【单元考点培优】Unit 8 Chinese New Year 考点17:阅读理解-任务型 -2025-2026学年牛津译林版六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

文档属性

名称 【单元考点培优】Unit 8 Chinese New Year 考点17:阅读理解-任务型 -2025-2026学年牛津译林版六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)
格式 docx
文件大小 1.7MB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2025-11-25 15:17:24

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年牛津译林版六年级英语上册核心考点精练
Unit 8 Chinese New Year
考点17:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读下面短文, 根据所读内容, 在文章后的空格里填入一个最恰当的单词。
In the world, there are many interesting festivals. Now let me tell you some.
Children in the US like K Day very much. K is for kite. 7 March is the day. On that day, lots of children go out in the open air. They take their kites with them. In the US, some schools have Pajama (睡衣)Day as well. This goes on one or two days a year. On that day, kids wear their pajamas to school. They wear robes (睡袍), slippers or even some funny socks. Teachers can dress up too. They join in activities for fun.
The 753 Festival falls on 15 November in Japan. It is for children aged three, five and seven years old. Japanese people think that these three ages are the luckiest (最幸运的) ones in one’s life. On that day, these children wear special kimonos (和服) and get sweets a long red and white sweet. The sweet is a symbol (象征) of a long and healthy life for these children.
Most of the countries in West Africa have special Children’s Carnival (狂欢节), and it often lasts for a month. Africans always sing and dance. During the Children’s Carnival, all the children can enjoy themselves.
Interesting 1 around the world
2     Names Time 3 to do
America K Day 7 March Children go out and fly 4 .
Pajama Day one or two days a year ◆Children and teachers can 5 up. ◆They can wear robes, slippers or funny socks to enjoy themselves. ◆Children and teachers, slipper up.
Japan The 753 Festival 15 November ◆It is for children at the 6 of three, five and seven. ◆Children wear 7  clothes and get sweets. ◆The long red and white sweets are the wish of a long life and good 8 .
West Africa Children’s Carnival a month 9  people always sing and dance. All the children have 10 .
阅读短文,按要求完成任务。
11.根据上下文和首字母提示,完成短文。
John worked hard, but he was still poor. He was very sad all day. One day, when he came home from work, he saw his daughter in the living room. She was playing with some colourful paper. John got a .
“Where is the paper from ” John asked. “I bought it with my pocket money,” the girl answered. “You won’t get money f me anymore!” John said and went into his room.
A few days later, it was Christmas Day. The girl brought a little box in colourful paper to her father and said, “Dad, this is for you.” The father was surprised to see the colourful box. He felt s for his anger that day. He touched the girl’s head and opened the box. He became angry again when he found nothing inside.
“ is it empty Are you playing a trick on me ” the angry father asked. “No, Dad. It’s not empty. I put many k in the box. All for you, Dad.” John had nothing to say. He put his arms around his little girl and said, “Sorry, my dear. Please forgive me.”
From then on, John always kept the box beside his bed. When he f sad, he would take a kiss out of the box and remember the love of his c .
12.根据短文内容,完成下列各题。
(1) Why did John become angry again
(2) “Sorry, my dear. Please forgive me.” 中 “forgive” 的中文意思是“ ”。
(3) What do you think of the little girl
阅读理解。图文匹配。
A.“Dust” is homophonic with “chen” (尘) in Chinese, which means old: and past. In this way, sweeping the dust before the Spring Festival means a thorough cleaning of houses to sweep away bad luck in the past year.
B.“The Spring Couplet Couplet (春联)”, also called “couplet” and “a pair of antithetical phrases”, is a special form of literature in China.
C. The tradition of staying up late to see New Year (守岁) in originated from an interesting folk tale. In ancient China there lived a monster named Nian, who was very ferocious(凶猛). Nian always went out on New Year’s Eve to eat people. So, on Chinese New Year’s Eve, no one dared d go to sleep and all the family members would sit together, chatting and emboldening(壮胆) each other.
D.On the first day of the Chinese New Year, everybody puts on their best clothes and visits their relatives and friends, giving children red packets and wishing them all the luck in the coming year.
E. The firecracker is a unique product in China. In China, every Chinese household does is to set off firecrackers and fireworks, which are meant to bid farewell to (告别) the old year and usher in the new.
13. ( )
14. ( )
15. ( )
16. ( )
17. ( )
阅读所给材料,完成下列句子。
Spring fashion show Time: Jan,26th, 7:00 p.m. Place: Music hall China-Chic (国潮) is very popular in the world now. You can see beautiful qipao, hanfu and new fashion trends (趋势) here. Piano concert Time: Jan. 27th,7:00 p.m. Place: Music hall A famous pianist is going to play some Chinese piano pieces for us! Welcome to enjoy the music with us!
Best storyteller Time: Jan. 27th, 2:00 p.m. Place: Playground Have you heard about Monster Nian We have best storytellers to tell you some legends (传说) about Chinese New Year. Chinese food show Time: Jan. 26th,5:00 p.m. Place: Canteen Do you like Chinese food We have some traditional Chinese food, like spring rolls and e and taste them!
18. (Kilt / Qipao / Hanfu) cannot be called .
19.The famous pianist is going to play the piano in the .
20.We can listen to some about .
21.We can eat some at 5:00 p.m. on Jan. 26th.
阅读理解。
It was Children’s Day last Friday. There were many balloons and flowers in the school. The students didn’t have lessons. All of them were very excited. Some girls sang and danced in the music room. Some boys had a basketball game in the playground. It was exciting. Yang Ling and her friends played games in the classroom. They played with yo-yos. It was great fun. Miss Li was in the school, too. But she was not in class. She played with her students and took many nice photos for them.
22.阅读短文,选择正确的答案。
1. It was________last Friday. ( )
A.Teachers’ Day B.Children’s Day C. National Day
2. Many students were________.( )
A.at school B.in the park C. in the zoo
3. There was a________game in the playground. ( )
A.volleyball B.football C. in the zoo
4. ________played with yo-yos in the classroom. ( )
A.Miss Li and her students
B.Yang Ling and her friends
C. All of the students
5. Miss Li________for the students. ( )
A.sang B.danced C. took many photos
23.根据短文内容, 回答下列问题
1. When’s Children’s Day
2. Did the children have lessons last Friday
3. What did some girls do on Children’s Day
4. Where was Miss Li last Friday
5. How were the children on Children’s Day
阅读短文,完成下列各题。
Hello! I’m Lingling. My favourite festival is the Spring Festival. With the development of technology, our celebrations now mix tradition with new trends. We still clean the house and put up red couplets, but this year we used eco-friendly (环保的) digital couplets on our smart door. On the eve of the festival, my family made jiaozi together while streaming (直播) the process on a family app. Children still get lucky money, but some of it is in digital red envelopes via WeChat. We watched the Spring Festival Gala on a smart TV and even voted (投票) for our favourite performances online!
24.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Lingling’s family used traditional paper couplets this year. ( )
(2) Children received both physical and digital lucky money. ( )
(3) Lingling likes the Lantern Festival best. ( )
25.How did Lingling’s family share the process of making jiaozi (玲玲的家人怎么分享包饺子?)
阅读材料,完成下列任务。
Tomorrow is Mid-Autumn Festival. My family are going to get together and have a big dinner. I am going to make mooncakes. My grandma will tell a story about Chang’e. We will have a good time!
Dragon Boat Festival is in May or June. It is celebrated to remember Qu Yuan. We will have a big dinner. We will eat zongzi and have boat races. My grandma will tell us stories about Qu Yuan.
Spring Festival is the most important festival in China. I’m going to visit my grandparents in the morning. I will wear my new clothes. My grandfather will give me a red envelope (红包). We are going to have a big dinner and watch TV together in the evening.
26.根据材料内容,选择正确的答案。
(1) The three festivals are traditional festivals in ______. ( )
A.America B.China C. Australia
(2) Which one is the symbol (标志) of Mid-Autumn Festival ( )
A.Chang’e. B.Nian. C. Qu Yuan.
(3) What can children do at Spring Festival ( )
A.Eat zongzi. B.Eat mooncakes. C. Get a red envelope.
(4) What is the same activity (相同的活动) of these three festivals ( )
A.Telling stories. B.Watching TV. C. Having a big dinner.
27.What are you going to do at the Spring Festival (根据实际情况回答问题)
多文本阅读。
Halloween PartyDate: October 31st Time: 8:00 p. m. Place: School playground Clothes: special clothing, masks or disguises Activity: asking for candy or toys Come out and have fun!
Birthday PartyHello Judy, Thanks for asking me to your birthday party. I’d like to come to your birthday party. I know you like dolls. I want to give you a beautiful doll as your birthday present. And I have a question. When does the party begin Where do you live I can’t go to your home. Please tell me. Write soon, Nancy
Mid-Autumn Festival (中秋节)The Mid - Autumn Festival is a traditional (传统的) festival in China. It’s always in September or October. People likes to eat moon cakes (月饼) on that day. Most families have a big dinner together in the evening. And also people watch the full moon with their family after dinner.
28.阅读多文本并选择填空。
(1)《 》is a letter. (Nancy, Judy) writes the letter to (Nancy, Judy).
(2) 《 》 is a poster. It tells us there is a (Halloween, Mid-Autumn) party on (October, September) 31st.
(3) 《 》is a exposition (说明文). It tells us that on that day people likes to eat .
29.根据要求用单词或词组填空。
(1) We are going to have a Halloween party on school .
(2) Nancy gives Judy a beautiful as a birthday present.
(3) The Mid-Autumn Festival is a festival in China.
Ben 正在阅读绘本《A Sweet New Year for Ren》,请完成下面的练习。
1 2 3
4 5 6
30.根据故事情节,匹配相对应的句子和图片。
( ) A.Every year I watch everyone do the housework before the New Year. I want to help my family, too. “Can I help, Baba ” I ask. “The lantern is too high. I’m afraid you’re too little, Ren.”
( ) B.“A nice sea bass (鲈鱼) is Baba’s favourite. These green chives (葱) are for you, Mama.”
I say.“Thank you, they’re all for our sea bass jiaozi. Great!”
( ) C. My mum and uncle are making jiaozi now. “Can I help ” I ask. “You’re still too little, Ren.
We’re in a big hurry!”
( ) D.Auntie Liu Mei is cooking the noodles. She’s careful when she is cooking the noodles. “Can I help ” “You’re too little, Ren. It’s too hot!” Auntie Liu Mei says.
( ) E. “Ren, be careful when you push the dough (面团) into the molds!” Auntie Amy says. “Look, Mama. I can make pineapple cakes!” Ren says.
(3) F. Everyone is here, together. The colourful sweets are for luck and wishes! Ren gets a lot ofred sweets. New Year is for eating, sharing, celebrating, and helping.
31.再读故事,选择最佳答案。
(1) Who is busy before New year in Ren’s family ( )
A.Ren’s mum. B.Ren’s family. C. Ren’s aunts.
(2) 2. What food does Ren’s family cook ( )
① jiaozi ② noodles ③ pineapple cakes ④ sea bass
A. ②③④ B.①③④ C. ①②③
(3). The underlined word “molds” means ___________. ( )
A. 锅子 B. 模具 C. 馅
(4) Who lets Ren do housework ( )
A.Mama. B.Auntie Liu Mei. C. Auntie Amy.
(5) Which is NOT true according to the picture book ( )
A.Ren wants to help her family very much.
B.New year is not just eating, it is also sharing and helping.
C. Only the red sweets are for luck.
根据文段内容及题目要求完成以下各小题。
The Spring Festival is a festival for Chinese people. It’s in the first month of the Chinese calendar (农历). Each year has its own name. And there are twelve different names in all. We call them the Year of the Goat, the Year of the Dog... And this year is the Year of Dragon. Before the festival, people are busy shopping and doing some cleaning. On New Year’s Eve (除夕), there is a big family dinner. After dinner, all the family members (成员) stay up late (守夜) to welcome the new year. At midnight, we have some dumplings and watch TV. On the first day of the new year, people wear new clothes, visit their relatives (亲戚) and say “Happy New Year!” to each other.
32.给短文选择一个恰当的题目:( )
A.The Spring Festival B.The Last Month
33.文中划线部分“the first day of the new year”可以用什么替换:( )
A.Jan.1st of the Chinese calendar. B.Feb.1st of the Chinese calendar.
34.What’s the name of this year
This year is .
35.Please list two names of years.请列举两个农历年的名字。
A.the Year of the Goat
B.
C.
阅读理解。1-3题根据短文判断句子正误,正确写T,错误写F。4-5题根据短文回答问题。
Dragon Boat Festival is for a great Chinese man—Qu Yuan. The festival is on the fifth day of the fifth month in the Chinese calendar. In fact, it is usually in June. Qu Yuan lives in Chu State. Some bad men tell bad things about him to the King, so the King asks him to leave(离开). Qu Yuan is very sad, so he jumps into the river. People throw rice into the river to stop the fish from eating his body. Today, Chinese people often have a dragon boat race and beat drums(击鼓). We will put mugwort leaves(艾叶) on the doors. We also have a one-day holiday because of the festival. On Dragon Boat Festival, people often eat zongzi.
36.Dragon Boat Festival is for Qu Yuan. ( )
37.People throw zongzi into the river to stop the fish from eating his body. ( )
38.Today, Chinese people don’t have a dragon boat race or beat drums. ( )
39.When is the Dragon Boat Festival
40.What do people eat on Dragon Boat Festival
吴斌斌正在向Pedro介绍中国的传统节日。阅读下面内容,完成相应的任务。
41.选择正确的标题。
Traditional Festivals(传统节日) in China
Dragon Boat Festival It is usually in June. My mum will make zongzi. Zongzi is made of rice and wrapped in bamboo leaves. We will watch the dragon boat race, which symbolizes teamwork. It’s in winter. People in China always have a big dinner and eat jiaozi Then they watch TV together, and wear(穿) new clothes and shoes on the first day of the new year. My favourite day is in autumn. On this day, we can eat big dinner and see the full moon. I like the story about Chang’e. I like to read the poems about the moon.
A.Spring Festival B.Mid-Autumn Festival C. Double Ninth Festival
42.选择最佳答案。
(1) ______ is a festival in memory of Qu Yuan. ( )
A.Spring Festival B.Mid-Autumn Festival C. Dragon Boat Festival
(2) On Mid-Autumn Festival we will eat ______. ( )
A.mooncakes B. jiaozi C. zongzi
(3) This year is the year of the ______. ( )
A. B. C.
阅读理解。
Here are three traditional(传统的) Chinese festivals. Let me introduce them for you.
(A)Spring Festival is usually in January or February every year. This year is the year of the dragon (龙). During the Spring Festival, children always wear new clothes and they can get red envelopes for good luck (好运). Everyone is happy.
(B) Dragon Boat Festival is a special day in China. It is also called Duanwu Festival. People often eat zongzi on that day. The festival is best known for its dragon boat races(比赛). It’s very exciting.
(C) The Double Ninth Festival(重阳节) usually comes in October. It’s a festival for old people. On this day, people visit their parents or grandparents. They talk with them and eat with them. Sometimes people go hiking and climb mountains.
43.阅读以上短文内容,把序号A,B,C填在相应的括号内。
( )
( )
( )
44.阅读短文,选择正确的答案。
(1) “red envelopes” means _______. ( )
A.汤圆 B.红包 C.烟花
(2) The Double Ninth Festival is a festival for _______. ( )
A.young people B.children C. old people
阅读下面的短文,按要求完成各个小题。
Chinese Festivals in Different Months
China has many funny festivals every month! In January, people say “Happy New Year!” on New Year’s Day. The Spring Festival (Lunar New Year) is in January or February. People often have reunion dinner, light firecrackers and give red packets to welcome the lunar new year.
In April, the Qingming Festival comes. People clean graves(坟墓) and fly kites. There is a Dragon Boat Festival in May or June. The big dragon boats race(比赛) on rivers, and everyone eats zongzi.
The Mid-Autumn Festival falls in September or October. On that day, many families eat mooncakes and look at the round moon. October is special too! Because the National Day is on the first of October. Chinese people have a seven-day holiday for National Day. People can watch big flag ceremonies and fireworks. Later in October, the Chongyang Festival asks families to climb mountains and help old people.
Every festival is about love, history, or happiness. Which one do you like
45.根据短文,选择最佳答案。
(1) What does everyone eat during the Dragon Boat Festival ( )
A.Mooncakes. B.Zongzi. C. Dumplings.
(2) Which festival is for climbing mountains ( )
A.The Mid-Autumn Festival. B.The Chongyang Festival. C. The Spring Festival.
(3) When is the National Day ( )
A.It’s on the first of September. B.It’s on the fifth of December. C. It’s on the first of October.
46.根据短文,回答问题。
What do people do during the Qingming Festival (回答问题)
47.用英语手写体抄写文章中划线的句子。
Read, judge and answer.(阅读短文。)
The Spring Festival is the most important holiday in China. People clean houses to sweep away (扫除) bad luck and hang (悬挂) red things for good luck. Eating dumplings and getting red envelopes (红包) with money are big parts of it. These traditions (传统) show family love and the hope for good luck. During the festival, families get together, have a big dinner and visit their relatives. People like this holiday very much. In 2023, China asked UNESCO (联合国教科文组织) to make it an Intangible Cultural Heritage (非物质文化遗产). Many countries like this idea because they see it as a special thing for everyone. We succeed (成功) in December, 2024. More and more people in the world will know about it in the future.
48.判断对错,对的写“T”,错的写“F”。
(1) The Spring Festival is the most important holiday in China. ( )
(2) During the Spring Festival, people hang black things for good luck. ( )
(3) People from many countries think that the Spring Festival is special. ( )
49.用完整的句子回答问题
(1) When did UNESCO make Spring Festival an Intangible Cultural Heritage
(2) What do these traditions of the Spring Festival show
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.festivals 2.Countries 3.What 4.kites 5.dress 6.age 7.special 8.health 9.African 10.fun
【导语】本文主要介绍了世界上的很多有趣的节日。
1.由文中“In the world, there are many interesting festivals. 世界上有许多有趣的节日。”可知世界上有许多有趣的节日。festivals节日,符合句意,故答案为festivals。
2.由文中“America美国、Japan日本、West Africa西非”可知这一列对应的是国家,country国家,此处要用复数形式,且首字母要大写。故答案为Countries。
3.由表格内容可知这一列对应的是做的事情,what to do做什么。故答案为What。
4.句意:孩子们去外面放飞_____。由文中“On that day, lots of children go out in the open air. They take their kites with them. 在那一天,许多孩子到户外去。他们带着风筝。”可知K节日那天孩子们放风筝。风筝kite,此处用复数形式。故答案为kites。
5.句意:孩子们和老师们可以_____。由文中“Teachers can dress up too. 老师也可以打扮。”可知睡衣日那天学生和老师盛装打扮。dress up打扮,故答案为dress。
6.句意:它适用于在三、五、七_____的孩子。由文中“It is for children aged three, five and seven years old. 它适用于三岁、五岁和七岁的儿童。”可知753节适用于三岁、五岁和七岁的儿童。年龄age,故答案为age。
7.句意:孩子们穿_____衣服,得到糖果。由文中“On that day, these children wear special kimonos (和服) and get sweets a long red and white sweet. 在那一天,这些孩子穿上特殊的和服,吃上长长的红白相间的糖。”可知在753节那天,这些孩子穿上特殊的和服,吃上红白相间的甜食。special特殊的,故答案为special。
8.句意:这长长的红白相间的糖是长寿和_____的祝愿。由文中“The sweet is a symbol (象征) of a long and healthy life for these children. 糖是这些孩子健康长寿的象征。”可知糖是这些孩子健康长寿的象征。good是形容词,后面加名词,health健康。故答案为health。
9.句意:_____的人们总是载歌载舞。由文中“Africans always sing and dance. 非洲人总是载歌载舞。”可知非洲人总是唱歌跳舞。African非洲的,故答案为African。
10.句意:所有的孩子们有______。由文中“During the Children’s Carnival, all the children can enjoy themselves. 在儿童嘉年华期间,所有的孩子都可以玩得很开心。”可知在儿童嘉年华期间,所有的孩子都可以玩得很开心。have fun玩得开心。故答案为fun。
11.angry/ngry from/rom sorry/orry Why kisses/isses feels/eels child/hild 12.Because the box is empty. 原谅 She was smart and loved her father.
【导语】本文主要介绍了约翰收到来自女儿的特殊的圣诞节礼物。
11.句意:约翰变得生气。根据首字母和句意可知本题考查单词angry,形容词,生气的,故答案为angry。
句意:你将不会再从我这得到钱了。get…from动词短语,从……得到,符合题意,故答案为from。
句意:他为他那天的生气感到抱歉。根据首字母和句意可知本题考查单词sorry,形容词,抱歉的,符合题意,故答案为sorry。
句意:为什么是空的?根据下一句“Are you playing a trick on me ”可知本句问为什么是空的,why疑问副词,为什么,符合题意,故答案为Why。
句意:我把我的吻放在了盒子里。根据首字母和句意可知本题考查单词kiss,名词,吻,many后面跟可数名词的复数,kiss的复数是kisses,故答案为kisses。
句意:当他感到伤心的时候。根据首字母和句意可知本题考查单词feel,动词,感觉起来,时态是一般现在时态,主语是he,动词feel用第三人称单数feels,故答案为feels。
句意:他将把吻从盒子里拿出来并且想起孩子的爱。根据首字母和句意可知本题考查单词child,名词,孩子,故答案为child。
12.(1)句意:约翰为什么再次生气了?根据“Why is it empty Are you playing a trick on me ” the angry father asked.”可知约翰再次生气因为盒子是空的,故答案为Because the box is empty.
(2)根据“John had nothing to say. He put his arms around his little girl and said, “Sorry, my dear. Please forgive me.””可知当女儿告诉约翰,盒子里是女儿的吻的时候,约翰无话可说了,他为自己的生气向女儿道歉,请求女儿的原谅,forgive是动词,意思是原谅,故答案为原谅。
(3)句意:你认为小女孩怎么样?根据“I put many kisses in the box. All for you, Dad.”可知女孩是聪明的,并且爱她的爸爸,故答案为She was smart and loved her father.
13.D 14.C 15.A 16.B 17.E
【导语】本文主要讲述的春节的习俗。
13.图片是给孩子红包,选项D“在中国新年的第一天,每个人都穿上他们最好的衣服,拜访他们的亲戚和朋友,给孩子们红包,并祝他们来年好运。”与图片匹配,故选D。
14.图片是家人聚在一起,选项C“守岁起源于一个有趣的民间故事。古代中国有一个叫“年”的怪物,它非常凶猛。年总是在除夕夜出去吃人。所以,在除夕,没有人敢睡觉,所有的家庭成员会坐在一起,聊天和互相壮胆。”与图片匹配,故选C。
15.图片是打扫卫生,选项A“‘尘’在汉语中与‘陈’谐音,意思是‘旧’和‘过去’。这样,春节前扫灰尘就意味着彻底打扫房屋,扫除过去一年的厄运。”与图片匹配,故选A。
16.图片是贴对联,选项B“‘春联’,又叫‘对联’、‘对句’,是中国一种特殊的文学形式。”与图片匹配,故选B。
17.图片是放鞭炮,选项E“鞭炮是中国特有的产品。在中国,每个中国家庭都会放鞭炮和烟花,这是为了告别旧年,迎接新的一年。”与图片匹配,故选E。
18.Kilt China-Chic 19.music hall 20.legends Chinese New Year 21.Chinese food
【导语】本文主要介绍了几个节目的详细信息,包括时间,地点和内容。
18.句意:___不能被叫做____。根据“China-Chic (国潮) is very popular in the world now. You can see beautiful qipao, hanfu and new fashion trends (趋势) here.”可知Kilt不能被叫做国潮。故答案为Kilt;China-Chic。
19.句意:著名的钢琴家打算在____弹钢琴。根据“Place: Music hall”可知地点是音乐家。故答案为 Music;hall。
20.句意:我们可以听一些关于____ 。根据“We have best storytellers to tell you some legends (传说) about Chinese New Year.”可知可以听一些关于中国新年的传说。故答案为legends;Chinese;New;Year。
21.句意:在一月26日下午5点,我们可以吃一些____。根据“We have some traditional Chinese food, like spring rolls and e and taste them!”可知可以吃中国食物,故答案为 Chinese; food。
22.B A C B C 23.It’s on the first of June. No, they didn’t. They sang and danced in the music room. She was in the school. They were very excited.
24.F T F 25.Lingling’s family shared the process of making jiaozi by streaming it on a family app.
【导语】本文主要介绍了玲玲和家人一起过春节的场景。
24.(1)句意:玲玲家今年用的是传统对联。根据“We still clean the house and put up red couplets, but this year we used eco-friendly digital couplets on our smart door.”可知今年我们在智能门上用了环保电子对联,句子与原文不符,故答案为F。
(2)句意:孩子们收到了实物红包和数字红包。根据“Children still get lucky money, but some of it is in digital red envelopes via WeChat.”可知孩子们仍然能拿到压岁钱,但部分是通过微信的电子红包,句子与原文相符,故答案为T。
(3)句意:玲玲最喜欢元宵节。根据“My favourite festival is the Spring Festival”可知我最喜欢的节日是春节,句子与原文不符,故答案为F。
25.根据 “On the eve of the festival, my family made jiaozi together while streaming the process on a family app”,可知我的家人一起包饺子,同时在家庭 APP 上直播这个过程。故答案为Lingling’s family shared the process of making jiaozi by streaming it on a family app.
26.B A C C 27.I’m going to visit my grandparents. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了中秋节,端午节和春节。
26.(1)句意:三个节日是中国的传统节日。A美国,B中国,C澳大利亚,文章介绍的是中秋节,端午节和春节,都是中国的传统节日,故选B。
(2)句意:哪个是中秋节的标志?A嫦娥。B年。C屈原。根据“My grandma will tell a story about Chang’e.”可知嫦娥是中秋节的标志,故选A。
(3)句意:在春节,孩子们可以做什么?A吃粽子。B吃月饼。C得到红包。根据“My grandfather will give me a red envelope (红包).”可知春节孩子们会得到红包,故选C。
(4)句意:这三个节日的相同的活动是什么?A讲故事。B看电视。C吃丰盛的晚餐。根据“My family are going to get together and have a big dinner.”“We will have a big dinner.”和“We are going to have a big dinner and watch TV together in the evening.”可知三个节日的共同活动是吃丰盛的晚餐,故选C。
27.句意:在春节,你将做什么?该题是开放性试题,答案不唯一,可写成:我将看望我的祖父母。visit my grandparents看望我的祖父母,故答案为I’m going to visit my grandparents.
28.《Halloween Party》 Nancy Judy 《Halloween Party》 Halloween October 《Mid-Autumn Festival》 moon cakes 29.playground doll traditional
【导语】本文主要介绍了万圣节聚会,生日聚会和中秋节。
28.(1)句意:《生日聚会》是一封信。南希写给朱迪的一封信。第二个文本是书信格式(有称呼Hello Judy和落款Write soon, Nancy),标题为Birthday Party。信中Nancy是写信人,Judy是收信人。故答案为《Birthday Party》;Nancy;Judy。
(2)句意:《万圣节聚会》是一个海报。它告诉我们在10月31日有一个万圣节聚会。第一个文本以标题形式呈现,列明时间、地点、活动等信息,符合海报特征。根据“Date: October 31st”可知万圣节聚会的时间是10月31日,故答案为《Halloween Party》;Halloween;October。
(3)句意:《中秋节》是一篇说明文。它告诉我们在那天,人们吃月饼。第三个文本是节日介绍(标题为Mid-Autumn Festival),属于说明文。根据“People likes to eat moon cakes (月饼) on that day.”可知人们在那天吃月饼,故答案为《Mid-Autumn Festival》;moon cakes。
29.(1)句意:我们将在学校操场举办万圣节聚会。根据“Place: School playground”可知将在学校操场举办万圣节聚会,故答案为playground。
(2)句意:南希给朱迪一个漂亮的玩具娃娃作为生日礼物。根据“I want to give you a beautiful doll as your birthday present.”可知南希给朱迪一个漂亮的玩具娃娃作为生日礼物。故答案为doll。
(3)句意:中秋节是中国的传统节日。根据“The Mid - Autumn Festival is a traditional (传统的) festival in China.”可知中秋节是中国的传统节日。traditional形容词,传统的,故答案为traditional。
30.4 1 5 2 6 31.B C B C C
【导语】本文主要讲述了《任的甜蜜春节》的故事。
30.(1) 句意:在每年的新年之前,我看着每个人在做家务。我也想帮助我的家人。“爸爸,我能帮忙吗?”我问道。“灯笼太高了。任,我恐怕你太小了。”图4中一家人在做家务,爸爸正在高出挂灯笼,句图匹配,故答案为4;
(2) 句意:“爸爸的最爱是一条美味的海鲈。这些绿色的大葱是给你的,妈妈。”我说。“谢谢你,它们都是为了海鲈鱼馅的饺子准备的。真棒!”图1中任在和妈妈买鱼和葱,句图匹配,故答案为1;
(3) 句意:我的妈妈和叔叔现在正在包饺子。“我能帮忙吗?”我问道。“你还是太小了,任。”图5中妈妈和叔叔在包饺子,句图匹配,故答案为5;
(4) 句意:刘梅婶婶正在煮面条。她在煮面条时很小心。“我能帮忙吗?”“你太小了,任。这太烫了。”刘梅婶婶说。图2中婶婶在煮面条,句图匹配,故答案为2;
(5) 句意:“任,在你把面团推进模具时要当心!”艾米婶婶说。“看,妈妈。我会做菠萝蛋糕了!”我说。图6中任在用模具做蛋糕,句图匹配,故答案为6;
故答案为41526。
31.(1) 句意:在任的家里,谁在新年前是忙碌的?A任的妈妈。B任的家人。B任的婶婶。根据文中“Every year I watch everyone do the housework before the New Year. I want to help my family, too.”可知在每年的新年之前,任的家人都在忙碌,故选B。
(2) 句意:任的家里做了什么食物?根据文中“My mum and uncle are making jiaozi now.”、“Auntie Liu Mei is cooking the noodles.”和“I can make pineapple cakes”可知任的家里做了饺子、面条和菠萝蛋糕三种食物,故选C。
(3) 句意:划线单词“molds”的意思是_________。根据文中“Ren, be careful when you push the dough (面团) into the molds!”可知任是把面按进模具里来制作菠萝蛋糕,故选B。
(4) 句意:谁让任做家务?A任的妈妈。B刘梅婶婶。C艾米婶婶。根据文中““Ren, be careful when you push the dough (面团) into the molds!” Auntie Amy says.”可知艾米婶婶让任制作菠萝蛋糕,故选C。
(5) 句意:根据绘本内容,哪一项是不对的?A任非常想帮助家人。B新年不仅是吃东西,它也是分享和提供帮助的时候。C只有红色的糖果代表好运。根据文中“The colourful sweets are for luck and wishes!”可知五颜六色的糖果代表了幸运和希望,并不是只有红色,故选C。
32.A 33.A 34.the Year of the Dragon 35.the Year of the Tiger (答案不唯一) the Year of the Dog (答案不唯一)
【导语】本文介绍了春节的时间、传统习俗和庆祝活动。
32.句意:给短文选择一个恰当的题目。A春节,B上个月。短文围绕春节展开,介绍了春节的时间、农历年的命名、习俗以及庆祝活动,所以“The Spring Festival”最合适,故选A。
33.句意:文中划线部分“the first day of the new year”可以用什么替换。A农历一月一日,B农历二月一日。根据“The Spring Festival is a festival for Chinese people. It’s in the first month of the Chinese calendar.”,可知春节在农历一月,所以“the first day of the new year”这里指农历新年第一天,即农历一月一日,故选A。
34.问句句意:今年是什么年?根据“And this year is the Year of the Dragon.”,可知今年是龙年,故答案为the Year of the Dragon。
35.题目要求列举两个农历年的名字,根据短文中提到的the Year of the Goat和the Year of the Dog,可知这是两个农历年的名字,故答案为the Year of the Tiger; the Year of the Dog (答案不唯一)。
36.T 37.F 38.F 39.It is on the fifth day of the fifth month in the Chinese calendar. 40.People eat zongzi on Dragon Boat Festival.
【导语】本文讲了端午节。
36.句意:端午节是为了纪念屈原。根据“Dragon Boat Festival is for a great Chinese man—Qu Yuan.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
37.句意:人们把粽子扔进河里,以阻止鱼吃掉他的身体。根据“People throw rice into the river to stop the fish from eating his body.”,可知扔的是米饭,故答案为F。
38.句意:如今,中国人不再举行赛龙舟或击鼓活动。根据“Today, Chinese people often have a dragon boat race and beat drums(击鼓).”,可知如今,中国人举行赛龙舟和击鼓活动,故答案为F。
39.句意:端午节是什么时候?根据“The festival is on the fifth day of the fifth month in the Chinese calendar.”,可知端午节在农历五月初五,故答案为It is on the fifth day of the fifth month in the Chinese calendar.
40.句意:人们在端午节吃什么?根据“On Dragon Boat Festival, people often eat zongzi.”,可知吃粽子,故答案为People eat zongzi on Dragon Boat Festival.
41.A B 42.C A B
【导语】本文主要介绍了中国的传统节日。
41.(1) 通过阅读可知,第二篇短文主要介绍了中国的春节,Spring Festival春节,符合题意,故选A。
(2) 通过阅读可知,第三篇短文主要介绍了中国的中秋节,Mid-Autumn Festival中秋节,符合题意,故选B。
42.(1) 句意:______是纪念屈原的一个节日。A春节,B中秋节,C端午节。根据常识可知,端午节是纪念屈原的一个节日,故选C。
(2) 句意:在中秋节这一天我们将会吃______。A月饼,B饺子,C粽子。根据常识可知,中秋节要吃月饼,故选A。
(3) 句意:今年是______年。A龙,B蛇,C兔。今年是2025年,根据常识可知,今年是农历蛇年,故选B。
43.B A C 44.B C
【导语】本文介绍了中国的三个传统节日:春节、端午节和重阳节。
43.图中是赛龙舟的场景,对应端午节。根据(B)段的描述“Dragon Boat Festival is a special day in China. It is also called Duanwu Festival.The festival is best known for its dragon boat races.”可知这一段在介绍端午节,介绍了人们吃粽子、划龙舟,故选B。
图中是一家人欢聚的场景。根据(A)段的描述“Spring Festival is usually in January or February every year. During the Spring Festival, children always wear new clothes and they can get red envelopes for good luck. Everyone is happy.”可知这一段在描述春节,春节期间孩子们总是穿新衣服,得到红包,与图片描述相符,故选A。
图中是两位老人。根据(C)段的描述“The Double Ninth Festival usually comes in October. It’s a festival for old people.”可知这一段在描述重阳节,这是一个老人过的节日,与图片描述相符,故选C。
44.(1)句意:“red envelopes”意思是______。根据“During the Spring Festival, children always wear new clothes and they can get red envelopes for good luck. Everyone is happy.”可知red envelopes象征着好运,red说明跟红色有关,再结合春节的习俗,可推测是红包,故选B。
(2)句意:重阳节是一个为______的节日。A年轻人,B孩子,C老人,根据“The Double Ninth Festival usually comes in October. It’s a festival for old people.”可知重阳节是老人过的节日,故选C。
45.B B C 46.People clean graves and fly kites. 47.
【导语】本文主要介绍了不同月份的中国节日。
45.(1) 句意:每个人在端午节吃什么?A月饼,B粽子,C饺子。根据文中“There is a Dragon Boat Festival in May or June. The big dragon boats race(比赛) on rivers, and everyone eats zongzi.”可知在端午节每个人要吃粽子,故选B。
(2) 句意:哪个节日是登山的?A中秋节。B重阳节。C春节。根据文中“Later in October, the Chongyang Festival asks families to climb mountains and help old people.”可知在重阳节人们要登高爬山,故选B。
(3) 句意:国庆节是什么时候?A它在九月一日。B它在十二月五日。C它在十月一日。根据文中“Because the National Day is on the first of October.”可知国庆节在十月一日,故选C。
46.句意:在清明节期间人们干什么?根据文中“In April, the Qingming Festival comes. People clean graves(坟墓) and fly kites.”可知在清明节人们扫墓和放风筝,答语可为:人们扫墓和放风筝。句子是一般现在时,主语People是复数,谓语动词要用动词原形,故答案为People clean graves and fly kites.
47.本题考查句子抄写。抄写时要按照英文字母在四线三格中的书写规则正确抄写,注意字母大小写及标点符号,抄写要规范、美观。故答案为。
48.T F T 49.In December 2024. They show family love and the hope for good luck.
【导语】本文介绍了春节作为中国最重要节日的传统习俗、文化意义以及2024年成功列入联合国教科文组织人类非物质文化遗产的相关情况。
48.(1)句意:春节是中国最重要的节日。根据“The Spring Festival is the most important holiday in China.”可知题干描述正确,故答案为T。
(2)句意:春节期间,人们悬挂黑色的东西以求好运。根据“People clean houses to sweep away bad luck and hang red things for good luck”可知应悬挂红色物品而非黑色,故答案为F。
(3)句意:许多国家的人们认为春节很特别。根据“Many countries like this idea because they see it as a special thing for everyone.”可知题干描述正确,故答案为T。
49.(1)句意:联合国教科文组织何时将春节列为非物质文化遗产?根据“We succeed in December, 2024.”可知成功时间为2024年12月,故答案为In December 2024.。
(2)句意:春节的这些传统展示了什么?根据“These traditions show family love and the hope for good luck.”可知传统展示了家庭关爱和好运期盼,故答案为They show family love and the hope for good luck.。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)