中小学教育资源及组卷应用平台
期末培优 语篇—日常生活
一.完形填空(共5小题)
1.(2024秋 中山区期末) There was a boy named Tommy.He loved all animals.A little bird named Chirpy is his favourite one.Chirpy has beautiful feathers (羽毛) and sweet sound.
One day,Chirpy was caught by a bush(被灌木丛困住).She tried hard to fly,but she couldn't.She could only call for help .Tommy heard her call and came to(1) her.He moved her small feet from the bush.Chirpy was thankful for Tommy's help and flew back to her home in the tree.She(2) to Tommy.The room was full of Chirpy's sound and Tommy's laughter .Their friendship didn't stop there.From that day on,Chirpy often visited Tommy and they grew up together .
As Tommy became a young man,he went to many places to do(3) on animals.Every time he came back home,he would share his adventures with Chirpy.He wished to(4) animals and their homes all his life.
People were touched by Tommy's love for animals.They decided to plant more trees and stop hunting animals.Finally,their village became a happy(5) for both humans and animals.
The touching story makes us know — love and care can(6) people with animals.We can create a beautiful world.
(1) A.catch B.help C.hunt
(2) A.danced B.nodded C.sang
(3) A.research B.practice C.product
(4) A.protect B.visit C.produce
(5) A.task B.home C.situation
(6) A.share B.fill C.connect
2.(2024秋 冠县期末) There are many vegetables,fruit and flowers in Tom's garden.They grow (1) in Tom's garden.
Tom cuts some flowers and puts them in his living room.And he eats some fruit and (2) ,but he sells most of them in the market.His vegetables,fruit and flowers are so (3) and beautiful and they sell quickly in the market.
(4) does Tom grow these beautiful things?He is so lazy(懒的) that he just sits under his orange tree with his (5) .He (6) music all day.
That is very interesting.Tom (7) things in spring,summer,autumn and winter. (8) that,he sits with his radio.And everything grows.It is the music that does the work.Tom (9) music that can make the vegetables big and flowers beautiful.Plants love (10) too.
(1) A.badly B.hard C.well
(2) A.hamburgers B.cake C.vegetables
(3) A.nice B.short C.tall
(4) A.What B.How C.Where
(5) A.sofa B.radio C.box
(6) A.hears from B.listens to C.looks at
(7) A.plants B.hears C.watches
(8) A.In B.After C.For
(9) A.knows B.does C.plays
(10) A.work B.rain C.music
3.(2024秋 和平区校级期末) It was cloudy,rainy and cold.For the days in late November,the colorful leaves were now (1) fast.I felt it was hard for me to be (2) in such weather.I tried to smile,but I couldn't.I walked on through the thick leaves and my shoes slowly got wet.My body was(3) .My energy(精力) was low.
I felt something warm all of a sudden.A break in the (4) appeared and the sunlight was shining through it down to the earth once again.I closed my eyes and turned my face to the sweet sunshine.Its warmth washed over me.Then I (5) and saw the leaves left on the tree shining in the sunlight.Their colors were even brighter.I felt my spirits(情绪) rising slowly as well.
The few minutes of light (6) me with joy.I walked back home,(7) to nature and amazed at what a little break in the cloud could do.
In our lives,we all(8) times when the world seems cold,dark and gray.In these times,nature calls on(号召) us to break through the clouds(9) and share our light with the world.So when the gray days come,don't sit in the dark.Instead,break through clouds (10) .A helping hand,a kind word or a small act of love can warm and shine light into another heart.
(1) A.growing B.flying C.changing D.falling
(2) A.careful B.glad C.terrible D.helpful
(3) A.tired B.tall C.short D.strong
(4) A.cloud B.rain C.wind D.sunshine
(5) A.looked down B.looked out C.looked around D.looked through
(6) A.shared B.filled C.helped D.followed
(7) A.friendly B.helpful C.thankful D.polite
(8) A.explore B.face C.cover D.celebrate
(9) A.itself B.yourselves C.ourselves D.themselves
(10) A.lovely B.loudly C.honestly D.bravely
4.(2024秋 武清区期末) Last month,my grandpa fell ill and had to stay in (1) .Every night,my parents went to see (2) after work.They came home late and were very (3) .
This Saturday,I finished my homework early and decided to (4) my grandpa.I made (5) simple food,packed(包裹) his favorite book,and picked(摘) flowers (6) our garden.I took a taxi to the hospital.
Grandpa was so happy to see me!He (7) the flowers and said,"They remind(使……想起) me of our garden."He enjoyed the food happily,(8) then I read to him from his book.We (9) many things,and he shared stories from his past.(10) was a wonderful visit,and I was glad I could make him happy.
(1) A.park B.hospital C.school D.library
(2) A.his B.he C.him D.her
(3) A.handsome B.tired C.happy D.excited
(4) A.visit B.hang C.learn D.celebrate
(5) A.many B.some C.any D.no
(6) A.on B.out C.under D.in
(7) A.sent B.loved C.collected D.protected
(8) A.and B.but C.or D.so
(9) A.looked for B.talked about C.cut down D.gave up
(10) A.It B.He C.They D.We
5.(2024秋 西城区期末)
One night,I was at my neighbor's home,helping care for five﹣year﹣old Billy,when his parents enjoyed a night out.
Things went well until a lightning bolt brightened the night sky,followed by loud thunder (雷声).Billy rushed to his room.I found him under the (1) and soon came to know that he was afraid of thunderstorms.
As I was trying to make him feel better,I spotted (注意到) Billy's sports trophies.Then an idea (2) me. "If you don't come out,you're going to miss the funderstorm."
"You mean 'thunderstorm'," he corrected.
"No.I mean funderstorm,because we can have fun during a thunderstorm.You know,the thunder comes a few seconds (秒) after the lightning flashes (闪).To have fun,we try to do as many things as possible during that time."
Billy quickly came out from under the bed and looked at me (3) .At that moment,another lightning bolt flashed.I spotted some socks by the bed. "How many socks can you put on one foot?Go!" He started putting on socks on his left foot and got to eight before the thunder came.
And then,before he could hide back under the bed,I shouted, "Fruits!How many can you name?" The sky lit up the room. "Apple,banana,pear…," he started.We heard the thunder when he was at "Strawberry!" "What else?" he asked.I smiled.Now he's really on board.
The next challenge was to get popcorn in the kitchen.Though a little (4) ,he ran off as soon as the flash came.
"Sixteen seconds," I laughed,when he came back with the popcorn,breathing heavily.
We waited.
Nothing.
"I think the (5) is going away," he said.So was the worry in his eyes.
When his parents returned to find that Billy was fine,they asked how their boy (6) the thunderstorm.
"Funderstorm," Bill corrected,giving me a secret smile. "And I can't wait till the next one!"
(1) A.bed B.table C.chair
(2) A.changed B.troubled C.hit
(3) A.politely B.excitedly C.coldly
(4) A.sad B.lonely C.worried
(5) A.fun B.storm C.night
(6) A.weathered B.shaped C.colored
二.阅读理解(共7小题)
6.(2024秋 文昌期末) 14﹣year﹣old Bob has a happy family.His father is an office worker and his mother works in a hospital.He studies at a junior high school.In February,they move to a new house.It is a long way to Bob's school,so his father buys a car to take him to school.Bob's father is very happy to have the car,but he isn't a very good driver.He gets two traffic tickets(交通罚单)in just one week!Let's have a look at the tickets.
Parking(停车)Ticket No.05452421 Number:ABL—2054 Colour:white Time:9:50 am,Feb 7,2024 Place:in front of Sunshine School Fine(罚款):$40 Traffic Police Station March 11th,2024
Speeding(超速)Ticket No.05457832 Number:ABL﹣2054 Colour:white Time:4:20 pm,Feb 10,2024 Place:on the East Bridge Speed:101 kilometers/hour Fine:$60 Traffic Police Station March 15th,2024
(1)What may Bob's mother do?
A.A nurse.
B.A teacher.
C.A driver.
(2)Why does Bob's father buy the car?
A.To drive to work.
B.To drive Bob to school.
C.To move things to the new house.
(3)What colour is the car?
A.Black.
B.White.
C.Red.
(4)Why does Bob's father get a traffic ticket on March 15th?
A.Because he drives too fast.
B.Because he makes a call while driving.
C.Because he parks in the wrong place.
(5)What can we know from the text?
A.There are four people in Bob's family.
B.Bob's father drives very well.
C.Bob's father's car number is ABL﹣2054.
7.(2024秋 中山区期末)March 15th,2024 Friday Sunny
I love planting very much.I have a small garden.I usually grow vegetables with my family and friends after school.Today,I'll share how to grow a plant with you.
1.Spade (铲土) Clean the area first and then spade.
2.Soil(土壤) Adding organic (有机的) soil makes the soil richer.It helps the plants grow better in your garden.
3.Seed Carefully plant the seeds into your soil.
4.Watering Plants need water but remember:not too much or too little.
5.Sunlight Grow your plant in a right place.They can get enough sunlight.
6.Climate Make sure your plant grow well in the climate you live in.
7.Harvest(收获) Harvesting your fruit and vegetables is exciting!But don't hurt the plants.
(1)What is the correct order for growing a plant?
①
②
③
④
A.③①④②
B.③①②④
C.③④①②
(2)What's the meaning of the word "richer"?
A.富有的
B.肥沃的
C.湿润的
(3)What is the text ?
A.A diary.
B.A blog.
C.A story.
8.(2024秋 河北区期末) In a small village next to a forest,there is a boy named Jack.He loves adventures and animals.He always goes to the forest to look for something interesting.But one day,he lost his way while playing in the forest.He started to panic (恐慌) because he didn't know the way back.Suddenly,a monkey appeared and seemed to understand Jack was in trouble.The monkey motioned (示意) for Jack to follow.Trusting(信任) the monkey,Jack followed as it led (带路) him through the forest.
After a short while,they arrived at the edge (边缘) of the forest,and Jack recognised where he was.He felt very lucky.He turned to thank the monkey,but it disappeared back into the trees.Jack ran home and told everyone about how the monkey helped him find his way back.From that day,everyone in the village had a new feeling for the animals in the forest.
(1)Where does Jack live?
A.In a city near the ocean.
B.On a farm next to a river.
C.In a town by the mountain.
D.In a small village next to a forest.
(2)Why did Jack start to panic in the forest?
A.He lost his way.
B.He saw a scary animal.
C.He found some money.
D.He was very tired.
(3)How did Jack find his way back home?
A.He remembered the way.
B.His parents found him.
C.A monkey helped him.
D.He used a map.
(4)When Jack arrived at the edge of the forest,he felt .
A.nervous
B.lucky
C.shocked
D.sad
(5)What is the main idea of the story?
A.Jack's daily life.
B.The dangers of the forest.
C.The life of animals in the forest.
D.Help from animals.
9.(2024秋 西城区期末)
Apple Day
Molly was picking apples with her dad on the farm.She was careful to pick the big and sweet apples only because she wanted to make the best apple sauce (酱) and win first place in her town's Best Apple Sauce competition.She wanted everything to be perfect (完美的).
"Molly,I am coming! " said Sam,Molly's little brother,with a small bag in his hand.
"Go pick apples over there. " Molly said coldly,pointing to an old apple tree with small,sour (酸的) apples.She did not want any mistakes with her apple sauce.
Sam happily walked away to pick the small apples.Soon he showed Molly his bag and said excitedly, "I have got so many! "
Molly did not care.She hoped Sam would stay out of the way,so she could rush home and make the perfect apple sauce.
As soon as they got home,Molly washed the beautiful apples.Dad helped her cut them and put them into the big pot on the stove.As the apple softened,the kitchen began to smell so sweet.
Suddenly,Sam shook his bag of small,sour apples into the pot before Molly could stop him.
"No! " Molly cried in anger,trying to pull out Sam's apples.But it was too late.
"It's OK, " Dad said. "Maybe it won't be so bad. " But Molly wasn't so sure.
Finally,all the apples turned into apple sauce.Molly refused to try the sauce at first.Dad held a spoon to Molly's mouth,and she tasted just a little. "Wow! " her eyes lit up. "This tastes amazing! "
Dad smiled. "See?Things may not go as planned.Sometimes mistakes can turn out to be good surprises. "
Molly nodded with a shy smile.She hugged Sam and said, "We will win first place together this year. "
(1)What kind of apples did Molly pick?
A.Big and sweet.
B.Small and sour.
C.Small but sweet.
(2)When Sam shook his apples into the pot,Molly felt .
A.excited
B.peaceful
C.angry
(3)Molly refused to taste the apple sauce at first because .
A.it was too hot for her
B.her dad did not help her
C.she thought it would be bad
(4)What lesson could Molly learn from this experience?
A.Perfect things often bring us good luck.
B.Sometimes wonderful things are unplanned.
C.New ideas usually come from careful planning.
10.(2024秋 肥西县期末) Zhang Jian is a fireman.He lives in a room with seven other firemen.There are 39 firemen in their team.
Every day,they get up at 5:20 a.m.Then,they tidy their room.They usually take turns to tell jokes to make their life fun."A fireman's job is a difficult one,so it's important to laugh whenever we can!"Zhang says.They also train hard.At 6:00 a.m.,they start with team exercise.An hour later,they have their breakfast.They have to eat very fast because they don't have much time.They need to wait an hour after breakfast before they run at 8:30 a.m.They always run 5 km.It's not easy at all!They have lunch at noon.After lunch,they have a short break.Then from 2:00 to 6:00 p.m.,they practise their skills,including firefighting(救火),communications(通信) and driving.After dinner,they have some free time.They usually go to bed at 10:00 p.m.
This is their daily life,but when they get a call,they have to stop everything and get out fast!They must try their best to keep everyone safe.Things can be dangerous and difficult,but Zhang thinks he has an important and meaningful job!
(1)What does the underlined phrase"take turns to"mean in Chinese?
A.后悔
B.轮流
C.准备
D.放弃
(2)How does Zhang Jian like his job?
A.It's easy and boring.
B.It's difficult and tiring.
C.It's dangerous but meaningful.
D.It's interesting but dangerous.
(3)What is the text about?
A.The daily life of firemen.
B.Zhang Jian's favourite job.
C.How firemen keep people safe.
D.The importance of a fireman's job.
11.(2024秋 红桥区期末)
Big Dream Summer Camp (夏令营) —Make the World a Better Place— * Let's learn facts about the Earth —about air/ light/ water/ noise problem how to make better use of rubbish how to grow trees and flowers * Bring a sleeping bag;clothes for 7 days * Join Camp 1:July 5th—11th Camp 2:July 15th—21st Camp 3:August 1st—7th Camp 4:August 10th—16th (You can choose any of the above. ) * We welcome students between 12 and 18 years old —Young Student Center—
(1)We can learn at the camp.
A.how to cook
B.facts about the Earth
C.how to make better use of water
D.something about animals
(2)How long will she stay there if Judy wants to join Camp 2?
A.For six days.
B.For a week.
C.For two weeks.
D.For a month.
(3)You can't enjoy yourself at the camp on .
A.July 6th
B.July 18th
C.August 8th
D.August 16th
(4)Who can join the camp according to the passage?
A.Alice,a 10﹣year﹣old girl.
B.Jack,a 20﹣year﹣old student.
C.Lucy,an 18﹣year﹣old singer.
D.Mike,a 14﹣year﹣old boy.
(5)After reading the passage we can know .
A.a sleeping bag is a must
B.the camp starts in June
C.there are three camps
D.there's no need to take clothes
12.(2024秋 红桥区期末) A man has a new friend.His friend is very special.He is not a man.He is not a dog or a cat.He is a camel!His name is Jeffrey.
We can often see camels in the desert,but Jeffrey is from Russia.He can live in cold places and he can even live up to 60 years old.
Jeffrey is a birthday gift for the man.The man's son gave Jeffrey to him as a birthday gift.The man likes Jeffrey very much.
The man takes good care of Jeffrey every day.He often walks with Jeffrey on his farm.He brings some vegetables to Jeffrey every day.Jeffrey likes to eat carrots.Sometimes the man brings something special to Jeffrey.Beer!The camel loves drinking beer!Isn't it interesting?
(1)Jeffrey is .
A.a man
B.a dog
C.a cat
D.a camel
(2)Where is Jeffrey from?
A.China.
B.Russia.
C.America.
D.Australia.
(3)The man's gave Jeffrey to him.
A.mother
B.friend
C.son
D.daughter
(4)The man brings to Jeffrey.
A.water and beer
B.water and fruit
C.vegetables and beer
D.vegetables and meat
(5)Which of the following is TRUE according to the passage?
A.The man looks after Jeffrey every day.
B.Jeffrey can't live in cold places.
C.Jeffrey walks on the farm alone every day.
D.Jeffrey can only live up to 40 years old.
三.任务型阅读(共2小题)
13.(2024秋 大连期末)
Simon's diary(日记)
Dear Diary.
The day didn't begin well.We had to talk about an Australian animal today,but I left the poster on my desk.When I found that I didn't have it,I was on my way to school.I ran home to get the poster and then went back to school.I got there in time for my first class,just before the teacher arrived!
Our project was about koalas(考拉).I gave it together with David and Jenny.They are my best friends,so it's easy to work with them.The project went well,and our classmates really enjoyed it.Everyone loved the koala pictures on the poster!It was fantastic,and I didn't even mind that the next lesson was Maths,a subject I'm not good at.The weather was really nice,so I ate my lunch outside.I had a piece of cake and a banana.
The rest of the day flew by.In the afternoon,I had Art.Our class painted different Australian animals on a big wall.It's going to look really cool when it's finished.Jenny,David and I wanted to celebrate our success(成功),so we went to the ice cream shop after school.
After a busy start,it was the best day!
(1)What did Simon talk about in his project?
(2)Was Simon late for his first class in the morning?
(3)How did Simon's classmates feel about his project?
(4)Do you like keeping a diary?Why?Write 20 words or more.
14.(2024秋 合肥期末) Every summer,Mia went to her aunt's farm.One sunny day,Mia's aunt said,"Let's plant some corn together!" Mia felt excited.She loved the tall,golden corn plants dancing in the wind.They began by getting the soil(土壤)ready. "Corn is different,"her aunt said. "It gives food to many people and animals."Mia understood how important corn was.
After planting the seeds,Mia watered them.She watched as small green plants came out of the soil.Every morning,she ran to see how much the corn grew.As the weeks went by,the corn plants grew taller and taller.
One day,it was time to pick the corn.Mia and her aunt got lots of corn and felt happy about their hard work.Later,they cooked the corn and it was very delicious.The sweet taste made Mia very happy.
That summer,Mia learned the meaning of hard work and the joy of growing food.Every time she saw corn,she remembered the fun days on her aunt's farm and the lessons about nature and working.
(1)How did Mia feel after her aunt told her to plant corn together? (不超过5个词)
(2)What did Mia do every morning? (不超过10个词)
(3)What did Mia learn that summer? (不超过15个词)
四.语法填空(共1小题)
15.(2024秋 冠县期末) There is a zoo in our city.(1) (冠词) zoo is very big.It has many(2) (kind) of animals.You can see the tigers,elephants,zebras,pandas,dolphins and many other (3) (animal) in it.People like(4) (see) animals.So there are lots of people in the zoo (5) (介词) Saturdays and Sundays.
Today is Sunday.Jim and his classmates don't have(6) (some) classes.They are at the zoo.Jim likes pandas.There is a new panda(7) (call) Huahua in the zoo.Jim wants to see him every day.Tom likes tigers.He thinks tigers are cute,(8) (连词) Lily doesn't think so.She wants to see dolphins.She thinks dolphins (9) (be) friendly,and they can dance very(10) (good).They are all happy in the zoo.
Do you go to the zoo?Do you like animals?What animals do you like?Please tell me.
期末培优 语篇—日常生活
参考答案与试题解析
一.完形填空(共5小题)
1.(2024秋 中山区期末) There was a boy named Tommy.He loved all animals.A little bird named Chirpy is his favourite one.Chirpy has beautiful feathers (羽毛) and sweet sound.
One day,Chirpy was caught by a bush(被灌木丛困住).She tried hard to fly,but she couldn't.She could only call for help .Tommy heard her call and came to(1) B her.He moved her small feet from the bush.Chirpy was thankful for Tommy's help and flew back to her home in the tree.She(2) C to Tommy.The room was full of Chirpy's sound and Tommy's laughter .Their friendship didn't stop there.From that day on,Chirpy often visited Tommy and they grew up together .
As Tommy became a young man,he went to many places to do(3) A on animals.Every time he came back home,he would share his adventures with Chirpy.He wished to(4) A animals and their homes all his life.
People were touched by Tommy's love for animals.They decided to plant more trees and stop hunting animals.Finally,their village became a happy(5) B for both humans and animals.
The touching story makes us know — love and care can(6) C people with animals.We can create a beautiful world.
(1) A.catch B.help C.hunt
(2) A.danced B.nodded C.sang
(3) A.research B.practice C.product
(4) A.protect B.visit C.produce
(5) A.task B.home C.situation
(6) A.share B.fill C.connect
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】BCAAB C
【分析】本文讲述了一个名叫汤米的孩子和他最喜欢的小鸟奇普之间的友谊。奇普被灌木丛困住时,汤米救了它。从此,他们成为了好朋友,奇普经常拜访汤米。随着汤米长大,他致力于动物保护工作,并希望终生致力于此。汤米对动物的爱感动了村民,他们开始种植更多树木并停止狩猎,最终村庄成为了人类和动物的乐园。这个故事告诉我们爱与关怀可以连接人与动物,共同创造美好世界。
【解答】(1)考查动词。句意:汤米听到她的呼唤,过来帮助她。A抓,B帮助,C打猎,根据One day,Chirpy was caught by a bush.(一天,奇普被灌木丛捉住了。)可知汤米听到她的呼唤,过来帮助她,故选B。
(2)考查动词。句意:她给汤米唱歌。A跳舞,B点头,C唱歌,根据The room was full of Chirpy's sound and Tommy's laughter .(房间里充满了唧唧的声音和汤米的笑声。)可知她给汤米唱歌,故选C。
(3)考查名词。句意:当汤米成为一个年轻人时,他去了很多地方做动物研究。A研究,B练习,C生产,根据Every time he came back home,he would share his adventures with Chirpy.(每次回家,他都会和奇普分享他的冒险经历。)可知他去了很多地方做动物研究,故选A。
(4)考查动词。句意:他希望一辈子都能保护动物和它们的家园。A保护,B参观,C生产,根据animals and their homes (动物和它们的家园)可知他希望一辈子都能保护动物和它们的家园,故选A。
(5)考查名词。句意:最后,他们的村庄成为人类和动物的幸福家园。A任务,B家,C情况,根据语境可知最后,他们的村庄成为人类和动物的幸福家园,故选B。
(6)考查动词。句意:这个感人的故事让我们知道,爱和关怀可以把人和动物联系起来。A分享,B填满,C连接,根据语境可知爱和关怀可以把人和动物联系起来,故选C。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
2.(2024秋 冠县期末) There are many vegetables,fruit and flowers in Tom's garden.They grow (1) C in Tom's garden.
Tom cuts some flowers and puts them in his living room.And he eats some fruit and (2) C ,but he sells most of them in the market.His vegetables,fruit and flowers are so (3) A and beautiful and they sell quickly in the market.
(4) B does Tom grow these beautiful things?He is so lazy(懒的) that he just sits under his orange tree with his (5) B .He (6) B music all day.
That is very interesting.Tom (7) A things in spring,summer,autumn and winter. (8) B that,he sits with his radio.And everything grows.It is the music that does the work.Tom (9) A music that can make the vegetables big and flowers beautiful.Plants love (10) C too.
(1) A.badly B.hard C.well
(2) A.hamburgers B.cake C.vegetables
(3) A.nice B.short C.tall
(4) A.What B.How C.Where
(5) A.sofa B.radio C.box
(6) A.hears from B.listens to C.looks at
(7) A.plants B.hears C.watches
(8) A.In B.After C.For
(9) A.knows B.does C.plays
(10) A.work B.rain C.music
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】CCABB BABAC
【分析】汤姆的花园里种了许多蔬菜和水果,他把它们放在客厅里,并在市场上出售。尽管他很懒惰,但他通过听音乐来促进植物生长。
【解答】(1)考查副词词义辨析。句意:它们在汤姆的花园里长得很好。badly 糟糕地;hard 努力地;well 好地。根据前文 "There are many vegetables,fruit and flowers in Tom's garden." (汤姆的花园里有许多蔬菜、水果和花。)可知花园里有很多蔬果花卉,说明长得 "好",故选C。
(2)考查名词词义辨析。句意:他吃一些水果和蔬菜,但他把大部分都拿到市场上去卖。hamburgers 汉堡包;cake 蛋糕;vegetables 蔬菜。根据前文 "There are many vegetables,fruit and flowers in Tom's garden." (汤姆的花园里有许多蔬菜、水果和花。)前文提到花园里有蔬菜和水果,所以这里是吃水果和 "蔬菜",故选C。
(3)考查形容词词义辨析。句意:他的蔬菜、水果和花又好又漂亮,在市场上卖得很快。nice 好的;short 短的;tall 高的。根据 "and beautiful" (又好又漂亮)以及 "they sell quickly in the market" (在市场上卖得很快。)可知,这些蔬果花卉品质 "好",故选A。
(4)考查疑问词词义辨析。句意:汤姆是如何种出这些美丽的东西的呢?What 什么;How 怎样;Where 哪里。根据后文介绍他很懒却能种出好东西,可知这里是问 "如何" 种出的,故选B。
(5)考查名词词义辨析。句意:他很懒,只是带着他的收音机坐在他的橘子树下。sofa 沙发;radio 收音机;box 盒子。根据 "And he sits with his radio." (他坐在那里,手里拿着收音机。)可知,他带着 "收音机",故选B。
(6)考查动词短语辨析。句意:他整天听音乐。hears from 收到……的来信;listens to 听;looks at 看。"听音乐" 用 "listen to music",故选B。
(7)考查动词词义辨析。句意:汤姆在春天、夏天、秋天和冬天都种植东西。plants 种植;hears 听见;watches 观看。根据spring,summer,autumn and winter(春天、夏天、秋天和冬天)可知是汤姆在春天、夏天、秋天和冬天都种植东西,故选A。
(8)考查介词词义辨析。句意:在那之后,他就带着收音机坐着。In 在……里面;After 在……之后;For 为了。根据he sits with his radio.(他就带着收音机坐着。)可知,种植东西后是带着收音机坐着,可知是 "在那之后",故选B。
(9)考查动词词义辨析。句意:汤姆知道能让蔬菜长大、花朵漂亮的音乐。knows 知道;does 做;plays 玩,演奏。根据that can make the vegetables big and flowers beautiful.(能让蔬菜长大、花朵漂亮的音乐。)这里表示他 "知道" 这种音乐,故选A。
(10)考查名词词义辨析。句意:植物也喜欢音乐。work 工作;rain 雨;music 音乐。根据that can make the vegetables big and flowers beautiful.(能让蔬菜长大、花朵漂亮的音乐。),可知植物喜欢 "音乐",故选C。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
3.(2024秋 和平区校级期末) It was cloudy,rainy and cold.For the days in late November,the colorful leaves were now (1) D fast.I felt it was hard for me to be (2) B in such weather.I tried to smile,but I couldn't.I walked on through the thick leaves and my shoes slowly got wet.My body was(3) A .My energy(精力) was low.
I felt something warm all of a sudden.A break in the (4) A appeared and the sunlight was shining through it down to the earth once again.I closed my eyes and turned my face to the sweet sunshine.Its warmth washed over me.Then I (5) C and saw the leaves left on the tree shining in the sunlight.Their colors were even brighter.I felt my spirits(情绪) rising slowly as well.
The few minutes of light (6) B me with joy.I walked back home,(7) C to nature and amazed at what a little break in the cloud could do.
In our lives,we all(8) B times when the world seems cold,dark and gray.In these times,nature calls on(号召) us to break through the clouds(9) C and share our light with the world.So when the gray days come,don't sit in the dark.Instead,break through clouds (10) D .A helping hand,a kind word or a small act of love can warm and shine light into another heart.
(1) A.growing B.flying C.changing D.falling
(2) A.careful B.glad C.terrible D.helpful
(3) A.tired B.tall C.short D.strong
(4) A.cloud B.rain C.wind D.sunshine
(5) A.looked down B.looked out C.looked around D.looked through
(6) A.shared B.filled C.helped D.followed
(7) A.friendly B.helpful C.thankful D.polite
(8) A.explore B.face C.cover D.celebrate
(9) A.itself B.yourselves C.ourselves D.themselves
(10) A.lovely B.loudly C.honestly D.bravely
【考点】说明文;日常生活.
【答案】DBAAC BCBCD
【分析】这篇短文主要描述了作者在阴冷的天气中感到心情低落,但一束阳光的出现让他的心情逐渐好转。通过这个经历,作者领悟到即使在生活中遇到困难和阴暗时刻,也要努力寻找光明,并通过小小的善举将温暖和光明传递给他人。
【解答】(1)考查动词。句意:五彩缤纷的树叶正在飘落很快。growing生长;flying飞;changing改变;falling落下。根据For the days in late November,(在11月下旬的日子里,)可知,已是深秋,所以树叶应是落下很快。故选D。
(2)考查形容词。句意:我觉得在这样的天气里我很难开心起来。careful仔细的;glad高兴的;terrible可怕的;helpful有帮助的。根据I tried to smile,but I couldn't.(我试图微笑,但我不能。)可知,作者心情不好,所以很难变得开心。故选B。
(3)考查形容词。句意:我的身体很疲倦。tired疲倦的;tall高的;short短的;strong强壮的。根据I walked on through the thick leaves and my shoes slowly got wet.(我穿过厚厚的树叶,鞋子慢慢湿了。)可知空处应填:疲倦的。故选A。
(4)考查名词。句意:云层出现了裂缝,阳光透过裂缝再次照射到地面上。cloud云;rain雨;wind风;sunshine阳光。根据the sunlight was shining through it down to the earth once again.(阳光透过裂缝再次照射到地面上。)可知,应指"云被穿透了"。故选A。
(5)考查短语。句意:然后我环顾四周。looked down往下看;looked out小心;looked around环顾四周;looked through查阅。根据saw the leaves left on the tree shining in the sunlight.(看到树上的叶子在阳光下闪闪发光。)可知,应是环顾四周。故选C。
(6)考查动词。句意:几分钟的光亮让我充满了快乐。shared分享;filled装满;helped帮助;followed跟随。fill...with...(用...充满)固定用法。故选B。
(7)考查形容词。句意:我走回家,感谢大自然,并惊讶于云层中的一点断裂能做什么。friendly亲切的;helpful有帮助的;thankful感谢;polite有礼貌的;根据The few minutes of light filled me with joy.(几分钟的光亮让我充满了快乐。)可知空处应填:感谢,故选C。
(8)考查动词。句意:在我们的生活中,我们都面临着世界似乎寒冷、黑暗和灰色的时候。explore探讨;face面对;cover覆盖;celebrate庆祝。根据句意可知,此处是指"面对"。故选B。
(9)考查代词。句意:在这些时候,自然呼唤我们自己冲破云层,与世界分享我们的光明。itself它自己;yourselves你们自己;ourselves我们自己;themselves他们自己。根据前面的us(我们)可知,此处是指"我们自己"。故选C。
(10)考查副词。句意:而是勇敢地冲破云层。lovely 可爱的;loudly大声地;honestly确实;bravely勇敢地;根据So when the gray days come,don't sit in the dark.(所以,当灰色的日子到来时,不要坐在黑暗里。)可知空处应填:勇敢地,故选D。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
4.(2024秋 武清区期末) Last month,my grandpa fell ill and had to stay in (1) B .Every night,my parents went to see (2) C after work.They came home late and were very (3) B .
This Saturday,I finished my homework early and decided to (4) A my grandpa.I made (5) B simple food,packed(包裹) his favorite book,and picked(摘) flowers (6) D our garden.I took a taxi to the hospital.
Grandpa was so happy to see me!He (7) B the flowers and said,"They remind(使……想起) me of our garden."He enjoyed the food happily,(8) A then I read to him from his book.We (9) B many things,and he shared stories from his past.(10) A was a wonderful visit,and I was glad I could make him happy.
(1) A.park B.hospital C.school D.library
(2) A.his B.he C.him D.her
(3) A.handsome B.tired C.happy D.excited
(4) A.visit B.hang C.learn D.celebrate
(5) A.many B.some C.any D.no
(6) A.on B.out C.under D.in
(7) A.sent B.loved C.collected D.protected
(8) A.and B.but C.or D.so
(9) A.looked for B.talked about C.cut down D.gave up
(10) A.It B.He C.They D.We
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】BCBAB DBABA
【分析】上个月,我爷爷生病了,需要住院。每天晚上,我的父母下班后都会去看他。他们回家很晚,非常疲惫。这个星期六,我早早完成了作业,决定去看望爷爷。我做了简单的饭菜,带上了他最喜欢的书,还从花园里摘了一些花。我打车去了医院。爷爷看到我非常高兴!他闻着花香说:"这些花让我想起了我们的花园。"他开心地吃了我做的饭菜,然后我给他读书。我们聊了很多事,他还分享了自己过去的故事。这次探望非常愉快,我很高兴能让爷爷开心。
【解答】(1)考查名词。句意:上个月,我爷爷生病了,不得不待在医院里。A.公园;B.医院;C.学校;D.图书馆。根据前文 "my grandpa fell ill"(我爷爷生病了)可知生病应该是待在医院里,故选B。
(2)考查代词。句意:每天晚上,我的父母下班后都会去看望他。A.他的;B.他(主格);C.他(宾格);D.她(宾格);她的。此处指代前面提到的 "my grandpa",作动词 "see" 的宾语,要用宾格形式 "him",故选C。
(3)考查形容词。句意:他们回家很晚,而且非常疲惫。A.英俊的;帅气的;B.疲倦的;疲惫的;C.快乐的;高兴的;D.兴奋的;激动的。前面提到 "My parents went to see him after work.They came home late"(我父母下班后去看望他,回家很晚),由此可推断出他们应该是很疲惫的,"tired" 表示疲惫的,故选B。
(4)考查动词。句意:这个星期六,我早早地完成了作业,决定去看望爷爷。A.访问;参观;看望;B.悬挂;闲逛;C.学习;学会;D.庆祝;庆贺。从后文描述作者去医院给爷爷带东西等行为可知,此处是决定去看望爷爷,"visit" 有看望、拜访的意思,故选A。
(5)考查代词。句意:我做了一些简单的食物。A.许多(修饰可数名词复数);B.一些(可修饰可数名词复数或不可数名词,常用于肯定句);C.任何(常用于否定句、疑问句或条件句中);D.没有;无。"food" 是不可数名词,所以用 "some",故选B。
(6)考查介词。句意:还从我们的花园里摘了一些花。A.在……之上;在……上面;B.在……外面;出去;C.在……下面;在……底下;D.在……里面;在……之内。"in our garden" 表示在我们的花园里,"摘花园里的花" 用介词 "in",故选D。
(7)考查动词。句意:他喜爱这些花,说道:"它们让我想起了我们的花园。" A.送;发送;派遣;B.爱;热爱;喜欢;C.收集;采集;搜集;D.保护。根据爷爷说的话 "They remind(使……想起) me of our garden."(它们让我想起我们的花园)可知爷爷很喜欢这些花,"loved" 表示喜爱,故选B。
(8)考查连词。句意:他开心地享用了食物,然后我给他读他的那本书。A.和;并且;而且;B.但是;然而;C.或者;还是;D.所以;因此。"He enjoyed the food happily"(他开心地享用食物)和 "then I read to him from his book"(然后我给他读他的书)这两个动作是顺承关系,用 "and" 连接,故选A。
(9)考查动词。句意:我们谈论了很多事情,而且他分享了他过去的故事。A.寻找;搜寻;B.谈论;讨论;C.砍倒;削减;D.放弃;停止。根据 "he shared stories from his past"(他分享了他过去的故事)可知前面应该是一起谈论了很多事情,"talked about" 表示谈论,故选B。
(10)考查代词。句意:这是一次很棒的探望,我很高兴自己能让他开心。A.它;这;那(可指代前文提到的事物、情况等);B.他;C.他们;她们;它们;D.我们。此处指代前面整个看望爷爷的过程,用 "it" 作主语,故选A。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
5.(2024秋 西城区期末)
One night,I was at my neighbor's home,helping care for five﹣year﹣old Billy,when his parents enjoyed a night out.
Things went well until a lightning bolt brightened the night sky,followed by loud thunder (雷声).Billy rushed to his room.I found him under the (1) A and soon came to know that he was afraid of thunderstorms.
As I was trying to make him feel better,I spotted (注意到) Billy's sports trophies.Then an idea (2) C me. "If you don't come out,you're going to miss the funderstorm."
"You mean 'thunderstorm'," he corrected.
"No.I mean funderstorm,because we can have fun during a thunderstorm.You know,the thunder comes a few seconds (秒) after the lightning flashes (闪).To have fun,we try to do as many things as possible during that time."
Billy quickly came out from under the bed and looked at me (3) B .At that moment,another lightning bolt flashed.I spotted some socks by the bed. "How many socks can you put on one foot?Go!" He started putting on socks on his left foot and got to eight before the thunder came.
And then,before he could hide back under the bed,I shouted, "Fruits!How many can you name?" The sky lit up the room. "Apple,banana,pear…," he started.We heard the thunder when he was at "Strawberry!" "What else?" he asked.I smiled.Now he's really on board.
The next challenge was to get popcorn in the kitchen.Though a little (4) C ,he ran off as soon as the flash came.
"Sixteen seconds," I laughed,when he came back with the popcorn,breathing heavily.
We waited.
Nothing.
"I think the (5) B is going away," he said.So was the worry in his eyes.
When his parents returned to find that Billy was fine,they asked how their boy (6) A the thunderstorm.
"Funderstorm," Bill corrected,giving me a secret smile. "And I can't wait till the next one!"
(1) A.bed B.table C.chair
(2) A.changed B.troubled C.hit
(3) A.politely B.excitedly C.coldly
(4) A.sad B.lonely C.worried
(5) A.fun B.storm C.night
(6) A.weathered B.shaped C.colored
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】ACBCBA
【分析】本文主要介绍了作者帮助邻居照看孩子,邻居家的孩子由于害怕打雷闪电躲到了床底下,作者为了帮助这个孩子缓解害怕而想出了一个游戏,顺利帮助孩子走出恐惧。
【解答】(1)考查名词。句意:我在床下发现了他,很快就知道他害怕雷雨。bed床;table桌子;chair椅子。根据文中"I found him under the…and soon came to know that he was afraid of thunderstorms.(我在^下发现了他,很快就知道他害怕雷雨。)"及下文"Billy quickly came out from under the bed(比利迅速从床底下出来)"可知,作者在床下发现了比利。故选A。
(2)考查动词,句意:然后我想到了一个主意。changed改变;troubled使烦恼;hit使突然想起。根据文中"Then an idea…me.(一个主意……我)"及下文可知,此处指的是作者想到了一个主意。故选C。
(3)考查副词。句意:比利很快从床下出来,兴奋地看着我。politely有礼貌地;excitedly兴奋地;coldly冷淡地。根据文中"Billy quickly came out from under the bed and looked at me…(比利迅速从床底下出来,……看着我)"及上文"You know,the thunder comes a few seconds after the lightning flashes.To have fun,we try to do as many things as possible during that time.(你知道,闪电过后几秒钟就会雷声大作。为了玩得开心,我们会在这段时间里做尽可能多的事情。)"可知,此处指的是比利听到作者的提议,兴奋地看着作者。故选B。
(4)考查形容词。句意:虽然有点担心,但闪电一出现,他就跑了。悲伤的;lonely孤独的;worried担心的。根据文中"Though a little…he ran off as soon as the flash came.(虽然有点……他一看到闪电就跑掉了。)"可知,此处指的是比利有些担心。故选C。
(5)考查名词。句意:他说:"我认为暴风雨要过去了。"fun乐趣;storm暴风雨;night夜晚。根据文中"I think the…is going away(我认为……正在消失)"及上文"We waited.Nothing.(我们等待着。没有什么。)"可知,此处指的是暴风雨过去了。故选B。
(6)考查动词。句意:当他的父母回来发现比利很好时,他们问他们的儿子是如何度过雷雨的。weathered经受住;shaped塑造;colored着色,渲染。根据文中"When his parents returned to find that Billy was fine,they asked how their boy…the thunderstorm.(当他的父母回来发现比利没事时,他们问他们的孩子怎么……)"可知,此处是询问比利是如何经受住打雷的。故选A。
【点评】解答完形填空题需要快速阅读全文,了解文章大意,再带着选项去读,边读边做,注意联系上下文。
二.阅读理解(共7小题)
6.(2024秋 文昌期末) 14﹣year﹣old Bob has a happy family.His father is an office worker and his mother works in a hospital.He studies at a junior high school.In February,they move to a new house.It is a long way to Bob's school,so his father buys a car to take him to school.Bob's father is very happy to have the car,but he isn't a very good driver.He gets two traffic tickets(交通罚单)in just one week!Let's have a look at the tickets.
Parking(停车)Ticket No.05452421 Number:ABL—2054 Colour:white Time:9:50 am,Feb 7,2024 Place:in front of Sunshine School Fine(罚款):$40 Traffic Police Station March 11th,2024
Speeding(超速)Ticket No.05457832 Number:ABL﹣2054 Colour:white Time:4:20 pm,Feb 10,2024 Place:on the East Bridge Speed:101 kilometers/hour Fine:$60 Traffic Police Station March 15th,2024
(1)What may Bob's mother do? A
A.A nurse.
B.A teacher.
C.A driver.
(2)Why does Bob's father buy the car? C
A.To drive to work.
B.To drive Bob to school.
C.To move things to the new house.
(3)What colour is the car? B
A.Black.
B.White.
C.Red.
(4)Why does Bob's father get a traffic ticket on March 15th? A
A.Because he drives too fast.
B.Because he makes a call while driving.
C.Because he parks in the wrong place.
(5)What can we know from the text? C
A.There are four people in Bob's family.
B.Bob's father drives very well.
C.Bob's father's car number is ABL﹣2054.
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】ACBAC
【分析】本文主要讲述了14岁的鲍勃一家人搬到新家后,爸爸为了送他上学而买了一辆车。但是爸爸开车不太好,不久就被交警开了两张罚单,一张是停车罚单,一张是超速罚单。
【解答】(1)推理判断题。根据第一段"his mother works in a hospital"(他母亲在医院工作)结合选项可推知,Bob的妈妈可能是一位护士。故选A。
(2)细节理解题。根据第一段"It is a long way to Bob's school,so his father buys a car to take him to school."(鲍勃的学校很远,所以他的父亲买了一辆车送他去学校。)可知,Bob的爸爸买车是为了开车送Bob去学校,故选C。
(3)细节理解题。根据第一栏第四行"Colour:white"(颜色:白色)可知,车是白色的。故选B。
(4)细节理解题。根据第二栏第一行"Speeding (超速) Ticket"(超速罚单)及最后一行"March 15th,2024"(2024年3月15日)可知,3月15日收到了超速罚单,所以是因为他开得太快了。故选A。
(5)细节理解题。根据第一栏第三行"Number:ABL﹣2054"(号码:ABL﹣2054)可知,Bob爸爸的车牌号是ABL﹣2054。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
7.(2024秋 中山区期末)March 15th,2024 Friday Sunny
I love planting very much.I have a small garden.I usually grow vegetables with my family and friends after school.Today,I'll share how to grow a plant with you.
1.Spade (铲土) Clean the area first and then spade.
2.Soil(土壤) Adding organic (有机的) soil makes the soil richer.It helps the plants grow better in your garden.
3.Seed Carefully plant the seeds into your soil.
4.Watering Plants need water but remember:not too much or too little.
5.Sunlight Grow your plant in a right place.They can get enough sunlight.
6.Climate Make sure your plant grow well in the climate you live in.
7.Harvest(收获) Harvesting your fruit and vegetables is exciting!But don't hurt the plants.
(1)What is the correct order for growing a plant? C
①
②
③
④
A.③①④②
B.③①②④
C.③④①②
(2)What's the meaning of the word "richer"? B
A.富有的
B.肥沃的
C.湿润的
(3)What is the text ? A
A.A diary.
B.A blog.
C.A story.
【考点】应用文;日常生活.
【答案】CBA
【分析】这篇短文主要介绍了作者对种植的热爱,以及他与家人和朋友一起在小花园里种植蔬菜的经历。文章还详细描述了种植植物的七个步骤:清理土地、添加有机土壤、播种、浇水、确保充足阳光、适应气候和收获果实与蔬菜。
【解答】(1)细节理解题。根据1.Spade (铲土)Clean the area first and then spade.2.Soil(土壤)Adding organic (有机的) soil makes the soil richer.It helps the plants grow better in your garden.3.Seed:Carefully plant the seeds into your soil.4.Watering:Plants need water but remember:not too much or too little.(1.铲土:先清洁该区域,然后铲平。2.土壤:添加有机土壤使土壤更肥沃。它有助于植物在你的花园里更好地生长。3.种子:小心地把种子种进土壤里。4.浇水:植物需要水,但记住:不要太多或太少。)可知种植植物的正确顺序是③④①②。故选C。
(2)词义猜测题。根据表格It helps the plants grow better in your garden.(它能帮助你花园里的植物长得更好。)可知结合选项,应说添加有机土壤使土壤更肥沃。所以"richer"意为"肥沃的"。故选B。
(3)推理判断题。根据开头March 15th,2024 Friday Sunny I love planting very much.I have a small garden.I usually grow vegetables with my family and friends after school.Today,I'll share how to grow a plant with you.(2024年3月15日星期五晴。我非常喜欢种植。我有一个小花园。放学后,我通常和家人和朋友一起种蔬菜。今天,我将与大家分享如何种植植物。)可知文章是一则日记。故选A。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
8.(2024秋 河北区期末) In a small village next to a forest,there is a boy named Jack.He loves adventures and animals.He always goes to the forest to look for something interesting.But one day,he lost his way while playing in the forest.He started to panic (恐慌) because he didn't know the way back.Suddenly,a monkey appeared and seemed to understand Jack was in trouble.The monkey motioned (示意) for Jack to follow.Trusting(信任) the monkey,Jack followed as it led (带路) him through the forest.
After a short while,they arrived at the edge (边缘) of the forest,and Jack recognised where he was.He felt very lucky.He turned to thank the monkey,but it disappeared back into the trees.Jack ran home and told everyone about how the monkey helped him find his way back.From that day,everyone in the village had a new feeling for the animals in the forest.
(1)Where does Jack live? D
A.In a city near the ocean.
B.On a farm next to a river.
C.In a town by the mountain.
D.In a small village next to a forest.
(2)Why did Jack start to panic in the forest? A
A.He lost his way.
B.He saw a scary animal.
C.He found some money.
D.He was very tired.
(3)How did Jack find his way back home? C
A.He remembered the way.
B.His parents found him.
C.A monkey helped him.
D.He used a map.
(4)When Jack arrived at the edge of the forest,he felt B .
A.nervous
B.lucky
C.shocked
D.sad
(5)What is the main idea of the story? D
A.Jack's daily life.
B.The dangers of the forest.
C.The life of animals in the forest.
D.Help from animals.
【考点】记叙文;日常生活;动物/植物.
【答案】DACBD
【分析】本文讲述了一个名叫杰克的男孩在森林中迷路,一只猴子帮助他找到回家的路的故事。通过这次经历,村民们对森林中的动物产生了新的感情。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段 "In a small village next to a forest,there is a boy named Jack." (在森林旁的一个小村庄里,有一个名叫杰克的男孩。)就明确指出杰克住在靠近森林的一个小村庄里,故选D。
(2)细节理解题。根据 第一段"But one day,he lost his way while playing in the forest.He started to panic (恐慌) because he didn't know the way back."(但有一天,他在森林里玩耍时迷路了。他开始恐慌,因为他不知道回去的路。)表明杰克恐慌的原因是在森林里迷路了,不知道回去的路,故选A。
(3)细节理解题。根据第一段"Suddenly,a monkey appeared and seemed to understand Jack was in trouble.The monkey motioned (示意) for Jack to follow.Trusting (信任) the monkey,Jack followed as it led (带路) him through the forest." (突然,一只猴子出现了,似乎明白杰克有麻烦了。猴子示意杰克跟着。相信猴子,杰克跟着它穿过森林。)可知是一只猴子出现并给杰克带路,帮助他走出森林回了家,故选C。
(4)细节理解题。根据第二段 "After a short while,they arrived at the edge (边缘) of the forest,and Jack recognised where he was.He felt very lucky."(过了一会儿,他们到达了森林的边缘,杰克认出了他在哪里。他觉得很幸运。)说明当杰克到达森林边缘认出所在位置时,他感觉很幸运,故选B。
(5)主旨大意题。根据第一段"Suddenly,a monkey appeared and seemed to understand Jack was in trouble.The monkey motioned (示意) for Jack to follow.Trusting (信任) the monkey,Jack followed as it led (带路) him through the forest." (突然,一只猴子出现了,似乎明白杰克有麻烦了。猴子示意杰克跟着。相信猴子,杰克跟着它穿过森林。)以及通读全文可知整个故事围绕着杰克在森林里迷路后,一只猴子出现并帮助他找到回家的路展开,重点体现了动物给予的帮助,A 选项杰克的日常生活并非重点描述内容;B 选项森林的危险文中体现不明显;C 选项森林里动物的生活也不是主要表达的,所以故事的主旨是动物的帮助,故选D。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
9.(2024秋 西城区期末)
Apple Day
Molly was picking apples with her dad on the farm.She was careful to pick the big and sweet apples only because she wanted to make the best apple sauce (酱) and win first place in her town's Best Apple Sauce competition.She wanted everything to be perfect (完美的).
"Molly,I am coming! " said Sam,Molly's little brother,with a small bag in his hand.
"Go pick apples over there. " Molly said coldly,pointing to an old apple tree with small,sour (酸的) apples.She did not want any mistakes with her apple sauce.
Sam happily walked away to pick the small apples.Soon he showed Molly his bag and said excitedly, "I have got so many! "
Molly did not care.She hoped Sam would stay out of the way,so she could rush home and make the perfect apple sauce.
As soon as they got home,Molly washed the beautiful apples.Dad helped her cut them and put them into the big pot on the stove.As the apple softened,the kitchen began to smell so sweet.
Suddenly,Sam shook his bag of small,sour apples into the pot before Molly could stop him.
"No! " Molly cried in anger,trying to pull out Sam's apples.But it was too late.
"It's OK, " Dad said. "Maybe it won't be so bad. " But Molly wasn't so sure.
Finally,all the apples turned into apple sauce.Molly refused to try the sauce at first.Dad held a spoon to Molly's mouth,and she tasted just a little. "Wow! " her eyes lit up. "This tastes amazing! "
Dad smiled. "See?Things may not go as planned.Sometimes mistakes can turn out to be good surprises. "
Molly nodded with a shy smile.She hugged Sam and said, "We will win first place together this year. "
(1)What kind of apples did Molly pick? A
A.Big and sweet.
B.Small and sour.
C.Small but sweet.
(2)When Sam shook his apples into the pot,Molly felt C .
A.excited
B.peaceful
C.angry
(3)Molly refused to taste the apple sauce at first because C .
A.it was too hot for her
B.her dad did not help her
C.she thought it would be bad
(4)What lesson could Molly learn from this experience? B
A.Perfect things often bring us good luck.
B.Sometimes wonderful things are unplanned.
C.New ideas usually come from careful planning.
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】ACCB
【分析】本文主要介绍了Molly为了赢得苹果酱比赛的第一名,小心翼翼采摘和制作苹果酱。在制作过程中,Molly的弟弟不小心将自己采摘的品质不好的苹果倒入了姐姐的锅中,但最后却制作出了美味的苹果酱的故事。
【解答】(1)细节理解题。根据文中第1段"She was careful to pick the big and sweet apples only because she wanted to make the best apple sauce (酱) and win first place in her town's Best Apple Sauce competition."(她小心翼翼地挑选又大又甜的苹果,只是因为她想做最好的苹果酱,并在镇上最好的苹果酱比赛中赢得第一名。)可知,Molly采摘的苹果都是又大又甜的。故选A。
(2)细节理解题。根据文中第8段" 'No! ' Molly cried in anger,trying to pull out Sam's apples."("不!"Molly生气地叫着,想把Sam的苹果拔出来。)可知,当Sam把他的苹果甩进锅里时,Molly感到很生气。故选C。
(3)推理判断题。根据文中第9段" 'Maybe it won't be so bad. ' But Molly wasn't so sure."("也许不会那么糟糕。"但是Molly不太确定。)及第10段"Finally,all the apples turned into apple sauce.Molly refused to try the sauce at first."(最后,所有的苹果都变成了苹果酱。Molly起初拒绝尝这种酱汁。)可知,Molly一开始不愿意品尝苹果酱的原因是她认为苹果酱味道一定很差。故选C。
(4)推理判断题。根据文中倒数第2段"See?Things may not go as planned.Sometimes mistakes can turn out to be good surprises."(爸爸笑了。"看到了吗?事情可能不会按计划进行。有时候错误会变成惊喜。")可知,通过这件事,Molly了解到了事情可能不会按计划进行。有时候错误会变成惊喜。选项B"有时候美好的事情是没有计划的。"符合题意。故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
10.(2024秋 肥西县期末) Zhang Jian is a fireman.He lives in a room with seven other firemen.There are 39 firemen in their team.
Every day,they get up at 5:20 a.m.Then,they tidy their room.They usually take turns to tell jokes to make their life fun."A fireman's job is a difficult one,so it's important to laugh whenever we can!"Zhang says.They also train hard.At 6:00 a.m.,they start with team exercise.An hour later,they have their breakfast.They have to eat very fast because they don't have much time.They need to wait an hour after breakfast before they run at 8:30 a.m.They always run 5 km.It's not easy at all!They have lunch at noon.After lunch,they have a short break.Then from 2:00 to 6:00 p.m.,they practise their skills,including firefighting(救火),communications(通信) and driving.After dinner,they have some free time.They usually go to bed at 10:00 p.m.
This is their daily life,but when they get a call,they have to stop everything and get out fast!They must try their best to keep everyone safe.Things can be dangerous and difficult,but Zhang thinks he has an important and meaningful job!
(1)What does the underlined phrase"take turns to"mean in Chinese? B
A.后悔
B.轮流
C.准备
D.放弃
(2)How does Zhang Jian like his job? C
A.It's easy and boring.
B.It's difficult and tiring.
C.It's dangerous but meaningful.
D.It's interesting but dangerous.
(3)What is the text about? A
A.The daily life of firemen.
B.Zhang Jian's favourite job.
C.How firemen keep people safe.
D.The importance of a fireman's job.
【考点】说明文;日常生活.
【答案】BCA
【分析】张建是一名消防员,与七名同事共住一室,团队共有39人。他们每天清晨5:20起床,整理内务后进行团队训练,生活紧张而有序。尽管工作艰难,他们通过讲笑话等方式保持乐观。午餐后短暂休息,下午继续技能训练直至傍晚。晚饭后有自由时间,晚上10点就寝。一旦接到火警,他们必须立即出动,全力以赴保护人民安全。张建认为他的工作重要且有意义。
【解答】(1)词义猜测题。根据第2段They usually take turns to tell jokes to make their life fun.(他们通常轮流讲笑话,使他们的生活有趣。)可知take turns to是"轮流"的意思,故选B。
(2)细节理解题。根据第3段Things can be dangerous and difficult,but Zhang thinks he has an important and meaningful job!(事情可能是危险和困难的,但张认为他有一份重要而有意义的工作!)可知张建认为消防员是危险但有意义的工作,故选C。
(3)主旨大意题。根据第3段This is their daily life,but when they get a call,they have to stop everything and get out fast!They must try their best to keep everyone safe.Things can be dangerous and difficult,but Zhang thinks he has an important and meaningful job!(这是他们的日常生活,但当他们接到电话时,他们必须停止一切,迅速离开!他们必须尽最大努力保证每个人的安全。事情可能是危险和困难的,但张认为他有一份重要而有意义的工作!)和通读全文,可知"消防员的日常生活"符合文章主题,故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
11.(2024秋 红桥区期末)
Big Dream Summer Camp (夏令营) —Make the World a Better Place— * Let's learn facts about the Earth —about air/ light/ water/ noise problem how to make better use of rubbish how to grow trees and flowers * Bring a sleeping bag;clothes for 7 days * Join Camp 1:July 5th—11th Camp 2:July 15th—21st Camp 3:August 1st—7th Camp 4:August 10th—16th (You can choose any of the above. ) * We welcome students between 12 and 18 years old —Young Student Center—
(1)We can learn B at the camp.
A.how to cook
B.facts about the Earth
C.how to make better use of water
D.something about animals
(2)How long will she stay there if Judy wants to join Camp 2? B
A.For six days.
B.For a week.
C.For two weeks.
D.For a month.
(3)You can't enjoy yourself at the camp on C .
A.July 6th
B.July 18th
C.August 8th
D.August 16th
(4)Who can join the camp according to the passage? D
A.Alice,a 10﹣year﹣old girl.
B.Jack,a 20﹣year﹣old student.
C.Lucy,an 18﹣year﹣old singer.
D.Mike,a 14﹣year﹣old boy.
(5)After reading the passage we can know A .
A.a sleeping bag is a must
B.the camp starts in June
C.there are three camps
D.there's no need to take clothes
【考点】应用文;日常生活.
【答案】BBCDA
【分析】本文是关夏令营的活动的广告,其中介绍了活动的时间,活动内容以及人群年龄等。
【解答】(1)细节理解题。根据Let's learn中的facts about the Earth — about air/ light/ water/ noise problem(关于地球的事实——关于空气/光/水/噪音问题)可知,在夏令营,我们可以学习一些关于地球的事实。故选B。
(2)细节理解题。根据Join中的Camp 2:July 15th—21st(夏令营2:7月15 ﹣ 21日)可知,夏令营2是持续一星期。故选B。
(3)细节理解题。根据Join中的Camp 1:July 5th—11th Camp 2:July 15th—21st Camp 3:August 1st—7th Camp 4:August 10th—16th(夏令营1:7月5日﹣ 11日;夏令营2:7月15日﹣ 21日;夏令营3:8月1日﹣ 7日;夏令营4:8月10日﹣ 16日)可知,8月8日是没有夏令营可以参加的。故选C。
(4)推理判断题。根据We welcome中的students between 12 and 18 years old(12到18岁之间的学生)可知,我们欢迎12至18岁的学生,故选项D"麦克,一名14岁的男孩"符合要求。故选D。
(5)细节理解题。根据Bring中的a sleeping bag;clothes for 7 days(一个睡袋;7天的衣服)可知,睡袋是必须带的。故选A。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
12.(2024秋 红桥区期末) A man has a new friend.His friend is very special.He is not a man.He is not a dog or a cat.He is a camel!His name is Jeffrey.
We can often see camels in the desert,but Jeffrey is from Russia.He can live in cold places and he can even live up to 60 years old.
Jeffrey is a birthday gift for the man.The man's son gave Jeffrey to him as a birthday gift.The man likes Jeffrey very much.
The man takes good care of Jeffrey every day.He often walks with Jeffrey on his farm.He brings some vegetables to Jeffrey every day.Jeffrey likes to eat carrots.Sometimes the man brings something special to Jeffrey.Beer!The camel loves drinking beer!Isn't it interesting?
(1)Jeffrey is D .
A.a man
B.a dog
C.a cat
D.a camel
(2)Where is Jeffrey from? B
A.China.
B.Russia.
C.America.
D.Australia.
(3)The man's C gave Jeffrey to him.
A.mother
B.friend
C.son
D.daughter
(4)The man brings C to Jeffrey.
A.water and beer
B.water and fruit
C.vegetables and beer
D.vegetables and meat
(5)Which of the following is TRUE according to the passage? A
A.The man looks after Jeffrey every day.
B.Jeffrey can't live in cold places.
C.Jeffrey walks on the farm alone every day.
D.Jeffrey can only live up to 40 years old.
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】(1)D(2)B(3)C(4)C(5)A
【分析】本文主要讲述了一个男人有个特别的新朋友﹣﹣骆驼杰弗里,它来自俄罗斯,是男人儿子送的生日礼物,男人每天悉心照顾它,还会给它带蔬菜和啤酒。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段"He is a camel!His name is Jeffrey."(他是一只骆驼!他的名字叫杰弗里。)可知,杰弗里是一只骆驼。故选D。
(2)细节理解题。根据第二段"but Jeffrey is from Russia"(但是杰弗里来自俄罗斯。)可知,杰弗里来自俄罗斯。故选B。
(3)细节理解题。根据第三段"The man's son gave Jeffrey to him as a birthday gift."(这个男人的儿子把杰弗里作为生日礼物送给了他。)可知,那人的儿子把杰弗里作为生日礼物送给了他。故选C。
(4)细节理解题。根据第四段"He brings some vegetables to Jeffrey every day."以及"Sometimes the man brings something special to Jeffrey.Beer!"(他每天给杰弗里带一些蔬菜。有时这个男人会给杰弗里带一些特别的东西。啤酒!)可知,这个人带蔬菜和啤酒给杰弗里。故选C。
(5)细节理解题。根据第四段"The man takes good care of Jeffrey every day."(这个男人每天都很好地照顾杰弗里。)可知,这个男人每天照顾杰弗里。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
三.任务型阅读(共2小题)
13.(2024秋 大连期末)
Simon's diary(日记)
Dear Diary.
The day didn't begin well.We had to talk about an Australian animal today,but I left the poster on my desk.When I found that I didn't have it,I was on my way to school.I ran home to get the poster and then went back to school.I got there in time for my first class,just before the teacher arrived!
Our project was about koalas(考拉).I gave it together with David and Jenny.They are my best friends,so it's easy to work with them.The project went well,and our classmates really enjoyed it.Everyone loved the koala pictures on the poster!It was fantastic,and I didn't even mind that the next lesson was Maths,a subject I'm not good at.The weather was really nice,so I ate my lunch outside.I had a piece of cake and a banana.
The rest of the day flew by.In the afternoon,I had Art.Our class painted different Australian animals on a big wall.It's going to look really cool when it's finished.Jenny,David and I wanted to celebrate our success(成功),so we went to the ice cream shop after school.
After a busy start,it was the best day!
(1)What did Simon talk about in his project?
It was about koalas.
(2)Was Simon late for his first class in the morning?
No.
(3)How did Simon's classmates feel about his project?
They really enjoyed it.
(4)Do you like keeping a diary?Why?Write 20 words or more.
Yes.
Because keeping a diary can not only help me remember those unforgettable things,but also make me grow up constantly.At the same time,he is also a good friend in my heart.
【考点】应用文;日常生活.
【答案】(1)It was about koalas.
(2)No.
(3)They really enjoyed it.
(4)Yes.Because keeping a diary can not only help me remember those unforgettable things,but also make me grow up constantly.At the same time,he is also a good friend in my heart.
【分析】亲爱的日记。
这一天的开始并不顺利。我们今天要讨论一种澳大利亚动物,但我把海报留在桌子上了。当我发现我没有它时,我正在去学校的路上。我跑回家拿海报,然后回到学校。我赶上了我的第一节课,就在老师到来之前!
我们的项目是关于考拉的。我和大卫、珍妮一起给的。他们是我最好的朋友,所以和他们一起工作很容易。项目进行得很顺利,同学们都很喜欢。每个人都喜欢海报上的考拉照片!这太棒了,我甚至不介意下一节课是数学,这是我不擅长的科目。天气很好,所以我在外面吃了午饭。我吃了一块蛋糕和一根香蕉。
一天剩下的时间飞逝而过。下午,我有美术课。我们班在一面大墙上画了不同的澳大利亚动物。完工后看起来一定很酷。珍妮、大卫和我想庆祝一下我们的成功,所以放学后我们去了冰淇淋店。
忙碌的开始后,这是最好的一天!
【解答】(1)细节理解题。根据第2段Our project was about koalas(考拉).(我们的项目是关于考拉的。)可知项目是关于考拉的,故答案为:It was about koalas.
(2)细节理解题。根据第1段I got there in time for my first class,just before the teacher arrived!(我赶上了我的第一节课,就在老师到来之前!)可知第一节课没有迟到,故答案为:No.
(3)细节理解题。根据第2段The project went well,and our classmates really enjoyed it.(项目进行得很顺利,同学们都很喜欢。)可知项目进行得很顺利,同学们都很喜欢,故答案为:They really enjoyed it.
(4)主观表达题。我喜欢记日记。因为记日记不仅能帮助我记住那些难忘的事情,还能让我不断地成长。同时它也是我内心深处的好朋友。故答案为:Yes.Because keeping a diary can not only help me remember those unforgettable things,but also make me grow up constantly.At the same time,he is also a good friend in my heart.
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
14.(2024秋 合肥期末) Every summer,Mia went to her aunt's farm.One sunny day,Mia's aunt said,"Let's plant some corn together!" Mia felt excited.She loved the tall,golden corn plants dancing in the wind.They began by getting the soil(土壤)ready. "Corn is different,"her aunt said. "It gives food to many people and animals."Mia understood how important corn was.
After planting the seeds,Mia watered them.She watched as small green plants came out of the soil.Every morning,she ran to see how much the corn gr