/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优牛津译林版
专题24 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读电视节目表,判断正(T)误(F)并回答问题。
1.Mike wants to watch a football game. He can watch Channel 2. ( )
2.Helen wants to see tigers, elephants and monkeys. She can watch Channel 1. ( )
3.If you want to watch a film, you can watch TV at 20:00-21:30. ( )
4.From 06:30 to 08:30, you can watch Around China. ( )
5.Which Channel (哪个频道) do you want to watch Why (为什么)
阅读短文,补全句子。
Welcome to my school
My name is Yang Hua. I’m a new student from Chushui Primary School. My school is very beautiful. There are five hundred (百) students in my school. There is a big playground in my school. When the weather is good, a lot of students play football or run. Look at the building. This is our teaching building. There are four floors. My classroom is on the second floor. There are thirty-two students in my class. My favourite (最喜欢的) subject is English, because English is very fun. I have a good friend. Her name is Lily. Lily and I often do homework together after school.
We like our school very much.
6.There are students in Yang Hua’s school.
7.There are floors in the teaching building.
8.The students run or play in the playground on sunny weather.
9.Yang Hua likes best.
10. often does homework with Yang Hua after school.
11.阅读短文,将图片用1-5排序。
A mother horse and a little horse live on a farm. One day, the mother horse asks the little horse to carry a bag of wheat to the mill. The little horse is happy to do it. He carries the bag and leaves home quickly. After a while, he comes to a river. The mill is on the other side of the river. The little horse doesn’t know if he can cross it. The little horse looks around and sees a cow. He asks him, “Uncle Cow, is the river deep Can I cross it ” The cow answers, “The river is very shallow (浅的). You can cross it easily.” The little horse is ready to cross the river. Just at that time, a squirrel (松鼠) jumps down and shouts, “Little horse, stop! The water is too deep!”
The little horse doesn’t know what to do. He goes home and asks his mother. His mother laughs and says, “My child, don’t always listen to others. You’d better go and try yourself.” “OK!” says the little horse. Then he crosses the river carefully. The water is not too deep or too shallow. It is just right for him.
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
阅读理解。
Christmas Day
It’s Christmas Day. Helen and her family are at home. Helen sings a Christmas song. Helen’s father cleans the living room. Helen’s brother draws a picture of Father Christmas. Helen’s mother cooks nice food. They have a big Christmas dinner. There is a turkey, a pudding, and a lot of delicious food on the table. Beside the sofa, there is a Christmas tree. There are many pretty things on the tree and some presents under the tree. Helen sees a big green box. There is a message on the box, it says ‘To Helen’. It must be her present. So she opens it and there is a cute dog in the box! She jumps up and is the happiest person in the world!
12.判断对错,正确的写T,错误的写F。
(1) Helen’s brother draws a picture of his father. ( )
(2) Helen and her family have a big Christmas lunch. ( )
(3) There is a Christmas tree beside the table. ( )
(4) The big green box is for Helen. ( )
(5) Helen is very happy. ( )
13.阅读问题,根据文章信息,写出正确的回答。
(1) Who cleans the living room
(2) What does Helen’s mother do
(3) What food do they have on the table
(4) Where are the presents
(5) What’s in the box
根据绘本内容,完成下列任务。
A little elephant has a long trunk (象鼻). He is proud of it. He often says to his friends. “Look at my long trunk. It’s great!” One day, a cow and a horse are playing. The little elephant sprays (喷射) water at them. The cow and the horse get wet. They are angry and shout at the little elephant, “Go away!”
At noon, many animals sleep. The little elephant swings his long trunk. The trunk wakes up the tiger and the monkey. They get away. They don’t like to play with the little elephant.
The little elephant goes home sadly. He asks his mum, “Why don’t they like my long trunk ” Mum says, “I have a long trunk too. But they all love me, because I often help them with my trunk.”
The little elephant begins to help others with his long trunk. He helps the cow water the garden. He helps the horse clean the window. He helps the goat put out the fire. Now they all like his long trunk.
14.根据故事情节,给下列图片排序,把序号填写在括号中。
( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
15.根据短文内容,选择正确答案。
(1) “He is proud of it.” 猜猜句中画线单词的中文意思。( )
A.烦恼的 B.骄傲的 C. 兴奋的
(2) What does NOT the little elephant do ( )
A.He tells his mum not to spray water at others
B.He swings the trunk and wakes up the tiger and the monkey.
C. He helps the horse clean the window with his trunk.
(3) What do the animals think of the little elephant finally ( )
A.They like his trunk because it is long.
B.They don’t like his trunk any longer
C. They like him because he helps them with his trunk.
(4) The best title (最好的题目)for the passage is “_________”. ( )
A.A little elephant’s trunk B.Animals on the farm C. I love you, Mum.
阅读短文,判断下列句子是否与短文内容相符,相符的用“T”表示,不相符的用“F”表示,并根据短文内容填空。
Do you know Tiangong—China Space Station(中国空间站) There are three taikonauts in it. They are Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu.
There are three bedrooms and one bathroom in the station. There aren’t any beds. Taikonauts sleep in sleeping bags. There is a lot of delicious space food. The taikonauts have a lot of work. They are very busy in space. But they can have fun too. They can listen to music, play table tennis and do some kung fu. They can even see the beautiful Earth from space. It’s cool! Do you think so
16.The underlined word “taikonauts” means “中国宇航员” in Chinese. ( )
17.Taikonauts can sleep in beds in the space station. ( )
18.In the space station, taikonauts can eat delicious space food. ( )
19.Taikonauts can do sports in the station. ( )
20.Wang Yaping is the (one) woman in Tiangong Space Station.
阅读并回答问题。
21.Nancy 有许多绘本。接下来让我们和她一起仔细阅读绘本,将相对应的句子和图片匹配吧。
A. B. C.
D. E. F.
(1) Kipper’s hobby is swimming. Wilma’s mum often takes Kipper to the swimming pool. ( )
(2) Kipper looks for his swimming trunks. He can’t find them. ( )
(3) Wilma’s mum is in the pool now, but Kipper can’t get into the pool, “Sorry,” says the man. ( )
(4) Wilma’s mum takes Kipper to a shop. She buys him a new pair of trunks. ( )
(5) “Oh, no. I put on my trunks at home.” says Kipper. ( )
(6) “I don’t need (需要) the new trunks.” he says to Wilma’s mum. ( )
22.判断下列各句意思是(T)否(F)与绘本内容相符。
(1) Kipper’s mum often takes him to the swimming pool. ( )
(2) Kipper can’t find his shoes. ( )
(3) Wilma’s mum can’t go in the swimming pool. ( )
(4) Wilma’s mum buys Kipper a pair of new trunks. ( )
(5) Kipper is so cute because he puts on the trunks at home but he forgot (忘记). ( )
23.阅读并回答问题。
(1) What does the word “swimming trunks” mean (意思)
(2) What do you think of Kipper Why (可用中文)
阅读对话,选择对话中合适的内容填空。
In the forest, there is a pig. He has a bad habit (习惯). He does not wash himself, so he is always very dirty (脏的). One day, he wants to play with the rabbit.
Pig: Hi, rabbit! Let’s play together.
Rabbit: You are dirty. I don’t want to play with you. You should (应该) brush your teeth every day. I keep my teeth clean and white.
Then the pig wants to play with the cow.
Pig: Hi, Cow. Let’s play together.
Cow: You are dirty and you smell bad. I don’t want to play with you. You should take a bath every day.
Then the pig wants to play with the elephant.
Pig: Hello, Elephant. Let’s play together.
Elephant: OK, but let me make you clean.
The elephant sprays some water on the pig with his trunk (鼻子). The pig becomes clean soon.
Finally, the rabbit and the cow come back. They play together happily.
In the forest, there is a 24 pig. He wants to 25 a rabbit, a cow and 26 . The rabbit doesn’t 27 the pig because he thinks the pig should 28 his teeth every day to keep them 29 . The cow thinks the pig should 30 every day. Then, the elephant 31 with his trunk on the pig. The pig is 32 soon. Finally, the pig, the rabbit, the cow and the elephant 33 .
认真读文章,回答问题。
Nancy has a parrot. It is a nice bird. Every day Nancy says to it. “Hello! I can see you!” Soon, the bird can say “Hello! I can see you too”.
One day, Nancy is at school. A thief (小偷) comes into Nancy’s house. He wants to steal (偷) something. But when he goes into the room, he hears (听到) someone says, “Hello! I can see you!” The thief is afraid. He throws (扔) the things on the floor and runs away quickly.
34.判断正(T)误(F)。
(1) Nancy is a policeman. ( )
(2) The bird can say some words. ( )
(3) The bird knows (知道) the thief that wants to steal something. ( )
(4) The thief sees the bird and goes away. ( )
(5) The thief doesn’t get anything from Nancy’s house. ( )
35.阅读并回答问题。
What do you think of Nancy’s animal friend (你认为南希的动物朋友怎么样?)
I think it is .
阅读短文,选出合适的答案,并回答问题。
There is a lord(财主). He is very rich. But he is not clever(聪明的). Therefore, he is often laughed at by others because his silly ideas. One day, he visits Lord Zhang. He likes the 3-storey(三层楼的) house of Lord Zhang very much. He says, “The view from the third floor is so good. I want to get this too.” The next day, he finds a craftsman and says, “Can you build me the same third floor as Lord Zhang’s ” “No problem.” says the craftsman. Some days later, the lord goes to check. The lord feels very angry. He shouts, “No! No! I only need the top floor. I don’t need the two lower floors. Remove them at once(立刻).” The craftsman laughs out loudly after hearing the lord’s words. “Only the top (顶)floor I can’t do it at all. You’ll have to do by yourself!
36.There are _______ floors in Lord Zhang’s house. ( )
A.two B.three C.four
37.The view on the _______ floor is so good. ( )
A.first B.second C.third
38.Can the craftsman build the same third floor as Lord Zhang’s ( )
A.Yes, he can. B.No, he can’t. C.I don’t know.
39.What does laugh at mean in this passage ( )
A.大笑 B.嘲笑 C.微笑
40.Do you like this lord Why
阅读短文。
Everybody has a home. People have homes. Animals have homes too. People live in many different kinds of (不同种类的) houses. Animals have different kinds of houses too.
Some animals live in holes under the ground. The woodchuck lives under the ground. His house has two doors. If an enemy (敌人) comes into one door, the woodchuck gets out from the other. Some birds live in nests in trees. They come out for food in the daytime and go back to sleep at night. Bees work hard to make their homes. There are many small “rooms” in their houses. Some cows, pigs, ducks and chickens live on the farm. We see many kinds of animals in the zoo. It’s a big home for lots of animals.
41.根据短文内容找出小动物们的住处。
A.in small rooms B.in nests in trees C. on the farm D.under the ground
(1)
(2)
(3)
(4)
42.根据短文内容,选择最佳答案。
Why does the woodchuck’s house have two doors ( )
A.Because it’s beautiful.
B.Because his enemy likes his house with two doors.
C. Because the hole is too deep (深).
D.Because he can get out quickly when in danger (危险).
阅读理解。
Froggy wants to be a pilot. He wants to fly a plane, but he is afraid of flying.
Froggy wants to be a singer, but he is not good at singing.
One day, a chick falls into the lake! A lifeguard jumps into the lake. Froggy jumps into the lake too. They save the chick.
The lifeguard says to Froggy, “You’re good at swimming. ____▲_____” Froggy nods(点头). Then Froggy becomes a lifeguard. He likes his new job.
43.看图读故事,根据其内容给插图排序。
( ) ( ) ( ) ( )
44.选择正确答案。
(1) A pilot is someone who ________. ( )
A.can fly a plane B.is afraid of flying C. is good at singing
(2) The new word “save” means “________” in Chinese. ( )
A.帮助 B.拯救 C. 欺侮
(3) We can put “__________” in ▲ . ( )
A.What do you do
B.Are you a good swimmer
C. Do you want to be a lifeguard
根据短文内容,回答下列问题。
What do you do at weekends Some people like staying at home, but others like getting out. It’s Friday afternoon. School is over. The students are talking about their weekends. Jack likes going to his grandparents’ farm with his friend Mike. It isn’t a big one, but there are always a lot of things to do on the farm. They can learn a lot from it. They can help give the animals food. At the end of the day, they are both hungry and Jack’s grandma often cooks a big dinner for them.
45.根据短文内容,选择最佳答案。
(1) It’s Friday afternoon. School is _________. ( )
A.begin B.over C. beautiful
(2) Jack and Mike are _________. ( )
A.friends B.brothers C. cousins
(3) What do Jack and Mike like doing ( )
A.Going to the park. B.Staying at home. C. Going to the farm.
46.根据短文内容,回答下面问题。
(1)—What do Jack’s grandparents do
—They are .
(2) What can Jack and Mike help do
阅读 Eliza 和 Zhang Xin 的周末安排,完成以下任务。
47.阅读 Eliza 和 Zhang Xin 的周末安排,选择正确的答案。
(1) Both Eliza and Zhang Xin always ___________ at weekends. ( )
A.have dancing lessons B.have painting lessons C. read books
(2) Zhang Xin cooks nice food for ___________. ( )
A.her friends B.her family C. her mother
(3) Eliza’s doesn’t ____________ at weekends. ( )
A.read books B.play the guitar C. cook food
(4) Which sentence is NOT true ( )
A.Their weekends are colourful.
B.They do totally (完全) different (不同的) things at weekends.
C. They all have some lessons at weekends.
48.阅读 Eliza 和 Zhang Xin 的周末安排,回答问题。
Can you give Eliza or Zhang Xin some advice (请先圈出你向给出建议的人名)
Hi, Eliza / Zhang Xin. You ________________ (always / usually / often / sometimes) ___________________
____________________________________________________________________________________________.
You can _____________________________________________________________________________________.
阅读短文,选择正确答案或填空。
A story says there are ten suns in the sky. The weather is very hot. Plants (植物) cannot grow. Animals cannot live long. People are in a hard life. There is a man. His name is Yi. He shoots (射) down nine suns. The weather gets cool. People are very happy.
49.The weather is very ________ when there are ten suns. ( )
A.cool B.hot C.cold
50.He shoots (射) down nine suns. means (意思) ________.( )
A.他射下九个太阳。 B.他发射九个太阳。 C.他射下九个月亮。
51.I think Yi is very ________. ( )
A.afraid B.hungry C.strong
52.The weather gets cool. People are very .
53.At last (最后), there is only (只有) sun.
阅读短文,完成表格。
My school life
John is my good friend. He’s an English boy. He lives in China now. He studies in our school this term. He likes this school very much. Our school is big and beautiful. There are many rooms in our school. There are 24 classrooms, 2 computer rooms and a music room. We have many interesting subjects. I like Chinese and PE. John likes science and maths. We both like playing table tennis and writing emails. On Friday afternoon, we often play it in the playground. It’s fun. We love our school.
My school life
Good friend: John
school environment: big and 54
school 55 : 24 classrooms, 2 computer rooms and a music room
school subjects: Chinese, PE, maths and 56
school activities: 57 table tennis and write 58
阅读短文,按要求完成下列各题。
A Western meal usually includes (包含) three or four courses. People have the soup first, next the salad (vegetables) and then the main course (meat, fish …). Finally, they have a dessert (pudding, ice cream or cake) with tea or coffee.
In the Chinese meal, people put all their food together on the table. There is soup, vegetables, meat, fish and rice. Sometimes there are jiaozi and noodles.
Chinese people usually eat their food with chopsticks while Western people use a knife and fork.
59.根据短文内容,用A、B、C、D给下列食物排序。
A Western meal
( )
( )
( )
( )
60.Are there any vegetables in Chinese meals (根据短文内容回答问题)
阅读邮件,完成短文填空。
To: Anna@e-
Subject: My profile
Dear Anna, I’m very happy to have a new friend. I’m from Canada, but I live in Beijing now. I like playing hockey with my friends. I often play hockey at weekends. I get to school at seven every day. I like Chinese, but I’m not good at Maths. I have a sister Mary. She likes reading fairy tales. We sometimes go to the cinema on Sunday evening. What about you Would you please tell me Your new friend, Tom
Anna has a new friend Tom. He is from Canada, but he 61 in Beijing now. He 62 hockey with his friends at weekends. He always 63 to school at seven. He likes Chinese, but he does not do well in 64 . He has a sister. Sometimes they 65 a film on Sunday evening.
阅读对话,完成相应的练习。
Lin Tao reads about an English boy, Jack, on the Internet. Jack wants an e-friend in China. Lin Tao would like to be his e-friend. He wants to write an email to Jack.
Lin Tao: Mum, can I use your computer now
Mum: What for, dear
Lin Tao: I want to write an email.
Mum: Who do you want to write to
Lin Tao: Jack. I want to be his e-friend. I see his name on the Internet.
Mum: Is he an English boy
Lin Tao: Yes. He lives in London.
Mum: Does he have any brothers or sisters
Lin Tao: Yes. He has a brother and a sister.
Mum: What are his hobbies
Lin Tao: He likes listening to music and making toy planes.
Mum: That’s good. You have the same hobbies. You will be good friends.
Lin Tao: I hope so, Mum. I’m going to tell him about my school and my subjects.
Mum: You can also tell him about our new house.
Lin Tao: Yes, that’s a good idea. Thanks, Mum.
66.根据对话内容,完成杰克(Jack)的信息表,每空填写一个单词。
Name: Jack White Age:12 City:
Family: Mum, Dad, , and
Hobbies: to and toy planes
67.判断下列句子是否与对话内容相符,用“T”或“F”表示。
(1) Lin Tao wants to use his mother’s computer to write an email. ( )
(2) Jack is the only boy of his family. ( )
(3) Lin Tao likes listening to music and playing football. ( )
(4) Lin Tao’s family live in a new house now. ( )
(5) Jack is Lin Tao’s e-friend. They often chat on the Internet. ( )
阅读理解。
Most people have hobbies. A hobby is something people like doing Most hobbies make people happy. What hobbies do you like Mary like growing flowers. She thinks her garden is beautiful. Kate likes making clothes. She sometimes makes nice clothes for her doll. Jimmy likes drawing. He draws nice pictures. Tommy likes skating. He sometimes skates in the park. Ben likes reading books. He often reads books in the Shuyang Library.
Anything can be a hobby. It can be reading, playing, drawing or doing sports. Just find something that makes you happy and have fun!
68.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Most hobbies make people _______. ( )
A.sad B.happy C. beautiful
(2) Which is Mary’s hobby ( )
A.Growing flowers. B.Drawing. C. Reading books.
(3) The underline word “clothes” means “_______” in Chinese. ( )
A.颜色 B.衣服 C. 珠宝
69.根据短文内容,回答下面问题。
(1) What does Tommy like doing
(2) Where does Ben often read books
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.T 4.F 5.I want to watch Channel 3. Because I want to watch a football game. (答案不唯一)
【导语】本文主要讲述的是电视节目。
1.句意:迈克想看一场足球比赛。他可以看第二频道。根据电视节目表,可知第三频道18:30-19:30是足球世界(Football World),题干与电视节目表不符,故答案为F。
2.句意:海伦想看老虎、大象和猴子。她可以看第一频道。根据电视节目表,可知第一频道的11:00-12:00是动物世界(Animal World),题干与电视节目表相符,故答案为T。
3.句意:如果你想看电影,可以在20:00-21:30看电视。根据电视节目表,可知第三频道20:00-21:30播放电影《白雪公主》(Film: Snow White),题干与电视节目表相符,故答案为T。
4.句意:从06:30到08:30,你可以观看《环游中国》。根据电视节目表,可知第二频道12:00-13:00可以观看《环游中国》(Around China),题干与电视节目表不符,故答案为F。
5.句意:你想看哪个频道?为什么?本题答案不唯一。可以说:我想看第三频道。因为我想看足球比赛。故答案为I want to watch Channel 3. Because I want to watch a football game.
6.five hundred/500 7.four/4 8.football 9.English 10.Lily
【导语】本文讲了学校设施和学校生活。
6.句意:杨华的学校有______名学生。根据“There are five hundred (百) students in my school.”,可知有500名学生,故答案为five hundred/500。
7.句意:教学楼有______楼。根据“This is our teaching building. There are four floors.”,可知有四楼,故答案为four/4。
8.句意:在晴朗的天气里,学生们在操场上跑步或踢______。根据“When the weather is good, a lot of students play football or run.”,可知在晴朗的天气里,学生们在操场上跑步或踢足球,故答案为football。
9.句意:杨华最喜欢______。根据“My favourite (最喜欢的) subject is English, because English is very fun.”,可知最喜欢英语,故答案为English。
10.句意:______放学后经常和杨华做作业。根据“Lily and I often do homework together after school.”,可知莉莉放学后经常和杨华做作业,故答案为Lily。
11.4 5 3 1 2
【导语】本文讲述了小马过河的故事。
【详解】根据“He carries the bag and leaves home quickly.他提着包,匆匆离家。”可知图4顺序是1。
根据“After a while, he comes to a river.过了一会儿,他来到一条河边。”可知图5顺序是2。
根据“The little horse looks around and sees a cow.小马四处张望,看见一头牛。”可知图3顺序是3。
根据“Just at that time, a squirrel jumps down and shouts, Little horse, stop! The water is too deep!”就在这时,一只松鼠跳了下来,大声喊道:小马,停下!水太深了!”可知图1顺序是4。
根据“Then he crosses the river carefully.然后他小心翼翼地过河。”可知图2顺序是5。
故答案为45312。
12.F F F T T 13.Helen’s father cleans the living room. Helen’s mother cooks nice food. There is a turkey, a pudding, and a lot of delicious food on the table. The presents/They are under the tree. It’s a (cute) dog.
【导语】本文介绍圣诞节。
12.(1)句意:海伦的哥哥画了一幅他爸爸的画像。根据“Helen’s brother draws a picture of Father Christmas. 海伦的哥哥画了一幅圣诞老人的画。”可知不是画他爸爸的画。句子与原文不符,故答案为F。
(2)句意:海伦和他的家人吃了一顿丰盛的圣诞午餐。根据“They have a big Christmas dinner.他们吃了一顿丰盛的圣诞晚餐。”可知是晚餐不是午餐。句子与原文不符,故答案为F。
(3)句意:桌子旁边有一颗圣诞树。根据“Beside the sofa, there is a Christmas tree.沙发旁边有一棵圣诞树。”可知是沙发旁边有圣诞树。句子与原文不符,故答案为F。
(4)句意:那个大的绿色的盒子是给海伦的。根据“Helen sees a big green box. There is a message on the box, it says ‘To Helen’. 海伦看到一个绿色的大盒子。盒子上有一条信息,上面写着“致海伦”。”可知绿色盒子是给海伦的。句子与原文相符,故答案为T。
(5)句意:海伦很开心。根据“She jumps up and is the happiest person in the world!她跳起来,是世界上最幸福的人!”可知她是很开心的。句子与原文相符,故答案为T。
13.(1)句意:谁打扫客厅?根据“Helen’s father cleans the living room. ”可知是海伦的爸爸。故答案为Helen’s father cleans the living room.
(2)句意:海伦的妈妈做什么?根据“Helen’s mother cooks nice food. ”可知海伦的妈妈煮了美味的食物。故答案为Helen’s mother cooks nice food.
(3)句意:桌子上有什么食物?根据“There is a turkey, a pudding, and a lot of delicious food on the table. ”可知桌子上有一只火鸡、一个布丁和许多美味的食物。故答案为There is a turkey, a pudding, and a lot of delicious food on the table.
(4)句意:礼物在哪里?根据“There are many pretty things on the tree and some presents under the tree.树上有许多漂亮的东西,树下有一些礼物。”可知礼物在树下。故答案为The presents/They are under the tree.
(5)句意:盒子里有什么?根据“So she opens it and there is a cute dog in the box!于是她打开盒子,盒子里有一只可爱的狗!”可知盒子里有狗。故答案为It’s a (cute) dog.
14.1 5 4 2 6 3 15.B A C A
【导语】本文主要讲了小象用象鼻帮助其它动物的故事。
14.根据文中“The little elephant sprays (喷射) water at them. The cow and the horse get wet.”可知首先小象用象鼻朝奶牛和马喷水,他们全身都湿了,图片1是小象朝奶牛和马喷水,排序号1;
根据文中“The little elephant swings his long trunk. The trunk wakes up the tiger and the monkey.”可知中午时小象甩他的鼻子,惊醒了老虎和猴子,图片4是小象惊醒了老虎和猴子,排序号2;
根据文中“He asks his mum, “Why don’t they like my long trunk ””可知小象回家问妈妈,大家为什么不喜欢他的长鼻子,图片6是在向象妈妈问问题,排序号3;
根据文中“He helps the cow water the garden.”可知小象帮奶牛浇花园,图片3是在浇花园,排序号4;
根据文中“He helps the horse clean the window.”可知小象帮马擦窗户,图片2是在擦窗户,排序号5;
根据文中“He helps the goat put out the fire. ”可知小象帮山羊灭火,图片5是在灭火,排序号6;
故答案为154263。
15.(1) 根据下文可知,小象对他的长鼻子是感到骄傲的,故选B。
(2) 句意:小象没有做什么?A他告诉妈妈不要朝其他动物喷水。B他摆动他的鼻子并惊醒了老虎和猴子。C他用鼻子帮助马擦窗户。根据文中“The little elephant swings his long trunk. The trunk wakes up the tiger and the monkey.”和“He helps the horse clean the window.”可知小象摆动他的鼻子并惊醒了老虎和猴子,用鼻子帮马擦窗户,没有告诉妈妈不要朝其他动物喷水,故选A。
(3) 句意:最终动物们认为小象怎么样?A他们喜欢他的象鼻,因为它是长的。B他们不再喜欢他的象鼻。C他们喜欢小象,因为小象用象鼻帮助他们。根据文中“Now they all like his long trunk.”可知最终大家都喜欢用象鼻帮助他人的小象,故选C。
(3) 句意:这篇短文最好的题目是“ ”A小象的的象鼻,B农场里的动物,C我爱你,妈妈。通过阅读可知本文主要讲了小象的象鼻,故选A。
16.T 17.F 18.T 19.T 20.first
【导语】本文讲了宇航员。
16.句意:划线单词“taikonauts”的中文意思是“中国宇航员”。根据短文内容可知题干描述正确,故答案为T。
17.句意:宇航员在空间站可以在床上睡觉。根据“There aren’t any beds. Taikonauts sleep in sleeping bags.”,可知空间站没有床,故答案为F。
18.句意:在空间站,宇航员可以吃到美味的太空食物。根据“There is a lot of delicious space food.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
19.句意:宇航员可以在站里做运动。根据“They can listen to music, play table tennis and do some kung fu.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
20.句意:王亚平是天宫空间站的第一位女性。one1,基数词,表示第一用序数词first,故答案为first。
21.B E D C F A 22.T F F T T 23.泳裤 他个健忘的人,因为他忘记了自己已经穿上了泳裤。
【导语】本文介绍了威尔玛的妈妈带基珀去游泳池游泳的事情。
21.(1)句意:基珀的爱好是游泳。威尔玛的妈妈经常带基珀去游泳池。图B是去游泳池,句图匹配,故选B。
(2)句意:基珀在找他的泳裤。他找不到它们。图E是找不到泳裤,句图匹配,故选E。
(3)句意:威尔玛的妈妈现在在游泳池里,但基珀不能进入游泳池,“对不起,”那人说。图D是不让进游泳池,句图匹配,故选D。
(4)句意:威尔玛的妈妈带基珀去商店。她给他买了一条新泳裤。图C是去商店买泳裤,句图匹配,故选C。
(5)句意:“哦,不。我在家穿上了游泳裤。”基珀说。图F是穿上了泳裤,句图匹配,故选F。
(6)句意:“我不需要新游泳裤。”他对威尔玛的妈妈说。图A是告知对方不需要新泳裤,句图匹配,故选A。
22.(1)句意:基珀的妈妈经常带他去游泳池。根据“Wilma’s mum often takes Kipper to the swimming pool.”可知基珀的妈妈经常带他去游泳池,故答案为T。
(2)句意:基珀找不到他的鞋子了。根据“Kipper looks for his swimming trunks. He can’t find them.”可知基珀找不到他的泳裤,故答案为F。
(3)句意:威尔玛的妈妈不能去游泳池。根据“Wilma’s mum is in the pool now, but Kipper can’t get into the pool”可知是基珀不能去游泳池,故答案为F。
(4)句意:威尔玛的妈妈给基珀买了一条新泳裤。根据“She buys him a new pair of trunks. ”可知威尔玛的妈妈给基珀买了一条新泳裤,故答案为T。
(5)句意:基珀很可爱,因为他在家里穿上了泳裤,但他忘了。根据“Oh, no. I put on my trunks at home.”可知基珀在家里穿上了泳裤但他忘了,故答案为T。
23.(1)句意: “swimming trunks”这个词是什么意思?根据文章大意可知表示泳裤,故答案为泳裤。
(2)句意:你觉得基珀怎么样?为什么?根据文章大意可知基珀是个健忘的人,因为他忘记了自己已经穿上了泳裤,故答案为他个健忘的人,因为他忘记了自己已经穿上了泳裤。
24.dirty 25.play with 26.an elephant 27.want to play with 28.brush 29.clean and white 30.take a bath 31.sprays some water 32.clean 33.play together happily
【导语】本文主要讲述了一只脏兮兮的小猪和它的动物朋友们的故事。
24.句意:在森林里,有一只脏兮兮的猪。根据文中“He does not wash himself, so he is always very dirty (脏的).”可知这只猪是脏的,dirty脏的,符合语境,故答案为dirty。
25.句意:他想要和一只兔子,一头牛和一头大象一起玩。根据文中“One day, he wants to play with the rabbit.”,“Then the pig wants to play with the cow.”和“Then the pig wants to play with the elephant.”可知这只猪想要和一只兔子,一头牛和一头大象一起玩,play with和……一起玩,符合语境,want to后跟动词原形,故答案为play with。
26.句意:他想要和一只兔子,一头牛和一头大象一起玩。根据文中“Then the pig wants to play with the elephant.”可知这只猪想要和一头大象一起玩,an elephant一头大象,符合语境,故答案为an elephant。
27.句意:这只兔子不想和这只猪一起玩,因为他认为这只猪应该每天刷牙来保持它们洁白又干净。根据文中“You are dirty. I don’t want to play with you.”可知兔子不想和猪一起玩,want to play with想要和……一起玩,符合语境,doesn’t后跟动词原形,故答案为want to play with。
28.句意:这只兔子不想和这只猪一起玩,因为他认为这只猪应该每天刷牙来保持它们洁白又干净。根据文中“You should (应该) brush your teeth every day.”可知兔子认为猪应该每天刷牙,brush刷,符合语境,should后跟动词原形,故答案为brush。
29.句意:这只兔子不想和这只猪一起玩,因为他认为这只猪应该每天刷牙来保持它们洁白又干净。根据文中“I keep my teeth clean and white.”可知兔子认为猪应该让牙保持洁白又干净,clean and white洁白又干净,符合语境,故答案为clean and white。
30.句意:这头牛认为这只猪应该每天洗澡。根据文中“You should take a bath every day.”可知牛认为这只猪应该每天洗澡,take a bath洗澡,符合语境,should后跟动词原形,故答案为take a bath。
31.句意:然后,大象用他的鼻子在猪身上喷了一些水。根据文中“The elephant sprays some water on the pig with his trunk (鼻子).”可知大象用他的鼻子在猪身上喷了一些水,spray some water喷一些水,符合语境,句子是一般现在时,主语是第三人称单数the elephant,谓语动词要用spray的第三人称单数形式spyays,故答案为take a bath。
32.句意:很快这只猪就干净了。根据文中“The pig becomes clean soon.”可知猪很快就变干净了,clean干净的,符合语境,故答案为clean。
33.句意:最后,这只猪、兔子、牛和大象快乐地一起玩。根据文中“They play together happily.”可知他们快乐地一起玩,play together happily快乐地一起玩,符合语境,句子是一般现在时,主语是复数,谓语动词要用动词原形,故答案为play together happily。
34.F T F F T 35.clever
【导语】本文主要描述了南希的鹦鹉把小偷吓跑的故事。
34.(1)句意:南希是一名警察。 根据原文“One day, Nancy is at school.”可知南希不是警察,句子不符合原文,故答案为F。
(2)句意:小鸟会说一些话。 根据原文“Soon, the bird can say ‘Hello! I can see you too’.”可知句子符合原文,故答案为T。
(3)句意:鸟知道小偷想要偷东西。 根据原文“A thief (小偷) comes into Nancy’s house. He wants to steal (偷) something.”可知是小偷想要偷东西,并没有提及鹦鹉是否知道,句子不符合原文,故答案为F。
(4)句意:小偷看见那只鸟就走了。 根据原文“But when he goes into the room, he hears (听到) someone says, “Hello! I can see you!” He throws (扔) the things on the floor and runs away quickly.”可知是小偷听到声音就跑了,句子不符合原文,故答案为F。
(5)句意:小偷没有从南希家里得到任何东西。根据原文“He throws (扔) the things on the floor and runs away quickly.”可知句子符合原文,故答案为T。
35.题干句意:你认为南希的动物朋友怎么样?本题答案不唯一,根据文章可知鹦鹉是聪明的clever,故答案为clever。
36.B 37.C 38.B 39.B 40.No, I do not. Because he is silly.
【导语】本文介绍一个地主要建房子的事。
36.句意:财主张的房子有_______层。A二,B三,C四。根据“One day, he visits Lord Zhang. He likes the 3-storey(三层楼的) house of Lord Zhang very much. 有一天,他去拜访财主张。他非常喜欢张的三层楼。”可知他家有三楼,故选B。
37.句意:第_____层楼的视野是好的。A第一,B第二,C第三。根据“The view from the third floor is so good. ”可知是第三层楼的视野是好的。故选C。
38.句意:工匠能建造与财主张相同的三楼吗?A是的,他能。B不,他不能。C我不知道。根据“I can’t do it at all. 我根本做不到。”可知他不能,故选B。
39.句意:在这篇文章中laugh是什么意思?根据上下文可知是嘲笑的意思,故选B。
40.该题答案不唯一,例如:不,我不喜欢。因为他是愚蠢的。故答案为No, I do not. Because he is silly.
41.D B A C 42.D
【导语】本文主要讲述的是不同动物的家。
41.(1)图片是土拨鼠,根据句子“The woodchuck lives under the ground.”,可知土拨鼠住在地下,under the ground地下,与图片匹配,故选D。
(2)图片是鸟,根据句子“Some birds live in nests in trees.”,可知鸟住在树上的巢穴里,in nests in trees在树上的巢穴中,与图片匹配,故选B。
(3)图片是蜜蜂,根据句子“Bees work hard to make their homes. There are many small “rooms” in their houses.”,可知蜜蜂住在许多小房间里,in small rooms在许多小房间里,与图片匹配,故选A。
(4)图片是牛,根据句子“Some cows, pigs, ducks and chickens live on the farm. ”,可知牛住在农场上,on the farm在农场,与图片匹配,故选C。
42.句意:为什么土拨鼠的房子有两个门?A因为它很漂亮。B因为他的敌人喜欢他有两个门的房子。C因为这个洞太深了。D因为他可以在危险时迅速离开。根据句子“His house has two doors. If an enemy (敌人) comes into one door, the woodchuck gets out from the other.”,可知土拨鼠的房子有两扇门是为了在危险时迅速离开,故选D。
43.2 1 4 3 44.A B C
【导语】本文主要讲的是青蛙成为救生员的故事。
43.图片①是青蛙唱歌很难听。由文中“Froggy wants to be a singer, but he is not good at singing. 青蛙想要成为一名歌手,但是他不擅长唱歌。”可知此图应排在第二位,故序号为2。
图片②是青蛙怕高。由文中“He wants to fly a plane, but he is afraid of flying. 他想要驾驶飞机,但是他怕高。”可知此图应排在第一位,故序号为1。
图片③是救生员问青蛙擅不擅长游泳。由文中“You’re good at swimming. 你擅长游泳。”可知此图应排在第四位,故序号为4。
图片④是青蛙和救生员跳进湖里救小鸡。由文中“A lifeguard jumps into the lake. Froggy jumps into the lake too. 一个救生员跳进湖里。青蛙也跳进湖里。”可知词图应排在第三位,故序号为3。
44.(1) 句意:飞行员是一个_____的人。A能驾驶飞机,B害怕飞行,C擅长唱歌。由常识可知飞行员应该是能驾驶飞机的。故选A。
(2) 句意:新单词“save”用中文的意思是_____。由文章内容可知青蛙和救生员跳进湖里救小鸡,故save的意思是拯救。故选B。
(3) 句意:我们可以把______放在▲处。A你是做什么的?B你是一个好的游泳运动员吗?C你想要成为一名救生员吗?由文中“You’re good at swimming. 你擅长游泳。”可知救生员觉得青蛙擅长游泳,邀请他成为救生员。故选项C符合语境,故选C。
45.B A C 46.farmers They can help give the animals food.
【导语】本文讲了周末活动。
45.(1)句意:现在是星期五下午。学校_______。A开始,B结束,C漂亮的,根据“It’s Friday afternoon. School is over.”,可知放学了,故选B。
(2)句意:杰克和迈克是________。A朋友,B兄弟,C堂兄弟,根据“Jack likes going to his grandparents’ farm with his friend Mike.”,可知杰克和迈克是朋友,故选A。
(3)句意:杰克和迈克喜欢做什么?A去公园。B待在家。C去农场。根据“Jack likes going to his grandparents’ farm with his friend Mike.”,可知杰克和迈克喜欢去农场,故选C。
46.(1)句意:—杰克的祖父母是做什么的?—他们是_______。根据“Jack likes going to his grandparents’ farm with his friend Mike.”,可知杰克的祖父母是农民,故答案为farmers。
(2)句意:杰克和迈克能帮助做什么?根据“They can help give the animals food.”,可知杰克和迈克能帮助给动物食物,,故答案为They can help give the animals food.
47.C B C B 48.always,read books. do sports
【导语】本文主要介绍了伊丽莎和张欣的周末活动。
47.(1) 句意:伊丽莎和张欣总是在周末____。A上舞蹈课,B上绘画课,C读书。根据图表可知伊丽莎和张欣总是在周末读书。故选C。
(2) 句意:张欣给____做美味的饭菜。A她的朋友们,B她的家人,C她的妈妈。根据图表可知张欣给她的家人做美味的饭菜。故选B。
(3) 句意:伊丽莎在周末不____。A读书,B弹吉他,C做饭。根据图表可知伊丽莎在周末不做饭。故选C。
(4) 句意:哪句话不正确?A他们的周末是丰富多彩的。B他们在周末做完全不同的事情。C他们周末都有一些课程。根据图表可知她们在周末都读书。故选B。
48.句意:你能给伊丽莎或张欣一些建议吗?你好,张欣。你总是读书。你可以做一些运动。故答案为Hi, Zhang Xin. You always read books. You can do sports.
49.B 50.A 51.C 52.happy 53.one
【导语】本文主要讲了后羿射日的故事。
49.句意:当天上有十个太阳时,天气非常的 。A凉爽,B炎热,C寒冷。根据文中“The weather is very hot.”可知天气非常炎热,故选B。
50.句意:“He shoots (射) down nine suns.”意思是 。通过阅读可知后羿射下了九个太阳,故选A。
51.句意:我认为羿非常的 。A害怕,B饥饿,C强壮。根据文中“He shoots (射) down nine suns.”可知后羿射下了九个太阳,非常强壮,故选C。
52.句意:天气变得凉爽。人们非常 。根据文中“The weather gets cool. People are very happy.”可知天气变得凉爽,人们非常开心,故答案为happy。
53.句意:最后,只有 太阳。根据文中“A story says there are ten suns in the sky.”和“He shoots (射) down nine suns.”可知天上原有十个太阳,后羿射下九个,还有一个太阳,故答案为one。
54.beautiful 55.rooms 56.science 57.play 58.emails
【导语】本文是关于约翰的学校生活。
54.学校环境:根据原文“Our school is big and beautiful.”可知约翰的学校又大又漂亮。故答案为beautiful。
55.学校______:根据原文“There are many rooms in our school. There are 24 classrooms, 2 computer rooms and a music room.”可知学校有很多房间。有24间教室,2间电脑室和1间音乐室。所以描述的是学校教室,school rooms教室,故答案为rooms。
56.学校科目:根据原文“I like Chinese and PE. John likes science and maths.”可知学校科目有语文,体育,科学和数学,故答案为science。
57.学校活动:根据原文“We both like playing table tennis and writing emails.”可知学校活动有打乒乓球和写邮件,故答案为play。
58.学校活动:根据原文“We both like playing table tennis and writing emails.”可知学校活动有打乒乓球和写邮件,故答案为emails。
59.B A D C 60.Yes, there are.
【导语】本文介绍的是关于西方饮食和中国的饮食区别。
59.根据文中“People have the soup first, next the salad (vegetables) and then the main course (meat, fish …). Finally, they have a dessert (pudding, ice cream or cake) with tea or coffee.”得知在西方国家,人们先喝汤,接下来是蔬菜沙拉,然后是主食肉或鱼,最后是甜食。根据图和句意,故答案为B;A;D;C。
60.句意:在中国的饮食中有蔬菜吗?根据文中“ There is soup, vegetables, meat, fish and rice. ”得知中国的饮食中有蔬菜。故答案为Yes, there are.
61.lives 62.plays 63.gets 64.Maths 65.watch
【导语】本文介绍了汤姆和汤姆的妹妹玛丽。
61.句意:他来自加拿大,但他现在______在北京。根据“I’m from Canada, but I live in Beijing now.”,可知他现在住在北京,故答案为lives。
62.句意:他周末和朋友______曲棍球。根据“I like playing hockey with my friends. I often play hockey at weekends.”,可知他周末和朋友打曲棍球,故答案为plays。
63.句意:他总是七点______学校。根据“I get to school at seven every day.”,可知他总是七点到达学校,故答案为gets。
64.句意:他喜欢语文,但______不好。根据“I like Chinese, but I’m not good at Maths.”,可知汤姆数学不好,故答案为Maths。
65.句意:有时他们在星期天晚上______电影。根据“We sometimes go to the cinema on Sunday evening.”,可知有时他们在星期天晚上看电影,故答案为watch。
66.London brother sister listening music making 67.T F F T F
【导语】本文是谈论林涛想结交杰克为网友的一段对话。
66.句意:城市:_____ 根据“He lives in London.”可知是伦敦,故答案为London。
句意:家人:妈妈,爸爸,____,和____。根据“He has a brother and a sister.”可知他有一个哥哥(弟弟)和姐姐(妹妹),故答案为brother,sister。
句意:爱好:______和____玩具飞机。根据“He likes listening to music and making toy planes.”可知是听音乐和做玩具飞机,故答案为listening,music,making。
67.(1) 句意:林涛想用妈妈的电脑写一封电子邮件。根据“Lin Tao: Mum, can I use your computer now Mum: What for, dear Lin Tao: I want to write an email.”可知是想用电脑写电子邮件,故答案为T。
(2) 句意:杰克是家里唯一的男孩。根据“He has a brother and a sister.”可知有哥哥或弟弟,故答案为F。
(3) 句意:林涛喜欢听音乐和踢足球。根据“Lin Tao: He likes listening to music and making toy planes. Mum: That’s good. You have the same hobbies.”可知是听音乐和做玩具飞机,故答案为F。
(4) 句意:林涛的家人现在住在一所新房子里。根据“Mum: You can also tell him about our new house.”可知是住在新房子里,故答案为T。
(5) 句意:杰克是林涛的网友。他们经常在网上聊天。根据“I want to be his e-friend.”可知是想做网友,还未实现,故答案为F。
68.B A B 69.He likes skating. He often reads books in the Shuyang Library.
【导语】本文讲述了玛丽,凯特等几人的爱好。
68.(1)句意:大多数爱好使人们_______。A难过的,B开心的,C漂亮的,根据“Most hobbies make people happy.”可知是使人们开心。故选B。
(2)句意:哪一个是玛丽的爱好?A种花,B画画,C读书,根据“ Mary like growing flowers.”可知是种花。故选A。
(3)句意:划线单词“clothes”的中文意思是_______。根据“ Kate likes making clothes. ”可知凯特喜欢做衣服。故选B。
69.(1)句意:汤米喜欢做什么?根据“ Tommy likes skating.”可知他喜欢滑冰。故答案为He likes skating。
(2)句意:本经常在哪里读书?根据“He often reads books in the Shuyang Library.”可知是在沭阳图书馆。故答案为He often reads books in the Shuyang Library.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)