人教版(2019)高考英语一轮复习教材梳理必修第一 册WELCOME UNIT知识点课件(共61张PPT)

文档属性

名称 人教版(2019)高考英语一轮复习教材梳理必修第一 册WELCOME UNIT知识点课件(共61张PPT)
格式 ppt
文件大小 770.5KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-29 17:34:13

图片预览

文档简介

(共61张PPT)
WELCOME UNIT
主题语境 学校生活
必修第一册
Part 1 研考点 必备知识巧突破
1.exchange n.交换;交流 vt.交流;兑换;交易;交换
(1)in exchange for交换
an exchange student一名交换生
(2)exchange sth.for sth.with sb.用某物同某人交换某物
①I’ve offered to paint the kitchen exchange for a week’s accommodation.
②Could you please help me to exchange this shirt a bigger one ____ Bob
③我很荣幸能有机会欢迎你们这些来自伦敦的交换生来中国学习。(欢迎辞)
I’m honored to have the opportunity to welcome ___________________
___________________________________.
in
for
with
from London to come to China to study
you exchange students
2.anxious adj.焦虑的;不安的;渴望的→ n.担心;焦虑;渴望→ adv.焦急地
anxiety
anxiously
(1)be anxious for/about为……担心/担忧
be anxious (for sb.) to do sth.急于(让某人)做某事
(2)with anxiety焦急地
① (anxious), she examined his unusually grave face.
②Her family was poor, so the girl was anxious (finish) school and get a job.
③“我在焦虑中醒来,感到紧张,我难以入睡,”她叹息道。(情绪描写)
“ , feeling a sense of tension, and I had trouble sleeping,” she sighed.
Anxiously
to finish
I was waking up with anxiety
3.annoyed adj.恼怒的;生气的→ vt.使恼怒;打扰;使烦恼;使生气→ adj.令人生气的→ n.恼怒
annoy
annoying
annoyance
(1)be annoyed with sb.对某人生气
be annoyed about/at sth.为某事生气
be annoyed to do sth.做……令人恼火
(2)It annoys sb.that/when/how...……使某人恼怒。
(3)to one’s annoyance令某人生气的是
①Tom got very (annoy) with himself his carelessness which made him lose the chance to get promoted.
②令他恼火的是,他发现这个学生经常故意向他撒谎。
→ that this student frequently lied to him by design.(annoyed)
→ , he found that this student frequently lied to him by design.(annoyance)
→ he found that this student frequently lied to him by design.(it作形式主语)
annoyed
about/at
He was annoyed to find
To his annoyance
It annoyed him that
4.impress vt.使钦佩;给……留下深刻的好印象;使铭记 vi.留下印象;引人注目→ n.印象;感想→ adj.给人深刻印象的;令人钦佩的
impression
impressive
(1)impress sb.with sth.=impress sth.on/upon sb.某事/某物给某人留下深刻的好印象;使某人铭记……
be impressed by/with (某人)对……印象深刻
What impressed sb.most was sth./that...让某人印象最为深刻的是……
(2)leave/make a(n)...impression on sb.给某人留下……的印象
①(译林选必二)Slogans use simple but (impress) language to make us remember the product or service being advertised.
②在我上高中时,我的英语老师是一个外向且自信的年轻人,他以丰富的知识和幽默的语言给我们留下了良好的印象。(人物介绍)
When I was in senior high school, my English teacher, an outgoing and confident young man, by his rich knowledge and humorous language.
impressive
made/left a good impression on us
后置定语
③第一次见到这个小男孩时,他明亮的大眼睛就给我留下了深刻的印象。
→The little boy his big, bright eyes the first time I saw him.
→I the little boy’s big, bright eyes the first time I saw him.
→The little boy’s big, bright eyes me the first time I saw him.
→ were the little boy’s big, bright eyes the first time I saw him.
impressed me deeply with
was deeply impressed by/with
made/left a deep impression on
What impressed me most
5.concentrate vi.& vt.集中(注意力);聚精会神→____________ n.集中;专心
concentration
concentrate on (doing) sth.专心于(做)某事
concentrate one’s mind/one’s attention/oneself/...on集中注意力于;致力于;专心于
①Compared with print reading, digital reading reduces our ___________(concentrate), causing low learning efficiency.
②His mind (concentrate) on his work, so he didn’t notice my appearance.
→ , he didn’t notice my appearance.(with复合结构)
→ , he didn’t notice my appearance.(独立主格结构)
was concentrated
With his mind concentrated on his work
His mind concentrated on his work
concentration
6.curious adj.好奇的;求知欲强的→ adv.好奇地→_________n.好奇心
curiously
curiosity
(1)be curious about sth.对某事/某物感到好奇
be curious to do sth.好奇地做某事;极想做某事
(2)with curiosity好奇地
out of curiosity出于好奇
①If you are curious (gain) a deep insight into Chongqing hotpot, you’d better plan a special one day trip there.
②To meet her (curious), she slipped into the room and shut the door softly.
③好奇地四处闲逛后,吉姆溜进了厨房。(场景描写)
Wandering around______________________________________ _______.
to gain
curiosity
with curiosity/curiously, Jim slipped into the
kitchen
7.leave...alone 不打扰;不惊动
leave out省略;漏掉;不理会;忽视
leave...behind遗留;把……甩在后面
leave for动身去(某地)

③Don’t worry!We Chinese are friendly and you won’t feel .(劝慰信)
④已经被单独留在家里几天了,而且缺乏食物,他们感到很绝望。(状况描述)
, they felt hopeless.
left out
Having been left alone for days with no food in the house
用leave相关短语的正确形式填空
①We are the airport early tomorrow morning.
②Take notes, or some important points will be .(建议信)
leaving for
left out
8.look forward to盼望;期待
look forward to作“盼望,期待”讲时,to是介词,后跟名词或动词 ing形式。类似短语有:
apply oneself to专心致志于, get down to着手做,pay attention to注意,date back to起源于,devote oneself to/be devoted to...致力于……
③我希望你会发现我的建议对你有帮助。期待读到你的文章!
I hope you can find my suggestions helpful to you.______________ ______________________!
to reading your article
Looking forward
①(2022·新高考Ⅰ卷)We are looking forward the benefits and fun the project can bring to people here.
②We were very excited when the holiday we had been looking forward to _______(come) at last.
to
came
9.find+宾语+宾语补足语
[教材原句] I found most of my classmates and teachers friendly and helpful.我发现我的大多数同学和老师都很友好且乐于助人。
①He found his daughter (surround) by letters and books and ________(look) very worried.
②Nowadays family members are often found (bury) in their own smartphones.
③我发现我在公园里上的这堂美术课有趣而有意义,这堂课让我意识到了大自然的美。
I and it made me aware of the beauty of nature.
surrounded
looking
buried
found my art class in the park interesting and meaningful
Part 2 过基础 核心要点精准练
Ⅰ.语境填空——练熟高频词汇
1.Many columns of the English newspaper are designed (enrich) our campus life.
2.With such annoying noise outside, the exchange students can hardly concentrate the lecture and take notes.
3.On seeing the (frighten) scene, Mary was close to crying with anxiety and fear.
4.Taking a deep breath, I rose and walked to the stage with __________(confident).
to enrich
on
frightening
confidence
5.The man looked (annoy), so out of (curious), I asked him what had happened to him.
6. (anxious), I went to bed dreaming about what I would find at the top of this magical mountain.
7.Although my elder sister is only senior me by two years, she always behaves as if she could organize everything properly.
8.I was really (impress) by the events in the festival, where I enjoyed the brilliant art works from your home country.
annoyed
curiosity
Anxiously
to
impressed
9.There is no denying that even the best writers sometimes find themselves ____(lose) for words.
10.Chinese first space walk was really a historic event, which had a great impact on space (explore).
Ⅱ.完成句子——活用短语、句式
1.那名交换生在餐馆打工,以换取免费的食物。
The exchange student worked in the restaurant .
2.你必须把注意力集中于你正在学的东西上。
You must .
lost
exploration
in exchange for free meals
concentrate your attention on what you are studying
3.当我环顾四周时,我发现其他人都在愉快地聊天。
When , I found .
4.我期待着得到你关于如何提高我的英语口语的建议。
I am on how to improve my oral English.(求助信)
looking around
others chatting happily
looking forward to getting your advice
5.我坚信今年的音乐节会给你留下深刻的印象。
①I firmly believe that this year’s music festival will________ __________.(impress)
②I firmly believe that you will this year’s music festival.(impressed)
③I firmly believe that this year’s music festival will_____ ____________________________.(impression)
you deeply
impress
be deeply impressed with/by
/leave a deep impression on you
make
Part 3 提素养 关键能力培优练
培优1 单元话题写作——学校生活(一)
根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
  As a female student from Pakistan, Shelia ① (已经报名) Mr.Wang’s lectures ② (design) for exchange students.On her first day in senior high school, she ③_____________ _________(对一切充满好奇) in the campus.Although she took notes carefully in class to improve her confidence in Chinese, she found that it was awkward for her to achieve her goal (用“find+宾语+宾语补足语”升级黑体部分: ④_____________________________________ )
has registered for
designed
everything
was curious about
found it
awkward for her to achieve her goal
to master Chinese pronunciation.What made her angry (用本单元词汇替换黑体词:⑤ ) was that some naughty guys left her alone ⑥ ___design.Luckily, with her teachers’ company, she⑦ ______________ _________________________(给她的同学们留下了好印象) with her study strategies and her outgoing personality.Now, Shelia is hoping to explore (用本单元词汇替换黑体词:⑧_____________________ ) her new school life in her own style.
annoyed
by
impression on her classmates
made/left a good
looking forward to exploring
教材语料运用 【与出租车司机的邂逅(一)】
  (2024·新课标Ⅰ卷,读后续写改编)
  “对不起,我现在无法付钱给你,”我尴尬地说,脸发烫。我担心他不会允许我走。然而,听到我的话,Gunter 这位善良友好的男性面带微笑地回答说:“没关系,去吧。你可以在你方便时付给我。”
“Sorry, I can’t pay you now,” I said ① (副词), with my face burning.I was worried that he would not allow me to go.② _____________ _(现在分词短语作状语), however, Gunter, the kind and friendly male, replied with a smile on his face,“That’s OK;just go ahead.You can pay me at your convenience.”
awkwardly
Hearing my words
培优2 提升续写能力
我既好奇又感动,一个字也说不出来。我拿出笔记本,交换了联系方式,并且许诺给他回电话。在这寒冷的天气里,一种温暖的感觉席卷了我,我开始相信处处有善良。期待着我们相见的那一天。
③____________________________
(so...that... 的倒装句) I couldn’t say a word out.I took out my notebook, and exchanged contact information, promising I would call him back.Then ④____________________
(无生命名词作主语) on the cold day, and I began to believe ⑤ ______ ________________________ (there be 句型).Looking forward to the day we would meet each other.
was kindness in every corner
there
a feeling of warmth swept
So curious and moved was I that
over me
课时作业
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
  Djukic is a biology and chemistry student.She never thought that one day she would be in a classroom where an English teacher asked her to play a board game in order to learn about climate change.
Debra Rosenthal is the professor of the class.At first, Djukic said she was uncertain about Rosenthal’s board game idea.“I was just like:‘This is interesting, but how much are we actually going to take away from it ’”
Rosenthal thought her students would gain a greater understanding of how their own ideas and experiences affected climate change.Students do not compete against each other.They work together to choose the best plan of action.The game is different from board games, where the goal is to win.Rosenthal said she hoped the games would give students a chance to talk about climate change in a new way.
“Playing the games is a way to be social, to engage in conversation.There has to be a lot of energy around the table.It’s very collaborative.And in the game that I chose to play, they really were able to work together and try to come up with a solution so that the planet was not destroyed.”
During the class, she said, students laughed, disagreed and had to call for votes as a way to decide how to move forward in the game.Djukic said it was a way to have fun...while they were also learning about such a serious subject.
The games are global, Djukic said. That is because she and her classmates said they were able to see how one player’s decision about agriculture affected another player on the other side of the world.
She said the games showed her that in the game of climate change and the climate crisis, no individual wins.“It’s either we all suffer from this, or we all somehow collaborate to work our way out of this and turn the clock back on climate change.”
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。英语老师Debra Rosenthal在自己的课堂上通过棋盘游戏让学生了解气候变化。
1.What is the purpose of Rosenthal’s class arrangement (  )
A.To inspire the competition among students.
B.To entertain students with the board game.
C.To stress the damage caused by climate change.
D.To encourage students’ viewpoints about climate change.
D
1
2
3
4
解析:推理判断题。根据第三段中的“Rosenthal thought her students would gain a greater understanding of how their own ideas and experiences affected climate change.”和该段最后一句可知,Rosenthal认为她的学生会更好地理解他们自己的想法和经历会如何影响气候变化,并希望游戏能给学生一个机会来以一种新方式讨论气候变化。由此可知,Rosenthal那样安排课堂是因为她想要鼓励学生形成对气候变化的观点。故D项正确。
1
2
3
4
2.Which word best describes the board game according to paragraph 4 (  )
A.Cooperative.     B.Competitive.
C.Creative. D.Exclusive.
A
解析:推理判断题。 根据第四段中的“a way to be social,to engage in conversation...to work together and try to come up with a solution”可知,在棋盘游戏中,学生相互之间可以交流合作,一起努力想出解决方案。故A项正确。
1
2
3
4
3.What can be inferred from the last two paragraphs (  )
A.Agriculture is of vital importance to the world.
B.The world is a community of a shared future.
C.A man with a strong will can conquer nature.
D.Climate change is a tough problem to solve.
B
解析:推理判断题。根据倒数第二段中的“The games are global”和最后一段中的“It’s either we all suffer from this,or we all somehow collaborate to work our way out of this”可知,在气候变化这个全球性问题上,我们要么都遭受痛苦,要么以某种方式合作想出解决办法。也就是说,人类的命运是紧密相连的,我们有共同的未来。故B项正确。
1
2
3
4
4.Which of the following can be the best title for the text (  )
A.Climate Change Calls for Teamwork
B.Climate Change Leads to the Global Impact
C.A Board Game Helps Students Understand Climate Issues
D.A Good Teacher Gives Students Lifelong Benefits
C
解析:标题归纳题。根据第一段中的“an English teacher asked her to play a board game in order to learn about climate change”和下文中的内容可知,本文主要讲述了一个英语老师在课堂上通过棋盘游戏让学生了解气候变化。故C项“棋盘游戏帮助学生理解气候问题”最适合作本文的标题。
1
2
3
4
Ⅱ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2024·广西南宁摸底测试)At the school Art Festival, I was asked to design the costumes for three school plays.Everyone was  1  to see the actors wear my costumes on stage.This experience has made me realize that I am really good at  2  and have a talent for fashion design, which has inspired me to  3  fashion design as my job.That way, I can  4  work with my interests and strengths.To find out how to  5  the field of fashion design, I did some  6  about what kind of education and skills I might need.I  7  that many premier fashion
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
designers studied at fashion design institutes in London, Paris or Milan.I also keep a(n)  8  on job ads for the fashion industry to see what abilities or  9  designers should have.
After much thought, I decided to 10  these skills and get the right qualifications by studying art at university.While I am there, I would like to work part time for a fashion design company in order to  11  from other designers.Actually I don’t have to wait until I go to university to swing into  12  as there will be a workshop in my city next month which I am hoping to  13 .
After graduation, I will  14  a job as a fashion designer.One day, I hope to start my own  15  company.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
 [语篇解读] 本文是一篇记叙文。作者在学校的艺术节帮助设计服装之后,发现自己在服装设计方面很有才华。于是,作者决定将来从事服装设计工作。作者为此做了不少研究,还设想好了自己大学要学艺术专业,并打算在大学时期去做服装设计方面的兼职以获取经验。
 1.A.determined B.amazed
C.awkward D.expected
答案:B
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
解析:根据下文中的“This experience has made me realize that I am really good at  2 and have a talent for fashion design”可知,作者在服装设计上颇有才华,据此可以推测,看着演员穿着作者设计的服装登台,每个人都非常惊讶 (amazed)。determined“下定决心的,坚定的”;awkward“令人尴尬的,使人难堪的”;expected“预料的,预期的”。
显示原文
2.A.drawing B.acting
C.sculpture D.communication
答案:A
解析:根据第1题的解析可知,作者在服装设计上颇有才华。由此可见,作者在绘画(drawing)上比较擅长。acting“表演”sculpture“雕塑术,雕刻术”;communication“交流,沟通”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
3.A.challenge B.admire
C.pursue D.aid
答案:C
解析:根据上文可知,艺术节设计服装收到的积极反馈激励作者追求(pursue)服装设计作为自己的工作。challenge“挑战”;admire“钦佩,赞赏,仰慕”;aid“帮助,援助”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
4.A.provide B.compare
C.create D.combine
答案:D
解析:根据上文可知,作者擅长绘画,如果作者选择服装设计作为职业的话,就可以将工作与兴趣和特长结合(combine)起来了。provide“提供”;compare“比较”;create“创造”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
5.A.get into B.get through
C.get over D.get from
答案:A
解析:根据下文中的“what kind of education and skills I might need”可知,作者是为了弄清楚如何进入(get into)服装设计领域。get through“完成;熬过;使……理解”;get over “克服,恢复”;get from“从……中得到”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
6.A.training B.research
C.quizzes D.schedules
答案:B
解析:根据第5题的解析可知,作者为了弄清楚如何进入服装设计领域,特意去研究(research)了自己需要什么教育和技能。quiz“小测验”;schedule“计划(表),进度表;时间表”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
7.A.checked B.persuaded
C.recognized D.forecasted
答案:C
解析:根据上文可知,作者做了一些研究,据此可以推断,作者在研究中意识到(recognized)许多顶级时装设计师在伦敦、巴黎或米兰的时装设计机构学习过。check“检查”;persuade“说服,劝服;使相信”;forecast“预测,预报”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8.A.head B.eye
C.back D.foot
答案:B
解析:根据下文中的“to see what abilities or  9  designers should have”可知,作者还关注(keep an eye on)时装行业的招聘广告。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
9.A.flexibility B.standards
C.drawbacks D.qualities
答案:D
解析:根据常识可知,招聘广告上会有对应聘者能力、特长、素质(quality)等的要求。flexibility“灵活性;弹性,柔性”;standard“标准,水平,规范”;drawback“缺点,不利条件”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
10.A.apply B.demonstrate
C.improve D.acquire
答案:D
解析:空处与下文中的“get the right qualifications”并列。据此可以推断,作者决定学会(acquire)这些技能并获得相关资质。apply“申请;涂;应用”;demonstrate“证明;示范,演示”;acquire“(通过努力、能力、行为表现)获得,得到”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
11.A.learn B.result
C.benefit D.obtain
答案:A
解析:作者希望自己学会相应技能,想在大学时期去做兼职,从而能够向别的时装设计师学习(learn)。learn from“向……学习”;result from“由……引起”;benefit from“从……中益”;obtain...from“从……中得到……”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
12.A.motion B.action
C.positions D.operation
答案:B
解析:根据下文中的“as there will be a workshop in my city next month”可知,作者没有必要等到上了大学再付诸行动(action)。motion“运动,移动,动”;position“位置,地点”;operation“运作,实施;运转,操作;手术”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
13.A.attend B.equip
C.design D.organize
答案:A
解析:根据上文中的“I don’t have to wait until I go to university”可知,作者决定不再等待。因此,作者希望参加(attend)本市下个月举办的研讨班。equip“装备,配备”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
14.A.conduct B.submit
C.land D.perform
答案:C
解析:结合上文可知,作者希望将来从事服装设计工作。因此,毕业后,作者希望自己能够找到(land)服装设计师的工作。此处land作动词,意为“成功得到,赢得,捞到(尤指许多人想得到的工作)”,属于熟词生义的用法。conduct“实施,进行;指挥;带领”;submit“呈递,提交;屈服”;perform“表演;执行”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
15.A.accounting B.consulting
C.cleaning D.clothing
答案:D
解析:作者希望毕业后成为一名服装设计师,结合选项可知,作者希望将来有一天能够开办的是服装(clothing)公司。accounting“会计,会计学”;consulting“咨询业,顾问业”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文