中小学教育资源及组卷应用平台
Passage 1
Mr Clarke works in a middle school. He likes reading and often 1 some books from the library. He keeps 2 to the radio every morning and reading newspapers after supper. So he knows 3 and teaches well. His students worship (崇拜) him very much. Mike, Mr Clarke’s little son, is only nine. He also likes reading books. And he often 4 his father some questions. Mr Clarke always thinks he’s too young to understand him and choose the 5 ones to answer. Of course the boy is not satisfied 6 it.
One day Mike read something about the electric lights and was 7 in it. When his father told him to do some housework, he went on 8 of it. He asked him a few questions, and his father answered all. Then his father said proudly, “Fathers 9 know more than sons!”
The boy thought for a while and said, “I don’t think so!”
“Oh Why ”
Mike didn’t answer and instead, he asked, “Who 10 the electric lights ”
“Thomas Edison,” answered Mr Clarke.
“Why didn’t his father invent them, then ”
Looking at his son, Mr Clarke didn’t know what to answer!
( )1. A. steals B. sells C. buys D. borrows
( )2. A. listening B. opening C. turning D. hearing
( )3. A. few B. many C. much D. little
( )4. A. answers B. solves C. discusses D. asks
( )5. A. difficult B. strange C. easy D. amusing
( )6. A. on B. with C. about D. at
( )7. A. interest B. interests C. interesting D. interested
( )8. A. thinking B. think C. thought D. thinks
( )9. A. seldom B. always C. never D. sometimes
( )10. A. invented B. made C. finished D. discovered
【文章大意】本文是一篇记叙文,通过对Clarke与儿子看书,并且回答儿子问题的记述,说明了人无论年龄大小,要尊重知识、谦虚,不可倚老卖老。
【答 案】1~5 DACDC 6~10 BDABA
【解 析】
1. 考查动词。由空后的the library可知,此处表示从图书馆借书,borrow sth from...是固定用法,意为“从……借某物”。故选D。
2. 考查动词。listen to the radio是常用搭配,意为“听广播或收音机”。故选A。
3. 考查代词。Mr Clarke坚持听广播和看报,再联系空后的…teaches well. His students worship him very much.可知,他教得好且学生们都很崇拜他,由此可推断出Mr Clarke懂得很多。故选C。
4. 考查动词。由下一句中的answer可知,此处表示Mr Clarke的儿子向他提问,ask a question是常
用搭配,意为“提问”。故选D。
5. 考查形容词。本句空前部分说的是Mr Clarke总是认为儿子太小而不懂他的回答,由此可知Mr Clarke只能选择他询问的简单问题来回答。故选C。
6. 考查介词。由于Mr Clarke只选择儿子询问的简单问题来回答他,所以他儿子感到不满意。be satisfied with是固定短语,意为“对……满意”。故选B。
7. 考查形容词。be interested in是固定短语,意为“对……感兴趣”。故选D。
8. 考查动名词。go on doing sth,是固定用法,意为“继续做某事”。故选A。
9. 考查频度副词。上一句提到Mr Clarke回答了他儿子提出的所有问题,所以觉得很骄傲,而且根据Mr Clarke的观点,他认为长辈总是比晚辈知道得多。故选B。
10. 考查动词。由常识可知,电灯是Thomas Edison发明的。故选A。
Passage 2
In learning English, one should first pay attention to 1 . It is the groundwork of reading and writing. You’d better try your best to speak while you do much listening. Don’t be 2 of making mistakes. But be careful not to let them stop you from 3 your English. While you are doing this, a good 4 is to write—keep a diary, write notes or letters. Then if you can, ask some others to go through 5 you have written and tell you where it is wrong. Many mistakes in your speaking will be 6 found when you write. Through correcting mistakes, you can do better in learning English.
If you are slow in speaking, don’t 7 about it. One of the helpful ways is reading, either aloud or to yourself. The important thing is to choose 8 interesting to read. It mustn’t be too difficult for you. When you are reading in this way, don’t stop to 9 the new words if you can guess their meanings when they have nothing 10 with the sentences. You can do that some other time.
( )1. A. listening and speak B. listen and speaking
C. listen and speak D. listening and speaking
( )2. A. sure B. afraid C. proud D. tired
( )3. A. improving B. improve C. improved D. improves
( )4. A. start B. idea C. way D. manner
( )5. A. how B. when C. why D. what
( )6. A. happily B. easily C. really D. slowly
( )7. A. talk B. fear C. worry D. hurry
( )8. A. something B. everything C. anything D. nothing
( )9. A. look at B. look for C. look up D. look over
( )10. A. doing B. done C. to do D. do
【文章大意】本文是一篇说明文,主要介绍了学好英语的几种方法。
【答 案】1~5 DBACD 6~10 BCACC
【解 析】
1. D 考查动名词。pay attention to后接动名词,是固定用法,故选D。
2. B 考查形容词。联系上下文可知,说英语时不要“害怕”出错,be afraid of是固定短语,意为“害怕……”,故选B。
3. A 考查动名词。stop sb from doing sth意为“阻止某人做某事”,是固定用法,故选A。
4. C 考查名词。本文讲的是学习英语的有效方法,way意为“方法;方式”,故选C。
5. D 考查引导词。go through和 you have written后都缺少宾语,因此用what来指代其内容,充当宾语,句意为“让别人来看一下你所写的……”,故用引导定语从句,故选D。
6. B 考查副词。根据句意“通过写就会很容易地发现在说时犯的错误”可知,用easily(容易地)。故选B。
7. C 考查动词。根据句意“如果说的慢也不要担心”,worry about是固定短语,意为“为……担心”,故选C。
8. A 考查不定代词。联系上下文可知,“读”是一个提高英语的好方法,那么就应该找一些有趣的东西去读,肯定句中用something,故选A。
9. C 考查动词短语。如果你能猜生词的意思就不要停下来去“查字典”,look up意为“(在词典、书等中)查阅;查找”,故选C。
10. C 考查固定用法。have nothing to do with意为“和……没有关系”,是固定短语,故选C。
Passage 3
Caroline Chabtini, a Lebanese woman, 1 the project of building a giant Christmas tree with plastic bottles, in Chekka, northern Lebanon, on December 16, 2019. The Christmas tree made with plastic bottles was lit 2 Lebanon’s municipality(市政府) of Chekka on Monday. The tree, which is 28.5 meters tall made with 129,000 of water plastic bottles, was built in 20 days. The Christmas tree is 3 to win the Guinness World Record because it is the largest model made from plastic bottles.
“It took about eight months to collect the bottles with the 4 of social media networks,” Chabtini said, “over 129,000 bottles were 5 collected, far more than Mexico’s world record.” In 2018, Mexico won the Guinness world record for the largest plastic bottle sculpture(雕塑) made of 98,000 plastic bottles. And on this account, the government called on people to protect the environment and 6 the country away from pollution.
"When I first started this project, I was very excited 7 it could remind people to pay close attention to environmental protection.” Chabutini said, “the tree would stay in place for a month and a half before the bottles were sent to a recycling factory in Amioun, north of Lebanon.”
People were 8 to see the tree. There were many volunteers who were happy with the benefits(益处) and they actively helped Chabutini build the tree. They said that money from 9 these bottles would go to the Red Cross.
Lebanon has been facing serious waste pollution since 2015, and the government has failed to find a good solution. It has 10 an increase in pollution levels in the country and cancer cases among citizens.
( )1. A. created B. designed C. planned D. finished
( )2. A. by B. from C. on D. through
( )3. A. believed B. expected C. imagined D. regarded
( )4. A. care B. encouragement C. help D. protection
( )5. A. completely B. easily C. finally D. quickly
( )6. A. agree B. save C. support D. keep
( )7. A. if B. because C. unless D. though
( )8. A. satisfied B. crazy C. surprised D. cheerful
( )9. A. collecting B. getting C. recycling D. selling
( )10. A. caught up B. led to C. got into D. went on
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要记叙了黎巴嫩妇女Caroline Chabtini用回收来的塑料瓶建造世界上最大的圣诞树,以此来呼吁人们关注环境保护。
【答 案】1~5 AABCC 6~10 DBDCB
【解 析】
1. A 考查动词辨析。created意为“创建”,designed意为“设计”,planned意为“计划”,finished意为“完成”。根据空后提到的用塑料瓶建造一棵巨大圣诞树的项目可知,此处说的是创建这个项目。故选A。
2. A 考查介词。分析句子可知,Christmas tree与Lebanon’s municipality of Chekka存在被动关系,后者是动作的执行者,即圣诞树被后者点燃,所以空处应用介词by。故选A。
3. B 考查动词。本段甚至全文都没提到这颗圣诞树赢得吉尼斯世界纪录,由此可推测出只可能是被期望赢得吉尼斯世界纪录。expected意为“期待;期望”,符合情景和句意。故选B。
4. C 考查名词辨析。care意为“关心”,encouragement意为“鼓励”,help意为“帮助”,protection意为“保护”。根据常识可知,收集瓶子通过社交媒体网络的帮助是一个很好的方式,且with the help of是固定短语。故选C。
5. A 考查副词。空前提到收集这些瓶子花了大约八个月的时间,空后提到收集到的瓶子超过墨西哥的世界纪录,由此说明最终收集到了12万多个瓶子。finally意为“最后;最终”,符合情景和句意。故选A。
6. D 考查固定短语。联系空后的 away from pollution可知,此处说的是使国家远离污染。“使……远离……”表示为keep/ stay...away from...。故选D。
7. B 考查连词。分析句子可知,“它能提醒人们注意环境保护”是“我很兴奋”的原因。because意为“因为”,引导原因状语从句,符合逻辑和句意。故选B。
8. D 考查形容词辨析。satisfied意为“满意的”,crazy意为“狂热的”,surprised意为“惊奇的”,cheerful意为“快乐的”。这棵有望打破吉尼斯世界纪录的圣诞树呼吁人们关注环境保护,人们看到它肯定是高兴快乐的。故选D。
9. C 考查动名词。上一段最后一句提到这些瓶子将被送到一家回收厂,由此可知本句说的是回收这
些瓶子的钱会捐给红十字会。recycling意为“回收”,符合情景和句意。故选C。
10. B 考查动词短语辨析。caught up意为“赶上”,led to意为“导致”,got into意为“进入”,went on意为“继续”。联系上一句可知,一直面临严重的污染和政府未能找到解决办法必定会导致污染水平的上升。故选B。
Passage 4
Last Tuesday I took my two daughters, aged five and seven, to town by car. It began to rain 1 so I decided to leave the children in the car before I went quickly into a shop. I 2 the girls not to touch anything and told them I would be back within a few minutes. Then I 3 all the doors and left themselves happily looking out of the window.
I returned to the car in less than five minutes but the girls had disappeared! I could 4 believe my eyes. The car doors were still locked, the windows were shut and on the back seat were only two coats. Being 5 , I ran to the corner of the street where there was no sign of them. I rushed up to an old lady nearby and asked 6 she had seen two small girls, but she said “No”. Feeling quick sick with fear, I sat on the driver’s seat, and 7 to stop trembling. Suddenly, I 8 a merry laugh behind me. I got out of the car, ran round to open the boot and there inside were two very red-faced and excited children. They had obviously 9 out the back seat, climbed behind it and then been unable to push the seat forward again. With tears in my eyes, I leaned 10 and pulled their ears.
( )1. A. heavy B. hard C. strong D. big
( )2. A. forced B. warned C. allowed D. ordered
( )3. A. closed B. knocked C. locked D. pushed
( )4. A. hardly B. nearly C. mostly D. never
( )5. A. disappointed B. surprised C. excited D. frightened
( )6. A. when B. where C. whether D. that
( )7. A. tried B. wanted C. decided D. liked
( )8. A. found B. heard C. made D. listened
( )9. A. put B. picked C. brought D. pulled
( )10. A. forward B. ahead C. toward D. against
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要记叙了作者的两个女儿与作者“躲迷藏”的故事。
【答 案】1~5 BBCAD 6~10 CABDA
【解 析】
1. 考查副词。形容雨下得“大”,要用hard或heavily。故选B。
2. 考查动词。由于雨下得大,作者把两个女儿只好留在车里,出于安全考虑,此处应该是“告诫”她们不要“触碰”车里的任何东西。故选B。
3. 考查动词。前面提到作者把两个女儿留在车里,并告诫她们不要触碰车里的任何东西,由此可知此处应该是作者出于安全和担心,锁上所有的车门。故选C。
4. 考查副词。前面提到作者回来后发现孩子们不见了,其感觉应该是很惊奇和害怕,由此可知作者
只能是几乎不敢相信自己的眼睛。此处应用一个否定副词,hardly和never都表示否定意义,但后者不符合文意。故选A。
5. 考查形容词。前面提到作者回来后发现孩子们不见了而感到很惊奇和害怕,接下来又提到车门车窗和作者走时一样都关着,只在后座上见到两件上衣而不见两个孩子,由此可推断出作者的心情应该是惊恐的。故选D。
6. 考查连词。由老妇人的回答“No.”可知,作者询问她是否见到过两个孩子。故选C。
7. 考查动词。由于害怕和担忧作者很快就感觉到身体不舒服,然后坐下来“尽力”停止颤抖;try to do sth意为“尽力做某事”,符合文意。故选A。
8. 考查动词。空后的 laugh在此指“笑声”,此处说明作者突然听到在其后面发出的愉快的笑声。故选B。
9. 考查动词。空后提到两个孩子爬到后坐后面,而不能再把后座向前推开,由此可推断出两个孩子之前是把后座推开了;push out意为“推开/推出”,符合文意。故选D。
10. 考查副词。向前躬身揪她们的耳朵,lean forward意为“向前躬身或倾身”,符合文意。故选A。
Passage 5
I was 17 years old, getting out of the train station with my father, and a woman came to him and said that her money had been stolen. She asked 1 he could lend her some money to go back home. My father 2 her what she asked and told her not to 3 sending it back.
1 was 4 . How could my own father be so foolish It was obvious to me that she was
5 , staying in the station all day long to get the next target (目标).
“She was lying!” I 6 . “Why did you give her anything 7 ”
My father looked at me and I could see he was a bit 8 . “And what would you like me to do ” he said. “Should I tell her that I am a college professor and I can see through her trick ” At that time, I did not 9 him at all, so he told me something that I never forgot. First, she would not do this if she did not 10 the money. Second, I made her 11 , because now she thinks that she is 12 than me, and I do not 13 that. It is important to her than the 14 .
A week later, we were at the same place, and the same woman came to my father with the same tale. “Not this time,” my father told her. “In your 15 , you have to learn to recognize people. Try another story on me next week.”
Well, he was a professor, after all...and I like both sides of this story.
( )1. A. when B. how C. why D. if
( )2. A. showed B. told C. gave D. bought
( )3. A. worry about B. depend on C. find out D. give up
( )4. A. satisfied B. shocked C. disappointed D. interested
( )5. A. begging B. complaining C. lying D. apologizing
( )6. A. agreed B. shouted C. laughed D. hesitated
( )7. A. in case B. by accident C. for yourself D. at all
( )8. A. angry B. proud C. lucky D. wrong
( )9. A. believe B. comfort C. understand D. remind
( )10. A. save B. borrow C. waste D. need
( )11. A. day B. mistake C. promise D. suggestion
( )12. A. smarter B. richer C. happier D. busier
( )13. A. notice B. mind C. cover D. expect
( )14. A. friendship B. imagination C. money D. freedom
( )15. A. business B. family C. college D. training
【文章大意】本文是一篇记叙文,通过作者和他父亲两次遇见同一个女人的故事,告诉人们要学会认清人的真面目。
【答 案】1~5 DCABA 6~10 BDACD 11~15 AABCA
【解 析】
D 上一句提到女士说她的钱包被偷了,由此可知她是问作者的父亲是否可以借钱给她回家。故选
D。
2. C 上一句提到女士向作者的父亲借钱,再联系空后的what she asked即可知,作者的父亲给了女士所需要的钱。故选C。
3. A 由第二段第二句How could my own father be so foolish 可知,作者不满父亲把钱借给女士,由此即可推知作者的父亲是告诉女士不要担心还钱的事。故选A。
4. B 作者父亲把钱借给女士,并告诉女士不要担心还钱的事,再联系下一句How could my own father be so foolish 即可知,作者对父亲的行为感到震惊。故选B。
5. A 由空后的staying in the station all day long to get the next target和下一段的She was lying!可知,作者认为女士整天停留在车站是为了撒谎骗钱,所以作者同时认为女士正在乞讨。故选A。
6. B 作者认为女士通过乞讨和撒谎骗钱,再联系作者所说的She was lying!即可推知,作者当时应该是很愤怒而对父亲大声叫喊。故选B。
7. D at all用于疑问句起加强语气的作用,意为“到底;究竟”,其他三项都不符合文意。句意为“你到底为什么给她东西?”故选D。
8. A 作者对父亲的行为感到不满和震惊,进而对父亲大声叫喊和质问,再联系下一句父亲所说的And what would you like me to do ...I can see through her trick 即可知,作者父亲有一点生气。故选A。
9. C 由本句中so he told me something that I never forgot可推知,作者当时根本不理解父亲。故选C。
10. D 文章开头就提到女士向作者的父亲借钱,父亲毫不犹豫地给了她,由此可知他认为如果女士不需要钱就不会这么做。故选D。
11. A make one’s day是固定用法,意为“使某人(一天)非常高兴”,作者父亲毫不犹豫地把钱给了女士,所以他认为自己能让女士度过非常愉快的一天。故选A。
12. A 文章提到作者的父亲早已看穿了女士的诡计,只是假装不知道,依然故意受骗,由此即可推知女士认为自己的行骗伎俩十分高明,从而觉得自己比作者的父亲更聪明。故选A。
13. B 作者的父亲早已看穿了女士的行骗伎俩,但他没有揭穿女士的诡计,由此说明作者的父亲并不
介意。故选B。
14. C 女士行骗成功后从心理上感到比受骗人聪明,这对她来说应该是比钱更重要。故选C。
15. A 女士显然是靠乞讨为生,所以作者的父亲把乞讨这个行业看作是女士应该关心的事。故选A。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
Passage 1
Mr Clarke works in a middle school. He likes reading and often 1 some books from the library. He keeps 2 to the radio every morning and reading newspapers after supper. So he knows 3 and teaches well. His students worship (崇拜) him very much. Mike, Mr Clarke’s little son, is only nine. He also likes reading books. And he often 4 his father some questions. Mr Clarke always thinks he’s too young to understand him and choose the 5 ones to answer. Of course the boy is not satisfied 6 it.
One day Mike read something about the electric lights and was 7 in it. When his father told him to do some housework, he went on 8 of it. He asked him a few questions, and his father answered all. Then his father said proudly, “Fathers 9 know more than sons!”
The boy thought for a while and said, “I don’t think so!”
“Oh Why ”
Mike didn’t answer and instead, he asked, “Who 10 the electric lights ”
“Thomas Edison,” answered Mr Clarke.
“Why didn’t his father invent them, then ”
Looking at his son, Mr Clarke didn’t know what to answer!
( )1. A. steals B. sells C. buys D. borrows
( )2. A. listening B. opening C. turning D. hearing
( )3. A. few B. many C. much D. little
( )4. A. answers B. solves C. discusses D. asks
( )5. A. difficult B. strange C. easy D. amusing
( )6. A. on B. with C. about D. at
( )7. A. interest B. interests C. interesting D. interested
( )8. A. thinking B. think C. thought D. thinks
( )9. A. seldom B. always C. never D. sometimes
( )10. A. invented B. made C. finished D. discovered
【文章大意】本文是一篇记叙文,通过对Clarke与儿子看书,并且回答儿子问题的记述,说明了人无论年龄大小,要尊重知识、谦虚,不可倚老卖老。
【答 案】1~5 DACDC 6~10 BDABA
【解 析】
1. 考查动词。由空后的the library可知,此处表示从图书馆借书,borrow sth from...是固定用法,意为“从……借某物”。故选D。
2. 考查动词。listen to the radio是常用搭配,意为“听广播或收音机”。故选A。
3. 考查代词。Mr Clarke坚持听广播和看报,再联系空后的…teaches well. His students worship him very much.可知,他教得好且学生们都很崇拜他,由此可推断出Mr Clarke懂得很多。故选C。
4. 考查动词。由下一句中的answer可知,此处表示Mr Clarke的儿子向他提问,ask a question是常
用搭配,意为“提问”。故选D。
5. 考查形容词。本句空前部分说的是Mr Clarke总是认为儿子太小而不懂他的回答,由此可知Mr Clarke只能选择他询问的简单问题来回答。故选C。
6. 考查介词。由于Mr Clarke只选择儿子询问的简单问题来回答他,所以他儿子感到不满意。be satisfied with是固定短语,意为“对……满意”。故选B。
7. 考查形容词。be interested in是固定短语,意为“对……感兴趣”。故选D。
8. 考查动名词。go on doing sth,是固定用法,意为“继续做某事”。故选A。
9. 考查频度副词。上一句提到Mr Clarke回答了他儿子提出的所有问题,所以觉得很骄傲,而且根据Mr Clarke的观点,他认为长辈总是比晚辈知道得多。故选B。
10. 考查动词。由常识可知,电灯是Thomas Edison发明的。故选A。
Passage 2
In learning English, one should first pay attention to 1 . It is the groundwork of reading and writing. You’d better try your best to speak while you do much listening. Don’t be 2 of making mistakes. But be careful not to let them stop you from 3 your English. While you are doing this, a good 4 is to write—keep a diary, write notes or letters. Then if you can, ask some others to go through 5 you have written and tell you where it is wrong. Many mistakes in your speaking will be 6 found when you write. Through correcting mistakes, you can do better in learning English.
If you are slow in speaking, don’t 7 about it. One of the helpful ways is reading, either aloud or to yourself. The important thing is to choose 8 interesting to read. It mustn’t be too difficult for you. When you are reading in this way, don’t stop to 9 the new words if you can guess their meanings when they have nothing 10 with the sentences. You can do that some other time.
( )1. A. listening and speak B. listen and speaking
C. listen and speak D. listening and speaking
( )2. A. sure B. afraid C. proud D. tired
( )3. A. improving B. improve C. improved D. improves
( )4. A. start B. idea C. way D. manner
( )5. A. how B. when C. why D. what
( )6. A. happily B. easily C. really D. slowly
( )7. A. talk B. fear C. worry D. hurry
( )8. A. something B. everything C. anything D. nothing
( )9. A. look at B. look for C. look up D. look over
( )10. A. doing B. done C. to do D. do
【文章大意】本文是一篇说明文,主要介绍了学好英语的几种方法。
【答 案】1~5 DBACD 6~10 BCACC
【解 析】
1. D 考查动名词。pay attention to后接动名词,是固定用法,故选D。
2. B 考查形容词。联系上下文可知,说英语时不要“害怕”出错,be afraid of是固定短语,意为“害怕……”,故选B。
3. A 考查动名词。stop sb from doing sth意为“阻止某人做某事”,是固定用法,故选A。
4. C 考查名词。本文讲的是学习英语的有效方法,way意为“方法;方式”,故选C。
5. D 考查引导词。go through和 you have written后都缺少宾语,因此用what来指代其内容,充当宾语,句意为“让别人来看一下你所写的……”,故用引导定语从句,故选D。
6. B 考查副词。根据句意“通过写就会很容易地发现在说时犯的错误”可知,用easily(容易地)。故选B。
7. C 考查动词。根据句意“如果说的慢也不要担心”,worry about是固定短语,意为“为……担心”,故选C。
8. A 考查不定代词。联系上下文可知,“读”是一个提高英语的好方法,那么就应该找一些有趣的东西去读,肯定句中用something,故选A。
9. C 考查动词短语。如果你能猜生词的意思就不要停下来去“查字典”,look up意为“(在词典、书等中)查阅;查找”,故选C。
10. C 考查固定用法。have nothing to do with意为“和……没有关系”,是固定短语,故选C。
Passage 3
Caroline Chabtini, a Lebanese woman, 1 the project of building a giant Christmas tree with plastic bottles, in Chekka, northern Lebanon, on December 16, 2019. The Christmas tree made with plastic bottles was lit 2 Lebanon’s municipality(市政府) of Chekka on Monday. The tree, which is 28.5 meters tall made with 129,000 of water plastic bottles, was built in 20 days. The Christmas tree is 3 to win the Guinness World Record because it is the largest model made from plastic bottles.
“It took about eight months to collect the bottles with the 4 of social media networks,” Chabtini said, “over 129,000 bottles were 5 collected, far more than Mexico’s world record.” In 2018, Mexico won the Guinness world record for the largest plastic bottle sculpture(雕塑) made of 98,000 plastic bottles. And on this account, the government called on people to protect the environment and 6 the country away from pollution.
"When I first started this project, I was very excited 7 it could remind people to pay close attention to environmental protection.” Chabutini said, “the tree would stay in place for a month and a half before the bottles were sent to a recycling factory in Amioun, north of Lebanon.”
People were 8 to see the tree. There were many volunteers who were happy with the benefits(益处) and they actively helped Chabutini build the tree. They said that money from 9 these bottles would go to the Red Cross.
Lebanon has been facing serious waste pollution since 2015, and the government has failed to find a good solution. It has 10 an increase in pollution levels in the country and cancer cases among citizens.
( )1. A. created B. designed C. planned D. finished
( )2. A. by B. from C. on D. through
( )3. A. believed B. expected C. imagined D. regarded
( )4. A. care B. encouragement C. help D. protection
( )5. A. completely B. easily C. finally D. quickly
( )6. A. agree B. save C. support D. keep
( )7. A. if B. because C. unless D. though
( )8. A. satisfied B. crazy C. surprised D. cheerful
( )9. A. collecting B. getting C. recycling D. selling
( )10. A. caught up B. led to C. got into D. went on
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要记叙了黎巴嫩妇女Caroline Chabtini用回收来的塑料瓶建造世界上最大的圣诞树,以此来呼吁人们关注环境保护。
【答 案】1~5 AABCC 6~10 DBDCB
【解 析】
1. A 考查动词辨析。created意为“创建”,designed意为“设计”,planned意为“计划”,finished意为“完成”。根据空后提到的用塑料瓶建造一棵巨大圣诞树的项目可知,此处说的是创建这个项目。故选A。
2. A 考查介词。分析句子可知,Christmas tree与Lebanon’s municipality of Chekka存在被动关系,后者是动作的执行者,即圣诞树被后者点燃,所以空处应用介词by。故选A。
3. B 考查动词。本段甚至全文都没提到这颗圣诞树赢得吉尼斯世界纪录,由此可推测出只可能是被期望赢得吉尼斯世界纪录。expected意为“期待;期望”,符合情景和句意。故选B。
4. C 考查名词辨析。care意为“关心”,encouragement意为“鼓励”,help意为“帮助”,protection意为“保护”。根据常识可知,收集瓶子通过社交媒体网络的帮助是一个很好的方式,且with the help of是固定短语。故选C。
5. A 考查副词。空前提到收集这些瓶子花了大约八个月的时间,空后提到收集到的瓶子超过墨西哥的世界纪录,由此说明最终收集到了12万多个瓶子。finally意为“最后;最终”,符合情景和句意。故选A。
6. D 考查固定短语。联系空后的 away from pollution可知,此处说的是使国家远离污染。“使……远离……”表示为keep/ stay...away from...。故选D。
7. B 考查连词。分析句子可知,“它能提醒人们注意环境保护”是“我很兴奋”的原因。because意为“因为”,引导原因状语从句,符合逻辑和句意。故选B。
8. D 考查形容词辨析。satisfied意为“满意的”,crazy意为“狂热的”,surprised意为“惊奇的”,cheerful意为“快乐的”。这棵有望打破吉尼斯世界纪录的圣诞树呼吁人们关注环境保护,人们看到它肯定是高兴快乐的。故选D。
9. C 考查动名词。上一段最后一句提到这些瓶子将被送到一家回收厂,由此可知本句说的是回收这
些瓶子的钱会捐给红十字会。recycling意为“回收”,符合情景和句意。故选C。
10. B 考查动词短语辨析。caught up意为“赶上”,led to意为“导致”,got into意为“进入”,went on意为“继续”。联系上一句可知,一直面临严重的污染和政府未能找到解决办法必定会导致污染水平的上升。故选B。
Passage 4
Last Tuesday I took my two daughters, aged five and seven, to town by car. It began to rain 1 so I decided to leave the children in the car before I went quickly into a shop. I 2 the girls not to touch anything and told them I would be back within a few minutes. Then I 3 all the doors and left themselves happily looking out of the window.
I returned to the car in less than five minutes but the girls had disappeared! I could 4 believe my eyes. The car doors were still locked, the windows were shut and on the back seat were only two coats. Being 5 , I ran to the corner of the street where there was no sign of them. I rushed up to an old lady nearby and asked 6 she had seen two small girls, but she said “No”. Feeling quick sick with fear, I sat on the driver’s seat, and 7 to stop trembling. Suddenly, I 8 a merry laugh behind me. I got out of the car, ran round to open the boot and there inside were two very red-faced and excited children. They had obviously 9 out the back seat, climbed behind it and then been unable to push the seat forward again. With tears in my eyes, I leaned 10 and pulled their ears.
( )1. A. heavy B. hard C. strong D. big
( )2. A. forced B. warned C. allowed D. ordered
( )3. A. closed B. knocked C. locked D. pushed
( )4. A. hardly B. nearly C. mostly D. never
( )5. A. disappointed B. surprised C. excited D. frightened
( )6. A. when B. where C. whether D. that
( )7. A. tried B. wanted C. decided D. liked
( )8. A. found B. heard C. made D. listened
( )9. A. put B. picked C. brought D. pulled
( )10. A. forward B. ahead C. toward D. against
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要记叙了作者的两个女儿与作者“躲迷藏”的故事。
【答 案】1~5 BBCAD 6~10 CABDA
【解 析】
1. 考查副词。形容雨下得“大”,要用hard或heavily。故选B。
2. 考查动词。由于雨下得大,作者把两个女儿只好留在车里,出于安全考虑,此处应该是“告诫”她们不要“触碰”车里的任何东西。故选B。
3. 考查动词。前面提到作者把两个女儿留在车里,并告诫她们不要触碰车里的任何东西,由此可知此处应该是作者出于安全和担心,锁上所有的车门。故选C。
4. 考查副词。前面提到作者回来后发现孩子们不见了,其感觉应该是很惊奇和害怕,由此可知作者
只能是几乎不敢相信自己的眼睛。此处应用一个否定副词,hardly和never都表示否定意义,但后者不符合文意。故选A。
5. 考查形容词。前面提到作者回来后发现孩子们不见了而感到很惊奇和害怕,接下来又提到车门车窗和作者走时一样都关着,只在后座上见到两件上衣而不见两个孩子,由此可推断出作者的心情应该是惊恐的。故选D。
6. 考查连词。由老妇人的回答“No.”可知,作者询问她是否见到过两个孩子。故选C。
7. 考查动词。由于害怕和担忧作者很快就感觉到身体不舒服,然后坐下来“尽力”停止颤抖;try to do sth意为“尽力做某事”,符合文意。故选A。
8. 考查动词。空后的 laugh在此指“笑声”,此处说明作者突然听到在其后面发出的愉快的笑声。故选B。
9. 考查动词。空后提到两个孩子爬到后坐后面,而不能再把后座向前推开,由此可推断出两个孩子之前是把后座推开了;push out意为“推开/推出”,符合文意。故选D。
10. 考查副词。向前躬身揪她们的耳朵,lean forward意为“向前躬身或倾身”,符合文意。故选A。
Passage 5
I was 17 years old, getting out of the train station with my father, and a woman came to him and said that her money had been stolen. She asked 1 he could lend her some money to go back home. My father 2 her what she asked and told her not to 3 sending it back.
1 was 4 . How could my own father be so foolish It was obvious to me that she was
5 , staying in the station all day long to get the next target (目标).
“She was lying!” I 6 . “Why did you give her anything 7 ”
My father looked at me and I could see he was a bit 8 . “And what would you like me to do ” he said. “Should I tell her that I am a college professor and I can see through her trick ” At that time, I did not 9 him at all, so he told me something that I never forgot. First, she would not do this if she did not 10 the money. Second, I made her 11 , because now she thinks that she is 12 than me, and I do not 13 that. It is important to her than the 14 .
A week later, we were at the same place, and the same woman came to my father with the same tale. “Not this time,” my father told her. “In your 15 , you have to learn to recognize people. Try another story on me next week.”
Well, he was a professor, after all...and I like both sides of this story.
( )1. A. when B. how C. why D. if
( )2. A. showed B. told C. gave D. bought
( )3. A. worry about B. depend on C. find out D. give up
( )4. A. satisfied B. shocked C. disappointed D. interested
( )5. A. begging B. complaining C. lying D. apologizing
( )6. A. agreed B. shouted C. laughed D. hesitated
( )7. A. in case B. by accident C. for yourself D. at all
( )8. A. angry B. proud C. lucky D. wrong
( )9. A. believe B. comfort C. understand D. remind
( )10. A. save B. borrow C. waste D. need
( )11. A. day B. mistake C. promise D. suggestion
( )12. A. smarter B. richer C. happier D. busier
( )13. A. notice B. mind C. cover D. expect
( )14. A. friendship B. imagination C. money D. freedom
( )15. A. business B. family C. college D. training
【文章大意】本文是一篇记叙文,通过作者和他父亲两次遇见同一个女人的故事,告诉人们要学会认清人的真面目。
【答 案】1~5 DCABA 6~10 BDACD 11~15 AABCA
【解 析】
D 上一句提到女士说她的钱包被偷了,由此可知她是问作者的父亲是否可以借钱给她回家。故选
D。
2. C 上一句提到女士向作者的父亲借钱,再联系空后的what she asked即可知,作者的父亲给了女士所需要的钱。故选C。
3. A 由第二段第二句How could my own father be so foolish 可知,作者不满父亲把钱借给女士,由此即可推知作者的父亲是告诉女士不要担心还钱的事。故选A。
4. B 作者父亲把钱借给女士,并告诉女士不要担心还钱的事,再联系下一句How could my own father be so foolish 即可知,作者对父亲的行为感到震惊。故选B。
5. A 由空后的staying in the station all day long to get the next target和下一段的She was lying!可知,作者认为女士整天停留在车站是为了撒谎骗钱,所以作者同时认为女士正在乞讨。故选A。
6. B 作者认为女士通过乞讨和撒谎骗钱,再联系作者所说的She was lying!即可推知,作者当时应该是很愤怒而对父亲大声叫喊。故选B。
7. D at all用于疑问句起加强语气的作用,意为“到底;究竟”,其他三项都不符合文意。句意为“你到底为什么给她东西?”故选D。
8. A 作者对父亲的行为感到不满和震惊,进而对父亲大声叫喊和质问,再联系下一句父亲所说的And what would you like me to do ...I can see through her trick 即可知,作者父亲有一点生气。故选A。
9. C 由本句中so he told me something that I never forgot可推知,作者当时根本不理解父亲。故选C。
10. D 文章开头就提到女士向作者的父亲借钱,父亲毫不犹豫地给了她,由此可知他认为如果女士不需要钱就不会这么做。故选D。
11. A make one’s day是固定用法,意为“使某人(一天)非常高兴”,作者父亲毫不犹豫地把钱给了女士,所以他认为自己能让女士度过非常愉快的一天。故选A。
12. A 文章提到作者的父亲早已看穿了女士的诡计,只是假装不知道,依然故意受骗,由此即可推知女士认为自己的行骗伎俩十分高明,从而觉得自己比作者的父亲更聪明。故选A。
13. B 作者的父亲早已看穿了女士的行骗伎俩,但他没有揭穿女士的诡计,由此说明作者的父亲并不
介意。故选B。
14. C 女士行骗成功后从心理上感到比受骗人聪明,这对她来说应该是比钱更重要。故选C。
15. A 女士显然是靠乞讨为生,所以作者的父亲把乞讨这个行业看作是女士应该关心的事。故选A。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)