(共55张PPT)
UNIT 3 ENVIRONMENTAL PROTECTION
主题语境 环境保护
选择性必修第三册
Part 1 研考点 必备知识巧突破
1.starve vi.& vt.(使)挨饿;饿死→ n.饥饿;饿死
(1)starve to death饿死
(2)starve for渴望……;极需要……
starve to do sth.渴望做某事
(3)be starving for sth./to do sth.渴望某事/做某事
同义短语:be thirsty/hungry/eager/desperate for sth./to do sth.
starvation
starvation
to
starving for a chance to show my talent
身无分文,饥肠辘辘
2.seize vt.抓住;夺取;控制
seize sb. by the arm抓住某人的胳膊
表示情感的名词+seize sb.某人感到……
you (should) seize the precious chance to
improve your oral English
by
A mixed feeling of fear and excitement seized me
3.submit vt.& vi.提交;呈递;屈服→ n.提交(物);呈递(书);屈服
submit sth. to sb. 将某物提交给某人
submit (oneself) to屈从于……
submission
①Do keep in mind the final date for the (submit) of the proposal.
②(2022·新高考Ⅰ卷)An essay not (submit) in class on the due date will lose a letter grade for each class period it is late.
submission
submitted
I won’t submit (myself) to others’ thoughts
submit the
applications and relevant materials
(1)tolerate (sb./sb.’s) doing sth. 忍受(某人)做某事
(2)be tolerant of/towards sb./sth. 容忍/宽容某人/某事
4.tolerate vt.忍受;包容;容许→ n.宽恕;忍耐;容忍 → adj.忍耐的;宽容的
tolerance
tolerant
to tolerate
tolerant
working
is a very tolerant person who can accept and respect
different viewpoints
5.含蓄虚拟语气
[教材原句] Without this process, Earth could not sustain life.如 果没有这一过程,地球就无法维系生命。
(1)“without/but for+名词”相当于if引导的虚拟条件句,主句用虚拟 语气,表示所说内容与事实相反。
(2)除了without和but for, otherwise、but、or 等也可用来表达含蓄 虚拟语气。
①是我的老师帮我摆脱了困境。如果没有他的帮助,我不可能这 么轻松地应付过去。(感谢信)
It was my teacher who/that helped me out. Without his help,_________
_________________________________ .
②我的英语老师耐心地鼓励和指导我,否则我不会在这次英语写 作比赛中获得第一名。
My English teacher encouraged and instructed me patiently _________
___________________________________________________ .
I couldn’t have managed it so easily
or I would not have won first prize in this English writing competition
Part 2 过基础 核心要点精准练
Ⅰ.语境填空——练熟高频词汇
1. The moment I saw my father’s cloudy face, panic (seize) me.
2. Let’s take measures and make joint efforts to create a green and ___________(harmony) environment.
3. I don’t doubt a friendly environment is of great importance to us all.
seized
harmonious
that
4. Show your (tolerate) to your neighbors and you will have a good relationship with them in the new community.
5. Jane was sensitive emotional problems and it was difficult for her to handle the problems properly.
6. Because of the limited space, we have no choice but to restrict the number of students per class 10.
tolerance
to
to
7. To enhance people’s awareness of (conserve) of cultural relics, a lecture will be given in the city hall this Friday afternoon.
8. There is no doubt that these children whose parents died in the disaster starve love.
9. The name and telephone number of the cartoonist must be included in the (submit).
10. On behalf our school, I appeal to each student to take regular exercise to keep physically and mentally healthy.
conservation
for
submission
of
There is no doubt that
On behalf of
I make a proposal that we students should make some contributions to environmental conservation
is starving/starves to make a contribution to a
green campus
I was trapped in the bottom of the boat for hours
we will soon create a
harmonious and low carbon campus
Part 3 提素养 关键能力培优练
培优1 单元话题写作——垃圾分类与保护环境
根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
① (代表) the Student Union, I call on us students to take an active part in the movement (用本单元词汇替换黑体词:② ), whose theme is classifying garbage. ③____________
_________________________________________________________________________(毫无疑问,垃圾分类有益于对环境的保护).
On behalf of
campaign
There is little/no doubt that classifying garbage is beneficial to the conservation of the environment
Up to now, ④ (许多) restrictions and regulations have been carried out (用本单元词汇替换黑体词:⑤ ) to make our relationship with nature more ⑥ (harmony).In a word, if waste disposal is well dealt with, our environment will ⑦
__________ (restore).
dozens of
implemented
harmonious
be restored
教材语料运用 【情感描写之悲伤、沮丧、孤独】
作为一个敏感的女孩,海伦不能忍受在陌生环境中的孤独。沉重的学习压力进一步加剧了她的困境。由于不知道如何释放自己的情绪,她正经历着一段痛苦的时光,她被极度的悲伤攫住了。
Being a sensitive girl, Helen couldn’t tolerate being lonely in the unfamiliar surroundings.Heavy study pressure further fueled her dilemma.① __________________________
__________(分词短语作状语), she was undergoing a painful time and ②
______________________________.
Not knowing how to release her emotions
she was seized by extreme sorrow
培优2 提升续写能力
她渴望摆脱这种令人窒息的境况。幸运的是,班长的关爱和支持使她度过了那段困难时期。渐渐地,海伦恢复了信心,下定决心不向任何困难屈服。她内心的孤独最终消融了,她的脸上露出了快乐的笑容。
③________________________________
___________________.Luckily, the monitor’s care and support sustained her through the difficult period.Gradually, Helen restored her confidence,④________
_________________________________
(形容词短语作状语).Her inner loneliness finally melted away, ⑤______________
__________________(独立主格结构作状语).
She was starving/starved to get rid of the choking situation
not to submit (herself) to any difficulties
determined
a happy smile brightening her face
课时作业
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
(2024·江苏南京、盐城二模)Across the world,humans purchase around 1.3 billion single use plastic water bottles a day.Because only about 9% of plastic is recycled,the vast majority of those bottles wind up in landfills,the ocean,or elsewhere in nature.
When beach loving Madison noticed those plastic bottles during her family’s trips to California,the then 12 year old girl “just felt like this needed to be changed”,she told Smithsonian Magazine.
So as she began thinking about what to do for her school science fair back in 2021,the idea of a project centered on reducing plastic pollution quickly came to her mind:She would design an eatable water bottle called the Eco Hero.
“One of my biggest ambitions for my project was wanting to help the world,” the confident young inventor said in a video on the website.
To bring her idea to life,Madison built upon the already established method by experimenting with common food materials.She also took inspiration from previous versions of eatable water bottles,though she focused on making hers bigger and more durable.She found that the combination of water,lemon juice,natural gum,and alginic acid (褐藻酸) resulted in a gel pouch that wouldn’t break,could hold up to 3/4 cup of water,and would last in the fridge for three weeks.
Though she’d like to improve the Eco Hero by making it able to hold more water,she believes her current version would work well as a replacement for the paper cups used by runners in races.All one needs to do is bite a hole in the water ball,drink the water,and then eat the pouch or throw it away to biodegrade.Madison hopes the Eco Hero inspires others to take better care of the planet.“It doesn’t necessarily have to be in a big way,” she told Smithsonian Magazine.“People can still make a difference in the world,even if it’s just in a small way.”
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。在发现很多塑料瓶未被循环利用时,当时12岁的Madison设计了由水、柠檬汁、天然树胶和褐藻酸制成的可食用凝胶袋以减少塑料污染的问题。她希望用自己的行动激励人们更好地照顾地球,为世界作出贡献。
1
2
3
4
1.What inspired Madison’s design of an eatable water bottle ( )
A.Her school’s task.
B.Her family’s urge.
C.Her love for nature.
D.Her trips to the beach.
D
解析:细节理解题。根据第二段和第三段的描述可知,是Madison去海滩的旅行激发了她的可食用水瓶的设计。故选D。
1
2
3
4
2.What can we know about the Eco Hero ( )
A.It is a copy of the previous versions.
B.It is made from unbreakable materials.
C.It is an improvement in size and durability.
D.It has a hole and should be disposed once used.
C
解析:细节理解题。根据第五段中的“though she focused on making hers...in the fridge for three weeks”可知,Eco Hero在容量和耐用性方面有了改进。故选C。
1
2
3
4
3.Which of the following words can best describe Madison ( )
A.Ambitious and creative.
B.Talented and determined.
C.Courageous and confident.
D.Cooperative and committed.
A
1
2
3
4
解析:推理判断题。Madison设计了可食用凝胶袋,由此可知,她富有创造力;由第四段可知,Madison的最大抱负之一就是想帮助世界;由最后一段可知,她认为人们可以改变这个世界,即使只是在一个小的方面。由此可推知,Madison既有创造力又有雄心大志。故选A。
1
2
3
4
4.What can we learn from the text ( )
A.A good beginning is half done.
B.Small people make big moves.
C.Where there is a will,there is a way.
D.Every coin has two sides.
B
解析:推理判断题。本文主要讲述了当时才12岁的Madison设计了可食用凝胶袋以减少塑料污染的问题。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
Ⅱ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2024·广东梅州一模)Dawn Loggins didn’t have a typical senior year. Back in 2012, Loggins was waking up early to get to school to put in a before school 1 as a janitor (清洁工).
Before the rest of her peers 2 school, Loggins was cleaning bathrooms, scrubbing floors, and 3 down the very desks she would 4 later in the day as a student. After 7 hours at school, Loggins didn’t get to 5 home to enjoy an after school snack or downtime either. 6 , she clocked back in for another two hour time on janitorial duty.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
“I don’t mind cleaning,” Loggins said.“If you have to walk through trash to get to your desk, you’re not going to have an environment that 7 learning.”
While the teen was clearly hard working, it wasn’t immediately obvious to school officials how badly Loggins 8 the financial support her job provided, until she asked her boss for 9 one day. The reason Without electricity at home.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
Even more shocking, while Loggins was at summer school, she 10 calling home, only to find the phones had been 11 and her parents had moved away—without her. And she became 12 . When the school realized the extent of the neglect Loggins had been living with, they surrounded her with 13 . The community took her in, providing her with housing, food and clothing and helping her to apply for college.
And the efforts 14 : Loggins was accepted into Harvard University. Today she works as a motivational speaker, speaking to 15 that include education, homelessness, and women and youth empowerment.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。Dawn Loggins是一个非常努力的学生,尽管生活条件不好,但通过学校和社区的帮助,她成功被哈佛大学录取,并成为一个激励他人的演说家。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
1.A.gift B.shift
C.practice D.study
答案:B
解析:gift礼物;shift轮班;practice练习;study学习。根据“as a janitor”可知,Dawn Loggins很早起床去学校,在课前作为清洁工值班。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
2.A.forced into B.fit into
C.fell into D.rolled into
答案:D
解析:force into强迫进入;fit into适应;fall into掉入;roll into进入,到达。根据“Before the rest of her peers”可知,在其他同学进入学校之前,Loggins已经在打扫洗手间、擦地板、擦桌子了。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
3.A.wiping B.falling
C.dropping D.welling
答案:A
解析:wipe擦拭;fall落下;drop丢下;well涌出。根据“was cleaning bathrooms, scrubbing floors”可知,此处与上文构成并列关系,即在其他同学进入学校之前,Loggins已经在打扫洗手间、擦地板、擦桌子。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
4.A.equip B.occupy
C.make D.bother
答案:B
解析:equip装备;occupy占据;make制造;bother打扰。根据“in the day as a student”可知,Loggins就已经在学校打扫卫生、擦地板,并且擦拭她后来作为学生要坐(占据)的桌子。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
5.A.come B.lead
C.head D.leave
答案:C
解析:come来;lead领导;head前往;leave离开。根据“she clocked back in for another two hour time on janitorial duty”可知,Loggins放学后没有立刻回家。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
6.A.Therefore B.Instead
C.However D.Besides
答案:B
解析:therefore因此;instead相反;however然而;besides除了……。根据“Loggins didn’t get to 5 home to enjoy an after school snack or downtime either”可知,在学校待了7个小时后,Loggins没有回家享受放学后的零食或休息时间,相反,她又打卡回去做了两个小时的清洁工作。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
7.A.encourages B.happens
C.appoints D.troubles
答案:A
解析:encourage鼓励;happen发生;appoint任命;trouble打扰。根据“If you have to walk through trash to get to your desk”可知,Loggins认为,如果必须穿过垃圾才能到达课桌,那你就不会有一个鼓励学习的环境。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8.A.used B.spent
C.cost D.needed
答案:D
解析:use使用;spend花费;cost花费;need需要。根据“the financial support”可知,学校领导并没有立即看出Loggins迫切需要她的工作提供的经济支持。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
9.A.candles B.toys
C.lights D.sweets
答案:A
解析:candle蜡烛;toy玩具;light灯;sweet糖果。根据“Without electricity at home.”可知,因为家里没电,所以Loggins向她的老板要蜡烛。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
10.A.finished B.delayed
C.considered D.tried
答案:D
解析:finish完成;delay延迟;consider考虑;try尝试。根据“calling home”可知,Loggins在暑期学校的时候,她试着给家里打电话。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
11.A.disconnected B.stolen
C.spoiled D.misguided
答案:A
解析:disconnect切断;steal偷;spoil宠溺;misguide误导。根据“her parents had moved away—without her”可知,Loggins的父母搬家没有带上她,因此应是电话被切断了。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
12.A.sick B.blind
C.lonely D.homeless
答案:D
解析:sick生病的;blind盲的;lonely孤独的;homeless无家可归的。根据“her parents had moved away—without her”可知,她的父母也搬走了——没有带她,所以她无家可归。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
13.A.hope B.advice
C.support D.courage
答案:C
解析:hope希望;advice建议;support支持;courage勇气。根据“The community took her in, providing her with housing, food and clothing and helping her to apply for college.”可知,社区接纳了她,为她提供住房、食物和衣服,并帮助她申请大学,故上文信息与此并列,提出学校为她提供支持。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
14.A.came true B.counted on
C.paid off D.let out
答案:C
解析:come true实现;count on依靠;pay off取得成功;let out放出。根据“Loggins was accepted into Harvard University.”可知,这些付出得到了回报。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
15.A.matters B.issues
C.challenges D.problems
答案:B
解析:matter事情;issue问题;challenge挑战;problem问题。根据“that include education, homelessness, and women and youth empowerment”可知,她是一名励志演说家,就教育、无家可归、妇女和青年赋权等问题发表演讲。故选B。