第21课时 Units 7-8
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025沧州一模)完形填空【主题:人与社会 人生感悟】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
When the bell rang and the exam ended,I went out of the classroom,feeling down and disappointed.After all,I couldn't accept __1__ the exam again.The sky was covered with dark clouds and the __2__ was blowing hard.That made me even __3__.
On the way home,I kept my eyes on the ground.As soon as I __4__ home,my mom came to ask me about the __5__ with great expectations.However,I just walked toward my bedroom without a word.Lying on the bed,I couldn't stop __6__ how mom would punish me and began to cry.
Mom must have known what had happened to me,so she gently opened the door and asked me to go to the balcony(阳台).She pointed to a __7__ outside,which was suffering from a large storm.
Its leaves and petals(花瓣) were shaking hard as if it would be __8__ into pieces.But to my surprise,the small flower still stood there,smiling against the wind and rain.I finally understood that though there are many difficulties,we should not give up easily.We always have to go on and fight __9__.We'll see the brightest rainbows __10__ the storm stops.That flower,which blooms(开花) in my heart,is the most beautiful one that I've ever seen.
1.A.failing B.passing C.marking D.forgetting
2.A.snow B.wind C.light D.rain
3.A.happier B.sadder C.better D.stronger
4.A.got B.left C.found D.missed
5.A.class B.exam C.activity D.subject
6.A.caring about B.talking of C.arguing with D.thinking about
7.A.leaf B.fruit C.flower D.crop
8.A.made B.thrown C.broken D.cut
9.A.bravely B.hardly C.alone D.quickly
10.A.if B.because C.though D.after
Ⅱ.(2025邯郸一模改编)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Bottles have been used to“send”messages for a long time.1.________(usual) the messages are written on paper,and then the paper is rolled up and put into 2.________ bottle.After the bottle is closed,it will be thrown into the sea and begin to float(漂流)until it 3.________(come) to land.The bottles are never seen again,but still very few of them can 4.________(find).
A woman named Tonya and her son were walking on the beach 5.________ Australia when she saw a colored glass bottle.She picked 6.________ the bottle.It was not round 7.________ square.She looked inside and found a rolled up message.
Tonya and her son dried it and spread it up,which made it much 8.________(easy) to see the message clearly.It was a form printed in German.
Tonya said to her son,“The paper says the paper was thrown into the sea on the 9.________(twelve) of May in 1886,about 600 kilometers from the coast of Australia.”Do you think it is real
People in Germany 10.________(hear) about the message and bottle.They agreed that the message and bottle seemed real.They said that 11.________(thousand) of bottles were thrown into the sea as an experiment,but only two messages were discovered and sent back to Germany.Some people suggested that Tonya should ask some experts 12.________(help) her.Maybe they can find out 13.________(it) age.
Recently Tonya 14.________(give) the bottle to the museum in Australia,and it will be exhibited in the next two years.Whether it is real or not,time 15.________(tell).
Ⅲ.阅读理解【主题:人与社会 著名建筑】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Along with the Great Pyramid of Giza in Egypt,the Great Sphinx is one of the greatest monuments(历史遗迹) in human history.
Carved(雕) out of a single piece of stone of hundreds of tons,the Sphinx is the head of a man resting on the body of a lion.The nose,eyes and ears have been carved in accurate proportion(比例).That's not easy for an object 72 meters long and 20 meters high.The Sphinx was built in about 2500 BC.But no one knows what tools were used or it was built by whom.The Egyptians wrote very little about the building of the Sphinx.No one knows what the Sphinx looked like when it was first finished because both natural erosion(侵蚀) and people's damage have changed its shape.Many earlier pictures of the Sphinx show it with wings,the body of a lion,and the face of a man.
Today only the man and the lion can be seen.To this day,people can't agree with each other on the true role of the Sphinx.
1.Which part of the Sphinx is(are) not mentioned in the passage
A.The nose. B.The mouth.
C.The eyes. D.The ears.
2.Which of the following about the Sphinx is known to people
A.The date of building it.
B.The size of it.
C.The way of building it.
D.The people who built it.
3.Which of the following used to be a part of the Sphinx
A.Wings.
B.The head of an ox.
C.The body of a man.
D.The face of a lion.
4.Which of the following is TRUE
A.The Sphinx was made of a lot of big stones.
B.Both nature and people damaged the Sphinx.
C.The Sphinx today looks the same as what it used to be.
D.People protected the Sphinx very well.
5.What is the writer's purpose in writing this text
A.Some information about the Great Sphinx.
B.Something about the Great Pyramid of Giza in Egypt.
C.What the Great Sphinx looks like today.
D.How to visit the Great Sphinx.
Ⅳ.阅读表达【主题:人与社会 学校规则】
阅读下面短文,简略回答问题。
Mobile phones have become a problem for middle schools.Some middle schools in Australia have banned(禁止) students from carrying mobile phones during school hours.
Mobile phone use among children has become a problem for the schools now.Several children have got mobile phones as Christmas presents,and more students want them.
Mary Bluett,an official(官员) said mobile phone use is a distraction(分心) to students during school hours and it also gives teachers so much trouble in their classrooms.Teachers were also saying that sometimes students might use phone messages to cheat(作弊) during exams.
The official said some schools had tried to ban mobile phones.Some parents felt unhappy because they couldn't get in touch with their children.
Many teachers said students should not have mobile phones at school,but if there was a good reason,they could leave their phones at school offices.They also said there were many reasons why the students should not have mobile phones at school:they were easy to lose and were a distraction from studies.
Many people say that they understand why parents would like their children to have phones,but they think schools should let the students know when they can use their mobile phones.
1.What did Mary Bluett think of mobile phone use
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.From whom did some children probably get mobile phones
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What did some students use phone messages to do
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.Why did some parents feel unhappy about banning mobile phones at school
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.Do you think using mobile phones is bad for students?How do you make use of your phone in your daily life
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(After P.E.class,Lin Tao and Wang Lin found some things on the playground.)
Lin Tao:Look!There is a notebook,a jacket and a volleyball on the playground.1.________________
Wang Lin:Let me see.Look!2.________________ Her name is on it.
Lin Tao:Yes,it's Li Jing's notebook.But whose jacket is this?3.________________
Wang Lin:No,it isn't Zhao Bin's jacket.He doesn't like black jackets.He always wears white and red jackets.
Lin Tao:Maybe it's Li Ming's jacket.
Wang Lin:Yes.It might belong to Li Ming because I often see him wear such a jacket.
Lin Tao:How about the volleyball?4.________________
Wang Lin:I think it's Wang Lei's.He is the only student who likes to play volleyball.
Lin Tao:You're right.Let's bring them to the classroom and give them back to their owners.
Wang Lin:5.________________
【详解答案】
第21课时 Units 7-8
Ⅰ.【语篇解读】本文讲述了作者在考试结束后感到沮丧和失望,因为他无法接受考试再次不及格,但是在妈妈的教育下,作者明白在面对挫折时要坚持不懈、勇敢面对。
1.A 解析:句意:毕竟,我无法接受考试再次不及格。failing不及格;passing通过;marking评分;forgetting忘记。根据上文“feeling down and disappointed”可知,作者感到沮丧和失望,因此此处应表示无法接受考试再次“不及格”。故选A。
2.B 解析:句意:天空布满了乌云,风刮得很大。snow雪;wind风;light光;rain雨。根据“was blowing hard”可知,此处表示“风”刮得很大。故选B。
3.B 解析:句意:这让我更加难过。happier更开心的;sadder更难过的;better更好的;stronger更强壮的。根据上文“feeling down and disappointed”以及“The sky was covered with dark clouds”可知,作者本就因考试而难过和失望,现在天气又很糟,所以变得“更加难过”。故选B。
4.A 解析:句意:我一到家,妈妈就满怀期待地来问我考试的情况。got到达;left离开;found发现;missed错过。根据“As soon as I…home,my mom came to ask me about the…with great expectations.”可知,此处表示作者一“到”家妈妈就问他考试的事情。故选A。
5.B 解析:句意同上。class班级;exam考试;activity活动;subject科目。根据上文“the exam ended”和“As soon as I…home,my mom came to ask me about the…with great expectations.”可知,此处表示妈妈询问“考试”的情况。故选B。
6.D 解析:句意:躺在床上,我忍不住思考妈妈会如何惩罚我,并开始哭泣。caring about关心;talking of谈论;arguing with与……争论;thinking about思考。根据“Lying on the bed,I couldn't stop…how mom would punish me and began to cry.”可知,此处表示作者忍不住“思考”妈妈会如何惩罚自己。故选D。
7.C 解析:句意:她指着外面的一朵花,它正在经历一场大的暴风雨。leaf叶子;fruit水果;flower花;crop庄稼。根据下文“Its leaves and petals(花瓣)”可知,此处表示外面的那朵“花”正在经历暴风雨。故选C。
8.C 解析:句意:它的叶子和花瓣剧烈摇晃着,仿佛要被撕成碎片。made制作;thrown扔;broken(使)碎,裂;cut切割。根据“Its leaves and petals(花瓣) were shaking hard as if it would be…into pieces.”可知,此处表示那朵花仿佛要被“撕”成碎片,break into pieces“成为碎片”。故选C。
9.A 解析:句意:我们总是要继续勇敢地战斗。bravely勇敢地;hardly几乎不;alone独自;quickly快速地。根据“We always have to go on and fight…”可知,此处表示我们要“勇敢地”去战斗。故选A。
10.D 解析:句意:我们会在暴风雨停止后看到最艳丽的彩虹。if如果;because因为;though尽管;after在……之后。根据“We'll see the brightest rainbows…the storm stops.”可知,此处表示我们会“在”暴风雨停止“后”看到彩虹。故选D。
Ⅱ.【语篇解读】本文主要讲述了Tonya在澳大利亚海滩上发现1886年德国人投放的装有信息的瓶子的故事。
1.Usually 2.a 3.comes 4.be found
5.in 6.up 7.but 8.easier 9.twelfth
10.heard 11.thousands 12.to help
13.its 14.has given 15.will tell
Ⅲ.【语篇解读】本文主要介绍了神秘的狮身人面像。
1.B 解析:细节理解题。根据第二段中的“The nose,eyes and ears have been carved in accurate proportion(比例).”可知,文中提到了狮身人面像的鼻子、眼睛和耳朵,没有提到嘴巴。故选B。
2.B 解析:细节理解题。根据第二段中的“That's not easy for an object 72 meters long and 20 meters high.”可知,人们知道狮身人面像的尺寸。故选B。
3.A 解析:细节理解题。根据第二段中的“Many earlier pictures of the Sphinx show it with wings,the body of a lion,and the face of a man.”可知,许多早期的狮身人面像照片显示它有翅膀、狮子的身体和男人的脸。故选A。
4.B 解析:细节理解题。根据第二段中的“…both natural erosion(侵蚀)and people's damage have changed its shape”可知,自然侵蚀和人为破坏改变了狮身人面像的形状。故选B。
5.A 解析:写作意图题。通读全文可知,作者在文中主要介绍了狮身人面像的一些信息。故选A。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要讲述了现如今手机在学校中成了一个问题,澳大利亚的一些中学已经禁止学生在校期间携带手机,许多老师说孩子们在校期间不应该使用手机,如果有特殊的原因,他们可以将手机留在学校的办公室里。
1.She thought mobile phone use is a distraction to students during school hours and it also gives teachers so much trouble in their classrooms.
2.Their parents.
3.They used phone messages to cheat during exams.
4.Because they couldn't get in touch with their children.
5.Yes.I only use my phone after finishing schoolwork and I never take it to school.(合理即可)
Ⅴ.1.Whose are they
2.The notebook must be Li Jing's/The notebook must belong to Li Jing.
3.Is it Zhao Bin's (jacket)
4.Whose is it
5.Let's go/OK.第20课时 Units 5-6
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025石家庄一模)完形填空【主题:人与社会 发明创造】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
The Invention of the Telephone
The telephone is a very great invention that changes the way we talk to each other.Alexander Graham Bell was the main inventor of this invention.He was really interested in how sounds could be sent.He did a lot of __1__ to find about it.
In 1876,something great happened.Bell was in one room and his helper,Thomas Watson,was in another.__2__,Bell made a noise and said,“Mr.Watson,come here.I want to see you.”They were very __3__ because Watson could hear Bell's voice through the thing they were __4__.This was the first phone call!
After that,more and more people began using the telephone.It was a great change in how we __5__.The first telephones were very simple.They just had a part to listen and a part to talk.__6__ later,they got better.Now we have mobile phones that can do many things.
The telephone __7__ people to get in touch with each other in a new way.It made the world __8__ because we can talk to anyone far away if we want.Bell's invention was a great __9__.It changed the way we live and communicate.
We should be __10__ to inventors or scientists because their hard work makes it possible for us to live a convenient life.
1.A.tests B.games C.plays D.chalks
2.A.Suddenly B.Slowly C.Quietly D.Hardly
3.A.scared B.bored C.relaxed D.surprised
4.A.depending on B.getting on C.putting on D.working on
5.A.travel B.work C.communicate D.write
6.A.But B.Because C.So D.Or
7.A.stopped B.helped C.told D.forced
8.A.bigger B.smaller C.stronger D.longer
9.A.failure B.mistake C.excuse D.success
10.A.sorry B.polite C.thankful D.rude
Ⅱ.(2025廊坊一模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
On January 20,2025,a Chinese tech company made a new AI called DeepSeek R1.Since then,DeepSeek 1.________(receive) a lot of attention on the Internet.Modern computers with AI are learning how to be creative by 2.________(them).It 3.________(grow) very fast nowadays.AI can learn things 4.________ humans,and then copy human behavior and thinking.5.________ example,AI can drive cars 6.________(safe).It can even play and win a chess game against a human player.
AI 7.________(use) to create classical music too.It can copy human learning quickly,and this allows it 8.________(understand) the art of writing music.9.________(one),the AI composer listens to famous composers.Then it 10.________(make) up its own classical melodies(旋律) and creates a piece of music in minutes.One AI composer has been registered(注册) as a composer.It has full rights for its music just like 11.________ excellent human composer does.Its musical pieces can be heard in movies,TV ads 12.________ video games.
AI composers can learn to make up different 13.________(kind) of music.
Above all,with more research and 14.________(develop),it is expected to bring 15.________(many) ideas.Humans and AI will have to work together as a team to improve people's lives.
Ⅲ.(2025眉山)阅读理解【主题:人与社会 科技进步】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
There is no doubt that the world will be a very different place in 2045.So what's going to happen then?It's pretty likely that robots and AI technology will change a lot of industries.Also,self driving and flying cars will come into our daily life,bringing us much convenience.
However,scientists have even bigger ideas.In a video series called Forward to the Future,three researchers predicted what they imagined would be reality in 2045.
Dr.Justin Sanchez believes we'll be at a point where we can control things simply by using our mind.“Imagine a world where you could just use your thoughts to control your environment,”Justin said.According to him,experts are working on certain technologies that can make this happen.They've made some progress already.
The future has more than just that.Many other exciting things could change the building and other objects around us,says Stefanie Tompkins.“We'll be able to build things that are very strong but also lightweight(轻量型的).We don't even know the materials around us,”she predicted.
Pam Melroy believes we're going to find that we have a very different relationship with the machines around us.“I think we'll begin to see a time when we're able to control a machine just by pressing a button(按钮) or only saying some simple words,”she said.For example,right now to land a plane safely,a pilot has to go through many steps in the right order.But in 2045,in Pam's words,a pilot may just need to say the words “prepare for landing”.Then the computer knows the steps it needs to take.Or perhaps,with AI,a pilot won't even be necessary.
1.What does the underlined word “this” refer to in Paragraph 3
A.Making progress in AI technology.
B.Driving flying cars in our daily life.
C.Controlling things by using our mind.
D.Using robots in different industries.
2.Which of the following would be possible according to Stefanie
A.AI helps pilots to land planes.
B.Computers operate all machines.
C.Self driving cars travel around us.
D.Houses are strong but lightweight.
3.Which is the best title for the passage
A.Challenges for AI in the Future
B.Experts' Predictions of Life in 2045
C.Famous Scientists in New Technologies
D.New Kinds of Building Materials
4.In which part of a newspaper can we read this passage
A.Health & Lifestyle.
B.Education & Culture.
C.Nature & Environment.
D.Science & Technology.
Ⅳ.(2025唐山二模)阅读表达【主题:人与社会 发明创造】
阅读下面短文,简略回答问题。
Anthropic Assistant is an AI product created by the company Anthropic.It is a conversational tool that can communicate naturally with humans through text or voice.It uses machine learning and large language models to understand the language and provide proper responses(回复).
Anthropic Assistant is loved by users for its easy to use system and simple design.People from different industries like its ability to understand questions and provide correct answers.It has become a trusted partner for tasks like research,problem solving and friendly chats.
The goal of Anthropic Assistant is to make users' lives easier by answering questions,offering information and helping with common tasks.Users can ask it questions about things like the weather,sports,cooking instructions and more.It also introduces movies,music,restaurants and products based on users' interests.
Anthropic Assistant has been designed and trained to be helpful and avoid causing harm.So it can provide correct and safe responses.It can be trusted by users because it is just a system without human feelings and will never try to be human.
Anthropic Assistant can be helpful for tasks like looking up information,giving suggestions,and helping with planning,lists and simple math.With responsible development and oversight focusing on helpfulness,honesty and safety,AI technology like Anthropic Assistant can improve people's lives through natural conversations.The goal is to create assistants that people can depend on and trust.
1.How can Anthropic Assistant communicate with users
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.Why do people from different industries like Anthropic Assistant
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What can Anthropic Assistant do to make users' lives easier
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What is the reason for the users trusting Anthropic Assistant
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.What do you think of Anthropic Assistant?Why
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025石家庄一模)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(At Alan's home,he offers Jenny a drink.)
Alan:Would you like to drink something,Jenny
Jenny:Yes.1.________________
Alan:Here you are.
Jenny:Thanks.How beautiful the tea set is!
2.________________
Alan:I bought it in Jingdezhen,Jiangxi Province.
Jenny:3.________________
Alan:It's made of a special kind of clay.
Jenny:4.________________
Alan:Hmm,I don't know how it was made.Why don't we go online and find it out
Jenny:5.________________ Let's look it up.
【详解答案】
第20课时 Units 5-6
Ⅰ.【语篇解读】本文主要介绍电话的发明及其重要性。
1.A 解析:句意:他做了很多测试去查明原因。tests测试;games游戏;plays戏剧;chalks粉笔。根据“He was really interested in how sounds could be sent.”可知,贝尔为此做了许多测试。故选A。
2.A 解析:句意:突然,贝尔发出声音说:“华生先生,过来。我想见你。”Suddenly突然;Slowly缓慢地;Quietly安静地;Hardly几乎不。根据“This was the first phone call!”可知,这是突然发生的。故选A。
3.D 解析:句意:他们非常惊讶,因为华生可以通过他们正在研究的东西听到贝尔的声音。scared害怕的;bored无聊的;relaxed放松的;surprised惊讶的。根据“because Watson could hear Bell's voice through the thing they were…”可知,华生通过正在研究的东西听到了贝尔的声音,这使他们非常惊讶。故选D。
4.D 解析:句意同上。depending on取决于;getting on上车;putting on穿上;working on致力于,研究。根据“because Watson could hear Bell's voice through the thing they were…”可知,这里指他们研究的那个东西(电话)。故选D。
5.C 解析:句意:这是我们沟通方式的一个巨大变化。travel旅行;work工作;communicate沟通;write写作。根据常识可知,电话改变了我们交流的方式。故选C。
6.A 解析:句意:但后来,它们变得更好了。But但是;Because因为;So所以;Or否则。根据“The first telephones were very simple…they got better.”可知,这里表示转折,一开始的电话很简单,但是后来变得更好了。故选A。
7.B 解析:句意:电话以一种新的方式帮助人们相互联系。stopped停止;helped帮助;told告诉;forced强迫。根据“to get in touch with each other in a new way”可知,电话帮助人们相互联系。故选B。
8.B 解析:句意:它让世界变小了,因为只要我们愿意,我们可以和远方的任何人交谈。bigger更大的;smaller更小的;stronger更强大的;longer更长的。根据“because we can talk to anyone far away if we want”可知,我们能与远方的任何人交谈,因此世界变得更小了。故选B。
9.D 解析:句意:贝尔的发明是一个巨大的成功。failure失败;mistake错误;excuse借口;success成功。根据“Bell's invention was a great…the way we live and communicate.”可知,此处指的是贝尔的发明是一个巨大的成功。故选D。
10.C 解析:句意:我们应该感谢发明家或科学家,因为他们的辛勤工作使我们过上便利的生活成为可能。sorry歉疚的;polite有礼貌的;thankful感谢的;rude粗鲁的。根据“We should be…makes it possible for us to live a convenient life.”可知,我们应该感谢发明家或科学家。故选C。
Ⅱ.【语篇解读】本文主要讲述了人工智能在音乐创作中的应用及其发展。
1.has received 2.themselves
3.is growing 4.from 5.For 6.safely
7.is used 8.to understand 9.First
10.makes 11.an 12.and 13.kinds
14.development 15.more
Ⅲ.【语篇解读】本文主要是对2045年科技发展的预测,包括脑控技术、新型建材及人机交互变革。
1.C 解析:代词指代题。根据第三段中的“Imagine a world where you could just use your thoughts to control your environment”可知,this指代前句Justin所说的“use your thoughts to control your environment”。故选C。
2.D 解析:细节理解题。根据第四段中Stefanie所说的“We'll be able to build things that are very strong but also lightweight(轻量型的).We don't even know the materials around us”可知,Stefanie认为我们将能够制造出既坚固又轻便的东西。故选D。
3.B 解析:最佳标题题。根据全文内容可知,本文主要讲述了三位科学家对2045年生活的具体预测,因此B项最适合做文章标题。故选B。
4.D 解析:文章出处题。本文主要是对2045年科技发展的预测,与科技领域相关。故选D。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要介绍了Anthropic公司开发的AI产品Anthropic Assistant的功能特点及其受欢迎的原因。
1.Through text or voice.
2.Because it can understand questions and provide correct answers/Because it has the ability to understand questions and provide correct answers.
3.It can answer questions,offer information and help with common tasks.
4.It is just a system without human feelings and will never try to be human.
5.I think it's a helpful tool.Because it can make our lives easier.(合理即可)
Ⅴ.1.I'd like a cup of tea/I want a cup of tea.
2.Where did you buy it/Where did you get it
3.What's it made of
4.Do you know how it was made/How was it made
5.Good idea!第19课时 Units 3-4
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025沧州模拟)完形填空【主题:人与社会 人际交往】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
True friends are like treasures.They are always there for you.
When I was in primary school,I was very shy and had few friends.I often felt __1__ during breaks.One day,a new student called Lily __2__ our class.She was friendly and always wore a big smile.
During lunch,Lily noticed me sitting alone and __3__ to talk.“Hi!Can I sit here?”she asked.I nodded,feeling a little nervous.I didn't know how to start a(n) __4__ with others.But to my surprise,we quickly found common __5__.We both like singing and climbing mountains.From that day on,we became close friends.
Lily invited me to join her in group activities.At first,I couldn't open my mouth and I was afraid of speaking in front of others.But Lily's support made me __6__ and I made it successfully at last.One thing I'll never forget is how Lily taught me the importance of __7__.She always helped classmates in trouble __8__.Her actions taught me to be a better person.
As time went by,I __9__ how much Lily had changed my life.She not only became my best friend but also helped me discover my own advantages.
Now,__10__ I see people sitting alone,I try to reach out to them,just as Lily did for me.I've learned that a small act of kindness can change someone's life.
1.A.surprised B.relaxed C.lonely D.nervous
2.A.joined B.checked C.considered D.helped
3.A.came over B.went on C.ran away D.turned down
4.A.plan B.trip C.conversation D.imagination
5.A.languages B.hobbies C.habits D.subjects
6.A.confident B.friendly C.patient D.polite
7.A.education B.kindness C.happiness D.research
8.A.clearly B.proudly C.quietly D.actively
9.A.realized B.guessed C.forgot D.dreamed
10.A.whoever B.however C.whatever D.whenever
Ⅱ.(2025沧州一模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Do you know Zhang Juncheng?From a guard at Peking University to a headmaster in Shanxi,he 1.________(slow) knows knowledge is able to change people's lives.
Zhang came from 2.________ poor family in a small village.He was born in the 3.________(eight) month of 1976.He gave up his studies after he 4.________(finish) middle school,and he tried different jobs.Later,18 year old Zhang decided to leave his hometown and see the wide world.Finally,he 5.________(become) a guard at Peking University.However,life as a guard was not easy.Because he didn't get much 6.________(educate),he met with many difficulties.He started to use his spare time to study.His efforts 7.________(notice) by a teacher.She allowed him 8.________(attend) her classes and told him he could take part in the college entrance exam.“It was difficult,9.________ nothing could stop me,” he said.Unluckily,he did not pass the exam,so he began to prepare 10.________ the self taught exam.He stayed up late and studied hard.Finally,he passed all the 11.________(test) and was one of the students in Peking University.
Now Zhang 12.________(work) as the headmaster of a school.Since entering the school,he 13.________(help) lots of students with their life or learning.He says,“When I was a guard at Peking University,the teachers there offered 14.________(I) great help.I want to offer more help to students 15.________ me.” He is truly a great person.
Ⅲ.(2025唐山二模)阅读理解【主题:人与自我 自我提升】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Change is a natural part of our life.It happens all around us,whether we like it or not.Personally,I believe that change is a good thing.It helps us grow,learn,and become better versions(版本) of ourselves.However,I must say that change can be challenging and even scary at times.
When we are used to a certain way of living or thinking,a fixed pattern(固定模式) sets in.We have already been used to some fixed patterns.These patterns seem to be comfortable.So this makes it difficult to change.This is called path__dependence,and it can hold us back from reaching our full abilities.
Laziness and fear often lead to this cycle.For example,I used to put off my tasks until the last moment.Whenever I faced a challenge,my first idea was to avoid it.As a result,I did not make much progress.But then,I realized that if I wanted to improve myself,I had to change my attitude towards challenges.I decided to accept challenges and face difficulties directly.It was a smart choice,as I began to see little progress in my life.Breaking the cycle of path dependence requires pushing me out of my comfort zone(舒适区) and finding new goals.Letting go of old habits and developing new ones can bring me success.
Our worth should not be decided by external evaluations(外部的评价) but by how we see ourselves.Life should be unusual,and we should try hard to be like blooming summer flowers.Accepting change requires courage,especially for old people.We should not worry about whether the change we have made is right or wrong.Every time we challenge ourselves,we are moving towards a brighter future.
1.What does the writer think of the change in the first paragraph
A.It helps us improve ourselves.
B.It is always challenging and scary.
C.It only happens when we want it.
D.It can be avoided whenever possible.
2.What is the meaning of the underlined phrase“path dependence”?
A.Breaking out of old patterns.
B.Getting used to certain habits.
C.Reaching our full abilities.
D.Making progress continually.
3.What made the writer change his attitude to challenges
A.Little progress. B.Growing courage.
C.Enough time. D.His full abilities.
4.What does the writer probably agree with
A.Everyone wants to break fixed patterns.
B.Following path dependence is the way to success.
C.Old people are easier to change than young people.
D.Facing change is difficult but necessary and helpful.
5.Which can be a proper title for the text
A.Do Things in a Certain Way
B.Look Inside to Show Your Worth
C.Find New Ways to Solve Challenges
D.Accept Change in Your Life Actively
Ⅳ.(2025唐山二模)阅读表达【主题:人与社会 人际交往】
阅读下面短文,简略回答问题。
Asking for advice is not so easy.In a recent study,74 percent of people said they were afraid to ask for advice.But people who ask for advice are more likely to succeed at a task.So how do you ask for advice?Here are some ways for you.
Firstly,look for the best person to give you advice.It might be easy to ask all your friends on social media for advice at once,but will you value all the advice equally?Probably not.It might be better to choose one or two people whose opinions you value most.It's a perfect idea for you to find the perfect person to ask for advice from.People who have experience in the topic you're asking about are the best.
Secondly,provide enough information clearly.For example,imagine you can't decide how to organize a club activity.When you ask for advice about it,you should mention the topic,the place and the time.You should also consider when to ask.If your questions require a lot of thoughts,you should ask the person for advice when he or she is clear headed.
Thirdly,be specific(具体的) when you ask questions.Imagine you want to own a business someday.Should you ask a business owner,“What advice do you have for me?” No,because it's not specific enough.Instead,try asking,“What college classes did you find helpful in starting a business?”
Fourthly,sometimes you may need to ask for a second opinion.If you can't solve your problem by following the first person's advice,why not ask someone else who may think differently?The key is: Don't be afraid to ask for advice.
1.Who is the best person to ask for advice from
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.What information should you provide if you need advice on organizing a club activity
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.When is a good time to ask a person for advice if your questions need to be thought carefully
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.Give a specific question if you want to ask others for advice on losing weight.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.What do you think of asking for advice?Why
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025邯郸一模改编)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Two students are talking about friends and movies.)
A:Hey,Jane.I think almost everyone needs friends.1.________________
B:I like those who are kind and helpful.2.________________
A:I prefer friends who are outgoing and humorous.By the way,do you often go to the movies
B:3.________________ And I like the movies that have a happy ending.What kind of movies do you prefer
A:4.________________ They make me excited.
B:However,they make me frightened.I have to bring a friend who is brave enough.There will be a scary movie tonight.5.________________
A:Sure,I'd love to.Let's go!
【详解答案】
第19课时 Units 3-4
Ⅰ.【语篇解读】文章主要讲述了作者因新同学莉莉的善意举动而从孤独害羞变得自信开朗的经历,揭示了真诚友谊的力量和传递善意的重要性。
1.C 解析:句意:我经常在课间休息时感到孤独。surprised惊讶的;relaxed放松的;lonely孤独的;nervous紧张的。根据上文“I was very shy and had few friends”可知,作者害羞且朋友少,所以在课间休息时经常感到孤独。故选C。
2.A 解析:句意:有一天,一个叫莉莉的新生加入了我们班。joined加入;checked检查;considered考虑;helped帮助。根据“a new student called Lily…our class”可知,此处是指一个叫莉莉的新生加入了作者的班级。故选A。
3.A 解析:句意:午餐时,莉莉注意到我独自坐着,就过来和我说话。came over走过来;went on继续;ran away逃跑;turned down拒绝。根据下文“Can I sit here?”可知,此处指莉莉走过来与作者交谈。故选A。
4.C 解析:句意:我不知道如何与他人开始一场对话。plan计划;trip旅行;conversation对话;imagination想象。根据上文“Hi!Can I sit here?”和“feeling a little nervous”可知,作者有点紧张,不知道如何与他人开始一场对话。故选C。
5.B 解析:句意:但令我惊讶的是,我们很快发现了共同的爱好。languages语言;hobbies爱好;habits习惯;subjects科目。根据下文“We both like singing and climbing mountains.”可知,两人都喜欢唱歌和爬山,所以此处是指她们发现了共同的爱好。故选B。
6.A 解析:句意:但是莉莉的支持让我变得自信,最后我成功做到了。confident自信的;friendly友好的;patient耐心的;polite礼貌的。根据上文“At first,I couldn't open my mouth and I was afraid of speaking in front of others.”以及下文“and I made it successfully at last”可知,此处是指莉莉的支持让作者变得自信。故选A。
7.B 解析:句意:有一件事我永远不会忘记,那就是莉莉是如何教会我善良的重要性的。education教育;kindness善良;happiness快乐;research研究。根据下文“She always helped classmates in trouble”可知,此处是指莉莉的行为让作者明白了善良的重要性。故选B。
8.D 解析:句意:她总是积极帮助有困难的同学。clearly清晰地;proudly骄傲地;quietly安静地;actively积极地。根据“She always helped classmates in trouble”可知,此处是指莉莉总是积极帮助有困难的同学。故选D。
9.A 解析:句意:随着时间的推移,我意识到莉莉让我的生活产生了多大的改变。realized意识到;guessed猜测;forgot忘记;dreamed梦想。根据“As time went by”可知,此处是指作者渐渐意识到了莉莉的积极影响。故选A。
10.D 解析:句意:现在,无论何时我看到有人独自坐着,我都会尽力去帮助他们,就像莉莉为我做的那样。whoever无论谁;however无论如何;whatever无论什么;whenever无论何时。根据“I see people sitting alone”可知,此处是指无论何时作者看到有人独自坐着,都会像莉莉对自己做的那样,去帮助他们。故选D。
Ⅱ.【语篇解读】本文主要讲述了张俊成通过自己的努力,从北大保安变成一所学校的校长的经历。
1.slowly 2.a 3.eighth 4.finished
5.became 6.education 7.were noticed
8.to attend 9.but 10.for 11.tests
12.works 13.has helped 14.me
15.like
Ⅲ.【语篇解读】本文主要探讨了“改变”在个人成长中的重要性,分析了路径依赖的负面影响,并鼓励人们主动接受挑战、突破舒适圈。
1.A 解析:细节理解题。根据第一段中的“Personally,I believe that change is a good thing.It helps us grow,learn,and become better versions(版本) of ourselves.”可知,作者认为改变有助于自我提升。故选A。
2.B 解析:词义猜测题。根据第二段中的“When we are used to a certain way of living or thinking,a fixed pattern(固定模式) sets in… This is called path dependence”可知,“path dependence”指对习惯性模式的依赖,与B项意思一致。故选B。
3.A 解析:细节理解题。根据第三段中的“I did not make much progress.But then,I realized that if I wanted to improve myself,I had to change my attitude towards challenges.”可知,是“没有什么进步”促使作者改变了对待挑战的态度。故选A。
4.D 解析:观点态度题。根据第一段“I believe that change is a good thing”和最后一段“Accepting change requires courage…Every time we challenge ourselves,we are moving towards a brighter future.”可知,作者认为改变虽难但必要且有益。故选D。
5.D 解析:最佳标题题。文章主要探讨了“改变”在个人成长中的重要性,建议我们要主动接受改变,D项“积极接受生活中的改变”最适合做文章标题。故选D。
Ⅳ.【语篇解读】文章介绍了如何有效地寻求建议。
1.People who have experience in the topic you're asking about.
2.The topic,the place and the time.
3.When he or she is clear headed.
4.What exercise do you recommend for losing weight
5.I think it is important.Because it helps us solve problems and learn from others.(合理即可)
Ⅴ.1.What kind of friends do you like
2.What about you/How about you
3.Yes,I do.
4.Scary movies.
5.Would you like to go with me/Do you want to go with me 第24课时 Units 13-14
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025保定一模)完形填空【主题:人与自我 自我突破】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
After morning exercises,we walked back to the classroom.Our legs hurt and shook.All of us complained about the tiring daily activity loudly.Some even acted to cough and __1__ the teacher would excuse their bad running.
That afternoon,Ms.Smith asked us to play a special ball game.We tried to play with our legs tied to chairs.Some students kept dropping the ball.It was __2__ to work together.So we felt disappointed.“Look at these two great __3__ in the photos,”she said.“They are two of the best tennis athletes in their country,__4__ they have to use wheelchairs.”
Ms.Smith asked us to ask questions as usual.“How could they do this __5__ moving freely like us?Even we normal people can't,”a student asked.Ms.Smith smiled and told us to have a discussion.
Each group discussed __6__ and wrote their answers on the blackboard:They don't want to __7__ their lives.They hope to live a good life.They hope to challenge themselves…Ms.Smith __8__ some words and said,“Good job.You found the key words.The words show the aim.Working hard for it is the answer,no matter what __9__ they meet.That is courage over comfort(舒适).” We all became __10__,thinking hard.
From then on,we even started a“Sunrise Challenge”—running one more lap(一圈) every morning.
1.A.warned B.hoped C.heard D.saw
2.A.great B.safe C.fun D.hard
3.A.players B.teachers C.writers D.dancers
4.A.because B.if C.though D.unless
5.A.without B.after C.about D.for
6.A.luckily B.really C.actively D.suddenly
7.A.cheer up B.clean up C.pick up D.give up
8.A.forgot B.circled C.drew D.learned
9.A.difficulties B.reasons C.ways D.needs
10.A.happy B.tired C.silent D.angry
Ⅱ.(2025沧州模拟)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Protecting the environment is an important challenge we face today.Many people believe that small actions can make a big 1.________(different).For example,we can save electricity by turning off lights 2.________ we leave a room.Recycling paper,plastic and glass is also 3.________ easy way to reduce the waste.
Air pollution has become a serious problem in some 4.________(city).To improve the situation,we can plant trees 5.________(one) to help clean the air.Then governments should encourage people 6.________(use) public transportation more.If fewer people drive cars,there will be 7.________(little) pollution.And that's helpful to the environment.
Water pollution is also a big problem for 8.________(we).We should keep the rubbish away 9.________ rivers or oceans.Every year,millions of sea animals die because 10.________ the plastic waste.To solve this problem,some students in No.40 middle school 11.________(start) clubs in their school three months ago.And some activities 12.________(organize) by many volunteers to protect the environment every month.Up till now,they 13.________(collect) over 500 kilograms of recyclable materials.Their efforts show that young people 14.________(real) play an important role in protecting the environment.
I think the earth 15.________(become) a greener place in the future if we all work together.So let's start from now on!
Ⅲ.(2025承德模拟)阅读理解【主题:人与自然 环境保护】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
When Sri was just 10,he saw on the news that a lithium ion battery(锂离子电池) had caused a huge fire.This news shocked him.At that time,he searched for batteries and found that batteries may have dangerous materials that can be harmful to the environment.And over 15 billion batteries are thrown away each year worldwide.Only around 1% of them are recycled.He decided to do something because batteries also have valuable materials that can be used to make new products.
Sri set up an organization called “Recycle My Battery”.He offered battery recycling boxes to schools,offices and libraries.And he actively spread his messages through speeches,blogs and many more platforms(平台)—mainly to kids,as they are the future.Gradually,his efforts have attracted more than 325 young volunteers who have already recycled over 265,000 batteries.Furthermore,they have successfully educated around 125,000 people so far.
Sri wants to show people how to deal with the batteries properly and tell more people about the importance of recycling the batteries.“There are so many important challenges in the world,and I believe young people are the key to solving them!Each kid can be a change maker,”he says.
1.How many percent of batteries are not recycled each year
A.Around 1%. B.Around 99%.
C.Around 15%. D.Around 85%.
2.Which of the following things didn't Sri do
A.Set up an organization.
B.Clean the river.
C.Offer battery recycling boxes.
D.Spread messages.
3.What can you learn from Sri's words
A.Everyone needs to challenge the world.
B.Students have to learn how to solve prob lems.
C.Young people are the key to making a diffe rence.
D.Young people may realize the importance of changing.
Ⅳ.(2025沧州一模)阅读表达【主题:人与自然 保护地球】
阅读下面短文,简略回答问题。
Earth Day is often celebrated on April 22nd around the world to think about how we can help our earth.Here are three real life stories of people who are doing their part to make the earth a better place.
Zhang Meng,a seventh grade student,has a talent for art.Seeing many people throw away old newspapers and plastics,she decided to use her skills to recycle these materials.Zhang picked up these old things from her neighbors and brought them back to life by turning them into amazing art pieces.Her actions show that we can make something valuable out of what others consider waste.
Li Qi runs a local restaurant.He realized that the food he served could have an influence on the environment.So,he made a change:his restaurant now serves only food from nearby farms.By doing this,Li supports local farmers and reduces the pollution caused by transporting food from far away.His eco friendly choices make people think about how their eating habits can help or hurt nature.
Miss Wang,a retired(退休的) teacher,loves nature.She started a community garden where she plants trees and flowers.This garden improves the air quality and gives animals a place to live.Wang also invites children to her garden.She can teach them about the importance of nature.Of course,she also teaches them about how to take care of the garden.
These everyday heroes show us that even small actions can make a big difference in protecting our planet.On Earth Day,let's learn from them and start doing our part.
1.When is Earth Day
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.How did Zhang Meng bring the old things back to life
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.What does Li Qi do to make the earth a better place
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What does Miss Wang teach children at her garden?(写出一个答案即可)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.Whose way of protecting the earth can you use if you are good at art?Give another way of protecting the earth.(答案须与文中方式不同)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025石家庄一模)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Fu Xing is talking with her classmate in the classroom during the break.)
A:Hi,Fu Xing.1.________________
B:I'm making a plan for our graduation ceremony.Would you like to join me
A:2.________________ When is it
B:Next Friday morning.But I have no idea how to show thanks to our teachers.
A:Let me see.3.________________
B:Good idea.I'll buy some in the shop.
A:Better not.Let's design the thank you cards by ourselves.And we can also take photos with our teachers and stick them to the cards.
B:Yes.Photos can record our happy moments.4.________________
A:No problem.I'm good at it.
B:5.________________
A:You're welcome.
【详解答案】
第24课时 Units 13-14
Ⅰ.【语篇解读】本文主要讲述了史密斯老师通过一个游戏让学生们明白了勇气胜过舒适的道理。
1.B 解析:句意:有些人甚至假装咳嗽,希望老师会原谅他们跑得不好。warned警告;hoped希望;heard听到;saw看到。根据空后“the teacher would excuse their bad running”可知,这里是指希望老师会原谅他们跑得不好。故选B。
2.D 解析:句意:这导致合作困难。great伟大的;safe安全的;fun有趣的;hard困难的。根据下文“So we felt disappointed.”可知,这里是指学生们合作困难,所以才感到失望。故选D。
3.A 解析:句意:“看照片中这两个伟大的运动员,”她说。players运动员;teachers教师;writers作家;dancers舞者。根据下文“They are two of the best tennis athletes in their country”可知,这里是指运动员。故选A。
4.C 解析:句意:他们是他们国家最优秀的两名网球运动员,尽管他们不得不坐轮椅。because因为;if如果;though尽管;unless除非。根据“They are two of the best tennis athletes in their country”和“they have to use wheelchairs”可知,两句之间是让步关系,应用though引导让步状语从句。故选C。
5.A 解析:句意:他们不能像我们一样自由地移动,是怎么做到这一点的?without没有;after在……之后;about大约;for为了。根据上文“they have to use wheelchairs”可知,这里是指不能像我们一样自由地移动。故选A。
6.C 解析:句意:每组都积极地讨论,把答案写在黑板上。luckily幸运地;really真正地;actively积极地;suddenly突然。根据下文“They don't want to…their lives.They hope to live a good life.They hope to challenge themselves…”可知,这里是指每组都积极地讨论。故选C。
7.D 解析:句意:他们不想放弃自己的生活。cheer up振作起来;clean up清理;pick up拿起;give up放弃。根据“They don't want to…their lives.”可知,这里是指不想放弃自己的生活。故选D。
8.B 解析:句意:史密斯老师圈了一些词并说道:“做得好。你们找到了关键词。这些词显示了目标。为之努力奋斗就是答案,不管他们遇到什么困难。这就是勇气胜过舒适。”forgot忘记;circled圈出;drew画;learned学习。根据上文“wrote their answers on the blackboard”可知,这里是指圈了一些词。故选B。
9.A 解析:句意同上。difficulties困难;reasons原因;ways方式;needs需要。根据“Working hard for it is the answer”及“That is courage over comfort(舒适).”可知,这里是指不管遇到什么困难。故选A。
10.C 解析:句意:我们都变得沉默了,努力思考着。happy快乐的;tired疲惫的;silent沉默的;angry生气的。根据“thinking hard”可知,这里是指变得沉默。故选C。
Ⅱ.【语篇解读】文章主要介绍了保护环境是当今面临的重要挑战,阐述了空气污染和水污染等问题,并说明人们可以通过一些小行动来保护环境,强调了每个人的努力对保护环境的重要性。
1.difference 2.when 3.an 4.cities
5.first 6.to use 7.less 8.us 9.from
10.of 11.started 12.are organized
13.have collected 14.really
15.will become
Ⅲ.【语篇解读】本文主要讲述了Sri看到锂离子电池引发火灾的新闻后,为保护环境和充分利用电池资源而成立电池回收组织的故事。
1.B 解析:数字计算题。根据第一段中的“Only around 1% of them are recycled.”可知,只有大约1% 的电池被回收利用,所以有大约99% 的电池没有被回收。故选B。
2.B 解析:细节理解题。根据第二段中的“Sri set up an organization”可知,他建立了一个组织;根据“He offered battery recycling boxes to schools,offices and libraries.And he actively spread his messages through speeches…”可知,他为学校、办公室和图书馆提供了电池回收箱,并且通过演讲等方式积极传播他的理念,文中没有提到清理河流。故选B。
3.C 解析:推理判断题。根据第三段中的“I believe young people are the key to solving them!Each kid can be a change maker”可知,他认为年轻人是解决这些问题的关键,每个孩子都能成为变革的推动者,即年轻人是带来改变的关键。故选C。
Ⅳ.【语篇解读】本文主要讲述了三位普通人通过不同方式为保护地球做出的贡献,以及他们如何通过实际行动影响他人。
1.On April 22nd.
2.By turning them into amazing art pieces.
3.His restaurant serves only food from nearby farms.
4.The importance of nature/How to take care of the garden.
5.Zhang Meng's.Save water/Turn off the lights when leaving a room/Ride bikes to school.(合理即可)
Ⅴ.1.What are you doing
2.Sure,I'd love to.
3.We can make some thank you cards for them.
4.Can you take photos for us
5.Thank you very much.第22课时 Units 9-10
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025石家庄模拟)完形填空【主题:人与社会 风俗礼仪】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
China is known as the land of ritual(礼仪) and Chinese people __1__ tea culture.
In fact,__2__ the host or the guest,both should know the tea etiquette (礼仪) details.There are some __3__ to follow which we call tea manners,just like table manners.
First,the guests are supposed to be seated in order of importance from the left hand side of the host.It __4__ that older and superior(地位高的) guests are usually seated first.Don't sit face to face with the host because it is considered __5__.If it is inevitable(不可避免的),children should take this seat.
Second,when being served with tea,guests should receive the tea cup with __6__ hands.Don't forget to __7__ your thanks to the host.In China,finger tapping(敲) is a __8__ way to give silent thanks to the person pouring tea for you.Do you know how to do it?Just tap the table three times with two fingers(sometimes one or five) each time your cup is __9__ tea by another person.
Third,the tea is usually __10__ in a small cup,as this allows the tea to cool faster.However,no matter what size of the cup is,don't drink it at once.
1.A.value B.hate C.disrespect D.collect
2.A.if B.so C.whether D.unless
3.A.rules B.reasons C.plans D.changes
4.A.notices B.means C.reminds D.helps
5.A.secret B.confident C.comfortable D.impolite
6.A.both B.either C.all D.neither
7.A.receive B.express C.accept D.refuse
8.A.strange B.wrong C.difficult D.common
9.A.covered with B.played with C.compared with D.filled with
10.A.boiled B.discovered C.served D.processed
Ⅱ.(2025邢台模拟)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
Irina Ianshina,an exchange student from Russia,has developed a deep love for Chinese calligraphy(书法) since she 1.________(arrive) in South China's Hainan Province one year ago.Ianshina 2.________(study) at Hainan College of Software Technology now.She chose 3.________(come) to Hainan because she loves the pleasant winter temperatures,the fresh air,and the seafood there.
The girl has 4.________ lovely Chinese name—Lin Wan.She chose the two characters 5.________ each has a special meaning.“‘Lin’6.________(mean)‘forest’ in Chinese.I chose it because of my love for nature.The character ‘Wan’ 7.________(introduce) by my Chinese friends.According to them,it has a similar meaning to ‘gentle’,” she said.
According to most foreign students,Chinese is the 8.________(challenge) language to learn.What's more,Chinese calligraphy 9.________(real) looks like a painting.“I've been interested in Chinese,and I even 10.________(take) calligraphy lessons at school in Moscow when I was 14,” Ianshina said.11.________ the college,she has made great progress in calligraphy under the guidance of her teacher Zhou Xiayu,who praised her creativity and efforts.
In the future,Ianshina 12.________(continue) learning Chinese calligraphy and try to pass a Chinese exam to have better communic ation with Chinese people.
In fact,Ianshina is not the 13.________(one) Russian exchange student at the college.Since the college began admitting(接收) international students in 2015,over 100 Russian students have achieved excellent 14.________(perform) at the college.They also take an active part 15.________ cultural activities about Chinese tea culture,Chinese calligraphy,and Chinese music.
Ⅲ.(2025福建)阅读理解【主题:人与自然 音乐】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
As we often use eyes to touch nature,most of us “lose” the ability to listen to the world.
Peter writes music.He likes sounds and uses natural sounds as part of his music.He often went out to the wild with his microphone and recorded interesting sounds to put in movies or to use in his own songs.Instead of trying to capture just the sound of one animal or bird,he recorded the sound of everything all together—the animals,the trees,the wind and the earth.He called these recordings “soundscapes”—the sound of a certain place.Every soundscape Peter recorded had a lot of information.
Back in his workshop,Peter used a computer to make a picture of all the sounds going on in a place.Each animal,bird and insect had its own place on the picture—its own notes in the music.The busier the picture,the richer the life in that place.“While a picture may be worth 1,000 words,a soundscape is worth 1,000 pictures,”Peter said.“Our ears tell us the sound of every leaf and animal and speak to the natural sources(来源) of our lives,which may hold the secrets of love for all things,especially our own humanity.”
But not everything is satisfying.When Peter began recording over forty years ago,he could record for ten hours and get one hour of usable material good enough for a movie.Now,because of human activities,it can take up to 1,000 hours or more to get the same thing.Some of the places he has recorded over the years have slowly fallen silent.His sound pictures show that although nature might look the same to humans,it has lost part of its orchestra(管弦乐队).
So next time you are in the forests,try another way to look—shut your eyes,and listen.
1.Why did Peter record natural sounds
A.To write songs for a music group.
B.To discover rich lives in the forest.
C.To use some of them in his music.
D.To make music about birds singing.
2.What does the underlined word“capture”in Paragraph 2 mean
A.Shut. B.Catch.
C.Touch. D.Check.
3.What is a sound picture in the text
A.The sound of every leaf and animal in nature.
B.The sound recorded in the natural environ ment.
C.A picture of music with sounds of 1,000 animals.
D.A picture of music with natural sounds in a place.
4.What can we learn from Paragraph 4
A.Recording sounds needs less material.
B.Sound pictures are the same as before.
C.Some beautiful sounds in nature are lost.
D.Human activities improve recording results.
5.What does the writer mainly want to tell us
A.Nature is the source of our future.
B.Nature has wonders to be heard.
C.Making music enriches our lives.
D.Making music needs information.
Ⅳ.阅读表达【主题:人与社会 文化艺术】
阅读下面短文,简略回答问题。
Hello,I'm David Smith.Now I'd like to share with you the story about how music has had a strong influence on my life.
Have you ever faced a time when things looked dark and you had no hope at all?Two years ago,my body ached all the time.So I went to the doctor.I was told I had a serious illness which was difficult to cure(治愈).And I thought I didn't have much longer to live.I was very afraid and I felt so lonely and discouraged.
Then one day,I had to go through a two hour medical treatment.The doctor wanted me to relax,so she played some music for me,and one of the songs was Happy,which has been my favorite song till now.This positive(积极的) and exciting song gave me strength(力量) and helped me go through the darkness.From then on,I began to listen to music all the time.John A.Logan once said,“Music is the medicine of the mind.”And it's true.Music worked wonders(奇迹) for me.It helped me recover(恢复) and come back to life.
Of course,I hope none of you have to experience the same kind of suffering(痛苦) that I did.However,we all go through some periods when we feel sad or lonely.During those times,music can help you in the same way that it helped me.I hope all of you will value music and make it a part of your life.
1.What's the passage about
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.What happened to the writer two years ago
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.How did the doctor help the writer to relax during the medical treatment
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What is the writer's favorite song
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.Do you like music?What is music like for you
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Nelly is talking about hobbies and customs of different countries with her friend.)
A:Hi,Nelly.What do you like doing in your spare time
B:1.________________
A:So reading is your hobby.2.________________
B:I like books that can make me think.By the way,I'm reading a book about different greeting ways in the world.
A:What are people supposed to do in the United States when they meet for the first time
B:3.________________
A:Oh,the same as we do in China.We shake hands too.
B:I hear that there will be a documentary on CCTV 9 tonight.It is also about foreign customs.Shall we watch it together
A:OK.4.________________
B:It will begin at 7 p.m.
A:Thanks for telling me so much.
B:5.________________
【详解答案】
第22课时 Units 9-10
Ⅰ.【语篇解读】本文介绍了中国的茶文化及茶道礼仪,包括座位安排、接茶方式、表达感谢的方式等。
1.A 解析:句意:中国被誉为礼仪之邦,而且中国人重视茶文化。value重视;hate讨厌;disrespect不尊重;collect收集。根据下文描述可知,本文主要介绍了中国的茶文化,故可推知此处指中国人重视茶文化。故选A。
2.C 解析:句意:事实上,无论是主人还是客人,双方都应该了解茶道礼仪的细节。if如果;so所以;whether是否,无论;unless除非。根据“the host or the guest”可知,此处指无论是客人还是主人。故选C。
3.A 解析:句意:有一些规则需要遵循,我们称之为茶道礼仪,就像餐桌礼仪一样。rules规则;reasons原因;plans计划;changes变化。根据“which we call tea manners,just like table manners”可知,此处讲述茶道礼仪,故应该是有一些规则需要遵守。故选A。
4.B 解析:句意:这意味着年长和地位高的客人通常先入座。notices注意;means意味着;reminds提醒;helps帮助。根据“First,the guests are supposed to be seated in order of importance from the left hand side of the host.”可知,客人应该按照重要程度从主人的左手边依次就座,下文是对这条规则的详细解释,故应用means。故选B。
5.D 解析:句意:不要与主人面对面坐,因为这被认为是不礼貌的。secret秘密的;confident自信的;comfortable舒适的;impolite不礼貌的。根据“Don't sit face to face with the host”可知,不建议和主人面对面坐,由此可推知这是不礼貌的。故选D。
6.A 解析:句意:其次,当主人敬茶时,客人应该用双手接茶杯。both两者都;either两者之一;all三者及以上全部;neither两者都不。根据“hands”及常识可知,此处指双手。故选A。
7.B 解析:句意:不要忘记向主人表达感谢。receive接收;express表达;accept接受;refuse拒绝。根据“your thanks to the host”以及下文描述可知,此处指向主人表达自己的谢意。故选B。
8.D 解析:句意:在中国,用手指轻敲桌面是一种常见的向为你倒茶的人默默致谢的方式。strange奇怪的;wrong错误的;difficult困难的;common常见的。根据常识可知,轻敲桌子向为你倒茶的人表达感谢是一种常见的方式。故选D。
9.D 解析:句意:每当有人为你斟茶时,就用两根手指(有时是一根或五根)轻敲桌面三下。covered with覆盖;played with和……玩耍;compared with比较;filled with装满。根据“your cup is…tea by another person”可知,你的杯子被别人装满茶,即别人为你斟茶。故选D。
10.C 解析:句意:第三,茶通常用小茶杯斟上,因为这样能让茶凉得更快。boiled煮沸;discovered发现;served提供;processed加工。根据“in a small cup”可知,此处指用小茶杯斟茶。故选C。
Ⅱ.【语篇解读】本文讲述了俄罗斯交换生Irina Ianshina热爱中国书法,并计划继续学习以更好地交流的故事。
1.arrived 2.is studying 3.to come 4.a
5.because 6.means 7.was introduced
8.most challenging 9.really 10.took
11.At 12.will continue 13.first
14.performances 15.in
Ⅲ.【语篇解读】本文主要讲述了Peter通过录制自然声音来创作音乐,并强调了自然声音的丰富性和重要性。
1.C 解析:细节理解题。根据第二段中的“He often went out to the wild with his microphone and recorded interesting sounds to put in movies or to use in his own songs.”可知,Peter录制自然声音是为了在他的音乐中使用这些声音。故选C。
2.B 解析:词义猜测题。根据第二段中的“Instead of trying to capture just the sound of one animal or bird,he recorded the sound of everything all together—the animals,the trees,the wind and the earth.”可知,他没有试图只捕捉一种动物或鸟类的声音,而是把所有东西的声音都记录下来,故此处画线词意为“捕捉”,和catch意义相近。故选B。
3.D 解析:细节理解题。根据第三段中的“Peter used a computer to make a picture of all the sounds going on in a place.Each animal,bird and insect had its own place on the picture—its own notes in the music”可知,“sound picture”是指用计算机制作的包含某个地方所有声音的图片,即包含自然声音的音乐图片。故选D。
4.C 解析:细节理解题。根据第四段中的“Now,because of human activities,it can take up to 1,000 hours or more to get the same thing.Some of the places he has recorded over the years have slowly fallen silent.”可知,由于人类活动的影响,一些自然声音已经逐渐消失。故选C。
5.B 解析:目的意图题。本文主要讲述了Peter通过录制自然声音来创作音乐,并强调了自然声音的丰富性和重要性,所以文章主要想告诉我们大自然有奇妙的声音。故选B。
Ⅳ.【语篇解读】本文讲述了音乐对David的生活的影响。
1.How music has had a strong influence on David Smith's life.
2.He was seriously ill.
3.By playing some music for him.
4.Happy.
5.Yes.Music is like sunlight on my dark days.(合理即可)
Ⅴ.1.I like reading books.
2.What kind of books do you like
3.They are supposed to shake hands.
4.What time will it begin
5.You're welcome.第18课时 Units 1-2
(限时:40分钟)
Ⅰ.完形填空【主题:人与自我 学习方法】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Great changes have taken place in Chinese education.Students have more free time these days.Some students think they can have __1__ homework and have more time to play.But some are __2__ about how to study under the new policy.
How can you study in this special __3__?Please read the following advice.
You need to work hard and be self disciplined(自律的).Listen to your teacher and take notes __4__ in class.Good learning habits always help a lot.If you have problems,try to __5__ them by yourself at first.__6__ you still can't solve them,you should ask your teachers for help.After all,they are experienced and always ready to help you besides your parents.You can also collect mistakes in time and __7__ them for several times until you can solve the similar problems next time.
Today's exams are set to test students' understanding and practical application(实际应用) of __8__,so remember to learn skills through practicing.Don't forget to __9__ the key points with your pen and try to write down your understanding of this kind of problem.
Students need to be more careful and hard working in studying.__10__ are only for the prepared minds.
1.A.less B.more C.bigger D.smaller
2.A.angry B.glad C.excited D.worried
3.A.tradition B.invention C.environment D.relationship
4.A.loudly B.proudly C.carefully D.terribly
5.A.care about B.deal with C.wait for D.hand in
6.A.If B.While C.Unless D.Until
7.A.hide B.doubt C.forget D.review
8.A.introduction B.knowledge C.translation D.friendship
9.A.mark B.borrow C.repair D.send
10.A.Choices B.Changes C.Chances D.Interests
Ⅱ.(2025保定一模)短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
I'm Li Yang from Hebei.The Spring Festival is 1.________(I) favorite festival.Like Christmas,it 2.________(celebrate) every year,but not on the same day.It usually comes in February,and sometimes it comes in January.By now,I 3.________(spend) the Spring Festival with my family for 14 years.Do you know anything 4.________ the Spring Festival
The pre festival preparation
Before the Spring Festival,my mother,along with my father,always 5.________(clean) the house.Why do they do this?Well,New Year is a time 6.________ sweeping away the old and making room for good luck in the coming year.Putting up couplets(对联) and paper cuttings is one of the 7.________(common) things we do.
Things to do on Spring Festival Eve
We celebrate the Spring Festival with a 8.________(tradition) family dinner.I still remember last Spring Festival Eve.All of our family members 9.________(prepare) dishes together.And it was the 10.________(one) time that we all had stayed up until midnight.We sent off the old year 11.________ welcomed the new one happily.
Things to do during the Spring Festival
During the Spring Festival,my parents and I go to visit our relatives.When we visit them,they will welcome us warmly.Also,they will treat us to many kinds of 12.________(dish).I can get 13.________ hongbao as a present,too.
I 14.________(true) love the Spring Festival.It's not just because of the delicious food,but also because it's a time 15.________(get) together,sharing stories,laughter,and love.No matter where we are in the world,home is always the place that means the most to us.
Ⅲ.(2025邯郸模拟)阅读理解【主题:人与社会 传统习俗】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
The UNESCO added “the Spring Festival” to the World Intangible Cultural Heritage on December 4th,2024.The Spring Festival is one of the most important festivals both in China and around the world.
What do you usually do during this festival?Clean up the rooms,hang red lanterns or watch the Spring Festival Gala?All of them are traditions during the Spring Festival.But there is another key part to the celebrations:putting up the red Spring Festival couplets!
Couplets,also named duilian,are a special form of literature in China.They came from taofu in the Zhou Dynasty and people put up couplets on the door to keep away from evil spirits.Every Spring Festival,whether in cities or villages,rich or poor,every family will carefully choose a pair of couplets and put them up.
Here are a few rules for the couplets.The first line is on the right,and the second line is on the left.Each line must have the same number of words.The second line is similar to the first line in both grammar and artistic conception(意境).Finally,a short phrase called crossing(横批) is also needed to make up the couplets.The text on the couplets is always simple but meaningful,which shows people's good wishes.
Nowadays,more and more foreigners begin to celebrate the Spring Festival.Let's take a look at two English couplets with Chinese characteristics.
1.How many parts does a pair of couplets have according to the text
A.One. B.Two.
C.Three. D.Four.
2.According to the passage,which is the best for“__▲__” in the second couplet
A.Great Hope for the Future
B.Good Luck for the Road to Go
C.Wish You a Rich and Lucky Year
D.Summer Flowers in the Garden to Grow
3.What can we infer from the passage
A.People in the Xia Dynasty put up couplets to keep away from evil spirits.
B.Only rich men in cities will choose and put up couplets.
C.A trader with kids will probably choose the first couplet.
D.The text on the couplets will come true the next year.
4.What's the main idea of the passage
A.How the Spring Festival was added to the World Intangible Cultural Heritage.
B.The traditions and rules of Spring Festival couplets.
C.How foreigners celebrate the Spring Festival.
D.The importance of the Spring Festival around the world.
Ⅳ.(2025石家庄月考)阅读表达
阅读下面短文,简略回答问题。
Studying can feel like a challenge,especially when tests and exams are coming.To make us study better,here are several good ways that may work.
First,find a good place in your home or school for studying.This should be a quiet place that is free from everything but study things.No smart phones,computers,or televisions which can distract(分散) your attention easily when you study.In that way,you can focus on your study much more easily.
Sometimes studying in a group leads to a more successful result than studying alone.You can have discussions about some difficult questions.Your study partners will help you find more learning methods.Also,you can understand some problems better.That's because people of the similar age always have an easier way of explaining things to each other.
Note writing can let you understand better and remember what you have read.Taking down notes means you do not have to go through all the reading materials again.It is also a lot easier to find information in case you need it.
Once you achieve the goals that you have set for yourself,make sure that you give yourself a little encouragement.It can be as simple as having a delicious meal in a restaurant or buying yourself a pair of shoes.That will keep you going,and you will look forward to achieving your goals more.
Take breaks when studying.Study for 25 minutes and take a 5 minute break.Or study for 30 to 55 minutes,and then take a break.It's good for both your body and brain.
Things above might help you study more effectively(有效地) and improve your grades as well.So give it a try and wait for your changes.
1.What should a good place for studying be like
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.Why can you understand problems better when studying in a group
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.How can taking down notes help you?(列出一点即可)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What should you do if you have made your goals come true
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.Give an example of how you relax yourself after long,hard study.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.(2025河北模拟)补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Two friends are talking about how to learn English well.)
A:You look worried,Wang Jing.1.________________
B:I can't learn English well.What should I do
A:2.________________
B:I learn English by making word cards.
A:3.________________
B:No,I don't ask my teacher for help.I am afraid of her.
A:4.________________
B:Yes,I have ever studied with a group.
A:But do you have conversations with your classmates in English after class
B:No,I don't.I never have conversations with my classmates in English.
A:I think you should speak more English if you want to improve it.
B:OK.5.________________
A:You can memorize new words by writing them down.
B:I think you're right.I will try my best to learn English well.Thank you very much.
A:You're welcome.
【详解答案】
第18课时 Units 1-2
Ⅰ.【语篇解读】本文为学生提供了一些新政策下的学习建议。
1.A 解析:句意:一些学生认为他们可以有更少的作业和更多的时间玩。less更少的;more更多的;bigger更大的;smaller更小的。根据“have more time to play”可知,此处应是指有更少的作业。故选A。
2.D 解析:句意:但是一些学生担心在新政策下如何学习。angry生气的;glad高兴的;excited兴奋的;worried担心的。根据“how to study under the new policy”及But表转折可知,此处是指担心如何在新政策下学习。故选D。
3.C 解析:句意:在这种特殊的环境下,你该如何学习呢?tradition传统;invention发明;environment环境;relationship关系。根据“How can you study in this special”及前文的新政策可知,此处是指如何在这样特殊的环境中学习。故选C。
4.C 解析:句意:上课要认真听讲和记笔记。loudly大声地;proudly自豪地;carefully认真地;terribly非常。根据“Listen to your teacher and take notes”可知,此处是指认真听讲和记笔记。故选C。
5.B 解析:句意:你如果有问题,首先试着自己解决。care about关心;deal with处理;wait for等待;hand in上交。根据“…you still can't solve them”可知,此处是指处理问题。故选B。
6.A 解析:句意:你如果还是解决不了它们,你应该向老师寻求帮助。If如果;While当……时;Unless除非;Until直到。根据“…you still can't solve them,you should ask your teachers for help”可知,此处表示如果还不能解决遇到的问题,就应该向老师寻求帮助,用if引导条件状语从句。故选A。
7.D 解析:句意:你也可以及时收集错误,多复习几遍,直到下次能解决类似的问题。hide隐藏;doubt怀疑;forget忘记;review复习。根据“You can also collect mistakes in time and…them for several times”可知,此处是指复习收集的错误。故选D。
8.B 解析:句意:今天的考试是为了测试学生对知识的理解和实际应用,所以记住要通过实践来学习技能。introduction介绍;knowledge知识;translation翻译;friendship友谊。根据“Today's exams are set to test students' understanding and practical application(实际应用)”及常识可知,考试是为了测试学生对知识的理解和运用能力。故选B。
9.A 解析:句意:不要忘记用笔标出重点,并试着写下你对这类问题的理解。mark标记;borrow借;repair修理;send发送。根据“the key points with your pen”可知,此处是指用笔标出重点。故选A。
10.C 解析:句意:机会只留给有准备的人。Choices选择;Changes改变;Chances机会;Interests兴趣。根据“Students need to be more careful and hard working in studying.”及前文应对新政策的建议可知,要做好准备,因为机会只留给有准备的人。故选C。
Ⅱ.【语篇解读】本文主要讲述了作者李阳对春节的喜爱以及春节前后的传统习俗,包括节前准备、除夕活动和春节期间的活动。
1.my 2.is celebrated 3.have spent
4.about 5.cleans 6.for
7.most common 8.traditional 9.prepared
10.first 11.and 12.dishes 13.a
14.truly 15.to get
Ⅲ.【语篇解读】本文主要介绍了中国的春节被联合国教科文组织列入世界非物质文化遗产,以及春节期间贴春联这一传统习俗的相关信息。
1.C 解析:细节理解题。根据第四段中的“The first line is on the right,and the second line is on the left…a short phrase called crossing(横批)is also needed”可知,一副对联包含上联、下联和横批,共三部分。故选C。
2.B 解析:推理判断题。横批为“Happy 蛇 Year”,上联为“Best Wishes for the Year to Come”,再根据春联的特点可知,下联应与之相匹配,表达对未来一年的美好祝愿。选项中,“Good Luck for the Road to Go”与上联最匹配。故选B。
3.C 解析:推理判断题。第一副对联提到了学习和挣钱,故可推断有孩子的商人可能会选择这副对联。故选C。
4.B 解析:主旨大意题。根据第二段中的“But there is another key part to the celebrations:putting up the red Spring Festival couplets!”以及第四段中的“Here are a few rules for the couplets.”等内容可知,文章主要介绍了春节贴对联的传统和对联的规则。故选B。
Ⅳ.【语篇解读】本文讲述了如何更有效地学习,并提供了几种可能有效的方法。
1.It should be a quiet place that is free from everything but study things.
2.Because people of the similar age always have an easier way of explaining things to each other.
3.By avoiding reading all the materials again.
4.Give myself a little encouragement.
5.I always listen to music for about 15 minutes to relax myself/I often go out for a walk and breathe some fresh air to relax myself.(合理即可)
Ⅴ.1.What's the matter/What's wrong
2.How do you learn English
3.Do you ask your teacher for help
4.Have you ever studied with a group
5.How can I memorize new words 第23课时 Units 11-12
(限时:40分钟)
Ⅰ.(2025重庆)完形填空【主题:人与社会 人际沟通】
The sunlight came through the windows,bringing in the hot summer air.I saw a long line of people at the medicine pickup counter(取药处).I took a deep breath to cool __1__ down.
I joined the line to __2__ for my turn.The weight of my coming baby made it __3__ for me to stand straight,and my legs felt heavy.I raised my head and saw there were still quite a few people ahead.Some were playing with their phones and some were talking quietly.The line moved so __4__.
I began to feel weaker in my __5__.I couldn't stand for long.“Should I ask the one at the front for help?What if he __6__?He's been waiting for a long time,too.Will the other people agree?”I thought to myself,“But I…”My forehead was starting to sweat(冒汗).
I knew I couldn't wait.I walked up to the __7__ person in the line and asked in a low voice,“Excuse me,could I go first?I am not feeling so well.”
The young man looked at me in surprise __8__ he saw my belly(肚子).He agreed.Almost no one noticed what happened.I thought he would remain behind me.Instead,he moved straight to the end.
The second person __9__ her phone.She looked at me and looked back at the young man.Then she moved to the back,too.Then the third one,then the fourth…until the young man came right __10__ me.
I felt a gentle wind blowing across my face,and the summer heat was gone with the wind.
1.A.myself B.yourself C.himself D.herself
2.A.fight B.wait C.call D.ask
3.A.easy B.possible C.difficult D.important
4.A.carefully B.successfully C.quickly D.slowly
5.A.stomach B.legs C.arms D.head
6.A.agrees B.smiles C.refuses D.cries
7.A.first B.second C.third D.fourth
8.A.if B.unless C.until D.though
9.A.looked out at B.looked up from C.looked down on D.looked around for
10.A.far from B.before C.across from D.behind
Ⅱ.短文填空
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或填入括号内单词的正确形式。
When I was a young child,my parents often told me that a positive heart brought a man everything.I didn't understand and wondered why it had such a big influence 1.________ a person.But now,2.________ I'm just a high school student,I'd like to express my own opinions on this saying.
Once I read a sentence—“To make this world a happy place 3.________(live),you'd better change yourself and your heart,instead of the whole world.” I was 4.________(shock).It made me lost in thought.There 5.________(be) so many things around us that go against our wishes.We can't force life to follow our wishes.The earth won't stop 6.________(turn) no matter whether we accept it or not.What we can do is just to make 7.________(us) suit the world.I think we should learn to warmly welcome what life gives us and try to get 8.________(please) from it.
I 9.________(try) to catch every pleasant thing in my life,but I can't catch most of the pleasant moments,such as being hugged by my mother when in fear,being cheered by the teacher when in trouble,being helped by 10.________(strange) when in danger.It is more likely that they pass by 11.________(quiet).I realize that I'm not just living 12.________ myself and that there are others around me I should think of.They all pay attention to my growing up,even if it's just 13.________ little progress.
Different people may have different 14.________(attitude) towards life.But there is one rule that should 15.________(follow) and that is to make this world better.
Ⅲ.(2025邯郸模拟)阅读理解【主题:人与自我 人生感悟】
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
When I was in the eighth grade,I took part in a speech competition.Although I made all my efforts,I didn't win.The failure hit me hard and made me feel painful.I had trouble falling asleep that night.It was 3:30 in the morning,and there was nothing but me and my unhappy heart.I got up and went upstairs to the roof(屋顶) to clear my mind.
I stayed there until a ray of light appeared in the sky.At first,it was orange and red,but after a short while,the sun awoke from its sleep and painted the sky with its gold color.The sunlight shone on everything—trees,roofs and streets.I felt its warmth flow through my body and into my heart.The rays of light woke up the gentle morning wind and sent it moving across the field,touching my face and everything gently.It also woke up the early birds,which were singing happily.
There and then I realized that the past is history,no matter how much we regret it.I thought to myself,“Maybe I can start once more,just like the dawn(黎明).”I went downstairs,feeling energetic and hopeful.
Now,whenever I face difficulties,I reme mber what the “sunrise gold” made me understand that morning.
1.What happened at the beginning of the text
A.The writer fell off the roof.
B.The writer failed a competition.
C.The writer fell asleep in class that morning.
D.The writer missed the sunrise that morning.
2.What do the words “sunrise gold” mean to the writer
A.Energy and hope.
B.Anger and worry.
C.Sadness and loneliness.
D.Regret and disappointment.
3.Which of the following will the writer agree with
A.Nature can't cheer us up.
B.Always think about the past failure.
C.Depend on others after the failure.
D.Let go of the past and start once more.
Ⅳ.(2025唐山月考)阅读表达【主题:人与自我 寻找幸福】
阅读下面短文,简略回答问题。
Everyone wants to find happiness.But sometimes looking for happiness can be as hard as looking for lost treasure.Just when you think you nearly reach it,something unexpected happens.This may trouble you a lot.Here are some tips on helping you find happiness.
◆Don't put all your eggs in one basket.
If you depend on one thing or one person to make you happy,it may be impossible.You need to enlarge(扩大) your circle of friends and activities.
◆Organize your ideas.
Many people push away happiness when they think too much.Don't keep everything in your head.Try making a list of the things that seem too big to manage on your own.You may find the list isn't as long as you thought.You can do most of the things by yourself.
◆Look at your life as a whole.
Most of the things that prevent us from feeling happy are just some little things.Remember life is always going on,and whatever the little thing is,it will end.
◆Follow your heart.
When we go against our own thoughts,we usually feel sad.Follow your strong feeling and let it guide you toward people and things that will improve your life.Day by day,you will be happier than before.
Happiness can be hard to feel at times,so don't think there is something wrong with you if you don't feel it.The ways above will help you feel more of it.
1.When do many people push away happiness
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2.How will people feel if they go against their own thoughts
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
3.How many tips are there in the passage
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4.What will you do to find more happiness?(写出一个答案即可)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
5.Besides the tips mentioned in the passage,what other tips can help people find happiness in daily life?Give an example.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅴ.补全对话
根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Paul is talking about his unlucky day with his friend.)
A:Paul,you look stressed out.1.________________
B:Bad luck!My alarm clock didn't go off and I overslept.
A:2.________________
B:I got up at 7:30.After I got up,I found my parents had gone to work.
A:How did you get to school
B:I missed the school bus,so I had to ride my bicycle there.
A:3.________________
B:When I got to my classroom,I found our English teacher had begun his class.
A:Did you go into the classroom
B:No.
A:Why
B:4.________________
A:You mean that you had to return to get your backpack?5.________________
B:Yes,terrible!You see what an unlucky start I had today!
【详解答案】
第23课时 Units 11-12
Ⅰ.【语篇解读】本文讲述了一位孕妇在取药处排队时因身体不适请求优先获得帮助,最终得到队伍中人们善意让行的温暖故事。
1.A 解析:句意:我深吸了一口气以便让自己冷静下来。myself我自己;yourself你自己;himself他自己;herself她自己。主语是I,故此处用反身代词myself指代自己。故选A。
2.B 解析:句意:我排队等待轮到自己。fight打斗;wait等待;call打电话;ask问。根据“joined the line”可知,作者排队等待。故选B。
3.C 解析:句意:即将出生的孩子的重量让我难以站直,我的腿也感觉很沉重。easy容易的;possible可能的;difficult困难的;important重要的。根据“The weight of my coming baby”可知,孕妇身体负担重,很难站直。故选C。
4.D 解析:句意:队伍移动得非常缓慢。carefully小心地;successfully成功地;quickly快速地;slowly缓慢地。根据“I began to feel weaker”可知,作者身体开始虚弱,由此可推出,作者排队等了很长一段时间,队伍移动得慢。故选D。
5.B 解析:句意:我的腿开始变得无力。stomach胃;legs腿;arms手臂;head头。根据“I couldn't stand for long.”可知,作者的腿感觉无力。故选B。
6.C 解析:句意:如果他拒绝呢?agrees同意;smiles微笑;refuses拒绝;cries哭。根据“He's been waiting for a long time,too.”可知,前面的人也等了很长一段时间,所以作者猜想他会拒绝。故选C。
7.A 解析:句意:我走向队伍中的第一个人,低声地问道:“抱歉,我可以先去吗?我现在感觉不舒服。”first第一;second第二;third第三;fourth第四。根据“The second person”“Then the third one,then the fourth”可知,作者问的是第一个人。故选A。
8.C 解析:句意:那个年轻男人惊讶地看着我,直到他看到我的肚子。if如果;unless除非;until直到;though尽管。根据“he saw my belly(肚子)”可知,他讶异于作者提出这样的请求,直到他看到作者的肚子。故选C。
9.B 解析:句意:第二个人从她的手机上抬起头来看。looked out at朝外看;looked up from从……抬起头往上看;looked down on看不起;looked around for朝周围看。根据“her phone”可知,第二个人原来在看手机,现在抬起头来看作者。故选B。
10.D 解析:句意:然后第三个,第四个……直到那个年轻人排到了我后面。far from离……远;before在……之前;across from在……对面;behind在……后面。根据“I thought he would remain behind me.Instead,he moved straight to the end.”及“Then she moved to the back,too.Then the third one,then the fourth…”可知,原先排在作者前面的人都依次往队伍后面站,因此到最后那个年轻人就又站在了作者的后面。故选D。
Ⅱ.【语篇解读】本文主要讲述了积极的心态的重要性及如何适应世界。
1.on 2.although 3.to live 4.shocked
5.are 6.turning 7.ourselves 8.pleasure
9.have tried 10.strangers 11.quietly
12.for 13.a 14.attitudes
15.be followed
Ⅲ.【语篇解读】本文主要讲述了作者八年级时参加演讲比赛失败后,通过观察日出获得感悟——学会放下过去并重新开始的故事。
1.B 解析:细节理解题。根据第一段中的“When I was in the eighth grade,I took part in a speech competition.Although I made all my efforts,I didn't win.”可知,作者在比赛中失败了。故选B。
2.A 解析:推理判断题。根据第三段中的“I went downstairs,feeling energetic and hopeful.”可知,作者下楼时感到充满活力和希望;再根据最后一段中的“the‘sunrise gold’made me understand that morning”可推知,“sunrise gold”象征能量与希望。故选A。
3.D 解析:推理判断题。根据第三段中的“I realized that the past is history,no matter how much we regret it.I thought to myself,‘Maybe I can start once more,just like the dawn(黎明).’”可知,作者意识到过去已成为历史,无论多么遗憾。或许他/她可以像黎明一样重新开始,由此可推知,作者应赞同“放下过去,重新开始”的观点。故选D。
Ⅳ.【语篇解读】文章主要介绍了幸福的窍门。
1.When they think too much.
2.They will feel sad/Sad.
3.4/Four.
4.Follow my heart.
5.Practicing gratitude.For example,keeping a daily gratitude journal and writing down three things you are thankful for can help you focus on positive moments and feel happier over time.(合理即可)
Ⅴ.1.What's the matter/What's wrong/What happened
2.Then when did you get up
3.What happened next
4.Because I realized that I had left my backpack at home.
5.That's too bad/Terrible.