【期末考点培优】专题24 阅读理解-判断-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优牛津译林版(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题24 阅读理解-判断-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优牛津译林版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 521.2KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2025-11-28 14:33:39

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优牛津译林版
专题24 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文内容判断正(T)误(F)。
Rawi is a student and he lives in Malaysia (马来西亚). He likes sharing videos of eating different foods on TikTok (抖音). But his video about eating snow had a warming (警告). In Malaysia, it’s hot most of the time. So almost all of people there love cold food. Maybe that’s why Rawi wanted to eat snow when he saw it. Last winter, he went to Norway and made a video about eating a snowball. He wrote in the caption(字幕), “Never eat snow! I had a fever, a cough and body aches for eight days because of this.”
This is not his first time to do this. Rawi said, “When I studied in the UK before, I often ate snow from an unpolluted (未受污染的) place. But I never got ill.” Doctors tell us that snow isn’t very clean. When it falls, it collects dirty things in the air. Sometimes there are bad things, especially (尤其是) yellow and brown snow. So it’s never safe to eat snow.
1.Rawi likes sharing videos of eating snow on TikTok. ( )
2.Rawi wanted to eat snow because he was hungry. ( )
3.Rawi had a cough, a fever and body ache after he ate the snowball. ( )
4.The snow isn’t clean because it collects dirty things from the air. ( )
5.Rawi ate snow in Malaysia before. ( )
阅读 May 的旅游手册,判断下列句子是(T)否(F)与短文内容相符。
6.May visited Nanjing for the holiday. ( )
7.It was snowy and cold on the second day. ( )
8.May visited three places on the third and the fourth day. ( )
9.May flew back to Nanjing on the morning of Jan. 28. ( )
10.In Harbin, you can do winter sports, visit the famous university (大学) and see animals. ( )
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
If someone says “give me five” to you, do not look for five yuan for him in your bag! The people are not asking for your money, but your hand. In America, “give me five” or “give me the high five” is very popular. You can often see it in films and on TV. It means clapping (拍;击) each other’s hands together. People sometimes do it when they celebrate something good. For example, the football players will give the high fives to everyone around to celebrate when they win a game. “Give me five” may come from the old Roman (罗马的) gesture of raising (举起) the right arm for the king. It shows that the people do not keep any sharp (锋利的) things in their hands. It is safe for the king to meet these people. What are you waiting for Try “give me five” with your friends.
11.When your friend says “give me five” to you, you should give your friend five yuan. ( )
12.“Give me five” means clapping each other’s hands together. ( )
13.“Give me five” is not popular in the US. ( )
14.The underlined word “gesture” means “手势,姿势” in Chinese. ( )
15.The old Romans raise their right arms for the king to show that they are happy. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
It was a beautiful spring morning. There were no clouds in the sky, and the weather was warm but not hot. Mr Black saw an old man at the bus stop with a big and black umbrella in his hand. Mr Black said to him, “Do you think it is going to rain today ” “No,” answered the old man. “I don’t think so.” “Then are you carrying the umbrella because the weather is too hot ” “No. The weather is not very hot in spring.” Mr Black looked at the big umbrella again, and the old man said, “I’m an old man, and my legs are not strong. I must have a walking stick (拐杖). But people will say, ‘Look! That man is so old.’ And I don’t like that. When I carry an umbrella in fine weather, people only say, ‘Look at the foolish man.’”
16.It was warm and cloudy. ( )
17.Mr Black saw an old man with an umbrella at the bus stop. ( )
18.There was no rain on that day. ( )
19.The old man liked to carry a walking stick when he went out. ( )
20.When the old man carried an umbrella in fine weather, people didn’t think he was foolish. ( )
阅读短文,判断是(T)否(F)与短文内容相符。
Once upon time, wolf was lapping the water (舔水) at spring (泉水) on hillside. When he looked up, he saw lamb (小羊) drinking little lower down. “There’s my dinner,” he thought. “I will find some excuses to catch him.” Then he called out to the lamb, “How dare you smear (弄脏) the water I am drinking ” “No,” said the lamb. “I cannot smear your water because the water runs down from you to me.” Well, then. said the wolf. “Why did you call me bad names last year ” “That couldn’t be, I was only six months old then.” “I don’t care, if it was not you, it must be your father” shouted the wolf. After that, he rushed at the poor little lamb and ate it up.
21.The wolf wanted to make friends with the lamb. ( )
22.The lamb couldn’t smear the water. ( )
23.The lamb called the wolf bad names last year. ( )
24.The lamb was six years old. ( )
25.The excuses mean“借口”. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
One day, Miss Rabbit went out for food. She found a big pumpkin in the field. “How big it is! I’ll carry it home. But the pumpkin is too heavy. How can I do ” The rabbit was sitting on the road. Just then Mr Panda came over on his bike. He said, “Let’s put the pumpkin on the bike and take it to your home.” “No, thanks.” said the rabbit. Miss Rabbit looked at the wheels (车轮) of the bike and had a good idea. She turned the pumpkin over and rolled (滚动) it as a wheel worked. It was much easier and soon she got to her house. How clever the rabbit was!
26.One day, Miss Rabbit found a big pumpkin lantern. ( )
27.The pumpkin wasn’t heavy. ( )
28.Mr Panda came by bike. ( )
29.At last, Miss Rabbit took the pumpkin home. ( )
30.The rabbit was foolish. ( )
阅读短文,判断是否与短文相符,相符的写“T”、不相符的写“F”。
Jimmy is a little boy. He likes chocolate very much. But his mother doesn’t let him eat much because it’s bad for his teeth. This Sunday is Jimmy’s the fifth birthday. His parents wanted to have a birthday party. They asked Jimmy’s grandpa to come to the party. His grandpa came the day before Jimmy’s birthday. At night, mother told Jimmy, “If you tell the God (上帝) what you want you will get it. ” So Jimmy shouted, “I want a box of chocolate! ” His mother said , “Don’t say it so loudly. The God can hear you” Jimmy smiled and said. “But grandpa can’t.”
31.Jimmy likes sweets very much. ( )
32.Jimmy is five years old now. ( )
33.Jimmy shouted loudly because he wanted the God hear him. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
A mother camel (骆驼) is looking for water and grass with her son. The son is asking his mother, “What do water and grass look like “The mother is answering, “The water is blue as the sky, and grass is not blue, it’s green and nice.”
After a day and night, her son cries (叫,喊), “Look, mother, there’s water and grass there.” “You’re wrong, child. The water and grass are on the left, and the desert (沙漠) is on the right.” The mother camel’s left eye is blind (瞎的).
Now , the young camel finds an oasis (绿洲), but his mother thinks that’s not true. She says she knows more than her son and can’t be wrong. Her son is not happy. He doesn’t want to stay with his mother, so he goes away. He runs into the grass and eats his fill (饱).
34.Three camels are looking for water and grass. ( )
35.The mother says to her son, “You’re right, child.” ( )
36.The mother’s left eye is blind. ( )
37.The young camel doesn’t want to stay with his mother, because his mother is right. ( )
38.The mother thinks she is right. ( )
阅读短文,判断句子与文本内容是(T)否(F)一致。
This winter is not just cold—it’s freezing (极冷的)! How can we stay warm this cold winter Here are some ways.
Hot water bags can help us keep warm. Put one in your bed before sleeping. It is also good to warm your hands.
Eating warm food can also help a lot. You can drink some hot soup and porridge (粥) when you feel cold. They can keep you warm.
Feet always get cold in winter. Soaking (浸泡) them in hot water before sleeping can help warm them up. After that, you can sleep well. Children can soak for 10-15 minutes. Adults (成人) can soak for 15-30 minutes.
Please wear warm and thick (厚的) clothes, for example, gloves, scarves and hats.
39.We can use hot water bags in our beds. ( )
40.We can only eat hot soup and porridge when we feel cold. ( )
41.Children can’t try foot soaks. ( )
42.To keep warm, we can wear warm clothes. ( )
43.There are three good ways to keep warm in this passage. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
It was very cold in the morning. I was playing with some of my classmates in the park. We were running about on the ice, laughing and joking. Suddenly (突然), something dangerous happened. The ice broke (破) and one of my classmates fell (掉) into the cold water. We all shouted, “Help! Help!” Just at this time, a boy of the same age (相同年龄) ran over. With the help of him, we pulled (拉) our classmate out of the water.
In the face of danger, the boy was very brave. We all admire (敬佩) him very much. I will never forget (忘记) him. What a lovely world we live in!
44.It was hot in the morning. ( )
45.I was playing with my classmates in a zoo. ( )
46.One of my classmates likes swimming in the cold water. ( )
47.A policeman ran over and pulled our classmate out of the water. ( )
48.Here the word “Help” means 救命. ( )
根据短文内容判断下列句子是否正确,正确的写“T”,错误的写“F”。
To: Dad and Mum
Subject: Re: Christmas
Dear Dad and Mum, How are you I got your email yesterday. I’m very excited about Christmas. I’m going back to London before Christmas. I got my plane ticket. It’s on the 18th. I’m going to stay at home for two weeks. The weather in Nanjing is very cold now. It snowed yesterday. But I like the snow. I made a snowman with my classmates in the playground. We used the carrots to make his nose. We used the brooms (扫帚) to make his arms. It looked nice, I’m going to take some Chinese food for you. They taste yummy. And I’m going to bring some brocade (云锦) for our grandparents. Love, Mike
49.This is an email for Mike’s parents. ( )
50.Mike is going back to London on the 18th of January. ( )
51.Mike is going to stay in London for two weeks. ( )
52.Mike made a snowman with carrots and brooms. ( )
53.Mike is going to take some Chinese food for his grandparents. ( )
判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
The Double Ninth Festival is celebrated on the ninth day of the ninth lunar month, and it is also called the Chongyang Festival. It’s a great opportunity to visit elderly relatives. The Double Ninth Festival takes place every year between October 1st and October 30th. People celebrate this festival in many different ways. People like to climb mountains at this festival. People usually appreciate chrysanthemum flowers and drink chrysanthemum wine. It is also the tradition to wear cornel. The tradition of eating Chongyang cakes is originated from the ancient times. It is regarded as the food just in season. The Double Ninth Festival is also known as the Seniors’ Day in China. You can spend time with your elderly relatives.
54.The Double Ninth Festival takes place between December 1st and December 30th. ( )
55.It’s a tradition to wear cornel at this festival. ( )
56.The Double Ninth Festival is also called the Chongyang Festival. ( )
57.People like to eat rice dumplings at this festival. ( )
58.You can spend time with your friends at this festival. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
It was National Day last Sunday. And it was also Tom’s birthday. He had a party at home. His friends came and they all gave presents to him. They sang and danced. They were very happy. Tom’s parents gave him a model ship. After lunch, they went to a park. They played games there. They went home at 4 o’clock. After dinner, they went to the supermarket. Tom bought (买) a VCD of Japanese cartoons. He was very happy.
59.Tom’s birthday was on National Day. ( )
60.Tom had a birthday party last Saturday( )
61.They played games at the party. ( )
62.The model ship was a birthday present from Tom’s uncle. ( )
63.Tom likes watching Japanese cartoons. ( )
阅读短文,判断下列句子是(T)否(F)与短文相符。
One day, Mr White came home very late. He looked for the key to the door, but couldn’t find it. He lost his key. He rang the bell, nothing happened. He did it again. Nobody moved inside the room. Mr White knocked at the bedroom window. He spoke to his wife. He shouted, but she didn’t wake up. At last, he stopped and thought for a moment. Then, he began to speak like a small child. He said, “Mother, I want to go to the toilet.” He spoke quite quietly (轻声地), but at once (立刻) Mrs White woke up. Then, he spoke to her, and she opened the door for him.
64.One day, Mr White couldn’t find the key to the door. ( )
65.Mr White rang the bell and knocked at the bedroom window. ( )
66.At last, he stopped and left. ( )
67.Mr White wanted to go to the toilet. ( )
68.His wife didn’t open the door for him. ( )
阅读短文,判断下列句子的正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
Mrs. Drake is almost 70 years old. She started a club. It is a walking club. There are now ten people in the club, and most of them are old people like herself. The people walk two miles every day. They walk very quickly because that is the best way to stay in shape. When it is too cold to walk outside, they walk in a shopping mall. They all wear T-shirt that say “I love walking.”
Something funny happened to the walking club one day. A dog began to follow them. Soon, there were two more dogs. Now the walking club has both people and dogs walking every day.
69.Mr. Drake started a walking club. ( )
70.Most of the people in the walking club are old. ( )
71.People in walking club all wear jeans and T-shirts that say “I love you”. ( )
72.When it is too cold in winter, they don’t walk. ( )
73.Two dogs began to follow them to walk every day. ( )
阅读下面短文,判断正(T)误(F)。
It’s March 12th. It’s Tree Planting Day. There are many people on the hill. They’re planting trees. Because plants are very important (重要的) to people. They can make food from air, water and sunlight. Animals and people can get food from plants. Without plants, life will not go on. Plants can make air clean. They can keep the water from flowing away (流失). And they can stop the wind from blowing up sand and earth.
But some people are cutting down many trees. This brings about floods (洪水) and sandstorms (沙尘暴). Today more people know plants are important. They will plant more trees and plants. They will do their best (尽力) to make our country beautiful.
74.Tree Planting Day is on the twentieth of March. ( )
75.Plants can make food from air, water and sunlight. ( )
76.Without plants, life will go on. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.F 3.T 4.T 5.F
【导语】本文主要通过讲述Rawi吃雪的经历来告诫大家不要吃雪。
1.句意:Rawi喜欢在抖音上分享吃雪的视频。根据文中“He likes sharing videos of eating different foods on TikTok (抖音).”可知Rawi喜欢在抖音上分享吃不同食物的视频,句子与原文不符,故答案为F。
2.句意:Rawi想要吃雪,是因为他饿了。根据文中“In Malaysia, it’s hot most of the time. So almost all of people there love cold food. Maybe that’s why Rawi wanted to eat snow when he saw it.”可知Rawi想要吃雪,可能的原因是马来西亚人喜欢凉的食物,句子与原文不符,故答案为F。
3.句意:Rawi吃完雪球后咳嗽,发烧并且身体疼痛。根据文中“Never eat snow! I had a fever, a cough and body aches for eight days because of this.”可知Rawi吃完雪球后咳嗽,发烧并且身体疼痛,句子与原文相符,故答案为T。
4.句意:雪是不干净的,因为它从空气中收集了脏东西。根据文中“Doctors tell us that snow isn’t very clean. When it falls, it collects dirty things in the air.”可知雪不干净的原因是收集了空气中的脏东西,句子与原文相符,故答案为T。
5.句意:Rawi以前在马来西亚吃过雪。根据文中“When I studied in the UK before, I often ate snow from an unpolluted (未受污染的) place.”可知Rawi以前在英国吃过雪,不是在马来西亚,句子与原文不符,故答案为F。
6.F 7.T 8.F 9.F 10.T
【导语】本文主要介绍了梅去哈尔滨旅游的行程。
6.句意:梅假期去了南京。根据1月24日的机票,可知梅是从南京到哈尔滨旅游,题干与原文不符合,故答案为F。
7.句意:第二天下雪了,天气很冷。根据图片上第二天的天气预报,可知第二天下雪了,天气很冷,故答案为T。
8.句意:梅在第三和第四天参观了三个地方。根据图片上旅游手册可知第三天去了Siberia Tiger Park和Ice and Snow World两个地方,第四天去了Ski Resort和哈工大两个地方,所以一共是四个地方,题干与原文不符合,故答案为F。
9.句意:1月28日上午,梅飞回了南京。根据返回机票可知梅是1月28日晚上返回南京的,题干与原文不符合,故答案为F。
10.句意:在哈尔滨,你可以做冬季运动,参观著名的大学,看动物。根据图片中的旅游手册,可知在哈尔滨可以去Siberia Tiger Park看动物,去著名的大学哈工大,去Ski Resort做冬季运动,故答案为T。
11.F 12.T 13.F 14.T 15.F
【导语】本文主要介绍了“give me five”的含义、使用场景及由来。
11.句意:当你的朋友跟你说“give me five”时,你应该给朋友五块钱。根据“If someone says ‘give me five’ to you, do not look for five yuan for him in your bag! The people are not asking for your money, but your hand.”可知如果有人对你说“give me five”,这个人不是要你钱而是你的手,故答案为F。
12.句意:“Give me five”的意思是彼此互相击掌。根据“It means clapping each other’s hands together.”可知“Give me five”的意思是互相击掌,故答案为T。
13.句意:“Give me five”在美国并不流行。根据“In America, ‘give me five’ or ‘give me the high five’ is very popular.”可知击掌在美国很流行,故答案为F。
14.句意:划线单词“gesture”在中文里的意思是“手势,姿势”。根据“‘Give me five’ may come from the old Roman gesture of raising the right arm for the king.”,可知“give me five”可能起源于古罗马人向他们的国王举起右臂的手势,故答案为T。
15.句意:古罗马人会向国王举起右臂,以此表示他们的喜悦。根据“It shows that the people do not keep any sharp things in their hands. It is safe for the king to meet these people.”可知古罗马人举起右臂是为了向国王表明他们手上没有锋利物品,不是危险的人,故答案为F。
16.F 17.T 18.T 19.F 20.F
【导语】本文讲述了一个关于老人在晴朗春日携带雨伞的趣味小故事,核心是老人用雨伞掩饰拐杖的小心思。
16.句意:今天温暖且多云。根据“There were no clouds in the sky, and the weather was warm but not hot.”,可知今天没有云,故答案为F。
17.句意:布莱克先生在公共汽车站看见一个拿着伞的老人。 根据“Mr Black saw an old man at the bus stop with a big and black umbrella in his hand.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
18.句意:那天没有雨。根据全文可知那天没有雨,故答案为T。
19.句意:这位老人出门时喜欢带拐杖。原文提到老人“must have a walking stick”(必须用拐杖),但“不愿被人说年纪大”,所以用雨伞代替拐杖,并非 “喜欢带拐杖”,故答案为F。
20.句意:当这位老人在晴朗的天气里撑伞时,人们并不认为他是愚蠢的。根据“When I carry an umbrella in fine weather, people only say, ‘Look at the foolish man.’”,可知人们认为他愚蠢,故答案为F。
21.F 22.T 23.F 24.F 25.T
【导语】本文主要介绍狼吃羊的故事。
21.句意:狼想和小羊做朋友。根据““There’s my dinner,” he thought.”可知是想吃掉小羊,故答案为F。
22.句意:小羊不会弄脏水。根据“I cannot smear your water because the water runs down from you to me.”可知小羊不会弄脏水,故答案为T。
23.句意:去年小羊把狼骂得很惨。根据“That couldn’t be, I was only six months old then.”可知去年小羊才六个月大,没有骂狼,故答案为F。
24.句意:小羊六岁。根据“That couldn’t be, I was only six months old then.”可知是六个月大,故答案为F。
25.句意:excuses意思是“借口”。根据“I will find some excuses to catch him.”可知是要找个借口抓小羊,故答案为T。
26.F 27.F 28.T 29.T 30.F
【导语】本文主要介绍了兔子小姐在地里发现一个大南瓜,从熊猫先生的自行车得到启发,把南瓜滚回家的故事。
26.句意:一天,兔子小姐发现一个大南瓜灯。根据“One day Miss Rabbit went out for food. She found a big pumpkin in the field.”可知兔子小姐在地里发现一个大南瓜,不是南瓜灯,句子和短文不符,故答案为F。
27.句意:南瓜不重。根据“But the pumpkin is too heavy.”可知南瓜是重的,句子和短文不符,故答案为F。
28.句意:熊猫先生骑着自行车过来。根据“Just then Mr Panda came over on his bike.”可知熊猫先生骑着自行车过来,句子和短文相符,故答案为T。
29.句意:最后,兔子小姐把南瓜带回家了。根据“She turned the pumpkin over and rolled (滚动) it as a wheel worked. It was much easier and soon she got to her house.”可知最后,兔子小姐把南瓜带回家了。句子和短文相符,故答案为T。
30.句意:兔子是愚蠢的。根据“How clever the rabbit was!”可知兔子是聪明的,句子和短文不符,故答案为F。
31.F 32.F 33.F
【导语】本文主要介绍了吉米的情况。
31.句意:吉米非常喜欢糖果。根据文中“He likes chocolate very much.”可知吉米非常喜欢巧克力。题干与原文不符,故答案为F。
32.句意:吉米现在五岁了。根据文中“This Sunday is Jimmy’s the fifth birthday.”可知星期天才是吉米的五岁生日。所以吉米现在不是五岁。题干与原文不符,故答案为F。
33.句意:吉米大声呼喊,因为他想让上帝听到他说话。根据文中“His mother said , “Don’t say it so loudly. The God can hear you” Jimmy smiled and said. “But grandpa can’t.””可知吉米大声呼喊,因为他想让(外)祖父听到他说话。题干与原文不符,故答案为F。
34.F 35.F 36.T 37.F 38.T
【导语】本文主要讲述的是骆驼妈妈和小骆驼一起寻找水源和草,小骆驼找到后,妈妈却总认为小骆驼是错的,自己是对的。
34.句意:三只骆驼正在寻找水和草。根据句子“A mother camel is looking for water and grass with her son.”,可知是骆驼妈妈和她的儿子两只骆驼在寻找水和草,题干与短文不符,故答案为F。
35.句意:母亲对儿子说:“你说得对,孩子。”根据句子““You’re wrong, child. The water and grass are on the left, and the desert is on the right.” The mother camel’s left eye is blind.”,可知母亲说儿子是错的,题干与短文不符,故答案为F。
36.句意:母亲左眼失明。根据句子“The mother camel’s left eye is blind.”,可知骆驼妈妈的左眼是失明的,题干与短文相符,故答案为T。
37.句意:小骆驼不想和妈妈呆在一起,因为妈妈是对的。根据句子“Now , the young camel finds an oasis, but his mother thinks that’s not true. She says she knows more than her son and can’t be wrong. Her son is not happy.”,可知小骆驼是因为妈妈说他找到的水源不是真的,妈妈总认为自己不会错,所以不想和妈妈呆在一起,题干与短文不符,故答案为F。
38.句意:母亲认为她是对的。根据句子“She says she knows more than her son and can’t be wrong.”,可知母亲认为她不会错,题干与短文相符,故答案为T。
39.T 40.F 41.F 42.T 43.F
【导语】本文讲了在极冷的冬天保持温暖的四种方法。
39.句意:我们可以在床上使用热水袋。根据“Hot water bags can help us keep warm. Put one in your bed before sleeping.”,可知在睡觉之前可以放一个热水袋在床上,帮助我们保持温暖,故答案为T。
40.句意:当我们感觉冷的时候,我们只能喝热汤和粥。根据“Eating warm food can also help a lot. You can drink some hot soup and porridge when you feel cold.”,可知题干与短文不符,故答案为F。
41.句意:孩子们不能尝试泡脚。根据“Children can soak for 10-15 minutes.”,可知题干与短文内容不符,故答案为F。
42.句意:为了保暖,我们可以穿暖和的衣服。根据“Please wear warm and thick clothes, for example, gloves, scarves and hats.”,可知题干与短文内容相符,故答案为T。
43.句意:在这篇文章中有三种保暖的好方法。根据“Hot water bags can help us keep warm. Eating warm food can also help a lot. Soaking them in hot water before sleeping can help warm them up. Please wear warm and thick clothes.”可知保暖方法有四种,故答案为F。
44.F 45.F 46.F 47.F 48.T
【导语】本文主要介绍了作者和同学们在公园游玩时,一个同学掉进了冷水中,一个男孩把他救上来的故事。
44.句意:上午是炎热的。根据“It was very cold in the morning.”可知上午是寒冷的,句子和短文不符,故答案为F。
45.句意:我正和我的同学在动物园玩。根据“I was playing with some of my classmates in the park.”可知我正和我的同学在公园玩,句子和短文不符,故答案为F。
46.句意:其中的一个同学喜欢在冷水中游泳。根据“The ice broke (破) and one of my classmates fell (掉) into the cold water.”可知其中的一个同学掉进了冷水中,文章没有提到他喜欢游泳,句子和短文不符,故答案为F。
47.句意:警察跑过来并且把我们的同学从水里拉上来。根据“Just at this time, a boy of the same age (相同年龄) ran over. With the help of him, we pulled (拉) our classmate out of the water.”可知在一个男孩的帮助下,把落水的同学拉上来,句子和短文不符,故答案为F。
48.句意:在这里单词“help”意思是救命。根据“The ice broke (破) and one of my classmates fell (掉) into the cold water. We all shouted, “Help! Help!””可知同学掉进冷水里,应该是大喊救命,help意思是救命,句子和短文相符,故答案为T。
49.T 50.F 51.T 52.T 53.F
【导语】本文是迈克写给父母的一封电子邮件。
49.句意:这是给迈克父母的电子邮件。根据“To: Dad and Mum”可知这是给迈克父母的电子邮件,句子和文章一致,故答案为T。
50.句意:迈克将在1月18日回到伦敦。根据“I’m going back to London before Christmas. I got my plane ticket. It’s on the 18th.”可知迈克12月18日回伦敦,句子和短文不符,故答案为F。
51.句意:迈克将要在伦敦呆两周。根据“I’m going to stay at home for two weeks.”可知迈克将在伦敦呆两周,句子和短文相符,故答案为T。
52.句意:迈克用胡萝卜和扫帚制作雪人。根据“We used the carrots to make his nose. We used the brooms (扫帚) to make his arms.”可知用胡萝卜和扫帚制作雪人,句子和短文相符,故答案为T。
53.句意:迈克将给他的祖父母带一些中国的食物。根据“And I’m going to bring some brocade (云锦) for our grandparents.”可知迈克将给他的祖父母带云锦,句子和短文不符,故答案为F。
54.F 55.T 56.T 57.F 58.F
【导语】本文讲了重阳节。
54.句意:重阳节在12月1日至12月30日之间举行。根据“The Double Ninth Festival takes place every year between October 1st and October 30th.”,可知重阳节在10月1日至10月30日之间,故答案为F。
55.句意:在这个节日插茱萸是一种传统。根据“It is also the tradition to wear cornel.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
56.句意:重阳节又称重阳节。根据“The Double Ninth Festival is celebrated on the ninth day of the ninth lunar month, and it is also called the Chongyang Festival.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
57.句意:人们喜欢在这个节日吃粽子。根据“People like to climb mountains at this festival.”,可知人们喜欢在这个节日爬山,故答案为F。
58.句意:你可以在这个节日里和朋友们共度时光。根据“You can spend time with your elderly relatives.”,可知你可以在这个节日里和年迈的亲戚共度时光,故答案为F。
59.T 60.F 61.F 62.F 63.T
【导语】本文主要介绍了汤姆的生日情况。
59.句意:汤姆的生日在国庆节。根据“It was National Day last Sunday. And it was also Tom’s birthday.”可知上周日是国庆节,也是汤姆的生日,句子和短文相符,故答案为T。
60.句意:汤姆上周六过得生日。根据“It was National Day last Sunday. And it was also Tom’s birthday.”可知汤姆上周日过得生日,句子和短文不符,故答案为F。
61.句意:他们在聚会上玩游戏了。根据“After lunch, they went to a park. They played games there.”可知他们在公园玩游戏了,句子和短文不符,故答案为F。
62.句意:轮船模型是汤姆的叔叔给他的生日礼物。根据“Tom’s parents gave him a model ship.”可知轮船模型是汤姆的父母给的,句子和短文不符,故答案为F。
63.句意:汤姆喜欢观看日本的卡通片。根据“Tom bought ( 买 ) a VCD of Japanese cartoons. He was very happy.”可知汤姆喜欢日本卡通片,句子和短文相符,故答案为T。
64.T 65.T 66.F 67.F 68.F
【导语】本文讲了怀特先生丢了钥匙,想办法回家的事情。
64.句意:有一天,怀特先生找不到门的钥匙。根据“One day, Mr White came home very late. He looked for the key to the door, but couldn’t find it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
65.句意:怀特先生按响了门铃,敲了敲卧室的窗户。根据“He rang the bell, nothing happened. Mr White knocked at the bedroom window.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
66.句意:最后,他停下来离开了。根据“At last, he stopped and thought for a moment.”,可知没有离开,故答案为F。
67.句意:怀特先生想上厕所。根据“Then, he began to speak like a small child. He said, “Mother, I want to go to the toilet.” He spoke quite quietly (轻声地), but at once (立刻) Mrs White woke up.”,可知怀特先生假装是小孩子跟怀特夫人说话,不是真的想上厕所,故答案为F。
68.句意:他的妻子没有为他开门。根据“Then, he spoke to her, and she opened the door for him.”,可知他的妻子给他开门了,故答案为F。
69.F 70.T 71.F 72.F 73.F
【导语】本文讲了步行俱乐部。
69.句意:德雷克先生创办了一个步行俱乐部。根据“Mrs. Drake is almost 70 years old. She started a club. It is a walking club.”,可知德雷克夫人创办了一个步行俱乐部,故答案为F。
70.句意:步行俱乐部里的大多数人都是老年人。根据“There are now ten people in the club, and most of them are old people like herself.”,可知题干与短文相符,故答案为T。  
71.句意:步行俱乐部的人都穿着牛仔裤和T恤,上面写着“我爱你”。根据“They all wear T-shirt that say “I love walking.””,可知他们都穿着T恤衫,上面写着“我喜欢走路。”故答案为F。
72.句意:冬天太冷的时候,他们不走路。根据“When it is too cold to walk outside, they walk in a shopping mall.”,可知冬天太冷的时候,他们在购物中心走路,故答案为F。
73.句意:两只狗开始每天跟着他们走路。根据“A dog began to follow them.”,可知一只狗开始跟着他们,故答案为F。
74.F 75.T 76.F
【导语】本文主要描述了植树节和人们种树的意义。
74.句意:植树节是三月二十号。根据原文“It’s March 12th. It’s Tree Planting Day.”可知植树节是3月12日,句子不符合原文,故答案为F。
75.句意:植物可以利用空气、水和阳光制造食物。根据原文“ They can make food from air, water and sunlight.”可知句子符合原文,故答案为T。
76.句意:没有植物,生命仍将继续。根据原文“Without plants, life will not go on.”可知没有植物,就没有生命,句子不符合原文,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录