中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 8 It must belong to Carla 单元能力检测试题 2025-2026学年上学期初中英语人教版九年级
一、单项选择
1.There must be somebody ________ here for help.
A.come B.comes C.came D.coming
2.—Whose backpack is this
—It ________ be Jim’s. Look, his student card is in it.
A.must B.can C.mustn’t D.can’t
3.—What are you doing, Mike
—I’m waiting for the ________ of the wallet that I found on the ground.
A.director B.winner C.writer D.owner
4.They like listening to pop music and they like ________ the concert together.
A.going B.joining C.going to D.taking part in
5.Ann is the only one who is at the picnic, ________
A.does she B.doesn’t she C.is she D.isn’t she
6.— Is that Lucy
— No, that’s Lily. Lucy has ________ hair than Lily.
A.long B.longer C.longest D.the longest
7.—Is he running ________ exercise
—No, I think he is running ________ catch a bus.
A.to; to B.for; for C.for; to D.to; for
8.Don’t ________all the soap. Leave me some to wash hands with.
A.put up
B.look up
C.use up
D.make up
9.—There are two blouses here, which one do you want to buy
—________ of them, one is for my sister, the other is for myself.
A.Neither B.Both C.Either D.All
10.—What’s that in the tree, can you see
—There must ________ some birds ________ in it.
A.are; sitting. B.be; sit C.have; sitting D.be; sitting
11.一Whose volleyball is this
一It ________.
A.belongs to Linda's B.belongs to Bob
C.is belonged to him D.belonged she
12.Cooking is a kind of housework and it's also a kind of art ________.
A.all the time B.at the same time C.from time to time D.for the first time
二、完形填空
The computer is fast, and never makes a mistake while people are too slow, and full of mistakes sometimes. That's 13 people often say when they talk about computers. For over a quarter of a century, scientists have been 14 better and better computers. Now a computer can do a lot of 15 jobs wonderfully. It is 16 used in factories, hospitals, post offices and airports. A computer can report, decide and control in almost 17 field. Many computer scientists are thinking of 18 the computer think like a man. With the help of a person, a computer can draw pictures, write music, talk with people, play chess, recognize voices, translate languages and so on. Perhaps computers will really think and feel. Do you think people will be afraid 19 they find that the computer is too clever to listen to and serve people No, people will 20 better use of the computer in the future. Man is 21 the master of the computer. The computer works only 22 the help of man. It cannot take the place of man.
13.A.that B.what C.how
14.A.loving B.taking C.making
15.A.everyday B.every day C.each day
16.A.widely B.wide C.great
17.A.either B.all C.every
18.A.producing B.ordering C.making
19.A.when B.that C.how
20.A.choose B.get C.make
21.A.often B.never C.always
22.A.with B.under C.by
三、阅读理解
Jim, a successful businessman, told the experience of his childhood when he was 12. His parents died. He was alone and didn’t get on well with others. People usually laughed at him. No one showed kindness to him.
His only friend was a dog named Tiger. He gave his dog enough to eat and drink, but sometimes he was not polite to it. He didn’t know that an unkind word sometimes could cut one’s heart like a knife.
One day as he walked down the street, a young lady was walking in front of him. Suddenly one of her bags dropped from her arms. As she stopped to pick it up, she dropped other bags. He came to help her. “Thank you, dear! You are a nice little boy!” she said kindly, smiling.
A special feeling came to him. These were the first kind words he had ever heard. He watched her until she went far away, and then he whistled to his dog and went directly to the river nearby.
“Thank you, dear! You are a nice little boy!” he repeated (重复) the woman’s words. Then in a low voice he said to his dog, “You are a nice little dog!” Tiger raised its ears as if it understood.
“Uhum! Even a dog likes it!” he said, “Well, Tiger, I won’t say unkind words to you any more.” Tiger waved its tail happily.
The boy thought and thought. Finally he looked at himself in the river. He saw nothing but a dirty boy. He washed his face carefully. Again he looked. He saw a clean nice boy. He was amazed. From then on, he had a new life.
After telling this, the businessman stopped for a while, and then he said, “Ladies and gentlemen, this is the very place where that kind woman planted in me the first seed(种子) of kindness. All of us should learn about kindness. What a great power(力量)it has!”
23.The boy repeated the words “Thank you, dear! You are a nice little boy!” because ________.
A.he was thinking about the words B.he didn’t understand the words
C.he wanted to talk to his dog D.he liked talking to himself
24.What made the boy start his new life
A.The people laughing at him. B.The kind words spoken to him.
C.The hard life. D.His lovely dog.
25.He was feeling ________ when he whistled to his dog.
A.funny B.sad C.lonely D.excited
26.Which of the following is Right according to the passage
A.He never took good care of his friend, Tiger.
B.He usually had many friends around him.
C.He helped a young lady when her bag dropped.
D.He often washed his dirty face in the lake.
27.What’s the best title (题目) of this passage
A.A Dog and a Boy B.A Poor Boy’s Childhood
C.A Businessman and a Boy D.The Power of Kindness
Last summer I went to one of the world's most famous historical places,the Forbidden City in Beijing,China.It was the home of the emperors of the last two dynasties in China,the Ming and Qing Dynasties.
The Forbidden City was built in 1420.The palace has over 10,000 rooms.It was where the emperors dealt with the official business with their ministers.
In Mandarin(普通话), the Forbidden City is called the Purple Forbidden City. However,the color of the palace itself is not purple. The color purple stands for power of the great emperors of China.It was so sacred(神圣的) that the commoners could not even dream of ever going in.
The emperors also had some of the largest festival celebrations at the Forbidden City.During Chinese New Year,the emperor would invite all the members of his family and his officials to a banquet. The banquet had a hundred and eight Chinese dishes.It was such an expensive banquet that it could feed a commoner's family for three generations(代).
Right now The Forbidden City is known as a historical site for tourists from all over the world.Everyone can go in there.It is a museum with priceless Chinese antiques(古董)and treasures in it.
I really learned a lot about the Chinese culture and its history from this trip to The Forbidden City.It was like a dream come true to go on the trip and see the things that I have always wanted to see.
28.How long is the history of the Forbidden City?
A.More than600 years. B.1420 years.
C.About 600 years. D.Over 10,000 years
29.We call the palace the Purple Forbidden City because the color purple is the symbol for_______ of the emperor.
A.fame B.health C.wealth D.power
30.What's the Chinese meaning of the underlined word "banquet" in Paragraph 4?
A.表演 B.比赛 C.宴会 D.展览
31.Which of the following is NOT true about the Forbidden City in the passage?
A.The Emperor lived there
B.It is a historical place for visiting
C.The wall of the City was purple
D.The emperor had festival celebrations there
32.In the passage the writer wants to show us _______of the Forbidden City by comparing its past with present.
A.the beauty B.the changes in use
C.the treasures D.the building process.
People often think of the North Pole(北极) and the South Pole as similar frozen(冰冻的)wastelands. They are both places with very cold temperatures and few people live there. However, the North and South Poles are not much alike as people may imagine.
The North Pole has no land, only thick ice. Temperatures seldom go above 32°F, at which water turns into ice. Most of the time, it stays below zero. In winter temperatures are usually as low as -30°F.
Although conditions were very poor, people tried for many centuries to reach the North Pole. About 100 years ago, two men, Robert Peary and Mathew Henson, were able to get to this environment full of troubles and difficulties. They reached the North Pole on March 8th, 1909. It was really a hard trip for them.
There are few things more dangerous than crossing the Arctic(北极圈) on foot. People who stayed there may face many problems: very cold temperatures, sudden storms, and even hunger. Most of the area is uninhabited. Few people can live in such a difficult place.
People might think that with such low temperatures for most of the year, the ice would be thick and hard. However, this is not true in the Arctic. The movement of the ocean water under the ice may often cause many different changes on the surface. Sometimes the ice breaks into two opening lanes of water(水道) called “leads”. Anyone who falls into a lead can be frozen to death in a few minutes.
33.This passage is probably from ___________.
A.a book review B.a science book
C.a school report D.a computer magazine
34.According to the passage, what happened about 100 years ago
A.Two men succeeded in getting to the North Pole.
B.Temperatures in the North Pole went above 32°F.
C.The environment in the North Pole suddenly became worse.
D.The North Pole changed into thick ice because of the temperatures.
35.What does the underlined word “uninhabited” probably mean in Chinese
A.气候恶劣的 B.充满危险的 C.困难重重的 D.无人居住的
36.The reason for the ice to break into two opening lanes of water is _____________.
A.that the temperature suddenly drops B.that the water under the ice is frozen
C.that the ocean water under the ice moves D.that the surface is covered with lots of ice
37.What does this passage mainly talk about
A.The thick ice in the North Pole.
B.A difficult trip to the North Pole.
C.The real situation in the North Pole.
D.The differences between the North Pole and the South Pole.
四、任务型阅读
The human brain weighs about 1. 4 kilograms, but it can hold much more information than most computers. However, there is another difference between humans and puters don't forget information they are given, but humans often do. No one remembers everything, and luckily we don't usually have to.
But everyone can improve their memory if they want to. Here are some suggestions.
Try to use new information immediately. For example, if you meet someone who says“Hi! I'm Carlos,”don't just say“Hello. " Repeat the person's name. Say“(1) __________ "
Break a big number into smaller parts. For example, it's hard to memorize 109244153. But if you break it into three parts-109/244/153-it becomes easier.
Write out what you need to remember over and over again. This will help you keep it in mind longer, especially for memorizing formulas or facts.
Always review information. If you bring what you've learned back to your mind, they become easier to remember. For example, before you go to sleep, it's a good idea to review the new things you learned that day.
Discuss with a friend. It is always easier to remember things through discussions. You can have a discussion about what's right and what's wrong,and it will lead to the right answer.
Never tell yourself that you have a bad memory. You can always do something to help improve your memory. And everyone's memory gets better if they use it often enough.
All of the suggestions are helpful. If you follow (2)them, you are certain to improve your memory.
38.请根据短文内容,回答问题。
①How many suggestions are mentioned in the passage
②How many differences are there between humans and computers
39.请根据短文内容,选择合适的句子填入第二段的(1)空白处。
A.Hello, Carlos. B.How do you do C.Hello, I am Sophia.
40.请从文中找出与For example, to memorize 109244153 is hard. 意思相近的句子。
41.请根据短文内容,用英语表达(2)处划线单词them所指代的内容。
42.What's the passage about
It's about
五、选词填空
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。方框中有两个词是多余的。
but and leg polite they join hear a a break good wonder
Long long ago, there was a small village in the Middle East. In the village there was 43 old man called Sthira. He lived by himself. His only son had gone far away to study. Sthira’s friends 44 whether his son would return, 45 Sthira always said, “Whatever happens, happens for good.”
One day the old man’s son returned and the villagers were very happy for Sthira. He thanked the villagers and said 46 , “Whatever happens, happens for good.” However, later, Sthira’s son broke his 47 . Once again the villagers came to visit him and once again the old man thanked 48 and said, “Whatever happens, happens for good.” Some of the villagers were surprised 49 this. Why What was good His son’s leg got badly hurt!
After a few days, the army came to the village and forced all the young men to 50 the army. When they found his son had a 51 leg, they left him behind. Once again, all the villagers came to congratulate him on his 52 luck. Like always, the old man was still thankful to them and said, “Whatever happens, happens for good.
六、补全对话
补全对话(有两个多余选项)
A: You look worried,Paul.
B: Yes,Mrs. Gao. I'm having trouble learning English.
A: You said you liked English. 53
B: I can't get the pronunciation right.
A: Well,listening can help. 54 You can listen to them at home and repeat the sentences that are dif-ficult for you.
B: That's a good idea. But what about all the new words 55
A: You can always write the new words in your note-book and study them at home. You can even study on the bus on the way to school.
B: That might really help! Thanks. And sometimes I just don't understand what people are saying.
A: Why don't you join an English language club to practice speaking English 56
B: Maybe I'll go. The only other problem is that I don't get much writing practice.
A: Maybe you should find a pen pal.
B: 57 Thanks,Mrs. Gao!
A.Do you learn English by watching videos
B.Why don't you borrow the teacher's tapes
C.That sounds like a fun way to practice writing.
D.I really have learnt a lot from you,Mrs. Gao.
E.I forget a lot of new words.
F.The English club meets after school on Tuesdays and Thursdays.
G.What's the problem
七、书面表达
58.昨天夜里城市上空出现不明飞行物体,同学们纷纷猜测。请根据下面表格中的信息写一篇80词左右的短文。
Who What
Annie A sky lantern gave off light
Bob A UFO didn't run fast
Peter A plane search for something
Others … …
The police A hot balloon
要求:
1. 词数80左右;
2. 意思表达连贯正确,可适当发挥合理想象。
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 D A D C D B C C B D
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B B B C A A C C A C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C A A B D C D C D C
题号 31 32 33 34 35 36 37
答案 C B B A D C C
1.D
【详解】句意:一定有人来这里寻求帮助。
考查固定句型。根据语境可知,本题考查there is sb. doing sth.某人正在做某事,故选D。
2.A
【详解】句意:——这是谁的背包?——一定是吉姆的。看,他的学生证在里面。
考查情态动词。must (表示很可能或符合逻辑)一定;can能,会;mustn’t禁止;can’t不可能,表否定推测。根据下文“Look, his student card is in it”可知这个背包一定是汤姆的,故选A。
3.D
【详解】句意:——你在干什么,迈克?——我在等我在地上找到的钱包的主人。
考查名词辨析。director董事,导演,理事;winner 获胜的人,赢家;writer作家,者;owner物主,所有权人,主人。根据“that I found on the ground”可知此处表达是在等钱包的主人,故选D。
4.C
【详解】句意:他们喜欢听流行音乐并且他们喜欢一起去音乐会。
考查动词搭配。going去;joining参加,后接某个组织;going to去;taking parting in参加活动。根据“They like listening to pop music”可知,他们喜欢听流行音乐,所以喜欢去听音乐会,用go to the concert表示去听音乐会,故选C。
5.D
【详解】句意:安是唯一一个参加野餐的人,是吗?
考查反意疑问句。根据is可知,此处是肯定句,后面反意疑问句部分用否定形式,且疑问部分的系动词要与陈述部分的保持一致,is的否定形式是isn’t,故选D。
6.B
【详解】句意:——那是露西吗? ——不,那是莉莉。露西的头发比莉莉长。
考查形容词比较级。long形容词原级;longer形容词比较级;longest形容词最高级;the longest形容词最高级。根据句中“than”提示,空格处应用形容词比较级形式。故选B。
7.C
【详解】句意:——他在跑步锻炼吗 ——不,我想他是跑着去赶公共汽车。
考查介词辨析。to到、朝;for为了、给、对。第一个空,根据后面的“exercise”可知要表达的是“为了锻炼而跑步,因此用介词for,run for sth.“为了……而跑步”;第二个空,根据后面的“catch a bus”可知要表达的是“跑步去赶公共汽车”,表示目的,用介词to,run to do sth.“跑去干某事”;故选C。
8.C
【详解】句意:不要用光了香皂,留一些让我洗手用。
考查动词短语辨析。put up张贴;look up查阅;use up用光;make up虚构。根据“Leave me some to wash hands with.”可知,空格处表达不要“用光”香皂。故选C。
9.B
【详解】句意:——这儿有2件女士衬衫,你想买哪一个?——2个都要。一个给我姐姐,另一个给我自己。
考查代词辨析。neither两者都不;both两者都;either两者中任意一个;all三者及以上都。根据后文“one is for my sister, the other is for myself.”可知是买2个,故选B。
10.D
【详解】句意:——树上那是什么,你能看见吗?——一定有一些鸟呆在里面。
考查固定句型。There be sth. doing sth.有某物正在做某事,固定句型,doing sth.是现在分词短语作定语。由情态动词must可知后面跟动词原形,there must be表肯定的推测,意思是“一定有……”,故选D。
11.B
【详解】句意:一这是谁的排球?一它属于鲍勃。
考查固定短语,belong to sb.是固定短语,意为“属于某人”,没有被动语态,且sb.应是表示某人的名词或表示某人的代词的宾格,所以belongs to Bob符合要求。故选B。
12.B
【详解】句意:烹饪是一种家务活,同时也是一种艺术。
考查介词短语,A项意为“一直,总是”;B项意为“同时”;C项意为“有时,偶尔”;D项意为“第一次”。由句意并结合选项可知,B项“同时”符合语境。故选B。
13.B 14.C 15.A 16.A 17.C 18.C 19.A 20.C 21.C 22.A
【分析】短文大意:本文关注的是计算机的应用。随着科技的发展,电脑在各个领域的应用越来越广泛,逐渐代替人类做了很多日常工作,但是人类永远是电脑的操作者,电脑是永远不会超越人类的。
13.句意:这是人们谈论电脑时经常说的话。
考查表语从句。三个选项都可引导表语从句,that无实义;what在从句中作宾语成分,意为“所……的(东西)”,在含义上等于“名词+that”;how表方式方法。本句动词say需接宾语,根据句意结构和语境,可知选B。
14.句意:四分之一个世纪以来,科学家们一直在制造越来越好的计算机。
考查动词辨析。A. 爱;B. 拿;C. 做。根据better and better computers可知是制造计算机,故选C。
15.句意:现在电脑可以出色地做很多日常工作。
考查形容词辨析。名词jobs(工作)需用形容词修饰;every day和each day都相当于副词,用作时间状语,可排除。everyday每天的,形容词;根据句意结构,可知选A。
16.句意:它广泛应用于工厂、医院、邮局和机场。
考查副词辨析。use使用,动词需用副词修饰;wide(宽广的)和great(/巨大的)都是形容词,可排除。widely广泛地,副词;根据句意结构和语境,可知选A。
17.句意:计算机几乎可以在任何领域进行报告、决策和控制。
考查不定代词辨析。either表示二者择其一;all全部的,用于三者及以上,修饰复数名词;every每个,用于三者及以上,修饰单数名词。句尾field(领域)是单数形式,根据句意语境,可知AB两项不合语境,故选C。
18.句意:许多计算机科学家正在考虑使计算机像人一样思考。
考查动词辨析。A. 生产;B. 订购;C. 制造。make使/让,make sb. do sth.让某人做某事;根据句意语境,可知是在考虑使计算机像人一样思考,make符合句意,故选C。
19.句意:你认为人们会害怕当他们发现计算机太聪明而不能倾听和为人们服务吗
考查连词辨析。when当的时候,表时间;that无实义;how如何,表方式。本句是时间状语从句,根据句意结构和语境,可知选A。
20.句意:不,人们将来会更好地使用电脑。
考查动词辨析。A. 选择;B. 得到;C. 使/让。make use of使用/利用,固定短语;根据句意语境,可知选C。
21.句意:人类永远是计算机的主人。
考查副词辨析。A. 经常;B. 从不;C. 总是。根据下文The computer works only with the help of man.可知计算机总是由人控制的,always符合句意,故选C。
22.句意:计算机只有在人的帮助下才能工作。
考查介词辨析。with随着/借着,表伴随;under在下面,表地点;by通过,表方式。with the help of借助于,固定短语;根据句意语境,可知选A。
【点睛】完形填空。主要题型有(1)考查词义辨析:名词辨析,形容词副词辨析,冠词辨析,介词连词辨析等;(2)考查句子时态,语态,要根据语境,选择正确的时态和语态的选项;(3)考查从句(宾语从句,定语从句,主语从句等);(4)根据固定句型或短语结合语境选择正确的选项。本题主要考查单词或短语辨析,做此类型题时,要知道每一个词的意义,然后结合上下文背景语境,选择适合语境的选项。例如小题9,三个选项都是副词,考查副词辨析:A. 经常;B. 从不;C. 总是。根据下文The computer works only with the help of man.可知计算机总是由人控制的,always符合句意,故选C。
23.A 24.B 25.D 26.C 27.D
【分析】本文是一个成功的商人吉姆讲述了一个发生在他童年,改变他一生的故事。文章提到一个不受欢迎的小男孩在一位女士的善意表扬下幡然醒悟,立志重新做人,最后终于成为了现在成功的商人。短文最后通过商人之口号召人们与人为善,互相友爱。
23.细节理解题。根据第4段“A special feeling came to him. These were the first kind words he had ever heard.”可知,以前从未有人夸奖过他,所以他重复这句话说明他喜欢这句话,以及“The boy thought and thought”可知,他一直在思考这些话。故选A。
24.推理判断题。根据文中3—7自然段可知,那位女士夸奖了吉姆之后,他一直在重复了那女人的话,他改变了对那只狗以往的态度,在河边深思之后,通过洗脸前后的心态对比,吉姆也改变了对自己的看法,由此可以推知是这些善良的话让这个男孩开始了他的新生活。故选B。
25.推理判断题。根据“A special feeling came to him. These were the first kind words he had ever heard.”他有一种特殊的感觉。这是他听到的第一句好话。可以推知他是兴奋的,所以才向狗吹口哨。故选D。
26.细节理解题。根据“Suddenly one of her bags dropped from her arms. As she stopped to pick it up, she dropped other bags. He came to help her”可知,当一位年轻女士的包掉下来时,他帮助了她。因此C正确;故选C。
27.最佳标题。根据最后一段“After telling this...All of us should learn about kindness. What a great power(力量) it has!””可知,正是那个善良的女人给吉姆种下第一颗善良种子。我们都应该学会善良。它有伟大的力量!所以,本文的最佳标题是“善良的力量”。故选D。
28.C 29.D 30.C 31.C 32.B
【分析】文章介绍了紫禁城的历史,通过对比它的从前与现在来介绍了它的作用的变化。
28.数字计算题。由The Forbidden City was built in 1420可知紫禁城到现在有2018-1420=598年的历史了,大约是600年,C选项符合。
29.细节理解题。由The color purple stands for power of the great emperors of China可知紫色是皇帝权利的象征,选D。
30.词义猜测题。由The banquet had a hundred and eight Chinese dishes可推测是宴会,所以选C。
31.推理判断题。由It was the home of the emperors of the last two dynasties可知A正确;由Right now The Forbidden City is known as a historical site for tourists from all over the world可知B正确;由The emperors also had some of the largest festival celebrations at the Forbidden City可知D正确。C选项文章未提及,所以它不正确,选C。
32.归纳概括题。由前四段可知紫禁城在古代的作用是帝王的住处,办公处以及宴客处,由第五段可知它现在的作用是供世界游客参观的历史遗址,所以对比它们是为了说明作用上的变化,选B。
33.B 34.A 35.D 36.C 37.C
【分析】试题分析:本文是一篇科普文,介绍了北极点的有关情况。首先指出北极和南极并不像人们想象的那么相像,接着从冰层厚、气温低等方面介绍恶劣的环境,然后插入了100多年前两个人克服重重困难走到北极的故事,证明了北极的大部分地区无人居住。最后介绍了海水在冰下的运动常常会引起表面上许多不同的变化。
33.题意:这篇文章可能是从___________。考查综合理解题。A. a book review一本书评;B. a science book一本科学书;C. a school report一则学术报告;D. a computer magazine一本计算机杂志。短文是一则科普文,根据它的体裁,应该摘自于科学书。故选B。
34.题意:根据这篇文章,大约100年前发生了什么?考查细节理解题。A. Two men succeeded in getting to the North Pole.两个人成功地到达了北极点。根据About 100 years ago, two men, Robert Peary and Mathew Henson, were able to get to this environment full of troubles and difficulties.可知,说法正确,可选。B. Temperatures in the North Pole went above 32°F.北极点的温度超过华氏32度。根据原文句子Temperatures seldom go above 32°F ,可知温度极少能超过华氏32度,故说法错误。C. The environment in the North Pole suddenly became worse.北极的环境突然变得更糟了,短文没有提及,故说法错误。D. The North Pole changed into thick ice because of the temperatures.北极由于气温变化变成厚厚的冰,根据However, this is not true in the Arctic.可知,说法错误。根据文意,可知选A。
35.题意:下划线的“uninhabited”这个词在汉语中是什么意思?考查词义理解题。few一点,表否定意义。根据下文提示Few people can live in such a difficult place.,可知很少有人能生活在这样困难的地方。故选D。
36.题意:冰块断做两口水道的原因是___________。考查细节理解题。A. that the temperature suddenly drops气温突然下降;B. that the water under the ice is frozen冰下的水结冰了;C. that the ocean water under the ice moves冰下的海水移动了;D. that the surface is covered with lots of ice表面覆盖着很多冰。根据短文最后的内容The movement of the ocean water under the ice may often cause many different changes on the surface. Sometimes the ice breaks into two opening lanes of water called “leads”.,可知选C。
37.题意:这篇文章主要讲的是什么?考查文意理解和综合理解题。A. The thick ice in the North Pole. 北极点厚厚的冰;B. A difficult trip to the North Pole. 艰难的北极点之行;C. The real situation in the North Pole. 北极点的实际情况;D. The differences between the North Pole and the South Pole. 北极点和南极点之间的差异。本文的主要内容就是介绍北极点的有关情况。根据文意,可知选C。
点睛:对于阅读理解题,首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。例如,第4题,题意:冰块断做两口水道的原因是___________。考查细节理解题。A. that the temperature suddenly drops气温突然下降;B. that the water under the ice is frozen冰下的水结冰了;C. that the ocean water under the ice moves冰下的海水移动了;D. that the surface is covered with lots of ice表面覆盖着很多冰。根据短文最后的内容The movement of the ocean water under the ice may often cause many different changes on the surface. Sometimes the ice breaks into two opening lanes of water called “leads”.,可知选C。这就要求考生在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这些都有可能作为测试点。还有一些测试题,要求考生在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化,比如计算、排序等题型。
38. ①Six. /6. Two. /2. 39.A 40.For example, it's hard to memorize 109244153. 41.the suggestions 42.how to improve people's/our memory
【分析】短文大意:本文是说明文,就如何提高记忆力给出了六条建议。
38.考查细节理解。①题意:文章中提到了多少个建议?根据Here are some suggestions. Try to use new information immediately./ Break a big number into smaller parts. / Write out what you need to remember over and over again. / Always review information./ Discuss with a friend. 和Never tell yourself that you have a bad memory.可知共有六条,故填Six. /6.。
②题意:人类和计算机之间有多少不同?根据开头The human brain weighs about 1. 4 kilograms, but it can hold much more information than most computers. However, there is another difference between humans and puters don't forget information they are given, but humans often do.(人脑的重量约为1。4公斤,但它能容纳比大多数电脑多得多的信息。然而,人类和计算机之间还有另一个区别;电脑不会忘记给它们的信息,但人类经常会忘记)可知人类和计算机之间有两个重要区别,故填Two. /2.。
39.根据上文don't just say “Hello.” Repeat the person's name.可知需重复对方的名字,备选句子Hello, Carlos.符合句意,故选A。
40.本句不定式to memorize 109244153做主语,可改为it做形式主语,不定式后者做真正主语。根据第四段For example, it's hard to memorize 109244153.,可知填For example, it's hard to memorize 109244153.。
41.考查词义理解。follow遵循,根据上文All of the suggestions are helpful.可知遵循的是上述建议,them指代the suggestions,故填the suggestions。
42.考查文意理解。题意:根据But everyone can improve their memory if they want to. Here are some suggestions.和最后All of the suggestions are helpful. If you follow them, you are certain to improve your memory.可知,本文介绍的是如何提高记忆力的六条建议,故填how to improve people's/our memory。
【点睛】阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。例如小题4,考查词义理解。follow遵循,根据上文All of the suggestions are helpful.可知遵循的是上述建议,them指代the suggestions,故填the suggestions。
43.an 44.wondered 45.but 46.politely 47.leg 48.them 49.to hear 50.join 51.broken 52.good
【分析】这篇短文主要讲述了很久以前,中东的一个小村庄里一位老人Sthira独自居住,他唯一的儿子离家去学习了,他的朋友想知道他的儿子是否会回来,但是Sthira 总是说"无论发生了什么都是好事,故事告诉我们人生之路布满了鲜花与荆棘,但是,无论前方的路多么坎坷,我们都应该像故事里的老人那样,保持乐观的心态,看到事情好的一面。
43.句意:在村子里有一个叫Sthira的老人。这里表示泛指,old 首字母是以元音音素开头,用不定冠词an,根据句意,故填an。
44.句意:Sthira的朋友想知道是否他的儿子会返回来。这里是一般过去时态,wonder的意思是“想知道”,根据句意,故填wondered。
45.句意:但是Sthira总是说:“无论发生了什么都是好事。”这里表示转折关系but。根据题意,故填but。
46.句意:他感谢村民礼貌地说“无论发生了什么都是好事。”这里是副词修饰动词,polite的副词是politely,礼貌地,根据句意,故填politely。
47.句意:然而,后来,Sthira的儿子摔断了腿。根据下文What was good His son’s leg got badly hurt!可知,这里是说摔断了儿子的腿。leg的有意思是“腿”,根据句意,故填leg。
48.句意:村民们又来探望他,老人又一次感谢他们,说:“无论发生什么,都是好事。”这里动词后加代词宾格,用they的宾格them。根据句意,故填them。
49.句意:一些村民听到这个消息很惊讶。be surprised to do sth.表示做某事是吃惊的。根据句意,故填to hear。
50.句意:过了几天,军队来到村里,强迫所有的年轻人参军。join的意思是“参加”,根据句意,故填join。
51.句意:当他们发现他儿子的腿断了,就把他留下来。这里是说一个坏退,这里用break的形容词broken。根据句意,故填broken。
52.句意:所有的村民都来祝贺他好运。根据上文When they found his son had a 9 leg, they left him behind.可知这里是一个好运。根据句意,故填good。
53.G 54.B 55.E 56.F 57.C
【分析】情景对话,谈论了围绕关于学习英语的困难及提出的相关建议。
53.由答语句意“I can't get the pronunciation right.我不能正确发音”可知此处应问“有什么问题 ”,选项 G. What's the problem 有什么问题吗?符合上下文,故选G。
54.由前一句中的listening can help(听会有帮助)可知本句应描述与“听”有关的内容,选项B. Why don't you borrow the teacher's tapes 你为什么不借老师的磁带?符合上下文,故选B。
55.由前面的关键词 new words(生词)可知,选项E. I forget a lot of new words. 我忘记了很多新单词。符合句意,故选E。
56.由前面建议“参加英语俱乐部”可知,本句应与英语俱乐部有关,选项F.The English club meets after school on Tuesdays and Thursdays.英语俱乐部在周二和周四放学后开会。故选F。
57.由上文知学习英语的另一个问题是“不能得到足够的写作练习”,且上句给出了“找笔友”的建议,本句应与“练习写作”的内容相关,选项C. That sounds like a fun way to practice writing.这听起来是练习写作的一个有趣的方法。符合句意,故选C。
58.A piece of surprising news spread all around the city. Something strange appeared in the sky last night. Annie thought it might be a sky lantern because it could give off light. Bob thought it could be a UFO, although it didn’t run fast. Peter thought it must be a plane searching for something. Others thought it might be a star falling. In the end, the police told the public it was a hot balloon. No more mystery now!
【详解】1.题干解读:本文是关于不明飞行物的一篇记叙文,先总说一条令人惊讶的消息Something strange appeared in the sky last night.,再介绍人们的不同反应,最后由警察揭秘it was a hot balloon。
2.例文点评:这篇习作是“总分总”结构。作者运用一般过去时态以第三人称展开叙述,内容充实,结构完整,条理清晰,是一篇优秀的习作。
3.高分亮点:
短语:a piece of, all around the city, something strange, in the sky, give off, search for , in the end.
句型:Annie thought it might be a sky lantern because it could give off light.(复杂从句结构)
Bob thought it could be a UFO, although it didn’t run fast.(让步状语从句)
Peter thought it must be a plane searching for something.(宾语从句)
【点睛】书面表达题既不是汉译英,也不是可任意发挥的作文。它要求将所规定的材料内容经整理后展开思维,考查运用所学英语知识准确表达意思的能力。所以,考生不能遗漏要点,要尽量使用自己熟悉的单词、短语和句式,尽可能使用高级词汇和较复杂的句式结构以便得到较高的分数。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)