/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教版(PEP)(2024)专题25 任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
学校组织同学们暑假去劳动基地参加劳动实践夏令营。以下是当地的天气和各个基地给同学们的伴手礼。请根据表格内容,完成下列任务。
City Changchun Huizhou Aksu Hangzhou
Weather snowy sunny windy rainy
Gift (礼物) bread cake apples sweets
1.根据表格内容,将下列城市及其天气连线。
1. Changchun 2. Huizhou 3. Aksu 4. Hangzhou
a. b. c. d.
2.根据表格内容及同学们为基地写的介绍语,写出四、位同学收到的伴手礼。
(1) Taotao:品质农业,健康生活——长春农业基地,您的健康之选
(2) Duoduo:爱心助农,惠州有我——山泉柑基地
(3) Toby:助力新疆,有你有我——阿克苏基地
(4) Emma:科技赋能农业,智慧引领未来——杭州年华生态农业基地
阅读短文,完成任务。
Hello, my friends. I’m Meera. I’m a student. My favourite place in my community is the park. I often take a walk in the park with my best friend Liu Jia. She has long hair. She always makes me smile! My neighbours are very friendly. Mr Chen is a PE teacher. He is very strong and tall. He often teaches us to play basketball in the playground. There is a hospital in my community. We often see a doctor there. My mom Mrs Lin works in the hospital. She’s a doctor. She’s kind. My dad is a cook. He can cook great food. I love them and I love my community.
3.根据短文内容,写出图片中人物的名字。
(1)
(2)
(3)
4.判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Meera is a student. ( )
(2) Liu Jia has short hair. ( )
(3) Mrs Lin often teaches us to play basketball. ( )
(4) Mr Chen is a PE teacher. He is very short and thin. ( )
(5) There is a hospital in my community. ( )
5.根据画线句子,进行仿写,开头第一个单词已给出。
There is a hospital in my community. We often see a doctor there.
There
阅读理解。
Beijing’s Weather This Week
Hello! Let’s look at Beijing’s weather this week. On Monday, it’s sunny and 15℃. It’s cool. On Tuesday, it’s cloudy and 12℃. It’s a little cold. On Wednesday, it’s rainy and 9℃. You need an umbrella. On Thursday, it’s windy and 11℃. On Friday, it’s sunny again, and it’s 16℃. It’s nice to go out!
6.What’s the weather like on Monday ( )
A.Cloudy. B.Sunny. C.Rainy.
7.What’s the temperature on Tuesday ( )
A.12℃. B.15℃. C.9℃.
8.What do you need on Wednesday ( )
A.A coat. B.An umbrella. C.A fan.
9.Is it sunny on Friday ( )
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C.We don’t know.
10.What’s the weather like on Thursday
阅读理解。
My Weekend Plan
Hi! I’m Amy. This weekend, the weather will be warm and windy. On Saturday morning, I can fly a kite in the park with my brother. In the afternoon, it will rain. So we can’t play outside. We will go to the library to read books. On Sunday, it will be sunny again. My family will have a picnic (野餐) near the lake. I think it will be a nice weekend!
11.判断对(T)错(F)。
(1) The weather is cold and rainy this weekend. ( )
(2) Amy can fly a kite on Saturday morning. ( )
(3) Amy and her brother will play basketball in the afternoon. ( )
(4) Amy’s family will have a picnic on Sunday. ( )
12.问答题。
(1)What can Amy do in the rainy afternoon
(2)What’s the weather like on Sunday
阅读小欣做的“最美妈妈”海报,完成下面的活动。
13.读一读,给每段文字配上正确的图片。
Mother’s Day (母亲节) is coming. Let’s meet these mothers.
Hello, I’m Xiaoxin. I’m a Chinese girl. This is my mother. She has big eyes and short hair. She is a nice nurse. She helps many people. She’s busy and tired. I can cook good food for her.
This is my neighbour, Xiaoyong’s mother. His mother is tall and thin. She has long hair. She’s very quiet. She’s an English teacher. She’s busy and tired too. Xiaoyong can clean the room.
That is my best friend, Xiaoli’s mother. Her mother is tall and strong. She’s kind. She’s a great farmer. She’s busy and tired too. Xiaoli can make a gift for her.
A. B. C.
14.读一读,小欣和小伙伴们能为妈妈做些什么,填空并连线。
(1) Xiaoxin can ______ for her mother. a.
(2) Xiaoyong can ______ for his mother. b.
(3) Xiaoli can ______ for her mother. c.
15.What can you do for your mum (你能为妈妈做些什么?)
I can for my mum.
Tip (提示): sing and dance, make a card, draw a picture, do chores...
阅读理解,完成以下任务。
I’m Daming. I live in a nice community. There is a big park in the community. It’s very beautiful. There are many flowers and trees in the park. People often take a walk there. There is also a library near (在……附近) the park. I often read books there. There is a playground in the community too. I often play football with my friends there. There are also some shops in the community. We can go shopping there. I love my community.
16.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1)Daming lives in an old community. ( )
(2)There are many flowers and trees in the park. ( )
(3)Daming often reads books in the park. ( )
17.阅读短文,选择正确的答案。
(1)Daming often plays football with his friends on the ______. ( )
A.park B.library C. playground
(2) There are some ______ in the community. ( )
A.shops B.hospitals C. schools
阅读短文,完成下列任务。
There are four seasons in a year. They are spring, summer, autumn and winter. The four seasons never end (结束).
Spring is the first season of a year. The trees get green and the flowers come out in spring. Spring is beautiful.
After spring is summer. It is hot in summer. People like swimming in summer. They can eat ice cream in summer. The leaves are colourful in autumn. We can pick the apples in autumn. The last season is winter. It is very cold in winter. We can see snow and ice everywhere. We can go skating in winter. And children like making snowmen in winter.
It is very interesting. I like all the seasons. What about you
18.阅读短文,完成下面的思维导图。
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
19.下列选项中与文中画线部分含有相近意思的是:
A.季节不等人,春日胜黄金。 B.曰春夏,曰秋冬。此四时,运不穷。
阅读理解。
Whistle for Whale
Wally whistles in the morning. Why do you whistle I whistle for my whale. What Whale Whale Where is the whale Oh! A whale! I like whales! Wally whistles and whistles. A dog runs over. Look! This is my whale!
单词注释:whistle / w sl/ :吹口哨 whale /we l/ :鲸鱼
20.阅读短文,选出正确答案。
(1) What does Wally do in the morning ( )
A.He has a whale. B.He sees a dog. C. He whistles in the morning.
(2) Why does Wally whistle ( )
A.He is sad. B.He is happy. C. He whistles for his whale.
(3) Which is Wally’s whale ( )
A. B. C.
21.圈出文中(不含标题)含有wh的单词(重复的单词只圈一次)。
阅读短文,完成下列任务。
I’m Jack. I have a big family. My grandparents are both (两者都) farmers. My dad is a factory worker and my mum is an English teacher. They are looking after my baby brother in the room. My cousin is a student and we are in the same school. We both like drawing pictures. What about my uncle and aunt My uncle is a cook and he is cooking in the kitchen with my aunt. My aunt can help him make some fruit. Today is the Double Ninth Festival. We will (将) have a big dinner together.
22.根据短文内容,将下列人物与职业或身份连线。
(1) Grandpa (2) Dad (3)Mum (4)Uncle (5) Cousin
a. b. c. d. e.
23.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) How many people are there in Jack’s family ( )
A.Seven. B.Eight. C. Nine.
(2) What can Jack’s cousin do ( )
A.He can look after the baby.
B.He can cook good food.
C. He can draw pictures.
(3) Where is Jack’s aunt ( )
A.She is in the kitchen.
B.She is in the room.
C. We don’t know.
(4) What do the underlined (画线的) words “a big dinner” mean(意思是) in Chinese ( )
A.一个重大的节日 B.一顿丰盛的晚餐 C. 一次家庭大聚会
24.请说出一个中国其他的传统节日。
Jack正在介绍自己的好朋友。阅读短文,完成下面表格。
My name is Jack. I have many good friends. They are Mary, Tony and Peter. Mary is short and thin. She is friendly. She has many books in her bag. She likes reading books very much. Tony has short brown hair. He is funny. We like animal books and often share. Peter is tall and strong. He likes ball games. He is kind. He often teaches me with basketball after school.
Name Appearance(外貌) Character(性格) What does he/she like
Mary 25 friendly 26
Tony short brown hair 27 28
Peter tall and strong 29 ball games
阅读短文,完成下列任务。
Hello! I’m Tom. Welcome to my community. It is a great place. There is a big hospital. The doctors are kind. When you don’t feel well, you can see a doctor there.
Near the hospital, there is a library. It has storybooks, picture books and science books. I often read books there after school.
In the community, there is a park. Grass and colourful flowers are everywhere. On weekends, people come here. Some take a walk, and some fly kites or play badminton.
There is a bus stop near the park. Buses can take you to different places. Around the community, there are small shops. You can buy snacks, school things and toys there.
30.根据短文内容,选择正确的答案。
What can you do when you don’t feel well in Tom’s community ( )
A.Go to the library. B.See a doctor in the hospital. C. Buy some snacks.
31.根据短文内容,回答问题。
(1) What can you buy in the small shops around the community
(2) 请用there be句型写两句话介绍自己所居住的社区。
阅读短文,完成下列任务。
Hello, my name is Wang Lin. Look! This is my new friend. His name is Jack. He is from the UK. We are different in some ways. He is tall and strong, but I am a little short. He has short yellow hair and blue eyes. My hair is short and black. Jack and I both like basketball. We often play it together. It is good for our bodies. He is very friendly. He always helps me with maths at school. I am very happy to know him.
32.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) What do Wang Lin and Jack both like ( )
A.Drawing. B.Singing. C. Basketball.
(2) What does Jack look like ( )
A.He is short and thin with long black hair.
B.He is tall and strong with short yellow hair and blue eyes.
C. He is tall and thin with short brown hair and green eyes.
(3) How are Wang Lin and Jack different ( )
A.Jack likes English, but Wang Lin likes Chinese.
B.Jack is short, but Wang Lin is tall.
C. Jack has short yellow hair, but Wang Lin has short black hair.
(4) What’s the best title(标题) of the story ( )
A.The best teacher B.The best friend C. The best family
33.根据实际情况,回答问题。
(1) Do you have a new friend
(2) Where is he or she from
(3) What does he or she look like
(4) What is he or she like
阅读短文,完成表格。
Amy is a student. She lives in an old community. The community has many problems (问题). First, there is only one shop in it. The shop is not big. People need (需要) to go to faraway (遥远的) places to buy more things. Second, there aren’t any playgrounds or parks in the community. People have no places to do sports. They can only take a walk near their homes. All in all (总的来说), it is not a good place to live in.
Amy hopes (希望) to live in a new community. Her dream community is big and beautiful. There is a library, a museum, a big supermarket and a big park. People can do a lot of things there. The neighbours are kind. She can have many new friends.
Amy’s 34 Community
Shop There is only a 35 shop there.
Sports There are no playgrounds or 36 there. People can’t do 37 .
Amy’s Dream Community
Place She hopes the community can be 38 and beautiful.
Neighbours They are 39 . She can make a lot of new 40 there.
阅读短文,完成下列任务。
There is a small community. People do different jobs there. People there are very friendly. They often help each other.
Zhang Peng’s mother is a nurse, and his father Mr Zhang is a police officer. One morning, Mr Zhang takes Zhang Peng to school. On his way back, he sees an old woman walking slowly (缓慢地). Mr Wang, a delivery worker, is helping her. The old woman is Ms Lin. She lives alone. Mr Zhang quickly stops his car and offers (主动提出) to drive her home. The old woman is very grateful.
In the evening, Mr Zhang takes his family to visit the old woman. Zhang Peng’s mother is cooking for Ms Lin and Zhang Peng is telling funny stories. They have a wonderful time together.
In this community, everyone can spread (传播) love and care. Helping others makes our community a warmer(更温暖的) place.
41.将文章中提到的表示职业的词语,抄写在四线三格中。
(1)
(2)
(3)
42.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) What is Zhang Peng’s mother’s job ( )
A.She’s a cleaner. B.She’s a police officer. C. She’s a nurse.
(2) What is Zhang Peng doing when they visit Ms Lin in the evening ( )
A.He is cooking food. B.He is telling stories. C. He is cleaning the house.
(3) Which is the best title for the passage ( )
A.A Busy Community B.Different Jobs in the Community
C. Love and Help in the Community
(新趋势·多模态语篇)Binbin给Lily推荐了一个绘本故事。阅读绘本,完成下列任务。
They are my super (极好的) mother and father. Sometimes (有时候) my mother is a cook (厨师). She can cook good food for us.
Sometimes my mother is a nurse. She looks after me. Sometimes my father is a driver (司机). He drives me to the park.
Sometimes my father is a singer (歌手). He can sing for my brother. They love us. And we love them too.
43.阅读绘本,补全句子。
(1) My mother can good food.
(2) Sometimes my mother is a cook and sometimes she is a .
(3) My father can for my brother.
44.(新趋势·思维探究)仿照绘本,介绍一下你的爸爸妈妈。
My mother is a (职业). My father is a (职业). They love me.
Andy正在做自我介绍。请阅读Andy的自我介绍,完成下列各题。
Let me tell you something about myself. My name is Andy. I am ten years old. I am a student. I usually have fish and vegetables for breakfast. I like Mr Li. He is our maths teacher. He is 35 years old. He is tall and has small eyes. I am helpful at home. I can cook the meals and sweep the floor. In the evening, I often read a book and play weiqi with my father. I like playing weiqi. I also like playing basketball. How interesting
45.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Andy usually has _____ for breakfast. ( )
A.bread and milk B.fish and vegetables C. meat and soup
(2) Mr Li is _____ and has small eyes. ( )
A.old B.short C. tall
(3) Andy _____ at home. ( )
A.waters the plants B.looks after the baby C. cooks the meals and sweeps the floor
46.仿照短文画线部分,描述你最喜欢的老师。
I like . He / She is our . He / She .
Sarah在分享她朋友的职业。阅读短文,完成下列各题。
I have four good friends. They are Max, Lisa, Allen and Susan.
Max is a police officer. He works in a police station (警察局). He helps a lot of people.
Lisa is a teacher and she teaches Chinese in a primary school (小学). She is very kind.
Allen is a delivery worker. He is very busy at noon and in the evening. He’s tall and strong. He always delivers goods (货物) to people.
Susan is a community helper. She often helps children and old people. She often tells funny stories to children and helps the old people do chores. She is very helpful.
47.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Sarah has five good friends. ( )
(2) Max is a police officer. He helps a lot of people. ( )
(3) Lisa is an English teacher. ( )
(4) Allen is tall and thin. ( )
(5) Susan often helps children and old people in the community. ( )
48.为短文选择一个合适的标题。(圈出序号)
A.My friends and their jobs B.My friends and their hobbies
农民眼里的四季是怎样的?请阅读短文,完成下列各题。
There is a farmer. His name is Dane. Dane likes all the four seasons, and he does different things in different seasons.
In spring, it is warm and wet (潮湿的). Dane grows some rice.
In summer, it is hot and sunny. There is a lot of rain too. The rice grows well. Dane builds (建造) a new house.
In autumn, it is cool and windy. Dane cuts the rice and puts the rice in his house.
Then in winter, it is cold and snowy outside. Dane stays at home. It is warm and comfortable (舒服的). Dane has fun in his house.
49.根据短文内容,用数字给下列图片排序。
( )
( )
( )
( )
50.根据短文内容,回答问题。
(1) What’s Dane’s job
(2) What’s the weather like in autumn
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.1-4 cabd 2.bread cake apples sweets
【导语】本文主要介绍了四个劳动基地的天气情况和各个基地送给同学们的伴手礼。
1.根据表格内容可知长春下雪、惠州天气晴朗、阿克苏刮风、杭州下雨,故答案为1-4 cabd。
2.(1)根据介绍语内容和表格内容可知淘淘在长春基地收到的伴手礼是bread面包,故答案为bread。
(2)根据介绍语内容和表格内容可知多多在惠州基地收到的伴手礼是cake蛋糕,故答案为cake。
(3)根据介绍语内容和表格内容可知托比在阿克苏基地收到的伴手礼是apples苹果,故答案为apples。
(4)根据介绍语内容和表格内容可知艾玛在杭州基地收到的伴手礼是sweets糖果,故答案为sweets。
3.Mrs Lin Liu Jia Mr Chen 4.T F F F T 5.There is a playground in my community. We often play games there. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了作者生活的社区。
3.(1)图片是一名医生,根据“We often see a doctor there. My mom Mrs Lin works in the hospital. She’s a doctor.”可知作者的妈妈林夫人是一名医生,故答案为Mrs Lin。
(2)图片是一个长头发的女孩,根据“I often take a walk in the park with my best friend Liu Jia. She has long hair.”可知作者的朋友刘佳是一个长头发的女孩,故答案为Liu Jia。
(3)图片是一位男士,根据“Mr Chen is a PE teacher, he is very strong and tall.”可知陈先生是一名体育老师,他又高又壮,故答案为Mr Chen。
4.(1)句意:米拉是一名学生。根据“I’m Meera. I’m a student.”可知米拉是一名学生,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:刘佳有短发。根据“I often take a walk in the park with my best friend Liu Jia. She has long hair.”可知刘佳有长发,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:林夫人经常教我们打篮球。根据“Mr Chen is a PE teacher, he is very strong and tall. He often teaches us to play basketball in the playground.”可知陈先生经常教打篮球,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:陈先生是一名体育老师。他又矮又瘦。根据“Mr Chen is a PE teacher. He is very strong and tall.”可知陈先生是一名体育老师。他又高又壮。句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:在社区有一所医院。根据“There is a hospital in my community.”可知在社区有一所医院,句子和短文相符,故答案为T。
5.句意:在我的社区有一所医院。我们在那里经常看医生。句子是陈述句的肯定形式,时态是一般现在时,句子结构是There is...in my community. We often...there. 本题是开放性试题,答案不唯一,可写成:在我的社区有一个游乐场。我们经常在那里玩游戏,playground名词,操场游乐场,play games动词短语,玩游戏。故答案为There is a playground in my community. We often play games there.
6.B 7.A 8.B 9.A 10.It’s windy and 11℃.
【导语】本文主要介绍这周北京的天气。
6.句意:周一天气怎么样?A多云的。B晴朗的。C下雨的。根据“On Monday, it’s sunny and 15℃.”可知是晴朗的,故选B。
7.句意:周二温度是多少?根据“On Tuesday, it’s cloudy and 12℃.”可知是12度,故选A。
8.句意:你周三需要什么?A一件外套。B一把雨伞。C一个风扇。根据“On Wednesday, it’s rainy and 9℃. You need an umbrella.”可知需要一把雨伞,故选B。
9.句意:周五是晴朗的吗?A是的,它是。B不,不是。C我们不知道。根据“On Friday, it’s sunny again, and it’s 16℃.”可知是晴朗的,故选A。
10.句意:周四天气怎么样?根据“On Thursday, it’s windy and 11℃.”可知是多风的温度是11度,故答案为It’s windy and 11℃.
11.F T F T 12.She can go to the library to read books. It will be sunny.
【导语】本文主要介绍艾米的周末计划。
11.(1) 句意:这个周末天气是寒冷的和下雨的。根据“This weekend, the weather will be warm and windy.”可知是温暖的有风的,故答案为F。
(2) 句意:艾米能在周六上午放风筝。根据“On Saturday morning, I can fly a kite in the park with my brother.”可知可以在周六上午放风筝,故答案为T。
(3) 句意:艾米和她的哥哥将在下午打篮球。根据“We will go to the library to read books.”可知下午去图书馆看书,故答案为F。
(4) 句意:艾米的家人将在周日野餐。根据“On Sunday, it will be sunny again. My family will have a picnic (野餐) near the lake.”可知周日将野餐,故答案为T。
12.(1) 句意:艾米可以在下雨的下午做什么?根据“We will go to the library to read books.”可知是去图书馆看书,故答案为She can go to the library to read books.
(2) 句意:周日天气怎么样?根据“On Sunday, it will be sunny again.”可知周日将是晴朗的,故答案为It will be sunny.
13.B C A 14.cook good food-c; clean the room-a; make a gift-b 15.draw a picture (答案不唯一)
【导语】本文介绍了三位妈妈,以及母亲节要来了,孩子可以为妈妈做什么。
13.根据“She has big eyes and short hair. She is a nice nurse.”可知小新的妈妈大眼睛,短头发,是一名护士,B符合题意,故选B。
根据“His mother is tall and thin. She has long hair. She’s very quiet. She’s an English teacher.”可知小勇的妈妈又高又瘦,有长发,是英语老师,C符合题意,故选C。
根据“Her mother is tall and strong. She’s kind. She’s a great farmer.”可知小丽的妈妈又高又壮,是农民,A符合题意,故选A。
14.(1)句意:小新可以为妈妈____。根据“I can cook good food for her.”可知小新可以为妈妈做饭,c是做饭,故答案为cook good food;c。
(2)句意:小勇可以为他的妈妈____。根据“Xiaoyong can clean the room.”可知小勇可以为妈妈打扫房间,a是打扫房间,故答案为clean the room;a。
(3)句意:小丽可以为妈妈____。根据“Xiaoli can make a gift for her.”可知小丽可以为妈妈制作礼物,b是礼物,故答案为make a gift;b。
15.句意:你可以为你的妈妈做什么?我可以为我的妈妈____。本题是开放性试题,答案不唯一,可写成:我可以为我的妈妈画画。draw a picture动词短语,画画,故答案为draw a picture。
16.F T F 17.C A
【导语】本文讲了大明社区里的设施。
16.(1)句意:大明住在一个旧的社区。根据“I’m Daming. I live in a nice community.”,可知大明住在一个漂亮的社区,故答案为F。
(2)句意:公园里有很多花和树。根据“There are many flowers and trees in the park.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:大明经常在公园里看书。根据“There is also a library near (在……附近) the park. I often read books there.”,可知经常在图书馆看书,故答案为F。
17.(1)句意:大明经常和朋友在_____上踢足球。park公园,library图书馆,playground操场,根据“There is a playground in the community too. I often play football with my friends there.”,可知经常和朋友在操场上踢足球,故选C。
(2)句意:社区里有一些_______。shops商店,hospitals医院,schools学校,根据“There are also some shops in the community.”,可知有一些商店,故选A。
18.autumn winter hot colourful cold 19.B
【导语】本文介绍了春、夏、秋、冬四个季节的特点和人们的活动,表达了作者对四季的喜爱。
18.词意:______ 根据思维导图可知季节顺序为:spring, summer, autumn, winter。此处表示秋天autumn,故答案为autumn。
词意:______ 根据思维导图可知季节顺序为:spring, summer, autumn, winter。此处表示冬天winter,故答案为winter。
词意:夏天的特点是______。根据“It is hot in summer.”可知夏天炎热,故答案为hot。
词意:秋天的特点是______。根据“The leaves are colourful in autumn.”可知秋天树叶是多彩的,故答案为colourful。
词意:冬天的特点是______。根据“It is very cold in winter.”可知冬天寒冷,故答案为cold。
19.画线部分句意:四季永不结束。即四季循环往复,永不停歇。A强调春天宝贵,要珍惜时间;B的意思是春夏秋冬,这四个季节,循环往复,没有穷尽;B符合题意,故选B。
20.C C B 21.Whistle、Whale、Wally、whistles、Why、What、Where
【导语】本文讲的是一个名叫沃利(Wally)的人吹哨召唤鲸鱼的故事。
20.(1)句意:沃利早上做什么?A他有一只鲸鱼。B他看见一只狗。C他早上吹哨子。根据“Wally whistles in the morning.”,可知早上吹哨,故选C。
(2)句意:沃利为什么吹哨?A他很伤心。B他很高兴。C他为他的鲸鱼吹哨。根据“Why do you whistle I whistle for my whale.”,可知为鲸鱼吹哨,故选C。
(3)句意:哪一个是沃利的鲸鱼?根据“Wally whistles and whistles. A dog runs over. Look! This is my whale!”,沃利把狗当作自己的鲸鱼,故选B。
21.whistles,Why,whistle,whale,What, Where,whales中都含有wh,故答案为whistles,Why,whistle,whale,What,Where,whales。
22.(1)-(5) deabc 23.C C A B 24.The Spring Festival.(答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了杰克的家人以及他们的职业。
22.(1)根据“My grandparents are both (两者都) farmers.”可知爷爷是农民,图片d是农民,故连d。
(2)根据“My dad is a factory worker and my mum is an English teacher.”可知爸爸是工人,图片e是工人,故连e。
(3)根据“My dad is a factory worker and my mum is an English teacher.”可知妈妈是英语老师,图片a是英语老师,故连a。
(4)根据“My uncle is a cook and he is cooking in the kitchen with my aunt.”可知叔叔是厨师,图片b是厨师,故连b。
(5)根据“My cousin is a student and we are in the same school.”可知堂弟/堂哥是学生,图片c是学生,故连c。
故答案为(1)-(5) deabc。
23.(1)句意:在杰克的家里有多少人?A七个。B八个。C九个。通读全文可知杰克的家里有爷爷奶奶,爸爸妈妈,杰克,弟弟,叔叔婶婶和堂弟/堂哥,一共九人,故选C。
(2)句意:杰克的堂哥/堂弟会做什么?A他会照顾小孩。B他会做好吃的饭。C他会画画。根据“My cousin is a student and we are in the same school. We both like drawing pictures.”可知杰克的堂哥/堂弟会画画,故选C。
(3)句意:杰克的婶婶在哪里?A她在厨房。B她在房间里。C我们不知道。根据“My uncle is a cook and he is cooking in the kitchen with my aunt.”可知婶婶在厨房故选A。
(4)句意:画线的“a big dinner”在汉语的意思是什么?根据“Today is the Double Ninth Festival.”可知今天是重阳节,应该是将吃丰盛的晚餐,a big dinner意思是一顿丰盛的晚餐,故选B。
24.本题答案不唯一,中国的其他传统节日可以写The Spring Festival,春节。故答案为The Spring Festival.
25.short and thin 26.reading books 27.funny 28.animal books 29.kind
【导语】本文介绍了杰克的好朋友玛丽,托尼和彼得。
25.根据“Mary is short and thin.”,可知玛丽又矮又瘦,故答案为short and thin。
26.根据“Mary is short and thin. She is friendly. She has many books in her bag. She likes reading books very much.”,可知玛丽喜欢看书,故答案为reading books。
27.根据“Tony has short brown hair. He is funny.”,可知托尼很有趣,故答案为funny。
28.根据“Tony has short brown hair. He is funny. We like animal books and often share.”,可知托尼喜欢动物书,故答案为animal books。
29.根据“Peter is tall and strong. He likes ball games. He is kind.”,可知彼得很友善,故答案为kind。
30.B 31.I can buy snacks, school things and toys. There is a school in my community. There are many trees in my community.(答案不唯一)
【导语】本文介绍了Tom所在社区的情况,描述了社区内的医院、图书馆、公园、公交站和商店等设施及其功能。
30.句意:在Tom的社区,当你感觉不舒服时可以做什么?A去图书馆。B去医院看医生。C买些零食。根据“When you don’t feel well, you can see a doctor there.”可知可以去看医生,故选B。
31.(1)句意:你可以在社区周围的小商店里买什么?根据“You can buy snacks, school things and toys there.”可知你可以在社区周围的小商店里买到零食、学习用品和玩具。故答案为I can buy snacks, school things and toys.
(2)题干要求用there be句型写两句话介绍自己所居住的社区,可知说:我的社区里有一所学校。在我的社区有许多树。故答案为There is a school in my community. There are many trees in my community.
32.C B C B 33.Yes, I do. (本题答案不唯一) He’s from China. (本题答案不唯一) He is short with brown hair. (本题答案不唯一) He is kind. (本题答案不唯一)
【导语】本文主要讲述的是王林介绍了他的新朋友杰克,描述了两人的外貌差异和共同爱好,并提到杰克在学校帮助他学习数学的友好行为。
32.(1)句意:王林和杰克都喜欢什么?A绘画。B唱歌。C篮球。根据句子“Jack and I both like basketball.”,可知他们都喜欢篮球,故选C。
(2)句意:杰克长什么样?A他又矮又瘦,留着长长的黑发。B他又高又壮,留着黄色的短发和蓝色的眼睛。C他又高又瘦,留着棕色的短发和绿色的眼睛。根据句子“He is tall and strong, but I am a little short. He has short yellow hair and blue eyes.”,可知杰克又高又壮,留着黄色的短发和蓝色的眼睛,故选B。
(3)句意:王林和杰克有什么不同?A.杰克喜欢英语,但王林喜欢语文。B杰克很矮,但是王林很高。C杰克有黄色的短发,但是王林有黑色的短发。根据句子“He has short yellow hair and blue eyes. My hair is short and black.”,可知王林有黑色的短发,杰克有黄色的短发,故选C。
(4)句意:这个故事的最好的标题是什么?A最好的老师,B最好的朋友,C最好的家庭,根据句子“This is my new friend. His name is Jack.”和短文大意,可知文章主要讲述的是好朋友,故选B。
33.(1)句意:你有新朋友吗?答案不唯一,可以是肯定回答:是的,我有。故答案为Yes, I do.
(2)句意:他或她来自哪里?答案不唯一,可以说:他来自中国。故答案为He is from China.
(3)句意:他或她长什么样?答案不唯一,可以说:他有很矮,留着棕色的头发。故答案为He is short with brown hair.
(4)句意:他或她是什么样的人?答案不唯一,可以说:他很善良。故答案为He is kind.
34.Old 35.small 36.parks 37.sports 38.big 39.kind 40.friends
【导语】本文对比艾米目前居住的旧社区存在的问题和她心中理想社区的模样。
34.句意:艾米的___社区。根据“Amy is a student. She lives in an old community. ”可知艾米的社区是旧的,old旧的,首字母需大写,故答案为Old。
35.句意:那里只有一家______的商店。根据“The shop is not big.”可知这家商店不大,not big的同义表达是small小的,故答案为small。
36.句意:那里没有操场或______。根据“Second, there aren’t any playgrounds or parks in the community.”可知社区里没有操场或公园,parks公园,故答案为parks。
37.句意:人们不能做______。根据“People have no places to do sports.”可知人们没有地方做运动,故答案为sports。
38.句意:她希望这个社区能够______并且美丽。根据“Her dream community is big and beautiful.”可知她梦想的社区是又大又漂亮的,故答案为big。
39.句意:他们很______。根据“The neighbours are kind.”可知邻居们很友善,故答案为kind。
40.句意:她可以在那里交到很多新______。根据“She can have many new friends.”可知她可以交到很多新朋友,故答案为friends。
41.1. 2. 3. 42.C B C
【导语】本文主要介绍了社区里人们互相关爱、互相帮助的情节。
41.根据“Zhang Peng’s mother is a nurse.”可知职业是护士,nurse名词,护士,故答案为。
根据“Zhang Peng’s mother is a nurse, and his father Mr Zhang is a police officer.”可知职业是警官,police officer名词词组,警官,故答案为。
根据“Mr Wang, a delivery worker, is helping her.”可知职业是送货员,delivery worker送货员,故答案为。
42.(1)句意:张鹏妈妈的工作是什么?A她是清洁工。B她的一名警官。C她是一名护士。根据“Zhang Peng’s mother is a nurse, and his father Mr Zhang is a police officer.”可知张鹏的妈妈是一名护士,故选C。
(2)句意:当他们晚上看望林女士的时候,张鹏正在做什么?A他正在做饭。B她正在讲故事。C她正在打扫房子。根据“Zhang Peng’s mother is cooking for Ms Lin and Zhang Peng is telling funny stories.”可知张鹏正在讲有趣的故事,故选B。
(3)句意:哪个是这篇文章最好的题目?A一个忙碌的社区,B在社区里的不同的工作,C在社区里的爱和帮助,通读全文可知文中主要围绕在社区里人们互相关爱、互相帮助的情节,最贴合的标题是“社区里的爱与帮助”。故选C。
43.cook nurse sing 44.doctor(答案不唯一) farmer(答案不唯一)
【导语】本文介绍了爸爸妈妈。
43.(1)句意:我妈妈会_____美味的食物。根据“She can cook good food for us.”,可知妈妈会做美味的食物,故答案为cook。
(2)句意:有时我妈妈是一名厨师,有时她是一名_______。根据“Sometimes my mother is a nurse.”,可知有时是一名护士,故答案为nurse。
(3)句意:我爸爸会为我弟弟_______。根据“He can sing for my brother.”,可知会为弟弟唱歌,故答案为sing。
44.句意:我妈妈是一名_______。我爸爸是一名_______。他们爱我。根据常识第一个空可填doctor医生,第二个空可填farmer农民,故答案为doctor(答案不唯一),farmer(答案不唯一)。
45.B C C 46.Mr Wang/ Miss Wang Chinese teacher is tall and has short hair
【导语】短文是安迪的自我介绍,介绍了他的年龄、早餐饮食、喜欢的老师以及在家的表现等。
45.(1)句意:安迪早餐通常吃____。A面包和牛奶,B鱼和蔬菜,C肉和汤。根据“I usually have fish and vegetables for breakfast.”,可知安迪早餐通常吃鱼和蔬菜,故选B。
(2)句意:李老师____,有一双小眼睛。A年纪大,B矮,C高。根据“He is tall and has small eyes.”,可知李老师很高,有小眼睛,故选C。
(3)句意:安迪在家____。A浇花,B照顾婴儿,C做饭和扫地。根据“I can cook the meals and sweep the floor.”,所以安迪在家会做饭和扫地,故选C。
46.文中画线部分句意:我喜欢李老师。他是我们的数学老师。他很高,有一双小眼睛。
Mr Wang/Miss Wang王老师,Chinese teacher语文老师,tall and has short hair个子高,留着短发
根据例词,例句,可知句子为我喜欢王老师。他/她是我们的语文老师。他/她个子高,留着短发。故答案为I like Mr Wang/Miss Wang. He/She is our Chinese teacher. He/She is tall and has short hair.
47.F T F F T 48.圈A
【导语】短文以Sarah的视角展开,介绍了自己拥有四位好朋友,分别说明了Max(警察)、Lisa(小学语文老师)、Allen(送货员)和Susan(社区工作者)的职业,以及他们各自的职业特点或外形特征。
47.(1)句意:Sarah有五个好朋友。根据“I have four good friends.”,可知Sarah有四个好朋友,不是五个,故答案为F。
(2)句意:Max是一个警察。他帮助了很多人。根据“Max is a police officer. ”“He helps a lot of people.”,可知表述正确,故答案为T。
(3)句意:Lisa是一个英语老师。根据“Lisa is a teacher and she teaches Chinese in a primary school.”,可知Lisa教语文,不是英语,故答案为F。
(4)句意:Allen又高又瘦。根据“He’s tall and strong.”,可知Allen又高又壮,不是又高又瘦,故答案为F。
(5)句意:Susan经常在社区帮助儿童和老人。根据“Susan is a community helper. She often helps children and old people.”,可知表述正确,故答案为T。
48.短文主要讲Sarah朋友的职业,选项A“My friends and their jobs”(我的朋友和他们的工作)符合,选项B“My friends and their hobbies”(我的朋友和他们的爱好)不符合,故圈A。
49.1 4 3 2 50.He is a farmer. It’s cool and windy.
【导语】本文主要介绍了农民Dane在四季里的不同活动以及各季节的天气情况。
49.根据短文内容,春天Dane种水稻,对应第一张图,排1;夏天Dane建新房,对应第四张图,排2;秋天Dane收割水稻,对应第三张图,排3;冬天Dane待在家里,对应第二张图,排4。故答案依次为1、4、3、2。
50.(1)句意:Dane的工作是什么?文中开头提到“There is a farmer. His name is Dane.”,所以Dane的工作是农民,故答案为He is a farmer.
(2)句意:秋天的天气怎么样?由“In autumn, it is cool and windy.”可知,秋天的天气是凉爽且多风的,故答案为It’s cool and windy.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)