译林版(2019) 必修 第二册 Unit 3 Festivals and customs同步练习课件(5份打包)

文档属性

名称 译林版(2019) 必修 第二册 Unit 3 Festivals and customs同步练习课件(5份打包)
格式 zip
文件大小 955.7KB
资源类型 教案
版本资源 牛津译林版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-26 16:17:50

文档简介

(共24张PPT)
Section 2 
Language focus on Reading
Unit 3 
Festivals and customs
Ⅰ. 单句语境填词,注意词的词性和词形。
1. Many people assume that technology means computers, hand-held devices, or v__________ that travel to distant planets.
2. In view of the danger, we have set additional guards at the e__________ to the building.
3. Treating anxiety like a disease prevents us from distinguishing between o__________ anxiety and anxiety disorders.
4. Traditional ______________(风俗) have undergone thousands of years of practice and become the treasure of a nation.
5. It is a lovely ______________(浪漫的) comedy, well worth seeing.
6. In its ______________(年度的) report, UNICEF says at least 40,000 children die every day.
ehicles
ntrance
rdinary
customs
romantic
annual
Ⅱ. 阅读理解。
A[2025江苏天一中学期末]
Street art is always something I look out for when I travel. At the very beginning, street art was a means to share social comments or political ideas, but now it's increasingly used in many places around the world to beautify the environment, sometimes becoming popular tourist attractions. Here's my collection of street art around the world.
Amsterdam, the Netherlands
My hometown has plenty of fantastic street art. You can find some cool pieces in the Jordaan neighborhood and in the North and West parts of the city. One place you absolutely have to visit in Amsterdam is the STRAAT Museum in Amsterdam North. This museum houses huge murals created by artists from around the world in an old industrial warehouse and is a rich addition to the Amsterdam street art scene.
Bristol, the United Kingdom
The birthplace of Banksy, one of the world's most famous street artists, Bristol is another of the world's great street art cities. You can find street art across the city on buildings, streets and bridges. The annual Upfest, in the Bedminster suburb, during which artists from around the world are invited to create street art on houses and buildings, is a popular attraction.
Rio de Janeiro, Brazil
Rio de Janeiro also has a fantastic street art scene. For the 2016 Olympic Games, the city invited the famous Brazilian street artist, Kobra, to create the world's biggest mural along the Olympic Boulevard. The result is simply amazing! Click here to see street art in Rio de Janeiro, or my photos of Rio de Janeiro.
【语篇导读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了三个国家的街头艺术景点。
(  )1. Why did people create street art at first
A. To practise painting skills. 
B. To show social or political opinions.
C. To beautify the environment. 
D. To draw tourists at home and abroad.
【解析】细节理解题。根据第一段中“At the very beginning, street art was a means to share social comments or political ideas”可知,起初人们创作街头艺术是为了展示社会或政治观点。
B
(  )2. What is a must-see street art attraction in the author's hometown
A. The Olympic Boulevard in Rio.
B. The birthplace of Banksy in Bristol.
C. The annual Upfest in Bedminster.
D. The STRAAT Museum in Amsterdam.
【解析】细节理解题。根据Amsterdam, the Netherlands部分中“One place you absolutely have to visit in Amsterdam is the STRAAT Museum in Amsterdam North.”可知,在作者的家乡阿姆斯特丹,STRAAT博物馆是必游的街头艺术景点。
D
(  )3. Where is this text probably taken from
A. An art website. B. A research paper.
C. A travel magazine. D. A history textbook.
【解析】文章出处题。分析全文内容可知,文章主要介绍了三个国家的街头艺术景点;再根据最后一段中“Click here to see …”可推知,本文很可能出自一个艺术网站。
A
B
If you live in the UK or another Commonwealth country, Christmas doesn't end on December 25. The day after Christmas is known as Boxing Day, and the relaxing holiday is a chance to extend the celebration for one more restful day.
But its name has nothing to do with the sport of boxing, and unlike the popular idea, it did not appear from a need to return unwanted gifts or clean up trash produced by Christmas gifting.
There are several theories as to how that charitable tradition became known as “boxing”. Some historians link the use of the term to boxes of donations that were laid in churches during the pre-Christmas season of Advent in the early days of Christianity, around the second and third centuries A.D. The day after Christmas, the boxes were opened and the money was given away to the poor.
Another possible story of Boxing Day has to do with a tradition that formed in Victorian England, where servants sacrificed(牺牲) time with their own families to cater_to their employers on Christmas. On the day after Christmas, employers would give the servants a rare day off and send them home with leftovers from the family's Christmas feast for their service.
Though the reasons are lost to history, Boxing Day charity eventually fell out of tradition—and was replaced with physical and material pleasure. Today, the holiday is linked with sports, with major football, rugby, and cricket matches and horse races taking place on December 26.
December 26 is also a big shopping day throughout the Commonwealth. The holiday kicks off with what is known as “Boxing Week”, during which retailers(零售商) try to sell off old stock and shoppers compete for one last bargain of the year. In recent years, though, the American tradition of Black Friday—massive sales that take place on the day after Thanksgiving each November—has become popular in the United Kingdom and has largely overshadowed Boxing Week.
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了节礼日的起源和庆祝活动。
(  )4. What kind of festival was Boxing Day probably in the beginning
A. A charitable festival. B. A religious festival.
C. A sports festival. D. A business festival.
【解析】细节理解题。根据第三段“There are several theories as to … the boxes were opened and the money was given away to the poor.”可知,节礼日最初可能是一个慈善日。
A
(  )5. What does the underlined part “cater to” in Paragraph 4 probably mean
A. Take care of. B. Depend on.
C. Put up with. D. Pick up.
【解析】词义猜测题。根据画线短语所在句“… servants sacrificed time with their own families to cater to their employers on Christmas.”可推知,此处指仆人们牺牲了和家人在一起的时间,在圣诞节照顾雇主,cater to的意思是“照顾”,与A项意思相近。
A
(  )6. How is Boxing Week going in the United Kingdom recently
A. It has become an online shopping day.
B. It has been replaced by Black Friday.
C. It only covers popular sports events.
D. It has become less important than before.
【解析】推理判断题。根据最后一段中“In recent years, though, the American tradition of Black Friday … has largely overshadowed Boxing Week.”可推知,近来,英国节礼周的重要性已大不如前。
D
(  )7. What is the best title for the text
A. When Did Boxing Day Come into Being
B. Why Did People Celebrate Boxing Day
C. How Is Black Friday Celebrated in the UK
D. Why Is Black Friday Popular in the UK
【解析】标题归纳题。根据第三段中“There are several theories as to how that charitable tradition became known as ‘boxing’.”并结合文章其他内容可知,第三、四段介绍了节礼日的起源,第五、六段介绍了庆祝活动,所以B项“为什么人们要庆祝节礼日?”最适合作为文章标题。
B
Ⅲ. 语法填空。[2025徐州期末]
There's a Chinese saying “The whole year's work depends 1. ______________ a good start in spring”. For Chinese people, spring means the 2. ______________(begin) of a whole year.
There are six solar terms(节气) in spring: Start of Spring, Rain Water, Insects Awaken, Spring Equinox(春分), Clear and Bright and Grain Rain. Every year with these solar terms arriving in order, everything in the world 3. ____________ (wake) up from winter.
on/upon
beginning
wakes
Start of Spring is 4. ________ first of the 6 solar terms, which 5. _______________ (consider) the start of spring. On this day, Chinese people have a custom of “biting spring” where they eat chunbing 6. ______________(celebrate) it. A shower of Rain Water awakens hibernating(冬眠) creatures. The spring thunder comes after Insects Awaken, and then Spring Equinox falls, marking the true 7. ______________(arrive) of spring.
What follows is Clear and Bright, time for spring outings. 8. ______________ (pick) tea leaves is an important spring activity in the Yangtze River basin. Many families take children to experience the fun of it during spring outings with songs and laughter echoing in the mountains.
the
is considered
to celebrate
arrival
Picking
After finishing dates with 9. ______________(color) flowers, Grain Rain arrives, 10. ______________ is also the last solar term of spring. It indicates the hot summer is coming.
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国的春季及其包含的六个节气,解释了每个节气的含义以及人们庆祝这些节气的一些习俗。
1. 【解析】考查介词。固定搭配depend on/upon,意为“依靠”。
2. 【解析】考查名词。空前是定冠词,空后是介词of,所以空处应填名词做宾语。
colo(u)rful
which
3. 【解析】考查动词的时态和主谓一致。wake为本句谓语,描述客观事实,用一般现在时;主语everything是第三人称单数,所以动词用第三人称单数形式。
4. 【解析】考查冠词。空后是序数词,空处应用定冠词the修饰。
5. 【解析】考查动词的时态、语态和主谓一致。空处为which引导的非限制性定语从句的谓语,which代指先行词Start of Spring,和consider之间是被动关系,描述客观事实,用一般现在时的被动语态;主语为专有名词,是单数,be动词用is。
6. 【解析】考查非谓语动词。本句已有谓语动词eat,空处为非谓语;根据语境,此处表目的,用不定式做目的状语。
7. 【解析】考查名词。前有限定词,空处应填名词做宾语。
8. 【解析】考查非谓语动词。本句缺少主语,所以用动名词做主语;位于句首,首字母应大写。
9. 【解析】考查形容词。修饰名词flowers,应用形容词做定语。
10. 【解析】考查定语从句。空处引导非限制性定语从句,修饰先行词Grain Rain,在从句中做主语,应用which。
Ⅳ. 连句成文:逐句翻译下列句子,然后增加适当的过渡词语,把它们连成一篇小短文。
1. 不是所有的传统习俗我都了解,但有一些给我留下了深刻的印象。(make a deep impression on)
2. 一个是新郎骑着一匹漂亮的白马入场。(entrance)
3. 另一个是新娘的父亲自豪地领着女儿,穿过一排排的座位走向她的丈夫的环节。(rows of)
4. 接下来的风俗绝对不同寻常。(anything but)
5. 夫妻俩共同做出一个不同的承诺,关于他们将如何相互扶持,幸福地生活在一起。(make a promise)
6. 仪式结束后,就到了庆祝的时候。(it is time for)
1. I did not understand all of the traditional customs, but a few made a deep impression on me.  2. One was the bridegroom's entrance on a beautiful white horse.  3. Another was the part when the bride's father proudly led his daughter through the rows of seats to her husband.
4. The customs that followed were anything but ordinary.  5. The couple then made a different promise together about how they were going to support each other and live together happily.  6. After the ceremony, it was time for the celebrations.
谢谢观看
Thank you for watching(共32张PPT)
Section 5 
Extended reading & Project
Unit 3 
Festivals and customs
Ⅰ. 单句语境填词,注意词的词性和词形。
1. He quickly washed the area where the mosquito had b__________ him.
2. She accidentally t__________ the page while rushing to finish her homework just now.
3. They set o______ early to avoid the morning traffic on their road trip.
4. This s__________ of puzzle requires both logic and patience.
5. She felt ______________(幸运的) to have supportive friends during difficult times.
itten
ore
ff
ort
fortunate
6. Cherish every ______________(珍贵的) moment with family, for they're irreplaceable.
7. The library's ______________(挑选) of classic novels impressed all the students.
8. Online banking makes it ______________(方便的) to check balances anytime.
9. After much debate, they ______________(确定) on a date for the school festival.
10. The blue stripes ______________(代表) the rivers in our city's flag.
precious
selection
convenient
settled
represent
Ⅱ. 完形填空。[2025信阳固始县期末]
Culture shock is a complex topic, but I'm a simple man with a simple perspective. So my experience of foreign culture boils down to(归结为) three basic stages: anger, acceptance and appreciation.
When I __1__ my life in China, I was often filled with frustration and anger over the way things were. Things were seen as clearly “__2__” and I rejected the view of there being other ways of doing things. Afterwards I came to __3__ different ways of doing things __4__ still saw my own ways as superior.
My views were still heavily colored by preferences and I often accepted situations I felt __5__ by simply coining the phrase “That's China”, __6__ China was a backward country that simply didn't do things correctly. Finally, __7__, I came to understand and appreciate the new culture and ways of doing things, sometimes using them as effectively as the __8__.
For example, fish is never __9__ with the head in my country; thus my feelings went from “Ugh! I can't eat this! The fish is __10__ at me saying, ‘You're a cruel man.’ Take this off the table.” to “I'll let my friends enjoy it, but I'll just stick with the other __11__.” and to “Would anyone mind if I eat the eyeball?”
It is not the same with every Westerner, and some take longer than others to go through the three stages. It all depends on how __12__ you are and how tightly you__13__ to your own culture. It took a little over a year of living in China __14__ I finally appreciated the new culture. Now, I'm more __15__ in China than in my own country.
【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。作者从自身经历说明,对外国文化的体验可以归结为三个基本阶段:愤怒、接受和欣赏。
(  )1. A. ended B. began C. continued D. enjoyed
【解析】ended结束;began开始;continued继续;enjoyed享受。根据上文anger, acceptance and appreciation可知,起初,作者在中国的生活充满了挫折和愤怒。
B
(  )2. A. wrong B. right C. wise D. smooth
【解析】wrong错误的;right正确的;wise明智的;smooth顺利的。根据下文“I rejected the view”可知,空处应为负面意义的形容词。
A
(  )3. A. find B. use C. accept D. refuse
【解析】find找到;use使用;accept接受;refuse拒绝。根据上文anger, acceptance and appreciation可知,后来,作者开始接受不同的做事方式。
C
(  )4. A. or B. but C. while D. so
【解析】or或者;but但是;while然而(表示对比);so因此。根据下文still可知,此处是转折关系。
B
(  )5. A. necessary B. important C. nervous D. stupid
【解析】necessary必要的;important重要的;nervous紧张的;stupid愚蠢的。根据下文“by simply coining the phrase ‘That's China’”可知,作者此时接受了中国文化,但仍然没有认同,所以是“接受我觉得愚蠢的情形”。
D
(  )6. A. mentioning B. saying C. meaning D. referring
【解析】mentioning提到;saying说;meaning意味着,意思是;referring涉及。根据上下文可知,此处解释“That's China”的意思。
C
(  )7. A. therefore B. however C. besides D. thus
【解析】therefore因此;however然而;besides此外;thus因此。根据上文“My views were still heavily colored by preferences”以及下文“I came to understand and appreciate the new culture”可知,此处构成转折关系。
B
(  )8. A. locals B. foreigners C. researchers D. citizens
【解析】locals当地人;foreigners外国人;researchers研究人员;citizens市民。根据上文as effectively as可知,此处指作者有时甚至能像当地人一样熟练运用本地文化与行事方式。
A
(  )9. A. bought B. sold C. served D. separated
【解析】bought买;sold卖;served上(菜);separated分离。此处用于举例说明作者对中国文化态度变化的过程。根据下文“Take this off the table.”可知,在作者的国家鱼头不上桌。
C
(  )10. A. glancing B. laughing C. shouting D. staring
【解析】glancing瞥,浏览;laughing笑;shouting吼;staring凝视。结合下文“at me saying, ‘You're a cruel man.’ Take this off the table.”可知,此处指鱼盯着作者说:“你是个残忍的家伙。”
D
(  )11. A. fishes B. vegetables C. dishes D. soups
【解析】fishes鱼;vegetables蔬菜;dishes菜肴;soups汤。根据首段中anger, acceptance and appreciation可知,此处是第二个阶段,即 acceptance,表示作者会让朋友享用它,但作者会吃其他的菜。
C
(  )12. A. adaptable B. considerable C. dependable D. enjoyable
【解析】adaptable能适应的;considerable相当多的;dependable可依赖的;enjoyable令人愉快的。结合上文“It is not the same with every Westerner, and some take longer than others to go through the three stages.”可知,此处指经历这三个阶段的时长取决于一个人的适应能力和对自己的文化的坚守程度。
A
(  )13. A. get B. hold C. catch D. insist
【解析】get得到;hold抓住,保持;catch捉;insist坚持。根据上文可知,并不是每个西方人都一样,有些人经历这三个阶段需要比其他人更长的时间。此处指坚守自己的文化,hold to意为“认同,坚守”。
B
(  )14. A. since B. as C. before D. when
【解析】since由于;as由于,当……时候;before在……之前;when当……时候。此处的句式为 It takes/took … before …意为“过了多久才……”。
C
(  )15. A. anxious B. welcomed C. comfortable D. miserable
【解析】anxious焦虑的;welcomed受欢迎的;comfortable舒服的;miserable痛苦的。本题与首段相呼应,指出作者体验文化的最后一点,即appreciation,表示“现在,我感觉在中国要比在我自己的国家更自在”。
C
Ⅲ. 语法填空。[2025盐城八校期末联考]
The annual Yuyuan Garden Lantern Festival will light up Shanghai on New Year's Day to mark the upcoming Year of the Snake, 1. ______________ (celebrate) its 30th anniversary with a special exhibition, according to the organizers.
The 42-day event at Yuyuan Garden, 2. ______________ many visitors gather during the Spring Festival, 3. ______________(run) until Feb. 12. It features a wide 4. ______________(collect) of lanterns with the zodiac sign(十二生肖) theme. Since its launch in 1995, the lantern festival 5. ______________ (become) a landmark cultural Spring Festival celebration.
celebrating
where
runs/will run
collection
has become
The exhibition is the first of its kind in Shanghai and will 6. ____________ (thorough) show the history, folk culture, craftsmanship and the unique charm of Chinese lanterns. In addition 7. _______ 13 pieces of ancient lantern artifacts (手工艺品) from museums and 10 nianhua(Chinese New Year paintings) kept at the Shanghai Library, it also gathers lantern masterpieces 8. ______________(make) by inheritors(继承人) of intangible cultural heritage from eight cities.
“The Yuyuan Garden Festival is about showing our brilliant 9. _________ (tradition) Chinese culture. It used to be a folk activity in Shanghai but now represents the Chinese lantern culture and its crafts, 10. __________ we hope the younger generation can know with more confidence,” says Hu Junjie, vice-president of Yuyuan Inc.
thoroughly
to
made
traditional
which
【语篇导读】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍的是上海豫园灯会的历史、民俗文化及工艺,展现了中国传统灯笼的独特魅力。
1. 【解析】考查非谓语动词。句中已有谓语will light up,空处应用非谓语做状语,celebrate与逻辑主语The annual Yuyuan Garden Lantern Festival之间为主动关系,所以此处使用现在分词形式。
2. 【解析】考查定语从句。空处引导定语从句,修饰先行词Yuyuan Garden,做地点状语,应用关系副词where。
3. 【解析】考查动词的时态和主谓一致。根据时间状语 until Feb.12可知,此处描述的是将要发生的动作或者客观事实,应用一般将来时或者一般现在时,主语为第三人称单数。
4. 【解析】考查名词。空前为不定冠词a,应用名词单数形式,collect的名词为collection,a collection of意为“一系列”。
5. 【解析】考查动词的时态和主谓一致。根据时间状语Since its launch in 1995可知,应用现在完成时;主语是 the lantern festival为第三人称单数,助动词用has。
6. 【解析】考查副词。修饰动词 show,应用副词thoroughly,意为“全面地”。
7. 【解析】考查介词。固定搭配in addition to意为“除了……之外”。
8. 【解析】考查非谓语动词。句中已有谓语gathers,空处用非谓语做后置定语,make与逻辑主语masterpieces之间为被动关系,所以此处使用过去分词。
9. 【解析】考查形容词。修饰名词短语 Chinese culture,应用形容词traditional,意为“传统的”。
10. 【解析】考查定语从句。空处引导非限制性定语从句,修饰前面整句内容,从句中缺少know的宾语,应用which。
Ⅳ. 读后续写。
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Sharing Christmas with Strangers
I come from a large multicultural family, spread out across the globe, but we're a tight-knit family that makes an effort to stay close. Christmas has always been a chance for us all to come together, no matter where in the world we might be.
My aunt Samantha loved Christmas and always went out of her way to make it cosy and magical for everyone around her. She was kind, fun and full of energy so it wasn't hard to get into the Christmas spirit when she was around.
December 2022 was no exception. Samantha drove three hours from her house in Bournemouth to visit everyone two weeks before the 25th and to drop off presents to her friends still in the area. We chatted about our plans, laughed at how organized Samantha was(presents already bought and wrapped and the freezer full ahead of the big day) and kissed goodbye when it was time to leave.
So when on the evening of December 18, just seven days before Christmas Day, Samantha's son called to tell us Samantha had passed away suddenly at home, none of us could quite believe it. I'd only been messaging her the day before, sharing voice notes like we always liked to do. Samantha had a blood clot(凝块) that had unfortunately travelled to her lung and despite the medical workers' best efforts, they were unable to save my beloved, fun, wonderful aunt.
So close to Christmas, none of us felt like celebrating and we decided we'd have a quiet day at home, surrounded by family. That was until my sister-in-law, Vera, told us about some colleagues of hers who'd just arrived in the UK. These four young women from China's mainland had just arrived in the country far away from friends and family, eager to experience a proper English Christmas but unaware that they'd have to spend the next two days alone while the rest of the country got together and celebrated.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
We knew we couldn't leave them to spend the day by themselves.



More importantly, we knew that Samantha would have wanted us to throw open our doors and give them a Christmas to remember. At the last minute, we dashed around shops, adding to the trolley presents for them to open. When the day finally came, we welcomed them into the house with open arms and tried to put our pain aside. We opened presents together around the tree, ate a full Christmas dinner, played games, pulled crackers, and ate Christmas cake.
It didn't ease the pain of Samantha's absence but connecting with strangers helped us get through the day.
It turned out to be the very thing we all needed. The first Christmas without Samantha was difficult but it was also the first time that Christmas had taken on a deeper, more special meaning. Thanks to Samantha, we realized that the best feeling didn't come from material things but from being together and showing one another love. By opening doors to strangers who have now become our friends, we experienced that love when we needed it most.
谢谢观看
Thank you for watching(共22张PPT)
Section 4 
Integrated skills
Unit 3 
Festivals and customs
Ⅰ. 单句语境填词,注意词的词性和词形。
1. We cannot always o__________ the traditions handed down to us from the past.
2. The 9th day of September in the l__________ calendar is the Chinese Chongyang Festival, a happy occasion in autumn.
3. I now formally tell you that you are employed by our company and that you can be on d______________ tomorrow.
4. It's my great h______________ to attend the award ceremony today.
5. The Internet is a large s______________ of information, but not all information is correct or secure.
bserve
unar
uty
ono(u)r
ource
6. The n______________ flag of the People's Republic of China is a red flag with five stars.
7. It was also a great way to bond with my friends, ______________(促进) sportsmanship, teamwork, and a healthy lifestyle among us.
8. At the end of the book, the child's true ______________(身份) is discovered, and the bad guys get their just deserts.
9. He gave a trial to a young woman who said she had ______________(先前的) experience.
10. I often wonder what future ______________(代) will make of our efforts.
ational
promoting
identity
previous
generations
Ⅱ. 阅读理解。
A[2025西宁期末]
China is a nation of etiquette(礼仪). Chinese people are among the most hospitable people in the world. If foreigners visit a Chinese family, they will be surprised at the warmth that they receive as guests.
When you visit a Chinese family, the host usually makes tea for you. Then he will serve you snacks(小吃) like biscuits or candy. Someone in the family will also chat with you, never letting you feel lonely.
At the same time, other family members will prepare a meal for you. Chinese people treat(款待) their guests with a big meal. They always present more food than the guest can eat. On the table, the guests must be the first to eat. Perhaps one of the things that surprises a Western guest most is that the Chinese host likes to pick food for visitors, which won't happen at Western tables. Chinese families go out of their way to make you feel at home. As you are done eating, the host usually says, “It seems that you didn't eat much. Please have more.” Although you tell them you are full, they still put more food in your bowl.
Being warm and hospitable has long been an important part of Chinese culture and tradition. As Confucius(孔子) said thousands of years ago: “To meet friends from afar, how happy we are!”
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国人的待客之道。
(  )1. What does the underlined word “hospitable” mean in this passage
A. 朴实的 B. 勤劳的 C. 善良的 D. 好客的
【解析】词义猜测题。根据画线词下文“If foreigners visit a Chinese family, they will be surprised at the warmth that they receive as guests.”可知,中国人民是世界上最好客的人民之一,所以hospitable为“好客的”之意。
D
(  )2. As a guest in a Chinese family, you are usually offered ________ by the host.
A. coffee and snacks B. juice and snacks
C. tea and snacks D. coffee and tea
【解析】细节理解题。根据第二段中“When you visit a Chinese family, the host usually makes tea … serve you snacks like biscuits or candy.”可知,作为中国家庭的客人,主人通常会给你上茶和点心。
C
(  )3. What the Chinese family do for the guests is to ________.
A. make them feel at home
B. show their wealth
C. make them feel uncomfortable
D. make them sad
【解析】细节理解题。根据第三段中“Chinese families go out of their way to make you feel at home.”可知,中国家庭为客人所做的是使他们有宾至如归的感觉。
A
B
Dragon-Head-Raising Day: Time for a Haircut
China is a country with many colorful days and festivals. Dragon-Head-Raising Day(the Longtaitou Festival) is one of them.
This special day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar. It stands for the start of spring and farming. This year, the day fell on March 1.
The dragon is important in Chinese culture. We Chinese people call ourselves the “descendants(传人) of the dragon”. Therefore, people celebrate Dragon-Head-Raising Day with many customs about the dragon.
On the day in ancient times, people put ash in the kitchen. This was to “lead the dragon into the house”. People believed that with the help of the dragon, they could have a good harvest in autumn.
Also, people eat special foods on that day. The foods are usually named after the dragon. For example, people eat “dragon whisker(须)” noodles and dumplings called “dragon ears”.
Today, many customs have faded away. But one that has remained is to have a haircut. It is said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck. So many people have their hair cut on Dragon-Head-Raising Day.
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国的传统节日之一——龙抬头,以及龙在中国文化中的重要性。
(  )4. Which country celebrates Dragon-Head-Raising Day
A. Britain. B. France.
C. The United States. D. China.
【解析】细节理解题。根据第一段可知,龙抬头是中国的传统节日之一。
D
(  )5. When was Dragon-Head-Raising Day this year
A. March 1. B. February 2.
C. February 21. D. March 8.
【解析】细节理解题。根据第二段中“This year, the day fell on March 1.”可知,今年的龙抬头是在3月1日。
A
(  )6. On the day in ancient times, why did people put ash in the kitchen
A. Because the dragon liked ash.
B. Because ash could lead the dragon into the house.
C. Because ash stood for the harvest.
D. Because ash could bring good luck.
【解析】推理判断题。根据第四段中“This was to ‘lead the dragon into the house’.”可推测,在古代龙抬头这一天,人们把灰放在厨房里是因为他们认为灰会把龙引进家。
B
(  )7. Which custom about the day has remained according to the passage
A. Dragon boat racing. B. To eat zongzi.
C. To have a haircut. D. To eat mooncakes.
【解析】细节理解题。根据最后一段中“But one that has remained is to have a haircut.”可知,在龙抬头这一天理发的习俗还保留着。
C
Ⅲ. 七选五。
Spanish Weddings
Weddings are big and important things in Spain. You're likely to find the whole family and the whole village turn out to celebrate. __1__ Some of the customs are similar, such as throwing rice, but others are less familiar.
__2__ The main part of a traditional wedding is the groom presenting the bride with 13 coins, which represents his promise to support her. However, times have changed and today's brides and grooms exchange the coins as a symbol of the wealth they will equally share.
Traditionally, Spanish weddings do not include bridesmaids(伴娘) or groomsmen(伴郎). __3__ There is no best man or maid of honor. At the reception, the head table is traditionally set for 6 people: the bride, the groom and their parents. __4__ Bridesmaids become a part of Spanish weddings.
During the wedding reception, the bride and groom go from table to table carrying a basket with small wedding presents. The men will be offered a cigar or a mini-bottle of wine. And the women will be offered a little present. This may be the time in which guests also “hand back” the preferred wedding gift: money in envelopes. __5__
A. Most Spanish weddings are connected with coins.
B. But today, with Hollywood's influence weddings change a bit.
C. The couple stand together at the altar(圣坛) with no one else.
D. Therefore, you will find the traditional weddings are crowded.
E. In Spain, the wedding ring is worn on the ring finger of the right hand.
F. Invitations are usually sent out one or two weeks before the wedding ceremony.
G. Some couples also send out the number of a bank account along with the invitation.
1. _______ 2. _______  3. _______  4. _______  5. _______
D
A
C
B
G
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了西班牙传统婚礼和现代婚礼的异同。
1. 【解析】根据上文“You're likely to find the whole family and the whole village turn out to celebrate.”可知,西班牙婚礼上人很多。D项“因此,你会发现传统的婚礼是拥挤的”符合语境。
2. 【解析】根据下文“The main part … exchange the coins as a symbol of the wealth they will equally share.”可知,不论是传统婚礼还是现代婚礼都和硬币有关。A项“大多数西班牙婚礼都和硬币有关”符合语境。
3. 【解析】根据下文“There is no best man or maid of honor.”可知,传统婚礼上是没有伴郎伴娘的。C项“新人一起站在圣坛上,没有其他人”符合语境。
4. 【解析】根据上文“There is no best man or maid of honor.”可知,传统婚礼上是没有伴郎伴娘的;再根据下文“Bridesmaids become a part of Spanish weddings.”可知,现代婚礼和传统婚礼有所不同。B项“但是今天,在好莱坞的影响下,婚礼发生了一些变化”符合语境。
5. 【解析】根据上文“This may be the time in which guests also ‘hand back’ the preferred wedding gift: money in envelopes.”可知,结婚礼物和钱有关。G项“有些新人还会在发出请柬时附上银行账户的号码”与钱有关,符合语境。
Ⅳ. 应用文写作。[2024泰州期末]
假定你是李华,你的英国好友Tom作为交换生正在你校学习,他对中国传统文化很感兴趣。请你用英文写一封邮件,邀请他到你家过除夕、吃年夜饭。内容包括:
1. 说明邀请他的原因;
2. 简要介绍中国人如何过除夕。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式作答。
Dear Tom,





Yours,
Li Hua
I am writing to invite you to join my family in spending Chinese New Year's Eve together because it would be an opportunity for you to experience traditional Chinese culture firsthand.
On New Year's Eve, Chinese people first have a big family dinner, including traditional dishes that symbolize good luck for the upcoming year. After dinner, we usually stay up late, setting off firecrackers and watching the CCTV Spring Festival Gala. It is a time filled with joy, warmth, and a strong sense of togetherness.
I am sure you'll learn more when you come to the spot. Looking forward to your reply.
谢谢观看
Thank you for watching(共38张PPT)
Section 1 
Welcome to the unit & Reading
Unit 3 
Festivals and customs
Ⅰ. 话题拓展阅读。
When you are in another country, it is important to know the language, but it is equally important to know how to communicate non-verbally(非语言地), before saying anything by making gestures. According to a pioneer in non-verbal communication, only 30 to 35 per cent of our communication is verbal. When people don't know the language, the most common way to communicate is through gestures. However, many gestures have different meanings, or no meaning at all, in different parts of the world.①
In the United States, for example, nodding your head up and down means “yes”. In some parts of Greece and Türkiye, however, this motion can mean “no”. In Southeast Asia, nodding your head is a polite way of saying “I've heard you”.
In ancient Rome, when the emperor wanted to spare someone's life, he would put his thumb up. Today in the United States, when someone puts his or her thumb up, it means “I want to hitch a ride”. However, in Sardinia and Greece, the gesture is insulting and should not be used there.
In the United States, raising your clasped hands above your head means “I'm the champion” or “I'm the winner”. It is the sign prizefighters make when they win a fight. When a leading Russian statesman(政治家) made this gesture after a White House meeting, Americans misunderstood and thought he meant he was a winner. In Russia, however, it is a sign of friendship.
In the United States, holding your hand up with the thumb and index finger in a circle and the other three fingers spread out means “Everything is OK” and is frequently used by astronauts and politicians. In France and Belgium, it can mean “You're worth nothing”.
There are other non-verbal signals that people should be aware of when they go to another country, such as the distance to maintain between speakers.② Americans usually feel comfortable when speaking with someone if the distance between them is about eighteen inches to arm's length.③ Anything closer makes them feel uncomfortable.
When talking to Americans, it is also important to make eye contact. If you look down when talking to an American, he or she may feel that you are embarrassed, afraid, or trying to hide something.
In addition to knowing how to communicate non-verbally in a country, it is important to know what you and he or she cannot discuss.④ In the United States, there are certain topics to avoid when you first meet someone. For example, don't ask people their age, weight, religion, marital status(婚姻状况), how much money they earn, or how much something costs. You can talk about work, the weather, traffic problems, sports, food, news of the day, where one lives, consumer subjects(computers, car repairs, and so forth), and travel or vacation plans.
These few examples illustrate that your actions can speak louder than your words. In a particular cultural context, what you say and what you don't say are equally important.
【语篇导读】本文是一篇议论文。文章讲述了当我们去其他国家时,虽然用该国的语言进行交流很重要,但知道怎样通过肢体语言交流也同样重要。
一、 阅读短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
(  )1. Which of the following is TRUE
A. People all over the world only communicate verbally.
B. Most of our gestures have no meaning at all.
C. Some people think that 65 to 70 per cent of our communication is non-verbal.
D. Gestures are the most common way to communicate.
【解析】细节理解题。根据第一段中“According to a pioneer in non-verbal communication, only 30 to 35 per cent of our communication is verbal.”可知,有人认为在交流过程中,有百分之三十到三十五的交流是需要用语言沟通的,剩下来的交流是通过非语言方式进行的,所占的百分比为六十五到七十。
C
(  )2. As we can see from the passage, there are ________ kinds of non-verbal communication signals.
A. four B. five C. six D. seven
【解析】细节理解题。根据第二段至第七段可知,每一段介绍了一个肢体语言,文中一共介绍了6种非语言的交流信号。
C
(  )3. Please paraphrase the underlined sentence “your actions can speak louder than your words” in the last paragraph.
A. Your deeds are better than your words.
B. What you do is better than what you say.
C. You try to show your best manners.
D. You are better understood by your gestures than through your words.
【解析】推理判断题。结合语境并根据第一段中“When people don't know the language, the most common way to communicate is through gestures.”可知,肢体语言交流有时比口头语言更容易被接受和理解。
D
(  )4. The main idea of the passage is that when you are in another country, ________.
A. it is unimportant to know the language
B. it is important to know what you can talk about to local people
C. to know how to communicate non-verbally is as important as to know the language
D. to communicate with rough gestures is more important than to know the language
【解析】主旨大意题。根据第一段中“it is important to know the language, but it is equally important to know how to communicate non-verbally”和最后一段中“what you say and what you don't say are equally important”可知,文章开头和结尾处均强调了非语言交流的重要性。
C
二、 分析文中加序号句子的结构,在原句上标出基本成分,然后试着在下面横线上写出译文。
①【分析】本句为简单句。主体部分many gestures have different meanings, or no meaning at all是主谓宾结构,其中or连接两个并列宾语;后面的介词短语in different parts of the world是地点状语。
【译文】然而,许多手势在世界不同地区有不同的含义,或者根本没有意义。
②【分析】本句为复合句。主体部分There are other non-verbal signals是there be句型;that people should be aware of构成定语从句,修饰先行词other non-verbal signals; when they go to another country是时间状语从句;后面的介词短语such as the distance to maintain between speakers为同位语,对non-verbal signals进行举例说明。
【译文】当人们前往另一个国家时,还有其他一些非语言信号需要留意,比如交谈双方应保持的距离。
③【分析】本句为复合句。主体部分Americans usually feel comfortable是主系表结构;when speaking with someone是省略了主语和be动词的时间状语从句;if the distance between them is about eighteen inches to arm's length是条件状语从句。
【译文】美国人交谈时,若彼此之间距离保持在18英寸至一臂之长,他们通常会感到自在。
④【分析】本句为复合句。In addition to knowing how to communicate non-verbally in a country是介词短语做状语;what you and he or she cannot discuss是宾语从句,what在宾语从句中做discuss的宾语。
【译文】除了要知道在一个国家如何进行非语言交流之外,了解你和对方不能谈论的话题也很重要。
Ⅱ. 七选五。[2025宁波五校联盟期中]
If ever we have to wait for something in the UK—for the bus, to get into a concert, or to get into a shop, we form a queue. Everybody knows that when you roll up, you join the back of the queue. __1__ It is an absolutely fair system and we all agree with it. British people would never dream of “jumping the queue”!
__2__ If you are seen to push in, it is considered very rude. People think pushing in is unfair to other people who have been waiting. So, if you see a line of people and you are not sure about it, then ask: “Is this the back of the queue?” __3__ You might even get chatting! Brits are happy to chat while queuing.
If ever somebody pushes in, you can almost feel others upset about him or her! People will be silently angry! However, rarely will anybody say anything. __4__ If somebody does say something to the rule breaker, the rest of the people in the queue will be very embarrassed and they will look away.
__5__ For example, they may give bad looks to the transgressor(违规者). They may also turn around and talk about the transgressor in a whisper with the person next to them in the queue. You would need a skin as thick as that of a rhinoceros(犀牛) to miss these signals that you have transgressed a sacred British rule. So, if you come to the UK, get used to queuing.
A. You have to wait for your turn in the queue.
B. People do not welcome queue-jumping in England.
C. Queue-jumping can be seen everywhere in the world.
D. British people do not like to cause a scene by arguing.
E. Some people want to break the accepted rule sometimes.
F. People will be very polite to you and let you know where you should stand.
G. People will show that they are annoyed, but in ways that are not easy to notice.
1. _______ 2. _______  3. _______  4. _______  5. _______
A
B
F
D
C
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国人排队的习惯和对插队人的态度。
1. 【解析】根据上文“Everybody knows that when you roll up, you join the back of the queue.”可知,英国人习惯于排队等候。A项“你必须排队等候轮到你”符合语境。
2. 【解析】下文“If you are seen to push in, it is considered very rude.”明确指出插队会被视为粗鲁,表明了英国人对插队的态度。B项“在英国,人们不欢迎插队”作为段落之首,总领下文对插队的负面评价,与下文“插队粗鲁”衔接自然。
3. 【解析】上文“So … then ask: ‘Is this the back of the queue?’”是问句,询问队伍的末尾位置,空处应是对该问句的回应。F项“人们会对你很有礼貌,让你知道你应该站在哪里”符合语境。
4. 【解析】上文“However, rarely will anybody say anything.”讲述英国人面对插队行为很少直接表达;下文“If somebody does say something to the rule breaker … they will look away.”进一步说明如果有人就此进行评价,其他人会尴尬,空处需解释为什么很少有人说话。D项“英国人不喜欢因为争辩而大吵大闹”符合语境。
5. 【解析】根据下文“For example, they may give bad looks to the transgressor …”的举例可知,这些都是英国人对插队者表达愤怒的方式,且这些方式“不给好脸色”“低声谈论”都是不易被察觉的。G项“人们会表现出他们被惹恼了,但不容易被注意到”符合语境。
Ⅲ. 完形填空。[2025江苏天一中学期末]
My husband Sajan is an Indian with a vegetarian heritage. Since I met him, I've been a vegetarian too. Getting older, I wonder if I ignored my parents' __1__. After all, they are more __2__ with meals where meat is the centerpiece.
Whenever Sajan and I come home, my mom starts __3__ our meals weeks before we arrive. She researches new __4__ dishes and stocks up on beans and yogurt though she __5__ both. So often, even though we're all __6__ at the table together, we're eating __7__ meals. I've never really __8__ with my mom about the food tension in our relationship. But earlier this summer, I __9__ asked her about it.
“It is sometimes a(n) __10__ to cook your food,” she answered. “But it is important for us to __11__ your and Sajan's Indian vegetarian diet.”
She also had her question, “You don't miss the __12__ you grew up with?”
I do. And I don't.
My mom still makes my favorite cookies. But because I've been away from home for so long, I've __13__ lots of new foods, and Indian food has become my food. I always assumed she felt hurt by that, but talking to her, I __14__ I was wrong.
Love can be shown through food in different ways. Just make a little room for what our loved ones choose to __15__.
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者因丈夫的素食传统与自己家庭饮食习惯不同而产生的文化冲突及通过沟通达成的理解与包容。
(  )1. A. talents B. orders C. traditions D. efforts
【解析】talents天赋;orders命令;traditions传统;efforts努力。根据上文提到的vegetarian heritage可知,这里指的是父母关于饮食的传统。
C
(  )2. A. concerned B. comfortable C. patient D. strict
【解析】concerned关心的;comfortable自在的;patient耐心的;strict严格的。根据语境及下文“meals where meat is the centerpiece”可知,父母更习惯于以肉为主菜的饮食方式,be comfortable with意为“对……感到愉快,对……感到舒服”。
B
(  )3. A. planning B. cooking C. serving D. lasting
【解析】planning计划;cooking烹饪;serving服务;lasting持续。根据下文提到的weeks before we arrive可知,妈妈会在作者和丈夫回家之前就开始计划他们的餐食。
A
(  )4. A. side B. meat C. local D. vegetarian
【解析】side旁边的;meat肉;local当地的;vegetarian素食的。根据上文提到的vegetarian heritage和下文提到的beans and yogurt可知,这里指的是素食菜肴。
D
(  )5. A. dislikes B. recommends C. desires D. loses
【解析】dislikes不喜欢;recommends推荐;desires渴望;loses失去。根据上文“After all, they are more __2__ with meals where meat is the centerpiece.”及转折词though可知,妈妈不喜欢豆类和酸奶。
A
(  )6. A. standing B. sitting C. lying D. kneeling
【解析】standing站立;sitting坐;lying躺;kneeling跪下。根据下文at the table可知,这里指的是作者他们都坐在餐桌旁吃饭。
B
(  )7. A. healthy B. delicious C. different D. heavy
【解析】healthy健康的;delicious美味的;different不同的;heavy沉重的。根据上文作者和丈夫是素食主义者,而作者父母是以肉类为主菜可知,所以吃着不同的食物。
C
(  )8. A. talked B. agreed C. met D. quarreled
【解析】talked谈论;agreed同意;met遇见;quarreled争吵。根据下文with my mom about the food tension in our relationship可知,作者从没有和妈妈交谈关于饮食方面的紧张关系。
A
(  )9. A. quickly B. gradually C. regularly D. finally
【解析】quickly快速地;gradually逐渐地;regularly规律地;finally最后。根据上文“I've never really __8__ with my mom about the food tension in our relationship.”及转折词But可知,作者最终向妈妈问起了这个问题。
D
(  )10. A. challenge B. adventure C. pleasure D. blessing
【解析】challenge挑战;adventure冒险;pleasure乐趣;blessing祝福。根据下文“But it is important for us”可知,这里指的是为作者做饭对妈妈来说是一种挑战。
A
(  )11. A. change B. honor C. balance D. follow
【解析】change改变;honor尊重;balance平衡;follow跟随。根据下文your and Sajan's Indian vegetarian diet可知,妈妈认为尊重女儿和女婿的素食饮食习惯很重要。
B
(  )12. A. trouble B. stories C. family D. flavors
【解析】trouble麻烦;stories故事;family家庭;flavors味道。根据下文“you grew up with”及“I do. And I don't.”可知,妈妈问作者是否怀念小时候的味道。
D
(  )13. A. given away B. left behind
C. got attached to D. fallen short of
【解析】given away赠送;left behind落后;got attached to喜欢上;fallen short of达不到,缺乏。根据上文“because I've been away from home for so long”及下文“Indian food has become my food”可知,作者离家太久,已经爱上了很多新食物。
C
(  )14. A. forgot B. hoped C. realized D. estimated
【解析】forgot忘记;hoped希望;realized意识到;estimated估计。根据下文“I was wrong”可知,和妈妈交谈后作者意识到自己的想法是错误的。
C
(  )15. A. sell B. say C. read D. eat
【解析】sell卖;say说;read读;eat吃。根据语境及上文“Love can be shown through food in different ways.”可知,这里指的是我们应该尊重亲人的饮食习惯,爱可以通过食物以不同的方式表现出来,我们要给我们所爱的人留点空间去吃他们选择的食物。
D
谢谢观看
Thank you for watching(共23张PPT)
Section 3 
Grammar and usage
Unit 3 
Festivals and customs
Ⅰ. 单句语境填词,注意词的词性和词形。
1. Mexicans are generally friendly and kind to travellers, e__________ this Central American country the fourth spot in the report.
2. Using job search websites can save you time and energy, allowing you to focus on other aspects of your job h__________.
3. Many families on low i______________ cannot afford sports training for their children over the long term.
4. Snow on the ground m______________ more sunlight back into space, leading to cooling.
5. Americans live in an ______________(公寓套房), while the British live in a flat.
arning
unt
ncomes
irrored
apartment
Ⅱ. 单句语法填空。
1. Whenever we had trouble, he ______________(come) to help us.
2. Eight policemen spent two years ______________(comb) through the evidence.
3. He said the plane ________________________(arrive) at eight o'clock.
4. Miss Zhang said she ______________(visit) the Great Wall next summer.
5. I wasn't sure whether he ______________(lend) me his book the next morning.
6. —Tom, you didn't come to the party last night.
—I ______________(go), but I suddenly remembered I had homework to do.
would come
combing
was arriving/would arrive
would visit
would lend
was going to
Ⅲ. 阅读理解。
A[2024苏州期末]
Yunnan offers exciting experiences of unique customs. If you are already planning to visit Yunnan, see our festival tours.
The Torch(火把) Festival
Date: July/August(days 24 to 26 of the sixth lunar month)
Location: Lijiang
It is a traditional festival among the Yi, Naxi, and Bai minority(少数民族) groups. According to the ancient rule of the Naxi people, the Torch Festival should last three days, and every family should light a big torch in front of their doors for the three days.
Recommended tour: 3-Day Ancient Lijiang Tour
The Water Splashing(泼水) Festival
Date: April 13 to 15
Location: Xishuangbanna
It is the most important festival observed by the Dai people of Xishuangbanna in southern Yunnan. It involves splashing water, lantern floating and other joyful activities.
Recommended tour: 6-Day Xishuangbanna Tour
The Horse Race Festival
Date: May/June(5th of the fifth lunar month)
Location: Shangri-La
Falling on the same date as the Dragon Boat Festival, it is the biggest gathering of Tibetans in Yunnan and usually lasts about 3 days. During the celebrations, traditional performances and competitions like horse racing and wrestling(摔跤) will be held.
Recommended tour: 8-Day Yunnan Tour of the Nu River and Tengchong
The Third Month Fair of the Bai Group
Date: April/May(days 15 to 21 of the third lunar month)
Location: Dali
It is one of the most important festivals celebrated by the Bai people in Dali in western Yunnan. During the March Fair, the streets of Dali Ancient Town are packed with people selling amazing minority items.
Recommended tour: 6-Day Yunnan Minorities Tour
【语篇导读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了去云南旅行时人们可以参加的几个节日。
(  )1. What do the Torch Festival and the Water Splashing Festival have in common
A. The date.
B. The location.
C. The lasting time.
D. The celebratory events.
【解析】细节理解题。根据The Torch Festival部分中“Date: July/August(days 24 to 26 of the sixth lunar month)”和The Water Splashing Festival部分中“Date: April 13 to 15”可知,火把节和泼水节的相同之处在于它们都持续三天,即持续时间相同。
C
(  )2. Which festival will you attend if you like to buy local gifts while travelling
A. The Torch Festival.
B. The Water Splashing Festival.
C. The Horse Race Festival.
D. The Third Month Fair of the Bai Group.
【解析】细节理解题。根据The Third Month Fair of the Bai Group部分中“During the March Fair, the streets of Dali Ancient Town are packed with people selling amazing minority items.”可知,如果你想在旅行时购买当地的礼物,你可以参加三月街这个节日。
D
(  )3. Where is the text probably taken from
A. A business contract.
B. A newspaper report.
C. An educational magazine.
D. An advertising leaflet.
【解析】文章出处题。通读全文,尤其是第一段内容可知,文章主要介绍了去云南旅行时人们可以参加的几个节日,由此可推知,该文章可能出自一张旅游广告传单。
D
B[2024北京八一学校期中]
Food Festivals Around the World
Stilton Cheese Rolling
May Day is a traditional day for celebrations, but the 2,000 English villagers of Stilton must be the only people in the world who include cheese rolling in their annual plans. Teams of four, dressed in a variety of strange and funny clothes, roll a complete cheese along a 50-metre course. On the way, they must not kick or throw their cheese, or go into their competitors' petition is fierce and the chief prize is a complete Stilton cheese weighing about four kilos(disappointingly, but understandably the cheeses used in the race are wooden ones). All the competitors are served with beer or port wine, the traditional accompaniment to Stilton cheese.
The National Fiery Foods & BBQ Show
Every year more than 10,000 people head for the city of Albuquerque, New Mexico. They come from different countries, but they all share a common addiction—food that is not just spicy, but hot enough to make your mouth burn, your head spin and your eyes water. Their destination is the National Fiery Foods & BBQ Show which is held over a period of three days every March. You might like to try a chocolate-covered Habanero—one of the hottest peppers in the world—or any one of the thousands of products that are on show. But one thing is for sure—if you don't like the feeling of a burning tongue, this festival isn't for you!
La Tomatina—The World's Biggest Food Fight
On the last Wednesday of every August, the Spanish town of Bu?ol hosts La Tomatina—the world's largest food fight. A week-long celebration leads up to an exciting tomato battle as the highlight of the week's events. The early morning sees the arrival of large trucks with tomatoes—official fight-starters get things going by casting tomatoes at the crowd.
The battle lasts a little more than half an hour, in which time around 50,000 kilograms of tomatoes have been thrown at anyone or anything that moves, runs, or fights back. Then everyone heads down to the river to make friends again—and for a much-needed wash!
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了世界各地的几个食品节。
(  )4. In the Stilton Cheese Rolling competition, what must competitors on each team do
A. Kick or throw their cheese.
B. Wear various formal clothes.
C. Roll a wooden cheese in their own lane.
D. Use a real cheese weighing about four kilos.
【解析】细节理解题。根据Stilton Cheese Rolling部分中“roll a complete cheese … On the way, they must not kick or throw their cheese, or go into their competitors' lane …(disappointingly, but understandably the cheeses used in the race are wooden ones)”可知,每队的参赛者必须在自己的赛道上滚动一块木制奶酪。
C
(  )5. What can you eat at the National Fiery Foods & BBQ Show
A. Chinese food. B. Hot peppers.
C. Sour food. D. Salty chocolate.
【解析】细节理解题。根据The National Fiery Foods & BBQ Show部分中“You might like to try a chocolate-covered Habanero—one of the hottest peppers in the world”可知,在the National Fiery Foods & BBQ Show中可以吃到辣椒。
B
(  )6. How many days does the celebration of La Tomatina last
A. Three days. B. Seven days.
C. Less than three days. D. More than seven days.
【解析】细节理解题。根据La Tomatina—The World's Biggest Food Fight部分中“A week-long celebration … of the week's events.”可知,这个庆祝活动持续一周(七天)。
B
(  )7. What can we learn from the passage
A. The chief prize for the Stilton Cheese Rolling competition is beer or port wine.
B. More than 10,000 Chinese take part in the National Fiery Foods & BBQ Show.
C. An exciting tomato battle takes place at the beginning of La Tomatina.
D. Thousands of spicy foods are on show in the National Fiery Foods & BBQ Show.
【解析】细节理解题。根据The National Fiery Foods & BBQ Show部分中“You might like to try … or any one of the thousands of products that are on show.”以及“if you don't like the feeling of a burning tongue, this festival isn't for you”可知,上千种辣的食物在the National Fiery Foods & BBQ Show中展出。
D
Ⅳ. 语法填空。[2025厦门双十中学期中]
Every year during the Spring Festival, a small village east of Beijing puts on a special show. It's about -15℃, and a man dressed in a straw hat and sheepskin coat 1. ____________________(throw) spoon after spoon of heavy molten iron(铁水) at a massive, icy wall. The collision(碰撞) between the 1,600℃ liquid metal and the frozen bricks creates a waterfall of sparks(火花) 2. ______________(fall) over him, equally beautiful and dangerous.
This is a performance 3. ______________ requires extraordinary courage, skill and strength. Known as Da Shuhua, it has a history of 500 years in Nuanquan, a highly-developed steel town. Da Shuhua translates literally into “beating down the tree flowers”, 4. _______ agricultural activity of hitting fruit trees to stimulate growth.
throws/is throwing
falling
which/that
an
In ancient times, fireworks weren't always 5. ______________(wide) affordable. So people in Nuanquan made use of scrap iron and developed Da Shuhua as a way 6. ______________(celebrate) festivals. As a result, they brought firework displays 7. ______________ a whole new level.
Today, Da Shuhua has become more popular than ever, due to bans on fireworks to reduce air 8. ______________(pollute) in some parts of China. Every year, this unique firework display attracts tons of people despite the freezing cold weather 9. ______________ draws attention for its protection. Since 2021, it 10. ________________(list) as an intangible cultural heritage of China.
widely
to celebrate
to
pollution
and
has been listed
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了“打树花”表演,这是一项需要非凡勇气、技巧和力量的表演。自 2021年起,它被列为中国非物质文化遗产。
1. 【解析】考查动词的时态和主谓一致。此处为谓语动词,根据空前的 It's 和下一句中的 creates 可知,应用一般现在时或现在进行时来描绘打树花的画面;主语为第三人称单数,动词用三单形式。
2. 【解析】考查非谓语动词。句中已有谓语creates,空处为非谓语,sparks和fall是逻辑上的主谓关系,应用现在分词做后置定语。
3. 【解析】考查定语从句。空处引导定语从句,修饰先行词performance,指物,在从句中充当主语,应用which或that。
4. 【解析】考查冠词。activity为可数名词单数,结合句意,此处表示“打树花是一种农业活动”,表示泛指,且agricultural的发音以元音音素开头,故填an。
5. 【解析】考查副词。修饰形容词affordable,应用副词widely,意为“普遍地,广泛地”。
6. 【解析】考查非谓语动词。way表示“方式,方法”时,通常使用动词不定式做定语。
7. 【解析】考查介词。固定搭配bring … to …意为“把……带到……”。
8. 【解析】考查名词。空处应用名词做宾语,pollute的名词为pollution意为“污染”,且为不可数名词。
9. 【解析】考查连词。空前的attracts tons of people与空后的draws attention for its protection是并列关系,故用and连接。
10. 【解析】考查动词的时态、语态和主谓一致。根据时间状语Since 2021可知,此处应为现在完成时;句子主语it和list之间是动宾关系,所以此处用现在完成时的被动语态,且主语为第三人称单数,助动词用has。
谢谢观看
Thank you for watching