(共78张PPT)
UNIT 4 HISTORY AND TRADITIONS
主题语境 历史、社会与文化
必修第二册
Part 1 研考点 必备知识巧突破
1.charge vt.收费;控告;充电;(向……)冲 n.收费;指控;主管
(1)charge sb.with (doing) sth.=accuse sb.of (doing) sth.指控某人 犯……罪
charge sb.money for sth.因某事/某物收某人钱
(2)free of charge=for free免费
in charge of掌管(表示状态)
take charge of掌管(表示动作)
in the charge of被……掌管;由……负责
①The police have collected enough evidence to charge the man murder.
with
② It was surprising that the restaurant charged us money the extra plates.
③上周我们就市民是否可以免费使用科学博物馆展开了热烈 的讨论。
for
it作形式主语
whether citizens can
access the Science Museum free of charge/for free
take charge of the company
next week
⑤If I were in charge of a school, I would also be very strict with the students who don’t behave well.
→If a school were , I would also be very strict with the students who don’t behave well.
in the charge of me
2.announce vt.宣布;通知;声称→ n.宣布;通知 → n.广播员;解说员
announcement
announcer
(1)announce sth.to sb.=announce to sb.sth.向某人宣布某事
It is announced that...据宣布……
as is announced...正如宣布的那样……
(2)make an announcement (to sb.)(向某人)发通知
①(2023·新课标Ⅰ卷)Our teacher announced us that I won first place in the writing competition.Hearing the (announce), I was too excited to say a word.
②据宣布,这里将修建一个新的火车站,以促进其旅游业。
to
announcement
a new railway station will be built here to promote its tourism.
③大家请注意,我要下个重要通知。(通知开头句)
Attention, please .________________________________________.
It is announced that
I have an important announcement to make
3.amount n.金额;数量 v.总计,共计;相当于,等于
(1)the amount of...……的数量
“大量/少量的”表达:
a large/small amount of+n.[U]+v.(单数)
large/small amounts of+n.[U]+v.(复数)
(2)amount to共计,总计;等于,相当于
①A large amount of pension (be) needed, which has unexpected effects on our economy.
②为了保持健康,有规律的适量锻炼是相当必要的。(运动与健康)
is
a proper amount of regular exercise is quite
necessary
amounted to 100
dollars
4.approach n.接近;方法;途径 vt.接近;接洽;着手处理 vi.靠近
(1)an approach to (doing) sth.(做)某事的方法/途径
at the approach of...在快到……的时候
(2)with...approaching在……快到的时候
①All the (approach) to the airport were blocked by the police yesterday.
②(译林选必二)To achieve this aim, many approaches to (create) true AI have been put forward, including “deep learning”.
approaches
creating
→ , I’m planning to travel to many places.(状语从句)
→ , I’m planning to travel to many places.(with复合结构)
As the summer vacation is approaching
With the summer vacation approaching
③At the approach of the summer vacation, I’m planning to travel to many places.
5.eager adj.渴望的;热切的→ adv.热心地;急切地 → n.热切;渴望
(1)be eager to do sth.渴望做某事
be eager for sth.渴望得到某物
eagerly
eagerness
(2)with eagerness=eagerly热切地;急切地
①Learning that you’re leaving for the United States soon, I’m (eager) writing to express my heartfelt gratitude to you for your help.(感谢信)
②When asked whether he wanted a gift for his birthday, the boy couldn’t hide his (eager).
③得知你渴望来中国接受大学教育,我迫不及待地表示热烈欢 迎。
eagerly
eagerness
are eager to come to China for college
education
6.break away (from sb./sth.)脱离;背叛;逃脱
break down出故障;失败;垮掉;分解
break in破门而入;打断(谈话等)
break into强行闯入;突然……起来
break out (战争、火灾等)爆发;发生(无被动语态)
break up解体;分解;解散;分手;结束;放假
①(译林选必二)A terrible fire broke on Sunday night, leaving the Henderson Tower seriously damaged.
②My dog suddenly (挣脱我), charged at the door and began to bark fiercely.(动作链描写)
③听到这个消息,他崩溃了,眼泪从脸颊流下来。(悲伤表达)
, tears pouring down his cheeks.
out
broke away from me
Hearing the news, he broke down
独立主格结构
④他们在比赛中获得第一名的好消息一宣布,孩子们就欢呼起 来。(高兴表达)
The moment the good news that they won first prize in the contest was announced, .
the children broke into cheers
(1)a sense of belonging归属感
7.belong to属于;是……的成员;是……的组成部分→ vi.应在(某处);适应,合得来→ n.[U]归属;[pl.]动产, 财物
belong
belonging
(2)belong to 没有被动语态和进行时态,作非谓语时要使用doing形 式,用法相同的短语还有date back to(追溯到)、consist of(包括)、 take place(发生)等。
①Having sold most of his (belong), he almost had nothing left in the house.
②Paper-cutting has a history of over 1,500 years, (belong) to traditional art in China.
③正是因为我慷慨善良的同学们,我才有了归属感。
belongings
belonging
that I feel
a sense of belonging
(1)as well as意为“既……又……”,可连接两个平行结构,连接并列 主语时谓语动词与前面的主语一致。
(2)as well意为“也;又;还”,位于句末。
(3)may/might (just) as well do sth. 最好还是做某事;不妨做某事
8.as well as同(一样也);和;还
was
having
her heart seemed to be torn as
well
if any(如果有的话)是一个省略句,相当于if (there is/are) any...,常 见的if条件状语从句的省略形式有:
if not如果不是这样的话
if so如果是这样的话
if ever如果曾有的话
if necessary如果有必要的话
if possible如果可能的话
9.if的省略结构
[教材原句] So what is the difference between them, if any 如果有 的话,那么它们之间的区别是什么呢
①If it is necessary, our school will provide the students with the language training courses.
→ , our school will provide the students with the language training courses.
If necessary
②你同意我们下周末去故宫博物院吗 如果是这样,请在你方便时 尽快回复我。
Do you agree that we pay a visit to the Palace Museum next weekend , reply to me at your earliest convenience.
③如果你方便的话,我们早上8点在学校门外见面。如果不方便,让 我知道什么时候最适合你。
If it is convenient for you, let’s meet at 8:00 a.m. outside the school gate. .
If so
If not, let me know what time suits you best
with复合结构在句中作状语和定语,其结构为:
with+宾语+to do(表示将来的动作)
with+宾语+doing(表示主动或进行)
with+宾语+done(表示被动或完成)
with+宾语+介词短语/adj./adv.
10.with复合结构
[教材原句] The peaceful landscape of the “Emerald Isle” and its many green counties is a true feast for the eyes, with its rolling green hills dotted with sheep and cattle.“绿宝石(爱尔兰)岛”风光宁静秀 美,郡县草木葱茏,青山连绵起伏,牛羊点缀其中,堪称一场名副其实 的视觉盛宴。
①With a guide (show) us around the scenic spots, we’re sure to have a good time.
②With several problems (remain) to be solved, we still need to hold another meeting as soon as possible.
③随着越来越多的森林被破坏,一些动植物正面临灭绝的危险。 (生态与环保)
to show
remaining
_________________________________________________________ , some animals and plants are facing the danger of dying out.
With more and more forests damaged
with tears of
shame and embarrassment welling up in his eyes
tears of shame
and embarrassment welling up in his eyes
Part 2 过基础 核心要点精准练
Ⅰ.语境填空——练熟高频词汇
1. The government announced the media the plan to develop a new project.
2. The (surround) villages have been absorbed by the growing city.
3. With the night (approach), I became worried and could not keep calm.
to
surrounding
approaching
4. (evident), in the competitive society there are both losers and winners.
5. (approach) the city centre, we saw a stone statue of about 10 metres in height.
6. We had to keep track of our (belong), and if something was lost, it was not replaced.
7. In the summer of 2016, a terrible flood broke in the south of the city, causing a great loss to the people there.
Evidently
Approaching
belongings
out
8. A crowd of children (pass) my house, singing and laughing, when I walked out of the yard.
9. I am strongly eager (know) which aspects of traditional Chinese culture arouse your curiosity most.
10. Guessing word meanings, acting in English plays and doing crossword (puzzle) are our favorites.
were passing
to know
puzzles
is surrounded by/with green trees and lakes
many people are eager to travel to our
village
With the summer vacation approaching
are free of charge for college
students
5. 如果可能的话,我建议那些计划来这里的人提前预订住宿。
to book accommodations in advance.
If possible,I recommend those who plan to come here
Part 3 提素养 关键能力培优练
培优1 单元话题写作——传统习俗
根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
Dear Terry,
How are you doing In your last letter, you mentioned ①______ _________________________________(你渴望了解一些关于……) being a guest to a Chinese friend’s home.Now, I am writing to inform you of some relevant details.
were eager to know something about
To begin with, according to our tradition (用本单元词汇替换黑体词:② ), you are supposed to arrive early ③____________ _________________________________ (以确保你可以帮着他们家人准备饭菜), which is meaningful and interesting (用not only...but also...替换黑体部分:④_________________________________ ).Besides, you’d better bring some gifts, such as a book or a Chinese knot.What’s more, when you are enjoying the meal (用省略句式升级黑体部分:⑤________________________), you need to avoid making noise while chewing food.
custom
can help the family prepare the dinner
to ensure you
not only meaningful but also
interesting
when enjoying the meal
Hopefully, ⑥ ______________________________________(这些建议对你有很大的帮助).I’m confident that you will have a great time (用同位语从句升级黑体部分:⑦__________________ __________________________).I am looking forward to your good news.
Best wishes!
Yours,
Li Hua
these suggestions would be of great help to you
I have the confidence
that you will have a great time
教材语料运用 【野外宿营】
随着我们靠近群山环绕的宿营地,我们难以抑制心中的兴奋。一到达宿营地,妈妈就立即打开车门,冲了出去,热切地催促我们搭帐篷。
① _____________________________ ____________________________(with 复合结构;过去分词作后置定语), we had difficulty ②_____________________(兴奋表达). On reaching it, my mom opened the door immediately, charged outside and eagerly urged us to put up the tent.
site surrounded by mountains
With us approaching the camping
containing our excitement
培优2 提升续写能力
绿树连绵起伏,各色野花点缀其中,周围迷人的风景堪称一场名副其实的视觉盛宴。我们沐浴着阳光,呼吸着鲜花甜美的芬芳。鸟儿在欢快地歌唱,好像在热情地迎接我们。我的家人惬意地聊着天,过去美好的记忆涌上我们的心头。
③_________________________ _______________________________ (拟人), with its rolling green trees dotted with various wild flowers.We were bathed in the sun and breathed in the sweet scent of fresh flowers.Birds were singing happily as if ④________ _________________(拟人).My family chatted comfortably, ⑤_____________ ________________________(独立主格).
The surrounding fascinating
landscape was a true feast for our eyes
they were
warmly greeting us
of the past crowding in on us
sweet memories
课时作业
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
(2025·河南安阳适应性测试)While climbing the Great Wall is a once-in-a-lifetime dream for many, Jim Spear has taken it a step further, spending the last 18 years as a villager residing beneath this ancient wonder.
“Never did I dream I would have the chance to visit the Great Wall, let alone live under it,” said 68-year-old Spear, a self-taught architect from the United States.
Spear’s interest in China began during his college days. It deepened when he met Tang, a Chinese girl, in 1980, and they got married two years later. In 1986, he decided to drop out of his doctoral studies in Chinese politics at the University of California and moved to China “to get to the heart of things”. “I realized that if I became a scholar of China, based overseas, I wouldn’t be able to experience what was happening in China,” Spear said.
In 1995, the couple secured a long-term rent of a traditional village farmhouse in Mutianyu and decided to make it their full-time home ten years later. Shortly after possessing full-time village life, he rented an abandoned schoolhouse and transformed it into a restaurant and art glass factory for a sustainable tourism business. He also turned a former factory into a hotel and helped renovate over 20 houses into restaurants. Besides, he explored other ways to support those residents in rural areas. “I want to do something for them,” Spear said.
Spear’s designs reflect his natural talent for fusing (使融合) traditional and modern elements, adopting the Great Wall style. However, Spear emphasized his approach involves creating designs and views “that echo (映现) the Great Wall, not copy it”. In 2014, Spear received the Great Wall Friendship Award from the Beijing government.
Talking about the future, Spear sees abundant possibilities in China, driven by significant domestic demand and a growing emphasis on preserving historic structures.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。登上长城是很多人的梦想,而68岁的美国人Jim Spear在长城脚下生活了18年。他和妻子(中国人)一起体验长城脚下中国人的生活,用自己的设计天赋为当地人作贡献,并因此受到北京市政府的表彰。他用自己的行动践行着对中国长城和中国历史的热爱。
1
2
3
4
1.What do we know about Spear from the first two paragraphs ( )
A.He likes to climb the Great Wall.
B.He came to China when he was 18.
C.He once dreamed of becoming a villager.
D.He has lived beneath the Great Wall for years.
D
解析:细节理解题。根据第一段中的“Jim Spear...as a villager residing beneath this ancient wonder”和第二段中他说的话可知,Spear之前从没想过自己能到长城旅游,更别说住在长城脚下,而他已在长城脚下的村庄里生活了18年。故选D项。
1
2
3
4
2.What’s Spear’s purpose of moving to China when he was in college ( )
A.To see a real China.
B.To marry a Chinese girl.
C.To work as an architect.
D.To study Chinese politics.
1
A
解析:推理判断题。根据第三段中Spear的话“I realized that...experience what was happening in China”可知,Spear认为自己如果要成为研究中国的学者,那么在海外的话,就无法体验到中国发生的事。由此可知,他大学时来到中国的目的是看看真正的中国。故选A项。
1
2
3
4
3.What is special about Spear’s designs ( )
A.They are inspired by rural residents.
B.They copy the style of the Great Wall.
C.They have received a world-wide prize.
D.They connect the past with the present.
D
解析:细节理解题。根据第五段中的“Spear’s designs reflect his natural talent for fusing traditional and modern elements, adopting the Great Wall style.”可知,他的设计采用了长城风格,融合了传统和现代元素,即连接了过去和现在。故选D项。
1
2
3
4
4.What will Spear possibly plan to do in the future ( )
A.Continue to engage in cultural exchange.
B.Work for another award in structure preserving.
C.Find more ways to support the rural residents.
D.Conduct further study into historic structures in China.
D
解析:推理判断题。根据最后一段“Talking about the future, Spear sees abundant possibilities...on preserving historic structures.”可知,谈到未来时,Spear看到了丰富的可能性,因为他看到了巨大的国内需求和中国对保护历史建筑物的日益重视。由此可推知,未来他可能会继续研究中国历史上著名的建筑物。故选D项。
Ⅱ.阅读七选五(每小题2.5分,共12.5分)
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章就在自然灾害到来之前制定生存计划提出了一些建议。
For outdoor enthusiasts, it is crucial to be prepared for any sort of natural disaster in the open air. 1( ) It includes what kinds of disasters may strike, and what resources should be taken on your trip.
A.But this is not always the case.
B.It’s also a good idea to bring light sources.
C.That means having a disaster response plan.
D.It’s also great to consult the specialists in person.
E.Consequently, revising it frequently is strongly recommended.
F.Different kinds of disasters are likely to occur in different areas.
G.Stay calm, act decisively, and begin working to keep yourself alive.
1.答案:C
解析:根据上文“For outdoor enthusiasts, it is crucial to be prepared for any sort of natural disaster in the open air.”和下文“It includes what kinds of disasters may strike, and what resources should be taken on your trip.”可知,空处承上启下,针对上文提到的做好准备,应该有一个灾难应对计划,下文中则是计划的具体内容。C项中的a disaster response plan和下文中的it对应。故选C。
2( ) Desert areas are more likely to be affected by droughts; coastal regions are more likely to see hurricanes; mountainous areas are likely to see avalanches (雪崩) in winter and landslides in summer. Therefore, always do some research ahead of time to help you find right survival strategies in different conditions.
A.But this is not always the case.
B.It’s also a good idea to bring light sources.
C.That means having a disaster response plan.
D.It’s also great to consult the specialists in person.
E.Consequently, revising it frequently is strongly recommended.
F.Different kinds of disasters are likely to occur in different areas.
G.Stay calm, act decisively, and begin working to keep yourself alive.
2.答案:F
解析:空处为段落主题句。根据下文“Desert areas are more likely to be affected by droughts; coastal regions are more likely to see hurricanes; mountainous areas are likely to see avalanches in winter and landslides in summer.”可知,本段主要讲述了不同地区会发生不同的灾害。F项中的different areas与下文的desert areas、coastal regions以及mountainous areas对应。故选F。
While you’re planning, the essential thing to consider is the things you should pack for your trip. Any disaster that may separate you from civilization for a period of time will require you to provide your own food, water, and shelter for at least a few days. 3( ) For disasters that may wet your equipment, flameless light sources are a must. What you bring with you should be suited to the disaster you might encounter.
A.But this is not always the case.
B.It’s also a good idea to bring light sources.
C.That means having a disaster response plan.
D.It’s also great to consult the specialists in person.
E.Consequently, revising it frequently is strongly recommended.
F.Different kinds of disasters are likely to occur in different areas.
G.Stay calm, act decisively, and begin working to keep yourself alive.
3.答案:B
解析:根据上文“Any disaster that may separate you from civilization for a period of time will require you to provide your own food, water, and shelter for at least a few days.”可知,空处承接上文,提出需要准备的东西,结合下文“For disasters that may wet your equipment, flameless light sources are a must.”可知,空处提到的东西是光源,B项中的light sources和下文中的flameless light sources对应。故选B。
Once you complete your survival plan, it’s better to review it periodically. When a natural disaster strikes, you probably won’t have time to go over a document or go online to seek advice. 4( )
A.But this is not always the case.
B.It’s also a good idea to bring light sources.
C.That means having a disaster response plan.
D.It’s also great to consult the specialists in person.
E.Consequently, revising it frequently is strongly recommended.
F.Different kinds of disasters are likely to occur in different areas.
G.Stay calm, act decisively, and begin working to keep yourself alive.
4.答案:E
解析:根据上文“Once you complete your survival plan, it’s better to review it periodically. When a natural disaster strikes, you probably won’t have time to go over a document or go online to seek advice.”可知,空处和上文形成因果关系,因为当自然灾害来袭时,你可能没有时间浏览文件或寻求建议,所以要经常复习生存计划。故选E。
If a natural disaster strikes while you are in the wilderness, you should put your survival plan into effect immediately. 5( ) Then contact others for help. Do not wait around to see if the disaster is really that serious, do not panic, and do not easily abandon your plan.
A.But this is not always the case.
B.It’s also a good idea to bring light sources.
C.That means having a disaster response plan.
D.It’s also great to consult the specialists in person.
E.Consequently, revising it frequently is strongly recommended.
F.Different kinds of disasters are likely to occur in different areas.
G.Stay calm, act decisively, and begin working to keep yourself alive.
5.答案:G
解析:根据上文“If a natural disaster strikes while you are in the wilderness, you should put your survival plan into effect immediately.”可知,空处承接上文,说明要采取果断行动,G项中的act decisively和上文中的put your survival plan into effect immediately对应。故选G。
Ⅲ.语法填空(每小题1.5分,共15分)
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章介绍了中国政府正在通过“新农村发展倡议”项目,采取各种措施来加强乡村基础设施建设,推进农业生产现代化,全面提高农村人口的生活质量。
(2024·江苏南京、盐城调研)In recent years, China has been working hard to improve living conditions in rural areas through a program called the New Rural Development Initiative.1___________
goal of this initiative is to improve infrastructure (基础设施), modernize farming practices, and enhance the overall quality of life for those 2 (live) in the countryside.
1.答案:The
解析:考查冠词。此处特指这个倡议的目标,故填定冠词The。注意首字母大写。
2.答案:living
解析:考查非谓语动词。句意:该倡议的目标是改善基础设施,实现农业现代化,提高生活在农村地区的人们的整体生活质量。分析句子结构可知,句子已有谓语,空处为非谓语;those与live为逻辑上的主谓关系,故填living。
One important aspect of the initiative is the improvement of rural infrastructure, 3 includes the construction of better roads, bridges, and watering systems 4 (improve) the efficiency of transportation and agricultural activities.
3.答案:which
解析:考查定语从句。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,修饰先行词the improvement of rural infrastructure,且在从句中作主语,指物,故填which。
解析:考查非谓语动词。句意:该倡议的一个重要方面是改善农村基础设施,包括建设更好的道路、桥梁和灌溉系统,以提高运输和农业活动的效率。分析句子结构可知,空处构成非谓语动词短语,作目的状语,故填to improve。
4.答案:to improve
Another key focus is the promotion of modern agricultural 5________(technique).By introducing advanced farming methods and technologies, such as organic farming and the use of machinery, farmers are able to increase their productivity and income 6 damaging the environment.
5.答案:techniques
解析:考查名词复数。可数名词在非固定搭配情况下要采用“非单即复”原则。因为of后面没有a、an、the等示意使用单数的情况,且technique在此处是可数名词,故填techniques。
6.答案:without
解析:考查介词。此处表示“农民能够在不破坏环境的情况下提高生产力和收入”。
Furthermore, the initiative emphasizes the importance of preserving traditional culture and heritage in rural communities. Efforts
7 (make) to regenerate local traditions, which not only enriches the cultural 8 (diverse) of the countryside but also creates new opportunities for cultural tourism and sustainable development. The initiative also aims to enhance the living environment in rural areas through the restoration of traditional houses 9 __the construction of public facilities.
7.答案:are being made/have been made/are made
解析:考查动词的时态、语态和主谓一致。根据上下文可知,此处make这一动作可理解为正在进行;也可理解为已经发生了,此处强调其对现在造成的影响;还可理解为此处只是在陈述客观情况;主语efforts和谓语动词make之间为动宾关系;且主语efforts为复数。故填are being made或have been made或are made。
8.答案:diversity
解析:考查词性转换。句意:人们(正)在/已在努力恢复地方传统,这不仅丰富了农村的文化多样性,而且为文化旅游和可持续发展创造了新的机会。空处前面有形容词cultural修饰,根据形容词修饰名词的特点可知,应填diversity。
9.答案:and
解析:考查连词。句意:该倡议还旨在通过修复传统房屋和建设公共设施来改善农村地区的生活环境。句中the restoration of traditional houses和the construction of public facilities是并列关系,故填and。
Through the initiative, China is working hard to create more prosperous (繁荣的) and 10 (harmony) countryside, providing its rural residents with better opportunities and an improved quality of life.
10.答案:harmonious
解析:考查词性转换。句意:通过这一倡议,中国正在努力创造一个更加繁荣和谐的农村,为其农村居民提供更好的机会,提高居民的生活质量。由空处前面的and可知,空处与形容词prosperous为并列关系,共同修饰名词countryside,故填形容词harmonious。