中小学教育资源及组卷应用平台
期末培优 阅读理解
一.阅读理解(共15小题)
1.(2024秋 宁波期中)Here are free online classes offered by several universities.
The Power of Team Culture University of Pennsylvania via Coursera Taught by Greg Urban Behind the success and failure of teams lies team culture.In this course,you learn how to recognize team culture.Knowledge of the ideas and information in this class enables you to be a better team leader.
Shakespeare's Life and Work Harvard University via edX Taught by Stephen Greenblatt The course will introduce different kinds of literary analysis(文学分析)that you can use when reading.With short videos filmed,you can visit Stratford﹣upon﹣Avon,where Shakespeare was born in 1564;London,the lively city where he began as an actor;and the Globe Theater,where his first plays were performed.This online tour will transport you to another age and give you a new opinion on his timeless work.
Stanford Introduction to Food and Health Stanford University via Coursera Taught by May a Adam In this course,learners will be given the information and practical skills they need to begin improving the way they eat.This course will focus on practical discussions about real food and the environment in which we consume(吃) it.
Chinese for Beginners Peking University via Coursera Taught by Xiaoyu Liu This is an ABC Chinese course for beginners,including introduction of phonetics and daily expressions.After taking this class,learners can have a basic understanding of Chinese Mandarin and make basic conversations of daily living.This is a course on Chinese speaking.The learners don't need to study Chinese characters(文字),so it is easier to follow and complete this course.
(1)Whose class can help improve your organizing ability?
A.Greg Urban.
B.Stephen Greenblatt.
C.Maya Adam.
D.Xiaoyu Liu.
(2)What can we know about Shakespeare's Life and Work?
A.It's taught through Coursera.
B.It's given by Stanford University.
C.It offers an online visit to London.
D.It provides skills of filming videos.
(3)What does Chinese for Beginners teach?
A.The writing of Chinese characters.
B.The advice of daily living in China.
C.The history of Chinese characters.
D.The simple conversations in Chinese.
2.(2024秋 呼玛县校级期末)Millions of tons of electronic waste,known as e﹣waste,are produced every year.In 2016,the world's population made 49 million tons of electronic waste.It has been calculated that there will be more than 60 million tons by 2021.The amount of electronic waste is growing so rapidly that it has become a global problem that needs to be addressed.
What is causing the upsurge(激增)in e﹣waste?Technology is becoming more and more widespread,covering almost every aspect of our lives.Meanwhile,the lifespan of devices is getting shorter ﹣ many products will be thrown away once their batteries (电池) die,to be replaced by new panies update the design or software so quickly and it is usually cheaper and easier to buy a new product than to repair an old one.Since prices are falling,electronic devices are in demand around the world.
As more people buy electronic equipment,manufacturers(制造商)are beginning to face shortages of the raw materials needed to make their products,so recycling and reusing materials from discarded(废弃的)products and waste makes economic and environmental sense.Recycling e﹣waste is practiced both formally and informally.Formal e﹣waste recycling usually involves taking apart the electronics,separating and sorting through the materials and cleaning panies must obey health and safety rules to reduce the health and environmental harm of handling e﹣waste by using pollution﹣control technologies.All this makes formal recycling expensive.
With the amount of e﹣waste growing around the world,recycling alone will not be enough to handle the problem.In order to reduce e﹣waste,manufacturers need to design electronics that are safer,more durable(耐用的) and repairable.As a customer,you'd better get our old product repaired if possible and buy a new device only when you really need it.
(1)The underlined word "addressed" in Paragraph 1 can be replaced by .
A.reduced
B.changed
C.controlled
D.solved
(2)What is Paragraph 2 mainly about?
A.The problems caused by the upsurge in e﹣waste.
B.The reasons for e﹣waste's sharp increasing.
C.The bad effects of updating devices.
D.The causes of devices' price dropping.
(3)What makes recycling e﹣waste meaningful according to the text?
A.Improving the quality of e﹣devices.
B.Lowering the costs of technology innovation.
C.Relieving companies' lacking raw materials.
D.Increasing the variety of electronic products.
(4)What does the author want to convey in the last paragraph?
A.Recycling is the only way to reduce e﹣waste.
B.Companies should be mainly responsible for reducing e﹣waste.
C.Repairing a device is better than buying a new one.
D.Everyone should take action to reduce e﹣waste.
3.(2021春 道外区校级期末)
Shakespeare's Birthplace and Exhibition of Shakespeare's World
Welcome to the world﹣famous house where William Shakespeare was born in1564 and where he grew up.The property remained in the ownership of Shakespeare's family until 1806.The House has welcomed visitors traveling from all over the world for over 250 years.
Enter through the Visitors' Centre and see the highly﹣praised exhibition Shakespeare's World,a lively and full introduction to the life and work of Shakespeare.
Stand in the rooms where Shakespeare grew up.
Discover examples of furniture and needlework from Shakespeare's period.
Enjoy the traditional English garden,planted with trees and flowers mentioned in the poet's works.
The Birthplace is within easy walking distance of all the car parks shown on the map,nearest is Windsor Street (3 minutes' Walk).
The House may present difficulties but the Visitors' Centre,its exhibition and the garden are accessible to wheelchair users.
The Shakespeare Coffee House (opposite the Birthplace).
OPENING TIMES: 20 Mar to 19 Oct Mon to Sat:9:00am to 5:00pm Sun:9:30am to 5:00 pm 20 Oct to 19 Mar Mon to Sat:9:30am to 4:00pm Sun:10:00am to 4:00pm
ADMISSIONS: Adult 4.90 Child 2.20 Family 12.00 (2 adults + up to 3 children)
(1)How much is the admission for a family of two grown﹣ups and two children?
A. 12.00.
B. 14.20.
C. 9.80.
D. 16.40.
(2)Where is the nearest parking place to Shakespeare's Birthplace?
A.Behind the exhibition hall.
B.At Windsor Street.
C.Opposite the Visitors' Centre.
D.Near the Coffee House.
(3)A wheelchair user may need help to enter .
A.the exhibition hall
B.the garden
C.the Visitors' Centre
D.the House
4.(2024秋 美兰区校级月考)A group of wandering wild elephants have become an overnight Internet hit globally.While the original group is made up of 16 elephants,two decided to return home after a week The rest continued their journey northward,stopping only for a short break in November 2020 to allow a newly﹣born elephant and its mother to recover.
Since leaving the reserve,the elephants have walked over 500 kilometers.Along the way,they entered farms for food and water,walked through urban streets,and even paid a visit to a car dealership and a retirement home.No animals or people were hurt.However,they destroyed more than ﹩ 1 million worth of crops.
Researchers are not sure why the elephants decided to leave or where they are headed.While they are known to leave their habitats in search of food,this is the longest migration of wild elephants recorded in China.Because of this,some guess that the elephants may be lost However,others think the elephants were forced to move due to deforestation (砍伐森林).Successful conservation efforts have almost doubled the elephant population in the Xishuangbanna National Nature Reserve.However,their natural habitat has been greatly reduced.
"As their populations increase,they search for more food," Becky Shu Chen said. "You could say that the increase in agricultural land in their region is like finding a big sweet shop,right on their doorstep."
The wandering herd's search for a suitable home was noticed by locals who eagerly followed their daily movements on social media.Adam Chang,assigned to deliver food to the elephants9 says? "Before this meeting,I just felt curious about animals.Now,I think I would volunteer in animal rights groups to preserve those giant creatures. "
(1)Why did the wild elephants stop temporarily in November 2020?
A.To pay a visit to a car dealership.
B.To enjoy the food given by local people.
C.To wait for a baby elephant and its mom to recover.
D.To figure out whether they were in the right direction.
(2)What can we learn from Paragraph 3?
A.Elephants never leave their home.
B.The elephants couldn't find their way home.
C.Elephants population has decreased for human activities.
D.Scientists don't know why the elephants leave their home.
(3)What do Adam Chang's words in the last paragraph mean?
A.The elephants have the rights to move.
B.The elephants are annoyed of being followed.
C.The elephants are helped by locals to find a suitable home.
D.The elephants help to raise people's awareness of animal protection.
(4)What is the text mainly about?
A.China's wild elephants are always on the move.
B.China's wild elephants are touring through cities.
C.China's wandering elephants are losing their way.
D.China's wandering wild elephants attract the world.
5.(2024秋 太和区校级期中)Snow leopards(雪豹)are so hard to photograph that scientists aren't even sure how many of these endangered animals still live in the wild.
The Snow Leopard Conservancy (SLC)set up 20 cameras in Russia in 2010 to learn more about the big cats.After a full six months,they had exactly zero picture!That's when the organization understood they needed help.And the only people who could help them in finding the leopards were the very people from whom they wanted to protect the animals—local hunters (猎人).
Hunting snow leopards is against the law in Russia,but in the terrible climate of Siberia,the few people living there had to turn to poaching (盗猎)to feed their families.
In 2013,Russian naturalist Sergei Spitsyn approached Mergen Markov,a local hunter,and told him his project.Markov agreed to set up the camera where he knew he would find leopards,and it worked.
Markov,once a poacher,works full time for the conservationists now and has 10 cameras monitoring leopards."I visit each camera once a month.I have known this whole region since I was a child," he said proudly.
The World Wildlife Fund (WWF) began working with other local villagers in 2015.The village would be paid 40,000 rubles at the end of the year if the image of a snow leopard is caught.WWF also rents horses from the villagers so that they do not need to make money by poaching anymore."Today there are far fewer leopard poachers but leopards still get caught in traps set for other animals,so I have to stay watchful," said Markov.
Changing guns for cameras has made a big difference in the lives of these former poachers,the village,and the Russian snow leopards.The number of snow leopards has been rising and their population is expected to recover to normal levels within 10 years.
(1)Why was no picture of snow leopards taken in six months?
A.SLC's 20 cameras failed to work properly.
B.The number of snow leopards in the wild was too small.
C.The local poachers destroyed these cameras on purpose.
D.The researchers knew little about the animal's living habits.
(2)What did Sergei Spitsyn persuade Markov to do?
A.Find the poachers.
B.Repair cameras in the forest.
C.Catch more leopards.
D.Work for the SLC.
(3)Why did the WWF begin working with local villagers?
A.To get some pictures of snow leopards.
B.To help villagers make a living.
C.To prevent villagers from hunting animals.
D.To rent their horses at a low price.
(4)How can we describe the WWF's cooperation with the villagers?
A.Practice makes perfect.
B.Curiosity kills the cat.
C.Kill two birds with one stone.
D.Old habits die hard.
6.(2025春 兴庆区校级期末)Most Chinese people expect to relax and enjoy themselves during the Golden Week.But for those trying to go someplace,it may seem more disappointment than pleasure.This year,the traffic jam resulted in a roadside wedding(婚礼).
The suffering of being stuck in traffic was probably most strongly felt by Lv Kangzhou and his bride(新娘) Yan Mengxia.By tradition,the groom(新郎) drove early in the morning to the bride's home in Zhejiang Province in East China to pick her up along with her family and take them to his family's hometown for the wedding.By 4 pm,Lv's wedding was 90 minutes away,but his car had not moved an inch for a long time.Lv got in touch with the local radio to explain his difficult situation and ask for a traffic forecast.The radio host told Lv there was no way to hold his wedding on time and offered to hold their wedding on the air.At 5:30 pm,Lv and his bride said their vows(发誓) on the side of the road,and Lv's family and friends witnessed the ceremony by listening to the radio.
Lv wasn't the only person stuck in the Golden Week crowds.According to the state news agency Xinhua,11.7 million people traveled by train on Wednesday.About 120,000 people gathered at Tian'anmen Square in Beijing to watch the flagraising ceremony.Last year,the Forbidden City in Beijing hosted 175,000 tourists on one day during the Golden Week,and the number is expecting to be even bigger this year.
Chinese Internet users complain about the Golden Week holiday every year.An Internet user Tuzhi said on Sina Weibo: "On the Great Wall,I'm holding your hand,but I cannot see your face."
(1)By tradition,the wedding should take place in .
A.Zhejiang Province
B.a hotel
C.the bride's hometown
D.the groom's hometown
(2)Lv,the groom,called the local radio because he wanted to .
A.ask for help
B.hold their wedding on the air
C.complain about the traffic conditions
D.find someone to pick them up
(3)What does the text mainly intend to tell us?
A.A successful roadside wedding during the Golden Week.
B.The popularity of traveling around during the Golden Week.
C.The crowded situation in China during the Golden Week.
D.The cause of the heavy traffic in China during the Golden Week.
(4)Where does this text probably come from?
A.A newspaper.
B.A textbook.
C.A travel brochure.
D.A TV interview.
7.(2018秋 宿州期末)The words "protect animals" appear everywhere in books and on screens,because some animals are even in danger of dying out.But sometimes the reality can be a little different from what people read or watch.
About 300 black bears were killed in Florida,the US,in October,2015.It's been the first bear hunt in the state since 1994.Local officers explained that the black bear population had grown to 3,500 and become a menace to local people.In the past two years,bears have hurt at least four people in Florida.
Months ago,the Swiss government allowed locals to kill a wolf.This was because the wolf killed 38 sheep,and it was a great loss to some local farmers.Days ago in China,three old men were caught by the police for killing a serow (鬣羚),a kind of protected animal.They said they killed the animal because it ate the plants they grew.
However,these stories don't always mean that animal protection stops because of human interests especially when it is related to economic development.A man named Zhou Weisen set up a wild animal base in Guilin,Guangxi.He saved over 170 tigers and about 300 bears.His base also offered jobs to local people.
"There may never be a standard answer to the question of whether we should give more attention to the environment or human development," said Robert May,a British expert at Oxford University. "But we shouldn't push either one to the side,as the future is uncertain."
(1)In October,2015,Florida held its first bear hunt after about .
A.five years
B.ten years
C.fourteen years
D.twenty﹣one years
(2)What does the underlined word "menace" in the second paragraph mean?
A.threat
B.chance
C.bargain
D.treasure
(3)What does the author intend to tell us by mentioning Zhou Weisen's story?
A.Protecting animals needs hard work.
B.Zhou was good at feeding wild animal.
C.Zhou had a good relationship with local people.
D.Protecting animals can bring economic development.
(4)Which of the following statements might Robert May agree with?
A.Human development should be considered first.
B.We should pay more attention to animal protection.
C.We should consider both the environment and human interests.
D.It's difficult to find proper ways to solve environmental problems.
8.Crimes happen every day,but people aren't the only victims of illegal activities.There are also animals.Though animals can't tell the police officers what they've suffered,these are some of the hardest cases to solve.
As we all know,poachers can make a lot of money by selling meat,fur and other parts of protected animals.As the animals become rarer,their parts become more valuable.So poachers earn even greater rewards for their collection of protected species.In the past few years,the price of ivory has risen to about $850 per kg.An ivory can sometimes weigh 11 kg or more.
Now,scientists are fighting back.It is known that DNA plays a big part in solving human crimes.Like fingerprints,DNA is unique to every person.So by examining DNA in blood or hair,the police can recognize criminals and victims.
When the police find poached animal parts,such as their fur or bones,it is difficult to know what species the victims are,which is mostly cared about.DNA can prove helpful in figuring it out and also where the animals came from.That's because members of one local group of animals share more DNA in common with each other than they do with more distant groups of their species.
If the world's poaching victims could talk,they would probably thank these scientists for their work.
(1)The author uses the example of ivory to show that .
A.ivory is the most expensive part of an elephant
B.poaching is a very common activity in the world
C.poachers always treat the protected animals cruelly
D.poachers make a large profit from their illegal activities
(2)What is the author's attitude towards the scientists' work?
A.Critical.
B.Doubtful.
C.Uninterested.
D.Appreciative.
(3)The third paragraph is mainly about .
A.how to examine DNA of an animal
B.why DNA is unique to every person
C.the improvement of DNA technique
D.how DNA technique helps the police
(4)When the police find poached animal parts,the first thing they want to know is .
A.who killed the animals
B.when the crime happened
C.what species they belong to
D.where the animals come from
9.Have you ever wondered what wild animals do when no one is watching?
Low cost,dependable and small modern cameras offered a big help.Cameras placed in hard﹣to﹣reach places have shot everything from small desert cats to larger snow﹣loving cats in the northern Rocky Mountains.Scientists have been able to document the "private"moments of wildlife with leading technology.
Grant Harris is a government biologist with the United States Fish and Wildlife Service in Albuquerque,New Mexico.In his words,"there's no doubt that these wild cameras are important tools to learn new information on wildlife."Harris said some images help scientists see the effects of climate change.
Researchers with the Wyoming Migration Initiative,or WMI,are among those using wild cameras a along with global positioning systems,or GPS.But WMI director Matthew Kauffman says as those devices are limited,so is the amount of information they can gather from GPS.However,cameras can be left in very wild areas for days,weeks or even months.They can provide information on how many animals are moving over a given period of time.
Putting those cameras in place requires careful planning.Wild video can show details about animal behavior.However,wild cameras have their problems too.Animals such as wolverines and bears sometimes attack them.Scientists do not know if the attacks are the result of anger or interest.Also,the devices have become popular tools to help hunters look for animals.Some people argue that it is unfair to use the cameras that way.
Even'with such problems,wild cameras are clearly an important scientific tool in researching wild animals.
(1)What does the underlined word"document"in Paragraph 2 mean?
A.Remind.
B.Enrich.
C.Appreciate.
D.Record.
(2)Which is a disadvantage of wild cameras?
A.They cannot be left in the wild over a long period.
B.They cannot be placed in hard﹣to﹣reach areas.
C.They provide limited information.
D.They might be stolen by people.
(3)Why do some people argue against using wild cameras?
A.It is difficult to fix the cameras.
B.It helps hunters find animals easily.
C.It is hard to achieve careful planning.
D.It makes animals interested in the cameras.
(4)What is the author's attitude towards wild cameras?
A.Doubtful.
B.Positive.
C.Uncertain.
D.Uncaring.
10.Winter begins in the north on December 22nd.People and animals have been doing what they always do to prepare for the colder months.Squirrels (松鼠),for example,have been busy gathering nuts from trees.Well,scientists have been busy gathering information about what the squirrels do with the food they collect.
They examined differences between red squirrels and gray squirrels in the American state of Indiana.The scientists wanted to know how these differences could affect the growth of black walnut (黑胡桃) trees.The black walnut is the nut of choice for both kinds of squirrels.The black walnut tree is also a central part of some hardwood forests.
Rob Swihart of Purdue University did the study with Jake Goheen,a former Purdue student now at the University of New Mexico.The two researchers estimate that several times as many walnuts grow when gathered by gray squirrels as compared to red squirrels.Gray squirrels and red squirrels do not store nuts and seeds in the same way.Gray squirrels bury nuts one at a time in a number of places.But they seldom remember where they buried every nut.So some nuts remain in the ground.Conditions are right for them to develop and grow the following spring.Red squirrels,however,store large groups of nuts above ground.Professor Swihart calls "death traps for seeds".
Gray squirrels are native to Indiana.But Professor Swihart says their numbers began to decrease as more forests were cut for agriculture.Red squirrels began to spread through the state during the past century.
The researchers say red squirrels are native to forests that stay green all year,unlike walnut trees.They say the cleaning of forest land for agriculture has helped red squirrels invade Indiana.Jake Goheen calls them a sign of an environmental problem more than a cause.
(1)The study done by Rob Swihart and Jake Goheen is to .
A.find out the living conditions for squirrels
B.learn squirrels' influence on black walnut trees
C.do something to get rid of squirrels
D.save the forests in the American state of Indiana
(2)The difference between gray squirrels and red squirrels mainly lies in .
A.the way they gather the walnut
B.the time they have winter sleep
C.the place they have winter sleep
D.the place they store the walnuts
(3)When Professor Swihart says "death traps for seeds",he actually means that .
A.red squirrels eat more nuts than gray squirrels
B.gray squirrels and red squirrels will have severe fights
C.nuts above the ground will not develop into plants
D.seeds can be traps for other animals in the forest
(4)According to the passage,which of the following is true?
A.The black walnut is equally attractive to both gray and red squirrels.
B.Gray squirrels do more harm to the forest than red squirrels.
C.Red squirrels and gray squirrels have helped the spread of walnut trees.
D.The cleaning of forest land benefits red squirrels directly.
11.(2024秋 延寿县校级期中)Friends and Buddies
This program is planned for teenagers who have special needs with the goal of meeting within a community with other peers(同龄人).The purpose of the program is that it will lead to a better understanding of friendships.Gym,Swim,Surprise Guest,and Pizza are included.Ages 12﹣18,numbers of members are limited.Contact:Gloria Bass.This program is held 2 Fridays per month.Fees: ﹩65/﹩85
Club Saturday Swim
This program is available to anyone aged 5﹣14 who is challenged by mental,physicalor emotional trouble.The program will be held each Saturday afternoon,12:00﹣12:30pm or 12:30﹣1:00pm.
Fees: ﹩136/﹩260
Sibshops (Ages 10﹣13)
Sibshops is a program for siblings(兄弟姊妹) of children with challenges.It includes group activities and talk treatment ways with the focus on improving sibling relationships and whole family happiness.Location:Hope Church,Wilton CT.Wednesday:4:00﹣5:00 pm.
Fees: ﹩ 50/﹩65
Banana Splits
Banana Splits is an educational support group for children in family trouble.Children aged 9﹣13 will have the opportunity to meet other children whose parents have separated or divorced,learn to recognize feelings,think of healthy coping skills and have a place to share their struggles through verbal(语言的),physical,and artistic experiences.Location:Hope Church,Wilton CT.Tuesday:4:30﹣5:30 pm.
Fees: ﹩ 50/﹩65
(1)If you have free time only on Saturday,you can go to .
A.Friends and Buddies
B.Club Saturday Swim
C.Sibshops (Ages 10﹣13)
D.Banana Splits
(2)Activities on how to lead to a better understanding of friendships are held .
A.2 Fridays per month
B.12:00﹣12:30 or 12:30﹣1:00,Saturday afternoon
C.4:00﹣5:00 pm,Wednesday
D.4:30﹣5:30 pm,Tuesday
(3)If you go to Sibshops (Ages 10﹣13),you can .
A.meet with other peers
B.solve your mental problem
C.improve sibling relationships
D.think of healthy coping skills
12.(2024秋 南海区校级月考)Thirteen﹣year﹣old Kaylee has a lot of friends﹣532,actually,if you count up her online friends.And she spends a lot of time with them.
But is it possible that Kaylee's online friendships could be making her lonely?That's what some experts believe.Connecting online is a great way to stay in touch,they say.However,some experts worry that many kids are so busy connecting online that they might be missing out on true friendships.
Could this be true?During your parents childhoods,connecting with friends usually meant spending time with them in the flesh.Kids played Scrabble around a table,not Words With Friends on their phones.When friends missed each other,they picked up the telephone.Friends might even write letters to each other.
Today,most communication takes place online.A typical teen sends 2,000 texts a month and spends more than 44 hours per week in front of a screen.Much of this time is spent on social media platforms(平台).
In fact,in many ways,online communication can make friendships stronger."There's definitely a positive influence.Kids can stay in constant contact,which means they can share more of their feelings with each other," says Katie Davis,co﹣author of The App Generation.
Other experts,however,warn that too much online communication can get in the way of forming deep friendships."If we are constantly checking in with our virtual words,we will have little time for our real﹣world friendships,"says Larry Rosen,a professor at California State University.Rosen also worries that today's kids might mistake the "friends" on the social media for true friends in life.However,in tough times,you don't need someone to like your picture or share your blogs.You need someone who will keep your secrets and hold your hand.You would like to talk face to face.
(1)What is the purpose of the first paragraph?
A.To summarize the text.
B.To tell about true friends.
C.To bring up a discussion.
D.To encourage online friendship.
(2)What does the underlined part "in the flesh"mean in Paragraph 3?
A.In any case.
B.In person.
C.In full measure.
D.In advance.
(3)What is Katie's attitude towards online communication?
A.Worried.
B.Unconcerned.
C.Confused.
D.Positive.
(4)What view does Rosen hold?
A.It's wise to turn to friends online.
B.It's easier to develop friendships in reality.
C.Teenagers need to focus on real﹣world friendships.
D.Social media helps people stay closely connected.
13.(2024秋 遵化市期中)For those looking forward to exploring natural wonders,we will present four natural wonders in the US that we believe are worth visiting.
Death Valley National Park
It is the lowest,hottest,and driest part of North America.The hottest summer on record in the valley saw temperatures top 120o F.Ground temperatures as high as 201o F have been reported.Still,Death Valley is called with the wrong words.There are areas that are friendly to plants and animals.Death Valley's "walking" rocks move on their own as a result of freezing and thawing(解冻).
Yellowstone National Park
Yellowstone's Old Faithful Geyser is powered by an underground super volcano.The almost 3 ,500﹣square﹣mile park includes parts of the states of Wyoming,Idaho,and Montana.In 1872 Yellowstone became the world's first national park.The park's wildlife includes bison,bears,and hundreds of other animals.
Crater of Diamonds State Park
Discovered in Crater of Diamonds State Park,the 40.23﹣carat Uncle Sam is the largest diamond ever found in the US.The diamonds and the crater are by﹣products of a volcanic eruption.Visitors can search the 37.5﹣acre site for diamonds and if you find it you keep it.
Hawai'i Volcanoes National Park
Located on the Big Island of Hawaii,the Kilauea and Mauna Loa volcanoes are the centerpieces of Hawai'i Volcanoes National Park.You can see how the Hawaiian Islands were born and watch the Big Island get bigger.Kilauea has been erupting since 1983.
(1)What can we know about Yellowstone National Park?
A.It is across three states.
B.It is famous for its stones.
C.It is the driest park in America.
D.It is the world's first stone park.
(2)What can visitors do in Crater of Diamonds State Nark?
A.Do handwork.
B.Look for a diamond.
C.See a volcanic eruption.
D.Admire the largest diamond.
(3)Where can you learn more about islands?
A.In Death Valley National Park.
B.In Yellowstone Park.
C.In Crater of Diamonds State Park.
D.In Hawai'i Volcanoes National Park.
14.(2020秋 郑州期末)It's said that making friends gets harder when you get older.People settle into their existing friendships during childhood or at university.However,new research suggests that's not what happens.According to a recent survey,the age group that feels least confident in chatting to strangers is those aged 18 to 24.Similarly,it was found that 59% of Millennials (千禧一代) spend more time chatting to friends on social media than they do seeing them in person
Author and expert on friendship,Kate Leaver,said, "Young people are not confident when speaking to strangers not only because they're afraid of refusal,but also because they've really been socially conditioned not to.Previous generations had a much stronger sense of community in public,shared spaces.We don't have as much access (接近) to that because the way we structure our modern lives means we are less in touch with our communities.Shared public spaces like parks and libraries ﹣ places where people might get close to a stranger ﹣ are being shut down."
Laura,27,hates meeting new people.The majority of her friends are from university days. "I'm pretty chatty and open when I get to know someone,but during that first meeting,I'm very shy.I get very anxious about what to talk about,and people judging me or just not understanding my sense of humor."
But not all young people feel the same way.Hayley,31,regularly meets people in unusual ways and makes friends with them. "I became good friends with someone who I met on the plane," she said. "It just shows how you can really connect when you're offline."
If you're comfortable with your present friendship situation,that's great.But,if you do want to enlarge your social circle,here are some tips.Avoid unpleasant silences by searching for people with common interests ﹣ join a book club or a local sports team.If it is too stressful,there are some friendship apps that you can use.Or,strike up a conversation with someone in a public place.
(1)What can we get from the recent survey?
A.Seniors prefer to make friends online.
B.Teens spend less time on friends than before.
C.Making friends gets harder when you're older.
D.Young people build relationships with difficulty.
(2)The underlined word "that" in Paragraph 2 probably refers to " ".
A.refusal
B.a stranger
C.the sense of community
D.the social condition
(3)What problem does Laura have when socializing?
A.She fails to contact her old friends.
B.She is skilled at making new friends.
C.She prefers to make new friends online.
D.She is unwilling to get close to new people.
(4)What does the author suggest in the last paragraph?
A.Developing a sense of humor.
B.Enlarging friend circles offline.
C.Joining groups with shared interests.
D.Keeping strong ties with old friends.
15.(2018 琼海模拟)Raised by a single mother in Hartford,Fred Wright struggled with behavioral problems and was forced to move from one school to another.He even reached a point where he felt like he had nothing to live for.
"I was walking around with a lot on my shoulders,"he said."I couldn't handle it.I didn't care about life anymore."But all that started to change when Wright met Patricia Kelly.
"I was seven when I met Mrs Kelly.I wasn't used to strictness.I wasn't used to hearing the word'no',"said Wright,now 17.
Kelly,a former soldier and an equestrian (骑手),took Wright under her wing and helped him find hope in an unlikely place﹣on a horse.
"Wright was like a round peg that everybody kept trying to squeeze into a square hole'',Kelly said."He was hurting.He needed a place where he could express himself.The riding field became that place for him."
For the last 30 years,Kelly has helped children stay on the right track through her nonprofit,Ebony Horsewomen.The program offers horseback riding lessons and teaches animal science to more than 300 young people a year.By exposing those children to horsemanship,Kelly aims to give them an alternative to the streets and an opportunity to turn their lives around.
"We use horses as a hook to create pride,esteem and healing,"said Kelly,66."They learn that they have ability.They just have to unlock it."
"When you teach a child to ride a horse,they learn they are the center of their environment'',said Kelly."Once they make that connection,they can change what happens in school,at home and in the community."
(1)Why did Fred Wright have to move from one school to another?
A.Because his mother couldn't afford the fees.
B.Because his parents got divorced.
C.Because he behaved badly at school.
D.Because he didn't set a life goal.
(2)How did Patricia Kelly help Fred Wright?
A.She provided him with a home.
B.She encouraged him to learn science.
C.She exposed him to the riding field.
D.She found him a better school.
(3)What do we know about the program Ebony Horsewomen?
A.It is intended to make money.
B.It was founded by Patricia Kelly.
C.It aims to protect the environment.
D.It serves as a shelter for homeless kids.
(4)What can be inferred from the last two paragraphs?
A.Horse riding is helpful to the growth of kids.
B.Patricia Kelly is a very successful woman.
C.Horses are closely related to the environment.
D.It is hard for a kid to learn to ride a horse.
期末培优 阅读理解
参考答案与试题解析
一.阅读理解(共15小题)
1.(2024秋 宁波期中)Here are free online classes offered by several universities.
The Power of Team Culture University of Pennsylvania via Coursera Taught by Greg Urban Behind the success and failure of teams lies team culture.In this course,you learn how to recognize team culture.Knowledge of the ideas and information in this class enables you to be a better team leader.
Shakespeare's Life and Work Harvard University via edX Taught by Stephen Greenblatt The course will introduce different kinds of literary analysis(文学分析)that you can use when reading.With short videos filmed,you can visit Stratford﹣upon﹣Avon,where Shakespeare was born in 1564;London,the lively city where he began as an actor;and the Globe Theater,where his first plays were performed.This online tour will transport you to another age and give you a new opinion on his timeless work.
Stanford Introduction to Food and Health Stanford University via Coursera Taught by May a Adam In this course,learners will be given the information and practical skills they need to begin improving the way they eat.This course will focus on practical discussions about real food and the environment in which we consume(吃) it.
Chinese for Beginners Peking University via Coursera Taught by Xiaoyu Liu This is an ABC Chinese course for beginners,including introduction of phonetics and daily expressions.After taking this class,learners can have a basic understanding of Chinese Mandarin and make basic conversations of daily living.This is a course on Chinese speaking.The learners don't need to study Chinese characters(文字),so it is easier to follow and complete this course.
(1)Whose class can help improve your organizing ability? A
A.Greg Urban.
B.Stephen Greenblatt.
C.Maya Adam.
D.Xiaoyu Liu.
(2)What can we know about Shakespeare's Life and Work? C
A.It's taught through Coursera.
B.It's given by Stanford University.
C.It offers an online visit to London.
D.It provides skills of filming videos.
(3)What does Chinese for Beginners teach? D
A.The writing of Chinese characters.
B.The advice of daily living in China.
C.The history of Chinese characters.
D.The simple conversations in Chinese.
【答案】(1)﹣(3)ACD
【分析】本文是一篇应用文,介绍了四所大学提供的网上免费课程。
【解答】(1)A.细节理解题。根据第一门课中的" In this course..Knowledge of the ideas and infornation in this class enables you to be a better team leader.在这门课上……在这门课上,对思想和信息的了解使你成为一个更好的团队领导。"可知,GregUrban的课可以帮助提高你的组织能力。故选A项。
(2)C.细节理解题。根据第二门课中的" With short videos filmed,you can visit Stratford﹣upon﹣Avon.通过拍摄的短片,您可以参观埃文河畔的斯特拉特福德。以及This online tour will transport you to another age and give you a new opinion on his timeless work.这次在线旅行将把你带到另一个时代,让你对他永恒的工作有一个新的看法。"可知,学习者可以通过拍摄的视频短片在网上游览伦敦。故选C项。
(3)D.细节理解题。根据最后一门课中的" After taking this class,learners can have a basic understanding of Chinese Mandarin and make basic conversations of daily living.通过本课程的学习,学习者可以对汉语普通话有一个基本的了解,并能进行基本的日常生活会话。"可知,这门课会教授中文基本日常会话。故选D项。
【点评】本文是一个广告布告类阅读理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
2.(2024秋 呼玛县校级期末)Millions of tons of electronic waste,known as e﹣waste,are produced every year.In 2016,the world's population made 49 million tons of electronic waste.It has been calculated that there will be more than 60 million tons by 2021.The amount of electronic waste is growing so rapidly that it has become a global problem that needs to be addressed.
What is causing the upsurge(激增)in e﹣waste?Technology is becoming more and more widespread,covering almost every aspect of our lives.Meanwhile,the lifespan of devices is getting shorter ﹣ many products will be thrown away once their batteries (电池) die,to be replaced by new panies update the design or software so quickly and it is usually cheaper and easier to buy a new product than to repair an old one.Since prices are falling,electronic devices are in demand around the world.
As more people buy electronic equipment,manufacturers(制造商)are beginning to face shortages of the raw materials needed to make their products,so recycling and reusing materials from discarded(废弃的)products and waste makes economic and environmental sense.Recycling e﹣waste is practiced both formally and informally.Formal e﹣waste recycling usually involves taking apart the electronics,separating and sorting through the materials and cleaning panies must obey health and safety rules to reduce the health and environmental harm of handling e﹣waste by using pollution﹣control technologies.All this makes formal recycling expensive.
With the amount of e﹣waste growing around the world,recycling alone will not be enough to handle the problem.In order to reduce e﹣waste,manufacturers need to design electronics that are safer,more durable(耐用的) and repairable.As a customer,you'd better get our old product repaired if possible and buy a new device only when you really need it.
(1)The underlined word "addressed" in Paragraph 1 can be replaced by D .
A.reduced
B.changed
C.controlled
D.solved
(2)What is Paragraph 2 mainly about? B
A.The problems caused by the upsurge in e﹣waste.
B.The reasons for e﹣waste's sharp increasing.
C.The bad effects of updating devices.
D.The causes of devices' price dropping.
(3)What makes recycling e﹣waste meaningful according to the text? C
A.Improving the quality of e﹣devices.
B.Lowering the costs of technology innovation.
C.Relieving companies' lacking raw materials.
D.Increasing the variety of electronic products.
(4)What does the author want to convey in the last paragraph? D
A.Recycling is the only way to reduce e﹣waste.
B.Companies should be mainly responsible for reducing e﹣waste.
C.Repairing a device is better than buying a new one.
D.Everyone should take action to reduce e﹣waste.
【答案】DBCD
【分析】本文为健康环保类阅读,主要讲述由技术更新所带来的电子垃圾的危害及解决办法。
【解答】(1)D.词义猜测题。根据第一段The amount of electronic waste is growing so rapidly that it has become a global problem that needs to be addressed.(电子垃圾的数量增长如此之快,已经成为一个需要解决的全球性问题)可知,划线单词意为"解决",A.reduced减少;B.changed改变;C.controlled控制;D.solved解决。故选D。
(2)B.段落大意题。根据第二段What is causing the upsurge(激增)in e﹣waste?Technology is becoming more and more widespread,covering almost every aspect of our lives.Meanwhile,the lifespan of devices is getting shorter﹣ many products will be thrown away once their batteries(电池)die,to be replaced by new panies update the design or software so quickly and it is usually cheaper and easier to buy a new product than to repair an old one.Since prices are falling,electronic devices are in demand around the world.(是什么导致了电子垃圾的激增?技术越来越普及,几乎覆盖了我们生活的方方面面。与此同时,设备的寿命越来越短﹣﹣许多产品的电池一旦耗尽,就会被扔掉取而代之的是新设备。公司更新设计或软件的速度如此之快,购买新产品通常比维修旧产品更便宜、更容易。由于价格下跌,全世界都对电子设备有需求)可知,第二段主要讲述了电子垃圾激增的原因,故选B。
(3)C.细节理解题。根据第三段As more people buy electronic equipment,manufacturers(制造商)are beginning to face shortages of the raw material needed to make their products,so recycling and reusing materials from discarded(废弃的)products and waste makes economic and environmental sense.(随着越来越多的人购买电子设备,制造商开始面临生产其产品所需原材料的短缺,因此从废弃产品和废物中回收和再利用材料具有经济和环保意义)可知,缺乏原材料使得回收电子垃圾变得有意义,故选C。
(4)D.推理判断题。根据最后一段In order to reduce e﹣waste,manufacturers need to design electronics that are safer,and more durable(耐用的),repairable.As a customer,you'd better get our old product repaired if possible and buy a new device only when you really need it.(为了减少电子垃圾,制造商需要设计更安全、更耐用、可维修的电子产品。作为一个客户,如果可能的话,你最好把我们的旧产品修好,只有在你真正需要的时候才买新设备)可知,作者在最后一段想要表达为了减少电子垃圾需要每个人都行动起来,故选D。
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。
3.(2021春 道外区校级期末)
Shakespeare's Birthplace and Exhibition of Shakespeare's World
Welcome to the world﹣famous house where William Shakespeare was born in1564 and where he grew up.The property remained in the ownership of Shakespeare's family until 1806.The House has welcomed visitors traveling from all over the world for over 250 years.
Enter through the Visitors' Centre and see the highly﹣praised exhibition Shakespeare's World,a lively and full introduction to the life and work of Shakespeare.
Stand in the rooms where Shakespeare grew up.
Discover examples of furniture and needlework from Shakespeare's period.
Enjoy the traditional English garden,planted with trees and flowers mentioned in the poet's works.
The Birthplace is within easy walking distance of all the car parks shown on the map,nearest is Windsor Street (3 minutes' Walk).
The House may present difficulties but the Visitors' Centre,its exhibition and the garden are accessible to wheelchair users.
The Shakespeare Coffee House (opposite the Birthplace).
OPENING TIMES: 20 Mar to 19 Oct Mon to Sat:9:00am to 5:00pm Sun:9:30am to 5:00 pm 20 Oct to 19 Mar Mon to Sat:9:30am to 4:00pm Sun:10:00am to 4:00pm
ADMISSIONS: Adult 4.90 Child 2.20 Family 12.00 (2 adults + up to 3 children)
(1)How much is the admission for a family of two grown﹣ups and two children? A
A. 12.00.
B. 14.20.
C. 9.80.
D. 16.40.
(2)Where is the nearest parking place to Shakespeare's Birthplace? B
A.Behind the exhibition hall.
B.At Windsor Street.
C.Opposite the Visitors' Centre.
D.Near the Coffee House.
(3)A wheelchair user may need help to enter D .
A.the exhibition hall
B.the garden
C.the Visitors' Centre
D.the House
【答案】ABD
【分析】本文是一篇广告布告类阅读,主要介绍参观莎士比亚出生地和莎士比亚展览的一些注意事项。
【解答】(1)A.推理判断题。根据图表Family 12.00 (2 adults + up to 3 children)家庭票是 12.00 ,包括两个成年人和最多三个孩子。题干中的家庭有两个成年人和两个孩子,适合买家庭票。即有二个成人和二个孩子的家庭需要12英镑,故选A。
(2)B.细节理解题。根据The Birthplace is within easy walking distance of all the car parks shown on the map;nearest is Windsor Street(3 minutes' Walk).所有的汽车停放点都在地图上可以看到,最近的是Windsor Street ,只要3分钟。可知,距离莎士比亚出生地最近的停车点是在温莎街,故选B。
(3)D.推理判断题。根据表格上倒数第二行The House may present difficulties but the Visitors' Centre ,its exhibition,and the garden are accessible to wheelchair users.The House可能会有困难,但游客中心、展览和花园对轮椅使用者来说是方便的。可知,轮椅用户不能进入The House ,故选D。
【点评】首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
4.(2024秋 美兰区校级月考)A group of wandering wild elephants have become an overnight Internet hit globally.While the original group is made up of 16 elephants,two decided to return home after a week The rest continued their journey northward,stopping only for a short break in November 2020 to allow a newly﹣born elephant and its mother to recover.
Since leaving the reserve,the elephants have walked over 500 kilometers.Along the way,they entered farms for food and water,walked through urban streets,and even paid a visit to a car dealership and a retirement home.No animals or people were hurt.However,they destroyed more than ﹩ 1 million worth of crops.
Researchers are not sure why the elephants decided to leave or where they are headed.While they are known to leave their habitats in search of food,this is the longest migration of wild elephants recorded in China.Because of this,some guess that the elephants may be lost However,others think the elephants were forced to move due to deforestation (砍伐森林).Successful conservation efforts have almost doubled the elephant population in the Xishuangbanna National Nature Reserve.However,their natural habitat has been greatly reduced.
"As their populations increase,they search for more food," Becky Shu Chen said. "You could say that the increase in agricultural land in their region is like finding a big sweet shop,right on their doorstep."
The wandering herd's search for a suitable home was noticed by locals who eagerly followed their daily movements on social media.Adam Chang,assigned to deliver food to the elephants9 says? "Before this meeting,I just felt curious about animals.Now,I think I would volunteer in animal rights groups to preserve those giant creatures. "
(1)Why did the wild elephants stop temporarily in November 2020? C
A.To pay a visit to a car dealership.
B.To enjoy the food given by local people.
C.To wait for a baby elephant and its mom to recover.
D.To figure out whether they were in the right direction.
(2)What can we learn from Paragraph 3? B
A.Elephants never leave their home.
B.The elephants couldn't find their way home.
C.Elephants population has decreased for human activities.
D.Scientists don't know why the elephants leave their home.
(3)What do Adam Chang's words in the last paragraph mean? D
A.The elephants have the rights to move.
B.The elephants are annoyed of being followed.
C.The elephants are helped by locals to find a suitable home.
D.The elephants help to raise people's awareness of animal protection.
(4)What is the text mainly about? D
A.China's wild elephants are always on the move.
B.China's wild elephants are touring through cities.
C.China's wandering elephants are losing their way.
D.China's wandering wild elephants attract the world.
【答案】CBDD
【分析】本文是一篇说明文。文章讲述了一群流浪的野生大象一夜之间在中国和全球互联网上引起轰动,并且分析了大象流浪的原因以及引发的关注和影响。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段The rest have continued their journey northward,stopping only for a short break in November 2020 to allow a newly﹣born elephant and its mother to recover.(其余的人继续向北旅行,在2020年11月只停留了一小段时间,让一头新生的大象和它的母亲恢复健康。)可知,野生大象会在2020年11月暂时停止活动的原因是等待新生的小象和它的妈妈康复。故选C。
(2)细节理解题。根据第四段Elephant expert Chen Mingyong said that the herd's leader possibly "lacks experience and has led the whole group off track.(大象专家陈明勇说,大象群的领头羊可能"缺乏经验,使整个群体偏离了轨道。")可知,根据陈先生,大象迁徙的原因是找不到回家的路。故选B。
(3)推理判断题。根据最后一段Now.I think I would volunteer in animal rights groups to preserve those giant creatures.(现在我想我会自愿加入动物权利组织来保护那些巨大的生物。)可知,从最后一段关于流浪大象的内容中,我们能推断出它们提高了人们保护动物的意识。故选D。
(4)标题判断题。根据文章第一段A group of wandering wild elephants have become an overnight Internet sensation in China and globally. (一群流浪的野生大象一夜之间在中国和全球互联网上引起轰动。)可知,文章最好的标题是:D.China's wandering wild elephants attract the world.中国的流浪野象吸引了世界。故选D。
【点评】阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。
5.(2024秋 太和区校级期中)Snow leopards(雪豹)are so hard to photograph that scientists aren't even sure how many of these endangered animals still live in the wild.
The Snow Leopard Conservancy (SLC)set up 20 cameras in Russia in 2010 to learn more about the big cats.After a full six months,they had exactly zero picture!That's when the organization understood they needed help.And the only people who could help them in finding the leopards were the very people from whom they wanted to protect the animals—local hunters (猎人).
Hunting snow leopards is against the law in Russia,but in the terrible climate of Siberia,the few people living there had to turn to poaching (盗猎)to feed their families.
In 2013,Russian naturalist Sergei Spitsyn approached Mergen Markov,a local hunter,and told him his project.Markov agreed to set up the camera where he knew he would find leopards,and it worked.
Markov,once a poacher,works full time for the conservationists now and has 10 cameras monitoring leopards."I visit each camera once a month.I have known this whole region since I was a child," he said proudly.
The World Wildlife Fund (WWF) began working with other local villagers in 2015.The village would be paid 40,000 rubles at the end of the year if the image of a snow leopard is caught.WWF also rents horses from the villagers so that they do not need to make money by poaching anymore."Today there are far fewer leopard poachers but leopards still get caught in traps set for other animals,so I have to stay watchful," said Markov.
Changing guns for cameras has made a big difference in the lives of these former poachers,the village,and the Russian snow leopards.The number of snow leopards has been rising and their population is expected to recover to normal levels within 10 years.
(1)Why was no picture of snow leopards taken in six months? B
A.SLC's 20 cameras failed to work properly.
B.The number of snow leopards in the wild was too small.
C.The local poachers destroyed these cameras on purpose.
D.The researchers knew little about the animal's living habits.
(2)What did Sergei Spitsyn persuade Markov to do? D
A.Find the poachers.
B.Repair cameras in the forest.
C.Catch more leopards.
D.Work for the SLC.
(3)Why did the WWF begin working with local villagers? A
A.To get some pictures of snow leopards.
B.To help villagers make a living.
C.To prevent villagers from hunting animals.
D.To rent their horses at a low price.
(4)How can we describe the WWF's cooperation with the villagers? C
A.Practice makes perfect.
B.Curiosity kills the cat.
C.Kill two birds with one stone.
D.Old habits die hard.
【答案】BDAC
【分析】本文是一篇说明文。主要介绍雪豹管理局安装摄像头去拍揭雪豹的照片,获取有多少雪豹生存在野外,但没有拍到照片,于是他们找猎人帮助,猎人因此不再捕杀雪豹,雪豹的数量一直在增加。
【解答】(1)B.推理判断题。根据原文第一段The village would be paid 40,000 rubles(卢布)at the end of the year if the image of a snow leopard is caught WWF also rents horses from the villagers so that they do not need to make money by poaching anymore.(雪豹是如此难以拍摄,以至于科学家们甚至不确定有多少这种濒危动物仍生活在野外。)可知雪豹数量太少了。因此B.The number of snow leopards in the wild was too small.(野生雪豹的数量太少)正确。故选B。
(2)D.细节理解题。根据原文第四段In 2013,Russian naturalist Sergei Spitsyn approached Mergen Markov,a local hunter,and told him his project.Markov agreed to set up the camera where he knew he would find leopards,and it worked.(2013年,俄罗斯博物学家谢尔盖 斯皮岑(Sergei Spitsyn)找到了当地的猎人梅尔根 马尔科夫(Mergen Markov),告诉了他自己的项目。马尔科夫同意在他知道能找到豹子的地方安装摄像机,而且成功了。)和第五段Markov,once a poacher,works full time for the organization now and has 10 cameras monitoring leopards.(马尔科夫曾经是一名偷猎者,现在是该组织的全职工作人员,他有10台摄像机监视豹子。)通过这两段描述可以看出Sergei Spitsyn劝说 Markov是为了保护雪豹,因此可以推断是为雪豹保护协会工作。D.Work for SLC.(为SLC工作)正确。故选D。
(3)A.细节理解题。根据原文倒数第二段The World Wildlife Fund(WWF)began working with other local villagers in 2015.The village would be paid 40,000 rubles(卢布)at the end of the year if the image of a snow leopard is caught.世界野生动物基金会(WWF)于2015年开始与当地其他村民合作。如果雪豹的形象被捕捉到,到年底,该村将获得4万卢布的报酬。可知他们为了获得雪豹的照片。A.To get some pictures of snow leopard.(获取雪豹的一些照片)正确。故选A。
(4)C.推理判断题。根据原文倒数第二段The World Wildlife Fund(WWF)began working with other local villagers in 2015.The village would be paid 40,000 rubles(卢布)at the end of the year if the image of a snow leopard is caught .WWF also rents horses from the villagers so that they do not need to make money by poaching anymore.照相机更换了枪支,给这些前偷猎者、村庄和俄罗斯雪豹的生活带来了很大的改变,雪豹的数量一直在上升,预计10年内它们的数量将恢复到正常水平。既给村民带来收入又保护了雪豹。A.Practice makes perfect.孰能生巧;B.Curiosity kills the cat.好奇害死猫;C.Kill two birds with one stone一石二鸟;D.Old habits die hard积习难改。故选C。
【点评】阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。
6.(2025春 兴庆区校级期末)Most Chinese people expect to relax and enjoy themselves during the Golden Week.But for those trying to go someplace,it may seem more disappointment than pleasure.This year,the traffic jam resulted in a roadside wedding(婚礼).
The suffering of being stuck in traffic was probably most strongly felt by Lv Kangzhou and his bride(新娘) Yan Mengxia.By tradition,the groom(新郎) drove early in the morning to the bride's home in Zhejiang Province in East China to pick her up along with her family and take them to his family's hometown for the wedding.By 4 pm,Lv's wedding was 90 minutes away,but his car had not moved an inch for a long time.Lv got in touch with the local radio to explain his difficult situation and ask for a traffic forecast.The radio host told Lv there was no way to hold his wedding on time and offered to hold their wedding on the air.At 5:30 pm,Lv and his bride said their vows(发誓) on the side of the road,and Lv's family and friends witnessed the ceremony by listening to the radio.
Lv wasn't the only person stuck in the Golden Week crowds.According to the state news agency Xinhua,11.7 million people traveled by train on Wednesday.About 120,000 people gathered at Tian'anmen Square in Beijing to watch the flagraising ceremony.Last year,the Forbidden City in Beijing hosted 175,000 tourists on one day during the Golden Week,and the number is expecting to be even bigger this year.
Chinese Internet users complain about the Golden Week holiday every year.An Internet user Tuzhi said on Sina Weibo: "On the Great Wall,I'm holding your hand,but I cannot see your face."
(1)By tradition,the wedding should take place in D .
A.Zhejiang Province
B.a hotel
C.the bride's hometown
D.the groom's hometown
(2)Lv,the groom,called the local radio because he wanted to A .
A.ask for help
B.hold their wedding on the air
C.complain about the traffic conditions
D.find someone to pick them up
(3)What does the text mainly intend to tell us? C
A.A successful roadside wedding during the Golden Week.
B.The popularity of traveling around during the Golden Week.
C.The crowded situation in China during the Golden Week.
D.The cause of the heavy traffic in China during the Golden Week.
(4)Where does this text probably come from? A
A.A newspaper.
B.A textbook.
C.A travel brochure.
D.A TV interview.
【答案】见试题解答内容
【分析】本文是一篇新闻报道.主要报道了黄金周期间交通和旅游景点拥堵的情况.
【解答】(1)D.细节理解题.根据第二段中By tradition,the groom drove early in the morning to the bride's home inZhejiang province in East China to pick her up along with her family and take them to his family's hometown for the wedding按照惯例,新郎一大早开车到中国东部浙江省的新娘家,把她和她的家人一起接走,然后带他们去他家参加婚礼.可知,婚礼应在新郎的家乡进行.故选D.
(2)A.细节理解题.根据第二段中Lv contacted the local radio to explain his difficult situation and ask for ataffic forecast.LV联系了当地电台,解释了他的情况,并要求提供阿托夫式的预报.可知,新郎是要寻求帮助.故选A.
(3)C.主旨大意题.通读全文可知,根据倒数第二段According to the state news agency Xinhua,11.7 million people traveled by train Wednesday.It calculated that 120,000 people gathered at Tiananmen Square in Beijing to watch the flag raising ceremony据新华社报道,周三,1170万人乘火车出行.据统计,有12万人聚集在北京天安门广场观看升旗仪式.去年,北京紫禁城在黄金周期间一天接待了17.5万名游客,预计今年的游客人数还会更多.可知文章主要报道了黄金周交通拥堵的情况.故选C.
(4)A.判断推理题.根据文章倒数第二段According to the state news agency Xinhua,11.7 million people traveled by train Wednesday.It calculated that 120,000 people gathered at Tiananmen Square in Beijing to watch the flag raising ceremony据新华社报道,周三,1170万人乘火车出行.据统计,有12万人聚集在北京天安门广场观看升旗仪式.去年,北京紫禁城在黄金周期间一天接待了17.5万名游客,预计今年的游客人数还会更多.可知全面报道黄金周的交通拥堵的现象,应是来自报纸.故选A.
【点评】考查学生的推理判断能力和联系上下文的能力,在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.此类的填空题一定要联系上下文,根据上下文的内容加上自己的理解,再作出正确的判断
7.(2018秋 宿州期末)The words "protect animals" appear everywhere in books and on screens,because some animals are even in danger of dying out.But sometimes the reality can be a little different from what people read or watch.
About 300 black bears were killed in Florida,the US,in October,2015.It's been the first bear hunt in the state since 1994.Local officers explained that the black bear population had grown to 3,500 and become a menace to local people.In the past two years,bears have hurt at least four people in Florida.
Months ago,the Swiss government allowed locals to kill a wolf.This was because the wolf killed 38 sheep,and it was a great loss to some local farmers.Days ago in China,three old men were caught by the police for killing a serow (鬣羚),a kind of protected animal.They said they killed the animal because it ate the plants they grew.
However,these stories don't always mean that animal protection stops because of human interests especially when it is related to economic development.A man named Zhou Weisen set up a wild animal base in Guilin,Guangxi.He saved over 170 tigers and about 300 bears.His base also offered jobs to local people.
"There may never be a standard answer to the question of whether we should give more attention to the environment or human development," said Robert May,a British expert at Oxford University. "But we shouldn't push either one to the side,as the future is uncertain."
(1)In October,2015,Florida held its first bear hunt after about D .
A.five years
B.ten years
C.fourteen years
D.twenty﹣one years
(2)What does the underlined word "menace" in the second paragraph mean? A
A.threat
B.chance
C.bargain
D.treasure
(3)What does the author intend to tell us by mentioning Zhou Weisen's story? D
A.Protecting animals needs hard work.
B.Zhou was good at feeding wild animal.
C.Zhou had a good relationship with local people.
D.Protecting animals can bring economic development.
(4)Which of the following statements might Robert May agree with? C
A.Human development should be considered first.
B.We should pay more attention to animal protection.
C.We should consider both the environment and human interests.
D.It's difficult to find proper ways to solve environmental problems.
【答案】见试题解答内容
【分析】文章介绍保护动物"这个词在书籍和屏幕上随处可见,因为有些动物甚至有濒临灭绝的危险.但有时现实可能与人们所读或所看的略有不同.
【解答】(1)D.细节理解题.根据第二段About 300 black bears were killed in Florida,the US,in October,2015.It's been the first bear hunt in the state since 1994.2015年10月,大约有300头黑熊在美国佛罗里达州被捕杀.这是该州自1994年以来的第一次捕熊.可知大约21年,故选D.
(2)A.词义猜测题.根据第二段 Local officers explained that the black bear population had grown to 3,500 and become a menace to local people.当地官员解释说,黑熊的数量已经增加到了3500头,并对当地造成威胁.在过去的两年里,熊在佛罗里达至少伤害了四个人.可知划线单词是威胁的含义,故选A.
(3)D.细节理解题.根据倒数第二段However,these stories don't always mean that animal protection stops because of human interests especially when it is