【期末考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 2.5MB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(PEP)
科目 英语
更新时间 2025-11-30 17:12:47

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优人教版(PEP)(2024)专题22 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成任务。
Hello! My name is Lucy. Today is Sunday. I help my mum cook lunch. First, I look at the cookbook. It has good food ideas. We need a tool to cut vegetables. After cooking, we eat the food. It’s so delicious! In the afternoon, we go to the zoo. The zoo is cool. I see many animals. I have a happy day!
1.找出短文中含 “oo” 的单词,按发音分类
(1) / /:
(2) /u /:
2.根据短文内容,选择正确答案
(1) What does Lucy do first ( )
A.Cook food. B.Look at the cookbook. C. Go to the zoo.
(2) Where do Lucy and her mum go in the afternoon ( )
A.The park. B.The zoo. C. The bookstore.
阅读短文,完成下列任务。
Hello, I’m Lucy. Look at my picture. It’s a warm and sunny day. There is a big park. We can see green trees. Some birds are flying happily in the sky. There are beautiful flowers everywhere. A little girl is having a picnic with her parents. They are happy.
Hi, I’m Henry. This is my picture. We can see some trees, but there aren’t any leaves on the trees. The weather is too cold. It’s white everywhere. But it is my favourite season. You can see a boy. He is making a snowman with his friends in this picture.
3.请根据他们的介绍,判断句子正(T)误(F)。
(1) It’s spring in Lucy’s picture. ( )
(2) We can see green trees in Henry’s picture. ( )
(3) Henry doesn’t like winter. Because it’s very cold. ( )
4.你能找出他们的作品吗?请将图片序号填在相应的横线上。
(1) is Lucy’s picture.
(2) is Henry’s picture.
A. B. C. D.
阅读故事,完成下列任务。
It is a bright day. A little dog named Max sits by the garden. His tail wags softly—he is waiting for his friend Lily.
Lily comes with a red ball. “Let’s play!” she says. Max barks happily. They run and chase the ball. The sun shines, and a butterfly flies by.
Suddenly, dark clouds come. “Rain is coming!” Lily laughs. They don’t stop playing. The first raindrop falls on Max’s nose. He shakes his head, making Lily giggle.
Lily takes out a blue umbrella. Max stands under it with her. Their feet get wet, but they keep playing. Max wags his tail so hard that his whole body moves.
When the rain stops, a rainbow paints the sky. “What a fun day!” Lily says. Max licks her hand. They walk home, holding the ball—ready to play again tomorrow.
5.根据故事内容,选择正确的答案。
(1) Who is Max waiting for ( )
A.Tom B.Lily C. Lucy
(2) What does Lily bring ( )
A.A red ball B.A blue umbrella C. A yellow kite
(3) What appears after the rain stops ( )
A.A butterfly B.A rainbow C. A bird
6.根据故事内容,给图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
阅读短文,完成下列任务。
I’m Mike. I go to school five days a week. On Monday, I play ball games with my friends. On Tuesday, I sing songs in music (音乐) class. On Wednesday, we make robots. On Thursday, we read books in the library (图书馆). I go swimming on Friday. And I go to the farm with my family on weekends. I have a nice week.
7.阅读短文,补全表格。
Monday Wednesday Thursday
A.make robots B.Tuesday C. Friday D.read books
8.阅读短文,选择正确答案。
I on weekends.
A.go to the farm B.go swimming
阅读绘本,选择正确的答案。
Feelings ① What is worry Worry is a feeling. When you feel worried,you may think that something bad is going to happen. You may feel sick and have a stomachache.②
Why do I feel worried There are many things that can make you feel worried. For example, you may be worried before going to a new school or taking part in a competition(参加比赛).③ What can I do if I feel worried If you are worried about something, you can tell your parents and friends. They will help you. You can also do something fun to get better.④
9.Which is the best picture for Page 2 ( )
A. B. C.
10.On Page 3, the writer talks about ______ thing(s) that can make people worried. ( )
A.one B.two C.three
11.If you are worried about something, you can’t ______. ( )
A.go to a new school B.tell your parents and friends C.do something fun
12.Complete the title for this picture book on Page 1. Which one is RIGHT ( )
A.Excited B.Happy C.Worried
阅读短文,完成下列各题。
Hi, I am Lily. I have a good friend. Her name is Sarah. She is polite. We are in the same (相同的) class. We go to school from Monday to Friday. We have four classes in the morning and two in the afternoon. I like Tuesdays, because we have art on Tuesdays. I can draw pictures in the art class. Sarah likes Fridays. We have music on Fridays. Our music teacher is Miss Yang. She sings. She is very kind. We have lunch at school. My favourite food is bread. Sarah likes hamburgers best. We both (都) like the weekend, because we can play ping-pong together on the weekend.
13.根据短文,选出正确答案。
(1) What’s Sarah like ( )
A.She’s polite. B.He’s tall. C. She’s kind.
(2) How many classes do they have in a day ( )
A.Two. B.Four. C. Six.
14.根据短文,判断正(T)误(F)。
(1) Mr Yang is their music teacher. ( )
(2) Lily’s favourite food is hamburgers. ( )
(3) They can play ping-pong on the weekend. ( )
Read and write (阅读短文,回答问题)
Mr Brown has a son and a daughter. They live near the mountain. They are very poor. They have got little money. They buy some seeds. They plant rice, beans and carrots in the fields. They water their plants. Their plants grow well. They are very happy.
Some big birds come. They eat the beans, rice and carrots. Mr Brown is not happy. He wants to drive the birds away. He puts a nest on the ground and catches some birds. The birds are afraid. They don’t want to eat Mr Brown’s plants. In autumn, Mr Brown has a lot of rice, beans and carrots. He’s happy again. The Browns aren’t poor now.
15.How many children does Mr Brown have
16.Are there any beans and carrots in the fields
17.Who eats their rice and carrots
18.Where does Mr Brown put his nest
19.Does Mr Brown have a lot of food in autumn
读短文,按要求完成任务。
Healthy eating habits (习惯) are very important (重要的) for our health. We should eat more (更多的) fresh fruits and vegetables. We should also eat less (更少的) meat, drink a glass of milk in the morning or at night. But many students like fried chicken and hamburgers. They are delicious. They don’t like fruit and vegetables. They like meat. They eat beef and mutton (羊肉) so much. Meat is helpful, but eating too much isn’t good for our health. Some students don’t eat breakfast or eat dinner late. It’s bad for our health.
20.判断正(T)误(F)。
(1) Many students like fruit and vegetables. ( )
(2) Meat is helpful, but eating too much isn’t good for our health. ( )
(3) Some students don’t eat breakfast or eat dinner late. ( )
21.选择。
Choose a word for your eating habit. (选择一个词评价你的饮食习惯) ( )
A.bad (坏的) B.healthy
22.找出文章的中心句,将答案写在横线上。
姐姐欣欣正在给玲玲介绍自己的课程表和周末安排,读一读,完成表格。(每空一词)
We have maths, Chinese and English on Tuesday. We don’t have maths on Thursday. We have English every day. We have two music classes every week. At the weekend, I often visit my grandpa and grandma.
Monday English Maths Music
Tuesday Maths 23 English
Wednesday English 24 PE
25 Chinese Maths 26
Weekend 27 my grandparents
我们常见的食物来自哪里呢?阅读材料,完成任务。
Orange juice comes from oranges. Oranges grow(生长) on orange trees. Milk comes from cows. Cows are animals.
Eggs come from chickens. French fries (炸薯条) are made from potatoes. Potatoes grow in the soil.
28.根据材料内容填空。
(1) Oranges grow on orange .
(2) French fries are made from .
29.阅读材料,判断正(T)误(F)。
(1) Orange juice comes from apples. ( )
(2) Milk comes from cows. ( )
(3) Eggs are from chickens. ( )
(4) Potatoes grow in the water. ( )
(5) Cows are vegetables. ( )
There’s a popular saying—good habits start early. Here is the list of good habits that students should learn.
1. Eat healthily.
A good and healthy diet must be a habit. Children must be encouraged to eat fresh food and avoid fatty and sugary snacks (高脂肪和含糖零食).
2. Sleep on time.
It will be the most important thing when students start going to school. They should sleep for ten hours a day. Get up early and do not stay up late.
3. Say “please” and “thank you”.
“Please” and “thank you” are magical words. They can make you handle your work more easily.
4. Play outdoors.
Playing is just as important as working. Students should spend at least 1 to 1. 5 hours daily on physical activities.
5. Do the cleaning every day.
Students should tidy their own rooms every day. Living in a clean room can make them happy and learn well.
30.What should students eat to keep healthy
31.How long should a student sleep a day
32.Why should students say “please” and “thank you”
33.阅读胡萝卜的生长过程,把下列句子的序号填到相应的图片下。
1. Hello, I’m a little lovely carrot (胡萝卜).
2. I start from a seed.
3. The sun helps me make food.
4. Rain (雨水) helps me grow well.
5. I have more leaves (树叶) and I become bigger (变得更大).
6. Animals like to eat me very much.
( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
阅读短文,完成表格。
Many people can’t get good and enough sleep because of the stress of working and studying. Do you often wake up during the night Can you get up easily on time Do you feel tired after getting up Can you listen carefully in class Do you feel sleepy during the day time If your answer is yes. that means you get a bad night’s sleep. But how to get good and enough sleep
Firstly, never drink coffee before bed-time. Secondly, don’t eat too much. Thirdly, you’d better take a shower before. going to bed. Fourthly, go to bed and get up at the same time every day. Another way is to count numbers in your heart. It can help you sleep fast. It’s important for students to get good and enough sleep. Sleeping less than eight hours is not enough. Let’s keep a good sleeping habit.
Why can’t many People sleep well Because of the stress of 34 and 35
If you get a bad Night’s sleep… ·you will 36 up during the night. ·you can’t 37 38 easily on time. ·you will feel 39 or 40 . ·you can’t 41 42 in class.
The passage shows us 43 ways to get good and enough sleep.
读一读,完成下面的活动。
Good morning. Here is the weather report. In Beijing, it’s a sunny day today. It’s snowy in Harbin. It’s cloudy in Dalian. It’s rainy in Shanghai. And it’s windy in Qingdao.
44.阅读上面的天气预报,写出描述城市天气的单词。
45.再次阅读短文,选择城市的相应天气符号。
A. B. C. D. E.
(1) Beijing
(2) Harbin
(3) Dalian
(4) Shanghai
(5) Qingdao
阅读胡萝卜的种植及生长过程,完成下列题目。
46.阅读种植及生长过程,用数字给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
47.根据种植及生长过程,选择最佳的选项。
(1) Where can we buy carrot seeds ( )
A.In the clothes shop. B.In the fruit shop. C. In the gardening shop.
(2) What should we put into the soil ( )
A.Seeds. B.Flowers. C. Trees.
(3) We can water the carrots with a ______. ( )
A.pot B.bowl C. watering can
We have different feelings at different time. Sometimes we’re happy. Sometimes we’re sad. Sometimes we’re excited and sometimes we’re mad (气愤的). We have different feelings and that is how life is. When (在……时候) we’re sad, we can think about happy time. When we’re worried, we can talk about it with parents or teachers. When we’re angry, we can listen to music or do some sports. When we’re bored (无聊的), we can play with friends or read books. We have different feelings and that is how life is. We can do different things to share (分享) and face the feelings.
48.给短文选择一个恰当的题目。( )
A.Let’s enjoy feelings. B.Sometimes we’re happy.
49.结合上下文理解文中划线部分“face”的意思。
50.请从短文中找出“mad”的近义词。
51.阅读短文,根据提示完成下面的鱼骨图。
① think about happy time



52.结合自己的实际情况写一写。
When I’m sad, I can .
Hello, dear friends! Welcome to my village. It’s big and beautiful!
Look! There are many houses in the village. There is a big forest behind the houses. There are many big trees in it. There is a long river in front of the houses. The water is clean. There are many fish in the river. There are many bridges over the river. There are many big trees on the river banks (岸). There is a lake in the village. There are many ducks on the lake. The sky is blue. The river flows. The air is fresh and clean. My village is very beautiful! I like it very much!
53.Are there any houses in the village
54.Where is the forest
55.Where are the trees
56.What’s in the river
57.Are there any geese (鹅) in the lake
Sarah: I have 80 yuan. What would you like
Sam: Great!I'd like some beef, chicken, noodles and rice.What would you like
Sarah: I'd like some fish, vegetables and milk.
Sam: Can I have some juice
Sarah: ______ (A.OK.B.Sorry.)
58.理解对话,选择A或者B填在横线上。
59.判断句子正(T)误(F)。
(1) Sarah would like some beef and noodles.( )
(2) Sam would like some chicken and rice.( )
60.参考划线句子,根据菜单内容写一写。
(1) I'd like some bread and milk. They are ______ yuan. (写数字即可)
(2) Now you have 20 yuan. What would you like for dinner
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.cook look good cookbook food tool zoo cool 2.B B
【导语】本文主要讲述的是Lucy在周日帮妈妈做午餐,下午去动物园玩,度过了愉快的一天。
1.根据短文内的单词,可知单词cook、look、good、cookbook中的oo的发音都是/ /,故答案为cook look good cookbook。
根据短文内的单词,可知单词food、tool、zoo、cool中的oo的发音都是/u /,故答案为food tool zoo cool。
2.(1)句意:露西首先做什么?A烹饪食物。B看烹饪书。C去动物园。根据句子“Today is Sunday. I help my mum cook lunch. First, I look at the cookbook.”,可知露西首先是看烹饪书,故选B。
(2)句意:露西和她的妈妈下午去哪里了?A公园。B动物园。C书店。根据句子“In the afternoon, we go to the zoo.”,可知露西下午去动物园了,故选B。
3.T F F 4.C D
【导语】本文介绍了Lucy和Henry自己画中的季节场景,展现了春夏的温暖生机与冬季的寒冷欢乐。
3.(1)句意:Lucy的画中是春天。根据“It’s a warm and sunny day. There is a big park. We can see green trees. Some birds are flying happily in the sky. There are beautiful flowers everywhere.”可知是春季景象,故答案为T。
(2)句意:在Henry的画中能看到绿树。根据“We can see some trees, but there aren’t any leaves on the trees. The weather is too cold. It’s white everywhere.”可知树木无叶且遍地白雪,故答案为F。
(3)句意:Henry不喜欢冬天,因为很冷。根据“But it is my favourite season.”可知他最喜欢冬天,故答案为F。
4.(1)句意:   是Lucy的画。根据“A little girl is having a picnic with her parents.”可知一个小女孩和父母在野餐,图片C是野餐,符合句意,故选C。
(2)句意: 是Henry的画。根据“You can see a boy. He is making a snowman with his friends in this picture.”可知一个男孩在做雪人,图片D是男孩做雪人,符合句意,故选D。
5.B A B 6.3 4 2 1 5
【导语】本文主要介绍马克斯和莉莉玩得开心的一天。
5.(1)句意:马克斯在等谁?A汤姆,B莉莉,C露西。根据“His tail wags softly—he is waiting for his friend Lily.”可知是在等莉莉,故选B。
(2)句意:莉莉带来了什么?A一个红色的球,B一把蓝色的雨伞,C一只黄色的风筝。根据“Lily comes with a red ball.”可知带了一个红色的球,故选A。
(3)句意:雨停后出现了什么?A一只蝴蝶,B一道彩虹,C一只鸟。根据“When the rain stops, a rainbow paints the sky.”可知是出现了彩虹,故选B。
6.根据“His tail wags softly—he is waiting for his friend Lily.”可知马克斯在等莉莉,符合第四幅图,排1。
根据“They run and chase the ball.”可知他们奔跑并追球,符合第三幅图,排2。
根据““Rain is coming!” Lily laughs.”可知下雨了,符合第一幅图,排3。
根据“Lily takes out a blue umbrella. Max stands under it with her.”可知马克斯和莉莉一起站在雨伞下,符合第二幅图,排4。
根据“When the rain stops, a rainbow paints the sky.”可知雨停后出现了彩虹,符合第五幅图,排5。
故答案为34215。
7.B A D C 8.A
【导语】本文主要描述了迈克的一周日常。
7.根据“On Tuesday, I sing songs in music (音乐) class.”可知周二唱歌,Tuesday周二,故选B。
根据“On Wednesday, we make robots.”可知周三制作机器人,make robots制作机器人,故选A。
根据“On Thursday, we read books in the library (图书馆).”可知周四看书,read books看书,故选D。
根据“I go swimming on Friday.”可知周五去游泳,Friday周五,故选C。
8.句意:我周末_____。A去农场,B去游泳。根据“And I go to the farm with my family on weekends.”可知迈克周末去农场,故选A。
9.C 10.B 11.A 12.C
【导语】本文描述了担忧的情绪。
9.句意:第二页的最佳图片是什么?根据“Worry is a feeling.”可知第二页描述的是担忧的情绪,图C是担忧,故选C。
10.句意:在第3页,作者谈到了_______件事情会让人担心的事情。A一,B二,C三。根据“For example, you may be worried before going to a new school or taking part in a competition”可知去新学校前或参加比赛前感到担心,两件事。故选B。
11.句意:如果你(你们)担心什么,你(你们)不能______。A去一所新学校,B告诉你父母和朋友,C做一些有趣的事情。根据“If you are worried about something, you can tell your parents and friends. They will help you. You can also do something fun to get better.”可知如果对某事感到担心,可以告诉父母或朋友,也可以做些感兴趣的事情,故选A。
12.句意:完成这本图画书第1页的标题。哪一个是正确的?A兴奋,B开心,C担忧。图片中的人紧皱眉头,表示担忧,故选C。
13.A C 14.F F T
【导语】本文介绍了莉莉的朋友萨拉及她们的学校生活。
13.(1)句意:萨拉什么样?A她很有礼貌。B他很高。C她很友善。根据“Her name is Sarah. She is polite.”,可知萨拉很有礼貌,故选A。
(2)句意:他们一天有多少节课?A两节。B四节。C六节。根据“We have four classes in the morning and two in the afternoon.”,可知他们一天有六节课,故选C。
14.(1)句意:杨先生是他们的音乐老师。根据“Our music teacher is Miss Yang.”,可知杨小姐是他们的音乐老师,故答案为F。
(2)句意:莉莉最喜欢的食物是汉堡包。根据“My favourite food is bread.”,可知莉莉最喜欢的食物是面包,故答案为F。
(3)句意:他们可以在周末打乒乓球。根据“We both (都) like the weekend, because we can play ping-pong together on the weekend.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
15.He has two children. 16.Yes, there are. 17.Some big birds eat their rice and carrots. 18.He puts his nest on the ground. 19.Yes, he does.
【导语】本文是关于布朗先生的故事。
15.句意:布朗先生有多少孩子?根据原文“Mr Brown has a son and a daughter.”可知布朗先生有一个儿子和一个女儿,共两个孩子。答案可以是:他有两个孩子。故答案为He has two children.
16.句意:田地里有豆子和胡萝卜吗?根据原文“They plant rice, beans and carrots in the fields. They water their plants. Their plants grow well.”可知他们在田地里种稻米,豆子和胡萝卜。他们浇水。植物们长得很好。做肯定回答,故答案为Yes, there are.
17.句意:谁吃他们的稻米和胡萝卜?根据原文“Some big birds come. They eat the beans, rice and carrots.”可知一些大鸟飞来吃豆子,稻米和胡萝卜。故答案为Some big birds eat their rice and carrots.
18.句意:布朗先生在哪里筑了鸟巢?根据原文“He puts a nest on the ground and catches some birds.”可知布朗先生在地上筑了鸟巢,抓了几只鸟。故答案为He puts his nest on the ground.
19.句意:布朗先生在秋天有许多食物吗?根据原文“In autumn, Mr Brown has a lot of rice, beans and carrots.”可知在秋天,布朗先生有许多稻米,豆子和胡萝卜。做肯定回答,故答案为Yes, he does.
20.F T T 21.B 22. Healthy eating habits ( 习惯 ) are very important ( 重要的 ) for our health.
【导语】本文讲了饮食。
20.(1)句意:很多学生喜欢水果和蔬菜。根据“But many students like fried chicken and hamburgers.”,可知很多学生喜欢炸鸡和汉堡,故答案为F。
(2)句意:肉是有帮助的,但吃太多对我们的健康不好。根据“Meat is helpful, but eating too much isn’t good for our health.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:有些学生不吃早餐或晚饭吃得很晚。根据“Some students don’t eat breakfast or eat dinner late.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21.bad坏的,healthy健康的,根据常识,可说饮食习惯是健康的,故选B。
22.根据全文可知中心句是“Healthy eating habits (习惯) are very important (重要的) for our health.”,故答案为Healthy eating habits (习惯) are very important (重要的) for our health.
23.Chinese 24.Music 25.Thursday 26.English 27.visit
【导语】本文介绍欣欣的课程表和周末安排。
23.根据“We have maths, Chinese and English on Tuesday. ”可知欣欣周二有数学,语文和英语课。故答案为Chinese。
24.根据“We have English every day. We have two music classes every week.”可知欣欣每天都有英语课。每周都有两节音乐课。英语课已经给出,该处填音乐课,故答案为Music。
25.根据一周的时间顺序,可知该处是星期四,Thursday星期四,故答案为Thursday。
26.根据“We have English every day. ”可知欣欣每天都有英语课。故答案为English。
27.根据“At the weekend, I often visit my grandpa and grandma.”可知周末,欣欣经常去看望她的爷爷奶奶。故答案为visit。
28.(1) (2) 29.F T T F F
【导语】本文讲了饮食。
28.(1)句意:橙子长在橙子树上。根据“Oranges grow(生长) on orange trees.”,可知橙子长在橙子树上,故答案为。
(2)句意:炸薯条是用土豆做的。根据“French fries (炸薯条) are made from potatoes.”,可知炸薯条来自土豆,故答案为。
29.(1)句意:橙汁来自苹果。根据“Orange juice comes from oranges.”,可知橙汁来自橙子,故答案为F。
(2)句意:牛奶来自奶牛。根据“Milk comes from cows.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:鸡蛋来自鸡。根据“Eggs come from chickens.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(4)句意:土豆长在水里。根据“Potatoes grow in the soil.”,可知土豆长在土壤里,故答案为F。
(5)句意:奶牛是蔬菜。根据“Cows are animals.”,可知奶牛是动物,故答案为F。
30.They should eat fresh foods. 31.For ten hours. 32.Because the words can make students handle their work more easily.
【导语】本文主要介绍了一些好的生活习惯。
30.句意:学生们应该吃什么来保持健康?由文中“Children must be encouraged to eat fresh food and avoid fatty and sugary snacks (高脂肪和含糖零食). 必须鼓励孩子们吃新鲜食物,避免吃高脂肪和含糖的零食。”可知学生们应该吃新鲜食物,故答案为They should eat fresh food.
31.句意:一个学生一天应该睡多长时间?由文中“They should sleep for ten hours a day. 他们应该一天睡十小时。”可知一个学生一天要睡十小时。故答案为For ten hours.
32.句意:为什么学生应该说“请”和“谢谢”?由文中“They can make you handle your work more easily. 它们可以让你更轻松地处理工作。”可知这些词可以让学生更轻松的学习。故答案为Because the words can make students handle their work more easily.
33.5 2 6 1 4 3
【导语】本文主要介绍了胡萝卜的生长过程。
【详解】根据“1. Hello, I’m a little lovely carrot (胡萝卜).”可知作者是一根可爱的胡萝卜,符合第四幅图,该图排1。
根据“2. I start from a seed.”可知胡萝卜从一粒种子开始,符合第二幅图,该图排2。
根据“3. The sun helps me make food.”可知太阳帮助胡萝卜做食物,符合第六幅图,该图排3。
根据“4. Rain (雨水) helps me grow well.”可知雨水帮助胡萝卜茁壮成长,符合第五幅图,该图排4。
根据“5. I have more leaves (树叶) and I become bigger (变得更大).”可知胡萝卜有了更多的叶子,变得更大了,符合第一幅图,该图排5。
根据“6. Animals like to eat me very much.”可知动物们都喜欢吃胡萝卜,符合第三幅图,该图排6。
故答案为526143。
34.working 35.studying 36.wake 37.get 38.up 39.tired 40.sleepy 41.listen 42.carefully 43.four
【导语】本文描述的是睡眠不好的表现及改善睡眠的方法。
34.题干句意:为什么很多人睡不好呢?根据“Many people can’t get good and enough sleep because of the stress of working and studying.许多人由于工作和学习的压力而无法获得良好和充足的睡眠。”可知是工作和学习的压力导致睡不好。故答案为working。
35.题干句意:为什么很多人睡不好呢?根据“Many people can’t get good and enough sleep because of the stress of working and studying.许多人由于工作和学习的压力而无法获得良好和充足的睡眠。”可知是工作和学习的压力导致睡不好。故答案为studying。
36.题干句意:如果你睡得不好……。可知此处是睡不好的表现。根据“Do you often wake up during the night 你经常在夜间醒来吗?”可知你会在夜间醒来。故答案为wake。
37.题干句意:如果你睡得不好……。可知此处是睡不好的表现。根据“Can you get up easily on time 你能按时轻松起床吗?”可知你不能轻松按时起床。故答案为get。
38.题干句意:如果你睡得不好…….。可知此处是睡不好的表现。根据“Can you get up easily on time 你能按时轻松起床吗?”可知你不能轻松按时起床。故答案为up。
39.题干句意:如果你睡得不好……。可知此处是睡不好的表现。根据“ Do you feel tired after getting up Do you feel sleepy during the day time 你起床后感到疲倦吗?您白天感到困倦吗?”可知你会感到疲倦或困倦。故答案为tired。
40.题干句意:如果你睡得不好……。可知此处是睡不好的表现。根据“ Do you feel tired after getting up Do you feel sleepy during the day time 你起床后感到疲倦吗?您白天感到困倦吗?”可知你会感到疲倦或困倦。故答案为sleepy。
41.题干句意:如果你睡得不好......。可知此处是睡不好的表现。根据“ Can you listen carefully in class 你能在课堂上认真听讲吗?”可知你不能在课堂上认真听讲。故答案为listen。
42.题干句意:如果你睡得不好......。可知此处是睡不好的表现。根据“ Can you listen carefully in class 你能在课堂上认真听讲吗?”可知你不能在课堂上认真听讲。故答案为carefully。
43.句意:这篇文章向我们展示_____种获得良好和充足睡眠的方法。根据文章第二段 Firstly第一,Secondly第二、Thirdly第三、Fourthly第四,可知有四种,故答案为four。
44.sunny, snowy, cloudy, rainy, windy 45.D A E C B
【导语】本文介绍了各城市的天气。
44.sunny晴朗的,snowy下雪的,cloudy多云的,rainy下雨的,windy刮风的,故答案为sunny;sunny;snowy;cloudy;rainy;windy。
45.(1)根据“In Beijing, it’s a sunny day today.”可知北京天气晴朗,故选D。
(2)根据“It’s snowy in Harbin.”可知哈尔滨在下雪,故选A。
(3)根据“It’s cloudy in Dalian.”可知大连是多云的,故选E。
(4)根据“It’s rainy in Shanghai.”可知上海在下雨,故选C。
(5)根据“And it’s windy in Qingdao.”可知青岛在刮风,故选B。
46.5 3 4 1 2 6 47.C A C
【导语】本文主要介绍了胡萝卜的种植及生长过程。
46.根据“1. Buy some carrot seeds from the gardening shop.”可知首先从园艺店买一些胡萝卜种子,对应第四幅图,所以第四幅图排1。
根据“2. Put one seed into the soil(土壤).”可知第二步是把一粒种子种到土壤里,对应第五幅图,所以第五幅图排2。
根据“3. The seed starts to grow in the soil.”可知第三步是种子开始在土里生长,对应第二幅图,所以第二幅图排3。
根据“4. The seed’s roots(根) grow down and the seed’s stems(茎) grow up.”可知第四步是种子的根向下生长,种子的茎向上生长,对应第三幅图,所以第三幅图排4。
根据“5. Put the pot(盆) in the sun. The carrot can grow and grow.”可知第五步是把盆放在太阳底下,胡萝卜就能不断生长,对应第一幅图,所以第一幅图排5。
根据“6. Water your carrot with a watering can(壶).”可知最后一步是用洒水壶给你的胡萝卜浇水,对应第六幅图,所以第六幅图排6。
故答案为534126。
47.(1)句意:我们可以在哪里买到胡萝卜种子?A在服装店。B在水果店。C在园艺店。根据“1. Buy some carrot seeds from the gardening shop.”可知在园艺店可以买到胡萝卜种子,故选C。
(2)句意:我们应该往土里放什么?A种子。B花。C树。根据“2. Put one seed into the soil(土壤).”可知应该往土里放种子,故选A。
(3)句意:我们可以用____给胡萝卜浇水。A盆,B碗,C洒水壶。根据“6. Water your carrot with a watering can(壶).”可知我们可以用洒水壶给胡萝卜浇水,故选C。
48.A 49.面对 50.angry 51.talk about it with parents or teachers listen to music or do some sports play with friends or read books 52.listen to music
【导语】本文主要讲了我们在不同的时间有不同的感受。我们可以做不同的事情来分享和面对自己的感受。
48.根据We have different feelings and that is how life is. We can do different things to share (分享) and face the feelings.我们有不同的感受,生活就是这样。我们可以做不同的事情来分享和面对自己的感受。可知是让我们享受不同的感情。A让我们享受感情吧。B有时候我们很开心。故选A。
49.根据When (在……时候) we’re sad, we can think about happy time. When we’re worried, we can talk about it with parents or teachers. When we’re angry, we can listen to music or do some sports. When we’re bored (无聊的), we can play with friends or read books. 当我们难过的时候,我们可以想想快乐的时光。当我们担心的时候,我们可以和家长或老师谈谈。当我们生气的时候,我们可以听音乐或做一些运动。当我们无聊的时候,我们可以和朋友一起玩或者读书。可知face的意思是面对,故答案为面对。
50.根据汉语提示可知mad意思是“气愤的”。文中句子When we’re angry, we can listen to music or do some sports. 当我们生气的时候,我们可以听音乐或做一些运动。可知angry的意思是生气的。因此mad的近义词是angry,故答案为angry。
51.②根据When we’re worried, we can talk about it with parents or teachers. 可知当我们担心的时候,我们可以和家长或老师谈谈。故答案为talk about it with parents or teachers。
③根据When we’re angry, we can listen to music or do some sports. 可知当我们生气的时候,我们可以听音乐或做一些运动。故答案为listen to music or do some sports。
④根据When we’re bored (无聊的), we can play with friends or read books. 可知我们无聊的时候,我们可以和朋友一起玩或者读书。故答案为play with friends or read books。
52.句意:当我难过的时候,我可以________。此题答案不唯一,可以写当我难过的时候,我可以听音乐。听音乐listen to music,动词短语。can后接动词原形,故答案为listen to music。
53.Yes, there are. 54.It’s behind the houses. 55.They’re in the forest and on the river banks. 56.Fish. 57.No, there aren’t.
【导语】本文讲述了作者的村庄及周围的景物。
53.句意:村子里有房子吗?根据“Look! There are many houses in the village.”可知有很多房子。故作肯定回答,故答案为Yes, there are.
54.句意:森林在哪里?根据“There is a big forest behind the houses. ”可知房子的后面有一个大森林。故答案为It’s behind the houses.
55.句意:树在哪里?根据“There are many big trees in it. There are many big trees on the river banks (岸).”可知森林里和河岸上有很多大树。故答案为They’re in the forest and on the river banks.
56.句意:河里有什么?根据“There are many fish in the river. ”可知有很多鱼。故答案为Fish.
57.句意:湖里有鹅吗?根据“There are many ducks on the lake.”可知湖里有很多鸭子。故做否定回答,故答案为No, there aren’t.
58.B 59.F T 60.(1)8 (2)I'd like some fish and juice.
【解析】58.根据对话内容可知,就Sam和Sarah要的那些食物价格加起来已经超了80元,所以说还可以喝些果汁吗?回答应是:抱歉。A好的。B抱歉。故选B。
59.(1)句意:Sarah想要写牛肉和面条。根据对话Sarah: I'd like some fish, vegetables and milk.得知Sarah想要些鱼肉,蔬菜和牛奶。句意与对话内容不相符合,故答案为F。
(2)句意:Sam想吃些鸡肉和米饭。根据对话Sam: Great! I'd like some beef, chicken, noodles and rice. 得知Sam想吃些鸡肉和米饭。句意与对话内容相符合,故答案为T。
60.(1)句意:我想吃些面包喝些牛奶。它们一共____元。根据表格中可知牛奶5元,面包3元。故答案为8。
(2)句意:现在你有20元。晚饭你想吃些什么?根据表格内容可知可以吃些鱼肉喝些果汁,共计20元。故答案为I'd like some fish and juice.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录