【期末考点培优】专题25 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优牛津译林版(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题25 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优牛津译林版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 770.4KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2025-11-28 14:34:28

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优牛津译林版
专题25 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确答案。
Children like to talk about their holidays. Do you know how to make a holiday album It’s easy. Let me tell you. Then you can follow the steps.
First, choose the photos. You can find the photos about the holiday. Then choose the photos that you like best. You can choose the ones which are beautiful or meaningful (有意义的). You can also draw the pictures about the holiday.
Then, stick your photos or pictures on the paper. If you have many photos or pictures, you can use more pieces of paper.
After that, write notes about the photos. You can write where you went, when you went, how you got there, what you did, what you ate and so on.
Finally, bind up (装订) the pieces of paper into an album. Now you can give a report about your holiday.
This is how to make a holiday album. Isn’t it easy
1.The underlined word “album” means ____ in Chinese. ( )
A.照片 B.相册 C.回忆
2.There are ____ steps to make a holiday album. ( )
A.three B.four C.five
3.According to the passage, the second step is to ____. ( )
A.find the photos B.choose the photos C.stick the photos
4.Before binding up the album, you should ____. ( )
A.stick the photos B.give a report C.write the notes
5.This passage is about ____. ( )
A.Reading B.Cooking C.making a holiday album
根据短文内容选择正确的答案。
Now, pets can travel on some high-speed train (高铁) in China! This new service (服务) started on the Beijing—Shanghai High-Speed Railway. Passengers can bring their cat or dog on the train.
You can book (预订) this service at www. at least (至少) two days before your travel. Each pet must be healthy, and it’s not too big. Pets are put in nice and special (特别的) boxes. They are in a special place. They are far from where people sit. Railway workers watch them every two hours or less.
Pet owners are happy about this new service. But some people worry about their pets’ safety. Anyway, it’s a great step for pet lovers!
6.Pets can travel on the ______ High-Speed Railway. ( )
A.Harbin—Beijing B.Beijing—Shanghai C.Beijing—Hangzhou
7.The underline word “passengers” means “______” in Chinese. ( )
A.员工 B.行人 C.乘客
8.The ______ pets can take the high-speed train. ( )
①healthy ②quiet ③clever ④small
A.①② B.②③ C.①④
9.Railway workers watch pets every _______ hours or less. ( )
A.two B.three C.four
10.Which of the following is right ( )
①The pets are put in nice and special boxes.
②The pets are far away from where people sit.
③Most pet owners are worried about this new service.
④You can book the service at www. at least two days before your travel.
A.①③④ B.①②③④ C.①②④
阅读材料,选择最佳答案。
Tongtong’s grandma, 80 years old Tongtong, 13 years old
I lived in a hutong with my family seventy years ago. My sister and I shared (分享) a small room. My family lives in a tall building. I have my own (自己的) bedroom. But life in the hutong sounds so fun.
In 1949, about 80% of Chinese people could not read or write. Going to school was a dream for many people. Now everyone can go to school. In some poor places, students can enjoy free meals after class.
I often wrote to my brother in Hainan 30 years ago. But now, we can talk to and see each other on WeChat whenever we want. This summer, my grandma and I visited her brother. We took the high-speed train from Beijing to Hainan. It only took about seven hours.
11.Tongtong’s grandma lived in a hutong ____ ago. ( )
A.eight years B.seventy years C.ten years
12.In 1949, ____ ( )
A.everyone could read and write.
B.about 80% of Chinese people could not read or write.
C.about 80% of Chinese people could read or write.
13.Tongtong lives in ____. ( )
A.a hutong B.some poor places C.a tall building
14.Now Tongtong’s grandma can ____. ( )
A.write letters to her brother B.write emails to her brother
C.talk to and see her brother on WeChat
15.Tongtong and her grandma went to Hainan by ____. ( )
A.high-speed train B.bus C.plane
观察图片,根据通讯变化图内容,选择正确的选项。
16.We started to use the Internet in ______. ( )
A.2G B.3G C.4G D.5G
17.We can ______ on the phone in 2G. ( )
A.watch cartoons B.watch films C.send messages D.send emails
18.We can have classes on the Internet in ______. ( )
A.2000s B.2020s C.1990s D.2010s
19.In 4G, we started to use ______ to pay. ( )
A.telephone B.cash (现金) C.phone D.computer
20.Which of the following is NOT right according to the picture ( )
A.Our life becomes faster and convenient.
B.We can do more and more things on the Internet.
C.We become more and more clever.
阅读短文,选择合适的选项。
In England, people usually don’t talk very much. You can get on a bus or a train and you’ll find some people in seats looking out of the window. Some may be reading books or newspapers. But they don’t talk much.
When you meet English people, they often talk about one thing-the weather. So when you meet someone in England, you can say, “Nice weather for the time of the year!”
“But it was a little cold yesterday, “the Englishman may answer. “But it may be a little warmer later!” you can say.
If you talk like this, the English may think, “How friendly you are!”
21.People ______ in England. ( )
A.talk very much B.don’t talk very much C.like talking a bus
22.In England, people on a bus or a train may be ______. ( )
A.looking out of the window B.reading books or newspapers C.A and B
23.A man is friendly if he ______ in England according to the passage. ( )
A.smiles at others B.reads books C.talks about the weather with others
24.If the Englishman says “But it was a little cold yesterday”, you can answer “______”. ( )
A.I don’t like cold days. B.Yes, I was cold too. C.But it may be a little warmer later!
25.Where is this passage most probably from ( )
A.A guidebook about England. B.A storybook about animals.
C.A science magazine about space.
阅读材料,选择正确的答案。
Calvin’s school is children-friendly. There is a counseling room (咨询室)—Sweet Home.
I’m Mrs Brown. I’m a mental teacher (心理老师). If you have any problems (问题) about school, family or friends, don’t be shy. Tell me your problems and I will give you some suggestions (建议). You can get some help from Sweet Home.
Hi, Mrs Brown. Some of my classmates always hit me with their schoolbags. It hurts! I’m very angry but I don’t know what to do.
Hi, Mary, I’m sorry to hear of it. This is bullying! You need to stand up and say “no” to it. Bullying is a big problem at school. Hurting a person’s body is a kind of bullying, such as hitting or kicking. Saying or writing bad things is also bullying, like giving people terrible nicknames (外号). You should talk to your parents or your teacher about it.
I’m Bob. I’m not good at Maths. Before Maths tests (测验), I always can’t sleep well. When I have Maths lessons, I feel sad and worried. I think I’m foolish.
Hi, Bob. Here is some advice (建议) for you. Make a study plan. Don’t go to bed too late at night. Before the tests, you should study hard and stay healthy (健康的). Find a partner (搭档) and study Maths together. If you have troubles, you can ask your teacher. You just need to have more confidence (自信).
26.Mary’s and Bob’s problems are both about ______. ( )
A.friends B.school C.family
27.Mary is angry. She should ______. ( )
A.talk to Mrs Brown B.fight with somebody C.write bad words
28.Why does Bob feel sad ( )
A.Because he has no friend. B.Because he is hurt. C.Because he is worried about Maths.
29.The underlined word “bullying” means ______. ( )
A.欺凌 B.游戏 C.玩笑
30.Which of the following is RIGHT ( )
A.We need to say “no” to bulling.
B.We can give friends terrible nick names.
C.Bob should go to bed late and study hard before the tests.
阅读短文,选择正确的答案。
COVID-19 is terrible. It causes a lot of troubles all over the world. How can we keep ourselves safe from the virus We should have some good habits.
1. Wear masks when there are many people around you.
2. Cover your nose and mouth with tissues (纸巾) when you cough or sneeze (喷嚏).
3. Don’t cover them with your hands directly.
4. Wash your hands carefully after you come back home or before you eat something.
5. Keep the windows and the doors open when many students are in the classroom.
6. Make your immune system (免疫系统) strong by doing more sports.
7. Eat thoroughly (彻底地)—cooked meat, fish and eggs.
31.When we are in a museum, we should wear a ______. ( )
A.mask B.scarf C.hat
32.We should use ______ to cover the nose and mouth when we sneeze. ( )
A.our hands B.nothing C.a tissue
33.We can ______ to make our immune system strong. ( )
A.go running B.eat more C.have more sleep
34.The underlined word “virus” means ______ in Chinese. ( )
A.胜利 B福利 C病毒
35.We’d better not eat ______ because it may have virus. ( )
A.ice creams B.some soup C.raw fish
阅读短文,选择正确答案。
Mr Green has a very big dog, and he has a very small car. He likes playing table tennis. Last Monday Mr Green played table tennis for fifty minutes at his club (俱乐部), and then he ran out quickly and jumped into a car. His dog came after him, but it jumped into the next car. “Come here, foolish dog!” Mr Green shouted at it, but the dog still stayed there. Mr Green looked at the car again. He found it was not his car! He was in the wrong car, but the dog was in the right car!
36.Mr. Green has a big __________. ( )
A.bird B.cat C.dog
37.Mr. Green played table tennis __________. ( )
A.last Sunday B.last Monday C.last Friday
38.Mr. Green was in the __________ car. ( )
A.right B.wrong C.big
39.The dog is very __________. ( )
A.clever B.foolish C.Fat
细读“5+2课后延时服务安排表”,选择正确的答案。
“5+2 after-school service” SchedulePeriod 1: Finishing homework & amp; having snacks * Time: 3: 30~4: 30 p.m, Mon. ~ Fri. Tips: You can have some snacks during this period. Period 2: Attending different clubs (1)Sports Club * Event(项目): basketball, football, tennis, badminton * Time: 4: 30~5: 30 p.m, Mon. ~ Fri. * Grade: 3~6 Tips: tennis(Grade 5~6 only), basketball(boys only) (2)Art Club * Event: brief strokes(简笔画), sketch(素描), traditional Chinese painting. . . * Time: 4: 30~5: 30 p.m, Mon. ~ Wed. (3)Food Club * Event: cupcake, biscuit, rice dumpling. . . * Time: 4: 30~5: 30 p.m, Mon. ~ Fri. * Grade: 3~6
40.When can we have some snacks ( )
A.Before 3: 30p.m. B.At 4: 20p.m. C.At 5: 00p.m.
41.On Thursday, what club can you join in(参加) ( )
A.Sports Club. B.Art Club. C.Both A and B.
42.If you want to learn how to make jiaozi, which club will you choose ( )
A.Sports Club. B.Art Club. C.Food Club.
阅读表格信息,选择最佳答案。
National Day Activities Noticeboard
Art ClubDo you like drawing Come and join us. Miss Li is waiting for you. Time: From Wednesday to Friday. Place: Art room, Building B. Reading ClubDo you like reading Come and join us. Miss Green is waiting for you. Time: From Monday to Tuesday Place: Library, Building B. ______Do you like sports Come and join us. Mr. Chen is waiting for you. Time: From Friday to Sunday. Place: Playground.
43.Alice can go to the Reading Club on _____. ( )
A.Tuesday B.Thursday C.Saturday
44.The Art Club is _____. ( )
A.in Building B B.in the Art room, in Building B C.in the Art room
45.Tom is good at playing football. He can find _____ to join the club. ( )
A.Miss Li B.Miss Green C.Mr. Chen
46.Peter likes drawing very much, so he can join the _____. ( )
A.Reading Club B.Art Club C.Sports Club
47.What’s the best title (标题) for the third club ( )
A.Drawing Club B.Music Club C.Sports Club
根据图片选择最佳选项。
Green Week◎Date: 17th June — 22nd June, 2024 (Mon.—Sat.) ◎Time: 7:30 a.m. — 3:30 p.m. (Mon.—Fri.) 8:30 a.m. — 1:00 p.m. (Sat.)◎Place: School playground (Put the old clothes into the collection box.) ◎Who gets the old clothes Poor children in China. ◎When to send the clothes 30th June, 2024. ◎Tips: Students in Grade 6 can help pack old clothes in the school hall. Give your names to Miss Chen in the school office before 11th June, 2024.
48.This is a ______. ( )
A.story B.poster C.book
49.At ______ on Saturday, students can put the old clothes in the collection box. ( )
A.7:30 a.m. B.11:30 a.m. C.2:30 p.m.
50.The collection box is ______. ( )
A.in the playground B.in the school office C.in the school hall
51.Students can put ______ into the collection box. ( )
A.hats B.dresses C.socks
52.Which one is TRUE ( )
A.Children can bring the old clothes on 8th June.
B.Students in Grade 6 can help pack old clothes.
C.The old clothes are for Miss Chen.
阅读所给信息,选择正确的选项。
“双减”政策实施以来,很多同学的学习和生活都发生了改变。一位记者随机采访了四位同学,以下是他们的回答。
“Double Reduction” policy (“双减”政策)
Xiaoli I think it’s good to ban (禁止) video-gaming on school days. It helps us keep a good study habit and protect our eyesight (视力). Now I always go out with my parents and do more sport.
Sara I am a student in Guangming Primary School. I went home at 4:35 before. Now I go home at 5:35, one hour later than before. I can finish my homework at school. Then I can play football with my friends. I can go to bed before 9:30 at night.
Xiaohui I played video games a lot and it made me excited. But now I only play 3 hours a week at weekends. I do many other things. Then I find reading is more interesting than games.
Peter I have less homework and I don’t feel so tired every day. I have enough time to play the violin after school.
53.Is it good to play video-games on school days ( )
A.Yes. B.No. C.I don’t know.
54.Why should we ban video-gaming on school days ( )
A.It helps us keep a good study habit and protect our eyes.
B.We should go outside and do more sport.
C.Both A & B.
55.Sara went home ________ then. But now she can finish homework at school. ( )
A.one hour later B.one hour earlier (更早) C.late
56.What is more interesting for Xiaohui now, reading or playing games ( )
A.Reading. B.Playing games. C.Playing the violin.
57.Peter ________ because he can have a good rest now. ( )
A.was tired B.wasn’t happy C.was happy
仔细阅读信息,将正确答案写在括号内。
Feelings Worried What is worry Worry is a feeling. When you feel worried, you may have a stomachache (胃疼). ( ) 1
______There are many things that can make you feel worried. For example, before going to a new school or taking part in a competition (参加比赛). 2 What can I do if I feel worried If you are worried about something, you can tell your parents, teachers or friends. You can also do something fun to get better. 3
How can I help others (1) Ask why they are worried. (2) Listen to them carefully. (3) Tell them that you will help them. (4) Ask others for help. 4 Is it OK to feel worried That’s OK. But worrying too much can make you miss out on fun things. It is good to know what to do when you feel worried. 5
58.______ is the best picture for page 1 (第一页). ( )
A. B. C.
59.Which is the best subtitle (小标题) for page 2 ( )
A.Is worry good or bad B.Why do I feel worried C.How often do I feel
60.When your friends feel worried, you can ______. ( )
A.tell your parents B.do something fun C.listen to them carefully
61.The underlined words “miss out on” means “______” in Chinese. ( )
A.想念 B.享受 C.错过
62.Why did the writer (作者) write about worry ( )
A.To help us know well about worry. B.To tell us how to be a good listener. C.To show us worry is a bad feeling.
阅读图表信息,将正确答案写在括号内。
Now, the apps on the mobile phone help Liu Wen have an easy life.
Alarm Clock She often sets (设定) four alarms. 7:00 a.m. & 7:10 a.m.: Wake up 6:30 p.m.: Do homework 9:30 p.m.: Go to bed When the alarm rings, she can always hear her favourite music.
Weather What will the weather be like tomorrow Weather tells her. It will be ___①___ tomorrow. She will have to take her umbrella.
Map There is also a map on the app. She won’t get lost with it.
Bike-sharing She often uses the app Bike-sharing when she is in Nantong. How great it is! She can ride a bike anywhere and put it anywhere. And she only needs to pay 1.5 yuan for every half an hour. She hopes she can use it in her village one day.
63.We can put “______” in “___①___” ( )
A.cloudy B.windy C.rainy
64.Liu Wen ______ at six thirty in the evening. ( )
A.wakes up B.does homework C.goes to bed
65.The underlined sentence “She won’t get lost with it” means “______.” ( )
A.She can take her umbrella. B.She can ride a bike easily. C.She can find her way easily.
66.How much will Liu Wen pay if she rides for 2.5 hours ( )
A.2.5 yuan. B.3.5 yuan. C.7.5 yuan.
67.Which of the following is RIGHT ( )
A.Liu Wen can use the app Bike-sharing in her village now.
B.The apps on the mobile phone make Liu Wen’s life easier and better.
C.Liu Wen can hear her favourite music at 6:30 in the morning.
根据短文内容,选择正确的选项。
One day, Mike and Jack were walking in the forest. “We are good friends. If we meet a bear, I’ll help you.” Mike said. “I’ll help you, too.” Jack said. Later there was a big bear in front of them. Mike and Jack ran quickly. Then Jack climbed up a tree and forgot all about his friend. Mike was too fat. He lay on the ground and closed his eyes. “The bear will think that I’m dead (死的).” The bear came up to Mike and had a look at Mike, even (甚至) put its nose to Mike’s ears. The bear thought Mike was dead, so it went away. Jack came down from the tree. With a smile he asked his friend, “The bear put its nose so close (近) to your ears. What did it say to you ” Mike answered, “The bear said, ‘A friend in need is a friend indeed!”
68.Mike and Jack were walking ________. ( )
A.in the mountain B.in a forest C.on a farm
69.They met a ________ in the forest. ( )
A.big elephant B.big tiger C.big bear
70.________ climbed up a tree quickly. ( )
A.Mike B.Jack C.Mike and Jack
71.“A friend in need is a friend indeed!” means: ( )
A.莫逆之交 B.情同手足 C.患难见真情
72.Which is NOT right ( )
A.Jack climbed up a tree and Mike lay on the ground.
B.There was a big bear in front of Mike and Jack.
C.The bear said to Mike, “A friend in need is a friend indeed!”
阅读短文,选择正确答案。
On December 4, 2024, the UNESCO added “Spring Festival, social practices of the Chinese people in celebration of the traditional New Year” to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录).
The Spring Festival is one of the most important festivals in China and around the world. During this festival, people wish for good things to happen in the future and for everyone to be happy and healthy. Celebrations (庆祝活动) for it last for 15 days, ending with the Lantern Festival. Let’s take a closer look at some of these celebrations:
Paper-Cutting Art: Paper-cutting is a key part of the Spring Festival decorations (装饰). It symbolizes wealth, happiness and good fortune. It was created almost at the same time with the birth of paper.
Dragon and Lion Dance: The dragon and lion dance is believed to bring good fortune. People watch the dragon and lion dance during the Spring Festival.
Shadow Play: Shadow play is a traditional performance. Shadow plays use light and shadow to bring characters and scenes to life. There are some local music and singing styles in the play.
73.The Spring Festival was added to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity on ______ in 2024. ( )
A.14th December B.15th December C.4th December
74.The Spring Festival is one of the most important festivals ________. ( )
A.in China B.around the world C.Both A and B
75.People celebrate the Spring Festival for ________. ( )
A.fourteen days B.fifteen days C.sixteen days
76.Which celebration is not mentioned (提及) in this passage ( )
A.Shadow Play. B.New Year Paintings. C.Paper-Cutting Art.
77.According to this passage, which sentence is right ( )
A.People often watch the dragon and lion dance at Christmas.
B.Shadow play isn’t a traditional performance.
C.Celebrations for the Spring Festival end with the Lantern Festival.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.B 3.C 4.C 5.C
【导语】本文主要介绍怎样制作一本相册。
1.句意:画线单词“album”的汉语意思是_____。根据“First, choose the photos.”和“Then, stick your photos or pictures on the paper.”及“After that, write notes about the photos.”和“Finally, bind up (装订) the pieces of paper into an album.”可知这些是制作相册的步骤,故选B。
2.句意:制作一本假期相册有___步。A三,B四,C五。根据“First, choose the photos.”和“Then, stick your photos or pictures on the paper.”及“After that, write notes about the photos.”和“Finally, bind up (装订) the pieces of paper into an album.”可知共四步,故选B。
3.句意:通过这篇短文第二步是_____。A找到照片,B选择照片,C贴上照片。根据“Then, stick your photos or pictures on the paper.”可知是将照片贴在纸上,故选C。
4.句意:在装订相册之前,你应该____。A粘贴照片,B作报告,C写笔记。根据“After that, write notes about the photos.”可知是写下关于照片的笔记,故选C。
5.句意:这篇短文是关于____。A阅读,B做饭,C制作假期相册。根据“Do you know how to make a holiday album ”可知是制作假期相册,故选C。
6.B 7.C 8.C 9.A 10.C
【导语】本文介绍了宠物乘坐高铁这一项新服务。
6.句意:宠物可以乘坐______的高铁旅行。Harbin—Beijing哈尔滨—北京;Beijing—Shanghai北京—上海;Beijing—Hangzhou北京—杭州。根据文中“This new service (服务) started on the Beijing—Shanghai High-Speed Railway.”可知宠物可以乘坐北京—上海的高铁旅行,故选B。
7.句意:划线单词“Passengers”的汉语意思是“______”。根据文中“Passengers can bring their cat or dog on the train.”可知乘客可以带着宠物乘坐火车旅行,选项C符合题意,故选C。
8.句意:______的宠物可以乘高铁。healthy健康的;quiet安静的;clever聪明的;small小的。根据文中“Each pet must be healthy, and it’s not too big.”可知乘坐高铁的宠物必须是健康的且不能太大,选项C符合题意,故选C。
9.句意:铁路工作人员每______小时或更短时间查看一次宠物。two二;three三;four四。根据文中“Railway workers watch them every two hours or less.”可知铁路工作人员每两小时或更短时间查看一次宠物,选项A符合题意,故选A。
10.句意:下列哪一项是正确的?根据文中“Pets are put in nice and special (特别的) boxes.”、“They are far from where people sit.”和“You can book (预定) this service at www. at least (至少) two days before your travel.”可知宠物被放在漂亮且特别的盒子里;它们离人们坐的地方很远;可以在出发前两天登录www. 网站上预订宠物乘坐高铁这项服务,选项C符合题意,故选C。
11.B 12.B 13.C 14.C 15.A
【导语】本文主要通过介绍童童的奶奶和童童的各方面不同来体现今昔对比。
11.句意:童童的奶奶____以前住在一个胡同里。A八年,B七十年,C十年。根据“I lived in a hutong with my family seventy years ago.”可知是七十年前,故选B。
12.句意:在1949年,_____ A每个人都会读和写。B大约百分之八十的中国人不会读和写。C大约百分之八十的中国人会读或写。根据“In 1949, about 80% of Chinese people could not read or write.”可知是大约百分之八十的中国人不会读和写,故选B。
13.句意:童童住在____。A一个胡同里,B一些穷地方,C一座高楼里。根据“My family lives in a tall building.”可知是住在高楼里,故选C。
14.句意:现在童童的奶奶会____。A给她的哥哥写信,B给她的哥哥写电子邮件,C在微信上与她的哥哥交谈并看他。根据“But now, we can talk to and see each other on WeChat whenever we want.”可知是在微信上与她的哥哥交谈并看他,故选C。
15.句意:童童和她的奶奶乘____去海南。A高铁,B公共汽车,C飞机。根据“We took the high-speed train from Beijing to Hainan.”可知是乘高铁,故选A。
16.B 17.C 18.D 19.C 20.C
【导语】本文介绍了从20世纪80年代到21世纪20年代的通讯变化。
16.句意:在3G网络下,我们开始使用互联网。根据图片可知在3G网络下开始可以使用互联网(Using the Internet),选项B符合题意,故选B。
17.句意:在2G网络下,我们可以在手机上发送信息。A看卡通动画,B看电影,C发送信息,D发送电子邮件,根据图片可知在2G网络下可以发送信息(Sending messages),选项C符合题意,故选C。
18.句意:在2010s,我们可以在互联网上上课。根据图片可知在2010s,可以在互联网上上课(Having classes on the Internet),选项D符合题意,故选D。
19.句意:在4G网络下,我们开始使用手机进行支付。A电话,B现金,C手机,D电脑,根据图片可知在4G网络下,我们可以使用手机支付(Paying on the phone),选项C符合题意,故选C。
20.句意:根据图片,以下哪一项是不正确的?A我们的生活变得更快捷、更方便。B我们可以在互联网上做越来越多的事情。C我们变得越来越聪明。根据图片,可知通讯的不断变化,使我们的生活变得越来越快捷、方便,并且我们可以在互联网上做越来越多的事情。文中没有提到是否能使我们变得越来越聪明,故选C。
21.B 22.C 23.C 24.C 25.A
【导语】本文讲了英国人的日常沟通习惯。
21.句意:英国人_______。talk very much非常健谈,don’t talk very much不会过多交谈,like talking a bus喜欢乘坐公共汽车,根据“In England, people usually don’t talk very much.”,可知英国人不会过多交谈,故选B。
22.句意:在英国,乘坐公共汽车或火车的人可能_______。looking out of the window看向窗外,reading books or newspapers读书或报纸,根据“You can get on a bus or a train and you’ll find some people in seats looking out of the window. Some may be reading books or newspapers.”。可知在英国,乘坐公共汽车或火车的人可能看向窗外和读书或报纸,故选C。
23.句意:根据这篇文章,如果一个人在英国________,他就是友好的。smiles at others对别人微笑,reads books看书,talks about the weather with others和别人谈论天气,根据全文可知如果一个人在英国和别人谈论天气,他就是友好的,故选C。
24.句意:如果英国人说“但昨天有点冷”,你可以回答“_______”。I don’t like cold days.我不喜欢寒冷的日子。Yes, I was cold too.是的,我也很冷。But it may be a little warmer later!但稍后可能会暖和一点!根据第三段可知可以说“但稍后可能会暖和一点!”,故选C。
25.句意:这段话最有可能来自哪里?A guidebook about England.一本关于英国的旅游指南。A storybook about animals.一本关于动物的书。A science magazine about space.一本关于太空的科学杂志。本文讲了英国人的日常沟通习惯,故选A。
26.B 27.A 28.C 29.A 30.A
【导语】本文主要讲述的是布朗老师对玛丽和鲍勃在学校的心理问题的解答。
26.句意:玛丽和鲍勃的问题都是关于______。A朋友,B学校,C家庭,根据句子“Some of my classmates always hit me with their schoolbags.”和“I’m not good at Maths. Before maths tests.”,可知他们的问题都是关于学校的,故选B。
27.句意:玛丽生气了。她应该______。A和布朗老师谈谈,B和某人打架,C写脏话,根据句子“You should talk to your parents or your teacher about it.”,可知玛丽应该跟老师或家长谈谈,故选A。
28.句意:鲍勃为什么感到难过?A因为他没有朋友。B因为他受伤了。C因为他担心数学。根据句子“Before maths tests (测验). I always can’t sleep well. When I have maths lessons, I feel sad and worried.”,可知鲍勃是担心数学,所以感到难过,故选C。
29.句意:下划线单词“bullying”的意思是______。bullying欺凌,故选A。
30.句意:以下哪一项是正确的?A我们需要对欺凌说“不”。B我们可以给朋友起可怕的绰号。C鲍勃应该晚睡,在考试前努力学习。根据句子“This is bullying! You need to stand up and say “no” to it.”,可知我们应该对欺凌说“不”,故选A。
31.A 32.C 33.A 34.C 35.C
【导语】本文主要讲述了预防新冠肺炎的好的生活习惯。
31.句意:当我们在博物馆时,我们应该戴______。A口罩,B围巾,C帽子。根据文中“Wear masks when there are many people around you.”可知博物馆参观的人很多,我们需要戴口罩,故选A。
32.句意:当我们打喷嚏时,我们应该用______捂住我们的口鼻。A我们的手,B没有什么,C一块纸巾。根据文中“Cover your nose and mouth with tissues (纸巾) when you cough or sneeze (喷嚏).”可知当我们打喷嚏时,应该用纸巾捂住我们的口鼻,故选C。
33.句意:我们可以通过______来增强我们的免疫系统。A去跑步,B多吃东西,C多睡觉。根据文中“Make your immune system (免疫系统) strong by doing more sports.”可知做更多的运动能增强我们的免疫系统,故选A。
34.句意:划线单词“virus”的汉语意思是______。根据文中“COVID-19 is terrible. It causes a lot of troubles all over the world. How can we keep ourselves safe from the virus ”可知COVID-19是一种病毒,给全球带来了许多的麻烦,“virus”的汉语意思是“病毒”,故选C。
35.句意:我们最好不要吃______,因为它可能含有病毒。A冰激凌,B一些汤,C生鱼片。根据文中“Eat thoroughly (彻底地)—cooked meat, fish and eggs.”可知吃彻底煮熟的肉、鱼肉和鸡蛋可以预防病毒,生鱼片没有彻底煮熟,可能含有病毒,故选C。
36.C 37.B 38.B 39.A
【导语】本文介绍了格林先生打完乒乓球后匆忙跳错了车,而他的狗却跳进了正确的车里的有趣故事。
36.句意:格林先生有一只大______。A鸟,B猫,C狗。根据“Mr Green has a very big dog, and he has a very small car. ”可知他有一只大狗,故选C。
37.句意:格林先生______打乒乓球。A上周日,B上周一,C上周五。根据“Last Monday Mr Green played table tennis for fifty minutes at his club, and then he ran out quickly and jumped into a car.”可知他是上周一打的乒乓球,故选B。
38.句意:格林先生在______车里。A正确的,B错误的,C大的。根据“He was in the wrong car, but the dog was in the right car!”可知他在错误的车里,故选B。
39.句意:这只狗非常______。A聪明的,B愚蠢的,C胖的。根据故事结局“Mr Green was in the wrong car, but the dog was in the right car!”可知狗找到了正确的车,说明它很聪明,故选A。
40.B 41.A 42.C
【导语】本文主要介绍课后服务时间表。
40.句意:我们什么时候可以吃点零食?A下午3点30分之前。B下午4点20分。C下午5点。根据文中“Period 1: Finishing homework & amp; having snacks* Time: 3: 30~4: 30 p.m, Mon. ~ Fri.”可知我们下午4点20分可以吃点零食。故选B。
41.句意:在周四,你(你们)可以参加什么俱乐部?A体育俱乐部。B美术俱乐部。CA和B两者都。根据文中“Sports Club* Event: basketball, football, tennis, badminton* Time: 4: 30~5: 30 p.m, Mon. ~ Fri.”可知在周四可以参加体育俱乐部。故选A。
42.句意:如果你想学习如何包饺子,你(你们)会选择哪个俱乐部?A体育俱乐部。B美术俱乐部。C美食俱乐部。根据文中“Food Club* Event: cupcake, biscuit, rice dumpling. . .”可知在美食俱乐部学习包饺子。故选C。
43.A 44.B 45.C 46.B 47.C
【导语】本文讲了俱乐部。
43.句意:爱丽丝可以在______去阅读俱乐部。A星期二,B星期四,C星期六,根据“Time: From Monday to Tuesday”,可知可以在星期二去阅读俱乐部,故选A。
44.句意:美术俱乐部______。A在B栋楼,B在B栋楼的美术室,C在美术室,根据“Place: Art room, Building B.”,可知在B栋楼的美术室,故选B。
45.句意:汤姆擅长踢足球。他可以找到______加入俱乐部。A李老师,B格林老师,C陈老师,根据“Mr. Chen is waiting for you.”,可知可以找到陈老师,故选C。
46.句意:彼得非常喜欢画画,所以他可以加入______。A阅读俱乐部,B美术俱乐部,C运动俱乐部,喜欢画画应该加入美术俱乐部,故选B。
47.句意:第三个俱乐部的最好的标题是什么?A画画俱乐部,B音乐俱乐部,C运动俱乐部,根据描述可知是运动俱乐部,故选C。
48.B 49.B 50.A 51.B 52.B
【导语】本文介绍了关于“绿色周”旧衣物回收活动的海报,包括活动日期、时间、地点、衣物去向以及六年级学生可以帮忙打包衣物的信息。
48.句意:这是一个______。A故事;B海报;C书。根据文本内容包含活动日期、时间、地点、目的等详细信息,可知这是一张海报,故选B。
49.句意:在星期六的______,学生们可以把旧衣服放进回收箱。A上午7:30。B上午11:30。C下午2:30。根据“Time: ... 8:30 a.m. — 1:00 p.m. (Sat.)”可知周六的活动时间是上午8:30到下午1:00,选项B“上午11:30”在这个时间范围内,故选B。
50.句意:回收箱在______。A在操场上;B在学校办公室;C在学校礼堂。根据“Place: School playground (Put the old clothes into the collection box.)”可知回收箱在操场上,故选A。
51.句意:学生们可以把______放进回收箱。A帽子,B连衣裙,C袜子,根据海报内容“(Put the old clothes into the collection box.No hat and socks)”可知是旧衣服,但是不放帽子和袜子。故选B。
52.句意:哪一项是正确的?A孩子们可以在6月8日带来旧衣服。B六年级的学生可以帮忙打包旧衣服。C旧衣服是给陈老师的。根据“Students in Grade 6 can help pack old clothes in the school hall.”可知六年级学生可以帮忙打包旧衣服,故选B。
53.B 54.C 55.B 56.A 57.C
【导语】本文主要讲述了四位同学在“双减”政策实施后学习和生活上的一些变化。
53.句意:在上学期间玩电子游戏好吗?A是的。B不好。C我不知道。根据“I think it’s good to ban (禁止) video-gaming on school days.”可知禁止上学期间玩电子游戏是好的,而在上学期间玩电子游戏不好,故选B。
54.句意:为什么上学期间我们应该禁止电子游戏?A它帮助我们保持健康的学习习惯和保护我们的眼睛。B我们应该多出去做运动。CA和B。根据“It helps us keep a good study habit and protect our eyesight (视力). Now I always go out with my parents and do more sport.”可知上学期间禁止电子游戏可以帮助我们保持健康的学习习惯和保护我们的眼睛,也可以多出去做运动,故选C。
55.句意:萨拉当时回家____。但是现在她可以在学校完成作业。A晚一个小时,B早一个小时,C晚。根据“I went home at 4:35 before. Now I go home at 5:35, one hour later than before. I can finish my homework at school.”可知萨拉以前比现在早回家一个小时,故选B。
56.句意:现在对于晓辉来说什么更有趣,读书还是玩游戏?A读书。B玩游戏。C拉小提琴。根据“Then I find reading is more interesting than games.”可知现在对于晓辉来说读书更有趣,故选A。
57.句意:彼得____,因为他现在可以好好休息。A很累,B不高兴,C很高兴。根据“I have less homework and I don’t feel so tired every day.”可知现在彼得作业少,感觉不到累,以前感觉很累,所以很高兴,故选C。
58.A 59.B 60.C 61.C 62.A
【导语】本文主要围绕担忧展开,介绍了担忧是什么、让人担忧的事、如何应对担忧以及如何帮助担忧的人等多方面内容。
58.句意:______是第一页的最佳图片。根据文中句子“Worry is a feeling. When you feel worried, you may have a stomachache(胃疼).”可知担心是一种感觉。当你感到担心时,你可能会胃痛。图片A是担忧的表情,故选A。
59.句意:哪一个是第2页最好的小标题?A担心是好事还是坏事?B为什么我会感到担心?C我多久感觉一次?根据文中句子“There are many things that can make you feel worried.”可知这一页说的是感到担忧的原因,故选B。
60.句意:当你的朋友感觉担忧时,你可以_______。A告诉你的父母,B做有趣的事情,C认真听他们。根据文中句子“Listen to them carefully.”可知当朋友担忧时,可以认真倾听他们,故选C。
61.句意:划线单词miss out on中文意思是________。根据文中句子“But worrying too much can make you miss out on fun things.”可知担心太多会让你错过有趣的事情。所以可以推测miss out on意思是错过,故选C。
62.句意:作者为什么写焦虑?A帮助我们更好地了解担忧。B告诉我们如何成为一个好的倾听者。C向我们展示忧虑是一种不好的感觉。文章围绕担忧展开,介绍了担忧是什么、让人担忧的事、如何应对担忧以及如何帮助担忧的人等多方面内容,整体是为了帮助我们全面了解担忧,故选A。
63.C 64.B 65.C 66.C 67.B
【导语】文章围绕刘文介绍了她常用的四款实用应用,给他的生活带来的便利。
63.句意:我们可以将“______”放入“___①___”。A多云的,B有风的,C下雨的。根据“She will have to take her umbrella.”可知带伞通常是因为要下雨,下雨的符合语境,故选C。
64.句意:刘文在晚上六点半____。A醒来,B做家庭作业,C上床睡觉。根据Alarm Clock部分“6:30 p.m.: Do homework.”可知刘文晚上6:30做家庭作业,故选B。
65.句意:划线句“She won’t get lost with it.”意思是____。A她可以带她的雨伞。B她可以轻松骑车。C她可以轻易找到路。get lost迷路,根据Map能指路的功能,可知这句话是说她可以很容易地找到路,故选C。
66.句意:如果刘文骑2.5小时,她需要支付多少钱?A2.5元,B3.5元,C7.5元。根据Bike-sharing部分“And she only needs to pay 1.5 yuan for every half an hour.”,2.5小时即5个半小时,费用为1.5×5 = 7.5元,故选C。
67.句意:下列哪项是正确的?A刘文现在可以在她的村子里使用共享单车应用。B手机上的应用让刘文的生活更轻松美好。C刘文早上6:30能听到她最喜欢的音乐。根据Bike-sharing部分“She hopes she can use it in her village one day.”,可知,现在还不能在村子里使用,A错误;根据文中闹钟、天气、地图、共享单车等应用,都让刘文的生活更便捷美好,B正确;根据Alarm Clock部分提到早上7:00和7:10的闹钟会播放她最喜欢的音乐,不是早上6:30,C错误。故选B。
68.B 69.C 70.B 71.C 72.C
【导语】本文主要讲述的是迈克和杰克在森林散步遇到一只熊后发生的故事。
68.句意:迈克和杰克正在_____散步。A在山上,B在森林里,C在农场,根据句子“One day, Mike and Jack were walking in the forest.”,可知他们在森林里散步,故选B。
69.句意:他们在森林里遇到了一只________。A大象,B大老虎,C大熊,根据句子“Later there was a big bear in front of them.”,可知他们遇到了大熊,故选C。
70.句意:____迅速地爬上了树。A迈克,B杰克,C迈克和杰克,根据句子“Then Jack climbed up a tree and forgot all about his friend. Mike was too fat. He lay on the ground and closed his eyes.”,可知是杰克爬上了树,故选B。
71.句意:“A friend in need is a friend indeed!”意思是______。A friend in need is a friend indeed!的意思是患难见真情,故选C。
72.句意:哪个不对?A杰克爬上一棵树,迈克躺在地上。B迈克和杰克面前有一只大熊。C熊对迈克说:“患难见真情!”熊不会说话,这句话实际是迈克对杰克说的,故C选项不对,故选C。
73.C 74.C 75.B 76.B 77.C
【导语】本文是关于春节及其庆祝活动的介绍。
73.句意:在2024年12月4日,春节被列入人类非物质文化遗产代表作名录。A12月14日,B12月15日,C12月4日,根据原文“On December 4, 2024, the UNESCO added “Spring Festival, social practices of the Chinese people in celebration of the traditional New Year” to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录).”可知在2024年12月4日,联合国教科文组织把春节列入人类非物质文化遗产代表作名录,故选C。
74.句意:春节是中国和全世界最重要的节日之一。A中国,B全世界,C中国和全世界,根据原文“The Spring Festival is one of the most important festivals in China and around the world.”可知春节是中国乃至全世界最重要的节日之一,故选C。
75.句意:人们庆祝春节长达15天。A14天,B15天,C16天,根据原文“Celebrations (庆祝活动) for it last for 15 days, ending with the Lantern Festival.”可知春节庆祝活动长达15天,以元宵节结束,故选B。
76.句意:在文章中哪一个庆祝活动没有被提及?A皮影戏。B新年画。C剪纸艺术。根据表格“Paper-Cutting Art; Dragon and Lion Dance; Shadow Play”可知庆祝活动包括剪纸艺术;舞龙舞狮;皮影戏,故选B。
77.句意:根据文章,哪句话是正确的?A人们经常在圣诞节看舞龙舞狮。B皮影戏不是传统的表演。C春节的庆祝活动以元宵节结束。根据原文“Celebrations (庆祝活动) for it last for 15 days, ending with the Lantern Festival.”可知春节庆祝活动长达15天,以元宵节结束,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录