期末培优 语篇—家人、朋友与周围的人
一.完形填空(共2小题)
1.(2024秋?合肥期末) My family always has family dinners.Every Sunday,my mother would cook a lot of (1) ,like the lion's head,and bring them to my grandma's house.We would wait for other family members to come before(2) together.
I used to feel that was a (3) tradition,and I really didn't like it.(4) now I find it's fantastic to get together and talk about everything after a long week of school and work.Every time I sit at the dinner table,I look around and(5) so many people who love me.Love makes the dinner so(6) .For me,dinner is not just a (7) ,and we eat together,but the time to meet each other again and again.
I finally find the(8) of this tradition.It's not about the dinners.It's about family,a group of people who(9) each other.I will keep all the memories about the(10) in my mind.
Now,I'm always looking forward to next Sunday.
(1)
A.chocolates
B.cakes
C.noodles
D.dishes
(2)
A.eating
B.playing
C.skating
D.rising
(3)
A.lucky
B.boring
C.natural
D.popular
(4)
A.But
B.So
C.And
D.Or
(5)
A.marry
B.protect
C.mix
D.find
(6)
A.silly
B.touching
C.funny
D.dirty
(7)
A.meal
B.tear
C.shelf
D.yard
(8)
A.hero
B.hug
C.meaning
D.growth
(9)
A.point out
B.join in
C.put up
D.care about
(10)
A.knowledge
B.journey
C.dinner
D.island
2.(2024秋?西青区期末) My name is Emily.I am 10 years old.I come from London,the capital (首都) of(1) .I have a large family.I live with my parents and two (2) .
My parents work hard.My father is a (3) and he works in a post office.My mother is an emergency doctor and she is often much (4) during festival.
I have two brothers.One is Mike and (5) is Tony.Mike loves sports and his favorite sport is (6) .But Tony enjoys (7) very much.He has a lot of books about Chinese history because he shows great interest in Chinese (8) .
Sometimes my aunt (9) us with her family.My aunt's name is Mary.She is 26 years old.Her husband is Clark.They have a daughter and (10) name is Amy.Amy is only 2 years old.She is very cute.
(1)A.England
B.America
C.China
D.Japan
(2)A.sisters
B.brothers
C.uncles
D.aunts
(3)A.engineer
B.teacher
C.postman
D.worker
(4)A.busy
B.busier
C.easy
D.easier
(5)A.the other
B.another
C.other
D.others
(6)A.history
B.basketball
C.art
D.music
(7)A.looking
B.seeing
C.reading
D.watching
(8)A.museum
B.library
C.biology
D.culture
(9)A.visits
B.appears
C.becomes
D.goes
(10)A.his
B.their
C.my
D.her
二.阅读理解(共7小题)
3.(2024秋?合肥期末) Family is the heart of our lives.It is where we learn love,kindness,and support.I remember a time when my younger brother,Jake,was trying his best to finish his schoolwork.He felt sad and wanted to give up.When I saw this,I decided to help him.
Every evening,we sat together at the kitchen table.I helped him with his homework patiently,and we worked through problems one by one.I got to know how important it is to support each other.Family is not just about sharing a home;it is about sharing our sadness and happiness.
My parents also played a big role(角色).They wanted us to be kind.They often say,"Family is a team." I always remember this.We win together,and we face challenges together.
As time went by,Jake did better and better in lessons,and his smile came back again.I felt so proud(自豪).
Family love is powerful;it also gives us hope.The time we share,the laughter,and the support bring an important connection.Family teaches us that no matter what we meet,we will always stay together.This love is a treasure(宝藏) that lasts a lifetime.
(1)Why did Jake feel sad?
A.Because of his parents.
B.Because he had a heart problem.
C.Because of his schoolwork.
D.Because he had to help in the kitchen.
(2)What does the underlined word "this" refer to?
A.The parents' words.
B.The parents' role.
C.The big challenge.
D.The kitchen table.
(3)What made the writer proud?
A.Jake's support.
B.Her happy family.
C.Jake's better schoolwork.
D.Her parents' treasure.
(4)Which is the best title for the text?
A.Family:Where You Grow up
B.Parents,Please Play a Big Role
C.Family:Where Love and Support Come from
D.Parents,Help Children with Homework
4.(2024秋?肥西县期末) Parents always helped us when we were very young.As we grow older,we may help them.Families can be successful(成功的) more easily when all family members help one another.
What makes real family members?Our family members are the most important in our lives.Family members help each other in many ways besides money or helping around the house.We can share our hopes,dreams or problems when we talk with them.We can also get a strong feeling of confidence(自信) with their help.
①How can we build good family relationships?②Firstly,everyone in the family needs to get along well with each other.③Secondly,family members should share thoughts and feelings while eating meals,travelling or working together.④Thirdly,we should talk with each other about our worries and then solve them together because family members can encourage(鼓励) one another to make the dreams come true.⑤Finally,we should spend time listening to family members because listening shows we care about them as much as they care about us.
In a word,family members can make us full of energy and power all the time.
(1)What's the most important in our lives according to the passage?
A.Money.
B.Work.
C.Dreams.
D.Family.
(2)Which of the following shows the structure(结构) of Paragraph 3?
A.①/②③④⑤
B.①②/③④/⑤
C.①②③④/⑤
D.①/②③④/⑤
(3)What does the writer want to tell us?
A.East or west,home is best.
B.Each family has its own problems.
C.Harmony in a family makes everything successful.
D.Mothers always worry about their kids who are far from home.
5.(2024秋?庐阳区期末) Five years ago,my mother,gave birth to a brother for me when I was 8.I have learned a lot from getting along with him.
After he was born,I almost became a babysitter(保姆).When he was crying,I would carry him everywhere around the house and make faces and sing songs to amuse him.What I liked to do best was to feed him when looking after him.How cute he was when he tasted his favorite food!
I have got happiness from sharing.Before my brother was born,I was the only child in my family.I could get what I wanted from my parents and get my parents' whole love.But now,every time I get something good,I will share it with him.I remembered the year when he was three,he was interested in Rubik's Cubes(魔方).I bought one for him with my lucky money as a birthday gift.When he got the toy,he was so happy that he laughed,hugged me and said,"Brother,I love you!"
Spending these years together with my family has taught me what responsibility(责任) means,what unselfishness(无私) means and what friendship means.
(1)What does the underlined word"amuse"in the second paragraph(段落) mean?
A.照顾
B.陪伴
C.逗乐
D.治愈
(2)Which of the following didn't the writer do when he looked after his younger brother?
A.Carrying him everywhere.
B.Feeding him his favorite food.
C.Telling funny stories to him.
D.Making faces and singing to him.
(3)How old was the writer when he bought a Rubik's Cube for his younger brother?
A.3.
B.8.
C.11.
D.13.
(4)What can we learn about the writer according to the text?
A.The writer always shares good things with his brother.
B.The writer buys a birthday gift for his brother every year.
C.The writer used his brother's lucky money to buy the gift.
D.The writer didn't have a good relationship with his brother.
6.(2024秋?中山区期末)
Racing together
1 John and Robert Taylor finished the school bike race.They didn't win,but they smiled happily.To John and Robert,some things are more important than winning.
2 John and Robert are brothers.They are always close to each other.But Robert has a serious disease and cannot move at all.He has to stay at home every day and he often feels lonely.He wanted to join the other kids.He wanted to go out and play.
3 John saw Robert's sad face and wanted to help.One day,he found a way out.He put Robert in a trailer and pulled it along with his bike.For the first time,Robert felt like the other kids.
4 Now,the brothers often take part in bike races together.It is hard for John to pull Robert's trailer.But John refuses to race alone(独自)without his brother.They enjoy the time together."We are family," John says.
5 For the Taylor brothers,the result doesn't really matter.The love between them powers their bike.And love always wins.
(1)What can we know about John and Robert in Paragraph 1?
A.They were excited to win the bike race.
B.They did a lot of practice for the bike race.
C.They were happy to take part in the bike race.
(2)How did John help his brother Robert?
A.He bought a new bike for Robert.
B.He changed his bike into a trailer.
C.He pulled Robert's trailer with his bike.
(3)What can we learn from Paragraph 4?
A.John seldom races without Robert.
B.The brothers love racing together.
C.The brothers often win the races now.
(4)What does the writer want to tell us in the story?
A.Love is the secret of a happy family.
B.Racing together is better than racing alone.
C.Love always wins.
7.(2024秋?金东区期末) Emily is a junior high school student.She loves outdoor activities.Her favorite is flying kites.She has many colorful kites.Each of them has a special story.
One sunny afternoon,Emily took her favorite kite,a red one from her grandmother,to the park.The kite flew high in the sky and Emily had a lot of fun.But then a big wind took it away.She spent hours looking for(寻找)her kite,but she couldn't find it.Her eyes were soon full of tears.The sad feeling stayed with her for weeks.
As time went on,she started to see that the kite wasn't the most important thing.She missed the days when she stayed with her grandmother,so Emily decided to make new memories.She spent more time with her grandmother.Their bond(关系)grew stronger.
Emily finds that the love they shared matters most.
(1)Where did Emily get the red kite?
A.From her friend.
B.In her school.
C.From her grandmother.
D.In the park.
(2)What is the right order of the story?
a.Emily felt sad for weeks.
b.Emily couldn't find the kite.
c.Emily flew a kite in the park.
d.The wind took Emily's kite away.
A.a﹣c﹣d﹣b
B.b﹣c﹣d﹣a
C.c﹣d﹣b﹣a
D.d﹣b﹣c﹣a
(3)Why did Emily decide to make new memories?
A.She enjoyed flying kites with her friends.
B.She wanted to have fun in the park.
C.She liked reading stories with her grandmother.
D.She missed the days staying with her grandmother.
(4)What's the best title for the passage?
A.Emily's Kite
B.Love Matters Most
C.A Sunny Day
D.Emily's Grandmother
8.(2024秋?大连期末)
Love means more than money
On Aug 23,the movie How to Make Millions Before Grandma Dies came out in China.It tells a warm family story.
In the movie,a young man named M volunteers(自愿)to care for his dying grandma.He wants to get her money.Without the big ups and downs we see in other movies,this movie shows the love between family members from the simplest acts(最简单的行为).Even though getting up early is hard for M,he still goes with his grandma to the hospital in the early morning.In fact,his grandma began saving money for him when he was a little boy.
In the end,M learns that he doesn't need to win(赢得) his grandma's love.He had her love all the time.And her love is much more important than money.
(1)Why does M go to care for his grandma?
A.To write a good story.
B.To get her money.
C.To find a place to stay.
(2)What does the movie show?
A.Simple acts of love in families.
B.Ups and downs in life.
C.A serious family story.
(3)According to Paragraph 2,how does M's grandma show her love for him?
A.By watching movies with him.
B.By letting him do a lot of work.
C.By saving money for him.
(4)What can you learn from the movie?
A.Money cannot make people happy.
B.Love and family are the most important.
C.There is no need to win family members' love.
9.(2024秋?冠县期末) Do you know International Day Of Families(国际家庭日)?It's on May 15th and it's a day for all the families.In my family,I have my parents and my sister.They love me very much.So I want to cook(烹调) a great dinner for them on May 15th.
I know my father likes chicken and hamburgers,so I make(做) a very delicious (美味的) chicken hamburger for him.My mother likes vegetables.She thinks they are healthy.So I make vegetable salad for her.My sister,Julie,is a lovely girl,but she is a little fat.So I make fruit salad for her.I also want to say"I love you!" to all of them.
What about you?Tell(告诉) your parents how much you love them on May 15th.Have a family trip or make a meal(一顿饭) for them.I'm sure they will be very happy.
(1)The International Day of Families is on May 15th.
A.Right
B.Wrong
(2)My father likes vegetables very much so I make vegetable salad for him.
A.Right
B.Wrong
(3)I make fruit salad for my sister.
A.Right
B.Wrong
(4)I want to say"Thank you!" to my parents and sister on that day.
A.Right
B.Wrong
(5)Tell your parents how much you love them on May 15th,they will be very happy.
A.Right
B.Wrong
三.短文还原(共1小题)
10.(2024秋?临渭区期末) I'm Flora.(1) .So now I'd like to tell you about my family in Ireland.
I have two brothers.(2) .They like singing.They're both in the school band.My mother is Sarah.She is beautiful.She likes playing the drums.Dad is from England,and his name is Andre.(3) .
My grandparents are Jane and Tom.(4) .They like gardening.Grandmother always reads me a story at night.
(5) We have a lovely dog.His name is Mike.He is very smart.He often makes us happy.We love him very much.
A.He likes going hiking.
B.She is my best friend.
C.I have a happy family.
D.Our house has four bedrooms and a small garden.
E.Their names are Peter and Oscar and they're 16.
F.I often treat my classmates.
G.They are very kind.
四.任务型阅读(共1小题)
11.(2024秋?合肥期末) Some people don't have arms or legs,but they can still do many things.Liu Wei is one of them.He doesn't have arms,but he can still do a lot of things with his feet.
Liu Wei can swim and sing.He is a good singer and songwriter.He can type (打字) and he can also play the piano.He is famous all over the world now.He is in the Guinness Book of World Records because he can type really fast with his feet!
Liu Wei can only do things with his feel,but he doesn't feel sorry for himself. "I just have to work harder than others," he says.
(1)What can Liu play? (不超过5个词)
(2)Why is Liu in the Guinness Book of World Records? (不超过10个词)
(3)What do you want to say to Liu?
五.选词填空(共1小题)
12.(2024秋?临渭区期末)用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。(每个单词限用一次,每空限填一个单词。)
be beautiful club listen he football hobby can fact collect
Tom has three good friends.They are Jack,David and Mark.They have different (1) .Tom likes football.He often plays (2) at the weekend.He thinks playing football can make him strong and healthy.He is in the school football (3) .
Jack doesn't like sports.He likes to (4) to music.He often listens to music at home.He thinks music (5) make him feel happy.
David doesn't like sports or music.In (6) ,he likes stamps (邮票).He (7) many stamps.The stamps are very beautiful.He thinks collecting stamps can help (8) know more about the world.
Mark likes taking photos.He has a camera.When he (9) free,he often takes out his camera and takes some photos.He thinks the world is (10) .He would like to show its beauty (美丽) to other people.
六.短文填空(共3小题)
13.(2024秋?河东区期末) My family is like a circle of smiling faces.We have a m(1) ,a dad,a little sister,and me.Mom is like the sun,always shining and making us feel w(2) .Dad is like a tree,strong and tall,giving us a place to lean on.My little sister is like a cute kitten,always playing and m(3) us laugh.
We do many things t(4) .We eat meals,watch TV,and sometimes play games.When I am sad,they give me a h(5) .When I am happy,they s(6) my joy.We talk a lot and listen to each o(7) stories.Even if we have arguments,we quickly say s(8) and make up.
I feel safe and happy in my f(9) .They are my best friends and I love t(10) very much.A family is where you are loved no matter what,and that's what I have.
14.(2024秋?红桥区期末) John and Robert Taylor finished the school bike race.They didn't win,but they smiled happily.To John and Robert,some things are more i(1) than winning.
John and Robert are brothers.They are always close to each other.But Robert has a serious d(2) and cannot move at all.He has to stay at home every day and he often feels l(3) .He wanted to j(4) the other kids.He wanted to go out and play.
John saw Robert's sad face and wanted to h(5) .
One day,he found a way out.He put Robert in a trailer (拖车) and p(6) at along with his bike.For the first time,Robert felt like the other kids.
Now,the brothers often take part in b(7) races together.It's hard for John to pull Robert's trailer.But John refuses to race w(8) his brother.They enjoy the time together. "We are family," John says.
For the Taylor brothers,the result doesn't really m(9) .The love between them powers their bike.And l(10) always wins.
15.(2024秋?河北区期末) For Chinese people,festivals usually mean a break from work.But for Leng Wenying,festivals only mean more work.
As a doctor in the emergency room,Leng is often much busier during festivals.She has to stay at hospital,so she(1)m many family meals with her loved ones.Sometimes she has to work (2)w any breaks for 20 hours.This makes her tired and thirsty.Festivals are a challenge because their patients are often in a bad(3)s .They need to(4)s by every minute.
Leng's (5)d means she has little time to be with her family at festivals.But she never (6)r her decision to be an ER doctor.She (7)m the most of every minute with her family.She is very (8)t for their support.
Leng is only one of millions of (9)m workers in China.They (10)g up their family time to answer the call of duty.In the heart of every patient,their hard work shines brighter than festive fireworks.
期末培优 语篇—家人、朋友与周围的人
参考答案与试题解析
一.完形填空(共2小题)
1.(2024秋?合肥期末) My family always has family dinners.Every Sunday,my mother would cook a lot of (1) D ,like the lion's head,and bring them to my grandma's house.We would wait for other family members to come before(2) A together.
I used to feel that was a (3) B tradition,and I really didn't like it.(4) A now I find it's fantastic to get together and talk about everything after a long week of school and work.Every time I sit at the dinner table,I look around and(5) D so many people who love me.Love makes the dinner so(6) B .For me,dinner is not just a (7) A ,and we eat together,but the time to meet each other again and again.
I finally find the(8) C of this tradition.It's not about the dinners.It's about family,a group of people who(9) D each other.I will keep all the memories about the(10) C in my mind.
Now,I'm always looking forward to next Sunday.
(1)
A.chocolates
B.cakes
C.noodles
D.dishes
(2)
A.eating
B.playing
C.skating
D.rising
(3)
A.lucky
B.boring
C.natural
D.popular
(4)
A.But
B.So
C.And
D.Or
(5)
A.marry
B.protect
C.mix
D.find
(6)
A.silly
B.touching
C.funny
D.dirty
(7)
A.meal
B.tear
C.shelf
D.yard
(8)
A.hero
B.hug
C.meaning
D.growth
(9)
A.point out
B.join in
C.put up
D.care about
(10)
A.knowledge
B.journey
C.dinner
D.island
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】DABAD BACDC
【分析】本文主要讲述了作者小时候不理解家庭聚餐的意义,直到后来慢慢发现家庭聚餐不仅是吃饭,更是家人之间的温暖和爱,最后作者表达了对每周家庭聚餐的期待与珍惜之情。
【解答】(1)考查名词。句意:每周日,我妈妈就会做很多菜,比如狮子头,带到我奶奶家。chocolates 巧克力;cakes 蛋糕;noodles 面条;dishes 菜肴。根据"like the lion's head(像狮子的头。)"可知,此处指做很多菜。故选D。
(2)考查动词。句意:我们会等其他家庭成员来了再一起吃饭。eating 吃;playing 玩;skating 滑冰;rising 升起。根据"My family always has family dinners. "(我的家人总是在一起吃家庭晚餐。)可知,是家庭聚会,所以是等所有人到起了再一起吃饭。故选A。
(3)考查形容词。句意:我曾经认为那是一个无聊的传统,我真的不喜欢它。lucky 幸运的;boring 无聊的;natural 自然的;popular 受欢迎的。根据"and I really didn't like it."(而且我真的不喜欢它。)可知,不喜欢,说明是无聊的。故选B。
(4)考查连词。句意:但是现在我发现在漫长的一周的学习和工作之后聚在一起谈论一切是非常棒的。But 但是;So 因此;And 而且;Or 否则。空前说"不喜欢",空后说"觉得很棒",前后之间是转折关系,所以用but连接。故选A。
(5)考查名动词。句意:每次我坐在餐桌旁,我环顾四周,发现有那么多人爱我。marry 结婚;protect 保护;mix 混合;find 发现。根据"I look around..."(我环顾四周……)可知,环顾之后应是发现有那么多爱自己的人。故选D。
(6)考查形容词。句意:爱让这顿晚餐变得如此动人。silly 愚蠢的;touching 感人的;funny 有趣的;dirty 肮脏的。根据"Love makes the dinner..."(爱成就晚餐......)及常识可知,应是爱使晚餐变得很感人。故选B。
(7)考查名词。句意:对于我来说,晚餐不仅仅是一顿饭,而且是我们反复见面的时间。meal 餐;tear 眼泪;shelf 架子;yard 院子。根据"dinner is not just a..."(晚餐不仅仅是一个……)可知,此处指晚餐不只是一顿饭。故选A。
(8)考查动词。句意:我终于找到了这一传统的意义。hero 英雄;hug 拥抱;meaning 意义;growth 成长。根据" It's not about the dinners.It's about family,a group of people who...each other."(这不是关于晚餐的事。这是关于家庭,一群……彼此的人。)可知,此处指找到了家庭聚餐这一传统的意义。故选C。
(9)考查动词。句意:这不是关于晚餐的,而是关于彼此关心的一群人。point out 指出;join in 参加;put up 举起;care about 关心。根据"It's about family,a group of people who...each other."(这是关于家庭的事,一群……彼此的人。)及常识可知,应是互相关心的人才会聚在一起。故选D。
(10)考查名词。句意:我会把所有关于晚餐的记忆都记在心里。knowledge 知识;journey 旅程;dinner 晚餐;island 岛屿。根据" It's not about the dinners"(这跟晚餐没关系。)及全文都在讲家庭聚餐,所以此处指关于晚餐的回忆。故选C。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
2.(2024秋?西青区期末) My name is Emily.I am 10 years old.I come from London,the capital (首都) of(1) A .I have a large family.I live with my parents and two (2) B .
My parents work hard.My father is a (3) C and he works in a post office.My mother is an emergency doctor and she is often much (4) B during festival.
I have two brothers.One is Mike and (5) A is Tony.Mike loves sports and his favorite sport is (6) B .But Tony enjoys (7) C very much.He has a lot of books about Chinese history because he shows great interest in Chinese (8) D .
Sometimes my aunt (9) A us with her family.My aunt's name is Mary.She is 26 years old.Her husband is Clark.They have a daughter and (10) D name is Amy.Amy is only 2 years old.She is very cute.
(1)A.England
B.America
C.China
D.Japan
(2)A.sisters
B.brothers
C.uncles
D.aunts
(3)A.engineer
B.teacher
C.postman
D.worker
(4)A.busy
B.busier
C.easy
D.easier
(5)A.the other
B.another
C.other
D.others
(6)A.history
B.basketball
C.art
D.music
(7)A.looking
B.seeing
C.reading
D.watching
(8)A.museum
B.library
C.biology
D.culture
(9)A.visits
B.appears
C.becomes
D.goes
(10)A.his
B.their
C.my
D.her
【考点】说明文;家庭、朋友与周围的人;兴趣爱好.
【答案】ABCBA BCDAD
【分析】本文介绍了Emily的家庭成员和他们的兴趣爱好。
【解答】(1)考查名词。句意:我来自伦敦,英国的首都。England英格兰;America美国;China中国;Japan日本。根据London可知,伦敦是英国的首都,故选A。
(2)考查名词。句意:我和我的父母、两个兄弟住在一起。sisters姐妹;brothers兄弟;uncles叔叔/舅舅;aunts阿姨/姑姑。根据下文I have two brothers(我有两个兄弟)可知,Emily有两个兄弟,故选B。
(3)考查名词。句意:我父亲是一名邮递员,他在邮局工作。engineer工程师;teacher老师;postman邮递员;worker工人。根据and he works in a post office(他在邮局工作)可知,父亲是一名邮递员,故选C。
(4)考查名词。句意:我母亲是一名急诊医生,她在节日期间经常更忙。busy忙的;busier 较忙的;easy容易的;easier 较容易的。根据My mother is an emergency doctor及空前much (我母亲是一名急诊医生)可知,她在节日期间经常更忙,故选B。
(5)考查代词。句意:一个是Mike,另一个是Tony。the other另一个(两者中);another另一个(三者或以上中);other其他的;others其他人。根据I have two brothers.One is Mike and...(我有两个兄弟。一个是Mike……)可知,另一个是Tony,两者中的另一个,用the other。故选A。
(6)考查名词。句意:Mike喜欢运动,他最喜欢的运动是篮球。history历史;basketball篮球;art艺术;music音乐。根据Mike loves sports and his favorite sport (Mike喜欢运动,Mike最喜欢的运动是)可知,Mike最喜欢的运动是篮球,故选B。
(7)考查动名词。句意:他喜欢阅读。looking看;seeing看见;reading阅读;watching观看。根据He has a lot of books (Tony有很多书)可知,Tony喜欢读书,故选C。
(8)考查名词。句意:他有很多关于中国历史的书,因为他对中国文化表现出极大的兴趣。museum博物馆;library图书馆;biology生物学;culture文化。根据"He has a lot of books about Chinese history (他有很多关于中国历史的书)可知,此处指他对中国文化表现出极大的兴趣,故选D。
(9)考查动词。句意:有时我姑姑和她的家人一起来看我们。visits拜访;appears出现;becomes成为;goes去。根据语境可知,应是姑姑有时会拜访我们,故选A。
(10)考查代词。句意:他们有一个女儿,她的名字叫艾米。his他的;their他们的;my我的;her她的。根据They have a daughter and(他们有一个女儿)可知,Amy女性,所以此处用her,故选D。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
二.阅读理解(共7小题)
3.(2024秋?合肥期末) Family is the heart of our lives.It is where we learn love,kindness,and support.I remember a time when my younger brother,Jake,was trying his best to finish his schoolwork.He felt sad and wanted to give up.When I saw this,I decided to help him.
Every evening,we sat together at the kitchen table.I helped him with his homework patiently,and we worked through problems one by one.I got to know how important it is to support each other.Family is not just about sharing a home;it is about sharing our sadness and happiness.
My parents also played a big role(角色).They wanted us to be kind.They often say,"Family is a team." I always remember this.We win together,and we face challenges together.
As time went by,Jake did better and better in lessons,and his smile came back again.I felt so proud(自豪).
Family love is powerful;it also gives us hope.The time we share,the laughter,and the support bring an important connection.Family teaches us that no matter what we meet,we will always stay together.This love is a treasure(宝藏) that lasts a lifetime.
(1)Why did Jake feel sad? C
A.Because of his parents.
B.Because he had a heart problem.
C.Because of his schoolwork.
D.Because he had to help in the kitchen.
(2)What does the underlined word "this" refer to? A
A.The parents' words.
B.The parents' role.
C.The big challenge.
D.The kitchen table.
(3)What made the writer proud? C
A.Jake's support.
B.Her happy family.
C.Jake's better schoolwork.
D.Her parents' treasure.
(4)Which is the best title for the text? C
A.Family:Where You Grow up
B.Parents,Please Play a Big Role
C.Family:Where Love and Support Come from
D.Parents,Help Children with Homework
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】CACC
【分析】本文通过叙述自己帮助弟弟完成作业的经历,讲述了家庭的重要性。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段"I remember a time when my younger brother,Jake,was trying his best to finish his schoolwork.He felt sad and wanted to give up."(我记得有一次,我的弟弟杰克正在尽最大努力完成作业。他感到很难过,想放弃。)可知,杰克因为功课而感到难过。故选C。
(2)代词指代题。根据第三段"My parents also played a big role (角色).They wanted us to be kind.They often say, 'Family is a team.' I always remember this."(我的父母也发挥了很大的作用。他们希望我们善良。他们常说,"家庭是一个团队。"我永远记得这一点。)可知,作者父母常说"家庭是一个团队。",并且作者总是记住了这句话,所以划线部分指代的是父母的话,A项正确。故选A。
(3)细节理解题。根据第四段"As time went by,Jake did better and better in lessons,and his smile came back again.I felt so proud (自豪)."(随着时间的推移,杰克的功课越来越好,他的笑容又回来了。我感到非常自豪。)可知,杰克的功课更好了,这使作者感到自豪。故选C。
(4)标题归纳题。根据第一段"Family is the heart of our lives.It is where we learn love,kindness,and support."(家庭是我们生活的核心。这是我们学习爱、善良和支持的地方。)并通读全文可知,本文主要讲述了作者帮助弟弟克服学习困难的故事,展现了家庭成员之间的爱和支持,C项符合。故选C。
【点评】首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.(2024秋?肥西县期末) Parents always helped us when we were very young.As we grow older,we may help them.Families can be successful(成功的) more easily when all family members help one another.
What makes real family members?Our family members are the most important in our lives.Family members help each other in many ways besides money or helping around the house.We can share our hopes,dreams or problems when we talk with them.We can also get a strong feeling of confidence(自信) with their help.
①How can we build good family relationships?②Firstly,everyone in the family needs to get along well with each other.③Secondly,family members should share thoughts and feelings while eating meals,travelling or working together.④Thirdly,we should talk with each other about our worries and then solve them together because family members can encourage(鼓励) one another to make the dreams come true.⑤Finally,we should spend time listening to family members because listening shows we care about them as much as they care about us.
In a word,family members can make us full of energy and power all the time.
(1)What's the most important in our lives according to the passage? D
A.Money.
B.Work.
C.Dreams.
D.Family.
(2)Which of the following shows the structure(结构) of Paragraph 3? A
A.①/②③④⑤
B.①②/③④/⑤
C.①②③④/⑤
D.①/②③④/⑤
(3)What does the writer want to tell us? C
A.East or west,home is best.
B.Each family has its own problems.
C.Harmony in a family makes everything successful.
D.Mothers always worry about their kids who are far from home.
【考点】说明文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】DAC
【分析】本文主要讲述了家庭成员之间的相互帮助和支持对于家庭成功的重要性,以及如何建立良好的家庭关系。文章强调了家庭成员在分享希望、梦想和问题时的重要性,以及通过相互鼓励和支持来实现梦想的必要性。最后,文章指出家庭成员能够给予我们持续的能量和力量。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段Our family members are the most important in our lives.(家人是我们生命中最重要的人。)可知家人是我们生命中最重要的。故选D。
(2)段落结构题。第三段第一句提出如何建立良好的家庭关系的问题;第二至五句是具体的建议,本段是总分结构,故选A。
(3)主旨大意题。根据第一段Families can be successful(成功的) more easily when all family members help one another.(当所有家庭成员互相帮助时,家庭会更容易取得成功。)可知本文告诉我们家庭成员的和谐可以使人成功。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
5.(2024秋?庐阳区期末) Five years ago,my mother,gave birth to a brother for me when I was 8.I have learned a lot from getting along with him.
After he was born,I almost became a babysitter(保姆).When he was crying,I would carry him everywhere around the house and make faces and sing songs to amuse him.What I liked to do best was to feed him when looking after him.How cute he was when he tasted his favorite food!
I have got happiness from sharing.Before my brother was born,I was the only child in my family.I could get what I wanted from my parents and get my parents' whole love.But now,every time I get something good,I will share it with him.I remembered the year when he was three,he was interested in Rubik's Cubes(魔方).I bought one for him with my lucky money as a birthday gift.When he got the toy,he was so happy that he laughed,hugged me and said,"Brother,I love you!"
Spending these years together with my family has taught me what responsibility(责任) means,what unselfishness(无私) means and what friendship means.
(1)What does the underlined word"amuse"in the second paragraph(段落) mean? C
A.照顾
B.陪伴
C.逗乐
D.治愈
(2)Which of the following didn't the writer do when he looked after his younger brother? C
A.Carrying him everywhere.
B.Feeding him his favorite food.
C.Telling funny stories to him.
D.Making faces and singing to him.
(3)How old was the writer when he bought a Rubik's Cube for his younger brother? C
A.3.
B.8.
C.11.
D.13.
(4)What can we learn about the writer according to the text? A
A.The writer always shares good things with his brother.
B.The writer buys a birthday gift for his brother every year.
C.The writer used his brother's lucky money to buy the gift.
D.The writer didn't have a good relationship with his brother.
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】CCCA
【分析】这篇短文主要讲述了作者在弟弟出生后,如何从一个独生子女成长为一个懂得分享、责任和无私的哥哥。通过照顾弟弟,作者学会了哄他开心、与他分享快乐,并在共同成长的过程中体会到了责任、无私和友谊的意义。
【解答】(1)词义猜测题。根据第二段When he was crying,I would carry him everywhere around the house and make faces and sing songs to...(他哭的时候,我会抱着他在屋里走来走去,做鬼脸和唱歌......)可知,做这些是为了逗弟弟开心,划线单词的意思是"逗乐"。故选C。
(2)细节理解题。根据第二段When he was crying,I would carry him everywhere around the house and make faces and sing songs to amuse him.What I liked to do best was to feed him when looking after him.(他哭的时候,我会抱着他在屋里走来走去,做鬼脸和唱歌逗他开心。照顾他的时候我最喜欢做的是喂他吃东西。)可知,,没有做的是讲有趣的故事。故选C。
(3)推理判断题。根据第一段my mother,gave birth to a brother for me when I was 8.(我8岁的时候妈妈给我生了一个弟弟。)以及第三段 when he was three,he was interested in Rubik's Cubes(魔方).I bought one for him with my lucky money as a birthday gift.(他三岁的时候对魔法感兴趣。我用压岁钱给他买了一个作为生日礼物。)可知,弟弟三岁的时候作者给他买了魔法,当时作者应该是十一岁。故选C。
(4)细节理解题。根据第三段But now,every time I get something good,I will share it with him.(但现在,每次我得到好东西都会和他分享。)可知,作者总是和弟弟分享好东西。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
6.(2024秋?中山区期末)
Racing together
1 John and Robert Taylor finished the school bike race.They didn't win,but they smiled happily.To John and Robert,some things are more important than winning.
2 John and Robert are brothers.They are always close to each other.But Robert has a serious disease and cannot move at all.He has to stay at home every day and he often feels lonely.He wanted to join the other kids.He wanted to go out and play.
3 John saw Robert's sad face and wanted to help.One day,he found a way out.He put Robert in a trailer and pulled it along with his bike.For the first time,Robert felt like the other kids.
4 Now,the brothers often take part in bike races together.It is hard for John to pull Robert's trailer.But John refuses to race alone(独自)without his brother.They enjoy the time together."We are family," John says.
5 For the Taylor brothers,the result doesn't really matter.The love between them powers their bike.And love always wins.
(1)What can we know about John and Robert in Paragraph 1? C
A.They were excited to win the bike race.
B.They did a lot of practice for the bike race.
C.They were happy to take part in the bike race.
(2)How did John help his brother Robert? C
A.He bought a new bike for Robert.
B.He changed his bike into a trailer.
C.He pulled Robert's trailer with his bike.
(3)What can we learn from Paragraph 4? B
A.John seldom races without Robert.
B.The brothers love racing together.
C.The brothers often win the races now.
(4)What does the writer want to tell us in the story? C
A.Love is the secret of a happy family.
B.Racing together is better than racing alone.
C.Love always wins.
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】CCBC
【分析】本文讲述了约翰和罗伯特?泰勒兄弟俩的故事。尽管罗伯特患有严重疾病无法行动,但约翰通过用自行车拖着带有罗伯特的拖车,让弟弟也能参与孩子们的活动和自行车比赛。对他们来说,亲情和在一起的时光比赢得比赛更重要,爱让他们的"赛车"充满动力。
【解答】(1)细节理解题。根据第1段John and Robert Taylor finished the school bike race.They didn't win,but they smiled happily.(约翰和罗伯特?泰勒完成了学校的自行车比赛。他们没有赢,但他们开心地笑了。)可知他们很高兴参加自行车比赛,故选C。
(2)细节理解题。根据第3段John saw Robert's sad face and wanted to help.One day,he found a way out.He put Robert in a trailer and pulled it along with his bike.For the first time,Robert felt like the other kids.(约翰看到罗伯特悲伤的脸,想帮忙。有一天,他找到了一条出路。他把罗伯特放在一辆拖车里,把它和他的自行车一起拖着。罗伯特第一次觉得自己和其他孩子一样。)可知他用自行车拉着罗伯特的拖车,故选C。
(3)推理判断题。根据第4段Now,the brothers often take part in bike races together.It is hard for John to pull Robert's trailer.But John refuses to race alone(独自)without his brother.They enjoy the time together."We are family," John says.(现在,兄弟俩经常一起参加自行车比赛。约翰很难拉罗伯特的拖车。但是约翰拒绝在没有他哥哥的情况下独自比赛。他们享受在一起的时光。"我们是一家人,"约翰说。)可知兄弟俩喜欢一起比赛,故选B。
(4)主旨大意题。根据第5段For the Taylor brothers,the result doesn't really matter.The love between them powers their bike.And love always wins.(对泰勒兄弟来说,结果并不重要。他们之间的爱为他们的自行车提供动力。爱总是胜利的。)可知本文主要讲的是爱总是胜利的,故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
7.(2024秋?金东区期末) Emily is a junior high school student.She loves outdoor activities.Her favorite is flying kites.She has many colorful kites.Each of them has a special story.
One sunny afternoon,Emily took her favorite kite,a red one from her grandmother,to the park.The kite flew high in the sky and Emily had a lot of fun.But then a big wind took it away.She spent hours looking for(寻找)her kite,but she couldn't find it.Her eyes were soon full of tears.The sad feeling stayed with her for weeks.
As time went on,she started to see that the kite wasn't the most important thing.She missed the days when she stayed with her grandmother,so Emily decided to make new memories.She spent more time with her grandmother.Their bond(关系)grew stronger.
Emily finds that the love they shared matters most.
(1)Where did Emily get the red kite? C
A.From her friend.
B.In her school.
C.From her grandmother.
D.In the park.
(2)What is the right order of the story? C
a.Emily felt sad for weeks.
b.Emily couldn't find the kite.
c.Emily flew a kite in the park.
d.The wind took Emily's kite away.
A.a﹣c﹣d﹣b
B.b﹣c﹣d﹣a
C.c﹣d﹣b﹣a
D.d﹣b﹣c﹣a
(3)Why did Emily decide to make new memories? D
A.She enjoyed flying kites with her friends.
B.She wanted to have fun in the park.
C.She liked reading stories with her grandmother.
D.She missed the days staying with her grandmother.
(4)What's the best title for the passage? B
A.Emily's Kite
B.Love Matters Most
C.A Sunny Day
D.Emily's Grandmother
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】CCDB
【分析】本文主要介绍了艾米丽失去了心爱的风筝,但是后面她认识到与祖母之间的感情和共同回忆比东西更为重要。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段中的信息"Emily took her favorite kite,a red one from her grandmother,to the park(艾米丽带着她最喜欢的风筝去了公园,那是她祖母送的一个红色的风筝)"可知是她奶奶给她的。故选C。
(2)细节理解题。根据第二段中的信息"One sunny afternoon,Emily took her favorite kite,a red one from her grandmother,to the park...But then a big wind took it away...but she couldn't find it...The sad feeling stayed with her for weeks(一个阳光明媚的下午,艾米丽带着她最喜欢的风筝,一个祖母送的红色风筝,去了公园……但后来一阵大风把它吹走了……但是她找不到它……这种悲伤的感觉伴随了她好几个星期)"可知她去公园放风筝,但是一阵强风把风筝吹走了,她找不到了,为此难过了几周,故正确顺序是c﹣d﹣b﹣a。故选C。
(3)细节理解题。根据第三段中的信息"She missed the days when she stayed with her grandmother,so Emily decided to make new memories(她想念和祖母在一起的日子,所以艾米丽决定制造新的回忆)"可知她怀念和祖母在一起的日子,所以艾米丽决定创造新的回忆。故选D。
(4)标题归纳题。根据最后一段中的信息"Emily finds that the love they shared matters most(艾米丽发现他们之间的爱是最重要的)"可知本文主要介绍了艾米丽失去了心爱的风筝,但是后面她认识到与祖母之间的感情和共同回忆比东西更为重要,以选项B"爱最重要"为标题最合适。故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.(2024秋?大连期末)
Love means more than money
On Aug 23,the movie How to Make Millions Before Grandma Dies came out in China.It tells a warm family story.
In the movie,a young man named M volunteers(自愿)to care for his dying grandma.He wants to get her money.Without the big ups and downs we see in other movies,this movie shows the love between family members from the simplest acts(最简单的行为).Even though getting up early is hard for M,he still goes with his grandma to the hospital in the early morning.In fact,his grandma began saving money for him when he was a little boy.
In the end,M learns that he doesn't need to win(赢得) his grandma's love.He had her love all the time.And her love is much more important than money.
(1)Why does M go to care for his grandma? B
A.To write a good story.
B.To get her money.
C.To find a place to stay.
(2)What does the movie show? A
A.Simple acts of love in families.
B.Ups and downs in life.
C.A serious family story.
(3)According to Paragraph 2,how does M's grandma show her love for him? C
A.By watching movies with him.
B.By letting him do a lot of work.
C.By saving money for him.
(4)What can you learn from the movie? B
A.Money cannot make people happy.
B.Love and family are the most important.
C.There is no need to win family members' love.
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】BACB
【分析】本文主要讲述了电影《如何在奶奶去世前赚到百万》的故事情节。影片通过讲述一个年轻人M自愿照顾他垂死的奶奶的故事,展现了家庭成员之间简单而真挚的爱。尽管M起初是为了得到奶奶的钱,但最终他意识到奶奶对他的爱远比金钱重要,而且他一直拥有这份爱。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段In the movie,a young man named M volunteers(自愿)to care for his dying grandma.He wants to get her money.(在电影中,一个名叫M的年轻人自愿照顾他垂死的奶奶。他想得到她的钱。)可知,M要去照顾他的奶奶是为了得到她的钱。故选B。
(2)细节理解题。根据第二段Without the big ups and downs we see in other movies,this movie shows the love between family members from the simplest acts(最简单的行为).(没有我们在其他电影中看到的大起大落,这部电影从最简单的行为中展示了家庭成员之间的爱。)可知,这部电影展示了家庭中简单的爱的行为。故选A。
(3)细节理解题。根据第三段In fact,his grandma began saving money for him when he was a little boy.(事实上,当他还是个小男孩的时候,他的奶奶就开始为他存钱了。)可知,根据第三段,M的奶奶是为他存钱表达对他的爱。故选C。
(4)主旨大意题。根据第四段In the end,M learns that he doesn't need to win(赢得) his grandma's love.He had her love all the time.And her love is much more important than money.(最后,M知道他不需要赢得奶奶的爱。他一直都有她的爱。她的爱比金钱重要得多。)可知,从这部电影中学到了爱和家庭是最重要的。故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
9.(2024秋?冠县期末) Do you know International Day Of Families(国际家庭日)?It's on May 15th and it's a day for all the families.In my family,I have my parents and my sister.They love me very much.So I want to cook(烹调) a great dinner for them on May 15th.
I know my father likes chicken and hamburgers,so I make(做) a very delicious (美味的) chicken hamburger for him.My mother likes vegetables.She thinks they are healthy.So I make vegetable salad for her.My sister,Julie,is a lovely girl,but she is a little fat.So I make fruit salad for her.I also want to say"I love you!" to all of them.
What about you?Tell(告诉) your parents how much you love them on May 15th.Have a family trip or make a meal(一顿饭) for them.I'm sure they will be very happy.
(1)The International Day of Families is on May 15th. A
A.Right
B.Wrong
(2)My father likes vegetables very much so I make vegetable salad for him. B
A.Right
B.Wrong
(3)I make fruit salad for my sister. A
A.Right
B.Wrong
(4)I want to say"Thank you!" to my parents and sister on that day. B
A.Right
B.Wrong
(5)Tell your parents how much you love them on May 15th,they will be very happy. B
A.Right
B.Wrong
【考点】说明文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】ABABB
【分析】本文主要讲述了作者为了庆祝5月15日的国际家庭日,计划为家人准备一顿特别的晚餐。
【解答】(1)细节判断题。根据第一段Do you know International Day Of Families(国际家庭日)?It's on May 15th and it's a day for all the families.(你知道国际家庭日吗?它是5月15日,是所有家庭的节日。)可知,国际家庭日是5月15日。故填A。
(2)细节判断题。根据第二段I know my father likes chicken and hamburgers,so I make a very delicious chicken hamburger for him.(我知道我爸爸喜欢鸡肉和汉堡,所以我给他做了一个非常美味的鸡肉汉堡。)可知,父亲喜欢鸡肉和汉堡,不是蔬菜,所以作者给他做了一个非常美味的鸡肉汉堡,不是蔬菜沙拉。故填B。
(3)细节判断题。根据第二段My sister,Julie,is a lovely girl,but she is a little fat.(我的妹妹朱莉是一个可爱的女孩,但是她有点胖。所以我给她做了水果沙拉。)可知,作者为妹妹做了水果沙拉。故填A。
(4)细节判断题。根据第二段I also want to say"I love you!" to all of them.(我也想对他们所有人说"我爱你们!"。)可知,作者想对他们所有人说"我爱你们!",不是对父母和姐姐说"谢谢"。故填B。
(5)细节判断题。根据最后一段Have a family trip or make a meal(一顿饭) for them.I'm sure they will be very happy.(进行一次家庭旅行或为他们做一顿饭。我相信他们会很开心的。)可知,进行一次家庭旅行或为他们做一顿饭他们会很开心的。故填B。
【点评】通读全文,了解文章大意,联系上下文,结合语境,判断正误。
三.短文还原(共1小题)
10.(2024秋?临渭区期末) I'm Flora.(1) C .So now I'd like to tell you about my family in Ireland.
I have two brothers.(2) E .They like singing.They're both in the school band.My mother is Sarah.She is beautiful.She likes playing the drums.Dad is from England,and his name is Andre.(3) A .
My grandparents are Jane and Tom.(4) G .They like gardening.Grandmother always reads me a story at night.
(5) D We have a lovely dog.His name is Mike.He is very smart.He often makes us happy.We love him very much.
A.He likes going hiking.
B.She is my best friend.
C.I have a happy family.
D.Our house has four bedrooms and a small garden.
E.Their names are Peter and Oscar and they're 16.
F.I often treat my classmates.
G.They are very kind.
【考点】说明文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】C E A G D
【分析】本文主要介绍了Flora的家庭情况。她有两个喜欢唱歌的兄弟Peter和Oscar,他们都是学校乐队的成员。她的妈妈Sarah很漂亮,喜欢打鼓;爸爸Andre来自英国,喜欢徒步旅行。她的祖父母Jane和Tom非常善良,喜欢园艺。此外,她们家还有一只名叫Mike的聪明小狗,给全家带来了很多欢乐。
【解答】(1)细节推理题。根据第一段So now I'd like to tell you about my family in Ireland.(因此我想要告诉你关于我爱尔兰的家庭情况。)可知,引出对家庭的介绍,可知空处应该有管家庭的词汇介绍,选项C"我有一个幸福的家庭"符合语境。故选C。
(2)细节推理题。根据第二段I have two brothers.(我有两个兄弟),可知下句应是介绍自己的两个兄弟,选项E"他们的名字是彼得和奥斯卡,他们16岁"符合语境。故选E。
(3)细节推理题。根据第二段My mother is Sarah.She is beautiful.She likes playing the drums.Dad is from England,and his name is Andre.(我妈妈叫萨拉。她很漂亮。她喜欢敲鼓。爸爸来自英格兰,他的名字叫安德鲁。)可知,此处介绍爸爸的爱好,选项A"他喜欢徒步旅行"符合语境。故选A。
(4)细节推理题。根据第三段My grandparents are Jane and Tom.(我的祖父母是简和汤姆。)可知,此处介绍祖父母,选项G"他们很善良"符合语境。故选G。
(5)细节推理题。根据最后一段We have a lovely dog.His name is Mike.(我们有一个宠物狗,它的名字叫迈克。)可知,此处介绍除家人以外的情况,选项D"我们的房子有四间卧室和一个小花园。"符合语境。故选D。
【点评】根据文章的上下文逻辑关系,推断空出的句子含义,充分考虑句子的语境,做出选择答案。
四.任务型阅读(共1小题)
11.(2024秋?合肥期末) Some people don't have arms or legs,but they can still do many things.Liu Wei is one of them.He doesn't have arms,but he can still do a lot of things with his feet.
Liu Wei can swim and sing.He is a good singer and songwriter.He can type (打字) and he can also play the piano.He is famous all over the world now.He is in the Guinness Book of World Records because he can type really fast with his feet!
Liu Wei can only do things with his feel,but he doesn't feel sorry for himself. "I just have to work harder than others," he says.
(1)What can Liu play? (不超过5个词)
He can play the piano.
(2)Why is Liu in the Guinness Book of World Records? (不超过10个词)
Because he can type really fast with his feet.
(3)What do you want to say to Liu?
You are so great and an inspiration to us all.
【考点】说明文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】(1)He can play the piano.
(2)Because he can type really fast with his feet.
(3)You are so great and an inspiration to us all.
【分析】本文介绍了无臂人士刘伟虽身有残疾却能用双脚做到游泳、唱歌、弹钢琴、打字等诸多事情,还能用脚快速打字入吉尼斯世界纪录,且他不自怨自艾,认为需比他人更努力。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段He can type (打字) and he can also play the piano.(他会打字,也会弹钢琴。)可知,刘伟会弹奏钢琴。故填He can play the piano.
(2)细节理解题。根据第二段He is in the Guinness Book of World Records because he can type really fast with his feet!(他是吉尼斯世界纪录的保持者,因为他用脚打字的速度非常快!)可知,因为刘伟能用脚快速打字而进入了吉尼斯世界纪录。故填Because he can type really fast with his feet.
(3)观点表达题。我想对他说:你太棒了,是我们大家的榜样。故填You are so great and an inspiration to us all.
【点评】答此类阅读题时,先弄清楚短文的主旨大意和文章的脉络,然后在文章中找到对应的信息,即可得出正确答案。
五.选词填空(共1小题)
12.(2024秋?临渭区期末)用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。(每个单词限用一次,每空限填一个单词。)
be beautiful club listen he football hobby can fact collect
Tom has three good friends.They are Jack,David and Mark.They have different (1) hobbies .Tom likes football.He often plays (2) football at the weekend.He thinks playing football can make him strong and healthy.He is in the school football (3) club .
Jack doesn't like sports.He likes to (4) listen to music.He often listens to music at home.He thinks music (5) can make him feel happy.
David doesn't like sports or music.In (6) fact ,he likes stamps (邮票).He (7) collects many stamps.The stamps are very beautiful.He thinks collecting stamps can help (8) him know more about the world.
Mark likes taking photos.He has a camera.When he (9) is free,he often takes out his camera and takes some photos.He thinks the world is (10) beautiful .He would like to show its beauty (美丽) to other people.
【考点】说明文;家庭、朋友与周围的人;兴趣爱好.
【答案】(1)hobbies
(2)football
(3)club
(4)listen
(5)can
(6)fact
(7)collects
(8)him
(9)is
(10)beautiful
【分析】本文介绍了汤姆和他的三个好朋友的不同爱好以及他们对各自爱好的看法。
【解答】(1)考查名词。句意:他们有不同的爱好。根据后文和备选词可知,他们有不同的爱好,hobby"爱好",此处使用名词复数形式,故填hobbies。
(2)考查名词。句意:他经常在周末踢足球。根据语境和备选词可知,喜欢足球,所以经常在周末踢足球,football"足球"符合语境,故填football。
(3)考查名词。句意:他参加了学校的足球俱乐部。根据语境和备选词可知,他参加了学校的足球俱乐部,club"俱乐部"符合语境,故填club。
(4)考查动词。句意:他喜欢听音乐。根据语境和备选词可知,此处listen to"听",like to do sth喜欢做某事,固定短语,故填listen。
(5)考查情态动词。句意:他认为音乐能使他感到快乐。根据语境和备选词可知,音乐能使他感到快乐,can"能"符合语境,故填can。
(6)考查名词。句意:事实上,他喜欢邮票。根据语境和备选词可知,此处in fact"事实上",故填fact。
(7)考查动词。句意:他收集了许多邮票。根据语境和备选词可知,他收集了许多邮票,collect"收集"符合语境,时态是一般现在时,主语是He,动词用三单,故填collects。
(8)考查代词。句意:他认为集邮可以帮助他更多地了解世界。根据语境和备选词可知,集邮可以帮助他更多地了解世界,此处用宾格him作宾语,故填him。
(9)考查系动词。句意:当他有空的时候,他经常拿出他的相机拍一些照片。根据语境和备选词可知,此处需要be动词作谓语,时态是一般现在时,主语是he,故填is。
(10)考查形容词。句意:他认为世界是美丽的。根据语境和备选词可知,他认为世界是美丽的,beautiful"美丽的"符合语境,故填beautiful。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
六.短文填空(共3小题)
13.(2024秋?河东区期末) My family is like a circle of smiling faces.We have a m(1) om ,a dad,a little sister,and me.Mom is like the sun,always shining and making us feel w(2) arm .Dad is like a tree,strong and tall,giving us a place to lean on.My little sister is like a cute kitten,always playing and m(3) aking us laugh.
We do many things t(4) ogether .We eat meals,watch TV,and sometimes play games.When I am sad,they give me a h(5) ug .When I am happy,they s(6) hare my joy.We talk a lot and listen to each o(7) ther's stories.Even if we have arguments,we quickly say s(8) orry and make up.
I feel safe and happy in my f(9) amily .They are my best friends and I love t(10) hem very much.A family is where you are loved no matter what,and that's what I have.
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】(1)mom(2)warm(3)making(4)together(5)hug(6)share(7)other's(8)sorry(9)family(10)them
【分析】本文是一篇记叙文,主要介绍了作者的家庭成员以及他们之间的关系,表达了作者对家庭的热爱。
【解答】(1)考查名词。句意:我们有一个妈妈,一个爸爸,一个小妹妹,还有我。根据后文"Mom is like the sun"可知此处指"妈妈",结合首字母提示,应用名词mom"妈妈",此处为单数形式,位于不定冠词a后。故填mom。
(2)考查形容词。句意:妈妈就像太阳,总是照耀着,让我们感到温暖。根据前文"Mom is like the sun"可知妈妈像太阳一样照耀着我们,让我们感到温暖,结合首字母提示,应用形容词warm"温暖的",位于系动词feel后作表语。故填warm。
(3)考查现在分词。句意:我的小妹妹像一只可爱的小猫,总是玩耍,逗我们笑。根据前文"My little sister is like a cute kitten,always playing"可知小妹妹总是玩耍,结合后文"us laugh"以及首字母提示,应用动词make"使,让",此处为现在分词形式making,与playing并列,作状语,表示伴随的动作。故填making。
(4)考查副词。句意:我们一起做很多事情。根据后文"We eat meals,watch TV,and sometimes play games."可知此处指我们一起做很多事情,结合首字母提示,应用副词together"一起",修饰动词do。故填together。
(5)考查名词。句意:当我难过的时候,他们给我一个拥抱。根据前文"When I am sad"可知当我难过的时候,他们会给我安慰,结合后文"give me a"以及首字母提示,应用名词hug"拥抱",此处为单数形式,作宾语。故填hug。
(6)考查动词。句意:当我快乐的时候,他们分享我的快乐。根据前文"When I am happy"可知当我快乐的时候,他们会分享我的快乐,结合首字母提示,应用动词share"分享",此处为一般现在时,主语为they,动词用原形。故填share。
(7)考查名词所有格。句意:我们聊了很多,也听了彼此的故事。根据前文"We talk a lot"可知此处指我们也听了彼此的故事,结合首字母提示,应用名词other's"别人的,彼此的",此处为名词所有格,修饰名词stories。故填other's。
(8)考查动词。句意:即使我们吵架了,我们也会很快说对不起,然后和好。根据前文"Even if we have arguments"可知即使我们吵架了,我们也会很快和好,结合后文"and make up"以及首字母提示,应用动词say sorry"说对不起"。故填sorry。
(9)考查名词。句意:我在我的家庭里感到安全和快乐。根据前文"My family is like a circle of smiling faces."以及后文"They are my best friends"可知此处指我在我的家庭里感到安全和快乐,结合首字母提示,应用名词family"家庭",此处为单数形式,在句中作宾语。故填family。
(10)考查人称代词。句意:他们是我最好的朋友,我非常爱他们。根据前文"They are my best friends"可知此处指我非常爱他们,结合首字母提示,应用代词them"他们",在句中作宾语。故填them。
【点评】根据所给信息填空,注意先通读全文,根据所给的信息,结合词组固定搭配和语境,填出适当的单词。
14.(2024秋?红桥区期末) John and Robert Taylor finished the school bike race.They didn't win,but they smiled happily.To John and Robert,some things are more i(1) mportant than winning.
John and Robert are brothers.They are always close to each other.But Robert has a serious d(2) isease and cannot move at all.He has to stay at home every day and he often feels l(3) onely .He wanted to j(4) oin the other kids.He wanted to go out and play.
John saw Robert's sad face and wanted to h(5) elp .
One day,he found a way out.He put Robert in a trailer (拖车) and p(6) ulled at along with his bike.For the first time,Robert felt like the other kids.
Now,the brothers often take part in b(7) ike races together.It's hard for John to pull Robert's trailer.But John refuses to race w(8) ithout his brother.They enjoy the time together. "We are family," John says.
For the Taylor brothers,the result doesn't really m(9) atter .The love between them powers their bike.And l(10) ove always wins.
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】(1)important(2)disease(3)lonely(4)join(5)help(6)pulled(7)bike(8)without(9)matter(10)love
【分析】本文主要介绍了两兄弟参加自行车比赛的故事。
【解答】(1)考查形容词。句意:对约翰和罗伯特来说,有些事情比获胜更重要。空格处在句中作表语,所以应填形容词,结合首字母可知,此处表达"有些事比获胜更重要"。important"重要的",符合题意。故填important。
(2)考查名词。句意:但是罗伯特得了重病,根本不能动。根据"and cannot move at all(根本不能动)和首字母可知,罗伯特得了"重病"。disease"疾病",符合题意。故填disease。
(3)考查形容词。句意:他不得不每天待在家里,他经常感到孤独。根据首字母提示及"But Robert has a serious disease and cannot move at all."(但是罗伯特得了重病,根本不能动。)可知,他因生病不能动,结合首字母可知,是感到孤单,lonely"孤单的"为形容词,作表语。故填lonely。
(4)考查动词。句意:他想加入其他孩子的行列。根据"He wanted to go out and play."(他想出去玩。)和首字母可知,此处表示"他想加入孩子们的行列",join"加入",动词,want to do sth"想要做某事",固定短语,所以此处填动词原形。故填join。
(5)考查动词。句意:约翰看到罗伯特悲伤的脸,想帮忙。根据句意结合首字母可知,是想帮忙,help"帮助",动词。want to do sth"想要做某事",固定短语,所以此处填动词原形。故填help。
(6)考查动词。句意:他把罗伯特放进一辆拖车里,把他的自行车也拖了过来。根据"He put Robert in a trailer (拖车) and"(他把罗伯特放进一辆拖车里)可知,是把他的自行车也拖了过来,pull"拉,拖",动词。结合前句中的found"发现"可知,此句时态为一般过去时,需填动词过去式。故填pulled。
(7)考查名词。句意:现在,兄弟俩经常一起参加自行车比赛。通读全文,根据"John and Robert Taylor finished the school bike race."(约翰和罗伯特?泰勒完成了学校的自行车比赛)可知,此处应表示"他们经常一起参加自行车比赛"。bike"自行车",符合题意。故填bike。
(8)考查介词。句意:但是约翰拒绝在没有哥哥的情况下参加比赛。根据"They enjoy the time together."(他们享受在一起的时光。)可知,此处表达"但是约翰拒绝在没有哥哥的情况下参加比赛"。without"无",介词,符合题意。故填without。
(9)考查动词。句意:对泰勒兄弟来说,结果并不重要。根据句意结合首字母可知,空处指"重要",英文为matter,doesn't后跟动词原形。故填matter。
(10)考查名词。句意:爱总是胜利的。根据"The love between them powers their bike."(他们之间的爱给他们的自行车提供了动力。)可知,他们之间的爱为他们的自行车提供动力,故此处也表达"爱总是会胜利的",love"爱",符合题意。故填love。
【点评】根据短文大意和首字母选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
15.(2024秋?河北区期末) For Chinese people,festivals usually mean a break from work.But for Leng Wenying,festivals only mean more work.
As a doctor in the emergency room,Leng is often much busier during festivals.She has to stay at hospital,so she(1)m isses many family meals with her loved ones.Sometimes she has to work (2)w ithout any breaks for 20 hours.This makes her tired and thirsty.Festivals are a challenge because their patients are often in a bad(3)s ituation .They need to(4)s tand by every minute.
Leng's (5)d uty means she has little time to be with her family at festivals.But she never (6)r egrets her decision to be an ER doctor.She (7)m akes the most of every minute with her family.She is very (8)t hankful for their support.
Leng is only one of millions of (9)m edical workers in China.They (10)g ive up their family time to answer the call of duty.In the heart of every patient,their hard work shines brighter than festive fireworks.
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】(1)misses(2)without(3)situation(4)stand(5)duty(6)regrets(7)makes(8)thankful(9)medical(10)give
【分析】本文主要讲述了急诊室医生冷文英在节日期间的工作情况。
【解答】(1)考查动词。句意:她必须待在医院里,所以她错过了许多与亲人一起吃饭的机会。根据She has to stay at hospital(她必须待在医院里)可知,她因为工作的原因无法与家人共餐,即错过了许多与亲人一起吃饭的机会。miss错过,动词,再根据has可知,是一般现在时,主语she是单数,主谓一致。故填misses。
(2)考查介词。句意:有时她需要连续工作20小时,中间没有休息。根据This makes her tired and thirsty.(这让她又累又渴。)可知,是指要连续工作20小时,中间没有休息。without没有,介词,符合语境。故填without。
(3)考查名词。句意:节日是一个挑战,因为病人的情况往往更糟糕。根据Festivals are a challenge(节日是一个挑战)可知,节日期间,病人的情况会更糟。situation情况,名词,空前有a修饰,用单数。故填situation。
(4)考查动词。句意:他们需要随时待命。根据Festivals are a challenge because their patients are often in a bad situation.(节日是一个挑战,因为病人的情况往往更糟糕。)可知,医生需要随时待命。stand by待命,再根据need to do sth.(需要做某事)可知,用动词原形。故填stand。
(5)考查名词。句意:冷的职责意味着她在节日里几乎没有时间和家人在一起。根据第二段As a doctor in the emergency room,Leng is often much busier during festivals.(作为急诊室的医生,冷在节日期间通常要忙得多。)可知,她作为急诊室医生的职责使她在节日里几乎没有时间和家人在一起。duty职责,名词,符合语境。故填duty。
(6)考查动词。句意:但是她从未后悔成为一名急诊室医生的决定。根据前句Leng's duty means she has little time to be with her family at festivals.(冷的职责意味着她在节日里几乎没有时间和家人在一起。)以及转折连词But(但是)可知,但她从不后悔成为急诊室医生的决定。regret后悔,动词,符合语境,主语she是单数,一般现在时,主谓一致。故填regrets。
(7)考查动词。句意:她会充分利用和家人在一起的每一分钟。make the most of充分利用,是固定搭配,主语She是单数,一般现在时,主谓一致。故填makes。
(8)考查形容词。句意:她非常感激他们的支持。根据She is very...for their support.(她非常......他们的支持。)可知,她对家人的支持非常感激。be thankful for对......心怀感激。故填thankful。
(9)考查形容词。句意:冷文英只是中国数百万医务工作者中的一员。medical workers医务工作者。故填medical。
(10)考查动词。句意:他们放弃了与家人相处的时间来响应职责的召唤。根据to answer the call of duty(响应职责的召唤)可知,