第11课时 Units 7-8
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025沧州模拟)完形填空【主题:人与社会 云南过桥米线的起源】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Have you ever heard of Yunnan cross bridge rice noodles?The dish,with a history of over one hundred years,is typically made of chicken soup,meat,vegetables and rice noodles.There are many stories about the __1__ of this dish.One story is that during the Qing Dynasty,a scholar(书生) studied hard every day on an island to __2__ the imperial exams(科举考试) in Mengzi,Yunnan.His wife brought meals to him every day.Because of the long journey,the __3__ always got cold when she arrived.It made her feel very __4__.
One day,she brought chicken soup and rice noodles to her husband.When she got there,she found the soup __5__ hot.Then she realized that the __6__ oil on top of the soup helped keep it warm.__7__ putting the rice noodles and other things into the soup,she found it tasted very delicious.
So,the smart wife began to bring the chicken soup,rice noodles and other foods separately and __8__ them only after arriving.This way,the dish stayed warm.Soon this way of cooking __9__ spread around the city.Later people named the dish “cross bridge rice noodles” in memory of the inventor.
Today,cross bridge rice noodles are the first __10__ for many visitors in Yunnan.This special dish not only lets them feel the hospitality(好客) of people in Yunnan,but also reminds them of the hard working scholar and the wise wife.
1.A.development B.request C.smell D.invention
2.A.talk about B.give up C.prepare for D.think about
3.A.body B.food C.bottle D.water
4.A.awful B.sleepy C.excited D.different
5.A.turned B.remained C.seemed D.sounded
6.A.thin B.cheap C.thick D.dirty
7.A.After B.Before C.Since D.Unless
8.A.mixed B.produced C.heated D.weighed
9.A.easily B.finally C.simply D.quickly
10.A.excuse B.choice C.project D.task
Ⅱ.(2025沧州二模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
What might the future be like?Here are some predictions.
As we all know,the Spring Festival is 1.________ most important Chinese holiday.It usually 2.________(last) for 15 days.Everyone returns home.It 3.________(cause) headaches for millions of Chinese since a long time ago.4.________ in about 15 years,the Spring Festival travel may not be a problem at all.China plans 5.________(build) more than 120,000 kilometers of railways that will serve 90% of the population.And because most areas of China will be 6.________(city),people will not have to go to other places to find a job.So it will no longer be a problem for 7.________(they).
All the newspapers will come to an end before 2050.In the future,digital ones will 8.________(send) to personal web tools through the Internet.
Oil is running out 9.________(fast) than expected.But scientists around the world have found something else as fuel.Solar power,nuclear power and even water can take the place 10.________ oil as sources(来源) of energy.
Schools will go electronic.Computers will be important and popular among students.Students will not need to bring books 11.________ school.They can read on the computer.It can also be used as a 12.________(connect) to the outside world.There will be robot teachers.They will check homework on computers and communicate with the 13.________(student) parents.And transportation 14.________(be) more convenient for students in the future.They can travel 15.________(comfortable) and safely in a smart school bus.
Do you look forward to life in the future
Ⅲ.(2025泸州)阅读理解【主题:人与自我 制作美食】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Make Your Own Noodles
What You'll Need
·1/2 cup flour(面粉):all purpose or bread flour,but bread flour makes chewier(更有嚼劲的) noodles
·4 tablespoons water
·1/4 teaspoon salt
·Mixing bowl,rolling pin,pizza cutter or scissors
Adult helper for cutting and boiling
★Mix Mix flour,water and salt in a bowl.Start with 2 tablespoons of water.Add a little water or flour when necessary.A well mixed dough(面团) should not stick to your hands too much.
★Knead Spread a little flour on your table and knead the dough.Hit,fold,and pull it until it's smooth.Smooth doughs lead to chewier noodles.
★Rest Cover the dough and let it sit for about 30 minutes.This lets the dough develop.
★Roll Spread some flour on the table.Cut your dough ball into 4 pieces. Take one piece at a time,and roll it out with a rolling pin,as thin as you can.
★Cut When it's pretty thin,cut your noodles narrow,thick,or whatever shape you like! Some people fold the dough before cutting,so it's easier to make straight lines.When ready,unfold the noodles or they'll stick!
★Cook You can cook your noodles right away or dry them for an hour for a bit chewier noodles.Cook fresh noodles in a pot of boiling water for just a few minutes.Fresh noodles cook much faster than dry ones.How long will depend on how thick your noodles are—thicker noodles take longer.
Eat up!
1.What do you need to make noodles according to the passage
A.Milk. B.Honey.
C.Salt. D.Butter.
2.【新考向 图片理解题】Which tool do you need to roll the dough
A. B. C. D.
3.Why do some people fold the dough before cutting
A.To make straight lines.
B.To make funny shapes.
C.To make thick noodles.
D.To make a sticky dough.
4.What can you do to make chewier noodles according to the passage
A.Put some carrots into the dough.
B.Boil the dough for a few minutes.
C.Use all purpose flour instead of bread flour.
D.Dry fresh noodles for an hour before cooking.
5.Who is the passage most probably written for
A.Kids who like rice planting.
B.Kids who like home cooking.
C.Adults who like healthy eating.
D.Adults who like bread making.
Ⅳ.(2025邯郸月考)阅读表达【主题:人与社会 社会发展】
阅读下面短文,简略回答问题。
In 2027,the first space hotel named Voyager Station is set to open.It will be built by Orbital Assembly Corporation.The 50,000 square meter hotel will start being built in 2026 and welcome its first guests in 2027.The hotel can hold up to 440 people and will have about one sixth of the Earth's gravity.
In 2019,the Gateway Foundation first introduced its design,then called the Von Braun Space Station.The goal is to enable more people to travel to space.The hotel will have nice villas,single bedrooms,restaurants,bars and gyms.The first part to be built is a central ring with a place for ships to dock(停靠).Then a 200 meter wide outer ring will be put together and connected to it.
The inside of the hotel will use materials and colors from nature,different from the cold look in movies.For example,there will be 500 square meter villas and 30 square meter hotel rooms.Also,an activity and gym module(舱) will be used for low gravity games and concerts.
It was first planned to open in 2025,but because of the COVID 19 outbreak,the opening was put off to 2027.Many people are working on space tourism,and this hotel is a big step forward.
1.When is the first space hotel Voyager Station set to open
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.How many people can Voyager Station hold up to
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What is the goal of building the space hotel Voyager Station
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What will the first part to be built of the hotel be
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.If you could stay in the space hotel,what part would you be most interested in and why
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025石家庄一模)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Two students,Li Ming and Wang Hui,are talking about their future jobs.)
Li Ming:It's hard to talk about the future.1.________________
Wang Hui:Maybe you will be a teacher because you are good at talking to people.
Li Ming:2.________________ If I can be a teacher,I won't give my students too much homework.
Wang Hui:What will I be in the future?Do you have any suggestions
Li Ming:3.________________ I think you study very hard.You might be a scientist when you grow up.
Wang Hui:But I don't like science because it's too hard.
Li Ming:You like helping others.4.________________
Wang Hui:I hope to be a doctor like my mother.I will help sick children.
Li Ming:Oh,I have a headache,Dr.Wang!5.________________
Wang Hui:Sure!You should have a good rest and take some medicine.
【详解答案】
第11课时 Units 7-8
Ⅰ.【语篇解读】本文主要介绍了云南过桥米线的起源。
1.D 解析:句意:关于这道菜的发明有许多故事。development发展;request请求;smell气味;invention发明。根据后文故事内容及“Later people named the dish‘cross bridge rice noodles’in memory of the inventor.”可知,后文是介绍过桥米线是如何发明的。故选D。
2.C 解析:句意:一个故事是,在清朝,一位书生每天在云南蒙自的一个岛上刻苦学习,为科举考试做准备。talk about谈论;give up放弃;prepare for准备;think about考虑。根据“a scholar(书生)studied hard every day on an island to…the imperial exams(科举考试)”可知,他努力学习,是为科举考试做准备。故选C。
3.B 解析:句意:由于路途遥远,她到达时食物总是会变凉。body身体;food食物;bottle瓶子;water水。根据“His wife brought meals to him every day.”可知,此处指食物。故选B。
4.A 解析:句意:这让她感到非常糟糕。awful糟糕的;sleepy困倦的;excited兴奋的;different不同的。根据“the…always got cold when she arrived”可知,食物在到达时总会变凉,这是很糟糕的事。故选A。
5.B 解析:句意:当她到达那里时,她发现汤仍然是热的。turned变成;remained仍然是;seemed似乎;sounded听起来。根据“she found the soup…hot”可知,到达那里时,汤仍然是热的。故选B。
6.C 解析:句意:然后她意识到汤上面的厚厚的油层有助于汤保持温热。thin薄的;cheap便宜的;thick厚的;dirty脏的。根据“oil on top of the soup helped keep it warm”及常识可知,此处指厚厚的油层使汤仍然温热。故选C。
7.A 解析:句意:在把米线和其他东西放进汤里后,她发现味道非常美味。After在……之后;Before在……之前;Since自从;Unless除非。根据“putting the rice noodles and other things into the soup,she found it tasted very delicious”可知,把米线和其他东西放进汤里后,味道很美味。故选A。
8.A 解析:句意:于是,聪明的妻子开始把鸡汤、米线和其他食物分开带,只在到达后才把它们混合在一起。mixed混合;produced生产;heated加热;weighed称重。根据“bring the chicken soup,rice noodles and other foods separately and…them only after arriving”可知,她到达后才将鸡汤、米线和其他食物混合在一起。故选A。
9.D 解析:句意:很快,这种烹饪方式迅速在城市中传播开来。easily容易地;finally最终;simply仅仅;quickly快速地。根据“Soon this way of cooking…spread around the city.”可知,这种烹饪方式很快在城市里传播开来。故选D。
10.B 解析:句意:今天,过桥米线是许多云南游客的首选。excuse借口;choice选择;project项目;task任务。根据“cross bridge rice noodles are the first…for many visitors in Yunnan”可知,过桥米线是云南游客的第一选择。故选B。
Ⅱ.【语篇解读】本文对未来生活进行了多方面预测。
1.the 2.lasts 3.has caused 4.But
5.to build 6.cities 7.them 8.be sent
9.faster 10.of 11.to 12.connection
13.students' 14.will be fortably
Ⅲ.【语篇解读】本文主要介绍了自制面条的步骤和所需材料。
1.C 解析:细节理解题。根据“·1/4 teaspoon salt”可知,制作面条需要盐,其他选项未提到。故选C。
2.A 解析:细节理解题。根据“roll it out with a rolling pin”以及表格右侧的图片可知,擀面团需要用擀面杖。图片A为擀面杖。故选A。
3.A 解析:细节理解题。根据“Some people fold the dough before cutting,so it's easier to make straight lines.”可知,折叠面团是为了更容易切出直线。故选A。
4.D 解析:细节理解题。根据“dry them for an hour for a bit chewier noodles”可知,将新鲜面条晾干一小时可使面条更有嚼劲。故选D。
5.B 解析:推理判断题。根据“Adult helper for cutting and boiling”可推测出,文章面向需要成人协助的孩子,且内容为家庭烹饪。选项B“喜欢家庭烹饪的孩子”最有可能是目标读者。故选B。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要介绍了即将在2027年开业的首个太空酒店Voyager Station的相关信息,包括其建造时间、容量、目标、结构设计等。
1.In 2027.
2.440.
3.To enable more people to travel to space.
4.A central ring with a place for ships to dock.
5.I would be most interested in the activity and gym module because I enjoy low gravity games and concerts.
Ⅴ.1.What will I be in the future
2.I hope to be a teacher/I want to be a teacher/Thank you for your advice.
3.Yes,I do.
4.Maybe you can be a doctor.
5.Can you help me 第9课时 Units 3-4
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025河北模拟)完形填空【主题:人与自我 突破自我】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Betty lived in a small town.Beautiful flowers were seen everywhere in the town.__1__ the shyness,Betty just stood with few words in public.The shy girl hardly talked to people in social activities.She was often considered as a(n) __2__ girl in the community.She felt like a wallflower and wondered if she would go unnoticed all the time.
However,her closest friend,Fiona,was __3__ different.Fiona loved to communicate with others and she encouraged Betty to __4__.She told Betty that life wasn't always as beautiful as roses and that everyone was able to make it full of roses.
With the encouragement of Fiona,Betty began to change.Instead of being a wallflower,she started attending a community theater class.She __5__ acting in the theater group.Her gift for acting began to shine.__6__,new difficulties were never far away.One of Betty's classmates became a thorn(刺) in her side.The classmate was not __7__ with her achievements,but Betty continued to deal with the situation.She managed to show herself and became friends with the classmate.All the changes made her feel fresh every day.
Betty's hard work paid off when the town's famous __8__,Mr.Johnson,watched one of her plays.He liked her acting so much that he __9__ her the lead role in his new play.Betty's moment arrived.People were happy to watch her show.
Finally,Betty became a confident girl.She met many difficulties which __10__ her that there's no rose without a thorn.But those thorns helped her develop her abilities.Betty proved(证明) that personal changes were possible for anyone.
1.A.Because of B.Instead of C.Kind of D.Lots of
2.A.outgoing B.quiet C.famous D.talented
3.A.seriously B.unluckily C.completely D.carelessly
4.A.prepare B.celebrate C.choose D.change
5.A.got in touch B.took part in C.took care of D.got used to
6.A.However B.But C.Yet D.And
7.A.angry B.satisfied C.excited D.bored
8.A.teacher B.artist C.director D.doctor
9.A.provided B.placed C.organized D.offered
10.A.invited B.expected C.taught D.shaped
Ⅱ.(2025邢台二模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Johnny's best friends are good 1.________ painting.However,he couldn't draw a nice picture after a year's hard work.Feeling terrible,he walked in a park.There he met 2.________ old man with only one arm.He told the old man his 3.________(feel),“Why can't I paint well?Everybody does 4.________(well) than me.”The old man looked at him 5.________ a smile.He said nothing but 6.________(begin) to whistle(吹口哨).Soon many 7.________(bird) flew to them quickly and landed on a tree beside them.Then the old man stopped and said,“Everyone has got one thing that no one else can compare,so have you.”
The boy 8.________(touch) by those words.He said to 9.________(he),“I must have something better than other people.”Year after year,he found that he was talented in gardening and brought 10.________(beautiful) to the places wherever he worked.
Actually,people may have 11.________(total) different talents.Focusing on the strengths(优势) 12.________(make) it easier for a person to succeed.On the other hand,if you keep 13.________(push) yourself hard on the things you are not good at,you may lose confidence.As a result,you 14.________(have) less courage to achieve your dreams.15.________ focus on and develop your strength!
Ⅲ.阅读理解【主题:人与社会 分享秘密】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Sarah and her best friend,Alex,loved exploring the forest near their neighborhood.One day,while they were exploring through the woods,Sarah stepped upon a shiny rock hidden under a pile of leaves.Excitedly,she said to Alex,“Look at what I found!It looks like a valuable diamond.Promise not to tell anyone!It's just a secret between you and me.”Alex nodded,agreeing to keep it a secret.
Later that afternoon,Sarah and Alex met their friend,Emily,in the neighborhood.Unable to control his excitement,Alex told Emily about the treasure Sarah had found.Emily was very curious and wanted to see it,but Sarah stopped them,reminding Alex of their promise.However,Emily's younger brother,Jack,happened to hear their conversation and spread the news to everyone in the neighborhood.
Soon,Sarah's neighbors began to come to her house,hoping to have a look at the mysterious treasure.They knocked on Sarah's door one by one,each asking if they could see it.Sarah and Alex were taken__aback by all the attention and didn't know how to deal with the situation.
As the neighbors crowded around,Sarah's mom came out to see what was happening.She gently told the neighbors that the rock they wanted to see was not as special as they thought.It was just a common rock Sarah had found in the forest.The neighbors were understanding and soon left with smiles on their faces.
Sarah and Alex learned that some secrets should only be kept between close friends.Sharing secrets with everyone can lead to misunderstan dings and unwanted attention.They also realized the importance of trust and honesty in friendship,promising to keep each other's secrets safe in the future.
1.Which of the following is TRUE according to the story
A.Alex found a valuable diamond in the forest.
B.Sarah's neighbors believed what Sarah's mom said.
C.Alex was too excited to tell Emily about the treasure.
D.Emily told her brother about the treasure Sarah had found.
2.What does the underlined part “taken aback” in paragraph 3 mean
A.Scared. B.Impressed.
C.Surprised. D.Touched.
3.Which of the following shows the correct order of the story
①Jack heard their talk and told everyone.
②Sarah found a shiny stone in the forest.
③Alex promised to keep it secret.
④Sarah's mom said the stone was just normal.
⑤Alex told Emily about the stone Sarah had found.
⑥Neighbors came to Sarah's house one after another.
A.②③⑥①④⑤ B.②③⑤①⑥④
C.⑤①⑥②③④ D.⑤①⑥③②④
4.What is the main lesson of the story
A.It's important to explore the forest carefully.
B.One should never share secrets with friends.
C.Neighbors are always curious about others' discoveries.
D.Secrets should sometimes be kept between best friends,and trust is the key in friendship.
Ⅳ.阅读表达【主题:人与社会 人际交往】
阅读下面短文,简略回答问题。
Have you heard of “soft skills” before?To be honest,they're abilities that are not taught in school.However,to be truly happy and successful,you need to develop soft skills.Here are some of them.
Understand the power of non language communication.If you have watched a nature program,you've probably seen how some animals communicate.For example,a wolf can control its young just by using a different look in its eyes.While humans have the ability to speak,about 55% of our face to face communication actually takes place through body language.
Know how to make others laugh.I'm sure with your friends and family you have a great sense of humor.However,how about at work or when you meet strangers?Break free,and add humor to your actions.Then your personal happiness will rise.
Respect(尊敬) others.Unfortunately,this soft skill seems to be going out of fashion at present.Too many people have become self centered,and put their own hopes above the needs of other people.Please make sure you respect all those you come into contact with.Interestingly,by respecting others,you'll find they respect you more in return.
Have persuasive(令人信服的) power.This isn't some kind of superheroes' power.It's an ability that many people have developed.If you learn to communicate persuasively,you will go far.
1.How can a wolf control its young
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.If you know how to make others laugh,how do you feel
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What will others do when you respect them
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.How many skills are mentioned in the passage
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.What other important soft skills do you think can help people succeed in daily life?Give an example.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025石家庄模拟)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(A and B are talking about learning math.)
A:Hi,Lucy!You look so excited.1.________________
B:I got an A in my math test!It's the first time I've got such a high grade.
A:2.________________ You really worked hard for it.
B:Thanks.I spent a lot of time doing math exercises every day.3.________________
A:I'm still struggling with math.I find it so difficult.
B:Don't worry.4.________________ We can study together.
A:That's very kind of you.But I'm not sure how to start.
B:Don't worry.I have a plan.We can go through the textbook and do some easy exercises first.Then,we can move on to the more difficult ones.
A:Great!5.________________
B:How about this Saturday afternoon
A:OK.Thank you.
B:You are welcome.
【详解答案】
第9课时 Units 3-4
Ⅰ.【语篇解读】本文讲述了害羞的Betty在朋友Fiona的鼓励下,通过参加社区戏剧班逐渐改变自己,最终成为一名自信的演员的故事。
1.A 解析:句意:因为害羞,Betty在公共场合只是站着,很少说话。Because of因为;Instead of代替;Kind of有点;Lots of许多。根据“Betty just stood with few words in public”可知,此处表达Betty很少说话的原因。故选A。
2.B 解析:句意:她在社区里常常被认为是一个安静的女孩。outgoing外向的;quiet安静的;famous著名的;talented有才华的。根据“The shy girl hardly talked to people”可知,Betty是一个安静的女孩。故选B。
3.C 解析:句意:然而,她最好的朋友Fiona完全不同。seriously认真地;unluckily不幸地;completely完全地;carelessly粗心地。根据“different”及“Fiona loved to communicate with others”可知,Fiona与Betty完全不同。故选C。
4.D 解析:句意:……Fiona鼓励Betty改变。prepare准备;celebrate庆祝;choose选择;change改变。根据“With the encouragement of Fiona,Betty began to change.”可知,Fiona鼓励Betty改变。故选D。
5.B 解析:句意:她参加戏剧团的演出。got in touch取得联系;took part in参加;took care of照顾;got used to习惯于。根据“attending a community theater class”可知,Betty参加了戏剧团的演出。故选B。
6.A 解析:句意:然而,新的困难从未远离。However然而;But但是;Yet然而;And和。前后句意出现转折,空后有逗号,用“However”。故选A。
7.B 解析:句意:Betty的一位同学对她的成就不满意…… angry生气的;satisfied满意的;excited兴奋的;bored无聊的。根据“not…with her achievements”可知,同学对她的成就不满意。故选B。
8.C 解析:句意:当镇上的著名导演Johnson先生观看Betty的一场演出时,她的努力得到了回报。teacher老师;artist艺术家;director导演;doctor医生。根据“watched one of her plays”和“in his new play”可知,Johnson先生是一名导演。故选C。
9.D 解析:句意:他非常喜欢她的表演,于是让她出演新剧的主角。provided提供;placed放置;organized组织;offered提供。根据“he…her the lead role in his new play”可知,Johnson先生给Betty提供了出演主角的机会,offer sb. sth.=provide sb. with sth.“给某人提供某物”。故选D。
10.C 解析:句意:她遇到了许多困难,这些困难教会她“没有不带刺的玫瑰”。invited邀请;expected期望;taught教导;shaped塑造。根据“there's no rose without a thorn”可知,困难教会了她这个道理。故选C。
Ⅱ.【语篇解读】本文讲述了Johnny不擅长绘画,他为此感到难过,之后在公园里遇到一位独臂老人,老人用行动告诉他每个人都有自己独特的才能,最终Johnny发现了自己在园艺方面的天赋,并取得了成功。
1.at 2.an 3.feelings 4.better 5.with
6.began 7.birds 8.was touched
9.himself 10.beauty 11.totally
12.makes 13.pushing 14.will have
15.So
Ⅲ.【语篇解读】本文讲述了Sarah和Alex明白了有些秘密应该只保留在亲密朋友之间,分享秘密可能导致误解和不必要的关注,同时也认识到了信任和诚实对友谊的重要性。
1.B 解析:细节理解题。根据第四段“She gently told the neighbors that the rock they wanted to see was not as special as they thought…The neighbors were understanding and soon left with smiles on their faces.”可知,邻居们相信了Sarah妈妈的话。故选B。
2.C 解析:词义猜测题。根据第三段“Sarah and Alex were taken aback by all the attention and didn't know how to deal with the situation.”可知,两人对突然的关注感到意外和不知所措,因此“taken aback”意为“惊讶的”,与surprised同义。故选C。
3.B 解析:细节理解题。根据第一段“Sarah stepped upon a shiny rock hidden under a pile of leaves…Alex nodded,agreeing to keep it a secret.”、第二段“Alex told Emily about the treasure Sarah had found…Emily's younger brother,Jack,happened to hear their conversation and spread the news to everyone in the neighborhood.”、第三段“Soon,Sarah's neighbors began to come to her house”和第四段“Sarah's mom came out to see what was happening.She gently told the neighbors that the rock they wanted to see was not as special as they thought.It was just a common rock”可知,故事顺序为②③⑤①⑥④。故选B。
4.D 解析:主旨大意题。根据最后一段“Sarah and Alex learned that some secrets should only be kept between close friends…They also realized the importance of trust and honesty in friendship”可知,故事的核心教训是“有些秘密应该只保留在亲密的朋友之间,而信任是友谊的关键”。故选D。
Ⅳ.【语篇解读】本文介绍了一些软技巧及其在与人交往时的重要性。
1.By using a different look in its eyes.
2.Happy/Happier.
3.They will respect me more in return.
4.Four.
5.Time management.For example,a student who learns to plan his study schedule and balance homework and hobbies will feel less stressed and achieve better results in school.(合理即可)
Ⅴ.1.What happened
2.Congratulations!
3.How about you/What about your math study
4.I can help you with your math.
5.When shall we start 第8课时 Units 1-2
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025邢台模拟)完形填空【主题:人与社会 全家运动】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
The first person in our family to do yoga(瑜伽) was my mom.Her best friend,Sissy,who lived next door to us,__1__ yoga to her.She said __2__ Mom was tired of the rush of modern life and wanted to feel less stressed,then yoga could help.Sissy was a very peaceful person so Mom __3__ accepted.
I watched Mom every day do her breathing exercises and __4__ her postures(姿势).After a few months,she said she felt __5__ healthier.Dad was getting envious(羡慕的).He wasn't going to be left out so he __6__ yoga too.He goes to a class twice a week now.
Then Mom had the bright __7__ that my sister and I should do yoga.She researched the kind of yoga that is __8__ to children and learned as much as she could about it.Then she became our __9__.To my surprise,it turned out really well.
At first,we mostly did breathing exercises but then we moved on to stretching(伸展) exercises.We had to lift our ribcage(胸廓),reach our arms to the side and circle our body with them.Mom told us to __10__ we were enjoying ourselves in the sunshine.It was really fun!
Our whole family does yoga now.Even our dog,Bingo,likes to join in!
1.A.took B.recommended C.donated D.sent
2.A.although B.because C.if D.so
3.A.easily B.hardly C.luckily D.strictly
4.A.test B.raise C.practice D.protect
5.A.much B.very C.once D.too
6.A.set up B.made up C.put up D.took up
7.A.future B.idea C.smile D.start
8.A.noisy B.difficult C.secret D.helpful
9.A.friend B.student C.teacher D.partner
10.A.imagine B.show C.learn D.prove
Ⅱ.(2025邯郸一模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Hi,Mary,
Last summer,my family and I 1.________(visit) the Great Wall.It was 2.________ unforgettable experience.We got up early in the morning and took a bus there.3.________ we arrived,there were already many 4.________(child) and parents.We started climbing the Great Wall slowly.The steps were a little steep in some places,but we climbed up much 5.________(quick).Along the way,we enjoyed the beautiful scenery 6.________ both sides of the Great Wall.
This was my 7.________(two) time to visit the Great Wall.The first time I came here,I 8.________(be) only ten years old.Since then,I 9.________(dream) of coming back.Now,every time I see pictures of the Great Wall,I 10.________(remember) the wonderful trip.It's not only a 11.________(wonder) place full of interesting stories,but 12.________ a symbol of China.We 13.________(usual) spend a lot of time 14.________(play) in nature.But this trip to the Great Wall was different.I 15.________(move) by this trip.It made me feel proud of our history and culture.I will never forget it.
Yours,
Li Hua
Ⅲ.(2025石家庄一模)阅读理解【主题:人与自我 暑假日记】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
The summer vacation is a good time to have fun.It's always full of memories(回忆) and discoveries.You can do many activities like keeping a summer diary.
Why do you keep a summer diary
A summer diary is like a treasure box,filled with memories from your summer days.It's a way to remember all the wonderful things,big or small.It is also a great place to show your ideas!
__▲__
To write a summer diary,it's important to prepare the right tools.A perfect notebook is the first step.It could be a simple pocket notebook or a diary with a lock and key.Don't forget that it should have pages to last you the whole summer.
Here are some ideas to get you started:
◇Daily Activities:Write about what you did or how you felt.
◇Nature:You could write about a tiny insect or some different sounds.
◇Simple Doodles(涂鸦):A diary doesn't have to be all about words.Paint something you saw,or draw a picture about your summer holiday.
◇Goals:What are your hopes for this summer or the new school year?Write them down and make a plan on how to achieve them.
What can you get from a summer diary
By the end of the summer,you'll have a collection of memories.It will remind you of all the fun you had.It's a gift you can keep and share with your family and friends.
1.Why do you keep a summer diary
A.To take photos.
B.To study insects.
C.To prepare notebooks.
D.To remember summer days.
2.【新考向 句子回填题】Which of the following best fits the blank “__▲__”?
A.How do you write a summer diary
B.Where do you keep a summer diary
C.Why do you share a summer diary
D.When do you finish a summer diary
3.What might not be seen in a summer diary
A.Plans for the next term.
B.Pictures about the winter holiday.
C.Doing housework with parents.
D.Watching the butterflies in the garden.
4.What is the purpose of the passage
A.To teach students to plan for the future.
B.To ask parents to buy a notebook as a gift.
C.To call on people to stay with their friends.
D.To encourage readers to keep a summer diary.
Ⅳ.(2025唐山二模改编)阅读表达【主题:人与自我 假期活动】
阅读下面短文,简略回答问题。
Over the holidays,lots of people will travel to different parts of the world with friends and family.A popular holiday activity is snorkeling (浮潜) with sea life in the ocean.
Snorkeling is the sport or activity of swimming underwater with a snorkel (呼吸管).The snorkel helps people breathe when they are looking down,so that they can better enjoy the sea life.Perfect places for snorkeling with sea life are the warm seas with clear water.
For people who love sea life,snorkeling is a good chance to see amazing animals in their habitat.Seeing these animals up close is a great way to call on people to care for and protect sea life and the environment.Also,snorkeling offers people jobs.As snorkeling becomes more popular,more tour guides and boat drivers will be needed.
However,some people are against the idea of snorkeling with sea life.Even though animals are free to leave when people swim near them,visiting them could influence animals' behavior and population numbers.According to a study,snorkeling tours can cause dolphin pods(海豚群) to leave their usual feeding areas.Also,people may get hurt when getting close to sea life.After all,wildlife in the sea is just that wild.
What's more,snorkeling with sea life may bring problems to the sea environment.For example,when getting too close to sea life,people may damage coral reefs(珊瑚礁).They are important for the sea environment,because they offer food and habitat for sea life.Also,the boats to take people to see sea life may pollute the water.
So,is it OK to snorkel with sea life?It really depends on who you ask.
1.What is snorkeling
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.What jobs will be needed as snorkeling becomes more popular
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What can snorkeling tours cause dolphin pods to do
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.Why are coral reefs important for the sea environment
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.Besides the negative effects mentioned in the passage,what other environmental problems might snorkeling activities cause?Give a simple example.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025秦皇岛一模)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Lily and Eric are talking about the May Day holiday.)
Lily:Hi,Eric.I heard you traveled to China during the May Day holiday.
Eric:Yes,that's true.I went there with my family.
Lily:Oh,China is the country that I most want to visit.1.________________
Eric:Yes,of course.As the Chinese old saying goes:He who has never been to the Great Wall is not a true man.
Lily:2.________________
Eric:It was built over 2,000 years ago.
Lily:3.________________
Eric:Certainly.The Great Wall was built to stop the enemies entering from the north of the country.And it is nearly 9,000 kilometers long.There are lots of stories about it.
Lily:What do you think of the Great Wall
Eric:4.________________ It's well worth visiting.
Lily:5.________________
Eric:For five days.
Lily:Oh,you must have had a good time there.I hope I can visit it some day.
【详解答案】
第8课时 Units 1-2
Ⅰ.【语篇解读】本文主要讲述了一个家庭从母亲开始接触瑜伽,逐渐带动全家甚至宠物狗一起练习瑜伽的故事。
1.B 解析:句意:住在我们隔壁的Sissy,也是妈妈最好的朋友,向妈妈推荐了瑜伽。took带走;recommended推荐;donated捐赠;sent发送。根据“She said…then yoga could help.”可知,Sissy向妈妈推荐了瑜伽。故选B。
2.C 解析:句意:她说,如果妈妈厌倦了快节奏的现代生活,想减压,瑜伽会有帮助。although虽然;because因为;if如果;so所以。根据“Mom was tired of the rush of modern life and wanted to feel less stressed”和“then yoga could help”可知,前半句是后半句的前提条件,所以用if引导条件状语从句。故选C。
3.A 解析:句意:Sissy是个非常平和的人,所以妈妈很容易就接受了。easily容易地;hardly几乎不;luckily幸运地;strictly严格地。根据“Sissy was a very peaceful person”可知,妈妈很容易就接受了Sissy的建议。故选A。
4.C 解析:句意:我每天看着妈妈做呼吸运动和练习她的姿势。test测试;raise运动;practice练习;protect保护。根据“I watched Mom every day do her breathing exercises and…her postures(姿势).”可知,妈妈每天练习瑜伽动作。故选C。
5.A 解析:句意:几个月后,她说她感觉更健康了。much非常,很;very非常;once曾经;too太。修饰比较级healthier用much,其他选项不能修饰比较级。故选A。
6.D 解析:句意:爸爸不想被落下,所以他也开始练习瑜伽。set up建立;made up编造;put up张贴;took up开始。根据“Dad was getting envious(羡慕的).He wasn't going to be left out so he…yoga too.”可知,爸爸也开始练瑜伽。故选D。
7.B 解析:句意:然后妈妈有了一个好主意:姐姐和我应该练习瑜伽。future未来;idea想法;smile微笑;start开始。根据“Then Mom had the bright…that my sister and I should do yoga.”可知,妈妈有了一个主意。故选B。
8.D 解析:句意:她研究了对孩子有帮助的瑜伽,并尽可能学习它。noisy吵闹的;difficult困难的;secret秘密的;helpful有帮助的。根据“She researched the kind of yoga that is…to children”和“To my surprise,it turned out really well.”可知,妈妈研究了对孩子有帮助的瑜伽。故选D。
9.C 解析:句意:然后她成了我们的老师。friend朋友;student学生;teacher老师;partner伙伴。根据“learned as much as she could about it”和“Then she became our…”可知,妈妈成了我们的瑜伽老师。故选C。
10.A 解析:句意:妈妈让我们想象我们正在阳光下享受乐趣。imagine想象;show展示;learn学习;prove证明。根据“Mom told us to…we were enjoying ourselves in the sunshine.”及语境可知,是想象在阳光下享受乐趣。故选A。
Ⅱ.【语篇解读】本文讲述了作者游览长城的经历。
1.visited 2.an 3.When 4.children
5.more quickly 6.on 7.second 8.was
9.have dreamed 10.remember
11.wonderful 12.also 13.usually
14.playing 15.was moved
Ⅲ.【语篇解读】本文通过展示暑假日记的价值以及如何写暑假日记,激励读者动手记录自己的暑假时光。
1.D 解析:细节理解题。根据“A summer diary is like a treasure box,filled with memories from your summer days.It's a way to remember all the wonderful things,big or small.”可知,写暑假日记是一种记住所有美好事物的方式,也就是为了记住暑假时光。故选D。
2.A 解析:句子回填题。根据“To write a summer diary,it's important to prepare the right tools.A perfect notebook is the first step.It could be a simple pocket notebook or a diary with a lock and key.Don't forget that it should have pages to last you the whole summer.”可知,这一段在讲如何写暑假日记。故选A。
3.B 解析:细节理解题。根据“Daily Activities:Write about what you did or how you felt.”“Nature:You could write about a tiny insect or some different sounds.”“Simple Doodles(涂鸦):A diary doesn't have to be all about words.Paint something you saw,or draw a picture about your summer holiday.”以及“Goals:What are your hopes for this summer or the new school year?Write them down and make a plan on how to achieve them.”可知,暑假日记可以写日常活动、关于自然的内容、涂鸦以及这个夏天或新学年的目标等,文中未提及B项。故选B。
4.D 解析:目的意图题。通读全文可知,本文围绕“写暑假日记”展开,目的是鼓励读者写暑假日记。故选D。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要介绍了浮潜这项活动,包括其定义、好处以及争议。
1.It/Snorkeling is the sport or activity of swimming underwater with a snorkel.
2.Tour guides and boat drivers./More tour guides and boat drivers.
3.Leave their usual feeding areas./They can cause dolphin pods to leave their usual feeding areas.
4.Because they offer food and habitat for sea life.
5.Litter.For example,snorkelers might leave behind bottles or other things in the sea.(合理即可)
Ⅴ.1.Did you visit/go to the Great Wall/Have you been to/visited the Great Wall
2.When was it/the Great Wall built
3.Can/Could you tell me more/something else about the Great Wall
4.It's great/wonderful/amazing.
5.How long did you stay in China 第12课时 Units 9-10
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025沧州二模)完形填空【主题:人与自我 诚实】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
If someone told your parents that you did something wrong,what might they do
When I was 5 or 6 years old,I was a naughty boy.One day,I tried to steal a piece of __1__ from the shelf when my mom took me to a store.I looked nervously at the chocolate and waited __2__ the right moment.After about 30 minutes,I stole the chocolate __3__.I was very happy.Then I was ready to __4__ with my mom.As we walked away,a __5__ worker walked up to my mom and told her that I had taken a piece of chocolate.
The store worker explained that all the workers had been __6__ me for half an hour.To solve the problem,my mom searched me but __7__ nothing.Then my mom began to scold(责备) him,__8__ she thought I didn't take anything.The man's face turned red,but I felt very sorry.So I __9__ my cap,and offered the chocolate to him.I said sorry with all my heart.
Though I was punished,I never regretted admitting(承认) it.Because I wanted to be a(n) __10__ person.I will never tell lies in the future.
1.A.bread B.candy C.chocolate D.cake
2.A.with B.about C.in D.for
3.A.angrily B.loudly C.slowly D.successfully
4.A.sit B.play C.leave D.show
5.A.school B.store C.hotel D.library
6.A.checking B.praising C.watching D.supporting
7.A.lost B.found C.threw D.bought
8.A.because B.unless C.until D.before
9.A.put away B.handed out C.gave back D.took off
10.A.silent B.brave C.friendly D.honest
Ⅱ.(2025唐山二模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Hi,David,
How are you doing?Do you remember we once talked about what jobs 1.________ careers(职业) we might do 2.________ the future?I'm finding it very difficult 3.________(make) up my mind.Now I want to talk about it for the 4.________(two) time.
My parents tell me I'm too young 5.________(be) expected to know about my future.They say I can choose whatever I want to do in the end if I keep 6.________(work) hard at school.I'm not sure if I agree with 7.________(they).I feel as if I'm 8.________ only person in my class who hasn't got a career in mind!It's a big decision to make,but even so it's much 9.________(hard) than I thought.
Sometimes I think I'd like to go into medicine.My teacher 10.________(think) Chinese medicine will be 11.________(great) developed over the next few 12.________(year).That sounds really interesting!
Then again,I'd also love to be a racing 13.________(drive).That's a very 14.________(interest) field too!When I've made my choice,I'll let you know!Have you 15.________(decide) what you want to do?Do let me know if you have!
Li Hua
Ⅲ.(2025新疆)阅读理解【主题:人与社会 人生启发】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
When I was a little girl,our families would always gather for big meals.Besides the delicious food,I also loved listening to the adults talking about their stories.Some stories are so unforgettable that I still remember them today.
My aunt,Kathy,heard a disabled friend had won a marathon(马拉松) race.She felt motivated(被激励的) and decided to run.The next day,she ran 5 miles.Although it was not easy for a 54 year old woman,she kept on running.
Edward,my cousin,was a main role in a play for the first time.He experienced a 2 month hard time preparing for it.Hearing people's applause(掌声),he felt good.What's more,he realized he could have more fun by trying something new.
My father was deeply moved by a 3 year old girl on a plane.He saw that the little girl offered all she had,a piece of chocolate,to save a man's life.He said the girl's kindness always made him smile.
Wherever life will lead me,these stories always give me inspiration.I have learned that we should love life itself,love ourselves and love the people around us.It is the stories that make my life beautiful and meaningful.
1.What did the author's families always do when she was a little girl
A.They cooked delicious food.
B.They gathered for big meals.
C.They listened to her stories.
D.They still remembered those stories.
2.Why did the author's aunt start to run
A.Because she ran 5 miles at the age of 54.
B.Because she thought it was easy for her.
C.Because she was motivated by a friend.
D.Because the author had won a marathon race.
3.Which of the following statements is TRUE
A.Edward saved a man's life on a plane.
B.The author's father was moved by Edward.
C.The author's father saved a 3 year old girl's life.
D.Edward felt good when he heard the applause.
4.What is the best title for the text
A.Kindness from Small Acts
B.Believe in Yourself and Try Something New
C.No Cooking,No Gathering
D.Inspiration from Stories Shared in Family Gatherings
Ⅳ.(2025邯郸二模)阅读表达【主题:人与社会 人际交往】
阅读下面短文,简略回答问题。
Rules for Giving a Housewarming Gift
When you visit someone's new home for the first time,it's nice to bring a gift.Housewarming gifts may not be as common as birthday gifts,but they show one's kindness.Here are some rules for giving a housewarming gift.
When to give a housewarming gift
The best time to give a housewarming gift is within the first three to six months after someone moves in.When you go to a housewarming party,you should always bring a gift.Even if there's no party,but you will visit someone's new home within the first six months after they move in,a gift is still a good idea.
Who should get a housewarming gift
Housewarming gifts are not just for people who buy their first home.Anyone moving into a new place would love to get a gift.It's a nice way to say “welcome” and “congratulations”.
Housewarming gifts to avoid
It's important to bring the right kind of housewarming gift.But how do you choose one?Try to avoid very expensive gifts.Usually,the price of a housewarming gift should be between $25 and $50.For example,houseplants and picture frames are popular housewarming gifts within this budget(预算).It's also best to avoid art or furniture unless you know the person's taste very well.
Housewarming gifts are a lovely way to celebrate someone's new home and make their space comfortable and welcome.The next time you visit a friend's new home,remember to bring a gift and,of course,follow the rules for gift giving.
1.What do housewarming gifts show
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.When is the best time to give a housewarming gift
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What is the right price range(范围) for a housewarming gift
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What should you avoid when choosing a housewarming gift?(根据文章内容写出一个答案即可)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.What would you like to give your friend when he or she moves into a new house?Why?(答案须与文中例子不同)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025河北模拟)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(David is asking Ann about the customs of going to a party.)
Ann:Hello,this is Ann speaking!
David:Hi,it's David.Jill invited me to her birthday party this Saturday,but I'm new here,so I'm calling you for help.1.________________
Ann:Yes.People in America should bring some small gifts with a birthday card to the party.
David:Thanks a lot.Anything else
Ann:Er… 2.________________ It's not polite to be late.Besides these,you can feel free at the party.
David:I see.By the way,3.________________
Ann:The supermarket?Let me see,oh,on Fifth Road,just across from Central Hospital.
David:OK.I see.4.________________
Ann:It's my pleasure.Let's go to the supermarket together.I haven't prepared the gift for Jill yet.
David:That's great!Let's meet at the school gate after school tomorrow.
Ann:OK.5.________________
David:See you then.
【详解答案】
第12课时 Units 9-10
Ⅰ.【语篇解读】本文讲述了“我”小时候在商店偷巧克力被发现后勇敢承认错误的经历,表达了诚实的重要性。
1.C 解析:句意:有一天,当妈妈带我去商店时,我试图从货架上偷一块巧克力。bread面包;candy糖果;chocolate巧克力;cake蛋糕。根据“I stole the chocolate”可知,这里是指巧克力。故选C。
2.D 解析:句意:我紧张地看着那块巧克力,等待合适的时机。with和;about关于;in在……中;for为了。wait for“等待”,固定搭配。故选D。
3.D 解析:句意:过了大约30分钟,我成功地偷了那块巧克力。angrily生气地;loudly大声地;slowly缓慢地;successfully成功地。根据“I was very happy.”可推知,是成功偷到了巧克力。故选D。
4.C 解析:句意:然后我准备和妈妈一起离开。sit坐下;play玩耍;leave离开;show展示。根据“As we walked away”可知,是准备离开商店。故选C。
5.B 解析:句意:当我们离开的时候,一位商店工作人员走到我妈妈跟前,告诉她我拿了一块巧克力。school学校;store商店;hotel宾馆;library图书馆。根据“The store worker explained…”可知,是指商店工作人员。故选B。
6.C 解析:句意:那个商店工作人员解释说所有工作人员都已经观察我半小时了。checking检查;praising表扬;watching观察;supporting支持。根据“a …worker walked up to my mom and told her that I had taken a piece of chocolate”可知,工作人员观察了“我”半个小时。故选C。
7.B 解析:句意:为了解决这个问题,妈妈搜查了我一遍,但什么都没找到。lost丢失;found发现;threw扔;bought买。根据“my mom searched me but”可知,应是什么都没发现。故选B。
8.A 解析:句意:于是妈妈开始责备他,因为她以为我没拿任何东西。because因为;unless除非;until直到;before在……之前。根据“…she thought I didn't take anything.”可知,是指原因,用because。故选A。
9.D 解析:句意:于是我摘下帽子,把巧克力递给他。put away收好;handed out分发;gave back归还;took off脱下。根据“my cap”以及“offered the chocolate”可知,是摘下帽子,从帽子里拿出巧克力。故选D。
10.D 解析:句意:因为我想做一个诚实的人。silent沉默的;brave勇敢的;friendly友好的;honest诚实的。根据“I will never tell lies”可知,是想做诚实的人。故选D。
Ⅱ.【语篇解读】本文是李华写给朋友David的一封信,主要探讨了关于未来职业选择的困惑。
1.and 2.in 3.to make 4.second
5.to be 6.working 7.them 8.the
9.harder 10.thinks 11.greatly
12.years 13.driver 14.interesting
15.decided
Ⅲ.【语篇解读】本文通过三个故事强调了家庭聚会中家人分享的故事给作者带来的人生启发。
1.B 解析:细节理解题。根据第一段中的“When I was a little girl,our families would always gather for big meals.”可知,当作者还是个小女孩的时候,她的家人会聚在一起享用大餐。故选B。
2.C 解析:细节理解题。根据第二段中的“My aunt,Kathy,heard a disabled friend had won a marathon(马拉松)race.She felt motivated(被激励的)and decided to run.”可知,作者的姑姑是受到朋友的激励,然后才开始跑步的。故选C。
3.D 解析:细节理解题。根据第三段中的“Hearing people's applause(掌声),he felt good.”可知,听到人们的掌声,Edward感觉心情很好。故选D。
4.D 解析:最佳标题题。本文通过三个故事强调了家庭聚会中家人分享的故事给作者带来的人生启发,选项D“从家庭聚会分享的故事中获得的启发”符合主题。故选D。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要介绍了送乔迁礼物的相关规则。
1.They show one's kindness.
2.Within the first three to six months after someone moves in.
3.Between $25 and $50.
4.Very expensive gifts/Art or furniture(unless you know the person's taste very well).
5.I'd like to give a set of nice cups.Because they are practical and can be used in daily life.(合理即可)
Ⅴ.1.Should I bring something to the party
2.You should be on time/You mustn't be late.
3.can you tell me where the supermarket is
4.Thanks for your help/Thanks for helping me/Thank you.
5.See you tomorrow/See you then.第10课时 Units 5-6
(限时:40分钟)
Ⅰ.完形填空【主题:人与社会 影视作品】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Ne Zha 2 is now the No.1 movie in China.It makes more money than The Battle at Lake Changjin.The story follows Ne Zha,the little hero.In this movie,Ne Zha has new and __1__ problems.Bad people say Ne Zha does bad things.He has to show he is good and save his home at the same time.But Ne Zha is brave.He never gives up,__2__ how hard things get.His strong __3__ makes people who watch the movie like him a lot.
The pictures in the movie are very __4__.The colors are bright,and the world in the movie looks real.We can see big and beautiful palaces under the sea.The fight scenes are really exciting.__5__ picture in the movie is like a beautiful photo.Also,the people in Ne Zha 2 are great.Ne Zha's friends and family help him.They show us __6__ important friendship and family are.
The movie not only has an exciting plot but also the __7__ of Ne Zha is very lively.He always shows his lovely side even in the face of difficulties.__8__,the music in the movie __9__ well with the scenes,making the movie more attractive.People of all ages like this movie.It's fun to watch,and it also tells us good things.It shows that if we are brave,we can __10__ any problem.
1.A.easy B.hard C.funny D.serious
2.A.no matter B.no good C.no way D.not only
3.A.body B.hand C.mind D.thought
4.A.boring B.cool C.ugly D.bad
5.A.Few B.Each C.All D.Both
6.A.who B.what C.how D.which
7.A.action B.story C.character D.title
8.A.But B.So C.Besides D.Because
9.A.plays B.matches C.goes D.lives
10.A.lose B.beat C.fight D.know
Ⅱ.短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Dear me in 2035,
As I write to you in 2025,my feelings are mixed.It's the 1.________(one) time that I have written to you.When you receive this letter,I guess you might be feeling 2.________(excite).I hope you can be successful in 2035.Let me 3.________(tell) you about my future plans.I hope you can realize them.
You 4.________(take) an exam for high school soon.I hope you can go into a good high school 5.________ later a good college.You'll learn medicine well because you are thirsty for(渴望) knowledge.You will be 6.________(real) proud of yourself because 7.________(you) work helps society.I guess you'll join a research team to develop new medicine that can help 8.________(patient).
Lastly,some questions about life in 2035 will 9.________(give) to you.Will things be 10.________(cheap) than they are now?Will many people have private planes or flying cars?I'm looking forward 11.________ your answers.I hope you will remember 12.________ you used to love playing 13.________ violin.
Please stick to this hobby,no matter how busy you are.Try 14.________(relax) and don't stress out.I am better than I 15.________(be) in the past.I hope I will meet a man who is even better in the future.See you in 2035.
Your friend,
I
Ⅲ.(2025福建改编)阅读理解【主题:人与自我 职业梦想】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Mary's uncle Ted was an engineer.He told her great stories about the rockets he helped design,and he often brought Mary science books.He also taught her some knowledge about space.Mary loved technology and science,and she was also adventurous(爱冒险的).For those reasons,Mary's family kept telling her she should be an astronaut when she grew up,but she just wasn't sure.
One Saturday,Mary and Uncle Ted went to visit the Science Museum.They watched a show on space travel.Uncle Ted told her something interesting about spaceships and space suits.But she was most interested in two model robot arms and tried operating(操作) them.She stayed there all day and felt very excited.
By the time they got on the bus to return home,Mary was very tired.Closing her eyes,she was thinking about what it would be like to fly into space.As she nearly fell asleep,Mary started to feel the weightlessness that astronauts must feel when they are in zero gravity(重力).The next thing she knew,she was looking out the window not of a bus but of a spaceship.Mary was operating a huge robot arm outside the spaceship.She felt nervous.But she kept at it.Soon she succeeded.She felt proud of herself.
Just then,Mary heard Uncle Ted's voice.“Wake up,my dear!We're back home now.”When she opened her eyes,she realized she had been dreaming,but she knew this for sure—she wanted to be an astronaut one day and couldn't wait for her first trip into space.
1.What did Uncle Ted do
A.He was a writer.
B.He was an engineer.
C.He was an astronaut.
D.He was a teacher.
2.What interested Mary most in the museum
A.Two model robot arms.
B.Amazing space suits.
C.A long show on space.
D.An interesting spaceship.
3.How did Mary feel in the museum that Saturday
A.Excited. B.Tired.
C.Nervous. D.Proud.
4.What happened to Mary on her way home
A.She was sent into space.
B.She operated a robot arm.
C.She had a wonderful dream.
D.She experienced zero gravity.
5.Why did Mary decide to be an astronaut at last
A.Because of her science books.
B.Because of her parents' wish.
C.Because of her uncle's encouragement.
D.Because of her trip to the museum.
Ⅳ.阅读表达【主题:人与自我 自我管理】
阅读下面短文,简略回答问题。
Studying is important to students.But it is always difficult to find enough time to study every subject you need.So a good plan can help you make sure of your success in study.
Then,how to make a study plan?First,you should list all the subjects you need to study.Then make sure what you need to do for each subject.Next,you should decide how much time you should spend on different subjects.In this way,you have a plan you can remember easily.While planning time for each subject,you should make sure that you still have time for family,friends and rest.This is because you won't be able to succeed in your studies unless you balance(平衡) your personal life and your study.
Follow your plan.One of the biggest challenges in following your study plan is that you will meet temptations(诱惑).Luckily,you can fight temptations by taking breaks.But be sure not to take extra breaks or too long breaks as it can affect your plan.Also,you need to use your breaks wisely,such as listening to music,eating a small snack and so on.To avoid forgetting to follow your plan,try to get into the habit of looking at your calendar every day.Sometimes our plans are hard to follow because some important people in our lives distract(使分心) us from our goals.In order to avoid this,tell people in your life about your plan.Put up a copy of your study guide at home so you and your family can see it,and e mail a copy to your friends so they know when you have spare time.
1.What can a good plan help you do
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.What should you do first to make a study plan
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What should you do while planning time for each subject
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.How can you fight temptations according to the text
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.Can you use your breaks well?How do you use your breaks?Please give another example.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025邢台模拟)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Mario and Nancy are talking on the phone.)
Mario:Hello,this is Mario.Is that Nancy
Nancy:Yes,this is Nancy.1.________________
Mario:Not bad.Did you decide what to do tomorrow evening
Nancy:Not really.2.________________
Mario:Well.I plan to watch a movie.Do you want to go to the movies with me
Nancy:Sure,I'd love to.3.________________
Mario:I like scary movies best.I think they are exciting.
Nancy:I don't like scary movies.Why not watch an action movie
Mario:4.________________
Nancy:When shall we meet
Mario:Maybe at 7:00 p.m.
Nancy:OK.See you then.
Mario:5.________________
【详解答案】
第10课时 Units 5-6
Ⅰ.【语篇解读】本文介绍了电影《哪吒2》的剧情、画面、角色和音乐等,强调了其受欢迎的原因。
1.B 解析:句意:在这部电影中,哪吒面临新的且艰难的问题。easy容易的;hard艰难的;funny有趣的;serious严重的。根据“Bad people say Ne Zha does bad things.He has to show he is good and save his home at the same time.”可知,哪吒面临的是艰难的问题。故选B。
2.A 解析:句意:无论事情多难,他从不放弃。no matter无论;no good没用;no way不行;not only不仅。no matter how“无论怎样”,固定搭配。故选A。
3.C 解析:句意:他坚强的意志让观看电影的人们非常喜欢他。body身体;hand手;mind思想;thought想法。根据“But Ne Zha is brave.He never gives up”可知,哪吒很勇敢,无论事情多艰难都不放弃,这体现的是他坚强的意志。故选C。
4.B 解析:句意:电影画面非常酷。boring无聊的;cool酷的;ugly丑陋的;bad糟糕的。根据“The colors are bright,and the world in the movie looks real.We can see big and beautiful palaces under the sea.The fight scenes are really exciting.”可知,电影画面很酷。故选B。
5.B 解析:句意:电影的每一帧都像一张美丽的照片。Few很少,后加名词复数;Each每个,后加名词单数;All全部,后加名词复数;Both两者都,后加名词复数。根据“picture”可知,用each。故选B。
6.C 解析:句意:他们向我们展示了友谊和家庭是多么重要。who谁;what什么;how多么;which哪个。根据“…important friendship and family are”可知,此处指友谊和家庭是多么重要,句子为感叹句,修饰形容词important,用how。故选C。
7.C 解析:句意:电影不仅有令人激动的情节,而且哪吒的角色也非常生动。action动作;story故事;character角色;title标题。后文“He always shows his lovely side”描述的是哪吒这个角色。故选C。
8.C 解析:句意:此外,电影里的音乐与场景很契合,使得电影更吸引人。But但是;So所以;Besides此外;Because因为。前文已讨论情节和角色,此处应是补充说明音乐。故选C。
9.C 解析:句意同上。plays播放;matches匹配;goes去;lives生活。固定搭配go well with意为“和……很匹配”。故选C。
10.B 解析:句意:这表明,如果我们勇敢,我们就能战胜任何难题。lose失去;beat战胜;fight打架;know知道。根据“if we are brave,we can…any problem”可知,此处指战胜困难。故选B。
Ⅱ.【语篇解读】本文是作者写给2035年的自己的一封信,信中介绍了自己未来的计划。
1.first 2.excited 3.tell 4.will take
5.and 6.really 7.your 8.patients
9.be given 10.cheaper 11.to 12.that
13.the 14.to relax 15.was
Ⅲ.【语篇解读】本文讲述了Mary和她的叔叔Ted去科学博物馆参观,在回家的路上,Mary做了一个梦,梦到自己在太空中操作一个巨大的机械臂,感到非常自豪,这次经历让Mary坚定了成为宇航员的决心。
1.B 解析:细节理解题。根据第一段中的“Mary's uncle Ted was an engineer.”可知他是一名工程师。故选B。
2.A 解析:细节理解题。根据第二段中的“But she was most interested in two model robot arms”可知Mary对两个模型机械臂最感兴趣。故选A。
3.A 解析:细节理解题。根据第二段中的“She stayed there all day and felt very excited.”可知她感到很兴奋。故选A。
4.C 解析:细节理解题。根据第三段中的“As she nearly fell asleep,Mary started to feel the weightlessness that astronauts must feel when they are in zero gravity(重力).”及最后一段中的“she realized she had been dreaming”可知Mary在回家的路上做了一个美妙的梦。故选C。
5.D 解析:推理判断题。根据最后一段中的“When she opened her eyes,she realized she had been dreaming,but she knew this for sure—she wanted to be an astronaut one day and couldn't wait for her first trip into space.”以及上文内容可知Mary决定成为宇航员是因为她在博物馆的经历。故选D。
Ⅳ.【语篇解读】文章主要讲述了制订学习计划的重要性以及如何制订和遵循学习计划。
1.A good plan can help me make sure of my success in study.
2.List all the subjects I need to study.
3.I should make sure that I still have time for family,friends and rest.
4.By taking breaks.
5.Yes.I often do light exercise.(合理即可)
Ⅴ.1.How are you doing/How's it going
2.What/How about you/What do you want to do/What are you going to do
3.What kind of movie(s) do you like(best)
4.That sounds good/Good idea.
5.See you.