/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优外研版(三起)
专题27 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,按要求完成题目。
1.从方框中选择合适的句子补全短文(有一项多余)。
A.Don’t walk your dog here! B.Don’t run here! C. Don’t play football here! D.Don’t ride your bike here!
It is Sunday afternoon. Peter and Danny go to the park. There is a boy riding his bike in the park. Peter says, “ ”
“Why ”
“Look at the sign.”
They’ re sitting on a bench (长凳). A girl is walking her dog (遛狗).
Danny says, “ ”
“Why ”
“Look at the sign.”
Peter and Danny are playing football. The park keeper (公园管理员) comes! He says, “ ”
2.将图片用数字排序。
( ) ( ) ( )
Read and fill.
Amy and Mum are at a clothing shop. All the things are on sale(促销). What will they buy
Amy: What nice clothes! I like this coat, Mum.
Mum: It’s really good. I think the shoes are cool. Do you like them
Amy: Yes, I do. Can I take them
Mum: Sure. I like the hat and the socks. I want to buy them. Your dad needs a new shirt. We can pick one for him.
Amy: OK!
3.在表格中写出 Amy一家人各自想买的物品和对应的花费。
Items (物品) Cost(花费)
Amy and
Mum and
Dad
4.选择正确的选项。
(1) Mum will buy the coat and the shirt for ________. ( )
A.Amy B.Amy’s dad C. Amy and Amy’s dad
(2) If Amy’s mum has only 200 yuan, is it enough(足够) to buy the clothes ( )
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C. We don’t know.
Daming正在了解朋友Tiantian去年暑假的经历,请和他一起完成阅读挑战。
Last summer holiday, Tiantian went to Qingdao with his parents. They went there by train. Qingdao is clean and beautiful. First, they went to the beach (沙滩)on foot. They saw many people on the beach. Tiantian’s dad and mum swam in the sea. But Tiantian couldn’t swim. He drew (画) pictures on the beach. Next, Tiantian and his parents went to see the sea animals in the Ocean Park. They had delicious food for lunch. At last, they took a plane to come back home. They had a good time there.
5.阅读短文,用数字1~4给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
6.阅读短文,选择正确的答案。
(1) Tiantian and his parents went home ______. ( )
A.by train B.on foot C. by plane
(2) Tiantian and his parents ______ to the beach. ( )
A.ran B.walked C. rode
Daming正在阅读交通安全海报,请和他一起阅读、梳理,按要求作答。
You must on foot★You must look at the traffic lights. ★You must look left and right. ★You must walk on the sidewalk (人行道). by car★You must put on your seat belt (安全带). ★You must watch out traffic signs (标识). by bus★You must take turns. by bike/e-bike★You must wear the helmet ★You must also wear the helmet when you are sitting in the backseat (后座). Don’t on foot★Don’t go at the red light. ★Don’t run or play on the road. by car★No drinking and driving. ★Don’t open the doors or windows while the car is moving. by bus★Don’t put your head or hand out of the window. by bike/e-bike★Don’t ride on the motorways (机动车道). ★Don’t ride on the road when you are not over 12.
7.阅读海报,选择正确的答案。
(1) What’s the title (标题) of the poster ( )
A.Traffic Lights B.Traffic Rules C. Traffic Signs
(2) According to the poster, which picture is right ( )
A. B. C.
(3) “No drinking and driving”.请为这条交通规则配上合适的宣传图片。( )
A. B. C.
(4) Li Ming is 11 years old. Can he ride a bike on the road now ( )
A.Yes, he can. B.No, he can’t. C. Sorry, I am not sure.
8.作为小学生,我们要牢记交通规则。请以“Obey (遵守) the traffic rules”为主题,写一条交通规则的宣传语。
阅读短文,完成下列任务。
Tom’s Bird
Tom likes birds very much. He often reads books about birds and wants to have a bird. Last Sunday, his father bought tone for him. Tom was very happy. The bird is very beautiful. Every day Tom feeds (喂) her. But the bird is sad. She never (从不) sings songs.
Yesterday, Tom went to the park with his mother. There were lots of birds in the park. They sang and danced happily in the tree. Tom followed, watched and thought (思考) Then he went home and took his bird to the park. _________ Now Tom and the bird are both happy!
9.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) What did Tom’s father buy for him last Sunday ( )
A.A toy panda. B.A bird. C. Some chocolate.
(2) What did the birds do in the park ( )
A.They sang and danced. B.They watched and thought. C. They looked sad.
(3) Which sentence can be put in the ______ (哪个句子可以填入 ______ 处) ( )
A.Tom let his bird go. B.Tom lost his bird. C. Tom fed his bird.
10.根据短文内容,判断句子正“T”误“F”。
(1) Tom saw many birds in the park. ( )
(2) Tom is a naughty boy. ( )
阅读Yang Fan的研学之旅,记录短文,完成下列各题。
Hello! I am Yang Fan. Last month I went to Xingzhe Farm with my class for research and study (研学). It was winter now. It was cloudy and cold on that day, We went there by bus. The trees and flowers were beautiful there. First, we watered the vegetable, then we helped the farmers to feed the animals. There were many orange trees on the farm, too. We picked (摘) a lot of oranges and tasted them. We took many pictures and had a picnic. We had a very happy day!
11.根据短文内容,完成研学记录表。
My Trip
Why (1) ( ) A.for research and study B.for fun
Where (2) ( ) A.Xingzhe Farm B.Seven Star Park
The season (3) ( ) A.winter B.summer
How (4) ( ) A.by bike B.by bus
When (5) ( ) A.Last month B.Last week
12.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Yang Fan went to the farm with his family. ( )
(2) It was sunny on that day. ( )
(3) We picked many pears on the farm. ( )
(4) we watered the vegetable and helped the farmers to feed the animals. ( )
(5) There was a river near the park. ( )
阅读短文,完成下列任务。
Yesterday was Terry’s birthday. Mrs Smart wanted to give a surprise(惊喜) to him. She went to the town by car in the afternoon. She wanted to buy a cake in the cake shop. But the cake shop was not open. She was sad. Then she went to the supermarket. She bought some food. When she went out of the supermarket, the bag was broken(破损的). All the things dropped on the ground. She was angry. Then Mrs Smart went to a pet shop. She bought a cat in the shop. Mrs Smart arrived home at 8 o’clock. She was tired. But when she opened the door and took out the little cat, Terry was very excited. At that time, Mrs Smart felt better. Then they had a birthday party for Terry. Everyone was happy at last.
13.根据短文内容,感受一下 Mrs Smart 的情绪变化吧!用数字给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
14.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) It was _________ yesterday. ( )
A.Children’s Day B.Terry’s birthday C. the Chinese New Year
(2) Mrs Smart went to the town _________. ( )
A.by bus B.by bike C. by car
(3) Mrs Smart arrived home at _________. ( )
A.half past nine B.eight o’clock C. half past eight
(4) Why did Mrs Smart feel angry ( )
A.Because the cake shop wasn’t open.
B.Because the cat was very naughty.
C. Because the bag was broken and all the things dropped on the ground.
阅读短文,回答问题。
John is a British boy. There are three people in John’s family-his father, his mother and he. John’s father is 36. He can speak Chinese. He is blind. He can’t see. He has a dog. The dog helps him. John’s mother is 37. She can use a computer, but she can’t swim. John can swim, but he can’t dance or sing.
15.How old is John’s father
16.Can John’s father speak Chinese
17.Can John’s mother use a computer
18.Can John’s mother swim
19.What can John do
Many people like keeping dogs. In the city, people keep dogs not only(不仅) for fun but also(而且) for safety. A dog can be a good guard. In the country, farmers like keeping dogs for pleasure too. Besides, some dogs can help farmers look after animals, such as sheep and pigs. Dogs can also be helpful to policemen. They often do important work for the policemen. Dogs are our friends.
20.阅读短文,选择最佳答案。
(1) Many people like keeping ______. ( )
A.dogs B.sheep C. pigs
(2) People keep dogs for ______. ( )
A.fun B.safety C. A and B.
(3) I’m a policeman. Dogs ______ useful for me. ( )
A.aren’t B.are C. don’t be
21.阅读短文,补全句子。
Dogs can help look after animals.
22.阅读短文,回答问题。
Can dogs be our friends
Mr. Jones argued with his wife and his wife was angry with him, too. For three days they didn’t speak to each other(互相).
One evening, Mr. Jones was very tired from work. So he went to bed very early. Of course, he didn’t say anything to Mrs. Jones. Before Mrs. Jones went to bed, she found a note (便条) on the small table near the bed. On it were the words: “Wake(叫醒) me up at 7 o'clock. ”
The next morning Mr. Jones woke (醒来) up. But it was about 8 o'clock. On the small table near his bed he saw another note with these words: “Wake up, It’s 7 o'clock. ”
23.选择最佳答案。
(1) Mr. Jones argued with his wife and his wife was ______. ( )
A.angry B.happy C. kind
(2) Mr. Jones was very tired from work. So he went to bed very ______. ( )
A.late B.at 7 o'clock C. early
(3) Mrs. Jones found ______ on the table near the bed. ( )
A.a present B.a note C. some flowers
(4) Mr. Jones woke up at ______. ( )
A.7 o'clock B.8 o'clock C. 8 o'clock and a half
24.判断句子的正(T)误(F)。
Mrs. Jones wrote a note to wake Mr. Jones up. It’s very useful. ( )
There is a little egg on the leaf (树叶) in the evening. On Sunday morning, a little and hungry caterpillar (毛毛虫) comes out of the egg. He is so hungry. He looks for food everywhere. On Monday, he eats a few apples. On Tuesday, he eats some oranges. On Wednesday, he eats some pears. On Thursday, he eats some strawberries. On Friday, he eats some watermelons. On Saturday, he eats some sandwiches. He eats a fresh leaf on Sunday, and then he feels better (更好的). Now he becomes a big and fat caterpillar. He builds a small cocoon (茧) and sleeps (睡觉) in it for two weeks. After that, he comes out of the cocoon and becomes (变成) a beautiful butterfly (蝴蝶).
25.阅读短文,给下面图片排序。
( )
( )
( )
( )
26.阅读短文,选择正确答案。
(1) When does the caterpillar come out of the egg ( )
A.On Monday.B.On Saturday.C. On Sunday.
(2) How many kinds of food does the caterpillar eat ( )
A.Three.B.Five.C. Seven.
(3) Which of the following is the best title (以下哪个是最好的标题?)( )
A.The beautiful butterfly B.The little egg C. The delicious food
阅读表格和信件,按照要求完成下面题目。
Jan. 1—15 Jan. 16—25 Jan. 26—31 Feb. 1—10 Feb. 11—28
the UK visit Big Ben Canada ski and skate Australia swim in the sea _______ visit uncle Hong Kong _______
Dear Sally,
I had a nice holiday. I went to many places. First, I was in the UK. _______. It's very big. Then I flew to Canada. From 16—25, I stayed there. I _______. Next I went to Australia from Jan. 26—31. I _______. After that, I visited my uncle in the US. Finally I came back to Hong Kong and I went shopping. I bought a lot of presents for my family.
Miss you,
Susan
生词本:Jan. 一月缩写 Feb. 二月缩写 flew为fly的过去式
27.根据信件内容,补充完整表格。
(1) 表格中横线上应该填写的是: .
28.根据表格和信件,按照要求填空完成句子。(每空一词)
(1) Susan visited in the UK first.
(2) Susan took a to Canada.
(3) Susan in Australia.
29.根据表格和信件,回答下列问题。
(1) How many places did Susan visit on holiday
(2) What did Susan do in Canada
I'm Peter. Welcome to my house. This is my living room. It's big and clean (干净的). There are lots of flowers here. They are fresh and beautiful. In front of (在……前面) the sofa, there is a TV. I often watch TV with my family on the weekend. Beside the sofa, there is a bookshelf (书架) . There are many books on it. My father often reads books on the sofa in the evening. Beside the bookshelf, there is a water bottle on the table. We like drinking water every day. Sometimes my father likes drinking some tea after lunch. There are some pictures on the wall. I can draw well. I often draw cartoons on Sundays. I like my living room.
30.阅读短文,在圆圈中写出物品的英语词汇。
31.阅读短文,选择正确答案。
(1) There are many ________ in the living room. ( )
A.flowers B.plants C. photos
(2) Peter's father often ________ in the evening. ( )
A.watches TV B.reads books C. drinks water
(3) Peter can ________ well. ( )
A.sing B.dance C. draw
32.任务型阅读。
Mike’s Weekend
Hello, I’m Mike. I don’t go to school on Saturdays and Sundays, so I can do many things I like. Last Saturday, I went fishing in the morning. I made a bird kite in the afternoon. I like music best. I listened to music in the evening. Last Sunday, I sent an email to my friend in the morning and I took many pictures in the afternoon. I was very happy.
(一)阅读短文,根据短文内容,用数字给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
(二)阅读短文,判断下列句子正误,正确的写(T),错误的写(F)。
(1) Mike doesn’t go to school on Saturdays, but he goes to school on Sundays. ( )
(2) Mike likes music very much. ( )
(3) Mike made a bird kite last Saturday. ( )
(4) Mike played computer games last Saturday morning. ( )
任务型阅读。
The Lion and the Mouse
One day, a lion is sleeping. A mouse jumps on his tail. The lion is very angry. He catches the mouse and wants to eat him. The mouse begs, “Let me go, please! I will help you someday!”
The lion says, “You cannot help me! You are so small!” Then he smiles and lets the mouse go.
Three days later, the lion falls into a big net. “Help! Help!” the lion cries. The mouse hears the lion and runs to the lion. The mouse says, “Let me help you!” He runs up the tree and gnaws through (咬断) the rope with his teeth.
The lion is saved (得救了). They are good friends now.
33.阅读短文,选择正确的答案。
(1) One day, the lion is _________. ( )
A. B. C.
(2) —Where does the mouse jump ( )
—It jumps on _________.
A.the lion’s head B.the lion’s back C. the lion’s tail
(3) —Does the lion let the mouse go after the mouse begs ( )
—_______.
A.No, he doesn't B.Yes, he does C. Yes, he did
34.阅读短文,根据短文内容填空。
(1) The lion catches the mouse and eat him.
(2) The lion thinks the mouse is .
(3) The lion a big net three days later.
(4) The mouse saves the lion with his .
(5) The lion and the mouse become .
The Fashion Show
Hello, I’m Lucy. Today is Friday. It’s half past six in the evening. We are having a fashion show in the music room.
Look at me. I’m wearing sports clothes and a pair of sneakers. Sneakers are very comfortable (舒适的), and I like to wear them.
Here comes my sister Lily. She is wearing a pink T-shirt and a pair of shorts. She looks very cute.
Now Amy and Lingling are coming. They are wearing school uniforms (校服). They look cool.
Look! Daming and Sam are coming. They are wearing jackets and jeans (牛仔裤). Young people like jeans.
That’s all for today’s show. We end the show at half past seven.
35.假如你是Lucy,你想邀请你的朋友Sandy来观看时装秀,请你根据短文内容,完成下面的请柬。
INVITATIONTo: From: Lucy When: At p.m., Place:
36.阅读短文内容,选择正确的答案,将其序号填入括号里。
1. What’s the show about ( )
A.It’s about clothes. B.It’s about sports. C. It’s about birthdays.
2. How many students are showing their clothes ( )
A.Five. B.Six. C. Seven.
3. How long does the show last (持续) ( )
A.One hour. B.Half an hour. C. One and a half hours.
A.Sam took a red T shirt. But it isn’t Sam’s. It is Amy’s T shirt. Sam wanted to wear it. They argued.
B.Lily: Do you like this pair of trousers, Tingting
Tingting: No, I don't want trousers. I like shorts. My mother bought new shorts for me.
C. Mary's mother washed clothes for Mary yesterday. Her clothes are very beautiful. She likes them very much. Now her clothes are on the line.
D.Kate didn't wear her cap yesterday. She wants to wear a hat. Because her mother bought a new hat for her. She likes it very much.
37.阅读人物卡片,将其序号填在图片的括号里。
(1) ( )
(2) ( )
(3) ( )
(4) ( )
38.阅读上面的卡片内容, 选择正确答案。
(1) Mother bought a new hat for ______. ( )
A.Tingting B.Kate C. Mary
(2) ______ likes shorts very much. ( )
A.Lily B.Amy C. Tingting
(3) ______ mother washed clothes yesterday. ( )
A.Sam's B.Your C. Mary's
阅读邮件,完成任务。
An email to Daming
To: Daming@
From: Lingling@
Dec. 16th Dear Daming, Yesterday I went to Zhongshan Park with Sam and Amy. It's big and beautiful. There are so many flowers and trees in the park. We met Tom in the park. He's Sam and Amy's friend. He took some photos of us. We had a picnic on the grass. In the afternoon, we bought some ice creams. Then we went home by bus. I ran to the bus. And I dropped my ice cream. I was sad (难过的). We had a lovely time yesterday! Yours, Lingling
39.阅读邮件,选择与邮件内容相符的图片。(有两项是多余的)
A. B. C. D. E. F.
40.阅读邮件,选择正确答案。
(1) There are ________ in the park. ( )
A.trees B.flowers C. Both A and B.
(2) Tom is Amy’s ________. ( )
A.friend B.cousin C. brother
(3) Did Sam have a good time yesterday ( )
A.Yes, he does. B.No, he didn't. C. Yes, he did.
阅读短文,完成下列各题。
Look at the clock. It’s ten now. What are the kids doing Some boys are playing basketball in the playground(操场). Some are running. Some are jumping. Look at the girls. What are they doing They’re skipping. In the classroom, Lili is drawing pictures. Qiqi is reading a book. What is Xiaoming doing He is playing chess with Xiaoyong.
41.在文中所提到的活动的图片下面打“√”。
(1) ( ) (2) ( ) (3) ( ) (4) ( ) (5) ( )
42.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) The kids are playing in a park. ( )
(2) Some boys are running. ( )
(3) Lili is reading a book in the classroom. ( )
(4) Xiaoming and Xiaoyong are playing chess. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D A C 2.3 1 2
【导语】本文主要介绍了公园里的标志。
1.① 句意:皮特说:“______”上句说:一个男孩正在公园里骑车。下句应是皮特在说不能做某事。选项D“不要在这骑车!”符合语境,故选D。
② 句意:丹尼说:“______”上句说:一个女孩正在遛狗。下句应是丹尼在说不能做某事。选项A“不要在这里遛你的狗!”符合语境,故选A。
③ 句意:他说:“______”由上文中“Peter and Danny are playing football.” 可知皮特他们正在踢足球,公园管理员过来制止。选项C“不要在这里踢足球!”符合语境,故选C。
2.根据文中顺序,首先看到的标志顺序应该是禁止骑车,其次是禁止遛狗,最后是禁止踢球。
(1) 图片为禁止踢球,第三个出现,故答案为3。
(2) 图片为禁止骑车,第一个出现,故答案为1。
(3) 图片为禁止遛狗,第二个出现,故答案为2。
3.coat shoes 188 hat socks 48 shirt 59 4.C B
【导语】本文介绍艾米和她妈妈在衣服店。
3.根据“Amy: What nice clothes! I like this coat, Mum. Mum: It’s really good. I think the shoes are cool. Do you like them Amy: Yes, I do. Can I take them Mum: Sure. I like the hat and the socks. I want to buy them. Your dad needs a new shirt. We can pick one for him.艾米:多漂亮的衣服啊!妈妈,我喜欢这件外套。妈妈:真的很好吃。我觉得这双鞋很酷。你喜欢它们吗?艾米:是的,我可以。我可以拿走吗?妈妈:当然。我喜欢这顶帽子和袜子。我想买它们。你爸爸需要一件新衬衫。我们可以为他挑一个。”可知艾米买了外套和鞋子。根据图片可知外套109元,鞋子79元,一起188元。妈妈买了帽子和袜子,帽子39元,袜子9元,一起48元。妈妈给爸爸买了一件衬衫,衬衫59元。故答案为①coat,②shoes,③188,④hat,⑤socks,⑥48,⑦shirt,⑧59。
4.(1)句意:妈妈将买外套和衬衫给______。A艾米,B艾米的爸爸,C艾米和艾米的爸爸。根据“Amy: Yes, I do. Can I take them Mum: Sure. I like the hat and the socks. I want to buy them. Your dad needs a new shirt. We can pick one for him.艾米:是的,我可以。我可以拿走吗?妈妈:当然。我喜欢这顶帽子和袜子。我想买它们。你爸爸需要一件新衬衫。我们可以为他挑一个。”可知艾米买了外套和鞋子。可知买给艾米和艾米爸爸的,故选C。
(2)句意:如果艾米的妈妈只有200元,买这些衣服够吗?A是的,够。B不,不够。C我们不知道。根据第一小题表格内容的价钱加起来,188+48+59=295,可知不够,故选B。
5.4 1 2 3 6.C B
【导语】本文主要讲述了Tiantian的暑假经历。
5.通过文中“They went there by train.”可知,首先Tiantian和他的父母乘火车去青岛,第二张图片是乘火车,故该图排第1;
通过文中“Tiantian’s dad and mum swam in the sea.”可知,文中然后提到Tiantian的父母在海里游泳,第三张图片是在游泳,故该图排第2;
通过文中“He drew (画) pictures on the beach.”可知,文中接着提到Tiantian在沙滩上画画,第四张图片是在画画,故该图排第3;
通过文中“Next, Tiantian and his parents went to see the sea animals in the Ocean Park.”可知,第二天Tiantian和他的父母去海洋公园看海洋动物,第一张图片是在看海洋动物,故该图排第4;
故答案为4123。
6.(1) 句意:Tiantian和他的父母______回家。A坐火车,B步行,C乘飞机。根据文中“At last, they took a plane to come back home.”可知最后Tiantian和他的父母乘飞机回家,故选C。
(2) 句意:Tiantian和他的父母______去沙滩。A跑着,B步行,C骑车。根据文中“First, they went to the beach (沙滩)on foot.”可知Tiantian和他的父母走路去沙滩,故选B。
7.B C C B 8.
You must look at the traffic lights. /Don’t go at the red light.(答案不唯一)
【导语】本文主要讲述了一份交通安全海报的内容。
7.(1) 句意:这份海报的标题是什么?A交通灯,B交通规则,C交通标志。通过阅读可知这份海报主要讲述了交通规则,故选B。
(2) 句意:根据这份海报可知,哪张图片是正确的?A图是在马路上玩耍,B图是闯红灯,C图是开车系安全带。根据文中“You must put on your seat belt (安全带).”可知开车系安全带是正确的,故选C。
(3) 句意:不要酒驾。A图是不要开车,B图是不要带宠物,C图是不要酒驾。图片C符合题意,故选C。
(4) 句意:李明11岁了。现在他可以在马路上骑自行车吗?A是的,他可以。B不,他不可以。C对不起,我不确定。根据文中“Don’t ride on the road when you are not over 12.”可知12岁以下不能再马路上骑车,故选B。
8.本题要求以“遵守交通规则”为主题的写一条宣传语,答案不唯一,合理即可。宣传语可为“你必须要看交通灯。”或“不要闯红灯。”you你,must必须,look at看,the traffic lights交通灯,don’t不要,go走,at the red light在红灯时,故答案为You must look at the traffic lights.或Don’t go at the red light.
9.B A A 10.T F
【导语】本文主要讲述了汤姆把他的小鸟放回大自然的故事。
9.(1) 句意:上周日,汤姆的爸爸给他买了什么?A一个玩具熊猫。B一只鸟。C一些巧克力。根据文中“He often reads books about birds and wants to have a bird. Last Sunday, his father bought one for him.”可知汤姆想要拥有一只鸟,上周日他的爸爸给他买了一只,故选B。
(2) 句意:小鸟们在公园里做了什么?A它们唱歌跳舞。B它们注视和思考。C它们看起来很伤心。根据文中“They sang and danced happily in the tree.”可知小鸟们在树上唱歌跳舞,故选A。
(3) 句意:哪个句子可以填入 ______ 处?A汤姆放了他的小鸟。B汤姆丢失了他的小鸟。C汤姆喂他的小鸟。通过阅读上文可知汤姆看到公园里的小鸟们自由自在的在树上唱歌跳舞,他也想要自己的小鸟自由自在,所以他应该放了自己的小鸟,让它回归大自然,故选A。
10.(1) 句意:汤姆在公园里看到了许多鸟。根据文中“Yesterday, Tom went to the park with his mother. There were lots of birds in the park.”可知汤姆昨天去了公园,看到了很多鸟,句子与原文相符,故答案为T。
(2) 句意:汤姆是个淘气的小孩。通过阅读全文可知汤姆是个善良的孩子,并不调皮,句子与原文不符,故答案为F。
11.A A A B A 12.F F F T F
【导语】本文主要介绍了杨帆研学之旅的所见。
11.句意:为什么去研学?A进行研究,B为了乐趣。根据文中“Last month I went to Xingzhe Farm with my class for research and study.”可知是为了进行研究。故选A。
句意:去哪里研学?A星哲农场,B七星公园。根据文中“I went to Xingzhe Farm with my class for research and study.”可知是去了星哲农场。故选A。
句意:研学的季节?A冬季,B夏季。根据文中“It was winter now.”可知是冬季。故选A。
句意:研学的交通方式?A骑自行车,B坐公共汽车。根据文中“We went there by bus.”可知是坐公共汽车。故选B。
句意:什么时候去的?A上个月,B上周。根据文中“Last month I went to Xingzhe Farm with my class for research and study.”可知是上个月去的。故选A。
12.句意:杨帆和他的家人一起去了农场。根据文中“Last month I went to Xingzhe Farm with my class for research and study.”可知是和他的同学去的。题干与原文不符,故答案为F。
句意:那天晴天。根据文中“It was cloudy and cold on that day, We went there by bus.”可知那天多云而寒冷。题干与原文不符,故答案为F。
句意:我们在农场摘了许多梨。根据文中“We picked a lot of oranges and tasted them.”可知摘了许多橘子。题干与原文不符,故答案为F。
句意:我们浇了蔬菜,并帮助农民喂养动物。根据文中“First, we watered the vegetable, then we helped the farmers to feed the animals.”可知他们浇了蔬菜,并帮助农民喂养动物。题干与原文相符,故答案为T。
句意:公园附近有一条河。文中没有提到公园。题干与原文不符,故答案为F。
13.1 3 4 2 14.B C B C
【解析】13.本文主要介绍斯玛特夫人为特里准备生日礼物的过程以及她的情绪变化。
根据“She was sad. ”可知是伤心的,对应第一幅图。
根据“She was angry.”可知是生气的,对应第四幅图。
根据“She was tired.”可知是累的,对应第二幅图。
根据“Mrs Smart felt better.”和“Everyone was happy at last.”可知是高兴的,对应第三幅图。
故答案为1342。
14.句意:昨天是_______。A儿童节,B特里的生日,C春节。根据“Yesterday was Terry’s birthday. ”可知是特里的生日,故选B。
句意:斯玛特夫人______去的镇上。A乘公共汽车,B骑自行车,C开车。根据“She went to the town by car in the afternoon. ”可知是开车,故选C。
句意:斯玛特夫人______到家。A九点半,B八点,C八点半。根据“Mrs Smart arrived home at 8 o’clock. ”可知是八点,故选B。
句意:为什么斯玛特夫人感到生气?A因为蛋糕店没有开门。B因为猫非常调皮。C因为包坏了而且所有的东西都掉到了地上。根据“When she went out of the supermarket, the bag was broken(破损的). All the things dropped on the ground. She was angry. ”可知是因为包坏了而且所有的东西都掉到了地上。故选C。
15.He is 36. 16.Yes, he can. 17.Yes, she can. 18.No, she can’t. 19.He can swim.
【导语】本文介绍了约翰一家人。
15.句意:约翰的爸爸多大了?根据“John’s father is 36.”,可知约翰的爸爸36岁了,故答案为He is 36.
16.句意:约翰的爸爸会说中文吗?根据“He can speak Chinese.”,可知约翰的爸爸会说中文,答语为肯定回答,故答案为Yes, he can.
17.句意:约翰的妈妈会用电脑吗?根据“She can use a computer, but she can’t swim.”,可知约翰的妈妈会用电脑,答语为肯定回答,故答案为Yes, she can.
18.句意:约翰的妈妈会游泳吗?根据“She can use a computer, but she can’t swim.”,可知约翰的妈妈不会用电脑,答语为否定回答,故答案为No, she can’t.
19.句意:约翰会做什么?根据“John can swim, but he can’t dance or sing.”,可知约翰会游泳,故答案为He can swim.
20.A C B 21.farmers 22.Yes, they can.
【导语】本文讲述了狗在人们生活中的用处。
20.(1)句意:很多人喜欢______。A狗,B绵羊,C猪,根据“Many people like keeping dogs.”可知是狗。故选A。
(2)句意: 人们饲养狗是为了______。A乐趣,B安全,CA和B都对,根据“In the city, people keep dogs not only(不仅) for fun but also(而且) for safety. 可知C选项正确,故选C。
(3)句意:我是警察。狗对于我来说_____有用。根据“Dogs can also be helpful to policemen. ”可知很有用,故选B。
21.狗可以帮助____照顾动物。根据“Besides, some dogs can help farmers look after animals, such as sheep and pigs.”可知是帮助农民。故答案为farmers。
22.句意:狗可以成为我们的朋友吗?根据“ Dogs are our friends.”可知作肯定回答,故答案为Yes, they can.
23.A C B B 24.F
【导语】本文主要讲述琼斯夫人和琼斯现在之间发生的故事。
23.(1)句意:琼斯先生和琼斯夫人吵架了他的妻子很___。A生气,B开心,C友好的,由短文Mr. Jones argued with his wife and his wife was angry with him, too.可知他的妻子很生气,故选A。
(2)句意:琼斯下班回家很累。他很__睡觉。A晚的,B在七点,C早的,由短文One evening, Mr. Jones was very tired from work. So he went to bed very early.可知他很早睡觉,故选C。
(3)句意:琼斯夫人在床边的桌子上找到___。A一个礼物,B一张便条,C一些花,由短文Jones went to bed, she found a note (便条) on the small table near the bed.可知琼斯夫人找到一张便条,故选B。
(4)句意:琼斯现在___醒的。由短文The next morning Mr. Jones woke (醒来) up. But it was about 8 o'clock. 可知琼斯现在快八点醒的,结合选项B符合题意,故选B。
24.句意:琼斯夫人写了一张便条叫醒琼斯先生。很有用。由短文The next morning Mr. Jones woke (醒来) up. But it was about 8 o'clock.可知琼斯夫人的便条没有用,故答案为F。
25.3 1 4 2 26.C C A
【分析】短文大意:短文主要描述一只蛋变成蝴蝶的过程。
25.由短文There is a little egg on the leaf (树叶) in the evening.可知树叶上有一只小蛋,图二为树叶上有一只小蛋,故答案为1。
由短文 On Sunday morning, a little and hungry caterpillar (毛毛虫) comes out of the egg. 可知一只毛毛虫从蛋里出来了,图四为毛毛虫,故答案为2。
由短文 He builds a small cocoon (茧) and sleeps (睡觉) in it for two weeks. 可知他做了一个茧,图一为茧,故答案为3。
由短文 After that, he comes out of the cocoon and becomes (变成) a beautiful butterfly (蝴蝶).可知他变成了一只漂亮的蝴蝶,图三为蝴蝶,故答案为4。
故答案为3 1 4 2。
26.(1)句意:毛毛虫什么时候从蛋里出来的?由短文 On Sunday morning, a little and hungry caterpillar (毛毛虫) comes out of the egg. 可知在星期天早上,毛毛虫从蛋里出来,A在周一,B在星期六,C在星期天,故选C。
(2)句意:毛毛虫吃了几种食物?由短文On Monday, he eats a few apples. On Tuesday, he eats some oranges. On Wednesday, he eats some pears. On Thursday, he eats some strawberries. On Friday, he eats some watermelons. On Saturday, he eats some sandwiches. He eats a fresh leaf on Sunday, 可知他吃了七种食物,A三,B五,C七,故选C。
(3)句意:以下哪个是最好的标题?结合短文是说变成蝴蝶的过程,A漂亮的蝴蝶,B小蛋,C美味的食物,故选A。
27.the US go shopping 28.Big Ben plane swam in the sea 29.Four places Susan visited on holiday. She skied and skated in Canada.
【分析】短文主要写了苏珊假期去了许多地方度假。
27.根据信件中句子After that, I visited my uncle in the US. 可知在一月26到31日后,我在美国拜访了我的叔叔,故答案为the US。
根据信件中句子Finally I came back to Hong Kong and I went shopping.可知最后我回到香港去购物了,故答案为go shopping。
28.(1)句意:苏珊首先在英国参观____________。根据表格中内容可知我在英国参观了大本钟,故答案为Big;Ben。
(2)句意:苏珊乘坐___________去加拿大。根据文中句子Then I flew to Canada.可知我飞去了加拿大,所以我是乘坐飞机去加拿大的,take a plane乘飞机,故答案为plane。
(3)句意:苏珊在加拿大_____________。根据表格中内容swim in the sea在海里游泳,故答案为swam;in;the;sea。
29.(1)句意:苏珊度假去了多少地方?根据文章内容可知苏珊去了the UK,Canada,Australia,the US一共4个地方,故答案为Four places Susan visited on holiday.
(2)句意:苏珊在加拿大做什么了?根据表格中第二列可知苏珊在加拿大滑雪和滑冰了,故答案为She skied and skated in Canada.
30.1. water bottle 2. TV 31.A B C
【分析】短文主要描写了彼得的客厅。
30.(1). 根据文中句子Beside the bookshelf, there is a water bottle on the table.可知桌子上有一个水瓶,故答案为water bottle。
(2). 根据文中句子In front of (在……前面) the sofa, there is a TV. 可知在沙发前面有一台电视,所以2号位置上是电视,故答案为TV。
31.(1)句意:在卧室里有许多__________。A花,B植物,C照片。根据文中句子There are lots of flowers here. 可知卧室里面有许多花,故选A。
(2).句意:彼得的爸爸经常在晚上_________。A看电视,B读书,C喝水。根据文中句子My father often reads books on the sofa in the evening. 可知彼得的爸爸经常在晚上读书,故选B。
(3).句意:彼得会__________很好。A唱歌,B跳舞,C画画。根据文中句子I can draw well.可知彼得会画画画得很好。故选C。
32.3 1 5 4 2 F T T F
【分析】该短文讲述了迈克上周末的活动。主要活动顺序为钓鱼,制作风筝,听音乐,发送电子邮件,拍照。
【详解】(一)第一幅图是听音乐,排第三;第二幅图是钓鱼,排第一;第三幅图是拍照,排第五;第四幅图是坐在电脑旁,根据短文内容可知是发送电子邮件,排第四;第五幅图是做风筝,排第二。故答案为31542.
(二)句意:(1) 迈克星期六不上学,但他星期天上学。根据句子 I don’t go to school on Saturdays and Sundays, so I can do many things I like.我周六和周日不上学,所以我可以做很多我喜欢的事情。可知题干与短文不符,故答案为F。
(2) 迈克非常喜欢音乐。根据句子 I like music best.我最喜欢音乐。可知题干与短文相符,故答案为T。
(3) 迈克上周六做了一只鸟风筝。根据句子 I made a bird kite in the afternoon.我下午做了一只鸟风筝。可知题干与短文相符,故答案为T。
(4) 迈克上周六早上玩了电脑游戏。根据 Last Saturday, I went fishing in the morning. 可知题干与短文不符,故答案为F。
33.A C B 34.wants to small falls into teeth friends
【分析】此篇文章介绍了狮子和老鼠之间的故事。
33.(1)句意:有一天,狮子正在____。根据文章One day, a lion is sleeping. 得知狮子正在睡觉。只有图A是在睡觉,故选A。
(2)句意:—老鼠跳到了哪?—它跳到了____。根据文章A mouse jumps on his tail.得知老鼠跳到了狮子地尾巴上。故选C。
句意:—在老鼠乞求之后狮子让老鼠走了吗?—_______。根据文章Then he smiles and lets the mouse go.得知狮子让老鼠走了。故选B。
34.(1)句意:狮子抓住了老鼠,______吃它。根据文章 He catches the mouse and wants to eat him. 得知,狮子抓住了老鼠,想要吃掉它。故答案为wants;to。
(2)句意:狮子想老鼠是非常_____。根据文章You are so small!得知老鼠是那么小。故答案为small。
(3)句意:三天后,狮子_____一个大笼子里。根据文章Three days later, the lion falls into a big net.得知三天后,狮子掉进了一个大笼子里。故答案为falls;into。
(4)句意:老鼠用它的_____救了狮子。根据文章He runs up the tree and gnaws through (咬断) the rope with his teeth. 得知老鼠用它的牙齿咬断了绳子,救了狮子。故答案为teeth。
(5)句意:狮子和老鼠成为了______。根据文章 They are good friends now. 得知狮子和老鼠成为了好朋友。故答案为friends。
35.Sandy 6:30 Friday Music Room 36.A B A
【分析】短文大意:短文介绍了星期五我们在音乐教室举行的时装表演。
35.根据题意,可知邀请函是写给Sandy的,第一空为Sandy,根据短文中的Today is Friday. It’s half past six in the evening. We are having a fashion show in the music room.可知时间在星期五晚上六点半,地点在音乐教室,第二空为6:30,第三空为Friday,第四空为Music Room,故答案为Sandy;6:30;Friday;Music Room。
36.1.句意:这个节目是关于什么的?A它是关于衣服;B它是关于运动;C它是关于生日;根据短文中的We are having a fashion show in the music room.可知这个节目是关于衣服的,故选A。
2.句意:有多少学生在展示他们的衣服?A五;B六;C七;根据短文中的I,she,Amy and Lingling, Daming and Sam,可知共六个学生展示他们的衣服,故选B。
3.句意:演出持续多长时间?A一小时;B半小时;C一个半小时;根据短文中的It’s half past six in the evening. We end the show at half past seven.可知演出六点半开始,七点半结束,共一个小时,故选A。
37.D A C B 38.B C C
【分析】本文描述了山姆,艾米,莉莉,婷婷,玛丽和凯特几个人对服饰的喜好。
37.(1)图中大人给小女孩一顶礼帽。D选项凯特昨天没有戴她的运动帽。她想戴一顶礼帽。因为他的妈妈给她买了一顶新的礼帽,她很喜欢。与图片相符,故选D。
(2)图中两个在争抢一件衣服。A选项山姆拿了一件红色的T恤衫。但不是山姆的。这是艾米的T恤。山姆想穿它。他们争论起来。与图片相符,故选A。
(3)图中一个人在洗衣服,有两件衣服挂在绳子上。C选项玛丽的妈妈昨天给玛丽洗了衣服。她的衣服很漂亮。她非常喜欢它们。现在她的衣服已经挂在绳上了。与图片相符,故选C。
(4)图中两个人分别拿着短裤和长裤。B选项莉莉:婷婷,你喜欢这条裤子吗?婷婷:不,我不要裤子。我喜欢短裤。我妈妈给我买了新短裤。与图片相符,故选B。
38.(1)句意:妈妈为_____买了一顶新的礼帽。A婷婷,B凯特,C玛丽。根据D中描述的Because her mother bought a new hat for her.可知妈妈给凯特买了一顶新的礼帽。B选项符合,故选B。
(2)句意:_____非常喜欢短裤。A莉莉,B艾米,C婷婷。根据B中描述的:Tingting: No, I don't want trousers. I like shorts. 婷婷:不,我不要裤子。我喜欢短裤。可知C选项符合,故选C。
(3)句意:_____妈妈昨天洗衣服了。A山姆的,B你的,C玛丽的。根据C中描述的Mary's mother washed clothes for Mary yesterday.玛丽的妈妈昨天给玛丽洗了衣服。可知C选项符合,故选C。
39.A C D F 40.C A C
【分析】本文为玲玲发给大明的邮件,讲述了自己昨天去中山公园玩的事。
39.根据I went to Zhongshan Park with Sam and Amy.我跟山姆和艾米去了中山公园。可知图D公园与邮件内容相符。根据There are so many flowers and trees in the park.公园里有很多花和树。可知图F花与邮件内容相符。根据In the afternoon, we bought some ice creams.下午我们买了一些冰激凌。可知图C与邮件内容相符,根据Then we went home by bus.然后我们乘坐公共汽车回家。可知图A公共汽车与邮件内容相符。故答案为A;C;D;F。
40.(1)公园里有_____。A树,B花,C. A和B。根据There are so many flowers and trees in the park.公园里有很多花和树。可知C选项符合,故选C。
(2)汤姆是艾米的_____。A朋友,B堂兄弟姐妹/表兄弟姐妹。C哥哥/弟弟。根据We met Tom in the park. He's Sam and Amy's friend.我们在公园见到了汤姆。他是山姆和艾米的朋友。可知A选项符合,故选A。
(3)山姆昨天玩的开心吗?A是的,他是。B不,他不是。C是的,他是。根据We had a lovely time yesterday!可知山姆昨天玩的开心。根据yesterday可知句子为一般过去时态,C选项符合,故选C。
41.(2) (√) (5) (√) 42.F T F T
【解析】41.结合What are they doing They’re skipping. In the classroom, Lili is drawing pictures,可知一些孩子在跳绳,莉莉在画画,故答案为2;5
42.1.句意为孩子们在公园里玩。根据Some boys are playing basketball in the playground(操场),可知孩子们在操场上玩,故答案为F。
2. 句意为有些男孩在奔跑。根据Some are running,可知该句是正确的,故答案为T。
3. 句意为莉莉在教室里看书。根据In the classroom, Lili is drawing pictures. Qiqi is reading a book,可知琪琪在教室里看书,故答案为F。
4. 句意为小明和小勇在下棋。根据What is Xiaoming doing He is playing chess with Xiaoyong,可知该句是正确的,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)