01-2026中考英语完形填空详解(教师版+学生版)

文档属性

名称 01-2026中考英语完形填空详解(教师版+学生版)
格式 zip
文件大小 132.6KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-25 15:24:46

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Passage 1
On December 10, 2019, the world’s first all-electric, zero-emission commercial aircraft(商用飞机) took its first test flight, 1 off from the Canadian city of Vancouver tall mountains by the Pacific Ocean.
The flight was piloted by Harbour Air Pilot and CEO Greg McDougall. He 2 the plane along the Fraser River near Vancouver International Airport in front of about 100 onlookers(旁观者) soon after sunrise. The flight lasted less than 15 minutes.
“This shows that commercial aviation(航空) in all-electric form can work. It marks the 3 of the electric aviation age,” said Roei Ganzarski, chief executive of Seattle-based engineering firm magniX, “the technology would 4 a lot of money for airlines—not to mention zero emissions.” The company designed the plane’s motor and worked 5 Harbour Air. Every year, 500,000 passengers in the area near Vancouver needed to be transported by Harbour Air.
“The flight is only about 100 miles(160 kilometers). 6 that’s not far, it's enough for the most of short flights run by Harbour Air. Battery power is also a 7 challenge. The flying range(航程) now is not where we'd love it to be, but it's enough to start the revolution.” said Ganzarski. He predicted batteries and electric motors would 8 be developed to power longer flights. In addition, the e-plane had to be further tested to confirm(确认) it is 9 and reliable.
While the world waits, he said cheaper short flights powered by electricity could change the way people connect and 10 they work. If people are willing to drive an hour to work, why not fly 15 minutes to work
( )1. A. going B. putting C. setting D. taking
( )2. A. climb up B. got on C. step down D. walked into
( )3. . A. start B. development C. progress D. success
( )4. A. get B. increase C. offer D. save
( )5. A. from B. over C. through D. with
( )6. A. Because B. While C. Even D. Though
( )7. A. better B. easier C. greater D. farther
( )8. A. finally B. rapidly C. possibly D. totally
( )9. A. comfortable B. cheap C. safe D. useful
( )10. A. who B. when C. where D. which
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了世界上第一架全电动零排放商用飞机首次试飞,谈到了对这项新技术的分析。
【答 案】1~5 DBADD 6~10 DCACC
【解 析】
1. D 考查现在分词。前面提到第一次试飞,由此可知此处是“起飞”,take off表示“(飞机) 起飞”。故选D。
2. B 考查动词短语辨析。climbed up意为“爬上”,got on意为“登上”,stepped down意为“下台”,walked into意为“走进”。空前提到该航班由McDougall驾驶,空后提到飞行持续了不到15分钟,由此说明他当时是登上了飞机。故选B。
3. A 考查名词。前面提到第一次试飞,以及全电动形式的航空是可行的,由此说明想改善和完善电动航空只是电子航空时代的开端。start意为“开端”,符合情景和句意。故选A。
4. D 考查动词辨析。get意为“得到”,increase意为“增加”,offer意为“提供”,save意为“节约”。由常识可知全电动式的飞机相比燃油飞机节能环保,还可减少成本和维修费用,由此说明这项技术将为航空公司节省大量资金。故选D。
5. D 考查介词。西雅图的magniX工程公司设计了飞机发动机,由此说明这家公司是与Harbour Air合作。work with意为“与……合作”,符合情景和句意。故选D。
6. B 考查连词。分析本句可知,“这次飞行不远”与“对于大多数短途航班来说已经足够了”存在转折关系。while意为“然而”,符合逻辑和句意。故选B。
7. C 考查形容词比较级。better意为“更好的”,easier意为“更简单的”,greater意为“更大的”,farther意为“更远的”。下一句提到航程并不是Ganzarski所期望的那样,但它足以引发革命。由此说明电池能量也是一个更大的挑战,因为电能是电动式飞机的最重要的保障。故选C。
8. A 考查副词。分析本句:他预测电池和电动机将被开发出来……。由此说明了被开发出来只是时间问题。选项中finally意为“最终”,与时间有关,符合逻辑和句意。故选A。
9. C 考查形容词。空后的reliable意为“可靠的”,联系选项和常识可知,飞机必须进行测试以确保安全可靠,安全可靠性是对飞机的基本要求。safe意为“安全的”,符合情景和句意。故选C。
10. C 考查连接副词。本句提到改变人们的联系方式,根据空后的they work可知此处说的是工作地点,应用连接副词where引导。故选C。
Passage 2
Do you often think of your parents You may say, “Of course, I 1 . I buy some nice presents for my parents on Mother’s Day and on Father’s Day.” But what about 2 days of the year
I have a friend whose parents live in another city. One day I went to see her. We had a nice conversation. Then she wanted to 3 a call. So she dialed (拨号) the number, but then she 4 the phone. After about fifteen seconds, she dialed the number again. “Hi, Mom…”
Later I asked, “ 5 did you dial the number twice ” She smiled, “My parents are old and 6 . They can’t get close to the telephone quickly. I always do so when I call them. I just want to give them enough time to 7 the call.”
My friend is a good girl. She is 8 thinking about her parents. You also want to
9 a good child, right Please always remember to think of your parents in every situation, not just 10 some important days.
( )1. A. will B. do C. won’t D. don’t
( )2. A. the other B. other C. others D. another
( )3. A. put B. take C. hold D. make
( )4. A. put down B. put on C. put up D. put off
( )5. A. How B. What C. Why D. When
( )6. A. fast B. slow C. strong D. weak
( )7. A. receive B. return C. give D. answer
( )8. A. always B. never C. seldom D. sometimes
( )9. A. do B. like C. become D. help
( )10. A. in B. on C. for D. during
【文章大意】本文通过接打电话,叙述了作者的朋友体谅年老的父母。作者告诉我们要一直想着你的父母,不要只在一些重要的日子想着他们。
【答 案】1~5 BADAC 6~10 BDACB
【解 析】
1. 考查助动词。由Of course可知,此处用肯定回答,前面的问句是一般现在时的一般疑问句,答句应用助动词do。故选B。
2. 考查词语辨析。上一句提到有些人只在母亲节或父亲节这些特殊的日子给父母买些礼物,结合空前的But可知本句是询问其他的日子。结合选项可知“the other +名词复数”指剩余的全部。故选A。
3. 考查固定搭配。由下一句So she dialed the number可推知,此处是固定搭配make a call,表示“打电话”。故选D。
4. 考查动词短语。由空前的but和下一句After about fifteen seconds, she dialed the number again.可知,大约十五秒后她又拨号,由此说明之前作者的朋友放下了电话。故选A。
5. 考查特殊疑问词。由本段下面几句可知,作者朋友的父母年迈、行动缓慢,她两次拨号是为了让她的父母有足够的时间来接听电话。这说明了作者的朋友为什么拨打两次电话的原因。故选C。
6. 考查形容词。由下一句They can’t get close to the telephone quickly.可知,作者朋友的父母不能很快地靠近电话,说明他们年迈而行动缓慢。故选B。
7. 考查动词。answer the call意为“接听电话”,是固定用法。故选D。
8. 考查频度副词。上文叙述了作者的朋友给她父母亲打电话的细节,通过这个事例,作者认为她的朋友是个好女孩,由此进一步说明她总是替她父母着想。故选A。
9. 考查动词。前面两句提到,作者的朋友是个好女孩,并总是替她父母着想;然后作者借此来询问读者,是不是也想成为一个好孩子。故选C。
10. 考查介词。空后的中心词days指的是第一段提到的Mother’s Day and on Father’s Day,应用介词on表示具体的某“天”。故选B。
Passage 3
Beibei, a male(雄性的) giant panda born in the United States, would leave the Smithsonian’s National Zoo 1 China later in November 2019. A week-long farewell(告别) party would be 2 here on Monday. According to the agreement between China and the United States, all cubs(幼崽) born here will move to China after the 3 birthday. Beibei would leave on November 19 because he was over four years old.
“Bye Bye, Bei Bei” celebratory events would 4 from Monday to next week. Some of Beibei’s fans hoped to travel with him to China. Angela Wessel, a giant panda lover and zoo volunteer, said that she was going to 5 Bei Bei very much, adding that she planned to travel to China next year to visit him.
Beibei seemed very calm, walking around his house, and then sat down to lazily chew bamboo. He also 6 a tree as usual to please the visitors.
His mother Mei Xiang and father Tian Tian, 7 arrived in Washington D.C. in late 2000, lived next door. Bei Bei’s brother Tai Shan and sister Bao Bao moved to China respectively(分别) in 2010 and 2017.
Laurie Thompson, a staff in the National Zoo would fly to Chengdu, China, with Beibei in B777 by FedEx. “The first time I saw he was 8 nervous, but now he goes in there and sits down and eats and looks very happy.” Thompson said.
China’s “national treasure”, giant pandas 9 live in southwest China’s Sichuan Province as well as neighboring provinces of Shaanxi and Gansu. The latest census(统计) in 2014 found there were 1,864 giant pandas 10 in the wild, up from 1,114 ten years ago.
( )1. A. for B. in C. over D. to
( )2. A. held B. reported C. shown D. seen
( )3. A. four B. fours C. fourth D. fourths
( )4. A. finish B. last C. prepare D. start
( )5. A. miss B. like C. remember D. care
( )6. A. climbed up B. jumped up C. ate under D. slept under
( )7. A. what B. where C. when D. who
( )8. A. bit B. a bit of C. little D. a little
( )9. A. lonely B. widely C. mainly D. totally
( )10. A. live B. alive C. living D. lively
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了出生在美国的大熊猫贝贝即将移居中国前的活动和计划。
【答 案】1~5 DACBA 6~10 ADDCB
【解 析】
1. D 考查介词。leave...for...意为“离开……去……”,是固定短语。故选D。
2. A 考查动词辨析。held意为“举行”,reported意为“报道”,shown意为“展示”,seen意为“看到”。前面提到Beibei将离开美国去中国,再联系空前的party可知是举行告别会。故选A。
3. C 考查序数词。根据空前的the和选项可知,此处是“第4个生日”,应用序数词fourth。故选C。
4. B 考查动词辨析。finish意为“完成”,last意为“持续”,prepare意为“准备”,start意为“开始”。根据空前提到的A week-long farewell party和空后的from Monday to next week可知,庆祝活动将从周一持续到下周。故选B。
5. A 考查动词。C、D项不能与very much搭配,从此告别应该是对Beibei非常思念。miss意为“思念”符合情景和句意。。故选A。
6. A 考查动词短语。联系选项和常识可知,熊猫能取悦人的只有“爬上树”,climbed up意为“爬上”,符合情景和句意。故选A。
7. D 考查引导词。主语His mother Mei Xiang and father Tian Tian指人,应用引导词who。故选D。
8. D 考查副词。空后的nervous是形容词,选项中bit, a bit of和little不能修饰形容词。故选D。
9. C 考查副词辨析。lonely意为“孤独的”,widely意为“广泛地”,mainly意为“主要的”,totally意为“全部的”。空后说到生活在中国西南部的四川省以及邻近的陕西和甘肃省,说明这些地区是大熊猫的主要生活地。故选C。
10. B 考查形容词辨析。联系选项可知此处说的是活着的大熊猫的数量。选项中alive和 living都表示“活着的”但前者指“本来有死的可能,但没有死”,正符合当前大熊猫的生存状况。故选B。
Passage 4
December 11, 2019, Swedish climate(气候) change activist Greta Thunberg has been named Time’s magazine’s Person of the Year for 2019.
This year the 16-year-old has been 1 close attention to climate change all over the world. And at several international conferences(会议), world leaders are warned to do their best to solve the 2 of climate change. Her courage and spirit were praised by many celebrities(名人). In 2019, she was nominated(提名) for the Nobel Peace Prize. In November, she 3 the 2019 Big Ben Award for the Ten Outstanding Young Persons in the world.
Greta was born in Sweden. Her mother is a famous singer, and both her grandfather and father are actors. Greta is in the 4 grade now. She speaks English very well.
Greta first heard the word “climate change” in class at the age of eight. When Greta was eleven years old, she often 5 her parents about her opinions on climate and environment. In 2018, she took part in the composition contest on climate issues(问题) held by Swedish daily. In August, she sat 6 in front of the Swedish Parliament building to start a strike on climate issues. After that she has been here 7 every Friday. By September 20, 2019, millions of teenagers in more than 150 countries around the world responded(响应) to her call to strike in support of Global Climate Action Week. Their actions have been encouraged and 8 by lots of scientists in the world.
Greta is just an ordinary girl, but she has taken an active part in environmental activities 9 she was very young. As a teenager, Greta is not only active but also 10 in many people’s eyes.
( )1. A. bringing B. giving C. keeping D. paying
( )2. A. difficulty B. effect C. problem D. trouble
( )3. A. accepted B. won C. became D. received
( )4. A. nine B. the nine C. ninth D. the ninth
( )5. A. asked for B. spoke to C. talked with B. told about
( )6. A. alone B. lone C. quiet D. quietly
( )7. A. in time B. on time C. at a time D. for some time
( )8. A. agreed B. believed C. expected D. praised
( )9. A. because B. if C. since D. unless
( )10. A. brave B. helpful C. kind D. confident
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了16岁的瑞典气候变化活动家Greta Thunberg的主要经历。
【答 案】1~5 DCBDC 6~10 ABDCA
【解 析】
1. D 考查动词短语。根据空后的attention to可知,空处应用paying,pay attention to是固定短语,此处表示“密切关注”。故选D。
2. C 考查固定搭配。根据前面的solve可知空处用problem,solve a/ the problem是固定搭配,意为“解决问题”。故选C。
3. B 考查动词。根据空后的the 2019 Big Ben Award (2019年大本钟奖)可知是获奖,won意为“获得;赢得”。故选B。
4. D 考查数词。根据第二段首句中的This year the 16-year-old,再联系空后的grade可知,Greta现在九年级,grade前应用“定冠词+序数词”。故选D。
5. C 考查动词短语。asked for意为“要求”,spoke to意为“对……讲”,talked with意为“和……谈”,told about意为“告诉……”。联系空后部分可知,此处说的是她经常和她父母谈她对气候和环境的看法。故选C。
6. A 考查副词。空后接下来提到“Greta开始罢课,之后她每周五都准时到这里,到后来全球数百万青少年响应她的号召举行罢工”,这些足以说明Greta当时是独自一人坐在大厦前。alone意为“独自地”,符合情景和句意。故选A。
7. B 考查副词短语。由空后的every Friday可推断出Greta是每个星期五准时到这里。on time意为“准时;按时”,符合情景和句意。故选B。
8. D 考查动词辨析。agreed意为“同意”,believed意为“信任”,expected意为“期望”,praised意为“赞扬”。联系空前的encouraged和青少年们为支持全球气候行动周而罢工的义举可知,他们的行动受到很多科学家的鼓励和赞扬。故选D。
9. C 考查连词。根据空前的has taken可知,本句是现在完成时,应用连词since。故选C。
10. A 考查形容词辨析。brave意为“勇敢的”,helpful意为“有帮助的”,kind意为“善良的”,confident意为“自信的”。通读全文可知,Greta从小积极参加气候与环保活动,罢课,在国际会议上告诫领导人解决气候变化问题。这些都充分说明了Greta是“勇敢的”。故选A。
Passage 5
These days it is found that school students hardly have any sports. Is it because they have no interest in sports It may not be true. They often say they have 1 more important things to do.
What are these important things Exams! They have to 2 themselves ready for all kinds of exams and tests in school. So many of them almost 3 bookworms(书呆子). In the past in the summer holidays, they could do everything they liked, but now they have to 4 all their time preparing for examinations. So studies have kept them away from 5 out for sports.
Because of the 6 from their parents and teachers, they have to work harder and spend most of their time on books. As for the students don’t want to fail the lessons 7 they want to further their studies. So it is 8 to give all of their spare time to their studies and 9 up their school sports.
It’s true a good education cannot go without 10 training, the same is true, a quick mind hardly goes along with a body. Without a strong body, you can never do anything well, how can you make great success in life
( )1. A. much B. very C. so D. little
( )2. A. want B. like C. make D. get
( )3. A. turn B. grow C. become D. change
( )4. A. pay B. cast C. take D. spend
( )5. A. go B. going C. went D. gone
( )6. A. worry B. bother C. pressure D. trouble
( )7. A. if B. because C. though D. unless
( )8. A. important B. difficult C. necessary D. seriously
( )9. A. give B. set C. put D. keep
( )10. A. formal B. technical C. physical D. simple
【文章大意】本文主要介绍了现在的学生大部分缺少体育锻炼,并详细描述了造成这种状况的原因,并提出一些个人观点。
【答 案】1~5 ADCDB 6~10 CBCAC
【解 析】
1. A 考查形容词比较级。more important是形容词比较级,选项中只有much能修饰比较级。故A。
2. D 考查动词。get ready for…意为“为……做准备”,是固定短语。故选D。
3. C 考查动词。因忙于应付各种各样的考试和测试,所以他们中的许多人都几乎变成了书呆子。become意为“变成;成为”。故选C。
4. D 考查固定用法。 spend time doing sth意为“花时间做某事”,是固定用法。故选D。
5. B 考查固定用法。keep sth away from doing sth是固定用法,意为“使某人不做某事”,from后接动名词。故选B。
6. C 考查动词辨析。worry意为“担忧”;bother意为“麻烦;操心”;pressure意为“压力”;trouble意为“麻烦”。由they have to work harder and spend most of their time on books.可知,只有压力才使学生们不得不努力学习,并把大部分时间都用在书本上。故选C。
7. B 考查连词。因为学生们想提升学习成绩,所以才不想功课不及格,they want to further their studies说明原因。故选B。
8. C 考查形容词。上文提到学生们忙于应付各种各样的考试和测试;因为有压力他们不得不努力学习,并把大部分时间都用在书本上;他们想提升学习成绩。由这些可知有必要将他们的空闲时间都用来学习。故选C。
9. A 考查动词短语。空前提到有必要将他们的空闲时间都给他们用来学习,由此可知他们只能放弃学校的体育活动。give up意为“放弃”,是固定短语。故选A。
10. C 考查形容词。formal意为“正规的”;technical意为“技术的”;physical意为“身体的”;simple意为“简单的”。短文谈论的是有关学生的体育活动,physical training意为“体育锻炼”,符合文意。故选C。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
Passage 1
On December 10, 2019, the world’s first all-electric, zero-emission commercial aircraft(商用飞机) took its first test flight, 1 off from the Canadian city of Vancouver tall mountains by the Pacific Ocean.
The flight was piloted by Harbour Air Pilot and CEO Greg McDougall. He 2 the plane along the Fraser River near Vancouver International Airport in front of about 100 onlookers(旁观者) soon after sunrise. The flight lasted less than 15 minutes.
“This shows that commercial aviation(航空) in all-electric form can work. It marks the 3 of the electric aviation age,” said Roei Ganzarski, chief executive of Seattle-based engineering firm magniX, “the technology would 4 a lot of money for airlines—not to mention zero emissions.” The company designed the plane’s motor and worked 5 Harbour Air. Every year, 500,000 passengers in the area near Vancouver needed to be transported by Harbour Air.
“The flight is only about 100 miles(160 kilometers). 6 that’s not far, it's enough for the most of short flights run by Harbour Air. Battery power is also a 7 challenge. The flying range(航程) now is not where we'd love it to be, but it's enough to start the revolution.” said Ganzarski. He predicted batteries and electric motors would 8 be developed to power longer flights. In addition, the e-plane had to be further tested to confirm(确认) it is 9 and reliable.
While the world waits, he said cheaper short flights powered by electricity could change the way people connect and 10 they work. If people are willing to drive an hour to work, why not fly 15 minutes to work
( )1. A. going B. putting C. setting D. taking
( )2. A. climb up B. got on C. step down D. walked into
( )3. . A. start B. development C. progress D. success
( )4. A. get B. increase C. offer D. save
( )5. A. from B. over C. through D. with
( )6. A. Because B. While C. Even D. Though
( )7. A. better B. easier C. greater D. farther
( )8. A. finally B. rapidly C. possibly D. totally
( )9. A. comfortable B. cheap C. safe D. useful
( )10. A. who B. when C. where D. which
Passage 2
Do you often think of your parents You may say, “Of course, I 1 . I buy some nice presents for my parents on Mother’s Day and on Father’s Day.” But what about 2 days of the year
I have a friend whose parents live in another city. One day I went to see her. We had a nice conversation. Then she wanted to 3 a call. So she dialed (拨号) the number, but then she 4 the phone. After about fifteen seconds, she dialed the number again. “Hi, Mom…”
Later I asked, “ 5 did you dial the number twice ” She smiled, “My parents are old and 6 . They can’t get close to the telephone quickly. I always do so when I call them. I just want to give them enough time to 7 the call.”
My friend is a good girl. She is 8 thinking about her parents. You also want to
9 a good child, right Please always remember to think of your parents in every situation, not just 10 some important days.
( )1. A. will B. do C. won’t D. don’t
( )2. A. the other B. other C. others D. another
( )3. A. put B. take C. hold D. make
( )4. A. put down B. put on C. put up D. put off
( )5. A. How B. What C. Why D. When
( )6. A. fast B. slow C. strong D. weak
( )7. A. receive B. return C. give D. answer
( )8. A. always B. never C. seldom D. sometimes
( )9. A. do B. like C. become D. help
( )10. A. in B. on C. for D. during
Passage 3
Beibei, a male(雄性的) giant panda born in the United States, would leave the Smithsonian’s National Zoo 1 China later in November 2019. A week-long farewell(告别) party would be 2 here on Monday. According to the agreement between China and the United States, all cubs(幼崽) born here will move to China after the 3 birthday. Beibei would leave on November 19 because he was over four years old.
“Bye Bye, Bei Bei” celebratory events would 4 from Monday to next week. Some of Beibei’s fans hoped to travel with him to China. Angela Wessel, a giant panda lover and zoo volunteer, said that she was going to 5 Bei Bei very much, adding that she planned to travel to China next year to visit him.
Beibei seemed very calm, walking around his house, and then sat down to lazily chew bamboo. He also 6 a tree as usual to please the visitors.
His mother Mei Xiang and father Tian Tian, 7 arrived in Washington D.C. in late 2000, lived next door. Bei Bei’s brother Tai Shan and sister Bao Bao moved to China respectively(分别) in 2010 and 2017.
Laurie Thompson, a staff in the National Zoo would fly to Chengdu, China, with Beibei in B777 by FedEx. “The first time I saw he was 8 nervous, but now he goes in there and sits down and eats and looks very happy.” Thompson said.
China’s “national treasure”, giant pandas 9 live in southwest China’s Sichuan Province as well as neighboring provinces of Shaanxi and Gansu. The latest census(统计) in 2014 found there were 1,864 giant pandas 10 in the wild, up from 1,114 ten years ago.
( )1. A. for B. in C. over D. to
( )2. A. held B. reported C. shown D. seen
( )3. A. four B. fours C. fourth D. fourths
( )4. A. finish B. last C. prepare D. start
( )5. A. miss B. like C. remember D. care
( )6. A. climbed up B. jumped up C. ate under D. slept under
( )7. A. what B. where C. when D. who
( )8. A. bit B. a bit of C. little D. a little
( )9. A. lonely B. widely C. mainly D. totally
( )10. A. live B. alive C. living D. lively
Passage 4
December 11, 2019, Swedish climate(气候) change activist Greta Thunberg has been named Time’s magazine’s Person of the Year for 2019.
This year the 16-year-old has been 1 close attention to climate change all over the world. And at several international conferences(会议), world leaders are warned to do their best to solve the 2 of climate change. Her courage and spirit were praised by many celebrities(名人). In 2019, she was nominated(提名) for the Nobel Peace Prize. In November, she 3 the 2019 Big Ben Award for the Ten Outstanding Young Persons in the world.
Greta was born in Sweden. Her mother is a famous singer, and both her grandfather and father are actors. Greta is in the 4 grade now. She speaks English very well.
Greta first heard the word “climate change” in class at the age of eight. When Greta was eleven years old, she often 5 her parents about her opinions on climate and environment. In 2018, she took part in the composition contest on climate issues(问题) held by Swedish daily. In August, she sat 6 in front of the Swedish Parliament building to start a strike on climate issues. After that she has been here 7 every Friday. By September 20, 2019, millions of teenagers in more than 150 countries around the world responded(响应) to her call to strike in support of Global Climate Action Week. Their actions have been encouraged and 8 by lots of scientists in the world.
Greta is just an ordinary girl, but she has taken an active part in environmental activities 9 she was very young. As a teenager, Greta is not only active but also 10 in many people’s eyes.
( )1. A. bringing B. giving C. keeping D. paying
( )2. A. difficulty B. effect C. problem D. trouble
( )3. A. accepted B. won C. became D. received
( )4. A. nine B. the nine C. ninth D. the ninth
( )5. A. asked for B. spoke to C. talked with B. told about
( )6. A. alone B. lone C. quiet D. quietly
( )7. A. in time B. on time C. at a time D. for some time
( )8. A. agreed B. believed C. expected D. praised
( )9. A. because B. if C. since D. unless
( )10. A. brave B. helpful C. kind D. confident
Passage 5
These days it is found that school students hardly have any sports. Is it because they have no interest in sports It may not be true. They often say they have 1 more important things to do.
What are these important things Exams! They have to 2 themselves ready for all kinds of exams and tests in school. So many of them almost 3 bookworms(书呆子). In the past in the summer holidays, they could do everything they liked, but now they have to 4 all their time preparing for examinations. So studies have kept them away from 5 out for sports.
Because of the 6 from their parents and teachers, they have to work harder and spend most of their time on books. As for the students don’t want to fail the lessons 7 they want to further their studies. So it is 8 to give all of their spare time to their studies and 9 up their school sports.
It’s true a good education cannot go without 10 training, the same is true, a quick mind hardly goes along with a body. Without a strong body, you can never do anything well, how can you make great success in life
( )1. A. much B. very C. so D. little
( )2. A. want B. like C. make D. get
( )3. A. turn B. grow C. become D. change
( )4. A. pay B. cast C. take D. spend
( )5. A. go B. going C. went D. gone
( )6. A. worry B. bother C. pressure D. trouble
( )7. A. if B. because C. though D. unless
( )8. A. important B. difficult C. necessary D. seriously
( )9. A. give B. set C. put D. keep
( )10. A. formal B. technical C. physical D. simple
参考答案及解析
Passage 1
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了世界上第一架全电动零排放商用飞机首次试飞,谈到了对这项新技术的分析。
【答 案】1~5 DBADD 6~10 DCACC
【解 析】
1. D 考查现在分词。前面提到第一次试飞,由此可知此处是“起飞”,take off表示“(飞机) 起飞”。故选D。
2. B 考查动词短语辨析。climbed up意为“爬上”,got on意为“登上”,stepped down意为“下台”,walked into意为“走进”。空前提到该航班由McDougall驾驶,空后提到飞行持续了不到15分钟,由此说明他当时是登上了飞机。故选B。
3. A 考查名词。前面提到第一次试飞,以及全电动形式的航空是可行的,由此说明想改善和完善电动航空只是电子航空时代的开端。start意为“开端”,符合情景和句意。故选A。
4. D 考查动词辨析。get意为“得到”,increase意为“增加”,offer意为“提供”,save意为“节约”。由常识可知全电动式的飞机相比燃油飞机节能环保,还可减少成本和维修费用,由此说明这项技术将为航空公司节省大量资金。故选D。
5. D 考查介词。西雅图的magniX工程公司设计了飞机发动机,由此说明这家公司是与Harbour Air合作。work with意为“与……合作”,符合情景和句意。故选D。
6. B 考查连词。分析本句可知,“这次飞行不远”与“对于大多数短途航班来说已经足够了”存在转折关系。while意为“然而”,符合逻辑和句意。故选B。
7. C 考查形容词比较级。better意为“更好的”,easier意为“更简单的”,greater意为“更大的”,farther意为“更远的”。下一句提到航程并不是Ganzarski所期望的那样,但它足以引发革命。由此说明电池能量也是一个更大的挑战,因为电能是电动式飞机的最重要的保障。故选C。
8. A 考查副词。分析本句:他预测电池和电动机将被开发出来……。由此说明了被开发出来只是时间问题。选项中finally意为“最终”,与时间有关,符合逻辑和句意。故选A。
9. C 考查形容词。空后的reliable意为“可靠的”,联系选项和常识可知,飞机必须进行测试以确保安全可靠,安全可靠性是对飞机的基本要求。safe意为“安全的”,符合情景和句意。故选C。
10. C 考查连接副词。本句提到改变人们的联系方式,根据空后的they work可知此处说的是工作地点,应用连接副词where引导。故选C。
Passage 2
【文章大意】本文通过接打电话,叙述了作者的朋友体谅年老的父母。作者告诉我们要一直想着你的父母,不要只在一些重要的日子想着他们。
【答 案】1~5 BADAC 6~10 BDACB
【解 析】
1. 考查助动词。由Of course可知,此处用肯定回答,前面的问句是一般现在时的一般疑问句,答句应用助动词do。故选B。
2. 考查词语辨析。上一句提到有些人只在母亲节或父亲节这些特殊的日子给父母买些礼物,结合空前的But可知本句是询问其他的日子。结合选项可知“the other +名词复数”指剩余的全部。故选A。
3. 考查固定搭配。由下一句So she dialed the number可推知,此处是固定搭配make a call,表示“打电话”。故选D。
4. 考查动词短语。由空前的but和下一句After about fifteen seconds, she dialed the number again.可知,大约十五秒后她又拨号,由此说明之前作者的朋友放下了电话。故选A。
5. 考查特殊疑问词。由本段下面几句可知,作者朋友的父母年迈、行动缓慢,她两次拨号是为了让她的父母有足够的时间来接听电话。这说明了作者的朋友为什么拨打两次电话的原因。故选C。
6. 考查形容词。由下一句They can’t get close to the telephone quickly.可知,作者朋友的父母不能很快地靠近电话,说明他们年迈而行动缓慢。故选B。
7. 考查动词。answer the call意为“接听电话”,是固定用法。故选D。
8. 考查频度副词。上文叙述了作者的朋友给她父母亲打电话的细节,通过这个事例,作者认为她的朋友是个好女孩,由此进一步说明她总是替她父母着想。故选A。
9. 考查动词。前面两句提到,作者的朋友是个好女孩,并总是替她父母着想;然后作者借此来询问读者,是不是也想成为一个好孩子。故选C。
10. 考查介词。空后的中心词days指的是第一段提到的Mother’s Day and on Father’s Day,应用介词on表示具体的某“天”。故选B。
Passage 3
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了出生在美国的大熊猫贝贝即将移居中国前的活动和计划。
【答 案】1~5 DACBA 6~10 ADDCB
【解 析】
1. D 考查介词。leave...for...意为“离开……去……”,是固定短语。故选D。
2. A 考查动词辨析。held意为“举行”,reported意为“报道”,shown意为“展示”,seen意为“看到”。前面提到Beibei将离开美国去中国,再联系空前的party可知是举行告别会。故选A。
3. C 考查序数词。根据空前的the和选项可知,此处是“第4个生日”,应用序数词fourth。故选C。
4. B 考查动词辨析。finish意为“完成”,last意为“持续”,prepare意为“准备”,start意为“开始”。根据空前提到的A week-long farewell party和空后的from Monday to next week可知,庆祝活动将从周一持续到下周。故选B。
5. A 考查动词。C、D项不能与very much搭配,从此告别应该是对Beibei非常思念。miss意为“思念”符合情景和句意。。故选A。
6. A 考查动词短语。联系选项和常识可知,熊猫能取悦人的只有“爬上树”,climbed up意为“爬上”,符合情景和句意。故选A。
7. D 考查引导词。主语His mother Mei Xiang and father Tian Tian指人,应用引导词who。故选D。
8. D 考查副词。空后的nervous是形容词,选项中bit, a bit of和little不能修饰形容词。故选D。
9. C 考查副词辨析。lonely意为“孤独的”,widely意为“广泛地”,mainly意为“主要的”,totally意为“全部的”。空后说到生活在中国西南部的四川省以及邻近的陕西和甘肃省,说明这些地区是大熊猫的主要生活地。故选C。
10. B 考查形容词辨析。联系选项可知此处说的是活着的大熊猫的数量。选项中alive和 living都表示“活着的”但前者指“本来有死的可能,但没有死”,正符合当前大熊猫的生存状况。故选B。
Passage 4
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了16岁的瑞典气候变化活动家Greta Thunberg的主要经历。
【答 案】1~5 DCBDC 6~10 ABDCA
【解 析】
1. D 考查动词短语。根据空后的attention to可知,空处应用paying,pay attention to是固定短语,此处表示“密切关注”。故选D。
2. C 考查固定搭配。根据前面的solve可知空处用problem,solve a/ the problem是固定搭配,意为“解决问题”。故选C。
3. B 考查动词。根据空后的the 2019 Big Ben Award (2019年大本钟奖)可知是获奖,won意为“获得;赢得”。故选B。
4. D 考查数词。根据第二段首句中的This year the 16-year-old,再联系空后的grade可知,Greta现在九年级,grade前应用“定冠词+序数词”。故选D。
5. C 考查动词短语。asked for意为“要求”,spoke to意为“对……讲”,talked with意为“和……谈”,told about意为“告诉……”。联系空后部分可知,此处说的是她经常和她父母谈她对气候和环境的看法。故选C。
6. A 考查副词。空后接下来提到“Greta开始罢课,之后她每周五都准时到这里,到后来全球数百万青少年响应她的号召举行罢工”,这些足以说明Greta当时是独自一人坐在大厦前。alone意为“独自地”,符合情景和句意。故选A。
7. B 考查副词短语。由空后的every Friday可推断出Greta是每个星期五准时到这里。on time意为“准时;按时”,符合情景和句意。故选B。
8. D 考查动词辨析。agreed意为“同意”,believed意为“信任”,expected意为“期望”,praised意为“赞扬”。联系空前的encouraged和青少年们为支持全球气候行动周而罢工的义举可知,他们的行动受到很多科学家的鼓励和赞扬。故选D。
9. C 考查连词。根据空前的has taken可知,本句是现在完成时,应用连词since。故选C。
10. A 考查形容词辨析。brave意为“勇敢的”,helpful意为“有帮助的”,kind意为“善良的”,confident意为“自信的”。通读全文可知,Greta从小积极参加气候与环保活动,罢课,在国际会议上告诫领导人解决气候变化问题。这些都充分说明了Greta是“勇敢的”。故选A。
Passage 5
【文章大意】本文主要介绍了现在的学生大部分缺少体育锻炼,并详细描述了造成这种状况的原因,并提出一些个人观点。
【答 案】1~5 ADCDB 6~10 CBCAC
【解 析】
1. A 考查形容词比较级。more important是形容词比较级,选项中只有much能修饰比较级。故A。
2. D 考查动词。get ready for…意为“为……做准备”,是固定短语。故选D。
3. C 考查动词。因忙于应付各种各样的考试和测试,所以他们中的许多人都几乎变成了书呆子。become意为“变成;成为”。故选C。
4. D 考查固定用法。 spend time doing sth意为“花时间做某事”,是固定用法。故选D。
5. B 考查固定用法。keep sth away from doing sth是固定用法,意为“使某人不做某事”,from后接动名词。故选B。
6. C 考查动词辨析。worry意为“担忧”;bother意为“麻烦;操心”;pressure意为“压力”;trouble意为“麻烦”。由they have to work harder and spend most of their time on books.可知,只有压力才使学生们不得不努力学习,并把大部分时间都用在书本上。故选C。
7. B 考查连词。因为学生们想提升学习成绩,所以才不想功课不及格,they want to further their studies说明原因。故选B。
8. C 考查形容词。上文提到学生们忙于应付各种各样的考试和测试;因为有压力他们不得不努力学习,并把大部分时间都用在书本上;他们想提升学习成绩。由这些可知有必要将他们的空闲时间都用来学习。故选C。
9. A 考查动词短语。空前提到有必要将他们的空闲时间都给他们用来学习,由此可知他们只能放弃学校的体育活动。give up意为“放弃”,是固定短语。故选A。
10. C 考查形容词。formal意为“正规的”;technical意为“技术的”;physical意为“身体的”;simple意为“简单的”。短文谈论的是有关学生的体育活动,physical training意为“体育锻炼”,符合文意。故选C。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)