人教版(2019)高考英语一轮复习教材梳理选择性必修第一册UNIT 1 PEOPLE OF ACHIEVEMENT知识点课件(共66张PPT

文档属性

名称 人教版(2019)高考英语一轮复习教材梳理选择性必修第一册UNIT 1 PEOPLE OF ACHIEVEMENT知识点课件(共66张PPT
格式 ppt
文件大小 709.0KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-29 17:37:33

图片预览

文档简介

(共66张PPT)
UNIT 1 PEOPLE OF ACHIEVEMENT
主题语境 对社会有突出贡献的人物
选择性必修第一册
Part 1 研考点 必备知识巧突破
1.vital adj.必不可少的;极其重要的;充满生机的
be vital to/for...对……是至关重要的
It is vital to do...做……很重要
It is vital that...(should)...……是十分重要的
be of vital importance 至关重要
①(译林选必四)It’s also vital (look) back on the process to see what you did well and where improvements are still needed.
②如果我们想要在生活中有所作为,重要的是我们应该从小事做起。(主旨升华)
If we are to make a difference in life,____________________________ ____________.
③众所周知,充足的睡眠对学生的身心健康至关重要。(学校生活)
As is known to us all,_________________________________________
_____________________________________.
to look
it’s vital that we should begin with
small things
enough sleep is of vital importance for/to the
students’ physical and mental health
2.commit vt.承诺;保证;花(钱或时间)vi.忠于;全心全意投入(工作、活动等)→ adj.尽心尽力的;坚定的;坚信的→_______________ n.投入;奉献;承诺
committed
commitment
(1)commit an error/a crime/suicide 做错事/犯罪/自杀
(2)be committed to (doing) sth./commit oneself to (doing) sth. 致力于(做)某事
(3)make a commitment 作出承诺
①He was a good man who was _____________ (commit) to his family as well as to his work.
committed
②A famous scientist well known for his (commit) to his country, Huang Danian, committed himself his research in geophysics.
③我在同学们面前犯了一个愚蠢的错误。 我站在那里,羞愧地垂着头。(羞愧描写)
I_____________________________________________.I stood there, hanging my head in shame.
commitment
to
committed a silly mistake in front of my classmates
分词短语作后置定语
3.acknowledge vt.承认(属实、权威等);(公开)感谢→__________________ n.承认;感谢;收件复函
acknowledgement
acknowledge sb./sth. as/to be...认为某人/某物是……;承认某人/某物是……
acknowledge doing/having done sth.
承认做了某事
acknowledge that...承认……
It is universally/widely acknowledged that...……是大家公认的。
①English is acknowledged the language of business, science, IT and the Internet around the world.
②To my disappointment, I haven’t received an ________________ (acknowledge) of my application.
③The country has acknowledged (take) every means to fight against any possible attack.
as
acknowledgement
taking/having taken
④(2023·全国甲卷)袁隆平被公认为中国最伟大的科学家之一。
→Yuan Longping one of the greatest scientists in China.
→ Yuan Longping is one of the greatest scientists in China.
is universally/widely acknowledged as/to be
It is universally/widely acknowledged that
4.insist vt.& vi.坚持;坚决要求
(1)insist on/upon (doing) sth. 坚决要求/坚持(做)某事
(2)insist作“坚决要求”讲时,后接宾语从句,从句谓语动词用虚拟语气,形式为“should+动词原形”,should可省略;作“坚持认为”讲时,从句用陈述语气,根据需要选择相应的时态。
①The suspect insisted that he (be) innocent and that he ____________ (set) free.
②只有当我们坚持经常锻炼身体时,我们才能保持身心健康。(健康生活)
Only when we______________________________________________ ______________________.
③老师坚决要求我们的作业要按时上交,并且我们要充分利用每一分钟去学习。(学校生活)
The teacher insists that our homework _________________________ _________and that we _________________________________to study.
was
(should) be set
insist on/upon working out regularly can we keep healthy
physically and mentally
(should) be handed in on time/
schedule
(should) make full use of every minute
5.conclusion n.结论;推论→ vt.断定;推断出
conclude
(1)in conclusion最后;总之
come to/reach/arrive at/draw a conclusion得出结论
(2)conclude...with sth./by doing sth. 以……结束
to conclude 总之
conclude from...从……中得出结论
①He concluded his speech a famous saying “Where there is a will, there is a way.”
②(2023·全国甲卷)总之,孔子是一位杰出的历史人物,他的学说对中国文化和社会产生了深远的影响。
, Confucius was a remarkable historical figure whose teachings have had a profound impact on Chinese culture and society.
with
In conclusion/To conclude
③我根据自己的经历得出的结论:不劳则无获。
I ____________________________________________________ _________________________________ ____________________ that no pain, no gain.
concluded/drew the conclusion/came to the conclusion/reached
the conclusion/arrived at the conclusion from my own experience
6.circumstance n.[usually pl.]条件;环境;状况
under/in no circumstances无论如何都不,决不(置于句首,句子用部分倒装)
under/in the circumstances在这种情况下;既然如此
①Under/In the (circumstance), we could rely on nobody but ourselves.
②无论在什么情况下,我们都不要中途放弃。(主旨升华)
____________________________________________________
circumstances
Under/In no circumstances should we give up halfway.
7.upon doing... “一……就……”
(1)upon/on doing (that)...“一……就……”,表示一件事紧接着另一件事发生。
(2)“一……就……”的其他表达方式:as soon as、the moment/minute/instant、immediately/directly/instantly、
no sooner...than...、hardly...when...等。
[教材原句] Upon hearing that she had been awarded the Nobel Prize, she said,“The honour is not just mine...”当听到自己被授予诺贝尔奖时,她说:“这个荣誉不仅仅属于我……”
①我们那只可爱的狗一看见我,就向我跑来。我心中涌起一股暖流。(人与动物)
, our lovely dog raced towards me. I felt a wave of warmth surging through me.
②(2023·新课标Ⅰ卷)我一看到自己的名字在一等奖名单的顶端,惊讶和喜悦占据了我的脑海。
_____________________________________________________ _____________________________________________________, surprise and joy occupied my mind.
Upon/On seeing me
Directly/Instantly I saw my name on the top of the first prize list
As soon as/The instant/The moment/The minute/Immediately/
③Hardly had he heard the news that his son failed to pass the exam ________ he boiled with anger.
→____________________________________________________________ than he boiled with anger.(no sooner...than...)
when
No sooner had he heard the news that his son failed to pass the
exam
8.it作形式主语
本句中it 作形式主语,真正的主语为不定式短语“to be spread around the world”。it作形式主语的常用句式:
(1)It be+过去分词(said/thought/believed/supposed/reported/...)+that从句
(2)It be+形容词(strange/important/vital/obvious/possible...)+that从句
(3)It be+名词短语(a pity/a shame/a fact/a good idea/no wonder/...)+that从句
(4)It+不及物动词(occur/happen/seem/...)+that从句
[教材原句] It is indeed an honour for China’s scientific research and Chinese medicine to be spread around the world.中国的科学研究和中医药得以在全世界传播确实是一个荣誉。
①我很荣幸受邀在此演讲,与大家分享我对积极的学习态度的重要性的看法。 (演讲稿)
                        to share with you my opinions on the importance of having a positive attitude to study.
②我们都知道良好的开端是成功的一半。欢迎你尽快加入我们。
                   .Welcome your joining us as soon as possible.
It is an honour for me to be invited to make a speech here
It is known to all that well begun is half done
③据报道,本周日在美术馆将有一个中国剪纸展。(活动介绍)
        there will be a Chinese paper-cutting show this Sunday in the art gallery.
④Obviously, the boy told lies to him by design, which annoyed him a lot.
→          the boy told lies to him by design, which annoyed him a lot.(it作形式主语)
It is reported that
It was obvious that
Part 2 过基础 核心要点精准练
Ⅰ.语境填空——练熟高频词汇
1.I firmly believe that this precious opportunity is vital     my future development.
2.As a genius, not only does he perform well       (academic) but also he is remarkable in other fields.
3.Plenty of rubbish is being poured into the rivers; as  consequence, water sources have become badly polluted.
4.Einstein is generally        (acknowledge) as one of the greatest scientists around the whole world in modern physics.
for/to
academically
a
acknowledged
5.Local volunteers together with environmental organizations are    ___________(commit) to the preservation of Beijing’s natural environment.
6.It is reported that the police will look into the case further before they can come to a      (conclude).
7.There is no doubt that it is our responsibility      (protect) the oceans which are the lungs of our planet.
8.Feeling ashamed, I reminded myself that     no circumstances would I commit such a mistake again.
committed
conclusion
to protect
under/in
9.My friend insisted on     (find) a taxi for me even though I lived nearby, which nearly moved me to tears.
10.I’m firmly convinced that I am equal to taking   the position as a volunteer of our School English Association.
Ⅱ.完成句子——活用短语、句式
1.很荣幸能站在这里就如何学好汉语发表演讲。
              to deliver a speech on how to learn Chinese well.
finding
up
It is a great honour to stand here
2.大家普遍认为汉语对于一个外国学生来说是一门很难的语言。所以我强烈建议你全身心投入汉语学习中。
___________________________________________________________________for a foreign student. So I strongly suggest you should be committed to learning it.
3.此外,请记住,耐心和毅力对成功是至关重要的。
Besides, keep in mind that patience and perseverance___________
___________________.
It is universally/widely acknowledged that Chinese is a very difficult
language
are of vital
importance to success
4.因此,无论什么情况你都不能向困难屈服或者中途放弃。
So, under no circumstances___________________________________
_________.
5.他从他们的话语中推断出他们不赞同此项计划。
He               that they were not in favour of the plan.
should you give in to difficulties or give up
halfway
concluded from their remarks
Part 3 提素养 关键能力培优练
培优1 单元话题写作——人物介绍
  根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
  Born in a medical family, when young, he ①___________ ___________________(对……有强烈的热情) medicine and later he ② _____________________________(担任医生一职).He is acknowledged ③ ___one of the most outstanding experts in the medical field now.
had a
strong passion for
took up a position as a doctor
as
He is devoted to (用本单元词汇替换黑体词:④________________) researching and treating respiratory diseases, whose work ⑤ ______ _______(对……是至关重要的) the health of people.In a word (用本单元词汇替换黑体词:⑥______________________), he has made ⑦ ____________(remark) contributions to the Chinese people and even the world.
is committed to
is vital
to/for
In conclusion/To conclude
remarkable
教材语料运用 【人物描写】
 袁隆平被认为是最伟大的农业科学家之一,他于2021年5月22日在长沙与世长辞。天下着毛毛细雨,好像在哀悼痛失这位温和而非凡的科学家。许多中国人悲痛欲绝,为之痛哭,泪水不受控制地顺着脸颊流淌。
① _________________________ ___________________________(分词短语作状语),Yuan Longping passed away in Changsha on May 22,2021.It was drizzling ② _____ ______________________________ ___________________________(虚拟语气;拟人).Overcome with sorrow, many Chinese people cried their hearts out,③ _______________ _______________________(with复合结构).
Acknowledged as one of the
greatest scientists in agriculture
it were mourning the great loss of the gentle and extraordinary scientist
as if
with tears flowing
down cheeks uncontrollably
培优2 提升续写能力
他终生满怀热情地致力于研究水稻。他始终坚持自己的梦想,无论遇到什么样的困难,他都不认输。他对工作的奉献精神和对改善他人生活的承诺激励着我们所有人。我们都应该像袁隆平那样,努力为世界带来积极的影响。
He committed all his life to studying rice with passion.He always insisted on his dream and he wouldn’t acknowledge defeat ④ _______________________ ___________(状语从句).His dedication to his work and ⑤ ________________ ___________________________are an inspiration to us all. We should all strive to make a positive impact on the world, just as Yuan Longping did.
whatever difficulties he
encountered
his commitment to
improving the lives of others
课时作业
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
  I.M.Pei, who died at 102, was a dominant figure in architecture for over half a century. He designed some of the finest buildings around the world. No one was surprised when he became one of the first winners of the Pritzker Prize.
Born in Guangzhou in 1917 to a wealthy banking family, I.M. Pei knew from an early age that he wanted to create buildings.To that end he came as a teenager to the United States and trained in modernism at MIT and Harvard, where he was mentored by Walter Gropius, one of the masters of the International Style.
But the style that most defined I.M.Pei’s practice was not so much the International Style as Brutalism (粗野主义). So-called because its favored material was raw, unfaced concrete and also because it favored simple, aggressive volumes.Disruption (颠覆) was the entire point.I.M. Pei, however, altered it into a medium of elegance, and it is difficult not to feel that there must be some connection between that mood and the friendly elegance of his own manners.
Perhaps his most remarkable achievement in the United States was the East Wing of the National Gallery of Art on the Washington Mall.It was this wing that brought him to the attention of Francois Mitterand, the president of France then, who had just decided to expand and fundamentally transform the Louvre.
I.M. Pei’s most visible intervention in that great institution was the Pyramid, which, in its perfect combination of formal beauty, functionality and symbolic significance, may well represent the single most impressive stroke of genius in the architecture of the past half century. But an even greater achievement was the less obvious transformation of how the world’s largest and most famous museum functioned:what had seemed for generations to be a dangerous labyrinth (迷宫) was suddenly reborn as an open, spacious place of high culture that now lifted the spirits of all who entered. That achievement by itself will surely be enough to secure I.M. Pei’s place as one of the most outstanding architects of the 20th century.
  [语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要介绍了建筑大师贝聿铭的生平,及其在世界建筑领域的重要影响和杰出成就。
1
2
3
4
1.What can be learned about I.M.Pei from paragraph 2 (  )
A.He was a born architect.
B.He was popular at MIT.
C.He was famous before graduation.
D.He was ambitious from childhood.
D
解析:细节理解题。根据第二段首句“...I.M. Pei knew from an early age that he wanted to create buildings.”可知,贝聿铭从小就有着明确的目标和抱负。
1
2
3
4
2.What characterizes I.M.Pei’s approach to Brutalism (  )
A.The display of destructive elements.
B.The addition of an elegant feel.
C.The adoption of new materials.
D.The inclusion of the International Style.
B
解析:细节理解题。根据题干中的关键词Brutalism定位到第三段,再根据第三段最后一句“I.M. Pei,however,altered it into a medium of elegance...”可知,贝聿铭将粗野主义改造成了一种优雅的表现形式。
1
2
3
4
3.What major transformation did I.M.Pei bring to the Louvre (  )
A.The combination of traditional and modern styles.
B.The upgrade of its accessibility and atmosphere.
C.The redesign of its overall appearance.
D.The expansion of its space and collection.
B
1
2
3
4
解析:推理判断题。根据题干中的关键词transformation和the Louvre定位到最后一段第二句,作者认为贝聿铭对卢浮宫作出的更大贡献是看起来不明显的转变,即让卢浮宫重生,从一个几代人看来如迷宫一样危险的地方转变成一个开放而宽敞的高雅文化场所,让所有进入其中的人精神振奋。由此推断,这种转变不仅仅是在建筑的外观上,更重要的是在于改善了参观者的体验,使得如迷宫一样危险的卢浮宫成了一个更加开放和友好的文化场所,即改善了它的可访问性和氛围。
1
2
3
4
4.What is the text mainly about (  )
A.The architectural practice of I.M.Pei.
B.The impact of I.M. Pei on modern architecture.
C.The life and achievements of I.M. Pei.
D.The cultural significance of I.M.Pei’s designs.
C
1
2
3
4
解析:主旨大意题。通读全文可知,贝聿铭自幼对建筑感兴趣,后赴美接受现代主义建筑教育。他在美国设计了华盛顿国家美术馆东馆,赢得了声誉。在法国,他设计了著名的卢浮宫金字塔,并成功转变了博物馆的运作方式。贝聿铭以其卓越的才华和贡献成为20世纪最杰出的建筑师之一。因此 ,文章主要介绍了著名建筑师贝聿铭的生平及成就。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
Ⅱ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2024·山东济南一模)The 13-year-old girl Anna is a volleyball manager, a basketball manager, and a theater volunteer, but perhaps her greatest  1  is the fact that she has beaten cancer twice.
Anna was first diagnosed (诊断) with a rare type of  2  in December of 2019. A softball player at the time, she told her parents she was experiencing muscle  3  in her left arm, only lifting it about eye-level. She had to  4  surgery on her left arm.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
For the following weekends after the surgery, doctors scanned her  5  to make sure she was cancer-free and then in August of 2023, doctors  6  a spot on her lungs. She had another  7  in September to remove it. Anna said later the first time with cancer, it felt like a learning stage. The second time around, it was a little  8__  to accept the news.
And throughout all of this, Anna has had to  9  schoolwork and hospital life. Her sufferings with cancer forced her to really  10_  herself because she was out of school for quite a while. Now she has  11  and has straight As. Anna’s father, Eric Bartel, said her journey had inspired him to  12  every moment, enjoying time with his loving daughter.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
Anna is doing well these days though. She’s  13  in theater and is a coach’s assistant. “ When you’re on  14 , you have to keep fighting,” Anna said. “Always live life to the fullest each day. You’re loved. Your life  15 .”
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了13岁女孩Anna两次战胜癌症的故事。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
1.A.excitement B.achievement
C.devotion D.ambition
答案:B
解析:根据下文中的“she has beaten cancer twice”可知,13岁的Anna是排球队经理、篮球队经理和剧院的志愿者,说明她很有成就,但她最大的成就也许是她两次战胜癌症。故选achievement“成就”。excitement“兴奋,激动”;devotion“忠诚,奉献”;ambition“抱负,雄心”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
2.A.pain B.cold
C.cancer D.fever
答案:C
解析:根据上文中的“she has beaten cancer twice”可知,Anna Grace于2019年12月首次被诊断出患有一种罕见的癌症(cancer)。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
3.A.weakness B.growth
C.recovery D.relief
答案:A
解析:根据空后的“in her left arm, only lifting it about eye-level. She had to  4  surgery on her left arm”可知,Anna的左臂只能抬到大约与眼睛齐平的位置,所以可以推断是虚弱无力的。故A项weakness“虚弱”符合题意。growth“成长”;recovery“恢复”;relief“(不快过后的)宽慰”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
4.A.perform B.have
C.attend D.refuse
答案:B
解析:上文谈到Anna的左臂虚弱无力只能抬到大约与眼睛齐平的位置,所以可推断出,她必须做手术。故选B项,have surgery“接受手术”。perform“执行,表演”;attend“参加,出席”;refuse“拒绝”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
5.A.briefly B.occasionally
C.partly D.regularly
答案:D
解析:根据空前“doctors scanned her”可知,此处指的是手术后的定期扫描检查以确保她没有癌症。故D项regularly“有规律地,定期地”符合题意。briefly“简短地”;occasionally“偶尔”;partly“一定程度上,部分地”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
6.A.noticed B.erased
C.ignored D.marked
答案:A
解析:上文谈到在手术后的几个周末,医生定期对她进行扫描,以确保她没有癌症。根据语境可知,在2023年8月,医生注意到(noticed)她的肺部有一个斑点。故选A项。erase“清除,消除,消灭”;ignore“忽视”;mark“做记号”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
7.A.assessment B.appointment
C.examination D.operation
答案:D
解析:结合上文中的surgery和本句中的another可推知,本空选D项operation“手术”。句意:2023年9月,Anna进行了另一场切除肺部斑点的手术。assessment“评估”;appointment“约定,任命”;examination“考试”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8.A.harder B.easier
C.stranger D.better
答案:B
解析:根据上文中的“Anna said later the first time with cancer, it felt like a learning stage. The second time around, it was a little...”可知,在Anna看来第二次诊断出癌症就像学习第二遍知识一样,接受起来要比第一次更容易(easier)。故选B项。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
9.A.solve B.connect
C.abandon D.balance
答案:D
解析:根据空后的“schoolwork and hospital life”可知,此处指的是治疗癌症期间,Anna不得不平衡学习和医院生活之间的关系。故选D项。solve“解决,处理”;connect“联系,连接”;abandon“抛弃,遗弃”;balance“平衡”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
10.A.apply B.control
C.convince D.forgive
答案:A
解析:根据空后的原因状语从句可知,因为她已经有一段时间没有上学了,所以她必须努力学习。故选A项,apply oneself“勤奋工作,努力学习”。control“控制”;convince“使相信,说服”;forgive“原谅”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
11.A.caught up B.held back
C.dropped out D.blown up
答案:A
解析:根据空后的“and has straight As”可知,此处指的是Anna的成绩都是A,所以可以推断,经过一番努力Anna终于赶上来了。故选A项。catch up“赶上”;hold back“(使)犹豫,踌躇”;drop out“辍学”;blow up“爆炸”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
12.A.spare B.appreciate
C.imagine D.create
答案:B
解析:本句指的是Anna与癌症作斗争的经历让父亲深受感动,所以父亲非常重视与女儿在一起的时光。故选B项。spare“抽出,留出”;appreciate“重视”;imagine“想象”;create“创造”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
13.A.active B.graceful
C.dominant D.cautious
答案:A
解析:根据空前的“Anna is doing well these days though.”以及下文中的“Always live life to the fullest each day.”可知,战胜癌症后的Anna在戏剧方面非常积极。故选A项。active“积极的”;graceful“优雅的”;dominant“占优势的,首要的”;cautious“谨慎的”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
14.A.vacation B.trust
C.treatment D.duty
答案:C
解析:根据上文及空后的“you have to keep fighting”可知,Anna说的是“当你在接受治疗时,你必须继续战斗”。故选C项。vacation“假期”;trust“信任”;treatment“治疗”;duty“责任,义务”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
15.A.declines B.suffers
C.matters D.waits
答案:C
解析:根据上文中的“Always live life to the fullest each day.”可知,在Anna看来我们应该每天都活到极致,结合句子的主语your life可知,这里是说“生命非常重要”。故选C项。decline“下降,减少”;suffer“受折磨”;matter“重要,有关系”;wait“等待”。