中小学教育资源及组卷应用平台
Passage 1
Habits will determine(决定) whether you are successful or not. Good habits lead you to success, bad habits lead you to failure. So it is said that the biggest difference between success and failure comes from different habits.
Good habits are not only necessary but also powerful for success. Truly successful people have many good habits that lead to their success. Bernard Shaw’s insistence(坚持) on the habit of “do what should be done first” made him a famous writer. John Rockefeller has become one of the richest people in the world because of his free working habit. Edison stuck to the habit of sleeping whenever he wanted, which made his active mind and his effective(有效的) work, so that he had one famous invention after another.
As students, habits are especially important to you. Obey the school rules. Listen carefully in class and finish the homework on time. Be strict with yourself and study hard. Try to solve the difficulties you have in your study. Take an active part in as many meaningful activities as you can. Review and consolidate what you have learned in your spare time. If you insist on it for a long time, you will succeed. Instead, if you are lazy, play and do something that has nothing to do with study, or even give up your study, will you succeed
Ye Shengtao, an educator, once said, “It’s better to have a good habit than to have millions of dollars.” How important good habits are! No matter in study or in life, you should develop good habits. Good habits are the most valuable wealth in your life, will benefit you all your life, will accompany(陪伴) you on the final success.
( )1. The success of the three famous people comes from ______.
A. wise mind B. patient insistence
C. good habits D. work hard
( )2. The underlined word “consolidate” means ______ in Chinese.
A. 发挥 B. 巩固 C. 扩大 D. 掌握
( )3. How many good habits are mentioned in the third paragraph
A. 5 B. 6 C. 7 D. 8
( )4. Which of the following is NOT True
A. Bernard Shaw always does what he needs to do.
B. Edison is a famous inventor.
C. Rockefeller is a man who does what he wants.
D. Ye Shengtao thinks good habits are money.
( )5. The writer of this passage may be a(n) ______.
A. educator B. thinker C. inventor D. scientist
Passage 2
阅读下面的材料,从各题所给四个选项中,选出一个最佳答案。
The following are some interesting advertisements and slogans collected by Mary:
1. Please come in to eat or both of us will be hungry.
2. If you don’t like the course, you can tell us to give your money back. But remember to tell us in English.
3. Don’t let your kids drive if they are not old enough—or else they never will be old.
4. If you want to stay married, divorce speed.
5. It’s God’s responsibility to forgive the terrorists (恐怖分子). It’s our responsibility to organize the meeting.
6. Those who throw things at crocodiles will be asked to get them back.
( )1. You may see the first advertisement in _____.
A. a zoo B. a factory C. a restaurant D. a cinema
( )2. What can we know from the second advertisement
A. There is only one way you can get your money back.
B. When you have our course,you must speak English.
C.You will be sorry if you don’t like the course.
D. You’re sure to learn some English here.
( )3. From the third and the fourth slogans, it’s clear that_____.
A. they are the traffic slogans
B.it’s not safe to drive with kids
C. if you want to get married,you should be quick
D. kids will stay young if they drive under the age of 18
( )4. The word “divorce” can be best explained by the following phrase “_____”.
A. break in B. break up C. break down D. break out
( )5. Which of the following is RIGHT according to the last two slogans
A. It’s our duty to fight against the terrorists.
B. If God meets with the terrorists, the terrorists will get better.
C.You will lose if you have a fight with crocodiles.
D.Crocodiles can get things for people.
Passage 3
In China, every year after the college entrance exam, candidates(考生) are anxiously waiting for admission letters to arrive. Today’s admission letters have become more creative. However, do you know how students in ancient times received their admission letters and what the letters were like
In the Tang Dynasty, the admission letter was written on the paper with gold bits, to show those who stood out in the ancient imperial(科举) exams. The golden-bright admission letter with a letter was sent home by the student, so people think this was not an official admission letter. Later, the widely-recognized official admission letter called Jinhua Tiezi appeared. It was similar to today’s admission letter. In the Song Dynasty, the letter was written on top-quality paper with gold powder(粉). But in the Qing Dynasty, the letter was printed in wood.
In ancient times, the admission letter was written in Lishu. During the Tang and Song dynasties, the Jinhua Tiezi would first list the name and official position of the examiner and the name of the examinee. On the Jiebao in the Ming and Qing was only the name and ranking(排名) of the examinee. The same was that each dynasty’s admission letter must be stamped with a special seal(印章).
Nowadays, the admission letters are delivered(传送) to candidates by China Post Express. But in ancient times, A special team would be ordered by the imperial court(朝廷) to deliver the letters, with an official riding on a tall horse, raising up a flag in the front, and a band followed behind playing cheerful music and lighting firecrackers to celebrate. After receiving the admission letter, the letter would be posted in the most prominent(显眼的) place in the hall, and the host would give the messengers red envelopes.
( )1. The underlined phrase “stood out” means ______ in Chinese.
A. 脱颖而出 B. 旗开得胜 C. 功成名就 D. 金榜题名
( )2. The admission letter of Ming and Qing Dynasties is ______ than that of Tang and
Song dynasties.
A. brighter B. nicer C. simpler D. wider
( )3. The materials used for the admission letter of ______ Dynasty wasn’t mentioned
in the passage.
A. Tang B. Song C. Ming D. Qing
( )4. In ancient times, it was very ______ to send admission letters.
A. amazing B. lively C. exciting D. wonderful
( )5. Which of the following is True
A. The Jiebao was actually the admission letter.
B. The admission letter of Qing Dynasty is golden.
C. There was the name of the examiner in the Ming.
D. In ancient times, many officials sent the admission letter.
Passage 4
A friend of mine named Paul received an expensive car from his brother as a Christmas present. On Christmas Eve when Paul came out of his office, a street urchin(顽童) was walking around the shining car.
“Is this your car, sir ” he asked.
Paul answered, “Yes, my brother gave it to me for Christmas.”
The boy was surprised. “You mean your brother gave it to you and it did cost you nothing Sir, I wish…” he hesitated(犹豫). Paul thought of course he knew what the boy wanted, but what the boy said surprised him greatly, “I wish,” the boy went on, “that I could be a brother like that.” Paul looked at the boy in surprise, and then he said again, “Would you like to take a ride in my car ” “Oh yes, I’d love to,” the boy answered.
After a short ride, the boy turned and with his eyes shining, said, “Sir, would you mind driving in front of my house ”
Paul smiled a little. He thought he knew what the boy wanted. He wanted to show his neighbors that he could ride home in a big car. But Paul was wrong again. “Will you stop where those two steps are ” the boy asked.
He ran up to the steps. Then in a short while Paul heard him coming back, but he was not coming fast. He was carrying his little crippled(残疾的) brother. He sat down on the step and pointed to the car.
“There he is, Buddy, just like I told you upstairs. His brother gave it to him for Christmas and it didn’t cost him a cent. And some day I’m going to give you one just like it…then you can see for yourself all the nice things in the Christmas windows that I’ve been trying to tell you about.”
Paul got out and lifted the boy to the front seat of his car. The shining-eyed elder brother climbed in beside him and the three began an unforgettable holiday ride.
( )1. The street urchin was very surprised when _____.
A. he met Paul B. Paul told him about the car
C. Paul received an expensive car D. he was walking around the car
( )2. The street urchin walked around the shining car and wanted to _____.
A. look at the car B. steal the car
C. buy the car D. drive the car
( )3. The urchin asked Paul to stop his car in front of his house to _____.
A. show his rich friend B. show his neighbors the nice car
C. let his brother ride in the car D. tell his brother about his wish
( )4. What can we know about the urchin
A. His brother wanted to get a car. B. He had a deep love for his brother.
C. He wished to have a rich brother. D. His wish came true in the end.
( )5. Which is the best title for this passage
A. A Christmas Present B. Paul, a Kind-hearted Person
C. A Brother Like That D. An Unforgettable Holiday Ride
Passage 5
With the development of modern science and technology, there are more and more ways for students to cheat in exams, especially through the Internet. This phenomenon(现象) has been very serious in many countries of the world.
Algeria is a country in northern Africa. The government has always attached great importance to the development of education. There were many problems in 2016 when test questions were leaked(泄露) online both before and during exams in this country. So the government immediately announced(宣布) that all Internet services would be stopped for two to three hours a day from June 20 to June 25 to prevent cheating in exams.
Nouria Benghabrit, Algeria’s Education Minister, said that the measure would prevent students from secretly accessing(访问) the Internet. Besides, all network electronic devices(设备) would be stopped from the country’s 2,000 exam centers. Even exam managers were not allowed to bring mobile phones into the examination hall. She even said the government was actually not satisfied with the decision, but had to do so, or the examination questions and answers would be leaked, and students would be given the chance to cheat in exams. Only in this way could we give all students a fair chance to compete.
Lots of students thought what the government has done was right. Rania Salem, a 16-year-old middle school student, said it was unfair that students who didn’t study could get help in exams by using their mobile phone to cheat.
However, in the face of more and more modern high-tech intelligent devices, the government may not be able to do anything about it.
根据短文内容,从所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。
( )1. All Internet services would be stopped because _____.
A. the government has attached great importance to education
B. the test questions were leaked online
C. students cheated in exams by using their mobile phone
D. cheating was unfair for students to compete
( )2. The underlined word “cheat” means ______ in Chinese.
A. 欺骗 B. 诈骗 C. 作假 D. 作弊
( )3. Many students ______ the government to shut down the Internet.
A. agreed with B. believed in C. argued against D. wondered about
( )4. Which of the following is NOT True
A. Algeria is a country with developed education.
B. The government had to shut down Internet services.
C. Test managers couldn’t enter the test hall with mobile phones.
D. Some modern high-tech intelligent devices may not be controlled.
( )5. The best title of this passage is _____.
A. Shutting Down the Internet B. Examination questions leaked
C. Stopping Cheating on the Internet D. Fair Competition for Students
答 案 及 详 解
Passage 1
【答 案】1~5 CBBDA
【解 析】
1. C 细节理解题。根据短文第3段中的Bernard Shaw’s insistence、his free working habit和Edison stuck to the habit可知,三位名人的成功来自于好习惯。故选C。
2. B 词义猜测题。分析画线单词句子:在业余时间复习和_____你所学到的东西。复习所学到的东西的目的在于在原来的基础上更加稳固地掌握,所以画线单词“consolidate”的意思是“巩固”。故选B。
3. B 总结归纳题。从短文最后3段的Obey the school rules.到Review and consolidate what you have learned in your spare time.可知,有六条好习惯被提到。故选B。
4. D 分析理解题。短文最后1段开头Ye Shengtao说的是:有个好习惯比腰缠万贯好。而不是好习惯就是金钱,所以D项说法错误。故选D。
5. A 态度观点题。本文以“习惯决定是否成功”为论点,通过列举名人成功的事例和学生成功需要具备的好习惯,说明了成功来自于好习惯,由此可知本文的作者可能是教育家。故选A。
Passage 2
【答 案】1~5 CDABA
【解 析】
1. 第1则广告语Please come in to eat or both of us will be angry.意为“请进来吃饭吧,否则我们都要挨饿。”联系选项可知,我们可以在餐馆看到这则广告。故选C。
2. 第2则广告语If you don’t like the course, you can tell us to give your money back. But remember to tell us in English. 意为“如果你不喜欢这个科目,你可以要求退回学费,但必须用英语说。”由此可知此处是一个开设有英语科目,并且你确信能在此处学好英语。故选D。
3. 第3则广告语Don’t let your kids drive if they are not old enough—or else they never will be old.意为“如果你的孩子没到符合驾驶要求的年龄,就不要让他们开车— 否则他们就可能再也长不大了。” 第四则广告语If you want to stay married, divorce speed.意为“想和爱人牵手,就和超速分手。”由此可知这两则广告都与交通有关。故选A。
4. divorce意为“离婚;与……离婚”,break up意为“(婚姻关系)破裂”,由此可知两者意义相近。故选B。
5. 第5则广告语It’s God’s responsibility to forgive the terrorists. It’s our responsibility to arrange the meeting.意为“宽恕恐怖分子是上帝的责任,安排他们和上帝见面则是我们的责任。”第6则广告语Those who throw objects at crocodiles will be asked to get them back.意为“向鳄鱼丢东西的人将被要求把东西取回。”由这两则广告可知,我们不能宽恕恐怖分子,打击恐怖分子是我们的责任。故选A。
Passage 3
【答 案】1~5 ACCBA
【解 析】
1. A 词义猜测题。分析句子:在唐代,录取通知书写在饰以金片的纸上,表明此人在古代科举考试中______。由常识可知,只有在考试中成绩特别优秀突出、才能超越众人,才能获得录取资格,所以画线短语“stood out”意为“脱颖而出”。故选A。
2. C 细节理解题。根据短文第3段可知,唐宋时期的“金花帖子(录取通知书)”上有考官的名字、官职以及考生的名字,而明清时期的只有考生的姓名和名次。由此说明明清时期的录取通知书比唐宋时期的更简单。故选C。
3. C 信息提示题。根据短文第2段可知,唐宋时期的录取通知书都是纸质的,清朝的是木质的,短文第3段只提到明清时期的通知书的内容更为简洁,没听到明朝录取通知书的制作材料。故选C。
4. B 分析判断题。根据短文最后1段可知,一支特别的队伍送信,官员骑高头大马,举旗帜,乐队演奏音乐,放鞭炮庆祝。这些足以说明在古代送录取通知书非常热闹,lively表示场面活跃、精神愉快和热闹的场景。故选B。
5. A 事实细节题。根据短文第3段可知,Jiebao只是明清时期录取通知书的一种说法,所以A项说法正确。故选A。
Passage 4
【答 案】1~5 BADBC
【解 析】
1. 由第三段中的Paul answered, “Yes, my brother gave it to me for Christmas.”和第四段中的The boy was surprised.可知,Paul告诉小男孩汽车是他的兄弟因为圣诞节送给他的,小男孩这时感到惊奇。故选B。
2. 下文提到小男孩坐Paul的车,并要Paul把车停在他家门前,承诺也要给弟弟买一辆车等,
都可说明他只是想看看车。故选A。
3. 小男孩要Paul把车停在他家门前后,立即扶着他残疾的弟弟出来,让他看看Paul的车,然后告诉弟弟他想为他做的事,所以他只是想告诉他弟弟自己的愿望。故选D。
4. 小男孩在坐过Paul的车后没有忘记弟弟,并且承诺也要给弟弟买一辆车,可见他对弟弟有着一份深深的爱。故选B。
5. 通读全文,我们不得不为小男孩的行为所感动,以他人为榜样,承诺给弟弟买车,想带他去看美丽的风景,可见他是一个好哥哥;文章就是从侧面讲述了他这样一位好哥哥。故选C。
Passage 5
【答 案】1~5 BDAAC
【解 析】
1. B 信息提示题。短文第2段的test questions were leaked online和第3段的the examination questions and answers would be leaked提到考题和答案网上泄密,由此可知这就是所有互联网服务被禁止的原因。故选B。
2. D 词义猜测题。由于考题和答案网上泄密,许多学生就能通过网络工具在考前知道考题以及在考试时得到答案,这是一种利用欺骗手段而得到的虚假的成绩,也就是一种非法的弄虚作假的行为,所以画线单词cheat的意思是“作弊”。故选D。
3. A 分析判断题。短文第4段第1句提到很多学生认为政府的做法是正确的。由此可推断出许多学生赞成政府关闭互联网。故选A。
4. A 细节理解题。短文第2段第2句提到阿尔及利亚政府一直高度重视教育的发展,这不能说明阿尔及利亚是一个教育发达的国家,所以A项说法错误。故选A。
5. C 主旨大意题。通读全文可知,本文谈论了关闭互联网的目的是为了阻止考试网络作弊,所以阻止考试网络作弊是本文谈论的中心。故选C。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
Passage 1
Habits will determine(决定) whether you are successful or not. Good habits lead you to success, bad habits lead you to failure. So it is said that the biggest difference between success and failure comes from different habits.
Good habits are not only necessary but also powerful for success. Truly successful people have many good habits that lead to their success. Bernard Shaw’s insistence(坚持) on the habit of “do what should be done first” made him a famous writer. John Rockefeller has become one of the richest people in the world because of his free working habit. Edison stuck to the habit of sleeping whenever he wanted, which made his active mind and his effective(有效的) work, so that he had one famous invention after another.
As students, habits are especially important to you. Obey the school rules. Listen carefully in class and finish the homework on time. Be strict with yourself and study hard. Try to solve the difficulties you have in your study. Take an active part in as many meaningful activities as you can. Review and consolidate what you have learned in your spare time. If you insist on it for a long time, you will succeed. Instead, if you are lazy, play and do something that has nothing to do with study, or even give up your study, will you succeed
Ye Shengtao, an educator, once said, “It’s better to have a good habit than to have millions of dollars.” How important good habits are! No matter in study or in life, you should develop good habits. Good habits are the most valuable wealth in your life, will benefit you all your life, will accompany(陪伴) you on the final success.
( )1. The success of the three famous people comes from ______.
A. wise mind B. patient insistence
C. good habits D. work hard
( )2. The underlined word “consolidate” means ______ in Chinese.
A. 发挥 B. 巩固 C. 扩大 D. 掌握
( )3. How many good habits are mentioned in the third paragraph
A. 5 B. 6 C. 7 D. 8
( )4. Which of the following is NOT True
A. Bernard Shaw always does what he needs to do.
B. Edison is a famous inventor.
C. Rockefeller is a man who does what he wants.
D. Ye Shengtao thinks good habits are money.
( )5. The writer of this passage may be a(n) ______.
A. educator B. thinker C. inventor D. scientist
【答 案】1~5 CBBDA
【解 析】
1. C 细节理解题。根据短文第3段中的Bernard Shaw’s insistence、his free working habit和Edison stuck to the habit可知,三位名人的成功来自于好习惯。故选C。
2. B 词义猜测题。分析画线单词句子:在业余时间复习和_____你所学到的东西。复习所学到的东西的目的在于在原来的基础上更加稳固地掌握,所以画线单词“consolidate”的意思是“巩固”。故选B。
3. B 总结归纳题。从短文最后3段的Obey the school rules.到Review and consolidate what you have learned in your spare time.可知,有六条好习惯被提到。故选B。
4. D 分析理解题。短文最后1段开头Ye Shengtao说的是:有个好习惯比腰缠万贯好。而不是好习惯就是金钱,所以D项说法错误。故选D。
5. A 态度观点题。本文以“习惯决定是否成功”为论点,通过列举名人成功的事例和学生成功需要具备的好习惯,说明了成功来自于好习惯,由此可知本文的作者可能是教育家。故选A。
Passage 2
阅读下面的材料,从各题所给四个选项中,选出一个最佳答案。
The following are some interesting advertisements and slogans collected by Mary:
1. Please come in to eat or both of us will be hungry.
2. If you don’t like the course, you can tell us to give your money back. But remember to tell us in English.
3. Don’t let your kids drive if they are not old enough—or else they never will be old.
4. If you want to stay married, divorce speed.
5. It’s God’s responsibility to forgive the terrorists (恐怖分子). It’s our responsibility to organize the meeting.
6. Those who throw things at crocodiles will be asked to get them back.
( )1. You may see the first advertisement in _____.
A. a zoo B. a factory C. a restaurant D. a cinema
( )2. What can we know from the second advertisement
A. There is only one way you can get your money back.
B. When you have our course,you must speak English.
C.You will be sorry if you don’t like the course.
D. You’re sure to learn some English here.
( )3. From the third and the fourth slogans, it’s clear that_____.
A. they are the traffic slogans
B.it’s not safe to drive with kids
C. if you want to get married,you should be quick
D. kids will stay young if they drive under the age of 18
( )4. The word “divorce” can be best explained by the following phrase “_____”.
A. break in B. break up C. break down D. break out
( )5. Which of the following is RIGHT according to the last two slogans
A. It’s our duty to fight against the terrorists.
B. If God meets with the terrorists, the terrorists will get better.
C.You will lose if you have a fight with crocodiles.
D.Crocodiles can get things for people.
【答 案】1~5 CDABA
【解 析】
1. 第1则广告语Please come in to eat or both of us will be angry.意为“请进来吃饭吧,否则我们都要挨饿。”联系选项可知,我们可以在餐馆看到这则广告。故选C。
2. 第2则广告语If you don’t like the course, you can tell us to give your money back. But remember to tell us in English. 意为“如果你不喜欢这个科目,你可以要求退回学费,但必须用英语说。”由此可知此处是一个开设有英语科目,并且你确信能在此处学好英语。故选D。
3. 第3则广告语Don’t let your kids drive if they are not old enough—or else they never will be old.意为“如果你的孩子没到符合驾驶要求的年龄,就不要让他们开车— 否则他们就可能再也长不大了。” 第四则广告语If you want to stay married, divorce speed.意为“想和爱人牵手,就和超速分手。”由此可知这两则广告都与交通有关。故选A。
4. divorce意为“离婚;与……离婚”,break up意为“(婚姻关系)破裂”,由此可知两者意义相近。故选B。
5. 第5则广告语It’s God’s responsibility to forgive the terrorists. It’s our responsibility to arrange the meeting.意为“宽恕恐怖分子是上帝的责任,安排他们和上帝见面则是我们的责任。”第6则广告语Those who throw objects at crocodiles will be asked to get them back.意为“向鳄鱼丢东西的人将被要求把东西取回。”由这两则广告可知,我们不能宽恕恐怖分子,打击恐怖分子是我们的责任。故选A。
Passage 3
In China, every year after the college entrance exam, candidates(考生) are anxiously waiting for admission letters to arrive. Today’s admission letters have become more creative. However, do you know how students in ancient times received their admission letters and what the letters were like
In the Tang Dynasty, the admission letter was written on the paper with gold bits, to show those who stood out in the ancient imperial(科举) exams. The golden-bright admission letter with a letter was sent home by the student, so people think this was not an official admission letter. Later, the widely-recognized official admission letter called Jinhua Tiezi appeared. It was similar to today’s admission letter. In the Song Dynasty, the letter was written on top-quality paper with gold powder(粉). But in the Qing Dynasty, the letter was printed in wood.
In ancient times, the admission letter was written in Lishu. During the Tang and Song dynasties, the Jinhua Tiezi would first list the name and official position of the examiner and the name of the examinee. On the Jiebao in the Ming and Qing was only the name and ranking(排名) of the examinee. The same was that each dynasty’s admission letter must be stamped with a special seal(印章).
Nowadays, the admission letters are delivered(传送) to candidates by China Post Express. But in ancient times, A special team would be ordered by the imperial court(朝廷) to deliver the letters, with an official riding on a tall horse, raising up a flag in the front, and a band followed behind playing cheerful music and lighting firecrackers to celebrate. After receiving the admission letter, the letter would be posted in the most prominent(显眼的) place in the hall, and the host would give the messengers red envelopes.
( )1. The underlined phrase “stood out” means ______ in Chinese.
A. 脱颖而出 B. 旗开得胜 C. 功成名就 D. 金榜题名
( )2. The admission letter of Ming and Qing Dynasties is ______ than that of Tang and
Song dynasties.
A. brighter B. nicer C. simpler D. wider
( )3. The materials used for the admission letter of ______ Dynasty wasn’t mentioned
in the passage.
A. Tang B. Song C. Ming D. Qing
( )4. In ancient times, it was very ______ to send admission letters.
A. amazing B. lively C. exciting D. wonderful
( )5. Which of the following is True
A. The Jiebao was actually the admission letter.
B. The admission letter of Qing Dynasty is golden.
C. There was the name of the examiner in the Ming.
D. In ancient times, many officials sent the admission letter.
【答 案】1~5 ACCBA
【解 析】
1. A 词义猜测题。分析句子:在唐代,录取通知书写在饰以金片的纸上,表明此人在古代科举考试中______。由常识可知,只有在考试中成绩特别优秀突出、才能超越众人,才能获得录取资格,所以画线短语“stood out”意为“脱颖而出”。故选A。
2. C 细节理解题。根据短文第3段可知,唐宋时期的“金花帖子(录取通知书)”上有考官的名字、官职以及考生的名字,而明清时期的只有考生的姓名和名次。由此说明明清时期的录取通知书比唐宋时期的更简单。故选C。
3. C 信息提示题。根据短文第2段可知,唐宋时期的录取通知书都是纸质的,清朝的是木质的,短文第3段只提到明清时期的通知书的内容更为简洁,没听到明朝录取通知书的制作材料。故选C。
4. B 分析判断题。根据短文最后1段可知,一支特别的队伍送信,官员骑高头大马,举旗帜,乐队演奏音乐,放鞭炮庆祝。这些足以说明在古代送录取通知书非常热闹,lively表示场面活跃、精神愉快和热闹的场景。故选B。
5. A 事实细节题。根据短文第3段可知,Jiebao只是明清时期录取通知书的一种说法,所以A项说法正确。故选A。
Passage 4
A friend of mine named Paul received an expensive car from his brother as a Christmas present. On Christmas Eve when Paul came out of his office, a street urchin(顽童) was walking around the shining car.
“Is this your car, sir ” he asked.
Paul answered, “Yes, my brother gave it to me for Christmas.”
The boy was surprised. “You mean your brother gave it to you and it did cost you nothing Sir, I wish…” he hesitated(犹豫). Paul thought of course he knew what the boy wanted, but what the boy said surprised him greatly, “I wish,” the boy went on, “that I could be a brother like that.” Paul looked at the boy in surprise, and then he said again, “Would you like to take a ride in my car ” “Oh yes, I’d love to,” the boy answered.
After a short ride, the boy turned and with his eyes shining, said, “Sir, would you mind driving in front of my house ”
Paul smiled a little. He thought he knew what the boy wanted. He wanted to show his neighbors that he could ride home in a big car. But Paul was wrong again. “Will you stop where those two steps are ” the boy asked.
He ran up to the steps. Then in a short while Paul heard him coming back, but he was not coming fast. He was carrying his little crippled(残疾的) brother. He sat down on the step and pointed to the car.
“There he is, Buddy, just like I told you upstairs. His brother gave it to him for Christmas and it didn’t cost him a cent. And some day I’m going to give you one just like it…then you can see for yourself all the nice things in the Christmas windows that I’ve been trying to tell you about.”
Paul got out and lifted the boy to the front seat of his car. The shining-eyed elder brother climbed in beside him and the three began an unforgettable holiday ride.
( )1. The street urchin was very surprised when _____.
A. he met Paul B. Paul told him about the car
C. Paul received an expensive car D. he was walking around the car
( )2. The street urchin walked around the shining car and wanted to _____.
A. look at the car B. steal the car
C. buy the car D. drive the car
( )3. The urchin asked Paul to stop his car in front of his house to _____.
A. show his rich friend B. show his neighbors the nice car
C. let his brother ride in the car D. tell his brother about his wish
( )4. What can we know about the urchin
A. His brother wanted to get a car. B. He had a deep love for his brother.
C. He wished to have a rich brother. D. His wish came true in the end.
( )5. Which is the best title for this passage
A. A Christmas Present B. Paul, a Kind-hearted Person
C. A Brother Like That D. An Unforgettable Holiday Ride
【答 案】1~5 BADBC
【解 析】
1. 由第三段中的Paul answered, “Yes, my brother gave it to me for Christmas.”和第四段中的The boy was surprised.可知,Paul告诉小男孩汽车是他的兄弟因为圣诞节送给他的,小男孩这时感到惊奇。故选B。
2. 下文提到小男孩坐Paul的车,并要Paul把车停在他家门前,承诺也要给弟弟买一辆车等,
都可说明他只是想看看车。故选A。
3. 小男孩要Paul把车停在他家门前后,立即扶着他残疾的弟弟出来,让他看看Paul的车,然后告诉弟弟他想为他做的事,所以他只是想告诉他弟弟自己的愿望。故选D。
4. 小男孩在坐过Paul的车后没有忘记弟弟,并且承诺也要给弟弟买一辆车,可见他对弟弟有着一份深深的爱。故选B。
5. 通读全文,我们不得不为小男孩的行为所感动,以他人为榜样,承诺给弟弟买车,想带他去看美丽的风景,可见他是一个好哥哥;文章就是从侧面讲述了他这样一位好哥哥。故选C。
Passage 5
With the development of modern science and technology, there are more and more ways for students to cheat in exams, especially through the Internet. This phenomenon(现象) has been very serious in many countries of the world.
Algeria is a country in northern Africa. The government has always attached great importance to the development of education. There were many problems in 2016 when test questions were leaked(泄露) online both before and during exams in this country. So the government immediately announced(宣布) that all Internet services would be stopped for two to three hours a day from June 20 to June 25 to prevent cheating in exams.
Nouria Benghabrit, Algeria’s Education Minister, said that the measure would prevent students from secretly accessing(访问) the Internet. Besides, all network electronic devices(设备) would be stopped from the country’s 2,000 exam centers. Even exam managers were not allowed to bring mobile phones into the examination hall. She even said the government was actually not satisfied with the decision, but had to do so, or the examination questions and answers would be leaked, and students would be given the chance to cheat in exams. Only in this way could we give all students a fair chance to compete.
Lots of students thought what the government has done was right. Rania Salem, a 16-year-old middle school student, said it was unfair that students who didn’t study could get help in exams by using their mobile phone to cheat.
However, in the face of more and more modern high-tech intelligent devices, the government may not be able to do anything about it.
根据短文内容,从所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。
( )1. All Internet services would be stopped because _____.
A. the government has attached great importance to education
B. the test questions were leaked online
C. students cheated in exams by using their mobile phone
D. cheating was unfair for students to compete
( )2. The underlined word “cheat” means ______ in Chinese.
A. 欺骗 B. 诈骗 C. 作假 D. 作弊
( )3. Many students ______ the government to shut down the Internet.
A. agreed with B. believed in C. argued against D. wondered about
( )4. Which of the following is NOT True
A. Algeria is a country with developed education.
B. The government had to shut down Internet services.
C. Test managers couldn’t enter the test hall with mobile phones.
D. Some modern high-tech intelligent devices may not be controlled.
( )5. The best title of this passage is _____.
A. Shutting Down the Internet B. Examination questions leaked
C. Stopping Cheating on the Internet D. Fair Competition for Students
【答 案】1~5 BDAAC
【解 析】
1. B 信息提示题。短文第2段的test questions were leaked online和第3段的the examination questions and answers would be leaked提到考题和答案网上泄密,由此可知这就是所有互联网服务被禁止的原因。故选B。
2. D 词义猜测题。由于考题和答案网上泄密,许多学生就能通过网络工具在考前知道考题以及在考试时得到答案,这是一种利用欺骗手段而得到的虚假的成绩,也就是一种非法的弄虚作假的行为,所以画线单词cheat的意思是“作弊”。故选D。
3. A 分析判断题。短文第4段第1句提到很多学生认为政府的做法是正确的。由此可推断出许多学生赞成政府关闭互联网。故选A。
4. A 细节理解题。短文第2段第2句提到阿尔及利亚政府一直高度重视教育的发展,这不能说明阿尔及利亚是一个教育发达的国家,所以A项说法错误。故选A。
5. C 主旨大意题。通读全文可知,本文谈论了关闭互联网的目的是为了阻止考试网络作弊,所以阻止考试网络作弊是本文谈论的中心。故选C。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)