(共54张PPT)
UNIT 3 FOOD AND CULTURE
主题语境 饮食文化
选择性必修第二册
Part 1 研考点 必备知识巧突破
1.quantity n.数量;数额
a large/small quantity of 大/少量的
(large) quantities of 大量的
in quantity=in large amounts 大量地
①Quantities of food (be) sent to earthquake-stricken areas after the quake broke out.
地震受灾区
②We can offer you a better price if you buy it quantity.
③已经筹集了大量的钱来帮助那些遭受灾难的人。(志愿者活动)
_______________________________________________________________________
were
in
A large quantity of money has been raised to help those suffering from the disaster.
2.trick n.诀窍;计谋;诡计;把戏 vt.欺骗;欺诈→ adj.棘手的;难对付的
tricky
(1)play a trick/tricks on sb. 捉弄某人
(2)trick sb. into doing sth. 欺骗某人做某事
①Don’t take it seriously;she just wants to play tricks you.
② (trick) into buying the fake, he got so desperate that he drowned his sadness in wine.
③没有人喜欢和他交朋友,因为他总是捉弄他人。(人际关系)
No one likes to make friends with him, because __________________
.
on
Tricked
he is always playing a trick/tricks on others
借酒消愁
3.consist of由……组成(或构成)→ adj.一致的;连续的
consistent
(1)consist in在于;存在于
consist of=be made up of由……组成
(2)be consistent with与……一致
①If what you say is not (consist) with what you do, it will have a bad effect on your children.
②生活中不仅有阳光,还有风雨。不管怎样,我们都应该对生活持积极的态度。(主旨升华)
Life . Anyhow, we should hold a positive attitude to life.
③我们都知道泰山之美在于其迷人的风景和丰富的文化。(旅游推荐)
It is known to us all that the beauty of Mount Tai ________________
.
注意:consist of 无被动形式,不用于进行时,常用其-ing形式作后置定语或状语。
consistent
consists of/is made up of not only sunshine but also storms
consists in its charming scenery and rich culture
4.形容词(短语)作状语
[教材原句] Tired, hungry, and not knowing a word of Chinese, we had no idea how to order, so the chef just began filling our table with the best food we had ever eaten.又累又饿,一个汉字也不认识,我们压根儿不知道如何点餐,于是厨师在我们桌上摆满了食物,那是我们吃过的最可口的佳肴。
本句中形容词tired、hungry和现在分词短语not knowing a word of Chinese作状语。
形容词(短语)作状语:
(1)说明谓语动词表示的动作发生时主语所处的状态。
(2)表示行为方式、伴随状况、原因、时间或条件等。
①无法控制自己的愤怒,他的父亲气得冲出房间,狠狠地摔上门。(愤怒表达)
, his father stormed out of the room, slamming the door furiously behind him.
②很高兴得知你对中国画感兴趣,我写信真诚地邀请你参观正在我们学校举行的展览。(邀请信)
, I am writing to sincerely invite you to visit the exhibition being held in our school.
③(2023·新课标Ⅰ卷)我走向舞台接受了获奖证书,极度紧张和兴奋。
I stepped onto the stage and accepted the award certificate, ________
________________ .
Unable to contain his anger
Glad/Delighted to know that you are interested in Chinese paintings
nervous and excited
extremely
5.倍数表达法
[教材原句] And in America, people who receive 25% of their daily calories or more through sugar are twice as likely to die from heart disease than people who receive less than 10% a day.在美国,每天从糖分中摄取25%或更高卡路里的人死于心脏病的可能性是日摄取量少于10%的人的两倍。
倍数的表达方式:
(1)A+be+倍数+as+adj./adv.原级+as+B
(2)A+be+倍数+adj./adv.比较级+than+B
(3)A+be+倍数+the+名词(size/weight/length/...)+of+B
我们的学校已经扩展为一所大学校,是以前的两倍大。
→Our school has expanded into a big one, which ________________
__________________ .
→Our school has expanded into a big one, which ________________
____________________ .
→Our school has expanded into a big one, which ________________
___________________ .
is two times as big as the previous one
is two times bigger than the previous one
is two times the size of the previous one
Part 2 过基础 核心要点精准练
Ⅰ.语境填空——练熟高频词汇
1.Jill was tricked joining the club by a promise which was not kept.
2.Prior to (join) this company in 2015, Jack was employed as a senior researcher.
3.It is a fact that the ability (express) an idea is as important as the idea itself.
4.A medical team (consist) of 5 doctors and 2 nurses set off for the earthquake-stricken area.
5.As a result of destroying the forests, a large quantity of desert __________(cover) the land in the last few years.
into
joining
to express
consisting
has covered
6.Some of the injuries (associate) with running, such as runner’s knee, are uncommon among race walkers.
7.The dough will be kept in the freezer for a few months, so you can slice just a few cookies to bake at a time.
8.No one can deny the fact that fresh air is fundamental good health, so we must regularly go outdoors to get close to nature.
9.What is well-known is that sound can travel about four times as fast through water through air.
10.My suggestion is that you should cut on fatty foods and cut sugar out of your diet if you want to keep fit.
associated
off
to
as
down
Ⅱ.完成句子——活用短语、句式
1.这次展览是由我们学校联合一些著名艺术家共同组织的。
This exhibition is organized by our school ______________________
.
2.在展览上你将会欣赏到大量令人惊叹的绘画,从敦煌壁画到张大千的绘画。
You will _________________________________________________ _________ on the exhibition, ranging from Dunhuang frescoes to Zhang Daqian’s paintings.
in association with several famous artists
appreciate a large quantity of/large quantities of amazing drawings
3.这次展览上展出的画作数量是上次的两倍。(倍数表达)
The number of paintings on display at this exhibition is ___________
_______________________.
4.参观期间,您会领略到中国画技巧,为我们的传统文化感到自豪。
During the visit, you will ___________________________________
_______________________________.
5.尽管你特别忙,但我建议你一定要来享受这场视觉盛宴。
, I suggest you do come and enjoy the visual feast.
twice as big as that of the previous one
enjoy the tricks of Chinese paintings and feel proud of our traditional culture
Regardless of the fact that you are so busy
Part 3 提素养 关键能力培优练
培优1 单元话题写作——中国传统食物饺子
根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
I feel honored to have the opportunity to talk about traditional Chinese food—dumplings.Dumplings are a kind of popular food in North China, which ① ____________________________________
_________ (与许多重要的场合有关). For example, during the Spring Festival, the whole family gather together to make dumplings, ② (幸福、快乐;形容词短语作状语).
are in association with many significant occasions
happy and delighted
③ (需要很多技巧) to make tasty and good dumplings. Making dumplings ④________________________
_________(主要包括三个步骤)—preparing the dough and making it into slices, wrapping various stuffing with the slices and boiling them in boiling water.
Dumplings are really a delicious food and ⑤ _______________ _______(一定要亲自品尝) when you come to China.
Thank you!
Many tricks are needed
mainly consists of three
do taste them in person
procedures
教材语料运用 【人物情感描写】
一个大胆的男孩满脑子都是各种各样的鬼把戏。他经常骗他的同学们做各种各样的事情。另外,他脾气暴躁。他的同学们都被他气炸了。后来,当这个男孩被班主任严厉批评的时候,他咬着嘴唇,低着头,流下了羞愧的泪水。从那时起,男孩变得谦逊了。
A bold boy was stuffed with various tricks in his mind.He often ①_________
________________________________.Besides, he had a hot temper. ② ______
_______________________________
(夸张).Later, ③ (状语从句的省略) by his head teacher severely, the boy chewed on his lip, ④ _________________________________(动作链).From then on, the boy became modest.
tricked his classmates into doing various things
He was burning all his classmates up
when criticized
lowered his head and shed tears of shame
培优2 提升续写能力
课时作业
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
My passion for the field of dietetics started at a very young age. Ever since I could remember, I have been dreaming of becoming a pastry chef.
I grew up being part of various sports teams. As I grew older, I noticed how food influenced my performance as an athlete. I started reading more about nutrition and signed up for an introductory nutrition course during my first year of college.
However, I noticed when I entered my dietetics classes, I looked quite different from most students. I was the only ethnically diverse student in my classes.
My mom was born in Austria and my father in Iran. They met in Austria and moved to the U. S. before my brother and I were born. They exposed us to their own traditional cultural foods, and I grew up eating a combination of Iranian and Austrian dishes.
I never had a taste for school cafeteria food, so I always requested my mom to pack me lunch. She would pack me leftovers from dinner, such as a kuku sabzi, a Persian egg and herb frittata, or schnitzel with dartoffelsalat, a typical Austrian dish of fried breaded chicken. At times, I felt embarrassed about my meals, and would hide these from my peers to avoid the horrible question of, “Ew, what is that ” However, over time, once I became a qualified RD (注册营养师), I realized my unique background allowed me to connect more deeply with others from different cultures.
I encouraged my clients to share what they grew up eating and what foods were customary to their unique upbringing. I developed nutrition recommendations for my clients that included traditional food from their heritage culture. These experiences and my dual heritage background empowered me to encourage my clients and other RDs to proudly share their unique cultural foods, stop feeling embarrassed, but instead embrace our differences and increase cultural awareness in the field of dietetics.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。作者独特的家庭文化背景成就了他自小的梦想——注册营养师。作者希望通过他的成长经历,激励人们拥抱多元文化,在营养学领域增强文化融合的意识。
1.What made the author take the nutrition course in college ( )
A.His dream of being a pastry chef as a child.
B.His thirst for dietetics knowledge all his life.
C.His awareness of the effect of food on his sports.
D.His lack of essential nutrition for physical health.
1
2
3
4
C
解析:细节理解题。根据第二段中的“As I grew older, I noticed how food influenced my performance as an athlete. I started reading more about nutrition and signed up for an introductory nutrition course during my first year of college.”可知,对食物对健康的影响的认识促使作者在大学里选修了营养学课程。故选C项。
1
2
3
4
1
2
3
4
2.What is paragraph 4 mainly about ( )
A.The author’s favorite dishes.
B.The author’s mixed identities.
C.The author’s culture tendency.
D.The author’s childhood memory.
B
1
2
3
4
解析:段落大意题。根据第四段“My mom was born in Austria and my father in Iran. They met in Austria and... They exposed us to their own traditional cultural foods, and I grew up eating a combination of Iranian and Austrian dishes.”可知,第四段主要讲的是作者的复杂身份。故选B项。
1
2
3
4
3.Why did the author dislike being asked about his meals ( )
A.They looked very odd.
B.They were not authentic.
C.They had a terrible taste.
D.They took his mom much time to make.
A
1
2
3
4
解析:推理判断题。根据第五段中的“She would pack me leftovers from dinner, such as ... At times, I felt embarrassed about my meals, and would hide these from my peers to avoid the horrible question of, ‘Ew, what is that ’”可知,作者在求学期间,总是在家自带午餐到校,受家庭文化背景的影响,作者的午餐有着浓浓的异域特色,这与学校的食物相比,看起来奇特怪异,因此作者害怕同学们询问午餐的事,因为在同学们的眼里,作者是“另类”。可推知,作者害怕被问及他的饮食是因为他的饭菜看起来和学校的很不一样。故选A项。
1
2
3
4
4.What is the author’s purpose in writing the text ( )
A.To criticize people’s cultural prejudice.
B.To share his unique growth experiences.
C.To advertise food from his hometown.
D.To encourage accepting cultural diversity.
D
1
2
3
4
解析:写作意图题。根据最后一段中的“These experiences and my dual heritage background empowered me to encourage my clients and other RDs to proudly share their unique cultural foods, stop feeling embarrassed, but...”结合文章主要讲述了作者独特的家庭文化背景成就了他自小的梦想——注册营养师。作者希望通过他的成长经历,激励人们接受多元文化,在营养学领域增强文化融合的意识。故作者写这篇文章的目的是鼓励接受文化多样性。故选D项。
Ⅱ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2024·江西二模)When Karl Goldstein was a kid, he took piano lessons every Saturday morning with a family friend.But when Goldstein was 12, his teacher told his 1 that he needed better instruction. So his mother took him to a music school, and 2 for classes taught by Alice Shapiro who was known for being 3 . On the first day, she told Goldstein that he had to memorize the 4 of the Beethoven Sonata within a week.
“Well, I don’t think I can do that,” Goldstein hesitated.
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
8
“But you must do it,” the teacher said 5 .
This was nothing like his 6 Saturday mornings with his former teacher, and it wasn’t 7 before Goldstein decided that he didn’t want to take piano lessons anymore. He 8 he’d pick up another instrument, or maybe just 9 himself the piano after the semester.
But a few words of encouragement from the music teacher changed Goldstein’s 10 . One day, Shapiro turned to him and said something 11 , “I am really happy that you have made remarkable progress within such a short time! I am sure you’re not going to 12 .”
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
8
The encouragement transformed their relationship 13 and it was the beginning of a long and 14 relationship.
“Years later, I became a piano teacher and that’s what I’ve been doing for the past 50 years. I 15 it all to the precious moment with my seemingly tough teacher, Alice Shapiro.”
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
8
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。Karl Goldstein来到Alice Shapiro门下学习钢琴,Shapiro以严格著称,这让Goldstein产生放弃学琴的念头。然而,Shapiro的鼓励改变了他的想法,最终Goldstein成了一名钢琴老师,并将这归功于Shapiro老师的影响。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
1.A.students B.colleagues
C.children D.parents
答案:D
解析:student学生;colleague同事;children孩子们;parents父母。根据下文的“So his mother took him to a music school”可知,老师告诉Karl Goldstein的父母,他需要更好的指导。故选D。
8
2.A.dropped in B.signed up
C.rushed out D.packed up
答案:B
解析:drop in顺便拜访;sign up报名;rush out冲出去;pack up打包。根据上文的“So his mother took him to a music school”可知,Karl Goldstein的母亲带他去音乐学校报名上音乐课以得到更好的指导。故选B。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
3.A.tough B.kind
C.generous D.selfish
答案:A
解析:tough严格的;kind善良的;generous慷慨的;selfish自私的。根据下文的“But you must do it”可知,Alice Shapiro老师是很严格的。故选A。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
4.A.vocabulary B.brochure
C.music D.address
答案:C
解析:vocabulary词汇;brochure小册子;music乐谱;address地址。根据下文的“Well, I don’t think I can do that”和语境可知,钢琴课上老师要求Goldstein在一周内记住《贝多芬奏鸣曲》的乐谱。故选C。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
5.A.sharply B.carelessly
C.gently D.patiently
答案:A
解析:sharply严厉地;carelessly粗心地;gently温柔地;patiently耐心地。根据“But you must do it”可知,老师严厉地对Karl Goldstein说他必须完成记忆任务。故选A。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
6.A.cold B.lighthearted
C.short D.unpleasant
答案:B
解析:cold寒冷的;lighthearted轻松愉快的;short短的;unpleasant不愉快的。根据上文的“But you must do it”和下文的“Goldstein decided that he didn’t want to take piano lessons anymore”可知,Karl Goldstein的周六不再像以前那样轻松愉快了,这使他不想上钢琴课了。故选B。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
7.A.easy B.acceptable
C.long D.affordable
答案:C
解析:easy容易的;acceptable可接受的;long长的;affordable负担得起的。根据上文的“On the first day...of the Beethoven Sonata within a week.”和本句中的“This was nothing like his 6 Saturday mornings with his former teacher”可知,Karl Goldstein因为老师的严格要求,周六不再像以前那样轻松愉快了,因此没过多久,他决定不想上钢琴课了。故选C。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
8.A.realized B.acknowledged
C.pretended D.figured
答案:D
解析:realize意识到;acknowledge承认;pretend假装;figure认为。根据本句中的“he’d pick up another instrument”可知,Karl Goldstein不想再上钢琴课了,因此认为自己应该选择另一种乐器。故选D。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
9.A.buy B.teach
C.give D.tell
答案:B
解析:buy买;teach教;give给;tell告诉。根据上文的“He 8 he’d pick up another instrument”和or可知,Karl Goldstein不想上钢琴课了,作出选择:要么换一种乐器,要么自学。故选B。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
10.A.mind B.habit
C.tune D.goal
答案:A
解析:mind想法;habit习惯;tune曲调;goal目标。根据上文的“he didn’t want to take piano lessons anymore”可知,Karl Goldstein不想上钢琴课了,再由本句中的“But a few words of encouragement from the music teacher changed”可知,在老师的鼓励下他改变了想法。故选A。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
11.A.amusing B.alarming
C.surprising D.annoying
答案:C
解析:amusing有趣的;alarming令人惊恐的;surprising令人惊讶的;annoying令人恼火的。根据上文的“he didn’t want to take piano lessons anymore”可知,Karl Goldstein不想上钢琴课了,再由本句中的“I am really happy that you have made remarkable progress within such a short time!”可知,老师的鼓励是Karl Goldstein没有想到的,这让他很惊讶。故选C。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
12.A.argue B.cry
C.run D.stop
答案:D
解析:argue争论;cry哭;run跑;stop停止。根据上文的“I am really happy that you have made remarkable progress within such a short time!”可知,老师确信Karl Goldstein不会停止学习钢琴。故选D。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
13.A.occasionally B.magically
C.unwillingly D.eagerly
答案:B
解析:occasionally偶尔;magically神奇地;unwillingly不情愿地;eagerly急切地。根据本句中的“it was the beginning of a long and 14 relationship”可知,老师和Karl Goldstein开始建立长期的关系,这说明了鼓励有着神奇的力量。故选B。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
14.A.fruitful B.difficult
C.romantic D.distant
答案:A
解析:fruitful富有成效的;difficult困难的;romantic浪漫的;distant遥远的。根据本句中的“The encouragement transformed their relationship...”可知,老师的鼓励有着神奇的力量,使他们的关系能够长久且富有成效。故选A。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8
15.A.refer B.prefer
C.owe D.bring
答案:C
解析:refer参考;prefer更喜欢;owe归功于;bring带来。根据上文的“Years later, I became a piano teacher and that’s what I’ve been doing for the past 50 years.”可知,多年后,Karl Goldstein成了一名钢琴老师,这就是他过去50年来一直在做的事情。由此可知,老师对Karl Goldstein的影响之深,Karl Goldstein将这一切归功于老师,owe...to...“将……归功于……”。故选C。
1
2
3
4
5
6
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8