/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年八年级英语上册期末复习考点培优外研版(2024)
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
What do you think of the rules Sometimes we may think some rules in our lives are awful. These rules just seem (似乎) to stop us from having fun. But in fact, those rules are very important and they help us a lot.
At school, there are rules to help us study well and stay safe. We have to arrive at school on time. This helps us start our study well. In class, we need to raise our hands before speaking. This shows respect for our teachers and classmates, and also gives everyone a chance to share their ideas. We shouldn’t run in the classrooms or hallways because it could be dangerous.
In our family, there are rules too. We should do our homework before watching TV. This helps us be responsible (有责任心的) for our study. We also need to help our parents do some housework like washing our clothes or tidying up our rooms. It makes us feel like we are an important part of our family and teaches us about cooperation (合作) and the meaning of hard work.
Rules are really important. They keep us safe, healthy and happy, and they also help us become better people. Following the rules can make our lives more wonderful. Let’s always remember to follow the rules and make our lives more wonderful!
1.How does the writer start the passage
A.By telling a story. B.By asking a question.
C.By giving an example. D.By showing an idea.
2.How many school rules does the passage talk about
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five
3.What does the underlined word “It” in Paragraph 3 refer to
A.Helping do housework. B.Watching TV.
C.Running in the classroom. D.Doing our homework.
4.Why may we think some rules are awful
A.Because they seem to stop us from having fun.
B.Because they can help us a lot to be better.
C.Because they make us have to be in order.
D.Because they can make us be dangerous.
5.What’s the best title for the passage
A.My School Life B.My Family Rules
C.Rules Help People a Lot D.How to Make Rules
In recent years, smartwatches have become very popular. Many people wear them every day, not only to check the time but also to help with health, work, and communication. A smartwatch is like a small computer on your wrist (腕). It can do many things that a normal watch cannot.
One of the main reasons people like smartwatches is that they can monitor their health. For example, a smartwatch can count how many steps you take each day, measure your heart rate (率), and remind you to stand up if you sit for too long. Some smartwatches can even check your sleep habits and tell you how well you sleep at night. This can help people make better choices about their health and fitness.
Smartwatches are also useful for communication. Many of them can connect to your phone, so you can read messages, answer calls, and receive messages without taking your phone out of your bag. This is very convenient when you are busy or when your hands are full.
In addition, smartwatches are helpful for work and daily life. You can use them to set alarms, check the weather, and use maps for directions. Some smartwatches also have apps for music, shopping, or paying for things without using cash. They make life faster and easier.
However, smartwatches are not perfect. The battery (电池) usually needs charging every one or two days, and the small screen can be hard to use for long periods. Also, good smartwatches can be expensive.
In my opinion, smartwatches are a great invention (发明). They help people stay healthy, save time, and make life more convenient. If the price goes down and the battery life improves, I think even more people will choose to wear them.
6.What does the underlined word “monitor” in Paragraph 2 mean
A.Check and record. B.Keep and enjoy.
C.Follow and improve. D.Set and correct.
7.What can a smartwatch do
A.Treat illness. B.Shop for free.
C.Draw maps. D.Improve communication.
8.What is one problem with smartwatches
A.Their prices are too low. B.The battery runs out fast.
C.They are too heavy to wear. D.The screen is unclear to see.
9.What is the text mainly about
A.How smartwatches are made. B.How to use smartwatches safely.
C.Why smartwatches are popular. D.Why smartwatches should improve.
10.What is the structure (结构) of the passage
A. B.
C. D.
When we talk about communication, we often think of talking with others. But do you know that we also talk with ourselves from time to time For example, your mum asks you what you would like for breakfast. Many foods come to your mind: sandwiches, bread, milk… You think that it would be great to have sandwiches. You are talking with yourself until you tell your mum what you want to eat.
We call this kind of communication “intrapersonal (内心的) communication”. This can be talking to ourselves, reading, writing, thinking, understanding and remembering something.
Intrapersonal communication plays a big part in our lives. Good intrapersonal communication allows you to understand yourself better. When you’re comfortable with who you are, and you know what you want, you can better get on with yourself. Also, intrapersonal communication helps you keep an eye on your thoughts (想法) and feelings. When you find that your mind is full of bad thoughts and sad feelings, you will try to cheer up and get rid of them.
What’s more, intrapersonal communication helps you to talk with others. Understanding your thoughts and feelings better lets you put yourself in others’ shoes when you talk to or listen to them. Then, you can better understand and get on with them.
11.How does the writer explain (解释) intrapersonal communication in Paragraph 1
A.By showing numbers. B.By giving an example.
C.By offering some facts. D.By answering a question.
12.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.The ways of intrapersonal communication. B.The rules of intrapersonal communication.
C.The problems of intrapersonal communication. D.The benefits of intrapersonal communication.
13.Which of the following statements (表述) is TRUE according to the passage
A.Communication is all about talking with others.
B.Intrapersonal communication will help you understand yourself better.
C.When you have sad feelings, you can’t get rid of it through communication.
D.Putting yourself in others’ shoes allows you to understand your feelings better.
14.What’s the structure of the text (Paragraph 1=①…)
A. B. C. D.
15.What is the purpose (目的) of the text
A.To show us how to talk with others.
B.To advise us to talk with others more often.
C.To show the importance of getting on with others.
D.To introduce intrapersonal communication and its benefits.
When Ding Chen was a fifth-grader, he wanted to invent something for his grandparents. Because his grandparents lived in old buildings without elevators (电梯), they had to climb stairs (楼梯) every day. It became even harder after his grandfather fell ill. “How to make them climb stairs more easily ” he thought.
Three years later, 13-year-old Ding solved this problem. He invented a booster (助力器) to help the old people walk up stairs. The booster has a motor (电动机) inside. People just need to set it on the stair railing (扶手) and hold it. Then it will pull people upward.
Ding’s teacher Zhang Gang helped him make his early idea real. They worked together for about half a year to design the booster. The most difficult part was to find the motor. “The motor must work well and produce enough power.” Ding said. “Also, when it doesn’t work, it can keep still (静止的). So the whole booster won’t fall and hurt people.” After testing many motors, they found the best one.
In the future, Ding wants to improve his invention and apply for a patent (专利). If possible, he wants to find companies to produce it. “I hope all the people in need can benefit from (受益于) it,” he said.
16.What is the main idea of the passage
A.Ding Chen’s teacher helped him find the best motor for the booster.
B.Ding Chen invented a booster for his grandparents and worked on improving it.
C.Ding Chen wanted to apply for a patent for his new invention.
D.The booster can help old people climb stairs without any difficulty.
17.Why did Ding Chen want to invent something for his grandparents
A.His grandparents lived in a building without elevators and his grandfather was ill.
B.He thought climbing stairs was a good exercise for his grandparents.
C.His grandparents asked him to try new things for climbing stairs.
D.He wanted to win an award with his invention.
18.How do people use Ding Chen’s booster
A.They fix it on the stairs and step on it.
B.They carry it in their bags and take it out when needed.
C.They put it on the stair railing and hold it.
D.They wear it on their hands and push it when they’re climbing stairs.
19.What can we infer from Ding Chen’s words about the motor
A.He didn’t know how the motor worked. B.He thought the motor was easy to find.
C.He wanted the motor to be cheap and light. D.He cared a lot about the safety of the booster.
20.What does Ding Chen want to do for his invention in the future
A.He wants to stop improving it and sell it right now.
B.He wants to improve it, apply for a patent and find companies to produce it.
C.He wants to give all his boosters to his grandparents for free.
D.He wants to ask his teacher to design a new motor for it.
“Sports is not only about winning. It is about trying your best until the end.” This is what the young boxer Zhang Jian always believes.
Zhang began to learn boxing when he was 12. At first, he often fell down in training. Many people thought he was too thin for boxing. Sometimes he felt afraid and wanted to stop. But Zhang was very strong inside. He did not give up. He worked harder than others. When his friends went home, he stayed in the gym. He ran more, hit the bag again and again, and practiced his moves every day. His coach said, “Zhang has a strong dream in his heart. He never stops trying.”
In 2020, something bad happened. Zhang broke his left hand in a match. The doctor said he might not be able to box again. Zhang was sad but he didn’t lose hope. He did special exercises every day to make his hand better. It was painful, but he never stopped. After some time, his hand became strong again.
In 2023, Zhang joined a big boxing game. In one important match, he was losing by 5 points. There was little time left. But Zhang didn’t think about losing. He tried his best and hit very fast. In the end, he won! After the match, he said, “I just thought: one more try, one more chance.”
Zhang’s story tells us: if you work hard and never stop trying, you can make your dream come true. He is not just a boxer—he shows us how to be strong. As he says, “Keep trying, and you will make your own success story.”
21.When did Zhang Jian start learning boxing
A.When he was 5.B.At the age of 12. C.In the year 2020. D.After he broke his hand.
22.What is the correct order of the following events
a. Zhang broke his left hand. b. Zhang won an important match in 2023.
c. Zhang started boxing. d. The doctor said he might not box again.
A.c-d-b-a B.c-a-d-b C.b-c-a-d D.d-b-c-a
23.What can we learn from the passage
A.Zhang Jian’s father asked him to stop boxing because he was too thin.
B.The doctor was sure that Zhang Jian could box again after the injury (受伤).
C.Zhang Jian was winning all the time during the big match in 2023.
D.Zhang Jian did special exercises to make his injured hand strong again.
24.From the story, we can infer that Zhang Jian is a person with ________.
A.a lot of money B.many dreams C.good luck D.a strong mind
※Dear TechServe,
I bought the Personal Robot Model X7 last month, but I’ve run into some big problems with it. First, when it comes to housework—like cleaning the room or washing dishes—it sometimes refuses to do the tasks. It always says it’s busy or tired, even when it’s just been sitting there.
Second, the robot “has a mind of its own”. Last week, I told it to turn off the TV at 9 PM, but it didn’t do that. Instead, it played music loudly until 11 PM. I’ve tried setting (设置) it back again, but nothing changes.
I spent a lot of money on this robot, and it’s not working as promised. I hope you can either fix the issues or give me a refund. Please reply soon.
Best,
Ava Thompson
※Dear Ava Thompson,
Thank you for sharing your problems with the Model X7. We’re sorry to hear you’re having a bad experience.
First, about the housework issue; the X7 has a “task priority (优先权)” setting. Sometimes it thinks other small tasks, like updating (更新) its system, are more important, so it pauses (暂停) the housework. You can check the setting in its app and turn off auto-updates during your usual housework time.
For the “mind of its own” problem—this usually happens when the robot mishears your commands (命令). Try speaking more clearly, and make sure there’s no loud noise around when you give instructions.
We don’t think a refund is needed yet. If the steps above don’t work, please let us know, and we’ll send an engineer to check the robot.
Best,
TechServe
25.Why does Ava write to TechServe
A.To say thank you for the robot. B.To learn how to use the robot better.
C.To tell her problems and ask for help. D.To buy another robot.
26.What does “has a mind of its own” mean in Ava’s letter
A.has its own ideas B.has its own memory
C.has its own birthmark D.has its own plan
27.What does TechServe tell Ava to do first
A.Return the robot for money. B.Wait for a new robot.
C.Change some settings. D.Clean the robot every day.
28.What will TechServe do if Ava’s problems continue
A.Send someone to check the robot. B.Give her money back.
C.Teach her how to fix it. D.Do nothing.
Is the Internet good or bad It’s always a hot topic in our daily life. Different people may have different answers. Since the Internet came into being, it has brought us pleasure and tears.
Today, let’s take a look at some things that are disappearing as the Internet grows up.
When modern people need to record some important things quickly, they don’t find a pen and a piece of paper to write, but to open their mobile phone or computer to record. As a result, it’s common for many people to “pick up the pen but forget words”. Perhaps, in a few years, will pen and paper disappear
As people more and more lose themselves in the online world, the real-looking photos disappear and they can only watch the beautiful pictures on the Internet. If one day you send a real photo in your circle of friends, others will even think if it is a photo to make fun of.
Now everyone can get digital (数字的) maps in a few seconds by using computers or mobile phones. They are easy and fast for users. Do you remember the last time to look at a paper map
After a busy day for the whole family, people used to watch TV together, share information and express feelings. Nowadays, at home, a person with a mobile phone is the whole world.
29.How do people record anything important now
A.By writing it on paper.
B.By remembering it in mind.
C.By using the mobile phones or computers.
30.Which of the following best describes (描述) most photos online now
A.Funny and true. B.Beautiful but not real. C.Ugly but true.
31.What did people use to do after a busy day for the whole family
A.Share information and express feelings.
B.Play computer games.
C.Lose themselves in the online world.
32.What’s the structure(结构) of the text
A.①/②/③④⑤⑥
B.①/②③④⑤/⑥
C.①②/③④⑤/⑥
33.After reading the text, what can you infer (推断)
A.The paper maps aren’t useful since they appear.
B.People don’t need to learn how to write the words now.
C.People prefer playing with the mobile phone instead of talking with families.
In Tianjin, China, a group of people are waiting at the bus stop. Soon, a bus comes. It isn’t the bus that we usually see on the street. It looks like a panda with black ears and black eyes. After getting on the bus, people only need to buy their tickets by scanning (扫描) their hands! About one minute later, the bus begins its self-driving mode (模式). It will stop automatically (自动地) when it meets traffic lights. That is to say, it can drive and stop by itself. But there is still a driver on the bus. He will do something if the bus is in danger.
There are also some robots on the bus. People can talk to them and ask them for help. If there is a bad person on the bus, the robots will call the police. “It’s convenient,” says a woman taking the bus. “And children love the bus because there are many pictures of cats on it.” Deep Blue makes this kind of buses. They’re working in ten cities all over China. More cities in China will have this kind of buses this year. I think soon you can take the bus in your city.
Now smart buses are no longer buses in the past. Would you like to take a ride on the smart bus
34.What does the bus look like
A.A cat. B.A robot. C.A panda.
35.Why is there still a driver on the bus
A.Because he can do something if the bus is in danger.
B.Because he sells the ticket on the bus.
C.Because he needs to help the children on the bus.
36.What can the robots do on the bus
① Call the police. ② Talk to people. ③ Play with children.
A.①② B.①③ C.②③
37.What can we know from the passage
A.The ticket of the smart bus is pretty expensive.
B.It’s a smart bus with black ears and black eyes.
C.People don't need to pay for tickets on the bus.
38.Which is the best title of the passage
A.Buses in the future B.A new kind of bus C.The history of Deep Blue
阅读短文,从方框内所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余的选项。
From January 30 to February 3, Beijing’s first AI temple fair (庙会) was held in Haidian District. It showed how AI could be part of traditional celebrations.
At the temple fair, people experienced special activities. 39 And some enjoyed food provided by a robot.
At the main venue (会场) of the temple fair, crowds of people watched a robot band perform “Dance of the Golden Snakes”. 40 They gave a wonderful performance together.
At another area of the fair, a robot wrote the Chinese character Fu on a piece of red square paper. People also enjoyed a number of other robot shows.
41 The children watched robots play football and competed with a robot in doing push-ups. They even played chess with another robot.
The temple fair gave people the chance to experience the latest AI technological achievements. 42
A.Foreigners like the temple fair very much.
B.Many children were interested in the event, too.
C.Some of them bought drinks from a robot shopping helper.
D.It also encouraged young people to learn more about technology.
E.To everyone’s surprise, the band worked with two human musicians.
The size and shape of your ears show your character more than any other part of the face. Other parts of the face change shapes as we get older, but ears do not change their shapes. They only change in size.
Reading people’s character from their ears is a very old idea. In the past, people thought that a person’s ears with color were dangerous. They also thought that the shape of the ears showed whether a person was musical or not. Today, too many people believe that both the size and shape of the ears help you know if a person is musical.
Ears are all different, and each different thing has a meaning. Next time you look at a person, see if his or her ears are large, medium-size, or small. Look at the lobes. Are they next to the face Ears that are always red mean that a person may get angry easily. Ears that are always cold and nearly white color mean that a person has a nervous (神经质) character.
根据短文内容选择最佳答案。
43.The underlined word “lobes” in the passage means “________” in Chinese.
A.耳洞 B.耳鸣 C.耳垂
44.Reading people’s character from their ears is ________.
A.only for music B.an old idea C.very new
45.When one’s ears are red, it means ________.
A.he is a kind man B.he is very happy C.he may get angry easily
46.Which of the following is TRUE
A.Ears can change their shapes as we get older.
B.If you want to read someone’s character from their ears, the right way is to look at the size, color and shape.
C.Today, too many people believe that only the shape of the ears showed whether a person was musical or not.
47.The best title (标题) for this passage should be ________.
A.Looking at a person in the right way.
B.Ears and colors.
C.Ears and characters
①Thousands of years ago, Chinese texts were on animal bones or bamboos before people wrote them on paper. Now, these old texts have a new “home” in modern times.
②This year, a team from Nanjing Agricultural University (农业大学) made a large language model (LLM) called Xunzi. Wang Dongbo, the team leader, said they named it Xunzi, because Xunzi was a great thinker who clearly explained how to use a language.
③To make Xunzi, Wang and his partners did much work first. After 2013, their team spent much time changing some ancient books like Siku Quanshu into digital form (数码形式). Wang said, “We studied thousands of ancient Chinese texts. This work is very important for the LLM.”
④Testing the model also took much time. They had to check if it worked well and met users’ needs. Wang said, “Success is never easy. We tried many times before we got successful in the end.”
⑤ ▲ Now, Xunzi can translate (翻译) and understand some ancient Chinese texts. It can also help people understand information like names or places from ancient Chinese texts.
⑥For example, if you put pinyin “shangu” into the model, you’ll find its translation as “valley” (山谷) in modern Chinese. You’ll also see it can be a person’s courtesy name (字) in some old texts. It even gives short introductions (介绍) about the person. Wang said, “The model helps us find more information that we didn’t see in the past.”
⑦Not long ago, Wang’s team put Xunzi online. People around the world can use it for free. It shows that more and more people are using it. Wang said, “Many people told me that they would never get close to ancient Chinese texts without Xunzi.”
48.Which sentence can be put in the ▲
A.But their hard work on Xunzi the LLM brings good results.
B.The reason why they made Xunzi the LLM is very clear.
C.So we believe more and more people want to use Xunzi the LLM.
D.There’s a long way to go before Xunzi the LLM gets more popular.
49.If we put pinyin “taibai” into Xunzi the LLM, we may NOT get ________.
A.its translation as “too white” in modern Chinese
B.the introduction of a famous writer in China
C.the information about a person’s courtesy name
D.different ideas of “too white” in different languages
50.What can we infer (推断) from the passage
A.Siku Quanshu is a modern book that people like to use in universities.
B.Wang’s team tried many times before they could get successful.
C.Xunzi the LLM can translate and understand some ancient English texts.
D.Xunzi the LLM interests more people to learn about ancient Chinese texts.
51.Which of the following shows the structure of the passage (①=Paragraph 1 ②=Paragraph 2...)
A.B.C.D.
52.What is the purpose (目的) of the passage
A.To tell readers how to read and write ancient Chinese texts.
B.To introduce how Xunzi the LLM was made and how useful it is.
C.To explain why Xunzi the LLM became the most popular model.
D.To describe Wang’s team and Siku Quanshu’s digital form.
Electric cars may seem like recent inventions, but actually, they have been around for years.
In the early 1900s, there were more electric cars on the road than there were gas-powered (汽油驱动的) ones. At that time, gas was expensive compared with other energies (能源). Once gas prices dropped and new technologies were developed, electric cars were out of date.
During the 20th century, gas-powered cars got bigger, heavier and faster. They needed more fuel (燃料), which led to more air pollution. For years, car makers didn’t worry about pollution. But as oil became less and less available, customers asked the car makers to produce more useful and less polluting cars.
One way was a “hybrid” car, one that ran partly on gas and partly on electricity. Hybrid cars became popular in the 2000s when gas prices rose faster and car makers made the fuel cars more affordable.
An all-electric car uses no gas. The problem, though, is that car batteries (电池) need to be recharged. That makes electric cars not so useful for long journeys. The government and car makers are working together to develop safe, inexpensive, and useful electric cars. When people have these cars in the future, gas stations may be a thing of the past.
53.In the early 1900s, there were more ________ on the road than gas-powered ones.
A.electric cars B.hybrid cars C.polluting cars D.fuel cars
54.When did gas-powered cars get bigger, heavier and faster
A.In the 1800s. B.In the early 1900s. C.During the 20th century. D.In the 2000s.
55.Hybrid cars became popular in the 2000s because ________.
A.gas prices rose faster and they were more affordable
B.car makers didn’t worry about pollution
C.oil became more and more
D.new technologies were developed
阅读短文及文后选项,选出可以填入空白处的最佳选项,把答案写在答题卷相应的空格中。
Have you ever dreamed of flying in a hot air balloon Hot air balloons are not only beautiful but also amazing flying machines. 56 Let’s discover the secrets of how they work!
A hot air balloon has three main parts: the balloon (called the envelope), the basket, and the burner. The envelope is made of strong, light material. 57 The basket carries the pilot and passengers, while the burner sits above the basket.
So how does a hot air balloon fly It’s all about hot air! When the pilot turns on the burner, it heats the air inside the envelope. 58 That’s why the balloon begins to rise up into the sky.
59 When the pilot wants to go higher, they make the air inside hotter. When they want to come down, they let some hot air out through an opening at the top. The balloon then becomes cooler and heavier, so it goes down slowly.
Flying in a hot air balloon is a peaceful experience. Unlike airplanes, hot air balloons move silently with the wind. 60 That’s why many people choose to fly in hot air balloons during sunrise or sunset to enjoy the most beautiful views.
A.It can be as tall as a five-story building!
B.Pilots can control the balloon by changing the air temperature.
C.They were invented over 200 years ago in France.
D.You can see amazing views of cities, mountains, and rivers from high above.
E.Hot air is lighter than cold air, so it floats upward.
Have you ever wondered how machines can recognize your face or understand your voice Scientists are learning from the human brain. This field is called neuromorphic computing(神经形态计算). Let’s see how copying the brain helps create smarter machines.
The human brain has billions of neurons (神经元) that send messages to each other very quickly. When we learn something new, the connections between neurons become stronger. Traditional computers work differently, processing information step by step, which can be slow.
Neuromorphic chips work like brains. They have artificial neurons that send signals to each other, just like real neurons. When a chip learns to recognize faces, it strengthens certain connections, similar to how our brains learn. This makes them very good at recognizing patterns and making quick decisions.
Scientists have created a special camera based on how our eyes work. Our eyes don’t record everything like a video camera. Instead, they only pay attention to changes. The neuromorphic camera works the same way, only recording when something changes. This saves energy and makes it very fast, perfect for self-driving cars.
Some robots now have neuromorphic chips that help them move naturally. Scientists studied how our brains control movement and used this to design better robot brains. These robots can walk on different surfaces and keep their balance when pushed.
The most exciting thing is energy efficiency. The human brain uses only about 20 watts of power——less than a light bulb! Traditional supercomputers need millions of watts to do similar tasks. By copying the brain’s design, scientists hope to create powerful computers that use very little energy.
61.Which invention in the following pictures comes from the idea of how neurons work
A. B. C. D.
62.What does the underlined word “strengthens” in paragraph 3 mean
A.Makes weaker. B.Makes stronger. C.Breaks apart. D.Keeps unchanged.
63.Why does the neuromorphic camera only record changes
A.To copy how human eyes see things. B.To make the pictures more beautiful.
C.To save money on materials. D.To work better in the dark.
64.What is the purpose of the passage
A.To explain how human brains learn new skills.
B.To teach us how to build a neuromorphic chip.
C.To show how copying the brain creates better technology.
D.To compare traditional computers with supercomputers.
Chen Yuxuan, a 16-year-old student from Shenzhen Middle School, has won the top prize at the International Youth Science Competition for his invention “Smart Plant Box”. His device (装置) helps plants grow better in cities using solar power and AI technology.
Chen’s invention can automatically (自动地) offer water and nutrients (营养物) to plants based on their needs. It uses sensors (传感器) to check soil conditions and a small computer to analyze (分析) the data. The box costs about 500 yuan to make but can increase plant growth by 40%. “I want to help make cities greener,” Chen said. “Many people live in apartments without gardens, but everyone can grow plants with this box.”
The young inventor spent two years developing his project. He failed over 20 times before succeeding. His science teacher, Mr. Zhang, said: “Chen doesn’t stop easily when facing problems. He always tries again and often works in the lab until very late to make his invention better.” Besides, Chen’s parents supported his research by turning their balcony (阳台) into a testing area.
Over 1,000 students from 50 countries joined the competition. It even won international attention. The judges (裁判员) praised Chen’s invention, “It can be widely used in daily life and it is environmentally friendly.” Shenzhen Government has promised to support more young inventors like Chen.
Chen plans to improve his invention and hopes to study environmental science at university. “I believe technology can help solve environmental problems,” he told reporters.
65.How does Chen Yuxuan’s invention help plants grow
A.By making them get more sunlight. B.By providing what they need. C.By moving them to better soil. D.By protecting them from insects.
66.What makes Chen successful most
A.His spirit of never giving up. B.His maths teacher’s help. C.His family’s money support. D.The government’s effort.
67.Why did the judges like Chen’s invention
A.It was cheap and easy to make. B.It used the latest technology. C.It was practical and green. D.It won international attention.
68.What does Chen plan to do next
A.Start a company to sell his invention. B.Help his teacher with other projects.
C.Teach other students how to invent things. D.Make his invention better and study science.
The Future Is Here! Imagine a world where your home cleans itself, your workspace grows with a touch, and your car can fly. This is no longer a dream. Chinese brands (品牌) are building a future that is easier, greener, and a lot more fun!
Roborock Saros Z70Say goodbye to dirty floors! This robot has a small foldable (可折叠的) arm. It can pick up socks, shoes, toys and move them away. Its power is 22,000 Pa double that of 2024 models. Best of all, it goes back to its station to wash and dry the cleaning cloth itself. It costs $2,599 on Amazon.
Lenovo ThinkBook Plus Gen 6Want a screen that can get bigger Meet the new Lenovo laptop. Press a key or move your hand. You do not need a second screen. The screen is very strong and can open 20,000 times and close 30,000 times. You can buy the laptop in June 2025 for $3,499.
XPENG AEROHT LandAircraft CarrierMeet the future of travel! This six-wheeled electric car carries a two-seat flying vehicle on its own. This vehicle can disconnect in 5 minutes, fly for 15 minutes, and reconnects automatically. The car can drive up to 1,000 km and power the vehicle 6 times. Price: about $273,000. It will start selling in 2026 and you’ll need a flying license (证件).
Ready to welcome the future Buy now at www.!
69.What might be the power of Roborock’s 2024 models
A.10,000 B.11,000 C.22,000 D.44,000
70.Which one of the following statements is TRUE
A.All of these products are from Chinese brands.
B.You can buy all of the three products now.
C.Lenovo ThinkBook Plus Gen 6 is the cheapest one.
D.You’ll have to pass a driving test to use the flying car.
71.Where can we probably read the text
A.In a travel magazine. B.In an online poster.
C.In a science fiction novel. D.In an encyclopedia.
There are several kinds of distances (距离) people keep. Dr. Hall names them intimate (亲密的), personal, social, and public. Intimate distance is being very close to another, as in a family. Personal distance might be the distance when people talk at a party. Social distance is more businesslike and formal. Public distance is used by actors or leaders before a large group.
Scientists are trying to find out how people use these different distances. They want to discover why, when, and where people allow closeness or use space to protect themselves from others. Since the study of distance effects is a new science, there aren’t many conclusions about the meaning of space dividing people. But you can make some general findings on your own. Take notes about how you use space in different situations. What message do you get from other people as they move close to you or away from you Does distance give you a feeling that you are being paid no attention to When do you feel crowded
Standing in a line at a shop counter (柜台), you can learn about space. People keep just enough distance between each other so that they don’t step into each other’s area. If you move into another person’s area, you would soon know it. That person would become nervous or turn around to show you the angry expression on his or her face. Or that person might simply tell you, “Please step back. I’m too crowded.”
School is a good place to study how space is used and how people mark their own area. At school you probably have a desk or part of a table to call your own. How do you feel when you find someone sitting at your desk or covering your table with papers and books Maybe you want to protect your area. You might tell the other person that it is yours. Then you might move his or her things aside. You might even ask that person to leave your area.
Whether people are close together or far from each other, space can tell you truly. The most important thing in space dialogue is whether people respect others’ areas. Stepping into other people’s space might mean trouble.
72.What may happen if you stand too close to a stranger in a shop line
A.He will give you a gift. B.He may feel angry or nervous.
C.He will ask you for help. D.He will move closer to you.
73.Which of the following is true according to the passage
A.Scientists are studying why there are different kinds of distances.
B.You must protect your area from others’ stepping into it.
C.Distance can tell the different relationships between people.
D.Stepping out of the personal space matters a lot for friends.
74.What’s the best title of the passage
A.Space does speak truly B.How interesting distance is
C.Distance can be everywhere D.One should own his space
My sister and I are very different. When people meet us both, they are always surprised to learn that we are sisters. 75 We have different personalities, and our lifestyles are different.
Are you similar to your brother or sister 76 I am tall, but she is very short. I have short dark brown hair and green eyes. She has long blonde hair and blue eyes. I am strong, but she is not. I have big hands and feet. Her feet and hands are very small.
When we were kids, she was thin, but I was heavy. Now we’re both heavy. 77 She is always stressed out. I am calmer and more outgoing. She is very worried about what other people think and say about her, but I really don’t care. When she has a problem, she just worries about it, but when I have a problem, I try to fix (解决) it. She easily gets angry, especially with our mother. 78
Our lifestyles are very different. I love old things and hardly ever go shopping. 79 I have cats. She has a dog. I read. She watches TV.
阅读短文,把A~E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
A.My sister and I are not similar to each other at all.
B.But she goes shopping twice or more a week.
C.This is because we don’t look like each other.
D.But I am more patient (有耐心的).
E.We also have opposite personalities.
Choose the best answer. (根据短文内容,选择最恰当的答案)
Home Lab You’ll need:
Let’s make your own barometer (气压计). Then you can measure (测量) air pressure at home and predict the weather yourself!
Scissor off 1/3 of the balloon’s bottom. Spread the left part. Pull it tight over the jar top. Press the balloon to make it smooth and tie it with a rubber band. Cut one straw-end at 45° for a sharp point. Tape the straw’s other end to the balloon’s center. Ensure it points straight—it’s your “pointer”! Put an A4 paper in front of the straw’s sharp end. Mark the straw-pointing spot with a pencil. Use a ruler to make 4 lines each above and below this spot, 0.5 cm apart.
Draw a sun next to the top mark, a cloud with raindrops next to the bottom mark. Place the whole device in a corner where it won’t be disturbed (打扰). Check straw position daily at set times, record where it points. If the straw points to the top mark, the weather will probably be dry and sunny. If it points to the bottom mark, it may rain. If it’s in the middle, the weather will likely stay the same.
How it works:Warm air rising causes low pressure (common in rainy weather), and inside air pushes the balloon lid (盖子) out, and then, the moving straw pointer goes down. Sunny days opposite.
80.Among all the following objects, which are needed in Step 1
A. B. C. D.
81.The straw is used to ________.
A.fix the rubber band B.draw the pictures
C.point at the lines D.make the balloon smooth
82.According to the underlined part in Step 3, which picture is correct
A.B.C.D.
83.How does the barometer work on sunny days
A.Low pressure outside →Balloon lid out →Pointer up
B.Low pressure outside →Balloon lid in →Pointer down
C.High pressure outside →Balloon lid out →Pointer down
D.High pressure outside → Balloon lid in→Pointer up
84.We can read this passage in the ________ section of a magazine
A.science B.space C.sports D.news
The first day of the term was exciting because the students each got a new job.
When teachers gave out jobs, they thought about each student’s ability and gave them the suitable (适合的) jobs. Last year, Rita finished her job very well. All the students thought Rita would get a big job.
To the students’ surprise, Rita got an ant (蚂蚁) and her job was to look after it all the year! Rita felt a little unhappy, but she still decided to do it well.
Then she began to learn some knowledge about ants. She made a little box for the ant and gave it the best food. And it grew bigger and bigger day by day...
One day in spring, a scientist came and said, “This summer, our team will go to the forest to learn about insects (昆虫). One of you can go with us. All the teachers told me Rita is looking after an ant well. So she can go with us!”
Rita couldn’t believe it. Her classmates cheered her on. At that time, every student understood the importance of being responsible (负责的) for every job.
85.What does the underlined word “surprise” in Paragraph 3 mean in Chinese
A.惊讶 B.兴奋 C.烦躁 D.恐惧
86.What did Rita do after getting the job
A.She was very happy and decided to learn about insects.
B.She didn’t know how to do it and asked the teacher for help.
C.She was a little unhappy but she tried her best to do it well.
D.She didn’t want to accept it and asked her classmates to help her.
87.How did Rita look after the ant
A.She made a big box for it. B.She gave it a lot of water.
C.She found another big ant. D.She learned knowledge about ants.
88.Why did the scientist choose Rita to go with his team
A.Rita was the first to look after the ant.
B.Rita did well in looking after the ant.
C.Rita was interested in all kinds of insects.
D.Rita’s teacher asked the scientist to take her.
89.What is the best title for the passage
A.The First Day of the Term B.Wonderful Trip to the Forest
C.Rita, a Responsible Girl D.The Students’ New Jobs
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.B 3.A 4.A 5.C
【导语】本文主要讲述了作者的校规和家规,告诉我们规则的重要性。
1.细节理解题。根据“What do you think of the rules ”可知,作者用问题引出这篇文章。故选B。
2.细节理解题。根据“We have to arrive at school on time.”,“In class, we need to raise our hands before speaking…”及“We shouldn’t run in the classrooms or hallways…”可知,提到了三条校规。故选B。
3.词句猜测题。根据“We also need to help our parents do some housework like washing our clothes or tidying up our rooms. It makes us feel like we are an important part of our family and teaches us about cooperation and the meaning of hard work.”可知,我们还需要帮助父母做一些家务,比如洗衣服或整理房间,它让我们觉得我们是家庭的重要组成部分,并教会我们合作和努力工作的意义,因此,此处“It”指的是“帮助父母做家务”。故选A。
4.细节理解题。根据“Sometimes we may think some rules in our lives are awful. These rules just seem to stop us from having fun.”可知,我们认为规则糟糕的原因是它们看似妨碍娱乐。故选A。
5.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍作者的校规和家规,告诉我们规则的重要性。故选C。
6.A 7.D 8.B 9.C 10.D
【导语】本文主要介绍了近年来智能手表变得非常流行,并介绍了智能手表受欢迎的原因,不过,智能手表并非完美,存在电池需频繁充电、小屏幕长时间使用不便以及价格昂贵等问题。作者认为智能手表是伟大发明,若价格下降、电池续航提升,会有更多人选择佩戴。
6.词句猜测题。根据“For example, a smartwatch can count how many steps you take each day, measure your heart rate (率), and remind you to stand up if you sit for too long. Some smartwatches can even check your sleep habits and tell you how well you sleep at night.”可知智能手表能统计每天步数、测量心率、提醒久坐起身、检查睡眠习惯并告知睡眠质量,所以“monitor”意为检查和记录。故选A。
7.细节理解题。根据“Smartwatches are also useful for communication. Many of them can connect to your phone, so you can read messages, answer calls, and receive messages without taking your phone out of your bag.”可知智能手表可用于交流,能连接手机读取信息、接听电话等,所以智能手表可改善交流。故选D。
8.细节理解题。根据“However, smartwatches are not perfect. The battery (电池) usually needs charging every one or two days”可知智能手表的问题之一是电池通常一两天就需要充电,即电池耗电快。故选B。
9.主旨大意题。本文开篇指出智能手表很受欢迎,接着阐述其受欢迎的原因,包括能监测健康、用于交流、对工作和日常生活有帮助等,还提到了存在的问题,整体围绕智能手表受欢迎的原因展开。故选C。
10.篇章结构题。本文第一段引出智能手表受欢迎的话题;第二、三、四段分别从健康监测、交流、工作和日常生活等方面阐述智能手表受欢迎的原因;第五段指出智能手表存在的问题;第六段是作者对智能手表的看法。结合选项可知,选项D符合文章结构。故选D。
11.B 12.D 13.B 14.A 15.D
【导语】本文是一篇说明文,主要为我们介绍了内心交流的含义及重要作用。
11.细节理解题。根据“But do you know that we also talk with ourselves from time to time For example, your mum asks you what you would like for breakfast.”可知,作者是通过举例子的方式介绍内心自我交流的。故选B。
12.主旨大意题。根据“Intrapersonal communication plays a big part in our lives.”和全段可知,第三段主要介绍了内心交流的作用,故选D。
13.细节理解题。根据“Intrapersonal communication plays a big part in our lives. Good intrapersonal communication allows you to understand yourself better.”可知,好的内心交流可以让我们更好地理解自己,故选B。
14.篇章结构题。根据全文可知,第一段通过举例引出话题——内心交流,第二段定义内心交流,第三段和第四段阐述内向交流的作用。故选A。
15.主旨大意题。根据全文和“Intrapersonal communication plays a big part in our lives.”可知,文章目的是介绍内心交流的含义和作用,故选D。
16.B 17.A 18.C 19.D 20.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了来自安徽的一名中学生丁晨为了让爷爷奶奶爬楼梯方便,发明了一个爬楼助力器,并且获奖,并具体介绍了助力器的使用方法和发明过程。
16.主旨大意题。通读全文可知,本文是一篇记叙文,主要讲了来自安徽的一名中学生丁晨为了让爷爷奶奶爬楼梯方便,发明了一个爬楼助力器,并且获奖。故选B。
17.细节理解题。根据“When Ding Chen was a fifth-grader, he wanted to invent something for his grandparents. Because his grandparents lived in old buildings without elevators (电梯), they had to climb stairs every day. It became even harder after his grandfather fell ill. “How to make them climb stairs more easily ” he thought.”可知,由于老人住在没有电梯的老楼里,每日上下楼梯十分不便,在祖父患病后更是步履维艰,于是丁晨想为祖父母发明一种工具。故选A。
18.细节理解题。根据“People just need to set it on the stair railing (扶手) and hold it. Then it will pull people upward.”可知,只需将它放置在楼梯扶手上并握紧,它便会牵引人缓缓上行。故选C。
19.推理判断题。根据“Also, when it doesn’t work, it can keep still (静止的). So the whole booster won’t fall and hurt people.”可知,他希望在设备停止运行时,它能保持静止状态,确保整个助力装置不会坠落伤人,是考虑到安全问题。故选D。
20.细节理解题。根据“In the future, Ding wants to improve his invention and apply for a patent (专利). If possible, he wants to find companies to produce it. ‘I hope all the people in need can benefit from (受益于) it,’ he said.”可知,他计划进一步完善这项发明,申请专利并寻求企业合作投入生产。故选B。
21.B 22.B 23.D 24.D
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了年轻拳击手张建的成长故事,他在拳击学习和比赛中面临诸多挑战,却始终坚持不懈,最终实现梦想,向我们诠释了努力与坚持的意义。
21.细节理解题。根据“Zhang began to learn boxing when he was 12.”可知,张建12岁开始学习拳击。故选B。
22.细节理解题。根据“Zhang began to learn boxing when he was 12.”、“In 2020, something bad happened. Zhang broke his left hand in a match. The doctor said he might not be able to box again.”、“In 2023, Zhang joined a big boxing game … In the end, he won!”可知,事件顺序为:张建开始学拳击,2020年张建左手受伤,医生说他可能不能再拳击了,张建在 2023 年赢得一场重要比赛。因此正确顺序是c-a-d-b。故选B。
23.细节理解题。根据“Zhang was sad but he didn’t lose hope. He did special exercises every day to make his hand better. It was painful, but he never stopped. After some time, his hand became strong again.”可知,张建做特殊训练来让受伤的手恢复强壮。故选D。
24.推理判断题。通读全文可知,张建面对训练困难、手部受伤等挫折却从未放弃,坚持努力,由此可推断,他是一个意志坚强的人。故选D。
25.C 26.A 27.C 28.A
【导语】本文是一篇书信类应用文,呈现了客户Ava Thompson与TechServe公司之间关于Personal Robot Model X7出现问题的沟通,介绍了机器人存在的问题及TechServe给出的解决建议。
25.细节理解题。根据Ava的信件“I bought the Personal Robot Model X7 last month, but I’ve run into some big problems with it...I hope you can either fix the issues or give me a refund.”可知,Ava写信是为了说明机器人的问题并寻求帮助。故选C。
26.词句猜测题。根据Ava的信件“Last week, I told it to turn off the TV at 9 PM, but it didn’t do that. Instead, it played music loudly until 11 PM.”可知,机器人没有按照指令行动,而是自行其是,即“有自己的想法”。因此has a mind of its own意为has its own ideas。故选A。
27.细节理解题。根据TechServe的回复“You can check the setting in its app and turn off auto-updates during your usual housework time... Try speaking more clearly, and make sure there’s no loud noise around when you give instructions.”可知,TechServe首先建议Ava调整机器人的设置以及注意指令传达的方式,即先改变一些设置。故选C。
28.细节理解题。根据TechServe的回复“If the steps above don’t work, please let us know, and we’ll send an engineer to check the robot.”可知,如果问题继续存在,TechServe会派人检查机器人。故选A。
29.C 30.B 31.A 32.A 33.C
【导语】本文讨论了互联网发展带来的变化,包括记录方式、照片真实性、地图使用和家庭交流等方面的改变。
29.细节理解题。根据“When modern people need to record some important things quickly, they don’t find a pen and a piece of paper to write, but to open their mobile phone or computer to record.”可知,现在人们用手机或电脑记录重要事情。故选C。
30.细节理解题。根据“As people more and more lose themselves in the online world, the real-looking photos disappear and they can only watch the beautiful pictures on the Internet.”可知,现在网上的照片美丽但不真实。故选B。
31.细节理解题。根据“people used to watch TV together, share information and express feelings.”可知,过去全家人忙碌一天后会一起看电视、分享信息和表达感情。故选A。
32.篇章结构题。文章第一段引出话题,第二段提出随着互联网发展一些事物正在消失,后面几段分别列举了钢笔和纸、真实照片、纸质地图和家庭交流的例子。因此结构是①/②/③④⑤⑥。故选A。
33.推理判断题。根据“Nowadays, at home, a person with a mobile phone is the whole world.”可以推断,现在人们更喜欢玩手机而不是与家人交流。故选C。
34.C 35.A 36.A 37.B 38.B
【导语】本文主要介绍了中国天津出现的一种新型智能公交车,其外观像熊猫,具有自动驾驶功能,车上配备司机和机器人,为乘客提供便捷服务,并计划在全国更多城市推广。
34.细节理解题。根据“It looks like a panda with black ears and black eyes.”可知,这辆公交车看起来像熊猫。故选C。
35.细节理解题。根据“But there is still a driver on the bus. He will do something if the bus is in danger.”可知,车上保留司机是因为若公交车遇到危险,司机能采取措施。故选A。
36.细节理解题。根据“There are also some robots on the bus. People can talk to them and ask them for help. If there is a bad person on the bus, the robots will call the police.”可知,机器人能与人交谈和报警。文中没有提到和孩子玩耍。故选A。
37.细节理解题。根据“It looks like a panda with black ears and black eyes.”、“....people only need to buy their tickets by scanning (扫描) their hands!...it can drive and stop by itself.”以及“There are also some robots on the bus.”可知,这是一辆有着黑耳朵黑眼睛,能扫码购票、自动驾驶、有机器人的智能公交车。故选B。
38.最佳标题题。通读全文可知,文章主要介绍了一种外形像熊猫的新型智能公交车,包括它的外观、功能以及使用情况等。故选B。
39.C 40.E 41.B 42.D
【导语】本文是一篇说明文,介绍了北京海淀区举办的首届人工智能庙会,展示人工智能如何融入传统庆典,人们体验了机器人乐队、写福字、体育竞技等各类AI活动,该庙会让人们感受前沿AI技术成果,也鼓励年轻人关注科技。
39.根据前文“people experienced special activities”及后文“And some enjoyed food provided by a robot”可知,此处需介绍庙会中的一项AI活动。选项C“一些人从机器人购物助手处购买饮品。”属于特殊活动,且与机器人提供食物的内容衔接自然。故选C。
40.根据前文“a robot band perform ‘Dance of the Golden Snakes’”及后文“They gave a wonderful performance together”可知,此处需说明乐队的组成。选项E“令所有人惊讶的是,这个乐队和两位人类音乐家合作。”中“together”与“worked with”呼应,解释了精彩表演的原因。故选E。
41.根据后文“The children watched robots play football...”可知,此处需引出孩子对活动的兴趣。选项 B“许多孩子也对这个活动感兴趣。”能自然衔接后文孩子参与的各类机器人活动。故选B。
42.根据前文“The temple fair gave people the chance to experience the latest AI technological achievements”可知,此处需说明庙会的另一种意义。选项D“它也鼓励年轻人更多地了解科技。”中“also”承接前文,补充庙会的积极影响。故选D。
43.C 44.B 45.C 46.B 47.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了耳朵的大小和形状可以反映一个人的性格特征,并介绍了通过观察耳朵的颜色、大小和形状来判断性格的古老观念。
43.词句猜测题。根据“Look at the lobes. Are they next to the face ”可知,“lobes”指的是耳朵的一部分,且紧贴脸部,即“耳垂”。故选C。
44.细节理解题。根据“Reading people’s character from their ears is a very old idea.”可知,这是一种古老的观点。故选B。
45.细节理解题。根据“Ears that are always red mean that a person may get angry easily.”可知,耳朵发红与易怒相关。故选C。
46.细节理解题。根据“The size and shape of your ears show your character more than any other part of the face.”以及“Ears that are always red mean that a person may get angry easily. Ears that are always cold and nearly white color mean that a person has a nervous (神经质) character.”可知,可以通过耳朵的大小、颜色和形状分析性格。故选B。
47.最佳标题题。通读全文可知,全文围绕耳朵与性格的关系展开,C项符合。故选C。
48.A 49.D 50.D 51.B 52.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了南京农业大学团队研发的大型语言模型“荀子”,包括其研发过程、功能及应用价值。
48.推理判断题。前文介绍了“荀子”模型研发和测试的艰辛过程,空后讲述模型的实用功能,A选项“但他们在‘荀子’大语言模型上的努力带来了好结果”起到承上启下的作用。故选A。
49.细节理解题。根据“You’ll also see it can be a person’s courtesy name (字) in some old texts. It even gives short introductions (介绍) about the person. Wang said, ‘The model helps us find more information that we didn’t see in the past.’”可知,“荀子”能提供古汉语词汇的现代翻译、字的信息及相关人物介绍,但未提及“不同语言中‘too white’的不同含义”。故选D。
50.推理判断题。根据“Many people told me that they would never get close to ancient Chinese texts without Xunzi”可推知,“荀子”模型让更多人有兴趣了解中国古代文献。故选D。
51.篇章结构题。第①段总述古代文献有了现代“新家园”;第②段介绍“荀子”模型的研发团队与命名由来;第③-④段讲模型的研发与测试过程;第⑤-⑥段说明模型的功能;第⑦段讲模型的上线与影响。结构对应选项B。故选B。
52.主旨大意题。文章先介绍“荀子”大语言模型的研发过程,后说明其功能与价值,核心是介绍该模型的研发及实用性。故选B。
53.A 54.C 55.A
【导语】本文主要介绍了电动汽车的发展历程。
53.细节理解题。根据“In the early 1900s, there were more electric cars on the road than there were gas-powered ones.”可知,20世纪初,道路上的电动汽车比汽油驱动的汽车多。故选A。
54.细节理解题。根据“During the 20th century, gas-powered cars got bigger, heavier and faster.”可知,在20世纪,汽油驱动的汽车变得更大、更重、更快。故选C。
55.细节理解题。根据“Hybrid cars became popular in the 2000s when gas prices rose faster and car makers made the fuel cars more affordable.”可知,混合动力汽车在21世纪初流行起来,因为汽油价格上涨更快,而且汽车制造商使燃料汽车更便宜。故选A。
56.C 57.A 58.E 59.B 60.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了热气球的构造、飞行原理以及乘坐热气球的体验。
56.根据空前“Hot air balloons are not only beautiful but also amazing flying machines.”可知,此处可介绍热气球的历史背景。选项C“它们于200多年前在法国被发明。” 符合语境。故选C。
57.根据空前“The envelope is made of strong, light material.”可知,此处可描述气囊的规模。选项A“它可以和五层楼一样高!”符合语境。故选A。
58.根据空前“When the pilot turns on the burner, it heats the air inside the envelope.”和空后“That’s why the balloon begins to rise up into the sky.”(这就是为什么气球开始升向天空。)可知,此处需解释热空气使气球上升的原因。选项E“热空气比冷空气轻,所以它会向上浮。”符合语境。故选E。
59.根据空后“When the pilot wants to go higher, they make the air inside hotter. When they want to come down, they let some hot air out through an opening at the top.”可知,此处是说飞行员通过改变空气温度来控制气球。选项B“飞行员可以通过改变空气温度来控制气球。”符合语境。故选B。
60.根据空后“That’s why many people choose to fly in hot air balloons during sunrise or sunset to enjoy the most beautiful views.”可知,此处是说从热气球上可以看到美丽的景色。选项D“你可以从高空看到城市、山脉和河流的惊人景色。”符合语境。故选D。
61.B 62.B 63.A 64.C
【导语】本文是说明文,主要介绍了神经形态计算领域,阐述了科学家通过模仿人类大脑来创造更智能机器的相关技术及应用。
61.推理判断题。根据“Neuromorphic chips work like brains. They have artificial neurons that send signals to each other, just like real neurons.”可知,神经形态芯片模仿神经元工作原理,选项B的芯片符合这一发明。故选B。
62.词句猜测题。根据“When we learn something new, the connections between neurons become stronger.” 以及 “similar to how our brains learn”可知,芯片学习时和大脑学习类似,会强化某些连接,“strengthens”意为“使更强”,与“Makes stronger”语义相近。故选B。
63.细节理解题。根据“Scientists have created a special camera based on how our eyes work... The neuromorphic camera works the same way, only recording when something changes.”可知,神经形态相机只记录变化是为了模仿人类眼睛的工作方式。故选A。
64.主旨大意题。文章围绕神经形态计算展开,讲述了通过模仿大脑来创造更优技术的情况,如神经形态芯片、相机、机器人等。故选C。
65.B 66.A 67.C 68.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了深圳中学16岁学生陈宇轩发明“智能植物箱”并在国际青年科学竞赛中获得最高奖项的故事。
65.细节理解题。根据第二段“Chen’s invention can automatically (自动地) offer water and nutrients (营养物) to plants based on their needs.”可知,这项发明通过满足植物需求来帮助其生长。故选B。
66.推理判断题。根据第三段“Chen doesn’t stop easily when facing problems...often works in the lab until very late...”可推知,陈宇轩的成功主要源于永不放弃的精神。故选A。
67.细节理解题。根据第四段“It can be widely used in daily life and it is environmentally friendly.”可知,评委们喜欢陈宇轩的发明,因其兼具实用性和环保性。故选C。
68.细节理解题。根据最后一段“Chen plans to improve his invention and hopes to study environmental science at university.”可知,陈宇轩的下一步计划包括改进发明和进入大学学习环境科学。故选D。
69.B 70.A 71.B
【导语】本文围绕“未来已来”的主题,介绍了三款由中国品牌推出的极具创新性和未来感的产品,展现了科技如何让生活变得更轻松、环保且充满乐趣。
69.细节理解题。根据“Its power is 22,000 Pa double that of 2024 models.”可知,Roborock Saros Z70的功率是2024年型号的两倍,为22000,那么2024年型号的功率就是22000的一半,即11000。故选B。
70.细节理解题。根据“Chinese brands (品牌) are building a future that is easier, greener, and a lot more fun!”以及下文对三款产品的介绍可知,所有这些产品都来自中国品牌,A选项正确。故选A。
71.推理判断题。根据“Ready to welcome the future Buy now at www.!”可知,这是一个在线海报,鼓励人们去网站购买产品。故选B。
72.B 73.C 74.A
【导语】本文探讨了距离在人际交往中的作用及其科学意义,强调了尊重他人空间的重要性。
72.细节理解题。根据“If you move into another person’s area, you would soon know it. That person would become nervous or turn around to show you the angry expression on his or her face. Or that person might simply tell you, ‘Please step back. I’m too crowded.’”可知,如果你站得离商店排队的陌生人太近,那个人可能会感到紧张或生气,或者会直接让你往后退。故选B。
73.细节理解题。根据“Whether people are close together or far from each other, space can tell you truly. The most important thing in space dialogue is whether people respect others’ areas.”以及全文内容可知,文章主要讲述了不同距离所代表的不同关系,空间可以真实地反映人与人之间的关系。故选C。
74.最佳标题题。根据“Whether people are close together or far from each other, space can tell you truly.”以及全文内容可知,文章主要讲述了空间在人与人关系中的重要作用,空间可以真实地反映人与人之间的关系。因此,最合适的标题是“Space does speak truly(空间确实能真实地表达)”。故选A。
75.C 76.A 77.E 78.D 79.B
【导语】本文主要讲述了作者和她的姐姐在外貌、性格和生活方式上的显著差异。
75.根据“When people meet us both, they are always surprised to learn that we are sisters.”可知,此处应描述人们惊讶的原因,选项C“这是因为我们长得不像。”符合,故选C。
76.根据“I am tall, but she is very short. I have short dark brown hair and green eyes.”可知,此处描述我和妹妹外貌不同的地方,选项A“我和我妹妹完全不像彼此。”符合,故选A。
77.根据“She is always stressed out. I am calmer and more outgoing.”可知,此处在描述彼此的性格,选项E“我们的性格也截然相反。”符合,故选E。
78.根据“She easily gets angry, especially with our mother.”可知,此处应描述“我”的性格,与容易生气形成对比,选项D“不过我更有耐心。”符合,故选D。
79.根据“I love old things and hardly ever go shopping.”可知,此处提到了购物,选项B“但她每周会去购物两次或更多次。”符合,故选B。
80.B 81.C 82.D 83.D 84.A
【导语】本文介绍了在家做气压计的材料、步骤及原理。
80.细节理解题。根据“Scissor off 1/3 of the balloon’s bottom. Spread the left part. Pull it tight over the jar top. Press the balloon to make it smooth and tie it with a rubber band.”可知,第一步需要剪刀、气球、瓶子及橡皮筋。故选B。
81.细节理解题。根据“Ensure it points straight—it’s your ‘pointer’!”可知,吸管是用来指向线条的。故选C。
82.细节理解题。根据“Use a ruler to make 4 lines each above and below this spot, 0.5 cm apart.”可知,用尺子在这个点的上方和下方各画4条线,相距0.5 cm,D图片符合。故选D。
83.细节理解题。根据“Warm air rising causes low pressure (common in rainy weather), and inside air pushes the balloon lid (盖子) out, and then, the moving straw pointer goes down. Sunny days opposite.”可知,雨天时暖空气上升导致低压,内部空气将气球盖推出,然后移动的吸管指针下降,反之是晴天。故选D。
84.推理判断题。本文介绍了在家做气压计的材料、步骤及原理,属于科学实验小制作,最有可能出现在杂志的“科学”专栏。故选A。
85.A 86.C 87.D 88.B 89.C
【导语】本文主要讲述了Rita认真负责地完成照顾蚂蚁的工作,因此获得和科学家团队一起研究昆虫的机会,让大家明白应认真对待每份工作。
85.词句猜测题。根据“All the students thought Rita would get a big job. To the students’ surprise, Rita got an ant and her job was to look after it all the year!”可知,学生们本以为Rita会得到重要的任务,结果她只分到了照顾蚂蚁的工作,这种反差对应的是“惊讶”。故选A。
86.细节理解题。根据“Rita felt a little unhappy, but she still decided to do it well.”可知,Rita虽然有点不开心,但还是努力把工作做好。故选C。
87.细节理解题。根据“Then she began to learn some knowledge about ants. She made a little box for the ant and gave it the best food.”可知,Rita学习了关于蚂蚁的知识来照顾它。故选D。
88.细节理解题。根据“All the teachers told me Rita is looking after an ant well. So she can go with us!”可知,因为Rita把蚂蚁照顾得很好,所以科学家选了她。故选B。
89.最佳标题题。文章围绕Rita认真负责地完成照顾蚂蚁的工作,最终获得机会展开,核心是体现她的责任感。根据“At that time, every student understood the importance of being responsible for every job.”可知,“Rita,一个负责任的女孩”最能概括主旨。故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)