中考专区一轮复习英语八年级下册复习练习题(含解析,5份打包)

文档属性

名称 中考专区一轮复习英语八年级下册复习练习题(含解析,5份打包)
格式 zip
文件大小 106.6KB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-11-29 19:57:14

文档简介

第16课时 Units 7-8
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025邯郸一模)完形填空【主题:人与社会 学习传统文化】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
I like Peking Opera because it makes me feel the charm of traditional Chinese culture.Peking Opera shows the spirit of the Chinese nation.When I was 8,I saw Peking Opera actresses __1__ and singing in a wonderful way on TV.I told my mom that I wanted to learn Peking Opera,__2__ she put me in classes.Since then I've been on my learning journey for 5 years.
I had to __3__ at 6 o'clock every morning to practice Peking Opera performance.When practicing handstands(倒立),all the __4__ was on my arms and I sweated(流汗).And to make my pronun ciation __5__,I read the lines loudly and quickly.It made me tired,but I didn't give up.In practice,what really __6__ me was getting hurt.One time,I fell down while practicing.That made it __7__ for me to go up and down stairs for a long time.
As the saying goes,“One minute on the stage needs 10 years' practice off the stage”.All the hard work was worth it when I got the __8__ to perform Peking Opera on the stage.In 2020,I __9__ Ode to Pear Blossoms.This year,I performed a part of The Drunken Beauty during a __10__ on CCTV.
Peking Opera puts together different parts of theater like music,painting and costumes.The charm of Peking Opera is timeless.I hope Peking Opera will be loved by more young people.
1.A.dancing B.watching C.sitting D.laughing
2.A.but B.or C.so D.if
3.A.look up B.get up C.clean up D.give up
4.A.heat B.space C.weight D.height
5.A.clearer B.slower C.quieter D.noisier
6.A.worried B.encouraged C.excited D.allowed
7.A.safe B.heavy C.important D.difficult
8.A.travel B.energy C.chance D.research
9.A.provided B.produced C.protected D.performed
10.A.rule B.show C.plan D.discovery
Ⅱ.(2025河北模拟改编)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
The literature in Chinese history developed very 1.________(good).More and more 2.________(write) started to write for common people.They 3.________(use) simple language to reflect the real life problems.Ouyang Xiu was one 4.________ the most famous ones.His famous piece Old Oil Seller tells the story of “Practice 5.________(make) perfect.”Let's enjoy it together.
Once there lived an officer,Chen Yaozi.He was very good at shooting arrows(箭).His shooting skill was 6.________ good that no one could beat him.He was very proud.One day,he was practicing shooting 7.________ the yard.There was an old oil seller passing by.He stopped and 8.________(look) for a while.Chen shot and hit the target(靶子) 9.________(success).He was very satisfied with 10.________(he).But the old man didn't seem 11.________(surprise) at all.
Chen asked,“Do you understand how 12.________(shoot) arrows?Am I not good enough?”
The old man replied,“That's nothing.All it takes is practice.”
“How dare you look down upon 13.________(me) shooting!”
“Sir,I just know it through my own experience.”Then the old oil seller took out a gourd(葫芦).He put 14.________ copper coin(铜钱) on the mouth of it and started to pour oil.The coin was not wet at all.Chen was too surprised 15.________(say) a word.
“That's nothing.Simply because I practiced a lot,” the old man smiled.
Ⅲ.(2025邯郸月考)阅读理解【主题:人与社会 艺术文化】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Music,one of the most popular choices for fun,has a long history.Did you know that music used to be a part of an art competition in the modern Olympic Games from 1912 to 1948?Now you are going to see four different types of music.Each of them has some fun facts that you've maybe never heard of.
Classical music has the longest musical history.It began in Europe and then spread to the whole world.Have you ever been to a classical music concert?This type of music is played using many different kinds of musical instruments.And did you hear that the world's most expensive musical instrument is a Stradivarius violin,which was sold in 2006 for $3,544,000
Rock music became popular in the 1950s because it was simple,fast,fun and you could dance to it.It's mainly played with an electric guitar and drums.As one of the world's oldest instruments,drums have stayed the same shape for thousands of years.
When you listen to rap(说唱) music,your heart beats faster than usual and you feel excited.That's because your heartbeat changes to copy the music you listen to.People who perform rap music are called rappers.Rapper NoClue is one of the world's fastest rappers.He can say 14 syllables(音节) per second.
You probably hear pop music everywhere you go without even noticing it.It is often played on TV,the radio,in taxis,stores,and even in public toilets!Pop music makes a lot of money too.Many famous pop stars don't actually write their own songs.Barry Manilow,an American singer,didn't write the words or music of his song called I Write the Songs.
1.What is mentioned as one of the most popular choices for fun in paragraph 1
A.Sports. B.Music.
C.Art. D.Songs.
2.What is the main musical instrument used in rock music
A.The large piano.
B.The expensive violin.
C.The flute.
D.The electric guitar.
3.Which of the following is TRUE according to the text
A.Pop music is often heard on radio,in taxis,stores and public toilets.
B.Rock music got popular in the 1950s for its songs and slow beats.
C.Rap music makes your heart beat quicker with its soft sounds.
D.Classical music has the shortest history and uses just one instrument.
4.What is the author's purpose of writing this passage
A.To explain why rock music became very popular.
B.To introduce how much money pop music can make.
C.To show some facts of the four kinds of music.
D.To tell people the history of classical music.
Ⅳ.(2025石家庄模拟)阅读表达【主题:人与自然 和谐共生】
阅读下面短文,简略回答问题。
This is a story from a meeting held by some people and two things in nature.We call it the Four Sided Talk.Let's“listen to”everyone carefully and find out what they think.
An old tree:I am thousands of years old,but I have fewer and fewer friends.I'm afraid I will be cut someday.People cut down many trees to make paper and chopsticks.Soon there will be no trees to clean air and to protect people from floods.Mother Nature is making many disasters to teach people a lesson.
The river:What the old tree said is right.I not only make the earth more beautiful,but provide the clean water for people and animals.Now I'm sad because people put waste into me,which kills many animals and plants that drink my water.Some people drink this kind of water and get sick,too.
People:We have lived on the earth since ancient times.The earth is our home.We have done some harm to our home!From now on,we should make full use of the resources on the earth and protect the earth.Let's try our best!
The United Nations:We know a little about the environmental problems.Hearing what all of you said,we've decided to protect the earth and love the earth.We've also made June 5th World Environment Day.
1.What is the meeting called in the story
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.Why do people cut down a lot of trees
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.How long have people lived on the earth
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.How does nature teach people a lesson
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.What other environmental problems might human activities cause to nature?Give an example.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Li Ming and Zhang Hua are talking about how to help animals.)
A:Hi,Zhang Hua!Have you heard about the recent news on wildlife protection
B:No,I haven't.1.________________
A:It's about the government's new plan to protect endangered animals in our country.
B:2.________________
A:They are planning to build more protected areas and stop people from hunting animals.
B:Great!3.________________
A:I agree.We can start by not buying things made from animals.
B:Yes!What else can we do
A:4.________________
B:You're right.The more people know,the more they can help.
A:Would you like to join some volunteer groups to protect animals together
B:5.________________ Let's work together.
【详解答案】
第16课时 Units 7-8
Ⅰ.【语篇解读】本文主要讲述了作者学习和上台表演京剧的经历。
1.A 解析:句意:当我8岁的时候,我在电视上看到京剧女演员以一种美妙的方式跳舞和唱歌。dancing跳舞;watching观看;sitting坐;laughing笑。根据空后的“and singing in a wonderful way on TV”和选项可知,应选dancing,和singing并列。故选A。
2.C 解析:句意:我告诉妈妈我想学京剧,因此她给我报了班。but但是;or或者;so因此;if如果。根据“I told my mom that I wanted to learn Peking Opera”和“she put me in classes”可知,两句之间是因果关系,前因后果,应用so连接。故选C。
3.B 解析:句意:我不得不每天早上6点起来练习京剧表演。look up查阅;get up起床;clean up打扫;give up放弃。根据空后“at 6 o'clock every morning to practice Peking Opera performance”和选项可知,此处指每天早上6点起来练习京剧表演。故选B。
4.C 解析:句意:当练习倒立时,所有的重量都在我的胳膊上,然后我会大汗淋漓。heat热量;space空间;weight重量;height高度。根据常识可知,练习倒立时所有的重量都在胳膊上。故选C。
5.A 解析:句意:为了使我的发音更加清晰,我大声快速地读台词。clearer更清晰的;slower更缓慢的;quieter更安静的;noisier更吵闹的。根据空后“I read the lines loudly and quickly”和选项可知,此处指使“我”的发音更加清晰。故选A。
6.A 解析:句意:在练习中,真正使我担忧的是受伤。worried使担忧;encouraged鼓励;excited使兴奋;allowed允许。根据“was getting hurt”和选项可知,此处表示担忧。故选A。
7.D 解析:句意:这使我长时间上下楼变得困难。safe安全的;heavy重的;important重要的;difficult困难的。根据“One time,I fell down while practicing.”和选项可知,“我”受伤了,所以上下楼变得困难。故选D。
8.C 解析:句意:当我得到在舞台上表演京剧的机会时,所有的努力都是值得的。travel旅行;energy能量;chance机会;research研究。根据空后“to perform Peking Opera on the stage”和选项可知,此处指在舞台上表演京剧的机会。故选C。
9.D 解析:句意:在2020年,我表演了《梨花颂》。provided提供;produced生产;protected保护;performed表演。根据空后“Ode to Pear Blossoms”和选项可知,此处指表演。故选D。
10.B 解析:句意:今年,我在中央电视台的一个节目中表演了《贵妃醉酒》的一部分。rule规则;show节目;plan计划;discovery发现。根据空后“on CCTV”和选项可知,此处是指中央电视台的一个节目。故选B。
Ⅱ.【语篇解读】本文通过讲述《卖油翁》的故事,阐述“熟能生巧”的道理。
1.well 2.writers 3.used 4.of
5.makes 6.so 7.in 8.looked
9.successfully 10.himself 11.surprised
12.to shoot 13.my 14.a 15.to say
Ⅲ.【语篇解读】本文主要介绍了四种不同类型的音乐(古典音乐、摇滚音乐、说唱音乐和流行音乐)及其相关的一些有趣的事实。
1.B 解析:细节理解题。根据“Music,one of the most popular choices for fun,has a long history.”可知,音乐是最受欢迎的娱乐选择之一。故选B。
2.D 解析:细节理解题。根据“It's mainly played with an electric guitar and drums.”可知,演奏摇滚音乐主要使用电吉他。故选D。
3.A 解析:细节理解题。根据“You probably hear pop music everywhere you go without even noticing it.It is often played on TV,the radio,in taxis,stores,and even in public toilets!”可知,流行音乐经常在电视、广播、出租车、商店甚至公共厕所播放。故选A。
4.C 解析:写作目的题。阅读全文内容可知,作者的主要目的是介绍四种不同类型的音乐及相关的一些有趣的事实。故选C。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要介绍了“四方会议”的内容。
1.The Four Sided Talk.
2.To make paper and chopsticks.
3.Since ancient times.
4.By making many disasters/It makes many disasters.
5.Air pollution.For example,factories and cars release harmful gases into the air.That can lead to serious problems for humans and animals.(合理即可)
Ⅴ.1.What's it about
2.What are they going to do
3.We should do something to help them.
4.We can also tell our friends and family about it.
5.Yes,I'd love to/Sure/Of course.第17课时 Units 9-10
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025邢台一模)完形填空【主题:人与社会 创业故事】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
“How can I buy the fridge magnets(冰箱贴) of the phoenix coronet(凤冠)?”This is the most frequently asked question at the gift shops of the National Museum of China in Beijing.Fridge magnets are a new __1__ in cultural tourism.They are __2__ because they are usually not too expensive and show local cultural characters.
Shen Ji is doing this new business.She gave __3__ her job in Hangzhou,and returned to her hometown to design fridge magnets.“My mother doesn't agree to my __4__,”Shen Ji says.Shen Ji __5__ from the University of Manchester in the UK.Her mom is running a homestay(民宿) in Hangzhou now.If Shen Ji likes,she can __6__ the homestay.But Shen Ji started her fridge magnet business instead.
Shen Ji is a fridge magnet lover herself.Wherever she travels,she will __7__ local fridge magnets.The fridge at her home has been covered with fridge magnets of different sizes and shapes.Shen Ji's hometown is a well known tourist attraction in China.As a local,she understands her hometown culture __8__.She plans to __9__ local culture through her design and offer more creative cultural products.__10__ designing fridge magnets for her hometown has become Shen Ji's life goal.
Fridge magnets may not be valuable objects,but they reflect a positive attitude towards life and a spirit of loving life.
1.A.business B.game C.toy D.food
2.A.beautiful B.delicious C.popular D.dear
3.A.back B.off C.over D.up
4.A.experience B.decision C.education D.marriage
5.A.graduated B.borrowed C.heard D.kept
6.A.go over B.put off C.take over D.take off
7.A.cheat B.move C.print D.buy
8.A.deeply B.hardly C.suddenly D.finally
9.A.protect B.spend C.spread D.throw
10.A.If B.Unless C.So D.Although
Ⅱ.(2025邯郸二模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Last weekend,our school held a charity sale.All the students enjoyed 1.________(they) while preparing some things to sell.Some students brought something based on their 2.________(hobby),like model cars for those who loved building models.I brought some old books and toys that I no longer used.My friend Lily helped me deal 3.________ the prices.She also made a sign that said “Buy a gift,help a child.”which reminded me 4.________ my own experience of volunteering at an orphanage.We 5.________(sell) out the old things quickly.Our teacher said the sale was held 6.________(successful).A beautiful painting 7.________(choose) as the most popular thing by our teacher.
So far,we 8.________(raise) over 2,000 yuan for the children in poor areas.It's a great pleasure to see everyone's kindness.Next month,we 9.________(visit) a village school.We plan to bring the money and some books.Our teacher warned us not 10.________(forget) to prepare small gifts.In order to protect the books from 11.________(get) wet,we packed them in strong boxes.Can you imagine how happy the children there will be?Each of us will try our best to make the visit 12.________(wonder) and enjoyable.
On the 13.________(three) day of our preparation,we found an old photo album.Inside were pictures of fallen leaves and smiling faces.It felt like 14.________ bridge connecting our world with theirs.We wrote some warm words and wishes on each page,looking forward to seeing them at once.The activity may end quickly,15.________ the memories of helping others will stay long.
Ⅲ.(2025沧州一模)阅读理解【主题:人与社会 家乡变化】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
NOTICE
How long have you been away from home?When you haven't been back to your hometown for a long time,will you find that many changes have taken place in your hometown
We will hold a poster competition with the theme(主题) of “Changes in My Hometown”.If you are a middle school student and interested in this competition,please pay attention to the information.
You need to sign up(报名) on www.zzmiddleschool.org/paintyourhometown,which is open from 9:00 a.m.to 6:00 p.m.,on July 1st.
The poster competition will end at 6:00 p.m.,on July 15th.Please send your works to the following e mail before the deadline(截止时间):zzmiddle@.
Each person can only send one poster,so please do not send more.If there is more than one piece of work,we will take the first one.
The work MUST focus on the“changes”in your hometown.
PS:There are also other parts in the competition,including showing the changes in your hometown in the form of short videos and explaining the key points of your poster.We will score your works according to the content(内容).
If you have any questions,please call us at 999 333 000.
1.When can students sign up for the poster competition
A.July 1st,8:00 a.m.
B.July 1st,10:00 a.m.
C.July 15th,6:00 p.m.
D.July 15th,7:00 p.m.
2.Who can join in the competition according to the text
A.Li Hui,who is a 14 year old student.
B.Zhang Qi,who is a student from Grade 5.
C.Gao Na,who is a teacher in a middle school.
D.Wang Meng,who is going to the university next month.
3.Which of the following forms can be used for the competition
A.Poems. B.Photos.
C.Videos. D.Songs.
Ⅳ.(2025河北三模)阅读表达【主题:人与社会 著名建筑】
阅读下面短文,简略回答问题。
The Sydney Opera House is one of the most famous buildings in Australia.This summer holiday,I had the chance to visit it and found out what made this building so great.
As our guide told us,the Sydney Opera House was built with a kind of self cleaning material.This kind of material is very rare(稀有的) even today.
First,we visited the Drama Hall.We learned about the designer of the Sydney Opera House—Jorn Utzon.He was the winner of an international design competition.However,he designed the Opera House according to his own tastes,which caused several problems.The project was completed 10 years late.The cost of the building was much higher than the cost the government planned.Utzon didn't get to see the house after it was built.
Then,we visited the Joan Sutherland Theater which is the second largest theater.The theater was refurbished(翻新) in 2017 with new high tech equipment(设备).At last,we arrived at the largest theater—the Concert Hall.It has hosted many kinds of performances,from classical to rock music.A few years ago,a sports event was even held there.
Before we finished the tour,the guide told us the rest of Utzon's story.In 1966,Utzon had an argument with the government and disagreed to give in.He had to leave the country.But many years later,people understood him and saw the building as the most popular work.
From this tour,I learned that the Opera House is not only a famous building but a holder of history and culture.
1.When did the writer visit the Sydney Opera House in Australia
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.What was the Sydney Opera House built with
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What is the Concert Hall used for
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What was the problem caused by the designer?(根据短文内容写出一个即可)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.When did Utzon have an argument with the government?What do you think of Utzon
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025唐山三模)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Bruce and Li Ming are talking about Li Ming's hometown.)
Bruce:Hi,Li Ming.1.________________
Li Ming:I am looking at some photos of my hometown.
Bruce:2.________________
Li Ming:Yes.I took them myself when I went to my hometown last week.It has changed a lot!
Bruce:Like what
Li Ming:3.________________
Bruce:That's great.The clean river can make your village more beautiful,right
Li Ming:Yes.And people are much richer than before.Many people can travel in their own cars now.
Bruce:4.________________
Li Ming:They used to travel by bike or by bus.They are now really happy about the changes.
Bruce:Do you go to your hometown every week
Li Ming:No,not really.5.________________ Maybe you can go with me next time.
Bruce:Great!I can't wait to see the beautiful views there!
【详解答案】
第17课时 Units 9-10
Ⅰ.【语篇解读】本文讲述了冰箱贴作为文化旅游新宠的现象,以及沈吉放弃稳定工作回乡投身冰箱贴事业的故事。
1.A 解析:句意:冰箱贴是文化旅游业中的一种新生意。business生意;game游戏;toy玩具;food食物。根据“Shen Ji is doing this new business.”可知,做冰箱贴是一种生意,故选A。
2.C 解析:句意:它们很受欢迎,因为它们通常不太贵,而且展示了当地的文化特色。beautiful美丽的;delicious美味的;popular受欢迎的;dear昂贵的。根据“because they are usually not too expensive and show local cultural characters”可知,冰箱贴不贵且展示了当地文化特色,所以是受欢迎的,故选C。
3.D 解析:句意:她辞去了在杭州的工作,回到家乡设计冰箱贴。back返回;off离开;over结束;up向上。根据“and returned to her hometown”可知,是辞去工作回到家乡。give up“放弃”,符合语境,故选D。
4.B 解析:句意:“我妈妈不同意我的决定,”沈吉说。experience经历;decision决定;education教育;marriage婚姻。根据前文她辞去工作回乡创业可知,妈妈不同意她的这个决定,故选B。
5.A 解析:句意:沈吉毕业于英国曼彻斯特大学。graduated毕业;borrowed借;heard听见;kept保持。根据“from the University of Manchester in the UK”可知,是从英国曼彻斯特大学毕业,故选A。
6.C 解析:句意:如果沈吉愿意,她可以接管民宿。go over复习;put off推迟;take over接管;take off起飞。根据“Her mom is running a homestay(民宿)in Hangzhou now.”可知,妈妈经营着民宿,如果沈吉愿意她可以接管,故选C。
7.D 解析:句意:无论她去哪里旅行,她都会买当地的冰箱贴。cheat欺骗;move移动;print印刷;buy买。根据“Wherever she travels”以及后文“The fridge at her home has been covered with fridge magnets of different sizes and shapes.”可知,她旅行时会买当地的冰箱贴,故选D。
8.A 解析:句意:作为一个当地人,她深刻地了解她的家乡文化。deeply深刻地;hardly几乎不;suddenly突然;finally最后。根据“As a local”可知,作为当地人应该是深刻地了解家乡文化,故选A。
9.C 解析:句意:她计划通过她的设计传播当地文化,并提供更多有创意的文化产品。protect保护;spend花费;spread传播;throw扔。根据“local culture through her design and offer more creative cultural products”可知,是通过设计传播当地文化,故选C。
10.C 解析:句意:因此,为家乡设计冰箱贴成了沈吉的人生目标。If如果;Unless除非;So所以;Although虽然。前文说她计划传播家乡文化,所以为家乡设计冰箱贴成了她的人生目标,前后是因果关系,故选C。
Ⅱ.【语篇解读】本文主要讲述了学校举办的一次慈善义卖活动。学生们通过售卖旧物、手工艺品等筹集资金,用于帮助贫困地区的儿童。
1.themselves 2.hobbies 3.with 4.of
5.sold 6.successfully 7.was chosen
8.have raised 9.will visit 10.to forget
11.getting 12.wonderful 13.third
14.a 15.but
Ⅲ.【语篇解读】本文主要介绍了一个以“家乡的变化”为主题的海报竞赛活动。
1.B 解析:细节理解题。根据“You need to sign up(报名)on www.zzmiddleschool.org/paintyourhometown,which is open from 9:00 a.m.to 6:00 p.m.,on July 1st.”可知,报名时间为7月1日的上午9点至下午6点。B项“7月1日上午10点”在报名时间范围内。故选B。
2.A 解析:推理判断题。根据“If you are a middle school student and interested in this competition,please pay attention to the information.”可知,中学生能参加这项竞赛。A项“14岁的学生李辉”符合参赛要求。故选A。
3.C 解析:细节理解题。根据“There are also other parts in the competition,including showing the changes in your hometown in the form of short videos and explaining the key points of your poster.”可知,海报竞赛可以以短视频的形式展示家乡的变化。故选C。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要介绍了澳大利亚的悉尼歌剧院。
1.This summer holiday.
2.A kind of self cleaning material/It was built with a kind of self cleaning material.
3.For hosting many kinds of performances.
4.The project was completed 10 years late/The cost of the building was much higher than the cost the government planned.
5.In 1966.He was a gifted designer.
Ⅴ.1.What are you doing/What are you looking at
2.Did you take these photos yourself
3.The river used to be dirty but now it is clean and clear/The river is much cleaner than before.
4.How did they use to travel
5.About twice a year/I go there about once a month.第13课时 Units 1-2
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025德阳)完形填空【主题:人与自我 自我管理】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
China has made a plan to help its people with weight control.The plan was introduced at this year's “Two Sessions”(两会).Under the plan,there will be __1__ working on diseases caused by obesity(肥胖症) in hospitals all over the country.They will give __2__ advice on how to lose weight.This shows China __3__ people's health.
Obesity has __4__ increased in China over the past 40 years.People are eating more and exercising __5__.By 2021,more than 400 million adults were too heavy.According to a study in a medical magazine,this number will rise to 630 million by 2050.
Being heavy can be harmful to our __6__.It causes many diseases.Big cities like Beijing and Shanghai have already started the fight against obesity.They use __7__ ways to help people lose weight.These include healthy diets and traditional Chinese medicine.At the same time,people in the __8__ also need help because obesity has been on the rise since 2005 in town and country areas.
We can see many ways to lose weight in social media.However,they can be dangerous.So China is now making medicine to help __9__ weight safely.
The government is calling for the support of hotels,schools and businesses.For example,schools are teaching students about healthy __10__.In some cities,junk food isn't allowed to be sold at or near schools.
1.A.farmers B.writers C.teachers D.doctors
2.A.peaceful B.medical C.beautiful D.natural
3.A.cares about B.turns down C.looks for D.learns from
4.A.happily B.greatly C.luckily D.differently
5.A.less B.better C.more D.harder
6.A.power B.success C.health D.wealth
7.A.cheap B.difficult C.safe D.funny
8.A.city B.school C.museum D.countryside
9.A.control B.record C.describe D.guess
10.A.sleeping B.exercising C.eating D.reading
Ⅱ.(2025保定一模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Traditional Chinese medicine(TCM) is magic to me.My interest in it came 1.________ my experience.Years ago,I often had headaches,and my life 2.________(influence) seriously.I tried many different 3.________(method).However,none of 4.________(they) worked.5.________(luck),I met with a doctor of TCM during my trip in China.He advised me 6.________(take) some Chinese medicine.So I did.To my surprise,my pain was gone within 7.________ week.
Later,I found that TCM could be of great help to some illnesses lasting for a long time,such as 8.________(sleep) problems or physical pains.TCM has a long history.It uses natural treatments like herbs and massage to keep people healthy and help them get 9.________(well) than before.TCM 10.________(think) that everyone is special,so each person might need different treatments.TCM looks at the whole person.It doesn't just focus on the body,11.________ also on the mind.
The helpful methods in TCM also took my wife's interest.With her support,I 12.________(run) a website to introduce TCM now.It is the 13.________(one) time for me to introduce TCM.I want to help people understand that if they have some health problems,they can try TCM.
All the experiences 14.________ TCM led me to study ancient Chinese philosophy(哲学),for many of TCM ideas,such as yin and yang,and qi,were directly inspired(启发) by it.Since then,I 15.________(step) onto the road to learning about Chinese culture.
Ⅲ.(2025云南)阅读理解【主题:人与社会 劳动模范】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Wan Haibo,a 43 year old deliveryman(快递员),was honored as a national model worker on April 28,2025 in Beijing.He received this honor for his excellent delivery work and active volunteer work.Wan said,“I feel very excited and proud.”
Born in the countryside in Handan,Wan became a deliveryman in Tianjin in 2018.“It's necessary to send every parcel(包裹) right to the customer in time,”he told the reporter from Beijing Daily.“The job is laborious,experiencing sunburn and wind.I thought about stopping,but finally got through the difficulties.”
Wan usually delivers 500 parcels per day(700 or even 1,000 parcels daily during some online shopping holidays or sales seasons).In the past seven years,he has delivered over 720,000 parcels without any mistake.He usually starts work around 6 am and finishes around 8 pm.Sometimes he has to work until midnight.When facing terrible weather and possible delivery delays(延迟),he will call the customer to explain the reasons.
Wan is a warm hearted person who often pays much attention to the old and the disabled.He usually gets medicine for them and takes away their rubbish when delivering parcels.
Wan has also been a volunteer in his community since April 2022.As a volunteer,he helps to check the area's sanitation conditions(卫生状况) and safety risks for the community.
Wan said,“I'm very pleased that we deliverymen have got more respect in recent years.I think I will continue to serve the delivery industry in the future and encourage more people around me to take part in volunteer work.”
1.What kind of honor did Wan Haibo get
A.The most beautiful worker.
B.A national model worker.
C.The best deliveryman.
D.A moving deliveryman.
2.What does the underlined word“laborious”in paragraph 2 probably mean
A.Hard. B.Easy.
C.Interesting. D.Surprising.
3.How long has Wan Haibo been a volunteer in his community according to the text
A.For about 8 years. B.For about 7 years.
C.For about 6 years. D.For about 3 years.
4.Which of the following words can best describe Wan Haibo according to the text
A.Brave and lovely.
B.Hard working and warm hearted.
C.Dishonest and impolite.
D.Easy going and well dressed.
5.What can we learn from the text
A.A deliveryman sends 1,700 parcels per day.
B.A deliveryman often calls the old for more advice.
C.A deliveryman usually helps the customers clean their rooms.
D.A deliveryman always does well in his delivery work and volunteer work.
Ⅳ.阅读表达【主题:人与社会 社会服务】
阅读下面短文,简略回答问题。
Brendan Wheeler is a trumpet player in his high school band.The 14 year old boy loves music and has played the trumpet since Grade Five.
Last summer,Brendan watched a documentary called The Last Repair Shop.In the film,a group of people repair instruments for students.“That's cool!”Brendan thought.“Can I do something like that?”
He came up with the idea of collecting and repairing old instruments for children in need.In August,he posted his project online and handed out flyers.To his surprise,donations poured in quickly.Four months later,Brendan had received more than 100 instruments,including guitars,flutes,violins and more.At the same time,he was learning how to repair different instruments from online videos.
On December 15,Brendan organized a repair event at his home.About 20 volunteers came to help.Most of the instruments just needed to be cleaned or oiled.But some needed to be taken apart for cleaning and repair.By the end of the day,all the work was done.
Later,Brendan donated all the instruments to a group called Hungry for Music.It gives instruments to students in need around the world.“I'm proud of our work,”said Brendan.“We hope we can bring the love of music to more kids!”
1.How long has Brendan played the trumpet
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.Who did he collect and repair old instruments for
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.Where did he learn to repair different instruments
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.How did he feel about his work
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.Do you think what Brendan did is helpful?What will you do to help others
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Peter is introducing the short video to Ann.)
A:Good morning,Ann.
B:Good morning,Peter.What are you doing
A:1.________________
B:What is your short video about
A:It's about summer safety.
B:2.________________
A:Because I want to remind people to follow the swimming rules.
B:That's very meaningful.Safety always comes first.3.________________
A:I have just collected some information about safety.There's still so much work to do.
B:4.________________ I believe you can do it.
A:Thank you.This is my first time making a short video,so I want to do it as perfectly as possible.
B:You are right.5.________________ Many hands make light work.
A:That's true.Thanks for your suggestion.
【详解答案】
第13课时 Units 1-2
Ⅰ.【语篇解读】本文主要介绍了中国制订了一个帮助人们控制体重的计划,以应对日益严重的肥胖问题。
1.D 解析:句意:根据该计划,全国的医院将有医生专门研究由肥胖引起的疾病。farmers农民;writers作家;teachers教师;doctors医生。根据“working on diseases caused by obesity(肥胖症)in hospitals all over the country”可知,是有医生专门研究由肥胖引起的疾病。故选D。
2.B 解析:句意:他们会提供关于如何减肥的医疗建议。peaceful和平的;medical医学的;beautiful美丽的;natural自然的。根据“advice on how to lose weight”可知,医生会给出医疗建议。故选B。
3.A 解析:句意:这表明中国关心民众的健康。cares about关心;turns down拒绝;looks for寻找;learns from向……学习。根据“people's health”可知,是关心民众的健康。故选A。
4.B 解析:句意:在过去40年中,中国的肥胖问题显著增加。happily快乐地;greatly极大地;luckily幸运地;differently不同地。根据“By 2021,more than 400 million adults were too heavy…will rise to 630 million by 2050.”可知,肥胖人数显著增加,greatly符合语境。故选B。
5.A 解析:句意:人们吃得更多,锻炼得更少。less更少;better更好;more更多;harder更努力。根据常识可知,吃得多,锻炼得少,会导致肥胖。故选A。
6.C 解析:句意:肥胖会对我们的健康造成危害。power力量;success成功;health健康;wealth财富。根据“It causes many diseases.”可知,肥胖对健康有危害。故选C。
7.C 解析:句意:他们采用安全的方式帮助人们减肥。cheap便宜的;difficult困难的;safe安全的;funny有趣的。根据“These include healthy diets and traditional Chinese medicine.”可知,是使用安全的方式帮助人们减肥。故选C。
8.D 解析:句意:与此同时,乡村地区的人们也需要帮助,因为自2005年以来,城镇和乡村地区的肥胖问题一直在增加。city城市;school学校;museum博物馆;countryside乡村。根据“obesity has been on the rise since 2005 in town and country areas”可知,乡村地区的人们也有肥胖问题。故选D。
9.A 解析:句意:因此,中国目前正在研发药物以帮助安全地控制体重。control控制;record记录;describe描述;guess猜测。根据“China is now making medicine to help…weight safely.”可知,是研发药物帮助安全地控制体重。故选A。
10.C 解析:句意:例如,学校正在教学生关于健康饮食的知识。sleeping睡觉;exercising锻炼;eating吃;reading阅读。根据“In some cities,junk food isn't allowed to be sold at or near schools.”可知,在学校或学校周围不能卖垃圾食品,所以是教学生健康饮食。故选C。
Ⅱ.【语篇解读】本文讲述了作者通过自身经历了解并喜欢上中医的故事。
1.from 2.was influenced 3.methods
4.them 5.Luckily 6.to take 7.a
8.sleeping 9.better 10.thinks 11.but
12.am running 13.first 14.with
15.have stepped
Ⅲ.【语篇解读】本文主要讲述了快递员万海波因快递工作做得出色并积极地做志愿活动被授予“全国劳动模范”称号。
1.B 解析:细节理解题。根据“Wan Haibo,a 43 year old deliveryman(快递员),was honored as a national model worker on April 28,2025 in Beijing.”可知,万海波被授予“全国劳动模范”称号,故选B。
2.A 解析:词义猜测题。根据“The job is laborious,experiencing sunburn and wind.I thought about stopping,but finally got through the difficulties.”可知,这份工作要经历风吹日晒,是辛苦的,由此可推知,laborious意思是“辛苦的”,与Hard意思相近,故选A。
3.D 解析:细节理解题。根据“Wan has also been a volunteer in his community since April 2022.”可知,万海波从2022年4月开始在社区做志愿者,到2025年大约3年了,故选D。
4.B 解析:推理判断题。根据“In the past seven years,he has delivered over 720,000 parcels without any mistake.”可知,在过去的七年里,他毫无差错地递送了72万多个包裹,可见他工作努力;根据“Wan is a warm hearted person who often pays much attention to the old and the disabled.”可知,他热心帮助老人和残疾人,故选B。
5.D 解析:推理判断题。根据“He received this honor for his excellent delivery work and active volunteer work.”以及全文内容可知,本文主要介绍了全国劳动模范万海波的优秀事迹,他不仅快递工作做得出色,而且积极做志愿者工作,故选D。
Ⅳ.【语篇解读】本文讲述了14岁的Brendan Wheeler热爱音乐,受纪录片启发,发起收集和修理旧乐器项目,为有需要的孩子捐赠乐器的故事。
1.Since Grade Five.
2.Children in need.
3.From online videos.
4.Proud.
5.Yes.I will sell my old clothes and books to raise money to help the homeless.(合理即可)
Ⅴ.1.I'm making a short video.
2.Why do you want to introduce summer safety
3.How much have you finished/done
4.Don't worry/Take it easy.
5.You can also ask your friends for help.第14课时 Units 3-4
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025唐山二模)完形填空【主题:人与社会 人际交往】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Mareya,Ollie,Jasmine and I were playing soccer,and Jasmine kept singing.It sounded very __1__,which quickly caught our attention.“Mar eye aaa,Mar eye aaa.They called the __2__ Mar eye aaa.”
“That's so great!”said Ollie.“Mareya,how come you __3__ told us you were the wind?”
“Hey,Mar eye a!”I __4__.“Can you use your power to blow that soccer ball over here to me?”
Then Jasmine and Ollie started singing quite loudly.Their voice was so __5__ that we couldn't help laughing.Unluckily,we __6__ Mareya.
A couple days later,Ollie and I went to the park to skate.Mareya and Jasmine happened to be there,too.As we skated over to them,Ollie sang,“Mar eye aaa,Mar eye aaa.They called the wind Mar eye aaa!”Jasmine and I laughed and began to sing along.
Mareya's smile disappeared suddenly.“Can you please just stop?”she cried out __7__.Surprised,Ollie,Jasmine and I stopped.
“I couldn't figure out why I felt so angry the other day,”Mareya said.“__8__ when it happ ened again just now,I got it.I can't stand it.”
Only then did we realize that we hurt her __9__ meaning to.“We're really sorry.Could you please forgive us?And thanks for telling us __10__ true feelings!”
“It's OK.But never do it like this anymore,”she said cheerfully.
“We won't.We promise!”we all said at once.And this time,all four of us really and truly did laugh together!
1.A.kind B.beautiful C.bad D.sad
2.A.cloud B.boy C.wind D.girl
3.A.never B.sometimes C.often D.always
4.A.argued B.explained C.doubted D.joked
5.A.special B.surprising C.funny D.familiar
6.A.cared much about B.paid no attention to C.took good care of D.looked forward to
7.A.worriedly B.excitedly C.angrily D.happily
8.A.And B.But C.Or D.So
9.A.with B.without C.from D.for
10.A.your B.our C.their D.its
Ⅱ.短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
It is fun to do housework!My sister Lucy and I always help with different 1.________(job) at home.We have a lovely dog named Ruby,2.________ my favorite job is taking him for a walk.Every morning after breakfast,I take him 3.________ the park.
During the week,Lucy and I take turns to set the table for dinner and wash the dishes.On Monday,Wednesday and Friday,Lucy 4.________(wash) the dishes and I set the table.On Tuesday and Thursday,I do the dishes and Lucy sets the table.But today,Lucy wants 5.________(change) the roles.Now she 6.________(set) the table.And after dinner I 7.________(do) the dishes.She thinks it is a 8.________(please) to make a little change.
At weekends,we usually do some gardening and shopping.The grass around our house 9.________(cut) about once a month.Last Sunday,Lucy 10.________(help) our dad cut the grass.It is the 11.________(four) time for her to do that this year.12.________ the same time,my mom and I went shopping.And we put everything in the fridge when we 13.________(get) home.
Lucy and I like talking 14.________(happy) as we do the housework.It is fun when we work together as 15.________ family.We really enjoy our wonderful life at home.
Ⅲ.(2025安徽改编)阅读理解【主题:人与社会 人际沟通】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Relationships with your siblings(兄弟姐妹) can help you practice social skills.Having a good relationship with them can help you communicate with other people,and understand other people's feelings.You can even learn things when you don't get on with your siblings.When you have argued with them,you have to work out how to be in the same space as them.As a result,you often learn how to accept differences.It is very useful in the outside world.
It's completely normal that sometimes you and your sibling won't see__eye__to__eye.“Have a good think about why the two of you don't get on.Try to talk when you both cool down,”says Dr.Owen,a researcher in how children develop.“Tell them how you feel.You could say,‘It really hurts me when you make jokes about me.’If the trouble carries on,talk to a trusted adult.”
All families are different.What if you don't have siblings?That doesn't mean you won't experience the advantages people get from having a brother or sister.There are ways to help only children develop these skills too.
1.What is paragraph 1 mainly about
A.Advantages of having siblings.
B.Causes of arguing with others.
C.Practices of accepting differences.
D.Ways of building relationships.
2.What does the underlined word “It” in paragraph 1 refer to
A.To have a good relationship with your siblings.
B.Not to get on with your siblings.
C.To communicate with others.
D.To accept differences.
3.What do the underlined words “see eye to eye”in paragraph 2 mean
A.Joke with each other.
B.Hear from each other.
C.Agree with each other.
D.Learn from each other.
4.Who can you ask for help if talking to your siblings doesn't work
A.A trusted adult. B.A stranger.
C.A classmate. D.A lovely baby.
5.What will probably be talked about next
A.Why all families are different.
B.When we can talk to a trusted adult.
C.What is important for communication.
D.How only children develop social skills.
Ⅳ.(2025邯郸二模)阅读表达【主题:人与社会 沟通交流】
阅读下面短文,简略回答问题。
Knowing how to communicate with people around is an important skill for everyone.The aim of communicating well is to understand and to be munication can be successful only when both the sender and the receiver understand the same information.
Good communication skills are keys to success in life,work and relationships.Without effective(有效的) communication,a message can become a misunderstanding.
In today's highly informational and technological environment,it has become more important to have good communication skills.Here are some important steps to communicate effectively.
Know what you want to say and why.Understand clearly the purpose of your message.Know the person you are communicating with and why.
How will you say it?We all know that it's not always what you say,but how you say it that matters.Begin by making eye contact.You show trust and confidence when you look at others in the eyes when you speak.Second,pay attention to your body language,since it can say so much more than your words.By standing with your arms easily at your side,you tell others that you are open to hearing what they have to say.
Communication is a two way street.When we communicate with others,we need to learn when to speak and when not to.Listening is a skill that will lead to deeper and better relationships.
1.What is the aim of communicating well
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.What can a message turn into if you don't have effective communication
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.List one important step to communicate effectively.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.Why is it important to pay attention to your body language
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.In a good conversation,what should you do when others are talking
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025石家庄模拟改编)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Steve and Julie meet in the hallway.)
Steve:Hi,Julie.You look sad.1.________________
Julie:Well,I love music,but my mother doesn't allow me to listen to it.
Steve:Why doesn't she allow you to do that
Julie:2.________________ She always asks me to study hard.
Steve:I don't think it's bad for your study.I also love music.It makes me relaxed.3.________________
Julie:That's right.I think it can make me study better,too.But how can I solve my problem?Can you give me some advice
Steve:Of course.4.________________
Julie:No,I don't often talk with her.We often argue.
Steve:I think communicating with each other is what you should do first.5.________________
Julie:Thanks for your advice.I'll try that.
【详解答案】
第14课时 Units 3-4
Ⅰ.【语篇解读】本文的主要内容是关于朋友之间开玩笑时可能无意中伤害他人感情的情况,以及如何通过沟通和理解来解决这个问题。
1.B 解析:句意:歌声听起来很动听,很快引起了我们的注意。kind善良的;beautiful美妙的;bad坏的;sad伤心的。根据“Mareya,Ollie,Jasmine and I were playing soccer,and Jasmine kept singing.”和“which quickly caught our attention”可知,此处是指歌声很动听。故选B。
2.C 解析:句意:他们把风称为Mar eye aaa。cloud云;boy男孩;wind风;girl女孩。根据“‘That's so great!’said Ollie,‘Mareya,how come you…told us you were the wind?’”可知,此处指把风称为Mar eye aaa。故选C。
3.A 解析:句意:Ollie说:“这太棒了!Mareya,你怎么从来没告诉我们你是风?”never从未;sometimes有时;often经常;always总是。根据“‘Hey,Mar eye a!’I…,‘Can you use your power to blow that soccer ball over here to me?’”可知,此处应该表达Mareya从未告诉大家自己是风。故选A。
4.D 解析:句意:我开玩笑说,“嘿,Mar eye a!你能用你的力量把那个足球给我吹过来吗?”argued争论;explained解释;doubted怀疑;joked开玩笑。根据“Can you use your power to blow that soccer ball over here to me?”可知,这是在开玩笑。故选D。
5.C 解析:句意:她们的声音如此好笑,以至于我们都忍不住笑了。special特别的;surprising令人惊讶的;funny好笑的;familiar熟悉的。根据“that we couldn't help laughing”可知,此处指的是她们的声音很好笑,把我们逗笑了。故选C。
6.B 解析:句意:不幸的是,我们没有注意到Mareya。cared much about非常关心;paid no attention to没注意到;took good care of照顾好;looked forward to期盼。根据“Mareya's smile disappeared suddenly.‘Can you please just stop?’she cried out…”和语境可知,我们没有注意到Mareya不开心。故选B。
7.C 解析:句意:“你们能不能别说了?”她愤怒地大声喊道。worriedly担心地;excitedly兴奋地;angrily愤怒地;happily开心地。根据“Mareya's smile disappeared suddenly.‘Can you please just stop?’she cried out…”可知,此处应该指的是她愤怒地大声喊道。故选C。
8.B 解析:句意:但当它刚才再次发生时,我明白了。And和,并且;But但是;Or或者;So所以。根据“‘I couldn't figure out why I felt so angry the other day,’Mareya said.‘…when it happened again just now,I got it.I can't stand it.'”可知,上下文为转折关系,用but连接。故选B。
9.B 解析:句意:直到那时,我们才意识到我们无意中伤害了她。with和;without没有;from从……;for对于,为了。根据“Only then did we realize that we hurt her…meaning to.”和语境可知,我们无意中伤害了Mareya。without meaning to意为“无意中”,固定搭配。故选B。
10.A 解析:句意:谢谢你告诉我们你的真实感受!your你的,你们的;our我们的;their他/她/它们的;its它的。根据“We're really sorry.Could you please forgive us?”可知,此处是对对方说的话,应用第二人称。故选A。
Ⅱ.【语篇解读】本文主要介绍了作者和妹妹一起做家务的事情。
1.jobs 2.and 3.to 4.washes
5.to change 6.is setting 7.will do
8.pleasure 9.is cut 10.helped
11.fourth 12.At 13.got 14.happily
15.a
Ⅲ.【语篇解读】本文主要探讨了与兄弟姐妹相处对社交能力的积极影响,包括对沟通技巧、情感理解及解决冲突的能力的培养,并指出独生子女也可通过其他方式获得类似发展机会。
1.A 解析:段落大意题。根据“Relationships with your siblings(兄弟姐妹) can help you practice social skills.”可知,第一段开篇提出核心观点,即“和兄弟姐妹的关系可以帮助你练习社交技巧”,随后通过具体例子,阐述了拥有兄弟姐妹在沟通能力、理解他人及接受差异等方面的优势。由此可知,第一段主要介绍了拥有兄弟姐妹的好处。故选A。
2.D 解析:代词指代题。根据“As a result,you often learn how to accept differences.It is very useful in the outside world.”可知,此处“It”指的是“接受差异”。故选D。
3.C 解析:词句猜测题。根据“It's completely normal that sometimes you and your sibling won't see eye to eye.”和“Have a good think about why the two of you don't get on.Try to talk when you both cool down”可知,此处指兄弟姐妹间的不合,即出现不同意对方看法的情况。因此see eye to eye意为“同意彼此的看法”。故选C。
4.A 解析:细节理解题。根据“Try to talk when you both cool down”和“Tell them how you feel…If the trouble carries on,talk to a trusted adult.”可知,可以求助于一位信任的成年人。故选A。
5.D 解析:推理判断题。根据“There are ways to help only children develop these skills too.”可知,文章结尾明确指出独生子女有发展社交技能的方法,预示下文将展开此话题。故选D。
Ⅳ.【语篇解读】本文介绍了有效沟通的好处,并就如何进行有效沟通给出了建议。
1.To understand and to be understood.
2.It can turn into a misunderstanding.
3.Know what you want to say and why/Begin by making eye contact/Pay attention to your body language.
4.Because it can say so much more than our words.
5.I should listen to them patiently/politely.(合理即可)
Ⅴ.1.What's the matter with you/What's wrong/What's up/What happened
2.Because she thinks listening to music is not good for my study/Because she thinks my hobby will get in the way of my study.
3.And it makes me study better.
4.Do you often talk with your mother
5.What/How about sitting down and talking with her/Why not have a good talk with her/Why not have a try 第15课时 Units 5-6
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025邢台二模)完形填空【主题:人与社会 寓言故事】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
One day,a group of swans(天鹅) flew down to a beach where a crow(乌鸦) was jumping around.The crow watched them.
“You have no flying __1__ at all!”he said to the swans.“Can you turn over in the air?No,you can't.Let's have a competition.I'll __2__ you what real flying is!”
One of the swans,strong and young,__3__ the challenge.The crow flew up and began to show his skills.A few minutes later,he came down and __4__ the swan near him.
Now it was the swan's turn.He flew up,and began flying __5__ the sea.The crow flew after him,making all kinds of comments(评论) about his flying.They flew on and on until they could see __6__ but water on all sides.The crow was making fewer and fewer comments.He was now so __7__ that he flew lower and lower,and was in danger of falling into the water.
The swan asked,“__8__ do you keep touching the water,brother?Is that another skill?”
“No,”said the crow.He knew he had __9__ the competition.“I'm in trouble __10__ I am too proud.If you don't help me,I'll lose my life.”
The swan smiled.He took the crow on his back and flew back to the beach.
1.A.abilities B.skills C.games D.winners
2.A.ask B.talk C.give D.show
3.A.accepted B.remembered C.explained D.caused
4.A.looked for B.looked after C.looked at D.looked through
5.A.for B.off C.over D.from
6.A.nothing B.something C.anything D.everything
7.A.lonely B.careful C.excited D.tired
8.A.When B.Why C.Where D.How
9.A.cheered B.forgot C.lost D.won
10.A.because B.although C.if D.so
Ⅱ.(2025沧州模拟)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Once upon a time,there was an island where all the feelings lived:Happiness,Sadness,Knowledge and all of the others,including Love.One day,the feelings 1.________(tell) that the island would sink(下沉).All of them built 2.________(boat) and left,except Love.
Love was 3.________ only one who stayed.Love wanted to hold out 4.________ the last possible moment.
When the island had almost sunk,Love decided to ask 5.________ help.
At that moment,Richness 6.________(pass) by Love in a big boat.The boat was 7.________(big) than any other one's on the island.So Love said,“Richness,can you take me with you?”Richness answered,“No,I can't.My boat is full of gold and silver.There 8.________(be) no room for you.”
Love then turned 9.________ Vanity(虚荣心).But Vanity said,“I can't help you,Love.You're all wet and might damage my ship.”
Love tried a 10.________(three) time.It was Sadness.But Sadness also refused Love.“Oh…Love,I am so sad that I need to be by myself.”
Happiness passed by Love,too.But she was too happy 11.________(hear) what Love said to her.
12.________(sudden),there was a voice,“Come here,Love.I can help you.”It was an elder.So 13.________(thank) and happy,Love even forgot to ask the elder where they were going.When they arrived at the dry land,the elder went 14.________(she) own way.Realizing how much he owed(欠) the elder,Love asked Knowledge,another elder,“Who helped me?”
“It was Time,”Knowledge answered.
“Time?”asked Love.“But why did Time help me?”
Knowledge 15.________(smile) and answered,“Because only time is able to understand how valuable love is.”
Ⅲ.(2025石家庄模拟)阅读理解【主题:人与自然 异常天气】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Many of us are familiar with disasters like fires,earthquakes,droughts,and floods.But sometimes,Mother Nature surprises us,and brings a terrible weather event.Here are some examples of uncommon weather.
Strange Rain:In 2005,a small town in Serbia experienced a strange event.It rained frogs!People saw thousands of small frogs jumping in the streets.Some thought a plane carrying frogs might have exploded(爆炸).Scientists thought a tornado(strong windstorms moving in a circle) picked up the frogs from a lake and dropped them in the town.
Tornadoes of Fire:Tornadoes don't seem to be dangerous enough,but some of them can be made of fire.When a wildfire reaches very high temperatures,it causes the air to become hot and to rise.Cooler air rushes in to replace(替代) hot air.This causes strong winds.These winds suck away(吸走) burning plants and even the fire itself.When this happens,just as it did in Denver on March 14th,2014,a tornado of fire was produced.
Great Balls of Ice:In 1942,hundreds of thousands of years' skeletons(骨骼) were found under the ice of Lake Roopkund in the Himalayas.Many had holes in their skulls(头盖骨).But they weren't hurt in any other way.Scientists thought the people must have been hit from above.But for years,they haven't found out the cause of their deaths.
Today,scientists think these people were killed by giant hailstones.The blocks of ice grew bigger and bigger and turned into hail and the hail fell to the ground,often at a speed of over 160 kilometers an hour.Unlucky people at Lake Roopkund had nowhere to run away,so they were all killed by the hailstones.
1.What strange weather event happened in a small town in Serbia in 2005
A.It rained fish. B.It rained fire.
C.It rained stones. D.It rained frogs.
2.What is the primary cause of a tornado of fire
A.A plane explosion.
B.A wildfire reaching very high temperatures.
C.Cool air rushing in suddenly.
D.A large amount of burning plants.
3.Why did scientists believe that the people at Lake Roopkund were hit from above
A.Because they had holes in their skulls.
B.Because they were found under the ice.
C.Because they were near a lake.
D.Because they were hit by a tornado.
4.What does the underlined word“hailstones”mean in the last paragraph
A.Heavy rain. B.Strong winds.
C.Balls of ice. D.Burning plants.
5.What is the best title for the passage
A.Unusual Weather
B.Mother Nature
C.The Dangers of Natural Disasters
D.Unusual Tornadoes
Ⅳ.阅读表达【主题:人与自我 生命价值】
阅读下面短文,简略回答问题。
One day,a son asked his father,“What is my life worth?”His father gave him a stone and said,“If you want to know,take this to the market.If someone asks the price,stay quiet and hold up two fingers.”
The boy went to the market first.An old woman asked how much the stone was.The boy held up two fingers.The woman said,“Two dollars,”and tried to pay.Unsurprisingly,the boy went back home and told his father.The father said,“Now,go to the museum.”
The boy went to the museum.A man in a suit asked how much the stone was.The boy held up two fingers.The man said,“Two hundred dollars,”and offered to pay.Shocked,the boy ran home and told his father.The father then said,“Go to the stone market.”
The boy went to the stone market and showed the stone to an old man.The old man got excited and asked how much it was.The boy held up two fingers.The old man said,“Twenty thousand dollars,”and wanted to buy it.
Happily,the boy hurried home and told his father.The father smiled and said,“The old man knew the true value of the stone.Your life is the same.You can be a two dollar stone or a 20,000 dollar stone.You decide your own worth.Remember,some people will see your true value,and some will not.”
1.Where did the boy go first to learn about the price of the stone
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.Who would offer $200 for the stone
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.How did the old man feel when he saw the boy's stone
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What do you think of the boy's father
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.How do you like the story?What lesson does the story want to teach us
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(David is asking Rose about the car accident last night.)
David:Hi,Rose!I hear a car accident happened near your home yesterday evening.Did you see it
Rose:1.________________ I was right there at that time.It was terrible.
David:2.________________
Rose:It happened at about 8:00 p.m.
David:3.________________
Rose:Because the drivers drove too fast and two cars crashed(碰撞).
David:Were the drivers hurt
Rose:Yes,but not seriously.
David:4.________________
Rose:People who were walking by took them to the hospital as soon as possible.
David:5.________________
Rose:I was taking a walk with my mother when it happened.
【详解答案】
第15课时 Units 5-6
Ⅰ.【语篇解读】本文讲述了一只骄傲的乌鸦向一群天鹅发起飞行挑战,在飞行过程中,乌鸦逐渐体力不支,面临危险,最终天鹅帮助了乌鸦,将其带回海滩。这个故事告诉我们骄傲自大会带来麻烦。
1.B 解析:句意:“你们根本没有飞行技巧!”他对天鹅们说。abilities能力;skills技巧;games游戏;winners获胜者。根据“The crow flew up and began to show his skills.”可知,乌鸦嘲笑天鹅没有飞行技巧。故选B。
2.D 解析:句意:我会给你们展示什么是真正的飞行!ask问;talk谈论;give给;show展示。根据“The crow flew up and began to show his skills.”可知,乌鸦要向天鹅展示真正的飞行技巧。故选D。
3.A 解析:句意:一只强壮年轻的天鹅接受了挑战。accepted接受;remembered记得;explained解释;caused引起。根据“The crow flew up and began to show his skills.”和“Now it was the swan's turn.”可知,一只天鹅接受了乌鸦的挑战。故选A。
4.C 解析:句意:几分钟后,他飞下来,看着他旁边的天鹅。looked for寻找;looked after照顾;looked at看;looked through浏览。根据语境并结合选项可知,乌鸦飞下来看着天鹅。故选C。
5.C 解析:句意:他飞起来,开始在海面上空飞翔。for为了;off离开;over在……上面;from从。根据“He flew up,and began flying…the sea.”可知,此处指在海面上空飞翔,应用over。故选C。
6.A 解析:句意:他们不停地飞,直到四面八方除了水什么也看不见。nothing没有什么;something某物;anything任何东西;everything一切。根据“They flew on and on until they could see…but water on all sides.”可知,他们飞了很久,只能看到水。nothing but“只有”。故选A。
7.D 解析:句意:他现在太累了,飞得越来越低,有掉进水里的危险。lonely孤独的;careful仔细的;excited兴奋的;tired疲倦的。根据“he flew lower and lower,and was in danger of falling into the water”可知,乌鸦现在太累了,所以飞得越来越低。故选D。
8.B 解析:句意:天鹅问:“你为什么一直触碰水面,兄弟?那是另一种技巧吗?”When什么时候;Why为什么;Where哪里;How怎样。根据“Is that another skill?”可知,天鹅问乌鸦为什么一直触碰水面。故选B。
9.C 解析:句意:他知道他输了比赛。cheered欢呼;forgot忘记;lost失去,输掉;won赢得。根据“The swan smiled.He took the crow on his back and flew back to the beach.”可知,天鹅把乌鸦带回了海滩,说明乌鸦知道自己输了比赛。故选C。
10.A 解析:句意:我有麻烦了,因为我太骄傲了。because因为;although虽然;if如果;so所以。根据“I'm in trouble…I am too proud.”可知,前后句之间是因果关系,后句是前句的原因,应用because引导原因状语从句。故选A。
Ⅱ.【语篇解读】本文讲述了一个寓言故事。情感们生活的岛屿即将下沉,其他情感都乘船离开,只有爱留下坚守。爱向富有、虚荣心、悲伤、幸福求助均被拒,最后时间帮助了爱。知识解释说只有时间能理解爱的价值。
1.were told 2.boats 3.the 4.until/till
5.for 6.was passing 7.bigger 8.is
9.to 10.third 11.to hear 12.Suddenly
13.thankful 14.her 15.smiled
Ⅲ.【语篇解读】本文介绍了一些异常天气。
1.D 解析:细节理解题。根据“Strange Rain:In 2005,a small town in Serbia experienced a strange event.It rained frogs!”可知,2005年,塞尔维亚的一个小镇下起了青蛙雨。故选D。
2.B 解析:推理判断题。根据“Tornadoes of Fire:Tornadoes don't seem to be dangerous enough,but some of them can be made of fire.When a wildfire reaches very high temperatures,it causes the air to become hot and to rise.”可知,火龙卷的主要原因是达到极高温度的野火。故选B。
3.A 解析:细节理解题。根据“Many had holes in their skulls(头盖骨).But they weren't hurt in any other way.Scientists thought the people must have been hit from above.”可知,科学家们认为路普康湖的人是从上面被击中的,因为他们的头盖骨上有洞。故选A。
4.C 解析:词义猜测题。根据“The blocks of ice grew bigger and bigger and turned into hail and the hail fell to the ground”可知,画线词的意思是“冰球”。故选C。
5.A 解析:标题归纳题。根据“Here are some examples of uncommon weather.”可知,本文介绍了异常天气,A项适合做本文最佳标题。故选A。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要讲述了男孩问父亲生命的价值,父亲通过让男孩拿石头去不同地方(市场、博物馆、石头市场)了解价格,教导男孩“自我价值由自己决定”的故事。
1.To the market/He went to the market(first).
2.A man in a suit/A man in the museum.
3.Excited/He felt excited.
4.He was patient and wise/Wise and patient.
5.I think the story is meaningful.The story teaches us that we decide our own worth.
Ⅴ.1.Yes,I did/Yes.
2.When did it happen
3.Why did it happen
4.Who took them to the hospital
5.What were you doing at that time