中小学教育资源及组卷应用平台
Passage 1
It is reported that Chinese spend over 202.4 billion yuan(about 28.8 billion U.S. dollars) on their pet cats and dogs in 2019, 1 18.5 percent year on year. The number of pet dogs and cats kept by urban residents(城镇居民) in China is projected to 2 nearly 100 million, an 8.4-percent increase from a year ago, according to the study on China's pet industry.
The report 3 that people born after 1990 are the main consumers(消费者), and the number of pet owners with high income(收入) and high education background is increasing. Most of them think it's fun to keep a pet, and they can relax 4 after busy work.
Ms. Hou, 28, 5 lives in Chengdu, Sichuan Province, is a pet lover. Last year she spent 6,000 yuan on two cats. “The food was the greatest expense. I bought some cat food from the United States, New Zealand, Japan and Thailand to 6 them with better food,” said Hou. “If I had time, I would cook for them with cookbooks I found online.”
“An aging(老化的) society and 7 children are among the main reasons for more Chinese to keep pets. Pet keeping has met the emotional(情感的) needs of many Chinese people. Our report shows that nearly 60% of pet owners regard their animal friends 8 their own children.” said Liu Xiaoxia, chief executive officer of Goumin.com.
Along with the income’s 9 , more and more people will keep pets, and they will spend more money on their pets. Euromonitor International expects that China’s pet consumption market will grow year by year in the 10 five years and will account(占) for more than one-eighth of the global market by 2024.
( )1. A. off B. down C. over D. up
( )2. A. break B. get C. reach D. take
( )3. A. gives out B. points out C. thinks about D. talks about
( )4. A. us B. ourselves C. them D. themselves
( )5. A. who B. where C. what D. which
( )6. A. help B. improve C. provide D. protect
( )7. A. fewer B. less C. smaller D. more
( )8. A. as B. for C. like D. to
( )9. A. balance B. influence C. raise D. reduce
( )10. A. last B. next C. past D. recent
【文章大意】本文是一篇报道,主要报道了中国宠物消费市场的现状。
【答 案】1~5 DCBDA 6~10 CAACB
【解 析】
1. D 考查固定用法。前面提到在宠物猫狗上的支出巨大,后面又说到宠物猫狗数量比一年前增长,由此可推断出是支出同比增长18.5%。百分比增长和降低表示为“up/ down %”。故选D。
2. C 考查动词。空后提到比上年增长8.4%,说明宠物狗和猫的数量将达到近1亿只。reach意为“达到”,通常指数量上增加到某一水平。故选C。
3. B 考查动词短语辨析。gives out意为“发出”,points out意为“指出”,thinks about意为“考虑”,talks about意为“谈论”。根据空前的The report和that引导的宾语从句可知,是报道指出……。故选B。
4. D 考查反身代词。本分句主语是they,且relax后一般接反身代词,表示“放松某人自己”。故选D。
5. A 考查引导词。主语Ms. Hou指人,应用引导词who。故选A。
6. C 考查动词辨析。help意为“帮助”,improve意为“改善”,provide意为“提供”,protect意为“保护”。由常识可知,买食物的目的是为猫提供更好的食物,provide...with...意为“为……提供……”。故选C。
7. A 考查形容词比较级。后面提到大部分宠物主人把宠物当作自己的孩子,由此说明由常识可知,也是一种情感需要,所以孩子更少也是中国人养宠物增多的主要原因。fewer意为“更少的”,符合情景和句意。故选A。
8. A 考查介词。regard...as... 意为“把……当作……”,是固定搭配。故选A。
9. C 考查名词辨析。balance意为“平衡”,influence意为“影响”,raise意为“增加”,reduce意为“减少”。由常识可知,只有收入增加,才会有越来越多的人花更多的钱养宠物。故选C。
10. B 考查形容词。空后提到到2024年将占全球市场的八分之一以上,由此可知,是在接下来的五年里中国宠物消费市场将逐年增长。next意为“接下来的;下一个的”,符合情景和句意。故选B。
Passage 2
The American writer Sally Seamans tells young students some good 1 to find friends. Sally says finding friendship is like 2 a tree. You plant the seed and take care of it to make it 3 well.
First, you should choose a friend. What makes a good friend It is not because a person has money or good look. A good friend should be 4 and patient. For example, if you have a bad day, a good friend should listen to your complaints (抱怨) and do his or her 5 to help you. To make a friend, you cannot be too shy. You should make each other happy and 6 your lives.
But things cannot 7 be happy. Even the best friends have fights. What should you do until you have a fight with your friend You have to 8 to him or her. If he or she doesn’t want to talk, you could write a letter.
There are three steps to make you becoming friends again:
Tell him or her how you are feeling; say what your friend has done is wrong, and 9 why you did this or that. Remember that friendship is the most 10 thing in your life.
( )1. A. answers B. choices C. chances D. ways
( )2. A. planting B. plants C. plant D. planted
( )3. A. look B. live C. grow D. change
( )4. A. sad B. kind C. worried D. excited
( )5. A. good B. well C. better D. best
( )6. A. share B. make C. begin D. join
( )7. A. often B. never C. seldom D. always
( )8. A. speak B. say C. smile D. talk
( )9. A. explain B. apologize C. understand D. wonder
( )10. A. beautiful B. important C. interesting D. different
【文章大意】本文主要介绍了朋友的重要性,以及交什么样的朋友和朋友间如何相处的问题。
【答 案】1~5 DACBD 6~10 ADDAB
【解 析】
1. D 考查名词。本段介绍的是朋友和友谊,由下文可知此处说的是一些找朋友的好方法。故选D。
2. A 考查动名词。like是介词,此处应用动名词planting作宾语。故选A。
3. C 考查动词。播下种子并好好地照料它,使它能够茁壮生长,tree只能与grow搭配。故选C。
4. B 考查形容词。由空格后的and patient可知,此处应是描述性格特点好的方面,一个好朋友应该是善良的和宽容的,说明了好朋友应该具备的条件。故选B。
5. D 考查固定用法。do one’s best to do sth是固定用法,意为“尽某人最大努力做某事”。故选D。
6. A 考查动词。使彼此快乐并分享生活,这是朋友之间应该做到的,也是衡量友谊的标准。故选A。
7. D 考查频度副词。朋友之间不可能总是愉快的,由后面的fights可知也会发生不愉快的事,同时引起下文。故选D。
8. D 考查动词。由下一句中的talk可知此处表明,你得和你的朋友交谈。故选D。
9. A 考查动词。解释或说明你为什么这样那样做的原因,explain符合句意。故选A。
10. B 考查形容词。短文主要介绍了什么是友谊以及应该怎样维系珍贵的友谊,同时说明了友谊的重要性。故选B。
Passage 3
David Ford likes to walk on beach 1 he can. On December 6, 2019, after a storm, he walked along the Bay Area beach and noticed that hundreds of seagulls were eating and drinking on the beach. The sight of what they were eating 2 him. These creatures(生物) were pink and six inches long with a little protuberance(突出物) at the tip. At that time, it looked 3 hundreds of thousands of little things had washed ashore(向/在岸上). “I didn’t expect to see such strange creatures on the ground.” Ford said.
“I had no 4 what they might be... it went on for two miles,” Ford said. “I walked for another half hour and they were lying everywhere. There were plenty of seagulls 5 the beach the whole way. They were having eaten so much that they could 6 stand. A quarter of them looked still alive. The rest were dead, they had a dead sea-creature smell.”
Ford took pictures of these creatures and searched the Internet to 7 the mystery(谜团). He found them to be worms. Ford called Bay Nature and asked the biologist to explain the strange shaped worms and 8 they were washed up on the beach.
According to the biologist Ivan Parr, the worm is a kind of fish called “the fat innkeeper worms”, and its body is very suitable for 9 underground. In a beach or mudflat, it digs a U-shaped hole with a few feet in length, but no wider than the worm itself. The hole has a front door and a back door. It just lives in it. Parr guessed that it had something to do 10 the recent strong storm and the fish's love of beaches. This isn’t the first time this has happened, either.
( )1. A. whatever B. whenever C. wherever D. whoever
( )2. A. excited B. moved C. shocked D. surprised
( )3. A. as if B. as such C. if any D. if so
( )4. A. doubt B. excuse C. idea D. wonder
( )5. A. lined up B. hung up C. picked up B. stood up
( )6. A. closely B. hardly C. mostly D. really
( )7. A. care B. find C. know D. solve
( )8. A. how B. when C. where D. why
( )9. A. live B. living C. sleep D. sleeping
( )10. A. about B. for C. over D. with
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了David Ford在海滩的奇怪经历,说明了奇怪现象形成的原因。
【答 案】1~5 BCACA 6~10 BDDBD
【解 析】
1. B 考查疑问副词。whatever意为“无论什么”,whenever意为“无论什么时候”,wherever意为“无论什么地方”,whoever意为“无论是谁”。下一句提到在2019年12月6日Ford沿着湾区海滩散步,说明了他散步的时间,所选选项应与时间有关,联系选项即可推断出:他喜欢尽可能地在无论什么时候在海滩上散步。故选B。
2. C 考查动词辨析。excited意为“使激动/兴奋”,moved意为“使感动”,shocked意为“使震惊”,surprised意为“使惊奇”。Ford经常去海滩散步,发现成百上千只海鸥在海滩上吃喝,且接下来又提到成千上万的奇怪的生物被冲上岸,这样的情景对于Ford来说是罕见的。联系选项即可推断出:这样的情景使Ford震惊。故选C。
3. A 考查固定用法。根据空前的looked可推测出本句意为:看起来好像有成千上万的小东西被冲上岸。as if意为“好像……一样”,look as if...是固定用法,意为“看起来好像”。故选A。
4. C 考查名词辨析。have no doubt意为“没有疑问”,have no excuse意为“没有理由”,have no idea意为“不知道”,have no wonder意为“不足为怪”。由前面提到的被冲上岸的成千上万的奇怪的生物推断出:Ford肯定是不知道它们可能是什么。故选C。
5. A 考查动词短语辨析。lined up意为“排队”,hung up意为“悬挂”,picked up意为“拿起”,stood up意为“站起”。联系选项和常识可知,此处说的是一路上有很多海鸥在海滩上排成队。故选A。
6. B 考查副词辨析。closely意为“紧密地”,hardly意为“几乎不”,mostly意为“主要地”,really意为“真正地”。后面提到其中四分之一看起来还活着,其余的都死了。联系选项即可推断出:他们因为吃得太多,几乎站不住了。故选B。
7. D 考查固定搭配。奇怪的情景使Ford震惊,联系选项可知此处说的是“解开谜团”,solve the mystery是固定搭配,solve意为“解开;破解”。故选D。
8. D 考查原因状语从句。前面提到奇怪的情景使Ford震惊,想解开谜团,此处又说这些形状奇特的蠕虫被冲到海滩上这一奇怪现象,说明他想询问的是原因。why意为“为什么”,引导原因状语从句。故选D。
9. B 考查动名词。介词后接动名词,联系选项和常识可知,此处说的是这种虫子的身体非常适合生活在地下。living意为“生活”,符合情景和句意。故选B。
10. D 考查固定短语。联系选项可知,这与最近的强风暴和鱼对海滩的喜爱有关。have something to do with是固定短语。故选D。
Passage 4
Do you know Eskimos (爱斯基摩人) Let me tell you something about their life.
The Eskimos live near the North Pole(北极). There are only two 1 there, winter and summer. There is no spring 2 autumn there. The winter nights are long. You can’t 3 the sun for more than two months, even at noon. The summer days are long. For more than two months, the sun never 4 and there is no night.
The Eskimos have 5 clothes. They make their clothes 6 the skin of animals. From these skins they make coats, caps and shoes .
Near the North Pole trees can’t 7 , for it is too cold there. The Eskimos 8 build warm and solid houses. When they go out in storm and can’t 9 home, they make house of snow. They leave these snow houses when the storm is over.
Life is 10 for the Eskimos, but they still like to live there.
( )1. A. weeks B. seasons C. months D. years
( )2. A. or B. but C. and D. nor
( )3. A. find B. watch C. look D. see
( )4. A. gets up B. gets down C. goes up D. goes down
( )5. A. beautiful B. metal C. warm D. cool
( )6. A. of B. from C. out D. off
( )7. A. grow B. move C. plant D. die
( )8. A. must B. should C. need to D. have to
( )9. A. get back B. get off C. get to D. get into
( )10. A. unlucky B. boring C. hard D. terrible
【文章大意】本文是一篇说明,主要介绍了爱斯基摩人的生活。
【答 案】1~5 BADDC 6~10 BADAC
【解 析】
1. B 考查名词。由空后的winter and summer可知,北极只有冬天和夏天两个季节。故选B。
2. A 考查连词。否定句中连接两个并列成分用or。故选A。
3. D 考查动词。上一句提到冬天的夜晚很漫长,由此可推断出两个多月看不到太阳,甚至在中午也看不到。故选D。
4. D 考查动词短语。上一句提到夏天也很漫长,再联系空后的there is no night可推断出,在两个多月的时间里,太阳不会落下。go down意为“(太阳)落下”,符合文意。故选D。
5. C 考查形容词。短文第二段开头就提到爱斯基摩人住在北极附近,再联系最后一段第一句中的for it is too cold there.和第二句The Eskimos…build warm and solid houses.可知,北极 很冷,他们必须有温暖的衣服。故选C。
6. B 考查介词。make A from B是固定用法,意为“用B来制作A”。故选B。
7. A 考查动词。trees只能与选项中的grow与搭配,由空后的for it is too cold there可知,由于那里太冷,树木不能生长。故选A。
8. D 考查助动词。北极很冷,再联系下文的When they go out in storm…when the storm is over可知,在北极常发生风暴,所以爱斯基摩人不得不建造温暖而坚固的房子。故选D。
9. A 考查动词短语。他们遇到风暴时就不能回家,get back意为“回到”,符合文意。故选A。
10. C 考查形容词。短文介绍了爱斯基摩人生活在寒冷的气候条件下和恶劣的环境中,所以他们的生活是很艰难的。故选C。
Passage 5
Life is not easy, so I’d like to say, “No matter what happens, believe in yourself.”
When I was 14, I was too 1 to talk to anyone. My classmates often laughed at me. I was sad but could do nothing. Later, 2 happened. It changed my life. It was an English speech contest. My mother asked me to take part in it. What a(n) 3 idea! It meant I had to 4 in front of all the teachers and students of my school.
“Come on, boy. Believe in yourself. You are sure to 5 .” she said. Then Mother and I talked about many different topics. At last I chose the topic “Believe in yourself ”. I tried my best to remember all the speech and practiced it over 100 times. To my mother’s great joy, I did 6 in the contest. I could 7 believe my ears when the result came that I had won the first place. I heard 8 from the teachers and students. Those classmates who once looked down on me, now all said “Congratulations” to me. My mother hugged me and cried 9 .
Since then, everything has 10 . When I do anything, I try to tell myself to be sure that I
will find myself. This is true not only for a person but also for a country.
( )1. A. brave B. shy C. young D. careful
( )2. A. something B. nothing C. anything D. everything
( )3. A. interesting B. wonderful C. awful D. clever
( )4. A. say B. speak C. read D. talk
( )5. A. succeed B. fail C. lose D. defeat
( )6. A. terribly B. badly C. happily D. well
( )7. A. seldom B. hardly C. nearly D. never
( )8. A. cheers B. noises C. sounds D. click
( )9. A. angrily B. sadly C. loudly D. excitedly
( )10. A. changed B. lost C. gone D. ended
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在母亲的鼓励下,在英语演讲比赛中成功的故事。
【答 案】1~5 BACBA 6~10 DBADA
【解 析】
1. B 由第二段的第二、三两句可知,同学们笑话“我”,“我”不能做什么而感到悲伤,由此可推断出“我是太害羞而不敢和任何人说话”,故选B。
2. A something意为“某事”;nothing意为“没有事”;anything意为“任何事”;everything意为“每件事”。由后一句It changed my life.及其参加比赛可知,应该是“发生了某事”, 故选A。
3. C 由于“我”害怕说话,所以参加英语演讲比赛这个消息对于“我”来说是可怕的(awful),sad不能体现作者的恐惧和害怕,故选C。
4. B 由English speech contest可知,参加比赛意味着在别人面前讲话(speak),故选B。
5. A succeed意为“成功”;fail意为“失败”;lose意为“丢失”;defeat意为“打败”。此时妈妈是在鼓励“我”,所以她相信“我”会成功,故选A。
6. D 由后文可知英语演讲比赛“我”赢了,是因为“我”做得好,应用well,故选D。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
Passage 1
It is reported that Chinese spend over 202.4 billion yuan(about 28.8 billion U.S. dollars) on their pet cats and dogs in 2019, 1 18.5 percent year on year. The number of pet dogs and cats kept by urban residents(城镇居民) in China is projected to 2 nearly 100 million, an 8.4-percent increase from a year ago, according to the study on China's pet industry.
The report 3 that people born after 1990 are the main consumers(消费者), and the number of pet owners with high income(收入) and high education background is increasing. Most of them think it's fun to keep a pet, and they can relax 4 after busy work.
Ms. Hou, 28, 5 lives in Chengdu, Sichuan Province, is a pet lover. Last year she spent 6,000 yuan on two cats. “The food was the greatest expense. I bought some cat food from the United States, New Zealand, Japan and Thailand to 6 them with better food,” said Hou. “If I had time, I would cook for them with cookbooks I found online.”
“An aging(老化的) society and 7 children are among the main reasons for more Chinese to keep pets. Pet keeping has met the emotional(情感的) needs of many Chinese people. Our report shows that nearly 60% of pet owners regard their animal friends 8 their own children.” said Liu Xiaoxia, chief executive officer of Goumin.com.
Along with the income’s 9 , more and more people will keep pets, and they will spend more money on their pets. Euromonitor International expects that China’s pet consumption market will grow year by year in the 10 five years and will account(占) for more than one-eighth of the global market by 2024.
( )1. A. off B. down C. over D. up
( )2. A. break B. get C. reach D. take
( )3. A. gives out B. points out C. thinks about D. talks about
( )4. A. us B. ourselves C. them D. themselves
( )5. A. who B. where C. what D. which
( )6. A. help B. improve C. provide D. protect
( )7. A. fewer B. less C. smaller D. more
( )8. A. as B. for C. like D. to
( )9. A. balance B. influence C. raise D. reduce
( )10. A. last B. next C. past D. recent
Passage 2
The American writer Sally Seamans tells young students some good 1 to find friends. Sally says finding friendship is like 2 a tree. You plant the seed and take care of it to make it 3 well.
First, you should choose a friend. What makes a good friend It is not because a person has money or good look. A good friend should be 4 and patient. For example, if you have a bad day, a good friend should listen to your complaints (抱怨) and do his or her 5 to help you. To make a friend, you cannot be too shy. You should make each other happy and 6 your lives.
But things cannot 7 be happy. Even the best friends have fights. What should you do until you have a fight with your friend You have to 8 to him or her. If he or she doesn’t want to talk, you could write a letter.
There are three steps to make you becoming friends again:
Tell him or her how you are feeling; say what your friend has done is wrong, and 9 why you did this or that. Remember that friendship is the most 10 thing in your life.
( )1. A. answers B. choices C. chances D. ways
( )2. A. planting B. plants C. plant D. planted
( )3. A. look B. live C. grow D. change
( )4. A. sad B. kind C. worried D. excited
( )5. A. good B. well C. better D. best
( )6. A. share B. make C. begin D. join
( )7. A. often B. never C. seldom D. always
( )8. A. speak B. say C. smile D. talk
( )9. A. explain B. apologize C. understand D. wonder
( )10. A. beautiful B. important C. interesting D. different
Passage 3
David Ford likes to walk on beach 1 he can. On December 6, 2019, after a storm, he walked along the Bay Area beach and noticed that hundreds of seagulls were eating and drinking on the beach. The sight of what they were eating 2 him. These creatures(生物) were pink and six inches long with a little protuberance(突出物) at the tip. At that time, it looked 3 hundreds of thousands of little things had washed ashore(向/在岸上). “I didn’t expect to see such strange creatures on the ground.” Ford said.
“I had no 4 what they might be... it went on for two miles,” Ford said. “I walked for another half hour and they were lying everywhere. There were plenty of seagulls 5 the beach the whole way. They were having eaten so much that they could 6 stand. A quarter of them looked still alive. The rest were dead, they had a dead sea-creature smell.”
Ford took pictures of these creatures and searched the Internet to 7 the mystery(谜团). He found them to be worms. Ford called Bay Nature and asked the biologist to explain the strange shaped worms and 8 they were washed up on the beach.
According to the biologist Ivan Parr, the worm is a kind of fish called “the fat innkeeper worms”, and its body is very suitable for 9 underground. In a beach or mudflat, it digs a U-shaped hole with a few feet in length, but no wider than the worm itself. The hole has a front door and a back door. It just lives in it. Parr guessed that it had something to do 10 the recent strong storm and the fish's love of beaches. This isn’t the first time this has happened, either.
( )1. A. whatever B. whenever C. wherever D. whoever
( )2. A. excited B. moved C. shocked D. surprised
( )3. A. as if B. as such C. if any D. if so
( )4. A. doubt B. excuse C. idea D. wonder
( )5. A. lined up B. hung up C. picked up B. stood up
( )6. A. closely B. hardly C. mostly D. really
( )7. A. care B. find C. know D. solve
( )8. A. how B. when C. where D. why
( )9. A. live B. living C. sleep D. sleeping
( )10. A. about B. for C. over D. with
Passage 4
Do you know Eskimos (爱斯基摩人) Let me tell you something about their life.
The Eskimos live near the North Pole(北极). There are only two 1 there, winter and summer. There is no spring 2 autumn there. The winter nights are long. You can’t 3 the sun for more than two months, even at noon. The summer days are long. For more than two months, the sun never 4 and there is no night.
The Eskimos have 5 clothes. They make their clothes 6 the skin of animals. From these skins they make coats, caps and shoes .
Near the North Pole trees can’t 7 , for it is too cold there. The Eskimos 8 build warm and solid houses. When they go out in storm and can’t 9 home, they make house of snow. They leave these snow houses when the storm is over.
Life is 10 for the Eskimos, but they still like to live there.
( )1. A. weeks B. seasons C. months D. years
( )2. A. or B. but C. and D. nor
( )3. A. find B. watch C. look D. see
( )4. A. gets up B. gets down C. goes up D. goes down
( )5. A. beautiful B. metal C. warm D. cool
( )6. A. of B. from C. out D. off
( )7. A. grow B. move C. plant D. die
( )8. A. must B. should C. need to D. have to
( )9. A. get back B. get off C. get to D. get into
( )10. A. unlucky B. boring C. hard D. terrible
Passage 5
Life is not easy, so I’d like to say, “No matter what happens, believe in yourself.”
When I was 14, I was too 1 to talk to anyone. My classmates often laughed at me. I was sad but could do nothing. Later, 2 happened. It changed my life. It was an English speech contest. My mother asked me to take part in it. What a(n) 3 idea! It meant I had to 4 in front of all the teachers and students of my school.
“Come on, boy. Believe in yourself. You are sure to 5 .” she said. Then Mother and I talked about many different topics. At last I chose the topic “Believe in yourself ”. I tried my best to remember all the speech and practiced it over 100 times. To my mother’s great joy, I did 6 in the contest. I could 7 believe my ears when the result came that I had won the first place. I heard 8 from the teachers and students. Those classmates who once looked down on me, now all said “Congratulations” to me. My mother hugged me and cried 9 .
Since then, everything has 10 . When I do anything, I try to tell myself to be sure that I
will find myself. This is true not only for a person but also for a country.
( )1. A. brave B. shy C. young D. careful
( )2. A. something B. nothing C. anything D. everything
( )3. A. interesting B. wonderful C. awful D. clever
( )4. A. say B. speak C. read D. talk
( )5. A. succeed B. fail C. lose D. defeat
( )6. A. terribly B. badly C. happily D. well
( )7. A. seldom B. hardly C. nearly D. never
( )8. A. cheers B. noises C. sounds D. click
( )9. A. angrily B. sadly C. loudly D. excitedly
( )10. A. changed B. lost C. gone D. ended
参考答案及解析
Passage 1
【文章大意】本文是一篇报道,主要报道了中国宠物消费市场的现状。
【答 案】1~5 DCBDA 6~10 CAACB
【解 析】
1. D 考查固定用法。前面提到在宠物猫狗上的支出巨大,后面又说到宠物猫狗数量比一年前增长,由此可推断出是支出同比增长18.5%。百分比增长和降低表示为“up/ down %”。故选D。
2. C 考查动词。空后提到比上年增长8.4%,说明宠物狗和猫的数量将达到近1亿只。reach意为“达到”,通常指数量上增加到某一水平。故选C。
3. B 考查动词短语辨析。gives out意为“发出”,points out意为“指出”,thinks about意为“考虑”,talks about意为“谈论”。根据空前的The report和that引导的宾语从句可知,是报道指出……。故选B。
4. D 考查反身代词。本分句主语是they,且relax后一般接反身代词,表示“放松某人自己”。故选D。
5. A 考查引导词。主语Ms. Hou指人,应用引导词who。故选A。
6. C 考查动词辨析。help意为“帮助”,improve意为“改善”,provide意为“提供”,protect意为“保护”。由常识可知,买食物的目的是为猫提供更好的食物,provide...with...意为“为……提供……”。故选C。
7. A 考查形容词比较级。后面提到大部分宠物主人把宠物当作自己的孩子,由此说明由常识可知,也是一种情感需要,所以孩子更少也是中国人养宠物增多的主要原因。fewer意为“更少的”,符合情景和句意。故选A。
8. A 考查介词。regard...as... 意为“把……当作……”,是固定搭配。故选A。
9. C 考查名词辨析。balance意为“平衡”,influence意为“影响”,raise意为“增加”,reduce意为“减少”。由常识可知,只有收入增加,才会有越来越多的人花更多的钱养宠物。故选C。
10. B 考查形容词。空后提到到2024年将占全球市场的八分之一以上,由此可知,是在接下来的五年里中国宠物消费市场将逐年增长。next意为“接下来的;下一个的”,符合情景和句意。故选B。
Passage 2
【文章大意】本文主要介绍了朋友的重要性,以及交什么样的朋友和朋友间如何相处的问题。
【答 案】1~5 DACBD 6~10 ADDAB
【解 析】
1. D 考查名词。本段介绍的是朋友和友谊,由下文可知此处说的是一些找朋友的好方法。故选D。
2. A 考查动名词。like是介词,此处应用动名词planting作宾语。故选A。
3. C 考查动词。播下种子并好好地照料它,使它能够茁壮生长,tree只能与grow搭配。故选C。
4. B 考查形容词。由空格后的and patient可知,此处应是描述性格特点好的方面,一个好朋友应该是善良的和宽容的,说明了好朋友应该具备的条件。故选B。
5. D 考查固定用法。do one’s best to do sth是固定用法,意为“尽某人最大努力做某事”。故选D。
6. A 考查动词。使彼此快乐并分享生活,这是朋友之间应该做到的,也是衡量友谊的标准。故选A。
7. D 考查频度副词。朋友之间不可能总是愉快的,由后面的fights可知也会发生不愉快的事,同时引起下文。故选D。
8. D 考查动词。由下一句中的talk可知此处表明,你得和你的朋友交谈。故选D。
9. A 考查动词。解释或说明你为什么这样那样做的原因,explain符合句意。故选A。
10. B 考查形容词。短文主要介绍了什么是友谊以及应该怎样维系珍贵的友谊,同时说明了友谊的重要性。故选B。
Passage 3
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了David Ford在海滩的奇怪经历,说明了奇怪现象形成的原因。
【答 案】1~5 BCACA 6~10 BDDBD
【解 析】
1. B 考查疑问副词。whatever意为“无论什么”,whenever意为“无论什么时候”,wherever意为“无论什么地方”,whoever意为“无论是谁”。下一句提到在2019年12月6日Ford沿着湾区海滩散步,说明了他散步的时间,所选选项应与时间有关,联系选项即可推断出:他喜欢尽可能地在无论什么时候在海滩上散步。故选B。
2. C 考查动词辨析。excited意为“使激动/兴奋”,moved意为“使感动”,shocked意为“使震惊”,surprised意为“使惊奇”。Ford经常去海滩散步,发现成百上千只海鸥在海滩上吃喝,且接下来又提到成千上万的奇怪的生物被冲上岸,这样的情景对于Ford来说是罕见的。联系选项即可推断出:这样的情景使Ford震惊。故选C。
3. A 考查固定用法。根据空前的looked可推测出本句意为:看起来好像有成千上万的小东西被冲上岸。as if意为“好像……一样”,look as if...是固定用法,意为“看起来好像”。故选A。
4. C 考查名词辨析。have no doubt意为“没有疑问”,have no excuse意为“没有理由”,have no idea意为“不知道”,have no wonder意为“不足为怪”。由前面提到的被冲上岸的成千上万的奇怪的生物推断出:Ford肯定是不知道它们可能是什么。故选C。
5. A 考查动词短语辨析。lined up意为“排队”,hung up意为“悬挂”,picked up意为“拿起”,stood up意为“站起”。联系选项和常识可知,此处说的是一路上有很多海鸥在海滩上排成队。故选A。
6. B 考查副词辨析。closely意为“紧密地”,hardly意为“几乎不”,mostly意为“主要地”,really意为“真正地”。后面提到其中四分之一看起来还活着,其余的都死了。联系选项即可推断出:他们因为吃得太多,几乎站不住了。故选B。
7. D 考查固定搭配。奇怪的情景使Ford震惊,联系选项可知此处说的是“解开谜团”,solve the mystery是固定搭配,solve意为“解开;破解”。故选D。
8. D 考查原因状语从句。前面提到奇怪的情景使Ford震惊,想解开谜团,此处又说这些形状奇特的蠕虫被冲到海滩上这一奇怪现象,说明他想询问的是原因。why意为“为什么”,引导原因状语从句。故选D。
9. B 考查动名词。介词后接动名词,联系选项和常识可知,此处说的是这种虫子的身体非常适合生活在地下。living意为“生活”,符合情景和句意。故选B。
10. D 考查固定短语。联系选项可知,这与最近的强风暴和鱼对海滩的喜爱有关。have something to do with是固定短语。故选D。
Passage 4
【文章大意】本文是一篇说明,主要介绍了爱斯基摩人的生活。
【答 案】1~5 BADDC 6~10 BADAC
【解 析】
1. B 考查名词。由空后的winter and summer可知,北极只有冬天和夏天两个季节。故选B。
2. A 考查连词。否定句中连接两个并列成分用or。故选A。
3. D 考查动词。上一句提到冬天的夜晚很漫长,由此可推断出两个多月看不到太阳,甚至在中午也看不到。故选D。
4. D 考查动词短语。上一句提到夏天也很漫长,再联系空后的there is no night可推断出,在两个多月的时间里,太阳不会落下。go down意为“(太阳)落下”,符合文意。故选D。
5. C 考查形容词。短文第二段开头就提到爱斯基摩人住在北极附近,再联系最后一段第一句中的for it is too cold there.和第二句The Eskimos…build warm and solid houses.可知,北极 很冷,他们必须有温暖的衣服。故选C。
6. B 考查介词。make A from B是固定用法,意为“用B来制作A”。故选B。
7. A 考查动词。trees只能与选项中的grow与搭配,由空后的for it is too cold there可知,由于那里太冷,树木不能生长。故选A。
8. D 考查助动词。北极很冷,再联系下文的When they go out in storm…when the storm is over可知,在北极常发生风暴,所以爱斯基摩人不得不建造温暖而坚固的房子。故选D。
9. A 考查动词短语。他们遇到风暴时就不能回家,get back意为“回到”,符合文意。故选A。
10. C 考查形容词。短文介绍了爱斯基摩人生活在寒冷的气候条件下和恶劣的环境中,所以他们的生活是很艰难的。故选C。
Passage 5
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在母亲的鼓励下,在英语演讲比赛中成功的故事。
【答 案】1~5 BACBA 6~10 DBADA
【解 析】
1. B 由第二段的第二、三两句可知,同学们笑话“我”,“我”不能做什么而感到悲伤,由此可推断出“我是太害羞而不敢和任何人说话”,故选B。
2. A something意为“某事”;nothing意为“没有事”;anything意为“任何事”;everything意为“每件事”。由后一句It changed my life.及其参加比赛可知,应该是“发生了某事”, 故选A。
3. C 由于“我”害怕说话,所以参加英语演讲比赛这个消息对于“我”来说是可怕的(awful),sad不能体现作者的恐惧和害怕,故选C。
4. B 由English speech contest可知,参加比赛意味着在别人面前讲话(speak),故选B。
5. A succeed意为“成功”;fail意为“失败”;lose意为“丢失”;defeat意为“打败”。此时妈妈是在鼓励“我”,所以她相信“我”会成功,故选A。
6. D 由后文可知英语演讲比赛“我”赢了,是因为“我”做得好,应用well,故选D。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)