【单元考点培优】Module 10 考点17:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 10 考点17:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)
格式 docx
文件大小 77.3KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-11-27 14:48:25

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Module 10 考点17:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Jim is a good student at school. He never breaks the school rules. All his teachers like him a lot. But he is not a good boy at home. He often makes a mess in his room. He doesn’t like to help his mother set the table(摆放餐桌). He usually watches TV all evenings on weekdays. He goes to bed very late and reads in bed. Jim’s mother writes some family rules for him:
●You should help to set the table.
●You should go to bed early.
●You should keep your room clean.
●You shouldn’t read in bed.
●You shouldn’t watch TV all the time.
1.Jim always breaks the rules at school. But Jim is a good boy at home. ( )
2.Jim often makes a mess in his room. ( )
3.Jim likes to help his mother. ( )
4.Jim’s father writes some family rules for Jim. ( )
5.Now Jim should go to bed early. ( )
阅读材料,判断Sam的行为是(T)否(F)符合乘坐校车的规定。
Some students go to school by school bus. Here are some rules about taking a school bus.
Always keep your head, hands and arms inside the school bus. Don’t eat or drink on the school bus. Don’t run or jump on the school bus. Please talk quietly on the school bus. Take turns. The school bus waits for every student. Put your schoolbag under your seat.
6.Sam often keeps his head outside the bus. ( )
7.Sam often eats breakfast on the school bus. ( )
8.Sam always talks loudly on the school bus. ( )
9.There are some students. Sam should take turns. ( )
10.Sam likes to put his schoolbag under the seat. ( )
John: It’s raining now. I can’t go outside to play football. I feel bored. Mike, do you feel bored, too
Mike: No. I feel happy. I can watch TV at home.
Mum: Mike, don’t watch TV too much (太多).
Mike: Yes, Mum.
Mum: And, John, don’t go out to play. It’s dangerous to play in the rain.
John: All right, Mum.
11.It’s sunny today. ( )
12.John feels happy. ( )
13.Mike can’t watch TV too much. ( )
14.It’s dangerous to play in the rain. ( )
15.John can go out to play football. ( )
I’m Jim. There are many rules at my school and my home.
At school At home
1. School starts at 8:00, don’t be late. 2. Be quiet in class. 3. Don’t eat or drink in the classroom. 4. Clean the classroom every day. 5. Stand in line when you come in or out of the school. 1. Get up at 6:00 in the morning. 2. Don’t play computer games on school nights (在上学的晚上). 3. Clean your room every day. 4. Do homework after school. 5. Help do the housework.
16.There are many school rules for Jim. ( )
17.Jim must get to school before 8:00 in the morning. ( )
18.Jim never plays computer games. ( )
19.Jim can have breakfast at school. ( )
20.Jim should clean his room every day. ( )
The Smarts are looking at the map of China. Mr Smart wants to visit Xinjiang. He wants to climb the mountains and ride a horse. Mrs Smart wants to go to Hong Kong. She wants to do some shopping. Amy wants to go to Harbin. She wants to see the beautiful snow and she wants to skate and ski. Sam wants to go to Guilin. He likes the mountains and the stones. He wants to row a boat. Tom wants to stay at home and play computer games.
21.The Smarts are visiting China. ( )
22.Mr Smart wants to ride a horse in Xinjiang. ( )
23.Mrs Smart wants to go to Hong Kong to do some shopping. ( )
24.Amy wants to swim in Harbin. ( )
25.Sam wants to go boating in Hangzhou. ( )
26.Tom wants to play computer games at home. ( )
Many students in the US always take the school bus to school every day. And there are many rules.
◆Arrive(到达) at the bus station early.
◆Wait for the bus at the bus station.
◆Don't play around the bus station.
◆Don't run here and there at the bus station.
◆Don't get off the bus if it doesn't stop.
These rules are good for students. Remember them and don't break(破坏) them. Then you can keep yourself safe.
27.The students in the US all take the school bus to school. ( )
28.Students can run near the bus station. ( )
29.Students have to sit on their seats when the bus is going. ( )
30.Students on the bus can get off the bus at any time. ( )
31.It can be dangerous(危险的) if students don't keep the school bus rules. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Lily is a new student in this school. Her friend tells her the school rules.
You can run on the playground. Don’t run in the classroom. You can read books in the library. Don’t talk in the library. You should listen to the teachers in class. Don’t sleep in class. You can answer the teachers’ questions. Don’t talk to each other. School starts at eight o'clock in the morning and finishes at four o'clock in the afternoon. Don’t be late for school. You can have lunch at school. Don’t eat in class.
Lily knows the rules now. And she will be a good student.
32.Lily can’t read books in the library. ( )
33.Lily can have lunch at school. ( )
34.School starts at half past seven in the morning and finishes at four o'clock in the afternoon. ( )
35.Lily can sleep in class. ( )
36.Lily knows the rules now. And she will be a good student. ( )
Bob也有很强的安全意识。瞧,他知道许多有趣的交通处罚,请读下面短文,判断句子正(T)误(F)。
Different countries have different traffic punishment (交通处罚), and some of them are very interesting.
In Germany, if the driver breaks (违反) the traffic rules, he has to walk back home. In Indonesia, if the driver breaks the traffic rules, he will get a fine (罚款) first. Then he must cut his hair. In Colombia, if a driver breaks the traffic rules, he has to see lots of movies about traffic accidents (事故). In the USA, the driver will be a nurse if he breaks the traffic rules. He has to look after the wounded in the hospital. In Brazil, the driver will go to the school to play games with children.
37.The German driver has to take a bus home if he breaks the traffic rules. ( )
38.The driver has to cut his hair if he breaks the traffic rules in Indonesia. ( )
39.In Colombia, the driver who breaks the traffic rules has to see funny movies. ( )
40.If a driver breaks the traffic rules, he has to be a nurse in New York. ( )
41.There are many different traffic punishment in the world. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
The traffic lights are the same in every country. There are always three lights—red, yellow and green. Red means “stop”, yellow means “wait” and green means “Go”. In most parts of the People’s Republic of China, drivers drive on the right side of the road. In the United States, drivers drive on the right side too. In the United Kingdom and Australia, however, drivers drive on the left side of the road. If you go by car, by bike or on foot, you must know the traffic rules.
42.The traffic lights are different in every country. ( )
43.Red means “wait”, yellow means “stop” and green means “Go”. ( )
44.In the UK and Australia, drivers drive on the right side of the road. ( )
45.Most Chinese and Americans drive on the same side of the road. ( )
46.You should always know the traffic rules and follow them. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
My grandparents live in the UK. I went to visit them last summer. I had a good time there. Every day I found something new. For example(例如), people in the UK drive on the left side of the road. The driver and all the passengers(乘客) in a car have to wear safety belts(安全带). I told my friends in the UK about the traffic rules in China. In China, people drive on the right side of the road. People under 18 cannot drive cars. In a car, the driver and all the passengers have to wear safety belts. My friends found these rules very interesting. They all wanted to come to China. They wanted to find out more interesting things about China.
47.In China and the UK, some traffic rules are not the same. ( )
48.In the UK all passengers in a car have to wear safety belts. ( )
49.Chinese people drive on the same side of the road as(和……一样) people in the UK. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Jim is a good student at school. His teachers like him very much. But he isn’t a good boy at home. He often makes a mess(杂乱) in his bedroom. He doesn’t like to do housework. He usually watches TV for a long time at the weekend. He goes to bed very late and reads in bed. Jim’s mother makes family rules(规则) for him.
Family Rules
You must... You mustn’t...
1. keep your room clean 2. go to bed early 3. help do some housework 1. make a mess in your room 2. watch TV for too long 3. read in bed
50.Jim is a good boy at home. ( )
51.Jim’s bedroom is always clean. ( )
52.Jim needs to help mom do some housework. ( )
53.Jim mustn’t watch TV for too long. ( )
54.Jim’s teacher writes family rules for him. ( )
阅读理解。
“双减”政策实施以来很多同学的学习和生活发生了变化,老师们随机采访四位同学,阅读表格里的内容判断下列句子是(T)否(F)正确。
Double Reduction Policy(双减政策)
Mingming, 7 years old I have less(更少的) homework and I don’t feel tired every day. I have enough(足够的) time to play the guitar after school. Fangfang, 8 years old I went home at four thirty before. Now I go home at five thirty, one hour later than(比) before. But I can finish my homework at school. Then I can go to the football club.
Coco, 9 years old I think it’s good to ban video-gaming(禁止电子游戏) on school days. It helps us keep a good study habit and protects our eyesight. I often go out with my parents and do more sport. Jenny, 13 years old I played video games a lot and it made me excited before. But now I only play 2 hours a week at weekend. Then I find reading is more interesting than(比) games.
55.Mingming has less homework and he can play the guitar after school. ( )
56.Fangfang goes home at four thirty now. ( )
57.Now Coco often goes out with her parents. ( )
58.Jenny likes playing video games and she doesn’t like reading now. ( )
59.“Double Reduction Policy” is good for all the students. ( )
阅读短文,根据短文内容判断句子正(T)误(F)。
The traffic lights are the same in every country. There are always three lights—red, yellow and green. Red means “Stop and wait!” Yellow means “Slow down and stop!” Green means “Go!” In the USA, people drive on the right side. But in the UK and Australia, people drive on the left side. If (如果) you go by car, by bike or on foot, you must pay attention to the traffic rules.
60.The traffic lights are red, yellow and blue. ( )
61.The yellow light means “Slow down and stop!” ( )
62.In the USA, drivers drive on the left side of the road. ( )
63.In Australia,drivers drive on the right side of the road. ( )
64.If you go on foot, you don’t have to pay attention to the traffic rules. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Sam is a doctor. He works in a hospital. It is not far from his home, so he goes to work on foot every day. His wife (妻子) is a teacher. She works in a school. It’s far from her home. She goes to work by car. When she drives the car, she is very careful. When the light is red, she stops. When the light is yellow, she waits. She always says that we must obey (遵守) the traffic rules.
65.Sam works in a hospital. ( )
66.Sam and his wife are workers. ( )
67.Sam goes to work by car. ( )
68.Sam’s wife goes to work by bus. ( )
69.We must obey the traffic rules. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Many students always take the school bus to school every day. Parents think that taking the school bus is very safe for their children. But sometimes it is also dangerous. Some students were injured because they didn’t follow the school bus rules. Here are the school bus rules:
Arrive at the bus station early.
Wait for the bus at the bus station.
Don’t play around the bus station.
Don’t run here and there at the bus station.
Don’t walk or fight on the bus when it is going.
Don’t get off the bus if it doesn’t stop.
These rules are good for students. Remember them and don’t break them. Then you can keep yourself safe.
70.All the students take the school bus to school. ( )
71.Students shouldn’t get to the bus station late. ( )
72.Students can run near the bus station. ( )
73.Students have to sit on their seats when the bus is going. ( )
74.To keep safe, we must follow the bus rules and be a good student. ( )
根据短文内容判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。
Many students in the US always take the school bus to school every day. Parents think that taking the school bus is very safe for their children. But sometimes it is also dangerous. Some students were injured(受伤) because they didn’t follow the school bus rules. Here are the school bus rules:
▲Arrive at the bus stop early.
▲Wait for the bus at the bus stop.
▲Don’t play around the bus stop.
▲Don’t run here and there at the bus stop.
▲Don’t walk or fight on the bus when it is going.
▲Don’t get off the bus if it doesn’t stop.
These rules are good for students. Remember(记住) them and don’t break them. Then you can keep yourself safe.
75.All the students in the US take the school bus to school. ( )
76.Students shouldn’t get to the bus stop late. ( )
77.Students can run near the bus stop. ( )
78.Students have to sit on their seats(座位) hen the bus is going. ( )
79.To keep safe, we must follow the bus rules. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.F 4.F 5.T
【导语】本文主要写了吉姆在学校和在家的两种不同表现以及他妈妈给他制定的家庭规则。
1.句意:吉姆在学校总是违反规定。但是吉姆在家里是个好孩子。根据文中句子“He never breaks the school rules.”和“But he is not a good boy at home.”可知他从不违反学校规定,但是在家并不是个好孩子,该句错误,故答案为F。
2.句意:吉姆经常把他的房间弄得一团糟。根据文中句子“He often makes a mess in his room.”可知他经常把他的房间弄得一团糟,该句正确,故答案为T。
3.句意:吉姆喜欢帮助他妈妈。根据文中句子“He doesn’t like to help his mother set the table.”可知他不喜欢帮他妈妈摆桌子,该句错误,故答案为F。
4.句意:吉姆的爸爸为吉姆定了一些家规。根据文中句子“Jim’s mother writes some family rules for him”可知是吉姆的妈妈为他定了一些家规,该句错误,故答案为F。
5.句意:现在吉姆应该早点睡觉了。根据文中句子“You should go to bed early.”可知吉姆妈妈规定他应该早点睡觉,该句正确,故答案为T。
6.F 7.F 8.F 9.T 10.T
【导语】本文讲了乘坐校车的规定。
6.句意:萨姆经常把头伸到公共汽车外面。根据“Always keep your head, hands and arms inside the school bus.”,可知萨姆的行为不符合乘坐校车的规定,故答案为F。
7.句意:萨姆经常在校车上吃早餐。根据“Don’t eat or drink on the school bus.”,可知萨姆的行为不符合乘坐校车的规定,故答案为F。
8.句意:萨姆在校车上总是大声说话。根据“Please talk quietly on the school bus.”,可知萨姆的行为不符合乘坐校车的规定,故答案为F。
9.句意:有一些学生。山姆应该轮流。根据“Take turns.”,可知萨姆的行为符合乘坐校车的规定,故答案为T。
10.句意:萨姆喜欢把书包放在座位下面。根据“Put your schoolbag under your seat.”,可知萨姆的行为符合乘坐校车的规定,故答案为T。
11.F 12.F 13.T 14.T 15.F
【分析】文章讲的是下雨天约翰待在家里的情况。
11.句意:今天是晴朗的天气。根据对话 It’s raining now.可知现在正在下雨。句意与对话不相符合,故答案为F。
12.句意:约翰感觉很快乐。根据对话Mike: No. I feel happy. 可知是迈克感觉很快乐。句意与对话不相符合,故答案为F。
13.句意:迈克不能看电视看太多。根据对话Mum: Mike, don’t watch TV too much (太多).得知迈克不能看电视看太多。句意与对话相符合,故答案为T。
14.句意:在雨里玩是危险的。根据对话Mum: And, John, don’t go out to play. It’s dangerous to play in the rain.得知在雨里玩是危险的。句意与对话相符合,故答案为T。
15.句意:约翰可以去外面踢足球。根据对话内容正在下雨,约翰不可以去外面踢足球,故答案为F。
16.T 17.T 18.F 19.F 20.T
【分析】本文介绍了吉姆学校和家里的规定。
16.句意:吉姆有许多校规。根据短文可知吉姆的学校有很多校规,故答案为T。
17.句意:吉姆必须在早上8点之前到达学校。根据School starts at 8:00, don’t be late.,可知吉姆必须在8点之前到达学校,故答案为T。
18.句意:吉姆从不玩电脑游戏。根据Don’t play computer games on school nights (在上学的晚上).,可知在上学的晚上不能玩电脑游戏,故答案为F。
19.句意:吉姆在学校吃早饭。短文没有提到在哪吃早饭,故答案为F。
20.句意:吉姆应该每天打扫他的房间。根据Clean your room every day.,可知吉姆应该每天打扫他的房间,故答案为T。
21.F 22.T 23.T 24.F 25.F 26.T
【分析】短文大意:介绍Smart一家人想要在中国做的事情。
21.题干句意:Smart一家正在参观中国。根据The Smarts are looking at the map of China.可知他们一家正在看中国地图。故题干错误,故答案为F。
22.题干句意:Smart先生想要在新疆骑马。根据Mr Smart wants to visit Xinjiang. He wants to climb the mountains and ride a horse.可知题干正确,故答案为T。
23.题干句意:Smart夫人想去香港购物。根据Mrs Smart wants to go to Hong Kong. 可知题干正确,故答案为T。
24.题干句意:艾米想在哈尔滨游泳。根据Amy wants to go to Harbin. She wants to see the beautiful snow and she wants to skate and ski. 可知她想在哈尔滨滑冰和滑雪。故题干错误,故答案为F。
25.题干句意:萨姆想在杭州划船。根据Sam wants to go to Guilin. He likes the mountains and the stones. He wants to row a boat.可知他想去桂林划船。故题干错误,故答案为F。
26.题干句意:汤姆想在家玩游戏。根据Tom wants to stay at home and play computer games.可知题干正确,故答案为T。
27.F 28.F 29.F 30.F 31.T
【分析】短文主要写了校车的一些规则。
27.句意:在美国所有的学生都坐校车去学校。根据文中句子Many students in the US always take the school bus to school every day. 在美国许多的学生每天都乘校车上学。并不是全部的,故答案为F。
28.句意:学生可以在公交车站附近跑。根据文中句子不要在车站跑来跑去。可知学生在车站附近不能跑,故答案为F。
29.句意:校车开动时,学生必须坐在座位上。文中没有提到学生必须坐在座位上,故答案为F。
30.句意:校车上的学生可以随时下车。根据文中句子Don't get off the bus if it doesn't stop.可知校车没有停下,不可以下车。故答案为F。
31.句意:如果学生不遵守校车规则会很危险。根据文中句子Remember them and don't break(破坏) them. Then you can keep yourself safe.可知不破坏规则会是安全的,那么不遵守规则就会是危险的,故答案为T。
32.F 33.T 34.F 35.F 36.T
【解析】32.题干句意:莉莉不能在图书馆看书。根据 You can read books in the library.可知可以在图书馆看书,表述不正确,故答案为F。
33.题干句意:莉莉可以在学校吃午饭。根据You can have lunch at school. 可知表述正确,故答案为T。
34.题干句意:早上七点半开学,下午四点放学。根据School starts at eight o'clock in the morning and finishes at four o'clock in the afternoon. 可知早上八点开学,表述不正确,故答案为F。
35.题干句意:莉莉可以在课堂上睡觉。根据Don’t sleep in class. 可知不能在课堂上睡觉,表述不正确,故答案为F。
36.题干句意:莉莉现在知道规矩了。她会是个好学生。根据Lily knows the rules now. And she will be a good student.可知表述正确,故答案为T。
37.F 38.T 39.F 40.T 41.T
【导语】本文主要介绍了不同国家的交通处罚。
37.句意:德国司机违反交通规则后必须乘公交车回家。根据“In Germany, if the driver breaks (违反) the traffic rules, he has to walk back home.”可知德国司机违反交通规则后必须走回家,句子和短文不符,故答案为F。
38.句意:在印度尼西亚,司机违反交通规则后必须剪头发。根据“Indonesia, if the driver breaks the traffic rules, he will get a fine (罚款) first. Then he must cut his hair.”可知在印度尼西亚,违反规则后司机先被罚款,然后必须剪头发。句子内容与短文相符。故答案为T。
39.句意:在哥伦比亚,违反交通规则的司机必须看有趣的电影。根据“In Colombia, if a driver breaks the traffic rules, he has to see lots of movies about traffic accidents (事故).”可知在哥伦比亚,违反规则后司机必须看关于交通事故的电影,不是有趣的电影,句子和短文不符,故答案为F。
40.句意:如果司机违反交通规则,在纽约他必须当护士。根据“In the USA, the driver will be a nurse if he breaks the traffic rules.”可知在美国,违反规则后司机必须当护士,纽约是美国的城市,句子和短文相符,故答案为T。
41.句意:世界上有许多不同的交通处罚。根据“Different countries have different traffic punishment (交通处罚), and some of them are very interesting.”可知世界上有许多不同的交通处罚。句子和短文相符,故答案为T。
42.F 43.F 44.F 45.T 46.T
【导语】本文讲了交通规则。
42.句意:每个国家的交通灯都不一样。根据“The traffic lights are the same in every country.”,可知每个国家的交通灯是一样的,故答案为F。
43.句意:红色表示“等待”,黄色表示“停止”,绿色表示“走”。根据“Red means “stop”, yellow means “wait” and green means “Go”.”,可知红色表示“停止”,黄色表示“等待”,故答案为F。
44.句意:在英国和澳大利亚,司机在道路的右侧行驶。根据“In the United Kingdom and Australia, however, drivers drive on the left side of the road.”,可知是靠左侧行驶,故答案为F。
45.句意:大多数中国人和美国人在同一边开车。根据“China, drivers drive on the right side of the road. In the United States, drivers drive on the right side too.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
46.句意:你应该始终了解交通规则并遵守它们。题干描述正确,故答案为T。
47.T 48.T 49.F
【导语】本文主要介绍了中国与英国交通规则的不同之处。
47.句意:在中国和英国,一些交通规则是不一样的。根据文中“For example, people in the UK drive on the left side of the road. The driver and all the passengers in a car have to wear safety belts.”和“In China, people drive on the right side of the road. People under 18 cannot drive cars. In a car, the driver and all the passengers have to wear safety belts.”可知在中国和英国,一些交通规则是不一样的。题干与原文相符,故答案为T。
48.句意:在英国,汽车里的所有乘客都必须系安全带。根据文中“The driver and all the passengers in a car have to wear safety belts.”可知在英国,汽车里的所有乘客都必须系安全带。题干与原文相符,故答案为T。
49.句意:中国人和英国人在道路的同一侧驾驶。根据文中“For example, people in the UK drive on the left side of the road. ”和“In China, people drive on the right side of the road.”可知英国人靠马路左侧行驶。在中国,人们靠马路右侧行驶。题干与原文不符,故答案为F。
50.F 51.F 52.T 53.T 54.F
【导语】本文主要讲述了吉姆的日常情况和妈妈为他制定的家规。
50.句意:吉姆在家是个好孩子。根据“But he isn’t a good boy at home.”但他在家里不是个好孩子。可知句意与文章不符,故答案为F。
51.句意:吉姆的卧室总是很干净。根据“He often makes a mess in his bedroom.”他经常把卧室弄得一团糟。可知句意与文章不符,故答案为F。
52.句意:吉姆需要帮妈妈做一些家务。根据“You must...”你必须……;“help do some housework”做一些家务,可知句意与文章相符,故答案为T。
53.句意:吉姆不能看太长时间电视。根据“You mustn’t...”你不能……;“watch TV for too long”看太长时间电视,可知句意与文章相符,故答案为T。
54.句意:吉姆的老师为他写的家规。根据“Jim’s mother makes family rules for him.”吉姆的妈妈为他制定家规。可知句意与文章不符,故答案为F。
55.T 56.F 57.T 58.F 59.T
【导语】本文主要讲述了“双减”政策实施后,明明、芳芳、可可和珍妮四位同学在学习和生活上的变化。
55.句意:明明作业少,放学后可以弹吉他。根据明明所说“I have less(更少的) homework and I don’t feel tired every day. I have enough(足够的) time to play the guitar after school.”可知明明作业少,放学后有足够的时间弹吉他,句子和原文相符,故答案为T。
56.句意:芳芳现在四点半回家。根据芳芳所说 “I went home at four thirty before. Now I go home at five thirty.” 可知芳芳以前四点半回家,现在是五点半回家,句子和原文不符,故答案为F。
57.句意:现在可可经常和父母出去。根据可可所说 “I often go out with my parents and do more sport.” 可知可可现在经常和父母出去,句子和原文相符,故答案为T。
58.句意:珍妮喜欢玩电子游戏,现在不喜欢阅读。根据珍妮所说 “But now I only play 2 hours a week at weekend. Then I find reading is more interesting than games.” 可知珍妮现在周末只玩两小时游戏,并且发现阅读比游戏更有趣,说明现在喜欢阅读,句子和原文不符,故答案为F。
59.句意:“双减”政策对所有学生都有好处。综合四位同学的叙述,明明作业减少有时间弹吉他,芳芳能在学校完成作业去足球俱乐部,可可养成好的学习习惯并保护视力还能和父母出去,珍妮减少玩游戏发现阅读更有趣。可见“双减”政策给他们带来了积极的变化,句子和原文相符,故答案为T。
60.F 61.T 62.F 63.F 64.F
【导语】本文讲了交通规则。
60.句意:交通灯是红色,黄色和蓝色。根据“There are always three lights—red, yellow and green.”,可知交通灯是红色,黄色和绿色,故答案为F。
61.句意:黄灯的意思是“减速并停下来!”根据“Yellow means “Slow down and stop!””,可知题干与短文相符,故答案为T。
62.句意:在美国,司机靠左行驶。根据“In the USA, people drive on the right side.”,可知在美国,司机靠右行驶,故答案为F。
63.句意:在澳大利亚,司机靠右行驶。根据“But in the UK and Australia, people drive on the left side.”,可知在澳大利亚,司机靠左行驶,故答案为F。
64.句意:如果你步行,你就不必注意交通规则。根据“If (如果) you go by car, by bike or on foot, you must pay attention to the traffic rules.”,可知步行也要注意交通规则,故答案为F。
65.T 66.F 67.F 68.F 69.T
【导语】本文讲了交通方式和交通规则。
65.句意:萨姆在医院工作。根据“Sam is a doctor. He works in a hospital.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
66.句意:萨姆和他的妻子是工人。根据“Sam is a doctor. His wife (妻子) is a teacher.”,可知萨姆是一名医生,他的妻子是一名老师,故答案为F。
67.句意:萨姆开车上班。根据“Sam is a doctor. He works in a hospital. It is not far from his home, so he goes to work on foot every day.”,可知萨姆步行上班,故答案为F。
68.句意:萨姆的妻子坐公共汽车去上班。根据“His wife (妻子) is a teacher. She works in a school. It’s far from her home. She goes to work by car.”,可知萨姆的妻子开车去上班,故答案为F。
69.句意:我们必须遵守交通规则。根据“She always says that we must obey (遵守) the traffic rules.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
70.F 71.T 72.F 73.T 74.T
【导语】本文主要是关于乘校车的规则。
70.题干句意:所有的学生乘校车去学校。根据“Many students always take the school bus to school every day.”可知是有很多学生乘校车去学校,并不是所有的。故答案为F。
71.题干句意:学生不应该晚到公交车站。根据“Arrive at the bus station early.”可知要早一点到公交车站,不要迟到,故答案为T。
72.题干句意:学生可以在公交车站附近奔跑。根据“Don’t run here and there at the bus station.”可知不要在公交车站跑来跑去,故答案为F。
73.题干句意:当公交车行驶的时候学生得坐在他们的座位上。根据“Don’t walk or fight on the bus when it is going.”可知行驶的过程之中要坐在座位上,故答案为T。
74.题干句意:为了保持安全,我们必须遵守公交车规则,做一名好学生。根据“These rules are good for students. Remember them and don’t break them. Then you can keep yourself safe.”可知为了安全我们必须遵守公交车规则,故答案为T。
75.F 76.T 77.F 78.T 79.T
【导语】本文主要讲述了美国的校车规则。
75.句意:所有在美国的学生都乘校车上学。根据原文“Many students in the US always take the school bus to school every day.”可知是大多数在美国的学生乘校车上学,句子不符合原文,故答案为F。
76.句意:学生们不应该很晚才到公交站台。根据原文“Arrive at the bus stop early.”可知应该提前到公交站台,句子符合原文,故答案为T。
77.句意:学生们可以在公共汽车站附近跑步。根据原文“Don’t run here and there at the bus stop.”可知不能在公交站台附近奔跑,句子不符合原文,故答案为F。
78.句意:当公共汽车开动的时候学生们必须坐在座位上。根据原文“Don’t walk or fight on the bus when it is going.”可知句子符合原文,故答案为T。
79.句意:为了安全起见,我们必须遵守公共汽车规则。根据原文“Remember(记住) them and don’t break them. Then you can keep yourself safe.”可知句子符合原文,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)