Unit 4 Journey Across a Vast Land 穿越广袤的土地
话题阅读精练
单元引言解读
Travel far enough, you meet yourself.
—David Mitchell
释义:在一段足够远的旅行中,你会遇到(内心的)自己。
——大卫·米切尔
启示:这句引言旨在鼓励学生开启长途旅行,并在旅行中探寻自我的价值,思考人生的意义。
主题词汇积累
一、旅行活动:
take a trip to... 去…… 旅行
fly from...to... 从…… 飞到……
be on holiday 度假
reserve a seat 预订座位
start out (to do sth) 出发;着手进行
take a boat ride out into the bay 泛舟驶入海湾
take a coach bound north 坐一辆开往北方的长途汽车
catch the train towards 坐上开往…… 的火车
proceed to the next leg of their trip 继续前往旅程的下一站
二、自然景观:
spectacular mountain peaks and forests 壮丽的山峰和森林
the rolling hills 绵延的群山
the bushes and maple trees 灌木丛和枫树林
misty clouds 云雾
a wide stretch of Lake Huron 宽阔的休伦湖
natural landscape 自然景观
desert landscape 沙漠地貌
三、地理方位:
be located/situated in 位于
contrary to 与…… 相反
range from...to... 范围从…… 到……
in the distance 在远处
on ones way to... 在去某地的路上
be close to 靠近
四、人文风情:
sell crafts and antiques 出售手工艺品和古董
oil and gas drilling industry 油气开采业
old - fashioned cars 老式汽车
signs and advertisements 标示牌和广告
with an accent 带有口音
go downtown 到市区去
a city with wonderful sights and sounds 一座声色俱佳的城市
unique Quebec culture and traditions 独特的魁北克文化和传统
时文拓展阅读
(2024·浙江省精诚联盟高二上阶段性测试)Coming into the town of Santa Catarina Palopó, in the highlands of Lake Atitlan in Guatemala, the first thing you notice is the bright colors. Most of the buildings along the main street are eye-catching, deep blues and greens, dotted with red and yellow to form diverse patterns and designs.
Santa Catarina Palopó was once a sleepy town of 5,000 people, most of them dependent on agricultural work. But as agriculture began to dry up here, poverty came. To deal with poverty and promote economic growth through tourism, a small but creative group of laborers, artisans, domestic workers and stay at home moms created the Pintando Santa Catarina Palopó project.
The project aimed to paint all 850 homes and buildings in bright colors to change the hillside town into a work of art. “We wanted to paint the houses with colors and figures that represent the community,” says the project's executive director Stephany Blanco. “Families can choose designs for their house that are representative of the family.”
One of the most representative characteristics of the region is the blue huipil, a traditional blouse which has been worn commonly by local women since the 16th century. That deep sky blue was chosen as the primary color for the Pintando project, with secondary colors found in the sunsets and the nearby lake to make the design more attractive. Inspiration was also found in local culture, symbols such as volcanoes, flowers, and the national bird of Guatemala.
Each week, local artists, community members and tourists pick up paintbrushes to make buildings colorful. “At first, the idea of the project was uncertain, but now you can see a considerable difference in the town,” Melissa Whitbeck said. “The color of the buildings is believed to improve the quality of life of the people. It uplifts the people's mood and encourages them to be proud of their hometown.”
【译文欣赏】
进入危地马拉阿蒂特兰湖高地的圣卡塔琳娜帕洛波镇(Santa Catarina Palopó),你首先注意到的是鲜艳的色彩。主街沿线的大多数建筑都引人注目,深蓝和深绿色点缀着红色和黄色,形成多样的图案和设计。
圣卡塔琳娜帕洛波曾经是一个有 5000 人的沉睡小镇,大多数人依赖农业工作。但随着当地农业开始枯竭,贫困随之而来。为了应对贫困并通过旅游业促进经济增长,一群由工人、工匠、家政劳动者和全职妈妈组成的小型创意团队创建了 “彩绘圣卡塔琳娜帕洛波”(Pintando Santa Catarina Palopó)项目。
该项目旨在将 850 座房屋和建筑全部漆成鲜艳的颜色,把这个山坡小镇变成一件艺术品。项目执行主任斯蒂芬妮 布兰科(Stephany Blanco)说:“我们想用代表社区的颜色和图案来粉刷房屋,家庭可以为自己的房子选择能代表家庭的设计。”
该地区最具代表性的特征之一是蓝色的 “huipil”(传统女式罩衫),这是当地女性自 16 世纪以来普遍穿着的传统上衣。那种深邃的天蓝色被选为彩绘项目的主色,辅以日落和附近湖泊的次要颜色,使设计更具吸引力。灵感还来自当地文化,如火山、花朵和危地马拉国鸟等符号。
每周,当地艺术家、社区成员和游客都会拿起画笔,让建筑变得丰富多彩。梅利莎 惠特贝克(Melissa Whitbeck)说:“起初,这个项目的想法并不确定,但现在你可以看到小镇发生了显著的变化。人们认为建筑的颜色改善了人们的生活质量,它振奋了人们的情绪,鼓励他们为自己的家乡感到自豪。”
【词汇积累】
come into the town 进入城镇
eye-catching 引人注目的(形容词)
be dotted with 点缀着……
dependent on 依赖于……
dry up 枯竭;干涸
deal with poverty 应对贫困
promote economic growth 促进经济增长
aim to do sth. 旨在做某事
be representative of 代表……
primary color 主色;原色
secondary color 次要颜色
pick up paintbrushes 拿起画笔
a considerable difference 显著的差异
improve the quality of life 改善生活质量
uplift one's mood 振奋情绪
【知识拓展】
1.用创意打破困境:当圣卡塔琳娜帕洛波镇因农业衰退陷入贫困时,社区成员没有被动等待,而是用色彩和艺术激活了小镇。这启示我们:困境中往往藏着创新的契机,微小的行动(如一支画笔、一次协作)也能汇聚成改变的力量。
2.文化是生命力的源泉:项目以传统服饰 “huipil” 的蓝色为核心,将本土符号(火山、国鸟)融入设计,让文化成为发展的根基。这提醒我们:尊重和挖掘自身的文化特质,能为个人或群体带来独特的竞争力与认同感。
3.集体行动的价值:艺术家、居民、游客共同参与彩绘,打破了 “旁观者” 与 “建设者” 的界限。正如小镇的变化所示:当个体愿意为共同目标贡献力量时,平凡的场景也能蜕变为充满活力的共同体。
【词汇延伸】
类别 英文短语 中文解释
社区发展 launch a community project 发起社区项目
promote local craftsmanship 推广本土手工艺
色彩与艺术 vibrant color combinations 鲜艳的色彩搭配
traditional artistic symbols 传统艺术符号
经济与民生 alleviate poverty through tourism 通过旅游业缓解贫困
improve living standards 改善生活水平
文化传承 preserve cultural heritage 保护文化遗产
integrate local customs into design 将当地习俗融入设计
【长难句分析】
1.Coming into the town of Santa Catarina Palopó, in the highlands of Lake Atitlan in Guatemala, the first thing you notice is the bright colors.
结构拆解:
状语:Coming into the town...(现在分词短语作时间状语)
同位语:in the highlands...Guatemala(解释小镇位置)
主句:the first thing [主语] you notice [定语从句] is [系动词] the bright colors [表语].
翻译要点:“进入…… 时,你首先注意到的是……”,分词结构前置,突出场景的动态感。
2.To deal with poverty and promote economic growth through tourism, a small but creative group of laborers, artisans, domestic workers and stayathome moms created the Pintando Santa Catarina Palopó project.
结构拆解:
目的状语:To deal with...and promote...(不定式短语表目的)
主语:a small but creative group [核心主语] of laborers...moms [同位语]
谓语:created
宾语:the Pintando...project
翻译要点:“为了……,一群…… 的人创建了项目”,目的状语前置,强调行动的动机。
3.That deep sky blue was chosen as the primary color for the Pintando project, with secondary colors found in the sunsets and the nearby lake to make the design more attractive.
结构拆解:
主句:That deep sky blue [主语] was chosen [谓语] as the primary color [宾语补足语]
伴随状语:with secondary colors [宾语] found in...lake [过去分词短语作宾补] to make...attractive [不定式表目的]
翻译要点:“天蓝色被选为……,辅以…… 的次要颜色,以使设计更具吸引力”,用 “辅以” 衔接伴随状语,体现色彩搭配的逻辑。
高考真题链接
(2022·全国甲卷·高考真题)As Ginni Bazlinton reached Antarctica, she found herself greeted by a group of little Gentoo penguins (企鹅) longing to say hello. These gentle, lovely gatekeepers welcomed her and kick-started what was to be a trip Ginni would never forget.
Ever since her childhood, Ginni, now 71, has had a deep love for travel. Throughout her career (职业) as a professional dancer, she toured in the UK, but always longed to explore further. When she retired from dancing and her sons eventually flew the nest, she decided it was time to take the plunge.
After taking a degree at Chichester University in Related Arts, Ginni began to travel the world, eventually getting work teaching English in Japan and Chile. And it was in Chile she discovered she could get last-minute cheap deals on ships going to Antarctica from the islands off Tierra del Fuego, the southernmost tip of the South American mainland. “I just decided I wanted to go,” she says. “I had no idea about what I’d find there and I wasn’t nervous, I just wanted to do it. And I wanted to do it alone as I always prefer it that way.”
In March 2008, Ginni boarded a ship with 48 passengers she’d never met before, to begin the journey towards Antarctica. “From seeing the wildlife to witnessing sunrises, the whole experience was amazing. Antarctica left an impression on me that no other place has,” Ginni says. “I remember the first time I saw a humpback whale; it just rose out of the water like some prehistoric creature and I thought it was smiling at us. You could still hear the operatic sounds it was making underwater.”
The realization that this is a precious land, to be respected by humans, was one of the biggest things that hit home to Ginni.
28.Which of the following best explains “take the plunge” underlined in paragraph 2
A.Try challenging things. B.Take a degree.
C.Bring back lost memories. D.Stick to a promise.
29.What made Ginni decide on the trip to Antarctica
A.Lovely penguins. B.Beautiful scenery.
C.A discount fare. D.A friend’s invitation.
30.What does Ginni think about Antarctica after the journey
A.It could be a home for her. B.It should be easily accessible.
C.It should be well preserved. D.It needs to be fully introduced.
31.What is the text mainly about
A.A childhood dream. B.An unforgettable experience.
C.Sailing around the world. D.Meeting animals in Antarctica.
【答案】28.A 29.C 30.C 31.B
【导语】这是一篇记叙文。文章主要介绍了71岁的Ginni Bazlinton从小就对旅行有着深深的热爱,渴望探险,不再跳舞和孩子们成家立业之后,她开始周游世界,并在2008年开始了前往南极洲的旅程。
28.词句猜测题。根据第三段第一句“After taking a degree at Chichester University in Related Arts, Ginni began to travel the world, eventually getting work teaching English in Japan and Chile.(在奇切斯特大学获得相关艺术学位后,Ginni开始周游世界,最终在日本和智利找到了教英语的工作。)”可知,此处是指做有挑战性的事情,所以take the plunge意为“尝试有挑战性的事情”。故选A。
29.细节理解题。根据第三段中的“And it was in Chile she discovered she could get last-minute cheap deals on ships going to Antarctica from the islands off Tiera del Fuego. (正是在智利,她发现自己可以在最后一刻买到从火地岛附近岛屿前往南极洲的廉价船票)”可知,是折扣的票价让Ginni决定去南极洲旅行的。故选C。
30.细节理解题。根据最后一段“The realization that this is a precious land, to be respected by humans, was one of the biggest things that hit home to Ginni. (意识到这是一块宝贵的土地,应该受到人类的尊重,这是Ginni最深刻的感受之一)”可知,旅行结束后,Ginni认为南极洲应该得到很好的保护。故选C。
31.主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述了Ginni Bazlinton去南极旅行的经历,再根据第一段“These gentle lovely gatekeepers welcomed her and kick-started what was to be a trip Ginni would never forget. (这些温柔可爱的看门人欢迎了她,并开始了一次Ginni永远不会忘记的旅行)”和倒数第二段Ginni Bazlinton对南极之旅的评价可知,文章主要介绍了Ginni Bazlinton的南极洲之旅让她非常难忘。由此可知,An unforgettable experience. (一次难忘的经历) 能够概括文章主旨。故选B。
1.原句:As Ginni Bazlinton reached Antarctica, she found herself greeted by a group of little Gentoo penguins longing to say hello.
结构解析:
时间状语从句:As Ginni Bazlinton reached Antarctica(当 Ginni 抵达南极洲时)。
主句:she found herself greeted by...(她发现自己被…… 迎接),使用 “find + 宾语 + 过去分词” 结构,表被动。
后置定语:longing to say hello(渴望问好),现在分词短语修饰 penguins。
翻译:当 Ginni Bazlinton 抵达南极洲时,她发现一群渴望问好的巴布亚企鹅迎接了她。
2.原句:And it was in Chile she discovered she could get last-minute cheap deals on ships going to Antarctica from the islands off Tierra del Fuego, the southernmost tip of the South American mainland.
结构解析:
强调句:It was in Chile + that(省略)+ she discovered...(正是在智利,她发现……)。
宾语从句:she could get...deals(她能买到…… 折扣票)。
后置定语:going to Antarctica(前往南极洲)修饰 ships,“the southernmost tip...” 解释 Tierra del Fuego。
翻译:正是在智利,她发现可以在最后一刻买到从南美大陆最南端火地岛附近岛屿前往南极洲的廉价船票。
3.原句:The realization that this is a precious land, to be respected by humans, was one of the biggest things that hit home to Ginni.
结构解析:
同位语从句:that this is a precious land(这是一片宝贵的土地),解释 realization。
后置定语:to be respected by humans(应被人类尊重)修饰 land。
定语从句:that hit home to Ginni(让 Ginni 深刻意识到)修饰 things。
翻译:意识到这是一片应被人类尊重的宝贵土地,是 Ginni 最深切的感悟之一。
翻译:正是多亏了这些电视厨师,而非任何广告活动,英国人才开始远离 “肉和两种蔬菜” 及即食食品,并在烹饪习惯上变得更具冒险精神。
核心词汇 / 短语 中文释义 例句 / 拓展
kick-start [ k k stɑ rt] 启动;开启 The project will kick-start the local economy.
(该项目将启动地方经济。)
long to do sth. 渴望做某事 She longed to visit the Great Wall.(她渴望游览长城。)
fly the nest 离家独立 After college, he flew the nest and moved to New York.(大学后他离家去了纽约。)
take the plunge 冒险尝试;果断行动 He took the plunge and quit his job to travel.
(他毅然辞职去旅行。)
last-minute [ l st m n t] 最后一刻的;紧急的 She bought a last-minute ticket to Paris.
(她买了张去巴黎的最后一刻机票。)
hit home (to sb.) 使某人深刻意识到 The reality of climate change finally hit home.
(气候变化的现实终于让人警醒。)
prehistoric [ pri h st r k] 史前的;古老的 The cave contains prehistoric paintings.
(洞穴里有史前壁画。)
背景知识:
1.南极洲地理与生态:
南极洲是地球上最南端的大陆,98% 面积被冰雪覆盖,平均海拔 2350 米,是世界上最干燥、风力最强的地区。
特有物种包括帝企鹅、巴布亚企鹅、座头鲸、威德尔海豹等,生态系统脆弱,受《南极条约》保护,游客需遵守严格环保规定(如距动物至少 5 米,不留下任何垃圾)。
2.南极旅行概况:
旅行季为每年 11 月至次年 3 月(南极暖季),游客主要从智利蓬塔阿雷纳斯或阿根廷乌斯怀亚乘船出发,航程约 2 天。
常见活动包括徒步冰川、 kayaking(皮划艇)、参观科考站,费用通常在 5000-20000 美元之间,廉价票多为最后一刻的尾单(如文中 “last-minute deals”)。
3.极地探险文化:
南极旅行象征 “极限探索”,吸引退休人士、探险家等群体。Ginni 的经历体现 “银发旅行” 趋势 —— 老年人通过挑战自我实现人生价值,与 Unit 4 “跨越广袤土地” 的探索主题呼应。
阅读微技能(解题技巧)
28. 词句猜测题:通过上下文逻辑推断词义
技巧:
定位划线短语前后句:前句 “retired from dancing and her sons...flew the nest”(退休且儿子离家)表明她有了自由时间;后句 “began to travel the world”(开始周游世界)显示行动变化。
结合情感色彩:“longed to explore further”(渴望进一步探索)暗示 “take the plunge” 是对 “挑战新事物” 的果断行动,排除 B(学位)、C(回忆)、D(承诺)。
关键逻辑:短语含义需与 “开启新旅程” 的语境匹配,A 选项 “Try challenging things” 最贴近。
29. 细节理解题:关键词定位与同义替换
技巧:
题干关键词 “decide on the trip” 对应第三段 “discovered she could get last-minute cheap deals”,其中 “cheap deals” 与 C 选项 “discount fare”(折扣票价)同义。
排除干扰:A(企鹅)是抵达后的见闻,B(风景)是旅行体验,D(朋友邀请)文中未提及,均与 “决定旅行的原因” 无关。
陷阱规避:注意区分 “旅行原因” 与 “旅行体验”,避免因果混淆。
30. 推理判断题:根据文中观点句推断态度
技巧:
定位最后一段核心句 “a precious land, to be respected by humans”,其中 “respected” 与 C 选项 “well preserved”(妥善保护)为同义转换。
排除矛盾选项:A(家园)、B(易接近)、D(全面介绍)均与 “保护珍贵土地” 的主旨不符。
原则:推理题答案需基于文中明确表述,避免过度联想(如 “respected”≠“fully introduced”)。
31. 主旨大意题:抓首尾段与高频词
技巧:
首段 “kick-started what was to be a trip Ginni would never forget” 和尾段 “the biggest things that hit home” 均强调 “旅行的难忘性”。
高频词:“journey”“experience”“amazing”“impression” 反复出现,锁定 B 选项 “An unforgettable experience”。
干扰排除:A(童年梦想)仅为背景,C(环球航行)范围过大,D(遇见动物)是细节而非主旨,均属 “以偏概全”。
关联拓展:
1.地理探索与人文感悟:
文中南极的 “vast land” 与 Unit 4 “横跨广袤土地” 的主题呼应,可对比加拿大、澳大利亚等广袤地域的旅行体验,分析自然景观对人文认知的影响。
2.跨文化旅行叙事:
Ginni 的独自旅行体现 “个体与自然的对话”,可联系 Unit 4 中 “游记写作” 技巧,如通过细节描写(企鹅、座头鲸)传递情感,用 “land to be respected” 升华主题。
3.词汇迁移应用:
将 “hit home”“take the plunge” 等短语融入旅行类写作,如描述探险经历时使用:“The beauty of the vast land hit home, and I decided to take the plunge to explore further.”
综合实战演练
语篇 题型 体裁 词数 内容简介
Passage 1 阅读理解 应用文 408 文章主要介绍了中国几个最美丽的古村落,包括它们的位置、特色以及最佳游览时间,展现了各具特色的自然风光和人文景观。
Passage 2 阅读理解 应用文 307 文章主要介绍了全球四大主题公园及其特色。
Passage 3 阅读理解 说明文 289 文章分享三则旅行相关最新消息:新游轮服务推出、奥胡斯成最幸福城市、浪漫城市排名。
Passage 4 阅读理解 应用文 256 本文主要介绍了美国几个顶级游乐园的特色和亮点,为寻求刺激、享受美食或悠闲娱乐的家庭提供了选择。
Passage 5 七选五 说明文 231 文章主要介绍了如何为旅行做准备。
Passage 6 阅读理解 应用文 235 文章主要介绍了法国热门景点埃菲尔铁塔和卢浮宫的特色及门票价格等信息。
Passage 7 阅读理解 应用文 238 文章介绍了加拿大Garibaldi Lake的位置、活动、徒步路线、露营地点及到达方式等旅游信息。
Passage 8 阅读理解 应用文 258 文章主要介绍了参观大都会美术馆的具体细节。
Passage 1
(24-25高二下·重庆·期中)You might have heard a lot about ancient town and cities in China. Here, we list several of the most beautiful ancient villages in China, where you can experience the local peaceful lifestyle, the ancient architecture, and the graceful landscapes.
Tuvas Village in Kanas, Xinjiang Uygur Autonomous Region
Kanas Tuvas Village is near mysterious Lake Kanas. The small village is located in a valley, and only has about 80 Swiss-style wooden houses. Tuvas is an ancient minority group. They traditionally lived as hunter-gatherers. Kumiss, yogurt, milk tea, and butter are special their snacks.
Transportation: Tuvas Village is about 2.5 kilometers south from Lake Kanas which is about 902 kilometers from Urumqi (by road), and is one of the best places for autumn photography in China.
Jiaju Tibetan Village, Danba, Sichuan Province
Jiaju Tibetan Village is known as the “Tibetan fairyland”. It is made up of about 140 houses, which are all built with crown-shaped roofs, red eaves, and white walls, and look like little castles among the forest. This Tibetan village is a great destination for photographers, especially in spring (from February to April), when it’s decorated with colorful wild flowers, white pear blossoms, and green grassland.
Transportation: The village is about 8 kilometers from Danba Town, Kardze Tibetan Autonomous Prefecture. Kardze is 718 kilometers from Chengdu.
Baoshan Stone City, a Naxi ancient village built on a huge rock
Baoshao Stone City was built on a huge mushroom-shaped rock, around which the local Naxi people have cut rice terraces and planted crops on the hills. October, when the fields around the ancient village are decorated with green wheat and gold rice, is the best month to visit the stone city.
Transportation: Baoshan Stone City is in the canyon of Jinsha River. Though the bus can take you to the village directly, you may choose to get off at the nearest town, and then walk to the village to see the beautiful landscape along the way.
Ancient Hakka Villages with Unique Earthen Buildings
These large round or square buildings are the Hakka (客家) people’s houses: earthen buildings, which are mainly built in flying-saucer-like shapes. These ancient buildings are mainly located in Fujian Province, especially in Nanjing Prefecture and Yong-ding Prefecture. There, you can learn about the construction of earthen buildings, the history of the Hakka, and enjoy the peace brought by the natural scenery.
Transportation: Yongding is about 307 kilometers (a 4-hour drive) from Xiamen.
1.Which month is the best time to visit Jiaju Tibetan Village
A.March. B.Мау. C.September. D.October
2.Which village might a hiker prefer to choose
A.Tuvas Village in Kanas. B.Jiaju Tibetan Village.
C.Baoshan Stone City. D.Ancient Hakka Villages.
3.What do the 4 villages have in common
A.The ethnic minorities. B.The transportation means.
C.The modern architectures. D.The attractive landscapes.
【答案】1.A 2.C 3.D
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了中国几个最美丽的古村落,包括它们的位置、特色以及最佳游览时间,展现了各具特色的自然风光和人文景观。
1.细节理解题。根据Jiaju Tibetan Village, Danba, Sichuan Province部分“Jiaju Tibetan Village is known as the ‘Tibetan fairyland’. This Tibetan village is a great destination for photographers, especially in spring (from February to April), when it’s decorated with colorful wild flowers, white pear blossoms, and green grassland. (甲居藏寨被誉为“藏族仙境”。这个藏寨是摄影师们的绝佳去处,尤其是在春天(2月至4月),那时村庄被五彩斑斓的野花、洁白的梨花和翠绿的草地装点得如诗如画)”并结合选项可知,三月是游览甲居藏寨的最佳时间。故选A项。
2.细节理解题。根据Baoshan Stone City, a Naxi ancient village built on a huge rock部分“Baoshan Stone City is in the canyon of Jinsha River. Though the bus can take you to the village directly, you may choose to get off at the nearest town, and then walk to the village to see the beautiful landscape along the way. (宝山石头城位于金沙江峡谷中。虽然公交车可以直接带你到村里,但你可以选择在最近的小镇下车,然后步行到村里,沿途欣赏美丽的风景)”可知,徒步旅行者可能更喜欢选择宝山石头城,因为可以沿途欣赏风景。故选C项。
3.细节理解题。根据第一段“Here, we list several of the most beautiful ancient villages in China, where you can experience the local peaceful lifestyle, the ancient architecture, and the graceful landscapes. (在这里,我们列出了中国几个最美丽的古村落,在那里你可以体验到当地宁静的生活方式、古老的建筑和优美的风景)”可知,这四个村庄的共同点是它们都有迷人的风景。故选D项。
Passage 2
(24-25高一下·广东深圳·期中)Theme parks are magical places where adults can act like children who have the time of their lives. Here are the top four theme parks across the world.
Ferrari World - Yas Island, Abu Dhabi
Abu Dhabi in the Middle East is home to the world’s largest indoor theme park. The main attraction is the Formula Rossa—officially the fastest roller coaster in the world. The ride goes from 0 to 239 kilometers per hour in less than five seconds. The force is so strong that those brave enough to go on it have to wear safety glasses. Tickets: 40 per adult and half price for children under 1.2 metres tall.
Alton Towers-Stafford shire, England
Alton Towers is the most visited theme park in the UK. The park offers rides such as the popular 800-metre-long roller coaster. Or if you’re interested in experiencing the sense of flying, head for the famous ride Air, where you’ll need to avoid objects and trees as you fly. The park also has many other attractions, including live shows. Tickets: 43 per adult and 21 per children. Children under the age of 3 get in for free.
Disneyland Paris-Paris, France
Disneyland Paris creates a fantasy world that both children and adults can enjoy. Disneyland Park gives children the chance to meet their favourite Disney characters and even explore Sleeping Beauty’s castle. Exciting roller coasters will keep the whole family entertained for hours on end.
Tickets: 34 per adult and 27 per children. Children under the age of 3 get in for free.
Oakwood Theme Park-Pembrokeshire, Wales
If you are eager to experience fast turns and drops, then this is the park for you. Be brave and go on the Megafobia roller coaster, a wooden coaster making you scream.
Tickets: 48 per adult and 22 per children. Children under the age of 3 get in for free.
1.Where can live shows be enjoyed according to the text
A.In Ferrari World. B.In Alton Towers.
C.In Disneyland Paris. D.In Oakwood Theme Park.
2.How much should one adult with his 1. 1-metre-tall son pay in Ferrari World
A. 60. B. 64. C. 70. D. 80.
3.What do all the parks have in common
A.They all have castles. B.They all have roller coasters.
C.They all have indoor activities. D.They all have the famous ride Air.
【答案】1.B 2.A 3.B
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了全球四大主题公园及其特色。
1.细节理解题。 根据Alton Towers-Stafford shire, England部分中的“The park also has many other attractions, including live shows.(公园还有许多其他景点,包括现场表演)”可知,在Alton Towers可以欣赏现场表演。 故选B。
2.细节理解题。 根据Ferrari World - Yas Island, Abu Dhabi部分中的“Tickets: 40 per adult and half price for children under 1.2 metres tall.(票价:成人40英镑,1.2米以下儿童半价)”可知,一个成人和他1.1米高的儿子在Ferrari World需要支付40+20=60英镑。 故选A。
3.细节理解题。 根据Ferrari World-Yas Island, Abu Dhabi部分中的“The main attraction is the Formula Rossa—officially the fastest roller coaster in the world.(主要景点是Formula Rossa——官方认证的世界上最快的过山车)”;Alton Towers-Stafford shire, England部分中的“The park offers rides such as the popular 800-metre-long roller coaster.(公园提供过山车等游乐设施,比如长达800米的热门过山车)”;Disneyland Paris-Paris, France部分中的“Exciting roller coasters will keep the whole family entertained for hours on end.(刺激的过山车可以让全家人连续娱乐数小时)”以及Oakwood Theme Park-Pembrokeshire, Wales部分中的“Be brave and go on the Megafobia roller coaster, a wooden coaster making you scream.(勇敢一点,去坐Megafobia过山车吧,这是一辆能让你尖叫的木质过山车)”可知,所有公园的共同点是都有过山车。 故选B。
Passage 3
(24-25高二下·江苏无锡·期末)The Latest News to Inspire You to See the WorldInspiring Vacations launch Inspiring Cruises (乘船游览).
Cruises by Inspiring Vacations was launched with our passion for travel and extensive experience coming together to create adventures at sea. Cruise holiday planning doesn’t have to be complicated— from the moment you book until you return home, the process is quick and smooth. With our user-friendly platform and overall support, you can relax and eagerly anticipate your next journey on the open seas. As Australia’s most highly awarded tour operator, we love helping travelers explore the world, and you’ll love our specially planned cruise packages! Visit cruises..
The nippiest city in the world announced.
Now is a good time to put Denmark’s second-largest city, Aarhus, on your list. Located on the east coast of the Jutland peninsula, Aarhus was recently named the world’s happiest city according to the London-based Institute for Quality of Life's 2024 Happy City Index. Having four Michelin-starred restaurants, an energetic street food scene, easy access to beautiful nature escapes, and outstanding museums and galleries, Aarhus may not be as well-known as Copenhagen, but it achieved the highest score out of 1,650 cities worldwide, particularly excelling in governance (管理) and the environment.
Paris came second on the list of Romantic Cities.
A recent list by Funjet Vacations and Talker Research revealed that 34 percent of respondents ranked Maui as the most romantic destination, surpassing (超过) Paris by just 1 point. Following Maui and Paris, Rome and Venice also ranked highly in romance stakes, while Cancun rounded out the top 5. While most respondents suggested waiting about a year for a first trip together, many would choose to travel sooner.
1.What can travelers benefit from Inspiring Cruises
A.A complicated but well-planned cruise holiday.
B.A quick and smooth process from booking to return.
C.A chance to design their own travel routes and activities.
D.A useful platform to share travel experiences.
2.What makes Aarhus stand out globally
A.Its Michelin-starred restaurants and street food.
B.Its high-quality governance and environment.
C.Its beautiful nature and excellent museums.
D.Its suitable location and easy accessibility.
3.What is the main purpose of this passage
A.To compare various travel destinations. B.To promote a new cruise service.
C.To share latest news on inspiring travel. D.To analyze romantic city rankings.
【答案】1.B 2.B 3.C
【导语】这是一篇说明文。文章分享三则旅行相关最新消息:新游轮服务推出、奥胡斯成最幸福城市、浪漫城市排名。
1.细节理解题。 根据第一段“Cruise holiday planning doesn’t have to be complicated—from the moment you book until you return home, the process is quick and smooth.(游轮假期规划不必复杂 —— 从预订到回家的整个过程都快速顺畅。)”可知,Inspiring Cruises的优势在于流程的便捷性。故选B项。
2.细节理解题。 根据第二段 “Aarhus may not be as well-known as Copenhagen, but it achieved the highest score out of 1,650 cities worldwide, particularly excelling in governance (管理) and the environment.(奥胡斯可能没有哥本哈根那么出名,但它在全球1650个城市中得分最高,尤其是在治理和环境方面表现出色。)”可知,其全球领先的直接原因是“治理和环境”的高分。故选B项。
3.推理判断题。 通读全文,特别是文章标题“The Latest News to Inspire You to See the World(激发你看世界的最新资讯)”,且三个段落分别围绕游轮服务、幸福城市、浪漫城市排名展开,均属于“旅行相关的最新消息”,所以这篇文章的主要目的是分享有关鼓舞人心的旅行的最新消息。故选C项。
Passage 4
(23-24高一下·四川自贡·期末)Whether you’re seeking jaw-dropping thrill rides, indulging in the best fair food, or leisurely floating down a lazy river, the top amusement parks in the U. S. offer something for the whole family.
Kennywood
At this park, you’ll find exciting roller coasters, family attractions and rides that range from mild to intense. Relaxed options for kids, like paddle boats and a merry-go-round, allow even the shyest travelers to get a burst of adrenaline (肾上腺素). Kennywood also hosts numerous events, from firework parties to parades and food festivals.
Busch Gardens
Busch Gardens offers theme park action and its own water park, plus a full zoo with over 200 animals. Rides include a 335-foot drop tower, a whitewater rafting ride and more. Live shows also take place throughout the park, whether you want to hear stories from “Sesame Street” characters or appreciate some live music.
Holiday World
For some holiday-themed fun in southern Indiana, a visit to Holiday World is a must for economical travelers. Guests get complimentary soft drinks, sunscreen, Wi-Fi and parking at the property. Admission to Holiday World also includes access to the wave pools and waterslides.
Hersheypark
Hersheypark gives chocolate lovers a cause to gather together. Not only does this theme park in Hershey have a group of roller coasters, family rides and water rides, but it is home to Hershey’s Chocolate World, with every possible chocolate concoction (调配物). A ticket to Hersheypark also lets you get a close look at more than 200 animals.
1.Which park is the best choice if you are quite shy
A.Kennywood. B.Busch Gardens.
C.Holiday World. D.Hersheypark.
2.What can people do in both Busch Gardens and Hersheypark
A.Hear various stories. B.Watch more than 200 animals.
C.Appreciate some live music. D.Taste different chocolate concoction.
3.From which is the text probably taken
A.A news report. B.A research paper.
C.A travel brochure. D.A biology textbook.
【答案】1.A 2.B 3.C
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了美国几个顶级游乐园的特色和亮点,为寻求刺激、享受美食或悠闲娱乐的家庭提供了选择。
1.细节理解题。根据Kennywood中“Relaxed options for kids, like paddle boats and a merry-go-round, allow even the shyest travelers to get a burst of adrenaline (肾上腺素). (对于孩子们来说,像划艇和旋转木马这样的轻松选择,即使是最害羞的游客也能感受到肾上腺素的激增。)”可知,Kennywood为害羞的孩子提供了轻松的选择,让他们也能体验到刺激,因此是害羞孩子的最佳选择。故选A项。
2.细节理解题。根据Busch Gardens中“Busch Gardens offers theme park action and its own water park, plus a full zoo with over 200 animals. (Busch Gardens提供主题公园活动、自己的水上公园,还有一个拥有200多种动物的完整动物园。)”以及Hersheypark中“A ticket to Hersheypark also lets you get a close look at more than 200 animals. (买一张Hersheypark公园的门票,还可以让你近距离观赏200多种动物。)”可知,Busch Gardens和Hersheypark的共同点是都有超过200种动物供游客观赏。故选B项。
3.推理判断题。根据第一段“Whether you’re seeking jaw-dropping thrill rides, indulging in the best fair food, or leisurely floating down a lazy river, the top amusement parks in the U. S. offer something for the whole family. (无论你是寻求惊险刺激的游乐设施,享受最好的美食,还是悠闲地沿着悠闲的河流漂流,美国顶级游乐园都能为全家提供乐趣。)”以及下文对各个游乐园的介绍可知,文章主要介绍了美国几个顶级游乐园的特色和亮点,因此这篇文章很可能来自一本旅游手册。故选C项。
Passage 5
(24-25高一下·湖北武汉·期末)Not all great travelers are great planners. If you want to have a memorable journey, it’s important to prepare well and have a flexible mindset. 1 . No one wants to spend their vacation dealing with avoidable issues.
I always keep a travel guidebook and a map close-by when I’m planning a trip. I don’t rely solely on my phone’s navigation (导航). 2 . These days, there are numerous travel apps, but I’m old-fashioned enough to enjoy the feel of a real book and a tangible map. I use “Lonely Planet” guidebooks and detailed regional maps. 3 It should offer in depth information about destinations, local customs, and must-visit attractions. It will also usually include practical tips like transportation options.
In addition, I have a collection of old travel diaries from my previous trips, picked up over the years. Of course, they are personal records, not professional guides. 4 . However, if I need inspiration or want to recall past experiences to plan a new trip, there’s nothing better.
For centuries, travel blogs have been a source of inspiration for adventurers. “Traveling is not just about moving from one place to another; it’s about the experiences and growth,” wrote a famous traveler, emphasizing the soul of travel. 5 . A few hours spent going through a travel guidebook or an old travel diary can be an inspiring experience.
A.I don’t often refer to these diaries in the initial planning stage.
B.It doesn’t consider the real-time changes like traffic jams or sudden closures.
C.But I still don’t want to give up my traditional way of trip-planning.
D.But reading a travel-related book can be a source of excitement and expectation.
E.Of course, a travel guidebook is not only for finding places to visit.
F.That means thorough research, correct bookings, and no major oversights.
G.Travel guidebooks don’t always provide the most up-to-date information.
【答案】1.F 2.B 3.E 4.A 5.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何为旅行做准备。
1.根据上文“Not all great travelers are great planners. If you want to have a memorable journey, it’s important to prepare well and have a flexible mindset. (并非所有伟大的旅行者都是伟大的规划者。如果你想有一个难忘的旅程,重要的是要做好准备,有一个灵活的心态)”可知,上文告诉我们为旅行做准备是很重要的,F项意为“这意味着要进行彻底的研究,正确的预订,没有重大的疏忽”,选项能够承接上文,告诉我们为旅行做准备意味着什么。故选F。
2.根据上文“I always keep a travel guidebook and a map close-by when I’m planning a trip. I don’t rely solely on my phone’s navigation (导航). (当我计划旅行时,我总是随身携带一本旅游指南和一张地图。我并不完全依赖手机的导航功能)”可知,旅行时,我总是随身携带一本旅游指南和一张地图,不完全依赖手机的导航功能,B项意为“它没有考虑交通堵塞或突然关闭等实时变化”,选项能够承接上文,说明不完全依赖手机导航功能的原因。故选B。
3.根据上文“I use “Lonely Planet” guidebooks and detailed regional maps. (我使用“Lonely Planet”指南和详细的区域地图)”可知,旅行时,我会使用旅游指南,E项意为“当然,旅游指南不仅仅是用来找地方参观的”,选项能够承接上文,说明了旅游指南的一个用途,且能引起下文,下文介绍了另一个用途,它应该提供有关目的地、当地风俗和必游景点的深入信息。故选E。
4.根据上文“In addition, I have a collection of old travel diaries from my previous trips, picked up over the years. Of course, they are personal records, not professional guides. (此外,我还收集了多年来我以前旅行的旧旅行日记。当然,它们是个人记录,而不是专业指南)”可知,我会记录旅行日记,A项意为“在最初的计划阶段,我不经常参考这些日记”,选项能够承接上文,虽然我我会记录旅行日记,但当我最初制定计划的阶段,我不经常参考这些日记。故选A。
5.根据下文“A few hours spent going through a travel guidebook or an old travel diary can be an inspiring experience. (花几个小时翻阅旅游指南或旧旅行日记可能是一次鼓舞人心的经历)”可知,下文介绍了阅读旅游指南或旅行日记的好处,D项意为“但阅读一本与旅行相关的书可能会让人兴奋和期待”,选项能够引起下文,阅读一本与旅行相关的书可能会让人兴奋和期待,可能是一次鼓舞人心的经历。故选D。
Passage 6
(24-25高一下·江苏常州·期末)After the Olympics, are you attracted to France If you want to travel to France, here are some good choices for you!
Eiffel Tower
Come and discover the Eiffel Tower in a journey to the clouds like none other in the world. You’ll be swept away by emotions and adrenaline whether day or night! The Eiffel Tower welcomes visitors every day. At nightfall, it lights up and sparkles every hour until closing time arrives. Visitors can either buy tickets in advance, from our official online ticket office, or on site the day of their visit, at the ticket office below the Eiffel Tower.
Ticket price:
Elevator tickets:
Adults:19.8 euros
Teenagers (aged 12-24): 8.4 euros
Children (aged 4-11): 4.2 euros
Free tickets: Children under 4 years old
The Louvre
The Louvre is one of the oldest, largest, and most famous museums in the world. The artworks collected in the museum not only reflect the Louvre itself and the French history it represents, but are also famous for their high cultural and historical value, as well as the works of many artists. These collections cover various forms such as sculpture, furniture, decorative art, painting, etc.
Each work makes unique contributions to human culture and art.
Ticket price:
The price of ordinary tickets is 22 euros. Tourists under the age of 18, European Union residents aged 25 or below, people with disabilities, teachers, journalists are free of charge.
1.Which of the following statements about the Louvre is true
A.It houses the largest collection of artworks.
B.Admission is free for British tourists under 25.
C.Its artworks reflect French culture and history.
D.It is a museum of the longest history in the world.
2.If John and his family (wife and two children, one 8 years old and one 3 years old) want to buy elevator tickets to visit the Eiffel Tower, how much will they pay
A.48 euros. B.43.8 euros. C.39.6 euros. D.32.6 euros.
3.Where can you find this article
A.A history textbook. B.A cultural magazine.
C.A travel diary. D.A travel guidebook.
【答案】1.C 2.B 3.D
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了法国热门景点埃菲尔铁塔和卢浮宫的特色及门票价格等信息。
1.细节理解题。根据The Louvre部分“The artworks collected in the museum not only reflect the Louvre itself and the French history it represents, but are also famous for their high cultural and historical value, as well as the works of many artists.(博物馆里收藏的艺术品不仅反映了卢浮宫本身及其所代表的法国历史,而且以其高度的文化和历史价值以及许多艺术家的作品而闻名)”可知,卢浮宫的艺术品反映了法国文化和历史。故选C项。
2.细节理解题。根据Ticket price部分“Elevator tickets: Adults:19.8 euros;Teenagers (aged 12-24): 8.4 euros;Children (aged 4-11): 4.2 euros;Free tickets: Children under 4 years old (电梯票:成人:19.8欧元;青少年(12-24岁):8.4欧元;儿童(4-11岁):4.2欧元;免票:4岁以下儿童)”可知,约翰和妻子(成人)需买成人票,一个8岁孩子需买儿童票,一个3岁孩子免票,所以他们一共需要支付19.8×2+4.2=43.8欧元。故选B项。
3.推理判断题。根据第一段“If you want to travel to France, here are some good choices for you!(如果你想去法国旅游,这里有一些不错的选择!)”以及后文介绍了埃菲尔铁塔和卢浮宫的相关信息,包括景点介绍、票价等,可推知,本文可能出自一本旅游指南。故选D项。
Passage 7
(24-25高一下·广西柳州·期末)Garibaldi Lake: The Complete Guide
Garibaldi Lake, a famous hiking place in southern British Columbia, lies near Vancouver, Squamish, and Whistler. Part of Garibaldi Provincial Park, it is 4,869 feet above sea level and has a beautiful light blue-green color.
Things to Do
The lake offers various activities. Hiking is popular for hikers. Fishing requires a license, and swimming is a choice, but remember the water is cold and there are no lifeguards.
Best Hikes & Trails
The Garibaldi Lake Hike is an 11-mile, round trip. It takes 2.5 to 3.5 hours each way and is the shortest route to the base of the lake. This hike is able to be reached from July to October when the snow has turned into water. There are also more challenging trails like Black Tusk and Panorama Ridge for experienced hikers in summer.
Where to Camp & Getting There & Tips
There are three campgrounds around the lake. Bring your own cooking equipment and take away your rubbish. You can drive a car from Vancouver on the Sea to Sky Highway, and when you’re around 23 miles north of Squamish, take the Rubble Creek exit to Garibaldi Lake Road on your right, and then follow the road for 1.6 miles to reach the parking lot. Remember, the weather there is changeable, parking lot fills up fast, and prepare for snow in winter. Also, bring your own toilet paper for backcountry hikes.
1.What can people do at Garibaldi Lake
A.Go fishing with a license. B.Watch protected wildlife.
C.Skate on the lake in winter. D.Swim with lifeguards’ help.
2.When can visitors go hiking in Garibaldi Lake
A.In February. B.In June. C.In August. D.In December.
3.How can people reach the lake
A.By train. B.By car. C.By boat. D.By air.
【答案】1.A 2.C 3.B
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了加拿大Garibaldi Lake的位置、活动、徒步路线、露营地点及到达方式等旅游信息。
1.细节理解题。根据Things to Do部分中的“Fishing requires a license, and swimming is a choice, but remember the water is cold and there are no lifeguards.( 钓鱼需要许可证,游泳是一种选择,但要记住,水很冷,而且没有救生员。)”可知,钓鱼需要许可证。故选A。
2.细节理解题。根据Best Hikes & Trails部分中的“This hike is able to be reached from July to October when the snow has turned into water. (这个徒步旅行可以在7月到10月之间到达,那时雪已经变成了水。)”可知,游客可以在8月去Garibaldi Lake徒步旅行。故选C。
3.细节理解题。根据Where to Camp & Getting There & Tips部分中的“You can drive a car from Vancouver on the Sea to Sky Highway, and when you’re around 23 miles north of Squamish, take the Rubble Creek exit to Garibaldi Lake Road on your right, and then follow the road for 1.6 miles to reach the parking lot. (你可以开车从温哥华出发,沿海天高速公路行驶,在斯阔米什以北约23英里处,从粗石溪出口走到右手边的加里波第湖路,然后沿着这条路行驶1.6英里到达停车场。)”可知,可以开车到达这个湖。故选B。
Passage 8
(24-25高二下·浙江台州·期末)Metropolitan Art Gallery Visitor Guide
Discover world-class art collections at the Metropolitan Art Gallery, where over 5,000 artworks spanning ancient to contemporary periods await your visit. Designed for art enthusiasts and casual visitors alike, our gallery offers an enriching cultural experience through carefully organized exhibitions and engaging programs.
Opening Hours
The gallery welcomes visitors Wednesday through Monday from 10:00 AM to 6:00 PM, with extended hours until 8:00 PM on Fridays. Please note we're closed on Tuesdays, and last admission is 45 minutes before closing time.
Admission Prices
Ticket Type Price
Adult 15
Senior(65+) 12
Student (with ID) 10
Child (under 12) Free
Family (2+2) 35
Daily Programs
Begin your journey with our daily Guided Highlights Tour at 11:00 AM or 2:00 PM, perfect for first-time visitors. Families will enjoy our weekend Children's Art Workshops at10:30 AM, while art lovers can attend our Friday evening Artist Talks at 6:30 PM.
Visitor Facilities
We've designed your visit for comfort and convenience, offering free cloakroom service, wheelchair accessible routes, and audio guides in five languages ( 3 rental). Relax at our gallery café serving light meals, and stay connected with free Wi-Fi throughout.
Plan Your Visit
For the best experience, we recommend allowing at least two hours for your visit and purchasing tickets online to avoid queues. Don't forget your camera (flash photography prohibited), and please note our size restrictions for bags (maximum 40x40x20cm).
Location & Transport
Located at 15 Culture Street, just a 5-minute walk from Central Station, the gallery offers bike racks and limited nearby parking for your convenience.
1.How much should a family of two adults and one child (aged 10) pay for admission
A. 25. B. 30. C. 35. D. 40.
2.What can visitors do in Metropolitan Art Gallery
A.Attend Artist talks on Monday. B.Appreciate ancient art works on Friday.
C.Enjoy Guided Highlights Tours on Tuesday. D.Join Children's Art Workshops on Wednesday.
3.What are visitors advised to do before coming
A.Bring light meals. B.Rent an audio guide.
C.Buy tickets online. D.Reserve parking spaces.
【答案】1.B 2.B 3.C
【导语】这是一篇应用文。主要介绍了参观大都会美术馆的具体细节。
1.细节理解题。根据表格内容可知,Adult(成人)票价是15英镑,Child (under 12)(12岁以下儿童)是Free(免费的)。故一个由两名成人和一名10岁儿童组成的家庭只需支付两个成人票,即30英镑。故选B。
2.细节理解题。根据第一段“Discover world-class art collections at the Metropolitan Art Gallery, where over 5,000 artworks spanning ancient to contemporary periods await your visit.(在大都会美术馆探索世界级的艺术藏品吧,那里有超过5000件跨越古代至当代的艺术品静待您的参观。)”及 Opening Hours部分“ The gallery welcomes visitors Wednesday through Monday from 10:00 AM to 6:00 PM, with extended hours until 8:00 PM on Fridays.(该美术馆每周三至周一对游客开放,开放时间为上午10点至下午6点,周五延长至晚上8点。)”可知,在该美术馆,周五可欣赏古代艺术作品。故选B。
3.细节理解题。根据Plan Your Visit部分“ For the best experience, we recommend allowing at least two hours for your visit and purchasing tickets online to avoid queues.(为获得最佳参观体验,我们建议您至少预留两小时,并提前在线购票以避免排队。)”可知,文章建议游客参观之前提前在线购票。故选C。