中小学教育资源及组卷应用平台
期末培优 阅读理解
一.阅读理解(共15小题)
1.(2024秋 临翔区校级期末)It was my first day of sixth grade.I looked at my schedule and saw that I had Mrs.Foxwell's classes and this made me happy.Over the next three years,Mrs.Foxwell taught me many important things that I will never forget.Of all of the teachers and coaches I have had in my life,Mrs.Foxwell has been my favorite leader.
Mrs.Foxwell is one of the most respected people I know.She is always kind to everyone and she treats others the way that she wants to be treated.She taught me respect in many different ways,but mainly how to be respectful in the business world.She told me that I needed to have a firm handshake and that I should always look people in the eye when I talked to them.Mrs.Foxwell also taught me that I could earn someone's respect by working hard to achieve my goals.
In addition to working at Brandywine Springs School,Mrs.Foxwell once worked at a bank as a manager but she gave that up to teach kids how to be successful.Mrs.Foxwell told our class that she would cry because of the amount of work she had to do in very little time.She told our class that working all night at something we don't love is very stressful,so we should try and do something we love.In the end,she taught me that I have to keep my head high and pull through difficulties.I don't think I have ever worked as hard in any class as I did in her class.I created my own 28﹣page business plan to share with her,my parents,other teachers and my classmates.Although creating a business from nothing was a lot of hard work,I really enjoyed it and learned several lessons that will help me throughout life.
I have had a lot of role models in my life,but one of the greatest ones is Eva Foxwell.She taught me leadership qualities,how to be respectful and why I should work hard.She changes my life for the better and I desire to be like her.
(1)How did the author show respect according to Mrs.Foxwell?
A.By working hard to achieve goals.
B.By looking at people's hands.
C.By shaking people's hands firmly.
D.By greeting people with joy.
(2)What can we know about Mrs.Foxwell according to Paragraph 3?
A.She used to be a bank manager.
B.She was a business planner.
C.She never cried while facing difficulties.
D.She insisted on doing everything well.
(3)Which of the following can best describe Mrs.Foxwell?
A.Rude.
B.Kind.
C.Humorous.
D.Confident.
(4)In the author's eyes,Mrs.Foxwell is a(n) .
A.teacher and coworker
B.educator and role model
C.friend and leader
D.coach and manager
2.(2024秋 长沙期末)BEST BODY FITNESS
About us
You don't want just gym membership.You want membership that means something.And that means you need support,expert help and a community.
Best Body Fitness isn't just a gym:it's full﹣service fitness membership made for you.
Here's how it works:
STEP ONE:Your assessment
We begin with an assessment session.This is a chance for you to see what we do at Best Body.Our assessment plans are no﹣cost and no﹣risk.We'll also make a training plan specifically for you.
STEP TWO:Your training
When you decide to become a Best Body member,we show you what to do,how to do it and why you are doing it.After a few sessions with an expert private trainer you will feel comfortable working out on your own.But don't worry,we'll always be nearby if you have questions.
STEP THREE:Your membership
Membership works on a month﹣to﹣month basis.There are no sign﹣up fees and no cancellation fees.Start and stop whenever you want.And the best part?Our fees are the most competitive in the whole downtown area.
STEP FOUR:Your community
At Best Body Fitness,we see everyone as part of a big team.And when you work with a team,you can do great things.Join any of our specialized classes,led by expert e to our nutrition classes.Participate in our regular social events.Everything is included in your fee.
Finally,share some reasons why our members have chosen us over any other fitness centre in the city.
It's so EASY
Easy to start,stop,cancel or refund membership
Easy to access — we're open 24/7,we never close
Easy to do exercise — we have lots of equipment,no long wait
Easy to find — in the centre of town,near public transport and with parking
(1)Which statement about Best Body Fitness is correct?
A.It provides you with a fitness assessment after training.
B.It offers you a customized training plan.
C.It allows you to work out without any fees.
D.It asks you to work out on your own.
(2)What is the best part of Best Body Fitness?
A.Its price is quite good.
B.Its time is enough.
C.Its classes are no﹣risk.
D.Its trainers are experienced.
(3)What type of writing does this text probably belong to?
A.News report.
B.Speech.
C.Announcement.
D.Advertisement.
3.(2018秋 石河子校级期末)A student is learning to speak British English.He wonders:Can I communicate with Americans?Can they understand me?Learners of English often ask:What are the differences between British and American English?How important are these differences?
Certainly,there are some differences between British and American English.There are a few differences in grammar.For example,speakers of British English say"Have you a pen?",Americans say"Do you have a pen?".Pronunciation is sometimes different.Americans usually sound the r's in words like"bird"and"hurt".Speakers of British English do not sound the r's in these words.There are differences between British and American English in spelling and vocabulary.For example,"colour"and"honour"are British,"color"and"honor"are American.
These differences in grammar,pronunciation,spelling and vocabulary are not important,however.For the most part,British and American English are the same language.
(1)According to this passage,a student who is learning to speak American English might be afraid that .
A.British people cannot understand him
B.American people cannot understand him
C.the grammar is too hard for him
D.the spelling is too hard for him
(2)American English and British English are different in .
A.spelling
B.pronunciation
C.grammar
D.all of the above
(3)Most say"Do you have a watch?"
A.British people
B.Americans
C.children
D.teachers
(4)According to this passage,British people and Americans have difficulty in understanding each other.
A.little
B.much
C.some
D.great
4.(2018秋 城固县校级期末)It's 11 p.m.,and I m still sitting here writing this article for the school magazine!I've had two weeks to write it,and my teacher,Julia,wants it tomorrow.She's always complaining (抱怨) that I leave things till the last minute.Maybe she's right.
A month ago I made a decision to be more efficient(有效率的) this year.well,I've clearly failed.I've also been trying to get fitter for four weeks now.I've started going to the health club.I've even been going to bed earlier.But I'm not feeling any fitter,just a little unhappier.I miss my bad habits.Why is leading a better life so hard?
I've just read an article on a website,and I've discovered that it isn't my fault(过错)!In fact,it isn't anyone's fault.It's our brain's.It's programmed to make it difficult to break bad habits.There's nothing we can do.Scientists have done experiments that show we use one part of our brain when we think about ourselves and another when we think about other people.However,when we think about ourselves in the future,we use the same part of the brain that we usually use to think about other people.In other words,the brain sees the "future you" as a different person than your "present you." That's why we don't always find it easy to make good decisions for ourselves in the future.
But that's not all.Scientists have also discovered that it takes around ten weeks to form a good habit.That's the amount(数量) of time the brain needs to accept new behavioral patterns(形式).The good news is that once you make it to ten weeks,everything becomes a lot easier.The bad news is that ten weeks is a really long time,so it' s easy to give up what you want to do before then.
So even when we want to change our ways and become better people,our brains won't let us.Or is this just an excuse?Look﹣I've finished my article on time!Anything is possible!
(1)In Julia's eyes,what kind of person is the author?
A.A bit lazy.
B.Quite smart.
C.Very healthy.
D.Truly honest.
(2)What does Paragraph 3 mainly tell us?
A.Why we can't have a better life.
B.How our brain sees ourselves in the future.
C.How our brain helps us make good decisions.
D.Why it is not easy for us to change our habits.
(3)According to scientists,in order to form the habit of taking exercise,the author needs to take about .
A.another two weeks
B.another four weeks
C.another six weeks
D.another ten week
5.(2017秋 遂宁期末)I'm a strong believer that learning different languages makes you look incredibly good when you're in a foreign country and can understand and speak the language.The list below is 4 apps that will help you learn a foreign language!You can download them for free.
Babbel ﹣ Learn Languages
Babbel is an excellent language tool to help you progress step by step with learning a new language.It helps you learn grammar along the way as you work your way through the tasks and assignments.The downside is that for full access to everything you need to pay a monthly subscription,but this will still be cheaper than taking physical lessons with a tutor!
Duolingo:Learn Languages Free
The app has many languages to choose from and will work through the basics all the way to advanced words and sentences.It's all completely free too!It's incredibly well designed,looks great and will help you learn,remember and progress with just a little bit of time every day.
Tandem:Language Exchange
Rather than have you work through tasks and memorize different things,the app lets you match with people who share your interests but speak the language you want to learn.You can then have text,voice and video conversations with people who want to learn your native language,and in return you learn theirs,all by simply communicating with each other.It's a great way to learn with only $1 a day.
Learn English ﹣ busuu
This app is perfect if you want to learn English.There are all sorts of audio and visual learning aids.You'll find yourself working through interactive tests and learning tools for vocabulary and dialogue.
(1)What is the purpose of the passage?
A.Sell apps to language learners.
B.Recommend language learning apps.
C.Teach language learners to use apps.
D.Teach languages through apps.
(2)Which app suits best if you want to learn through communication?
A.Babbel ﹣ Learn Languages
B.Duolingo:Learn Languages Free
C.Tandem:Language Exchange
D.Learn English ﹣ busuu
(3)What is Duolingo different from the other three apps?
A.It is completely free to use.
B.It is specially for English learning.
C.It is unsuitable for beginners.
D.It is the most effective app.
(4)What do the apps have in common?
A.They cover all languages.
B.They focus on grammar.
C.They contain many tests.
D.They are free to download.
6.(2017春 南阳期末)It was a winter morning,just a couple of weeks before Christmas 2005.While most people were warming up their cars,Trevor,my husband,had to get up early to ride his bike four kilometers away from home to work.On arrival,he parked his bike outside the back door as he usually does.After putting in 10 hours of labor,he returned to find his bike gone.
The bike,a black Kona 18 speed,was our only transport.Trevor used it to get to work putting in 60﹣hour weeks to support his young family.And the bike was also used to get groceries (食品杂货),saving us from having to walk long distances from where we live.
I was so sad that someone would steal our bike that I to the newspaper and told them our story.Shortly after that,several people in our area offered to help.One wonderful stranger even bought a bike,then called my husband to pick it up.Once again my husband had a way to get to and from his job.It really is an honor that a complete stranger would go out of their way for someone they have never met before.
People say that a smile can be passed from one person to another,but but acts of kindness from strangers are even more so.This experience has had a spreading effect in our lives because it strengthened our faith in humanity (人性) as a whole.And it has influenced (影响) us to be more mindful of ways we,too,can share with others.No matter how big or how small,an act of kindness shows that someone cares.And the results can be everlasting.
(1)Why was the bike so important to the couple?
A.They used it for work and daily life.
B.It was their only possession.
C.The man's job was bike racing.
D.It was a nice Kona 18 speed.
(2)We can infer from the text that .
A.the couple worked 60 hours a week.
B.people were busy before Christmas
C.life was hard for the young family.
D.the stranger brought over the bike
(3)How did people get to know the couple's problem?
A.From radio broadcasts.
B.From TV news.
C.From a newspaper.
D.From a stranger.
(4)What do the couple learn from their experience?
A.Strangers are usually of little help.
B.An act of kindness can mean a lot.
C.News reports make people famous.
D.One should take care of their bike.
7.(2025春 佳木斯校级期末)Liu Xu was robbed.The 13﹣year﹣old was riding home when a man jumped out from the roadside.He pulled Liu off his bike and rode away.Liu was scared,but he didn't run after the robber.He found a telephone and called the police at 110.
"Safety is the first in such a situation," Liu said,remembering what his teacher had told him in his aid class."It's not safe to run after an adult who is much stronger than you."
Liu is a student at Shenzhen Bao'an Middle School in Guangdong.His school is one of the first in China to have required first aid education.Grade 1 students must take the class once a week.
Teenage safety has become a serious problem recently.According to a recent survey,about 16,000 teenagers die in accidents in China every year.An average of 40 students die every day from drowning,food poisoning(中毒) and traffic accidents.
Bao'an School said that the first aid classes are to teach students skills so that they can keep themselves safe and save themselves from danger.
Students at Bao'an often learn by role﹣playing in first aid classes.
Zhou Min,12,remembered her favourite lesson."I performed as a stranger knocking at a door.A classmate stood inside the door and asked several questions before letting me in.Then we changed roles and did it again," Zhou said."We learned a lot while having fun at role﹣playing."
The topics of the class are regularly changed.The students have learned skills for life﹣saving in the earthquakes.They also deal with topics like sexual harassment(骚扰).
"The teacher told us girls that we should try not to go out alone,especially at night.If someone tries to do bad things to us,we may hit their eyes or noses or kick their deadly parts.Then we should quickly run into a crowded place," said Zhong Hua,a 13﹣year﹣old girl.
(1)Why didn't Liu Xu run after the robber when his bike was taken away from him?
A.Because the robber rode away too fast.
B.Because he was too scared to run in such a situation.
C.Because the robber looked much stronger than an adult.
D.Because he remembered what he had learned in his first aid class.
(2)The purpose of the first aid classes is to .
A.make Grade 1 students take the class once a week
B.help the 40 students to solve their safety problems
C.complete the required art education in the middle school
D.teach the teenagers how to keep themselves safe from danger
(3)Zhou Min gives an example to show .
A.how they learn in the first aid classes
B.where they have their first aid classes
C.what they don't often do in her classes
D.who taught them role﹣playing in her classes
(4)Which of the following is NOT true according to the passage?
A.A survey shows that over ten thousand teenagers die in accidents in China every year.
B.Many students of Bao'an Middle School enjoyed themselves in first aid classes.
C.Girl students are taught what to do when someone tries to do bad things to them.
D.Topics for first aid classes are quite different from what the students have been taught.
8.(2025春 白城校级期末)What should you do if there's an earthquake at school?How can you protect yourself when you are caught in a stampede(踩踏)?March 25 this year provides you with a good chance to learn about safety.
This day is called the National Day of Education on the Safety of Elementary and Middle School Students(NDESEMSS) (全国中小学生安全教育日).The theme of the day this year is to give students more knowledge about safety and make sure their lives safe.
A survey done by the China Youth and Children Research Center showed that school accidents kill more elementary and middle school students than anything else.The main accidents come from stampedes,earthquakes,fires and sports injuries.
What can we do to keep ourselves safe?Staying calm is the first and most important rule when facing accidents.But different accidents have different self﹣protection advice.
A stampede is possible anywhere.The larger a human crowd gets,the more likely stampedes become.When students around you begin to push,stand still and try to hold onto something,or stay in a corner until the crowd leaves.If you fall down in a moving crowd,cover your head with both hands.Lean to one side,curl up your body and bend your legs.
Earthquakes are common natural disasters.When you feel the ground shake,drop down,take cover under a desk and hold on.You should stay indoors until the shaking stops.If you are out﹣doors,don't stay near buildings,trees or power lines.
When there's a fire,follow the teachers' instructions,leave the classroom quickly and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don't breathe in smoke.
(1)What should you do first when accidents happen according to this passage?
A.Run away.
B.Stand there
C.Keep calm.
D.Cry loudly.
(2)According to this passage,which of the following is TRUE?
A.Car accidents kill the most elementary and middle school students of all accidents.
B.When there's a fire,you should use cloth to cover your mouth and nose.
C.If you fall down in a moving crowd,you can do nothing but wait there.
D.When an earthquake happens,you should stay near buildings or trees.
(3)What's the best title for this passage?
A.Be afraid of accidents
B.An earthquake is coming
C.Run away from accidents
D.How to protect yourself
(4)If the writer continues to write this passage,what will be followed?
A.The changes of fires.
B.The reasons of accidents.
C.Sports injuries.
D.Smoking disadvantages.
9.(2021秋 龙岩期末)At least 30 tornadoes swept through six states overnight in the central parts of the United States,including Arkansas,Mississippi,Illinois,Kentucky,Tennessee and Missouri.The number of death could be over 80.The local media reported on Saturday that a candle factory in Kentucky has been completely destroyed,"There were about 110 people in it at the time that the tornado hit it," Kentucky Governor Andy Beshear said. "We believe the number of death from this event will be more than 50 Kentuckians and probably end up 70 to 100."
Beshear has declared a state of emergency in the area.Tornadoes also hit a nursing home in Arkansas and took off the roof of an Amazon warehouse in Illinois,causing certain deaths.Another nursing home and a fire station in Trumann of Tennessee also saw a lot of damage.
It was the worst tornado that broke out in northeastern Arkansas and stayed on the ground for about 223 miles into Kentucky.Local media reported that it was most likely the longest reported tornado in history.US President Joe Biden told reporters that he had been closely watching the situation.He also had called the governors of the states that had been seriously affected by one of the "largest tornado outbreaks in our history." Biden told reporters he planned to travel to the region to survey storm damage if possible but didn't want to be in the way.
According to PowerOutage.US,at least 331,549 customers in four states were left without power.Issuing tornado warning on Friday,the National Weather Service said at least 25 million people were facing dangers from many thunderstorm systems.
(1)What are the first two paragraphs mainly about?
A.The cause of the tornadoes.
B.The signs before the tornadoes.
C.The moving route of the tornadoes.
D.The serious effect of the tornadoes.
(2)What is a direct result of the disaster?
A.Many factories were in ruins.
B.It led to over 110 deaths in Kentucky.
C.Some areas went into an emergency state.
D.Four states suffered from power cut.
(3)How did the American president deal with the situation?
A.He expressed his concern about it.
B.He watched TV about the tornadoes.
C.He made a trip to the region.
D.He did a survey of the damage.
(4)What would be the best title for the text?
A.A Survey of the Tornadoes
B.A State of Emergency in the U.S.A.
C.President's Response to Storm Damage
D.A Terrible Tornado Outbreak in US
10.(2021秋 吕梁期末)It was June 8,1816 and it was early summer in Vermont,US.Yet,a wild winter snow﹣storm was going on.Nearly a foot of snow covered the fields which had been planted crops only weeks before.This storm would kill all of the crops.At the time,people struggled to understand what had caused the weather to change so wildly.It is only now,more than 200 years later,that scientists have finally solved the mystery.The cause of the extreme weather was an event that took place a year earlier and 10,000 miles away.It all started with a volcano called Mount Tambora.
Mount Tambora sits on the island of Sumbawa,a beautiful land with rushing streams,gentle hills,and thick jungles,in Indonesia.Nobody had any reason to think the peaceful mountain was in fact a volcano.It had been asleep for centuries,but on April 5,1815,Tambora woke up.
The first eruption shook the island and sent up streams of fire and ash.But that was nothing compared with what would come five days later,on April 10.The volcano exploded with a huge cloud of gas,fire and ash shot high into the sky.The day turned midnight black,but the mountain turned red as rivers of lava(岩浆)flowed down the mountain.
The eruption went on for more than three days,which instantly killed at least 12,000 people living on and around Mount Tambora.Ash and lava ruined the island's soil and poisoned its rivers and streams.Rice fields were destroyed.No fruits or vegetables would grow.
There were no fish to catch;almost every animal had been killed.The eruption of Tambora in 1815 was the deadliest and most powerful volcanic eruption in human history.
(1)Why did it snow heavily in Vermont in the summer of 1816?
A.Vermont was located in the southern part of the earth.
B.Vermont had serious environmental pollution.
C.A faraway volcano erupted a year earlier.
D.A huge earthquake hit Vermont.
(2)What's the purpose of the first paragraph?
A.To lead in the topic.
B.To present an argument.
C.To introduce Vermont.
D.To explain the cause of a volcano.
(3)When did Mount Tambora start erupting?
A.On June 8,1816.
B.On April 13,1816.
C.On April 5,1815.
D.On April 10,1815.
(4)What's the main idea of the last paragraph?
A.The process of the eruption was made up of three stages.
B.Tambora asleep for centuries woke up in the end.
C.The eruption of Tambora broke a historic record.
D.The eruption of Tambora led to a terrible disaster.
11.(2021秋 恒山区校级期末)As I stuck in the mud (泥),with my bike on top of me,I wondered what had forced me to come here.Madagascar is not a good place for a cycling holiday:one of the world's poorest countries,only 11 percent of roadway is paved (铺).South of the town of Antalaha,where I started,the road was in worse condition.
I appeared from a week in the wilderness and reached the start of the Route National 5 at Maroantsetra,but my dream of a smooth road and speed was suddenly destroyed by mud.The "worst road in the country" changed my bicycle into a burden (负担) for days.Finally, I was claimed by the road.Tired.Alone.
As I wiped (擦) the mud from my face and looked upwards,I was greeted by a Malagasy man.He helped me stand up and smiled playfully while he pointed to my bike,which sat next to his.I started again.But I fell again in the mud.Angrily,I told him to go on,but if he understood he showed no sign of it.His smile forced me back onto the bike.We continued like this for hours.But I fell less.Studying my quick guide,slowly I learned.As we passed through a village,a group of children saw me and shouted loudly.His only words were: "Their parents tell them while people steal and eat them.Funny,no?"
I tried to ask why,but he had already set off.I tried to catch up;as I got closer,he took it as a challenge and sped up.We raced along the road.I rode a little faster and I was just behind,about to catch up with him.With a smile,he sped up and was away,leaving me breathless.
(1)What was in the author's mind when he was in the mud?
A.He considered his experience a special pleasure.
B.He made up his mind to continue challenging himself.
C.He tried to think out a new road for cycling in Antalaha.
D.He regretted having the cycling holiday in Madagascar.
(2)What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean?
A.The author chose another road.
B.The author decided to ask for help.
C.The author lay on the road for a rest.
D.The author had no confidence to ride on.
(3)How did the Malagasy man help the author?
A.By showing him the right way.
B.By wiping the mud from his bike.
C.By riding in front of him all the way.
D.By teaching him how to ride in the mud.
(4)What's the best title for the text?
A.A lonely trip
B.A bicycle race
C.A lesson in cycling
D.A road in Madagascar
12.(2020秋 龙岩期末)The real problem of wildfires is the strength of the blazes(火焰).In 2015,for the first time,fires burned more than 10 million acres nationwide.It happened again in 2017.In California,eight of the state's 20 worst wildfires have happened in the past 10 years.The 2018 Camp Fire,which killed 85 lives in Northern California,was the deadliest in the century.
The world's worst wildfire in terms of lives lost was the 1871 Peshtigo Fire in Wisconsin,in which at least 1,200 people died.Never heard of it?Perhaps that's because people's attention was drawn by another terrible blaze that happened the same night:the Great Chicago Fire.
Humans still cause more than 4 out of 5 wildfires through carelessly dropped cigarettes,poorly put﹣out campfires.Another major sparker of wildfires is lightning.According to the Natural History Museum of Utah,lightning strikes the earth more than100,000 times a day.Anywhere from 10 to 20 percent of these strikes causes fires.
One of the many challenges dealing with wildfires is that they can overtake even a very fast human.According to National Geographic,the fires can travel up to 14 miles per hour,or about one mile every four minutes.
(1)What is the text mainly about?
A.Lightning.
B.Wildfires.
C.Cigarettes.
D.Campfires.
(2)Which fire killed the most people?
A.The California Fire.
B.The Great Chicago Fire.
C.The 1871 Peshtigo Fire.
D.The 2018 Camp Fire.
(3)What makes it difficult to put out wildfires?
A.Their speed.
B.Their strength.
C.Their blaze.
D.Their causes.
13.(2019秋 滁州期末)As we know,earthquakes can bring people much fear.There are some places that have few or no earthquakes.Most places in the world,however,have them regularly.Countries that have a lot of earthquakes are usually quite mountainous.
The most talked about earthquake in the United States was in San Francisco in 1906.Over 700 people died in it.The strongest one in North America was in 1964.It happened in Alaska.
Strong earthquakes are not always the ones that kill the most people.In 1755,one of the strongest earthquakes ever recorded was felt in Portugal.Around 2,000 people died.
In 1923,a very strong earthquake hit Tokyo,Yokohama area of Japan.A hundred and forty thousand people died.Most of them died in fires which followed the earthquake.
One of the worst earthquakes ever was in China in 2008.It killed a large number of people.The worst earthquake ever reported was also in China,in which 400,000 people were killed or injured.This earthquake happened in 1556.
Earthquakes worry people a lot.The reason is that we often do not know when they are coming.People cannot prepare for earthquakes.
(1)Earthquakes happen .
A.in all the places in the world
B.only in a few places along the coast
C.regularly in most places in the world
D.only in the countries that have a lot of mountains
(2)When and where was the worst earthquake ever reported?
A.In 1964 in Alaska.
B.In 1556 in China.
C.In 1923 in Japan.
D.In 2008 in China.
(3)According to the passage,which of the following is NOT true?
A.Earthquakes can cause fires.
B.Earthquakes often come unexpectedly.
C.The stronger the earthquake is,the more people are killed.
D.People still don't know how to tell when an earthquake will come.
(4)What may be talked about in the seventh paragraph?
A.How do earthquakes happen?
B.How do earthquakes worry people?
C.What will people do to prepare for earthquakes?
D.How can we save people when earthquakes happen?
14.(2018秋 石河子校级期末)Earthquakes happen without warning(前兆).They can happen any time of a day,at any point during the year.But don't worry because most are so weak that they cannot be felt.Only a few big ones hurt people.However,it's important to know what to do when an earthquake is happening.
Do NOT go outside.You could get injured from falling glass or parts of buildings.If you are outside,stay away from buildings and power lines (输电线).
Stay under a desk,table,or other strong furniture.Hold on to it.Or stay in a corner of the building.Cover your face and head with your arms and cover your mouth with a towel or clothing.Stay inside until shaking stops and it is safe to go outside.
Keep away from windows,pictures or advertisements on the wall or the building,and anything else that could fall and hurt you.Most people get injured by falling things during an earthquake,not by the shaking itself.
Also keep away from a fire.You could fall down and burn yourself on the fire.
If you are driving when an earthquake happens,stop the car if it's safe.Stay inside your car until the earthquake stops,and don't drive near bridges.Try not to stop by power lines or trees.These could fall and hurt you.
(1)Most earthquakes are too to hurt people.
A.strong
B.weak
C.dangerous
D.heavy
(2)From the passage,when an earthquake is happening,we should .
A.Stay under a big building
B.Stay under a strong furniture
C.Stand by windows
D.drive near a big bridge
(3)It isn't safe for you to while the earthquake is happening.
A.run out of the building
B.stay in a corner of the building
C.cover your head with your arms
D.cover your mouth with a towel
(4)What's the main idea of the passage?
A.How dangerous the earthquake is.
B.How to be safe in an earthquake.
C.We shouldn't be afraid of the earthquake.
D.How the earthquake comes into being.
15.(2017秋 邕宁区校级期末)It was a village in India.The people were poor.However,they were not unhappy.After all,their forefathers had lived in the same way for centuries.
Then one day,some visitors from the city arrived.They told the villagers there were some people elsewhere who liked to eat frog's legs.However,they did not have enough frogs of their own,and so they wanted to buy frogs from other places.
This seemed like money for nothing.There were millions of frogs in the fields around,and they were no use to the villagers.All they had to do was catch them.Agreement was reached,and the children were sent into the fields to catch frogs.Every week a truck arrived to collect the catch and hand over the money.For the first time,the people were able to dream of a better future.But the dream didn't last long.
The change was hardly noticed at first,but it seemed as if the crops were not doing so well.More worrying was that the children fell ill more often,and,there seemed to be more insects around lately.
The villagers decided that they couldn't just wait to see the crops failing and the children have to use the money earned to buy pesticides(杀虫剂) and medicines.Soon there was no money left.
Then the people realized what was happening.It was the frog.They hadn't been useless.They had been doing an important job﹣eating insects.Now with so many frogs killed,the insects were increasing more rapidly.They were damaging the crops and spreading diseases.
Now,the people are still poor.But in the evenings they sit in the village square and listen to sounds of insects and frogs.These sounds of the night now have a much deeper meaning.
(1)From paragraph 1 we learn that the villagers .
A.worked very hard for centuries
B.dreamed of having a better life
C.were poor but somewhat content
D.lived a different life from their forefathers
(2)Why did the villagers agree to sell frogs?
A.The frogs were easy money.
B.They needed money to buy medicine.
C.They wanted to please the visitors.
D.The frogs made too much noise.
(3)What might be the cause of the children's sickness?
A.The crops didn't do well.
B.There were too many insects.
C.The visitors brought in diseases.
D.The pesticides were overused.
(4)What can we infer from the last sentence of the text?
A.Happiness comes from peaceful life in the country.
B.Health is more important than money.
C.The harmony between man and nature is important.
D.Good old day will never be forgotten.
期末培优 阅读理解
参考答案与试题解析
一.阅读理解(共15小题)
1.(2024秋 临翔区校级期末)It was my first day of sixth grade.I looked at my schedule and saw that I had Mrs.Foxwell's classes and this made me happy.Over the next three years,Mrs.Foxwell taught me many important things that I will never forget.Of all of the teachers and coaches I have had in my life,Mrs.Foxwell has been my favorite leader.
Mrs.Foxwell is one of the most respected people I know.She is always kind to everyone and she treats others the way that she wants to be treated.She taught me respect in many different ways,but mainly how to be respectful in the business world.She told me that I needed to have a firm handshake and that I should always look people in the eye when I talked to them.Mrs.Foxwell also taught me that I could earn someone's respect by working hard to achieve my goals.
In addition to working at Brandywine Springs School,Mrs.Foxwell once worked at a bank as a manager but she gave that up to teach kids how to be successful.Mrs.Foxwell told our class that she would cry because of the amount of work she had to do in very little time.She told our class that working all night at something we don't love is very stressful,so we should try and do something we love.In the end,she taught me that I have to keep my head high and pull through difficulties.I don't think I have ever worked as hard in any class as I did in her class.I created my own 28﹣page business plan to share with her,my parents,other teachers and my classmates.Although creating a business from nothing was a lot of hard work,I really enjoyed it and learned several lessons that will help me throughout life.
I have had a lot of role models in my life,but one of the greatest ones is Eva Foxwell.She taught me leadership qualities,how to be respectful and why I should work hard.She changes my life for the better and I desire to be like her.
(1)How did the author show respect according to Mrs.Foxwell? A
A.By working hard to achieve goals.
B.By looking at people's hands.
C.By shaking people's hands firmly.
D.By greeting people with joy.
(2)What can we know about Mrs.Foxwell according to Paragraph 3? A
A.She used to be a bank manager.
B.She was a business planner.
C.She never cried while facing difficulties.
D.She insisted on doing everything well.
(3)Which of the following can best describe Mrs.Foxwell? B
A.Rude.
B.Kind.
C.Humorous.
D.Confident.
(4)In the author's eyes,Mrs.Foxwell is a(n) B .
A.teacher and coworker
B.educator and role model
C.friend and leader
D.coach and manager
【答案】AABB
【分析】本文章主要是作者想读者讲述了对自己影响深远的一位老师﹣Mrs.Foxwell,并对其进行了说明。
【解答】(1)A.细节理解题。根据文章第二段,Mrs.Foxwell also taught me that I could earn someone's respect by working hard to achieve my goals.Foxwell夫人同时也教会我,我可以通过努力实现目标来赢得别人的尊重。可知,作者通过努力学习来达成目标以表达对他人的尊重,结合选项,故选A.
(2)A.推理判断题。根据文章第三段,In addition to working at Brandywine Springs School,Mrs.Foxwell once worked at a bank as a manager but she gave that up to teach kids how to be successful.除了在布兰迪温斯普林斯学校工作外,福克斯韦尔夫人还曾在一家银行当经理,但她放弃了这一职位,教孩子们如何成功。可知,Mrs.Foxwell 曾经是一位银行的经理,结合选项,故选A。
(3)B.推理判断题。根据文章第四段,I have had a lot of role models in my life,but one of the greatest ones is Eva Foxwell.She taught me leadership qualities,how to be respectful and why I should work hard.She changes my life for the better and I desire to be like her.我一生中有很多榜样,但最伟大的榜样之一是伊娃 福克斯韦尔。她教会了我领导才能、如何尊重他人以及我为什么要努力工作。她让我的生活变得更好,我渴望成为她那样。可知,Mrs.Foxwell是一位非常善良的、对自己影响深远的人,A.Rude粗鲁的;B.Kind善良的;C.Humorous幽默的;D.Confident自信的,结合选项,故选B.
(4)B.细节理解题。根据文章最后一段,I have had a lot of role models in my life,but one of the greatest ones is Eva Foxwell.She taught me leadership qualities,how to be respectful and why I should work hard.She changes my life for the better and I desire to be like her.我一生中有很多榜样,但最伟大的榜样之一是伊娃 福克斯韦尔。她教会了我领导才能、如何尊重他人以及我为什么要努力工作。她让我的生活变得更好,我渴望成为她那样。可知,在作者眼中,Mrs.Foxwell 是一个老师更是一个榜样,结合选项,故选B。
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.
2.(2024秋 长沙期末)BEST BODY FITNESS
About us
You don't want just gym membership.You want membership that means something.And that means you need support,expert help and a community.
Best Body Fitness isn't just a gym:it's full﹣service fitness membership made for you.
Here's how it works:
STEP ONE:Your assessment
We begin with an assessment session.This is a chance for you to see what we do at Best Body.Our assessment plans are no﹣cost and no﹣risk.We'll also make a training plan specifically for you.
STEP TWO:Your training
When you decide to become a Best Body member,we show you what to do,how to do it and why you are doing it.After a few sessions with an expert private trainer you will feel comfortable working out on your own.But don't worry,we'll always be nearby if you have questions.
STEP THREE:Your membership
Membership works on a month﹣to﹣month basis.There are no sign﹣up fees and no cancellation fees.Start and stop whenever you want.And the best part?Our fees are the most competitive in the whole downtown area.
STEP FOUR:Your community
At Best Body Fitness,we see everyone as part of a big team.And when you work with a team,you can do great things.Join any of our specialized classes,led by expert e to our nutrition classes.Participate in our regular social events.Everything is included in your fee.
Finally,share some reasons why our members have chosen us over any other fitness centre in the city.
It's so EASY
Easy to start,stop,cancel or refund membership
Easy to access — we're open 24/7,we never close
Easy to do exercise — we have lots of equipment,no long wait
Easy to find — in the centre of town,near public transport and with parking
(1)Which statement about Best Body Fitness is correct? B
A.It provides you with a fitness assessment after training.
B.It offers you a customized training plan.
C.It allows you to work out without any fees.
D.It asks you to work out on your own.
(2)What is the best part of Best Body Fitness? B
A.Its price is quite good.
B.Its time is enough.
C.Its classes are no﹣risk.
D.Its trainers are experienced.
(3)What type of writing does this text probably belong to? D
A.News report.
B.Speech.
C.Announcement.
D.Advertisement.
【答案】BBD
【分析】本文是一篇应用文。介绍了一家健身中心Best Body Fitness,它不仅仅是一家建身中心,它还有很多服务优势。
【解答】(1)B.细节理解题。根据STEP ONE:Your assessment部分中的"We'll also make a training plan specifically for you"(我们还将专门为您制定培训计划)可知,Best Body Fitness也为你量身制定培训计划。故选B。
(2)B.细节理解题。根据It's so EASY部分中的"Easy to access﹣we're open 24/7,we never close"(易于访问我们全天候开放,从不关闭)可知,这个健身中心最好的是时间,从不关门。故选B。
(3)D.文章类型题。本文一直在强调自己相较于其他竞争者的优势,希望读者能选择他们。尤其是STEP FOUR:Your community部分中的"Come to our nutrition classes.Participate in our regular social events.Everything is included in your fee."(来我们的营养课吧。参加我们定期的社交活动。一切都包括在你的费用里。)由此可以判断出本文是一则广告。A.News report新闻报道;B.Speech演讲;C.Announcement通知;D.Advertisement广告。故选D。
【点评】考查广告布告类阅读理解。做题时要通读全文,把握大意,然后结合题干及选项做出正确的选择。
3.(2018秋 石河子校级期末)A student is learning to speak British English.He wonders:Can I communicate with Americans?Can they understand me?Learners of English often ask:What are the differences between British and American English?How important are these differences?
Certainly,there are some differences between British and American English.There are a few differences in grammar.For example,speakers of British English say"Have you a pen?",Americans say"Do you have a pen?".Pronunciation is sometimes different.Americans usually sound the r's in words like"bird"and"hurt".Speakers of British English do not sound the r's in these words.There are differences between British and American English in spelling and vocabulary.For example,"colour"and"honour"are British,"color"and"honor"are American.
These differences in grammar,pronunciation,spelling and vocabulary are not important,however.For the most part,British and American English are the same language.
(1)According to this passage,a student who is learning to speak American English might be afraid that A .
A.British people cannot understand him
B.American people cannot understand him
C.the grammar is too hard for him
D.the spelling is too hard for him
(2)American English and British English are different in D .
A.spelling
B.pronunciation
C.grammar
D.all of the above
(3)Most B say"Do you have a watch?"
A.British people
B.Americans
C.children
D.teachers
(4)According to this passage,British people and Americans have A difficulty in understanding each other.
A.little
B.much
C.some
D.great
【答案】见试题解答内容
【分析】文章讲述了美国英语和英国英语之间的差别主要在四个方面,并说明了他们属于同一种语言,这两国人在相互理解方面没有困难.
【解答】(1)A 推理题.根据第一段1,2行的两个问题可知学美国英语的学生担心英国人不能理解他的意思.故A正确.
(2)D 细节题.根据文章第二段可知美国英语和英国英语在拼写,语法和发音方面都有区别,故D正确.
(3)D 细节题.根据第二段三、四行Americans say"in the hospital!"and"Do you have a pen?"说明Do you have a watch?是讲美国英语的人所说.所以答案选D.
(4)A 推理题.根据文章最后一句For the most part,British and American English are the same language.说明这是一种语言,那么这两国人都可以很容易地理解对方的意思.故A正确.
【点评】题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.
4.(2018秋 城固县校级期末)It's 11 p.m.,and I m still sitting here writing this article for the school magazine!I've had two weeks to write it,and my teacher,Julia,wants it tomorrow.She's always complaining (抱怨) that I leave things till the last minute.Maybe she's right.
A month ago I made a decision to be more efficient(有效率的) this year.well,I've clearly failed.I've also been trying to get fitter for four weeks now.I've started going to the health club.I've even been going to bed earlier.But I'm not feeling any fitter,just a little unhappier.I miss my bad habits.Why is leading a better life so hard?
I've just read an article on a website,and I've discovered that it isn't my fault(过错)!In fact,it isn't anyone's fault.It's our brain's.It's programmed to make it difficult to break bad habits.There's nothing we can do.Scientists have done experiments that show we use one part of our brain when we think about ourselves and another when we think about other people.However,when we think about ourselves in the future,we use the same part of the brain that we usually use to think about other people.In other words,the brain sees the "future you" as a different person than your "present you." That's why we don't always find it easy to make good decisions for ourselves in the future.
But that's not all.Scientists have also discovered that it takes around ten weeks to form a good habit.That's the amount(数量) of time the brain needs to accept new behavioral patterns(形式).The good news is that once you make it to ten weeks,everything becomes a lot easier.The bad news is that ten weeks is a really long time,so it' s easy to give up what you want to do before then.
So even when we want to change our ways and become better people,our brains won't let us.Or is this just an excuse?Look﹣I've finished my article on time!Anything is possible!
(1)In Julia's eyes,what kind of person is the author? A
A.A bit lazy.
B.Quite smart.
C.Very healthy.
D.Truly honest.
(2)What does Paragraph 3 mainly tell us? D
A.Why we can't have a better life.
B.How our brain sees ourselves in the future.
C.How our brain helps us make good decisions.
D.Why it is not easy for us to change our habits.
(3)According to scientists,in order to form the habit of taking exercise,the author needs to take about D .
A.another two weeks
B.another four weeks
C.another six weeks
D.another ten week
【答案】见试题解答内容
【分析】本文属于人生感悟类的短文阅读.主要描述的是通过一个实例来说明一个人的习惯的改变是不容易,但是专家研究说明大约需要十周左右的时间方能有效的改变一个人的习惯.
【解答】ADD
(1)A.细节理解题.根据第一段She's always complaining (抱怨) that I leave things till the last minute.可知,在Julia眼中,作者是一个懒惰的人;故选A.
(2)D.推理判断题.根据第三段It's programmed to make it difficult to break bad habits.以及最后一句That's why we don't always find it easy to make good decisions for ourselves in the future.可知,对于我们来说改变自己的习惯是不容易,本段意在解释原因;故选D.
(3)D.细节理解题.根据第四段Scientists have also discovered that it takes around ten weeks to form a good habit可知,要想养成一个好习惯需要大约10周的时间;故选D.
【点评】阅读理解考查学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.
5.(2017秋 遂宁期末)I'm a strong believer that learning different languages makes you look incredibly good when you're in a foreign country and can understand and speak the language.The list below is 4 apps that will help you learn a foreign language!You can download them for free.
Babbel ﹣ Learn Languages
Babbel is an excellent language tool to help you progress step by step with learning a new language.It helps you learn grammar along the way as you work your way through the tasks and assignments.The downside is that for full access to everything you need to pay a monthly subscription,but this will still be cheaper than taking physical lessons with a tutor!
Duolingo:Learn Languages Free
The app has many languages to choose from and will work through the basics all the way to advanced words and sentences.It's all completely free too!It's incredibly well designed,looks great and will help you learn,remember and progress with just a little bit of time every day.
Tandem:Language Exchange
Rather than have you work through tasks and memorize different things,the app lets you match with people who share your interests but speak the language you want to learn.You can then have text,voice and video conversations with people who want to learn your native language,and in return you learn theirs,all by simply communicating with each other.It's a great way to learn with only $1 a day.
Learn English ﹣ busuu
This app is perfect if you want to learn English.There are all sorts of audio and visual learning aids.You'll find yourself working through interactive tests and learning tools for vocabulary and dialogue.
(1)What is the purpose of the passage? B
A.Sell apps to language learners.
B.Recommend language learning apps.
C.Teach language learners to use apps.
D.Teach languages through apps.
(2)Which app suits best if you want to learn through communication? C
A.Babbel ﹣ Learn Languages
B.Duolingo:Learn Languages Free
C.Tandem:Language Exchange
D.Learn English ﹣ busuu
(3)What is Duolingo different from the other three apps? A
A.It is completely free to use.
B.It is specially for English learning.
C.It is unsuitable for beginners.
D.It is the most effective app.
(4)What do the apps have in common? D
A.They cover all languages.
B.They focus on grammar.
C.They contain many tests.
D.They are free to download.
【答案】见试题解答内容
【分析】本文是一篇广告布告类阅读,文章主要介绍了我坚信学习不同的语言会让你在异国他乡的时候看起来非常好,并且能听懂和说英语.下面的清单是4个应用程序,可以帮助你学习外语!你可以免费下载.
【解答】(1)B.推理判断题.根据" The list below is 4 apps that will help you learn a foreign language!You can download them for free."可知这篇文章的目的是推荐语言学习的一些应用软件.故选B.
(2)C.细节理解题.根据"You can then have text,voice and video conversations with people who want to learn your native language,and in return you learn theirs,all by simply communicating with each other"可知如果你想通过交流学习,Tandem:Language Exchange最适合.故选C.
(3)A.细节理解题.根据"The app has many languages to choose from and will work through the basics all the way to advanced words and sentences.It's all completely free too!"可知Duolingo与其他三个应用程序的不同是它是完全免费使用的.故选A.
(4)D.推理判断题.根据"You can download them for free."可知这些应用程序的共同点是他们可以免费下载.故选D.
【点评】此题主要考查学生的细节理解和推理判断能力.做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确选择.在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.
6.(2017春 南阳期末)It was a winter morning,just a couple of weeks before Christmas 2005.While most people were warming up their cars,Trevor,my husband,had to get up early to ride his bike four kilometers away from home to work.On arrival,he parked his bike outside the back door as he usually does.After putting in 10 hours of labor,he returned to find his bike gone.
The bike,a black Kona 18 speed,was our only transport.Trevor used it to get to work putting in 60﹣hour weeks to support his young family.And the bike was also used to get groceries (食品杂货),saving us from having to walk long distances from where we live.
I was so sad that someone would steal our bike that I to the newspaper and told them our story.Shortly after that,several people in our area offered to help.One wonderful stranger even bought a bike,then called my husband to pick it up.Once again my husband had a way to get to and from his job.It really is an honor that a complete stranger would go out of their way for someone they have never met before.
People say that a smile can be passed from one person to another,but but acts of kindness from strangers are even more so.This experience has had a spreading effect in our lives because it strengthened our faith in humanity (人性) as a whole.And it has influenced (影响) us to be more mindful of ways we,too,can share with others.No matter how big or how small,an act of kindness shows that someone cares.And the results can be everlasting.
(1)Why was the bike so important to the couple? A
A.They used it for work and daily life.
B.It was their only possession.
C.The man's job was bike racing.
D.It was a nice Kona 18 speed.
(2)We can infer from the text that C .
A.the couple worked 60 hours a week.
B.people were busy before Christmas
C.life was hard for the young family.
D.the stranger brought over the bike
(3)How did people get to know the couple's problem? C
A.From radio broadcasts.
B.From TV news.
C.From a newspaper.
D.From a stranger.
(4)What do the couple learn from their experience? B
A.Strangers are usually of little help.
B.An act of kindness can mean a lot.
C.News reports make people famous.
D.One should take care of their bike.
【答案】见试题解答内容
【分析】本文通过讲述自己家的自行车被偷,然后很多人都主动来帮助自己的故事告诉我们要把善良的行为传播开去,让更多的人感受到世界的美好.
【解答】(1)A 细节理解题.根据文章第二段The bike,a black Kona 18 speed,was our only transport.Trevor used it to get to work,putting in 60﹣hour a week to support his young family.And the bike was also used to get groceries(食品杂货),saving us from having to walk long distances from where we live.可知这辆自行车在我的家里起着很大的作用.故A正确.
(2)C 推理判断题.根据The bike,a black Kona 18 speed,was our only transport.Trevor used it to get to work putting in 60﹣hour weeks to support his young family.And the bike was also used to get groceries (食品杂货),saving us from having to walk long distances from where we live.可知,这辆自行车是黑色的只有18码速度,是我们唯一的运输工具,以及文章中其他内容可以看出,这个家庭生活十分困难.故C正确.
(3)C 细节理解题.根据第三段第一行I was so sad that someone would steal our bike that I wrote to the newspaper and told them our story.说明,人们是通过报纸得知的.故C正确.
(4)B 细节理解题.根据最后一段1,2行People say that a smile can be passed from one person to another,but acts of kindness from strangers are even more so.说明善良的行为的含义更为深远,故B正确.
【点评】本文是一篇人生感悟类阅读,题目涉及多道主旨大意题,细节理解题,推理判断题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.
7.(2025春 佳木斯校级期末)Liu Xu was robbed.The 13﹣year﹣old was riding home when a man jumped out from the roadside.He pulled Liu off his bike and rode away.Liu was scared,but he didn't run after the robber.He found a telephone and called the police at 110.
"Safety is the first in such a situation," Liu said,remembering what his teacher had told him in his aid class."It's not safe to run after an adult who is much stronger than you."
Liu is a student at Shenzhen Bao'an Middle School in Guangdong.His school is one of the first in China to have required first aid education.Grade 1 students must take the class once a week.
Teenage safety has become a serious problem recently.According to a recent survey,about 16,000 teenagers die in accidents in China every year.An average of 40 students die every day from drowning,food poisoning(中毒) and traffic accidents.
Bao'an School said that the first aid classes are to teach students skills so that they can keep themselves safe and save themselves from danger.
Students at Bao'an often learn by role﹣playing in first aid classes.
Zhou Min,12,remembered her favourite lesson."I performed as a stranger knocking at a door.A classmate stood inside the door and asked several questions before letting me in.Then we changed roles and did it again," Zhou said."We learned a lot while having fun at role﹣playing."
The topics of the class are regularly changed.The students have learned skills for life﹣saving in the earthquakes.They also deal with topics like sexual harassment(骚扰).
"The teacher told us girls that we should try not to go out alone,especially at night.If someone tries to do bad things to us,we may hit their eyes or noses or kick their deadly parts.Then we should quickly run into a crowded place," said Zhong Hua,a 13﹣year﹣old girl.
(1)Why didn't Liu Xu run after the robber when his bike was taken away from him? D
A.Because the robber rode away too fast.
B.Because he was too scared to run in such a situation.
C.Because the robber looked much stronger than an adult.
D.Because he remembered what he had learned in his first aid class.
(2)The purpose of the first aid classes is to D .
A.make Grade 1 students take the class once a week
B.help the 40 students to solve their safety problems
C.complete the required art education in the middle school
D.teach the teenagers how to keep themselves safe from danger
(3)Zhou Min gives an example to show A .
A.how they learn in the first aid classes
B.where they have their first aid classes
C.what they don't often do in her classes
D.who taught them role﹣playing in her classes
(4)Which of the following is NOT true according to the passage? D
A.A survey shows that over ten thousand teenagers die in accidents in China every year.
B.Many students of Bao'an Middle School enjoyed themselves in first aid classes.
C.Girl students are taught what to do when someone tries to do bad things to them.
D.Topics for first aid classes are quite different from what the students have been taught.
【答案】DDAD
【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了学校教授学生相关安全及防护的技能。
【解答】(1)D.细节理解题。根据原文第二段"Safety is the first in such a situation," Liu said,remembering what his teacher had told him in his aid class."在这种情况下,安全是第一位的,"刘回忆起老师在辅导课上对他说的话。可知,他没有追抢匪是因为他记得第一节急救课上学的东西。故选D。
(2)D.细节理解题。根据原文第五段Bao'an School said that the first aid classes are to teach students skills so that they can keep themselves safe and save themselves from danger.宝安学校表示,急救课是为了教授学生技能,让他们能够保护自己,远离危险。可知,急救课的目的是教青少年让他们自己远离危险。故选D。
(3)A.细节理解题。根据原文第二段Zhou said, "We learned a lot while having fun at role﹣playing."周说,"我们从角色扮演中学到了很多东西。"可知,Zhou Min 给了一个例子说明他们在急救课上是怎样学习的。故选A。
(4)D.判断正误题。根据原文倒数第二段The topics of the class are regularly changed.The students have learned skills for life﹣saving in the earthquakes.课堂的话题经常变换。学生们学习了在地震中拯救生命的技能。可知,急救课的主题是有规律的改变的,但并非急救课的主题和学生们已经学习的东西非常不同。因此D选项表述错误。故选D。
【点评】做这类阅读理解,要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
8.(2025春 白城校级期末)What should you do if there's an earthquake at school?How can you protect yourself when you are caught in a stampede(踩踏)?March 25 this year provides you with a good chance to learn about safety.
This day is called the National Day of Education on the Safety of Elementary and Middle School Students(NDESEMSS) (全国中小学生安全教育日).The theme of the day this year is to give students more knowledge about safety and make sure their lives safe.
A survey done by the China Youth and Children Research Center showed that school accidents kill more elementary and middle school students than anything else.The main accidents come from stampedes,earthquakes,fires and sports injuries.
What can we do to keep ourselves safe?Staying calm is the first and most important rule when facing accidents.But different accidents have different self﹣protection advice.
A stampede is possible anywhere.The larger a human crowd gets,the more likely stampedes become.When students around you begin to push,stand still and try to hold onto something,or stay in a corner until the crowd leaves.If you fall down in a moving crowd,cover your head with both hands.Lean to one side,curl up your body and bend your legs.
Earthquakes are common natural disasters.When you feel the ground shake,drop down,take cover under a desk and hold on.You should stay indoors until the shaking stops.If you are out﹣doors,don't stay near buildings,trees or power lines.
When there's a fire,follow the teachers' instructions,leave the classroom quickly and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don't breathe in smoke.
(1)What should you do first when accidents happen according to this passage? C
A.Run away.
B.Stand there
C.Keep calm.
D.Cry loudly.
(2)According to this passage,which of the following is TRUE? B
A.Car accidents kill the most elementary and middle school students of all accidents.
B.When there's a fire,you should use cloth to cover your mouth and nose.
C.If you fall down in a moving crowd,you can do nothing but wait there.
D.When an earthquake happens,you should stay near buildings or trees.
(3)What's the best title for this passage? D
A.Be afraid of accidents
B.An earthquake is coming
C.Run away from accidents
D.How to protect yourself
(4)If the writer continues to write this passage,what will be followed? C
A.The changes of fires.
B.The reasons of accidents.
C.Sports injuries.
D.Smoking disadvantages.
【答案】见试题解答内容
【分析】该题短文讲述了当地震等灾难来临时,我们应该怎样自救;如果在学校发生了地震,你应该怎样做,如果发生踩踏事故,你该怎么保护自己?今年3月25日全国中小学生安全教育日的主题是教给学生更多关于安全的知识,确保他们的生命安全.由中国青年和儿童研究中心做的一项调查显示,相比其他事故,学校事故能使更多的小学和中学的学生失去生命.不同事故中有不同的保护方式,但最重要的保护方式是保持镇静.园踩踏事故是在任何一个地方都可能发生的,如果你在移动的人群中摔倒了,用你的双手抱住头.倾斜一边,蜷曲身体并且弯曲你的腿.地震也是经常发生的一种灾难,当你感觉地震来袭时,躲到桌子下别乱动;你应该呆在室内,直到震动停止.当发生火灾时,按照教师的指令,用一块布盖住你的嘴和鼻子,迅速离开教室,以防你吸进烟.
【解答】(1)C.细节理解题.根据短文内容Staying calm(镇静)is the first and most important rule when facing accidents,可知面对事故时,保持冷静是首要的和最重要的原则;故选C.
(2)B.细节理解题.根据短文内容When there's a fire,leave the classroom quickly and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don't breathe in smoke,可知当有火时,你应该用布捂住你的嘴和鼻子并且迅速离开;故选B.
(3)D.标题判断题.通读短文What should you do if there's an earthquake at school?How can you protect yourself when you are caught in a stampede等内容,可知该短文主要讲述了面对灾难时,怎样保护自己;故选D.
(4)C.判断推理题.根据短文内容The main accidents come from stampedes,earthquakes,fires and sports injuries,可知短文中提到了主要的事故是由踩踏、地震、火灾和运动损伤;而该篇短文讲述了踩踏、地震、火灾等事故,只有运动损伤没有讲述,故如果作者继续写这篇文章的话,他会讲述关于运动损伤这种事故;故选C.
【点评】在阅读时,要抓住文章的主题和细节,分析文章结构,根据上下文内在联系,挖掘文章的深层含义.对于暗含在文章中的人物的行为动机、事件中的因果关系及作者未言明的倾向、意图、态度、观点等要进行合乎逻辑的判断、推理、分析,进一步增强理解能力,抓住材料实质性的东西.
9.(2021秋 龙岩期末)At least 30 tornadoes swept through six states overnight in the central parts of the United States,including Arkansas,Mississippi,Illinois,Kentucky,Tennessee and Missouri.The number of death could be over 80.The local media reported on Saturday that a candle factory in Kentucky has been completely destroyed,"There were about 110 people in it at the time that the tornado hit it," Kentucky Governor Andy Beshear said. "We belie