/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优人教版(PEP)(2024)专题25 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读绘本故事,判断下列句子的正(T)误(F)。
Am I a good friend
Hello, I’m Dog. I am a good friend. I say “Hi!” and “Hello!” I listen with care.
I share my toys. I help my friend. I play with my friend.
1.I am a good friend. ( )
2.I say “Goodbye!” ( )
3.I listen with care. ( )
4.I share my food (食物). ( )
5.I help my friend. ( )
动物是我们的朋友。阅读短文,判断句子的正误,正确的在括号内写 “T”,错误的写 “F”。
Animals are our special (特别的) friends. Animals are cute. Animals can be tall, big, small, and fast. We can play with animals. We should be nice to animals. We should help animals. We should protect (保护) animals. We should love animals.
6.Animals are our friends. ( )
7.The elephant is small. ( )
8.We should protect animals. ( )
9.Animals are cute. ( )
10.We should be nice to animals. ( )
交友时,我们应该怎么做呢?以下是Xiaoyong的做法,阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Xiaoyong. I can be a good friend, because (因为) I listen with care and help others (其他人). I share my toys. I smile and say “Hi!” to my friends. How do you make friends
11.My name is Xiaoyong. ( )
12.I can be a good friend. ( )
13.I share my food. ( )
14.I smile and say “Hi!” ( )
15.I listen with eyes. ( )
John一家人来到动物园游玩,下面是他发的朋友圈。读一读,判断句子正(T)误(F)。
My mom, my dad and I are at the zoo. Look! This is an elephant. It’s big. This is a tiger. It’s fat. That is a panda. It’s cute. I like it. How nice at the zoo!
16.John is at the zoo. ( )
17.John can see (看见) many (许多) animals. ( )
18.John sees (看见) a rabbit. ( )
19.The tiger is small and fat. ( )
20.That is a cute panda. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
How can we be a good friend
I’m Mike. I’m a good friend. I say “Hi!” and “Bye!” to my friends. I wave my hands and say “Hello!” to my friends. I share food with my friends. I help my friends. I always (总是) smile to my friends. We often (经常) play together.
21.I’m a good friend. ( )
22.I wave my arms and say “Thank you.” to my friends. ( )
23.I share books with my friends. ( )
24.I don’t help my friends. ( )
25.I always smile to my friends. ( )
看下面的“家庭树”,判断句子正(T)误(F)。
26.I’m Mike. Alice is my grandma. ( )
27.I’m Tom. Kate is my brother. ( )
28.Ben is Lucy’s mother. ( )
29.Jim is Mike’s father. ( )
30.Kate is Tom’s sister. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hi, my name is Julia. I have a big family. This is my grandma. She’s from the UK (她来自英国). She has a cat. It’s very cute (可爱的). This is my grandpa. He is from the USA (美国).
This is my dad. He’s a teacher. This is my mum. She is a doctor (医生). I love them (他们) very much.
31.Julia’s grandma has a dog. ( )
32.Julia’s grandpa is from the UK. ( )
33.Julia’s mum is a doctor. ( )
34.Julia’s dad is a teacher. ( )
35.Julia loves her family very much. ( )
Read and judge. Mike用日记记录今天在动物园的所见所闻,阅读短文,根据短文判断下列句子的正(T)误(F)。
I go to the zoo with my family today. The zoo is big, and I see many animals in the zoo. I see the lion. It can run fast. I see the giraffe. It’s so tall. I see the monkey. It can swing. And I see an elephant. It’s so big. I see some birds. They can sing and fly. The animals are so cute. I love them very much.
36.Mike goes to school today. ( )
37.Mike sees many animals at the zoo. ( )
38.The word “fly” means 游泳. ( )
39.Mike sees a short giraffe. ( )
40.Mike loves the animals. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Li Lei. This is my family photo (全家福) .This is my father. He is tall. This is my mother. She is beautiful and she is tall, too. This is my little sister. She is not so tall. This is me. I have a happy family.
41.Li Lei has a happy family. ( )
42.Li Lei’s father is not so tall. ( )
43.Li Lei’s Little sister is tall. ( )
44.Li Lei’s mother is beautiful. ( )
阅读Mike介绍自己家庭的短文,判断句子正(T)误(F)。
My Family
Hello! My name is Mike. I’m eight years old. I’m from Guangzhou. I have a happy family. There are five people in my family: my dad, my mom, my grandpa, my grandma and me.
My dad is 38 years old. He is a doctor. He works in a big hospital. He likes playing basketball. My mom is 36 years old. She is a teacher. She teaches English in my school. She likes reading books.
My grandpa is 65 years old. He likes planting flowers. He has many beautiful flowers in our garden. My grandma is 63 years old. She likes cooking. She cooks delicious food for us every day.
I love my family very much. We often go to the park together on weekends. We have a good time.
45.Mike is eight years old and he is from Guangzhou. ( )
46.There are four people in Mike’s family. ( )
47.Mike’s dad is a teacher and he likes playing basketball. ( )
48.Mike’s grandma likes cooking and she cooks delicious food. ( )
49.Mike’s family often goes to the park together on weekends. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello! My name is Andy. I have (有) a puppet (玩偶). It is a cat. It has 2 eyes, 2 ears and 1 mouth. It also has 1 nose, too. Oh, it’s lovely (可爱的)! I like my puppet very much.
50.The puppet is a dog. ( )
51.The puppet has 2 eyes. ( )
52.The puppet has 2 mouths. ( )
53.The puppet has 1 ear. ( )
54.Andy likes her puppet very much. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
My Family
Hello, I’m Tom. I’m 8 years old. I have a happy family. There are four people in my family: my dad, my mom, my sister and me.
My dad is a driver. He’s tall and strong. He likes playing football. My mom is a teacher. She’s kind and beautiful. She likes reading books. My sister is 5 years old. Her name is Lily. She likes singing and dancing. I like playing basketball with my dad.
I love my family very much. We often go to the park together on Sundays.
55.There are three people in Tom’s family. ( )
56.Tom’s dad is a teacher. ( )
57.Tom’s mom likes reading books. ( )
58.Tom’s sister likes playing basketball. ( )
59.Tom’s family often goes to the park on Sundays. ( )
阅读短文,判断下列句子是(T)否(F)正确。
Hello! My name is Sarah Miller. I have a good friend. He is Mike Black. I have a big family. I have two brothers. I play with my brothers. I share with my mother. I talk with my father. I love my big family.
60.My name is Mike Black. ( )
61.I have a big family. ( )
62.I have two brothers. ( )
63.I play with my mother. ( )
64.I love my big family. ( )
有时动物和植物是互相帮助着成长的哦!阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
I’m a giraffe. I’m tall. I like apples. I can get (得到) the apples from the apple trees. The apple trees need help. They need water, air and sun. These can help them grow. I can help the trees. I water them every day.
65.I’m an elephant. ( )
66.I am small. ( )
67.I don’t like apples. ( )
68.The apple trees need water, air and sun. ( )
69.I help the apple trees grow. ( )
兔子在古代是祥瑞的象征。阅读嫦娥和玉兔的故事,判断句子对(T)错(F)。
Hello! Nice to meet you. I’m Mike. Do you know Chang’e She has a cute pet. It’s a rabbit. Its name is Yu Tu. I like rabbits. The rabbit has big eyes and long ears. And it has a white body (身体). They are good friends too.
70.Chang’e has a pet. It’s a rabbit. ( )
71.The rabbit has small eyes and long ears. ( )
72.Mike likes rabbits. ( )
73.Chang’e and Yu Tu are good friends. ( )
阅读短文,判断句子的正(T)误(F)。
Hello, I’m Sarah Miller. Amy is my new friend. I’m nice to my friend. I say “Hi” and “Goodbye”. I listen. I smile. I help my friend. I share my toys. We play together(一起). Am I a good friend Sure, I’m a good friend.
74.My name is Sarah Miller. ( )
75.I have(有) a new friend. ( )
76.I’m nice to Amy. ( )
77.I share my books. ( )
78.I’m a good friend. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
It’s a sunny day(晴天). My grandma is making a new garden. And I’m helping. We plant new flowers. We plant fruit trees. My grandma likes grapes and I like oranges. So we plant a grape vine(葡萄藤) and an orange tree. After planting, we water the plants. With the help of air, water and sun, the flowers can be beautiful. And we can eat sweet(甜的) grapes and oranges one day.
79.My grandma and I are making a new garden. ( )
80.We plant new grass. ( )
81.My grandma likes oranges. ( )
82.We plant an apple tree. ( )
83.Flowers need air, water and sun. ( )
84.Grapes and oranges are sweet. ( )
万千的颜色都是由三原色的不同比例合成的。请阅读短文,判断下列句子正(T)误(T)。
Red, blue and yellow are the three primary colours(三原色). Mix(混合) them and we can get different colours.
Red and yellow make orange.
Red and blue make purple.
Yellow and blue make green.
Red, yellow and blue make black.
85.Red, white and yellow are the three primary colours. ( )
86.Red and yellow make orange. ( )
87.Red and blue make pink. ( )
88.Yellow and blue make brown. ( )
89.Red , yellow and blue make black. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.F 5.T
【导语】本文讲了狗是一个好朋友。
1.句意:我是一个好朋友。根据“I am a good friend.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
2.句意:我说“再见!”根据“I say “Hi!” and “Hello!””,可知没说再见,故答案为F。
3.句意:我用心听。根据“I listen with care.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
4.句意:我分享我的食物。根据“I share my toys.”,可知分享玩具,故答案为F。
5.句意:我帮助我的朋友。根据“I help my friend.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
6.T 7.F 8.T 9.T 10.T
【导语】本文主要讲述了动物的特点,并呼吁大家要爱护动物。
6.句意:动物是我们的朋友。根据文中“Animals are our special (特别的) friends.”可知动物是我们的朋友,句子与原文相符,故答案为T。
7.句意:大象是小的。根据常识可知大象是大的,故答案为F。
8.句意:我们应该保护动物。根据文中“We should protect (保护) animals.”可知我们应该保护动物,句子与原文相符,故答案为T。
9.句意:动物是可爱的。根据文中“Animals are cute.”可知动物是可爱的,句子与原文相符,故答案为T。
10.句意:我们应该善待动物。根据文中“We should be nice to animals.”可知我们应该善待动物,句子与原文相符,故答案为T。
11.T 12.T 13.F 14.T 15.F
【导语】本文讲了小勇如何成为一名好朋友。
11.句意:我叫小勇。根据“Hello, I’m Xiaoyong.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
12.句意:我可以成为一名好朋友。根据“I can be a good friend, because (因为) I listen with care and help others (其他人).”,可知题干与短文相符,故答案为T。
13.句意:我分享我的食物。根据“I share my toys.”,可知分享玩具,故答案为F。
14.句意:我微笑和说“你好!”根据“I smile and say “Hi!” to my friends.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
15.句意:我用眼睛听。根据常识可知不能用眼睛听,故答案为F。
16.T 17.T 18.F 19.F 20.T
【导语】本文讲了动物。
16.句意:约翰在动物园。根据“My mom, my dad and I are at the zoo.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
17.句意:约翰能看到很多动物。根据全文可知题干描述正确,故答案为T。
18.句意:约翰看到一只兔子。文中没提到兔子,故答案为F。
19.句意:老虎又小又胖。根据“This is a tiger. It’s fat.”,可知老虎是胖的,故答案为F。
20.句意:那是一只可爱的熊猫。根据“That is a panda. It’s cute.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21.T 22.F 23.F 24.F 25.T
【导语】本文讲了如何成为一个好朋友。
21.句意:我是一个好朋友。根据“I’m a good friend.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
22.句意:我挥手向朋友们说“谢谢”。文中没提到挥手,故答案为F。
23.句意:我和朋友们分享书。根据“I share food with my friends.”,可知和朋友分享食物,故答案为F。
24.句意:我不帮助我的朋友。根据“I help my friends.”,可知帮助朋友,故答案为F。
25.句意:我总是对我的朋友微笑。根据“I always (总是) smile to my friends.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
26.T 27.F 28.F 29.T 30.T
【导语】本文主要介绍家谱。
26.句意:我是迈克。艾丽丝是我的奶奶。根据图片可知艾丽丝是迈克的奶奶,故答案为T。
27.句意:我是汤姆。凯特是我的哥哥(弟弟)。根据图片可知凯特是汤姆的姐姐(妹妹),故答案为F。
28.句意:本是露西的妈妈。根据图片可知本是露西的爸爸,故答案为F。
29.句意:吉姆是迈克的爸爸。根据图片可知吉姆是迈克的爸爸,故答案为T。
30.句意:凯特是汤姆的姐姐(妹妹)。根据图片可知凯特是汤姆的姐姐(妹妹),故答案为T。
31.F 32.F 33.T 34.T 35.T
【导语】本文主要介绍茱莉娅及家人的个人信息及职业等。
31.句意:茱莉娅的奶奶有一只狗。根据“She has a cat.”可知有一只猫,故答案为F。
32.句意:茱莉娅的爷爷来自英国。根据“He is from the USA (美国).”可知来自美国,故答案为F。
33.句意:茱莉娅的妈妈是一名医生。根据“This is my mum. She is a doctor (医生).”可知妈妈是医生,故答案为T。
34.句意:茱莉娅的爸爸是一名老师。根据“This is my dad. He’s a teacher.”可知爸爸是一名老师,故答案为T。
35.句意:茱莉娅很喜欢她的家人。根据“I love them (他们) very much.”可知茱莉娅很喜欢她的家人,故答案为T。
36.F 37.T 38.F 39.F 40.T
【导语】本文主要介绍动物园里的动物。
36.句意:迈克今天去学校了。根据“I go to the zoo with my family today.”可知是去动物园了,故答案为F。
37.句意:迈克在动物园里看见很多动物。根据“The zoo is big, and I see many animals in the zoo.”可知看见了很多动物,故答案为T。
38.句意:单词“fly”的意思是游泳。根据“I see some birds. They can sing and fly.”可知鸟会飞,fly的意思是飞,故答案为F。
39.句意:迈克看见了一只矮的长颈鹿。根据“I see the giraffe. It’s so tall.”可知是高的,故答案为F。
40.句意:迈克喜欢动物。根据“I love them very much.”可知迈克喜欢动物,故答案为T。
41.T 42.F 43.F 44.T
【导语】本题介绍李雷全家福上的家人。
41.句意:李雷有一个幸福的家庭。根据“I have a happy family.”,可知李雷有一个幸福的家庭,句意与短文相符,故答案为T。
42.句意:李雷的爸爸不是很高。根据“This is my father. He is tall. ”,可知李雷的爸爸很高,句意与短文不符,故答案为F。
43.句意:李雷的小妹妹很高。根据“This is my little sister. She is not so tall.”,可知李雷的小妹妹不是很高,句意与短文不符,故答案为F。
44.句意:李雷的妈妈很漂亮。根据“This is my mother. She is beautiful and she is tall, too.”,可知李雷的妈妈很漂亮,句意与短文相符,故答案为T。
45.T 46.F 47.F 48.T 49.T
【导语】本文是迈克在介绍自己的家庭情况。
45.句意:迈克八岁了,他来自广州。根据“My name is Mike. I’m eight years old. I’m from Guangzhou. ”可知迈克八岁了,他来自广州。题干表述正确,故答案为T。
46.句意:在迈克家里有四口人。根据“There are five people in my family: my dad, my mom, my grandpa, my grandma and me.”可知迈克家里有五口人。题干表述不正确,故答案为F。
47.句意:迈克的爸爸是一名老师,他喜欢打篮球。根据“My dad is 38 years old. He is a doctor. ”可知迈克的爸爸38岁,是一名医生。题干表述不正确,故答案为F。
48.句意:迈克的奶奶喜欢做饭,而且她做的饭很好吃。根据“ My grandma is 63 years old. She likes cooking. She cooks delicious food for us every day.”可知迈克奶奶63岁喜欢做饭,每天做好吃的饭菜。题干表述正确,故答案为T。
49.句意:迈克一家周末经常一起去公园。根据“We often go to the park together on weekends. ”可知他们经常在周末一起去公园。题干表述正确,故答案为T。
50.F 51.T 52.F 53.F 54.T
【导语】本文谈论了木偶。
50.句意:木偶是一只狗。根据“I have (有) a puppet (玩偶). It is a cat.”,可知是一只猫,故答案为F。
51.句意:木偶有2只眼睛。根据“It has 2 eyes, 2 ears and 1 mouth.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
52.句意:木偶有2张嘴。根据“It has 2 eyes, 2 ears and 1 mouth.”,可知有1张嘴,故答案为F。
53.句意:木偶有1只耳朵。根据“It has 2 eyes, 2 ears and 1 mouth.”,可知有2只耳朵,故答案为F。
54.句意:安迪非常喜欢她的木偶。根据“I like my puppet very much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
55.F 56.F 57.T 58.F 59.T
【导语】本文介绍了汤姆一家人。
55.句意:汤姆家有三口人。根据“There are four people in my family: my dad, my mom, my sister and me.”,可知汤姆家有四口人,故答案为F。
56.句意:汤姆的爸爸是一名老师。根据“My dad is a driver.”,可知是一名司机,故答案为F。
57.句意:汤姆的妈妈喜欢看书。根据“My mom is a teacher. She’s kind and beautiful. She likes reading books.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
58.句意:汤姆的妹妹喜欢打篮球。根据“My sister is 5 years old. Her name is Lily. She likes singing and dancing.”,可知汤姆的妹妹喜欢唱歌和跳舞,故答案为F。
59.句意:汤姆的家人星期天经常去公园。根据“We often go to the park together on Sundays.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
60.F 61.T 62.T 63.F 64.T
【导语】本文主要介绍了莎拉·米勒的朋友和家人情况。
60.句意:我的名字叫麦克·布莱克。根据文中“My name is Sarah Miller.”可知作者的名字叫莎拉·米勒,句子与原文不符,故答案为F。
61.句意:我有一个大家庭。根据文中“I have a big family.”可知莎拉·米勒有一个大家庭,句子与原文相符,故答案为T。
62.句意:我有两个兄弟。根据文中“I have two brothers.”可知莎拉·米勒有两个兄弟,句子与原文相符,故答案为T。
63.句意:我和我的妈妈玩。根据文中“I play with my brothers.”可知莎拉·米勒和她的兄弟玩,句子与原文不符,故答案为F。
64.句意:我爱我的大家庭。根据文中“I love my big family.”可知莎拉·米勒爱自己的大家庭,句子与原文相符,故答案为T。
65.F 66.F 67.F 68.T 69.T
【导语】短文介绍了长颈鹿帮助苹果树生长。
65.句意:我是一头大象。根据“I’m a giraffe.(我是长颈鹿。)”可知我是长颈鹿,不匹配,故答案为F。
66.句意:我很小。根据“I’m tall.(我很高。)”可知我很高,不匹配,故答案为F。
67.句意:我不喜欢苹果。根据“I like apples.(我喜欢苹果。)”可知我喜欢苹果,不匹配,故答案为F。
68.句意:苹果树需要水、空气和阳光。根据“The apple trees need help. They need water, air and sun.(苹果树需要帮助。它们需要水,空气和阳光。)”可知苹果树需要水,空气和阳光,相匹配,故答案为T。
69.句意:我帮助苹果树生长。根据“I can help the trees.(我帮助这些树。)”可知我帮助苹果树生长,相匹配,故答案为T。
70.T 71.F 72.T 73.T
【导语】短文介绍了嫦娥和玉兔的故事。
70.句意:嫦娥有一只宠物。它是一只兔子。根据“Do you know Chang’e She has a cute pet. It’s a rabbit.(你知道嫦娥吗?她有一只可爱的宠物。它是一只兔子。)”,可知嫦娥有一只宠物。它是一只兔子,与题干匹配,故答案为T。
71.句意:兔子有小眼睛和长耳朵。根据“The rabbit has big eyes and long ears.(兔子有大眼睛和长耳朵。)”可知兔子有大眼睛和长耳朵,与题干不匹配,故答案为F。
72.句意:迈克喜欢兔子。根据“I like rabbits.(我喜欢兔子。)”可知迈克喜欢兔子,与题干匹配,故答案为T。
73.句意:嫦娥和玉兔是好朋友。根据“They are good friends too.(他们也是好朋友。)”可知嫦娥和玉兔是好朋友,与题干匹配,故答案为T。
74.T 75.T 76.T 77.F 78.T
【导语】本文主要介绍莎拉的礼貌和友好的行为。
74.句意:我的名字是莎拉·米勒。根据“Hello, I’m Sarah Miller.”可知是莎拉·米勒,故答案为T。
75.句意:我有一个新朋友。根据“Amy is my new friend.”可知是有一个新朋友,故答案为T。
76.句意:我对艾米是好的。根据“Amy is my new friend. I’m nice to my friend.”可知对艾米是好的,故答案为T。
77.句意:我分享我的书。根据“I share my toys.”可知是分享玩具,故答案为F。
78.句意:我是一个好的朋友。根据“Sure, I’m a good friend.”可知是个好的朋友,故答案为T。
79.T 80.F 81.F 82.F 83.T 84.T
【导语】本文主要描述了作者帮奶奶在花园里种植物的场景。
79.句意:我的奶奶和我正在打造一个新花园。根据文中“My grandma is making a new garden. And I’m helping.”可知作者正在帮奶奶打造一个新花园,句子与原文相符,故答案为T。
80.句意:我们种植新草。根据文中“We plant new flowers. We plant fruit trees.”可知作者和奶奶种了新花和水果树,没有种新草,句子与原文不符,故答案为F。
81.句意:我奶奶喜欢橙子。根据文中“My grandma likes grapes and I like oranges.”可知奶奶喜欢葡萄,不是橙子,句子与原文不符,故答案为F。
82.句意:我们种了一棵苹果树。根据文中“So we plant a grape vine(葡萄藤) and an orange tree.”可知作者和奶奶种了一棵葡萄藤和一棵橙子树,句子与原文不符,故答案为F。
83.句意:花儿需要空气,水和太阳。根据文中“With the help of air, water and sun, the flowers can be beautiful.”可知花儿的生长需要空气,水和太阳,句子与原文相符,故答案为T。
84.句意:葡萄和橙子是甜的。根据文中“And we can eat sweet(甜的) grapes and oranges one day.”可知葡萄和橙子是甜的,句子与原文相符,故答案为T。
85.F 86.T 87.F 88.F 89.T
【导语】本文讲了颜色。
85.句意:红、白、黄是三原色。根据“Red, blue and yellow are the three primary colours(三原色).”,可知红、蓝、黄是三原色,故答案为F。
86.句意:红色和黄色混合成橙色。根据“Red and yellow make orange.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
87.句意:红色和蓝色混合成粉红色。根据“Red and blue make purple.”,可知红色和蓝色混合成紫色,故答案为F。
88.句意:黄色和蓝色混合成棕色。根据“Yellow and blue make green.”,可知黄色和蓝色混合成绿色,故答案为F。
89.句意:红色、黄色和蓝色混合成黑色。根据“Red, yellow and blue make black.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)