【期末考点培优】专题26 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优外研版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题26 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优外研版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 643.2KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-11-28 14:42:31

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优外研版(三起)
专题26 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
下面是Simon和朋友们课余爱好的介绍,请阅读并选择。
i Simon likes collecting stamps. He has got stamps from Canada, the UK and the US. But he hasn’t got any Chinese stamps. Daming will send Simon a Chinese stamp. It’s a picture of Hainan Island. ii Mike likes collecting stickers. He has got fifty stickers from English class, like “GOOD BOY”. He also gets stickers from his parents. He helps mum tidy rooms. He helps dad wash cars. Then he can get more stickers. iii Tina likes collecting postcards. She collects postcards about big cities like London. Tina has got more than 100 postcards. She often talks about postcards with friends, and she can learn a lot about big cities.
1.Where can you find this text (短文) ( )
A.In a newspaper. B.In a diary (日记). C.In an e-mail.
2.Pictures for “i”, “ii” and “iii” are ______. ( )
A. B. C.
3.Who will send Simon a stamp of Hainan Island ( )
A.Tina. B.Daming. C.Mike.
4.How does Mike get stickers from his parents ( )
A.He does his homework. B.He collects stamps. C.He helps to do housework.
5.Why does Tina often talk about postcards with friends
阅读两个笔友之间的邮件,选择正确的答案。
Dear Sam,
I’m very excited to be your pen friend. My name is Jim. I’m from Los Angeles. It’s in the west of America. I’m thirteen years old. I have a brother named Tim. We’ve got a dog and a cat. Do you have any pets I like swimming and playing basketball, and I’m good at basketball. So I like collecting basketballs. What are your hobbies Please write back soon (尽快).
Best,
Jim
Dear Jim,
I’m very happy to get your letter today. I have a lovely sister named Amy. We live in London. I want to have a pet, but I can’t, dogs and cats make me sneeze (打喷嚏). I like playing basketball too. I can jump very high, and I am in our school basketball team, our team won many games. I also like reading and writing stories. I collect stories too. Do you have any interesting stories
Your friend,
Sam
6.(1) Jim is from ____. ( )
A.the UK B.the US C. CHN
(2) Both Jim and Sam can ____. ( )
A.play football well B.play basketball well C. play games well
(3) Los Angeles is in the ____ of America. ( )
A.east B.west C. south
(4) Jim is ____. ( )
A.11 B.12 C. 13
(5) Has Sam got a cat or a dog ( )
A.Yes, he has. B.No, he hasn’t. C. Not mentioned (未提及).
7.根据两封邮件信息,回答问题。
What are Jim’s hobbies 至少写出一个。
8.Mike loves reading.
(1) Who can be his pen friend, Jim or Sam
(2) Why
阅读短文,完成下列任务。
Hello, my name is Sue. I’m from San Francisco. It’s in the west of the US. It’s a big city. I can speak some Chinese, but I can’t speak French at all. Collecting dolls is my hobby. I’ve got dolls from China, Japan and Australia. I also like painting and playing games. I can paint well. My favourite festival is Christmas. At Christmas, we sing songs and give presents. We also eat lots of delicious food.
I want to have a Chinese pen friend. We can talk about something about our school life. Can you be my pen friend
9.根据短文内容选择正确的答案。
(1) San Francisco is in the _______ of the US. ( )
A.east B.west C. south
(2) Sue can’t _______. ( )
A.speak French B.paint C. speak Chinese
(3) Sue’s favourite festival is _______. ( )
A. B. C.
10.根据短文内容判断正“T”误“F”。
(1) Sue likes collecting stamps, painting and singing. ( )
(1) Sue wants a Chinese pen friend. ( )
阅读理解。
In big cities, we usually see lots of tall buildings, cool cars and buses. But cities can be sweet homes for plants and animals too. Let’s have a look!
Forests in Milan (米兰) In Milan, Italy, there are two tall buildings with many green plants. They look like forests in the air (空中). The “forests” have about 6,000 trees and 11,000 small plants. People plant them out of the windows. They attract so many birds and butterflies. People can see them everywhere. So nice! Wuhan, “the sponge (海绵) city” It often rains in Wuhan, Hubei. There is lots of water in this city. People build (建造) many gardens, lakes and parks in the city. They can “drink” water like a sponge on rainy days. And they make the city beautiful. Some animals make homes here.
11.阅读报刊文章,选择正确的选项。
(1) There are about ______ small plants in the “forests”. ( )
A.6,000 B.11,000 C. 5,000
(2) “They attract so many birds and butterflies.” Here “attract” means (意思是) “______”. ( )
A.吸引 B.赶走 C. 困住
(3) In Wuhan, we can see many gardens, ______ and ______. ( )
A.parks; forests B.lakes; parks C. lakes; farms
(4) After reading, we know______. ( )
A.there are two buildings with nice flowers in Milan
B.“the sponge city” can “drink” water
C. people in Wuhan plant many trees out of the windows
12.Which (哪一个) city do you like Why
读短文,回答问题。
I’m Mary. There is a big library near my home. It opens at 8:00 am and closes at 8:00 pm. There are lots of books, newspapers and magazines in the library. There are a lot of CDs and DVDs too.
Many people go there every day. We can read there. We can take the books home too. We can also go to the coffee room in the library and have a cup of tea or coffee.
It is always very quiet in the library. No one talks.
I like going there very much.
13.Where is the library
It is .
14.What time does it open
It opens .
15.What time does it close
It .
16.Are there any newspapers in the library
17.Can we have a cup of tea or coffee there
阅读短文,选择正确答案。
Jane is only six years old and she goes to school this year. She likes reading and learns a lot from the nursery school. Everyone likes her. One day Jane’s mother Mrs Black takes her to a party. The guests all praise (赞扬) a rich woman’s son and ask the rich woman’s son a few questions, but all his answers are wrong. Jane begins to laugh at him. The rich woman is angry. Then the guests ask Jane some questions, but the girl answers all. They are surprised. Then they ask again, “There are three flies on a table. How many will be left if I kill one ”
“One,” answers Jane.
“You are wrong calls out the rich woman.” All of them will fly away!
“Do you think a dead fly, Madam ” asked the little girl.
18.根据短文,选择正确选项。
(1) Where did the story happen ( )
A.In Jane’s house. B.At the party. C. At school.
(2) Who answers all the questions ( )
A.Jane. B.The rich woman’s son. C. The rich woman.
(3) Is the rich woman’s son clever ( )
A.Yes, he is. B.No, he isn’t. C. I don’t know.
(4) What’s the meaning of “laugh at” in the text ( )
A.大笑 B.嘲笑 C. 微笑
19.根据短文,回答问题。
Who do you like in the story Why
根据短文回答问题。
Hello, my name is Kitty. I am eleven years old. I have got a good camera. So I often take photos. Here is a photo of my family.
In this photo, my parents and I are in a park. It is a fine day. The flowers are smiling (微笑). The butterflies are dancing. My mother is flying a kite. My father and I are playing basketball. We are all very happy.
Can you show me your photos
20.What has Kitty got
She has got .
21.What does Kitty often do
She often .
22.Where are Kitty and her parents in the photo
They .
23.What is Kitty doing with her father
She .
24.Are they happy in the photo
根据短文内容,按要求作答。
The Spring Festival
The Spring Festival is an important (重要的) festival in China. It is usually in January or February every year. It is also called (被称为) Chinese New Year.
Before the festival, people clean their houses. They also buy beautiful flowers and put them in their houses.
On Chinese New Year’s Eve (除夕夜), people have a special dinner. It is a big family dinner. Sometimes they have the dinner at home, sometimes they have it in a restaurant. They always eat dumplings.
The Spring Festival is also a holiday. People do not go to work and children do not go to school. They visit their friends and relatives (亲戚). They go to the cinema. They go travelling, too.
Children are very happy at the festival. There _____________ a lot of delicious food. And they often get red packets with some money in them.
25.判断正(T)误(F)。
(1) Chinese New Year is in January or February every year. ( )
(2) People clean their houses and put beautiful flowers in their houses before Chinese New Year. ( )
(3) People eat dumplings before New Year’s Eve. ( )
26.按要求回答问题。
(1) 在最后一段中,横线处应填入的单词是 。
(2) 在最后一段中,画线词组“red packets”的意思是 。
根据短文回答问题。
Look! Here is a map of Sichuan on the wall. Sichuan is in the south of China. It has got about 83 million people in it. That’s really big. It is also beautiful. There are mountains and lakes. There are pandas and other (其他的)animals. Many people go there for holiday every year. Sichuan has got a lot of delicious food, too. The food is usually hot and spicy (辣的). Hot pot (火锅)is an example (例子). Do you like hot pot
27.What can you see on the wall
We can see on the wall.
28.Where is Sichuan
It is .
29.How big is Sichuan
30.Where do many people go for holiday every year
They for holiday.
31.According to the article (根据这篇短文), is hot pot usually spicy
根据短文回答问题。
My Hobby
Different (不同的) people have different hobbies.
I like collecting stamps. And collecting stamps is my hobby.
I have a lot of stamps. They are from different counties. Some stamps are from China, some stamps are from Canada, some are from the US and some are from Japan.
There are different pictures on my stamps. Some stamps have got beautiful flowers on them. Some stamps have got lovely birds and animals on them. Some stamps have got famous people on them. Some stamps have got famous places (地方) on them. One of (……其中的一个) my stamps has got a picture of the Great Wall on it. And I like it best (最).
32.What is your hobby
is my hobby.
33.Where are your stamps from
They are from .
34.What’s on the stamps
There are .
35.Are there any famous people on the stamps
36.Which stamp do you like best
I like the stamp with a picture of on it best.
阅读短文。根据短文内容回答下列问题。
Can you cook, clean or grow plants Starting from this September, students in primary and middle school had at least one labor (劳动) class a week. They will try different kinds of labor and learn different life skills.
Labor education can help people to be active, creative (有创造力的) and happy in life. Students can learn the meaning of labor and its value (价值) from such classes.
Some schools had interesting labor classes. Kids from a school in Chongqing had a class about catching fish in the river and learned about their habits. Kids from a school in Jiangxi made totu. They also tasted it. “We learn about the wisdom and hard work of our ancestors (祖先),” said Lin Boxuan.
Some kids also keep small animals at home, like chickens. They learn how baby chickens are born and take care of them.
Here are some Labor skills you need to learn.
Cooking two or three dishes.
Planting vegetables or looking after animals.
Washing vegetables or peeling fruit.
37.When did students start labor classes
38.What can students learn from labor education
39.Why did Kids from a school in Chongqing have a class about catching fish in the river
40.Do you want to keep animals at home Why
41.What labor skills do you learn now
任务型阅读。
I am Tom. There are forty-two students in our class. There are also two American boys. They are Jack and Mike. They are our good friends. They like watching TV, but they don’t like playing basketball. 1. They often go to school by bike. And I often go to school on foot. There is one English girl in our class. Her name is Lucy. She likes playing basketball and she also likes swimming. She always does her homework in the evening. She often watches TV on Saturday afternoon. She is my good friend.
42.阅读短文,判断下列各题是(T)否(F)正确。
(1) There are also three American boys in Tom’s class. ( )
(2) Jack and Mike are Tom’s good friends. ( )
43.阅读短文,回答下列各题。
(1) How many pupils are there in Tom’s class
(2) Where are Jack and Mike from
(3) When does Lucy watch TV
44.阅读短文,完成下列各题。
(1) 把1处句子翻译成汉语。
(2) 在文中找出Her hobby is playing basketball and swimming. 的同义句。
阅读理解。
Mr Black and his family are looking at the map of the world. They want to visit a lot of places next summer holiday. Mr Black wants to visit the UN building in New York. He wants to know more about the UN. Mrs Black wants to go to Guilin. She wants to visit the beautiful mountains and lakes there. She wants to go boating too. Julia wants to go to Shanghai. Because it's very big and very famous. There are many shops in Shanghai. She wants to do some shopping there. Ben wants to go to London. He wants to visit the London Eye, Big Ben and the Buckingham Palace.
45.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) ________ wants to go to New York and visit the UN building. ( )
A.Mr Black B.Mrs Black C. Julia
(2) Mrs Black wants to ________ in Guilin. ( )
A.visit the beautiful mountains and lakes B.go boating C. A and B
(3) Julia wants to go to the ________ in Shanghai. ( )
A.cinema B.shops C. park
46.根据短文内容,回答下列问题。
(1) What does Ben want to do in London
(2) How many cities do they want to visit
读短文,按要求答题。
(1) ______ This city is the capital(首都) of the UK. It’s in the southeast. There are many famous places in this city, such as(例 如) Big Ben and the British Museum. It has got about nine million people. People there often talk about the weather, because they can have four seasons in one day.
(2) ______ Do you know this city It’s the capital of China. It is a very big and beautiful city. It has got about twenty million people. The best season to visit is autumn. On China’s National Day Tian’ anmen Square is like a sea of flowers.
47.给短文选择合适的图片,填在方框中的横线上。
A. B. C. D.
48.根据短文完成句子
(1) has got about twenty million people.
(2) People in London often talk about the .
(3) is the best season to visit the capital of China.
阅读理解。
My name is Li Jun. I have a new pen friend. Her name is Amy. She lives in England. Her father is an engineer. He works in a car company. He goes to work by car. He likes playing football and swimming. Her mother is a nurse. She goes to work by subway. She enjoys watching TV and listening to music. Amy is a student. She goes to school on foot. because her home is not far from the school. Amy likes collecting stamps and writing emails.
49.单项选择。
(1) —Who is Li Jun’s pen friend ( )
—________
A.Amy. B.Jack. C. Liu Tao.
(2) —What does Amy’s father do ( )
—________
A.An English teacher. B.An engineer. C. A worker.
50.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) Li Jun’s mother is a nurse. ( )
(2) Amy often goes to school on foot. ( )
(3) Amy’s home is in England. ( )
B The Land of Abundance (天府之国) in China-Chengdu
Chengdu, the capital city of Sichuan province, is a great city of China, it is in the southwest of China.
Chengdu is a famous cultural city of China for its history. It has got a history of more than 2, 300 years. There are Du Fu’s thatched cottage (茅草屋), the Temple (庙) of Zhu Geliang and some other places of historical interest (历史名胜). They are all so famous, many people like to come here.
Chengdu also has got a comfortable weather for people to live there. In the winter, it is still warmer than (比) any other cities in China. Sichuan is the hometown of pandas, Chengdu has a famous panda theme (主题) park. Enjoying food is an important part of Chengdu people’s life, they have got many delicious food such as fu qi fei pian, dan dan mian, tang yuan, long chao shou etc.
There are 55 Nationalities (民族) in Chengdu, the traffic developed (交通发展) very quickly. People in Chengdu are very happy.
51.What’s the meaning of province ( )
A.省会 B.省 C.首都
52.Chengdu has got a ________ history. ( )
A.long B.short C.big
53.What animal’s hometown is in Sichuan ( )
A.Tigers B.Elephants C.Pandas
54.What is one of Chengdu people’s hobbies ( )
A.Trip B.Enjoying food C.Collecting stamps
55.What are you feeling if (如果) you live in Chengdu
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.B 4.C 5.Because she can learn a lot about big cities.
【导语】本文讲了西蒙和朋友们的课余爱好。
1.句意:你能在哪找到这篇短文?A在报纸上。B在日记里。C在一封电子邮件中。该文本是对Simon和朋友们课余爱好的客观介绍,未体现日记的个人口吻(如日期、天气、主观感受)或邮件的特定格式(收件人、发件人等),属于一般性介绍短文,最可能出现在报纸中。A选项符合;B选项“日记”和C选项“邮件”均不符合文本特征,故选A。
2.句意:“i”、“ii”和“iii”的图片为______。根据短文内容可知i讲的是收集邮票,ii讲的是收集贴纸,iii讲的是收集明信片,故选C。
3.句意:谁会给西蒙寄一张海南岛的邮票?根据“Daming will send Simon a Chinese stamp.”,可知大明会给西蒙寄一张海南岛的邮票,故选B。
4.句意:迈克是怎么从父母那里得到贴纸的?A他做作业。B他收集邮票。C他帮助做家务。根据“He also gets stickers from his parents. He helps mum tidy rooms.”,可知他通过帮忙做家务从父母那里得到贴纸,故选C。
5.句意:为什么蒂娜经常和朋友谈论明信片?根据“She often talks about postcards with friends, and she can learn a lot about big cities.”,可知因为能学到很多关于大城市的知识,故答案为Because she can learn a lot about big cities.
6.B B B C B 7.Jim’s hobbies are swimming and playing basketball. 8.Sam. Because they both like reading.
【导语】本文两封邮件是笔友Jim和Sam的自我介绍。
6.(1)句意:Jim来自____。A英国,B美国,C中国。根据“I’m from Los Angeles. It’s in the west of America.”可知Jim来自美国,故选B。
(2)句意:Jim和Sam都能____。A踢足球踢得好,B打篮球打得好,C玩游戏玩得好。根据Jim的“I like swimming and playing basketball, and I’m good at basketball.”和Sam的“I like playing basketball too. I can jump very high, and I am in our school basketball team, our team won many games.”可知两人都擅长打篮球,故选B。
(3)句意:洛杉矶在美国的____。A东部,B西部,C南部。根据“It’s in the west of America.”可知洛杉矶在美国西部,故选B。
(4)句意:Jim____岁。A11,B12,C13。根据“I’m thirteen years old.”可知Jim13岁,故选C。
(5)句意:Sam有猫或狗吗?A是的,他有。B不,他没有。C未提及。根据Sam的“I want to have a pet, but I can’t, dogs and cats make me sneeze.”可知他想养宠物但不能,因为他对猫狗过敏,因此他没有猫或狗,故选B。
7.句意:Jim的爱好是什么?题干要求至少写出一个,根据“I like swimming and playing basketball, and I’m good at basketball. So I like collecting basketballs. ”可知Jim喜欢游泳和打篮球,可以回答:Jim的爱好是游泳和打篮球。故答案为Jim’s hobbies are swimming and playing basketball.
8.(1)句意:谁能成为他的笔友,Jim还是Sam?根据“Mike loves reading.”和“I also like reading and writing stories.”可知Mike和Sam都喜欢阅读,所以Sam可以和同样热爱阅读的Mike成为笔友。故答案为Sam.
(2)句意:为什么?根据“Mike loves reading.”和“I also like reading and writing stories.”可知Mike和Sam都喜欢阅读,可以回答:因为他们都喜欢阅读。故答案为Because they both like reading.
9.B A C 10.F T
【导语】本文主要介绍了苏的个人信息和喜好。
9.(1) 句意:旧金山在美国的 。A东部,B西部,C南部。根据文中“I’m from San Francisco. It’s in the west of the US.”可知旧金山在美国的西部,故选B。
(2) 句意:苏不会 。A讲法语,B画画,C说中文。根据文中“I can speak some Chinese, but I can’t speak French at all.”可知苏不会讲法语,故选A。
(3) 句意:苏最喜欢的节日是 。A图表示春节,B图表示元宵节,C图表示圣诞节。根据文中“My favourite festival is Christmas.”可知苏最喜欢的节日是圣诞节,故选C。
10.(1) 句意:苏喜欢集邮,画画和唱歌。根据文中“Collecting dolls is my hobby.”可知苏喜欢收集玩偶,不喜欢集邮,句子与原文不符,故答案为F。
(2) 句意:她想要一个中国笔友。根据文中“I want to have a Chinese pen friend.”可知苏想要一个中国笔友,句子与原文相符,故答案为T。
11.B A B B 12.I like Beijing. Because Beijing is the capital of China.
【导语】本文是关于米兰和武汉的城市绿化。
11.(1)句意:在“森林”里,有大约______小植物。根据原文“The “forests” have about 6,000 trees and 11,000 small plants.”可知“森林”里有大约6,000棵树和11,000棵小植物。故选B。
(2)句意:“它们可以吸引很多鸟和蝴蝶。”这里“吸引”意思是“______”。根据原文“They attract so many birds and butterflies. People can see them everywhere.”可知植物可以吸引很多鸟和蝴蝶。人们到处都能看到它们。故选A。
(3)句意:在武汉,我们能看到很多花园,______和______。A公园;森林,B湖;公园,C湖;农场,根据原文“People build (建造) many gardens, lakes and parks in the city.”可知人们在城市里建造了很多花园,湖和公园。故选B。
(4)句意:读完之后,我们知道______。A米兰有两座鲜花盛开的建筑,B“海绵城市”可以“喝”水,C武汉人在窗外种了很多树,根据原文“They can “drink” water like a sponge on rainy days.”可知武汉在下雨天像海绵一样“喝”水,所以我们知道“海绵城市”可以“喝”水,故选B。
12.句意:你喜欢哪一个城市?为什么?答语可以是:我喜欢北京。因为北京是中国的首都。我I,喜欢like,北京Beijing,因为because,是is,中国的首都the capital of China,故答案为I like Beijing. Because Beijing is the capital of China.
13.near my home 14.at 8:00 am 15.closes at 8:00 pm 16.Yes, there are. 17.Yes, we can.
【导语】本文介绍了作者家附近的图书馆。
13.句意:图书馆在哪?它_______。根据“I’m Mary. There is a big library near my home.”,可知图书馆在玛丽家附近,故答案为near Mary’s home。
14.句意:几点开门?______开门。根据“It opens at 8:00 am and closes at 8:00 pm.”,可知早上8点开门,故答案为at 8:00 am。
15.句意:几点关门?它______。根据“It opens at 8:00 am and closes at 8:00 pm.”,可知晚上8点关门,故答案为closes at 8:00 pm。
16.句意:图书馆里有报纸吗?根据“There are lots of books, newspapers and magazines in the library.”,可知图书馆里有报纸,答语为肯定回答,故答案为Yes, there are.
17.句意:我们能在那里喝杯茶或咖啡吗?根据“We can also go to the coffee room in the library and have a cup of tea or coffee.”,可知能在那里喝茶或咖啡,故答案为Yes, we can.
18.B A B B 19.I like Jane. Because she is clever.
【导语】本文主要讲述一个六岁的小女孩简在聚会上的事。
18.(1)句意:故事发生在哪里?A在简的家里。B在聚会上。C在学校里。根据“One day Jane’s mother Mrs Black takes her to a party. ”可知故事发生在聚会上,故选B。
(2)句意:谁回答了所有的问题?A简。B富婆的儿子。C富婆。根据“Then the guests ask Jane some questions, but the girl answers all.”可知是简,故选A。
(3)句意:富婆的儿子聪明吗?A是的,他聪明。B不,他不聪明。C我不知道。根据“The guests all praise (赞扬) a rich woman’s son and ask the rich woman’s son a few questions, but all his answers are wrong. ”客人们都称赞了一个富婆的儿子,并问了富婆儿子几个问题,但他所有的答案都是错的。可知富婆的儿子不聪明,故选B。
(4)句意:文章“laugh at”是什么意思?根据上下文可知是嘲笑的意思,故选B。
19.问句句意:你喜欢故事里的谁?为什么?根据实际情况回答,答案不唯一,例如:我喜欢简因为她聪明。故答案为I like Jane. Because she is clever.
20.a good camera 21.takes photos 22.are in a park 23.is playing basketball 24.Yes, they are.
【导语】本文讲了一张照片里的景象。
20.句意:凯特有什么?她有________。根据“Hello, my name is Kitty. I am eleven years old. I have got a good camera.”,可知凯特有一台好的照相机,故答案为a good camera。
21.句意:凯特经常做什么?她经常________。根据“So I often take photos.”,可知凯蒂经常拍照,故答案为takes photos。
22.句意:照片中凯特和父母在哪?他们_______。根据“In this photo, my parents and I are in a park.”,可知他们在公园里,故答案为are in a park。
23.句意:凯特正在和她爸爸做什么?她________。根据“My father and I are playing basketball.”,可知凯特和爸爸正在打篮球,故答案为is playing basketball。
24.句意:他们在照片中高兴吗?根据“We are all very happy.”,可知他们在照片中很高兴,答语为肯定回答,故答案为Yes, they are.
25.T T F 26.is 红包
【导语】本文主要介绍春节习俗和人们的活动。
25.(1) 句意:春节在每年的一月或二月。根据“It is usually in January or February every year.”可知是在一月或二月,故答案为T。
(2) 句意:人们在春节前打扫房屋并在家里摆放美丽的鲜花。根据“Before the festival, people clean their houses. They also buy beautiful flowers and put them in their houses.”可知在春节前人们打扫房子并摆放美丽的鲜花,故答案为T。
(3) 句意:人们在除夕之前吃饺子。根据“On Chinese New Year’s Eve (除夕夜),”和“They always eat dumplings.”可知在除夕夜吃饺子,故答案为F。
26.(1) 句子是一般现在时,空后food是不可数名词,根据there be句型的就近原则,该空用is,故答案为is。
(2) 根据“And they often get red packets with some money in them.”可知在里面放钱,应是红包,故答案为红包。
27.a map of Sichuan 28.in the south of China 29.It has got about 83 million people in it. 30.go to Sichuan 31.Yes, it is.
【导语】本文主要介绍了四川。
27.句意:我们可以看到什么在墙上?我们可以看到__________在墙上。根据“Here is a map of Sichuan on the wall.”可知有一幅四川地图在墙上,故答案为a map of Sichuan。
28.句意:四川在哪?它是在_______。根据“Sichuan is in the south of China.”可知它是在中国的南方,故答案为in the south of China。
29.句意:四川有多大?___________根据“It has got about 83 million people in it.”可知它有8300万人口,故答案为It has got about 83 million people in it.
30.句意:每年人们去哪里度假?他们__________度假。根据“Many people go there for holiday every year.”可知很多人每年去四川度假,故答案为go to Sichuan。
31.句意:根据这篇短文,火锅通常很辣吗?___________根据“The food is usually hot and spicy (辣的). Hot pot (火锅)is an example (例子).”可知火锅通常很辣,题干是is引导的一般疑问句,用yes或no回答。故答案为Yes, it is.
32.Collecting stamps 33.different counties / China, Canada, the US and Japan 34.different pictures 35.Yes, there are. 36.the Great Wall
【导语】本文主要讲述了作者的爱好。
32.句意:你的爱好是什么? 是我的爱好。根据文中“I like collecting stamps. And collecting stamps is my hobby.”可知collecting stamps集邮,是我的爱好,故答案为Collecting stamps。
33.句意:你的邮票来自哪里?它们来自 。根据文中“They are from different counties. Some stamps are from China, some stamps are from Canada, some are from the US and some are from Japan.”可知邮票来自不同的国家,有中国,加拿大,美国和日本,故答案为different counties或China, Canada, the US and Japan。
34.句意:邮票上有什么?有 。根据文中“ There are different pictures on my stamps.”可知邮票上有不同的图片,故答案为different pictures。
35.句意:邮票上有名人吗? 。根据文中“ Some stamps have got famous people on them.”可知一些邮票上名人的图片,故答案为Yes, there are.。
36.句意:你最喜欢哪张邮票?我最喜欢有 图片的那张邮票。根据文中“One of (……其中的一个) my stamps has got a picture of the Great Wall on it. And I like it best (最).”可知我最喜欢有长城图片的那张邮票,故答案为the Great Wall。
37.They started labor classes this September. 38.They can learn the meaning of labor and its value from labor education. 39.Because they could learn about their habits. 40.Yes, I do. Because I want to take care of them. 41.
I learn to grow plants.
【导语】本文讲述了劳动课的重要性。
37.句意:学生们什么时候开始上劳动课?根据“Starting from this September, students in primary and middle school had at least one labor (劳动) class a week.”,可知中小学的学生们从今年九月份开始上劳动课。故答案为They started labor classes this September.
38.句意:学生可以从劳动教育中学到什么?根据“Students can learn the meaning of labor and its value (价值) from such classes.”,可知学生可以从劳动教育中学到劳动的意义和价值。故答案为They can learn the meaning of labor and its value from labor education.
39.句意:重庆一所学校的孩子们为什么要上一节关于在河里捕鱼的课?根据“Some schools had interesting labor classes. Kids from a school in Chongqing had a class about catching fish in the river and learned about their habits.”,可知孩子们上完课,了解了鱼的习性。故答案为Because they could learn about their habits.
40.句意:你想在家里养动物吗?为什么?是的,我想在家里养动物,因为我想照顾它们。故答案为Yes, I do. Because I want to take care of them.
41.句意:你现在学习什么劳动技能?我学习种植植物。故答案为I learn to grow plants.
42.F T 43.Forty-two. America. On Saturday afternoon. 44.他们经常骑自行车去上学。 She likes playing basketball and she also likes swimming.
【导语】本文是关于汤姆朋友的介绍。
42.①句意:也有三个美国男孩在汤姆的班级。根据原文“There are also two American boys.”可知也有两个美国男孩。所以题干叙述错误,故答案为F。
②句意:杰克和迈克是汤姆的好朋友。根据原文“They are our good friends.”他们是我们的好朋友。所以题干叙述正确,故答案为T。
43.①句意:有多少学生在汤姆的班里?how many引导的特殊疑问句问多少,答语回答数量。根据原文“There are forty-two students in our class.”可知有四十二名学生在我们的班里。故答案为Forty-two。
②句意:杰克和迈克来自哪里?where引导的特殊疑问句问哪里,答语回答地方。根据原文“There are also two American boys.”有两个美国的男孩,可知来自美国。故答案为America。
③句意:露西什么时候看电视?when引导的特殊疑问句问什么时候,答语回答时间。根据原文“She often watches TV on Saturday afternoon.”可知她经常在星期六下午看电视。故答案为On Saturday afternoon。
44.①they他们,often经常,go to school去上学,by bike骑自行车,句子是陈述句,根据所给词义连成句子:他们经常骑自行车上学。故答案为他们经常骑自行车去上学。
②her hobby她的爱好,is是,playing basketball and swimming打篮球和游泳,翻译为:她的爱好是打篮球和游泳。根据原文“She likes playing basketball and she also likes swimming.”可知她喜欢打篮球并且她也喜欢游泳。喜欢和爱好同义,故答案为She likes playing basketball and she also likes swimming.
45.A C
B 46.He wants to visit the London Eye, Big Ben and the Buckingham Palace. Four.
【导语】本文主要描述了布莱克夫妇、茱莉亚和本想要去游览的城市及原因。
45.(1)句意:____想去纽约参观联合国大楼。A布莱克先生,B布莱克太太,C茱莉亚,根据原文“Mr Black wants to visit the UN building in New York.”可知是布莱克想去纽约参观联合国大楼,故选A。
(2)句意:布莱克太太想去桂林____。A游览美丽的大山和湖泊,B划船,C A和B都有,根据原文“Mrs Black wants to go to Guilin. She wants to visit the beautiful mountains and lakes there. She wants to go boating too.”可知她想去桂林游览山水,还想划船,故选C。
(3)句意:茱莉亚想去上海的____。A电影院,B商店,C公园,根据原文“She wants to do some shopping there.”可知她想在上海购物,故选B。
46.(1)句意:本想在伦敦做什么?根据原文“He wants to visit the London Eye, Big Ben and the Buckingham Palace.”可知他想参观伦敦眼、大本钟和白金汉宫,故答案为He wants to visit the London Eye, Big Ben and the Buckingham Palace.
(2)句意:他们想要去游览多少个城市?根据原文“Mr Black wants to visit the UN building in New York. Mrs Black wants to go to Guilin. Julia wants to go to Shanghai. Ben wants to go to London.”可知他们想要去的城市有纽约、桂林、上海和伦敦,共四个城市,故答案为Four.
47.(1)C
(2)A 48.Beijing weather Autumn
【导语】本文主要介绍了英国和中国的首都。
47.(1)根据“This city is the capital(首都) of the UK. ”可知第一段介绍的是英国,图片C是英国的建筑物,故选C。
(2)根据“Do you know this city It’s the capital of China.”可知第二段介绍的是中国,图片A是天安门,故选A。
48.(1)句意:___有大约两千万的人。根据“It has got about twenty million people. ”可知中国的首都有大约两千万人,中国的首都是北京,故答案为Beijing。
(2)句意:在伦敦人们经常讨论___。根据“People there often talk about the weather, because they can have four seasons in one day.”可知在伦敦人们经常讨论天气,weather天气,故答案为weather。
(3)句意:___是参观中国的首都最好的季节。根据“The best season to visit is autumn. ”可知秋天是参观中国首都最好的季节,故答案为Autumn。
49.A B 50.F T T
【导语】本文介绍了我的新笔友Amy一家的情况,包括职业,交通方式和喜好。
49.(1)题干句意:谁是李军的笔友?A.艾米。B.杰克。C.刘涛。根据“I have a new pen friend. Her name is Amy.”可知是艾米,故选A。
(2)题干句意:艾米的父亲是做什么的?A.一位英语老师。B.工程师。C.工人。根据“Her father is an engineer.”可知是工程师,故选B。
50.(1)题干句意: 李军的母亲是一名护士。根据“Her mother is a nurse.”可知艾米的母亲是一名护士,题干表述不正确,故答案为F。
(2)题干句意:艾米经常步行上学。根据“She goes to school on foot. because her home is not far from the school.”可知题干表述正确,故答案为T。
(3)题干句意:艾米的家在英国。根据“She lives in England.”可知题干表述正确,故答案为T。
51.B 52.A 53.C 54.B 55.如:I am very happy.
【导语】本文讲述了四川省的省会—四川。
51.句意:province是什么意思 根据“Chengdu, the capital city of Sichuan province, is a great city of China, it is in the southwest of China.”成都,四川省的省会,是中国一个伟大的城市,它在中国的西南部。故选B。
52.句意:成都有_____的历史。A长的,B短的,C大的,根据“It has got a history of more than 2, 300 years.”可知有2300多年的历史。故选A。
53.句意:什么动物的家乡在四川?A老虎,B大象,C熊猫,根据“Sichuan is the hometown of pandas, Chengdu has a famous panda theme (主题) park.”可知是熊猫。故选C。
54.句意:成都人的爱好之一是什么?A旅行,B享受美食,C收集邮票,根据“Enjoying food is an important part of Chengdu people’s life, they have got many delicious food such as fu qi fei pian, dan dan mian, tang yuan, long chao shou etc.”可知是享受美食。故选B。
55.句意:假如你住在成都你是什么感受?根据短文内容可知该答语为“我会感觉很幸福。”答案不唯一。故答案为I am very happy.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录