(共61张PPT)
UNIT 2 TRAVELLING AROUND
主题语境 旅游及计划制订
必修第一册
Part 1 研考点 必备知识巧突破
1.apply vi.& vt.申请;请求 vt.涂(油漆、乳剂);敷;应用→ n.申请(书);应用→ n.申请人
application
applicant
apply (to sb.) for sth.(向某人)申请某物
apply to sb./sth.适用于某人/某物
apply sth.to...把某物应用/涂抹于……
apply oneself to (doing) sth.致力于/集中精力于(做)某事
①We should not only know the theory but also know how to apply it ___ practice.
②To my delight, I was chosen from hundreds of (apply) to attend the opening ceremony.
③杰夫在手上涂了一点药膏后,很快就开始专心打扫厨房。
After applying a little ointment to his hand, Jeff soon______________ _____________________ .
④我写信申请这份志愿工作,我认为我完全能够胜任该工作。(申请信)
, which I think I am qualified for.
to
applicants
to cleaning up the kitchen
applied himself
I’ m writing to apply for the voluntary job
2.amazing adj.令人惊奇的;令人惊喜的→ adv.令人惊异地→ vt.使惊讶→ adj.惊奇的;惊喜的→ n.惊喜
amazingly
amaze
amazed
amazement
(1)amaze sb.使某人吃惊
(2)be amazed at/by...对……感到惊讶
be amazed to do sth.吃惊地做某事
be amazed that 令人惊讶的是
(3)in amazement惊奇地
to one’ s amazement令某人惊讶的是
①We were (amaze) at his quitting his well paid job and I was amazed (find) that he would apply himself to voluntary work.
②From his look, I knew John couldn’ t understand your ________ opinion about the matter.(amaze)
amazed
to find
amazed
amazing
③令我吃惊的是, 他们在这么短的时间里成功地控制了这次严重的大火。
→ they managed to take control of the terrible fire in such a short time.(it作形式主语)
→ they managed to take control of the terrible fire in such a short time.(what主语从句)
→ , they managed to take control of the terrible fire in such a short time.(amazement)
It amazed me that
What amazed me was that
To my amazement
3.recognise vt.辨别出;承认;认可→ n.认出;承认
recognition
(1)be recognised as/to be...被公认为……
It is recognised that...人们公认……
(2)beyond/out of (all) recognition认不出来
①I went back to my hometown after 20 years and the city had changed beyond all (recognise).
②他被公认为世界上最伟大的科学家之一。(人物介绍)
→ ______ one of the greatest scientists in the world.
→ he is one of the greatest scientists in the world.
recognition
He is universally recognised as/to be
It is recognised that
4.admire vt.钦佩;赞赏;欣赏→ n.钦佩;赞美;羡慕→
___________ adj.可钦佩的;值得赞赏的;令人羡慕的→ adj.钦佩的→ n.仰慕者
admiration
admirable
admiring
admirer
(1)admire sb.for (doing) sth.因(做)某事而赞赏某人
(2)have/show/express admiration for钦佩/赞赏……
with/in admiration钦佩地
①Her dedication to her work is .No wonder a large number of cast her an glance when she stepped onto the stage.(admire)
②I’ d like to express my (admire) for the courage and uncomplaining spirit of the firefighters.
③袁隆平,中国著名科学家,因其努力工作、毅力和对创新的热情而备受钦佩。(人物介绍)
Yuan Longping, a renowned Chinese scientist, ___________________ _______________________________________________.
admirable
admirers
admiring
admiration
his hard work, perseverance, and a passion for innovation
was highly admired for
5.request n.(正式或礼貌的)要求;请求 vt.(正式或礼貌地)要求;请求
(1)at sb.’ s request=at the request of sb.应某人的请求/要求
(2)“要求某人做某事”的表达:
request sb.to do sth.
request that sb.(should) do sth.
It is requested that sb.(should) do sth.
① the request of our headmaster, the professor from Peking University will come to give us a lecture next month.
②Our teacher requested that we (exchange) our ideas on learning regularly.
→Our teacher requested us (exchange) our ideas on learning regularly.
③要求所有的参观者不能对展览进行拍照。(通知)
_____________________________________________________ ___________
(should) exchange
to exchange
It is requested that all the visitors should not take pictures of the
exhibitions.
At
6.view n.风景,景色;视野;看法;见解 vt.观看;看待→ n.观众,观看者
viewer
(1)in one’ s view=from one’ s point of view在某人看来
in view of考虑到;鉴于
have a good view of...清楚地看到;饱览
come into view进入视野;看得见
(2)view...as...把……看作……
① view of the bad weather, our journey to Lijiang had to be put off.
② my point of view, there is no need to care too much about your clothes.
③(2024·新课标Ⅰ卷)我们一到公园,迷人的景色就映入眼帘,你可以想象我们是多么激动。 这堂美术课不仅让我们欣赏了美丽的风景,也拓宽了我们的眼界。我们把这堂课看作是一个与自然接触的时刻。
The moment we got to the park, , and you could imagine how thrilled we were.The art class not only made us __________________________________________________but also broadened our horizons.We of connection with nature.
In
From
attractive scenery came into view
have a good view of the beautiful landscape/fantastic scenery
viewed the class as a moment
7.sight n.景象;视野;视力
in sight 看得见,在视力范围之内
catch sight of 看见;瞥见
lose sight of 看不见;忽略
come into (one’ s) sight 进入(某人的)视野
at first sight 乍一看; 初看时
at the sight of 一看见
out of sight 看不见
① first sight, the painting didn’ t impress me much, but after a closer look, I realized its beauty.
②猫跑到灌木丛下,看不见了。我又继续走了10分钟。突然,这只猫出现在我的视线里。一看到这只充满感激之情的动物,我不禁感到一阵宽慰和敬畏。
The cat ran under the bushes.I continued to walk for another ten minutes.All of a sudden, the cat .I couldn’ t help but feel a surge of relief and awe this grateful creature.
At
out of sight
came into my sight
at the sight of
一阵……
③一不小心,你就会忽略真正重要的东西。(主旨升华)
If you are not careful, you’ ll .
lose sight of what really matters
8.强调句型
(1)强调句的基本句型:It is/was+被强调部分+that/who+其他部分.
强调句的一般疑问句:Is/Was it+被强调部分+that/who+其他部分
强调句的特殊疑问句:疑问词+is/was+it+that+其他部分
(2)not...until...结构的强调句型:It is/was not until...that...
[教材原句] It is for this reason that Spanish is the main official language of Peru.正因为如此,西班牙语是秘鲁的主要官方语言。
①正是在你的慷慨帮助下,我才坚信我会很快适应大学生活的。(感谢信)
I firmly believe that I will adapt to the college life as soon as possible.
②杰克陷入绝望是因为他知道了这次考试的结果吗
he sank into hopelessness
③是什么使他激动得两眼发光
made his eyes twinkle with excitement
It is with your generous help that
Was it because Jack learnt the results of the examination that
What was it that
④I didn’ t realize a small act of care could melt people’ s loneliness until I experienced the event.(助人与善举)
→ a small act of care could melt people’ s loneliness.(倒装句)
→ a small act of care could melt people’ s loneliness.(强调句)
Not until I experienced the event did I realize
It was not until I experienced the event that I realized
Part 2 过基础 核心要点精准练
Ⅰ.语境填空——练熟高频词汇
1.It is not the story itself but what is reflected in the story counts.
2.The painting captured my attention first sight with its vibrant colors.
3.In still another use, persons in Asian cultures may view silence a sign of respect.
4.When I heard someone calling me in the street in this new place, I turned around in (amaze).
5.The final score of the basketball match was 93∶94.We were _______ (narrow) beaten.
that
at
as
amazement
narrowly
6.The famous author has a worldwide fan base of (admire) who enjoy her books.
7.The professor made no comment the speech my sister delivered but gave an approving nod.
8.Learning you’ re coming to China next week, I’ m writing to inform you of my (arrange).
9.Decades passing, the once amazing castle has gone beyond __________ (recognise) for lack of proper preservation.
10.The teacher requested us (finish) the homework this evening.
admirers
on/about
arrangements
recognition
to finish
Ⅱ.完成句子——活用短语、句式
1.我对贵公司最近刊登的招聘导游的广告很感兴趣,我很乐意写信申请这份工作。如果您认为我是这份工作的最佳人选,请尽早联系我。(申请信)
Interested in your recently advertised position for guides, I’ m gladly ______________________.If you consider I’ m the perfect person for the job, please .
2.要求所有申请人填写申请表并按时递交简历。
and hand in their resume on time.
writing to apply for the job
contact me at your earliest convenience
All the applicants are requested to fill in the application form
3.我最钦佩的人是我的父亲,他的诚实和正直使他成为一个令人钦佩的人。(人物介绍)
The person I admire most is my father___________________________ ____________________ .
4.看到你送给我的礼物,我既高兴又感动。我无法用语言表达我对你的谢意。(感谢信)
, I felt delighted and moved.Words fail to express my thanks to you.
5.虽然学校已经采取了一些措施来控制校园的污染和浪费,但仍然存在一些不良的行为。
Although the school has taken some measures to ___________________ _________________, there still exists some bad behaviour.
whose honesty and integrity make
him an admirable person
At the sight of the gift you sent me
take control of campus
pollution and waste
Part 3 提素养 关键能力培优练
培优1 单元话题写作——旅游
根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
Dear Tom,
How is everything going ① (众所周知) travelling is a good way to enrich our knowledge and broaden our horizons.So, I’ m considering ② (花一周时间参观) your country to enjoy the sights in the coming winter holidays.The following is my expectation and I badly need your advice.
It is recognized that
spending a week visiting
Firstly, I’ d like to take the chance to visit the museums and ③_________________ (欣赏建筑风格).Besides, it will be better if you can ④ (为我的住宿做必要的安排).Last but not least, I hope the trip will be within my budget as a student.
I hope (强调黑体词:⑤ ) you can give me some valuable suggestions about the trip.Please ⑥ (在你方便时联系我).
admire the architecture
make necessary arrangements for my accommodation
do hope
contact me at your convenience
教材语料运用 【旅游】
我们已经计划好了去敦煌的旅程。在离开的前一天晚上,我们收拾行李,既高兴又激动。第二天清晨,我们兴奋地坐上了飞机。一到达那里,我们就迫不及待地想去探索这座城市。
We have planned our journey to Dunhuang.The night before we left, we packed our suitcase, ①________ ______ (形容词短语作状语).We took a flight with excitement the next early morning.The moment we got there we ②______________ _____________.
thrilled
happy and
explore the city
couldn’ t wait to
培优2 提升续写能力
我们参观了惊人的莫高窟, 它令人惊叹的景象真的让我们大吃一惊并为之感到自豪。最令我们兴奋的是壁画和雕塑所展现的非凡艺术技巧。行走在敦煌这座城市就像徜徉在童话里,我们的眼睛里闪烁着兴奋的光芒。这真的是一场视觉盛宴!
We paid a visit to the incredible Mogao Caves, ③______________ ____________________________(定语从句) and we felt proud of it.④_________________ (what引导主语从句) was the exceptional artistic skill exhibited in the murals and sculptures.⑤ ___________________________ (独立主格), walking in the Dunhuang city is just like wandering into a fairy tale.It was really a visual feast!
sight really took our breath away
whose amazing
What excited us most
Our eyes shining with excitement
课时作业
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
Lexie Alford, 21, said she recently became the youngest person to visit every country. Though her achievement is yet to be confirmed by the Guinness Book of World Records, Alford said she had been to 196 countries. While her adventures may have looked attractive and exciting on her social media account, Alford faced various difficulties such as visa rejections, financial struggles, and health issues like malaria (疟疾) and food poisoning.
For most people, the barrier to seeing the world is lack of money, but Alford managed to fund her travels largely on her own. She started working multiple jobs and saving everything she had earned since she was 12 years old. Additionally, her mother owns a travel agency and it has helped her find the best deals and book ahead of time, contributing to significant savings on flights and hotels.
As a solo (独自的) female traveler, Alford prioritized safety when deciding how long to stay in a country, in addition to budget and personal interest. She spent over a month in countries like Egypt and Switzerland, where there was so much she could do and there were ways to make those trips financially reasonable.Then there are some countries like Mali, South Sudan, and Somalia which she would have loved to spend more than a few days exploring, but unfortunately she didn’ t have the budget to take the proper security precautions (预防措施) necessary to travel throughout those countries safely.Despite experiencing intense loneliness at times, Alford thinks that solo travel is a rewarding experience that everyone should have at least once in their lives.
After her travels, Alford now believes that every problem has a solution if you work hard enough.There are also a lot of sacrifices you have to make if you want to travel the world, but if it’ s something you’ re truly passionate about, it only takes courage to pursue it.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了21岁的Alford如何通过自己的努力和母亲的旅行社的帮助,实现环球旅行的梦想以及在旅行中如何平衡个人的安全、预算和兴趣等问题。
1
2
3
4
1.Which word can best describe Alford’ s journeys to 196 countries ( )
A.Pleasant. B.Costly.
C.Eventful. D.Romantic.
C
解析:推理判断题。根据第一段最后一句“...Alford faced various difficulties such as visa rejections, financial struggles, and health issues like malaria and food poisoning.”可知,Alford的旅行经历充满了丰富多彩的事件和挑战,因此用eventful (充满大事的)概括非常贴切。
2.How did Alford finance travel expenses ( )
A.By securing free flights and hotel stays.
B.By managing her mother’ s travel agency.
C.Through her earnings and savings.
D.Through the support from her parents.
C
解析:细节理解题。根据第二段第二句“She started working multiple jobs and saving everything she had earned since she was 12 years old.”可知,Alford主要通过做多种工作存钱和节约开支来支付旅行费用。earnings是earned的同义替换;savings是saving的同义替换。
1
2
3
4
3.What made Alford only spend a few days in countries like Mali ( )
A.A lack of interest in their attractions.
B.Limited funds for safety measures.
C.Intense loneliness during solo travel.
D.Difficulty in communicating with locals.
B
1
2
3
4
解析:细节理解题。根据题干关键词Mali定位到第三段,由第三句“Then there are some countries like Mali...but unfortunately she didn’ t have the budget to take the proper security precautions necessary to travel throughout those countries safely.”可知,在像马里这样的国家旅行时,Alford没有足够的预算来采取必要的安全预防措施,因此只能逗留几天。funds是budget的同义替换。
1
2
3
4
4.What does Alford consider crucial to world travel after her journeys ( )
A.Rich experience. B.Safety awareness.
C.Spirit of adventure. D.Genuine enthusiasm.
D
解析:细节理解题。根据最后一段最后一句“There are also a lot of sacrifices you have to make if you want to travel the world, but if it’ s something you’ re truly passionate about, it only takes courage to pursue it.”可知,Alford认为真正的热爱是实现环游世界的关键。genuine enthusiasm是truly passionate的同义替换。
1
2
3
4
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
Ⅱ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2025·八省联考)I liked to go and watch the sunset at my local park, which was a seaside area in Karachi.There, I would always see the same elderly lady 1 the pigeons (鸽子).The birds, usually around 10 to 15 in 2 , would gather around her before she even had a 3 to take the bag of rice out from her handbag.It was the same each day, part of her 4 .
I found that 5 her perform this ordinary task with such 6 was both calming and beautiful.
On this particular evening, the lady arrived at her 7 spot to feed the birds.But, as she 8 the bench (长凳) to sit down, her necklace (项链) fell to the ground.
I was sitting on the grass nearby waiting for the sun to set.Noticing that, I 9 to get it back for her. 10 , before I reached it, one of the pigeons from the 11 picked up the necklace, 12 to the bench, and dropped it on her lap.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
I couldn’ t 13 my eyes.The old lady, also 14 , began laughing quietly to herself.I was 15 with a huge smile on my face and happily went back to watching the sunset.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者喜欢去一个海滨地区的公园看日落,常看到一位老妇人在那里喂鸽子。一个特别的晚上,老妇人的项链掉落,一只鸽子竟捡起项链放回到她腿上,这让作者和老妇人都很吃惊,也都非常欣喜。
显示原文
1.A.feeding B.pursuing
C.training D.collecting
答案:A
解析:feed喂养;pursue追求;train训练;collect收集。根据下文“On this particular evening, the lady arrived at her 7 spot to feed the birds.”可知,作者是看到同一个老妇人喂鸽子。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
2.A.age B.size
C.weight D.number
答案:D
解析:age年龄;size尺寸;weight重量;number数量。根据上文“usually around 10 to 15”可推知,此处是介绍这群鸽子的数量,指通常在10到15只左右。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
3.A.wish B.chance
C.plan D.reason
答案:B
解析:wish愿望;chance机会;plan计划;reason原因。根据上文“The birds, usually around 10 to 15 in 2 , would gather around her”和下文“to take the bag of rice out from her handbag”可推知,此处是描述鸽子迅速聚集在老妇人周围的场景,应该是不等她有机会从手提包里拿出那袋米,鸽子就聚集起来了。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
4.A.job B.project
C.routine D.dream
答案:C
解析:job工作;project项目;routine常规;dream梦想。根据上文“It was the same each day”可知,这件事每天都是一样的,由此可推知,这成了老妇人的常规惯例,即她日常生活的一部分。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
5.A.watching B.helping
C.making D.hearing
答案:A
解析:watch观看;help帮助;make制作;hear听见。根据上文“There, I would always see the same elderly lady 1 the pigeons.”可推知,作者总是看老妇人做这件事,由此可知,是看着她完成这项平凡的任务让作者觉得平静又美丽。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
6.A.confidence B.enthusiasm
C.flexibility D.precision
答案:B
解析:confidence信心;enthusiasm热情;flexibility灵活性;precision精确性。根据上文“It was the same each day”可知,这件事每天都是一样的,由此可推知,老妇人对此倾注了热情,因此一直坚持着。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
7.A.original B.parking
C.hiding D.usual
答案:D
解析:original原始的;parking停车;hiding躲藏;usual平常的。根据上文“It was the same each day”可知,这件事每天都是一样的,由此可推知,老妇人是来到平常的地方喂鸟。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8.A.repaired B.approached
C.shared D.supported
答案:B
解析:repair修理;approach靠近;share分享;support支持。根据老妇人是来公园喂鸽子的情境,以及下文“the bench to sit down”可推知,此处指她走近长凳坐下。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
9.A.slipped in B.ran away
C.got up D.turned around
答案:C
解析:slip in溜进;run away逃跑;get up起身;turn around转身。根据上文“I was sitting on the grass nearby waiting for the sun to set.”可知,作者坐在附近的草地上,等待太阳落山,由此可推知,作者看到老妇人的项链掉落后,起身去帮她拿回来。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
10.A.However B.Afterwards
C.Gradually D.Fortunately
答案:A
解析:however然而;afterwards之后;gradually逐渐地;fortunately幸运地。根据下文“before I reached it, one of the pigeons from the 11 picked up the necklace, 12 to the bench, and dropped it on her lap”可知,一只鸽子捡起项链,归还给了老妇人,这与作者原本的行为形成转折,应用however“然而”衔接上下文。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
11.A.sea B.tree
C.pair D.group
答案:D
解析:sea海洋;tree树;pair一对;group群。根据上文“The birds, usually around 10 to 15 in 2 , would gather around her”可知,这是聚集在老妇人周围的那群鸽子中的一只。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
12.A.walked B.stuck
C.pointed D.flew
答案:D
解析:walk行走;stick卡住;point指向;fly飞。根据上文“one of the pigeons”和下文“dropped it on her lap”可推知,鸽子应该是飞到长凳上,再把项链放在老妇人的腿上。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
13.A.lift B.cover
C.believe D.close
答案:C
解析:lift举起;cover覆盖;believe相信;close关闭。根据上文“before I reached it, one of the pigeons from the 11 picked up the necklace, 12 to the bench, and dropped it on her lap”可知,老妇人经常喂的鸽子居然帮她捡回项链,这是令人难以置信的事,因此作者不敢相信自己的眼睛。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
14.A.satisfied B.surprised
C.annoyed D.frightened
答案:B
解析:satisfied满意的;surprised惊讶的;annoyed恼怒的;frightened害怕的。根据上文“before I reached it, one of the pigeons from the 11 picked up the necklace, 12 to the bench, and dropped it on her lap”和“also”可知,看到自己经常喂的鸽子居然捡回项链,老妇人的反应和作者是一样的,感到非常惊讶。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
15.A.caught B.hit
C.left D.met
答案:C
解析:catch抓住;hit击,打;leave剩下;meet遇见。根据下文“with a huge smile on my face and happily went back to watching the sunset”可知,作者见到这一情景,内心是高兴的,脸上应该露出了灿烂的笑容,短语be left with意为“余下,剩下”。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文