【期末考点培优】专题23 阅读理解-判断-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题23 阅读理解-判断-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 255.4KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(PEP)
科目 英语
更新时间 2025-12-03 14:36:55

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教版(PEP)(2024)专题23 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello, I’m Amy. I live in Sydney. Today is Saturday. I want to tell you about the weather here. In Sydney, it’s summer now. The weather is hot and sunny. I can wear my T-shirt and shorts. I like summer because I can go swimming in the sea. My friend Tom lives in Beijing. It’s winter there now. The weather is cold and snowy. He can wear his coat and hat. He likes winter because he can make snowmen.
1.Amy lives in Sydney. ( )
2.Today is Sunday. ( )
3.It’s summer in Sydney now. ( )
4.Amy can wear her coat in Sydney now. ( )
5.Tom can make snowmen in Beijing now. ( )
Joe准备向朋友们介绍他所在的社区。请阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Joe. I live in a nice community (社区). My neighbours are very friendly (友好的). There is a big playground. We all do sports there. There is also a beautiful park. I often take a walk with my family. I also play games with my friends in the park. There is a shop in the community too. We can go shopping there. I really like my community.
6.Joe lives in a nice community. ( )
7.Joe’s neighbours are very funny. ( )
8.Joe can do sports in the playground. ( )
9.Joe often takes a walk in the park with his friends. ( )
10.There is a shop in the community too. ( )
回家后,Lili给爷爷画了一张社区的平面图。观察图片,判断下列句子的说法正(T)误(F)。
11.There are two bus stops over there. ( )
12.Look! There is a pet shop. ( )
13.There are two parks over there. ( )
14.There is only (仅仅) one playground. ( )
15.There is a toilet over there. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Lily is my good friend. She’s eleven years old. She’s from Canada. She lives in a new community now. In her community, there are some nice places. There is a shop, a cinema, a playground, a hospital and a library. Lily always reads books in the library. She often plays games on the playground. She can go shopping in the shop, and she can see a doctor in the hospital. Sometimes (有时候) she sees a film (电影) in the cinema. She also helps clean the library. She’s happy in her community.
16.Lily is 12 years old. ( )
17.Lily is from China. ( )
18.We can see a hospital, a park and a cinema in Lily’s community. ( )
19.Lily can play games on the playground and read books in the library. ( )
20.画线单词“cinema”的意思是“电影院”。( )
阅读理解。根据短文内容,判断正(T)误(F)。
It’s raining now. John and Mike can’t play basketball in the park. Mike wants to go to the library, but it’s closed. Then Mike has a good idea. There is a new film on. They can go and see the film. John thinks that’s a good idea. So they go to the cinema.
21.It’s sunny now. ( )
22.They can play basketball in the park. ( )
23.The library is open. ( )
24.There is a new film on. ( )
25.They go to see the film. ( )
阅读判断。根据明信片内容,判断正(T)误(F)。
Hi, John,
How are you I’m in a big park in Sydney today. It’s hot and sunny here. It’s fun to go to the park with my new friends. We play basketball together. Their children swim in the pool. How about you Is it cold and windy in Beijing Can you fly your kite
Miss you!
26.John’s father is in Beijing. ( )
27.It’s hot and sunny in Sydney. ( )
28.John’s father plays football with his new friends. ( )
29.The children swim in the pool. ( )
30.John’s father misses John. ( )
阅读判断。根据短文内容,判断正(T)误(F)。
Today is a sunny day in Beijing. It’s cool. The temperature is 18°C. In Sydney, it’s warm and windy. It’s 23°C. In Harbin, it’s cold and snowy. The temperature is -6°C. A boy is having fun in the snow there. In Guangzhou, it’s hot and sunny. It’s 32°C. The weather is different in different cities.
31.It’s cool and sunny in Beijing. ( )
32.It’s warm and rainy in Sydney. ( )
33.It’s cold and snowy in Harbin. ( )
34.A boy is having fun in the snow in Harbin. ( )
35.It’s hot and sunny in Guangzhou. ( )
阅读短文,判断对(T)错(F)。
I’m Jane. This is my wardrobe (衣柜). I have many clothes in it. Look! This is my coat. It’s very beautiful. It’s white and yellow. This is my green dress. It’s new. I have a red sweater. It’s my birthday gift. I like it very much. Look there! Those are my socks. They’re blue. They are so nice. I like them very much.
36.Jane’s coat is white and blue. ( )
37.Jane has a new green dress. ( )
38.Jane’s birthday gift is a red sweater. ( )
39.Jane likes her black socks very much. ( )
阅读短文,判断正“T”误“F”。
Hello, I’m Tom. I live in Sydney. The weather in Sydney is very nice.
In spring, it’s warm and sunny. I often go to the park with my friends.
In summer, it’s hot and sunny. I like to swim in the sea.
In autumn, it’s cool and windy. I can fly a kite.
In winter, it’s not very cold. It’s rainy sometimes. I read books at home.
40.Tom lives in Sydney. ( )
41.In spring, the weather is hot and sunny. ( )
42.Tom swims in the sea in summer. ( )
43.In autumn, Tom flies a kite. ( )
44.Winter in Sydney is very cold and snowy. ( )
小步正在介绍社区的一处公园。阅读短文,判断正(T)误(F)。
Here is a nice picture of a community park. We can see lots of people playing in the community park. The community park is not very big but beautiful. There is a small river in the park. Some ducks swim there. People can do many things there. Look! There are five children flying kites (放风筝) on the grassland (草坪).
45.This is a picture of a school. ( )
46.The park in the picture is small. ( )
47.There is no river in the picture. ( )
48.There are two boys flying kites on the grassland. ( )
49.The little girl looks very happy. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Lily. I’m a student. I live with my parents. I like helping my parents at home. Every morning, I make my bed. After breakfast, I wash the dishes with my mother. On Saturdays, I sweep the floor and clean the windows. My father often takes out the rubbish. My mother folds the clothes every Sunday. We are a happy family.
50.Lily is a teacher. ( )
51.Lily makes her bed every morning. ( )
52.Lily washes the dishes with her father after breakfast. ( )
53.Lily sweeps the floor on Saturdays. ( )
54.Lily’s mother takes out the rubbish. ( )
社区公园里有许多人,他们都在做些什么呢?阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
It’s a fine Sunday (星期日) morning. There are some children in the park. Look! Amy is drawing a picture. Chen Jie and Sarah are singing old songs. Some boys are playing sports. They are very happy. Two little cats are catching (抓) the butterflies (蝴蝶). Oh, where is Fido He is reading books under (在……下面) a tree.
55.The children are playing in the park on Sunday afternoon. ( )
56.Chen Jie and Sarah are singing old songs. ( )
57.Some boys are playing sports. ( )
58.Two little cats are catching the birds. ( )
59.Fido is reading books under a tree. ( )
Amy和Mike都喜欢春天。请根据对话内容,判断下列句子正(T)误(F)。
Amy: What a sunny and warm day!
Mike: Yes, it is
Amy: Spring is colourful with flowers and grass. I like it.
What about you, Mike
Mike: I like spring too. It is warm. And I like to fly kites in this season.
Amy: Flying kites is good exercise. But I like to plant trees in spring. Every spring, especially(特别) on Tree Planting Day, I plant many trees with my family.
Mike: When is Tree Planting Day, Amy
Amy: It’s on March 12th. Would you like to plant trees together with me then
Mike: Sure.
60.It is sunny and warm today. ( )
61.Both Amy and Mike like spring. ( )
62.Mike likes to plant trees in spring. ( )
63.Amy likes to fly kites in spring. ( )
64.Mike wants to plant trees with Amy on Tree Planting Day. ( )
Bob一家乔迁新居。请阅读Bob对附近环境的介绍,判断句子正(T)误(F)。
I’m Bob. I live in a new community. There are many fun places! Look! This is the playground. Every morning, children play games there. Next to the playground is a park. There are many flowers and trees in it. There is also a library. We can read books there. The neighbours are friendly. I like my new community.
65.Bob lives in a new community. ( )
66.Children can play games in the library. ( )
67.There are many fun places in the community. ( )
68.There are many flowers and trees in the park. ( )
69.The neighbours in the community are not friendly. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
There is a playground in my community. Children often play there. Near (在……附近) the playground, there is a shop. My mum can buy fruit and books. The people in my community are friendly. Miss Li is a doctor. She works (工作) in our community hospital. She is thin and tall. She often helps people. There is also a taijiquan club. Many people do sports there. Sometimes (有时候), we sweep the floor in my community. Everyone says, “You are good children.”
70.Children often play on the playground. ( )
71.Miss Li is tall. ( )
72.There isn’t a taijiquan club. ( )
73.There is a hospital near the playground. ( )
74.Sometimes, children help the community. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Look! These people work in a factory. They are factory workers. They make toys, clothes and cars.
Teachers help us study new things. They teach us Chinese, English and many other things. Teachers help us grow clever(聪明的).
Drivers are also very important. They drive buses, taxis or trucks. Drivers take people or goods(货物) to different places.
All jobs are good and important. They make the world(世界) nice. What can students do They need to study hard.
75.Factory workers do not make clothes. ( )
76.Teachers only(只是) teach us maths and English. ( )
77.Drivers take people or goods to different places. ( )
78.All jobs are important. ( )
79.Students need to study hard. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.F 5.T
【导语】本文主要介绍悉尼和北京的天气及穿着。
1.句意:艾米住在悉尼。根据“Hello, I’m Amy. I live in Sydney.”可知是悉尼,故答案为T。
2.句意:今天是星期日。根据“Today is Saturday.”可知今天是星期六,故答案为F。
3.句意:现在悉尼是夏天。根据“In Sydney, it’s summer now.”可知悉尼现在是夏天,故答案为T。
4.句意:艾米现在在悉尼能穿她的外套。根据“I can wear my T-shirt and shorts.”可知不能穿外套,能穿T恤和短裤,故答案为F。
5.句意:汤姆现在在北京能堆雪人。根据“He likes winter because he can make snowmen.”可知北京能堆雪人,故答案为T。
6.T 7.F 8.T 9.F 10.T
【导语】本文是Joe对他所居住社区的介绍。他描述了社区里的游乐场、公园、商店以及友好的邻居。
6.句意:Joe住在一个很棒的社区。根据原文“I live in a nice community.”可知Joe住在一个很棒的社区,故答案为T。
7.句意:Joe的邻居非常有趣。根据原文“My neighbours are very friendly.”可知邻居是友好的,文中并未提及他们是否有趣,故答案为F。
8.句意:Joe可以在游乐场做运动。根据原文“There is a big playground. We all do sports there.”可知Joe可以在游乐场做运动,故答案为T。
9.句意:Joe经常和他的朋友们在公园里散步。根据原文“I often take a walk with my family.”可知他是和家人一起散步,而不是朋友,故答案为F。
10.句意:社区里也有一家商店。根据原文“There is a shop in the community too.”可知社区里也有一家商店,故答案为T。
11.F 12.T 13.T 14.F 15.T
【导语】本文讲了社区。
11.句意:那边有两个公交车站。根据社区的平面图可知那边有一个公交车站,故答案为F。
12.句意:看!有一个宠物店。根据社区的平面图可知有一个宠物店,故答案为T。
13.句意:那边有两个公园。根据社区的平面图可知那边有两个公园,故答案为T。
14.句意:只有一个操场。根据社区的平面图可知有两个操场,故答案为F。
15.句意:那边有一个卫生间。根据社区的平面图可知有一个卫生间,故答案为T。
16.F 17.F 18.F 19.T 20.T
【导语】本文介绍了莉莉的社区。
16.句意:莉莉12岁。根据“Lily is my good friend. She’s eleven years old.”,可知莉莉11岁,故答案为F。
17.句意:莉莉来自中国。根据“She’s from Canada.”,可知来自加拿大,故答案为F。
18.句意:我们可以在莉莉的社区看到一家医院,一个公园和一家电影院。根据|“There is a shop, a cinema, a playground, a hospital and a library.”,可知没有公园,故答案为F。
19.句意:莉莉可以在操场上玩游戏,在图书馆看书。根据“She often plays games on the playground. Sometimes (有时候) she sees a film (电影) in the cinema.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
20.根据短文语境可知cinema的意思是电影院,故答案为T。
21.F 22.F 23.F 24.T 25.T
【导语】本文讲了约翰和迈克下雨天做的事情。
21.句意:现在天气晴朗。根据“It’s raining now.”,可知现在正在下雨,故答案为F。
22.句意:他们可以在公园里打篮球。根据“John and Mike can’t play basketball in the park.”,可知他们不可以在公园里打篮球,故答案为F。
23.句意:图书馆是开着的。根据“Mike wants to go to the library, but it’s closed.”,可知图书馆关门了,故答案为F。
24.句意:有一部新电影正在上映。根据“There is a new film on.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
25.句意:他们去看电影。根据“They can go and see the film. John thinks that’s a good idea. So they go to the cinema.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
26.F 27.T 28.F 29.T 30.T
【导语】本文讲了悉尼的大公园里人们做的事情。
26.句意:约翰的爸爸在北京。根据“I’m in a big park in Sydney today.”,可知约翰的爸爸在悉尼,故答案为F。
27.句意:悉尼天气炎热且晴朗。根据“I’m in a big park in Sydney today. It’s hot and sunny here.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
28.句意:约翰的爸爸和他的新朋友一起踢足球。根据“It’s fun to go to the park with my new friends. We play basketball together.”,可知一起打篮球,故答案为F。
29.句意:孩子们在游泳池里游泳。根据“Their children swim in the pool.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
30.句意:约翰的爸爸想念约翰。根据“Miss you!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
31.T 32.F 33.T 34.T 35.T
【导语】本文讲了不同城市的天气。
31.句意:北京凉爽晴朗。根据“Today is a sunny day in Beijing. It’s cool.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
32.句意:悉尼温暖有雨。根据“In Sydney, it’s warm and windy.”,可知悉尼温暖多风,故答案为F。
33.句意:哈尔滨寒冷有雪。根据“In Harbin, it’s cold and snowy.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
34.句意:一个男孩在哈尔滨的雪地里玩得很开心。根据“In Harbin, it’s cold and snowy. The temperature is -6°C. A boy is having fun in the snow there.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
35.句意:广州炎热晴朗。根据“In Guangzhou, it’s hot and sunny.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
36.F 37.T 38.T 39.F
【导语】本文讲了简的服装。
36.句意:简的外套是白色和蓝色的。根据“This is my coat. It’s very beautiful. It’s white and yellow.”,可知简的外套是白色和黄色的,故答案为F。
37.句意:简有一条新的绿色连衣裙。根据“This is my green dress. It’s new.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
38.句意:简的生日礼物是一件红色的毛衣。根据“I have a red sweater. It’s my birthday gift.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
39.句意:简非常喜欢她的黑色袜子。根据“Those are my socks. They’re blue.”,可知袜子是蓝色的,故答案为F。
40.T 41.F 42.T 43.T 44.F
【导语】本文讲了天气。
40.句意:汤姆住在悉尼。根据“Hello, I’m Tom. I live in Sydney.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
41.句意:在春天,天气炎热晴朗。根据“In spring, it’s warm and sunny.”,可知在春天,天气温暖晴朗,故答案为F。
42.句意:汤姆夏天在海里游泳。根据“In summer, it’s hot and sunny. I like to swim in the sea.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
43.句意:在秋天,汤姆放风筝。根据“In autumn, it’s cool and windy. I can fly a kite.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
44.句意:悉尼的冬天寒冷多雪。根据“In winter, it’s not very cold. It’s rainy sometimes.”,可知悉尼的冬天不太冷有雨,故答案为F。
45.F 46.T 47.F 48.F 49.F
【导语】本文介绍了社区公园。
45.句意:这是一所学校的照片。根据“Here is a nice picture of a community park.”,可知是公园的照片,故答案为F。
46.句意:照片中的公园很小。根据“The community park is not very big but beautiful.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
47.句意:照片中没有河。根据“There is a small river in the park.”,可知有河,故答案为F。
48.句意:有两个男孩在草地上放风筝。根据“There are five children flying kites (放风筝) on the grassland (草坪).”,可知有五个孩子正在放风筝,故答案为F。
49.句意:小女孩看起来很高兴。全文没有提到小女孩,故答案为F。
50.F 51.T 52.F 53.T 54.F
【导语】本文讲了莉莉经常在家做的家务及周六莉莉一家在家做的事情。
50.句意:莉莉是一名老师。根据“Hello, I’m Lily. I’m a student.”,可知莉莉是一名学生,故答案为F。
51.句意:莉莉每天早上整理床铺。根据“Every morning, I make my bed.”,可知题干题干与短文相符,故答案为T。
52.句意:莉莉早饭后和爸爸洗碗。根据“After breakfast, I wash the dishes with my mother.”,可知和妈妈洗碗,故答案为F。
53.句意:莉莉星期六扫地。根据“On Saturdays, I sweep the floor and clean the windows.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
54.句意:莉莉的妈妈把垃圾拿出去。根据“My father often takes out the rubbish.”,可知爸爸把垃圾拿出去,故答案为F。
55.F 56.T 57.T 58.F 59.T
【导语】本文介绍了周日上午社区公园里人们的活动。
55.句意:孩子们周日下午正在公园里玩耍。根据“It's a fine Sunday morning. There are some children in the park.”可知,时间是周日上午,不是下午,题干与短文不符,故答案为F。
56.句意:陈洁和萨拉正在唱老歌。根据“Chen Jie and Sarah are singing old songs.”可知,题干与短文相符,故答案为T。
57.句意:一些男孩正在做运动。根据“Some boys are playing sports.”可知,题干与短文相符,故答案为T。
58.句意:两只小猫正在抓鸟。根据“Two little cats are catching the butterflies.”可知,小猫抓的是蝴蝶,不是鸟,题干与短文不符,故答案为F。
59.句意:菲多正在一棵树下看书。根据“Oh, where is Fido He is reading books under a tree.”可知,题干与短文相符,故答案为T。
60.T 61.T 62.F 63.F 64.T
【导语】本文主要讲了艾米和迈克谈论春天。
60.句意:今天天气晴朗且温暖。根据“What a sunny and warm day!”,可知今天是晴朗和温暖的一天。句子与短文相符,故答案为T。
61.句意:艾米和迈克都喜欢春天。根据“Spring is colourful with flowers and grass. I like it.”和“I like spring too.”,可知他们都喜欢春天。句子与短文相符,故答案为T。
62.句意:迈克喜欢在春天种树。根据迈克所说“I like spring too. It is warm. And I like to fly kites in this season.”,可知迈克喜欢在春天放风筝。句子与短文不符,故答案为F。
63.句意:艾米喜欢在春天放风筝。根据艾米所说“Flying kites is good exercise. But I like to plant trees in spring.”,可知艾米喜欢在春天种树。句子与短文不符,故答案为F。
64.句意:迈克想在植树节和艾米一起种树。根据“Would you like to plant trees together with me then ”和“ Sure.”,可知迈克愿意在植树节和艾米一起种树。句子与短文相符,故答案为T。
65.T 66.F 67.T 68.T 69.F
【导语】短文介绍了鲍勃社区的设施布局。
65.句意:鲍勃住在一个新社区。根据“I’m Bob. I live in a new community.”可知鲍勃住在新社区。句子和短文匹配,故答案为T。
66.句意:孩子们可以在图书馆玩游戏。根据“There is also a library. We can read books there.”可知孩子们可以在图书馆看书。句子和短文不匹配,故答案为F。
67.句意:社区里有很多有趣的地方。根据“There are many fun places!”可知社区里有很多有趣的地方。句子和短文匹配,故答案为T。
68.句意:公园里有许多花和树。根据“Next to the playground is a park. There are many flowers and trees in it.”可知公园里有许多花和树。句子和短文匹配,故答案为T。
69.句意:社区里的邻居不友好。根据“The neighbours are friendly.”可知社区里的邻居很友好。句子和短文不匹配,故答案为F。
70.T 71.T 72.F 73.F 74.T
【导语】本文主要介绍社区设施及生活。
70.句意:孩子们经常在操场上玩。根据“There is a playground in my community. Children often play there.”可知题干与短文描述相符,故答案为T。
71.句意:李小姐是高的。根据“She is thin and tall.”可知题干与短文描述相符,故答案为T。
72.句意:没有太极拳俱乐部。根据“There is also a taijiquan club.”可知有太极拳俱乐部,故答案为F。
73.句意:操场附近有一家医院。根据“Near (在……附近) the playground, there is a shop.”可知是有一家商店,故答案为F。
74.句意:有时,孩子们帮助社区。根据“Sometimes (有时候), we sweep the floor in my community.”可知题干与短文描述相符,故答案为T。
75.F 76.F 77.T 78.T 79.T
【导语】本文讲了职业。
75.句意:工厂工人不做衣服。根据“They are factory workers. They make toys, clothes and cars.”,可知做衣服,故答案为F。
76.句意:老师只教我们数学和英语。根据“Teachers help us study new things. They teach us Chinese, English and many other things.”,可知老师教语文,英语和很多其他东西,故答案为F。
77.句意:司机把人或货物带到不同的地方。根据“Drivers take people or goods(货物) to different places.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
78.句意:所有的工作都很重要。根据“All jobs are good and important.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
79.句意:学生需要努力学习。根据“What can students do They need to study hard.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录