/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优人教版(PEP)(2024)专题21 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文内容,选择正确答案。
My name is Emma. I have two good friends, Lily and Tom. They are very different.
Lily is a girl. She is short with long black hair. She is very shy. She doesn’t like talking to new people, but she is very kind. She likes reading and drawing. Every afternoon, she reads books in the school library. Sometimes she draws pictures for me.
Tom is a boy. He is tall and strong. He is very outgoing. He likes talking to everyone and making new friends. His hobbies are playing football and swimming. He plays football with his classmates every Friday. He is good at swimming too. Last summer, he taught me how to swim.
I like both of my friends. We often play together and help each other.
1.How many good friends does Emma have ( )
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
2.What does Lily look like ( )
A.She is tall with long hair. B.She is short with short hair.
C.She is short with long black hair. D.She is tall with black hair.
3.What is Lily’s hobby ( )
A.Playing football. B.Swimming. C.Reading and drawing. D.Talking to people.
4.What is Tom like ( )
A.Shy and kind. B.Outgoing and strong. C.Shy and tall. D.Kind and short.
5.What did Tom do last summer ( )
A.He taught Emma to swim. B.He played football with Emma.
C.He read books with Emma. D.He drew pictures for Emma.
阅读理解,选择合适的选项。
My name is Lily. I have a pen pal. Her name is Amy. She lives in Australia. Amy is a lovely girl. She is young, only eleven years old. But she is very clever. She can speak English and a little Chinese. Amy is hard-working. She likes studying science. She wants to be a scientist in the future. She also likes playing the piano. She plays it every evening. On weekends, she often jumps rope with her friends. She says it’s good for her health.
6.Where does Amy live ( )
A.In China. B.In Australia. C.In America.
7.How old is Amy ( )
A.10. B.11. C.12.
8.What language can Amy speak ( )
A.English and Chinese. B.Only English. C.Only Chinese.
9.What does Amy want to be in the future ( )
A.A singer. B.A scientist. C.A teacher.
10.What does Amy often do on weekends ( )
A.Plays the piano. B.Studies science. C.Jumps rope.
阅读短文,选择正确的答案。
Strong and healthy teeth help you eat food and speak clearly. So take care of (爱护) your teeth. First, brush your teeth in the right way. Brush them at least twice a day, before breakfast and before bedtime. If you can, brush them after lunch or after eating sweet food, too. Brush all of your teeth, not just the front ones. Get a new toothbrush(牙刷) every three months. Second, have good eating habits. Eating too much sugar is bad for your teeth. Eat more fruits and vegetables. Third, go to the hospital to check your teeth on a regular basis(定期).
11.If you want to eat food and speak clearly, _________. ( )
A.take care of your teeth B.get a new toothbrush
12.We should brush our teeth at least(至少) _________. ( )
A.twice a day B.once a day before breakfast
13.We should _________. ( )
A.brush all the teeth B.brush the teeth only after eating lunch
14.Eating too much sugar is _________. ( )
A.a good eating habit B.not good for your teeth
15.Which of the following is right ( )
A.We can brush our front teeth only. B.We should check our teeth regularly.
阅读绘本,选择正确答案。
Breakfast time! Ted likes cake. ① Cake is yummy. Ted eats cake every day. That’s not good. ② Ted is fat. He is not happy. ③
Ted eats some fruit and vegetables. He has a healthy plate now. ④ Now Ted is not fat. Mum smiles, “Great! You also need to exercise.” ⑤ _______ ⑥
16.Ted likes _______. ( )
A.bread B.cake
17.Ted is _______. So he is not happy. ( )
A.fat B.thin
18._______ are healthy food in the story. ( )
A.Meat and vegetables B.Fruit and vegetables
19.Ted needs to ______. ( )
A.exercise B.learn
20.can be _______. ( )
A. Eat more cake. B. Eat healthy food.
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 三个选项中,选出最佳选项。
My name is Lily. I am a student. I go to school from Monday to Friday. I get up at 6:30 in the morning. I have breakfast at 7:00. Then I go to school by bike. Classes begin at 8:00. I have four classes in the morning and two in the afternoon. School is over at 4:30. I usually do my homework after school. In the evening, I watch TV with my parents. I go to bed at 9:00. On weekends, I often go to the library with my friends. We read books there. Sometimes we go shopping. I like my life.
21.Lily goes to school ______. ( )
A.by bus B.by bike C.on foot
22.Lily has ______ classes a day. ( )
A.four B.five C.six
23.Lily ______ after school. ( )
A.does her homework B.watches TV C.reads books
24.On weekends, Lily often ______ with her friends. ( )
A.goes to the park B.goes to the library C.goes swimming
25.Lily goes to bed at ______ in the evening. ( )
A.8:00 B.9:00 C.10:00
请阅读文章,选择正确的答案。
Hello, I’m Linlin. I’m from China. My classmates are from different countries. Peter is from the USA.He often eats bread, beef, milk and candy. Tina is from the UK. She has meat, cake, vegetables and juice every day. I like rice, eggs, meat and fruit. Rice, milk, meat and eggs are good. Fruit and vegetables are healthy. But don’t eat too much candy and cake. We should have a healthy diet(饮食).
26.Peter is from the ______. ( )
A.the UK B.the USA C.China
27.Tina has ______ every day. ( )
A.bread B.fruit C.vegetables
28.Linlin likes ______ every day. ( )
A.candy and eggs B.rice and juice C.rice and eggs
29.Don’t eat too much ______. ( )
A.candy and cake B.fruit and vegetables C.milk and eggs
30.We should have a ______ diet. ( )
A.sweet B.healthy C.hot
阅读短文,根据短文内容选择最佳答案。
Healthy habits are important for us. We should have good habits.
First, we should eat healthy food. We need plenty of fruit and vegetables every day. They are good for us. We shouldn’t eat too much junk food, like hamburgers and candy.
Second, we should have enough sleep. We need about eight hours of sleep every night. Going to bed early and getting up early is a good habit.
Third, we should exercise every day. Exercise can make us strong and healthy. We can run, swim or play ball games.
Finally, we should keep clean. We should wash our hands before meals. We should brush our teeth twice a day.
If we have these healthy habits, we will be strong and healthy.
31.What should we eat plenty of every day ( )
A.Junk food. B.Fruit and vegetables. C.Hamburgers.
32.How many hours of sleep do we need every night ( )
A.About six hours. B.About seven hours. C.About eight hours.
33.What can exercise do for us ( )
A.It can make us strong and healthy. B.It can make us tired. C.It can make us sad.
34.When should we wash our hands ( )
A.After meals. B.Before meals. C.Before bed.
35.How many healthy habits are mentioned in the passage ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
阅读短文,选择正确答案。
Nature is our home. There are many trees, flowers and grass in nature. There are also many animals. We should love nature and protect it.
We can do many things to help nature. We can plant more trees. Trees can make the air clean. We should not cut down too many trees. We can save water. We should not waste water. We can also help animals. We should not hurt wild animals.
Let’s work together to make nature more beautiful.
36.What’s in nature ( )
A.Trees, flowers and grass. B.Animals. C.Both A and B.
37.What can trees do ( )
A.Make the air clean. B.Waste water. C.Hurt animals.
38.Should we cut down many trees ( )
A.Yes, we should. B.No, we shouldn’t. C.We don’t know.
39.What should we do to water ( )
A.Waste it. B.Save it. C.Drink it.
40.What should we do to wild animals ( )
A.Hurt them. B.Protect them. C.Eat them.
阅读短文,选择最佳答案。
Hello, I’m Lucy. Today is my birthday. My parents give me a new dress. I feel very happy. But my friend Lily is sad. Because her pet dog is ill. I tell her, “Don’t worry. The dog will be fine.” Then we go to the park. We play games there. Lily feels better. In the evening, my family and I have a birthday party. We eat a big cake. I’m so excited!
41.Why is Lucy happy ( )
A.Because it’s her birthday.
B.Because she gets a new dress.
C.Because she goes to the park.
42.What’s wrong with Lily ( )
A.She is ill. B.Her dog is ill. C.She lost her dog.
43.What do Lucy and Lily do in the park ( )
A.They play games. B.They eat cake. C.They buy a dress.
44.How does Lily feel after playing games ( )
A.Sad. B.Better. C.Angry.
45.What do Lucy and her family do in the evening ( )
A.They go to the park. B.They have a party. C.They visit Lily.
根据短文内容,选择正确的答案。
Life is colourful, and feeling is colourful too. If(如果) you’re sad, you are feeling blue. Wow, what can you do You can talk with friends or your family. If you are angry(生气的), you are feeling red. Oh, bad! What can you do You can take a deep breath(深呼吸) and count to ten. If you’re afraid, you are feeling yellow. Oh, no! What can you do You can ask for help. If you’re bored, you are feeling grey. Hm, what can you do You can listen to music. If you’re happy, you are feeling pink. Great! Yes, you can sing and dance.
46.I am ______. I can take a deep breath and count to ten. ( )
A.angry B.happy C.bored
47.文中划线部分的单词bored,汉语意思可能是______。( )
A.无聊的 B.激动的 C.开心的
48.You are afraid. You can ______. ( )
A.listen to music B.sing and dance C.ask for help
49.You argue(争吵) with your friends. You are feeling ______. ( )
A.pink B.grey C.red
50.The topic(题目) can be ______. ( )
A.Bad Feelings B.Colourful Feelings C.Good Feelings
阅读理解。
【新语篇·短文】阅读海报,选择合适的答案。
My name is John. I have two good friends. They are Tom and Lucy. Tom is tall and strong. He’s good at football. He can run very fast. Lucy is short and thin. She’s clever and hard-working. She’s good at Chinese. She can speak English too. We often help each other.
51.John has ______ good friends. ( )
A.one B.two C.three
52.Tom is ______. ( )
A.tall and strong B.short and thin C.clever and hard-working
53.Tom is good at ______. ( )
A.Chinese B.football C.English
54.Lucy can ______. ( )
A.run fast B.play football C.speak English
55.They often ______ each other. ( )
A.fight with B.help C.laugh at
阅读图表,选择填空。
City Weather tomorrow What will people do
Yueyang rainy bring their raincoats or umbrellas
Zhangjiajie cool go to the park for a picnic
Changsha warm enjoy the maple leaves (枫叶)
Xiamen hot wear sunglasses
Dalian heavy snow wear down jacket (羽绒服)
56.People will bring their _________ in Yueyang. ( )
A.umbrellas B.down jacket C.sunglasses
57.Tomorrow people will feel _________ in Changsha. ( )
A.Hot B.cool C.warm
58.There will be a heavy snow in _________. ( )
A.Xiamen B.Dalian C.Zhangjiajie
阅读表格,选择最佳答案。
Amy and Bob’s Sports Habits
Amy Bob
Monday Swimming Football
Tuesday Cycling Running
Friday Yoga Volleyball
Sunday Dance Cycling
59.When does Amy do yoga ( )
A.Monday. B.Friday. C.Sunday.
60.What does Bob do on Tuesday ( )
A.Running. B.Football. C.Cycling.
61.Who dances on Sunday ( )
A.Amy. B.Bob. C.Both.
62.What sport does Bob play on Monday ( )
A.Running. B.Football. C.Swimming.
63.Which sport do they both do on different days ( )
A.Cycling. B.Yoga. C.Running.
阅读短文,选择合适的答案。
Different colors can make people feel different ways. Red is a bright color. It can make people feel excited. Blue is a cool color. It can make people feel calm (平静的). Green is the color of nature. It can make people feel happy.
When you are angry, looking at blue things may help you calm down. When you are sad, being in a green park can make you feel better. When you are worried, wearing red clothes may give you energy (能量).
64.What color can make people feel excited ( )
A.Blue. B.Red. C.Green.
65.Blue can make people feel ______. ( )
A.calm B.sad C.worried
66.If you are sad, ______ may help you feel better. ( )
A.a red apple B.a blue book C.a green park
67.Wearing red clothes may help when you are ______. ( )
A.excited B.worried C.happy
68.The passage (文章) tells us ______. ( )
A.how to finish a project
B.why dogs feel excited
C.how colors and feelings are connected
阅读理解。
My name is Lily. I’m a student. I have a busy week. On Monday, I go to the library after school. I like reading books there. On Tuesday, I play the piano at home. On Wednesday, I have a football game with my classmates. On Thursday, I have an English class in the evening. On Friday, I watch TV at home. On Saturday, I go to the park with my parents. We fly a kite there. On Sunday, I visit my grandparents. They live in a small village. I always have a good time with them.
69.Where does Lily go on Monday ( )
A.To the park. B.To the library. C.To the cinema.
70.What does Lily do on Tuesday ( )
A.Plays the piano. B.Plays football. C.Has an English class.
71.When does Lily have a football game ( )
A.On Tuesday. B.On Wednesday. C.On Thursday.
72.Who does Lily go to the park with ( )
A.Her classmates. B.Her friends. C.Her parents.
73.Which of the following is TRUE ( )
A.Lily has an English class on Wednesday.
B.Lily watches TV at home on Friday.
C.Lily’s grandparents live in a big city.
阅读下面的短文,根据短文内容从每小题所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。
There are two parks near my home. One is People’s Park, and the other is Forest Park. I like them both, but they are a little different.
People’s Park is closer (更近) to my home. It’s smaller than Forest Park, but it has more flowers. The paths (小道) in People’s Park are wider. That makes it easier for people to walk. There are also fewer trees in People’s Park than in Forest Park.
Forest Park is larger and has a more beautiful lake. The air there feels fresher because there are more trees and plants. It’s quieter too, especially (尤其) in the early morning. However, it’s a bit farther (更远) from my home, so it takes longer to get there.
74.Which park is closer to the writer’s (作者的) home ( )
A.People’s Park. B.Forest Park. C.Both are the same.
75.Which park has more flowers ( )
A.People’s Park. B.Forest Park. C.They have the same number.
76.What is wider in People’s Park ( )
A.The lake. B.The paths. C.The grassland.
77.Which park has fresher air ( )
A.People’s Park. B.Forest Park. C.It’s not mentioned.
78.Which park is larger ( )
A.People’s Park. B.Forest Park. C.They are the same size.
阅读短文,选择正确答案。
Hello! I’m Daming. This week is very busy. On Monday, I have English and science. On Tuesday, I play basketball after school. On Wednesday, I go to the book club. On Thursday, I visit my uncle. On Friday, we have art class. I like art very much. On Saturday and Sunday, I stay at home and do my homework.
79.Daming has ______ on Monday. ( )
A.English and art B.English and science C.science and art
80.Daming plays basketball on ______. ( )
A.Monday B.Tuesday C.Wednesday
81.Daming goes to the ______ club on Wednesday. ( )
A.painting B.basketball C.book
82.Daming visits his uncle on ______. ( )
A.Thursday B.Friday C.Saturday
83.Daming ______ on the weekend. ( )
A.goes to the park B.does his homework C.plays football
根据短文,选择正确的答案。
Every weekend I have so much fun! On Saturday morning, I usually go to the park with my friends. We play football, have a picnic and sometimes fly kites. We jump and run there. In the afternoon, I take a dancing class. Sometimes, I stay at home and make cookies with my mum. I like cookies. They are delicious! In the evening, we go for a walk or watch TV after dinner together. We talk and talk and talk. I share my funny things at school with my family. I can’t wait for the weekends!
84.I sometimes ______ on Saturday morning. ( )
A.fly kites B.play basketball
85.We _____ in the park. ( )
A.jump and run B.make cookies
86.My family _____ after dinner. ( )
A.go shopping B.go for a walk
87.I _____ on Saturday afternoon. ( )
A.take a dancing class B.make a cake
88.I am _____ every weekend. ( )
A.happy B.unhappy
根据材料内容选择最佳答案。
Health is more important than money and wisdom (智慧). Good health helps us enjoy our life and get what we need. How can we stay healthy Here is some helpful advice.
●Eat more fruit and vegetables. They are full of vitamins (维他命). And they can help us keep healthy and young.
●Keep a balanced diet and good eating habits. Eat less food with lots of sugar and fat. Eat lots of food high in protein(蛋白质).
●Exercise every day. Doing sports can help us make our bodies strong.
●Learn to relax ourselves. Being too tired all the time may make us get sick easily.
●Give up bad habits, such as drinking and smoking.
In a word, if we do this way, we’ll live a healthy life and get fit.
89.The writer gives us ________ pieces of advice on how to stay healthy. ( )
A.three B.four C.five
90.If your body needs vitamins, you should eat ________. ( )
A.more fruit and vegetables
B.more milk and less meat
C.more food and fish
91.The underlined word “balanced” means “________” in Chinese. ( )
A.有营养的 B.均衡的 C.健康的
92.We need to do sports to ________. ( )
A.make us clever B.make us slim C.make us strong
93.Which of the following is the best title for the passage ( )
A.How to Make Money
B.How to Keep Healthy
C.Healthy Diet
阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
Good eating habits are very important for a good health and a strong body. Most of us like eating sweets and ice-cream better than meat and rice. Sweets and ice-cream are not bad for us if we eat them at the end of a meal. If we eat them before a meal, they may take away our appetite (胃口). It’s important for us to eat our meal at regular (规律的)time each day. When we feel worried or excited, we may not want to eat. A long time ago, in England, some judges (法官) often give some dry bread to a man. When the man can not swallow (吞咽) the bread, he is not telling the truth. Because a man is worrying about something and he has difficulty in swallowing anything dry.
94.It is good to eat sweets and ice-cream _______. ( )
A.after a meal
B.before a meal
C.when we are hungry
95.It is good for us to have our meal _______ every day. ( )
A.early
B.at regular time
C.at any time
96.In the old days, when a man doesn’t tell the truth, he cannot _______. ( )
A.drink milk or tea
B.eat bread
C.swallow dry bread easily
97.People do not want to eat when they feel _______. ( )
A.happy
B.well
C.worried
98.From the passage, we can infer (推断) that _______. ( )
A.good eating habits make us happy
B.when we feel happy, we usually have good appetite
C.we can eat as we like
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.C 4.B 5.A
【导语】本文主要介绍了艾玛的两个朋友莉莉和汤姆。
1.句意:艾玛有几个好朋友?A一个。B两个。C三个。D四个。根据文中“I have two good friends, Lily and Tom.”可知艾玛有2个朋友,故选B。
2.句意:莉莉长得什么样?A她是高的并且留着长头发。B她是矮的并且留着短头发。C她是矮的并且有长长的黑头发。D她是高的并且长着黑色的头发。根据文中“She is short with long black hair.”可知莉莉是矮的并且有长长的黑头发,故选C。
3.句意:莉莉的爱好是什么?A踢足球。B游泳。C阅读和绘画。D与人交谈。根据文中“She likes reading and drawing.”可知莉莉喜欢阅读和绘画,故选C。
4.句意:汤姆是什么样的人?A害羞且善良。B外向且强壮。C害羞且高大。D善良且矮小。根据文中“He is tall and strong. He is very outgoing.”可知汤姆是又高又强壮,且外向的,故选B。
5.句意:去年夏天汤姆做了什么?A他教艾玛游泳。B他和艾玛踢足球。C他和艾玛一起读书。D他为艾玛画画。根据文中“Last summer, he taught me how to swim.”可知去年夏天汤姆教艾玛游泳,故选A。
6.B 7.B 8.A 9.B 10.C
【导语】本文主要介绍了笔友艾米。
6.句意:艾米住在哪里?A在中国。B在澳大利亚。C在美国。根据“Her name is Amy. She lives in Australia.”可知艾米住在澳大利亚,故选B。
7.句意:艾米多大?根据“She is young, only eleven years old.”可知艾米11岁,故选B。
8.句意:艾米会说什么语言?A英语和汉语。B仅仅英语。C仅仅汉语。根据“She can speak English and a little Chinese.”可知艾米会说英语和一点汉语,故选A。
9.句意:艾米未来想成为什么?A一名歌手。B一名科学家。C一名老师。根据“She wants to be a scientist in the future.”可知艾米未来想成为科学家,故选B。
10.句意:艾米周末经常做什么?A弹钢琴。B学习科学。C跳绳。根据“On weekends, she often jumps rope with her friends.”可知艾米周末经常和朋友跳绳,故选C。
11.A 12.A 13.A 14.B 15.B
【导语】本文主要写了怎样保护牙齿。
11.句意:如果你想吃东西和说话清楚,_______。A保护好你的牙齿。B买一个新牙刷。根据文中句子“Strong and healthy teeth help you eat food and speak clearly. So take care of your teeth.”可知要保护好牙齿,故选A。
12.句意:我们至少应该刷牙________。A一天两次,B每天早餐前一次。根据文中句子“Brush them at least twice a day, before breakfast and before bedtime.”可知一天至少刷两次牙,故选A。
13.句意:我们应该_______。A刷所有的牙齿,B吃完午饭后才刷牙。根据文中句子“Brush all of your teeth, not just the front ones.”可知刷你所有的牙齿,不只是前面的。故选A。
14.句意:吃太多糖是_______。A良好的饮食习惯,B对你的牙齿不好。根据文中句子“Eating too much sugar is bad for your teeth.”可知吃太多糖对牙齿不好,故选B。
15.句意:下面哪一个是正确的?A我们只能刷我们的门牙。B我们应该定期检查牙齿。根据文中句子“Third, go to the hospital to check your teeth on a regular basis.”可知要定期去医院检查牙齿,故选B。
16.B 17.A 18.B 19.A 20.B
【导语】这篇绘本讲述了Ted一开始只吃蛋糕导致身体变胖、不开心,后来改吃水果和蔬菜,并且需要多做运动来保持健康的故事。
16.句意:泰德喜欢蛋糕。A面包,B蛋糕,根据“Ted likes cake.”可知泰德喜欢蛋糕,故选B。
17.句意:泰德是肥胖的。因此他不开心。A肥胖的,B瘦的,根据“Ted is fat. He is not happy.”可知泰德是肥胖的,故选A。
18.句意:在故事中水果和蔬菜是健康的食物。A肉和蔬菜,B水果和蔬菜,根据“Ted eats some fruit and vegetables. He has a healthy plate now.”可知水果和蔬菜是健康的食物。故选B。
19.句意:泰德需要锻炼。A锻炼,B学习,根据“You also need to exercise.”可知泰德需要锻炼,故选A。
20.句意:可以是吃健康的食物。A多吃蛋糕。B吃健康的食物。整篇故事强调要少吃蛋糕,多吃健康的东西,根据Ted最终选择了健康生活方式可推知空处应是“Eat healthy food”。故选B。
21.B 22.C 23.A 24.B 25.B
【导语】本文讲了莉莉的日常生活。
21.句意:莉莉______去上学。A坐公共汽车,B骑自行车,C步行,根据“Then I go to school by bike.”,可知莉莉骑自行车去上学,故选B。
22.句意:莉莉一天有_____节课。A四,B五,C六,根据“I have four classes in the morning and two in the afternoon.”,可知有六节课,故选C。
23.句意:莉莉放学后_______。A做作业,B看电视,C看书,根据“I usually do my homework after school.”,可知放学后做作业,故选A。
24.句意:在周末,莉莉经常和她的朋友_______。A去公园,B去图书馆,C去游泳,根据“On weekends, I often go to the library with my friends.”,可知经常去图书馆,故选B。
25.句意:莉莉晚上______去睡觉。根据“I go to bed at 9:00.”,可知晚上9点去睡觉,故选B。
26.B 27.C 28.C 29.A 30.B
【导语】本文介绍了来自中国、美国和英国的学生们的饮食偏好,并强调了健康饮食的重要性,建议避免过量食用糖果和蛋糕。
26.句意:皮特来自__________。A英国,B美国,C中国,根据“Peter is from the USA.”可知皮特来自美国,故选B。
27.句意:蒂娜每天吃__________。A面包,B水果,C蔬菜,根据“She has meat, cake, vegetables and juice every day.”可知她每天都会吃肉、吃蛋糕、吃蔬菜,还会喝果汁,故选C。
28.句意:琳琳每天喜欢__________。A糖果和鸡蛋,B米饭和果汁,C米饭和鸡蛋,根据“I like rice, eggs, meat and fruit. ”可知琳琳每天喜欢米饭、鸡蛋、肉和水果,C符合题意,故选C。
29.句意:不要吃太多__________。A糖果和蛋糕,B水果和蔬菜,C牛奶和鸡蛋,根据“But don’t eat too much candy and cake.”可知不要吃太多糖果和蛋糕,故选A。
30.句意:我们应该有__________的饮食。A甜的,B健康的,C热的,根据“We should have a healthy diet(饮食).”可知我们应该保持健康的饮食习惯,故选B。
31.B 32.C 33.A 34.B 35.B
【导语】本文介绍了保持健康的四个重要习惯:健康饮食、充足睡眠、每日锻炼和保持清洁。
31.句意:我们每天应该多吃什么?A垃圾食品。B水果和蔬菜。C汉堡。根据“We need plenty of fruit and vegetables every day.”可知应该吃水果和蔬菜,故选B。
32.句意:我们每晚需要多少小时睡眠?A约六小时。B约七小时。C约八小时。根据“We need about eight hours of sleep every night.”可知需要约八小时,故选C。
33.句意:运动能为我们带来什么?A它能让我们强壮健康。B它能让我们疲劳。C它能让我们悲伤。根据“Exercise can make us strong and healthy.”可知运动能让我们强壮健康,故选A。
34.句意:我们应该什么时候洗手?A饭后。B饭前。C睡前。根据“We should wash our hands before meals.”可知饭前洗手,故选B。
35.句意:文中提到了多少个健康习惯?A三个。B四个。C五个。根据文章四个段落分别介绍饮食、睡眠、运动和清洁四个习惯,故选B。
36.C 37.A 38.B 39.B 40.B
【导语】本文主要介绍了为了保护大自然,我们可以做什么。
36.句意:在大自然里有什么?A.树,花和草。B.动物。C.A 和B。根据“There are many trees, flowers and grass in nature. There are also many animals.”可知大自然里有树,花,草和动物,故选C。
37.句意:树能做什么?A清洁空气。B浪费水。C伤害动物。根据“Trees can make the air clean. ”可知树可以清洁空气。故选A。
38.句意:我们应该砍倒许多树吗?A是的,我们应该。B不,我们不应该。C我们不知道。根据“We should not cut down too many trees. ”可知我们不应该砍倒许多树,故选B。
39.句意:对于水我们做什么?A浪费它。B节省它。C喝它。根据“We can save water.”可知我们可以节省水,故选B。
40.句意:对于野生动物,我们应该做什么?A伤害它们。B保护它们。C吃它们。根据“We can also help animals. We should not hurt wild animals.”可知我们应该保护野生动物,故选B。
41.B 42.B 43.A 44.B 45.B
【导语】本文介绍了露西的生日。
41.句意:露西为什么开心?A因为是她的生日。B因为她得到了一条新裙子。C因为她去了公园。由“My parents give me a new dress. I feel very happy.”可知露西开心是因为收到新裙子,故选B。
42.句意:莉莉怎么了?A她病了。B她的狗病了。C她失去了狗。由“her pet dog is ill”可知莉莉的狗生病了,故选B。
43. 句意:露西和莉莉在公园里做什么?A她们玩游戏。B她们吃蛋糕。C她们买一条裙子。由“Then we go to the park. We play games there.”可知她们在公园玩游戏,故选A。
44.句意:莉莉玩游戏后感觉如何?A伤心。B好多了。C生气。由“Lily feels better.”可知莉莉感觉好多了,故选B。
45.句意:露西和她的家人在晚上做什么?A他们去公园。B他们有一个聚会。C他们看望莉莉。由“my family and I have a birthday party.”可知她们晚上举办了派对,故选B。
46.A 47.A 48.C 49.C 50.B
【导语】本文介绍了不同颜色代表的不同情绪状态以及对应的调节方法。
46.句意:我很生气。我可以深呼吸并数到十。A生气的,B开心的,C无聊的,根据“If you are angry, you are feeling red. You can take a deep breath (深呼吸)and count to ten. ”可知生气时可以深呼吸并数到十。故选A。
47.句意:文中划线部分的单词bored,汉语意思可能是无聊。根据“If you’re bored, you are feeling grey.”可知bored对应无聊状态。故选A。
48.句意:你感到害怕。你可以寻求帮助。A听音乐,B唱歌跳舞,C寻求帮助,根据“If you’re afraid, you are feeling yellow. Oh, no! What can you do You can ask for help. ”可知害怕时应寻求帮助。故选C。
49.句意:你和朋友争吵。你感到生气。A粉色,B灰色,C红色,根据“If you are angry, you are feeling red.”可知争吵时感到生气对应红色。故选C。
50.句意:文章题目可能是多彩的情绪。A不良情绪,B多彩的情绪,C良好情绪,根据全文描述不同颜色代表不同情绪。故选B。
51.B 52.A 53.B 54.C 55.B
【导语】本文主要介绍了约翰的两个朋友。
51.句意:约翰有___好朋友。A一个,B两个,C三个。根据文中“My name is John. I have two good friends.”可知约翰有两个好朋友。故选B。
52.句意:汤姆是____。A又高又壮,B又矮又瘦,C聪明而努力。根据文中“Tom is tall and strong.”可知汤姆又高又壮。故选A。
53.句意:汤姆擅长___。A语文,B足球,C英语。根据文中“He’s good at football.”可知汤姆擅长足球。故选B。
54.句意:露西可以____。A跑得快,B踢足球,C说英语。根据文中“She can speak English too.”可知露西可以说英语。故选C。
55.句意:他们经常互相____。A打仗,B帮助,C嘲笑。根据文中“We often help each other.”可知露西他们经常互相帮助。故选B。
56.A 57.C 58.B
【导语】本文主要介绍几个城市明天的天气和人们将做什么。
56.句意:在岳阳人们将会带他们的_____。A雨伞,B羽绒服,C太阳镜。根据“bring their raincoats or umbrellas”可知是带雨伞,故选A。
57.句意:在长沙明天人们将会感觉_____。A热的,B凉爽的,C温暖的。根据“Changsha warm”可知是温暖的,故选C。
58.句意:在____将有一场大雪。A厦门,B大连,C张家界。根据“Dalian heavy snow”可知是在大连,故选B。
59.B 60.A 61.A 62.B 63.A
【导语】本文讲了艾米和鲍勃的运动习惯。
59.句意:艾米什么时候做瑜伽?A星期一。B星期五。C星期天。根据表格可知她星期五做瑜伽,故选B。
60.句意:鲍比星期二做什么?A跑步。B足球。C骑脚踏车兜风。根据表格可知鲍勃星期二跑步,故选A。
61.句意:谁星期天跳舞?A艾米。B鲍勃。C两者都。根据表格可知艾米星期天跳舞,故选A。
62.句意:鲍勃星期一做什么运动?A跑步。B足球。C游泳。根据鲍勃星期一踢足球,故选B。
63.句意:他们两个在不同的日子里都做哪一种运动?A骑脚踏车兜风。B瑜伽。C跑步。根据表格可知都骑脚踏车兜风,故选A。
64.B 65.A 66.C 67.B 68.C
【导语】本文讲了颜色和情绪。
64.句意:什么颜色使人们感到兴奋?A蓝色。B红色。C绿色。根据“Red is a bright color. It can make people feel excited.”,可知是红色,故选B。
65.句意:蓝色使人感到_______。A平静的,B伤心的,C担心的,根据“Blue is a cool color. It can make people feel calm (平静的).”,可知是平静的,故选A。
66.句意:如果你很伤心,______可以帮助你感觉更好。A一个红色的苹果,B一本蓝色的书,C一个绿色的公园,根据“When you are sad, being in a green park can make you feel better.”,可知是绿色的公园,故选C。
67.句意:当你_______的时候,穿红色的衣服可能会有所帮助。A兴奋的,B担心的,C高兴的,根据“When you are worried, wearing red clothes may give you energy (能量).”,可知当担心时,穿红色的衣服可能会有所帮助,故选B。
68.句意:文章告诉我们_______。A如何完成一个项目,B为什么狗会感到兴奋,C颜色和感觉是如何联系在一起的,文章主要讲述了不同颜色与情绪之间的关系,故选C。
69.B 70.A 71.B 72.C 73.B
【导语】本文主要描述了作者的一周日常。
69.句意:莉莉星期一去哪里?A去公园。B去图书馆。C去电影院。根据“On Monday, I go to the library after school.”可知莉莉星期一去图书馆 ,故选B。
70.句意:莉莉星期二做什么?A弹钢琴。B踢足球。C上英语课。根据“On Tuesday, I play the piano at home.”可知莉莉星期二在家弹钢琴 ,故选A。
71.句意:莉莉什么时候有足球比赛?A星期二。B星期三。C星期四。根据“On Wednesday, I have a football game with my classmates.” 可知莉莉在星期三有一场足球比赛 ,故选B。
72.句意:莉莉和谁一起去公园?A她的同学。B她的朋友。C她的父母。根据“On Saturday, I go to the park with my parents.”可知莉莉星期六和父母一起去公园 ,故选C。
73.句意:以下哪一项是正确的?A莉莉星期三有一节英语课。 B莉莉星期五在家看电视。C莉莉的祖父母住在一个大城市。根据“On Friday, I watch TV at home.” 可知莉莉周五在家看电视,故选B。
74.A 75.A 76.B 77.B 78.B
【导语】本文讲了两个公园。
74.句意:哪个公园更接近作者家?A人民公园。B森林公园。C两个都一样。根据“People’s Park is closer (更近) to my home.”,可知人民公园更接近作者家,故选A。
75.句意:哪一个公园有更多的花?A人民公园。B森林公园。C它们有一样的数量。根据“ People’s Park is closer (更近) to my home. It’s smaller than Forest Park, but it has more flowers.”,可知人民公园有更多的花,故选A。
76.句意:人民公园里什么地方更宽?A湖。B小道。C草地。根据“The paths (小道) in People’s Park are wider.”,可知人民公园里的小道更宽,故选B。
77.句意:哪个公园的空气更新鲜?A人民公园。B森林公园。C没有提及。根据“Forest Park is larger and has a more beautiful lake. The air there feels fresher because there are more trees and plants.”,可知森林公园里的空气更新鲜,故选B。
78.句意:哪一个公园更大?A人民公园。B森林公园。C它们是一样的尺寸。根据“People’s Park is closer (更近) to my home. It’s smaller than Forest Park, but it has more flowers.”,可知森林公园更大,故选B。
79.B 80.B 81.C 82.A 83.B
【导语】本文主要讲述了大明一周的活动。
79.句意:大明在星期一上______。A英语和美术,B英语和科学,C科学和美术。根据短文中“On Monday, I have English and science.”可知,大明在星期一有英语和科学课,故选B。
80.句意:大明在______打篮球。A星期一,B星期二,C星期三。根据短文中“On Tuesday, I play basketball after school.”可知,大明在星期二放学后打篮球,故选B。
81.句意:大明在星期三去______俱乐部。A绘画,B篮球,C图书。根据短文中“On Wednesday, I go to the book club.”可知,大明在星期三去图书俱乐部,故选C。
82.句意:大明在______探望他的叔叔。A星期四,B星期五,C星期六。根据短文中“On Thursday, I visit my uncle.”可知,大明在星期四去看望他的叔叔,故选A。
83.句意:大明在周末______。A去公园,B做他的作业,C踢足球。根据短文中“On Saturday and Sunday, I stay at home and do my homework.”可知,大明在周末做作业,故选B。
84.A 85.A 86.B 87.A 88.A
【导语】本文讲了周末活动。
84.句意:我有时在星期六上午______。A放风筝,B打篮球,根据“On Saturday morning, I usually go to the park with my friends. We play football, have a picnic and sometimes fly kites. ”,可知有时在星期六上午放风筝,故选A。
85.句意:我们在公园里_______。A跳和跑,B做饼干,根据“We jump and run there.”,可知在公园里跳和跑,故选A。
86.句意:我的家人晚饭后______。A去购物,B去散步,根据“In the evening, we go for a walk or watch TV after dinner together.”,可知晚饭后去散步,故选B。
87.句意:我在星期六下午______。A上舞蹈课,B做蛋糕,根据“In the afternoon, I take a dancing class.”,可知在星期六下午上舞蹈课,故选A。
88.句意:我每周末都很_______。A高兴的,B不高兴的,根据“Every weekend I have so much fun!”,可知每周末都很高兴,故选A。
89.C 90.A 91.B 92.C 93.B
【导语】本文主要讲述保持健康的几条建议。
89.句意:作者就如何保持健康给了我们___条建议。A三;B四;C五。根据全文可知有五条建议。故选C。
90.句意:如果你的身体需要维生素,你应该吃___。A多吃水果和蔬菜;B多奶和少肉;C更多的食物和鱼。根据“Eat more fruit and vegetables.”可知要多吃水果和蔬菜。故选A。
91.句意:下划线单词“balanced”在中文中意为。根据常识可知balanced的中文意思是均衡的。故选B。
92.句意:我们需要做运动___。A让我们变得聪明;B让我们变苗条;C让我们强壮。根据“Doing sports can help us make our bodies strong.”可知运动可以帮助我们使身体强壮。故选C。
93.句意:以下哪一项是这篇文章的最佳标题?A如何赚钱;B如何保持健康;C健康饮食。根据“How can we stay healthy Here is some helpful advice.”可知本篇文章是讲述如何保持健康的。故选B。
94.A 95.B 96.C 97.C 98.A
【导语】本文主要介绍了好的饮食习惯对身体的重要性。
94.句意:__________吃甜食和冰激凌是好的。A饭后,B餐前,C当我们饿的时候。根据“Sweets and ice-cream are not bad for us if we eat them at the end of a meal.”可知在饭后吃甜食和冰激凌是好的,故选A。
95.句意:每天吃饭________对我们的身体好。A早早地,B按时,C任何时候。根据“It’s important for us to eat our meal at regular (规律的)time each day.”可知每天按时吃饭对我们有好处,故选B。
96.句意:在旧时,当一个人不说真话的时候,他不能________。A喝奶或茶,B吃面包,C容易吞下干面包。根据“When the man can not swallow(吞咽)the bread, he is not telling the truth. Because a man is worrying about something and he has difficulty in swallowing anything dry.”可知以前当一个人不说实话时,他很难吞下任何干的东西。故选C。
97.句意:他们感到__________时候,人们不想吃东西。A开心的,B健康的,C担忧的。根据“When we feel worried or excited, we may not want to eat.”可知当人们感到担忧时会不想吃,故选C。
98.句意:从这篇文章我们可以推断出_________。A好的饮食习惯使我们快乐;B当我们感到快乐时,我们通常食欲很好;C我们喜欢吃什么就可以吃什么。根据“Good eating habits are very important for a good health and a strong body.”可知良好的饮食习惯让我们身体健康,所以也会让我们快乐。故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)