【精品解析】浙江省金华市义乌市稠州中学2025-2026学年九年级上学期期初英语试卷

文档属性

名称 【精品解析】浙江省金华市义乌市稠州中学2025-2026学年九年级上学期期初英语试卷
格式 zip
文件大小 759.0KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-12-01 17:26:48

文档简介

浙江省金华市义乌市稠州中学2025-2026学年九年级上学期期初英语试卷
(2025九上·义乌开学考) 完形填空
"I don't want to go,Miss White. I'm frightened (害怕的),very frightened," Monica told her teacher.
Monica was a very 1. girl. She always sat at the back of the classroom, 2. or taking notes. Every Monday morning,there would be a special show in her class and one student would be 3. to make a speech about his or her dream. Miss White hoped that Monica could have a try the next week. But she refused.
"I know that it seems 4. for you,but it will help you build up your confidence," said Miss White. Monica was lost in thought.
The next day,Monica came to Miss White's office. Miss White was 5. that she would take the chance. Miss White red-penciled her manuscript (手稿)of speech,corrected her pronunciation,and even helped with 6. body language. She advised Monica to practice,to 7. that she was speaking confidently in front of her class. 8. a whole week,Monica practiced speaking in front of her imaginary friends and teacher. Behind the locked door of her bedroom,she told them about her 9. .
Finally,Monday arrived. 10. Monica was called upon to give her speech,she 11. and walked to the front of the class without any notes,in a show of confidence. Monica's successful performance brought everyone a great 12. . The whole class clapped (鼓掌)for a full minute when she completed her speech. Miss White 13. . She had known that Monica would make it when she 14. took her first step to overcome (克服)her fear of speaking in public.
From that day,Monica's life changed for the better. At the age of 23,she became a news reader. People who see her on television now will find it hard to 15. that she was once a shy girl who refused to speak up in class.
1.A. active B. lazy C. quiet D. polite
2.A. reading B. singing C. talking D. laughing
3.A. warned B. forced C. caught D. chosen
4.A. difficult B. important C. necessary D. interesting
5.A. mad B. glad C. bored D. afraid
6.A. your B. my C. his D. her
7.A. realize B. examine C. imagine D. introduce
8.A. By B. For C. With D. Along
9.A. job B. hobby C. dream D. promise
10.A. When B. Until C. Since D. Though
11.A. woke up B. looked up C. stood up D. dressed up
12.A. secret B. thought C. decision D. surprise
13.A. agreed B. smiled C. answered D. regretted
14.A. easily B. luckily C. quickly D. bravely
15.A. expect B. believe C. discuss D. express
(2025九上·义乌开学考) 阅读理解
Here are two pages from a book called How to make a better world.
16.Who is the text most probably written for?
A.Teachers. B.Students. C.Writers. D.Reporters.
17.Which suggestion about the community library is from Page 19?
A.Put up a clear sign.
B.Throw away the dirty books.
C.Set it up in a secret place.
D.Build it like the school library.
18.Which part of the book is the text most likely from?
A.Part Ⅰ Make yourself better
B.Part Ⅱ Become active at school
C.Part Ⅲ Beautify the community
D.Part Ⅳ Protect the environment
(2025九上·义乌开学考) 阅读理解
The sun was setting on the Pacific,and I stood enjoying the warm light through my hotel window. Suddenly,loud cries broke the silence—five white-faced monkeys jumped in,took away my bananas and rushed into the forest!This was just one of many surprising moments in Costa Rica.
A few days earlier,I first got to a lively town in this small country. It sits at the foot of Arenal Volcano (火山). When I looked up,thick clouds completely covered the volcano—there was nothing to see!But the next morning,I woke up early—and there it was!I couldn't look away!
Then I hiked to see La Fortuna Waterfall. Going down 500 steps was tiring,but blue butterflies danced around me. The waterfall was so loud!I touched the water—it was freezing cold!Still,I jumped in like a brave penguin. That evening,I relaxed in the natural hot spring under the waterfall.
The next day,I visited Monteverde Cloud Forest with a guide. While crossing a bridge high above the trees,I couldn't believe my eyes:plants covered everywhere in Costa Rica—mountains,beaches and even towns!Nature is truly the boss here! "Our rainforest cover has doubled from 26% to over 52% in the past 30 years," my guide told me. "We've set up many nature parks to protect the rainforest. " Just as I was wowed by the sea of green,a whisper came, "Be quiet—big cats live here. "
As we left the cloud forest,my guide smiled and said, "Everyone here lives with nature. " That's when I realized:Costa Rica's magic isn't just its beauty—it's how local people work together to keep it wild.
19.How does the writer start the text?
A.By listing numbers. B.By asking a question.
C.By comparing places. D.By describing a moment.
20.Which of the following can show the writer's journey?
A. B.
C. D.
21.How did the writer feel on the bridge in the forest?
A.Bored. B.Afraid. C.Proud. D.Surprised.
22.Why does the writer write the text?
A.To tell the development of a country.
B.To give advice on protecting animals.
C.To share a visit to a magic green land.
D.To explain an environmental problem.
(2025九上·义乌开学考) 阅读理解
Forest bathing began in Japan in the 1980s. It is a practice called shinrin-yoku,which can be translated as "taking in the medicine or air of the forest". It has recently grown more popular worldwide. When people take time in the natural green world to "be" in a fully present way,research shows many mind-body benefits.
One of the benefits of taking a walk in nature is getting away from screens. When we enjoy nature,we keep ourselves away from computers or mobile phones. We take a break and allow ourselves time to get strength and energy back. During forest bathing,we are heightening (增强) our senses,stopping making quick judgment,and focusing on the "now. "
In fact,forest bathing is also becoming an increasingly popular method of dealing with stress. Forest bathing has been proven to help those experiencing stressful situations. In one recent study,people who formed the habits of walking through forests had lowered blood pressure (血压) and got out of worries.
Meanwhile breathing in forest air increases the level of natural killer (NK) cells (细胞) in our blood. Our body uses these NK cells to fight illness. One Japanese study showed a rise in the number and activity of these NK cells by people who forest bathe. Plants and trees in forests can also send out something called phytoncides. This tree oil can not only protects plants and trees themselves,but also help people sleep well,lift mood and attention,and boost creativity.
Forest bathing requires a promise to a repeated practice;it's not a one-and-done quick fix. Research in England on green spaces showed spending at least 120 minutes a week in nature is connected with good health and well-being. It doesn't matter whether you break up the two hours into shorter walks in a local park filled with lots of trees or an afternoon in a forest.
Taking a speedy walk through nature and rushing through the activity to get back to work,let's say,may not be as effective. Nor is it advised to play loud music as you walk.
Forest bathing shows a different way of life. You are walking through nature in a forest and taking your time. You are noticing your feelings and starting more of a relaxing and meaningful life.
23.According to the passage,during forest bathing people may ____ .
A.pay full attention to the past
B.make judgment more quickly
C.spend less energy to lose weight
D.keep themselves away from worries
24.What does the word "boost " in Paragraph 5 probably mean?
A.Improve. B.Examine. C.Control. D.Require.
25.About forest bathing,the writer might agree that people should ____ .
A.play loud music while walking
B.form a habit of walking in nature
C.walk for two hours in the park every time
D.have a quick walk through nature before work
26.What could be the best title of the passage
A.Forest bathing:can you believe it?
B.Forest bathing:is it helpful or not?
C.Forest bathing:benefits from nature
D.Forest bathing:a way to change nature
(2025九上·义乌开学考) 阅读理解
The freezing rain beat against my back as I pulled the heavy cab(马车) through the icy streets. My hooves (蹄) slipped on the frozen stones,but the driver John kept pulling the rope. "Move faster,you lazy animal!" he shouted. I could see my breath turning white in the air,my sides moving up and down rapidly.
When the wheel stuck in a rut,the whip (鞭子) cracked near my ear. "Lift your feet!" John screamed. I pushed as hard as I could,my wet fur felt heavy on my neck. As the carriage(车厢) finally moved,I heard a scary noise from the wooden parts of the carriage.
"Sir,this horse is struggling," a lady passenger called out,looking carefully through the cab window. "His legs are shaking!"
"Don't worry,madam. He's strong as an ox," John lied,snapping the whip again:My right horseshoe had been loose for days,sending sharp pain through my leg with every step.
At the blacksmith's shop,I tried to slow down. Old Mr. Clay ran out with his lantern. "Stop!That horse is losing a shoe!" he cried. But John just laughed. "No time for your nonsense(胡说)!"
Rainwater mixed with the salt from my eyes. I remembered kind Mr. Gordon,my first owner,who would check my hooves daily and feed me sugar cubes. Since being sold to this cab company,no one had touched my sweaty neck gently or spoken gentle words to me.
Back in the stable(马厩) at midnight,my swollen(肿起的) leg kept shaking as I chewed (咀嚼) rotten hay. Ginger,the old female horse next door,nosed through the wooden boards. "Stay strong," she whispered. "Humans think we're machines that never break. "
Moonlight through the broken roof showed the frozen water trough in the corner. I lowered my aching head,wondering if spring would ever come.
—Adapted from Black Beauty by Anna Sewell
27.In which season did the story take place?
A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
28.What does the underlined sentence " Rainwater mixed with the salt from my eyes. " mean?
A.Rainwater ran into Black Beauty's eyes.
B.Black Beauty were happy with his work.
C.Black Beauty cried because of pain and sadness.
D.Someone put some salt into Black Beauty's eyes.
29.Which words best describe John according to the passage?
A.Clever and kind. B.Rich and patient.
C.Cold and impatient. D.Warm and friendly.
30.What can we know from the passage?
A.Ginger would soon leave the cab company.
B.Old Mr. Clay was Black Beauty's first owner.
C.The drivers were trained to take care of the horses.
D.The horses in the cab company were treated badly.
(2025九上·义乌开学考) 任务型阅读-多任务混合
A Dog Called Money is written by Bodo Sch fer,a famous German money management expert(理财专家).  31.   The book tells a story between a poor girl,Kira and a dog named Money. Kira learns a lot from Money. One day,Kira saves Money in her garden. To her surprise,the dog can talk. He says that he can help Kira become richer by following the steps.  32.   That's because true happiness comes from a positive attitude,not money. Then,Money asks Kira to list 10 reasons for getting rich and pick out the best three as her goals. With Money's help,Kira changes a lot.  33.   One of them is that she keeps a diary to write down her successes. After reading the book,I learn it is important to have a good plan for money.  34.   I also know that it's necessary to make small efforts towards my dream every day. That is the key to realizing the dream. A Dog Called Money is easy to understand and full of helpful advice. The book is not just a story,but also a wonderful guide for children to learn money management and realise their dreams.
A. There are cartoons about the story. B. I start managing money as Kira does. C. In a month,Kira develops good habits. D. This is one of my favourite story books. E. First,he tells Kira to view money in a right way.
Do you want to read the book?Why?(不超过15词)  35.  
(2025九上·义乌开学考) 选词填空-句子
twelve,take pride in,busy,study,win
36.When the     of the World Cup returned home,they were warmly welcomed.
37.Since Jenny had one more baby,she has become even     .
38.If the answer is that you have done your best,accept it,     your efforts and move on.
39.Marry's family celebrated her     birthday last weekend.
40.Over the past twenty years,scientists of this country     the effects of climate(气候) change on the earth.
(2025九上·义乌开学考) 阅读填空
One summer,my family went on a journey and saw some of the most  41.  (惊人的) sights in America.
Our favourite place was Niagara Falls. It 42.  (包括) three different waterfalls:Horseshoe Falls,Bridal Veil Falls and American Falls. They go into the Niagara River and form a 43.  (自然的) boundary(分界线) between the United States and 44.  (加拿大).
There are several different ways to experience the powerful waters:on foot,by boat or by air. the first night,we walked 45.  (穿过) Niagara Falls State Park to American Falls. We could 46.  (几乎) hear the loud 47.  (声音)of the water clearly before we reached the falls.
During our 48.  (接下来的) tour,the falling water surprised us when we were standing just six metres away from Bridal Veil Falls. It was a perfect place to experience the power of the falls—and to get 49.  (我们自己) very wet!
Actually,we haven't travelled for two years. Now I m looking forward to having a wonderful trip. I m sure we will visit great  50.  (奇观) like Niagara Falls. There is so much to see in the world.
(2025九上·义乌开学考) 阅读填空
If you're a city walker and planning a vacation in Shanghai,I've got a great place for you 51.  (visit):Huaihai Middle Road. Here,you can taste the charm of old Shanghai while 52.  (experience) the international side of the city.
Starting from the north end,you'll find a local restaurant 53.  (call)Guangmingcun,known for 54.  (it) delicious mooncakes. Go 55.  (cross) the street,and you can discover a number of Shanghai local 56.  (snack) at Harbin Food Factory. This is the perfect place 57.  (pick)up some Shanghai treats like butterfly cookies. As you continue along,you'll come across a Pop Mart shop. If you're a fan 58.  blind boxes,this is a must-visit!
And if you're a stylish explorer,you 59.  (have) a chance to check out Gentle Monster. It's a cool international eyewear brand(品牌) that connects technology with fashion. Their store features some huge sculptures. So,come here and go on 60.  exciting city walk to discover it all for yourself!
61.(2025九上·义乌开学考) "孝亲敬长"是中华民族的传统美德,家中老人尤其需要陪伴与关爱。假如你是李华,你的班级将于周日上午组织一次关于"Care For The Elderly"的主题实践活动。请根据下图图示信息,给你的笔友Jack写一封英文邮件,向他介绍这次活动。
Purpose:to show love to the elderly
Time:8:30—11:30,this Sunday
Place:Xinhua Nursing Home
Activities Reasons
spend time with the elderly bring them happiness
read . . . for teach them something new make them feel loved
… …
注意:(1)邮件必须包括上图的所有信息,并适当发挥;(2)文中不得出现真实姓名、学校等信息;(3)词数80左右;邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jack,
I'm writing to introduce our class activity next Sunday.
……
Best wishes!
Yours,
Li Hua
答案解析部分
【答案】1.C;2.A;3.D;4.A;5.B;6.D;7.C;8.B;9.C;10.A;11.C;12.D;13.B;14.D;15.B
【知识点】记叙文;自我认识
【解析】【分析】 本文讲述了害羞的莫妮卡在怀特老师的鼓励下,勇敢克服在公众面前演讲的恐惧,最终成功完成演讲,并且人生因此变得更好的故事。
【点评】 考查完形填空,注意要结合上下文语境理解词义,关注人物性格(如害羞到自信的转变)、行为逻辑(如练习演讲的过程)以及固定搭配(如"for + 时间段"),从文中细节推断答案,同时留意情感线索(如老师的高兴、同学的惊讶)对解题的帮助。
1.句意:莫妮卡是一个非常安静的女孩。active活跃的;lazy懒惰的;quiet安静的;polite礼貌的。根据"She always sat at the back of the classroom, reading or taking notes."可知她总是坐在教室后排,不爱表现,所以是"安静的",故选C。
2.句意:她总是坐在教室后排,阅读或者做笔记。reading阅读;singing唱歌;talking交谈;laughing大笑。结合"sat at the back of the classroom"和"taking notes"的语境,在教室后排常做的安静活动是"阅读",故选A。
3.句意:每周一早上,她的班级会有一个特别的展示,一名学生将被选中做关于自己梦想的演讲。warned警告;forced强迫;caught抓住;chosen选择。根据"one student would be... to make a speech"可知是从班级中"选中"一名学生演讲,故选D。
4.句意:"我知道这对你来说似乎很难,但它会帮助你建立自信,"怀特老师说。difficult困难的;important重要的;necessary必要的;interesting有趣的。根据前文Monica害怕演讲,可知演讲对她来说是"困难的",故选A。
5.句意:怀特老师很高兴她会抓住这个机会。mad疯狂的;glad高兴的;bored无聊的;afraid害怕的。Monica主动来办公室准备演讲,老师应是"高兴的",故选B。
6.句意:怀特老师用红笔修改她的演讲手稿,纠正她的发音,甚至帮助她改善肢体语言。your你的;my我的;his他的;her她的。Monica是女生,所以用"her"指代她的肢体语言,故选D。
7.句意:她建议莫妮卡练习,想象自己在全班面前自信地演讲。realize意识到;examine检查;imagine想象;introduce介绍。根据"speaking confidently in front of her class"是练习时的心理活动,即"想象"自己自信演讲,故选C。
8.句意:整整一周,莫妮卡都在想象中的朋友和老师面前练习演讲。By通过;For持续(后接时间段);With和;Along沿着。"a whole week"是时间段,用"For"表示持续一周,故选B。
9.句意:在锁着的卧室门后,她告诉他们她的梦想。job工作;hobby爱好;dream梦想;promise承诺。根据前文"make a speech about his or her dream"可知演讲主题是"梦想",故选C。
10.句意:当莫妮卡被叫到前面做演讲时,她站了起来,没有带任何笔记,自信地走到教室前面。When当……时;Until直到;Since自从;Though尽管。此处表示"当被叫到的时候",用"When"引导时间状语从句,故选A。
11.句意:当莫妮卡被叫到前面做演讲时,她站了起来,没有带任何笔记,自信地走到教室前面。woke up醒来;looked up查阅;stood up站起来;dressed up打扮。要去教室前面演讲,需要"站起来",故选C。
12.句意:莫妮卡的成功表现让每个人都很惊讶。secret秘密;thought想法;decision决定;surprise惊讶。原本害羞的Monica自信演讲,这让大家很"惊讶",故选D。
13. 句意:怀特老师笑了。agreed同意;smiled微笑;answered回答;regretted后悔。看到Monica成功演讲,老师应是"微笑",故选B。
14.句意:当莫妮卡勇敢地迈出第一步克服在公众面前演讲的恐惧时,她就知道莫妮卡会成功。easily容易地;luckily幸运地;quickly快速地;bravely勇敢地。克服恐惧去演讲是"勇敢的"行为,故选D。
15.句意:现在在电视上看到她的人会很难相信她曾经是一个害羞的女孩,不敢在课堂上发言。expect期待;believe相信;discuss讨论;express表达。Monica从害羞变得自信,大家难以"相信"她的转变,故选B。
【答案】16.B
17.A
18.C
【知识点】说明文;社区生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】 本文讲述了关于如何建立社区小型免费图书馆的建议,包括建立方式、标识设置、位置选择及应对问题的方法等。
【点评】 考查阅读理解,做题时需先明确题目类型,推理题要结合文本细节(如针对学生的表述)进行推断;细节题要精准定位页面信息;同时注意文本的主题(社区建设)以辅助解题。
16.推理判断题。根据"Set up a small free library for your community with your parents after school.",可知文本是针对学生(建议和父母放学后一起做),故答案为B。
17.细节理解题。根据Page 19中"Put a clear sign on your little library so people know they are allowed to take the books.",可知"张贴清晰的标识"是Page 19的建议,故答案为A。
18.推理判断题。根据"Set up a small free library for your community"及内容围绕社区图书馆展开,可知属于"美化社区"部分,故答案为C。
【答案】19.D
20.A
21.D
22.C
【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】 本文讲述了作者游览哥斯达黎加的经历,包括在阿雷纳尔火山、拉福尔图纳瀑布、蒙特韦德云雾森林的见闻,展现了当地的自然美景和人与自然的和谐共处。
【点评】 考查阅读理解,做题时需先明确题目类型,细节题精准定位原文句子;推理题结合文章逻辑和细节(如游览顺序)推断;主旨题需总结全文核心内容。同时,注意捕捉作者的情感和观点(如对自然的惊叹)以辅助解题。
19.细节理解题。根据"The sun was setting on the Pacific, and I stood enjoying the warm light through my hotel window. Suddenly, loud cries broke the silence—five white-faced monkeys jumped in, took away my bananas and rushed into the forest! This was just one of many surprising moments in Costa Rica.",可知作者通过描述一个瞬间开启文本,故选D。
20.推理判断题。根据文章游览顺序"首先到Arenal Volcano,然后徒步去La Fortuna Waterfall,接着参观Monteverde Cloud Forest",与选项A的路线图一致,故选A。
21.细节理解题。根据"While crossing a bridge high above the trees, I couldn't believe my eyes: plants covered everywhere in Costa Rica—mountains, beaches, and even towns! Nature is truly the boss here!",可知作者在桥上感到惊讶,故选D。
22.主旨大意题。根据全文内容,作者分享了在哥斯达黎加的游览经历,包括火山、瀑布、云雾森林等,故选C。
【答案】23.D
24.A
25.B
26.C
【知识点】说明文;健康与健身;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】 本文讲述了起源于日本的"森林浴"的定义、在全球的流行趋势,详细介绍了其对身心的多种益处(如缓解压力、提升免疫力等)以及实践时的注意事项和要求。
【点评】 考查阅读理解,做题时需先明确题目类型:细节题精准定位原文关键句;词义猜测题结合上下文并列、因果等逻辑关系推断;标题题需概括全文核心内容,排除片面或无关选项。同时,注意文中研究案例、连接词(如not only...but also...)对理解内容和解题的帮助。
23.细节理解题。根据文中"In one recent study,people who formed the habits of walking through forests had lowered blood pressure (血压) and got out of worries.",可知森林浴能帮助人们摆脱烦恼,故选D。
24.词义猜测题。根据文中"This tree oil can not only protects plants and trees themselves,but also help people sleep well,lift mood and attention,and boost creativity.","lift mood and attention"表示"提升情绪和注意力",结合并列逻辑,"boost creativity"应表示"提升创造力",故"boost"意为"改善、提升",故选A。
25.推理判断题。根据文中"Forest bathing requires a promise to a repeated practice;it's not a one-and-done quick fix."及"spending at least 120 minutes a week in nature is connected with good health and well-being.",可知作者认为森林浴需要养成重复实践的习惯,即养成在自然中行走的习惯,故选B。
26.标题选择题。文章围绕森林浴的起源、益处(缓解压力、降低血压、增强免疫力、改善睡眠等)、实践要求展开,核心是森林浴带来的自然益处,故选C。
【答案】27.D
28.C
29.C
30.D
【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】 本文讲述了马Black Beauty在冬季的 icy 街道上拉马车,被司机John虐待,回忆起以前的好主人,在马厩里与Ginger相互鼓励,期盼春天到来的故事。
【点评】 考查阅读理解,做题时需先明确题目类型,细节题精准定位原文描述季节、人物行为的句子;词义猜测题结合上下文情感和经历推断;推理题需综合文中多处细节(如John的行为、马的处境)进行判断。同时,注意捕捉文中的情感线索(如马的痛苦、怀念)以辅助解题。
27.细节理解题。根据文中"The freezing rain beat against my back as I pulled the heavy cab through the icy streets.",可知故事发生在冬季,故选D。
28.词义猜测题。根据文中"Rainwater mixed with the salt from my eyes. I remembered kind Mr. Gordon... Since being sold to this cab company, no one had touched my sweaty neck gently or spoken gentle words to me.",可知Black Beauty因痛苦和悲伤而哭泣,雨水和泪水混合,故选C。
29.推理判断题。根据文中"‘Move faster, you lazy animal!' he shouted.""John lied, snapping the whip again""No time for your nonsense (胡说)!",可知John冷漠且不耐烦,故选C。
30.推理判断题。根据文中对Black Beauty及Ginger的遭遇描述(被鞭打、忽视健康、吃腐烂的干草等),可知出租车公司的马被虐待得很严重,故选D。
【答案】31.D;32.E;33.C;34.B;35.Yes,I do. Because I want to learn how to manage money.
【知识点】应用文;理财意识
【解析】【分析】选项翻译:
A. There are cartoons about the story. 有关于这个故事的卡通片。
B. I start managing money as Kira does. 我开始像基拉一样理财。
C. In a month, Kira develops good habits. 一个月后,基拉养成了好习惯。
D. This is one of my favourite story books. 这是我最喜欢的故事书之一。
E. First, he tells Kira to view money in a right way. 首先,他告诉基拉要以正确的方式看待金钱。
本文讲述了对《一只叫钱的狗》这本书的书评,介绍了书的内容以及读者从中学到的理财和实现梦想的知识。
【点评】 考查任务型阅读,做题时需先理解每个选项的含义,再结合上下文的逻辑关系(如总分、先后顺序)进行匹配,对于开放性问题要紧扣文章主题(理财、实现梦想)作答。
31.根据前文对《一只叫钱的狗》这本书的介绍,此处是表达对这本书的喜爱,选项D"这是我最喜欢的故事书之一"符合语境,故选D。
32.根据后文"That's because true happiness comes from a positive attitude, not money."及"Then"的逻辑顺序,选项E"首先,他告诉基拉要以正确的方式看待金钱"符合语境,故选E。
33.根据前文"With Money's help, Kira changes a lot."及后文"One of them is that she keeps a diary to write down her successes.",选项C"一个月后,基拉养成了好习惯"符合语境,故选C。
34.根据前文"After reading the book, I learn it is important to have a good plan for money.",选项B"我开始像基拉一样理财"符合语境,故选B。
35.是的,我想。因为我想学习如何理财。故答案为Yes,I do. Because I want to learn how to manage money.(本题为开放性问题,围绕"想读这本书的原因(如学习理财)"作答即可)
【答案】36.winners
37.busier
38.take pride in
39.twelfth
40.have studied
【知识点】规则变化的可数名词复数;序数词;过去已经完成的动作对现在造成的影响;固定搭配;形容词比较级的修饰词
【解析】【分析】选项意思:twelve十二;take pride in为……感到自豪;busy忙碌的;study研究,学习;win赢。
【点评】考查选词填空,注意:1. 分析句子结构和语境,确定所填单词的词性(如名词单复数、形容词比较级、动词时态等);2. 关注固定搭配(如"take pride in")和语法规则(如序数词的用法、现在完成时的结构);3. 结合选项词义,选择最符合逻辑的单词。
36.当世界杯的获胜者们回到家乡时,他们受到了热烈欢迎。根据"World Cup"和"were warmly welcomed"可知,此处指世界杯的"获胜者们",win的名词形式是winner,且用复数形式winners,故答案为winners。
37.句意:自从珍妮又生了一个孩子后,她变得更忙了。根据"had one more baby"可知,有了更多孩子会更"忙碌",busy的比较级是busier,故答案为busier。
38.句意:如果答案是你已经尽了最大努力,那就接受它,为自己的努力感到自豪,然后继续前进。根据"your efforts"可知,此处是"为努力感到自豪",故答案为take pride in。
39.句意:玛丽的家人上周末庆祝了她的十二岁生日。表示"第……岁生日"用序数词,twelve的序数词是twelfth,故答案为twelfth。
40.句意:在过去的二十年里,这个国家的科学家们研究了气候变化对地球的影响。根据"Over the past twenty years"可知,时态是现在完成时,结构为"have/has + 过去分词",主语scientists是复数,study的过去分词是studied,故答案为have studied。
【答案】41.amazing/ surprising;42.includes;43.natural;44.Canada;45.through;46.nearly/almost;47.sound;48.following;49.ourselves;50.wonders
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】分析】 本文讲述了作者一家夏天旅行时参观美国尼亚加拉瀑布的经历,介绍了瀑布的组成、游览方式以及作者的感受,还表达了对未来旅行的期待。
【点评】 考查单词拼写,注意:1. 结合语境判断单词的词性(如形容词、动词、名词、介词、副词、反身代词等);2. 关注单词的形式变化(如动词的第三人称单数形式、名词的复数形式、形容词的用法等);3. 牢记固定搭配和常用表达(如"walk through""the sound of..."等)。
41.句意:一个夏天,我的家人去旅行,看到了美国一些最惊人的景观。"惊人的"对应的英文为amazing/surprising,形容词。此处需要形容词修饰"sights","amazing"和"surprising"都有"惊人的"之意,符合语境。故答案为:amazing/surprising。
42.句意:它包括三个不同的瀑布:马蹄瀑布、新娘面纱瀑布和美国瀑布。"包括"对应的英文为includes,动词(第三人称单数形式)。主语"It"是第三人称单数,句子时态为一般现在时,所以用"includes"。故答案为:includes。
43.句意:它们流入尼亚加拉河,形成了美国和加拿大之间的自然分界线。"自然的"对应的英文为natural,形容词。此处需要形容词修饰"boundary","natural"表示"自然的",符合语境。故答案为:natural。
44.句意:它们流入尼亚加拉河,形成了美国和加拿大之间的自然分界线。"加拿大"对应的英文为Canada,名词。表示国家名称,"Canada"是专有名词,首字母大写,符合要求。故答案为:Canada。
45.句意:第一天晚上,我们步行穿过尼亚加拉瀑布州立公园到达美国瀑布。"穿过"对应的英文为through,介词。"walk through"是固定搭配,意为"步行穿过",符合语境。故答案为:through。
46.句意:在到达瀑布之前,我们几乎可以清楚地听到水的 loud 声音。"几乎"对应的英文为nearly/almost,副词。此处需要副词修饰动词"hear","nearly"和"almost"都有"几乎"之意,符合语境。故答案为:nearly/almost。
47.句意:在到达瀑布之前,我们几乎可以清楚地听到水的 loud 声音。"声音"对应的英文为sound,名词。"the sound of..."是固定搭配,意为"……的声音",符合语境。故答案为:sound。
48.句意:在我们接下来的游览中,当我们站在距离新娘面纱瀑布仅六米远的地方时,下落的水让我们感到惊讶。"接下来的"对应的英文为following,形容词。此处需要形容词修饰"tour","following"表示"接下来的",符合语境。故答案为:following。
49.句意:这是一个体验瀑布力量的完美地方——也会让我们自己变得非常湿!"我们自己"对应的英文为ourselves,反身代词。此处强调"我们自己",用反身代词"ourselves",符合语境。故答案为:ourselves。
50.句意:我确信我们会参观像尼亚加拉瀑布这样的伟大奇观。世界上有太多可看的东西了。"奇观"对应的英文为wonders,名词(复数形式)。"great wonders"表示"伟大的奇观",此处用复数形式表示泛指,符合语境。故答案为:wonders。
【答案】51.to visit;52.experiencing;53.called;54.its;55.across;56.snacks;57.to pick;58.of;59.will have;60.an
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】 本文讲述了向城市步行爱好者推荐上海淮海中路的游览攻略,包括可体验的老上海魅力、国际化元素、美食及特色店铺等。
【点评】 考查语法填空,注意:1. 分析句子结构,确定所填单词的词性(如动词不定式、现在分词、过去分词、形容词性物主代词、介词、名词复数、冠词、时态等);2. 关注固定搭配(如"for sb. to do sth.""while + 现在分词""go across""a number of""be fond of"等)和语法规则(如条件状语从句的时态搭配)。
51.句意:如果你是一名城市步行爱好者,计划在上海度假,我有一个很棒的地方推荐你去参观:淮海中路。所给词:visit参观,动词。"for sb. to do sth."是固定结构,此处用动词不定式作后置定语,修饰"place",故答案为to visit。
52.句意:在这里,你可以在体验这座城市国际化一面的同时,品味老上海的魅力。所给词:experience体验,动词。"while"后接现在分词,构成"while + 现在分词"结构,作伴随状语,故答案为experiencing。
53.句意:从北端出发,你会发现一家名为"光明邨"的当地餐馆,以其美味的月饼而闻名。所给词:call称呼,动词。"restaurant"与"call"之间是被动关系,用过去分词作后置定语,故答案为called。
54.句意:从北端出发,你会发现一家名为"光明邨"的当地餐馆,以其美味的月饼而闻名。所给词:it它,代词;its它的,形容词性物主代词。此处修饰"delicious mooncakes",需用形容词性物主代词,故答案为its。
55.句意:穿过街道,你可以在哈尔滨食品厂发现许多上海本地小吃。所给词:cross穿过,动词;across穿过,介词。"go across"是固定搭配,意为"穿过",故答案为across。
56.句意:穿过街道,你可以在哈尔滨食品厂发现许多上海本地小吃。所给词:snack小吃,名词。"a number of"后接可数名词复数,故答案为snacks。
57.句意:这是购买一些上海美食(如蝴蝶酥)的绝佳去处。所给词:pick摘;pick up购买,动词短语。"the perfect place to do sth."是固定结构,用动词不定式作后置定语,故答案为to pick。
58.句意:如果你是盲盒爱好者,这里是必游之地!所给词:of……的,介词。"be fond of"是固定搭配,意为"喜欢",故答案为of。
59.句意:如果你是一位时尚探险家,你将有机会去看看Gentle Monster。所给词:have有,动词。if引导的条件状语从句用一般现在时,主句用一般将来时,结构为"will + 动词原形",故答案为will have。
60.句意:所以,来这里进行一次令人兴奋的城市漫步,亲自发现这一切吧!所给词:an一,冠词(用于元音音素开头的单词前)。"exciting"是以元音音素/ /开头的单词,"一次令人兴奋的城市漫步"用"an exciting city walk"表示,故答案为an。
61.【答案】I'm writing to introduce our class activity next Sunday.
Our class will organize an activity named "Care For The Elderly" from 8:30 to 11:30 at Xinhua Nursing Home. The aim is to show love and care.
We'll have friendly chats with the elderly. It will bring them happiness. Some classmates will read stories and news. It will make them feel loved. We'll also teach them simple skills like using smartphones. We'll prepare gifts and cards to show our respect.
I believe this activity will be very meaningful. It'll bring joy to them and make us realize the importance of caring for the elderly.
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;尊老爱幼与孝亲敬长;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇**应用文(电子邮件)**作文。本文要求以介绍班级"Care For The Elderly"主题实践活动为题,体裁为电子邮件。写作时需涵盖活动的目的(向老人表达关爱)、时间(本周日8:30—11:30)、地点(新华养老院)、活动内容(与老人聊天、为老人读故事新闻、教老人新技能等)及各活动的意义,整体采用一般将来时,注意语言得体、信息完整,同时体现"孝亲敬长"的传统美德。
【点评】例文结构清晰,开篇点明写作意图,中间详细介绍活动的各项信息(时间、地点、活动及意义),结尾表达对活动的积极看法,逻辑连贯。文中" We'll have friendly chats with the elderly. It will bring them happiness."等句子,既明确了活动内容,又阐释了活动意义,内容贴合主题且丰富。
1 / 1浙江省金华市义乌市稠州中学2025-2026学年九年级上学期期初英语试卷
(2025九上·义乌开学考) 完形填空
"I don't want to go,Miss White. I'm frightened (害怕的),very frightened," Monica told her teacher.
Monica was a very 1. girl. She always sat at the back of the classroom, 2. or taking notes. Every Monday morning,there would be a special show in her class and one student would be 3. to make a speech about his or her dream. Miss White hoped that Monica could have a try the next week. But she refused.
"I know that it seems 4. for you,but it will help you build up your confidence," said Miss White. Monica was lost in thought.
The next day,Monica came to Miss White's office. Miss White was 5. that she would take the chance. Miss White red-penciled her manuscript (手稿)of speech,corrected her pronunciation,and even helped with 6. body language. She advised Monica to practice,to 7. that she was speaking confidently in front of her class. 8. a whole week,Monica practiced speaking in front of her imaginary friends and teacher. Behind the locked door of her bedroom,she told them about her 9. .
Finally,Monday arrived. 10. Monica was called upon to give her speech,she 11. and walked to the front of the class without any notes,in a show of confidence. Monica's successful performance brought everyone a great 12. . The whole class clapped (鼓掌)for a full minute when she completed her speech. Miss White 13. . She had known that Monica would make it when she 14. took her first step to overcome (克服)her fear of speaking in public.
From that day,Monica's life changed for the better. At the age of 23,she became a news reader. People who see her on television now will find it hard to 15. that she was once a shy girl who refused to speak up in class.
1.A. active B. lazy C. quiet D. polite
2.A. reading B. singing C. talking D. laughing
3.A. warned B. forced C. caught D. chosen
4.A. difficult B. important C. necessary D. interesting
5.A. mad B. glad C. bored D. afraid
6.A. your B. my C. his D. her
7.A. realize B. examine C. imagine D. introduce
8.A. By B. For C. With D. Along
9.A. job B. hobby C. dream D. promise
10.A. When B. Until C. Since D. Though
11.A. woke up B. looked up C. stood up D. dressed up
12.A. secret B. thought C. decision D. surprise
13.A. agreed B. smiled C. answered D. regretted
14.A. easily B. luckily C. quickly D. bravely
15.A. expect B. believe C. discuss D. express
【答案】1.C;2.A;3.D;4.A;5.B;6.D;7.C;8.B;9.C;10.A;11.C;12.D;13.B;14.D;15.B
【知识点】记叙文;自我认识
【解析】【分析】 本文讲述了害羞的莫妮卡在怀特老师的鼓励下,勇敢克服在公众面前演讲的恐惧,最终成功完成演讲,并且人生因此变得更好的故事。
【点评】 考查完形填空,注意要结合上下文语境理解词义,关注人物性格(如害羞到自信的转变)、行为逻辑(如练习演讲的过程)以及固定搭配(如"for + 时间段"),从文中细节推断答案,同时留意情感线索(如老师的高兴、同学的惊讶)对解题的帮助。
1.句意:莫妮卡是一个非常安静的女孩。active活跃的;lazy懒惰的;quiet安静的;polite礼貌的。根据"She always sat at the back of the classroom, reading or taking notes."可知她总是坐在教室后排,不爱表现,所以是"安静的",故选C。
2.句意:她总是坐在教室后排,阅读或者做笔记。reading阅读;singing唱歌;talking交谈;laughing大笑。结合"sat at the back of the classroom"和"taking notes"的语境,在教室后排常做的安静活动是"阅读",故选A。
3.句意:每周一早上,她的班级会有一个特别的展示,一名学生将被选中做关于自己梦想的演讲。warned警告;forced强迫;caught抓住;chosen选择。根据"one student would be... to make a speech"可知是从班级中"选中"一名学生演讲,故选D。
4.句意:"我知道这对你来说似乎很难,但它会帮助你建立自信,"怀特老师说。difficult困难的;important重要的;necessary必要的;interesting有趣的。根据前文Monica害怕演讲,可知演讲对她来说是"困难的",故选A。
5.句意:怀特老师很高兴她会抓住这个机会。mad疯狂的;glad高兴的;bored无聊的;afraid害怕的。Monica主动来办公室准备演讲,老师应是"高兴的",故选B。
6.句意:怀特老师用红笔修改她的演讲手稿,纠正她的发音,甚至帮助她改善肢体语言。your你的;my我的;his他的;her她的。Monica是女生,所以用"her"指代她的肢体语言,故选D。
7.句意:她建议莫妮卡练习,想象自己在全班面前自信地演讲。realize意识到;examine检查;imagine想象;introduce介绍。根据"speaking confidently in front of her class"是练习时的心理活动,即"想象"自己自信演讲,故选C。
8.句意:整整一周,莫妮卡都在想象中的朋友和老师面前练习演讲。By通过;For持续(后接时间段);With和;Along沿着。"a whole week"是时间段,用"For"表示持续一周,故选B。
9.句意:在锁着的卧室门后,她告诉他们她的梦想。job工作;hobby爱好;dream梦想;promise承诺。根据前文"make a speech about his or her dream"可知演讲主题是"梦想",故选C。
10.句意:当莫妮卡被叫到前面做演讲时,她站了起来,没有带任何笔记,自信地走到教室前面。When当……时;Until直到;Since自从;Though尽管。此处表示"当被叫到的时候",用"When"引导时间状语从句,故选A。
11.句意:当莫妮卡被叫到前面做演讲时,她站了起来,没有带任何笔记,自信地走到教室前面。woke up醒来;looked up查阅;stood up站起来;dressed up打扮。要去教室前面演讲,需要"站起来",故选C。
12.句意:莫妮卡的成功表现让每个人都很惊讶。secret秘密;thought想法;decision决定;surprise惊讶。原本害羞的Monica自信演讲,这让大家很"惊讶",故选D。
13. 句意:怀特老师笑了。agreed同意;smiled微笑;answered回答;regretted后悔。看到Monica成功演讲,老师应是"微笑",故选B。
14.句意:当莫妮卡勇敢地迈出第一步克服在公众面前演讲的恐惧时,她就知道莫妮卡会成功。easily容易地;luckily幸运地;quickly快速地;bravely勇敢地。克服恐惧去演讲是"勇敢的"行为,故选D。
15.句意:现在在电视上看到她的人会很难相信她曾经是一个害羞的女孩,不敢在课堂上发言。expect期待;believe相信;discuss讨论;express表达。Monica从害羞变得自信,大家难以"相信"她的转变,故选B。
(2025九上·义乌开学考) 阅读理解
Here are two pages from a book called How to make a better world.
16.Who is the text most probably written for?
A.Teachers. B.Students. C.Writers. D.Reporters.
17.Which suggestion about the community library is from Page 19?
A.Put up a clear sign.
B.Throw away the dirty books.
C.Set it up in a secret place.
D.Build it like the school library.
18.Which part of the book is the text most likely from?
A.Part Ⅰ Make yourself better
B.Part Ⅱ Become active at school
C.Part Ⅲ Beautify the community
D.Part Ⅳ Protect the environment
【答案】16.B
17.A
18.C
【知识点】说明文;社区生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】 本文讲述了关于如何建立社区小型免费图书馆的建议,包括建立方式、标识设置、位置选择及应对问题的方法等。
【点评】 考查阅读理解,做题时需先明确题目类型,推理题要结合文本细节(如针对学生的表述)进行推断;细节题要精准定位页面信息;同时注意文本的主题(社区建设)以辅助解题。
16.推理判断题。根据"Set up a small free library for your community with your parents after school.",可知文本是针对学生(建议和父母放学后一起做),故答案为B。
17.细节理解题。根据Page 19中"Put a clear sign on your little library so people know they are allowed to take the books.",可知"张贴清晰的标识"是Page 19的建议,故答案为A。
18.推理判断题。根据"Set up a small free library for your community"及内容围绕社区图书馆展开,可知属于"美化社区"部分,故答案为C。
(2025九上·义乌开学考) 阅读理解
The sun was setting on the Pacific,and I stood enjoying the warm light through my hotel window. Suddenly,loud cries broke the silence—five white-faced monkeys jumped in,took away my bananas and rushed into the forest!This was just one of many surprising moments in Costa Rica.
A few days earlier,I first got to a lively town in this small country. It sits at the foot of Arenal Volcano (火山). When I looked up,thick clouds completely covered the volcano—there was nothing to see!But the next morning,I woke up early—and there it was!I couldn't look away!
Then I hiked to see La Fortuna Waterfall. Going down 500 steps was tiring,but blue butterflies danced around me. The waterfall was so loud!I touched the water—it was freezing cold!Still,I jumped in like a brave penguin. That evening,I relaxed in the natural hot spring under the waterfall.
The next day,I visited Monteverde Cloud Forest with a guide. While crossing a bridge high above the trees,I couldn't believe my eyes:plants covered everywhere in Costa Rica—mountains,beaches and even towns!Nature is truly the boss here! "Our rainforest cover has doubled from 26% to over 52% in the past 30 years," my guide told me. "We've set up many nature parks to protect the rainforest. " Just as I was wowed by the sea of green,a whisper came, "Be quiet—big cats live here. "
As we left the cloud forest,my guide smiled and said, "Everyone here lives with nature. " That's when I realized:Costa Rica's magic isn't just its beauty—it's how local people work together to keep it wild.
19.How does the writer start the text?
A.By listing numbers. B.By asking a question.
C.By comparing places. D.By describing a moment.
20.Which of the following can show the writer's journey?
A. B.
C. D.
21.How did the writer feel on the bridge in the forest?
A.Bored. B.Afraid. C.Proud. D.Surprised.
22.Why does the writer write the text?
A.To tell the development of a country.
B.To give advice on protecting animals.
C.To share a visit to a magic green land.
D.To explain an environmental problem.
【答案】19.D
20.A
21.D
22.C
【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】 本文讲述了作者游览哥斯达黎加的经历,包括在阿雷纳尔火山、拉福尔图纳瀑布、蒙特韦德云雾森林的见闻,展现了当地的自然美景和人与自然的和谐共处。
【点评】 考查阅读理解,做题时需先明确题目类型,细节题精准定位原文句子;推理题结合文章逻辑和细节(如游览顺序)推断;主旨题需总结全文核心内容。同时,注意捕捉作者的情感和观点(如对自然的惊叹)以辅助解题。
19.细节理解题。根据"The sun was setting on the Pacific, and I stood enjoying the warm light through my hotel window. Suddenly, loud cries broke the silence—five white-faced monkeys jumped in, took away my bananas and rushed into the forest! This was just one of many surprising moments in Costa Rica.",可知作者通过描述一个瞬间开启文本,故选D。
20.推理判断题。根据文章游览顺序"首先到Arenal Volcano,然后徒步去La Fortuna Waterfall,接着参观Monteverde Cloud Forest",与选项A的路线图一致,故选A。
21.细节理解题。根据"While crossing a bridge high above the trees, I couldn't believe my eyes: plants covered everywhere in Costa Rica—mountains, beaches, and even towns! Nature is truly the boss here!",可知作者在桥上感到惊讶,故选D。
22.主旨大意题。根据全文内容,作者分享了在哥斯达黎加的游览经历,包括火山、瀑布、云雾森林等,故选C。
(2025九上·义乌开学考) 阅读理解
Forest bathing began in Japan in the 1980s. It is a practice called shinrin-yoku,which can be translated as "taking in the medicine or air of the forest". It has recently grown more popular worldwide. When people take time in the natural green world to "be" in a fully present way,research shows many mind-body benefits.
One of the benefits of taking a walk in nature is getting away from screens. When we enjoy nature,we keep ourselves away from computers or mobile phones. We take a break and allow ourselves time to get strength and energy back. During forest bathing,we are heightening (增强) our senses,stopping making quick judgment,and focusing on the "now. "
In fact,forest bathing is also becoming an increasingly popular method of dealing with stress. Forest bathing has been proven to help those experiencing stressful situations. In one recent study,people who formed the habits of walking through forests had lowered blood pressure (血压) and got out of worries.
Meanwhile breathing in forest air increases the level of natural killer (NK) cells (细胞) in our blood. Our body uses these NK cells to fight illness. One Japanese study showed a rise in the number and activity of these NK cells by people who forest bathe. Plants and trees in forests can also send out something called phytoncides. This tree oil can not only protects plants and trees themselves,but also help people sleep well,lift mood and attention,and boost creativity.
Forest bathing requires a promise to a repeated practice;it's not a one-and-done quick fix. Research in England on green spaces showed spending at least 120 minutes a week in nature is connected with good health and well-being. It doesn't matter whether you break up the two hours into shorter walks in a local park filled with lots of trees or an afternoon in a forest.
Taking a speedy walk through nature and rushing through the activity to get back to work,let's say,may not be as effective. Nor is it advised to play loud music as you walk.
Forest bathing shows a different way of life. You are walking through nature in a forest and taking your time. You are noticing your feelings and starting more of a relaxing and meaningful life.
23.According to the passage,during forest bathing people may ____ .
A.pay full attention to the past
B.make judgment more quickly
C.spend less energy to lose weight
D.keep themselves away from worries
24.What does the word "boost " in Paragraph 5 probably mean?
A.Improve. B.Examine. C.Control. D.Require.
25.About forest bathing,the writer might agree that people should ____ .
A.play loud music while walking
B.form a habit of walking in nature
C.walk for two hours in the park every time
D.have a quick walk through nature before work
26.What could be the best title of the passage
A.Forest bathing:can you believe it?
B.Forest bathing:is it helpful or not?
C.Forest bathing:benefits from nature
D.Forest bathing:a way to change nature
【答案】23.D
24.A
25.B
26.C
【知识点】说明文;健康与健身;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】 本文讲述了起源于日本的"森林浴"的定义、在全球的流行趋势,详细介绍了其对身心的多种益处(如缓解压力、提升免疫力等)以及实践时的注意事项和要求。
【点评】 考查阅读理解,做题时需先明确题目类型:细节题精准定位原文关键句;词义猜测题结合上下文并列、因果等逻辑关系推断;标题题需概括全文核心内容,排除片面或无关选项。同时,注意文中研究案例、连接词(如not only...but also...)对理解内容和解题的帮助。
23.细节理解题。根据文中"In one recent study,people who formed the habits of walking through forests had lowered blood pressure (血压) and got out of worries.",可知森林浴能帮助人们摆脱烦恼,故选D。
24.词义猜测题。根据文中"This tree oil can not only protects plants and trees themselves,but also help people sleep well,lift mood and attention,and boost creativity.","lift mood and attention"表示"提升情绪和注意力",结合并列逻辑,"boost creativity"应表示"提升创造力",故"boost"意为"改善、提升",故选A。
25.推理判断题。根据文中"Forest bathing requires a promise to a repeated practice;it's not a one-and-done quick fix."及"spending at least 120 minutes a week in nature is connected with good health and well-being.",可知作者认为森林浴需要养成重复实践的习惯,即养成在自然中行走的习惯,故选B。
26.标题选择题。文章围绕森林浴的起源、益处(缓解压力、降低血压、增强免疫力、改善睡眠等)、实践要求展开,核心是森林浴带来的自然益处,故选C。
(2025九上·义乌开学考) 阅读理解
The freezing rain beat against my back as I pulled the heavy cab(马车) through the icy streets. My hooves (蹄) slipped on the frozen stones,but the driver John kept pulling the rope. "Move faster,you lazy animal!" he shouted. I could see my breath turning white in the air,my sides moving up and down rapidly.
When the wheel stuck in a rut,the whip (鞭子) cracked near my ear. "Lift your feet!" John screamed. I pushed as hard as I could,my wet fur felt heavy on my neck. As the carriage(车厢) finally moved,I heard a scary noise from the wooden parts of the carriage.
"Sir,this horse is struggling," a lady passenger called out,looking carefully through the cab window. "His legs are shaking!"
"Don't worry,madam. He's strong as an ox," John lied,snapping the whip again:My right horseshoe had been loose for days,sending sharp pain through my leg with every step.
At the blacksmith's shop,I tried to slow down. Old Mr. Clay ran out with his lantern. "Stop!That horse is losing a shoe!" he cried. But John just laughed. "No time for your nonsense(胡说)!"
Rainwater mixed with the salt from my eyes. I remembered kind Mr. Gordon,my first owner,who would check my hooves daily and feed me sugar cubes. Since being sold to this cab company,no one had touched my sweaty neck gently or spoken gentle words to me.
Back in the stable(马厩) at midnight,my swollen(肿起的) leg kept shaking as I chewed (咀嚼) rotten hay. Ginger,the old female horse next door,nosed through the wooden boards. "Stay strong," she whispered. "Humans think we're machines that never break. "
Moonlight through the broken roof showed the frozen water trough in the corner. I lowered my aching head,wondering if spring would ever come.
—Adapted from Black Beauty by Anna Sewell
27.In which season did the story take place?
A.Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
28.What does the underlined sentence " Rainwater mixed with the salt from my eyes. " mean?
A.Rainwater ran into Black Beauty's eyes.
B.Black Beauty were happy with his work.
C.Black Beauty cried because of pain and sadness.
D.Someone put some salt into Black Beauty's eyes.
29.Which words best describe John according to the passage?
A.Clever and kind. B.Rich and patient.
C.Cold and impatient. D.Warm and friendly.
30.What can we know from the passage?
A.Ginger would soon leave the cab company.
B.Old Mr. Clay was Black Beauty's first owner.
C.The drivers were trained to take care of the horses.
D.The horses in the cab company were treated badly.
【答案】27.D
28.C
29.C
30.D
【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】 本文讲述了马Black Beauty在冬季的 icy 街道上拉马车,被司机John虐待,回忆起以前的好主人,在马厩里与Ginger相互鼓励,期盼春天到来的故事。
【点评】 考查阅读理解,做题时需先明确题目类型,细节题精准定位原文描述季节、人物行为的句子;词义猜测题结合上下文情感和经历推断;推理题需综合文中多处细节(如John的行为、马的处境)进行判断。同时,注意捕捉文中的情感线索(如马的痛苦、怀念)以辅助解题。
27.细节理解题。根据文中"The freezing rain beat against my back as I pulled the heavy cab through the icy streets.",可知故事发生在冬季,故选D。
28.词义猜测题。根据文中"Rainwater mixed with the salt from my eyes. I remembered kind Mr. Gordon... Since being sold to this cab company, no one had touched my sweaty neck gently or spoken gentle words to me.",可知Black Beauty因痛苦和悲伤而哭泣,雨水和泪水混合,故选C。
29.推理判断题。根据文中"‘Move faster, you lazy animal!' he shouted.""John lied, snapping the whip again""No time for your nonsense (胡说)!",可知John冷漠且不耐烦,故选C。
30.推理判断题。根据文中对Black Beauty及Ginger的遭遇描述(被鞭打、忽视健康、吃腐烂的干草等),可知出租车公司的马被虐待得很严重,故选D。
(2025九上·义乌开学考) 任务型阅读-多任务混合
A Dog Called Money is written by Bodo Sch fer,a famous German money management expert(理财专家).  31.   The book tells a story between a poor girl,Kira and a dog named Money. Kira learns a lot from Money. One day,Kira saves Money in her garden. To her surprise,the dog can talk. He says that he can help Kira become richer by following the steps.  32.   That's because true happiness comes from a positive attitude,not money. Then,Money asks Kira to list 10 reasons for getting rich and pick out the best three as her goals. With Money's help,Kira changes a lot.  33.   One of them is that she keeps a diary to write down her successes. After reading the book,I learn it is important to have a good plan for money.  34.   I also know that it's necessary to make small efforts towards my dream every day. That is the key to realizing the dream. A Dog Called Money is easy to understand and full of helpful advice. The book is not just a story,but also a wonderful guide for children to learn money management and realise their dreams.
A. There are cartoons about the story. B. I start managing money as Kira does. C. In a month,Kira develops good habits. D. This is one of my favourite story books. E. First,he tells Kira to view money in a right way.
Do you want to read the book?Why?(不超过15词)  35.  
【答案】31.D;32.E;33.C;34.B;35.Yes,I do. Because I want to learn how to manage money.
【知识点】应用文;理财意识
【解析】【分析】选项翻译:
A. There are cartoons about the story. 有关于这个故事的卡通片。
B. I start managing money as Kira does. 我开始像基拉一样理财。
C. In a month, Kira develops good habits. 一个月后,基拉养成了好习惯。
D. This is one of my favourite story books. 这是我最喜欢的故事书之一。
E. First, he tells Kira to view money in a right way. 首先,他告诉基拉要以正确的方式看待金钱。
本文讲述了对《一只叫钱的狗》这本书的书评,介绍了书的内容以及读者从中学到的理财和实现梦想的知识。
【点评】 考查任务型阅读,做题时需先理解每个选项的含义,再结合上下文的逻辑关系(如总分、先后顺序)进行匹配,对于开放性问题要紧扣文章主题(理财、实现梦想)作答。
31.根据前文对《一只叫钱的狗》这本书的介绍,此处是表达对这本书的喜爱,选项D"这是我最喜欢的故事书之一"符合语境,故选D。
32.根据后文"That's because true happiness comes from a positive attitude, not money."及"Then"的逻辑顺序,选项E"首先,他告诉基拉要以正确的方式看待金钱"符合语境,故选E。
33.根据前文"With Money's help, Kira changes a lot."及后文"One of them is that she keeps a diary to write down her successes.",选项C"一个月后,基拉养成了好习惯"符合语境,故选C。
34.根据前文"After reading the book, I learn it is important to have a good plan for money.",选项B"我开始像基拉一样理财"符合语境,故选B。
35.是的,我想。因为我想学习如何理财。故答案为Yes,I do. Because I want to learn how to manage money.(本题为开放性问题,围绕"想读这本书的原因(如学习理财)"作答即可)
(2025九上·义乌开学考) 选词填空-句子
twelve,take pride in,busy,study,win
36.When the     of the World Cup returned home,they were warmly welcomed.
37.Since Jenny had one more baby,she has become even     .
38.If the answer is that you have done your best,accept it,     your efforts and move on.
39.Marry's family celebrated her     birthday last weekend.
40.Over the past twenty years,scientists of this country     the effects of climate(气候) change on the earth.
【答案】36.winners
37.busier
38.take pride in
39.twelfth
40.have studied
【知识点】规则变化的可数名词复数;序数词;过去已经完成的动作对现在造成的影响;固定搭配;形容词比较级的修饰词
【解析】【分析】选项意思:twelve十二;take pride in为……感到自豪;busy忙碌的;study研究,学习;win赢。
【点评】考查选词填空,注意:1. 分析句子结构和语境,确定所填单词的词性(如名词单复数、形容词比较级、动词时态等);2. 关注固定搭配(如"take pride in")和语法规则(如序数词的用法、现在完成时的结构);3. 结合选项词义,选择最符合逻辑的单词。
36.当世界杯的获胜者们回到家乡时,他们受到了热烈欢迎。根据"World Cup"和"were warmly welcomed"可知,此处指世界杯的"获胜者们",win的名词形式是winner,且用复数形式winners,故答案为winners。
37.句意:自从珍妮又生了一个孩子后,她变得更忙了。根据"had one more baby"可知,有了更多孩子会更"忙碌",busy的比较级是busier,故答案为busier。
38.句意:如果答案是你已经尽了最大努力,那就接受它,为自己的努力感到自豪,然后继续前进。根据"your efforts"可知,此处是"为努力感到自豪",故答案为take pride in。
39.句意:玛丽的家人上周末庆祝了她的十二岁生日。表示"第……岁生日"用序数词,twelve的序数词是twelfth,故答案为twelfth。
40.句意:在过去的二十年里,这个国家的科学家们研究了气候变化对地球的影响。根据"Over the past twenty years"可知,时态是现在完成时,结构为"have/has + 过去分词",主语scientists是复数,study的过去分词是studied,故答案为have studied。
(2025九上·义乌开学考) 阅读填空
One summer,my family went on a journey and saw some of the most  41.  (惊人的) sights in America.
Our favourite place was Niagara Falls. It 42.  (包括) three different waterfalls:Horseshoe Falls,Bridal Veil Falls and American Falls. They go into the Niagara River and form a 43.  (自然的) boundary(分界线) between the United States and 44.  (加拿大).
There are several different ways to experience the powerful waters:on foot,by boat or by air. the first night,we walked 45.  (穿过) Niagara Falls State Park to American Falls. We could 46.  (几乎) hear the loud 47.  (声音)of the water clearly before we reached the falls.
During our 48.  (接下来的) tour,the falling water surprised us when we were standing just six metres away from Bridal Veil Falls. It was a perfect place to experience the power of the falls—and to get 49.  (我们自己) very wet!
Actually,we haven't travelled for two years. Now I m looking forward to having a wonderful trip. I m sure we will visit great  50.  (奇观) like Niagara Falls. There is so much to see in the world.
【答案】41.amazing/ surprising;42.includes;43.natural;44.Canada;45.through;46.nearly/almost;47.sound;48.following;49.ourselves;50.wonders
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】分析】 本文讲述了作者一家夏天旅行时参观美国尼亚加拉瀑布的经历,介绍了瀑布的组成、游览方式以及作者的感受,还表达了对未来旅行的期待。
【点评】 考查单词拼写,注意:1. 结合语境判断单词的词性(如形容词、动词、名词、介词、副词、反身代词等);2. 关注单词的形式变化(如动词的第三人称单数形式、名词的复数形式、形容词的用法等);3. 牢记固定搭配和常用表达(如"walk through""the sound of..."等)。
41.句意:一个夏天,我的家人去旅行,看到了美国一些最惊人的景观。"惊人的"对应的英文为amazing/surprising,形容词。此处需要形容词修饰"sights","amazing"和"surprising"都有"惊人的"之意,符合语境。故答案为:amazing/surprising。
42.句意:它包括三个不同的瀑布:马蹄瀑布、新娘面纱瀑布和美国瀑布。"包括"对应的英文为includes,动词(第三人称单数形式)。主语"It"是第三人称单数,句子时态为一般现在时,所以用"includes"。故答案为:includes。
43.句意:它们流入尼亚加拉河,形成了美国和加拿大之间的自然分界线。"自然的"对应的英文为natural,形容词。此处需要形容词修饰"boundary","natural"表示"自然的",符合语境。故答案为:natural。
44.句意:它们流入尼亚加拉河,形成了美国和加拿大之间的自然分界线。"加拿大"对应的英文为Canada,名词。表示国家名称,"Canada"是专有名词,首字母大写,符合要求。故答案为:Canada。
45.句意:第一天晚上,我们步行穿过尼亚加拉瀑布州立公园到达美国瀑布。"穿过"对应的英文为through,介词。"walk through"是固定搭配,意为"步行穿过",符合语境。故答案为:through。
46.句意:在到达瀑布之前,我们几乎可以清楚地听到水的 loud 声音。"几乎"对应的英文为nearly/almost,副词。此处需要副词修饰动词"hear","nearly"和"almost"都有"几乎"之意,符合语境。故答案为:nearly/almost。
47.句意:在到达瀑布之前,我们几乎可以清楚地听到水的 loud 声音。"声音"对应的英文为sound,名词。"the sound of..."是固定搭配,意为"……的声音",符合语境。故答案为:sound。
48.句意:在我们接下来的游览中,当我们站在距离新娘面纱瀑布仅六米远的地方时,下落的水让我们感到惊讶。"接下来的"对应的英文为following,形容词。此处需要形容词修饰"tour","following"表示"接下来的",符合语境。故答案为:following。
49.句意:这是一个体验瀑布力量的完美地方——也会让我们自己变得非常湿!"我们自己"对应的英文为ourselves,反身代词。此处强调"我们自己",用反身代词"ourselves",符合语境。故答案为:ourselves。
50.句意:我确信我们会参观像尼亚加拉瀑布这样的伟大奇观。世界上有太多可看的东西了。"奇观"对应的英文为wonders,名词(复数形式)。"great wonders"表示"伟大的奇观",此处用复数形式表示泛指,符合语境。故答案为:wonders。
(2025九上·义乌开学考) 阅读填空
If you're a city walker and planning a vacation in Shanghai,I've got a great place for you 51.  (visit):Huaihai Middle Road. Here,you can taste the charm of old Shanghai while 52.  (experience) the international side of the city.
Starting from the north end,you'll find a local restaurant 53.  (call)Guangmingcun,known for 54.  (it) delicious mooncakes. Go 55.  (cross) the street,and you can discover a number of Shanghai local 56.  (snack) at Harbin Food Factory. This is the perfect place 57.  (pick)up some Shanghai treats like butterfly cookies. As you continue along,you'll come across a Pop Mart shop. If you're a fan 58.  blind boxes,this is a must-visit!
And if you're a stylish explorer,you 59.  (have) a chance to check out Gentle Monster. It's a cool international eyewear brand(品牌) that connects technology with fashion. Their store features some huge sculptures. So,come here and go on 60.  exciting city walk to discover it all for yourself!
【答案】51.to visit;52.experiencing;53.called;54.its;55.across;56.snacks;57.to pick;58.of;59.will have;60.an
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】 本文讲述了向城市步行爱好者推荐上海淮海中路的游览攻略,包括可体验的老上海魅力、国际化元素、美食及特色店铺等。
【点评】 考查语法填空,注意:1. 分析句子结构,确定所填单词的词性(如动词不定式、现在分词、过去分词、形容词性物主代词、介词、名词复数、冠词、时态等);2. 关注固定搭配(如"for sb. to do sth.""while + 现在分词""go across""a number of""be fond of"等)和语法规则(如条件状语从句的时态搭配)。
51.句意:如果你是一名城市步行爱好者,计划在上海度假,我有一个很棒的地方推荐你去参观:淮海中路。所给词:visit参观,动词。"for sb. to do sth."是固定结构,此处用动词不定式作后置定语,修饰"place",故答案为to visit。
52.句意:在这里,你可以在体验这座城市国际化一面的同时,品味老上海的魅力。所给词:experience体验,动词。"while"后接现在分词,构成"while + 现在分词"结构,作伴随状语,故答案为experiencing。
53.句意:从北端出发,你会发现一家名为"光明邨"的当地餐馆,以其美味的月饼而闻名。所给词:call称呼,动词。"restaurant"与"call"之间是被动关系,用过去分词作后置定语,故答案为called。
54.句意:从北端出发,你会发现一家名为"光明邨"的当地餐馆,以其美味的月饼而闻名。所给词:it它,代词;its它的,形容词性物主代词。此处修饰"delicious mooncakes",需用形容词性物主代词,故答案为its。
55.句意:穿过街道,你可以在哈尔滨食品厂发现许多上海本地小吃。所给词:cross穿过,动词;across穿过,介词。"go across"是固定搭配,意为"穿过",故答案为across。
56.句意:穿过街道,你可以在哈尔滨食品厂发现许多上海本地小吃。所给词:snack小吃,名词。"a number of"后接可数名词复数,故答案为snacks。
57.句意:这是购买一些上海美食(如蝴蝶酥)的绝佳去处。所给词:pick摘;pick up购买,动词短语。"the perfect place to do sth."是固定结构,用动词不定式作后置定语,故答案为to pick。
58.句意:如果你是盲盒爱好者,这里是必游之地!所给词:of……的,介词。"be fond of"是固定搭配,意为"喜欢",故答案为of。
59.句意:如果你是一位时尚探险家,你将有机会去看看Gentle Monster。所给词:have有,动词。if引导的条件状语从句用一般现在时,主句用一般将来时,结构为"will + 动词原形",故答案为will have。
60.句意:所以,来这里进行一次令人兴奋的城市漫步,亲自发现这一切吧!所给词:an一,冠词(用于元音音素开头的单词前)。"exciting"是以元音音素/ /开头的单词,"一次令人兴奋的城市漫步"用"an exciting city walk"表示,故答案为an。
61.(2025九上·义乌开学考) "孝亲敬长"是中华民族的传统美德,家中老人尤其需要陪伴与关爱。假如你是李华,你的班级将于周日上午组织一次关于"Care For The Elderly"的主题实践活动。请根据下图图示信息,给你的笔友Jack写一封英文邮件,向他介绍这次活动。
Purpose:to show love to the elderly
Time:8:30—11:30,this Sunday
Place:Xinhua Nursing Home
Activities Reasons
spend time with the elderly bring them happiness
read . . . for teach them something new make them feel loved
… …
注意:(1)邮件必须包括上图的所有信息,并适当发挥;(2)文中不得出现真实姓名、学校等信息;(3)词数80左右;邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jack,
I'm writing to introduce our class activity next Sunday.
……
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【答案】I'm writing to introduce our class activity next Sunday.
Our class will organize an activity named "Care For The Elderly" from 8:30 to 11:30 at Xinhua Nursing Home. The aim is to show love and care.
We'll have friendly chats with the elderly. It will bring them happiness. Some classmates will read stories and news. It will make them feel loved. We'll also teach them simple skills like using smartphones. We'll prepare gifts and cards to show our respect.
I believe this activity will be very meaningful. It'll bring joy to them and make us realize the importance of caring for the elderly.
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;尊老爱幼与孝亲敬长;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇**应用文(电子邮件)**作文。本文要求以介绍班级"Care For The Elderly"主题实践活动为题,体裁为电子邮件。写作时需涵盖活动的目的(向老人表达关爱)、时间(本周日8:30—11:30)、地点(新华养老院)、活动内容(与老人聊天、为老人读故事新闻、教老人新技能等)及各活动的意义,整体采用一般将来时,注意语言得体、信息完整,同时体现"孝亲敬长"的传统美德。
【点评】例文结构清晰,开篇点明写作意图,中间详细介绍活动的各项信息(时间、地点、活动及意义),结尾表达对活动的积极看法,逻辑连贯。文中" We'll have friendly chats with the elderly. It will bring them happiness."等句子,既明确了活动内容,又阐释了活动意义,内容贴合主题且丰富。
1 / 1
同课章节目录