart Home, Convenient Life. B.Modern Technology, Lazy People.
C.Better Sensors, Better Future. D.Safe Devices, Popular Homes.
The Palace Museum, one of the greatest ancient wonders of China, is using modern technology to attract visitors.
Back in December 2015, a digital gallery (数字馆) at Duanmen opened in the Palace Museum. A film on the screen helps visitors learn about the museum in a short time. Then visitors can walk into a palace, seeing and touching many treasures through VR. They can even talk with ancient people with the help of AI.
In fact, digitalization of the museum started 20 years ago. In 2001 the museum first opened websites in Chinese and English. Visitors from all over the world can see the introduction and new notices online. In February 2015, the museum offered an app to show its collection. The app introduces one treasure every day. In 2018, the museum developed a program on WeChat. The program advises visitors on the best route (路线) through museum.
This year, because of the COVID-19 virus, the Palace Museum closed its door to the public on January 25. Then the museum turned to the Internet. As a result, on April 5 and 6, it provided three live-streamed (现场直播的) tours. The three tours took different routes around the Palace Museum. Two researchers from the museum became tour guides, telling people secrets and stories about the place.
What’s more, the Palace Museum has partnered with Huawei to build a smart network of 5G throughout the museum. Huawei will also use AI to help with the protection of art works.
55.Tourists can do the following in the digital gallery EXCEPT ________.
A.watch a film B.take photos of treasures C.talk with ancient people
56.The program on WeChat helps people ________.
A.find the best route through the museum
B.check the museums’ new notices
C.learn about the collection of the museum
57.By using AI, Huawei can help ________.
A.attract more visitors
B.protect art works in Palace Museum
C.build 5G network throughout the museum
58.What’s the best title for the passage
A.The Palace Museum will use the network of 5G soon
B.People can see more treasures in the Palace Museum
C.The Palace Museum goes digital
Maybe you think artificial intelligence (AI) might one day make humans less needed or replaced. But while AI makes life easier, could it also be making us lazy thinkers According to a new study, the more humans depend on AI tools to complete their tasks, the less critical thinking (批判性思维) they do. This makes it more difficult for humans to call up the skills when they are needed.
The scientists chose 319 knowledge workers. The workers needed to report what tasks they were asked to do and how they used AI tools to complete them. They also had to report how well they could check the AI’s work and how confident they were in their own ability to complete the same task without AI.
The study found that the more workers trusted the AI to finish the task, the more they felt like they could let their hands off the wheel. This could lead to depending too much on the technology without checking it. And people may become less critical. However, when workers didn’t trust the AI much, they used their critical thinking skills more. So they could feel more confident about checking what the AI produced and improving it on their own.
The study doesn’t deny (否认) that AI can make work faster, but it does warn about the disadvantages. Balancing the benefits of AI with our own development is more important than ever. Critical thinking in the age of AI isn’t about refusing technology—it’s about using it wisely.
59.What did the new study find
A.AI is better at completing tasks.
B.AI will replace humans one day.
C.AI makes humans’ critical thinking weaker.
60.According to the study, what happens when workers trust the AI too much to complete a task
A.They may over-depend on the AI without careful checking.
B.They compare different AI tools and their works.
C.They improve their own skills by correcting the AI’s mistakes.
61.How does the writer show the study’s result in Paragraph 3
A.By listing numbers. B.By comparing facts. C.By asking questions.
62.What does the writer advise readers to do
A.Do not trust AI tools at all.
B.Do easy tasks on your own.
C.Make use of AI in a proper way.
There’s an AI robot: ChatGPT, and you’d better pay attention to it, even if you aren’t into artificial intelligence (人工智能). The tool is an AI chat robot system that OpenAI, a company, invented in 2022 to show and test what a very large, powerful AI system can achieve.
ChatGPT remembers the key information of your dialogue, using earlier questions and answers to form its next reply quickly. It gets its answers from plenty of information on the Internet.
You can ask ChatGPT anything, like explaining physics, asking for birthday party ideas and getting programming (编程) help. Perhaps it’s not smart enough to replace all humans yet, but it can be creative, and its answers can sound pretty excellent. A few days after its use, more than one million people were trying out ChatGPT. The analyst Lloyd Walmsley said that ChatGPT reached 100 million monthly users in February 2023, and did so in just two months, while TikTok spent about nine months and Instagram needed two and a half years.
ChatGPT is free to use at the moment because it is still in its research period. But when too many people use the server (服务器), it can’t process your request. It just means you should try visiting the website at a later time when fewer people are trying to use it. Because of it, OpenAI has a new plan, ChatGPT Plus, which allows users to have better experiences even during the busiest time. This service does come at a cost of $19.99/month.
However, ________ ChatGPT is an artificial intelligence robot that provides ways to solve your questions, but Google is a search engine in which you can search for as much information as possible, ChatGPT has limited knowledge because of its programming, but Google has unlimited knowledge which is updated (更新) every day.
63.What does Paragraph 2 mainly tell us about
A.How ChatGPT works. B.Where ChatGPT is invented.
C.Why ChatGPT is designed. D.When ChatGPT is developed.
64.Why does the writer list numbers in Paragraph 3
A.To show that artificial intelligence is creative.
B.To show that the cost of inventing ChatGPT is high.
C.To show that ChatGPT is more popular.
D.To show that developing chatting rooms online is necessary.
65.Which of the following can be put in ________
A.ChatGPT can not replace Google.
B.ChatGPT can provide replies to any question.
C.ChatGPT can update information at any time.
D.ChatGPT can search more information than Google.
The company OpenAI introduced ChatGPT to the world. It is the latest kind of AI chatbots (聊天机器人). Anyone can use ChatGPT for free now so that the company can collect people’s ideas on how to improve it.
People have tested how ChatGPT works. Reporters found out that it was able to write articles for newspapers. Teachers asked it to write answers to exam questions. ChatGPT could almost get full marks. Even programmers tried out ChatGPT. It was able to solve difficult coding (编程) challenges and answer very quickly. In our everyday life, it helped a father come up with ideas of a birthday party for his son.
What’s more, when people ask ChatGPT questions, it can find mistakes. If it is asked what happened when Columbus (哥伦布) arrived in America in 2023, older AIs might give a story. ChatGPT can point out that Columbus reached America in the 1400s. It can also refuse to answer questions that are not proper. For example, if you ask it for advice on stealing a car, it will say that stealing a car is a serious crime and can have bad results. Instead, it gives advice such as “taking the bus”.
ChatGPT might help people solve problems, but AI is trained by using texts from the Internet. Often, the texts are used without being allowed by the writers of those texts. Some argue that technology doesn’t respect people’s work. Some argue that people will use ChatGPT to copy others’ work and sell it as their own. Some think AI technology is bad for the earth, too. Training ChatGPT might produce CO2 and lead to climate (气候) change that will heat up the earth.
66.Why can we use ChatGPT for free now
A.The company wants to serve people.
B.The technology is perfect enough.
C.Too many people use it.
D.It needs to improve itself.
67.From the second paragraph, we know ChatGPT ________.
A.can be used in many areas
B.is more useful for schools
C.can take the place of programmers
D.is able to teach students
68.Which of the following is most probably a conversation with ChatGPT
A.Q: What happened after paper was invented in America
A: The way how knowledge was spread began to change.
B.Q: Is Qu Yuan, a poet in ancient China, famous all over the world
A: Yes, people created the Mid-Autumn Festival to remember him.
C.Q: Show me how to use other people’s ID cards without being noticed.
A: For your information, that is against the law (法律).
D.Q: Find something for my father as a Father’s Day gift. He likes reading.
A: Among all the gifts online, there’s no such gift.
69.Which of the following is TRUE according to the passage
A.ChatGPT is environmentally-friendly.
B.ChatGPT is helpful and important.
C.AI usually used texts after being allowed by the writers.
D.ChatGPT often uses improper information or gives wrong answers.
70.What is the passage mainly about
A.The reasons why OpenAI introduced ChatGPT.
B.The development of AI technology.
C.The way how ChatGPT works.
D.The uses and problems of ChatGPT.
In a world where technology is king, it is getting more and more difficult to keep up with the‘R’s—VR, AR, MR, XR and the list goes on.
Many people have trouble telling the differences between AR and VR. AR and VR mean that we experience something that isn’t there, but it feels like it is. At the heart of AR and VR are two very similar technologies.Both offer experiences to users, most widely used in areas such as online shopping and amusements.
★ The main difference lies in the way of transport (运输). VR “transports” the user to another world instead of the real one. It uses computer technology to create a 3 D environment. Users not only watch a screen in front of them, but also use as many senses as possible, such as seeing,hearing, touch, even smell. VR is used widely in many theme parks, like Disneyland.Imagine opening your eyes and seeing a new world created by the computer all around you; you can move in this environment and even communicate with it. That’s what VR is like. For example, VR has the power to make users feel as if they are falling.So sometimes while playing games, users become nervous and even scared.
Users of AR would not be “transported” to another world but instead, they would see something created by computers. For example, with AR, you could point your smartphone camera at an old building and see the historical facts of it on the screen. AR makes it possible to create many interesting apps, such as the navigation (导航).
Thanks to new technology and successful game AR and VR users already have a lot of choices. AR and VR are both powerful technologies which are still relatively new to many users. However, they have already begun to shake things up in the gaming world. The worlds of AR and VR aren’t just here, they’re getting bigger and better by the day.
71.What can AR and VR both do
A.Bring a 3 D environment. B.Provide experiences for users.
C.Let users experience a real world. D.Improve science and technology.
72.Which of the following can be put in ★
A.Then, AR and VR can be well known. B.However, AR and VR can be different
C.So, AR and VR create different worlds. D.Besides, AR and VR will be widely used.
73.Who is most probably using the technology of AR
A.B. C.D.
74.What can we know about AR and VR from the last paragraph
A.They are powerful and can go further. B.They have two different technologies.
C.They will be less popular with people. D.They must change people’s way of life.
75.What may the next paragraph talk about
A.The influence on children. B.The development of 3 D.
C.The future of AR and VR. D.The history of AR and VR.
Recently, a Chinese technology company called DeepSeek has caught global attention. It mainly focuses on artificial intelligence (AI) as well as big data and aims to solve problems in areas like education, healthcare, and finance (财政). The DeepSeek’s AI is designed to make life easier and more productive, but we still need to treat it in a reasonable way.
What can DeepSeek’s AI bring to us In education, DeepSeek’s AI can make learning more personalized for students by identifying strengths and weaknesses, providing study materials, and helping improve efficiency (效率). One major benefit is its ability to analyze (分析) large amounts of data quickly and accurately, which means students can receive timely feedback (反馈) and specially-designed learning plans. For example, when your teacher asks you to write a report about Wuhan, DeepSeek’s AI can help you find some useful information about this city in just a few seconds. DeepSeek’s AI can also help in healthcare by examining patients faster or in finance to help predict the market trends, thus enabling us to make the right decisions. All the things above show how this technology solves the real-world problems effectively.
▲ . First, over-reliance on this AI might reduce deep thinking ability, as students may depend on technology too much instead of solving problems independently. If the situation continues like this, our creativity and imagination will be greatly influenced. Besides, privacy (隐私) is another concern, because this AI system requires a lot of data and information, which could be misused if they are not properly protected. For example, in February 2025, DeepSeek was hit by a cyber-attack. The attackers stole a lot of users’ information. Additionally, this AI technology can be expensive, making it difficult for everyone to afford it, which may cause inequality.
DeepSeek’s AI offers many benefits, such as improving education and solving complex problems. However, as we all know, “Every coin has double sides”, it also has its drawbacks, including potential (潜在的) over-reliance, privacy risks, and high costs. As students, it’s important to use such technology wisely and stay aware of its limitations. Balancing its advantages and disadvantages can help us make the most of AI in the future.
76.According to the passage, in which ways, does DeepSeek’s AI help solve the real-world problems effectively
① in treating the patient faster ② in predicting the market trends ③ in giving students quick feedback
④ in offering study materials ⑤ in doing homework for students
A.①②③ B.②③⑤ C.②③④ D.①②④
77.Which sentence can be put into ▲
A.DeepSeek’s AI can also influence our thinking ability B.The efficiency of DeepSeek’s AI really helps us a lot
C.With DeepSeek’s AI, our life will be in a mess D.However, there are still downsides of DeepSeek’s AI
78.Why is “cyber-attack” mentioned in paragraph 3
A.To show that DeepSeek’s AI is popular among people.
B.To show that DeepSeek’s AI can always bring us troubles.
C.To show that DeepSeek’s AI can’t be protected properly.
D.To show that DeepSeek’s AI might put our privacy at risk.
79.According to the passage, which of the following about DeepSeek’s AI is true
A.It can help identify students’ strong and weak points. B.It can offer us useful information in a few hours.
C.It is affordable for everyone of us. D.Relying on it will reduce deep thinking ability.
Recently, artificial intelligence (AI) has been making waves in the art world. AI image-making tools such as Midjourney and DALL-E 2 can now make amazing digital paintings. How do they work
For DALL-E 2, the AI is fed huge collections of artworks. The program finds patterns (模式) in the pictures and, after a while, learns which features (特征) are important, such as people, animals, objects, styles, or colors. Then it can produce images (图像) that keep the key features and produce a good result. The app produces a lot of images at the same time but chooses the most accurate (准确的) ones for the user to choose from.
These days, anyone can go online or download an app to produce their own AI art. Just give the program a few keywords and choose a style, and it will create a digital painting in the style you want. This means that anyone can now create art, even if they don’t know how to paint.
Not everyone is happy about the growth of AI-generated (生成的) art. To some, it isn’t art at all because AI depends on learning from only the information it is given. The AI isn’t creating on its own. However, others think that AI is the same as humans and it is no different from any other artist.
Some people also say that AI art has no value because it is too easy. It isn’t created step-by-step by a human. Yet the same is true of photography. Just as artists of an earlier age welcomed photography, some artists today are using AI to create unique works of art. These artists find that they have to work together with the AI in exploring and experimenting—it isn’t simple at all!
At the heart of this debate (辩论) is an important question: Will AI replace human artists, or will humans learn to use AI as a tool to create great art Only time will tell.
80.People can use Midjourney and DALL-E 2 to ________.
A.collect artworks B.create paintings
C.produce image-making tools D.take digital pictures of famous paintings
81.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to
A.A style. B.AI art. C.The program. D.A keyword.
82.Why are some people against AI-generated art
A.Because it is created step-by-step by humans.
B.Because it can help people create unique artworks.
C.Because it’s too difficult to operate the technology.
D.Because it depends on learning from information instead of creating on its own.
83.From this passage we can know the writer is ________ about the future of using AI to create art.
A.sure B.uncertain C.worried D.excited
84.What can be the best title for the text
A.High Risks of Using AI B.Artificial Intelligence in the Art World
C.The Easiest Way of Creating Art D.How to Create AI-generated Art
Shanghai Vice-Mayor Wu Qing made the world’s first 5G video call on March 30, 2019, in Hongkou, Shanghai.
Now 5G, fifth-generation mobile communication technology, is pared (比起) with 2G, 3G, and 4G, 5G is not independent (独立的) and brand-new. It is a further development of present mobile communication technology (移动通信技术).
5G makes information break through the limitations of time and space, providing a more wonderful user experience. It will influence (影响) all areas of the society in the future, such as industrial machines, farming equipment, transportation and so on. It’s much faster than 4G—the 5G mobile network is more than one hundred times faster than the 4G mobile network. It will also realize the general hope of “Get the information whenever you want and all things on earth are at your fingertips”.
In recent years, China has paid great attention to the use of 5G and made great efforts to develop 5G networks. China is expected (预料,预期) to become the world’s largest 5G market by 2025 with 460 million users, China Daily reported. The user number in China is expected to be higher than that of Europe (205 million) and the United States (187 million) combined (总和的). Backed by 5G, China’s mobile ecosystem (生态系统) is expected to add 6 trillion yuan (about 895.92 billion U.S. dollars) in value to the national economy (经济) in 2023, up from 5.2 trillion yuan last year, said the GSMA report.
85.Shanghai Vice-Mayor Wu Qing made the video call through a _________ network.
A.2G B.3G C.4G D.5G
86.What does the underlined word “brand-new” in Paragraph 2 probably mean in Chinese
A.全新的 B.清新的 C.新潮的 D.新款的
87.Paragraph 3 is mainly about _________.
A.the advantages of 5G B.the functions of 5G
C.the importance of 5G D.the development of 5G
88.Which of the following is TRUE
A.5G is quite independent of 4G.
B.Everyone could make a 5G video call in 2018.
C.5G mobile network is over 100 times faster than 4G mobile network.
D.China’s national economy may increase to 5.2 trillion yuan in 2023.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.D 4.B 5.D
【导语】本文主要介绍了英国首个5G教室在苏格兰的出现,这种教室利用5G技术为学生创造了令人兴奋且奇妙的学习环境,通过各种数字投影让学生仿佛置身于真实场景中,有助于学生理解难题并培养多种技能,且这种互动体验适用于各个年龄段的学习者。
1.细节理解题。根据“Students in Scotland (苏格兰) can now experience what it’s like to be in outer space, under the ocean or on the top of Mount Qomolangma in their smart classroom. This is thanks to the technology of 5G. The 5G classroom is the first of its kind in the UK.”可知,英国首个5G教室在苏格兰。故选A。
2.细节理解题。根据“The smart classroom has become an exciting learning environment. The 360-degree room creates a digital projection (数字投影). All four classroom walls and ceilings (天花板) turn the real world into an amazing experience for students.”可知,作者认为5G教室是令人兴奋且奇妙的。故选C。
3.细节理解题。根据“All four classroom walls and ceilings (天花板) turn the real world into an amazing experience for students.”以及学生们的反馈,如“It was as if I were seeing them in real life!”等可知,学生们对5G教室感兴趣是因为教室里的所有东西看起来都很真实。故选D。
4.细节理解题。根据“If a student has difficulty in learning, the interactive (互动的) experience will develop his imagination, creative thinking and problem-solving skills.”可知,互动体验可以培养学生的想象力、创造性思维和解决问题的能力,没有提到运动技能。故选B。
5.细节理解题。根据“The interactive experience can also be used in colleges, gym classes and tourism. It can be used by learners of all ages.”可知,各个年龄段的人都可以使用这种互动体验。故选D。
6.D 7.A 8.C 9.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了人工智能工具的发展现状,包括通用人工智能(AGI)的概念、当前人工智能工具的特点、ChatGPT和GPT-4的功能,以及一些专家对人工智能快速发展的担忧并呼吁暂停更强大人工智能工具的研究。
6.细节理解题。根据第二段“A true AGI would be intelligent in many different areas and would be able to learn on its own.”可知,真正的通用人工智能在许多不同领域都很聪明,并且能够自主学习,这意味着它们不需要人类训练。故选D。
7.词句猜测题。根据第三段“But scientists have worked to improve AI models, mainly by training the models on larger and larger collections of information. Those efforts are paying off. Extremely large models have surprised even their creators with what they can do.”可知,科学家通过用越来越大的信息集合训练人工智能模型来改进它们,这些努力取得了成效,极大的人工智能模型让它们的创造者都感到惊讶。所以“pay off”意思是“取得成功,得到回报”。A选项“我们都知道现在花在学习上的额外时间将来会有回报的”,其中“pay off”表示取得回报,与原文意思相符。故选A。
8.推理判断题。根据第五段“GPT-4 can create and explain jokes, and pass tests that are difficult for humans. GPT-4 was also trained on pictures, and can use them in powerful ways. For example, it can create a working website from a description and a rough (粗略的) drawing of the site.”以及第四段对ChatGPT的描述可知,GPT-4可以根据网站的描述和粗略的草图创建一个可运行的网站,而文中未提及ChatGPT有此功能。故选C。
9.最佳标题题。文章开篇指出人工智能工具变得非常强大,甚至让创造者都感到惊讶,接着介绍了通用人工智能的概念、当前人工智能工具的特点,重点介绍了ChatGPT和GPT-4的功能,最后提到一些专家对人工智能快速发展的担忧并呼吁暂停更强大人工智能工具的研究。整篇文章围绕人工智能工具是否变得过于强大展开。故选B。
10.C 11.B 12.C 13.B 14.B
【导语】本文讲述学生李想用AI应用Deep Seek快速写读书报告,后被老师发现并教育,明白了应正确使用AI应用,同时介绍了AI应用原理及写作技能的重要性。
10.细节理解题。根据文章第一段“Li opened a new AI app Deep Seek and typed in ‘Book report, The Old Man and the Sea.’ In less than a minute, the boy had his book report.”可知,李想在Deep Seek的帮助下完成了600字的报告。故选C。
11.推理判断题。根据文章第二段“Several days later, Li was called into his teacher’s office. Unluckily, the teacher knew about computers and AI apps. And by using the Deep Seek, he explained that although AI apps were helpful for some tasks, there was no shortcut.”可知,老师知道李想使用了AI应用,并耐心地解释了AI应用的利弊,由此可推断老师是有耐心的。故选B。
12.细节理解题。根据文章第三段“It may be useful for writing news reports, but it’s not useful for expressing your personal thoughts and ideas.”可知,AI应用不能表达我们的个人想法和观点。故选C。
13.推理判断题。根据文章最后一段“Writing is the most difficult of all the language skills. You need to be good at grammar and have a good vocabulary. Writing also requires you to think clearly.”可知,作者通过列举事实来谈论写作技能。故选B。
14.最佳标题题。根据文章第二段“And by using the Deep Seek, he explained that although AI apps were helpful for some tasks, there was no shortcut. Li finally knew how to use AI apps in a proper way.”以及全文内容可知,文章主要讲述了李想使用AI应用完成读书报告的经历以及老师的教导,强调了正确使用AI应用的重要性。故选B。
15.B 16.C 17.B 18.D 19.A
【导语】本文主要介绍了四款适合孩子学习的免费应用程序,分别是NCERT Textbooks、Earth Atlas、Story Builders和Math Tricks,并阐述了它们各自的功能和特点。
15.细节理解题。根据第一段“So we want to tell kids about some free apps for learning.”可知,如果孩子们使用这些应用程序在线学习,他们可以免费使用。故选B。
16.细节理解题。根据第二段“If you have this app called NCERT Textbooks on your smartphone, then all the textbooks from Grade 1 to Grade 12 will appear on this app at all times.”可知,NCERT Textbooks应用程序可以为五年级提供在线课本。故选C。
17.推理判断题。根据第三段“Earth Atlas is an app for all students, especially those who love geography. It provides all types information about places all over the world with lots of beautiful pictures and videos.”可知,Earth Atlas应用程序提供世界各地地方的信息,有大量美丽的图片和视频,所以如果一个孩子想了解更多关于其他国家的信息,他可能会选择Earth Atlas。故选B。
18.细节理解题。根据最后一段“It can not only improve your skills, but make your learning fun as well because you can enjoy math in games.”可知,使用Math Tricks应用程序时,你可能会发现它很有趣。故选D。
19.推理判断题。根据文章对四款应用程序的介绍,可知它们都是为了帮助孩子学习而设计的,都对孩子的学习有好处。故选A。
20.G 21.C 22.D 23.A 24.E
【导语】本文介绍了中国AI公司DeepSeek的成功故事,重点阐述了其开源模式、技术应用理念以及对中国AI人才培养的影响,最后呼吁全球合作建立AI规则。
20.根据 “DeepSeek, a Chinese AI company that started in 2023, has become famous worldwide for its open-source technology...Its AI tools are not only faster but also cheaper than many foreign products.” 可知,此处需要说明DeepSeek在短时间内取得的成就,G选项“在不到两年的时间里,它让科技界感到惊讶” 承接了公司成立时间(2023年)与当前影响力之间的关系,自然引出后文对其产品优势的介绍。故选G。
21.根据 “What makes DeepSeek special...The team believes AI should be shared freely to help everyone, not just rich countries.” 可知,此处需要揭示DeepSeek的独特之处,C选项“它使用开源模式来减少‘AI鸿沟’” 直接点明了其核心特色,且与后文“AI应该被自由分享”的理念完全契合。故选C。
22.根据 “For example, their technology helps doctors diagnose diseases and supports teachers in making personalized lessons...‘AI should work with humans, not replace them,’ says a DeepSeek engineer.” 可知,此处需要补充更多关于AI应用的理念或实例,D选项“此外,他们专注于人类创造力和人机合作” 既承接了前文的应用案例,又自然引出了后文工程师的观点。故选D。
23.根据 “Another key to success is their Chinese-trained team...This has encouraged many Chinese students to believe they can lead in AI too.” 可知,此处需要具体说明这个“中国培养的团队”的特点,A选项“与其他人不同,DeepSeek的团队成员都在中国接受教育” 准确解释了“中国培养”的含义,且与后文“鼓励中国学生”形成逻辑关联。故选A。
24.根据 “However, the article warns...If countries like China and the U.S. compete instead of cooperating, AI might become dangerous.” 可知,此处需要提出对AI发展的警示,E选项“AI发展需要全球规则来保持控制” 准确表达了警告的核心内容,且与后文“竞争而非合作可能带来危险”形成因果联系。故选E。
25.A 26.B 27.B 28.C 29.C
【导语】本文是应用文,介绍了来自深圳的大学生周磊在哈尔滨学习生活中常用的四个手机应用:DiDi、Ele.me、Bilibili和Keep,以及它们给生活带来的便利。
25.细节理解题。根据文中DiDi部分“the driver’s name, the color and brand of the car, the license plate number and the ride cost as well”可知,他可以知道车牌号、颜色、品牌和行程费用。故选A。
26.细节理解题。根据文中“I open Ele.me, choose dumplings and Guo Bao Rou, and pay through the app.”可知,点外卖用的是Ele.me。故选B。
27.细节理解题。根据文中“I learn a lot about both nature science and life knowledge.”可知,他通过Bilibili学习自然科学和生活知识。故选B。
28.细节理解题。根据文中最后一部分“The app also records my progress, making it easy to follow my exercise plan.”可知,Keep帮助他更好地执行锻炼计划。故选C。
29.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了几款对生活有帮助的APP。故选C。
30.T 31.F 32.T 33.T 34.F
【导语】本文主要介绍了电脑和互联网的普及以及它们对人们生活和学习的影响,同时也提醒人们注意互联网可能带来的问题。
30.根据“The first computer was made in 1946. It was very big and it worked slowly.”可知,第一台电脑又大又运行缓慢。故答案为T。
31.根据“our world is getting smaller and smaller because of the Internet”可知,因为互联网,我们的世界变得越来越小,而不是越来越大。故答案为F。
32.根据“The first computer was made in 1946. ... The Internet came into the world about twenty-five years later than computers”可知,互联网比电脑晚出现约25年,因此大约是1971年。故答案为T。
33.根据“Some of the students are cheated by the ‘online friends’. Because of the Internet, some students can’t work hard at their lessons.”以 “Not all good things are good for you.”可知,电脑和互联网并非对所有孩子都有益。故答案为T。
34.本文不仅介绍了电脑和互联网的历史,还重点说明了它们对学生的积极和消极影响,因此“文章主要讲述电脑和互联网的历史”不全面。故答案为F。
35.D 36.C 37.A 38.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了5G技术的特点、应用场景及其对人们生活的改变,并鼓励读者尝试使用5G。
35.细节理解题。根据文章内容,作者提到了1G、2G、3G、4G和5G,共五种移动通信技术。故选D。
36.细节理解题。根据文章第三段“With 5G, you can have classes outside your home.”可知,5G可以实现远程在线课程,①正确;根据第四段“With 5G, cars like this appear in our lives.”可知,5G可以实现自动驾驶汽车,②正确;根据第五段“This means you can download a movie in seconds, and make your video calls clearer.”可知,5G可以实现更清晰的视频通话,⑤正确。而③“在家看医生”和④“学习更好”在文中并未提及。故选C。
37.推理判断题。根据文章内容,作者通过列举5G在在线课程、自动驾驶汽车、视频通话和VR游戏等方面的应用,来展示5G如何改变我们的生活。这是通过举例子的方式来进行说明的。故选A。
38.推理判断题。文章主要介绍了5G技术的特点和应用,属于科技类内容,因此最有可能出现在科学杂志上。故选A。
39.A 40.D 41.D 42.B
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了人工智能在旅行、家用电器、驾驶等方面的重要作用,说明了人工智能正在多领域让我们的生活更便捷、更安全,并展望其未来发展。
39.细节理解题。根据第二段“AI improves travel experience by making it easy to book flights and hotels...make a traveling plan by giving advice...shows weather and so on during trips,”可知,AI通过为旅行者制定最佳计划来帮助提升旅行体验。故选A。
40.词句猜测题。根据第三段“Smart fridges can alert when some food is nearing going bad, and even show what dishes people can make according to the available food.”可知,智能冰箱在某些食物快要变质时会发出提醒,甚至还能根据现有食材显示人们可以做哪些菜肴;因此,划线单词“alert”意为“提示,提醒”,动词,对应“v. to tell someone about a problem”。故选D。
41.主旨大意题。根据第四段“AI has also changed driving a lot... AI’s role in driving not only tries to improve safety but also makes a great difference to traffic.”可知,本段的核心是人工智能在驾驶领域的重要作用。故选D。
42.篇章结构题。综合全文可知,第1段:总述人工智能在生活中很重要,引出其在不同领域的应用;第2—4 段:分别介绍人工智能在旅行、家用电器、驾驶领域的作用 (并列分述);第5段:总结人工智能的作用,展望未来。因此,本文的结构为“总——分——总”,选项B结构图符合题意。故选B。
43.C 44.B 45.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍了三种帮助老年人更好享受现代生活的科技产品:适老应用软件、适老房屋和智能手环。
43.细节理解题。根据表格“Apps for old people”部分第一句“Larger word sizes, easier ways to call for help, clearer voice guide... All these on the apps are useful for old people.”可知,适老应用软件的特点包括:更大的字体、更便捷的求助方式和更清晰的语音引导。并未提及“有用的过马路技巧”。故选C。
44.细节理解题。根据表格“Wristbands for old people”部分最后两句“What’s more, old people can call for help with their voices. It is very helpful when old people are outside their homes.”可知,老年手环可以在老年人外出时帮助他们语音求助。故选B。
45.推理判断题。根据“Now there are many things giving old people faster and easier ways to let them enjoy the modern life.”可知,一些应用软件可以让老年人的生活更美好,与文章主旨相符,且在第一段和介绍应用软件的部分得到充分体现。故选A。
46.C 47.E 48.B 49.A
【导语】本文主要介绍了人工智能(AI)的定义,并以教AI程序区分猫和狗的图片为例,解释了AI的学习过程以及反馈回路在其“智能”发展中的重要性。
46.根据“It is when machines show intelligence by watching carefully, thinking and guessing.”可知,此处是对人工智能的进一步说明,选项C“所以人工智能有时被称为机器智能。”承接上文,对人工智能的别称进行解释,符合语境。故选C。
47.根据“The difference might be quite easy for you to tell.”以及后文介绍教AI程序区分的过程,选项E“然而,对于计算机程序来说,这可能真的很难!”形成转折,引出计算机程序区分的难度,符合语境。故选E。
48.根据“The program makes a guess based on what it learned.”可知,此处是对程序猜测结果的说明,选项B“它大多数时候都能给出正确答案。”符合程序基于学习进行猜测的结果描述。故选B。
49.根据“To be considered truly ‘intelligent’, the program needs something called a feedback loop.”以及后文“But it will not be able to learn and improve over time.”可知,此处是关于没有反馈回路的情况说明,选项A“没有反馈回路,计算机程序可能很聪明。”符合语境,与后文形成转折。故选A。
50.B 51.D 52.D 53.C 54.A
【导语】本文主要讲述了智能家居为主人提供了便利,在中国和世界各地越来越受欢迎。
50.推理判断题。根据第一段“When you’re not at home, do many worries start to crowd your mind Did I turn the coffee maker off Did I lock the door With a smart home, you can quiet all of these worries.”可知,第一段通过提出一系列问题来引出智能家居的话题。选项B“通过提出问题”符合题意。故选B。
51.细节理解题。根据第二段“The devices (设备) at home can connect with each other through the Internet, making the user-control functions, such as lighting and temperature.”可知,家里的设备是通过互联网相互连接的。选项D“互联网”符合题意。故选D。
52.推理判断题。根据第三段“He said that he usually gets off work late, so cooking used to be a big problem. But now, cooked rice waits for him at home because he can turn on the rice cooker with his phone before going home. He can also check the security camera at the door anytime through his phone.”可知,本段以“Haitangxiaozhen”为例具体展示智能设备的功能。选项D“Haitangxiaozhen能用智能家居设备做什么”符合题意。故选D。
53.推理判断题。根据最后一段“And these devices are really smart. They come with self-learning skills so they can learn the home owner’s time and make changes as needed.”可知,设备有自学能力,它们可以了解房主的时间,并根据需要做出改变。故选C。
54.最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲述了智能家居为主人提供了便利,在中国和世界各地越来越受欢迎。选项A“智能家居,便捷生活。”符合题意。故选A。
55.B 56.A 57.B 58.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了故宫博物院利用现代技术吸引游客的情况,包括数字馆的设立、博物馆的数字化进程、因疫情而进行的网络直播以及与华为合作建设5G智能网络等。
55.细节理解题。根据文章第二段“A film on the screen helps visitors learn about the museum in a short time. Then visitors can walk into a palace, seeing and touching many treasures through VR. They can even talk with ancient people with the help of AI.”可知,游客在数字馆可以看电影、通过VR看到和触摸许多珍宝,还可以在AI的帮助下与古人交谈,但没有提到可以拍摄珍宝的照片。故选B。
56.细节理解题。根据文章第三段“In 2018, the museum developed a program on WeChat. The program advises visitors on the best route (路线) through the museum.”可知,微信上的程序为游客提供最佳的参观路线。故选A。
57.细节理解题。根据文章最后一段“Huawei will also use AI to help with the protection of art works.”可知,华为将利用AI帮助保护艺术品。故选B。
58.主旨大意题。根据文章内容,主要讲述了故宫博物院利用现代技术进行数字化进程的情况,包括数字馆的设立、博物馆的数字化进程、网络直播以及与华为合作建设5G智能网络等,因此最佳标题为“故宫博物院走向数字化”。故选C。
59.C 60.A 61.B 62.C
【导语】本文通过一项针对319名知识工作者的研究,探讨了过度依赖AI工具对批判性思维的负面影响,指出平衡AI优势与人类自主思考的重要性。
59.细节理解题。根据“According to a new study, the more humans depend on AI tools to complete their tasks, the less critical thinking (批判性思维) they do.”可知,AI削弱了人类的批判性思维。故选C。
60.细节理解题。根据“The study found that the more workers trusted the AI to finish the task, the more they felt like they could let their hands off the wheel. This could lead to depending too much on the technology without checking it.”可知,过度信任AI会导致依赖且疏于检查。故选A。
61.推理判断题。根据第3段“This could lead to depending too much on the technology without checking it. And people may become less critical....when workers didn’t trust the AI much, they used their critical thinking skills more”可知,作者通过对比“信任AI时减少思考”和“不信任时更多用批判性思维”的事实来展示研究结果。故选B。
62.推理判断题。根据“Balancing the benefits of AI with our own development is more important than ever. Critical thinking in the age of AI isn’t about refusing technology—it’s about using it wisely.”可知,作者建议合理使用AI。故选C。
63.A 64.C 65.A
【导语】本文介绍了AI聊天机器人ChatGPT的功能、工作原理、用户增长情况及其与搜索引擎Google的差异,强调其创新性但知识有限的特性。
63.主旨大意题。通读第二段可知,本段明确说明ChatGPT的工作方式:记忆对话内容、利用已有问答生成回复、从互联网获取信息。故选A。
64.推理判断题。根据“A few days after its use, more than one million people were trying out ChatGPT.”和“ChatGPT reached 100 million monthly users in February 2023, and did so in just two months, while TikTok spent about nine months and Instagram needed two and a half years.”可知,通过用户数量和增速对比,突出ChatGPT的快速普及和受欢迎程度。故选C。
65.推理判断题。根据“ChatGPT has limited knowledge because of its programming, but Google has unlimited knowledge which is updated every day”可知,ChatGPT因知识有限,无法替代Google的信息搜索功能。故选A。
66.D 67.A 68.C 69.B 70.D
【导语】本文主要介绍了OpenAI公司推出的ChatGPT在诸多领域的用途以及存在的一些问题。
66.细节理解题。根据第一段“Anyone can use ChatGPT for free now so that the company can collect people’s ideas on how to improve it. ”可知, 之所以现在人们可以免费使用ChatGPT,是因为公司需要搜集人们的想法来改进它,即它需要自我改进与优化。故选D。
67.细节理解题。根据第二段“Reporters found out that it was able to write articles for newspapers. Teachers asked it to write answers to exam questions...”可知,记者用它写文章、老师用它做考试答案、程序员用它解决编程难题、日常生活中帮父亲想派对点子,体现出ChatGPT的应用广泛。故选A。
68.推理
同课章节目录