人教版(2019)高考英语一轮复习教材梳理必修第二册UNIT 3 THE INTERNET知识点课件(共71张PPT)

文档属性

名称 人教版(2019)高考英语一轮复习教材梳理必修第二册UNIT 3 THE INTERNET知识点课件(共71张PPT)
格式 ppt
文件大小 1.3MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-29 13:44:28

图片预览

文档简介

(共71张PPT)
UNIT 3 THE INTERNET
主题语境 科普知识与现代技术
必修第二册
Part 1 研考点 必备知识巧突破
1.convenient adj.方便的;近便的;便利的→ n.[U] 便利;方便;[C]便利设施→ n.不便→___________adj.不方便的;不便利的
(1)It is convenient for sb.to do sth.某人方便做某事。
(2)at one’s convenience在某人方便的时候
for convenience为了方便起见
convenience
inconvenience
inconvenient
①I’m sorry for any (convenient) caused.Hope to see you soon.
②You’d better put these reference books near your desk convenience.
③我想知道您是否方便下周日去郊游。如能尽早回复,我将不胜 感激。(邀请信)
inconvenience
for
I am wondering if/whether it is convenient for you to go outing next Sunday.I would appreciate it if you could reply at your earliest convenience.
2.benefit n.益处;利益;好处 vt.使受益 vi.得益于→ adj.有利的;有益的;受益的
(1)for the benefit of sb.=for sb.’s benefit为了某人的利益
(2)benefit from/by...从……中受益/获益
beneficial
(3)be beneficial to...=be of benefit to...对……有益;对……有利
①(2024·新课标Ⅰ卷)Having art class in the park us a lot, which not only sparked my creativity but was to our mental health.(benefit)
benefited
beneficial
激发我的创造力
②你们来我们学校参加交流项目已经两周了,这项活动已经让我 们所有人都受益了。(欢送辞)
→It has been two weeks since you came to our school for the exchange program, which .(benefit vt.)
→It has been two weeks since you came to our school for the exchange program, which .(benefit n.)
has benefited all of us
has been of benefit to all of us
has been beneficial to all of
us
3.distance n.距离;远方→ adj.遥远的;远处的;疏远的 → adv.远离地;疏远地
in/into the distance在远处
at/from a distance隔一段距离;从远处
at a distance of在……远的地方
keep sb.at a distance对某人冷淡;与某人疏远
within walking distance走着就能到
distant
distantly
①Polar bears—like all wild animals—should be photographed a safe distance.
②Soon, the wolf ran away off the road and swiftly disappeared the distance.
from/at
in/into
other students
always keep me at a distance
which is within walking
distance of the hotel
③我写信请你帮忙,因为我发现其他学生总是疏远我。(求助信)
4.access n.通道;(使用、查阅、接近或面见的)机会 vt.进入;使用; 获取→ adj.可接近的;可进入的;可使用的;易懂的; 随和的
accessible
(1)access to...……的通路;利用……的权利
have/get/obtain/gain access to拥有……的机会;可以接近/进入
(2)be accessible to可接近的;可靠近的;可使用的
①(北师大必修二)Digitising ancient art makes the art (access) to the world while protecting the original artworks for the future.
②我们匆匆往家赶,却发现通往我们家的唯一通道被堵住了。
accessible
the only access to our home was
blocked
③我校体育馆对我们学生开放,我们锻炼时能很方便地使用它。 (告知信)
Our school stadium , and we can when taking exercise.
is accessible to us students
get easy access to it
(1)on account of由于,因为
on no account决不(置于句首时,句子用部分倒装)
take account of (=take...into account/consideration)考虑到……, 把……考虑进去
give an account of...叙述/描述……
(2)account for说明;作出解释;占……(比例)
5.account n.账户;描述;账目;说明 v.认为;说明→ n.会计员;会计师
accountant
①However, those choosing reading English books and visiting English learning websites only account 18% and 12% respectively.
② account of the unexpected heavy rain, we had more difficulty finding our way home.
for
On
give you a full account of my unforgettable
experience
shall we give up halfway
③我写信的目的是向您详细讲述我在一次志愿者项目中的难忘经历。(活动报道)
(1)be upset about/over/at/by sth.为某事心烦
be upset to do sth.对做某事感到不安
(2)What upsets sb.is...让某人心烦的是……
It upsets sb.to do sth./that...做某事让某人心烦/让某人心烦的 是……
6.upset adj.心烦的;苦恼的;沮丧的;不安的 vt.(upset, upset)使烦恼;使生气;使不安;使心烦;打翻;搅乱
I didn’t know how to get along with my roommates,which upset
me.
It upset me that I didn’t know how to get along with my
roommates.
What upset me was that I didn’t know how to get along with my
roommates.
①She was upset (know) that her application for the position was turned down.
to know
③既沮丧又无助,我静静地站着,泪水顺着脸颊流淌。(情感描写)

Upset and helpless,I stood silently,tears streaming down my cheeks.
7.familiar adj.熟悉;熟知→ n.熟悉;熟知→__________ v.(使)熟悉,了解
sb.be familiar with sth.某人熟悉某物
sth.be familiar to sb.某物为某人所熟知
familiarity
familiarize
①I am familiar all the places in our city, so I will be a qualified tourist guide.That’s to say, all the places in our city are familiar me so I will be a qualified tourist guide.
②We need to (familiar) ourselves with the new software before we can start using it.
③由于不熟悉路线,我们很快就在树林里迷路了,感到特别害怕。
, we soon got lost in the woods and felt extremely frightened.
with
to
familiarize
Not familiar with the routes
in case以防万一
in this/that case假使这样/那样的话
in case of...万一……,如果发生……
in any case无论如何;总之
in no case决不(置于句首时,句子用部分倒装)
as is often the case这是常有的事
8.case n.盒;箱;事例;事件;案件;情况;病例
①The doctor shares his phone number with the patients case they need medical assistance.
②We’ll discuss a number of cases beginners of English fail to use the language properly.
③正如通常的情况一样,生活不仅包括阳光,还包括风暴。但无论 发生什么,我们都不应该向困难屈服,也不应该放弃我们的梦想。 (主旨升华)
in
where
As is often the case
should we give in to
difficulties
9.go through经历;度过;完成;通过;检查;详细研究;通读
go over复习;(仔细)检查
go out出去;熄灭
go against违背;违反
go up上涨;上升;被烧毁
go by (时间)流逝;过去
go off 突然爆炸或发生巨响;(电)中断;(电灯)熄灭
①I was my lessons when the power and the lights , which upset me.
②With time , I gradually realise the importance of keeping a balance between study and health.If not, we are against the meaning of study.
③The whole building in flames and that alarmed the citizens.
going over
went off
went off/out
going by
went up
用go相关短语的正确形式填空
(1)此句型为“the more...the more/less...”意为“越……就越……”,表 示主、从句的两个谓语是同时进行的,一方随另一方程度的变化 而变化。
(2)从结构上看,第一个“the+比较级...”是表示条件的状语从句;在 表示将来意义的情况时,从句用一般现在时表示将来。第二个 “the+比较级...”是主句,用一般将来时。
10.the+比较级...,the+比较级...
[教材原句] However, the more polite you are, the less likely it is you will be attacked.但是,你越有礼貌,你被攻击的可能性就越小。
①你越用功,进步就会越大。
you work, you will make.
②你参加的课外活动越多,你就能越快适应新环境。(建议信)
The harder
the greater progress
The more you take part in after-class activities, the sooner you will adapt to the new environment.
③她越想这件事,就越感到害怕,手心在冒汗,心跳得很厉害。(恐惧 表达)
, her palms sweating and her heart pounding wildly.
The more she thought about it,the more frightened she felt
Part 2 过基础 核心要点精准练
Ⅰ.语境填空——练熟高频词汇
1. It is a pity that he dropped out of the game account of poor health.
2. Music can make you laugh or cry;it’s a great source of __________ (inspire).
3. an important class meeting to attend, I can’t go outing with you this weekend.
on
inspiration
With
4. It upsets me (think) of her all alone in that big house.
5. If you are interested, please send an application email at your earliest (convenient) to Ms.Chen.
6. The company has launched several types of cars this year, and one particular appeals to the young.
7. As we all know, our friends lend us a helping hand when we need help and they help us get difficult situations.
to think
convenience
in
through
8. All the rooms in this building are so well-designed that they are (access) to the disabled.
9. It will be a great idea if you travel in the company of someone who is familiar these regions.
10. Doing housework is (benefit) to us, which gives us mental relaxation from study.
accessible
with
beneficial
It upsets me that/What upsets me is that /I am upset that
that I can’t communicate well with my
new classmates
2. 如果您能尽早给我回信,我将非常感激。 (求助信)
I would be very grateful if you could reply to me at your earliest convenience.
on no
account can you lose heart
the more time
the more fluent it will become
it would be beneficial if you take my suggestions into
account
Part 3 提素养 关键能力培优练
培优1 单元话题写作——网络与生活
根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
  Li Lin lost his legs in a car accident in his twenties, so ①____ ____________________________ (他不方便外出).②___________ ________________ (由于他被困在家里) doing nothing, he felt lonely every day.Luckily, his parents managed to buy him a computer to ③ (陪伴他).He has learned how to sell goods online now.
not convenient for him to go out
it was
Now that he
was stuck at home
keep him company
He often updates his store to make the buyers have a chance (用本单元词汇替换黑体词:④ ) to the latest goods.His goods sell so well that he can make a living with ease (用倒装句升级黑体部分:⑤_________________________________________________ ).
Through the network, he realizes that no matter how far the distance is between people, he can share his experience of success and the tough time he has ⑥ (经历).Plus he plans to inspire others to use the Internet.⑦ (是互联网改变了李林的生活;强调句), isn’t it
access
So well do his goods sell that he can make a living with ease
gone through
It’s the Internet that has changed Li Lin’s life
教材语料运用 【尴尬的一幕】
  我和朋友们正愉快地聊天,这时我意外地碰到了一块石头,摔趴在了地上。所有的空气似乎都消失了,我觉得整个世界都在看着我。
①___________________________ _________, when I crashed to a stone accidentally and fell flat onto the floor. All the air seemed to disappear and I felt as if ②____________________
______________.
I was chatting with my friends
cheerfully
the whole world was
watching me
培优2 提升续写能力
我挣扎着站了起来,脸尴尬得通红。我感到非常沮丧,眼泪无法控制地从脸上流了下来。我经历了一个多么艰难的时刻啊!
I struggled to my feet, ③____________ _________________ (独立主格). ④___ ___________________________________________________ (so...that 倒装句). ⑤________________________________ (感叹句)!
with embarrassment
my face burning
upset was I that tears streamed down my
So
What a tough moment I went through
face uncontrollably
课时作业
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
  (2024·江西南昌一模)In 2022, the Colorado State Fair made headlines for unknowingly awarding first place to an artwork created with help from artificial intelligence. Now, officials with the fair have revised the contest’s rules:Artists must claim whether they used AI to make their entries, reports John Wenzel.
The saga (一连串的事件) began in August, when game designer Jason Allen won the top spot in the fair’s digital art competition. When he shared his victory online, he mentioned that he’d used an AI program that turns text into images to help create his piece, titled Thé tre D’opéra Spatial.
Allen maintained he was open about using AI from the beginning, though judges said they didn’t know until after the fact. Either way, claim wasn’t necessary at the time, meaning Allen never broke any rules.
His victory was controversial—and now, as a result, officials have decided to tweak the submission requirements. At 2023 fair, which took place in Pueblo between August 26 and September 4, artists needed to “tell if their art or artwork was created using an Artificial Intelligence Generator”, according to the 2023 requirements.
Allen wasn’t happy about the new requirement, telling the media that it was essentially a “discriminatory mark” against AI artworks. Despite the change, he decided to submit a piece of art once again to the digital art category.
The fair’s leaders say they plan to continue adapting as technology advances. As Scott Stoller, the fair’s general manager, tells the media, the digital art category itself has only been around for a few decades.In the future, officials may even decide to add a separate AI category, depending on how popular tools become.
“That’s the beauty of art—that it’s always evolving,” says Stoller.“Art can be anything, and anything can be made into art.”
  [语篇解读] 本文是一篇说明文。2022年科罗拉多州博览会因将数字艺术类头奖授予了一件由人工智能程序帮助制作而成的艺术作品而上了头条,一年后,官方修改了比赛规则,要求参赛艺术家必须声明他们是否使用了人工智能创作艺术作品,而人工智能创作的作品也引发了人们对未来艺术发展的思考。
1
2
3
4
1.What can be learned about Jason Allen (  )
A.He designed an AI game program.
B.He opposed the use of the AI program.
C.He made the rules of an art contest.
D.He won first place in an art competition.
D
解析:细节理解题。根据第二段中的“The saga began in August, when game designer Jason Allen won the top spot in the fair’s digital art competition.”可知,Jason在科罗拉多州博览会的数字艺术竞赛中获得了第一名。故选D项。
1
2
3
4
2.What does the underlined word “tweak” in paragraph 4 mean (  )
A.Select.       B.Revise.
C.Continue. D.Create.
B
1
2
3
4
解析:词义猜测题。根据第一段中的“Now, officials with the fair have revised the contest’s rules: Artists must claim whether they used AI to make their entries”和画线词后的“artists needed to ‘tell if their art or artwork was created using an Artificial Intelligence Generator’, according to the 2023 requirements”可知,该博览会的官方人员对作品的提交要求进行了修改。由此可知,画线词词义为“修改,稍稍调整”,B项含义与其相近。故选B项。
1
2
3
4
3.What’s Stoller’s attitude toward the AI artworks (  )
A.Unclear. B.Doubtful.
C.Approving. D.Dismissive.
C
解析:观点态度题。根据最后一段“‘That’s the beauty of art—that it’s always evolving,’ says Stoller. ‘Art can be anything, and anything can be made into art.’”可知,Stoller认为艺术总是在不断发展,并表示艺术可以是任何东西,任何东西都可以制作成艺术。由此可推知,他对人工智能艺术品持肯定态度。故选C项。
1
2
3
4
4.Which of the following can be the best title for the text (  )
A.AI Artworks Rock the World
B.AI Artworks Lead the Trend
C.AI Artworks Face New Challenges
D.AI Artworks Bring New Rules
D
1
2
3
4
解析:标题归纳题。通读全文可知,Jason使用人工智能创作的艺术作品在比赛中获得数字艺术类别的头奖,这一事件促使博览会在2023年修改了参赛规则,要求艺术家必须声明是否使用了人工智能创作艺术作品。由此可知,文章强调的是人工智能艺术品导致规则的改变,因此,D项适合作为文章标题。故选D项。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
Ⅱ.完形填空(每小题1分,共15分)
  I’m a teacher at a local high school. One day, I found myself  1__  a brilliant moment in the cafeteria. During lunch, I noticed one of my  __2 , Jason, holding up his tray (托盘) with a confused expression.  __3 , he was having trouble deciding where to sit in the  4__  cafeteria. After some hesitation, he  5  a table where a few students were absorbed in their own conversations and asked if he could join them. They welcomed him, and he  6 , looking content.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
Moments later, another student approached the table and asked if he could join them. Jason seized the  7  to introduce an element of fun and challenge. He asked the boy if he could answer a riddle before joining them. Interested, the boy  8 , and Jason presented him with the riddle: “What has  9  but can’t open locks ” After a moment of thought, the boy admitted he didn’t know the answer. With a mischievous grin, Jason pointed to the piano in the corner of the cafeteria and  10  that the answer was “a piano”. The other students  11 . The table soon became known as the “riddle table”, attracting students who were  12  to solve riddles for the chance to join.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
As a teacher, I couldn’t help but appreciate the  13  and friendship unfolded during the lunch period. It turns out that sometimes, a little intellectual challenge can  14  a random cafeteria table into the hottest spot in school; it was definitely a  15  move by Jason.
  [语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在学校食堂见证了一个令人印象深刻的时刻。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
1.A.witnessing B.bringing
C.providing D.exploring
答案:A
解析:witness目击;bring带来;provide提供;explore探索。根据a brilliant moment in the cafeteria以及下文叙述可知,作者见证了一个辉煌的时刻。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
2.A.teachers B.customers
C.students D.colleagues
答案:C
解析:teacher老师;customer顾客;student学生;colleague同事。根据“I’m a teacher at a local high school.”和“he  5  a table where a few students...”可知,Jason是作者的学生。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
3.A.Ideally B.Obviously
C.Modestly D.Literally
答案:B
解析:ideally理想地,理论上;obviously明显地;modestly谦虚地;literally字面上。根据“he was having trouble deciding where to sit”和after some hesitation可知,显然,他找不到座位。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
4.A.fashionable B.splendid
C.beautiful D.crowded
答案:D
解析:fashionable时尚的;splendid壮观的;beautiful美丽的;crowded拥挤的。根据“Moments later, another student approached the table and asked if he could join them.”可知,食堂很拥挤,没有很多空余的座位。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
5.A.moved B.approached
C.set D.cleared
答案:B
解析:move移动;approach靠近;set放,置;clear移走,清理。根据“asked if he could join them”可知,Jason应该是走近一张桌子,询问是否能加入他们。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
6.A.ran away B.settled in
C.stepped out D.looked up
答案:B
解析:run away逃跑;settle in安顿下来;step out离开,退出;look up查阅,向上看。根据“They welcomed him”可知,他找到座位安顿下来。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
7.A.opportunity B.emphasis
C.advocate D.absence
答案:A
解析:opportunity机会;emphasis强调,重点;advocate拥护者,支持者;absence缺席。根据“He asked the boy if he could answer a riddle before joining them.”可知,Jason让那个男孩猜谜语,因此是抓住机会引入有趣和挑战的元素。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8.A.resisted B.calmed
C.hesitated D.agreed
答案:D
解析:resist抵制;calm使平静下来;hesitate犹豫;agree同意。根据“Jason presented him with the riddle”可知,男孩同意了Jason的提议。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
9.A.doors B.arms
C.keys D.legs
答案:C
解析:door门;arm手臂;key琴键,钥匙;leg腿。根据下文“that the answer was ‘a piano’”可知,此处的谜语是“什么东西有钥匙却打不开锁 ”,key也可译为“琴键”。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
10.A.insisted B.revealed
C.suggested D.thought
答案:B
解析:insist坚持;reveal揭露;suggest建议;think认为。根据“After a moment of thought, the boy admitted he didn’t know the answer.”及“the answer was ‘a piano’”可知,Jason揭开谜底。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
11.A.laughed B.exploded
C.shouted D.apologized
答案:A
解析:laugh笑;explode爆炸;shout喊叫;apologize道歉。根据“The table soon became known as the ‘riddle table’, attracting students”可知,猜谜语的游戏吸引了很多学生,因此其他学生觉得有趣,笑了。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
12.A.clever B.tired
C.eager D.afraid
答案:C
解析:clever聪明的;tired劳累的;eager渴望的;afraid害怕的。根据to solve riddles for the chance to join可知,此处表示猜谜语游戏吸引了很多渴望参加的学生。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
13.A.creativity B.kindness
C.mission D.relation
答案:A
解析:creativity创造力;kindness善良;mission使命,任务;relation关系。根据“It turns out that sometimes, a little intellectual challenge can  14  a random cafeteria table into the hottest spot in school”可知,一个小小的智力挑战可以把一张随机的食堂桌子变成学校里最热门的地方,这是富有创造力的事。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
14.A.load B.inject
C.feed D.turn
答案:D
解析:load承载,装载;inject给……注射;feed喂养;turn转变,转向。根据a random cafeteria table into the hottest spot in school可知,此处指把一张随机的食堂桌子变成学校里最热门的地方,turn...into...为固定搭配,意为“把……转变成……”。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
15.A.curious B.genius
C.suitable D.powerful
答案:B
解析:curious好奇的;genius天才;suitable合适的;powerful强大的,有影响力的。根据“a little intellectual challenge can  14  a random cafeteria table into the hottest spot in school”可知,作者认为这一切都是Jason的天才之举。故选B。