中小学教育资源及组卷应用平台
期末培优 语篇—动物/植物
一.完形填空(共2小题)
1.(2024秋 合肥期末) The sunflower is a very special plant.It has a big and bright yellow flower.And it has a long and green (1) .It always turns its flower to face the (2) .It seems to be smiling at the sun all the time.
In nature,sunflowers are good for the environment(环境).They can make the air (3) Their roots keep the soil(土壤) in place,so the wind and water can't take the soil away (4) .The little animals like to come to sunflowers.They can get (5) from the flowers as food.This helps them live and (6) .
In our life,people (7) sunflowers.We can see pictures of sunflowers in many places.They make us feel happy and warm.Some people plant sunflowers in their yards.When a lot of sunflowers grow together,it looks really (8) .We can also eat sunflower seeds.Sunflower seeds are a kind of popular (9) ,because it is quite (10) and good for our body.The sunflower is really a wonderful plant.
(1)A.root B.leaf C.stem D.seed
(2)A.sun B.moon C.cloud D.star
(3)A.dark B.clean C.full D.quiet
(4)A.easily B.sadly C.carefully D.importantly
(5)A.hope B.pork C.pain D.sugar
(6)A.miss B.hide C.grow D.smell
(7)A.leave B.like C.throw D.pull
(8)A.serious B.beautiful C.strong D.wild
(9)A.food B.drink C.mind D.time
(10)A.full B.fast C.friendly D.delicious
2.(2024秋 合肥期末) Which animal do you think is the No.1 pet?Cats or dogs?From the new research,many in China think(1) are the winner.
"My cats are(2) and know things just like people do." said Ma Li,having two cats in Beijing.Once when she was arguing(争吵)with her(3) at home,the cats went between them.They tried to(4) her and her daughter arguing.
Now,more people in China would like to keep cats and(5) them like their family or friends.It's said that people do so because it's(6) to take care of cats. "Dogs need(7) every day.I have a lot of work and my daughter is also(8) with her study,so it's difficult for us to keep dogs.Cats are the best for us.When we are not at home,they can be okay by(9) ." said Ma.
In 2024,the number of pet cats in China was 71.5 million.It is bigger than that of the pet dogs.Maybe in the future,more people will keep cats as(10) ,because cats are really nice and can bring a lot of joy to our lives.
(1) A.cats B.dogs C.pigeons D.monkeys
(2) A.missing B.safe C.clever D.strong
(3) A.son B.daughter C.husband D.uncle
(4) A.keep B.see C.have D.stop
(5) A.treat B.change C.collect D.mix
(6) A.easy B.hard C.boring D.surprising
(7) A.swimming B.singing C.walking D.dancing
(8) A.cool B.bored C.good D.busy
(9) A.itself B.themselves C.yourself D.myself
(10) A.pets B.workers C.toys D.gifts
二.阅读理解(共9小题)
3.(2024秋 河东区期末)
I'm a red panda (小熊猫).I'm three years old.I'm a little shy.There is the word "panda" in my name,but I am not a panda.We are different animals.
I'm a macaque (猕猴),a kind of monkey.I'm six years old.I'm very smart.And I like playing in the tree.People kill many of us,so we are in danger now.Please save us.
I'm a little tiger.I'm just six months old now.My favorite food is meat.Many people think I'm very cute,but some people think I'm kind of scary (吓人的).
I'm a raccoon (浣熊).I'm four years old.I get my name because I always wash the food with water before eating.I look like a red panda,but we are different.We have different colors.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What is the red panda like?
A.It is shy.
B.It is lazy.
C.It is scary.
D.It is smart.
(2)What kind of animals are in danger now?
A.Tigers.
B.Raccoon.
C.Macaques.
D.Red pandas.
(3)How old is the little tiger?
A.It's three years old.
B.It's six years old.
C.It's six months old.
D.It's four years old.
(4)Why does the raccoon get its name?
A.Because it is a little shy.
B.Because it likes to wash food.
C.Because it sleeps in the tree.
D.Because it looks like a red panda.
(5)Which of the following is TRUE?
A.The raccoon is a kind of monkey.
B.The red panda and the raccoon have the same color.
C.Everyone thinks the tiger is scary.
D.The tiger likes eating meat best.
4.(2024秋 巢湖市期末) Hello,my name is Linda.My dad gives me two parrots on my birthday this year.I like them very much.My brother and sister like them,too.We call them Grace and Joy.
Grace has red feathers and a yellow beak(鸟喙).She looks like a beautiful woman in a red dress,but she can't talk.Joy can talk.She can say "nihao".She is in green colour and has a red beak.Now she is very young.When she is old enough(足够的),she can have some new red feathers.
Grace and Joy like balls.When they see a small ball at home,they fly on it and play with it.It is so interesting.My mom says,"The parrots have good balance(平衡能力)!"
I like Grace and Joy very much.They really bring me a lot of fun.
(1)Who are Linda's parrots from?
A.Her sister.
B.Her father.
C.Her mother.
D.Her brother.
(2)What can she do when Joy is old enough?
A.Sing and dance.
B.Speak English.
C.Have new red feathers.
D.Have a yellow beak.
(3)What's the best title for the passage?
A.A Fun Day
B.A Friendly Girl
C.Linda's Big Family
D.Linda's Two Parrots
5.(2024秋 合肥期末) Pets aren't just a fun member (成员) of the family. They are really good for your health and happiness.
Having an animal in the family helps you learn something new,like how to teach them to understand orders (命令),such as "Sit" or "Lie down".Playing games with them helps you be creative (有创造力的).Learning how to read pets teaches you to understand others' feelings.
Spending time with your pet helps you get relaxed.Talking to your pet about your worries can help you feel better.When you're with your pet,you can forget your problems. "Our pet friends have a secret to make our life happy," said Jerry,who has three cats and two dogs at home.
(1)What does the underlined word "They" refer to (指的是)?
A.Members.
B.Walks.
C.Gardens.
D.Pets.
(2)What new things can people learn by having a pet?
A.People can understand orders better.
B.People can make some pet toys.
C.People can make more friends.
D.People can spend time creatively.
(3)What can we infer (推断) from the underlined sentence in the last paragraph?
A.Pets also have many secrets.
B.Pets help us solve all life problems.
C.Pets bring good influences to people.
D.Pets help people make more friends.
6.(2024秋 红桥区期末) Swordfish (剑鱼) are a kind of large fish.Most swordfish are over 2 meters long and weigh (重) about 100 kg.The biggest swordfish is about 5 meters long and it weighs about 650 kg.
Swordfish live in the ocean.They are very fast fish.They can swim as fast as 130 kilometers per hour.
Swordfish get their name because of their sharp,flat upper jaws (上颌).Their upper jaws look like sharp swords.Their upper jaws are very long and their length is about one third of their bodies.Swordfish eat some small fish and shrimps.They use their long sharp upper jaws to spear (刺) them.When they die,swordfish eat them.
(1)In Paragraph 1,we can know some information EXCEPT (除了) .
A.the length of most swordfish
B.the weight of most swordfish
C.the size of the biggest swordfish
D.the shape of swordfish's upper jaws
(2)Swordfish get their name because of .
A.their shapes
B.their upper jaws
C.a knife
D.a sword
(3)If a swordfish is 3 metres long,its upper jaw is about long.
A.1 metre
B.1.5 metres
C.2 metres
D.2.5 metres
(4)Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Most swordfish are about 5 metres long.
B.Swordfish can swim 180 kilometres per hour.
C.We can know how swordfish get their food.
D.The biggest swordfish weighs about 100 kg.
(5)The passage may come from a magazine called .
A.Healthy Food
B.Funny Jokes
C.Ocean Animals
D.Country Life
7.(2025春 沭阳县期末) The passenger pigeon(旅鸽)was once one of the most famous birds in North America.These beautiful birds were usually bright blue﹣gray.They liked living together,sometimes with millions of birds flying together in the sky.Seeing that was truly amazing,as they filled the air.
Passenger pigeons enjoyed eating seeds and fruits.They often got together in large forests and their nests were high in the trees.In the nests,baby pigeons could live safely.However,in the 19th century (世纪),things changed.People started hunting passenger pigeons for food and sport.They also cut down many forests,breaking the birds' homes.Sadly,by the early 20th century,the passenger pigeon finally died out.The last passenger pigeon,named Martha,died in a zoo in 1914.
Today,the story of the passenger pigeon teaches us an important lesson about protecting wild animals.It teaches us that we must care for our environment and the animals because we share our world.Though they disappeared,we will always remember the passenger pigeon for its beauty and they once filled the skies.
(1)What can we know about passenger pigeons?
A.They liked eating seeds and fruits.
B.They were usually in dark colours.
C.They never flew together in the sky.
D.They once lived in South America.
(2)What does the underlined word "nests" mean in Chinese?
A.羽毛
B.配偶
C.饲料
D.鸟巢
(3)When did the number of passenger pigeons begin to drop?
A.In 1914.
B.In the early 20th century.
C.In the 19th century.
D.In the middle of the 20th century.
(4)What does the last paragraph talk about?
A.How all the passenger pigeons died out.
B.Where you can find passenger pigeons.
C.Why we should study passenger pigeons.
D.What we can do for passenger pigeons.
8.(2024秋 肥西县期末) Bingjie was a really special rescue dog.It was born in February 2007 and left us at the age of 14.Ouyang Honghong,a fireman,first met Bingjie in 2007 and then began to train it.
Bingjie took part in a lot of important rescues and saved many lives.The most amazing rescue took place after 2008 Wenchuan earthquake.Just on the second day of the rescue,Bingjie used its good sense of smell to find the first survivor(幸存者).And then,it worked hard and helped to find 13 people.That was really amazing!Later on,Bingjie also went to the snow disaster(灾难) area to help the people in trouble.And when the Kunshan explosion(爆炸) accident happened,it was also there to search for survivors.Bingjie got hurt during these rescues,but it never stopped working in the following years.
Bingjie was a very brave and loyal(忠诚的) dog.In Ouyang Honghong's heart,Bingjie was not only his friend but also a real hero.Its story made so many people moved and they will always remember this amazing dog and its great work.
(1)When did Bingjie die?
A.In 2007.
B.In 2008.
C.In 2017.
D.In 2021.
(2)What happened to Bingjie during the rescues?
A.It got hurt.
B.It got tired.
C.It got lost.
D.It got sick.
(3)We can infer(推断) from the passage that Ouyang Honghong .
A.was proud of Bingjie
B.didn't like Bingjie at first
C.trained many other rescue dogs
D.wanted to give up training Bingjie
(4)What is the main idea of this passage?
A.It introduces a fireman Ouyang Honghong.
B.It describes the 2008 Wenchuan earthquake.
C.It tells the story of a brave rescue dog and its great rescue work.
D.It talks about the snow disaster and Kunshan explosion accident.
9.(2024秋 河西区期末)There is a big zoo in our city.You can see a lot of lovely animals there.
Mina is a kangaroo.She is six years old.She is a large Australian animal and it moves by jumping on its back legs.She carries her babies in the pouch(育儿袋) on her stomach(腹部).Peter is a lion from South Africa.He is a big meat﹣eating animal.Today is Peter's fifth birthday.The workers in the zoo are having a birthday party for him.
This is a big elephant named Jim,with a long trunk(鼻子).He is from South Africa,too.He's ten years old.He is good at drawing.
Tuantuan is a panda from a mountain in Sichuan,China.She is four years old.She cats bamboo.She sleeps about 10 hours every day.
(1) likes eating meat.
A.Tuantuan
B.Peter
C.Mina
D.Jim
(2) are from the same continent(洲).
A.Mina and Peter
B.Tuantuan and Jim
C.Peter and Jim
D.Jim and Mina
(3)Peter is ears old.
A.five
B.eight
C.ten
D.eleven
(4)Tuantuan eats .
A.meat
B.grass
C.leaves
D.bamboo
(5)From the passage,we can learn .
A.Mina carries her babies in the pouch on her stomach
B.Tuantuan can draw very well
C.Jim comes from a mountain in China
D.Peter has a long trunk
10.(2024秋 冠县期末)
Animals Behaviour(表现方式) Weather changes
Birds A lot of birds get together and stay under the roofs (屋顶) of houses. Heavy rain will come.
Sharks Sharks swim to deeper water. A big storm will arrive.
Spiders There are more spiders than usual in autumn,and the spiders make larger webs(网) than usual. A cold and dry winter will come.
There are fewer spiders and they make smaller webs. A warm and wet winter will come.
Ants A lot of ants are on the grass. It is going to rain.
The world of animals is very amazing.Sometimes you can not explain why they can tell the weather before the weather report.If you want to know more about them,you can read more articles about science on School Science Magazine.
(1)The writer talks about the following animals EXCEPT .
A.birds
B.sharks
C.spiders
D.rabbits
(2)If a big storm is coming,sharks will .
A.swim to deeper water
B.jump out of water
C.swim around the island
D.swim more slowly
(3)If spiders make larger webs than usual in autumn,the weather in the following winter will be .
A.dry and warm
B.wet and warm
C.dry and cold
D.wet and cold
(4)What can we know from the passage?
A.Few animals can feel the weather changes.
B.If too many birds or ants get together,it will rain.
C.In winter,there are many spiders making webs.
D.Scientists can't explain the behaviour of animals.
(5)Where can we read the passage probably?
A.In a school report.
B.In a science magazine.
C.In a science novel.
D.In a travel magazine.
11.(2024秋 中山区期末)
As dead as a dodo
1 Are you looking at me?Do you know me?I'm a dodo!You may think I'm just a character in Alice's Adventures in Wonderland.Actually,there used to be thousands of us﹣﹣for real.But now you can only see us in museums.
2 We lived on an island in the Indian Ocean.In the happy old days,there was plenty of food to eat.All the other animals were friendly.What a peaceful and safe life!
3 However,in 1598,humans arrived.They cut down the trees and our lovely forest was gone.They hunted us because we were slow and couldn't fly.What's more,their pigs,cats and dogs ate our eggs.As a result,we soon died out.
4 So today we are standing in museums around the world.When you see us,please remember our sad story.The world is full of fantastic animals.Please try your best to help them.Make them as happy as a clam,not as dead as a dodo.
(1)From Paragraph 1,where can we see the dodo now?
A.In the zoo.
B.In the museum.
C.In the forest.
(2)Which picture is right for Paragraph 2?
A.
B.
C.
(3)Why did the dodo die out?
①People cut down the trees.
②People hunted the dodo.
③They were slow and couldn't fly.
④Some animals are not friendly to them.
A.①②③
B.①②④
C.①②③④
(4)What's the purpose(目的) of the text?
A.To encourage readers to protect animals.
B.To invite readers to visit museums.
C.To share the sad story of the dodo.
三.任务型阅读(共1小题)
12.(2024秋 红桥区期末)
The Migration (迁徙) of Birds
Every year some birds fly south when days turn cold and leaves from trees start to fall.They travel a very long way to find a warmer winter.This travel is called migration.
Birds do that because in winter most of the plants die and some insects (昆虫) hide.They fly away to find enough food.The next year,when there is plenty of food for them to eat,they will come back.
Birds fly in some ways.For example,they fly in groups like the letter V or in a row.The trip is often difficult and it may be dangerous.But they never get lost because they look at the sun,the moon and stars.
(1)When days turn cold and leaves from trees ,every year some birds fly south.
(2)Birds to find a warmer winter.
(3)When there is plenty of food for birds to eat,they will .
(4)The trip of migration is often and dangerous.
(5)Birds look at ,so they never get lost.
四.短文填空(共1小题)
13.(2024秋 河西区期末) A polar bear (北极熊) is a big animal.It lives in the Arctic (北极地区).It can live in very c(1) places.
Look at the polar bear's b(2) .It is large.It can be up to two meters l(3) .It has thick white fur (软毛).Its fur keeps its body w(4) even if it is in a very cold place.
The polar bear usually lives 25 to 30 y(5) .It likes swimming in icy water.It likes snow very much.It e(6) fish and seals (海豹).
Now polar bears need our h(7) .They are in danger because people kill t(8) for their fur.People usually use their fur to make coats.We must stop buying those coats.There are some other reasons (原因).For example,the w(9) is getting warmer and lots of ice melts (融化).If there is no ice,polar bears can't f(10) places to live.
五.语法填空(共2小题)
14.(2024秋 合肥期末) Sunflowers are really amazing plants.They have big and bright yellow flower heads and they always face(1) sun.Their tall stems can grow very high.Sunflowers need sunlight,water and good climate to grow well.(2) (they) seeds are delicious and people like to eat them.Also,the oil made from sunflower(3) (seed) is very healthy.Look!The sunflowers(4) (wave) their hands,like plenty of happy children.They bring beauty and joy to our world.I hope I(5) (visit) a place with sunflowers in the future.
15.(2024秋 蜀山区期末) Ri Ri and Shin Shin are lovely pandas.They left Tokyo's Ueno Zoo on September 29,2024.They went back to China because of some health (1) (problem).
Ri Ri and Shin Shin are from Sichuan in China.They went to (2) (live) at Ueno Zoo 13 years ago.In 2017,they had a baby panda. (3) (It) name is Xiang Xiang.She went back to China last year.In 2021,Ri Ri and Shin Shin (4) (have) twin cubs(龙凤胎幼崽) Xiao Xiao and Lei Lei.The two pandas are now 19 years old.Many people from different places want (5) (see) these pandas.
期末培优 语篇—动物/植物
参考答案与试题解析
一.完形填空(共2小题)
1.(2024秋 合肥期末) The sunflower is a very special plant.It has a big and bright yellow flower.And it has a long and green (1) C .It always turns its flower to face the (2) A .It seems to be smiling at the sun all the time.
In nature,sunflowers are good for the environment(环境).They can make the air (3) B Their roots keep the soil(土壤) in place,so the wind and water can't take the soil away (4) A .The little animals like to come to sunflowers.They can get (5) D from the flowers as food.This helps them live and (6) C .
In our life,people (7) B sunflowers.We can see pictures of sunflowers in many places.They make us feel happy and warm.Some people plant sunflowers in their yards.When a lot of sunflowers grow together,it looks really (8) B .We can also eat sunflower seeds.Sunflower seeds are a kind of popular (9) A ,because it is quite (10) D and good for our body.The sunflower is really a wonderful plant.
(1)A.root B.leaf C.stem D.seed
(2)A.sun B.moon C.cloud D.star
(3)A.dark B.clean C.full D.quiet
(4)A.easily B.sadly C.carefully D.importantly
(5)A.hope B.pork C.pain D.sugar
(6)A.miss B.hide C.grow D.smell
(7)A.leave B.like C.throw D.pull
(8)A.serious B.beautiful C.strong D.wild
(9)A.food B.drink C.mind D.time
(10)A.full B.fast C.friendly D.delicious
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】见试题解答内容
【分析】本文主要介绍了向日葵这种特殊植物,包括其外观、习性、对环境的益处、对小动物的作用以及在人们生活中的受欢迎程度,全面展现了向日葵的特点和价值。
【解答】(1)考查名词。句意:它还有一根又长又绿的茎。root根;leaf叶子;stem茎;seed种子。根据"And it has a long and green….(它还有一根又长又绿的......。)"可知,此处指的是向日葵有又长又绿的茎,故选C。
(2)考查名词。句意:它总是转动它的花朵去面向太阳。sun太阳;moon月亮;cloud云;star星星。根据常识,向日葵会随着太阳转动,故选A。
(3)考查形容词。句意:它们可以使空气清新。dark黑暗的;clean干净的;full满的;quiet安静的。根据常识,植物通常能净化空气,使空气变得清新,故选B。
(4)考查副词。句意:它们的根将土壤固定在原地,所以风和水不能轻易地将土壤带走。easily容易地;sadly悲伤地;carefully认真地;importantly重要地。根据"Their roots keep the soil (土壤) in place.(它们的根将土壤固定在原地。)"可知,根固定土壤,风与水就不容易带走土壤,easily表示"容易地",修饰动词take away,故选A。
(5)考查名词。句意:它们可以从花朵中获取糖作为食物。hope希望;pork猪肉;pain疼痛;sugar糖。根据"They can get…from the flowers as food.(它们可以从花朵中获取......作为食物。)"和常识可知,花朵中可能含有小动物能获取的糖分作为食物,故选D。
(6)考查动词。句意:这有助于它们生存和生长。miss错过;hide隐藏;grow成长;smell闻。根据"This helps them live…(这有助于它们生存)",可知,获取食物有助于小动物生存和成长,故选C。
(7)考查动词。句意:在我们的生活中,人们喜欢向日葵。leave离开;like喜欢;throw扔;pull拉。根据下文"We can see pictures of sunflowers in many places.(我们能在很多地方看到向日葵的图片。)"和"Some people plant sunflowers in their yards.(有些人在院子里种向日葵。)"可知,我们能在很多地方看到向日葵的图片,人们还把它种在院子里,说明人们喜欢向日葵,故选B。
(8)考查形容词。句意:当很多向日葵一起生长时,看起来真的很漂亮。serious严肃的;beautiful美丽的;strong强壮的;wild野生的。根据"When a lot of sunflowers grow together.(当很多向日葵一起生长时。)"可知,很多向日葵一起生长会呈现出美丽的景象,故选B。
(9)考查名词。句意:葵花籽是一种受欢迎的食物,因为它非常美味且对我们的身体有益。food食物;drink饮品;mind思想;time时间。葵花籽可以食用,是一种食物,故选A。
(10)考查形容词。句意:葵花籽是一种受欢迎的食物,因为它非常美味且对我们的身体有益。full满的;fast快的;friendly友善的;delicious美味的。根据"because it is quite…and good for our body.(因为它非常......且对我们的身体有益。)"可知,人们喜欢吃葵花籽是因为它美味且对我们的身体有益,故选D。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
2.(2024秋 合肥期末) Which animal do you think is the No.1 pet?Cats or dogs?From the new research,many in China think(1) A are the winner.
"My cats are(2) C and know things just like people do." said Ma Li,having two cats in Beijing.Once when she was arguing(争吵)with her(3) B at home,the cats went between them.They tried to(4) D her and her daughter arguing.
Now,more people in China would like to keep cats and(5) A them like their family or friends.It's said that people do so because it's(6) A to take care of cats. "Dogs need(7) C every day.I have a lot of work and my daughter is also(8) D with her study,so it's difficult for us to keep dogs.Cats are the best for us.When we are not at home,they can be okay by(9) B ." said Ma.
In 2024,the number of pet cats in China was 71.5 million.It is bigger than that of the pet dogs.Maybe in the future,more people will keep cats as(10) A ,because cats are really nice and can bring a lot of joy to our lives.
(1) A.cats B.dogs C.pigeons D.monkeys
(2) A.missing B.safe C.clever D.strong
(3) A.son B.daughter C.husband D.uncle
(4) A.keep B.see C.have D.stop
(5) A.treat B.change C.collect D.mix
(6) A.easy B.hard C.boring D.surprising
(7) A.swimming B.singing C.walking D.dancing
(8) A.cool B.bored C.good D.busy
(9) A.itself B.themselves C.yourself D.myself
(10) A.pets B.workers C.toys D.gifts
【考点】记叙文;动物/植物.
【答案】ACBDA ACDBA
【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了人们喜欢养猫的原因。
【解答】(1)考查名词词义辨析。句意:从新的研究来看,很多中国人认为猫是赢家。cats 猫;dogs 狗;pigeons 鸽子;monkeys 猴子。根据前文提到的 Cats or dogs 以及后面举例说明猫的情况,可知此处说的是猫是赢家,故选A。
(2)考查形容词词义辨析。句意:我的猫很聪明,就像人一样懂事情。missing 失踪的;safe 安全的;clever 聪明的;strong 强壮的。根据 know things just like people do(就像人一样懂事情)可知,猫很聪明,故选C。
(3)考查名词词义辨析。句意:有一次当她在家和女儿争吵时,猫在她们中间。son 儿子;daughter 女儿;husband 丈夫;uncle 叔叔。根据后文 her and her daughter arguing(她和她女儿争吵)可知,是和女儿争吵,故选B。
(4)考查动词词义辨析。句意:它们试图阻止她和她女儿争吵。keep 保持;see 看见;have 有;stop 阻止。根据 the cats went between them(猫在她们中间)可知,猫是想阻止她们争吵,stop sb.doing sth.表示 "阻止某人做某事",故选D。
(5)考查动词词义辨析。句意:现在,中国更多的人愿意养猫并像对待家人或朋友一样对待它们。treat 对待;change 改变;collect 收集;mix 混合。根据 like their family or friends(像他们的家人或朋友一样)可知,是像对待家人或朋友一样对待猫,treat...like...表示 "像……一样对待",故选A。
(6)考查形容词词义辨析。句意:据说人们这样做是因为照顾猫很容易。easy 容易的;hard 困难的;boring 无聊的;surprising 令人惊讶的。根据后文 Dogs need...every day.I have a lot of work and my daughter is also...with her study,so it's difficult for us to keep dogs.Cats are the best for us.(狗每天需要……。我有很多工作,我女儿学习也……,所以对我们来说养狗很难。猫对我们来说是最好的。)可知,照顾猫容易,故选A。
(7)考查动词词义辨析。句意:狗每天需要遛弯。swimming 游泳;singing 唱歌;walking 散步,遛弯;dancing 跳舞。根据常识,狗需要每天出去散步,也就是遛弯,故选C。
(8)考查形容词词义辨析。句意:我有很多工作,我女儿学习也很忙,所以对我们来说养狗很难。cool 酷的;bored 无聊的;good 好的;busy 忙碌的。根据 I have a lot of work(我有很多工作)以及 so it's difficult for us to keep dogs(所以对我们来说养狗很难)可知,女儿学习也忙,be busy with sth.表示 "忙于某事",故选D。
(9)考查反身代词词义辨析。句意:当我们不在家时,它们自己能照顾好自己。itself 它自己;themselves 它们自己;yourself 你自己;myself 我自己。此处指的是猫,用复数形式 themselves,by themselves 表示 "独自,靠它们自己",故选B。
(10)考查名词词义辨析。句意:也许在未来,更多的人会养猫当宠物,因为猫真的很好,能给我们的生活带来很多快乐。pets 宠物;workers 工人;toys 玩具;gifts 礼物。根据前文说的养猫以及常识,可知是养猫当宠物,故选A。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
二.阅读理解(共9小题)
3.(2024秋 河东区期末)
I'm a red panda (小熊猫).I'm three years old.I'm a little shy.There is the word "panda" in my name,but I am not a panda.We are different animals.
I'm a macaque (猕猴),a kind of monkey.I'm six years old.I'm very smart.And I like playing in the tree.People kill many of us,so we are in danger now.Please save us.
I'm a little tiger.I'm just six months old now.My favorite food is meat.Many people think I'm very cute,but some people think I'm kind of scary (吓人的).
I'm a raccoon (浣熊).I'm four years old.I get my name because I always wash the food with water before eating.I look like a red panda,but we are different.We have different colors.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What is the red panda like? A
A.It is shy.
B.It is lazy.
C.It is scary.
D.It is smart.
(2)What kind of animals are in danger now? C
A.Tigers.
B.Raccoon.
C.Macaques.
D.Red pandas.
(3)How old is the little tiger? C
A.It's three years old.
B.It's six years old.
C.It's six months old.
D.It's four years old.
(4)Why does the raccoon get its name? B
A.Because it is a little shy.
B.Because it likes to wash food.
C.Because it sleeps in the tree.
D.Because it looks like a red panda.
(5)Which of the following is TRUE? D
A.The raccoon is a kind of monkey.
B.The red panda and the raccoon have the same color.
C.Everyone thinks the tiger is scary.
D.The tiger likes eating meat best.
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】(1)A
(2)C
(3)C
(4)B
(5)D
【分析】本文分别介绍了小熊猫有点害羞、猕猴因遭人类捕杀处于危险中且聪明喜欢在树上玩耍、小老虎六个月大最爱吃肉以及浣熊因进食前有洗食物的习惯而得名,还提及浣熊与小熊猫外观相似但颜色不同的特点。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段"I'm a red panda (小熊猫).I'm a little shy."(我是一只小熊猫。我有点害羞。)可知,小熊猫有点害羞。故选A。
(2)细节理解题。根据第二段"I'm a macaque (猕猴),a kind of monkey.I'm six years old.I'm very smart.And I like playing in the tree.People kill many of us,so we are in danger now."(我是一只猕猴,一种猴子。我六岁了。我非常聪明。并且我喜欢在树上玩耍。人们捕杀了我们很多同类,所以我们现在处于危险之中。)可知,现在处于危险中的动物是猕猴。故选C。
(3)细节理解题。根据第三段"I'm a little tiger.I'm just six months old now."(我是一只小老虎。我现在只有六个月大。)可知,小老虎六个月大。故选C。
(4)细节理解题。根据第四段"I'm a raccoon (浣熊).I'm four years old.I get my name because I always wash the food with water before eating."(我是一只浣熊。我四岁了。我得到我的名字是因为我总是在吃东西前用水洗食物。)可知,浣熊得名是因为它喜欢洗食物。故选B。
(5)细节理解题。A选项:根据第四段可知浣熊不是猴子的一种,所以A错误。B选项:根据第四段"I look like a red panda,but we are different.We have different colors."(我看起来像一只小熊猫,但我们是不同的。我们有不同的颜色。)可知,小熊猫和浣熊颜色不同,所以B错误。C选项:根据第三段"Many people think I'm very cute,but some people think I'm kind of scary (吓人的)."(许多人认为我非常可爱,但有些人认为我有点吓人。)可知,不是每个人都认为老虎吓人,所以C错误。D选项:根据第三段"I'm a little tiger.I'm just six months old now.My favorite food is meat."(我是一只小老虎。我现在只有六个月大。我最喜欢的食物是肉。)可知,老虎最喜欢吃肉,D正确。故选D。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
4.(2024秋 巢湖市期末) Hello,my name is Linda.My dad gives me two parrots on my birthday this year.I like them very much.My brother and sister like them,too.We call them Grace and Joy.
Grace has red feathers and a yellow beak(鸟喙).She looks like a beautiful woman in a red dress,but she can't talk.Joy can talk.She can say "nihao".She is in green colour and has a red beak.Now she is very young.When she is old enough(足够的),she can have some new red feathers.
Grace and Joy like balls.When they see a small ball at home,they fly on it and play with it.It is so interesting.My mom says,"The parrots have good balance(平衡能力)!"
I like Grace and Joy very much.They really bring me a lot of fun.
(1)Who are Linda's parrots from? B
A.Her sister.
B.Her father.
C.Her mother.
D.Her brother.
(2)What can she do when Joy is old enough? C
A.Sing and dance.
B.Speak English.
C.Have new red feathers.
D.Have a yellow beak.
(3)What's the best title for the passage? D
A.A Fun Day
B.A Friendly Girl
C.Linda's Big Family
D.Linda's Two Parrots
【考点】记叙文;动物/植物.
【答案】BCD
【分析】这篇短文主要讲述了作者琳达在生日时收到了爸爸送的两只鹦鹉,分别叫格蕾丝和乔伊。格蕾丝有红色羽毛和黄色嘴巴但不会说话,而乔伊会说话并能说"你好",它有绿色羽毛和红色嘴巴。两只鹦鹉都喜欢玩球,给琳达带来了很多乐趣。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段Hello,my name is Linda.My dad gives me two parrots on my birthday this year.(你好,我叫琳达。今年我生日,我爸送我两只鹦鹉。)可知鹦鹉来自于她的爸爸。故选B。
(2)细节理解题。根据第二段When she is old enough(足够的),she can have some new red feathers.(当她足够大时,她可以有一些新的红色羽毛。)可知当她足够大时,她可以有一些新的红色羽毛。故选C。
(3)标题归纳题。根据第一段My dad gives me two parrots on my birthday this year.I like them very much.My brother and sister like them,too.We call them Grace and Joy.(今年我生日,我爸送我两只鹦鹉。我非常喜欢他们。我的哥哥和姐姐也喜欢它们。我们称它们为格蕾丝和乔伊。)可知本文主要介绍了琳达的两只鹦鹉,判断最好的标题为"琳达的两只鹦鹉"。故选D。
【点评】阅读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文,在原文中找出与题目对应的内容,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
5.(2024秋 合肥期末) Pets aren't just a fun member (成员) of the family. They are really good for your health and happiness.
Having an animal in the family helps you learn something new,like how to teach them to understand orders (命令),such as "Sit" or "Lie down".Playing games with them helps you be creative (有创造力的).Learning how to read pets teaches you to understand others' feelings.
Spending time with your pet helps you get relaxed.Talking to your pet about your worries can help you feel better.When you're with your pet,you can forget your problems. "Our pet friends have a secret to make our life happy," said Jerry,who has three cats and two dogs at home.
(1)What does the underlined word "They" refer to (指的是)? D
A.Members.
B.Walks.
C.Gardens.
D.Pets.
(2)What new things can people learn by having a pet? D
A.People can understand orders better.
B.People can make some pet toys.
C.People can make more friends.
D.People can spend time creatively.
(3)What can we infer (推断) from the underlined sentence in the last paragraph? C
A.Pets also have many secrets.
B.Pets help us solve all life problems.
C.Pets bring good influences to people.
D.Pets help people make more friends.
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】DDC
【分析】本文主要介绍了养宠物对人们的各种积极影响,包括学习新东西、提升创造力、感受情绪和放松心情等。
【解答】(1)代词指代题。根据第1段"Pets aren't just a fun member (成员) of the family. They are really good for your health and happiness."(宠物不仅仅是家庭中有趣的成员。它们真的对你的健康和幸福有好处。)可知,宠物不仅仅是家庭中有趣的一员。它们真的对你的健康和幸福有好处,此处的"They"指代的是上一句中的名词"Pets",即宠物。故选D。
(2)细节理解题。根据第2段"Having an animal in the family helps you learn something new,like how to teach them to understand orders (命令)...Playing games with them helps you be creative (有创造力的).Learning how to read pets teaches you to understand others' feelings."(家里有一只动物有助于你学习新的东西,比如如何教它们理解命令...和他们一起玩游戏有助于你发挥创造力。学会如何读懂宠物,教会你理解别人的感受。)可知,拥有宠物能够帮助人们以创造性的方式度过时间。故选D。
(3)推理判断题。根据最后1段内容以及画线句"Our pet friends have a secret to make our life happy"(我们的宠物朋友有一个让我们生活快乐的秘密)可以推断出宠物对人类带来了积极影响,故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
6.(2024秋 红桥区期末) Swordfish (剑鱼) are a kind of large fish.Most swordfish are over 2 meters long and weigh (重) about 100 kg.The biggest swordfish is about 5 meters long and it weighs about 650 kg.
Swordfish live in the ocean.They are very fast fish.They can swim as fast as 130 kilometers per hour.
Swordfish get their name because of their sharp,flat upper jaws (上颌).Their upper jaws look like sharp swords.Their upper jaws are very long and their length is about one third of their bodies.Swordfish eat some small fish and shrimps.They use their long sharp upper jaws to spear (刺) them.When they die,swordfish eat them.
(1)In Paragraph 1,we can know some information EXCEPT (除了) D .
A.the length of most swordfish
B.the weight of most swordfish
C.the size of the biggest swordfish
D.the shape of swordfish's upper jaws
(2)Swordfish get their name because of B .
A.their shapes
B.their upper jaws
C.a knife
D.a sword
(3)If a swordfish is 3 metres long,its upper jaw is about A long.
A.1 metre
B.1.5 metres
C.2 metres
D.2.5 metres
(4)Which of the following is TRUE according to the passage? C
A.Most swordfish are about 5 metres long.
B.Swordfish can swim 180 kilometres per hour.
C.We can know how swordfish get their food.
D.The biggest swordfish weighs about 100 kg.
(5)The passage may come from a magazine called C .
A.Healthy Food
B.Funny Jokes
C.Ocean Animals
D.Country Life
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】DBACC
【分析】本文主要介绍了剑鱼的外貌特征、生活习性及其名字的由来。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段"Most swordfish are over 2 meters long and weigh (重) about 100 kg."以及"The biggest swordfish is about 5 meters long and it weighs about 650 kg."(大多数剑鱼身长超过两米,体重约一百公斤。最大的剑鱼长约五米,体重约六百五十公斤。)可知,第一段介绍了剑鱼的长度、体重以及最大的剑鱼,并没有提及剑鱼的形状。故选D。
(2)细节理解题。根据第三段"Swordfish get their name because of their sharp,flat upper jaws (上颌)."(剑鱼之所以叫这个名字是因为它们的上颌锋利而扁平。)可知,剑鱼是因为它们的上颌而得名的。故选B。
(3)推理判断题。根据第三段"Their upper jaws look like sharp swords.Their upper jaws are very long and their length is about one third of their bodies."(它们的上颌看起来像锋利的剑。它们的上颌非常长,长度大约占身体总长的三分之一。)可知,它们的上颌长度大约占身体总长的三分之一。故可以计算出这条鱼的上颌大约为1米长。故选A。
(4)细节理解题。根据第三段"They use their long sharp upper jaws to spear (刺) them."(它们用又长又尖的上颌刺鱼虾。)可知,剑鱼通过又长又尖的上颌刺鱼虾进行捕食。故选C。
(5)推理判断题。本文主要介绍了剑鱼,故可推知本文可能来自《海洋动物》这本杂志,故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
7.(2025春 沭阳县期末) The passenger pigeon(旅鸽)was once one of the most famous birds in North America.These beautiful birds were usually bright blue﹣gray.They liked living together,sometimes with millions of birds flying together in the sky.Seeing that was truly amazing,as they filled the air.
Passenger pigeons enjoyed eating seeds and fruits.They often got together in large forests and their nests were high in the trees.In the nests,baby pigeons could live safely.However,in the 19th century (世纪),things changed.People started hunting passenger pigeons for food and sport.They also cut down many forests,breaking the birds' homes.Sadly,by the early 20th century,the passenger pigeon finally died out.The last passenger pigeon,named Martha,died in a zoo in 1914.
Today,the story of the passenger pigeon teaches us an important lesson about protecting wild animals.It teaches us that we must care for our environment and the animals because we share our world.Though they disappeared,we will always remember the passenger pigeon for its beauty and they once filled the skies.
(1)What can we know about passenger pigeons? A
A.They liked eating seeds and fruits.
B.They were usually in dark colours.
C.They never flew together in the sky.
D.They once lived in South America.
(2)What does the underlined word "nests" mean in Chinese? D
A.羽毛
B.配偶
C.饲料
D.鸟巢
(3)When did the number of passenger pigeons begin to drop? C
A.In 1914.
B.In the early 20th century.
C.In the 19th century.
D.In the middle of the 20th century.
(4)What does the last paragraph talk about? C
A.How all the passenger pigeons died out.
B.Where you can find passenger pigeons.
C.Why we should study passenger pigeons.
D.What we can do for passenger pigeons.
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】ADCC
【分析】本文讲述了旅鸽曾是北美最著名的鸟类之一,但因人类狩猎和破坏环境而灭绝,提醒我们要保护环境和野生动物。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段"Passenger pigeons enjoyed eating seeds and fruits."(旅鸽喜欢吃种子和水果)可知,旅鸽喜欢吃种子和水果。故选A。
(2)词义猜测题。根据第二段"In the nests,baby pigeons could live safely."(在巢里,雏鸽可以安全地生活。)可知,小旅鸽可以安全地生活的地方是鸟巢,"nests"应是"鸟巢"。故选D。
(3)细节理解题。根据第二段"However,in the 19th century (世纪),things changed.People started hunting passenger pigeons for food and sport."(然而,在19世纪,情况发生了变化。人们开始狩猎旅鸽作为食物和运动。)可知,在19世纪人们开始猎杀旅鸽,所以是在19世纪它们的数量开始下降。故选C。
(4)段落大意题。根据"...teaches us an important lesson..."(给我们上了一堂重要的课)和"It teaches us that..."(它告诉我们)可知,最后一段介绍了旅鸽教给我们的东西,这也是我们要研究旅鸽的原因。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.(2024秋 肥西县期末) Bingjie was a really special rescue dog.It was born in February 2007 and left us at the age of 14.Ouyang Honghong,a fireman,first met Bingjie in 2007 and then began to train it.
Bingjie took part in a lot of important rescues and saved many lives.The most amazing rescue took place after 2008 Wenchuan earthquake.Just on the second day of the rescue,Bingjie used its good sense of smell to find the first survivor(幸存者).And then,it worked hard and helped to find 13 people.That was really amazing!Later on,Bingjie also went to the snow disaster(灾难) area to help the people in trouble.And when the Kunshan explosion(爆炸) accident happened,it was also there to search for survivors.Bingjie got hurt during these rescues,but it never stopped working in the following years.
Bingjie was a very brave and loyal(忠诚的) dog.In Ouyang Honghong's heart,Bingjie was not only his friend but also a real hero.Its story made so many people moved and they will always remember this amazing dog and its great work.
(1)When did Bingjie die? D
A.In 2007.
B.In 2008.
C.In 2017.
D.In 2021.
(2)What happened to Bingjie during the rescues? A
A.It got hurt.
B.It got tired.
C.It got lost.
D.It got sick.
(3)We can infer(推断) from the passage that Ouyang Honghong A .
A.was proud of Bingjie
B.didn't like Bingjie at first
C.trained many other rescue dogs
D.wanted to give up training Bingjie
(4)What is the main idea of this passage? C
A.It introduces a fireman Ouyang Honghong.
B.It describes the 2008 Wenchuan earthquake.
C.It tells the story of a brave rescue dog and its great rescue work.
D.It talks about the snow disaster and Kunshan explosion accident.
【考点】记叙文;动物/植物.
【答案】DAAC
【分析】本文主要讲述了一只名叫Bingjie的特殊搜救犬的生平事迹。Bingjie于2007年出生,由消防员Ouyang Honghong训练,参与了多次重要救援行动,包括2008年汶川地震和昆山爆炸事故等,共救出13人。尽管在救援中受伤,但它从未停止工作。Bingjie勇敢忠诚,被许多人视为英雄,其故事感动了无数人。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段Bingjie was a really special rescue dog.It was born in February 2007 and left us at the age of 14.(Bingjie是一只非常特别的救援犬。它出生于2007年2月,14岁时离开了我们。)可知,Bingjie在2021死了。故选D。
(2)细节理解题。根据第二段Bingjie got hurt during these rescues,but it never stopped working in the following years.(Bingjie在救援过程中受伤,但在接下来的几年里,它从未停止过工作。)可知,Bingjie在救援过程中受伤。故选A。
(3)细节理解题。根据第三段In Ouyang Honghong's heart,Bingjie was not only his friend but also a real hero.(在Ouyang Honghong的心中,Bingjie不仅是他的朋友,更是一位真正的英雄。)可知,Ouyang Honghong为Bingjie感到骄傲。故选A。
(4)细节理解题。根据最后一段Bingjie was a very brave and loyal(忠诚的) dog.In Ouyang Honghong's heart,Bingjie was not only his friend but also a real hero.Its story made so many people moved and they will always remember this amazing dog and its great work.(Bingjie是一只非常勇敢和忠诚的狗。在Ouyang Honghong的心中,Bingjie不仅是他的朋友,更是一位真正的英雄。它的故事让很多人感动,他们将永远记住这只神奇的狗和它的伟大工作。)可知,这篇文章的主要介绍了一只勇敢的救援犬和它伟大的救援工作的故事。故选C。
【点评】首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
9.(2024秋 河西区期末)There is a big zoo in our city.You can see a lot of lovely animals there.
Mina is a kangaroo.She is six years old.She is a large Australian animal and it moves by jumping on its back legs.She carries her babies in the pouch(育儿袋) on her stomach(腹部).Peter is a lion from South Africa.He is a big meat﹣eating animal.Today is Peter's fifth birthday.The workers in the zoo are having a birthday party for him.
This is a big elephant named Jim,with a long trunk(鼻子).He is from South Africa,too.He's ten years old.He is good at drawing.
Tuantuan is a panda from a mountain in Sichuan,China.She is four years old.She cats bamboo.She sleeps about 10 hours every day.
(1) B likes eating meat.
A.Tuantuan
B.Peter
C.Mina
D.Jim
(2) C are from the same continent(洲).
A.Mina and Peter
B.Tuantuan and Jim
C.Peter and Jim
D.Jim and Mina
(3)Peter is A ears old.
A.five
B.eight
C.ten
D.eleven
(4)Tuantuan eats D .
A.meat
B.grass
C.leaves
D.bamboo
(5)From the passage,we can learn A .
A.Mina carries her babies in the pouch on her stomach
B.Tuantuan can draw very well
C.Jim comes from a mountain in China
D.Peter has a long trunk
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】BCADA
【分析】本文是对市动物园里几只动物的介绍:来自澳洲的袋鼠;来自南非的狮子和大象及来自中国四川的熊猫。文中介绍了几种动物各自的特点。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段Peter is a lion from South Africa.He is a big meat﹣eating animal.(彼得是一只来自南非的狮子。他是一只大的食肉动物。)可知彼得喜欢吃肉。故选B。
(2)细节理解题。根据第二段Peter is a lion from South Africa.He is a big meat﹣eating animal.(彼得是一只来自南非的狮子。他是一只大的食肉动物。)第三段This is a big elephant named Jim,with a long trunk(鼻子).He is from South Africa,too.(这是一头名叫吉姆的大象,长着长长的鼻子。他也来自南非。)可知彼得和吉姆来自同一个洲。故选C。
(3)细节理解题。根据第二段Today is Peter's fifth birthday.(今天是彼得的五岁生日。)可知今彼得五岁。故选A。
(4)细节理解题。根据最后一段Tuantuan is a panda from a mountain in Sichuan,China.She is four years old.She cats bamboo.(团团是一只来自中国四川山区的熊猫。她四岁了。她喜欢吃竹子。)可知团团喜欢吃竹子。故选D。
(5)细节理解题。根据第二段Mina is a kangaroo.She is six years old.She is a large Australian animal and it moves by jumping on its back legs.She carries her babies in the pouch(育儿袋) on her stomach(腹部).(米娜是一只袋鼠。她六岁了。她是一种大型的澳大利亚动物,用后腿跳来跳去。她把她的孩子放在肚子上的育儿袋里。)可知米娜把她的孩子放在肚子上的育儿袋里。故选A。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
10.(2024秋 冠县期末)
Animals Behaviour(表现方式) Weather changes
Birds A lot of birds get together and stay under the roofs (屋顶) of houses. Heavy rain will come.
Sharks Sharks swim to deeper water. A big storm will arrive.
Spiders There are more spiders than usual in autumn,and the spiders make larger webs(网) than usual. A cold and dry winter will come.
There are fewer spiders and they make smaller webs. A warm and wet winter will come.
Ants A lot of ants are on the grass. It is going to rain.
The world of animals is very amazing.Sometimes you can not explain why they can tell the weather before the weather report.If you want to know more about them,you can read more articles about science on School Science Magazine.
(1)The writer talks about the following animals EXCEPT D .
A.birds
B.sharks
C.spiders
D.rabbits
(2)If a big storm is coming,sharks will A .
A.swim to deeper water
B.jump out of water
C.swim around the island
D.swim more slowly
(3)If spiders make larger webs than usual in autumn,the weather in the following winter will be C .
A.dry and warm
B.wet and warm
C.dry and cold
D.wet and cold
(4)What can we know from the passage? B
A.Few animals can feel the weather changes.
B.If too many birds or ants get together,it will rain.
C.In winter,there are many spiders making webs.
D.Scientists can't explain the behaviour of animals.
(5)Where can we read the passage probably? B
A.In a school report.
B.In a science magazine.
C.In a science novel.
D.In a travel magazine.
【考点】应用文;动物/植物.
【答案】DACBB
【分析】本文主要介绍了一些关于动物与天气的有趣的事实。
【解答】(1)细节理解题,根据方框第一列Birds(鸟)、Sharks(鲨鱼)、Spiders(蜘蛛)、Ants(蚂蚁)。可知,文中提到了鸟、鲨鱼、蜘蛛和蚂蚁。文中没有提到兔子。故选D。
(2)细节理解题,根据方框第三行Sharks swim to deeper water.(鲨鱼游向更深的水域。)及A big storm will arrive.(一场大风暴将会来临。)可知,当暴风雨来临之前,鲨鱼会游向更深的水域。故选A。
(3)细节理解题。根据方框第四行There are more spiders than usual in autumn,and the spiders make larger webs than usual.(秋天的蜘蛛比平时多,蜘蛛比平常更大。)以及A cold and dry winter will come.(寒冷干燥的冬天即将到来。)可知,如果蜘蛛在秋天结的网比平时大,那么接下来的冬天就会又干又冷。故选C。
(4)细节理解题。根据方框第二行A lot of birds get together and stay under the roofs of houses.(许多鸟聚在一起,呆在屋顶下。)Heavy rain will come.(大雨会来。)以及方框最后一行A lot of ants are on the grass.(许多蚂蚁在草地上。)和It is going to rain.(要下雨了。)可知,如果太多的鸟或蚂蚁聚集在一起,就意味着会下雨。故选B。
(5)推理判断题。根据最后一段If you want to know more about them,you can read more articles about science on School Science Magazine.(如果你想了解更多,可以在《学校科学》杂志上阅读更多有关科学的文章。)可推知,这篇文章可能来自一本科学杂志。故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
11.(2024秋 中山区期末)
As dead as a dodo
1 Are you looking at me?Do you know me?I'm a dodo!You may think I'm just a character in Alice's Adventures in Wonderland.Actually,there used to be thousands of us﹣﹣for real.But now you can only see us in museums.
2 We lived on an island in the Indian Ocean.In the happy old days,there was plenty of food to eat.All the other animals were friendly.What a peaceful and safe life!
3 However,in 1598,humans arrived.They cut down the trees and our lovely forest was gone.They hunted us because we were slow and couldn't fly.What's more,their pigs,cats and dogs ate our eggs.As a result,we soon died out.
4 So today we are standing in museums around the world.When you see us,please remember our sad story.The world is full of fantastic animals.Please try your best to help them.Make them as happy as a clam,not as dead as a dodo.
(1)From Paragraph 1,where can we see the dodo now? B
A.In the zoo.
B.In the museum.
C.In the forest.
(2)Which picture is right for Paragraph 2? A
A.
B.
C.
(3)Why did the dodo die out? B
①People cut down the trees.
②People hunted the dodo.
③They were slow and couldn't fly.
④Some animals are not friendly to them.
A.①②③
B.①②④
C.①②③④
(4)What's the purpose(目的) of the text? A
A.To encourage readers to protect animals.
B.To invite readers to visit museums.
C.To share the sad story of the dodo.
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】BABA
【分析】本文主要讲述了渡渡鸟的悲惨故事。渡渡鸟曾是一种真实存在的鸟类,数量众多,生活在印度洋的一个岛上,过着和平安全的生活。然而,1598年人类的到来改变了一切,他们砍伐森林、猎杀渡渡鸟,并带来猪、猫、狗等动物吃掉渡渡鸟的蛋,导致渡渡鸟很快灭绝。文章呼吁人们记住渡渡鸟的悲剧,尽力保护世界上其他奇妙的动物,让它们幸福生活,而不是像渡渡鸟一样灭绝。
【解答】 (1)细节理解题。根据第一段But now you can only see us in museums.(但现在你只能在博物馆里看到我们。)可知,我们现在可以在博物馆里看到渡渡鸟。故选B。
(2)推理判断题。根据第二段We lived on an island in the Indian Ocean.In the happy old days,there was plenty of food to eat.All the other animals were friendly.What a peaceful and safe life!(我们住在印度洋的一个岛上。在快乐的旧时光里,有很多食物可以吃。其他动物都很友好。多么平静安全的生活啊!)可知,渡渡鸟住在印度洋的一个岛上,有很多食物可以吃,过着平静安全的生活。故选A。
(3)细节理解题。根据第三段They cut down the trees and our lovely forest was gone.They hunted us because we were slow and couldn't fly.What's more,their pigs,cats and dogs ate our eggs.As a result,we soon died out.(他们砍倒了树,我们可爱的森林也消失了。他们追捕我们,因为我们行动迟缓,无法飞行。更重要的是,他们的猪、猫和狗吃了我们的蛋。结果,我们很快就灭绝了。)可知,人们砍伐树木、猎杀渡渡鸟和有些动物对它们不友好导致渡渡鸟灭绝。故选B。
(4)主旨大意题。根据最后一段Please try your best to help them.Make them as happy as a clam,not as dead as a dodo.(请尽力帮助他们。让他们像蛤蜊一样快乐,而不是像渡渡鸟一样死去。)结合全文可知,本文主要讲述了渡渡鸟的悲惨故事,呼吁人们记住渡渡鸟的悲剧,尽力保护世界上其他奇妙的动物,让它们幸福地生活。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
三.任务型阅读(共1小题)
12.(2024秋 红桥区期末)
The Migration (迁徙) of Birds
Every year some birds fly south when days turn cold and leaves from trees start to fall.They travel a very long way to find a warmer winter.This travel is called migration.
Birds do that because in winter most of the plants die and some insects (昆虫) hide.They fly away to find enough food.The next year,when there is plenty of food for them to eat,they will come back.
Birds fly in some ways.For example,they fly in groups like the letter V or in a row.The trip is often difficult and it may be dangerous.But they never get lost because they look at the sun,the moon and stars.
(1)When days turn cold and leaves from trees start to fall ,every year some birds fly south.
(2)Birds travel a very long way to find a warmer winter.
(3)When there is plenty of food for birds to eat,they will come back .
(4)The trip of migration is often difficult and dangerous.
(5)Birds look at the sun,the moon and stars ,so they never get lost.
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】(1)start to fall
(2)travel a very long way
(3)come back
(4)difficult
(5)the sun,the moon and stars
【分析】本文主要介绍鸟类的迁徙活动。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段首句Every year some birds fly south when days turn cold and leaves from trees start to fall.(每年,当天气变冷,树叶开始飘落时,一些鸟都会向南飞。)可知,每年,当天气转冷,树叶开始掉落时,一些鸟会飞向南方。故填start to fall。
(2)细节理解题。根据第一段中They travel a very long way to find a warmer winter.(他们长途跋涉,只为找到一个更温暖的冬天。)可知,鸟类长途跋涉去寻找一个温暖的冬天。故填travel a very long way。
(3)细节理解题。根据第二段中The next year,when there is plenty of food for them to eat,they will come back.(第二年,当它们有足够的食物吃的时候,它们就会回来。)可知,第二年,当鸟类有足够的食物吃的时候,它们会回来的。故填come back。
(4)细节理解题。根据第三段中The trip is often difficult and it may be dangerous.(旅行往往很困难,也可能很危险。)可知,这趟旅行往往很困难,而且可能很危险。故填difficult。
(5)细节理解题。根据第三段最后一句But they never get lost because they look at the sun,the moon and stars.(但他们从不迷路,因为他们看着太阳、月亮和星星。)可知,但它们从不迷路,因为它们看着太阳、月亮和星星。故填the sun,the moon and stars。
【点评】这是个任务型阅读题,主要考查学生的阅读理解能力及知识运用能力。答题时细节理解题可直接根据文中细节得出答案。
四.短文填空(共1小题)
13.(2024秋 河西区期末) A polar bear (北极熊) is a big animal.It lives in the Arctic (北极地区).It can live in very c(1) old places.
Look at the polar bear's b(2) ody .It is large.It can be up to two meters l(3) ong .It has thick white fur (软毛).Its fur keeps its body w(4) arm even if it is in a very cold place.
The polar bear usually lives 25 to 30 y(5) ears .It likes swimming in icy water.It likes snow very much.It e(6) ats fish and seals (海豹).
Now polar bears need our h(7) elp .They are in danger because people kill t(8) hem for their fur.People usually use their fur to make coats.We must stop buying those coats.There are some other reasons (原因).For example,the w(9) eather is getting warmer and lots of ice melts (融化).If there is no ice,polar bears can't f(10) ind places to live.
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】(1)cold(2)body(3)long(4)warm(5)years(6)eats(7)help(8)them(9)weather(10)find
【分析】本文介绍了北极熊的相关信息。北极熊是一种大型动物,生活在北极地区,能适应非常寒冷的环境。它们体型庞大,长达两米,拥有厚厚的白色皮毛,即使在极寒的地方也能保持体温。北极熊通常能活25到30年,喜欢在冰冷的水中游泳和雪地中生活,以鱼类和海豹为食。然而,由于人类为了皮毛而猎杀它们,北极熊正面临危险。全球变暖导致大量冰层融化也是威胁它们生存的一个原因。如果冰层消失,北极熊将失去栖息地。
【解答】(1)考查形容词。句意:它可以生活在非常寒冷的地方。根据上文"It lives in the Arctic (北极地区)."及常识可知,北极熊可以生活在非常寒冷的地方。故填cold。
(2)考查名词。句意:看看北极熊的身体。根据下文并结合首字母提示可知,本段介绍的是北极熊的"身体"。故填body。
(3)考查形容词。句意:它的长度可达两米。根据句意并结合首字母提示可知,此处指长度可达两米,long"长的"符合。故填long。
(4)考查形容词。句意:即使在非常寒冷的地方,它的皮毛也能保持身体温暖。根据"Its fur"并结合首字母提示可知,此处指保暖,warm"温暖的"符合。故填warm。
(5)考查名词。句意:北极熊的寿命通常为25至30年。根据句意并结合首字母提示可知,此处指北极熊的寿命通常为25至30年,year"年"符合;根据空前的"25 to 30"可知,此处用复数形式。故填years。
(6)考查动词。句意:它吃鱼和海豹。根据句意并结合首字母提示可知,此处指它吃鱼和海豹,eat"吃"符合,时态为一般现在时,主语为"It",所以此处用三单形式。故填eats。
(7)考查名词。句意:现在北极熊需要我们的帮助。根据下文"They are in danger(它们处在危险中)"并结合首字母提示可知,此处指帮助。故填help。
(8)考查代词。句意:它们处于危险之中,因为人们为了它们的皮毛而杀死它们。根据"They are in danger"并结合首字母提示可知,此处指它们(北极熊),分析句子结构可知,此处用宾格形式,作宾语。故填them。
(9)考查名词。句意:例如,天气越来越暖和,大量的冰融化了。根据"getting warmer"并结合首字母提示可知,此处指天气,weather"天气"符合。故填weather。
(10)考查动词。句意:如果没有冰,北极熊就找不到生存的地方。根据句意并结合首字母提示可知,此处指找不到生存的地方,find"找到"符合,根据空前的"can't"可知,此处用动词原形。故填find。
【点评】阅读文章,掌握文章大意,上下文联系,还要活运用语法知识,推出正确答案。
五.语法填空(共2小题)
14.(2024秋 合肥期末) Sunflowers are really amazing plants.They have big and bright yellow flower heads and they always face(1) the sun.Their tall stems can grow very high.Sunflowers need sunlight,water and good climate to grow well.(2) Their (they) seeds are delicious and people like to eat them.Also,the oil made from sunflower(3) seeds (seed) is very healthy.Look!The sunflowers(4) are waving (wave) their hands,like plenty of happy children.They bring beauty and joy to our world.I hope I(5) will visit (visit) a place with sunflowers in the future.
【考点】说明文;动物/植物.
【答案】(1)the
(2)Their
(3)seeds
(4)are waving
(5)will visit
【分析】本文主要讲述了向日葵的特点和它们所带来的美丽和快乐。
【解答】(1)考查定冠词。句意:它们有大而明亮的黄色花头,它们总是面向太阳。"sun"是独一无二的,所以空处用定冠词the,故填the。
(2)考查代词。句意:它们的种子很好吃,人们喜欢吃。空处修饰名词seeds,所以用they的形容词性物主代their"它们的",故填Their。
(3)考查动词。句意:而且,葵花籽制成的油非常健康。根据"the oil made from sunflower..."(葵花籽油),可知,用葵花籽制油,是需要很多的,所以空处用seed的复数形式,故填seeds。
(4)考查现在进行时。句意:向日葵正挥动着它们的手,像许多快乐的孩子。根据"Look!"可知,此处用现在进行时(am/is/are doing),主语The sunflowers(向日葵)表复数,be动词用are。故填are waving。
(5)考查一般将来时。句意:我希望将来能去一个有向日葵的地方。根据"in the future"(将来),可知,时态是一般将来时,结构是will do。故填will visit。
【点评】语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。
15.(2024秋 蜀山区期末) Ri Ri and Shin Shin are lovely pandas.They left Tokyo's Ueno Zoo on September 29,2024.They went back to China because of some health (1) problems (problem).
Ri Ri and Shin Shin are from Sichuan in China.They went to (2) live (live) at Ueno Zoo 13 years ago.In 2017,they had a baby panda. (3) Its (It) name is Xiang Xiang.She went back to China last year.In 2021,Ri Ri and Shin Shin (4) had (have) twin cubs(龙凤胎幼崽) Xiao Xiao and Lei Lei.The two pandas are now 19 years old.Many people from different places want (5) to see (see) these pandas.
【考点】新闻报道;动物/植物.
【答案】(1)problems
(2)live
(3)Its
(4)had
(5)to see
【分析】2024年9月29日,两只可爱的大熊猫力力和真真离开了东京的上野动物园,返回中国。它们来自中国四川,13年前来到上野动物园生活。在2017年,它们生下了一只名叫香香的熊猫宝宝,去年香香也回到了中国。2021年,力力和真真又生了一对双胞胎小熊猫晓晓和雷雷。现在这两只大熊猫已经19岁了,许多人都希望见到它们。
【解答】(1)考查名词。句意:它们因为一些健康问题回到中国。problem,问题,可数名词,这里用其复数形式,故填:problems。
(2)考查动词。句意:它们在13年前住在上野动物园。to后跟动词原形,故填:live。
(3)考查代词。句意:它的名字叫香香。空格后是名词,用形容词性物主代词,故填:Its。
(4)考查动词。句意:在2021年,力力和真真生了一对双胞胎小熊猫晓晓和雷雷。根据2021可知是一般过去时,have的过去式是had,故填:had。
(5)考查动词。句意:许多不同地方的人们想见到它们。want to do sth.,想要做某事,故填:to see。
【点评】语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。对于同义词和近义词的选项,在充分考虑到上下文具体语境下特别注意这些同义词和近义词搭配。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)