(共76张PPT)
题型三 阅读理解
温馨提示 点击进入 中考题型解读
请通读短文,从每小题所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
组合1
A
语篇类型:说明文 难度: 建议用时:7 min 正确率: /10
【文章大意】本文讲述了BMI的定义、计算方法、分类以及针对不同BMI范围人群的健康建议。
(2025佛山市顺德区二模)
Your Guide to BMI and Better Health
1题Body Mass Index (BMI) is a tool for adults to find out if they’re at a healthy weight.Now check your BMI to see whether you are healthy!
How to Check BMI
2题weight (kg)÷[height(m)×height(m)]
Example: For a 1.7m adult weighing 60kg
BMI=60÷(1.7×1.7)≈20.8 (Healthy! )
Underweight:<18.5
Healthy weight:18.5~23.9
Overweight:24~27.9
Obesity (too fat):28~50
Super obesity:>50
▲This is for people over 19.For children from 2 to 18,click here to find out.
Tips for overweight people (24≤BMI<28): □Eat smaller meals. □Pick products low in fat,sugar and salt. □Stop drinking cola and eating chips. □Lose weight slowly (0.5~1kg/week). □Walk,run,or ride a bike 30 minutes daily.
Take Action Towards Better Health:
3题Tips for underweight people (BMI<18.5): □Eat more often.Add healthy snacks between meals. □Add healthy food like beans,fish,eggs and beef. □Avoid drinking during a meal or before. □Build muscle(肌肉) with training and yoga.
4题Attention: People with obesity or super obesity should ask for medical help before taking action!
( )1.What can we use BMI to do according to the article
A.To see if we are tall enough.
B.To find out if we have a disease.
C.To know how much we should eat.
D.To check if we are at a healthy weight.
( )2.数字计算What is the BMI of a woman who is 50kg and 1.5m tall
A.About 16.6. B.About 18.5.
C.About 22.2. D.About 31.7.
D
C
( )3.迁移运用What should a person with BMI 17.5 do according to the article
A.Add healthy snacks. B.Drink before meals.
C.Lose weight slowly. D.Eat smaller meals.
( )4.What action should a person with obesity take first
A.Walk 30 minutes daily.
B.Stop drinking cola.
C.Ask doctors for advice.
D.Drink more water.
A
C
( )5.信息来源What kind of websites is this article from
A.Sports. B.Health.
C.Cooking. D.Culture.
B
B
语篇类型:说明文 难度: 建议用时:8 min 正确率: /5
【文章大意】主要介绍了荔枝超低温保鲜技术及其对荔枝销售和质量的影响。
(2025广东二模)Through ultralow temperature lychee preservation (荔枝超低温保鲜) technology,lychees from Guangdong are expected to be sold more.Zhu Zhiwei is a professor at South China University of Technology.He said,“1题With the technology,the preservation period of lychees can be increased to one year.Also,the quality is for sure.It allows people to enjoy the fresh fruit all year round.”
▲ 2题There are also lots of Guangdong lychees in supermarkets in the United States.The prices have risen from $4.99 to $5.99 a pound (0.45 kilogram) in recent years.The sales period of the fruit usually starts from May and ends in July.Because of weather,lychee growers,sellers and traders in China were troubled.
In the fridge,lychees can be stored for about 10 days.But the new technology can quickly freeze lychees below -35℃ to store for one year.People now try to use the method to keep more than 2,000 tons of the fruit fresh.3题The technology will help solve the problem of selling bad lychees and selling them in high prices.And it will improve the quality of lychees in the future.With the help of it,lychees can keep the bright color and the good taste for a long time.It meets the demands of some countries,including the US,Japan and so on.
The technology is safe and easy to use.It will also be used in keeping other fruit and vegetables fresh in the following years.
( )1.How did Zhu Zhiwei think of the new technology
A.It increased the preservation period of lychees.
B.There was no need to worry about the taste of lychees.
C.Lychees from Guangdong could be sold to any country.
D.It allowed people to enjoy all kinds of fruit all year round.
A
( )2.词句还原Which of the following can be put in “ ▲ ” in Paragraph 2
A.The price of lychees depends on the price of other fruit.
B.Lychee is a popular fruit that is good for people’s health.
C.Lychee really plays a big part in Guangdong’s fruit market.
D.It is hard to store lychees for a long period without technology.
C
( )3.图示理解Which is most probably the price change of lychees with the new technology
B
( )4.词义猜测What does the underlined word “demands” mean in Paragraph 3
A.Requirements. B.Rules. C.Goals. D.Habits.
( )5.标题归纳What is the best title for the passage
A.Future of Lychee Preservation Technology
B.History of Lychee Preservation Technology
C.Introduction of Lychee Preservation Technology
D.Background of Lychee Preservation Technology
A
C
C
配对阅读。左栏是对五个人想了解的外国文化或习俗的描述,右栏是对不同国家文化或习俗的介绍,请为每一个人选择最适合的一项。选项中有两项为多余项。
语篇类型:应用文 难度: 建议用时:7 min 正确率: /5
(2025中山一模)
A.In Spain,the New Year comes more quietly.People get to the center of the city.Each holds a bag of grapes.As the clock strikes(敲) twelve,people eat the grapes one for each strike.
B.The weather is changeable.Don’t be surprised to see Englishmen leave home on a sunny morning with a raincoat or an umbrella.
C.Keep right! Horn-blowing is not allowed in most American cities,except when necessary.
D.In many Asian countries,people eat with chopsticks.But in India and some other countries,people often eat with their hands.
E.You’d better arrive at your friend’s house on time.If you don’t know how to use the fork or knife,you can ask someone for help.
F.In Arab,there are strict rules for women.They don’t let people see their faces in public.Women can’t drive cars,either.
G.Two kinds of TOEFL tests: One is the traditional written test,and the other is given on a computer.The best way to get ready for them is to use English and listen to English as much as possible.
( )1.Tom is driving a car with his friends in America for the first time.He wants to know the traffic rules there.
( )2.Li Fang is going to an American friend’s home for dinner.It’s new to her.She wants to make sure of the table manners.
C
E
( )3.Miss Chen is going on a trip to London.And she wants to know the weather of it to make sure what kind of clothes she should take.
( )4.Lin Tao has celebrated Chinese New Year’s Eve many times.Now he wants to know how to celebrate New Year’s Eve in Spain.
( )5.Chen Fang is going to study at an American university and she wants to know something about TOEFL tests.
B
A
G
组合2
A
语篇类型:说明文 难度: 建议用时:7 min 正确率: /5
【文章大意】文章介绍2028 年洛杉矶夏季奥运会新增的几项运动,包括它们的奥运参赛历史、参赛规则及特点等信息。
热点时事 洛杉矶奥运会Here are some new sports that will appear at the LA 2028 Summer Olympics.
There are world championships (锦标赛) for both men and women in both sports.But at the Olympics,baseball is a men’s-only sport while softball a women’s-only sport.Baseball became a medal sport in the Olympics in 1992 while 1题softball at the 1996 Summer Olympics.
Flag football is similar to American football. Each flag football team has five players.4题In 2028,flag football will be at the Olympics for the first time.
Cricket is a ball game played by two teams, usually of eleven players each.2题The sport has got over 2.5 billion fans around the world. It’ll be at the 2028 Olympics for the first time since the 1900 Olympics in Paris.
Lacrosse is a team sport,where each team can have six or ten players.At the 2028 Olympics, there will be six players in each team. Lacrosse is not new to the Olympics.It was played at the 1904 and 1908 Olympics.
3题Squash is a sport played in a four-walled court by two players or four for doubles with a rubber ball.Players take turns hitting the ball against the front wall. It’s appeared in many games.4题At the 2028 Olympics,squash is finally an Olympic sport!
( )1.Softball was first played as a medal sport at the Olympics in .
A.1908 B.1992 C.1996 D.2008
( )2.What do we know about cricket
A.It has been popular worldwide.
B.It is similar to American football.
C.It is a men’s-only sport at the Olympics.
D.At the 2028 Olympics,there will be 6 players in each team.
C
A
( )3.图片还原Which picture can be put in “ ▲ ”
D
( )4.组合多选Which sports will be played at the Olympics for the first time in 2028
① flag football ② cricket ③ lacrosse ④ squash
A.①④ B.②③ C.①②④ D.②③④
( )5.写作意图The text is written mainly to .
A.encourage students to do different sports
B.call on people to take part in the Olympic Games
C.let us make preparations early for the 2028 Olympics
D.provide information about some sports at the 2028 Olympics
A
D
B
语篇类型:说明文 难度: 建议用时:8 min 正确率: /5
【文章大意】本文介绍中国CR450高速列车,包括其速度、北京到上海的耗时、刹车系统优势及低能耗等特点。
科技兴国 世界最快高铁CR450 5题It is widely known that China has the most advanced high-speed railway network in the world. Now,the country is breaking its own speed record with CR450.
CR450 can travel at 400 kilometers per hour on average 1题with a top speed hitting 453 kilometers per hour.Before this, the fastest high-speed train operating in a rail network in the world is China’s CR400,which runs at 350 kilometers per hour on average.
Once put into use,for example,2题the CR450 will shorten the travel time from Beijing to Shanghai to just about two and a half hours,which takes at least four and a half hours at the moment.
3题“The key is not to make the train run fast but to have it brake(刹车) accurately(精准地) and steadily(平稳地),” Zhao Hongwei of the China Academy of Railway Sciences told CCTV News.The standard is that the CR450 should have the same brake distance as the CR400,4题which is 6,500 meters,even though it travels a lot faster.It can also start braking more quickly, taking just 1.7 seconds compared with the 2.3 seconds needed for the CR400.
Apart from having a better braking system,the CR450 has the same noise level as the CR400.Moreover,it is 12 percent lighter and 20 percent less energy-consuming(耗能的),according to CCTV News.
( )1.What is the top speed of the CR450
A.350 km/h. B.400 km/h.
C.453 km/h. D.500 km/h.
C
( )2.When will you arrive if you leave Beijing for Shanghai by CR450 at 9:00 a.m.
A.11:30 a.m. B.12:30 p.m.
C.13:30 p.m. D.14:30 p.m.
( )3.What did Zhao Hongwei tell CCTV News
A.It’s quite important to make the train run faster.
B.The key is to make CR450 brake accurately and steadily.
C.China has the most advanced high-speed railway network.
D.CR450 should have the same brake distance as the CR400.
A
B
( )4.写作手法How does Zhao Hongwei support his opinion in Paragraph 4
A.By listing numbers. B.By giving examples.
C.By asking questions. D.By explaining reasons.
( )5.标题归纳What is the best title for the passage
A.A Great Engineer
B.China Is Growing Fast
C.The World’s Fastest Train
D.High Technology Changes the Worlds
A
C
C
配对阅读。左栏是五位外国友人的需求,右栏是中国七个旅游城市的信息。请为每位外国友人匹配对应的旅游城市。选项中有两项为多余项。
语篇类型:应用文 难度: 建议用时:7 min 正确率: /5
A.Guilin—China’s Top Karst Landscape(喀斯特地貌)
Guilin is known as one of the most beautiful places on Earth.You can relax in the Li River ship,watch the beautiful scenery and taste some Guilin Rice Noodles.
B.Chengdu—Hometown of Giant Pandas
Chengdu is the hometown of giant pandas.There are giant pandas in zoos in different places around China,but the best place to see pandas is in Chengdu.
C.Xi’an—A Window on China’s Ancient Civilization
Xi’an has a great number of valuable relics(文物) and historical sites, including the Terracotta Army.
D.Lhasa—Gateway to Transcendent Xizang
Lhasa is the capital of Xizang.Outside the city is Xizang’s natural wonders and holy sites,from Lake Namtso to Mount Kailash.
E.Hangzhou—Next Best Place to Heaven
You can cycle around the West Lake and enjoy a special live show on the lake.You can also relax in the water towns and experience the Chinese tea culture.
F.Suzhou—Elegant Water Towns and Gardens
Suzhou is famous for its traditional Chinese gardens.The gardens mix man-made landscapes with natural scenery.You can see many different plants there.
G.Guangzhou—The City of Flowers
In Guangzhou,you can visit many interesting places,such as Canton Tower and Mount Baiyun.
( )1.Peter is from Canada.He is very interested in various kinds of animals.He hopes to visit the hometown of giant pandas.
( )2.Jack is a college student.He is fond of Chinese history and is interested in the Terracotta Army.
( )3.Simon is an American traveler.He will go to see the show The Impression of West Lake.
( )4.Bella comes from Africa.She loves the style of traditional Chinese gardens.
B
C
E
F
( )5.Tim is a British photographer(摄影师) and he likes to take pictures of mountains and rivers.He wants to try the original Guilin Rice Noodles.
A
组合3
A
语篇类型:操作说明 难度: 建议用时:7 min 正确率: /5
【文章大意】本文介绍劳动教育背景下,制定校园花园种植计划的意义及具体步骤,帮助学生开展花园种植。
A Garden Plan
Labor education has entered every school.1题It allows students to get close to nature and learn life skills.
If you and your classmates want to plant something in your school garden,you need to make a garden plan.It helps you make sure that each plant has the space it needs to grow.
Steps to follow:
◇3题First,check a seed catalog (种子目录) or a gardening guide to learn what will grow well in your garden.List the plants you will grow.
◇Second,check the seed catalog or the gardening guide to learn how much space each plant needs.
◇Make a table (表格) to show each plant and how far apart it should be planted in a row.Look at the example below.
Plants Symbols on the map Space
Tomato T 3 feet apart
4题Carrot C 3 feet apart
Rose R 2 feet apart
◇Next,use a tapeline to measure (测量) the length and width of the garden.Write the measurements in your garden plan.
◇Then,make a map of your garden,like the one on
the right.
◇Finally,decide which plant you want to grow the most. Mark out the space on your map for that plant.Add the other plants if space allows.
◇When your plan is done,you can start planting.
( )1.What is the benefit of labor education according to the passage
A.It can let the plants in your garden grow well.
B.It can keep you away from the nature and learn life skills.
C.It can help you get in touch with nature and develop life skills.
D.It can help you make a more detailed study plan.
C
( )2.How many materials do you need to prepare before planting
A.Two. B.Three.
C.Four. D.Five.
( )3.What is the first step in creating a garden plan
A.Measure the garden’s length and width.
B.Check a seed catalog to list suitable plants.
C.Draw a map of the garden.
D.Decide which plants to grow.
C
B
( )4.数字计算If you want to plant three carrots in a row,how long will the row need to be at least
A.3 feet. B.6 feet.
C.9 feet. D.12 feet.
( )5.信息来源Where can you probably read this passage
A.In an art magazine. B.In a traveling guide.
C.In a school newspaper. D.In a science magazine.
B
C
B
语篇类型:新闻报道 难度: 建议用时:9 min 正确率: /5
【文章大意】本文介绍中国石化在新疆塔里木盆地完成“深地塔科 1 井”,创亚洲深地钻探纪录,及该成就的意义。
热点时事 中国第一口10 000米科学探索井“深地塔科1井”China National Petroleum Corporation (CNPC) announced an important achievement in deep earth exploration.1题China’s first 10,000-meter scientific exploration well (井),named Shenditake 1,was successfully completed at a depth of 10,910 meters underground in the Tarim Basin,Xinjiang.
Humans have achieved great things by exploring the sky,the sea,and the earth.After the “Chang’e Lunar Mission” explored space and the “Jiaolong Submersible” dived deep into the sea,China has now made big progress in exploring deep into the earth.2题Shenditake 1,in the middle of the Taklimakan Desert,known as the “Sea of Death”,has set a new Asian record for deep earth drilling(钻探),and the well was drilled using China’s self-developed tools.
3题The digging process was full of challenges.From the surface to 10,000 meters,it took only 279 days,but the final 910 meters took more than 300 days to complete due to hard conditions under the ground.The well met many difficulties such as tool failures,holes falling down,and heavy loads.4题However,with the support of new technology and tools,Chinese engineers overcame these challenges and achieved this historic breakthrough.
This success marks an important step forward in China’s deep earth drilling engineering.Shenditake 1 is a proud symbol of China’s scientific and technological progress.It shows that China has the ability to achieve great things,just as it has done in deep space and deep sea exploration.This achievement will inspire more scientists and engineers to continue exploring the mysteries of our planet.
( )1.What is the Shenditake 1
A.A kind of new tool. B.A scientific exploration well.
C.A space ship. D.A deep sea explorer.
( )2.Why is Shenditake 1 so special
A.Because it set a new world record.
B.Because it used foreign tools.
C.Because it reached a new Asian record depth.
D.Because it discovered oil on the moon.
B
C
( )3.图示理解Which of the following pictures shows the drilling process
A
( )4.词义猜测What does the underlined word “breakthrough” mean in Paragraph 3
A.Effort. B.Effect.
C.Progress. D.Hope.
( )5.标题归纳What is the best title for the passage
A.Oil Exploration in China
B.China’s Achievements in Space Exploration
C.Challenges in Deep Earth Drilling
D.China’s Progress in Deep Earth Drilling
C
D
C
配对阅读。左栏是五位游客的个人需求,右栏是七个旅游景点的介绍。请根据每位游客的需求,为他们选择最合适的旅游景点。选项中有两项为多余项。
语篇类型:推荐指南 难度: 建议用时:6 min 正确率: /5
A.Guangzhou Zoo: You can see lovely pandas,monkeys,and lions, which can help you learn more about the animals’ habits.
B.Songshan Lake in Dongguan: It has a beautiful lake.You can rent a boat on the clear lake,enjoying the fresh air.
C.Hailing Island in Yangjiang: You can swim in the sea or play beach volleyball.There are also many seafood restaurants.
D.Danxia Mount in Shaoguan: This place is famous for its strange-shaped rocks.The rocks here are shaped like cocks and horses.
E.Lingnan Tiandi in Foshan: It is a place full of traditional culture.There are workshops where you can learn to make traditional handicrafts.
F.Canton Tower in Guangzhou: Taking the lift to the top,you can overlook the whole city.At night,the city lights shine brightly.
G.Fantawild adventure theme park in Shantou: It is one of the most popular parks in China.There are all kinds of exciting rides and many amazing shows.
( )1.Alice is a big fan of animals.She dreams of seeing different kinds of wildlife and learning about their habits.
( )2.Peter loves to explore special natural wonders.He wants to see strange-shaped rocks and beautiful waterfalls.
( )3.Susan is interested in traditional handicrafts (手工艺
品).She wants to visit a place where she can learn to make handicrafts.
( )4.Bob is looking forward to boating on the lake,having a relaxing time on the water.
A
D
E
B
( )5.Grace likes to enjoy the night view.She wants to visit a place where she can see the city lights at night.
F
组合4
A
语篇类型:应用文 难度: 建议用时:6 min 正确率: /5
【文章大意】本文是一则艺术展览宣传,介绍了展出的中国历代艺术品、开放时间、票价及参观须知等。
(2025清远一模)
NEW EXHIBITION (展览)
THE RICHFIELD MUSEUM OF FINE ART
From Tang to Qing: Chinese Art Through the Ages
Let’s enjoy more than 1,000 years of wonderful art from China on exhibition.
Great works to see:
The Painting Along the River During the Qingming Festival, by Zhang Zeduan.
A collection of nearly 100 bronze(青铜) objects.1题Many fine examples of Tang Dynasty sculptures.
You will be transported to another time with this amazing collection of works.
4题Date: Now until October 18.
2题Opening hours: 9:00 a.m.to 5:00 p.m.Museum is closed on Mondays.
Tickets: 3题Adults $8; students $5; children under 12 $3; children under 6 free.
Note:No food or drinks are allowed in the museum.
Don’t take photos or make loud noise.
Children must be taken care of by parents.
For more information,please send an email to robin@urfriend.
cn or call us at 3542-1897.You can also visit us at our office,Room 301 in Building High Holborn.
( )1.What can we see in the new exhibition
A.A painting by Qi Baishi. B.A Japanese book.
C.A Tang Dynasty sculpture. D.A novel by Mo Yan.
( )2.When can we visit the museum
A.At 9:30 a.m.on Monday. B.At 10:00 a.m.on Tuesday.
C.At 5:30 a.m.on Thursday. D.At 9:00 p.m.on Friday.
( )3.数字计算If Sally wants to visit the museum with her 7-year-old son,how much should she pay
A.$8. B.$11. C.$13. D.$16.
C
B
B
( )4.推理判断Which of the following is TRUE
A.The museum is open on weekdays.
B.Alice,an 11-year-old girl,can visit the museum for free.
C.Visitors can take photos in the museum.
D.People can go to the exhibition on Saturday,October 17.
( )5.写作意图What is the passage written for
A.Introducing Chinese traditional culture.
B.Getting people interested in Chinese traditional culture.
C.Making people know about the museum.
D.Wishing people to see the exhibition.
D
D
B
语篇类型:说明文 难度: 建议用时:9 min 正确率: /5
【文章大意】本文介绍热带海牛的分布与食性,讲佛罗里达海牛的死亡危机、威胁及救助计划,提及种群数量变化。
(2025揭阳市揭东区一模)Manatees(海牛) can be found in Caribbean Sea,the Gulf of Mexico,the Amazon River,Indian Ocean,etc.They are huge sea animals that only eat sea grass and other plants that live in the sea. ▲
It was once reported that over 1,100 manatees died in Florida,many from hunger.To save this kind of animals,wildlife experts came up with a plan to give food to them.They fed the manatees green vegetables such as lettuce.But as the weather is getting warm,the program is expected to end soon.
Since 1967,Florida’s manatees have been on the US government’s list of endangered animals.Most dangers to manatees come from humans.One of the biggest problems is boats.Manatees swim slowly and can’t get out of the way quickly.2题That has led to thousands of manatees being hit or killed by boats.At one point,there were only about 2,000 manatees left in Florida.With protection,the number increased to more than 6,000 in 2016.
2题However,as sea grass is disappearing now,the number of manatees keeps going down again.Warm seas with polluted water have created huge growth of algae(藻) on the ocean’s surface.The algae block(阻挡) the sunlight that allows sea grass to grow.In Indian River Lagoon,where manatees often go in the winter,about 90% of the sea grass beds have died off.Scientists still worry that hundreds more manatees could starve this winter.
( )1.词句还原Which of the following can be put in “ ▲ ” in Paragraph 1
A.That’s one reason why they’re sometimes called “sea cows”.
B.Scientists don’t want to help them.
C.Humans often kill manatees for their meat.
D.This makes manatees lose their homes.
A
( )2.图示理解How has the number of manatees changed over years
B
( )3.事件排序Which shows the correct order of the causes of manatees’ death
A.sea pollution →growth of algae →death of sea grass→death of manatees
B.growth of algae →sea pollution →death of sea grass→death of manatees
C.sea pollution →death of sea grass →growth of algae →death of manatees
D.growth of algae →death of sea grass →sea pollution→death of manatees
A
( )4.词义猜测What does the underlined word “starve” mean in Paragraph 4
A.Swim away. B.Eat up sea grass.
C.Die from hunger. D.Lose swimming ability.
( )5.标题归纳What is the best title for the passage
A.Manatees Feeding Program
B.Money Given to Save Manatees
C.Sea Grass for Manatees
D.Reasons for Manatees’ Death Still Unclear
C
A
C
配对阅读。左栏是五位学生不同情境下的心理需求描述,右栏是七则关于“青少年心理健康支持措施”的简介。请将心理需求和支持措施进行匹配。选项中有两项为多余项。
语篇类型:应用文 难度: 建议用时:6 min 正确率: /5
A.School Advice Room
Open twice a week,students can get personal help for study stress and learn to plan time better.
B.Health Habit Club
Learn to prepare balanced meals and join fun exercise groups. Teachers give weekly tips to help replace junk food with healthy choices and build energy for study.
C. Family Talk Activities
Parents and children practice listening skills together to solve problems and stop daily fights.
D. Online Help Website
A secret place to write worries and get ideas from classmates. Good for those who feel left out.
E.Feelings Control Class
Learn easy methods like drawing or writing diaries to stay calm when feeling suddenly upset.
F.Future Study Help
Tests and talks with older students help those unsure about choosing senior high schools.
G.Public Speaking Club
Weekly group activities help students practice speaking step-by-step.Learn relaxation methods to stay calm and build confidence through small group talks.
( )1.Luke fears speaking in front of the class.His face turns red and hands shake each time.
( )2.John eats too much junk food lately.He feels sleepy in class and hates his unhealthy habits.
( )3.Emily worries about exams every night.She can’t focus on homework and needs better time plans.
( )4.Peter doesn’t know which senior high school to pick up after graduation.He feels nervous about the future.
G
B
A
F
( )5.Sophia’s parents never listen to her ideas.They argue loudly over small things daily.
C
谢谢观赏!题型三 阅读理解
年份 2025年 2024年 2023年 2022年 2021年
分值 共15小题,每小题2分,共30分
A 子主题 勤于动手、乐于实践、敢于创新 丰富、充实、积极向上的生活 勤于动手,乐于实践 科学技术与工程,人类发明与创新 丰富、充实、积极向上的生活
文体 应用文(海报) 应用文(图表) 应用文(广告)
主旨 大意 介绍了一个社区举办的免费制作薄荷油的活动的海报,包括从活动时间、地点、参与人数限制和报名方式,并提供了在家自制薄荷油的详细步骤 介绍了顶级探索空间(TDS)的相关规则 介绍了如何快速DIY扇子 介绍了社区科学中心试用人工智能设备的相关信息 介绍了一则农场采摘广告
词数 203 198 196 189 214
B 子主题 敬畏自然,保护环境 敬畏自然,保护环境 敬畏自然,保护环境 自我认识,自我管理,自我提升 科学技术与工程,人类发明与创新
文体 说明文 记叙文 说明文
主旨 大意 介绍了全球森林面积锐减的严峻现状,并分析了森林消失的主要原因 介绍了人类如何尝试理解和感知动物的情感 介绍了蚂蚁、鱼、海洋生物及其他动物如何辨别方向 讲述了Jerry在爬山探险中获得了巨大的成就以及帮助科学家的故事 介绍了Laura创建了一个项目来解决食物浪费的事迹
词数 243 237 238 252 280
C 子主题 科学技术与工程 社会热点与国际事务 良好的人际关系与人际交往 良好的人际关系与人际交往 恰当的学习方法与策略
文体 应用文
主旨 大意 AI提问的指引与具体例子 新闻与读后感 青少年与父母的分歧与建议 短信与回复 英语习语与适用语境
词数 265 226 248 247 329
选择型阅读
考法 设问 考法解析 技巧点拨
图片理解 图片理解题是阅读理解中选择题选项为图片的题。该类型题将文本中某一信息转换成图片的形式,学生需要在理解文本细节的基础上,选择符合题意的图片 1.阅读题干,了解问题问的是什么,并找到题干中的关键词 2.浏览文本,借助关键词等确定问题的答案 3.分析各选项图片的细节,找出区别 4.根据在文本中找到的答案匹配对应的图片
事件排序 What is the right order of... 事件排序题主要考查学生对文章情节发展或时间顺序的梳理能力 1.先易后难。选择自己最熟悉、最明显的答案先判断 2.找关键词。如表顺序的 at first,first,second,third等 3.上下句联系。这种题所采用的语句一般都是在上句与下句或上半句与下半句之间有一定的对应关系,只要抓住它们的联系就可以解答
续表
考法 设问 考法解析 技巧点拨
词义猜测 What does the underlined word “...” in Paragraph 3 mean 在阅读过程中根据对语篇的信息、逻辑、背景知识及语言结构等的综合理解去猜测或推断某一生词、难词、关键词的含义 1.利用上下文语境猜词(包括语境推断,其后所举的例子或定义、解释),注意破折号、冒号、引号、分号、括号等标点符号以及表示转折关系的词but,however,instead等 2.利用同义词、近义词和反义词猜词 3.利用构词法猜词,主要分为派生法和合成法两类,派生词前缀变词义,后缀变词性,合成词要根据每个独立单词的词义来进行猜测
标题归纳 What is the best title for the passage 要求在阅读和理解全文的基础上对文章做出归纳及概括,并加以提炼,选出最佳标题 1.主题句定位法,主题句往往出现在文章首尾段或段落首尾句 2.略读法,快速浏览全文,提炼出最契合的标题 3.排除干扰项(细节当主旨,概括不全、过度概括)
信息来源 Where is this passage most probably from 考查考生对文章体裁、主题以及内容风格的整体把握能力,判断文章最有可能出自哪种类型的出版物(如故事书、艺术杂志、旅行指南、科学杂志等) 1.内容主题匹配法,仔细研读文章,把握核心内容与主题方向 2.语言风格判断法,通过语言风格的差异,辅助判断来源 3.结构形式分析法,依据结构特点推断出处,例如科学文章常为 “现象-原理-结论”的科学逻辑结构;旅行指南呈 “景点推荐-攻略-注意事项” 的板块结构
句子还原 Which of the following can be put in “ ▲ ” in Paragraph x 联系上下文语境,进行概括或提炼所缺内容的相关信息,根据短文内容选出能还原到文中空白处的最佳选项,使文章意思完整且符合逻辑 1.线索暗示法:仔细分析挖空处前后的文字内容,寻找线索,比如前文提到的某个概念、观点,后文出现的指代关系(如代词 “it”“this” 等的指代对象)、逻辑连接词(如 “however”“therefore”“for example” 等) 2.语境归纳法:理解前后段落或句子的主要意思,明确挖空处需要补充的是观点、例子、解释说明还是过渡性内容,然后从选项中选出最能契合该语境的句子 3.代入验证法:将每个选项的句子依次代入文中 “▲” 处,从语义和逻辑两方面进行验证
配对阅读
题型解读:配对阅读主要考查学生对文章的理解能力和信息匹配能力。
【常见类型】
1.人名与观点配对 2.地名与描述配对 3.问题与建议配对
4.需求与广告配对 5.情况与名言、成语、习语等配对 6.生活习惯与生活常识
方法 解读 方法解真题示例
先阅读左栏题目,了解大致信息,并在关键词下划线。再阅读右栏选项,如果发现选项中有与左栏关键词对应的内容,在对应内容下划线,并与左栏信息进行比对,最后得出正确答案 (2024广东) 61.A British scientist has discovered that, 200 to 300 million years ago, it rained non-stop for two million years on Earth. 左栏关键信息“it rained non-stop for two million years on Earth”与右栏关键信息“there must have been water everywhere on Earth”对应,故选B。值得注意的是:A选项虽然也有关键信息“it rains non-stop”,但A选项重点讲述雨衣的发明,与本则新闻不匹配。 63.Climate change is harming Earth greatly.People on a Pacific island have to leave their homes because the sea level is rising rapidly. 左栏关键信息“sea level is rising rapidly”与右栏关键信息“the place will disappear under water”对应,故选E。 A.I wonder who designed this raincoat.It really helps when it rains non-stop. B.Unbelievable! In that period,there must have been water everywhere on Earth. C.I am planning to fly to the city to have a taste of the famous street food. D.It sounds scary,to be honest.I don’t think this kind of clothes will become fashionable. E.How terrible it is for the people there! Perhaps the place will disappear under water one day. F.Who is the smart inventor of this cooling system He or she must be a cool scientist. G.I hope I can do something for the people there so that they will have enough drinking water.
两个干扰选项的特征是:题目能够在选项中找到对应信息,但整体意思与题目不符。因此做配对阅读题时,找出关键词后,仍须将题目与选项进行比对,把握整体意思,排除干扰项