中考专区一轮复习七年级上册复习练习题(含解析,3份打包)

文档属性

名称 中考专区一轮复习七年级上册复习练习题(含解析,3份打包)
格式 zip
文件大小 784.6KB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-11-29 19:48:54

文档简介

第2课时 Units 4-6
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025石家庄模拟)完形填空【主题:人与社会 传统文化】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
You've probably heard how Chinese people stay fit with ancient and modern methods.Doing baduanjin doesn't __1__ much space or time.It uses special breathing and concentration(专注) methods to improve both physical and mental health.Today,let's take a closer look at these Chinese __2__ that have been helping people stay healthy for centuries.
Baduanjin has a history of more than 800 years.So it is one of the most __3__ forms of Chinese qigong(a system of deep breathing exercises).It is famous for its health benefits.And it focuses on breathing,which helps us __4__ our body and calm the mind by taking slow,deep breaths.
Baduanjin started as __5__ as the Northern Song Dynasty.In the beginning,it was used as a __6__ to improve the physical health of soldiers.Over time,it __7__ into a system of exercises practiced by both martial artists(武术家) and common people.
The practice of baduanjin is thought to be good for our health in many ways __8__ it can also help improve our balance.The great __9__ of baduanjin is that it is easy for everyone to do.People of all ages and people at all fitness levels can practice it.It's a set of gentle exercises that help __10__ your body and your mind.You can do baduanjin in the park or at home without any special tools or experience.Try these exercises when you don't feel well.It will help.
1.A.require B.save C.leave D.use
2.A.games B.foods C.exercises D.stories
3.A.ancient B.simple C.modern D.popular
4.A.move B.relax C.warm D.test
5.A.early B.softly C.quickly D.suddenly
6.A.way B.wish C.plan D.purpose
7.A.broke B.looked C.knocked D.developed
8.A.or B.so C.and D.but
9.A.example B.meaning C.advantage D.influence
10.A.catch up with B.take care of C.look forward to D.stay away from
Ⅱ.(2025承德模拟改编)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Mike is my best friend.He is 1.________ 15 year old boy.We are in the same class.He is never late 2.________ school.And he 3.________(do) well in all his lessons.He is always the 4.________(one) to get to school.He hopes 5.________(offer) help to others.My math was very poor last year,so he often 6.________(help) me with it after class.At last I passed the math exam!7.________(he) parents are both teachers.They are 8.________(real) busy,so he often helps do the housework at home.He is a little shorter but he is 9.________(strong) than me.He likes playing football but I'm more interested 10.________ art.He gets on well with our 11.________(classmate).So he 12.________(like) by everyone in our class.13.________ now it's time to graduate.Mike and I are going to different high schools.In the future,he 14.________(choose) an art school because he wants to be an artist.Now he 15.________(make) a card for me.A faithful friend is hard to find.I am lucky to have such a good friend.
Ⅲ.(2025河南)阅读理解【主题:人与社会 有机食品】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
COMMUNITY ORGANIC FOOD MARKET
After the great success of last year's Community Organic(有机的) Food Market(COFM),this year's COFM will be bigger and better.Food stands include:
Aunt Joy's Organics:Home grown organic apples and vegetables from Aunt Joy's own garden.Special offer:30% off.
Grace's Honey(蜂蜜):Nature's sweet treat collected by Grace herself.100% natural honey!
Cornfield Bakery:Handmade organic bread.Special offer:Two for the price of one!
Lucy's Kitchen:Organic vegetable hambur gers and fruit pizzas.The only stand that serves food to take away.
Notes: Bring your own reusable bag and remember to “travel green”(No parking lots). Tickets will only be sold on the day.(All the money goes to our vegetable garden project.) Price:£5 for one ticket.Free for children under 7. There's no card machine,so please bring cash(现金). It's a good idea to come early.
COFM will be open 10:00 A.M.5:00 P.M.
on July 6,in Town Square.
JOIN US!
Enjoy a taste of organic lifestyle!
1.Which stand sells takeaway food at COFM
A.Aunt Joy's Organics.
B.Grace's Honey.
C.Cornfield Bakery.
D.Lucy's Kitchen.
2.【新考向 图片理解题】Which of the following is on the special offer “buy one and get one free”?
A. B. C. D.
3.What is a COFM goer advised to do
A.Bring a bank card.
B.Arrive at any time.
C.Avoid driving a car.
D.Buy a ticket on July 2.
4.How much should they pay if a 6 year old boy and his parents go to COFM
A.£5. B.£10.
C.£12. D.£15.
5.What is the text
A.A poster. B.A report.
C.A diary. D.A letter.
Ⅳ.(2025河北模拟)阅读表达【主题:人与社会 广告禁令】
阅读下面短文,简略回答问题。
Advertisements(广告) for junk food like hamburgers are common online and on TV.But in the UK,this will soon change.
In September 2024,the UK government decided to ban(禁止) all online advertisements for less healthy foods and drinks.On TV,such advertisements cannot appear before 9 p.m.each day.
The ban will come into force in October 2025.Its goal is to lower childhood obesity(肥胖).In the 20222023 school year,over 20 percent of 4 to 5 year olds in England were overweight.Among children who just started middle school,more than 36 percent have the same health problem.
The government believes that introducing the ban is the right move.They think seeing fewer junk food advertisements can help children eat more healthily.
Many experts support this view.A lot of studies have shown that the more advertisements people see,the more junk food they will buy.
But some disagree.They argue that banning advertisements does not get to the real cause of the problem.“Do kids really want junk food because they see it on TV,or is it because they've tried it once and want it again?”questioned Dina Rabie.In her opinion,the government should pay more attention to educating children about eating well.
1.What can't appear on TV before 9 p.m.according to the new law
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.How many new middle school students in England have the obesity problem
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What does the government believe fewer junk food advertisements help do
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What does Dina think is the way to deal with the obesity problem
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.What do you think of the new ban?What is your advice to deal with the obesity problem
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Two students,Alice and David,are talking about their hobbies.)
Alice:So,what's your hobby,David
David:1.________________ Actually I want to become a tennis player one day.What about you
Alice:I love reading.
David:2.________________ Do you have a favorite book
Alice:Yes,Journey to the West.
David:3.________________
Alice:Because the Monkey King gives me a lot of courage.
David:You are right.The Monkey King is really a hero.
Alice:Most children like him.Oh,4.________________
David:I usually play tennis at weekends.
Alice:I also want to learn to play tennis.5.________________
David:Sure,I'd love to.
Alice:Thank you very much.
【详解答案】
第2课时 Units 4-6
Ⅰ.【语篇解读】本文介绍了中国传统健身方法——八段锦的历史、特点和益处。
1.A 解析:句意:练习八段锦不需要太多空间和时间。require需要;save节省;leave离开;use使用。根据“much space or time”可知,此处指不需要太多空间和时间,require符合语境。故选A。
2.C 解析:句意:今天,让我们深入了解一下这些在数百年间帮助人们保持健康的中式运动。games游戏;foods食物;exercises训练活动;stories故事。全文围绕八段锦这一中式运动展开,exercises符合语境。故选C。
3.A 解析:句意:因此它是中国气功(一套深呼吸练习体系)最古老的形式之一。ancient古老的;simple简单的;modern现代的;popular流行的。根据“has a history of more than 800 years”可知,八段锦历史悠久,ancient符合语境。故选A。
4.B 解析:句意:它专注于呼吸,通过缓慢的深呼吸帮助我们放松身体、平静心灵。move移动;relax放松;warm温暖;test测试。“…our body”与“calm the mind”并列,relax符合语境。故选B。
5.A 解析:句意:八段锦早在北宋时期就开始了。early在早期;softly柔软地;quickly快速地;suddenly突然。根据“In the beginning”可知,此处说的是早在北宋时期就开始了。故选A。
6.A 解析:句意:最初它被用作增强士兵体质的方法。way方法;wish愿望;plan计划;purpose目的。“as a way to”是常见搭配,表示“作为……的方法”。故选A。
7.D 解析:句意:随着时间的推移,它逐渐发展成武术家和普通人都在练习的一套动作。broke打破;looked看;knocked敲击;developed发展。“Over time”提示时间推移带来的变化,develop最贴切。故选D。
8.C 解析:句意:练习八段锦被认为对健康有诸多益处,并且还能改善平衡。or或者;so所以;and并且;but但是。前后为并列关系,用and连接。故选C。
9.C 解析:句意:八段锦的巨大优势是它对每个人来说都容易练习。example例子;meaning意义;advantage优势;influence影响。后文“easy for everyone to do”说明在强调优势,advantage符合语境。故选C。
10.B 解析:句意:这是一套温和的运动,能帮助照料身心。catch up with赶上;take care of照顾;look forward to期待;stay away from远离。根据上文提到的八段锦的益处可知,它能帮忙照料身心,take care of符合语境。故选B。
Ⅱ.【语篇解读】本文通过描述Mike的日常生活、学习习惯和性格特点,展现了Mike作为一个好朋友的形象。
1.a 2.for 3.does 4.first 5.to offer
6.helped 7.His 8.really 9.stronger
10.in 11.classmates 12.is liked
13.But 14.will choose 15.is making
Ⅲ.【语篇解读】本文是社区有机食品市场的广告信息。
1.D 解析:细节理解题。根据“Lucy's Kitchen:Organic vegetable hamburgers and fruit pizzas.The only stand that serves food to take away.”可知,露西厨房有外卖服务,故选D。
2.C 解析:图片理解题。根据“Cornfield Bakery:Handmade organic bread.Special offer:Two for the price of one!”可知,手工制作的有机面包买一送一,故选C。
3.C 解析:细节理解题。根据“Bring your own reusable bag and remember to ‘travel green’(No parking lots).”可知,不建议开车去该市场,故选C。
4.B 解析:细节理解题。根据“Price:£5 for one ticket.Free for children under 7.”可知,如果一个6岁的男孩和他的父母一起去,他们需要付10英镑,故选B。
5.A 解析:推理判断题。本文是社区有机食品市场的广告信息,由此可推测,应该是一张海报,故选A。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要讲述了英国政府为应对儿童肥胖问题实施的一项新禁令。
1.Advertisements for less healthy foods and drinks.
2.More than 36 percent of them.
3.Help children eat more healthily.
4.Educating children about eating well.
5.I think it's right.People should produce less junk food.(合理即可)
Ⅴ.1.I like/love playing tennis/Playing tennis/My hobby is playing tennis.
2.Sounds great/good/Great/Good/Nice!
3.Why do you like it (best)/Why is it your favorite book
4.when do you (usually) play tennis
5.Would you please help me/Can you teach me 第3课时 Units 7-9
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025廊坊二模)完形填空【主题:人与社会 课间休息】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
It's 8:45 a.m.and the bell is ringing.You just __1__ an English class and need to run to the science lab for the next class.To get there on time,you have to spend all your ten minute break time and even don't have time to go to the toilet.There is something __2__.Now it's time to make a change.
Most students have 10 minute breaks between classes.They can do some __3__,talk with each other and relax during the time.However,to keep their students __4__,some schools don't let them leave the classroom during breaks unless they need to go to the toilet.
To give students a real rest,primary and middle schools in Beijing began to add five more minutes to break time __5__ classes.
According to the new __6__,each school should have a 30 minute big break in the morning and another in the afternoon.__7__ should have at least 90 minutes of break time each day in primary schools and at least 105 minutes of break time each day in middle schools.With the new rule,students will have more time to __8__ outside.This can help them keep healthy and __9__ myopia(近视).
To help students use their break time better,many schools in Beijing are working hard.For example,Dianchang Primary School __10__ a climbing wall for its students.Qianjiadian Central Primary School builds a“Happy Farm”for students to do some farm work.What do you think of these activities
1.A.started B.finished C.missed D.continued
2.A.wrong B.special C.interesting D.normal
3.A.cooking B.fishing C.exercise D.research
4.A.noisy B.safe C.healthy D.busy
5.A.for B.since C.in D.between
6.A.rule B.subject C.method D.sign
7.A.Teachers B.Parents C.Workers D.Students
8.A.study B.worry C.relax D.fight
9.A.get B.cause C.show D.avoid
10.A.sends up B.sets up C.gets up D.turns up
Ⅱ.(2025邢台一模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Everyone has his or her unforgettable stories in life,and so do I.As Mother's Day is getting close,many children 1.________(talk) about what gift to get for their mothers now.But I'm happy to tell you a story about a very special gift.I hope you can also understand the 2.________(important) of love.
It was my 3.________(thirteen) birthday.I was looking forward 4.________ a special gift with great expectations.When I 5.________(wake) up that morning,I couldn't wait to open the gift.6.________ it wasn't a bike or a video game that I liked.Instead,it was a beautiful,handmade quilt.
At first,I was 7.________ bit disappointed.I thought,“A quilt?What can I do 8.________ a quilt?” But when I saw it carefully,I noticed that there were little embroidered(刺绣) flowers all over it,and my name was embroidered 9.________(clear) in one corner.My mother 10.________(tell) me she spent hours stitching(缝) each piece together.She wanted 11.________(give) me something that was not only useful but also full of her love.
That night,lying under the quilt,it was like being wrapped in my mom's 12.________(arm).It's no longer just a quilt,but it's a symbol of my mom's love.It 13.________(remind) me that the best gifts aren't always the most expensive ones.Sometimes,they are the ones that 14.________(make) with love and care.
I know that one day I 15.________(pass) this special quilt down to my own children.I believe it will be a wonderful way to carry on our family's tradition of love.
Ⅲ.(2025南充)阅读理解【主题:人与社会 社会贡献】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
In 2019,a white haired senior was awarded the Friendship Medal,the highest order of honor of China for foreigners.It was Isabel Crook.In her over a century of life,she spent more than 90 years in China and educated a large number of foreign language students for China.
In 1915,Isabel was born to a Canadian family in Chengdu,Sichuan Province.After graduating from the University of Toronto in 1938,Isabel couldn't wait to return to China.In 1947,she started to study the ongoing land reform(改革).A year later,she finished the study and accepted the invitation to stay in China for language teaching.From then on,Isabel started the journey of education in China.
One could hardly imagine the teaching conditions during a war.Isabel tried every way for mobile teaching.She asked her students to take small chairs so that she could give classes all over the places.She made different teaching methods to suit students' different language levels.Without enough teaching materials,she could only collect articles from English newspapers and magazines.In spoken English teaching,Isabel asked students to watch her in a given conversation first.Since there were no tape recorders at school,she had to perform the conversation again and again.
Isabel retired in 1981,but she returned to Southwest China many times to help children from poor families.She also went to Inner Mongolia,Ningxia and other places to help with foreign language teaching.Isabel died in 2023 in Beijing.
1.When did Isabel start language teaching in China
A.In 1915. B.In 1938.
C.In 1947. D.In 1948.
2.Why did Isabel ask her students to carry small chairs
A.She could give classes everywhere.
B.She could protect students during the war.
C.They could take a break when necessary.
D.They could use chairs as teaching materials.
3.What is special about Isabel's spoken English class
A.She advised students to perform first.
B.She used a tape recorder to teach.
C.She showed the conversation to students.
D.She asked students to role play.
4.Which words can best describe Isabel according to the text
A.Warm hearted and honest.
B.Hard working and caring.
C.Open minded and strict.
D.Easy going and humorous.
5.What is the text mainly about
A.The importance of English learning.
B.The useful teaching methods.
C.The difficulties during the war.
D.The life of a great educator.
Ⅳ.(2025石家庄模拟)阅读表达【主题:人与社会 学校艺术节】
阅读下面短文,简略回答问题。
The school art festival is an exciting event that takes place every year at Sunshine Middle School.This year's art festival was held last week and it was full of wonderful performances and amazing artworks.
The opening ceremony started with a dance show by the school dance club.The students showed their great dancing skills with colorful costumes.After that,there was a singing competition.Many students joined the competition and their sweet voices filled the school hall.
In addition to the performances,there was an art exhibition.Students from different grades displayed their paintings,drawings,and handicrafts.Some of the artworks were about nature,some were about school life,and others showed the students' imagination.One of the most popular paintings was a large scale landscape painting that showed the beauty of the countryside.
The art festival also had a special part—a DIY art area.Students could use different materials like colored paper,clay,and old magazines to create their own artworks.It was a great chance for them to express their creativity.
At the end of the art festival,the headmaster gave out awards to the students who did well in the performances and the art exhibition.Everyone had a great time and the art festival ended with a big smile on everyone's face.
1.When was this year's art festival held at Sunshine Middle School
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.What was the opening show of the art festival
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What kinds of artworks were displayed in the art exhibition
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What could students do in the DIY art area
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.If you could add one more activity to the art festival,what would it be and why
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Mrs Brown is looking for a jacket for her son.)
Mrs Brown:Good morning.
Waitress:Good morning.1.________________
Mrs Brown:Yes,please.I'm looking for a jacket for my son.
Waitress:Look at these two jackets.The black one is thick and the blue one is thin.Which one do you prefer
Mrs Brown:2.________________ It is very cold during the Spring Festival.
Waitress:It's great.It will keep your son warm.
Mrs Brown:3.________________
Waitress:It's made of cotton.
Mrs Brown:4.________________
Waitress:It's only 80 yuan.It is on sale.
Mrs Brown:OK.I'll take it.5.________________ This is too small.
Waitress:Yes.Here you are.The fitting room is over there.You can ask your son to try it on.
【详解答案】
第3课时 Units 7-9
Ⅰ.【语篇解读】文章主要讲述了北京中小学课间休息时间的变化。
1.B 解析:句意:你刚上完一节英语课,需要跑去科学实验室上下一节课。started开始;finished完成;missed错过;continued继续。根据“You just…an English class and need to run to the science lab for the next class.”可知,英语课刚刚“结束”。故选B。
2.A 解析:句意:这里面有些问题。wrong引起问题(或麻烦);special特别的;interesting有趣的;normal正常的。根据“Now it's time to make a change.”可知,之前的课间安排是有问题的。故选A。
3.C 解析:句意:他们可以在这段时间做一些锻炼,互相交谈并放松。cooking烹饪;fishing钓鱼;exercise锻炼;research研究。由常识可知,课间休息时间学生们通常可以做一些锻炼。故选C。
4.B 解析:句意:然而,为了保证学生的安全,一些学校不让他们在课间离开教室,除非他们需要去上厕所。noisy吵闹的;safe安全的;healthy健康的;busy忙碌的。由常识并结合选项可知,一些学校不让学生课间离开教室,目的是保证他们的安全。故选B。
5.D 解析:句意:为了让学生得到真正的休息,北京的中小学开始在课间增加五分钟的休息时间。for为了;since自从;in在……里面;between在……之间。根据“add five more minutes to break time…classes”可知,这里说的是课间休息时间,是两节课之间。故选D。
6.A 解析:句意:根据新规定,每所学校应该在上午和下午各有一个30分钟的大课间。rule规定;subject学科;method方法;sign标志。根据“each school should have a 30 minute big break in the morning and another in the afternoon”可知,此处指新规定。故选A。
7.D 解析:句意:小学生每天至少应该有90分钟的课间休息时间,中学生每天至少应该有105分钟的课间休息时间。Teachers老师;Parents父母;Workers工人;Students学生。文章围绕学生的课间休息时间展开,这里说的是中小学生每天的课间休息时长。故选D。
8.C 解析:句意:有了新规定,学生将有更多时间去外面放松。study学习;worry担心;relax放松;fight打架。结合常识可知,学生有更多课间休息时间,就有更多时间去外面放松。故选C。
9.D 解析:句意:这可以帮助他们保持健康并避免近视。get得到;cause导致;show展示;avoid避免。结合常识可知,有更多时间去外面放松和活动有助于学生保持健康和避免近视。故选D。
10.B 解析:句意:例如,靛厂小学为学生们建了一面攀岩墙。sends up发射;sets up建立;gets up起床;turns up出现。根据“a climbing wall for students”可知,这里是说学校为学生建了攀岩墙。故选B。
Ⅱ.【语篇解读】本文通过生日礼物强调了“爱”的意义。
1.are talking 2.importance 3.thirteenth
4.to 5.woke 6.But 7.a 8.with
9.clearly 10.told 11.to give 12.arms
13.reminds 14.are made 15.will pass
Ⅲ.【语篇解读】本文主要讲述了Isabel Crook在中国的教育生涯,包括她的教学经历、教学方法以及她对中国教育的贡献。
1.D 解析:细节理解题。根据第二段中的“In 1947,she started to study the ongoing land reform(改革).A year later,she finished the study and accepted the invitation to stay in China for language teaching.”可知,她是在1948年开始在中国进行语言教学的。故选D。
2.A 解析:细节理解题。根据第三段中的“She asked her students to take small chairs so that she could give classes all over the places.”可知,Isabel让学生们带着小椅子,以便她可以在任何地方上课。故选A。
3.C 解析:细节理解题。根据第三段中的“In spoken English teaching,Isabel asked students to watch her in a given conversation first.Since there were no tape recorders at school,she had to perform the conversation again and again.”可知,Isabel的英语口语课的独特之处在于,她亲自向学生展示英语对话。故选C。
4.B 解析:推理判断题。通读全文可知,Isabel在战争期间努力进行移动教学,退休后还多次到中国西南地区,帮助贫困家庭的孩子,她还到内蒙古、宁夏等地帮助外语教学,这些都体现了她的勤奋和关爱。故选B。
5.D 解析:主旨大意题。本文主要讲述了Isabel Crook在中国的教育生涯,包括她的教学经历、教学方法以及她对中国教育的贡献。故选D。
Ⅳ.【语篇解读】本文介绍了阳光中学今年艺术节的精彩活动,包括开幕式表演、艺术展览、DIY艺术区以及颁奖环节。
1.Last week.
2.A dance show by the school dance club.
3.Paintings,drawings,and handicrafts.
4.Use different materials to create their own artworks.
5.I would add a drama performance because it can show students' acting talents and help them understand different stories and characters better.(合理即可)
Ⅴ.1.Can I help you
2.I prefer the black one.
3.What is it made of
4.How much is it
5.But can you help me find a larger one 第1课时 Units 1-3(含Starter Units)
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025泸州)完形填空【主题:人与社会 人生哲理】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
David got a special gift on his birthday—a hand made kite with a long tail.That afternoon,he took the kite and followed his grandpa to an open space.He was so __1__ that he sang all the way.
The wind was strong that day,perfect for __2__.David let the kite go and watched with pride as it danced beautifully in the sky.
__3__,the wind changed its direction.David lost control of the kite,and it fell into a tree.With much difficulty,they __4__ to get back the kite.However,its tail fell off.David's heart __5__.
Noticing his disappointment,his grandpa comforted him softly,“Come on.I'll make one for you.”
They went to a nearby shop.David's grandpa borrowed some tools,cut a paper __6__ and stuck it to the kite.
“Things break sometimes,just like this kite.But face them calmly and everything will __7__,”his grandpa said.
__8__ the kite was repaired,David hurried out and let the wind lift the kite again.It flew even higher!David ran after the kite cheerfully all the afternoon.
When the sun began to set,they headed back home.On their way,David said to his grandpa,“I never thought the kite would be __9__,but it turned out much stronger.”
His grandpa nodded,“Being strong is not about never falling.It is about always __10__ again.”
1.A.curious B.special C.lucky D.excited
2.A.hiking B.skating C.flying D.boating
3.A.Naturally B.Suddenly C.Surely D.Recently
4.A.managed B.hoped C.decided D.continued
5.A.changed B.relaxed C.dropped D.opened
6.A.head B.tail C.foot D.wing
7.A.work out B.run out C.come out D.set out
8.A.Once B.Before C.Although D.If
9.A.returned B.made C.fixed D.bought
10.A.leaving B.singing C.thinking D.rising
Ⅱ.(2025保定一模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Mary's family has a special tradition:“Story Night”.Every Friday evening,they get together in 1.________ living room.During the night,all phones 2.________(turn) off,and her parents prepare some snacks and fruits.The family take turns sharing stories and others listen 3.________(careful).
Last week,Mary's father told a funny story about his childhood.He 4.________(break) a window by accident while playing baseball.His story made everyone laugh loudly.Her mother often 5.________(share) stories about her job as a nurse.It's her 6.________(eight) year working in the hospital.She has helped many people,which makes Mary very proud 7.________ her.
It's Friday again!Mary can't wait to talk about 8.________(she) school field trip.She saw many amazing plants and took lots of 9.________(photo) of them.Several boys tried catching fish in the river,10.________ their teacher stopped them.The teacher said,“11.________(safe) comes first.”Now Mary 12.________(work) on a nature report and hopes to get some ideas from her parents.
Mary wants to invite her grandparents 13.________(join) them next week.They are both excellent storytellers 14.________ best cooks.
Through this special tradition,Mary's family learns about each other's past,present and dreams.She wishes this fun and meaningful tradition 15.________(last) forever!
Ⅲ.(2025保定二模)阅读理解【主题:人与社会 交友】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Friends are really important.They bring us joy and help us get through hard times.We can even make friends online with people from all over the world.Welcome to our online forum(论坛).
Forum
Hello!I'm Paul.I'm thirteen years old and I live in Australia with my family.My dad is a doctor and my mom is a teacher.I have a brother and a little sister.I love reading.There are around 200 books in my room.I also enjoy playing chess.Do you want to be my friend?
Dear Paul,I'm Leo.I want to be your friend.I'm fourteen and I'm from Singapore.There are six people in my family,my grandparents,my parents,my brother,and me.I like playing ping pong.I also like listening to music and going bike riding.
Hello,I'm Emma.I'm fifteen years old.I live in the UK,but right now I'm on a study trip in China with three of my classmates.Chinese people are very friendly.I really love the noodles here.They taste great.I want to have a Chinese friend.
Dear Emma,my name is Li Yue.I'm glad to be your friend.We're the same age.I live in Shenzhen with my family.Shenzhen is a big city in China.My mom is an English teacher.With her help,I can speak English quite well.If you're interested in China,I can tell you a lot about my country.
1.What does Paul like doing
A.Playing ping pong. B.Listening to music.
C.Playing chess. D.Going bike riding.
2.What is Emma doing these days
A.Having a holiday in the UK.
B.On a study trip in China.
C.Playing ping pong in Singapore.
D.Reading books in Australia.
3.Who is the youngest of the four students
A.Paul. B.Leo.
C.Emma. D.Li Yue.
Ⅳ.(2025保定一模改编)阅读表达【主题:人与社会 传统习俗】
阅读下面短文,简略回答问题。
There are different traditions in different places when naming a child.
In many European cultures,parents choose their child's name according to the names of relatives within their families.For example,in Italy,children are traditionally named after their grandparents.The parents generally use the father's parents' names first.If they have more children,then they will use the mother's parents' names.
Traditionally in some Asian countries,a child's grandfather chooses the child's name.The child's name is chosen to affect(影响) the child's character.For example,names may be based on a connection to certain things such as fire,water,earth,wood,or metal.
In certain African cultures,when a child is born plays a large part in choosing the child's name.In Ghana's Akan culture,the day a child is born decides the child's name.But each day has different names for boys and girls.For example,a boy born on Friday is named Kofi,while a girl born on the same day is named Afua.
No matter where the name comes from,it is the child's first gift in life.The name reflects(反映) something about their culture.For that reason,all names should be valued and respected.
1.How do parents choose their child's name in many European cultures
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.Who chooses the child's name in some Asian countries
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What decides the child's name in certain African cultures
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What does the writer think of all names
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.Besides the factors mentioned in the passage,what other factors might influence parents when naming a child in China?Give a simple example.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025廊坊一模)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Two students,Mike and Amy are talking about their vacation.)
A:Hi,Amy.Long time no see.Where did you go during the winter vacation
B:1.________________
A:The news said that many tourists went to Harbin on vacation last winter.2.________________
B:For a week.We had a great time there.
A:What do you think of Harbin
B:3.________________
A:I agree with you.And people there are really friendly.4.________________
B:I joined in the rabbit dance in Harbin Ice and Snow World,and we enjoyed delicious food there.I like Harbin a lot.Did you go on a trip during the vacation
A:No,but I worked as a volunteer in Nature Museum.
B:You had such a meaningful vacation,Mike.5.________________
A:Yes,you can.That will be so great.Next year we can go there together.
B:That's nice.I'm sure we'll have a wonderful time.
【详解答案】
第1课时 Units 1-3(含Starter Units)
Ⅰ.【语篇解读】本文主要讲述了David收到生日礼物——风筝后经历的意外与修复过程,爷爷通过此事教会他面对挫折的道理。
1.D 解析:句意:David非常兴奋,一路唱着歌。curious好奇的;special特别的;lucky幸运的;excited兴奋的。根据“he sang all the way”可知,他一路都在唱歌,说明他很兴奋。故选D。
2.C 解析:句意:那天风很大,非常适合放风筝。hiking徒步;skating滑冰;flying放飞(风筝);boating划船。根据“The wind was strong”和“David let the kite go”可知,那天的大风天气非常适合放风筝。故选C。
3.B 解析:句意:突然,风向变了。Naturally自然地;Suddenly突然;Surely肯定地;Recently最近。根据“danced beautifully”和“lost control”可知,此处表示情况突变。故选B。
4.A 解析:句意:费了很大劲,他们设法把风筝拿回来了。managed设法完成;hoped希望;decided决定;continued继续。根据“With much difficulty,they…to get back the kite.”可知,他们成功拿回了风筝。managed to do“设法完成(且做成功了)”。故选A。
5.C 解析:句意:David的心沉了下去。changed改变;relaxed放松;dropped下降;opened打开。根据“its tail fell off”可知,风筝的尾巴掉了,David应是心情低落的。故选C。
6.B 解析:句意:David的爷爷借了一些工具,剪了一条纸尾巴并把它粘在风筝上。head头;tail尾巴;foot脚;wing翅膀。根据“its tail fell off”可知,风筝的尾巴掉了,所以爷爷修补的是尾巴。故选B。
7.A 解析:句意:但是冷静面对,一切都会顺利解决。work out解决,进展顺利;run out耗尽;come out出版;set out出发。根据“face them calmly”可知,冷静面对,问题才会得到解决。故选A。
8.A 解析:句意:风筝一修好,David就急忙出去再次放飞它。Once一……就;Before在……之前;Although尽管;If如果。根据“the kite was repaired,David hurried out and let the wind lift the kite again”可知,应是风筝一修好,David就急忙出去再次放飞它。故选A。
9.C 解析:句意:我从没想过风筝能被修好,但结果它更结实了。returned返回;made制作;fixed修理;bought购买。根据“the kite was repaired”可知,此处指风筝被修理。故选C。
10.D 解析:句意:强大不在于从不跌倒,而在于总能重新站起来。leaving离开;singing唱歌;thinking思考;rising站起,升起。根据“let the wind lift the kite again”可知,此处指再次站起来。故选D。
Ⅱ.【语篇解读】本文主要介绍了玛丽家“故事之夜”的传统,讲述了家人在这个夜晚分享的故事以及这个传统对家庭的意义。
1.the 2.are turned 3.carefully 4.broke
5.shares 6.eighth 7.of 8.her
9.photos 10.but 11.Safety
12.is working 13.to join 14.and
15.will last
Ⅲ.【语篇解读】本文主要介绍了一个在线交友论坛,Paul、Leo、Emma和Li Yue四位来自不同地方的学生在论坛上分享了个人信息,包括年龄、家庭情况、兴趣爱好等,并希望结交新朋友。
1.C 解析:细节理解题。根据“I'm Paul…I also enjoy playing chess.”可知,Paul喜欢下国际象棋。故选C。
2.B 解析:细节理解题。根据“Hello,I'm Emma…I live in the UK,but right now I'm on a study trip in China with three of my classmates.”可知,Emma目前正在中国进行学习之旅。故选B。
3.A 解析:细节理解题。根据文章内容可知,Paul 13岁,Leo 14岁,Emma 15岁,Li Yue和Emma同岁,所以年龄最小的是Paul。故选A。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要介绍了不同地区给孩子取名的传统习俗。
1.Parents choose their child's name according to the names of relatives within their families.
2.The child's grandfather.
3.The day a child is born decides the child's name.
4.All names should be valued and respected.
5.Cultural values.For example,parents often choose names with characters like de(means virtue) or ren (means kindness).(合理即可)
Ⅴ.1.I went to Harbin on vacation.
2.How long did you stay there
3.It's a beautiful city with rich culture.
4.What did you do there
5.Can I go with you next year