人教版(2019)高考英语一轮复习教材梳理选择性必修第四册UNIT 5 LAUNCHING YOUR CAREER知识点课件(共53张PPT)

文档属性

名称 人教版(2019)高考英语一轮复习教材梳理选择性必修第四册UNIT 5 LAUNCHING YOUR CAREER知识点课件(共53张PPT)
格式 ppt
文件大小 714.0KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-29 22:48:59

图片预览

文档简介

(共53张PPT)
UNIT 5 LAUNCHING YOUR CAREER
主题语境 未来规划
选择性必修第四册
Part 1 研考点 必备知识巧突破
1.debt n.债务;欠款
in debt负债
out of debt摆脱债务
pay off one’s debts还清某人的欠款或债务
pay off all their
debts
stay out of debt
in
2.accuse vt.控告;控诉;谴责→ n.指责;控告
(1)accuse sb. of (doing) sth./charge sb. with (doing) sth. 控告/指责某 人(做)某事
(2)the accused被告
accusation
①The (accuse) has the right to defend himself.
②When a person was accused a crime, his future would be judged by the public.
③小女孩被指控考试作弊,她感到非常羞愧,几乎要哭了。
___________________________________________,the little girl was so ashamed that she was close to tears.
accused
of
Accused of/Charged with cheating in the exam
3.greedy adj.贪婪的;贪心的;贪吃的→ n.贪婪;贪心 → adv.贪婪地
be greedy for sth. 对……贪婪/渴望
be greedy to do sth. 渴望做某事
greed
greedily
①He accepted the offer, not caring about the consequences.In other words, it was his for power that led him to betray his friends.(greed)
②我渴望报名参加这门课程,以便我能够学到更多有关急救的知 识。(学校生活)
I so that I can learn more knowledge about first aid.
greedily
greed
am greedy to sign up for the course
4.dedicate vt.把……奉献给→ n.奉献;献身 → adj.献身的;专心致志的
dedicate... to...把……奉献给……
dedicate oneself to=be dedicated to献身于……;致力于……
dedication
dedicated
dedicated
dedication
Only if you dedicate yourself to/are dedicated to what you are pursuing
5.wish后宾语从句中的虚拟语气
[教材原句] You don’t want to look back in years to come and say,“I wish I had thought more about what I really wanted to do.”你也 不希望多年之后回顾过去时才说:“我真希望当年能再多想想自己 真正想要做什么。”
wish后宾语从句中的虚拟语气,与现在事实相反,从句谓语动词用 一般过去时;与过去事实相反,从句谓语动词用过去完成时;对将来 发生的事表示祝愿或愿望,从句谓语动词用 “would/could/might/should+动词原形”。
you could grasp this opportunity to learn traditional
Chinese culture
I didn’t have to go to work today
she hadn’t said anything
Part 2 过基础 核心要点精准练
Ⅰ.语境填空——练熟高频词汇
1. The dog looked up at its owner with (greed) eyes, waiting for its next meal.
2. The kind and beautiful nurse carefully attended the wounded soldiers day and night.
3. In my third year of university, I realized that I didn’t want to become a (law).
greedy
to
lawyer
4. Yuan Longping dedicated his entire life to __________ (develop) high yield rice varieties, so he is the person I respect most.
5. I wish I (attend) her wedding last Sunday, but I was on business in Moscow then.
6. Now that you have signed the contract, there is no point ________ (talk) about it any more.
7. Accused telling lies to his teacher, the boy stood there, hangin his head in shame.
8. The secret to a good career is finding something that you are passionate _______. .
developing
had attended
talking
of
about
Ⅱ.完成句子——活用短语、句式
1. 对于我未来的职业选择,我和我的父母有冲突。关于如何处理 这个问题你能给我提供一些建议吗
With reference to my future career choice, I have conflicts with my parents.Would you be kind enough to offer me some advice on ________
_________________________________.
2. 第一次面对这个问题时,我感到非常焦虑和困惑。
, I felt very anxious and puzzled.

how
to attend to/deal with the problem
The first time I faced the problem
accuse me of not devoting/dedicating myself to
my study
I’m greedy to get my parents’
you could offer me some practical suggestions
Part 3 提素养 关键能力培优练
培优1 单元话题写作——职业选择
  根据提示,运用本单元的词汇、短语及句式或使用词汇的正确形式完成下面的语篇。
  I have never wondered what I should do ①_____________________
_____________ (在决定职业选择时;时间状语从句的省略形式).My top ②_________ (prior) is finding something that suits my passions.I developed a strong interest in information technology in high school, so I chose a related university major and studied hard.
when deciding on a
career choice
priority
After graduation, I worked in a ③ (financial) company and was responsible for processing debt repayments for about five years.Then I wanted to try something new.As travelling was also one of my passions, ④_________________________________________________
_____________________ (我申请了一份能提供环游世界的机会的工作;定语从句).
finance
I applied for a job that provided the chance to travel around the world
However, after two years of travelling and always having endless business ⑤___________(要处理;不定式作后置定语), I kind of lost my passion.I decided to take a rest, so ⑥ (我辞去了工作) and worked as a volunteer for an educational organisation.Then I found my new passion was ⑦______________
(帮助大学毕业生适应社会;不定式作表语).Now I want to be a career coach.I am still a green hand in this field, but I believe I have a lot of experience and I think others could benefit from it.
to attend to
I resigned from my job
graduates fit into society
to help college
教材语料运用 【人物描写】
  我们的班主任不知疲倦地致力于教学工作。他渴望获得各种各样的技能,因此他经常参加一系列的活动。即使面对许多挫折,他似乎总能很快地振作起来。
Our headteacher ①___________
__________ tirelessly.②____________
______________________, so he often ③_____________________________.
Even if he faced lots of setbacks, he always seemed to bounce back pretty quickly.
was dedicated
to teaching
to acquire various skills
He was greedy
participated in a range of activities
培优2 提升续写能力
他忙于帮助我们处理各种各样的问题。
无论发生什么,他都不会抛弃我们。我们的班主任永远是我们坚强的后盾。
④____________________________
__________________________.⑤
__________________(让步状语从句), he wouldn’t desert us.Our headteacher would always be the strong shield behind us.
He was employed in helping us attend to all kinds of problems
Whatever happened
课时作业
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共10分)
  Reporters rushed to find Rehan Sujeewa Staton a handful of years ago when news broke that a sanitation (公共卫生) worker had been accepted to Harvard Law School. Their various versions of a self-made American success story went viral.
Now, as Staton prepares to graduate, he wants to make one thing crystal clear: It wasn’t just him, but the people around him that made it all possible in very direct and sometimes surprising ways. “I worked for a trash company, where my co-workers told me that I should go to college instead. I had a boss who let me leave work and go to school. I had a cousin who helped me study for the Law School Admission Test. My brother dropped out of college to help with the family finances. My dad sacrificed a lot for me. I could keep going down this list. I got lucky, but I made the most of my luck,” he said.
From early on Staton understood the instability of life. He and his brother were raised by their dad. The family of three struggled to make ends meet. After high school, Staton got a job at a trash and recycling company. It motivated him to find his way to the University of Maryland while continuing to work. Staton cleaned garbage containers and collected trash from 4 a.m. until 7 a.m., and after that, he would go to classes. The desire for a better life for him and his family was the main reason Staton applied to law school.
At Harvard Law School, Staton found a community of professors, classmates, administrators and staff who helped him to get through. To show his gratitude to the service staff, he raised money to give $100 gift certificates to each service worker of Harvard Law School and founded “The Reciprocity (互助) Effect”to honor other such workers at universities and corporate institutions.
“I didn’t want to change after going to Harvard Law School,”he said.“The allure (诱惑) is huge. I went to work in fancy places. I made cool connections and friendships. But I don’t want to forget who I am.”
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了一名环卫工人在自己的努力和他人的帮助下成功考入哈佛法学院,并通过自己的行动对帮助过他的人表达感激之情的故事。
1
2
3
4
1.What made Staton the focus of reporters’ attention (  )
A.His popularity on social media.
B.His job as a cleaner.
C.His admission to Harvard Law School.
D.His donation to service workers.
C
解析:细节理解题。第一段提到环卫工人Staton被哈佛法学院录取的消息一经传出,记者们就争先恐后地来采访他,由此可知,Staton被哈佛法学院录取的消息引起了记者的关注。admission是accepted的同义替换。
1
2
3
4
2.What does Staton consider crucial to his success (  )
A.Access to educational opportunities.
B.A bit of luck.
C.Academic environments.
D.Assistance from others.
D
解析:细节理解题。根据第二段第一句“...It wasn’t just him, but the people around him that made it all possible in very direct and sometimes surprising ways.”可知,Staton认为他的成功离不开身边人的帮助。
1
2
3
4
3.Why did Staton refuse to change after attending Harvard Law School (  )
A.He was quite content with his present life.
B.He valued his personal connections over success.
C.He wanted to stay true to his roots and values.
D.He was not ready to let go of his past experiences.
C
1
2
3
4
解析:推理判断题。根据最后一段可知,尽管Staton考上了哈佛法学院,进入了一个新的社会阶层,有了更多的机会和资源,但他不想忘记自己来自哪里,也不想忘记是谁帮助他取得现在的成就。由此可知,他想坚持自己的原则和价值观。
1
2
3
4
4.What can we learn from the story (  )
A.A rising tide lifts all boats.
B.Two heads are better than one.
C.The early bird catches the worm.
D.A grateful heart is a beginning of greatness.
D
1
2
3
4
解析:推理判断题。通读全文可知,Staton克服了各种困难,最终成为哈佛法学院的学生,取得了成功。然而,他并没有把成功归功于自己,而是感激身边人的帮助。他感谢曾在垃圾处理公司工作的同事,感谢老板鼓励他上学,感谢表兄弟帮助他备考,感谢为家庭牺牲的兄弟,感谢为他辛苦付出的父亲。此外,他还筹集资金感谢哈佛法学院的工作人员,并创立了“互惠效应”组织,以表彰其他类似的工作人员。这些举动充分展现了他的感恩之心,他的成功也在于此。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
Ⅱ.完形填空(每小题1分,共15分)
  (2024·江苏南京、盐城二模)Katherine would never forget the day when her daughter brought a plate from kindergarten,with a drawing of mouse-like creatures on it.
   “Emma,what are these little characters What do you 1  them ” Katherine said.“Mom,they’re my  2 .They come to children who are lonely or who were meant to have a  3  life,” Emma said.It  4  the unemployed 36-year-old mom’s heart during a time when she wasn’t feeling too good about her job  5 .
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
All this eventually 6  a new project for Katherine,
unemployed for months—making a line of stuffed animals for sale based on her daughter’s  7 .“Every day,I would work on it,” she said.“Over time,it felt like this was what I really  8 .” In her basement,Katherine cut patterns,wrote storylines and  9  prototypes (原型) to turn “The Representatives” into dolls (玩偶).
  Today she has four 10  doll prototypes and specific storylines to go with each main character.She hopes to  11  the dolls to parents going through hard times,or maybe those preparing to work overseas,leaving their  12  behind with relatives.
  She said even if the dolls don’t 13 ,she’s taught her daughter  14  to keep moving even in down times.It’s really a  15  for those unemployed right now,she said.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了失业的Katherine受女儿画的动物启发,决定创造一系列以这些小动物为原型的毛绒玩具。通过这个项目,Katherine找到了自己的方向。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
1.A.leave        B.call
C.bring D.feed
答案:B
解析:上文讲述女儿从幼儿园带回来了一个盘子,上面画着老鼠一样的动物。由此可推知,Katherine应该是问女儿该怎么称呼她画的这些小动物。feed“喂养”。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
2.A.representatives B.classmates
C.supporters D.guides
答案:A
解析:根据第9空后的“turn ‘The Representatives’ into dolls”可知,Katherine把这些代表作品变成了玩偶。由此可知,此处女儿回答它们是自己画的代表作品。故选A。本题属于原词重现。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
3.A.longer B.tougher
C.better D.fairer
答案:C
解析:根据空前的“children who are lonely”可推知,此处是女儿认为这些画是送给那些孤独的或者本应该过上更好(better)生活(而实际没有过上更好生活)的孩子的。tougher“更艰难的”;fairer“更公平的”。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
4.A.broke B.closed
C.touched D.won
答案:C
解析:上文中女儿的话(这些画是送给那些孤独的或本应过上更好生活的孩子们的)应是打动了Katherine。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
5.A.descriptions B.reports
C.duties D.prospects
答案:D
解析:根据上文的“unemployed”可知,这位母亲失业了,由此可推知,此处应该在说她对工作前景不乐观。prospect表示“前景,前途,成功的机会”时常用复数。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
6.A.led to B.referred to
C.adapted to D.belonged to
答案:A
解析:根据“a new project for Katherine,unemployed for months—making a line of stuffed animals for sale”可知,失业的Katherine卖毛绒玩具,由此可推知,此处应是Katherine受女儿启发最终开启了一个新项目。故选A。lead to“导致”;refer to“提及”;adapt to“适应”;belong to“属于”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
7.A.memories B.drawings
C.toys D.feelings
答案:B
解析:根据空前信息可知,Katherine销售的毛绒玩具应是根据女儿的画(drawings)制作的。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
8.A.learned B.imagined
C.wanted D.promised
答案:C
解析:根据空前的“Every day,I would work on it”和下文信息可知,Katherine愿意每天都做这个,所以这里表达的意思是久而久之,Katherine认为这是她真正想要做的。promise“许诺,承诺”。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
9.A.tested B.labeled
C.copied D.sewed
答案:D
解析:根据空前的“Katherine cut patterns,wrote storylines”可知,Katherine把这些图案剪下,然后写上故事情节,再结合空后的“turn ‘The Representatives’ into dolls”可推知,从图案变成玩偶需要缝纫。故选D。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
10.A.advertised B.completed
C.marked D.printed
答案:B
解析:根据空前后信息可知,如今,Katherine完成了四个玩偶原型。故选B。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
11.A.return B.donate
C.market D.expose
答案:C
解析:根据第7空前的“for sale”可知,此处应是把这些玩具推销给那些在困境中的父母。故选C。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
12.A.kids B.parents
C.jobs D.stories
答案:A
解析:根据空前的“those preparing to work overseas”可知,此处应是去海外工作,把孩子(kids)留给亲戚(照顾)的人。故选A。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
13.A.turn up B.catch up
C.break off D.take off
答案:D
解析:根据空前后信息可知,此处表达的是即使玩偶不成功(没有受到市场的欢迎),她也以身作则教会了她女儿即便在低谷时也要坚持向前。故选D。turn up“出现”;catch up“赶上”;break off“中断”;take off“突然成功”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
14.A.on purpose B.by example
C.at will D.in detail
答案:B
解析:Katherine以身作则教会了她女儿即使在低谷也要坚持向前。故选B。on purpose“故意地”;by example“以身作则”;at will“随意地,任意地”;in detail“详细地,详尽地”。
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
7
显示原文
15.A.tradition B.dream
C.wonder D.lesson
答案:D
解析:Katherine的事例给了那些现在正处于失业状态的人群“经验”。故选D。