中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 8 It must belong to Carla 单元能力综合试题
2025-2026学年上学期初中英语人教版九年级
一、单项选择
1.—Look, someone left a book.
—Oh, yeah … This book ________be Kitty’s. Only she likes to read this kind of books.
A.can B.must
C.may D.might
2.Thank you so much for my mistakes in the homework.
A.giving out B.looking out C.pointing out D.picking up
3.Look! Sonia looks worried. There must be ________ wrong with her.
A.nothing B.something C.anything D.everything
4.The red car is Jim’s and the blue one me.
A.belongs B.belongs to C.belonged to D.is belonged to
5.—I think the girl under the tree must be Alice.
—No,it be her.She is in the gym now.
A.can’t B.mustn’t C.may D.may not
6.Fred is always ________ because he often does something good for his health outdoors.
A.weak B.nervous C.serious D.energetic
7.— Look at the boy playing basketball on the ground. Is it George
— It ________ be him. He told me he would play basketball after class, but he’s not sure.
A.mustn’t B.must C.can’t D.may
8.— Tom is never late for work. Why is he absent today
— Something ________ to him.
A.must happen B.should have happened
C.could have happened D.must have happened
9.Yesterday while I was walking in the park, I saw a watch on the ground and . I gave it to a policeman.
A.picked it up B.picked up it C.to pick it up D.to pick up it
10. — Do you come to South Korea for the ________ of seeing your family or doing business
— I come here on business.
A.interest B.benefit
C.purpose D.thought
11.The girl is greatly interested in the song. The lyrics of it ________ her thoughts and feelings.
A.express B.discuss C.expect D.imagine
12. —________ I swim here
—I’m sorry. Children _______ swim alone here.
A.Must , can’t B.May , must C.Can, mustn’t D.Can’t can
13.Could you please tell me shirt that is
A.who B.whom C.who’s D.whose
14.We expect others to behave _________ a certain way so we can feel good about ourselves.
A.at B.in C.to D.of
15.This is the primary school ________ I studied three years ago.
A.where B.when C.that D.which
二、完形填空
A strange thing happens to nearly everybody at night. They 16 the lights,pull up the covers and close their eyes. After they sleep for six or seven 17 ,they wake up again. It sounds very strange,doesn't it?
Sleep puzzles(使困惑)science all the time. 18 and doctors would like to talk about why one can't fall asleep. They are not so sure 19 causes sleep.
You will sleep the best both 20 you are in good health and when you don't eat too much or too little. No worries and a comfortable place to sleep are 21 ,too. They advise against two in one bed.
Strange things 22 during sleep. For example,you often move during your sleep. You should feel 23 if you didn't move. You also 24 . Part of your brain is still 25 when you dream.
Don't worry if you dream. Some great stories and poems were finished while their writers were dreaming.
16.A.turn on B.turn off C.turn up D.turn down
17.A.seconds B.hours C.days D.months
18.A.Scientists B.Nurses C.Artists D.Inventors
19.A.why B.how C.which D.what
20.A.after B.when C.before D.until
21.A.pleased B.possible C.important D.funny.
22.A.happen B.happens C.happened D.happening
23.A.hungry B.tired C.relaxed D.worried
24.A.sleep B.wake up C.think D.dream
25.A.busy B.asleep C.awake D.sleepy
三、阅读理解
People often think of the North Pole(北极) and the South Pole as similar frozen(冰冻的)wastelands. They are both places with very cold temperatures and few people live there. However, the North and South Poles are not much alike as people may imagine.
The North Pole has no land, only thick ice. Temperatures seldom go above 32°F, at which water turns into ice. Most of the time, it stays below zero. In winter temperatures are usually as low as -30°F.
Although conditions were very poor, people tried for many centuries to reach the North Pole. About 100 years ago, two men, Robert Peary and Mathew Henson, were able to get to this environment full of troubles and difficulties. They reached the North Pole on March 8th, 1909. It was really a hard trip for them.
There are few things more dangerous than crossing the Arctic(北极圈) on foot. People who stayed there may face many problems: very cold temperatures, sudden storms, and even hunger. Most of the area is uninhabited. Few people can live in such a difficult place.
People might think that with such low temperatures for most of the year, the ice would be thick and hard. However, this is not true in the Arctic. The movement of the ocean water under the ice may often cause many different changes on the surface. Sometimes the ice breaks into two opening lanes of water(水道) called “leads”. Anyone who falls into a lead can be frozen to death in a few minutes.
26.This passage is probably from ___________.
A.a book review B.a science book
C.a school report D.a computer magazine
27.According to the passage, what happened about 100 years ago
A.Two men succeeded in getting to the North Pole.
B.Temperatures in the North Pole went above 32°F.
C.The environment in the North Pole suddenly became worse.
D.The North Pole changed into thick ice because of the temperatures.
28.What does the underlined word “uninhabited” probably mean in Chinese
A.气候恶劣的 B.充满危险的 C.困难重重的 D.无人居住的
29.The reason for the ice to break into two opening lanes of water is _____________.
A.that the temperature suddenly drops B.that the water under the ice is frozen
C.that the ocean water under the ice moves D.that the surface is covered with lots of ice
30.What does this passage mainly talk about
A.The thick ice in the North Pole.
B.A difficult trip to the North Pole.
C.The real situation in the North Pole.
D.The differences between the North Pole and the South Pole.
These days people are crazy about Wu Dajing. 31 He broke his own world record in men's 500 m short track speed skating(短道速滑)!
32 When he was young,he noticed two Chinese speed skaters on TV and then he decided to take up this sport. Wu started to learn to skate in 2004,and six years later he became a member of the national team.
On February 22,2018,Wu won the men's 500 m short track speed skating with a time of 39. 584 seconds and became the first Chinese man to win an Olympic short track gold. " 33 I'm happy to win China's first gold here and I look forward to the 2022 Beijing Winter Olympics,” Wu said. 34
In fact,it is not the first time Wu has shown his talent in skating. 35 He has won many medals at many world championships(锦标赛). Wu believes that as long as he works hard,he will succeed.
A.Many people think he is really the"pride of China".
B.I did my best in the event.
C.He won second place in the same competition four years ago in Sochi.
D.The young man won China's first gold medal at the 2018 PyeongChang Winter Olympic Games.
E.Wu was born on July 24,1994 in Jiamusi, Heilongjiang Province, China.
F.I look up to the young man, Wu Dajing.
Last summer I went to one of the world's most famous historical places,the Forbidden City in Beijing,China.It was the home of the emperors of the last two dynasties in China,the Ming and Qing Dynasties.
The Forbidden City was built in 1420.The palace has over 10,000 rooms.It was where the emperors dealt with the official business with their ministers.
In Mandarin(普通话), the Forbidden City is called the Purple Forbidden City. However,the color of the palace itself is not purple. The color purple stands for power of the great emperors of China.It was so sacred(神圣的) that the commoners could not even dream of ever going in.
The emperors also had some of the largest festival celebrations at the Forbidden City.During Chinese New Year,the emperor would invite all the members of his family and his officials to a banquet. The banquet had a hundred and eight Chinese dishes.It was such an expensive banquet that it could feed a commoner's family for three generations(代).
Right now The Forbidden City is known as a historical site for tourists from all over the world.Everyone can go in there.It is a museum with priceless Chinese antiques(古董)and treasures in it.
I really learned a lot about the Chinese culture and its history from this trip to The Forbidden City.It was like a dream come true to go on the trip and see the things that I have always wanted to see.
36.How long is the history of the Forbidden City?
A.More than600 years. B.1420 years.
C.About 600 years. D.Over 10,000 years
37.We call the palace the Purple Forbidden City because the color purple is the symbol for_______ of the emperor.
A.fame B.health C.wealth D.power
38.What's the Chinese meaning of the underlined word "banquet" in Paragraph 4?
A.表演 B.比赛 C.宴会 D.展览
39.Which of the following is NOT true about the Forbidden City in the passage?
A.The Emperor lived there
B.It is a historical place for visiting
C.The wall of the City was purple
D.The emperor had festival celebrations there
40.In the passage the writer wants to show us _______of the Forbidden City by comparing its past with present.
A.the beauty B.the changes in use
C.the treasures D.the building process.
四、任务型阅读
Erin and her friend Amy flew into San Diego last week. They are both in their mid-20s, and both are nurses who live in Georgia. It was their first visit to California, and they were excited.
They headed north to Los Angeles. They visited many places in Hollywood. They hoped they would see lots of actors and actors’ homes. If they got lucky, they would get some autographs and maybe even some photographs of them standing next to a movie star.
But they were disappointed. A car took them on a tour past actors, homes, but no actors were outside their homes. The homes themselves were hardly visible (看得见的). They were often hidden by tall gates, fences (栅栏), walls or trees. Later, however, Erin and Amy were able to put their hands and feet into the handprints and footprints of movie stars at the Chinese Theater in Hollywood.
Erin and Amy drove to Burbank the next day to watch the taping of a Jay Leno show, but the line was so long that they decided to give up. Instead they went to a mall and had a great time shopping. They flew back to Georgia with souvenirs, photos, and wonderful memories. Amy said, “Next time, we’re not leaving until we see some real live actors!”
1题为判断正误(”T”表示正确,”F”表示错误);2题完成句子;3、4题简要回答问题;5题找出近义句。
41.Erin and Amy both worked in a hospital in Georgia.( )
42.They hoped they would see lots of and their .
43.Did they see the movie stars in the Chinese Theater
44.Why did they decide to give up watching the taping of a Jay Leno show
45.在文中找出并写下与下句意义相近的句子。
Next time, we will stay there until we see some real live actors!
五、短文填空
根据短文内容及首字母提示补全单词,使短文完整、通顺。
One morning, when Chen Yan and Li Shuai were on the way to school, they saw a man was running down the street. They didn’t know what was h 46 .Chen Yan thought that the man could be running for e 47 .But he was w 48 a suit. Li Shuai thought he c 49 be late for work. So he had to run quickly to c 50 the bus. As they went near, they saw the man was very scared. And he looked up and there was something in the s 51 .Chen Yan thought it could be a helicopter, but it was too big. Li Shuai thought it m 52 be UFO. After the UFO landed, a strange creature got out and c 53 the man. Both Chen Yan and Li Shuai thought they must be d 54 . When they wanted to call the police, they saw a woman with a camera and many actors. They were making a m 55
六、书面表达
56.假如你是你们班的英语科代表,在这次分发试卷的时候发现了一张没有署名的试卷,成绩为满分。请分析一下这张试卷会是谁的。
内容包括:
(1) 因为字迹娟秀整齐,所以不会是男生的;
(2) 不会是玛丽或者露丝的,因为她们已经拿到卷子了;
(3) 补充一至两点个人想法。
注意:
(1) 不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名和学生的真实姓名。
(2) 语句连贯,词数80左右。
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C B B A D D D A C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A C D B A B B A D B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C A B D C B A D C C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 D E B A C C D C C B
1.B
【详解】句意:——看,有个人落下一本书。——哦,这本书一定是凯迪的。只有她喜欢这种类型的书。
考查情态动词的用法。A. can可能,用于疑问句和否定句;B. must可能,表示有把握的推测,用于肯定句;C. may 可能,表示没有把握的推测; D. might可能,表示没有把握的推测;根据Only she likes to read this kind of books.可知,此处指有把握的推测,又位于肯定句中,故选B。
2.C
【详解】句意:非常感谢你为我指出家庭作业中的错误。
考查动词短语辨析。give out分发,发出;look out小心,向外看;point out指出;pick up捡起,开车接某人。根据“…my mistakes”可知,此处表示“指出错误”,故选C。
3.B
【详解】试题分析:句意:看!索尼亚看上去很焦急。她一定是出了什么问题。A. nothing没有东西;B. something某事;C. anything任何事;D. everything每一件事, there is something wrong with sb固定句型,故选择B。
考点:考查不定代词的用法。
4.B
【详解】句意:这部红色轿车是吉姆的,这部蓝色的属于我。
考查belong to的用法。belong to 意为“属于”,是固定短语,排除A;属于不及物动词,无被动语态;排除D;根据连词and前的一般现在时态,故后句也应用一般现在时态。故选B。
5.A
【详解】句意:——我觉得树下的那个女孩一定是爱丽丝。——不,不可能是她。她现在在体育馆。
考查情态动词辨析。can’t不可能;不会;mustn’t禁止;may可能;may not可能不。由答句“She is in the gym now.”可知说话人很确定树下的女孩不可能是爱丽丝,表示“不可能是”用can’t be。故选A。
6.D
【详解】句意:弗雷德总是很有活力,因为他经常在户外做一些对他健康有好处的事。
考查形容词。weak虚弱的;nervous紧张的;serious严肃的;energetic精力充沛的。根据“does something good for his health outdoors”做户外健康运动可知此处表示“精力充沛的”,用形容词energetic。故选D。
7.D
【详解】句意:——看这个在操场上打篮球的男生,是乔治吗?——可能是他。他告诉我他会在课后打篮球,但是他不确定。
考查情态动词辨析。mustn’t 禁止,一定不;must必须,一定;can’t不能,可能不;may可以。情态动词之间的最大区别就是表达语气的不同,根据“He told me he would play basketball after class, but he’s not sure.”可推断,打篮球的可能是乔治,故选D。
8.D
【详解】句意:——汤姆上班从来不迟到。今天为什么没来?——他________发生了什么事情。
考查情态动词。根据“上班从来不迟到”可推知,汤姆今天迟到了,一定是发生了什么事情,根据句意可知用现在完成时态,排除A;根据must一定,should应该,could能。故选D。
9.A
【详解】句意:昨天我在公园散步的时候,我看到地上有一个手表捡了起来。我把它交给了警察。
考查动词短语。and表示并列关系,此处and并列连接了两个谓语动词,根据第一个谓语动词“saw”,可知并列的谓语动词用过去式,所以排除C和D;pick up“拾起”是动副短语,人称代词作宾语时,代词放中间,排除B;故选A。
10.C
【详解】试题分析:句意:——你来韩国是为了看你的家人还是为了做生意?——我来这儿是出差。A. interest 兴趣;B. benefit 利益; C. purpose 目的;D. thought思想。根据短语for the purpose of为了。故选C。
考点:考查名词的用法。
11.A
【详解】试题分析:句意:那个女孩对那首歌很感兴趣。它的歌词表达了她的想法和情感。A. express表达;B. discuss讨论;C. expect期望;D. imagine想象。根据句意可知,答案选A。
考点:考查动词辨析。
12.C
【详解】难度适中,must是必须,may是可能,can可能,can的意图更大一些,这里问我是否能再这里游泳,应该用can,借东西一般用may,答句是很严肃的说法,应该用must,答案选C。
13.D
【详解】句意:你能告诉我那是谁的衬衫吗?
考查宾语从句引导词。who谁,可作主语或宾语;whom谁,宾格;who’s谁是;whose谁的,表所属。分析句子可知,设空处作定语修饰shirt,只有whose在名词前作定语。故选D。
14.B
【详解】句意:我们总是希望别人以特定的方式行动,这样我们才对自己感觉良好。
考查介词辨析。at在;in以;在……里面;to到;of……的。in a certain way“以一种特定的方式”,为固定短语。故选B。
15.A
【详解】句意:这是我三年前学习的小学。
考查定语从句关系词。where关系副词,先行词指地点,且在从句中作地点状语;when关系副词,先行词是时间,且在从句中作时间状语;that关系代词,先行词指人或物,且在从句中作主语或宾语;which关系代词,先行词指物,且在从句中作主语或宾语。根据“the primary school”可知先行词指地点,关系副词在从句中作地点状语,用where引导定语从句。故选A。
16.B 17.B 18.A 19.D 20.B 21.C 22.A 23.B 24.D 25.C
【分析】文章大意:本文主要介绍了一直困扰着科学家和医生们的睡眠问题。
16.句意:他们关灯盖上被子,闭眼睛。
本题考查动词短语辨析。A turn on意为“打开”;B turn off意为“关闭”;C turn up意为“调高”;D turn down意为“关小”。根据“pull up the covers and close their eyes”可知,人们关灯、盖上被子、闭上眼睛。故选B。
17.句意:在他们睡了六七个小时之后,会再一次醒来。
本题考查常识与名词辨析。A seconds秒;B hours小时;C days天;D months月。根据常识可知,人们一般要睡6到7个小时。故选B。
18.句意:科学家们和医生们都想知道一个人为什么不能入睡。
本题考查细节理解。根据上句中“Sleep puzzles science all the time “可知,睡眠的问题一直困扰着科学界。科学家们和医生们对有人失眠的原因百思不得其解。A Scientists科学家们;B Nurses护士们;C Artists艺术家们;D Inventors发明家们。故选A。
19.句意:他们不确定是什么导致了睡眠。
本题考查宾语从句。what引导宾语从句,并在从句中作主语。他们不知道什么会引起睡眠。A why为什么;B how怎么样;C which哪一个;D what什么。故选D。
20.句意:你睡得最好的时候是你身体很好的时候和你不是吃太多或吃太少的时候。
根据该句后半部分的“hen you don't eat too much or too little”可知,both...and引导的是两个时间状语。在身体健康和饮食不过量时你的睡眠最佳。A after在…之后;B when…时候;C before在…之前;D until直到。故选B。
21.句意:放松的心情和舒适的睡眠环境也是非常重要的。
本题考查形容词。A pleased高兴的;B possible可能的,合适的;C important重要的;D funny.有趣的。根据常识可知,放松的心情和舒适的睡眠环境也是非常重要的。故选C。
22.句意:在睡眠过程中会发生一些奇怪的事情。
本题考查一般现在时。根据“For example”内容可知,在睡眠过程中会发生一些奇怪的事情。该句表示的是客观事实,故用一般现在时happen,A happen一般现在时;B happens第三人称单数形式;C happened一般过去时;D happening正在进行时。故选A。
23.句意:如果在睡眠过程中一动不动,你肯定会感到很累。
本题考查动词辨析。A hungry 意为“饥饿的”;B tired意为“累的”;C relaxed意为“放松的”;D worried意为“焦虑的”。 如果在睡眠过程中一动不动,你肯定会感到很累。故选B。
24.句意:你也会做梦。
本题考查词义辨析。根据下文“when you dream”你做梦的时候可知前面说的是做梦,A sleep睡觉;B wake up醒来;C think想;D dream做梦。故选D。
25.句意:当你做梦的时候,你的大脑仍然醒着。
本题考查词义辨析。根据常识可知,在做梦时,你的部分大脑仍处在清醒的状态。A busy 忙碌的;B asleep睡着的;C awake醒着的;D sleepy困倦的。故选C。
【点睛】通读全文了解大意,抓住上下文语境提供的信息,充分利用各种线索作答,注意文章开头第一句。明确词义、词性和搭配。根据语法知识、典型句型及句型之间的关系来作答。本题中的第二题和第十题根据我们的常识清楚词义即可选正确答案,本题较为容易提示词较多。第七题考查客观事实用一般现在时。
26.B 27.A 28.D 29.C 30.C
【分析】试题分析:本文是一篇科普文,介绍了北极点的有关情况。首先指出北极和南极并不像人们想象的那么相像,接着从冰层厚、气温低等方面介绍恶劣的环境,然后插入了100多年前两个人克服重重困难走到北极的故事,证明了北极的大部分地区无人居住。最后介绍了海水在冰下的运动常常会引起表面上许多不同的变化。
26.题意:这篇文章可能是从___________。考查综合理解题。A. a book review一本书评;B. a science book一本科学书;C. a school report一则学术报告;D. a computer magazine一本计算机杂志。短文是一则科普文,根据它的体裁,应该摘自于科学书。故选B。
27.题意:根据这篇文章,大约100年前发生了什么?考查细节理解题。A. Two men succeeded in getting to the North Pole.两个人成功地到达了北极点。根据About 100 years ago, two men, Robert Peary and Mathew Henson, were able to get to this environment full of troubles and difficulties.可知,说法正确,可选。B. Temperatures in the North Pole went above 32°F.北极点的温度超过华氏32度。根据原文句子Temperatures seldom go above 32°F ,可知温度极少能超过华氏32度,故说法错误。C. The environment in the North Pole suddenly became worse.北极的环境突然变得更糟了,短文没有提及,故说法错误。D. The North Pole changed into thick ice because of the temperatures.北极由于气温变化变成厚厚的冰,根据However, this is not true in the Arctic.可知,说法错误。根据文意,可知选A。
28.题意:下划线的“uninhabited”这个词在汉语中是什么意思?考查词义理解题。few一点,表否定意义。根据下文提示Few people can live in such a difficult place.,可知很少有人能生活在这样困难的地方。故选D。
29.题意:冰块断做两口水道的原因是___________。考查细节理解题。A. that the temperature suddenly drops气温突然下降;B. that the water under the ice is frozen冰下的水结冰了;C. that the ocean water under the ice moves冰下的海水移动了;D. that the surface is covered with lots of ice表面覆盖着很多冰。根据短文最后的内容The movement of the ocean water under the ice may often cause many different changes on the surface. Sometimes the ice breaks into two opening lanes of water called “leads”.,可知选C。
30.题意:这篇文章主要讲的是什么?考查文意理解和综合理解题。A. The thick ice in the North Pole. 北极点厚厚的冰;B. A difficult trip to the North Pole. 艰难的北极点之行;C. The real situation in the North Pole. 北极点的实际情况;D. The differences between the North Pole and the South Pole. 北极点和南极点之间的差异。本文的主要内容就是介绍北极点的有关情况。根据文意,可知选C。
点睛:对于阅读理解题,首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。例如,第4题,题意:冰块断做两口水道的原因是___________。考查细节理解题。A. that the temperature suddenly drops气温突然下降;B. that the water under the ice is frozen冰下的水结冰了;C. that the ocean water under the ice moves冰下的海水移动了;D. that the surface is covered with lots of ice表面覆盖着很多冰。根据短文最后的内容The movement of the ocean water under the ice may often cause many different changes on the surface. Sometimes the ice breaks into two opening lanes of water called “leads”.,可知选C。这就要求考生在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这些都有可能作为测试点。还有一些测试题,要求考生在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化,比如计算、排序等题型。
31.D 32.E 33.B 34.A 35.C
【分析】本篇文章难度适中,主要讲述中国短道速滑队员武大靖,详细介绍他学习速滑的原因和过程,以及他取得的成就。
31.根据These days people are crazy about Wu Dajing“这些天人们对武大靖很痴迷”以及He broke his own world record in men's 500 m short track speed skating“他在500米男子短道速滑中打破了自己的世界纪录”可知,空处表示“他在2018年平昌奥运会中得到了中国第一枚金牌”,故选D。
32.根据When he was young,he noticed two Chinese speed skaters on TV and then he decided to take up this sport. Wu started to learn to skate in 2004,and six years later he became a member of the national team“当他小的时候,他在电视上注意到两个中国速滑运动员,然后他决定参加这个运动。武大靖在2004年开始学习滑冰,6年后他成为国家队的队员”可知,本段主要讲武大靖的生平事迹,所以空处表示“武大靖1994年7月24日出生于中国的黑龙江省佳木斯市”,故选E。
33.根据I'm happy to win China's first gold here and I look forward to the 2022 Beijing Winter Olympics“我很高兴能在这里赢得中国的第一枚金牌,并且期待着2022年北京冬奥会”可知,空处表示“在这个比赛中我尽我最大的努力”,故选B。
34.根据I'm happy to win China's first gold here and I look forward to the 2022 Beijing Winter Olympics“我很高兴能在这里赢得中国的第一枚金牌,并且期待着2022年北京冬奥会”可知,他为中国赢得第一枚金牌,所以人们认为他是中国的骄傲。故选A。
35.根据In fact,it is not the first time Wu has shown his talent in skating“事实上,这并不是武大靖第一次展现他滑冰的才能”可知,空处应填四年前在索契冬奥会上他在相同的比赛中获得了第二名,故选C。
36.C 37.D 38.C 39.C 40.B
【分析】文章介绍了紫禁城的历史,通过对比它的从前与现在来介绍了它的作用的变化。
36.数字计算题。由The Forbidden City was built in 1420可知紫禁城到现在有2018-1420=598年的历史了,大约是600年,C选项符合。
37.细节理解题。由The color purple stands for power of the great emperors of China可知紫色是皇帝权利的象征,选D。
38.词义猜测题。由The banquet had a hundred and eight Chinese dishes可推测是宴会,所以选C。
39.推理判断题。由It was the home of the emperors of the last two dynasties可知A正确;由Right now The Forbidden City is known as a historical site for tourists from all over the world可知B正确;由The emperors also had some of the largest festival celebrations at the Forbidden City可知D正确。C选项文章未提及,所以它不正确,选C。
40.归纳概括题。由前四段可知紫禁城在古代的作用是帝王的住处,办公处以及宴客处,由第五段可知它现在的作用是供世界游客参观的历史遗址,所以对比它们是为了说明作用上的变化,选B。
41.T 42. actors homes 43.No, they didn’t. 44.Because the line was too long. 45.Next time, we’re not leaving until we see some real live actors.
【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述的是Erin和她的朋友Amy上周去San Diego的经历。
41.根据“They are both in their mid-20s, and both are nurses who live in Georgia.”可知Erin和Amy都在Georgia的医院工作,题干判断正确。故选T。
42.由“ They hoped they would see lots of actors and actors’ homes.”可知他们希望能看到很多演员和演员的家。故填actors;homes。
43.根据“But they were disappointed. A car took them on a tour past actors, homes, but no actors were outside their homes.”可知他们并没有在中国影院见到电影明星。故填No, they didn’t.
44.根据“Erin and Amy drove to Burbank the next day to watch the taping of a Jay Leno show, but the line was so long that they decided to give up.”可知他们开车去伯班克观看杰伊·雷诺的节目录制,但由于排队太长,他们决定放弃。故填Because the line was too long.
45.Next time, we will stay there until we see some real live actors!意为“下一次,我们将待在那里,直到我们看到一些真正的现场演员!”与文中“Next time, we’re not leaving until we see some real live actors!”意思相同。故填Next time, we’re not leaving until we see some real live actors.
46.happening 47.exercise 48.wearing 49.could 50.catch 51.sky 52.must 53.chased 54.dreaming 55.movie
【分析】文章描述了陈燕和李帅在上学的路上发生的故事。
46.句意:他们不知道发生了什么事。根据“they saw a man was running”可知是过去进行时;根据首字母提示可知是“不知道正在发生着什么事情。”故填happening。
47.句意:陈燕认为这个人可能在跑步锻炼。根据running和首字母提示可知是“锻炼”。故填exercise。
48.句意:但他穿着西装。根据宾语suit可知是“穿西装”,表主动进行用现在分词形式。故填wearing。
49.句意:李帅认为他上班可能会迟到。根据“he had to run quickly”可知男人跑得快,因此推测可能上班迟到,故填could。
50.句意:所以他不得不快跑去赶公共汽车。catch the bus“赶上公交车”,此处动词不定式表目的,故填catch。
51.句意:他抬头一看,天空中有什么东西。根据looked up可知是“往天上看”,故填sky。
52.句意:李帅以为是不明飞行物。根据be可知是情态动词加动词原形,根据首字母提示以及“After the UFO landed”可知确定是UFO,表肯定,故填must。
53.句意:不明飞行物着陆后,一个奇怪的生物出来追赶那个人。前句提到一个奇怪的生物出来,紧接着应是“追赶”,因为男人一直在跑;根据got可知是一般过去时态。故填chased。
54.句意:陈燕和李帅都认为他们一定是在做梦。两人看到UFO,以为是在做梦,be doing表主动进行,故填dreaming。
55.句意:他们在拍电影。根据“a woman with a camera and many actors”可知一个带着照相机的女人和许多演员应是在拍摄现场,根据首字母可知是“电影”。故填movie。
56.参考范文
We had an exam yesterday and now the papers are being handed out. There’s a paper without a name on it but it got full marks. Whom can it belong to
It can’t be a boy’s because the handwriting is so good and tidy. Rose, Mary, and Lucy are good at handwriting. It can’t be Mary’s or Rose’s because they have got their papers already. So it must be Lucy’s. Today she is ill at home and she does well in English, too. So I think it must be hers.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:主要为“一般现在时”和“现在进行时”;
③提示:需围绕“无名满分试卷归属”展开推理。
[写作步骤]
第一步,交代背景,说明昨天进行了考试,现在正在发试卷,发现一份无名满分试卷;
第二步,逐步推理排除,先排除男生,再排除已领试卷的Rose和Mary;
第三步,得出结论,结合Lucy生病在家且英语成绩好的情况,推断试卷一定是Lucy的。
[亮点词汇]
①hand out分发
②belong to属于
③be good at擅长
④do well in在……方面做得好
[高分句型]
①There’s a paper without a name on it but its mark is full. (there be结构)
②It can’t be a boy’s because the handwriting is so good and tidy. (because引导原因状语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)